➔ ParentsCafe.gr

Η μουσική στην προσχολική ηλικία.

Όταν ακούμε μουσική, συμβαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα από ότι νομίζουμε 🙂

 Πέρα από απλή διασκέδαση, η μουσική μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα πράγματα στα παιδιά:

Διαφημίσεις

Η μουσική προσφέρεται ιδανικά για την γνωριμία των παιδιών προσχολικής ηλικίας με έννοιες όπως

1. Έκφραση συναισθημάτων
2. Συμβολικό παιχνίδι
3. Απλές μαθηματικές έννοιες

Το απλό παιχνίδι με την μουσική, μέσω της αλλαγής της έκφρασής μας, ή του τρόπου με τον οποίο κινούμε το σώμα μας, είναι ευεργετικό.

Σε παιδιά κάτω των 6 ετών, είναι αρκετή η εναλλαγή των τραγουδιών με διάφορα μουσικά παιχνίδια όπως σημειώνουμε πιο κάτω, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ενταχθεί η μάθηση ενός μουσικού όργανου σε αυτή τους την καθημερινή ενασχόληση με την μουσική.

Μουσικό όργανο

Όσον αφορά την μάθηση ενός μουσικού οργάνου και μαθημάτων μουσικής, ισχύει ότι και για τις μαθηματικές έννοιες :
Ένα παιδί είναι απαραίτητο να έχει φτάσει στην ηλικία των 5 – 6 χρόνων για να μπορέσει να αντιλαμβάνεται την μαθηματική (χρονική) αξία της κάθε νότας και το υπόλοιπο απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Μέχρι αυτή την ηλικία οι ειδικοί συνιστούν την απασχόληση των παιδιών με μουσικά παιχνίδια, που δεν έχουν ακόμα στόχο την εκμάθηση συγκεκριμένων μουσικών όρων αλλά αντιθέτως έχουν σαν γνώμωνα την εκμετάλλευση των ιδιοτήτων της μουσικής με τα παραδείγματα που αναφέρουμε:

Μουσικά παιχνίδια

Μέσα από παιχνίδια με μουσικά όργανα, τα παιδιά καθισμένα σε ένα κύκλο μπορούν να δοκιμάσουν να παίξουν όλα μαζί:

 • λυπημένα ( ίσως αργά και σιγανά ) ή και
 • πολύ χαρούμενα ( να σηκωθούν και να παίζουν πολύ δυνατά και με άστατο γρήγορο ρυθμό )
 • λυπημένα ( ίσως αργά και σιγανά ) ή και
 • θυμωμένα (πολύ έντονο παίξιμο)

(Έκφραση συναισθημάτων)

 • μια φορά
 • πολλές φορές
 • μια φορά και άλλη μια. ( = δύο φορές)
 • ρυθμός που επαναλαμβάνεται (σέτ των δυο, σετ των τριών)

Ένταση (με την οποία κουνάμε το μουσικό όργανο ή το σώμα μας)

 • απαλά
 • μέτρια δυνατά
 • πολύ δυνατά

Αναλόγως την ηλικία των παιδιών μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι προχωρώντας και στην έννοια του ρυθμού. Δηλαδή παίζουμε κάθε φορά που μας το δείχνει ο “μαέστρος” απο δύο φορές, σε ένα σταθερό ρυθμό. (ρυθμός της καρδιάς π.χ.)  (Απλές μαθηματικές έννοιες)

Με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση τα παιδιά μπορούν να κάνουν ότι:

 • τρέχουν σαν άλογα (μουσική ορχήστρας πολύ έντονη)
 • πετούν σαν πεταλούδες ή πουλιά (ένα πολύ απαλό κομμάτι πιάνου)
 • περπατούν σαν δεινόσαυροι ή ελέφαντες (μουσική με αργό τύμπανο)
Διαφημίσεις


Το συμβολικό παιχνίδι ταιριάζει στην μουσική & ο εμπλουτισμός του μουσικού παιχνιδιού των παιδιών με αυτές τις έννοιες, εξασκεί τις αισθήσεις και οξύνει την αντίληψη τους, ενώ παράλληλα τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν.

Φτιάξτε ένα Μουσικό Όργανο

Κατασκευάστε ένα μουσικό όργανο με απλά υλικά όπως χαρτόνι, σελοτέιπ:   /2007/01/21/ftiaxte-ena-aplo-mousiko-organo/

Τι παιχνίδια να αγοράσουμε στο παιδί μας;

Δεν είναι όλα τα παιχνίδια ίδια – υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παιχνιδιών & υπάρχουν παιχνίδια που ενισχύουν την χρήση της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της μουσικής εκπαίδευσης. Δείτε εδώ /2006/10/28/ti-pechnidia-na-agorasoyme-sto-pedi-mas/

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: