Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δωρεάν εκπαίδευση για ενηλίκους απο τα ΚΕΕ


administrator

Recommended Posts

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Αχαρνών 417, 111 43, Αθήνα

Tηλ. 210 2585151

Fax. 210 2516111

E-mail: [email protected]

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2008

Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια καινούργια αρχή

- 340.000 πολίτες μπορούν να εκπαιδευτούν δωρεάν στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπεπθ

- Τι λένε οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι. Σημαντικά τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (πρώην ΓΓΕΕ) του ΥΠΕΠΘ για τη «Διασφάλιση Ποιότητας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας 2008 που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Τα προγράμματα των ΚΕΕ, έχουν μέχρι σήμερα παρακολουθήσει 251.916 άτομα (τα 241.409 στην περίοδο 2004-2008).

Η υπεύθυνη του Κ.Ε.Ε. Χαλανδρίου ( δομή της ΓΓΔΒΜ ) Μαρία Πύργα, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους που παρακολούθησαν τα προγράμματα του ΚΕΕ Χαλανδρίου.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων παρακολούθησαν τα προγράμματα, όλα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΚΤ και το ελληνικό δημόσιο, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, όμως αυτό που προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία της έρευνας, είναι η ανάγκη μεγαλύτερης ενημέρωσης των πολιτών για τα προσφερόμενα προγράμματα, τόσο από τις Αρχές, όσο και από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες ότι για τις εκπαιδευτικές περιόδους 2008 – 2012 προσφέρονται 340.000 θέσεις εκπαίδευσης.

Είναι ανάγκη οι πολίτες να ενημερωθούν για τις μεγάλες δυνατότητες που τους δίνονται και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση και χωρίς καμία διάκριση. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ας δούμε όμως τι έδειξε η έρευνα:

Αναλυτικά

 

-Το 82,07% των εκπαιδευομένων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα προγράμματα που παρακολούθησαν

 

-Το 17,93% εξέφρασε μέτρια ή μηδαμινή ικανοποίηση από την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Οι περισσότεροι –σχεδόν οι μισοί- από αυτούς θεωρούν ότι τα προγράμματα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (47%).

 

-Το 18,3% των εκπαιδευομένων ήταν άνδρες και το 81,7% γυναίκες.

 

-Οι περισσότεροι άντρες ήταν ηλικίας 26- 40 και 41-55 ετών (στο ίδιο ποσοστό 31,7%) και ακολουθούν οι ηλικίες 56-65 ετών (21,7%)

 

-Οι περισσότερες γυναίκες ήταν ηλικίας 41-55 ετών (44,5%) και ακολουθούν οι ηλικίες 26-40 ετών (24,3%) και 56-65 ετών (22,5%)

 

-Το 72,6% συμμετείχε στα προγράμματα για απόκτηση επιπλέον γνώσεων και δεξιοτήτων, το 16% για βελτίωση της επίδοσης στην εργασία, ενώ σε ποσοστό 5,7% για κάλυψη του ελεύθερου χρόνου και στο ίδιο ποσοστό για εξεύρεση εργασίας.

 

-Το 63,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προγράμματος πριν την ένταξή τους σε αυτό ενώ το 36,5% δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προγράμματος στο οποίο θα συμμετείχε.

 

-Οι πιο δημοφιλείς θεματικές ενότητες, με σειρά μεγαλύτερης συχνότητας δημιουργίας προγραμμάτων, είναι:

-Τεχνολογίες Πληροφορικής- Επικοινωνιών (49,8% του συνόλου των προγραμμάτων),

Ευρωπαϊκές Γλώσσες- Ιστορία (25,5%),

Πολιτισμός- Τέχνες- Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου (17,7%),

Ελληνική Γλώσσα- Ιστορία (5,8%),

και τέλος Ενεργός Πολίτης: Δικαιώματα- Υποχρεώσεις (1,2%).

 

-Ανά θεματική ενότητα και επαγγελματική κατάσταση- το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευομένων είναι:

• Ευρωπαϊκές Γλώσσες- Ιστορία: εργαζόμενοι (55,6%)

• Τεχνολογίες Πληροφορικής- Επικοινωνιών: εργαζόμενοι (45,5%)

• Ελληνική Γλώσσα- Ιστορία: συνταξιούχοι (61,2%)

• Ενεργός Πολίτης: Δικαιώματα- Υποχρεώσεις : συνταξιούχοι (85%)

• Πολιτισμός- Τέχνες- Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου: εργαζόμενοι (41,4%)

 

-Το μορφωτικό επίπεδο ανά θεματική ενότητα παρατηρείται σχετική ομοιογένεια, καθώς το ποσοστό σε όλες τις θεματικές κυμαίνεται γύρω στο 50% για τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ

 

Οι συμμετοχές ανά θεματική ενότητα (αναλυτικά)

 

Ελληνική Γλώσσα- Ιστορία

Το 61,2 % των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι συνταξιούχοι, το 23,5% εργαζόμενοι, το 9,2% άνεργοι και το 6,1% ασχολείται με τα οικιακά.

 

Για την ίδια θεματική, το 49% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 25,5% απόφοιτοι λυκείου, το 12,2% απόφοιτοι γυμνασίου, το 9,2% απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΕ, και τέλος το 4,1% είναι απόφοιτοι δημοτικού.

 

Ευρωπαϊκές Γλώσσες- Ευρωπαϊκή Ιστορία

Το 55,6% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι εργαζόμενοι, το 21,4% συνταξιούχοι, το 12% άνεργοι, το 8,4%ασχολείται με τα οικιακά, και τέλος το 2,6% είναι φοιτητές.

 

Για την ίδια θεματική, το 46,5% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 31,4% απόφοιτοι λυκείου, το 15,2% απόφοιτοι ΤΕΕ και ΙΕΚ, το 4,7 απόφοιτοι γυμνασίου, το 2% απόφοιτοι δημοτικού και τέλος το 0,2% αναλφάβητοι.

 

Τεχνολογίες Πληροφορικής- Επικοινωνιών

Το 45,5% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι εργαζόμενοι, το 20, 5 % συνταξιούχοι, το 17% άνεργοι, το 12,3% ασχολείται με τα οικιακά, και τέλος το 4,7% είναι φοιτητές.

 

Για την ίδια θεματική το 48,9% των εκπαιδευομένων είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 30,9% απόφοιτοι λυκείου, το 14,3% απόφοιτοι ΤΕΕ και ΙΕΚ, το 5,2% απόφοιτοι γυμνασίου και τέλος το 1,7% απόφοιτοι δημοτικού.

 

Ενεργός Πολίτης: Δικαιώματα- Υποχρεώσεις

Το 85% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής είναι συνταξιούχοι, το 5% άνεργοι, επίσης το 5% είναι εργαζόμενοι και τέλος το ίδιο ποσοστό ασχολείται με τα οικιακά.

 

Για την ίδια θεματική το 55% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, το 20% απόφοιτοι λυκείου, το 5% απόφοιτοι γυμνασίου, το ίδιο ποσοστό επίσης απόφοιτοι δημοτικού (5%) και απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΕ (15%).

 

Πολιτισμός- Τέχνες- Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου

Το 41,4% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι εργαζόμενοι, το 31,3% συνταξιούχοι, το 14,5% άνεργοι, το 11,1% ασχολείται με τα οικιακά και τέλος, το 1,7% είναι φοιτητές.

 

Για την ίδια θεματική το 51% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 31,6% είναι απόφοιτοι λυκείου, το 12,1% είναι απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΕ, το 3,4% είναι απόφοιτοι γυμνασίου, το 1,7% απόφοιτοι δημοτικού, και τέλος, το 0,2% αναλφάβητοι.

 

Λίγα λόγια για τα ΚΕΕ

 

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στοχεύουν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών βασικών δεξιοτήτων αλλά και στην απόκτηση νέων βασικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων προσωπικής εξέλιξης και ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου πολιτών ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου, θρησκείας, καταγωγής κ.ά.

 

Μέσω αυτών προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους ενήλικες πολίτες 79 αρθρωτά εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας μέχρι 1 εκπαιδευτικού έτους.

Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Τσιγγάνοι, Φυλακισμένοι, Μουσουλμανική Μειονότητα, Μετανάστες - Παλιννοστούντες - Πρόσφυγες).

 

Η ολοκλήρωση κάθε τμήματος μάθησης οδηγεί σύμφωνα με το νόμο 3369 σε:

"Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης" (για πρόγραμμα διάρκειας μικρότερης ή ίσης των 75 ωρών).

"Πιστοποιητικό Διά Βίου Εκπαίδευσης" (για πρόγραμμα διάρκειας μεγαλύτερης των 75 και μικρότερης ή ίσης των 250 ωρών).

Με δεδομένη την ακτινωτή δράση των Κ.Ε.Ε. τμήματα μπορούν να υλοποιούνται και σε περιοχές εκτός της έδρας του Κ.Ε.Ε., στην ευρύτερρη περιφέρεια ευθύνης τους στους Νομούς.

 

Τα προγρά΅΅ατα εκπαίδευσης πραγματοποιούνται σε δύο εκπαιδευτικές περιόδους:

1η περίοδος : Σεπτέμβριος - Ιανουάριος

2η περίοδος : Φεβρουάριος – Ιούνιος

Κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με την Ομάδα Έργου μπορούν να πραγματοποιούνται και θερινά προγράμματα (Ιούλιος – Αύγουστος).

 

 

 

Στη χώρα μας, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 58 ΚΕΕ, ένα σε κάθε νομό (πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.ideke.edu.gr )

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...