Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

«stealthing», ο νέος (ύπουλος) τύπος σεξουαλικής επίθεσης


Recommended Posts


Πηγή: Τι λένε Ελληνες επιστήμονες για το «stealthing», το νέο (ύπουλο) τύπο σεξουαλικής επίθεσης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/335612/ti-lene-ellines-epistimones-gia-stealthing-neo-ypoylo-typo-sexoyalikis-epithesis#ixzz4gFGO3R39

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαρίτου η νέα μάστιγα που καταγράφουν οι επιστήμονες έχει ως αίτιο το γεγονός ότι «έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσω των social media».

Πρόκειται για «τη μόδα, την τάση τού ''πόσο εύκολα βρίσκω μια/έναν σύντροφο", που αναφέρεται, δυστυχώς, κυρίως σε νεαρές ηλικίες», ηλικίες που φημίζονται για το ότι «έχουν την τάση να αισθάνονται αθάνατοι, δηλαδή ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό και ότι αποκλείεται να συμβεί σ' αυτούς κάτι κακό. Τυχαίες γνωριμίες αναφέρονται πολύ εύκολα και δυστυχώς δεν σέβονται τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους πλέον» σημειώνει ο Έλληνας ειδικός.

Για τη νέα τάση η διεθνής κοινότητα ενημερώθηκε για πρώτη φορά μετά από άρθρο του πανεπιστημίου Κολούμπια, με τους επιστήμονες να εστιάζουν στις πιθανές ενέργειες από τη πλευρά του παθόντα σε μια τέτοια περίπτωση.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των συντρόφων μας. Τα νέα παιδιά αποφασίζουν να έχουν σεξουαλικές επαφές στο πλαίσιο της στιγμιαίας απόλαυσης, οπότε δεν επενδύουν πάρα πολύ στη σχέση, ίσως και για λόγους οικονομικούς. Επιλέγουν να κάνουν κάτι που να έχει αρχή και τέλος και αυτό είναι η αμοιβαία ικανοποίηση για μερικά λεπτά», σημειώνει ο κ.Παπαχαρίτου, που αναφέρει πως η συγκεκριμένη "μόδα" αφορά σήμερα κυρίως στο εξωτερικό τονίζει όμως, πως «δυστυχώς στην Ευρώπη ανήκει και η Ελλάδα και δεν θα ήταν παράξενο να το δούμε να συμβαίνει και τακτικά εδώ»


 

Επεξεργάστηκαν by summer wine
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Βρίσκω απαράδεκτα παραπλανητικό τον τίτλο και αναξιόλογο το περιεχόμενο του κειμένου.

Το ίδιο το άρθρο είναι μια τρομολαγνική αναπαραγωγή αντίστοιχων ξενόγλωσσων, χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση.

Το αρχικό κείμενο αναφέρει ότι :

  • η πρακτική δεν είναι καινούρια
  • ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως (δεν είναι νέος)
  • το φαινόμενο δεν είναι σύγχρονο
  • σκοπός του είναι να αναδείξει την πρακτική αυτή και να την ποινικοποιήσει

Ως εκ τούτου, το κείμενο ψευδώς αναφέρεται σε "νέο ύπουλο τύπο σεξουαλικής επίθεσης" και "μάστιγα της εποχής", πόσο μάλλον είναι αυθαίρετες οι συνδέσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του "επιστήμονα" για συσχέτιση της πρακτικής αυτής, με τα social media και την επιλογή συντρόφων, την επιπολαιότητα ή την αίσθηση αθανασίας των νέων ανθρώπων κτλ. Προσωπικές απόψεις εκφράζει μάλλον ο "ειδικός στη σεξουαλική υγεία" κι όχι επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, οι οποίες άλλωστε δεν απαντώνται στον κλάδο του, αλλά στον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών.

Τέλος, οι "έλληνες επιστήμονες" δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν για τη συγκεκριμένη πρακτική, μιας και δεν έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, όπως ούτε και η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Αυτός είναι και ο λόγος του paper, να ανακινήσει αυτή την συζήτηση, αξιώνοντας συσχέτιση της συγκεκριμένης πρακτικής με τον βιασμό, προκειμένου να επιφέρει την κατάλληλη ποινή για μια τέτοια πράξη.

 

Επεξεργάστηκαν by kine
Link to comment
Share on other sites

Δημοσιεύτηκαν (επεξεργάστηκε)

Το φαινομενο μπορει να μην ειναι συγχρονο, εννοειται, αλλα ο προβληματισμος ειναι η ταση. Η μοδα. 

Μακαρι να ειναι μια τρομολαγνεια, αλλα επειδη  πολλα  παιδια σημερα ειναι κατευθυνομενα απο το διαδικτυο και δυστυχως ο αριθμος επιταχυνεται, φοβαμαι οτι δεν απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα, η ερμηνεια . 

 

Οσο για τον τιτλο και εμενα μου φανηκε πολυ τραβηγμενος, αλλα καλο ειναι να ενημερωνομαστε σαν μητερες τι μπορει να συμβει. 

 

 

 

 

Επεξεργάστηκαν by summer wine
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς summer, αυτού του είδους τα άρθρα, δεν ενημερώνουν. Το αντίθετο μάλιστα. Δημιουργούν ανησυχίες εκεί που δεν υπάρχουν και αποσυντονίζουν, αποπροσανατολίζουν.

Εν προκειμένω, κανένα νόημα δεν έχει η αναπαραγωγή της πρακτικής αυτής, δήθεν προς ενημέρωση. Θα ενημερωθεί ο γονιός και θα κάνει τι; Θα πει στο παιδί του να κάνει σεξ με προφυλάξεις; (Αυτό το άρθρο περίμενε; ) Θα πει στο παιδί του να μην κάνει σεξ με αγνώστους?!?! Θα πει στο παιδί του να μην κάνει σεξ με αγνώστους που γνώρισε μέσω των social media; (Κι αν ένα παιδί έχει την πρόθεση αυτή, η συμβουλή του γονέα θα τον σταματήσει!!!) Θα πει στο παιδί του να κοιτά συχνά πυκνά αν βρίσκεται το προφυλακτικό στη θέση του; Η μήπως θα του πει να ελέγχει καλύτερα το ψυχολογικό προφίλ του ερωτικού του παρτενέρ πριν προβεί στην πράξη, για να είναι πιο σίγουρο ότι δεν θα εξαπατηθεί στη συνέχεια; :confused:  Πιο πιθανό είναι να δημιουργεί την τάση, παρά να ενημερώνει με σκοπό την αποτροπή της.

Αυτό το ζήτημα έχει νόημα να συζητηθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο, να θέσει προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα και ίσως να ασκηθεί πίεση διαμέσου αυτών των χώρων στην πολιτεία, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη αξία στην εμπειρία του εξαπατιθέντα και να μπορεί να αξιώνεται κάποια παραπομπή του δράστη, στην δικαιοσύνη (όλα αυτά με πολλά "εάν" και "εφόσον").

Οι γονείς, ως προς τι ακριβώς ενημερώνονται; Τι παρα πάνω μας λέει, που δεν γνωρίζουμε ήδη; Για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα; Την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή την έλλειψη αλληλοσεβασμού των συντρόφων σε ευκαιριακές σεξουαλικές συνευρεύσεις; Και από πότε όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την κατάχρηση του ιντερνετ; 

Οι ευκαιριακές συνευρέσεις συνέβαιναν πολύ πριν το ιντερνετ, τα one night stand ήταν και είναι της μόδας ανεξαρτήτως ηλικίας, η παρορμητική συμπεριφορά με αντικείμενο το σεξ, δεν αποτελεί πρωτοτυπία των παιδιών που μεγάλωσαν με το ιντερντ. Οπότε και σε αυτό το επίπεδο, δεν αντιλαμβάνομαι πώς κινδυνεύει περισσότερο το σημερινό παιδί, από το προχθεσινό.

 

Επεξεργάστηκαν by kine
Link to comment
Share on other sites

Δημοσιεύτηκαν (επεξεργάστηκε)

kine

To προβλημα εστιαζεται οχι στην υπαρξη, αλλα στη ταση -μοδα της πρακτικης αυτης και στη  δημιοσευση της στα social media σαν επιβεβαιωση και εξτρα  μπονους της αυτοπεποιθησης του ατομου.

 

 

http://www.iatropedia.gr/sex/stealthing-epikindyni-nea-moda-sto-sex-ti-kanoun-oi-antres-sta-kryfa-vid/796

http://www.dailymail.co.uk

 
Παράθεση

 

Το “stealthing” είναι η πρακτική της αφαίρεσης του προφυλακτικού κατά τη συνουσία, χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεση της γυναίκας. Είναι πολύ σοβαρό θέμα, όχι μόνο για τους προφανείς λόγους υγείας, αλλά επειδή, σύμφωνα με δικαστικές κρίσεις, μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή σεξουαλικής επίθεσης που πολλοί άνδρες έχουν παραδεχτεί ότι κάνουν!

Μάλιστα, το stealthing τείνει να γίνει πολύ επικίνδυνη “μόδα”, αφού φαίνεται ότι πολλοί άντρες το κάνουν κρυφά την ώρα του σεξ από τις συντρόφους τους και στην συνέχεια “καυχιούνται” κιόλας γι' αυτό στα social media ή στους φίλους τους.

Σύμφωνα με την Alexandra Brodsky, δικηγόρο στο Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών στην Αγγλία, αυτή είναι μια καινούργια πρακτική για την οποία πολλές γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν, αλλά πολλοί “δράστες” το διατυμπανίζουν στο διαδίκτυο λες και είναι... μαγκιά.

Σε μια μελέτη που έκανε η Brodsky, όταν ο άντρας εφαρμόζει αυτή την επικίνδυνη πρακτική του stealthing την ώρα της συνουσίας, η οποία κατά τ' άλλα μπορεί σαφώς να είναι εντελώς συναινετική, μπορεί να κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση στα μάτια του νόμου.

...................................................................................................................................................

Η έρευνα αποκάλυψε πολυάριθμες διαδικτυακές κοινότητες, όπου οι άνδρες συζητούν ανοιχτά για τις... καταληκτικές “κατακτήσεις” τους και μοιράζονται συμβουλές για επιτυχία σε μελλοντικές τους προσπάθειες stealthing.

 

 

 

Ομως γιατι σου κανει εντυπωση αυτα που γραφει ο ειδικος γιατρος της σεξουαλικης αγωγης και τα απαξιωνεις ετσι  αυθαιρετα ? Εκτος εαν εχεις καποιες πηγες που τα βασιζεις αυτα που γραφεις οτι ο σκοπος του συγκεκριμενου  ειναι η ποινικοποιηση, πολυ  ευχαριστως να το διαβασουμε εαν  μας παραθεσεις κατι σχετικο. 

Μεσω των social media, των forum, του internet προωθουνται ιδεες και τασεις κατα καιρους   επικινδυνες και προσωπικα δεν βλεπω κατι παραλογο η αφυσικο στην ερμηνεια του, αντιθετα αυτονοητα μου ακουγονται. 

Παραδειγματα υπαρχουν πολλα.   Θα αναφερω  καποια που εχουν αμεση σχεση με εμας τις μητερες οπως  η γεννα στο σπιτι, τα αντιεμβολιαστικα κινηματα, διδασκαλία κατ' οίκον. Πριν απο χρονια οταν η θνησιμοτητα των γυναικων και των μωρων  θεριζε πανω στη γεννα ,  η τεκνοποιηση παιδιων με αναπηριες  λογω ελλειψης εναλλακτικης της καισαρικης   σε προβληματικες περιπτωσεις της τελευταιας στιγμης δεν ηταν μικρη πιθανοτητα,  οτανι εναποθεταμε τις ελπιδες μας στο Θεο για την καλη εκβαση μιας γεννας,  σημερα   υπαρχει η ταση για  επιστροφη στις μαμες και στο  Μεσαιωνα.  Η  ταση απαξιωσης της ιατρικης οπως  και του εκπαιδευτικου συστηματος με τη διασκαλια κατ οικον προωθουνται καιι  διαδιδονται κυριως   μεσω forum, social media  kai  γενικοτερα internet.  Και τα προωθουμε ενηλικες.,

Eπισης ποιος θα το πιστευε, αν μας ελεγε καποιος  πριν 10 χρονια, οτι τα παιδια μας σημερα θα καθονται σε μια παρεα με ενα ταμπλετ η κινητο μπροστα τους και θα επικοινωνουν μεταξυ τους μεσω facebook?  Hταν σεναρια μεταξυ  τρομολαγνειας,  δαιμονοποιησης της τεχνολογιας και  επιστημονικης φαντασιας. Και ομως συμβαινει και οι γονεις παρακολουθουμε απραγοι και ανικανοι να επεμβουμε, παρολες τις προειδοποιησεις των ειδικων, για πιθανοτητα εξαρτησης, εθισμου, ψυχολογικων  προβληματων, πιθανοτητα εμφανισης  επιλητπικων  κρισεων η καποιων μορφων κακρινογεννεσεων απο την ακτινοβολια. Η τα τελευταια ειναι σεναρια τρομοκρατιας?

Σχετικα με το ερωτημα σου τι οφελει η ενημερωση τις μητερες για αυτη την ταση και μοδα,  η απαντηση ειναι αυτονοητη. 

 

 

 

 

 

 


 

Επεξεργάστηκαν by summer wine
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Γειά σας.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι για το συγκεκριμένο άρθρο, από την στιγμή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο,  δεν βλάπτει να υπάρχει μια συζήτηση γύρω από την σκοπιμότητα τέτοιων άρθρων γενικότερα. 

Δεν είναι δεδομένο το γεγονός ότι όλοι οι γονείς συζητούν με τα παιδιά τους για τέτοια θέματα, υπάρχει ακόμα μεγάλη ομάδα γονέων που καθυστερούν αρκετά την έναρξη τέτοιων συζητήσεων ή δεν ξέρουν μέχρι ποιό σημείο να συζητήσουν λεπτομέρειες.

 Ενδεχομένως η ανάγνωση τέτοιων άρθρων να έχει ως θετική έκβαση, την ενασχόλησή τους για όλα αυτά τα θέματα που τέθηκαν από την @kine   - αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να καθοδηγήσει αυτή την ομάδα γονέων προς την σωστή κατεύθυνση. 

Πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν τέτοια άρθρα δημοσιεύονται για  "σκανδαλοθηρικούς" λόγους μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για έναρξη σοβαρής συζήτησης γύρω από τέτοια θέματα, προσθέτοντας νέα ερωτήματα όπως  - έχετε συζητήσει με το παιδί σας για τέτοιους κινδύνους ; - αν ναι, πως το συζητήσατε και πως ανταποκρίθηκε το παιδί σας;

Το θέμα μεταφέρεται στην ενότητα της εφηβείας.  

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

On 5/8/2017 at 10:04 ΠΜ, summer wine είπε:

Ομως γιατι σου κανει εντυπωση αυτα που γραφει ο ειδικος γιατρος της σεξουαλικης αγωγης και τα απαξιωνεις ετσι  αυθαιρετα ?

Να σε διορθώσω, αναφέρεται ως διδάκτωρ ιατρικής και ειδικός σε θέματα σεξουαλική υγείας. Οχι γιατρός σεξουαλικής αγωγής. Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό το "ειδικός" δεν το γνωρίζω, αλλά άλλο πράγμα είναι η σεξουαλική υγεία κι άλλο η σεξουαλική αγωγή. Για την υγεία μας, ενημερονόμαστε από τον γιατρό, αλλά η (σεξουαλική) αγωγή μας είναι αποτέλεσμα πολυπαραγωντικό, που ξεκινά από την οικογένεια, συνεχίζει με τους συντελεστές κοινωνικοποίησης όπως το σχολείο και συνεχίζει να καλλιεργείται καθ' όλη μας τη ζωή, όπως και κάθε συμπεριφορικό ζήτημα.

Τώρα γιατί απαξιώνω τα λόγια που του αποδίδονται: Λέει:

  • η νέα μάστιγα που καταγράφουν οι επιστήμονες έχει ως αίτιο το γεγονός ότι «έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσω των social media». (αστοχία, ψεύδος ή εύκολη και αμαθής συμπερασματολογία) το αίτιο βρίσκεται στα κίνητρα του ανθρώπου κι όχι στο μέσο που χρησιμοποιεί.
  • Πρόκειται για «τη μόδα, την τάση τού "πόσο εύκολα βρίσκω μια/έναν σύντροφο", που αναφέρεται, δυστυχώς, κυρίως σε νεαρές ηλικίες», (η τάση της εύκολης εύρεσης συντρόφου απαντάται σε κάθε ηλικια και δεν είναι καινοτομία της εποχής μας)
  •  «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των συντρόφων μας. Τα νέα παιδιά αποφασίζουν να έχουν σεξουαλικές επαφές στο πλαίσιο της στιγμιαίας απόλαυσης, οπότε δεν επενδύουν πάρα πολύ στη σχέση, ίσως και για λόγους οικονομικούς. (Τι εννοεί ο ειδικός παρακαλώ; Πως σχετίζεται ο οικονομικός παράγωντας με την επένδυση ή όχι στη σχέση; Οποιος κατανοεί, ας μου εξηγήσει παρακαλώ!) και πάλι, αποδίδει την ευκαιριακή συνεύρεση σε νεαρές ηλικίες αυθαίρετα. 
  • Επιλέγουν να κάνουν κάτι που να έχει αρχή και τέλος και αυτό είναι η αμοιβαία ικανοποίηση για μερικά λεπτά», (περιγράφει την αδέσμευτη σεξουαλική επαφή, δεν μας λέει όμως γιατί είναι αξιόμεμπτη, ούτε γιατί την αποδίδει στου νέους και ειδικά στους χρήστες social media)
  • σημειώνει ο κ.Παπαχαρίτου, που αναφέρει πως η συγκεκριμένη «μόδα» αφορά σήμερα κυρίως στο εξωτερικό τονίζει όμως, πως «δυστυχώς στην Ευρώπη ανήκει και η Ελλάδα και δεν θα ήταν παράξενο να το δούμε να συμβαίνει και τακτικά εδώ». (κάνει έναν επαγωγικό συλλογισμό αλλά αυτός δεν αποτελεί επιστημονική τεκμηρίωση, ούτε είναι αρκετός για να αποδείξει τη χρήση της λέξης "μάστιγα".

Περί ποινικοποίησης της πρακτικής αυτής και λοιπών ως προς το "stealthing" διαβασε την πηγή: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2954726  

Για τα παραδείγματα που αναφέρεις δεν θα απαντήσω, γιατί τα προσεγγίζεις προκατειλλημένα και θέλει μεγάλη συζήτηση η αποδόμηση αυτού (εκτός κι αν μεταφερθούμε σε άλλο θέμα).

Τέλος, είναι εξίσου αυτονόητο ότι η ενημέρωση που βασίζεται πάνω σε επιστημονική εν προκειμένω, τεκμηρίωση και ορθολογική συμπερασματολογία είναι πολύτιμη. Αντίθετα η ενημέρωση που βασίζεται πάνω σε ψευδοειδήσεις και παραποιημένο υλικό, εξυπηρετεί την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα. Ο γονέας λοιπόν που ενημερώνεται χωρίς να κρίνει το περιεχόμενο της ενημέρωσης αυτής, είναι έρμαιο των κάθε λογής απαταιώνων και εν συνεχεία είναι ο ίδιος υπεύθυνος ως προς τα παιδιά του, για τα όσα στρεβλά αναπαράγει.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...