Χορηγία Επικοινωνίας:  Προετοιμάζομαι για Τοκετό & Θηλασμό! 

25/11  Σάββατο από τις 12:00-14:30 π.μ. στo Κέντρο Θηλασμού & Μητρότητας
 Απευθύνεται σε εγκύους μετά τον 5ο μήνα κύησης!

Είσοδος Ελεύθερη 

Πατήστε στην εδώ για να δηλώσετε συμμετοχή

mitrikos_nov17.gif

 

Συντονιστής Org

Ρωτήστε τον ειδικό: Β. Χατζηαντωνίου, MD, PhD ,Αιματολόγος

    150 δημοσιεύσεις σε αυτό το θέμα

    Αγαπητά μέλη εδώ μπορείτε να τοποθετείτε τις απορίες /ερωτήματα σας προς τoν κo Χατζηαντωνίου, MD, PhD ,Αιματολόγος - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,Ειδικό στην Αιματολογία της κύησης και τη Θρομβοεμβολική νόσο.

     

     

    Για να δείτε το προφίλ του κoυ Χατζηαντωνίου πατήστε εδώ :

    http://parents.org.gr/forum/member.php?do=getinfo&u=86177

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Έκανα προληπτικά εξετάσεις για θρομβοφιλία. Τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά εκτός από δύο σημεία,

     

    α)ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ β- FG (455G>A) ΓΟΝΟΤΥΠΟΣβ-FG 455G/A GA - ΕΤΕΡΟΖΥΓΩΤΗΣ

     

    και

     

    β)ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ GPIa ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ GPIa C807T TT

    ΟΜΟΖΥΓΩΤΗΣ

     

    Τα παραπάνω είναι ανησυχητικά σε ενδεχόμενη εγκυμοσύνη? Πληροφοριακά να σας πω ότι είμαι 31 χρόνων, και είμαι σε διαδικασία εξωσωματικής με προεμφυτευτικό έλεγχο λόγω του ότι είμαστε φορείς κυστικής ίνωσης.

     

    Σας ευχαριστώ.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Αν διαβάσετε τις πολλές μου αναρτήσεις και δημοσιεύσεις είμαι φανατικά εναντίον των "προληπτικών" εξετάσεων θρομβοφιλίας γιατί δίνουν αποτελέσματα που δε μπορεί κανείς να αξιολογήσει τι σημαίνουν. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα που θεωρείτε παθολογικά δε σχετίζονται με επιπλοκές κύησης- άρα μη σας ανησυχούν. Από εκεί και πέρα, επειδή για εμένα πιο σημαντικό από τις εξετάσεις είναι το καλό ιστορικό, δε μπορώ να έχω πλήρη εικόνα για την περίπτωσή σας από αυτά που γράφετε και μόνο.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ -

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΣ:

     

    Παρακαλώ να μην υποβάλλετε ερωτήσεις για ερμηνεία των αποτελεσμάτων ελέγχου θρομβοφιλίας.

    Αυτό, εκτός του ότι εκθέτει προσωπικά σας δεδομένα σε κοινή θέα, δεν είναι δυνατό να το κάνω μέσα από μια οθόνη. Αντίθετα απαιτεί προσεκτική λήψη ιστορικού και ανάλυση όλων των δεδομένων (συνεκτίμηση ιστορικού και ελέγχου θρομβοφιλίας). Πολλές φορές, μάλιστα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση και χρειάζεται καλή συζήτηση με τη γυναίκα για τη σημασία των ευρημάτων και τις πιθανές αποφάσεις σε ενδεχόμενη κύηση. Αυτά προφανώς δε μπορούν να γίνουν από μακριά.

    Για άλλου είδους ερωτήσεις, παραμένω στη διάθεσή σας.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ειμαι 8w και 3d.εγκυμοσυνη μετα απο εξωσωματικη λογω απουσιας σαλπιγγων.ξεκινησα με διδυμη κυηση αλλα το ενα παλλινδρομησε.ακολουθω αντιπηκτικη αγωγη με ινοχεπ και σαλοσπιρ 100 λογω προηγουμενης παλλινδρομης...Ηθελα να ρωτησω αν το σαλοσπιρ μπορει να προκαλεσει αιμορραγιες η αποκολησεις?θα πρεπει ν α συνεχισω την αγωγη αυτη τουλαχιστον για 2 βδομαδες ακομη που περιμενω τα αποτελεσματα εξετασεων θρομβοφιλιας..Σας ρωταω γιατι ηδη ειχα μια μικρη αιμοραγια και αποκολληση που ισως να οφειλεται και η παλινδρομηση τους ενος εμβρυου φοβαμαι μην συμβει το ιδιο και στο αλλο εμβρυο...ευχαριστω εκ των προτερων.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites


    Διαφημίσεις


    Γενικά μιλώντας, η ασπιρίνη δεν επιδεινώνει σημαντικά μια αιμορραγία και οπωσδήποτε δεν προκαλεί αποκόλληση. Επίσης, να επισημάνω ότι "αποκόλληση πλακούντα" δεν υπάρχει στο 1ο τρίμηνο, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πλακούντας για να αποκολληθεί πριν τις 10-12 εβδομάδες. Ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά, για να εξηγήσει τις (σχετικά συχνές και αγνώστου προελεύσεως) μικροαιμορραγίες 1ου τριμήνου και δυστυχώς δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στις γυναίκες που νομίζουν ότι πρόκειται για την κλινικά σημαντική αποκόλληση πλακούντα κατά το 2ο ή 3ο τρίμηνο...

    Από εκεί και πέρα, ο χειρισμός της αντιπηκτικής αγωγής σε περίπτωση αιμορραγίας είναι λεπτός- διότι από τη μια η αντιπηκτική αγωγή προστατεύει τον πλακούντα/τροφοβλάστη και από την άλλη επιδεινώνει την αιμορραγία. Το αφήνω συνεπώς στο συνάδελφο που σας παρακολουθεί και έχει όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα. Μετά από εξετάσεις προέκυψε ότι έχω θρομβοφιλια και ενεργό το αντιπυκτικο του λύκου. Ήθελα να ρωτήσω αν αυτό στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό χωρίς ιδιαίτερες ένδειξης. Για τη θρομβοφιλια γνωρίζω τι μπορεί να κάνει στην εγκυμοσύνη αλλά για το αντιπυκτικο του λύκου ?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα. Ποια η γνώμη σας για τις αντιπηκτικές ενέσεις κατά τη διάρκεια της κύησης, όταν αυτές γίνονται προληπτικά; Υπάρχει ιστορικό παλίνδρομης κύησης και ήθελα να μάθω αν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς κάποιο εύρημα, για λόγους προληπτικούς. Αν είστε σύμφωνος, αυτές πρέπει να γίνονται καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

    Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπέρα. Μετά από εξετάσεις προέκυψε ότι έχω θρομβοφιλια και ενεργό το αντιπυκτικο του λύκου. Ήθελα να ρωτήσω αν αυτό στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό χωρίς ιδιαίτερες ένδειξης. Για τη θρομβοφιλια γνωρίζω τι μπορεί να κάνει στην εγκυμοσύνη αλλά για το αντιπυκτικο του λύκου ?

     

    Δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις για το αντιπηκτικό του Λύκου:

    α. Αν αυτό βρεθεί χωρίς ανάλογο κλινικό ιστορικό (θρόμβωση ή ανεξήγητες αποβολές) ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!! 1 στους 20 υγιείς ανθρώπους έχει τέτοια αντισώματα χωρίς κλινική σημασία.

    β. Αν υπάρχει ανάλογο κλινικό ιστορικό, δεν αρκεί να αναδειχθεί άπαξ. Απαιτείται επιβεβαίωση τουλάχιστον 12 εβδομάδες (3 μήνες) μετά. Πολύς κόσμος έχει ΠΑΡΟΔΙΚΑ θετικά αντισώματα λόγω τυχαίων καταστάσεων (π.χ. ιώσεις) που εξαφανίζονται στον επανέλεγχο και δεν έχουν καμία κλινική σημασία.

     

    Αν εσείς έχετε ΚΑΙ κλινικό ιστορικό ΚΑΙ επιβεβαιωμένο αντιπηκτικό Λύκου (2 φορές με απόσταση 3 μηνών), τότε είναι απαραίτητο σε επόμενη κύηση να βρίσκεστε υπό στενή αιματολογική παρακολούθηση.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    ΜΑΡΑΚΙ1980 είπε:
    Καλησπέρα. Ποια η γνώμη σας για τις αντιπηκτικές ενέσεις κατά τη διάρκεια της κύησης, όταν αυτές γίνονται προληπτικά; Υπάρχει ιστορικό παλίνδρομης κύησης και ήθελα να μάθω αν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς κάποιο εύρημα, για λόγους προληπτικούς. Αν είστε σύμφωνος, αυτές πρέπει να γίνονται καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

    Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

     

    Έχω αναρτήσει ένα μακροσκελές κείμενο σε αρκετά threads με στόχο να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Μπορείτε να το διαβάσετε και στον παρακάτω σύνδεσμο:

     

    Αν το διαβάσετε, θα δείτε ότι κάθε ειδικός που παρακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες και εξελίξεις στην αιματολογία της κύησης, οφείλει να είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ στην "προληπτική" χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής. Έτσι κι εγώ.

     

    Κατανοώ, όμως, το φόβο των γυναικών (που κατά κύριο λόγο προκύπτει επειδή διαβάζουν αναξιόπιστες πληροφορίες στο διαδίκτυο και παραβλέπουν κάθε αντίθετη άποψη -που όμως τυγχάνει να είναι η μόνη επικυρωμένη επιστημονικά). Έτσι αναγκάζομαι πολλές φορές να συναινώ σε τέτοιου είδους αγωγές σε γυναίκες που έρχνται φοβισμένες στο ιατρείο και δε μπορώ να τις μεταπείσω. Το σημαντικό για εμένα είναι να κατανοήσετε πως "ότι είναι να γίνει, θα γίνει με ή χωρίς ηπαρίνη" αν δεν υπάρχει ένδειξη και ότι η "προληπτική" αγωγή θεραπεύει το μυαλό και όχι το σώμα σας.

    Φυσικά, αν αποφασίσετε να λάβετε "προληπτική" αγωγή, η άποψή μου είναι να γίνεται καθημερινά και στη σωστή δόση. Αλλιώς τι νόημα έχει?

     

    Να σημειώσω, πάντως, ότι στην περίπτωσή σας δε διευκρινίζετε την εβδομάδα της αποβολής, κάτι που μερικές φορές έχει μεγάλη σημασία.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:
    Έχω αναρτήσει ένα μακροσκελές κείμενο σε αρκετά threads με στόχο να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Μπορείτε να το διαβάσετε και στον παρακάτω σύνδεσμο:

     

    Αν το διαβάσετε, θα δείτε ότι κάθε ειδικός που παρακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες και εξελίξεις στην αιματολογία της κύησης, οφείλει να είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ στην "προληπτική" χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής. Έτσι κι εγώ.

     

    Κατανοώ, όμως, το φόβο των γυναικών (που κατά κύριο λόγο προκύπτει επειδή διαβάζουν αναξιόπιστες πληροφορίες στο διαδίκτυο και παραβλέπουν κάθε αντίθετη άποψη -που όμως τυγχάνει να είναι η μόνη επικυρωμένη επιστημονικά). Έτσι αναγκάζομαι πολλές φορές να συναινώ σε τέτοιου είδους αγωγές σε γυναίκες που έρχνται φοβισμένες στο ιατρείο και δε μπορώ να τις μεταπείσω. Το σημαντικό για εμένα είναι να κατανοήσετε πως "ότι είναι να γίνει, θα γίνει με ή χωρίς ηπαρίνη" αν δεν υπάρχει ένδειξη και ότι η "προληπτική" αγωγή θεραπεύει το μυαλό και όχι το σώμα σας.

    Φυσικά, αν αποφασίσετε να λάβετε "προληπτική" αγωγή, η άποψή μου είναι να γίνεται καθημερινά και στη σωστή δόση. Αλλιώς τι νόημα έχει?

     

    Να σημειώσω, πάντως, ότι στην περίπτωσή σας δε διευκρινίζετε την εβδομάδα της αποβολής, κάτι που μερικές φορές έχει μεγάλη σημασία.

     

     

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και για τη σαφήνειά σας. Επισημαίνω ότι την αγωγή αυτή την προτείνουν κάποιοι γυναικολόγοι και δεν απαντάται μόνο σε πληροφορίες του διαδικτύου. Βεβαια, πιθανώς να την προτείνουν, όπως ακριβώς το είπατε, γιατί έχουν απέναντί τους φοβισμένες και αμετάπειστες εγκύους.

    Η δική μου κύηση έφτασε μέχρι τις 8,5 εβδομάδες. Αν αυτή η πληροφορία, σας οδηγεί σε κάμια άλλη εκτίμηση, παρακαλώ να μου τη μεταφέρετε.

    Και πάλι ευχαριστώ.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και για τη σαφήνειά σας. Επισημαίνω ότι την αγωγή αυτή την προτείνουν κάποιοι γυναικολόγοι και δεν απαντάται μόνο σε πληροφορίες του διαδικτύου. Βεβαια, πιθανώς να την προτείνουν, όπως ακριβώς το είπατε, γιατί έχουν απέναντί τους φοβισμένες και αμετάπειστες εγκύους.

    Η δική μου κύηση έφτασε μέχρι τις 8,5 εβδομάδες. Αν αυτή η πληροφορία, σας οδηγεί σε κάμια άλλη εκτίμηση, παρακαλώ να μου τη μεταφέρετε.

    Και πάλι ευχαριστώ.

     

    Οι μαιευτήρες πράγματι λειτουργούν υπό την πίεση των γυναικών που "δε θέλουν να τους ξανασυμβεί" και νομίζουν ότι μετατρέποντας μια κύηση σε "φαρμακείο" καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα. Άλλωστε, αν έχει δώσει κανείς όλα τα φάρμακα σαν "προληπτική" θεραπεία, δε θα μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για τίποτα αν κάτι πάει στραβά. Είναι, συνεπώς, και μια μορφή άμυνας των συναδέλφων (γιατί στις εποχές που ζούμε δε θες να έχεις δυσαρεστημένες γυναίκες/πελάτες). Η ίδια δουλειά, όμως, μπορεί να γίνει με πολλή συζήτηση και εξηγώντας στη γυναίκα ότι δεν είναι ανάγκη να καρφώνει την κοιλία της επί 270 μέρες μόνο και μόνο για λόγους ψυχοθεραπείας. Δεν υπάρχει όμως πάντα χρόνος και διάθεση από τους συναδέλφους για να ακολουθήσουν το δύσκολο αυτό δρόμο. Άρα εγώ δίνω αγώνα να εξηγήσω αυτά τα πράγματα σε εσάς, ώστε σιγά σιγά να ακουστεί και η άλλη (η σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη) άποψη. Μένει και σε εσάς τώρα να διαδώσετε αυτή τη λογική, ώστε σε λίγα χρόνια να νικήσουμε το μύθο της θρομβοφιλίας και όλοι να σκέφτονται διαφορετικά.

     

    Όσον αφορά την παλινδρόμηση στις 8,5 εβδομάδες, αυτό περίμενα να μου πείτε. 2 αποβολές πριν τις 10 εβδομάδες θεωρούνται τυχαίο γεγονός (και επαναλαμβάνω ότι το έχω βιώσει προσωπικά, ώστε να γνωρίζω την ψυχολογική πίεση που προκαλούν).


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά, γιατρέ.

    Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθειά σας να διαλύσετε τον πανικό που επικρατεί ανά τις εγκυμονούσες στην Ελλάδα όσον αφορά τις διαστάσεις που έχει λάβει η θρομβοφιλία και, πραγματικά, βοηθάτε πολύ με τις αναρτήσεις σας ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Καταλαβαίνω, επίσης, ότι τα ποσοστά πραγματικού κινδύνου είναι πολύ μικρά, ωστόσο ο φόβος για μία ενδεχόμενη αποβολή είναι βαθειά εντυπωμένος μέσα μας...

    Το ερώτημά μου είναι το εξής: η περίπτωση προηγούμενης εγκυμοσύνης που έχει προχωρήσει φυσιολογικά μέχρι και την 9η εβδομάδα (οπότε και έγινε διακοπή, όχι για ιατρικούς λόγους) αξιολογείται κλινικά ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοφιλίας; Εννοώ ότι αν ήταν να εμφανισθεί θρομβοφιλία, θα είχε εμφανισθεί ήδη στην πρώτη εγκυμοσύνη ή μπορεί να εμφανισθεί το πρώτον και σε επόμενες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.


    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην ζωή είναι να μην αναλαμβάνεις κανέναν!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπέρα και χρόνια πολλά, γιατρέ.

    Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθειά σας να διαλύσετε τον πανικό που επικρατεί ανά τις εγκυμονούσες στην Ελλάδα όσον αφορά τις διαστάσεις που έχει λάβει η θρομβοφιλία και, πραγματικά, βοηθάτε πολύ με τις αναρτήσεις σας ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Καταλαβαίνω, επίσης, ότι τα ποσοστά πραγματικού κινδύνου είναι πολύ μικρά, ωστόσο ο φόβος για μία ενδεχόμενη αποβολή είναι βαθειά εντυπωμένος μέσα μας...

    Το ερώτημά μου είναι το εξής: η περίπτωση προηγούμενης εγκυμοσύνης που έχει προχωρήσει φυσιολογικά μέχρι και την 9η εβδομάδα (οπότε και έγινε διακοπή, όχι για ιατρικούς λόγους) αξιολογείται κλινικά ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοφιλίας; Εννοώ ότι αν ήταν να εμφανισθεί θρομβοφιλία, θα είχε εμφανισθεί ήδη στην πρώτη εγκυμοσύνη ή μπορεί να εμφανισθεί το πρώτον και σε επόμενες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

     

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω ενάντια σε ριζωμένες αντιλήψεις ετών...

    Στην ερώτησή σας: Δεν ξέρω γιατί συγχέετε τη θρομβοφιλία με το ιστορικό σας. Το μαιευτικό ιστορικό σας δε δείχνει κάτι ύποπτο, αν και δεν έχω το πλήρες ιστορικό για να μπορώ να έχω ολοκληρωμένη εικόνα.

    Συνέπειες της θρομβοφιλίας πάντως μπορούν να παρατηρηθούν σε κάθε κύηση, όχι απαραίτητα στην πρώτη. Ειδικότερα, οι κληρονομικές θρομβοφιλίες τείνουν να επηρεάζουν όλες τις εγκυμοσύνες (από την πρώτη), ενώ η επίκτητη (το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο) μπορεί να εμφανιστεί και μετά από επιτυχημένες κυήσεις.

    Εγώ στη θέση σας δε σκεφτόμουνα καν τη θρομβοφιλία. Απορώ, δε, που εσείς με το δικό σας καθαρό ιστορικό φοβάστε για κάτι τέτοιο...

    Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία!!!


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    κ. Χατζηαντωνιου επαναλαμβανω το ερωτημα σε αυτην την ενοτητα

     

     

    Διανυω την 34η εβδομαδα κυησης και εμεινα εγκυος σε ηλικια αρκετα ανω των 40. Πριν ενα χρονο περιπου ειχα μια παλινδρομη κυηση και λογω στενων τελειως περιθωριων εκανα και ενα πακετο εξετασεων για θρομβοφιλια κυριως με δικη μου πρωτοβουλια. .

    Την εξεταση την εκανα 1 μηνα σχεδον μετα την αποξεση και τα αντιπηκτικα του λυκου βγηκαν οριακα υψηλοτερα και μετα τον επαναληπτικο ελεγχο που εγινε στην αρχη αυτης της εγκυμοσυνης (δεν ξερω εαν επηρεαζει την τιμη η εγκυμοσυνη )ηταν ενταξει.

    Ο αιματολογος και ο γυναικολογος μου προτειναν προληπτικα salospir . Oχι ηπαρινες .

    Ομως εγω φοβομουν να παρω την σαλοσπιρ μηπως μου προκαλεσει αιμορραγια . Αργησα να την παρω. Δεν περασε ουτε μια εβδομαδα απο τοτε που την ξεκινησα και ειχα αποκολληση πλακουντα με μεγαλη αιμορραγια. .

    Επισης μου ειχαν βρει και αιμολυτικο στρεπτοκοκκο τυπου Β.

    Την σταματησα αμεσως και ευτυχως ολα εξελιχθηκαν εως σημερα καλα χωρις κανενα αλλο προβλημα.

     

    Ειναι δυνατον η σαλοσπιρ να μου προκαλεσε την αποκολληση? Η οι ηπαρινες μπορει να προκαλουν αποκολληση?

    Επισης εκεινη την περιοδο επαιρνα και καθε μερα απο μια βιταμινη w3 που βοηθαει στην καλη αιματωση του πλακουντα οπως μου ειχε πει μια αλλη γυναικολογος.

     

    Σας ευχαριστω για το χρονο σας.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    κ. Χατζηαντωνιου επαναλαμβανω το ερωτημα σε αυτην την ενοτητα

     

     

    Διανυω την 34η εβδομαδα κυησης και εμεινα εγκυος σε ηλικια αρκετα ανω των 40. Πριν ενα χρονο περιπου ειχα μια παλινδρομη κυηση και λογω στενων τελειως περιθωριων εκανα και ενα πακετο εξετασεων για θρομβοφιλια κυριως με δικη μου πρωτοβουλια. .

    Την εξεταση την εκανα 1 μηνα σχεδον μετα την αποξεση και τα αντιπηκτικα του λυκου βγηκαν οριακα υψηλοτερα και μετα τον επαναληπτικο ελεγχο που εγινε στην αρχη αυτης της εγκυμοσυνης (δεν ξερω εαν επηρεαζει την τιμη η εγκυμοσυνη )ηταν ενταξει.

    Ο αιματολογος και ο γυναικολογος μου προτειναν προληπτικα salospir . Oχι ηπαρινες .

    Ομως εγω φοβομουν να παρω την σαλοσπιρ μηπως μου προκαλεσει αιμορραγια . Αργησα να την παρω. Δεν περασε ουτε μια εβδομαδα απο τοτε που την ξεκινησα και ειχα αποκολληση πλακουντα με μεγαλη αιμορραγια. .

    Επισης μου ειχαν βρει και αιμολυτικο στρεπτοκοκκο τυπου Β.

    Την σταματησα αμεσως και ευτυχως ολα εξελιχθηκαν εως σημερα καλα χωρις κανενα αλλο προβλημα.

     

    Ειναι δυνατον η σαλοσπιρ να μου προκαλεσε την αποκολληση? Η οι ηπαρινες μπορει να προκαλουν αποκολληση?

    Επισης εκεινη την περιοδο επαιρνα και καθε μερα απο μια βιταμινη w3 που βοηθαει στην καλη αιματωση του πλακουντα οπως μου ειχε πει μια αλλη γυναικολογος.

     

    Σας ευχαριστω για το χρονο σας.

     

    Τόσο η ασπιρίνη όσο και οι ηπαρίνες (ακόμα περισσότερο) αποτρέπουν την αποκόλληση του πλακούντα (βοηθάνε στην αγγείωση του οργάνου). Άρα σίγουρα δε φταίει η αγωγή. Πιθανώς φταίει ότι αργήσατε να πάρετε την αγωγή και όταν την ξεκινήσατε δεν πρόλαβε να ελεγχθεί η κατάσταση. Δε μου λέτε όμως σε ποια εβδομάδα ξεκινήσατε την ασπιρίνη και πότε έγινε η αποκόλληση.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Χρονια πολλα σε ολους

     

    Την ασπιρινη την ξεκινησα στην αρχη της 9ης εβδομαδας και στο τελος της εβδομαδας αυτης ειχα την αποκολληση.

    Απο τοτε δεν εχω ξαναπαρει ασπιρινη. Την σταματησα.

     

    Δεν επρεπε λετε? Ενω ειχα αιμορραγια θα επρεπε να παιρνω?

    Η γυναικολογος δεν μου ειπε να την συνεχισω.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Χρονια πολλα σε ολους

     

    Την ασπιρινη την ξεκινησα στην αρχη της 9ης εβδομαδας και στο τελος της εβδομαδας αυτης ειχα την αποκολληση.

    Απο τοτε δεν εχω ξαναπαρει ασπιρινη. Την σταματησα.

     

    Δεν επρεπε λετε? Ενω ειχα αιμορραγια θα επρεπε να παιρνω?

    Η γυναικολογος δεν μου ειπε να την συνεχισω.

     

    Πριν τη 10η-12η εβδομάδα δεν υπάρχει πλακούντας για να αποκολληθεί και άρα ο όρος "αποκόλληση πλακούντα" χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να περιγράψει μικροαιμορραγίες πρώτου τριμήνου, που συνήθως δεν έχουν κάποια κλινική σημασία.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζεστε πραγματικά την ασπιρίνη, άρα με τα ελάχιστα στοιχεία που έχω για εσάς, συμφωνώ με το μαιευτήρα σας. Δε μπορώ όμως να έχω ολοκληρωμένη εικόνα για να σας πω περισσότερα.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.

     

    Την ασπιρινη απο οτι καταλαβα μου την συστησαν προληπτικα λογω ηλικιας κυριως παρα των οριακων τιμων των αντιπηκτκικων του λυκου στο πρωτο ελεγχο. Σε αυτη την φαση 34η εβδομαδα εχει νοημα να παρω τωρα ασπιρινη? Θα βοηθουσε σε κατι ακομα και τωρα?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κ. Χατζηαντωνιου γεια σας και ευχαριστουμε για τις πολυτιμες πληροφοριες σας. Εχω στο ιστορικο μου δυο αποβολες και μια τελειομηνη εγκυμοσυνη που μου χαρισε ενα πανεμορφο αγορακι. Εχω ετεροζυγια στον παραγοντα V Leiden και μετα απο συμβουλη αιματολογου εκανα ενεσεις innohep 0,45 σε ολη την εγκυμοσυνη. Μου εξηγησε οτι πρεπει να κανω ενεσεις σε περιπτωση ταξιδιου, χειρουργειου και ακινησιας αλλα χωρις παραπανω λεπτομερειες και θα ηθελα να ξερω αν και ποσο θα πρεπει να ανησυχω. Επισης η γυναικολογος μου δεν ηθελε να ανεβασουμε την δοση της ηπαρινης γιατι θεωρουσε πως ηταν ενταξει για τα κιλα μου (9 μηνων ημουν 56,5 κιλα). Εσεις τι θα με συμβουλευατε; Ευχαριστω εκ των προτερων!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Κ. Χατζηαντωνιου γεια σας και ευχαριστουμε για τις πολυτιμες πληροφοριες σας. Εχω στο ιστορικο μου δυο αποβολες και μια τελειομηνη εγκυμοσυνη που μου χαρισε ενα πανεμορφο αγορακι. Εχω ετεροζυγια στον παραγοντα V Leiden και μετα απο συμβουλη αιματολογου εκανα ενεσεις innohep 0,45 σε ολη την εγκυμοσυνη. Μου εξηγησε οτι πρεπει να κανω ενεσεις σε περιπτωση ταξιδιου, χειρουργειου και ακινησιας αλλα χωρις παραπανω λεπτομερειες και θα ηθελα να ξερω αν και ποσο θα πρεπει να ανησυχω. Επισης η γυναικολογος μου δεν ηθελε να ανεβασουμε την δοση της ηπαρινης γιατι θεωρουσε πως ηταν ενταξει για τα κιλα μου (9 μηνων ημουν 56,5 κιλα). Εσεις τι θα με συμβουλευατε; Ευχαριστω εκ των προτερων!

     

    Η εκτίμηση του κινδύνου θρόμβωσης σε έναν ασθενή (που συνεπάγεται και την ανάγκη κάλυψης με προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή), είναι μια διαδικασία που βασικά περιλαμβάνει τη λήψη ενός πολύ καλού ιστορικού. Αυτό δε μπορώ να το κάνω από την οθόνη ενός υπολογιστή και δε μπορώ, συνεπώς, με τα δεδομένα που έχω να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του συναδέλφου που είχε την ευκαιρία να σας δει και να σας εξετάσει από κοντά.

    Σχετικά με τη δόση των Innohep, το βάρος σας είναι οριακό για το 0,45 (ίσως πιο σωστή δόση θα ήταν το 0,35). Άρα συμφωνώ με τη γυναικολόγο σας, ότι σίγουρα δε χρειαζόσασταν πιο υψηλή δόση.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.

     

    Την ασπιρινη απο οτι καταλαβα μου την συστησαν προληπτικα λογω ηλικιας κυριως παρα των οριακων τιμων των αντιπηκτκικων του λυκου στο πρωτο ελεγχο. Σε αυτη την φαση 34η εβδομαδα εχει νοημα να παρω τωρα ασπιρινη? Θα βοηθουσε σε κατι ακομα και τωρα?

     

    Το αντιπηκτικό του λύκου για να θεωρηθεί θετικό πρέπει να ξαναβρεθεί θετικό σε επανέλεγχο 3 μήνες μετά. Αν αυτό δε συμβεί, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό (θεωρείται "παροδικό" και είναι ακίνδυνο κλινικά). Στη δική σας περίπτωση από όσο καταλαβαίνω αυτό δε συνέβη- αλλά ούτως ή άλλως δεν επηρέασε και τις θεραπευτικές αποφάσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, η ασπιρίνη φαίνεται να βοηθάει όσες γυναίκες τη χρειάζονται αν ξεκινήσει πριν τις 16 εβδομάδες κύησης. Άρα αφού δεν έχετε ξεκινήσει ήδη, δε θα σας προσφέρει κάτι αυτή τη στιγμή.

    Δεν ξέρω, όμως, γιατί ανησυχείτε. Όλα σας πάνε καλά και σε ένα περίπου μήνα θα έχετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας. Άρα μην αναλώνεστε με κακές σκέψεις, άγχη και αγωνίες.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Η εκτίμηση του κινδύνου θρόμβωσης σε έναν ασθενή (που συνεπάγεται και την ανάγκη κάλυψης με προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή), είναι μια διαδικασία που βασικά περιλαμβάνει τη λήψη ενός πολύ καλού ιστορικού. Αυτό δε μπορώ να το κάνω από την οθόνη ενός υπολογιστή και δε μπορώ, συνεπώς, με τα δεδομένα που έχω να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του συναδέλφου που είχε την ευκαιρία να σας δει και να σας εξετάσει από κοντά.

    Σχετικά με τη δόση των Innohep, το βάρος σας είναι οριακό για το 0,45 (ίσως πιο σωστή δόση θα ήταν το 0,35). Άρα συμφωνώ με τη γυναικολόγο σας, ότι σίγουρα δε χρειαζόσασταν πιο υψηλή δόση.

     

    Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Η αληθεια ειναι οτι ο αιματολογος δεν με ειδε απο κοντα γιατι μενω στην επαρχεια και μιλησαμε για 5 λεπτα στο τηλεφωνο, χωρις να μου ζητησει ιστορικο η λεπτομερειες. Οποτε αν καταλαβαινω σωστα θα μου συστηνατε να δω εναν αιματολογο απο κοντα;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Η αληθεια ειναι οτι ο αιματολογος δεν με ειδε απο κοντα γιατι μενω στην επαρχεια και μιλησαμε για 5 λεπτα στο τηλεφωνο, χωρις να μου ζητησει ιστορικο η λεπτομερειες. Οποτε αν καταλαβαινω σωστα θα μου συστηνατε να δω εναν αιματολογο απο κοντα;

     

    Αν δε θέλετε να λαμβάνετε πρόχειρες συμβουλές από κάποιον που "δε σας είδε, δε σας ξέρει και ουδεμία ευθύνη φέρει", τότε ναι, πρέπει να δείτε αιματολόγο από κοντά. Τουλάχιστον εγώ έτσι δουλεύω. Τι να συζητήσει κανείς από το τηλέφωνο? Ο συνάδελφος προφανώς ήθελε να καλυφθεί και σας έδωσε αγωγή για παν ενδεχόμενο, αφού δε σας είδε από κοντά.


    Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή



    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση



    Συνδεθείτε τώρα