Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

τηλε--οραση?


madremia

Recommended Posts

καλησπερα...ηθελα συμβουλες σχετικα με το θεμα της τηλεορασης..ο δικος μου ειναι 10 μηνων και "κολλαει" στη κυριολεξια οταν εχει παιδικα ή διαφημησεις αλλα δε ξερω κατα ποσο ασφαλες ειναι, οσο αφορα την οραση του..εχω ακουσει οτι οι τηλ/σεις plasma ειναι ασφαλεστερες απο τις παλιοτερες....ισχυει? ποση ωρα ειναι επιτρεπτη να καθονται σε τετοια ηλικια? μεχρι τωρα τον αφηνω μεχρι να ετοιμασω το φαι του και να φαμε , δηλαδη κανα τεταρτο περιπου...κανω κατι λαθος?icon4.gif

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Εχω τη γνωμη οτι ειναι πολυ μικρο το μωρο σου για να βρισκεται μπροστα σε αναμμενη οθονη τηλεορασης. Σβηστην και ταισε το με ηρεμια. Μπορεις να του μιλας, να του λες μια ιστορια, αλλα να βλεπει τα χρωματα της tv με τις γρηγορες εναλλαγες κλπ, μαλλον το βλαπτει. Γενικα κρατα το παιδι μακρια απο την τηλεοραση, λεγεται οτι ευθυνεται για πολλα αρνητικα.

Link to comment
Share on other sites

Ολα τα μωρα κολλανε στις διαφημησεις,το σιγουρο ειναι οτι δεν πρεπει να τα αφηνουμε καθολου στην τηλεοραση.εγω που εχω ρωτησει ειδικο κσι τα παιδαιαου ειναι μεγαλυτερα μου εχει πει μεχρι 30'την ημερα και καλυτερα dvd εκπαιδευτικα διοτι οπως μου εξηγησε στην τηλεοραση ιδιαιτερα στα παιδικα οι εικονες περνανε πολυ γρηγορα,δεν προλαβαινει ο εγκεφαλος τους να το επεξεργαστει και αυτο δημιουργει αργοτερα προβληματα λογου και θελουν λογοθεραπιΑ κα.η αληθεια ειναι οτι εμενα βλεπουν σιγουρα παραπανω ιδιαιτερα το χειμωνα που ειναι συνηθως ολο το απογευμα σπιτι αλλα πως αλλιως θα κανω καμια δουλεια;;;καλα το καλοκαιρι που τα εχουμε εξω...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

το να κρατήσουμε τα στάνταρ τον γιατρών λίγο δύσκολο .δηλαδή εάν η παιδική ταινία είναι πάνω από μισή ώρα θα του την κόψω στην μέση ? μετά την ταινία εννοειτε θα τους δώσω να ασχοληθούν με κάτι αλλο

Link to comment
Share on other sites

Όσο αργότερα έρθει σε επαφή το παιδί με την τηλεόραση, τόσο το καλύτερο. Αν γίνεται να είναι ελεγχόμενο το περιεχόμενο της προβολής (π.χ. DVD) θα γλυτώσεις από διαφημιστικά μηνύματα. Τώρα ίσως σου φαίνεται χωρίς νόημα αυτή η προφύλαξη, αλλά αργότερα θα δεις πόσο πολύ επηρεάζονται και πόσο ισχυρό μέσο πίεσης είναι.

 

Αν θες να το απασχολήσεις, πιο καλά να του δώσεις μια κουτάλα και μια κατσαρόλα να κοπανάει μέχρι να του ετοιμάσεις το φαγητό, παρά να το βάλεις μπροστά στην TV. (Γνώμη μου). Εκπαιδεύεται έτσι το παιδί, να εφευρίσκει τρόπους αυτοαπασχόλησης, αντί να ζητά τηλεόραση (αυτό επίσης, θα φανεί αργότερα).

 

Οι παλαιότερου τύπου οθόνες σαφώς είναι χειρότερες από τις νέες και μάλιστα με διαφορά.

 

 

Παρ' όλ' αυτά σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή που θα βάλεις κάτι. Καλό είναι να φιλτράρονται ακόμα και οι παιδικές προβολές, ανάλογα με την ηλικία. ΔΕΝ είναι όλα τα παιδικά κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Κάτι που άνετα το βλέπει ένα 5χρονο, δεν είναι απαραιτήτως ανεκτό από ένα 2χρονο. Ακόμα και η μουσική επένδυση μιας παιδικής ταινίας είναι κάτι που μπορεί να το αναστατώσει αν π.χ. προκαλεί αγωνία κτλ.

 

Συνήθως όσες προβολές προορίζονται για πολύ μικρά παιδιά, έχουν αντίστοιχη διάρκεια (5-10 λεπτά). Όσο αυξάνεται η ηλικία που στοχεύει το πρόγραμμα, αυξάνεται και η διάρκειά του. Οι μεγάλες ταινίες, εφόσον τις χρησιμοποιήσει κάποιος, θα πρέπει να είναι σε αρκετά μεγαλύτερες ηλικίες και ναι... σε κομμάτια. Σήμερα 25-30 λεπτά, αύριο άλλο τόσο... έως ότου ολοκληρωθεί. Αν μας φαίνεται πως το παιδί δε θα θυμάται τι έγινε στο προηγούμενο κομμάτι, τότε ίσως να μην είναι η ηλικία του ακόμα για να το δει.

 

Ένα παιδί δεν χαλαρώνει στην τηλεόραση. Μπορεί να φαίνεται ήρεμο, αλλά στην πραγματικότητα κρατά την πλήρη προσήλωσή του εκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κουράζεται νοητικά. Μην κρατάτε ένα παιδί προσηλωμένο σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα περισσότερο από όσο αντέχει μια άλλη στατική δραστηριότητα π.χ. ζωγραφική. (Δηλαδή αν ζωγραφίζει για 10 λεπτά και μετά ασχολείται με κάτι άλλο, η προσήλωσή του αντέχει τόσο εκείνο το διάστημα). Αν εμείς το βάλουμε στην TV 1 ώρα αντί για 10 λεπτά, θα καθίσει, αλλά στην πραγματικότητα θα εξαντληθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσει νευρικότητα λίγο μετά (ή και αμέσως) μετά το κλείσιμο της τηλεόρασης. Αν το πρόγραμμα της τηλεόρασης προβληθεί βράδυ (ή γενικά πριν από ύπνο), υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου του παιδιού π.χ. πιο ανήσυχος ή να ξυπνήσει με κλάματα για άγνωστο λόγο το βράδυ -κι ας μην έχει δει κάτι τρομακτικό.

 

 

Στα δικά μου παιδιά (9 ετών) που απέφυγα όσο μπορούσα την τηλεόραση (κι ακόμα την αποφεύγω, χωρίς να μπαίνω σε λογική απολυτότητας), δεν το μετάνιωσα. Αυτό που θεωρώ σημαντικό για ένα παιδί είναι, να μάθει να βλέπει τηλεόραση όταν πραγματικά θέλει και όχι όταν βαριέται. Στην πρώτη περίπτωση θα τη μεταχειρίζεται ως εναλλακτική δραστηριότητα και θα είναι στοχευμένη: π.χ. θέλω να δω το τάδε έργο. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα σαμποτάρει -άθελά του- άλλες εξωτερικές δραστηριότητες και με τον καιρό ο χρόνος που θα (ζητά να) περνά ένα παιδί στην τηλεόραση θα βαίνει αυξανόμενος, ενώ θα γίνεται απώλεια, σε χρόνο, των άλλων δραστηριοτήτων καθώς και σταδιακή απώλεια της ικανότητας να βρίσκει από μόνο του εναλλακτικές δραστηριότητες απασχόλησης Και ένα πραγματάκι ακόμα: τα προγράμματα που θα βλέπει θα τείνουν να είναι ό,τι "σερβίρεται", με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 εβδομάδες μετά...

αν και είναι πολύ βολικό να βάζουμε τα πιτσιρίκια μας μπροστά στην τηλεόραση (επειδή σταματάνε να γρινιάζουν) καλό θα ήταν να μην μένουν για πολύ μπροστά, άσχετα αν η συσκευή είναι χηφιακή ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα...ηθελα συμβουλες σχετικα με το θεμα της τηλεορασης..ο δικος μου ειναι 10 μηνων και "κολλαει" στη κυριολεξια οταν εχει παιδικα ή διαφημησεις αλλα δε ξερω κατα ποσο ασφαλες ειναι, οσο αφορα την οραση του..εχω ακουσει οτι οι τηλ/σεις plasma ειναι ασφαλεστερες απο τις παλιοτερες....ισχυει?

Οι τηλεοράσεις plasma είναι ασφαλέστερες ως προς την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν. Αν έχετε παλαιού τύπου τηλεόραση, θα πρέπει το παιδί (και όλοι σας) να είσαστε σε απόσταση 2 μέτρων όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή.

 

Επειδή όμως ρώτησες συγκεκριμένα για την όραση, η ακτινοβολία δεν έχει σχέση. Σε γενικές γραμμές τα προβλήματα όρασης οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. Υπάρχουν όμως επιστημονικά άρθρα που συνδέουν τα προβλήματα όρασης (π.χ. μυωπία) με την υπερβολική συγκέντρωση σε κοντινό σημείο όπως βιβλίο ή οθόνη υπολογιστή αλλά και με την περιορισμένη έκθεση στη φύση. Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο (που το ψάχνω να στο παραθέσω και δεν το βρίσκω) που εξέταζε τι ακριβώς μπορεί να είναι που βοηθάει τη διατήρηση καλής όρασης. Κάποιες από τις θεωρίες που εξετάζονταν ήταν ότι κάνει καλό να εστιάζεις σε μακρινά σημεία και ότι βοηθάει το πράσινο χρώμα της φύσης.

 

Με άλλα λόγια δε νομίζω πως 15 λεπτά μπροστά στην τηλεόραση είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για την όραση αρκεί το παιδί να βλέπει την οθόνη από αρκετά μακριά. Μεγαλώνοντας καλό είναι να αποφύγετε την υπερβολική ενασχόληση με οθόνες και βιβλία, και να επιδιώκετε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι, σε χώρους με πρασινάδες (π.χ. περισσότερο πάρκο και λιγότερη παραλία).

 

Αν βρω το άρθρο θα το παραθέσω γιατί έλεγε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Πάντως γενικά οι οφθαλμίατροι σου λένε πως τα προβλήματα όρασης είναι κληρονομικά και δεν δίνουν κάποια συγκεκριμένη οδηγία για αποφυγή τηλεόρασης κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...