Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πίνακας ανακοινώσεων Περιβάλλον


administrator

Recommended Posts

http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1562

 

Απαράδεκτη η απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Αμβρακικό

Την παράλογη πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά 11* περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το υπόμνημα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που εκφράζει την άποψη των Οργανώσεων που συνεκπροσωπούνται στον Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού και με το οποίο τεκμηριώνεται η ασυμβατότητα της άσκησης θήρας στις πλέον ευαίσθητες οικολογικά περιοχές του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού Κόλπου, όσο και την πρόταση του ίδιου του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου, ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης αποφάσισε την πρακτικά πλήρη και άνευ όρων απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε περιοχές του υγροτόπου που βρίσκονται στην «καρδιά» του Εθνικού Πάρκου.

 

Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη προς τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατά τη συνάντησή τους για τη διευθέτηση των προβλημάτων των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας. Ο κ. Μανιάτης ζήτησε τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αποτελεσματική θωράκιση των Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά τελικά γεννούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με το νόημα αυτής της διαδικασίας όταν οι ήδη κατατεθειμένες προτάσεις τους στις υπηρεσίες δεν λαμβάνονται καν υπόψη.

 

Επισημαίνεται επιπλέον ότι ο κ. Καλαφάτης δεν έλαβε υπόψη του τη σχετική εισήγηση του ΦΔ για πειραματική και υπό συγκεκριμένους όρους απελευθέρωση της θήρας στη Ζώνη Α στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου για το τρέχον έτος, επιτρέποντας τη θήρα και σε άλλες περιοχές του υγροτόπου και δίνοντας το ελεύθερο στους κυνηγούς να ασκούν τη θήρα όλες τις ημέρες της εβδομάδας, χωρίς έστω ορισμένους ειδικούς περιορισμούς, απαραίτητους σε ένα τόσο σημαντικό οικοσύστημα. Με την κίνησή του αυτή ακυρώνονται ουσιαστικά οι όποιες προσπάθειες συνεννόησης και διαβούλευσης που γίνονται από πλευράς του ΦΔ για τη διευθέτηση του ζητήματος της λαθροθηρίας.

 

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει σταθερή παρουσία στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, συλλέγοντας συστηματικά στοιχεία για την ορνιθοπανίδα του Αμβρακικού, ο οποίος αποτελεί και το σημαντικότερο βιότοπο της Παγκοσμίως Απειλούμενης Βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) στην Ελλάδα, αλλά και περιοχή όπου απαντώνται πολλά ακόμη παγκοσμίως απειλούμενα είδη πουλιών.

 

 

 

Φωτογραφία: Ρέα Παπαδοπούλου

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3937/2011 στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής. Ωστόσο, παρά τα επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη του Εθνικού Πάρκου με την αυθαίρετη απελευθέρωση της θήρας, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε πράξεις που απειλούν να καταδικάσουν τα προστατευόμενα είδη του Αμβρακικού.

 

Η νομολογία εξάλλου του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει τη θήρα στους υγροτόπους Ραμσάρ ως «μη συμβατή δραστηριότητα» για την προστασία και διαχείριση του προστατευτέου αντικειμένου, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ (ΣτΕ Εʼ 1342/1992).

 

Δεδομένου ότι η απόφαση αυτή βάζει σε κίνδυνο την προστασία της ορνιθοπανίδας σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης, οι συνυπογράφουσες Οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Γραφείο για τη Σύμβαση Ραμσάρ και την BirdLife Europe για το πολύ αρνητικό προηγούμενο που επιχειρείται να δημιουργηθεί, ώστε να προβούν σε όλες τις ενέργειες που απορρέουν από τη δικαιοδοσία τους.

 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον κ. Καλαφάτη να αποσύρει άμεσα την παράλογη και κατ΄ ουσία παράνομη αυτή απόφαση και να διαθέσει το χρόνο που απαιτείται ώστε ο Φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να βρουν τη βέλτιστη λύση, που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία ενός οικοσυστήματος παγκόσμιας σημασίας όπως ο Αμβρακικός Κόλπος.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Ορνιθολογική: Λάμπρος Κατερινόπουλος 6976674270, Αποστόλης Καλτσής 6937911948

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: Δάφνη Μαυρογιώργου 6977205351

 

 

 

*Οργανώσεις που συνυπογράφουν:

 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

WWF

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Mom

Μεσόγειος SOS

Αρκτούρος

Αρχέλων

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών

Καλλιστώ

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2013

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλεί στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης («EuroBirdwatch13») το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη σε περισσότερες από 30 περιοχές σε όλη την Ελλάδα!

 

Το θέμα της φετινής γιορτής αφορά στα εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν. Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Φέτος, για 20η χρονιά, η BirdLife International προσκαλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία και να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της μετανάστευσής τους στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013.

 

Στόχος της γιορτής είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για την ομορφιά της μετανάστευσης και τις ανάγκες των μεταναστευτικών πουλιών. Η φετινή διοργάνωση στην Ελλάδα περιλαμβάνει εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, προβολές και παρουσιάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες, που θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας.

 

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το ίδιο Σαββατοκύριακο σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Πέρυσι, συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από 34 χώρες, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια πουλιά μόνο μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου! Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων.

 

Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.

 

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

http://files.ornithologiki.gr/docs/news/events.pdf

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...