Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ασφάλεια Παιδιών κατά την διάρκεια διακοπών


Recommended Posts

Οδηγίες ασφάλειας για τις διακοπές με τα παιδιά. Κάντε το τεστ

 

 

Οι βόλτες στα πάρκα και τις παιδικές χάρες, οι βουτιές στην πισίνα και τη θάλασσα, τα ταξίδια και οι εξορμήσεις, τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους χαρίζουν ευτυχία, αλλά και κρύβουν κινδύνους. Η πρόληψη είναι σωτήρια και αποκλειστικά ευθύνη των γονιών.

 

Στη θάλασσα

Το πρόβλημα: Ο κίνδυνος πνιγμού είναι μεγαλύτερος στη θάλασσα, ενώ οι παρʼ ολίγον πνιγμοί αποτελούν σημαντικότατη αιτία νευρολογικών βλαβών στην παιδική ηλικία και πολλά από τα θύματα μεταφέρονται στα εξωτερικά ιατρεία με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε λίγα δευτερόλεπτα, πως το μικρό παιδί βυθίζεται στο νερό και πνίγεται σιωπηλά και ότι δεν θα υπάρξει κραυγή για βοήθεια.

 

 

 

Η λύση: 1. Μαθήματα κολύμβησης. Τόσο το παιδί όσο και εσείς πρέπει να γνωρίζετε κολύμβηση. Οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα όσο γίνεται νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη) από ειδικούς εκπαιδευτές.

 

2. Αυστηρή επίβλεψη. Τόσο μέσα στο νερό όσο και αν βρίσκεται κοντά στο νερό. Τα παιδιά ειδικά κάτω των έξι ετών δεν πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς να παρακολουθούνται στενά (και από κοντά) από ενήλικα, ενώ είναι πολύ σημαντικό να μη θεωρούνται οι συσκευές επίπλευσης (σανίδα, κουλούρα, μπρατσάκια) ως υποκατάστατα επίβλεψης.

 

3. Ορίστε τους κανόνες. Για να προλάβετε πνιγμό και κακώσεις μάθετε στα παιδιά πως δεν πρέπει να κάνουν βουτιές αν το βάθος της θάλασσας δεν είναι γνωστό και αν δεν είναι ανάλογο με το ύψος από το οποίο πέφτουν. Δεν πρέπει να κάνουν επίσης βουτιές αν η θάλασσα έχει κύμα ή αν τα νερά είναι θολά. Πείτε τους πως δεν πρέπει να περνούν τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης, πως δεν πρέπει να πλησιάζουν τις περιοχές με ταχύπλοα και τζετ σκι και ότι πρέπει να βγουν από το νερό αν νιώσουν ότι δεν είναι καλά ή αν κρυώνουν. Εξηγήστε πως η θάλασσα μπορεί να βαθαίνει απότομα και ότι κινδυνεύουν αν υπερτιμήσουν τις ικανότητές τους, όσο καλό κολύμπι κι αν ξέρουν.

 

4. Ελέγξτε για ναυαγοσώστη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των οργανωμένων και δημοτικών παραλιών υπάρχουν ναυαγοσώστες. Προτιμήστε αυτές τις ακτές.

 

5. Μάθετε πρώτες βοήθειες. Το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων δίνει εύκολες, αλλά σωτήριες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε, αν το παιδί κινδυνεύσει. Βγάλτε το αμέσως από το νερό. Αν διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μια πετσέτα και πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό ή το νοσοκομείο, ακόμη κι αν το παιδί απλώς βυθίστηκε στο νερό, αφού οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα. Αν το παιδί είναι αναίσθητο, δείτε πρώτα αν έχει τίποτε στο στόμα του και αφαιρέστε το. Τυλίξτε το με μια πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξτε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Στο μεταξύ ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166. Εχετε υπόψη σας ότι το παιδί στο οποίο έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει πενταπλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από παρʼ ολίγον πνιγμό.

 

Μαθήματα μπορείτε να παρακολουθήσετε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Δ/νση Νοσηλευτικής - Υπηρεσία Αγωγής Υγείας τηλ. 2108227438) και στο Σωματείο «ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού (τηλ. 210 7486801).

 

Στην πισίνα και τις νεροτσουλήθρες

Το πρόβλημα: Ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει και στις πισίνες, ενώ από την άλλη υπάρχουν κίνδυνοι για δερματικές και άλλες παθήσεις. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος των τραυματισμών από παρακινδυνευμένη συμπεριφορά.

 

Η λύση: 1. Παρατηρήστε αν υπάρχει ναυαγοσώστης. Στις μεγάλες πισίνες που είναι ανοιχτές για το κοινό, στο ξενοδοχείο, στα υδάτινα πάρκα διασκέδασης συχνά υπάρχουν ναυαγοσώστες. Σε διαφορετική περίπτωση, είστε εσείς που πρέπει να παρατηρείτε αδιαλείπτως το παιδί και να βρίσκεστε σε κοντινή του απόσταση, ώστε να μπορείτε να επέμβετε.

 

2. Εξηγήστε του τι δεν πρέπει να κάνει. Πείτε στο παιδί να μην τρέχει – χοροπηδάει – τριγυρίζει στο χείλος της πισίνας γιατί κινδυνεύει να γλιστρήσει και να πέσει στο νερό. Στις νεροτσουλήθρες πρέπει να ακολουθεί πιστά τους κανόνες. Απαγορεύστε του να δοκιμάσει δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ορίστε του με σαφήνεια τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται να κινηθεί και να παίξει.

 

3. Ελέγξτε το νερό. Σίγουρα με μια ματιά δεν μπορείτε να καταλάβετε αν έχει τη σωστή ποσότητα χλωρίου. Μπορείτε όμως σε γενικές γραμμές να διαπιστώσετε αν το νερό είναι κατάλληλο ελέγχοντας τη διαύγειά του. Αν είναι θολό και δεν μπορείτε να δείτε καθαρά το πάτωμα της πισίνας τότε μην επιτρέψετε στο παιδί να μπει. Ενας άλλος τρόπος ελέγχου είναι να βουτήξετε με ανοιχτά μάτια. Αν μετά τη βουτιά σας πονάνε τότε το νερό περιέχει μικρόβια και σίγουρα πολλά ούρα. Οπως και να ʼχει, εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να καταπίνει το νερό της πισίνας και ότι κάθε φορά που θα βγαίνει θα πρέπει να κάνει ντους ξεπλένοντας πολύ καλά τα αφτιά του και το πρόσωπό του. Πείτε του επίσης ότι πρέπει να κάνει ντους και πριν από την πρώτη βουτιά στην πισίνα.

 

4. Κίνδυνος υπάρχει και στα ρηχά. Τα στατιστικά αποδεικνύουν πως τα μικρά παιδιά μπορεί να πνιγούν και στα πολύ ρηχά νερά, γιʼ αυτό μη χάσετε το παιδί από τα μάτια σας, ακόμη και αν η πισίνα που βουτάει είναι παιδική και ρηχή. Επίσης τα στατιστικά δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πνιγμών και παρʼ ολίγον πνιγμών συμβαίνει στα αγόρια 15 – 19 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην επικίνδυνη συμπεριφορά τους.

 

Στην παιδική χαρά

Το πρόβλημα: Οι έλεγχοι του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) δείχνουν ότι οι περισσότερες παιδικές χαρές στην Ελλάδα κρύβουν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν χώροι για τους οποίους ο ΕΛΟΤ έχει καταγράψει μέχρι και 500 παρατηρήσεις για παράγοντες επικινδυνότητας.

 

Η λύση: 1. Ελέγξτε το έδαφος. Εχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον στο 60% των ατυχημάτων τα παιδιά τραυματίστηκαν πέφτοντας στο δάπεδο των παιδικών χαρών. Ελέγξτε αν το έδαφος είναι ομαλό, έχει παχύ στρώμα άμμου ή μαλακό γρασίδι. Αν, αντιθέτως, δείτε πέτρες, ανώμαλο σκληρό χώμα, πεταμένα ξύλα ή τσιμέντο, τότε καλύτερα να πάρετε το παιδί και να φύγετε.

 

 

2. Ελέγξτε τον εξοπλισμό. Μια σπασμένη πλαστική τσουλήθρα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, το ίδιο και μια μισοσπασμένη κούνια. Ο παλιός φθαρμένος εξοπλισμός, οι επικίνδυνες γωνίες, οι κοφτερές επιφάνειες, εσοχές και ξύλα ή σίδερα που περισσεύουν ακάλυπτα είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα. Τσεκάρετε τα κενά που αφήνουν τα κομμάτια τα οποία συνθέτουν την τσουλήθρα ή τα άλλα όργανα.

 

3. Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές είναι φτιαγμένες για παιδιά άνω των 4 ετών. Μην επιτρέψετε στο παιδί να κάνει κάτι που απαιτεί περισσότερες ικανότητες ή προσόντα από όσα έχει. Αν λόγω ηλικίας το ύψος του είναι χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται, η ισορροπία του δεν είναι σταθερή ή οι δυνατότητές του για σκαρφάλωμα δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά, τότε το βάζετε σε κίνδυνο.

 

4. Ντύστε το κατάλληλα. Ρούχα που δεν του επιτρέπουν να κινηθεί με άνεση, παπούτσια που βγαίνουν ή γλιστράνε, κοσμήματα που μπορεί να πιαστούν σε εσοχές, κορδόνια, μακριές ζώνες είναι απαγορευτικά.

 

5. Μην το αφήνετε από τα μάτια σας. Πολλές φορές είναι η ίδια η παρακινδυνευμένη συμπεριφορά των παιδιών που προκαλεί τραυματισμούς. Αν δείτε για παράδειγμα να ανεβαίνει ανάποδα στην τσουλήθρα, υποδείξτε του να μην το ξανακάνει.

 

Τips

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους είναι πάρα πολλές και εσείς πρέπει να έχετε τις «κεραίες» σας τεντωμένες.

 

▪ Ελέγξτε τα φρένα του ποδηλάτου πριν το παιδί ξεκινήσει τις βόλτες.

 

 

▪ Επιβλέψτε το παιδί όταν σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο και μην το αφήσετε να το κάνει αν η ηλικία του δεν του επιτρέπει. Πείτε του πως πρέπει να ελέγχει την αντοχή των κλαδιών πριν στηριχτεί σε αυτά.

 

 

▪ Αν κάνετε BBQ προσέξτε πού βρίσκεται το παιδί και τι κρατά στα χέρια του. Αν χρησιμοποιήσατε οινόπνευμα για τη φωτιά, μην αφήνετε το μπουκάλι σε μέρος που μπορεί να το φτάσει.

 

▪ Βάλτε πάντα το παιδί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου (ΠΟΤΕ στο μπροστινό), δένοντάς το με ασφάλεια στο κάθισμα ή το παιδικό καθισματάκι. Απαγορεύεται να το κρατάτε στην αγκαλιά και πολύ περισσότερο να το αφήνετε να είναι όρθιο. Μη δένετε δύο παιδιά με την ίδια ζώνη. Ασφαλίστε τις πόρτες και πείτε τους να μη βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι από το παράθυρο. Επίσης, μην το αφήνετε ποτέ μέσα σε αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο στον ήλιο.

 

 

 

Κάντε το τεστ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Διαφημίσεις


www.paidiatros.gr

 

Μέτρα πρόληψης των πνιγμών

Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προφυλάξετε το παιδί σας από πνιγμό. Τυπώστε τη λίστα αυτή και δώστε την στους γνωστούς σας με παιδιά.

  • Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό!
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές. κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
  • Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
  • Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι "απρόσβλητο" από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.

  • Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του!
  • Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

 

Έχει πολλές άλλες πληροφορίες, διαβάστε το αν θέλετε

 

http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=3&id=323&st=2

Link to comment
Share on other sites

  • 1 χρόνο μετά...

Γειά σας. Έπεσε στα χέρια μου ενα περιοδικό του συνδέμου " πνοή για τα παιδιά" με πρώτες βοήθειες για τουσ κινδύνουσ του καλοκαιριού. Θεώρησα οτι είναι απαραίτητο να το γνωρίζει κάθε γονίος εν όψει καλοκαιριού και γι αυτό παραθέτω το κεφάλαιο για τον πνιμό ( θα προσπαθήσω να γράψω και τα υπόλοιπα αλλα δεν ξερω πότε θα τα καταφερω γιατι είναι μακροσκελέστατο).

ΠΝΙΓΜΟΣ

 

 

Ο πνιγμός είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από ατυχήματα στα παιδιά. όλα τα παιδιά κινδυνεύουν , όμως τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αυτά αντιπροσωπεύουν το 80% όλων των μοιραίων ατυχημάτων από πνιγμό.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΝΙΓΜΟΥ

 

Ένα μικρό παιδί μπορεί να πνιγεί σε οποιοδήποτε υγρό με βάθος ικανό να καλύψει το στόμα και την μύτη του – ακόμη και βάθος 2,5 εκ. είναι επικίνδυνο. Οι μπανιέρες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για παιδιά κάτω του ενός έτους , ενώ οι πισίνες κολύμβησης ή αναψυχής αποτελούν κίνδυνο για τα μεγαλύτερα παιδιά. Ιδίως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή νευρολογικές διαταραχές , όπως η επιληψία , πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό με μεγάλη προσοχή και πάντα να επιτηρούνται από έναν ενήλικα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόληψη του πνιγμού στα παιδιά είναι η επιτήρηση από ενήλικο-ανεξάρτητα αν το παιδί ξέρει να κολυμπάει.

Υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού, κανένα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συνεχή επιτήρηση από κάποιον ενήλικο.

 

ΠΩΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

 

Μπορείτε να δείτε ένα παιδί να πνίγεται , όμως δεν θα το ακούσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή αντί να φωνάζει και να κλωτσάει , το παιδί απλά αγωνίζεται να αναπνεύσει.

Κάθε ποσότητα νερού που περνάει από το στόμα προτού βυθιστεί το παιδί είναι πιο πιθανό να καταλήξει στο στομάχι απʼοτι στους πνεύμονες. Καθώς βυθίζεται και το νερό εισέρχεται στον φάρυγγα , το παιδί παύει να αναπνέει , η τραχεία κλείνει και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Αυτές οι αντιδράσεις είναι μέρος ενός προστατευτικού αντανακλαστικού που ονομάζεται καταδυτικό αντανακλαστικό.

 

ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ

 

Η έλλειψη οξυγόνου για δυο περίπου λεπτά προκαλεί απώλεια συνείδησης. Το παιδί μπορεί να αρχίσει και πάλι να αναπνέει , και στην περίπτωση αυτή το νερό , και οτιδήποτε επιπλέει στην επιφάνειά του , θα εισέλθει στους πνεύμονες. Από το στάδιο αυτό και μετά , οι πιθανότητες επιβίωσης εξανεμίζονται γρήγορα.

Η συγκράτηση της αναπνοής , η είσοδος νερού από την μύτη και η ασφυξία συμβάλλουν στην σταδιακή έλλειψη οξυγόνου –που είναι η κύρια αιτία θανάτου από πνιγμό.

 

ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΠΤΑ

 

Η έλλειψη οξυγόνου για τέσσερα λεπτά ή περισσότερα έχει ως αποτέλεσμα τη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάληξη για ένα στα πέντε παιδιά που επιβιώνουν από πνιγμό.

 

ΣΥΝΟΔΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

 

Η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή σε κάθε περιστατικό βύθισης σε παγωμένο νερό ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα.

Σε παιδί που βούτηξε ή έπεσε σε ρηχά νερά ( βάθος μικρότερο απο 3 μέτρα ) θα πρέπει πάντα να υποπτεύεστε κάκωση της κεφαλής ή του αυχένα , ιδίως αν το παιδί έχει απώλεια συνείδησης όταν διασωθεί.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ

 

Σε παιδιά που διασώθηκαν και αναζωογονήθηκαν με επιτυχία μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές μεταγενέστερα.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η πνευμονική λοίμωξη , το εγκεφαλικό οίδημα και η υπογλυκαιμία.

Οι συνέπειες και η έκβαση του πνιγμού είναι ίδιες ανεξάρτητα από το αν το παιδί έπεσε σε αλμυρό ή γλυκό νερό.

Στις περιπτώσεις πνιγμού , όλα εξαρτώνται από τη διάσωση , την αναζωογόνηση και την ταχύτητα. Αν υπάρχει μια κατάσταση όπου η ταχύτητα και η ικανότητα με την οποία εφαρμόζεται η αναζωογόνηση κάνει την διαφορά είναι ο πνιγμός. Η ταχύτατη επαναφορά του ABC μπορεί να σώσει μια ζωή η οποία αλλιώς θα χανόταν , και να μειώσει την πιθανότητα μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης στους επιζώντες.

Να λοιπόν τι πρέπει να κάνετε.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αν δεν ξέρετε κολύμπι ζητήστε από κάποιον άλλον να φέρει το παιδί από τα βαθιά. Μόνο έμπειροι ναυαγοσώστες ή κολυμβητές αγώνων πρέπει να επιχειρούν τη διάσωση ανθρώπου σε ανοιχτή θάλασσα.

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

 

Ποτέ μη θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Αν δεν μπορείτε να κολυμπήσετε βρείτε κάποιον που μπορεί. Αν ένα παιδί έχει πέσει στο νερό μέσα από ρωγμή σε πάγο , μην κάνετε και εσείς το ίδιο. Δεν είστε χρήσιμοι σε ένα παιδί που πνίγεται αν πνίγεστε κι εσείς.

 

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ

 

Βγάλτε το παιδί από το νερό το ταχύτερο δυνατό για να μειώσετε τον κίνδυνο υποθερμίας και εξάντλησης. Μεταφέρετε το παιδί στη στεριά κρατώντας την κεφαλή του έξω από το νερό.Αν διασώζεται ένα παιδί σε μεγάλη απόσταση από τη στεριά , κρατήστε το πρόσωπό του προς τα επάνω και επιχειρήστε τεχνητές αναπνοές όσο κολυμπάτε προς την στεριά.

Για να τραβήξετε ένα μεγαλύτερο παιδί που δεν έχει απώλεια συνειδήσης έξω από παγωμένα νερά , ποτάμια ή πισίνες χρησιμοποιήστε ένα σχοινί , μια πετσέτα ή άλλο αντικείμενο αρκετά μακρύ για να πιαστεί το παιδί.

Βγάλτε το παιδί από το νερό και αρχίστε τεχνητή αναπνοή.

 

ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ABC

Συνεχίστε την αναζωογόνηση ώσπου να φτάσει βοήθεια. Λάβετε υπόψη την πιθανή κάκωση κεφαλής ή αυχένα και αποφύγετε την κίνηση του αυχένα σε ένα παιδί με απώλεια συνείδησης.

Ελέγξτε τα σημεία υποθερμίας. Διατηρείστε το παιδί τυλίγοντάς το με μια κουβέρτα ή στεγνές πετσέτες. Λόγω του κινδύνου κάκωσης της κεφαλής ή του αυχένα καθώς μετατραυματικών επιπλοκών , κάθε άτομο που επέζησε από πνιγμό πρέπει να εξετάζεται από γιατρό μετά την επιτυχή αναζωογόνηση.

Μην δίνετε υγρό ή τροφή σε ένα παιδί που παρέμεινε κάτω από το νερό. Το στομάχι μπορεί να είναι γεμάτο αέρα ( επειδή το παιδί είχε ανοιχτό το στόμα ) και νερό , κάτι που προκαλεί εμετό μετά την διάσωση. Αν έχει απώλεια συνείδησης , το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να περάσει στους πνεύμονες , επιδεινώνοντας την κατάσταση και αυξάνοντας τον κίνδυνο πνευμονίας από εισρόφηση.

Μην προσπαθήσετε να βγάλετε το νερό από τους πνεύμονες όπως βλέπετε στις ταινίες. Το κλειδί της αναζωογόνησης είναι η είσοδος αέρα – όχι η έξοδος νερού.

Ελευθερώστε τον αεραγωγό με ανύψωση του πιγουνιού.

Κοιτάξτε , ακούστε και αισθανθείτε για σημεία αναπνοής.

Αν δεν αναπνέει , δώστε ως 5 τεχνητές αναπνοές.

Όμως το σημαντικότερο είναι να μην αφήσετε εξαρχής να συμβεί ο πνιγμός!

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...