Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ευέλικτη πλέον η άδεια λοχείας


Recommended Posts

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πώς θα πάρουν τη σχετική άδεια, είτε συνεχόμενη είτε με τη μορφή μειωμένου ωραρίου

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=22122961

 

για δείτε εδω!!!

Ο υιός μου:20/03/08 H κόρη μου:17/12/09

Μωράκι μου σε περιμένουμε...25/09/2012

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Διαφημίσεις


Βαζω ολο το κειμενο λογω της σημαντικοτητας του:

 

«Πράσινο φως» για να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν ουσιαστικό λόγο και να διεκδικούν το πώς θα πάρουν την άδεια θηλασμού και ανατροφής των παιδιών τους (συνεχόμενη ή τμηματική) ανάβει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

 

 

Ανατρέποντας την αντίθετη νομολογία των δικαστηρίων, ο ΑΠ έρχεται ουσιαστικά να περιορίσει την παντοδυναμία και την ανέλεγκτη μέχρι τώρα κρίση του εργοδότη για το πώς θα παρασχεθεί η άδεια λοχείας και φροντίδας του παιδιού. Μέχρι τώρα τα δικαστήρια άφηναν τον εργοδότη απολύτως ελεύθερο να επιλέξει το αν θα χορηγήσει τη σχετική άδεια (που αφορά στη μητρική αλλά και πατρική φροντίδα των παιδιών) είτε συνεχόμενη, είτε με τη μορφή του μειωμένου ωραρίου (για αθροιστικά ισόχρονο διάστημα).

Και τούτο διότι -κατά την έως τώρα νομολογία- η κρίση του εργοδότη για την παροχή της επίμαχης άδειας δεν μπορούσε να ελεγχθεί δικαστικά, αφού εκείνος μπορεί να αποφασίζει κυριαρχικά, με γνώμονα τις ανάγκες της επιχείρησής του, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα δυσλειτουργίας.

Η Ολομέλεια ΑΠ υπό τον πρόεδρό της Γ. Καλαμίδα, υιοθέτησε πρόταση του εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε και σχετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χ. Κοσμίδη και ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Εφετείου, επιτρέποντας ουσιαστικά στους εργαζόμενους να μπορούν να παρέμβουν στο είδος της άδειας που δικαιούνται και να προσβάλουν την απόφαση του εργοδότη ως καταχρηστική.

Η Ολομέλεια έκρινε (10/10) καταρχήν ότι η χορήγηση της άδειας ως συνεχόμενης ή με μειωμένο ωράριο, εμπίπτει στην άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, αφού εκείνος πρέπει να σταθμίσει τις λειτουργικές ανάγκες και την αποδοτικότητα της επιχείρησης.

Ωστόσο η εργοδοτική αυτή κρίση δεν είναι στο απυρόβλητο, αφού οι εργαζόμενοι μπορούν να ελέγξουν δια της δικαστικής οδού το ενδεχόμενο να είναι παράνομη και καταχρηστική η άρνηση του εργοδότη να χορηγήσει την άδεια με τον τρόπο που τη ζητεί ο εργαζόμενος για να εξυπηρετήσει ζωτικές καθημερινές και οικογενειακές του ανάγκες.

Ετσι η Ολομέλεια ΑΠ έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε μια τραπεζοϋπάλληλος υιοθετώντας και τις αντίστοιχες θέσεις που πρόβαλε με παρέμβαση υπέρ της η ΓΣΕΕ.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η υπάλληλος ζήτησε προ 6ετίας για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους να πάρει συνεχόμενη άδεια για τη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού της, αλλά η τράπεζα αρνήθηκε χορηγώντας της μειωμένο ωράριο.

Προσφυγή

Η υπάλληλος προσέφυγε δικαστικά θεωρώντας καταχρηστική και παράνομη την άρνηση για συνεχόμενη άδεια (γιατί υπήρχαν 30 υπάλληλοι στο υποκατάστημα και ήταν εφικτή η αναπλήρωσή της χωρίς πρόβλημα) και υποστηρίζοντας ότι της προκάλεσε ηθική βλάβη, γιατί δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί όπως έπρεπε στα γονεϊκά της καθήκοντα, αφού αναγκάστηκε να καταφύγει σε υπηρεσίες τρίτων προσώπων. Ζήτησε να αναγνωριστεί το δικαίωμά της για συνεχόμενη άδεια και να επιδικαστεί αποζημίωση 6.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης.

Πρωτόδικα η αγωγή έγινε δεκτή, το Εφετείο όμως υιοθέτησε τις εργοδοτικές απόψεις και την ανέλεγκτη κρίση του εργοδότη, ενώ η Ολομέλεια ΑΠ άνοιξε τον δρόμο για να ελέγχεται η καταχρηστικότητα των εργοδοτικών αποφάσεων και στις άδειες λοχείας και φροντίδας του παιδιού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση

απο την ομάδα moderators

 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...