Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πίνακας ανακοινώσεων - Διακρίσεις


Recommended Posts

Γίνε εθελοντής – εθελόντρια στην Ένωση Μεταναστών Ελλάδος

H Ένωση Μεταναστών Ελλάδας είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση, προβληματισμού και δράσης με έδρα την Αθήνα. Αφιερώνει τη δραστηριότητά της στην ανάλυση της κίνησης των λαών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ παράλληλα διευκολύνει τους μετανάστες να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα με νόμιμο και αξιοπρεπή τρόπο.

Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος χρειάζεται εθελοντές για να συνεργαστούν μαζί μας προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο μας. Αν είσαι Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Κοινωνιολόγος, Παιδαγωγός, Νηπιαγωγός, Καθηγητής, Δικηγόρος, Διερμηνέας, ή ασχολείσαι με οποιονδήποτε τομέα των Μ.Μ.Ε σε χρειαζόμαστε.

Αν θέλεις να βοηθήσεις στο έργο μας παρακαλούμε επικοινώνησε μαζί μας

 

ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ IMMIGRATION UNION OF GREECE

Ομάδα Εθελοντών Volunteers Team

Κέντρο Υποστήριξης Support Centre

Αχαρνών 155 Acharnon Str.

Αθήνα 11251 Athens

Ελλάς Greece

+ 30 213 04 25 429

[email protected]

http://www.migrationplicy.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις


2o & 3o bazaar Αντικειμένων

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Πριν περίπου ένα χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση Πολίτες για την Αφρική προχώρησε στην επιτυχημένη οργάνωση και πραγματοποίηση του 1ου Bazaar της οργάνωσης σε έναν καταπράσινο κήπο στην Βούλα.

 

Για το 2010 και συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας για την επιτυχία του έργου μας, διοργανώνουμε στις 12 & 13 Ιουνίου στο Ανοιχτό Πέτρινο θέατρο Αργυρούπολης (στα πλαίσια του Διημέρου Παραδοσιακών Χορών) και στις 18, 19 & 20 Ιουνίου 2010 στον χώρο της σχολής Craft it στην Νέα Ερυθραία το 2ο και 3ο bazaar της μκο Πολίτες για την Αφρική.

 

Για την επιτυχία των bazaar καλούμε όλους όσους:

 

επιθυμούν να δωρίσουν στην οργάνωση Πολίτες για την Αφρική αντικείμενα, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, βιβλία κλπ.

 

επιθυμούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του υλικού που θα συγκεντρωθεί και να συμμετέχουν στα bazaar

 

Όλοι έχουμε αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια, καταχωνιασμένα σε ντουλάπες και αποθήκες, όπως επίσης κοσμήματα και αξεσουάρ που δεν φοράμε πια. Ας τα χαρίσουμε για έναν σκοπό που θα βοηθήσει ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παρακαλούμε οτιδήποτε επιθυμείτε να δωρίσετε να είναι σε καλή κατάσταση. Ρούχα και παπούτσια δεν θα συγκεντρωθούν για τους σκοπούς του bazaar.

 

 

(Για τις δωρεές σας ή τις δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε καθημερινά 10.00 π.μ – 05.00 μ.μ. με το γραφείο της οργάνωσης μας, στο τηλέφωνο 210 8069737 – Αφροδίτη Δημητρουλάκη, μέχρι την Δευτέρα, 7 Ιουνίου)

 

Τα έσοδα από την πώληση των διαφόρων αντικειμένων και αξεσουάρ θα διατεθούν για την ενίσχυση του ορφανοτροφείου Hohite Misrak, το οποίο δημιούργησε η ΜΚΟ Πολίτες για την Αφρική στην πόλη Harar της Ανατολικής Αιθιοπίας και φιλοξενεί 101 παιδιά.

 

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Πανσελήνου 35 & Καστελλίου 13-15, Γαλάτσι Αττικής, Τ.Κ. 111 41

Τηλ. 210 8069737, Fax: 2102029247

http://www.citizensforafrica.org.gr, E-mail: citizensforafrica(at)gmail.com

http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1581174&postcount=15

και εδώ : http://parents.org.gr/news/a338

Link to comment
Share on other sites

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2010

 

Οι Πολίτες για την Αφρική σας προσκαλούν στην 1η συνάντηση εθελοντών για το 2010. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της οργάνωσης (Πανσελήνου 35 & Καστελλίου 13-15, Γαλάτσι) την Τετάρτη 2 Ιουνίου και ώρα 19:00.

 

Στην εκδήλωση θα ενημερωθείτε για το μέχρι σήμερα έργο της οργάνωσης καθώς και για το νέο, ανανεωμένο πρόγραμμα εθελοντών από τους δύο υπεύθυνους του τμήματος εθελοντών. Επιπλέον, μέλη, ανάδοχοι και εθελοντές θα μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους από την τελευταία αποστολή στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών στο Harar της Αιθιοπίας.

 

Όπως ίσως γνωρίζετε οι Πολίτες για την Αφρική στηρίζουν τις δράσεις τους εξʼ ολοκλήρου στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το μικρότερο δυνατό λειτουργικό κόστος. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο χρόνος του σύγχρονου ανθρώπου είναι πολύτιμος αλλά σήμερα έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη να μην μένουμε παθητικοί θεατές των εξελίξεων στον κόσμο.

 

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες, να αγωνιστούμε μαζί κατά της φτώχειας στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 1 Ιουνίου στο τηλέφωνο 2108069737, καθημερινά 10:00 – 17:00 ή στο e-mail info(at)citizensforafrica.org.gr

Υπεύθυνοι Εθελοντών

Χριστίνα Φιορέντζη, Παναγιώτης Μπιλίδης

Τηλ 210 - 8069737

info(at)citizensforafrica.org.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

2ο Bazaar της ΜΚΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Στις 12 & 13 Ιουνίου οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ διοργανώνουν το δεύτερο bazaar αντικειμένων στο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης, στα πλαίσια διήμερου αφιερώματος στο δημοτικό τραγούδι, από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Δήμου Αργυρούπολης.

 

 

Ελάτε στις 12 & 13 Ιουνίου, από τις 8.00μ.μ. έως και το τέλος των εκδηλώσεων στις 11.30 μ.μ., και βρείτε αντικείμενα από την Αιθιοπία και από όλο τον κόσμο.

 

Τα έσοδα από την πώληση των διαφόρων αντικειμένων και αξεσουάρ θα διατεθούν για την ενίσχυση του ορφανοτροφείου Hohite Misrak, το οποίο δημιούργησε η ΜΚΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ στην πόλη Harar της Ανατολικής Αιθιοπίας και φιλοξενεί 101 παιδιά.

 

 

Ελάτε να γνωριστούμε, να ενημερωθείτε και να υπογράψετε και εσείς την Διακήρυξη κατά της Φτώχειας στην Αφρική.

Σας περιμένουμε!

Link to comment
Share on other sites

 

ΡΟΜΑ

ένα στα δέκα παιδιά πηγαίνει σχολείο,

 

 

Apartheid στο Μελιγαλά

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=63966

 

 

 

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Στις 18,19 & 20 Ιουνίου οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ και ο χώρος συνάντησης και έκφρασης craftit διοργανώνουν bazaar χειροποίητων αντικειμένων, αξεσουάρ και κοσμημάτων από τους καθηγητές και τους μαθητές του χώρου καθώς και αντικειμένων από την Αφρική.

 

Τα έσοδα από την πώληση των διαφόρων αντικειμένων και αξεσουάρ θα διατεθούν για την ενίσχυση του ορφανοτροφείου Hohite Misrak, το οποίο δημιούργησε η ΜΚΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ στην πόλη Harar της Ανατολικής Αιθιοπίας και φιλοξενεί 101 παιδιά.

 

Ελάτε να γνωριστούμε, να ενημερωθείτε και να υπογράψετε και εσείς την Διακήρυξη κατά της Φτώχειας στην Αφρική.

Σας περιμένουμε!

 

Ώρες λειτουργίας bazaar:

 

Παρασκευή 18/06 : 17.00 μμ. – 20.00 μμ.

Σάββατο 19/06 : 10.00 πμ. – 18.00 μμ.

Κυριακή 20/06 : 10.00 πμ. – 18.00 μμ.

 

Ο χώρος συνάντησης και έκφρασης craftit βρίσκεται Γρηγορίου Ε 23, - Νέα Ερυθραία

 

www.citizensforafrica.org.gr

www.craftit.gr

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου

 

Διεθνής Εκστρατεία «Μου στέρησαν την Πατρίδα αλλά δεν μπορούν να μου στερήσουν το Μέλλον»

 

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα διοργανώνει Τελετή Βράβευσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον περσινό πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Ιουνίου. Το Γραφείο θα συμμετάσχει επίσης σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στη Μυτιλήνη, το διήμερο 19-20 Ιουνίου. Από την πλευρά του, το «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων» διοργανώνει εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, την Κυριακή 20 Ιουνίου.

 

 

Για να δείτε το βίντεο της Υ.Α., ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.youtube.com/unhcrgreece

 

Ιστοσελίδες: http://www.unhcr.gr (Ελληνικά) - http://www.unhcr.org (Αγγλικά)

Link to comment
Share on other sites

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 26-ΙΟΥΝΙΟΥ-2010.

 

 

Οι τέχνες, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν διεξόδους και πεδία έκφρασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» σε συνεργασία με τα Πολιτιστικά τμήματα των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού και Αγίων Αναργύρων διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 στις 19:00 στο πάρκο Αντώνη Τρίτση. Η ημέρα αυτή δεν αποτελεί γιορτή, αλλά ημέρα αναζήτησης μιας πιο δημιουργικής στάσης ζωής.

 

Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης έχει προγραμματιστεί η θεατρική παράσταση, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλη, από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δήμου Ιλίου.

 

Κάθε Δήμος θα συμμετάσχει εκθέτοντας έργα, των τμημάτων του Πολιτιστικού τομέα που θα επιλέξει, στο περίπτερο του. Επίσης μπορεί να διανέμει και υλικό που θα αφορά τις υπηρεσίες του.

 

Συμμετοχή: -ΕΔΡΑ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες

Ευπαθών Ομάδων)

-ΚΕΘΕΑ

 

 

σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΚΑΝΑ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αποχή μαθητών σε σχολεία Περαίας για να μη φοιτήσουν παιδιά Ρομά σε αυτά!

 

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλουν τη σημερινή αποχή μαθητών/τριών από δημοτικά σχολεία της Περαίας Θεσσαλονίκης με στόχο να μη φοιτήσουν σε αυτά παιδιά Ρομά, για τα οποία ακούστηκαν γνωστά ρατσιστικά στερεότυπα. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο υπήρξε πλήρης αποχή ενώ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο) υπήρξε μερική αποχή. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ επισημαίνουν πως η ενέργεια αυτή αποτελεί παράνομη παρεμπόδιση παιδιών από γονείς να πάνε σχολείο με ρατσιστικό κίνητρο και εξηγεί γιατί τα παιδιά Ρομά δεν πήγαιναν σχολείο μέχρι τώρα.

 

Η ενέργεια αυτή έγινε μετά τη σύσκεψη της 22 Σεπτεμβρίου 2010 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1343_roma_peraias_greek.doc). Ακολούθησαν συναντήσεις γονέων στις οποίες ακούστηκαν γνωστά ρατσιστικά στερεότυπα, μερικά από τα οποία καταγράφηκαν στον ιστότοπο ενός εθελοντή που συνεργάζεται με το ΕΠΣΕ και την ΕΟΔΜ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ρομά και αναπαράγονται στη συνέχεια (http://panosz.wordpress.com/2010/09/27/roma-5/). Το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ πως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ανέλαβε σήμερα να διευθετήσει το πρόβλημα και να εξηγήσει στους διαμαρτυρόμενους γονείς τι έχει αποφασιστεί.

 

«Έχω ακούσει ότι νάναι. Ότι θα έχουν μαχαίρια, ότι δεν πληρώνουν φόρους και εμείς πληρώνουμε, να μοιραστούν ισόποσα σε όλα τα σχολεία Θερμαϊκού και Μίκρας και ίσως και νομού Χαλκιδικής. Θα κολλήσουν τα παιδιά μας διάφορες αρρώστιες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα άκουγα όλα αυτά τα πράγματα από γονείς με αρκετούς από τους οποίους πίνεις και καφέ μαζί και είναι και προοδευτικοί. Το κακό είναι ότι έχουν δηλητηριαστεί τα παιδιά με όσες βλακείες έχουν ακούσει… Οι δάσκαλοι εντελώς αμέτοχοι. Οι περισσότεροι δε γουστάρουνε και έχω ακούσει κάτι τρελά… του στυλ να λένε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τα χτυπήσουνε αν έρθουνε τα παιδιά των Ρομά… Πείτε μου εσείς αν δημιουργείται θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Περιμένουν να “βγάλουν το φίδι από τη τρύπα” οι γονείς. Δεν τους παίρνει να ανακατευτούν….»

Link to comment
Share on other sites

Διεθνείς Δράσεις Εθελοντισμού

Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Ειρήνη

Το CISV Ελλάδος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, 60 χρόνων από την ίδρυση του CISV International – Building Global Friendship και εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011, διοργανώνει εσπερίδα με θέμα

«Διεθνείς Δράσεις Εθελοντισμού: Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Ειρήνη»

υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων,

το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 17:00 στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.

 

Το CISV International – Building Global Friendship ως διεθνής, εθελοντικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, τελεί σε καθεστώς επιχειρησιακής συνεργασίας με την Unesco και είναι μέλος της Συνδιάσκεψης των Διεθνών ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Στόχος της εσπερίδας είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με το εκπαιδευτικό και πολυπολιτισμικό έργο του CISV και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων πάνω σε θέματα διεθνούς εθελοντικής προσφοράς και εκπαίδευσης στην ειρήνη και τη διαπολιτισμική συνεργασία.

 

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες και οι εκπαιδευτικές πρακτικές του CISV για τη σύγχρονη ζωή στη πολυπολιτισμική και διεθνοποιημένη κοινωνία μας. Θα ακολουθήσει διάλογος για την ανάπτυξη του διεθνούς εθελοντισμού και της παγκόσμιας φιλίας στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής κατόπιν σχετικού αιτήματος στη γραμματεία της εσπερίδας. Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντας e-mail στο esperidacisv2010(at)gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία της εσπερίδας στο esperidacisv2010(at)gmail.com καθώς και μέσω του http://www.gr.cisv.org

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Λαμία: Συνεχίζεται αποχή από σχολείο λόγω εγγραφής Ρομά – Παζαρεύεται αριθμός Ρομά!

 

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλουν την ανεμπόδιστη συνέχιση της ρατσιστικής αντιμετώπισης προσπάθειας πρόσβασης σε δημόσιο σχολείο της Λαμίας παιδιών Ρομά που ήταν μέχρι σήμερα αποκλεισμένα από την εκπαίδευση που περιγράφεται στο ακόλουθο δημοσίευμα. Το τελευταίο πάντως έχει –επιεικώς- ανακρίβειες: η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι συνταγματική επιταγή και όχι εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα δε παιδιά Ρομά δεν έχουν ακόμα αρχίσει να φοιτούν στο σχολείο αντίθετα με τα γραφόμενα στο κείμενο από συντάκτη που κατά τα άλλα προσπαθεί να δώσει και μαθήματα δεοντολογίας σε όσους και όσες προσπαθούν να εξασφαλίσουν το σεβασμό του Συντάγματος. Τέλος, είναι ενδεικτικό ρατσιστικής αντιμετώπισης το «παζάρεμα» του αριθμού των παιδιών Ρομά που θα ενταχθούν στο σχολείο με συμμετοχή εκπαιδευτικών που μέχρι να αναγκαστούν να εντάξουν παιδιά Ρομά περιφρονούσαν την υποχρέωση από τους νόμους να τα αναζητήσουν και να τα εγγράψουν εξασφαλίζοντας παράλληλα αυτοί τον προηγούμενο εμβολιασμό τους: για άλλη μια φορά οι Ρομά αντιμετωπίζονται ως «οχληρές χωματερές»…

 

 

lamiareport.gr

 

Συνεχίζουν να διχάζουν τα τσιγγανόπουλα στο σχολείο

 

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 16:26

 

http://www.lamiareport.gr/index.php?view=article&catid=38%3A2010-04-22-20-27-04&id=16897%3Asynexizoyn-na-dixazoyn-ta-tsigganopoyla-sto-sxoleio&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=3

 

 

 

Δικαίωμα στη μόρφωση έχουν όλα τα παιδιά, χωρίς καμία εξαίρεση, λένε οι δάσκαλοι

 

 

Συνεχίζουν να μην πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο στη Νέα Μαγνησία οι μαθητές, αφού οι γονείς επιμένουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα τσιγγανόπουλα από τον καταυλισμό του Ξηριά που πάνε στο ίδιο σχολείο.

Οι γονείς δηλώνουν ότι δεν είναι ρατσιστές, αλλά θέτουν ζήτημα υγείας για τα παιδιά τους. Η πρόταση της Δ/νσης Α/βάθμιας εκπαίδευσης να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών Ρομά από τα 10 σε 5, δεν έπεισε τους γονείς .

Οι δάσκαλοι του σχολείου σε σημερινή τους γενική συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα ότι δικαίωμα στην εκπαίδευση έχουν όλα τα παιδιά και κανείς δεν νομιμοποιείται να το στερήσει.

 

Ωστόσο καλούν τις συναρμόδιες υπηρεσίες να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για την εγγραφή και φοίτηση κάθε παιδιού με ατομικά βιβλιάρια εμβολιασμού - πιστοποιητικά ατομικών στοιχείων και υλικοτεχνική υποδομή.

 

Τέλος καλούν όλους τους γονείς να συνεργαστούν με το σχολείο για την ομαλή ένταξη όλων των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

 

Αλήθεια ποιος ευθύνεται για το "μπιλιάρδο" που παίζεται αυτές τις ημέρες στις πλάτες των παιδιών Ρομά και μη?

 

Μήπως κι εδώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτό το ξεχαρβαλωμένο κράτος δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και να δώσει λύση σε ένα τόσο σοβαρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα?

Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να θέλει να εφαρμόσει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στην ένταξη παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση, αλλά πρώτα θα πρέπει να ελέγξει εαν έχει δημιουργήσει τις υποδομές και τις προϋποθέσεις που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει.

Επειδή όμως στην Ελλάδα όλα γίνονται πρόχειρα και από κεκτημένη ταχύτητα, το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν τα ίδια τα παιδιά. Δηλ. στέλνουν τα τσιγγανόπουλα στο σχολείο χωρίς να έχουν δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα υποδοχής και τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα τα άλλα παιδιά να τα αντιμετωπίζουν, όπως παλιά τους λεπρούς.

Το "χτύπημα" που επιφέρουν στο ψυχικό κόσμο αυτών των παιδιών τα σημαδεύει για όλη τους τη ζωή. Φανταστείτε τα μικρά τσιγγανόπουλα να ξεκινούν με ενθουσιασμό να κάνουν ότι και τα άλλα παιδιά κάθε πρωί και να βιώνουν την απόρριψη με το χειρότερο τρόπο.

Από την άλλη πλευρά τα υπόλοιπα παιδιά να θέλουν να τα πλησιάσουν, όπως τους έχουν πει οι γονείς και οι δάσκαλοι, αλλά αυτό να μη γίνεται γιατί κάποιοι φρόντισαν απλά να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Κατά τα άλλα τα κοινοτικά κονδύλια και τα προγράμματα να είναι καλά... εξάλλου αυτοί που δίνουν τις εντολές για να εφαρμοστούν τόσο πρόχειρα όλα τα παραπάνω ξέρουν ότι δεν αφορούν στα δικά τους παιδιά, γιατί τα περισσότερα πάνε σε ιδιωτικά σχολεία.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 4 εβδομάδες μετά...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στη Λέρο με θέμα

 

«Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στη Λέρο σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 16.00– 20.30, στο ξενοδοχείο «Crithoniʼs Paradise Hotel», στην περιοχή Κριθώνι της Λέρου.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, όπως οι Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές Λέρου, ο Δήμος, τοπικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς καθώς και σε ενεργούς πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τα ζητήματα αυτά.

 

Από τις 18.00 - 20.30 θα αναπτυχθεί από την κυρία Μαρία Πίνιου-Καλλή, Γιατρό – Ειδική Εμπειρογνώμονα, το εξειδικευμένο αντικείμενο των θυμάτων βασανιστηρίων και θα απευθύνεται κυρίως σε ιατρικό-φαρμακευτικό προσωπικό.

 

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα εξετασθούν ζητήματα που αφορούν τον εντοπισμό, τη διαπίστωση και την αντιμετώπιση ανθρώπων που είναι θύματα βασανιστηρίων, ενώ θα περιλαμβάνει και βασικές αρχές σχετικής διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των θυμάτων βασανιστηρίων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

 

Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, τηλ.: 210 6756801, email:

nanou[at]unhcr.org

 

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά)

Link to comment
Share on other sites

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στην Κω με θέμα

 

«Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στην Κω σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 16.00– 20.30, στο ξενοδοχείο «Πανόραμα-Κυπριώτης», στο Ψαλίδι (Κως).

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, όπως το Επαρχείο, οι Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές Κω, ο Δήμος και η Νομαρχία, ο τοπικός δικηγορικός σύλλογος, τοπικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς, καθώς και σε ενεργούς πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τα ζητήματα αυτά.

 

Από τις 18.00 - 20.30 θα αναπτυχθεί από την κυρία Μαρία Πίνιου-Καλλή, Γιατρό – Ειδική Εμπειρογνώμονα, το εξειδικευμένο αντικείμενο των θυμάτων βασανιστηρίων και θα απευθύνεται κυρίως σε ιατρικό-φαρμακευτικό προσωπικό.

 

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα εξετασθούν ζητήματα που αφορούν τον εντοπισμό, τη διαπίστωση και την αντιμετώπιση ανθρώπων που είναι θύματα βασανιστηρίων, ενώ θα περιλαμβάνει και βασικές αρχές σχετικής διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των θυμάτων βασανιστηρίων.

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

 

Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, τηλ.: 210 6756801, email:

nanou[at]unhcr.org, www.unhcr.gr (Ελληνικά)

Link to comment
Share on other sites

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Τετάρτη 24/11 | ώρα 20.30. «Παιδιά και κοινωνικός αποκλεισμός» Ομιλήτρια: Σταγιά Πεφκούλα, Δασκάλα, υποψήφια διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Διοργανώνεται στο πλαίσιο «Έρευνα, Λόγος και Τέχνη», σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. (Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)

Ο εικοστός αιώνας ονομάστηκε αιώνας του παιδιού. Εκατοντάδες δεκάδες επιστήμονες αφιέρωσαν τη ζωή τους μελετώντας το παιδί, ενώ από τη μεριά της η πολιτική έκανε πολλά βήματα ώστε να διασφαλισθεί η παιδική ευημερία. Τα παιδιά βρίσκονται πολύ ψηλά στο αξιακό σύστημα των σύγχρονων κοινωνιών και στη συλλογική συνείδηση θεωρούνται πολύτιμα. Και όμως στη χαραυγή του 21ου αιώνα ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, όχι μόνο στον αναπτυσσόμενο αλλά και στον αναπτυγμένο κόσμο, συνεχώς αυξάνεται. Ο κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που η επιστήμη προσπαθεί να περιγράψει και να αναλύσει και η πολιτική προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Παίζουν κάποιο ρόλο όλα αυτά για την καθημερινή πραγματικότητα των παιδιών που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό;

 

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2010

http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/PolitistikesYpiresies/programmsept-dec2010.pdf

Γ. Βαφόπουλου 3, 54646 Θεσσαλονίκη, τηλ:2310424132-3, 2310425800

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ίδρυμα Ευγενίδου

 

«Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων»

 

Μπορούμε σήμερα να «ακούσουμε» μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό; Τι είναι στα αλήθεια τα Ακουστικά και τα Ηλεκτρονικά Βιβλία; Πώς σχεδιάζονται; Πόσο ευχάριστη, χρήσιμη και ψυχαγωγική μπορεί να είναι η παρακολούθησή τους, από το σύνολο των πολιτών, αν ενταχθούν σωστά οι πληροφορίες; Πως οργανώνεται και παρουσιάζεται μια εκδήλωση με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες;

 

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν νέες δυνατότητες και μορφές στα ΜΜΕ, τους εκδοτικούς οίκους και κυρίως στην εκπαίδευση και αυτό είναι το θέμα στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:00- 21:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο)

ΜΕΡΟΣ Α!

Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων: «Δημοσιογραφικό Εργαστήρι: Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών»

ΜΕΡΟΣ Β!

Πολυμεσική παρουσίαση του ακουστικού βιβλίου «Ο Δρόμος του Φεγγαριού» του Όμηρου Αβραμίδη.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632. Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, όπως και όλες οι ενημερωτικές πληροφορίες της εκδήλωσης.

Το ενημερωτικό υλικό θα υπάρχει σε έντυπη, σε ηχητική μορφή και γραφή Braille και θα είναι διαθέσιμο μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Έχει προβλεφθεί διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

 

Όλες οι ηχητικές πληροφορίες του ακουστικού βιβλίου είναι διαθέσιμες και στον πολυμορφικό κόμβο www.blind.gr. Το ενημερωτικό υλικό για την εκδήλωση μπορείτε να το ακούσετε στην φωνητική πύλη του κόμβου στο τηλέφωνο: 210 5226600.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2011 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

Συμμετοχές μέχρι 31 Μαΐου

 

ΑΘΗΝΑ – Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας με θέμα τους Πρόσφυγες διοργανώνει για 17η συνεχή χρονιά το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων[1].

 

Κεντρικό θέμα του φετινού Διαγωνισμού που ξεκινάει σήμερα, 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

 

Στο Διαγωνισμό καλούνται να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα της Εʼ και ΣΤʼ Τάξης Δημοτικού με έργα ζωγραφικής και με εκθέσεις αντίστοιχα, καθώς και μαθητές της Γʼ Τάξης Γυμνασίου, της Αʼ Τάξης Γενικού Λυκείου και της Αʼ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων με ειδικό αφιέρωμα, άρθρο ή φωτορεπορτάζ για κυριακάτικο φύλλο εφημερίδας. Επίσης, στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος και ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας.

 

Τις συμμετοχές των μαθητών θα αξιολογήσει ειδική Επιτροπή, ενώ τα βραβεία των νικητών θα ανακοινωθούν πριν από την τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

 

Σημείωση: Επισυνάπτονται οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας καθώς και σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Διατίθενται επίσης στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας: www.unhcr.gr

 

ΤΕΛΟΣ

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

 

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: [email protected]

Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, email: nanou@unhcr.org

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά)

www.unhcr.org (Αγγλικά)

 

Ακολουθήστε μας:

 

Facebook, www.facebook.com/UNHCRGREECE

Youtube, www.youtube.com/unhcrgreece

Twitter, www.twitter.com/unhcrgreece

 

[1]Μέλη της Επιτροπής είναι το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ΟΛΜΕ/ΚΕΜΕΤΕ, η ΔΟΕ/ΙΠΕΜ, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το ΚΕΔΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 months later...

Δήλωση του Επικεφαλής της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

με αφορμή την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των γραφείων

του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Αθήνα, 26 Μαΐου 2011

Σε συνέχεια της «ανοιχτής επιστολής εργαζομένων» του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες (), θα ήταν χρήσιμο να τονιστούν τα παρακάτω:

Είναι γεγονός ότι η καθημερινότητα για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ως αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων και δυσλειτουργιών στον τομέα του ασύλου και της παροχής προστασίας, αλλά και της ανεπάρκειας των δομών και του πλαισίου κοινωνικής αρωγής, ιδιαίτερα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Και αυτό, παρά τις θετικές νομοθετικές εξελίξεις και τα πρώτα βήματα βελτίωσης αναφορικά με τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ιδιαίτερα στο δεύτερο βαθμό.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και αδιάκριτων, βάναυσων επιθέσεων, κατά προσφύγων και μεταναστών, με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματός τους ή τη χώρα προέλευσής τους. Φαινόμενα πού έχουν αυξηθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου άντρα στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο μίσους και βαρβαρότητας.

Όμως, η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει, σε καμία περίπτωση, περιστατικά ακραίας έκρηξης βίας από μεμονωμένα άτομα, εναντίον οργανώσεων και προσώπων, που μοναδικό σκοπό τους έχουν τη βοήθεια και στήριξη των προσφύγων.

Αποδέκτης τέτοιων ακραίων συμπεριφορών έχει γίνει το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), όπως περιγράφεται αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων του. Γεγονός που οδήγησε το ΕΣΠ στην προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του, για λόγους ασφάλειας και διαμαρτυρίας.

Θεωρούμε τις εξελίξεις αυτές ιδιαίτερα ανησυχητικές. Καταδικάζουμε τα περιστατικά βίας που, όπως αναφέρεται, προέρχονται από μικρή ομάδα συγκεκριμένων ατόμων και που έχουν εκθέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα υπαλλήλων του ΕΣΠ αλλά και τρίτων προσώπων που εξυπηρετούνταν στα γραφεία του.

Είναι προφανές, ότι τέτοιες ενέργειες στρέφονται τελικά εναντίον των ίδιων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο και πρέπει να απομονωθούν. Μία μέρα χωρίς λειτουργία των γραφείων του ΕΣΠ σημαίνει δεκάδες άτομα και οικογένειες χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες του για παροχή νομικής συνδρομής και κοινωνικής στήριξης.

Ενώνοντας τη φωνή μας με αυτή των εργαζομένων του ΕΣΠ, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και συμπαράσταση στο έργο των ίδιων και της οργάνωσης, που μοναδικό στόχο έχει να συνδράμει τον προσφυγικό πληθυσμό της χώρας μας, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησε η πανελλαδική προσπάθεια iCare με το ειδικό έντυπο με τίτλο:

ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ !!!

 

Κέντρα εκπαίδευσης και υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία κινδυνεύουν με λουκέτο!

 

Πληροφορίες στη σελίδα: http://www.noesi.gr/icare

 

Το iCare είναι μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Σχολεία, εργαστήρια, λοιπά Κέντρα και Ιδρύματα, οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο, λόγω της ανεπάρκειας του Κράτους να προσφέρει τα βασικά: εκπαίδευση, υποστήριξη, απασχόληση.

Αν δε γίνει κάτι, τα άτομα με αναπηρία θα περιοριστούν κατ' οίκον, όπως στην Ελλάδα του '50, οι οικογένειές τους θα οδηγηθούν σε απόγνωση, χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Το κυριότερο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη και πιο κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Δελτίο Τύπου 14/10/2011

 

Δημιουργήθηκε Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (ΥΑ), και με συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων όπως το Αίτημα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ», η ΜETAδραση, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και η PRAKSIS.

Η δημιουργία του Δικτύου προέκυψε σε συνέχεια δύο σημαντικών διαπιστώσεων: α) της απουσίας ενός επίσημου και αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας και β) της ανάγκης διασύνδεσης των φορέων οι οποίοι καταγράφουν με δική τους πρωτοβουλία τα περιστατικά αυτά που συντελούνται σε βάρος προσώπων τα οποία προσέρχονται στις υπηρεσίες τους.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ξεκίνησε πιλοτικά την 1η Οκτωβρίου τη συστηματική καταγραφή πράξεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο και χρησιμοποιεί κοινή Φόρμα Καταγραφής Ρατσιστικού Περιστατικού με στόχο να προκύπτουν σαφείς και ολοκληρωμένες κατά το δυνατόν ενδείξεις για τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Το Δίκτυο θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. Στις αρχές του 2012 θα ανακοινώσει τα πρώτα συμπεράσματα για τις τάσεις της ρατσιστικής βίας, με σκοπό την αποτύπωση του φαινομένου στις πραγματικές του διαστάσεις και τη διατύπωση προτάσεων τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Το Δίκτυο είναι ανοιχτό σε όλες τις οργανώσεις και φορείς που, παρέχοντας νομικές, ιατρικές, κοινωνικές ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, έρχονται σε επαφή με θύματα ρατσιστικής βίας. Καλούνται όλες οι οργανώσεις που θέλουν να γίνουν μέλη του Δικτύου να επικοινωνήσουν με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Τίνα Σταυρινάκη (ΕΕΔΑ), 210 7233216

Δάφνη Καπετανάκη (Υ.Α.), 210 6726462-3

Link to comment
Share on other sites

  • 1 χρόνο μετά...

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Πρόεδρος ΔΣ των ΓτΚ

Τηλ: 210-3213150, 6945294899

Γενική Διευθύντρια του ΕΣΠ

Τηλ: 210 - 3800990

Αθήνα, 26 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ENOUGH!/ΑΡΚΕΤΑ! ” – Οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών της Μανωλάδας

 

Οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες βρεθήκαν από την Παρασκευή (19/04/2013) έως και τη Δευτέρα (22/04/2013) στη Μανωλάδα με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιτόπια καταγραφή των θυμάτων της αποτρόπαιης ρατσιστικής πράξης, να προσφέρουν νομική και κοινωνική συνδρομή αλλά και ηθική στήριξη στα θύματα.

Συνολικά καταγράφηκαν 92 άτομα, τα οποία συναντήσαμε στον καταυλισμό, όπου διαμένουν και υπήρξαν όλοι θύματα της επίθεσης, δεδομένου ότι η δολοφονική απόπειρα στράφηκε εναντίον όλων. Από αυτά τα άτομα τα 35 τραυματίστηκαν, 4 θύματα τα συναντήσαμεστο νοσοκομείο του Πύργου και 2 θύματα στο Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν επίσης και συναντήσεις με τις τοπικές αρχές.

 

Όπως τα ίδια τα θύματα μας δήλωσαν :

- Η συμφωνία που είχαν κάνει με τον εργοδότη περιελάμβανε ημερομίσθιο 22 ευρώ για 7ώρη εργασία, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επίσης μέσα στη συμφωνία ήταν και η δωρεάν σίτιση. Στη πράξη τα θύματα μας δήλωσαν ότι δούλευαν 10 με 11 ώρες την ημέρα με διάλειμμα 3 ωρών το μεσημέρι. Το μεσημέρι πραγματοποιούνταν και η σίτιση τους. Για έξι μήνες δεν έχουν λάβει καμία αμοιβή από τον εργοδότη. Αναφέρουν επίσης ομαδική συμβίωση σε ξύλινα παραπήγματα δίχως υδροδότηση, θέρμανση και τουαλέτες.

- Τα θύματα ισχυρίζονται επίσης πως οι δράστες, τους πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα, στοχεύοντας ευθέως προς το μέρος τους, όπως διαπιστώνεται και στην συνταχθείσα ιατροδικαστική έκθεση, ενώ ένας πυροβολούσε στον αέρα. Το συμβάν έλαβε μέρος την τρίτη ημέρα διαμαρτυρίας των εργατών όταν εξέφρασαν τη διαθεσή τους να απεργήσουν

Ψ Στη συνάντηση με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας λάβαμε γνώση του κατηγορητηρίου όπου η ποινική δίωξη περιλάμβανε πρωτίστως την εμπορία ανθρώπων καθώς και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Σημειωτέον ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνον για τους 35 τραυματισθέντες και όχι για το σύνολο των ανθρώπων που είναι θύματα εμπορίας και μάλιστα βρίσκονταν στο χώρο που έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση.

Ψ Σχετικά με το ρατσιστικό κίνητρο η Εισαγγελέας σχολίασε πως είναι ζητήματα τα οποία θα αναφανούν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης. Σημειωτέον ότι η αρχική δικογραφία που είχε σχηματιστεί στο ΤΑ Αμαλιάδας ήταν μόνο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε διώξεις για εμπορία ανθρώπων, μετά από εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ψ Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως έχει διαπιστωθεί και από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, υφίσταται νομοθετικό έλλειμμα που δεν επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για το ρατσιστικό έγκλημα ως τέτοιο, καθώς η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα δεν ενεργοποιείται ούτε από τις αστυνομικές αρχές ούτε από τον Εισαγγελέα στο στάδιο της άσκησης της ποινικής δίωξης, αλλά μόνο μετά το πέρας ουσιαστικά της αποδεικτικής διαδικασίας, στο στάδιο της επιμέτρησης της ποινής, αφού δηλαδή έχει κριθεί η ενοχή του δράστη.

Ψ Επίσης στο Α.Τ. Βάρδας πληροφορηθήκαμε πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουν πραγματοποιηθεί 90 έλεγχοι για παραβιάσεις της εργατικής και υγειονομικής νομοθεσίας, για τις συνθήκες εργασίας και το καθεστώς εργασίας των αλλοδαπών στις καλλιέργειες φράουλας.

Ψ Από τη διήγηση των γεγονότων καθίσταται σαφές ότι όλοι οι παραπάνω ζουν υπό τις αυτές συνθήκες εκμετάλλευσης και είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων. Το γεγονός δε ότι μόνο οι 35 επλήγησαν από τις σφαίρες είναι συμπτωματικό και καθιστά απλά «τυχερούς» όσους δεν τραυματίστηκαν.

Οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα σταθούν στο πλευρό των ατόμων προσφέροντας νομική, ιατρική και κοινωνική υποστήριξη σε όποιον χρειαστεί.

 

* * *

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

 

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 23 χρόνια συνεχούς δράσης το 2013, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των αποστολών, οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.

* * *

Σχετικά με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων που βρίσκονταν στη χώρα μας. Σήμερα, οι δράσεις του έχουν διευρυνθεί, με στόχο να προστατευτούν όχι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και όλοι όσοι δικαιούνται άλλες μορφές διεθνούς προστασίας. Ανάμεσά τους ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύματα trafficking κλπ.

Το ΕΣΠ αποτελούμενο από κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, διερμηνείς, πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνικούς ανθρωπολόγους και ειδικά καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό, σε καθημερινή βάση υποδέχεται και παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές συμβουλές και υπηρεσίες σε πρόσφυγες και σε ανθρώπους που προέρχονται από τρίτες χώρες και δικαιούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας μέσω των τριών βασικών του Υπηρεσιών: την Υπηρεσία Αρχικής Υποδοχής και Διερμηνέων, την Κοινωνική και τη Νομική Υπηρεσία.

Απώτερο στόχο όλων όσων εργάζονται στο ΕΣΠ αποτελεί τόσο η προστασία, όσο και η ομαλή ένταξη των παραπάνω ανθρώπων στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και η «Πυξίδα», το Διαπολιτισμικό Κέντρο προώθησης της Ένταξης Προσφύγων της Οργάνωσης, όπου παρέχονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, Η/Υ, ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές ελληνικών σχολείων και προσφέρονται πολιτιστικές, μορφωτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, το ΕΣΠ αναπτύσσει δράσεις που σκοπό έχουν τη βελτίωση του συστήματος παροχής διεθνούς προστασίας και τον εν γένει σεβασμό και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των προσφύγων και του ασύλου, το ΕΣΠ υλοποιεί συστηματικά εκστρατείες και εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, καθώς και επισκέψεις σε σχολεία.

Οι υπηρεσίες του ΕΣΠ παρέχονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη) αλλά και σε κάθε σημείο εισόδου στην Ελλάδα όταν υπάρχουν μαζικές αφίξεις ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Link to comment
Share on other sites

to synimmeno einai diathesimo kai edo

http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2013_files/ghm1432_echr_sampanis_greek.doc

 

Οριστική ευρωκαταδίκη Ελλάδας για ρατσισμό λόγω σχολείου-γκέτο για Ρομά Ασπροπύργου

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο τωνΣυμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσεσήμερα[1]πως χθες απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για την επανεξέταση από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ της ομόφωνης καταδίκης της Ελλάδας από το Πρώτο Τμήμα του ΕΔΔΑ στις11 Δεκεμβρίου 2012 στην Υπόθεση Σαμπάνηκαι Λοιποί.[2] Έτσι η απόφαση καθίσταταιτελεσίδικη και η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή των μέτρωνπου προτείνονται σε αυτή για την άρση του ρατσιστικού διαχωρισμού των παιδιώνΡομά στον Ασπρόπυργο σε σχολείο-γκέτο.

Η απόφαση αφορούσε τη δεύτερη γιατο ίδιο θέμα προσφυγή με αριθμό 59608/09 που υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ για λογαριασμό 98 παιδιών και 42γονέων Ρομά του (τότε) καταυλισμού στο ΨάριΑσπροπύργου.Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε τοΆρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της ΕυρωπαϊκήςΣύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 τουΠρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση αφορά την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά από τονκαταυλισμό αυτό στο 12οΔημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Το ΕΔΔΑδιαπίστωσε πως δεν υπήρξε καμιά σημαντική αλλαγή μετά την πρώτη ανάλογηκαταδίκη της Ελλάδας, στις 5 Ιουνίου 2008, στην Υπόθεση Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας.[3] ΗΕλλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, δεν έλαβευπόψη της τις ειδικές ανάγκες των παιδιών Ρομά στο Ψάρι ως μέλη μιας μειονεκτούσαςομάδας και πως η λειτουργία μεταξύ 2008 και 2010 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου στο οποίο φοιτούσανμόνο παιδιά Ρομά αποτελούσε διάκριση σε βάρος των προσφευγόντων. Κατʼ εφαρμογήτου Άρθρου 46 (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των αποφάσεων) της ΕΣΔΑ, το ΕΔΔΑ συνιστά στην Ελλάδα να μετεγγράψει σε άλλα δημόσια σχολεία όσααιτούντα παιδιά είναι ακόμα σε σχολική ηλικία και να εγγράψει όσα αιτούντα παιδιάείναι πια ενήλικα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων.Λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ της 31 Δεκεμβρίου 2012.[4]

 

 

Για την εφαρμογή από την Ελλάδα αυτήςτης απόφασης του ΕΔΔΑ και τωνγενικότερων θεμάτων του σχολικού αποκλεισμού ή διαχωρισμού των Ρομά καθώς καιτης σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή οιβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος στις 10 Απριλίου2013[5]και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη στις12 Απριλίου 2013.[6]

 

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως τα στοιχεία με βάση ταοποία καταδικάστηκε η Ελλάδα είχαν περιληφθεί και σε έγκληση κατά του Δημάρχου Ασπροπύργου και του τότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής την 1 Αυγούστου2009. Εισαγγελείς Πρωτοδικών και ΕφετώνΑθηνών αρχειοθέτησαν το Σεπτέμβριο 2012 την έγκληση και παρήγγειλανπροκαταρκτική εξέταση κατά του Εκπροσώπουτου ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά για «ψευδήανωμοτί κατάθεση και ψευδορκία μάρτυρα κατʼ εξακολούθηση»! Μετά την έκδοσητης απόφασης του ΕΔΔΑ, ο ΠαναγιώτηΔημητράς κατέθεσε στον Εισαγγελέατου Αρείου Πάγου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 αίτημα ανάσυρσης της δικογραφίας σεβάρος του Δημάρχου Ασπροπύργου και τουτότε Νομάρχη Δυτικής Αττικής από το αρχείο λόγω νέου στοιχείου (τηςαπόφασης του ΕΔΔΑ) και έγκληση κατά των ΕισαγγελέωνΠρωτοδικών και Εφετών για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος καισυκοφαντική δυσφήμηση. Μέχρι σήμερα, έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση εισαγγελικήςδιάταξης αρχειοθέτησης της δικογραφίας σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, στις 8 Απριλίου 2013, και η δήλωση αποχής της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών από τοχειρισμό της δικογραφίας στις 24 Απριλίου 2013, ενώ παράλληλα το αίτημαανάσυρσης από το αρχείο και η έγκληση κατά των εισαγγελικών λειτουργών έχειανατεθεί σε Αντιεισαγγελέα του ΑρείουΠάγου.

 

 

 

[1] http://hudoc.echr.coe.int/webservices/content/pdf/003-4344426-5210071

 

[2] http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=30706112

 

[3] http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1330929

 

[4] http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2012_files/ghm1426_echr_sampanis_greek.doc

 

[5] http://www.pasok.gr/announcement/item/693-eorotisi-boyleyth-xoy-pasok-k-tryanafiloy-gia-thn-prosbash-tvn-pedion-roma-sthn-ekpeydeysh.html και http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=cfb7ac73-01c0-4a9a-a91e-1ddca9d7117e

 

[6] http://www.dimokratikiaristera.gr/stin-vouli/erotiseis/katalogos-erotiseon/5149-erotisi-tis-vouleftoy-v-peiraia-marias-giannakaki-pros-ton-ypourgo-paideias-thriskevmaton-politismoy-kai-athlitismoy-sxetika-me-tin-katargisi-sxoleion-geto-gia-paidia-roma και http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=201f3767-930a-4937-99ec-6bae0dd257d5

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Σ.Κ.Λ.Ε.),

Ελληνικό Forum Μεταναστών και το ΚΕΚ ΔΙΟΝ Ε.Π.Ε.Κ.Α., υλοποιούν το Έργο 1.2.Δ/11 «Προώθηση διαδραστικών ενημερωτικών εκστρατειών στα σχολεία με ομάδες στόχο μετανάστες και γηγενείς μαθητές καθώς και τους γονείς τους, μέσω δραστηριοτήτων», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2011 του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (Ε.Τ.Ε.).

Το Έργο εντάσσεται στην Προτεραιότητα 1 «Υλοποίηση δράσεων για την πρακτική εφαρμογή των Κοινών Βασικών αρχών για την πολιτική ένταξης των μεταναστών στην Ευρωπαική Ένωση», δράση 1.2.Δ/11 «Ευαισθητοποίηση κοινωνίας υποδοχής σε θέματα που άπτοναι της ένταξης μεταναστών – ενδυνάμωση των νομίμως διαμενόντων υ.τ.χ.», υλοποιείται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Εσωτερικών και συχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Αντικείμενο του Έργου είναι η ανάπτυξη και προώθηση διαδραστικών ενημερωτικών εκστρατειών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Μυτιλήνης, Ξάνθης, Πάτρας και Ιωαννίνων, όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση μεταναστών, για τη ενίσχυση ενός σχολικού περιβάλλοντος «ανοικτού» στη διαφορά και τη διαφορετικότητα.

Ειδικότερα, στις ενέργειες του έργου συμπεριλαμβάνονται ενημερωτικές εκστρατείες σε επιλεγμένα σχολεία των περιοχών παρέμβασης μέσω έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού, οργάνωση εκδηλώσεων διαδραστικότητας, δικτύωση νέων κλπ.

Το έργο ανταποκρίνεται πρωταρχικά στο σκοπό του προγράμματος Ε.Τ.Ε. και της ανίστοιχης προτεραιότητας σχετικά με τη μακροπόθεσμα, κοινωνική συνοχή και ομαλή συνύπαρξη με τους γηγενείς και την κοινωνική σταθέροτητα, ενώ ειδικότερα στοχεύει στην ενδυνάμωση της αμοιβαίας κατανόησης και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών καθώς και την προώθηση δημιουργίας σχολικού περιβάλλοντος με ενοτνότερο ενταξιακό χαρακτήρα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους Φορείς υλοποίησης :

 

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (Συντονιστής): τηλ. 25410-29282, e-mail: fthrace(ατ)otenet.gr

ΚΕΚ ΔΙΟΝ Ε.Π.Ε.Κ.Α.: τηλ. 210-3625300, e-mail: info(ατ)depeka.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: τηλ. 210-8834818, e-mail: skle(ατ)otenet.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ FORUM ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: τηλ. 210-8831620, e-mail: ingreece(ατ)hotmail.com

Η Δράση 1.2/11, Έργο 1.2.Δ/11 με τίτλο «Προώθηση διαδραστικών ενημερωτικών εκστρατειών στα σχολεία με ομάδες στόχο μετανάστες και γηγενείς μαθητές καθώς και τους γονείς τους, μέσω δραστηριοτήτων» συνολικού προϋπολογισμού ΕΥΡΩ 397.819,72 υλοποιείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2011 του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (Ε.Τ.Ε.) και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: [email protected] ιστοσελίδα:

http://cm.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Ιουνίου 2013

Παράνομη κράτηση δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα

στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης «ρατσιστικού προφίλ» σε βάρος διεμφυλικών στη Θεσσαλονίκη

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλει την παράνομη κράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα, Προέδρου της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «πλειάδες» και νομικής συμβούλου του ΕΠΣΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες της 5 Ιουνίου 2013 στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης όταν, με την ιδιότητα της δικηγόρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) πήγε να υπερασπίσει διεμφυλικό άτομο καταχρηστικά προσαχθέν για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, στα πλαίσια εκτεταμένης επιχείρησης αντικειμενικά αναίτιων, προφανώς εκφοβιστικών και συνεπώς παράνομων προσαγωγών διεμφυλικών ατόμων τις παραμονές του ThessalonikiPride (14-15 Ιουνίου 2013). Στη συνέχεια δημοσιεύουμε κοινή δήλωση 13 ελληνικών ΜΚΟ, επικαιροποιημένη περιγραφή των γεγονότων από την παθούσα που έχει πλέον μηνυθεί από τον αστυνομικό τον οποίο η ίδια είχε προηγουμένως μηνύσει καθώς και τα κείμενα δύο κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που κατατέθηκαν από βουλευτές/ίνες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

 

Το ΕΠΣΕ θα καταγγείλει το γεγονός σε διεθνείς ΜΚΟ και διακυβερνητικούς φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση για την τιμωρία των υπευθύνων για το γεγονός αυτό όσο και για την εκτεταμένη χρησιμοποίηση «ρατσιστικού προφίλ» από την αστυνομία σε βάρος μεταναστών, Ρομά, διεμφυλικών ατόμων, τοξικομανών, οροθετικών κτλ. την οποία πρόσφατα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς ζήτησε από την Ελλάδα να σταματήσει.[1]

 

Το ΕΠΣΕ σημειώνει πως ανάλογη εμπειρία είχε ο νομικός σύμβουλός του ΕΠΣΕ Θεόδωρος Αλεξανδρίδης στις 13 Οκτωβρίου 2005 όταν πήγε στο ΑΤ Ασπροπύργου για να υποβάλει μήνυση για την παρεμπόδιση πρόσβασης παιδιών Ρομά από γονείς μη Ρομά στο σχολείο και κρατήθηκε παράνομα επειδή η αστυνομία συμβούλευσε και έπεισε τους μηνυθέντες να υποβάλουν μήνυση στο δικηγόρο. Για τα γεγονότα εκείνα είχαν διαμαρτυρηθεί δύο διεθνείς ΜΚΟ[2] (και καμιά ελληνική…). Ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για το σχολικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά (Υπόθεση Σαμπάνης και λοιποί κατά Ελλάδας)[3] με αναφορά στα γεγονότα της 13 Οκτωβρίου 2005, η ελληνική δικαιοσύνη δεν βρήκε τίποτε μεμπτό, παρά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ.

 

 

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

6 Ιουνίου 2013

 

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα όσα καταγγέλλει σε σημερινό δελτίο τύπου του[4] το Δ.Σ. της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «πλειάδες» για την μεταχείριση της Προέδρου της Οργάνωσης και Δικηγόρου Αθηνών Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα από αστυνομικά όργανα υπηρετούντα στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης τις πρώτες ώρες της 5.6.2013 και ζητάμε να διεξαχθεί άμεσα ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα και εφόσον διαπιστωθούν τα καταγγελλόμενα να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

 

ActUp HELLAS

ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

ΚΣΠ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων

ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών – Αθήνα

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

 

 

Η καταγγελία της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα (6/6/2013)

 

«Μόλις γύρισα από το Αστυνομικό Τμήμα, μετά μια μαραθώνια νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Υπέστην τη συντριπτικότερη εμπειρία ψυχικής βίας της ζωής μου, από αστυνομικά όργανα, τα οποία μήνυσα στη συνέχεια, για πληθώρα εγκλημάτων σε βάρος μου, μεταξύ των οποίων και κακουργήματος.

 

Πολύ περιληπτικά: Επισκεπτόμενη εντολέα μου διεμφυλικό άτομο, που βρισκόταν «προσαχθείς στο κρατητήριο» για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διεμφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής «εκκαθάρισης» τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το «100», κατάφερα να μπω, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας μʼ έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του ΑΤ και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση.

 

Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τους συμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, και λέγοντάς μου ότι «μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα»...

 

Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας. Ευχαριστώ την Ξανθίππη Μωϋσίδου την οποία ξύπνησα για να μου παρασταθεί ως δικηγόρος και φίλη και τις Μαρία Πάγκου και Ανδρία Ανδρία που ήταν μαζί μου μέχρι το ξημέρωμα.»

 

Επικαιροποίηση (10/6/2013)

«Σας ενημερώνω ότι εκτός από τη θέση μου σε κράτηση μαζί με την επίσης αυθαίρετα προσαχθείσα και κρατούμενη τρανς πελάτισσά μου και γενικά μετά από τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχθηκα από περίπου 10 αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και σιγοντάριζαν τον Αξιωματικό Υπηρεσίας στις παράνομες ενέργειές του, πληροφορούμαι ότι είμαι ΚΑΙ μηνυθείσα για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση του αστυνομικού (φαίνεται να ισχυρίζεται ότι δεν με έβαλε στο κρατητήριο, αλλά "μου υπέδειξε χώρο αναμονής" έξω από τα κρατητήρια).»

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ (6/6/2013)

 

Προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της ετήσιας «Παρέλασης Υπερηφάνειας», οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αθρόες προσαγωγές / επιχειρήσεις-«σκούπα» σε βάρος διεμφυλικών (τρανσέξουαλ) προσώπων. Ενώ, κατά παράδοση, και μέχρι σήμερα, εναντίον της διοργάνωσης στρέφονται ακροδεξιές οργανώσεις και κύκλοι της ιεραρχίας, κι ενώ στο παρελθόν, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, είχαν σημειωθεί επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη παραθρησκευτικών και ακροδεξιών ομάδων, σήμερα καταγράφεται μια προσπάθεια ποινικοποίησης άνευ προηγουμένου, με τη συμμετοχή της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με καταγγελία, ένα από τα εν λόγω διεμφυλικά πρόσωπα προσήχθη τρεις φορές μέσα σε τέσσερις μέρες στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, στις 4.6.2013 η δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ), Ηλέκτρα Κούτρα, πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης και υποστήριξης διεμφυλικών ατόμων (transsexual) στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πληροφορηθεί τις επιχειρήσεις «σκούπα» της Αστυνομίας και τις καταχρηστικές προσαγωγές τους. Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, ειδοποιήθηκε ότι προσήχθη ξανά, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, εντελώς αναιτιολόγητα, ένα από τα διεμφυλικά άτομα που μόλις την είχαν εξουσιοδοτήσει. Για τον λόγο αυτόν μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση της προσαχθείσας. Εκεί, όμως, αντιμετώπισε άρνηση πρόσβασης στο Αστυνομικό Τμήμα, παρόλο που επέδειξε την δικηγορική της ταυτότητα και μολονότι γνωστοποίησε ότι εκπροσωπεί προσαχθέν πρόσωπο. Η ίδια ειδοποίησε την Άμεση Δράση για την απαγόρευση επικοινωνίας κρατουμένου με το συνήγορό του, κίνηση μετά την οποία ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν της «επέτρεψε» τελικά την επικοινωνία.

 

Σύμφωνα με την καταγγελία της κ. Κούτρα, αφού αρχικά δέχθηκε απειλές περί «αυτοφώρου», γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή άγνοια αστυνομικών οργάνων για θεμελιώδεις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας, οδηγήθηκε στο κρατητήριο όπου βρισκόταν κλειδωμένη «χωρίς να κρατείται» η εντολέας της. Στη συνέχεια, σπρώχθηκε βίαια και είδε πίσω της την σιδερένια πόρτα του κελιού να κλειδώνει.

 

Τα αναφερόμενα πραγματοποιήθηκαν ενώπιον ομάδας αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι δυστυχώς -και παρά τις εκκλήσεις της κ. Κούτρα- δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις περί τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που αναλαμβάνουν κατά την ορκωμοσία τους.

 

Η κρατηθείσα συνήγορος, αφού απελευθερώθηκε, αναγκάστηκε να μεταβεί σε άλλο αστυνομικό τμήμα (λόγω άρνησης του προηγούμενου να καταγράψει την μήνυσή της), όπου και προχώρησε σε υποβολή μήνυσης σε βάρος του Αξιωματικού Υπηρεσίας αλλά και όλων των εκεί παρισταμένων Αστυνομικών, για τα ποινικά αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κακούργημα), κατάχρησης εξουσίας, κατακράτησης παρά το Σύνταγμα, παράνομης βίας, αρπαγής, απειλής και απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, που τελέστηκαν όχι μόνο σε βάρος της ατομικά, αλλά και σε βάρος κάθε έννοιας Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και διαφύλαξης της σχέσης των Πολιτών με τις δημόσιες Αρχές.

 

Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό ότι μετά τα καταγγελλόμενα, η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, τόσο τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, οπότε και επιλήφθηκε, όσο και το μεσημέρι της επομένης, όταν δηλαδή της ζητήθηκε από τη συνήγορο της Ηλέκτρας Κούτρα, έκρινε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία (τα όρια του αυτοφώρου εκτείνονται έως την 23.59 της Πέμπτης 6/6/2013).

 

Επειδή τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας πληθαίνουν ανησυχητικά.

 

Επειδή η στοχοποίηση διεμφυλικών προσώπων (βίαιες επιθέσεις σε σχολεία, επιθέσεις ακροδεξιών, αυθαίρετες προσαγωγές) είναι προφανής, επειδή τμήματα των κατασταλτικών μηχανισμών, αντί να την αντιμετωπίζουν, την αφήνουν ατιμώρητη ή και την ενισχύουν.

 

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ. 3 (δ) του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, η τέλεση πράξης από μίσος λόγω της ταυτότητας φύλου του θύματος αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

 

1. Θα προβεί, και πότε, στις νόμιμες ενέργειες για την διερεύνηση της υπόθεσης και ειδικότερα για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων προς την συνήγορο υπεράσπισης κα Κούτρα;

 

2. Θα φροντίσει για την άμεση διακοπή των «επιχειρήσεων-Αρετή» που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών συμπολιτών μας;

 

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να αναχαιτίσει τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που πλήττουν το κράτος δικαίου και για τα οποία επιδεικνύεται ανοχή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Βασιλική Κατριβάνου

Δημήτρης Τσουκαλάς

Χρήστος Καραγιαννίδης

Αφροδίτη Σταμπουλή

Αμμανατίδου Λίτσα

Γαϊτάνη Ιωάννα

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δριτσέλη Παναγιώτα

 

 

Ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη

σχετικά με την αναίτια φυλάκιση δικηγόρου.

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 16:01

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Αναίτια φυλάκιση δικηγόρου»

Σύμφωνα με καταγγελία Δικηγόρου, η ίδια προσφάτως επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας, στην Θεσσαλονίκη, όπου, αρχικά, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας της απαγόρευσε την είσοδο στο Τμήμα και κατόπιν, αφού της αφαίρεσε την δικηγορική και την αστυνομική της ταυτότητα, την έσπρωξε βίαια σε κελί, όπου την κράτησε φυλακισμένη για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα για να συνομιλήσει με την εντολέα της, η οποία, όντας διεμφυλικό άτομο, έχει προσαχθεί πολλές φορές σε διάστημα μόλις πέντε (5) ημερών, αναίτια, γεγονός που αφορά, επίσης, όλα τα διεμφυλικά άτομα στην Θεσσαλονίκη και το οποίο έχουμε θίξει με πρόσφατη ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του.

 

Η συμπεριφορά του εν λόγω Αξιωματικού Υπηρεσίας ξεπερνά κάθε όριο δεοντολογίας και νομιμότητας, αποτελεί προσβολή των δικαιωμάτων της δικηγόρου και καταπατά τον όρκο για υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Σε ποιες ποινικές κυρώσεις προτίθεται να προβεί;

2. Δεδομένης της ακαταλληλότητας του εν λόγω οργάνου της Ελληνικής Αστυνομίας να υπηρετήσει την θέση του, προτίθεται να προβεί στην απομάκρυνσή του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

 

 

[1] «Ο Επίτροπος παροτρύνει τις αρχές να θέσουν τέρμα στην πρακτική του «εθνοτικού προφίλ» από την αστυνομία, που αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται ευρέως σε Ρομά και ως μέρος της επιχείρησης της αστυνομίας «Ξένιος Ζευς» κατά την οποία εξακριβώνεται το νομικό καθεστώς των μεταναστών. Η πρακτική του «εθνοτικού προφίλ» προκαλεί διακρίσεις και υπονομεύει σοβαρά την εμπιστοσύνη στην αστυνομία ανάμεσα στις στοχευόμενες κοινωνικές ομάδες. Εστιάζοντας στη Σύσταση Γενικής Πολιτικής N° 11 της ECRI για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην αστυνόμευση, οι αρχές καλούνται να εισάγουν στους κανόνες επιβολής του νόμου ένα «κριτήριο λογικής υποψίας», σύμφωνα με το οποίο οι εξουσίες που σχετίζονται με δραστηριότητες ελέγχου, εποπτείας ή έρευνας μπορούν να ασκούνται με βάση υποψίες που εδράζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.» (https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?Ref=CommDH(2013)6&Language=lanGreek&Ver=original&BackColorInternet=B9BDEE&BackColorIntranet=FFCD4F&BackColorLogged=FFC679)

 

[2] «Greece: Arbitrary arrest and subsequent release of Roma rights defender Theo Alexandridis» (World Organization Against Torture – OMCT http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=1256) «Greece: Rights defender illegally detained - Police collusion towards segregated schooling for Roma?» (International Helsinki Federation for Human Rights – IHF http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=1281)

 

[3] http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1330929

 

[4] http://hellenicaction.blogspot.gr/2013/06/blog-post_5.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: [email protected] ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

27 Ιουλίου 2013

 

Σημαντικές κυβερνητικές παραδοχές και σιωπές στη Βουλή για περιθωριοποίηση Ρομά

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) θεωρεί πολύ σημαντική τη συζήτηση στη Βουλή, στις 25 Ιουλίου 2013, της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για τα στεγαστικά και τα δημοτολογικά προβλήματα των Ρομά στην Ελλάδα. Στη συνέχεια αναδημοσιεύεται η κάλυψη της συζήτησης από το ΑΠΕ, ανακοίνωση του βουλευτή για τη συζήτηση, τα πλήρη πρακτικά της συζήτησης και το κείμενο της αρχικής ερώτησης. Η ερώτηση είναι μια από τις 24 που κατατέθηκαν από βουλευτές μετά από τις ενημερώσεις (ευρω)κοινοβουλευτικών κομμάτων από το ΕΠΣΕ στις 29 Μαρτίου, 21 Μαΐου και 18 Ιουλίου 2013. Ο πλήρης κατάλογος των ερωτήσεων παρατίθεται στη συνέχεια μαζί με link της συνέντευξης του Εκπροσώπου του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105.5FM.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών δύο φορές συμφώνησε με τις γενικές παρατηρήσεις του βουλευτή. Πρώτον, ότι όταν η κοινωνική ανέχεια μεγαλώνει, η κοινωνική ανοχή μικραίνει και το ηθικό εκτόπισμα μιας χώρας κρίνεται από το πώς θα φερθεί αντίρροπα προς αυτήν την τάση. Δεύτερον, ότι υπάρχει ανατροφοδότηση μεταξύ του κοινωνικού στερεότυπου που υπάρχει για μια ομάδα, για μια απομονωμένη ομάδα και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το κοινωνικό στερεότυπο τροφοδοτεί τον κοινωνικό αποκλεισμό και ο κοινωνικός αποκλεισμός επιβεβαιώνει το κοινωνικό στερεότυπο. Αν έχουμε ένα κοινωνικό στερεότυπο για τους τσιγγάνους ότι είναι τεμπέληδες, ότι είναι οκνηροί, ότι είναι κλέφτες, ότι είναι βρώμικοι, οι ενέργειες της πολιτείας και κυρίως οι παραλήψεις της πολιτείας ενθαρρύνουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, ώστε οι Ρομά να μοιάζουν όλο και περισσότερο με την εικόνα που θεωρούμε εμείς ότι έχουν, επειδή δεν έχουν άλλη διέξοδο.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε επίσης πως σημαντικό τμήμα των Ελλήνων Ρομά στερείται βασικών υπηρεσιών και ζει κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, τουλάχιστον όσον αφορά τις συνθήκες στέγασης και υγιεινής. Παραδέχθηκε επίσης πως η δημοτολογική εκκρεμότητα των Ελλήνων Ρομά είναι συνδεδεμένη άμεσα με το πρόβλημα της κοινωνικής απομόνωσης, μια πραγματικότητα που κανείς δεν το αμφισβητεί: μεγάλος αριθμός Ρομά στερείται ληξιαρχικών πράξεων διότι δεν δηλώνεται η γέννηση των παιδιών με την προβλεπόμενη διαδικασία, είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού του πράγματος είναι να αδυνατούν να αποδείξουν την ελληνική τους ιθαγένεια, είτε ως τέκνα Έλληνα γονέα, στην περίπτωση που οι γονείς είναι δημοτολογικά τακτοποιημένοι, είτε ως τέκνα ανιθαγενών γονέων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

 

Στις συγκεκριμένες ερωτήσεις του βουλευτή, αντίθετα ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε με υπεκφυγές. Η απάντηση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά Ασπροπύργου και Σπάτων που διαπίστωσε και η Ευρωπαϊκής Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) το 2009 ήταν πως μεταξύ 2002-2008 για τους Δήμους Ασπροπύργου και Σπάτων είχαν εγκριθεί έργα προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων για τον Ασπρόπυργο και 3,8 εκατομμυρίων για τα Σπάτα: καμιά αναφορά αν τα έργα εκτελέστηκαν και αν διαπιστώθηκε αν η εκτέλεσή τους ωφέλησε τους Ρομά και όχι το λοιπό πληθυσμό των δήμων αυτών (γιατί αν είχε ωφελήσει τους Ρομά δεν θα ζούσαν σε παρόμοιες άθλιες συνθήκες).

 

Επίσης ο Υπουργός δεν απάντησε καθόλου για τις παράνομες εξώσεις χωρίς προηγούμενη μετεγκατάσταση των Ρομά σε Βοτανικό, Κορωπί, κοινότητες Λαμίας και Ρόδου καθώς και Ηράκλειο. Ούτε καν επανέλαβε την προκύπτουσα από το νομικό πλαίσιο υποχρέωση μετεγκατάστασης των Ρομά πριν την αποβολή τους από καταπατημένες εκτάσεις. Αντίθετα παρέθεσε στοιχεία για τη διάθεση πάνω από 60 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση χώρων διαβίωσης των Ρομά όλης της χώρας και για τη χορήγηση 7.854 στεγαστικών δανείων 60000 ευρώ το καθένα, από τα οποία 31 στον Ασπρόπυργο και 6 στα Σπάτα. Υπενθύμισε δε πως με βάση τη νομοθεσία ο καθορισμός χώρων μετεγκατάστασης γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής, ενώ έχει θεσπισθεί θεσμικό πλαίσιο για τη δωρεάν και κατά πλήρη κυριότητα παραχώρηση από τους ΟΤΑ δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων σε Έλληνες Ρομά που είναι δημότες τους. Ανέφερε επίσης την ύπαρξη θεσμοθετημένης διυπουργικής επιτροπής για τα θέματα Ρομά, καθώς και Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά με Εθνικό Σημείο Επαφής το Υπουργείο Παιδείας: μόνο που στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε όλα αυτά…

 

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών έκρινε σκόπιμο να κάνει μια απαράδεκτη αναφορά πως υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπα που δήλωναν Ρομά, προσπάθησαν ακόμα και μέσα από δικαστικές αποφάσεις και ειδικά μέσα από την εκούσια δικαιοδοσία, να βεβαιώσουν τη γέννηση τους στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκδοση μιας διαπιστωτικής πράξης καθορισμού της ελληνικής ιθαγένειας. Στη συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία διαπίστωσε ότι αυτοί που εμφανιζόντουσαν σαν Έλληνες Ρομά, στην πραγματικότητα ήταν αλλοδαποί, κάτοχοι διαβατηρίων τρίτων χωρών. Προσπάθησαν, δηλαδή, να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα στο οποίο αναφερόμαστε, των Ελλήνων Ρομά, για να μπορέσουν να γραφτούν στα ελληνικά δημοτολόγια. Για να καταλήξει εντελώς αόριστα πως δήθεν γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις Αρχές -γιατί είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών- για να αποκατασταθεί η δημοτολογική εκκρεμότητα αυτών των ανθρώπων, προσπάθειες που όσοι/ες έχουν επαφή με τους Ρομά αγνοούν…

 

 

 

Συνεντεύξεις: Ο Παναγιώτης Δημητράς, από το Παρατηρητήριο Συμφωνιών στο Ελσίνκι, μιλά στο Κόκκινο για τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα.

http://stokokkino.gr/article/1562/Ekkremoun-polles-katadikes-tis-Elladas-apo-ta-Diethni-Dikastiria#sthash.iRmwECI3.dpuf

 

 

 

 

24 ερωτήσεις/αναφορές σε Βουλή για Ρομά (1 Απριλίου – 26 Ιουλίου 2013)

 

1. 1 Απριλίου 2013-#9054: Σχετικά με τα Προγράμματα Εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

2. 2 Απριλίου 2013-#9072: Αναφορά σε καταγωγή η ιθαγένεια συλληφθέντων ατόμων κατά παράβαση νόμου και εγκυκλίων

 

3. 9 Απριλίου 2013-#9365: Μετεγκατάσταση ή έξωση των Ρομά Χαλανδρίου;

 

4. 10 Απριλίου 2013-#9500: Πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά Ρομά

 

5. 12 Απριλίου 2013-#9631: Κατάργηση «σχολείων-γκέτο» για παιδιά Ρομά

 

6. 11 Απριλίου 2013-[αναφορά]#3798: Εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας ή μετεγκατάστασης καταυλισμού Ρομά στα όρια του Δήμου

 

7. 22 Απριλίου 2013-#9985: Σχετικά με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη

 

8. 16 Μαΐου 2013-[αναφορά]#4281: Αιτείται την επίλυση του θέματος αποπληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των ειδικών στεγαστικών δανείων για Ρομά, με εγγύηση του Δημοσίου

 

9. 4 Ιουνίου 2013-#11375: Σχετικά με τις ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων σε ευπαθείς ομάδες, παλιννοστούντες και Ρομά

 

10. 11 Ιουνίου 2013-#11710: Τρίτη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για εκπαιδευτικό διαχωρισμό εις βάρος των μαθητών Ρομά

 

11. 21 Ιουνίου 2013-#12141: Σχετικά με το σχολείο-γκέτο για Ρομά Ασπροπύργου, παρά τις δύο καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ

 

12. 25 Ιουνίου 2013-#12180: Παράνομος οικισμός Ρομά και παράνομα σφαγεία στο Αργοστόλι

 

13. 25 Ιουνίου 2013-#12181: Συλλήψεις και εσωτερικός εκτοπισμός Ρομά στη Ρόδο

 

14. 25 Ιουνίου 2013-#12182: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και διώξεις Ρομά στην Περαία Θεσσαλονίκης

 

15. 2 Ιουλίου 2013-#[επίκαιρη ερώτηση]1664: Στεγαστικός «γολγοθάς» και δημοτολογική εκκρεμότητα των Ρομά - [δεν συζητήθηκε στις 8 Ιουλίου 2013 λόγω απουσίας βουλευτή - θα ξανακατατεθεί]

 

16. 10 Ιουλίου 2013-#12751: Ατιμωρησία για εξαφάνιση 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από κρατικό ίδρυμα

 

17. 12 Ιουλίου 2013-#12874: Προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά και μουσουλμανικής μειονότητας

 

18. 16 Ιουλίου 2013-#13006: Χορήγηση εγγράφων ταυτότητας και ιθαγένειας σε ανιθαγενή Ρομνί

 

19. 18 Ιουλίου 2013-#13043: Στεγαστικά δάνεια σε Ρομά και παλιννοστούντες με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου

 

20. 22 Ιουλίου 2013-#1[επίκαιρη ερώτηση]: Στεγαστικός «γολγοθάς» και δημοτολογική εκκρεμότητα των Ρομά [συζητήθηκε στις 25 Ιουλίου 2013]

 

21. 24 Ιουλίου 2013-#108: Πρόσβαση των κοινοτήτων Ρομά σε στέγη βασικές υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, περίθαλψης, εκπαίδευσης και η δημοτολόγηση τους σε Καστοριά και γενικά

 

22. 25 Ιουλίου 2013-#30/177[σε συνδυασμό με ΑΚΕ]: Μετεγκατάσταση Ρομά Χαλανδρίου

 

23. 25 Ιουλίου 2013-#181: Αξιοπρεπής στέγαση και πρόσβαση σε εκπαίδευση Ρομά Ρεθύμνου

 

24. 26 Ιουλίου 2013-#230: Πρόσβαση παιδιών Ρομά σε εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

 

 

Λόγω αμέλειας και άγνοιας

Δυσχερής η εγγραφή ρομά στα δημοτολόγια, λέει ο υπουργός Εσωτερικών

 

25 Ιουλίου 2013

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231259069

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφία: Associated Press )

 

Την αποκατάσταση της δημοτολογικής εκκρεμότητας των ρομά επιδιώκουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας πάντως πως για το θέμα αυτό υπάρχει συναρμοδιότητα των αρχών.

 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου για τις συνθήκες διαβίωσης των ρομά στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα την αδυναμία απόδειξης της ελληνικής ιθαγένειας -είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια των διαδικασιών- με συνέπεια να δυσχεραίνεται η εγγραφή στο δημοτολόγιο, διαδικασία που θα βοηθούσε την υπαγωγή ρομά στα προγράμματα στήριξης της Πολιτείας.

 

Μεγάλος αριθμός Ρομά στερείται ληξιαρχικών πράξεων, διότι δεν δηλώνεται η γέννηση των παιδιών τους. Συνέπεια αυτού είναι να αδυνατούν να αποδείξουν την ελληνική τους ιθαγένεια, είτε ως τέκνα γονέα στην περίπτωση που οι γονείς είναι δημοτολογικά τακτοποιημένοι, είτε ως τέκνα ανιθαγενών γονέων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την κοινωνική ένταξη των ελλήνων ρομά, στο οποίο είχε περιληφθεί και η χρηματοδότηση βασικών υποδομών στέγασης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την περίοδο 2002-2008 και ειδικά για τους δήμους Ασπροπύργου και Σπάτων έχουν εγκριθεί έργα προϋπολογισμού ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ. Για την αναβάθμιση των χώρων διαβίωσης των ρομά στους ΟΤΑ όλης της χώρας έχουν συνολικά δαπανηθεί 60 εκατ. ευρώ.

 

Για την υλοποίηση του Προγράμματος Στέγασης και Δανειοδότησης των ελλήνων ρομά, με ευνοϊκούς όρους και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για ποσά πάνω από 60.000 ευρώ για κάθε δάνειο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει περισσότερες από 7.854 αποφάσεις για ισάριθμες οικογένειες.

 

Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε, επίσης, πως για τις συνθήκες διαβίωσης των ελλήνων ρομά έχει θεσπιστεί πλαίσιο για τη δωρεάν και κατά πλήρη κυριότητα παραχώρηση από τους ΟΤΑ δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων σε ρομά που είναι δημότες και έχουν ενταχθεί σε Προγράμματα Στεγαστικής Αποκατάστασης. Επίσης η Ελλάδα έχει υποβάλει στην ΕΕ αναθεωρημένο πολυτομεακό σχέδιο δράσης για την περίοδο από το 2012-2020.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος επικαλέστηκε τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι που δείχνουν ότι η δημοτολόγηση των ελλήνων ρομά είναι ελλιπέστατη. Επισήμανε, επίσης, ότι «οι πιο ενσωματωμένοι είναι αυτοί που έχουν τη μικρότερη ανάγκη να ενσωματωθούν, δηλαδή εκείνοι που είναι δημοτολογικά εντάξει, τακτοποιημένοι, εκείνοι που έχουν κατοικία και έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία».

 

«Εάν συνεχίσουμε να έχουμε τόσο ελλιπή εικόνα για τους ρομά, να μην υπάρχουν ούτε ληξιαρχικές πράξεις, να μην έχουμε εικόνα για την οικονομική τους κατάσταση, ούτε καν να ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να τους αφήνουμε εκτεθειμένους σε κάθε είδος πογκρόμ, σε κάθε είδους κοινωνικό αυτοματισμό, δακτυλοδεικτούμενους, υποψήφιους αποδιοπομπαίους τράγους» ανέφερε ο βουλευτής.

 

Στο σημείο αυτό ο κ. Τατσόπουλος υπενθύμισε ότι «από τις διεθνείς συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι πριν προχωρήσουμε στην έξωση του πληθυσμού ενός καταυλισμού να έχουμε βρει τον τόπο που θα μετακινηθούν», προσθέτοντας: «Σε αντίθεση με αυτό, όμως, που επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες, γίνονται εξώσεις που τους αφήνουν στο έλεος του Θεού. Μόνο στην περίοδο 2012-2013 τέτοιες εξώσεις έγιναν στο Βοτανικό, στο Κορωπί σε κοινότητες στη Λαμία».

 

«Όταν η κοινωνική ανέχεια μεγαλώνει η κοινωνική ανοχή μικραίνει. Βεβαίως το ηθικό εκτόπισμα μιας χώρας εκεί ακριβώς κρίνεται. Στο πώς θα φερθεί αντίρροπα σε αυτή την τάση», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

Ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλου σχετικά με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για τους Ρομά

 

25 Ιουλίου 2013

http://www.syriza.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%80-%CF%84/

 

Ο «γολγοθάς» των Ελλήνων Ρομά

 

Συζητήθηκε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βʼ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πέτρου Τατσόπουλου, σχετικά με το στεγαστικό «γολγοθά» των Ρομά και την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοτολογική εκκρεμότητα των Ελλήνων Ρομά. Ο κ. Τατσόπουλος υπενθύμισε ότι το ηθικό εκτόπισμα μιας χώρας μετριέται από τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στα πιο αδύναμα μέλη της και από αυτή την άποψη οι αυξανόμενες παράνομες εξώσεις των Ρομά σε όλη τη χώρα δεν περιποιούν τιμή στην ελληνική Πολιτεία. Υπενθύμισε ότι οι Έλληνες Ρομά παρουσιάζουν προβλήματα είτε με τη δημοτολόγησή τους – θεμέλιος λίθος για οποιοδήποτε σοβαρό σχεδιασμό για την κοινωνική στήριξή τους – είτε με την ορθή καταχώριση επιμέρους ληξιαρχικών πράξεων, ενώ από την πλευρά τους οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν, συνεργούντος του δύσκαμπτου κι ανελαστικού νομικού πλαισίου, να προβούν ή να ολοκληρώσουν την εγγραφή ληξιαρχικών τους πράξεων και τη δημοτολόγησή τους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επεσήμανε ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στην κοινωνική ανέχεια και την κοινωνική ανοχή, και η ελληνική Πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη να διασφαλίσει ότι η πρώτη θα περιορίζεται ώστε και η δεύτερη να μην καθίσταται απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

 

Στην απάντησή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, αναγνώρισε ότι ένα μεγάλο τμήμα των Ρομά στη χώρα μας στερείται βασικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα διαβίωσης, αναφέροντας σειρά δράσεων με απώτερο στόχο τη συγκρότηση υποδομών στέγασης. Την ίδια στιγμή δεν υπεισήλθε στην ουσία του ερωτήματος που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα απαγορεύσει, ως οφείλει, τη μετεγκατάσταση ή την έξωση των Ρομά από τους καταυλισμούς τους, εάν δεν έχει βρεθεί προηγουμένως νέος κατάλληλος χώρος διαμονής τους. Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επεσήμανε την ανατροφοδότηση των κοινωνικών στερεοτύπων για τους Ρομά με τον κοινωνικό αποκλεισμό τους, ως ένα είδος «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» (μια απομονωμένη κοινωνική ομάδα τείνει να μοιάσει με το στερεότυπο που έχουμε γιʼ αυτήν ελλείψει άλλης διεξόδου). Προειδοποίησε δε ότι αν εξακολουθήσει, όπως φαίνεται, να διαιωνίζεται η υφιστάμενη κατάσταση και να μην συμμορφώνεται η χώρα προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τότε η κατάσταση θα επιδεινώνεται διαρκώς σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων Ρομά, της πιο ευάλωτης μειονότητας στην Ελλάδα η οποία κινδυνεύει να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος.

 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τατσόπουλος έχει καταθέσει τις τελευταίες ημέρες κι άλλες σχετικές ερωτήσεις, από κοινού με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αφενός για το «γολγοθά» των Ρομά στο Ρέθυμνο Κρήτης αλλά και για τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Χαλάνδρι, ενώ στην εαρινή Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκε στις διακρίσεις εις βάρος των παιδιών των Ρομά στην ελληνική εκπαίδευση.

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΘΕΡΟΥΣ 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Γ΄

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=e896a617-1c19-4705-8885-c2c6b8dead5d

 

video: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#b8a7ad7d-8ed6-4561-8b65-bbe61fd59262 (μεταξύ 15:24 και 29:05)

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): (…) Επόμενη είναι η με αριθμό 1/22-7-2013 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθήνας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς/Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Πέτρου Τατσόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων στέγασης και δημοτολογικής τακτοποίησης των Ελλήνων Ρομά.

 

Ορίστε, κύριε Τατσόπουλε, έχετε το λόγο.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Υπουργέ, πριν από τρεις μήνες στην εαρινή Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου έχω την τιμή να είμαι μέλος, για ένα θέμα παρεμφερές με τη σημερινή ερώτηση και συγκεκριμένα για τις διακρίσεις εις βάρος των παιδιών των Ρομά στην ελληνική εκπαίδευση, είχα πει ότι υπάρχει μία σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στην κοινωνική ανέχεια και την κοινωνική ανοχή. Και αυτό αφορά όλες τις χώρες του κόσμου και βεβαίως, δεν αποτελεί εξαίρεση η δική μας πατρίδα. Όταν η κοινωνική ανέχεια μεγαλώνει, η κοινωνική ανοχή μικραίνει και τούμπαλιν. Βεβαίως, εκεί ακριβώς κρίνεται το ηθικό εκτόπισμα μιας χώρας, στο πώς θα φερθεί αντίρροπα προς αυτήν την τάση. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους ανθρώπους τη στιγμή που υποφέρουν να έχουν τη μεγαλύτερη γενναιοφροσύνη προς τους άλλους, αλλά ζητάμε από την ελληνική πολιτεία να δίνει το παράδειγμα.

 

Πρέπει να πω ότι στο πρώτο μέρος της ερώτησης θα ασχοληθώ με τη στέγαση των Ρομά. Πρέπει, λοιπόν, να πω ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πάλι του Συμβουλίου της Ευρώπης που συντάχθηκε το 2009 -και περιμένουμε και νέα επίσκεψη αυτής της Επιτροπής μέσα στο 2014- οι συνθήκες στέγασης των Ελλήνων Ρομά είναι επιεικώς απαράδεκτες. Οι καταυλισμοί τους είναι απομονωμένοι. Μετά από επίσκεψη κυρίως στους καταυλισμούς στον Ασπρόπυργο και στα Σπάτα, διαπιστώθηκε ότι είναι χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς ρεύμα και χωρίς φως. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, αφού οι άθλιες συνθήκες τους αφήνουν έκθετους σε κάθε είδους ασθένειες, έρχονται επιπλέον να προστεθούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι παράνομες ή παράτυπες εξώσεις.

 

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

 

Όπως γνωρίζετε, βάσει των διεθνών συνθηκών, είμαστε υποχρεωμένοι πριν προχωρήσουμε στην έξωση του πληθυσμού ενός καταυλισμού, να έχουμε βρει τον τόπο στον οποίο θα τους μετακινήσουμε. Σε αντίθεση, λοιπόν, μʼ αυτό που επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες, στην πατρίδα μας γίνονται εξώσεις που πραγματικά τους αφήνουν στα χέρια του Θεού. Δεν ξέρουν πού θα πάνε και τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Μόνο την περίοδο 2012-2013 τέτοιες εξώσεις έγιναν –και αυτά τα αναφέρω ενδεικτικά- στο Βοτανικό, στο Κορωπί, σε κοινότητες στη Λαμία, στη Ρόδο, στο Ηράκλειο. Και φυσικά, αυτές οι εξώσεις δεν περιποιούν τιμή στην ελληνική πολιτεία.

 

Σας ευχαριστώ.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας στη πρώτη παρατήρηση που κάνατε. Μάλιστα, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σʼ αυτήν την Αίθουσα που θα διαφωνήσει, ειδικά όσον αφορά στο πρώτο σχόλιο που κάνατε.

 

Μπαίνοντας στην ουσία της ερώτησης, θα ήθελα να πω ότι σίγουρα ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων Ρομά στερείται βασικών υπηρεσιών και ζει κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, τουλάχιστον όσον αφορά τις συνθήκες στέγασης και υγιεινής.

 

Και θέλω να έρθω στην ουσία της ερώτησης, προκειμένου να μη μείνουμε μόνο στο σχολιασμό.

 

Και επειδή κάνατε ειδική αναφορά στην ερώτησή σας στον Ασπρόπυργο και στα Σπάτα, θα ήθελα να θυμίσω ότι στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά και ιδίως στον άξονα της χρηματοδότησης βασικών υποδομών στέγασης που υλοποιήθηκε την περίοδο 2002-2008 από το Υπουργείο Εσωτερικών, ειδικώς για τους Δήμους Ασπροπύργου και Σπάτων έχουν εγκριθεί έργα Προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων για τον Ασπρόπυργο και 3,8 εκατομμυρίων για τα Σπάτα.

 

Για το σκοπό της αναβάθμισης των χώρων διαβίωσης των Ρομά στους ΟΤΑ όλης της χώρας, έχουν πληρωθεί συνολικά πάνω από 60.000.000 ευρώ στο πλαίσιο αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης που σας ανέφερα.

 

Επιπρόσθετα, για την υλοποίηση του Προγράμματος Στέγασης και Δανειοδότησης των Ελλήνων Ρομά με ευνοϊκούς όρους και με εγγύηση -να πούμε εδώ- του Ελληνικού Δημοσίου για ποσά πάνω από 60.000 ευρώ για κάθε δάνειο, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει βγάλει πάνω από 7.500 χιλιάδες αποφάσεις - συγκεκριμένα είναι 7.854- για ισάριθμες οικογένειες Ελλήνων Ρομά.

 

Και επειδή αναφέρεστε ειδικά στον Ασπρόπυργο και στα Σπάτα, να σημειώσω ότι οι αποφάσεις συγκεκριμένα –με νούμερα- ήταν τριάντα μία υπέρ οικογενειών Ρομά για τον Ασπρόπυργο και έξι για τα Σπάτα.

 

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη μετεγκατάστασης των πληθυσμών που μεταναστεύουν, ισχύουν οι διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από το 2003, όπως ισχύει με το Ν. 3852/2010, με βάση τις οποίες ρυθμίζεται η προσωρινή εγκατάσταση αυτών των πληθυσμών που δεν έχουν σταθερή κατοικία. Στη συγκεκριμένη απόφαση ο καθορισμός του κατάλληλου χρόνου της προσωρινής διαμονής -επειδή βάλατε το θέμα το θέμα αυτό- γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής.

 

Ειδικά τώρα για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων Ρομά, έχει θεσπισθεί και έχει εξειδικευθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δωρεάν και κατά πλήρη κυριότητα παραχώρηση από τους ΟΤΑ δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων σε Έλληνες Ρομά που είναι δημότες και έχουν ενταχθεί σε Προγράμματα Στεγαστικής Αποκατάστασης.

 

Επίσης, η Ελλάδα έχει υποβάλει στη Ευρωπαϊκή Ένωση ένα αναθεωρημένο πολυτομεακό σχέδιο δράσης για τους Ρομά για την περίοδο από το 2012 έως το 2020 στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

 

Τέλος, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του άρθρου 64 του Προεδρικό Διατάγματος 63/2005 για θέματα των Ρομά, η αρμοδιότητα του Εθνικού Σημείου Επαφής για την παρακολούθηση και υλοποίηση της νέας εθνικής στρατηγικής, αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας.

 

Όμως, όλο αυτό το πρόβλημα, κύριε συνάδελφε, ξέρετε ότι εντάσσεται -επειδή το βάζετε στην ερώτησή σας, αλλά δεν το βάλατε στην πρωτολογία σας- στο πρόβλημα που υπάρχει με το θέμα της εγγραφής στα δημοτολόγια, το οποίο θα το πούμε στη δευτερολογία.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε.

 

Κύριε Τατσόπουλε, έχετε το λόγο.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, εκτός από τη σχέση μεταξύ κοινωνικής ανέχειας και κοινωνικής ανοχής, υπάρχει μια σχέση, μια ανατροφοδότηση –θα έλεγα- μεταξύ του κοινωνικού στερεότυπου που υπάρχει για μια ομάδα, για μια απομονωμένη ομάδα και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το κοινωνικό στερεότυπο τροφοδοτεί τον κοινωνικό αποκλεισμό. Και παραδόξως -ω του θαύματος θα λέγαμε- ο κοινωνικός αποκλεισμός επιβεβαιώνει το κοινωνικό στερεότυπο, εάν έχουμε ένα κοινωνικό στερεότυπο για τους τσιγγάνους ότι είναι τεμπέληδες, ότι είναι οκνηροί, ότι είναι κλέφτες, ότι είναι βρώμικοι. Ταυτόχρονα, η θέση της πολιτείας, οι ενέργειες της πολιτείας και κυρίως οι παραλήψεις της πολιτείας ενθαρρύνουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Συν τω χρόνω φτάνουμε στο σημείο οι Τσιγγάνοι, οι Ρομά, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα να μοιάζει όλο και περισσότερο με την εικόνα που θεωρούμε εμείς ότι έχουν, επειδή δεν έχουν άλλη διέξοδο.

 

Σας κάνω μια μικρή παρένθεση: Το ίδιο συνέβη με τους Εβραίους. Επί αιώνες οι Εβραίοι ήταν αποκλεισμένοι από την ακίνητη περιουσία, από την ιδιοκτησία στη γη. Η μόνη ενασχόληση και έξοδος που μπορούσαν να έχουν ήταν το εμπόριο. Αυτή η έξοδος, λοιπόν, η διέξοδος, τροφοδότησε το στερεότυπο του Εβραίου ως τοκογλύφου, ως εκμεταλλευτή. Και έγινε με όλες τις ολέθριες συνέπειες που ξέρουμε στο τέλος.

 

Η δημοτολόγηση, λοιπόν, για να έρθω στο προκείμενο, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, τόσο τυπική υπόθεση, όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Όπως λένε οι εκθέσεις και του Συνηγόρου του Πολίτη και οι παρατηρήσεις που έχει καταθέσει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, η δημοτολόγηση αυτή τη στιγμή είναι ελλιπέστατη σε ότι αφορά τους Έλληνες Ρομά. Και κατά παράδοξο τρόπο -ίσως όχι τόσο παράδοξο, μάλλον λογικό τρόπο μέσα στην παραδοξότητα του- οι πιο ενσωματωμένοι είναι και αυτοί που έχουν τη μικρότερη ανάγκη να ενσωματωθούν, δηλαδή εκείνοι που είναι δημοτολογικά εντάξει, τακτοποιημένοι, εκείνοι που έχουν και κατοικία, εκείνοι που έχουν ενσωματωθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία.

 

Εάν όμως, συνεχίσουμε να έχουμε τόσο ελλιπή εικόνα για τους Ρομά, να μην υπάρχουν ούτε ληξιαρχικές πράξεις, να μην έχουμε εικόνα για την οικονομική τους κατάσταση, ούτε καν να ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να τους αφήνουμε εκτεθειμένους –όπως κάθε άνθρωπος χωρίς ιθαγένεια, χωρίς πατρίδα- σε κάθε είδος πογκρόμ, σε κάθε είδος κοινωνικό αυτοματισμό, δακτυλοδεικτούμενους, τους πρώτους -αν θέλετε- υποψήφιους αποδιοπομπαίους τράγους, όσο -για να επανέλθω στην πρώτη σκέψη- η κοινωνική ανέχεια θα μεγαλώνει στη χώρα μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

 

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, δεν θα διαφωνήσω στα σχόλια. Να μπούμε, όμως, λίγο στην ουσία.

 

Η δημοτολογική εκκρεμότητα των Ελλήνων Ρομά, στην οποία αναφέρεσθε στην ερώτηση σας, είναι συνδεδεμένη άμεσα με το πρόβλημα της κοινωνικής απομόνωσης. Αυτό είναι πραγματικότητα και κανείς δεν το αμφισβητεί.

 

Για να δούμε, όμως, τη λύση, πρέπει να δούμε λίγο το πρόβλημα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω δύο λόγια:

 

Γνωρίζετε ότι η εγγραφή στο δημοτολόγιο προϋποθέτει τη διακρίβωση της ελληνικής ιθαγένειας. Αυτό είναι μια βασική αρχή. Το πρόβλημα, λοιπόν, βρίσκεται στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ρομά στερείται ληξιαρχικών πράξεων διότι δεν δηλώνεται η γέννηση των παιδιών με την προβλεπόμενη διαδικασία. Και αυτό συμβαίνει είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια.

 

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού του πράγματος είναι να αδυνατούν να αποδείξουν την ελληνική τους ιθαγένεια, είτε ως τέκνα Έλληνα γονέα, στην περίπτωση που οι γονείς είναι δημοτολογικά τακτοποιημένοι, είτε ως τέκνα ανιθαγενών γονέων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

 

Αυτή ακριβώς η αδυναμία, δηλαδή της απόδειξης της ελληνικής ιθαγένειας -σας λέω, είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια των διαδικασιών- είναι και αυτό που δυσχεραίνει την εγγραφή στο δημοτολόγιο και δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία πολύ σωστά αναφέρατε.

 

Θέλω να πω και μια άλλη παράμετρο εδώ πέρα για να δείτε και μια άλλη διάσταση του προβλήματος:

 

Στο παρελθόν υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπα που δήλωναν Ρομά, προσπάθησαν ακόμα και μέσα από δικαστικές αποφάσεις και ειδικά μέσα από την εκούσια δικαιοδοσία, να βεβαιώσουν τη γέννηση τους στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκδοση μιας διαπιστωτικής πράξης καθορισμού της ελληνικής ιθαγένειας.

 

Στη συνέχεια -επειδή αυτά τα πράγματα ερευνώνται- η Ελληνική Αστυνομία διαπίστωσε ότι αυτοί που εμφανιζόντουσαν σαν Έλληνες Ρομά, στην πραγματικότητα ήταν αλλοδαποί, κάτοχοι διαβατηρίων τρίτων χωρών. Προσπάθησαν, δηλαδή, να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα στο οποίο αναφερόμαστε, των Ελλήνων Ρομά, για να μπορέσουν να γραφτούν στα ελληνικά δημοτολόγια.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το πράγμα θα πρέπει να αρθεί. Και γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις Αρχές -γιατί είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών- για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την δημοτολογική εκκρεμότητα αυτών των ανθρώπων, έτσι ώστε, να μπορέσουμε να λύσουμε και τα άλλα πράγματα τα οποία σας αναφέραμε.

 

Να ξέρετε πάντως, ότι διαχρονικά η ελληνική κοινωνία, η διοίκηση κάνει μεγάλες προσπάθειες -κι αυτό ανεξαρτήτως κομμάτων και πεποιθήσεων και απόψεων, κλπ.- να προσπαθήσει να λύσει αυτό το θέμα. Διότι πραγματικά όπου υπάρχουν οι αποκλεισμοί, δημιουργούνται όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία πάρα πολύ σωστά αναφέρατε και με τα οποία συμφωνώ μαζί σας.

 

Αυτή η προσπάθεια να ξέρετε ότι θα συνεχιστεί. Και νομίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

 

 

 

 

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Τατσόπουλου σχετικά με το στεγαστικό «γολγοθά» και τη δημοτολογική εκκρεμότητα των Ρομά»

http://www.syriza.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81-33/

 

22 Ιουλίου 2013

 

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

Ύστερα από επιτόπιες επισκέψεις στον Ασπρόπυργο και τα Σπάτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε διαπιστώσει σε έκθεσή της (15-9-09) ότι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι «απαράδεκτα κατώτερες των διεθνών προτύπων». Οι καταυλισμοί των Ρομά είναι «απολύτως απομονωμένοι», χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό, αποχέτευση ή πρόσβαση σε δημόσια συγκοινωνία. Διαβιούν «σε αυτοσχέδια ή προκατασκευασμένα σπίτια, χωρίς θέρμανση το χειμώνα και στέγες που στάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνοντας έτσι τα ευπαθή άτομα όπως παιδιά, εγκύους και τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα εκτεθειμένους σε ασθένειες», ενώ οι τοπικές αρχές φέρεται να τους αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και εχθρότητα. Έκτοτε η κατάστασή τους όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά τον Αύγουστο του 2010 οι Ρομά στον Ασπρόπυργο έγιναν θύματα παράνομης έξωσης. Αντίστοιχες παράτυπες ή παράνομες εξώσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον τελευταίο χρόνο (2012-2013) στο Βοτανικό, το Κορωπί Αττικής, τον Ξηριά Λαμίας, το Καρακόνερο Ρόδου και τις Γουρνές Ηρακλείου.

 

Την ίδια στιγμή, ένα μικρό αλλά άγνωστο και σίγουρα όχι αμελητέο τμήμα των Ελλήνων Ρομά παρουσιάζει προβλήματα είτε με τη δημοτολόγησή του είτε με την ορθή καταχώριση επιμέρους ληξιαρχικών πράξεων. Οι ελληνικές αρχές, λόγω του ιδιαίτερα δύσκαμπτου κι ανελαστικού νομικού πλαισίου, αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να προβούν ή να ολοκληρώσουν την εγγραφή ληξιαρχικών πράξεων και τη δημοτολόγηση των Ρομά.

 

Επειδή η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο στην ίδια την ομάδα, αλλά και στις ελληνικές αρχές, καθώς αδυνατούν να έχουν έναν στοιχειώδη έλεγχο της αστικοδημοτολογικής κατάστασης των διαβιούντων στην επικράτεια του Ελλήνων Ρομά,

 

Επειδή το ζήτημα της δημοτολογικής τακτοποίησής τους συνιστά το θεμέλιο λίθο οποιουδήποτε σοβαρού σχεδιασμού για την κοινωνική στήριξή τους,

 

Επειδή οι συνεχιζόμενες στεγαστικές δοκιμασίες των Ελλήνων Ρομά αποτελούν τη βάση για την περιθωριοποίησή τους, η οποία έτσι κι αλλιώς επιτείνεται λόγω της κρίσης σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Επίτροπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Ποια μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει η Πολιτεία εκ νέου για τη στέγαση των Ελλήνων Ρομά; Πώς προτίθεται να συμμορφωθεί νομοθετικώς προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με την απαγόρευση μετεγκατάστασης ή έξωσης καταυλισμών των Ελλήνων Ρομά, εάν δεν έχει βρεθεί προηγουμένως νέος κατάλληλος χώρος διαμονής τους;

 

2. Με ποιο τρόπο θα προωθήσει τη δημοτολογική τακτοποίηση των Ελλήνων Ρομά – αξιοποιώντας το δίχως άλλο και την εμπεριστατωμένη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη από 6.8.09 – προκειμένου να ανακοπούν οι πλείστες αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματά τους λόγω της επιδεινούμενης κρίσης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Πέτρος Τατσόπουλος

Link to comment
Share on other sites

  • 4 χρόνια μετά...

Δωρεάν χορωδία για ημεδαπούς και αλλοδαπούς , πρόσφυγες & μετανάστες

Η Εθνική Λυρική Σκηνή
στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων!

Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής σκηνής της ΕΛΣ «βγαίνει» σε μια γειτονιά της Αθήνας, μέσω των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων.

Το μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να δικτυώσει ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και να συνδυάσει παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες των συμμετεχόντων κάνει μια στάση στο 99οΑνοιχτό Δημοτικό Σχολείο του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Παντελεήμονα. Φέρνει έτσι το έργο και την τέχνη της κοντά σε κοινότητες και ομάδες ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς με κύριο στόχο την διασύνδεση και την ενθάρρυνση για ελευθερία της έκφρασης μέσω του τραγουδιού.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, συνεχίζοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά τη λειτουργία τους στις γειτονιές της πόλης χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership, φιλοξενούν μεταξύ άλλων δράσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν έναν χώρο για να ακουστεί δυνατά η φωνή της διαφορετικότητας. Γι’ αυτό και με χαρά εντάσσουν την ΕΛΣ στο φετινό, πλούσιο και ανανεωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που φιλοξενούν σε 25 σχολεία της πρωτεύουσας.

Τι είναι όμως η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ και γιατί πρέπει να την επισκεφτείς; Συνδυάζοντας παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων με κλασικό χορωδιακό ρεπερτόριο, η διαπολιτισμική χορωδία της ΕΛΣ, έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο δημιουργίας, έκφρασης και κοινωνικής δικτύωσης των συμμετεχόντων.

«Μόνιμα και περαστικά μέλη της χορωδίας μοιράζονται τραγούδια και αφηγήσεις από τις χώρες και τους διαφορετικούς πολιτισμούς αυτών. Είναι μοναδική εμπειρία να μοιράζεσαι και να κατανοείς «τον άλλον» μέσα από τη μουσική του και κατ’ επέκταση  μέσα από τη συνδιαλλαγή σε ένα περιβάλλον καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στη χορωδία οι διαφορετικές γλώσσες δεν αποτελούν σημείο διαχωρισμού μεταξύ των ατόμων αλλά αφορμή συνάντησης ανθρώπων και σύμπλευσης αυτών με τους ήχους του κόσμου», σημειώνουν οι εισηγήτριες της δράσης Εύη Νάκου, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου και Ντίνα Στράνη.

Κατά την εκμάθηση του ρεπερτορίου, που γίνεται κατά κύριο λόγο δια της ακοής, οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται βήμα βήμα στην εκμάθηση των μελωδικών φράσεων, του ρυθμού, της σκάλας ή του δρόμου του τραγουδιού. Το μάθημα πραγματοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Λόγω του διαπολιτισμικού χαρακτήρα το εργαστήριο χρησιμοποιεί πολύ τη μίμηση και την επανάληψη και στηρίζεται κυρίως στη διεθνή γλώσσα της μουσικής.

Το κάλεσμα είναι προς ενηλίκους Έλληνες και μέλη ξένων κοινοτήτων, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, μετανάστες ή πρόσφυγες που κατοικούν στην Αττική και αγαπούν τη μουσική! Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Info: 
«Ανοιχτό Εργαστήρι Διαπολιτισμικής Χορωδίας»
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 (18:00-20:00)

99ο Δημοτικό Σχολείο (Υγείας 11Α, Άγιος Παντελεήμονας)

Είσοδος Ελεύθερη 
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής 
στο www.athensopenschools.gr ή στο 210 5277089.

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

 

 

Antinazi Zone - YRE (Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη)

http://www.antinazizone.gr/

 

 

Αριστοτέλους 36, Αθήνα – Τηλ. 210 2283019  -

E-mail: yregreece@hotmail.com

Για επικοινωνία: Γιώργος Λυγουριώτης  τηλ. 210 2283019 ή  6942945765, ligouriotisg@yahoo.gr

 

 

Αθήνα, 4 Ιούνη 2018

 

Δελτίο Τύπου

 

Θέμα: Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή, Κυριακή 10 Ιουνίου στην παιδική χαρά πλ. Αγ. Ανδρέα, Λαμπρινή

 

 

Την Κυριακή 10 Ιούνη από τις 17:00 διοργανώνουμε την πρώτη Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή, στην Παιδική Χαρά στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στην Λαμπρινή.

 

Μια γιορτή για όλα τα παιδιά, που σαν στόχο έχει να λειτουργήσουμε ομαδικά, να εξαλείψουμε τις διαφορές, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα, ρίχνοντας γέφυρα αλληλεγγύης προκειμένου να γνωρίσουμε πολιτισμούς, χώρες και παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο, μέσα από έναν δημιουργικό τρόπο.

 

Η γιορτή θα περιλαμβάνει διαφορετικούς «σταθμούς» δημιουργικής απασχόλησης, κινητικά παιχνίδια και κατασκευές, μουσική, ακροβάτες, face painting, παιδικό βιβλιοπωλείο και πολλές ακόμα δράσεις. Επίσης, στη γιορτή θα συμμετέχει το Θέατρο του Νέου Κόσμου με τη δράση «θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά» και την παιδική θεατρική παράσταση «Πινόκιο». Και όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο. Στο χώρο θα λειτουργεί κυλικείο με νερά, καφέδες, χυμούς και φαγητό για να καλυφθούν τα έξοδα της αυτοοργανωμένης γιορτής.

 

Η ιδέα για την Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή γεννήθηκε μέσα από την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή νεολαίας αλλά και οικογενειών με μικρά παιδιά, στο ετήσιο Αντιρατσιστικό Κάμπινγκ YRE - Antinazi Zone που που διοργανώνουμε τα τελευταία 25 χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

Το φετινό κάμπινγκ θα πραγματοποιηθεί στις Ροβιές της Β. Εύβοιας, από 27 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου. Πέρα από συζητήσεις, συναυλίες, εργαστήρια και προβολές, θα υπάρχει σταθερά μια «γωνιά» και ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, προσανατολισμένο στα παιδιά. Όχι με τη λογική της «απασχόλησης», προκειμένου οι γονείς να αποδεσμεύονται, αλλά με ένα τρόπο που να ενσωματώνει τα παιδιά στη ζωή του κάμπινγκ. Να τους δίνει τη δυνατότητα μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές και πολλά άλλα, να γνωρίσουν τι σημαίνει συλλογικότητα, αλληλεγγύη, διαφορετικότητα.

 

Διοργάνωση: Antinazi Zone - YRE

 

 

 

Εκ μέρους της οργάνωσής μας

 

Γιώργος Λυγουριώτης (6942945765)

 

 

antinazizonesmal.png.480b13636ee9a9526eeeb3207b551cfc.png

 

  • Μου αρέσει 1

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
×
×
  • Δημιουργία νέου...