Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Baby led weaning ή Το μωρό μας τρώει μόνο του


Recommended Posts

Καμιά άλλη μαμά που να κάνει babyled weaning (BLW)-(δε βρήκα τίποτα στο φορουμ)

Γενικά είναι πολύ ενδιαφέρον σαν σύλληψη και λογική.

http://www.babyledweaning.com/forum/

 

Ξεκινάς στους 6 μήνες και προσφέρεις στο παιδί φαγητό σε κομμάτια (πχ βρασμένο καρότο ή μπανάνα σε κομάτια sticks κι αργότερα ότι φανταστείς- μπείτε στο link να δείτε φωτος). Αν θέλει τα παίρνει και τρώει όσο θέλει μόνο του με τα χεράκια του. Στην καθαρή μορφή του δε δίνεις κρέμες και αλεσμένο φαγητό αλλά θηλάζεις κανονικά και ακολουθείς τους ρυθμούσ του παιδιου. Οι μαμαδες που το κάνουν είναι γενικά πολύ θετικές και ενθουσιώδεις (αν και εγώ προσωπικά δε θε έδινα τις μισές από τις τροφές που προτείνουν τόσο νωρίς), τα μωρά διατηρούν τον έλεγχο στο φαγητό τους, τρώνε κομμάτια απ'την αρχή και δεν αλέθεις για πάντα, τρώνε τελικά πιο μεγάλη ποικιλία, τρώνε με όλη την οικογένεια (κι οι υπόλοιποι τρώνε πιο υγιεινά γιατί τρώνε με τα μωρά). Είναι βέβαια λίγο μπελαλίδικο στην αρχή (πολύ καθάρισμα), και παρόλο που οι εν λόγω μαμάδες ορκίζονται ότι δεν πνίγονται τα μωρά είναι λίγο αγχωτικό!

Θα επανέλθω πιο αναλυτικά όταν έχω χρόνο και περισσότερη εμπειρία- ουφ!

Εμείς ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε αυτή τη βδομάδα(η μπουμπού είναι 5μιση μηνών). Κάνουμε βέβαια μια ανάμεικτη διατροφή (και λίγο κρεμούλα και σε κομμάτια μόνη της και σε κομμάτια από τη μαμά και στήθος και μπουκάλι- μητρικό)...

Finger food γιατί είμαστε μεγάλα κορίτσια και καθόμαστε και αρπάμε και το φαί της μαμάς ακόμα κι όταν δε θέλει να το δώσει (είδα κι έπαθα να πάρω πίσω την πίτσα μου!). Και είναι ωραία που τρώμε όλοι μαζί παρέα! Μερικές φορές βήχει κι αγχώνει τη μανούλα, άλλα πρόβλημα με πνιγμό δεν είχαμε (κόβει πελώρια κομμάτια που φτύνει και μικρά κομμάτια που τα τρώει!)

Κρέμες γιατί δεν έχω πεισθεί ότι μπορεί να φάει αρκέτες ποσότητες από μόνη της (όχι ακόμα τουλάχιστον) και επιπλέον ομολογώ ότι η άντληση με έχει κουράσει- θηλαζουμε βέβαια ελεύθερα όταν η μανούλα είναι σπίτι.

 

 

ΥΓ1. Γιατί να το κρύψωμε άλλωστε: conflicting interests: ομολογώ: είμαι παιδίατρος- μην πυροβολείτε.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 106
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εχω αμφιβολίες για το κατα πόσο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μωρά.

Γιατί το λέω? Γιατί ο δικός μου δε βάζει στο στόμα του τίποτα. Τι καροτάκια sticks του δίνω, τι μπανάνες, τι αχλαδάκι, μηλαράκι... απλά τα πιάνει στις χουφτίτσες του και τα σφίγγει. Το βλέπει σαν παιχνίδι και απασχολείται πολύ ώρα. Μάλιστα του δίνω ψωμάκι, φρυγανιές, μακαρόνια και του αρέσει να τα κομματιάζει και μετά τα πετάει κάτω από το καρεκλάκι του. Με ένα μακαρόνι μπορεί να απασχοληθεί και μισή ώρα! Έχει 3 δοντάκια (και ένα ακόμα που εχει σκάσει) αλλά δε δείχνει ενδιαφέρον να μασήσει. Γενικώς δε βάζει τίποτα στο στόμα του, μόνο τα χεράκια του. :) Εμεις τρώμε όλοι μαζί έτσι κι αλλιώς, βάζουμε το καρεκλάκι κολλητά στο τραπέζι, η μαμά τρώει το φαγητό της και ο μπέμπης το δικό του, δείχνει ενδιαφερον για το δικό μας φαγητό, αλλά μόνο για να το περιεργαστεί.

Ένα μωράκι 6 μηνών πόσο ενδιαφέρον θα μπορούσε να δείξει για finger food και κυρίως κατά πόσο θα μπορούσε να αυτο-ταϊστεί?

EXXQp3.pngAIzKp2.png
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα κοριτσια να σας πω τι εκανα εγω στην κορη μου εμενα η μικρη αρχησε 6 μηνων το φαγητο σουπες κλπ. στην αρχη τα εδινα σε μορφη κρεμας για κανενα μηνα μετα απο μονη η μικρη δεν της αρεσε και μπηκαμε στην διαδικασια για μικρα κοματακια εκει εδωσε ραστα της αρεσε πολυ μετα απο κανενα 15 ημερο ηθελε απο μονη της να τρωει με τα χερακια τησ και ετσι της τα διναμε και τα ετρωγε σιγα σιγα στον 8 μηνα η ξενια ετρωγε μονη τησ ολες τις τρωφες χωρις καμια βοηθεια και το δικα μας φαγητο μεσα στο 1 χρονο τερμα τα πολτοποιημενα. τωρα ειναι 16 μηνων και πιανει μονη της και το κουταλι και το πιρουνι νερο απο το πιτηρακι της και ειμαι πολυ ανετη οσο για το αν πνηγοταν οχι εχει πολυ καλο λαριγκα και δοξα το θεω μεχρι τωρα δεν εχουμε κανενα προβλημα . Μαμαδες νομιζω ειναι καλο στα παιδια να επιχειρουμε απο νωρις να δινουμε στερεες τροφες .:mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κορίτσια κι εμείς το παλεύουμε με τροφές στο χεράκι του, αλλά ενώ στην αρχή (6,5 μηνών) τρελλαινόταν με το μπρόκολο & το μηλαράκι ή αχλάδι (σε γαζα τυλιγμένο), από την 3η φορά & μετά μόνο διασκεδάζει να τα λιώνει με τα χεράκια του, μέχρι που συνήθως καταλήγουν κάτω. Απ τον 7ο και μετά το πρωί τρωει 5-6 κουταλίτσες φρουτα λιωμένα, άλλες τόσες το μεσημέρι από φαγητό & 3-4 κουταλίτσες κρεμούλα το απόγευμα (ή γιαουρτάκι πρόβιο με λιωμένη μπανάνα, ή κρέμα Γιώτης με μητρικό γάλα). Μπήκαμε στον 9ο πια & το τοπίο δεν έχει αλλάξει: με το φαγητό στα χέρια του μόνο διασκεδάζει, δεν τρώει. Ευτυχώς, θηλάζουμε συχνά & όσο θέλουμε, οπότε & δεν έχω αγχωθεί πολύ με το τι άλλο τρώει, αλλά αναρωτιέμαι αν κάνω καλά...

Ιδέες ευπρόσδεκτες...

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

το θεμα εχει πολυ ενδιαφερον.

εμεις πειραματιζομασταν στην αρχη με πορτοκαλι, σιγα σιγα με αχλαδι κ μηλο βρασμενα , τωρα ψωμι, σταφιδοψωμο και μπανανα.

θα του δωσω κ λαχανικα

με τις πατατες φουρνου πνιγοτανε αλλα τις εσκιζε:D

νομιζω οτι αν τα βοηθησουμε κ σε αυτο θα τον βρουνε το δρομο τους.

απλα εμενα η παιδιατρος μου συνεστησε(να επιβαλλει δε γινεται:cool:)

να του δινω τροφες για εξασκηση στο μασημα ενδιαμεσα των γευματων για να μη στερηθει τις ποσοτητες που μπορει να φαει σε λιωμενα κ χασει βαρος.

μου φανηκε λογικο.

δεν ειναι?

uDuOp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ωραίο θέμα!

Κι εμείς με τη μεγάλη σταματήσαμε νωρίς το άλεσμα και αρχίσαμε να την αφήνουμε να τρώει μόνη της. Δεν ξέρω αν βολεύει σε όλες τις οικογένειες έτσι, απλώς μεταφέρω τις εξής παρατηρήσεις:

-Μου φαίνεται ότι το μωρό τρώει λιγότερη ποσότητα έτσι. Αν βέβαια θηλάζει κανονικά, τότε αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

-Χρειάζεται πάαααααααρα πολλή χαλαρότητα σε θέματα καθαριότητας. Δεν έχουμε σχεδόν κανένα μπλουζάκι που να μην έχει λεκιαστεί. Ακόμη και οι ποδίτσες δεν βοηθούν όταν το παιδί πειραματίζεται με σούπες. Ας αφήσουμε τα φρούτα ... Το καλοκαίρι την αφήνω με την πάνα όταν είναι να φάει φρούτα, και της σκουπίζω τα ζουμιά από το στήθος με ένα πανάκι, γιατί δεν μπορουμε να κάνουμε μπάνιο τρεις την ώρα.

-Σχετικά με τον κίνδυνο πνιγμού, διαπίστωσα ότι είναι καλύτερα να δίνεις στο παιδί ολόκληρο φρούτο παρά σε κομματάκια, γιατί έτσι δαγκώνει μόνο όσο μπορεί να ανοίξει το στοματάκι του, που κατά κανόνα είναι λίγο. Επίσης το κομμάτι που δαγκώνει είναι πιο στρογγυλευμένο, παρά αν το κόψεις με μαχαίρι.

 

Άσχετο, για να μην μπερδευτούμε: το λεγόμενο child led weaning δεν ταυτίζεται με το να τρώει μόνο του το μωρό. Σημαίνει ότι αφήνουμε εξολοκλήρου την πρωτοβουλία του αποθηλασμού στο μωρό, που συνήθως αποθηλάζει στα 3-5 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Θηλάζουμε πολύ και παίρνουμε βάρος, αν και μικροκαμωμένοι (Γεννήθηκε 2,050 & είναι τώρα 7,100, 68 εκ. Απλά μ ανησύχησε λίγο η παιδίατρος που λέει να του δίνω ένα ολόκληρο μήλο και ένα αχλαδι συν χυμό πορτοκάλι, ποσότητα αδιανόητη για τον δικό μου & να μην το θηλάζω παρά μόνο πρωί και βράδυ. Φοβάμαι & δε θέλω ακόμα να του κόψω το γάλατάκι του...δε μου ακούγεται σωστό (τό βαλα ερώτηση και σε άλλο τόπικ για την Αγλαία & τις άλλες κοπέλες που συμβουλεύουν & περιμένω κι από κει)

Καλημέρα :-)

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

Θηλάζουμε πολύ και παίρνουμε βάρος, αν και μικροκαμωμένοι (Γεννήθηκε 2,050 & είναι τώρα 7,100, 68 εκ. Απλά μ ανησύχησε λίγο η παιδίατρος που λέει να του δίνω ένα ολόκληρο μήλο και ένα αχλαδι συν χυμό πορτοκάλι, ποσότητα αδιανόητη για τον δικό μου & να μην το θηλάζω παρά μόνο πρωί και βράδυ. Φοβάμαι & δε θέλω ακόμα να του κόψω το γάλατάκι του...δε μου ακούγεται σωστό (τό βαλα ερώτηση και σε άλλο τόπικ για την Αγλαία & τις άλλες κοπέλες που συμβουλεύουν & περιμένω κι από κει)

Καλημέρα :-)

 

Καλημέρα!

Έχεις δίκιο που δεν σου ακούγεται σωστό. Το μητρικό γάλα τον πρώτο χρόνο αποτελεί την κύρια τροφή του μωρού, ακόμη και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών.

Link to comment
Share on other sites

Το οτι το παιδι θα ερθει με τις διαφορες τροφες στην κανονικη τους μορφη τοσο νωρις δεν σημαινει οτι το παιδι θα μαθει να τρωει κ θα φτασει σε μια ηλικια να τρωει τα παντα..

Και εχω ζωντανο παραδειγμα το γιο μου που 7-8 μηνων κ εχοντας αρχισει απο νωρις να του δινουμε να τρωει διαφορα ετρωγε οτι εβρισκε στο τραπεζι με τα δυο δοντια που ειχε (φρουτα, λαχανικα, κεφτεδες οτιδηποτε ειδους, κ γενικα οτι μπορουσε να κοψει κ να μασησει.. μεχρι σουβλακια προσπαθουσε να φαει) κ εχουμε φτασει τωρα στα 3,5 που προσπαθουμε με τα χιλια ζορια να τον ταισουμε μια.. πστα ή μια κρεμα σοκολατα καθως δεν τρωει τιποτα ουτε καν γλυκα..

Ειναι το παιδι που δεν ζηλευει τιποτα, δεν τρωει τζανκ φουντ γαριδακια πατατακια κλπ για οποιοδηποτε λογο κ γενικα αμα τον ρωτας τι θελει να φαει σου απανταει "τιποτα θα μεινω νηστικος"

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα!

Η Δανάη μου ειναι σχεδόν 11 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά, δεν ΤΡΩΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ! Όχι ότι θα της έδινα ποτέ κρέμες αλλά φρούτα και κρεατόσουπα θα ήθελα να τρώει, για το σίδηρο περισσότερο, όπου εκεί η γνώμη των ειδικών διχάζετε ....σε ότι αφορά τη λήψη του από το μητρικό γάλα.

Πάντως θα συμφωνήσω πως το μητρικό γάλα είναι η βασική τροφή ενός μωρού τον πρώτο χρόνο και δεν στερείται θρεπτικής αξίας.

Και ο πειραματισμός με τις υπόλοιπες τροφές είναι ουσιαστικά η εισαγωγή των στερεών τροφών.

Σε ότι αφορά την μέθοδο με τις μη αλεσμένες τροφές μπορώ να το επιχειρήσω κι εγώ παρόλο που η μικρή μου δεν εχει βγάλει δόντια?

Pax θηλάζεις δίδυμα?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Πολύ ενδιαφέρον θέμα!

Η Δανάη μου ειναι σχεδόν 11 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά, δεν ΤΡΩΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ! Όχι ότι θα της έδινα ποτέ κρέμες αλλά φρούτα και κρεατόσουπα θα ήθελα να τρώει, για το σίδηρο περισσότερο, όπου εκεί η γνώμη των ειδικών διχάζετε ....σε ότι αφορά τη λήψη του από το μητρικό γάλα.

Πάντως θα συμφωνήσω πως το μητρικό γάλα είναι η βασική τροφή ενός μωρού τον πρώτο χρόνο και δεν στερείται θρεπτικής αξίας.

Και ο πειραματισμός με τις υπόλοιπες τροφές είναι ουσιαστικά η εισαγωγή των στερεών τροφών.

Σε ότι αφορά την μέθοδο με τις μη αλεσμένες τροφές μπορώ να το επιχειρήσω κι εγώ παρόλο που η μικρή μου δεν εχει βγάλει δόντια?

Pax θηλάζεις δίδυμα?

 

αυτός είναι ενας απο τους λόγους που είμαι πολύ χαρούμενη με τα φορουμ και κυρίως με αυτο το θέμα στο φορουμ (θηλασμος).

Αλεξάνδρα, ειμαστε 7,5 μηνων και τις στερρες μονο για πειραματισμο τις εχουμε. ακομη και νηστική να την αφησω για 4 ωρες, δεν θα φαει το φρουτο ή την χορτοσουπα παραπανω απο 30μλ και 100μλ αντιστοιχα. και ενω με πιανει λιγο απελπισια (βλεπω αλλα μωρα που τρωνε κανονικα) διαβαζω το μηνυμα σου και παιρνω κουραγιο!!!

παντως ήδη μειωσα το πολυ νιανια (αλεσμα) της τροφής. τα αφηνω λιγο κομματακια και μεχρι στιγμής μια χαρα ειναι. α, ουτε και εμεις εχουμε δοντια.

Link to comment
Share on other sites

Κορίτσια, παν μέτρον άριστον!

 

Ο θηλασμός μπορεί συνολικά στο 24ωρο σαν ποσότητα να αποτελεί τη βασική τροφή του μωρού και το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του, όμως μόνος του δεν επαρκεί.

 

Όσα παιδάκια δεν τρώνε καθόλου μέχρι σχεδόν το χρόνο, συνιστάται να κάνετε εξέταση αίματος για να δείτε αν υπάρχει κάποια έλλειψη.

Link to comment
Share on other sites

αυτός είναι ενας απο τους λόγους που είμαι πολύ χαρούμενη με τα φορουμ και κυρίως με αυτο το θέμα στο φορουμ (θηλασμος).

Αλεξάνδρα, ειμαστε 7,5 μηνων και τις στερρες μονο για πειραματισμο τις εχουμε. ακομη και νηστική να την αφησω για 4 ωρες, δεν θα φαει το φρουτο ή την χορτοσουπα παραπανω απο 30μλ και 100μλ αντιστοιχα. και ενω με πιανει λιγο απελπισια (βλεπω αλλα μωρα που τρωνε κανονικα) διαβαζω το μηνυμα σου και παιρνω κουραγιο!!!

παντως ήδη μειωσα το πολυ νιανια (αλεσμα) της τροφής. τα αφηνω λιγο κομματακια και μεχρι στιγμής μια χαρα ειναι. α, ουτε και εμεις εχουμε δοντια.

Ax! Μια από τα ίδια και μεις & κοντεύουμε να κλείσουμε τον ένατο μήνα! Τα χω δοκιμάσει όλα, και τη φρουτόκρεμα αραιή με το καλαμάκι (τράβηξε μια δυο γουλίτσες κι αυτό ήταν) και αλεσμένα με πιρούνι & στο τραπέζι μαζί μας με διάφορα μαλακά λαχανικούλια στο πιάτο του... Με τα κοματάκια παίζει στο πιάτο του, και με το κουταλάκι τα λιωμένα τα μπουκώνει, είναι λες και βαριέται να καταπιεί. Ξαφνικά & για ένα μόνο διήμερο αλλάζει στυλ και τρώει τουλάχιστον 20 κουταλάκια φρουτόκρεμα & σχεδόν αλλά τόσα φαγάκι, αλλά 2 μέρες μετά επανερχόμαστε στα ίδια, ακόμα και με αυτά που την προηγούμενη τα έφαγε κανονικά...Και ναι, θηλάζει κάργα, αλλά και νηστικό να τ αφήσεις, δε τρωει παρά τισ πρώτες 3-4 κουταλιτσες. Τι στο καλό κάνω λάθος? Πείτε μου πως θα περάσει... (φυσικά και αγχώνομαι)

lKinp2.png
Link to comment
Share on other sites

  • 2 χρόνια μετά...

Καλημέρα!Σε κανένα 20ήμερο που κλείνουμε τον 6ο θα ξεκινήσουμε και εμείς σιγά σιγά και σκεφτόμαστε να πειραματιστούμε και με αυτό.Λέτε αντί για την ρπώτη κρέμα να του δώσω ένα κομμάτι μήλο στο χέρι??

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

 

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!Σε κανένα 20ήμερο που κλείνουμε τον 6ο θα ξεκινήσουμε και εμείς σιγά σιγά και σκεφτόμαστε να πειραματιστούμε και με αυτό.Λέτε αντί για την ρπώτη κρέμα να του δώσω ένα κομμάτι μήλο στο χέρι??

 

Όχι μήλο καλε! Μπορει να πνίγει. Αν θέλεις να δώσεις μήλο θα το δώσεις καθαρισμένο αλλα ολόκληρο έτσι όπως ειναι ολοστρογγυλο!

Το μαλακο ώριμο αχλαδι, η μπανάνα, το αβοκαντο, τα βρασμενα λαχανικα ειναι καλη αρχη.

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 1 month later...

Ακολουθουμε τη μεθοδο απο οταν ο μπεμπης ηταν 6 μηνων και 3 εβδομαδων περιπου. Μεχρι τοτε αποκλειστικος θηλασμος. Μεχρι τωρα εχει φαει αβοκαντο, κουνουπιδι, μπροκολο, μηλο, πατατα, κολοκυθακι, πεπονι, αγγουρι και κρακερακια που του εφτιαξα εγω χωρις ζαχαρη/αλατι. Τα παει περιφημα! Εχει πλεον (μολις εκλεισε τουε 8 μηνες) μαθει να ασκει την καταλληλη δυναμη στην καθε τροφη ετσι ωστε να μην τη λιωσει, να μασαει και να καταπινει. Η μεγαλη προκληση που καλειται να αντιμετωπισει ο γονιος με τη μεθοδο αυτη ειναι να αποδεχτει οτι το μωρο πρεπει να παιξει με την τροφη, να τη ζουλιξει, να την πεταξει στο πατωμα. Ο σκοπος ειναι να μαθει μεσω του παιχνιδου και του πειραματισμου. Στην αρχη το πιο πιθανο ειναι να τα τρωει ολα το πατωμα. Απ'τη στιγμη που το μωρο πινει αρκετο γαλα θα ειναι μια χαρα. Για εσας που σκοπευετε να το δοκιμασετε, να ξερετε πως μετα το 'γευμα' θα πρεπει να αντιμετωπισετε το βομβαρδισμενο τοπιο, που ειναι κατι το πολυ σπαστικο ειδικα αν βαριεστε το καθαρισμα οσο εγω! Αλλα το να βλεπεις το μωρο σου να βελτιωνει τις ικανοτητες του και να τα καταφερνει μονο του ειναι ανεκτιμητο!!! Δεν το αλλαζω με τιποτα!!!

bj0Ip3.png

0cvxp3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...
Ακολουθουμε τη μεθοδο απο οταν ο μπεμπης ηταν 6 μηνων και 3 εβδομαδων περιπου. Μεχρι τοτε αποκλειστικος θηλασμος. Μεχρι τωρα εχει φαει αβοκαντο, κουνουπιδι, μπροκολο, μηλο, πατατα, κολοκυθακι, πεπονι, αγγουρι και κρακερακια που του εφτιαξα εγω χωρις ζαχαρη/αλατι. Τα παει περιφημα! Εχει πλεον (μολις εκλεισε τουε 8 μηνες) μαθει να ασκει την καταλληλη δυναμη στην καθε τροφη ετσι ωστε να μην τη λιωσει, να μασαει και να καταπινει. Η μεγαλη προκληση που καλειται να αντιμετωπισει ο γονιος με τη μεθοδο αυτη ειναι να αποδεχτει οτι το μωρο πρεπει να παιξει με την τροφη, να τη ζουλιξει, να την πεταξει στο πατωμα. Ο σκοπος ειναι να μαθει μεσω του παιχνιδου και του πειραματισμου. Στην αρχη το πιο πιθανο ειναι να τα τρωει ολα το πατωμα. Απ'τη στιγμη που το μωρο πινει αρκετο γαλα θα ειναι μια χαρα. Για εσας που σκοπευετε να το δοκιμασετε, να ξερετε πως μετα το 'γευμα' θα πρεπει να αντιμετωπισετε το βομβαρδισμενο τοπιο, που ειναι κατι το πολυ σπαστικο ειδικα αν βαριεστε το καθαρισμα οσο εγω! Αλλα το να βλεπεις το μωρο σου να βελτιωνει τις ικανοτητες του και να τα καταφερνει μονο του ειναι ανεκτιμητο!!! Δεν το αλλαζω με τιποτα!!!

 

 

Αχ αυτο το βομβαρδισμένο τοπίο.....

Εμεις έχουμε μεγαλωσει πια (14 μηνων) αλλά ακόμα παίζουμε με το φαι. Βεβαια το κορίτσι μου τρώει μόνο του πια με το πιρουνάκι/ κουτάλι της ή απλά με τα χέρια. Και εμεις ξεκινήσαμε απο 7 μηνων να τρώμε μικρά κομματάκια φαγητου και φρούτου και απο εκει και πέρα όλα εξελήχθηκαν ομαλά. 2 φορές της έχω βάλει δάχτυλο για να βγάλο κομμάτι απο το λαιμό (και τις 2 φορες το κομμάτι ήταν πραγματικά μεγάλο). Παράλληλα της έδεινα και τροφή πατημένη με το πιρούνι γιατι οι ποσότητες που έτρωγε ηταν πολύ μικρές. Και έτσι πάντως, μέχρι 11.5 μηνων έτρωγε ελάχιστο φαγητό επι της ουσίας. Ουσιαστικά απλά δοκίμαζε. Το βασικό της φαγητό ήταν το μητρικό γάλα.

Ειναι πολύ σημαντικό η μαμάδες να μην σκέφτονται λοιπόν τις ποσότητες. Να αφησουν τα παιδια τους να αποφασίσουν να φάνε όσο πραγματικά έχουν ανάγκη. Η μικρή μου εντελώς ξαφνικά άρχισε να τρώει ποσότητες φαγητού, λίγο πριν τα γεννέθλιά της. Απο τότε τρώει τα πάντα και σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες.

Αφηστε λοιπον τα μικρά να φάνε όσο θέλουν, μόνα τους.

Το καθάρισμα είναι ασταμάτητο πραγματικά! Καθαρίζω- σφουγκαρίζω, ασταμάτητα! Δεν πτοούμαι όμως!

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Ο μπέμπης είναι 8 μηνών κ προσπαθώ από την αρχή εκτός από αλεσμένα να του δίνω κ φαγητό στο χεράκι να τρώει. Κυρίως με τα φρούτα έχει πειραματιστεί ως τώρα κ σκέφτομαι ότι θέλω να τον βοηθήσω κ με τα φαγητά. Αλλά με ποιόν τρόπο; Π.χ σήμερα έφαγε φασολάκια με πατάτες κ καρότα όλα μαζί αλεσμένα. Γίνεται να του δώσω αυτό το φαγητό κανονικά όπως είναι κ να πειραματιστεί μόνος του; Πώς; Μήπως είναι προτιμότερο να κόψω εγώ τις πατάτες κ τα καρότα σε μικρά κομμάτια; Γιατί τα φασολάκια οκ είναι μακρουλά κ μπορεί να τα πιάσει αλλά τα καρότα π.χ ή οι πατάτες θα γλιστράνε από το χεράκι του φαντάζομαι. Όποια μαμά το δοκίμασε πώς το έκανε; (Δεν με βολεύει πολλές φορές να φτιάχνω χώρια ολόκληρα τα λαχανικά -ώστε να τα πιάνει- κ φτιάχνω ένα φαγητό για όλους με κομμάτια τα λαχανικά όπως τα τρώμε κ εμείς)

 

Επίσης όταν κάτσει κομμάτι στο λαιμό τι κάνεις; ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το αντιμετωπίσεις;

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

EvaBar μια χαρα σε βρισκω! Ειμαι και γω της αποψης οτι το μωρο ξερει καλυτερα το ποτε και ποσο πειναει!

Melina22 εδω και ενα μηνα περιπου (απ'τον ογδοο) του δινω απ'το δικο μας φαγητο. Απλα τα μαγειρευω αναλατα και οχι με παρα πολλα μπαχαρικα ή βγαζω λιγο φαγητο στην ακρη για το μωρο και αλατιζω αυτο που θα φαμε εμεις λιγο πριν το σβησω. Για να σου δωσω μερικα παραδειγματα, ο μπεμπης εχει φαει μπριαμ, σπανακορυζο, σπαγγετι με σαλτσα ντοματας, φαλαφελ, πιλαφι, βλητα. Θα αναρωτιεσαι πως στο καλο τα εφαγε ολα αυτα...θα σου πω πως τα μωρα ειναι πολυ ικανα πλασματα, αρκει να τα αφησουμε να μας το αποδειξουν. Καποιες τροφες θα του ειναι πιο ευκολο να τις πιασει απ'οτι αλλες αλλα σημασια εχει να του δωσουμε την ευκαιρια να αναπτυξει τις ικανοτητες του. Οντως θα βοηθησει το να κοβεις τα λαχανικα σε μπαστουνακια. Υπολογισε το μακρος να ειναι περιπου διπλασιο της χουφτας του, γιατι ακομα τα πιανουν με ολη τη μπουνιτσα τους και κατι θα πρεπει να περισσευει για να φαει, προσεχε δηλαδη να μην ειναι πολυ κοντα τα μπαστουνακια. Αν μπεις στο youtube και πληκτρολογησεις baby led weaning θα σου βγαλει πολλα βιντεο με μωρα που τρωνε fingerfoods...θα σε βοηθησει να καταλαβεις πια σχηματα ειναι καταλληλα. Καλυτερα ρωτα τον παιδιατρο για την πνιγμονη.

bj0Ip3.png

0cvxp3.png

Link to comment
Share on other sites

EvaBar μια χαρα σε βρισκω! Ειμαι και γω της αποψης οτι το μωρο ξερει καλυτερα το ποτε και ποσο πειναει!

Melina22 εδω και ενα μηνα περιπου (απ'τον ογδοο) του δινω απ'το δικο μας φαγητο. Απλα τα μαγειρευω αναλατα και οχι με παρα πολλα μπαχαρικα ή βγαζω λιγο φαγητο στην ακρη για το μωρο και αλατιζω αυτο που θα φαμε εμεις λιγο πριν το σβησω. Για να σου δωσω μερικα παραδειγματα, ο μπεμπης εχει φαει μπριαμ, σπανακορυζο, σπαγγετι με σαλτσα ντοματας, φαλαφελ, πιλαφι, βλητα. Θα αναρωτιεσαι πως στο καλο τα εφαγε ολα αυτα...θα σου πω πως τα μωρα ειναι πολυ ικανα πλασματα, αρκει να τα αφησουμε να μας το αποδειξουν. Καποιες τροφες θα του ειναι πιο ευκολο να τις πιασει απ'οτι αλλες αλλα σημασια εχει να του δωσουμε την ευκαιρια να αναπτυξει τις ικανοτητες του. Οντως θα βοηθησει το να κοβεις τα λαχανικα σε μπαστουνακια. Υπολογισε το μακρος να ειναι περιπου διπλασιο της χουφτας του, γιατι ακομα τα πιανουν με ολη τη μπουνιτσα τους και κατι θα πρεπει να περισσευει για να φαει, προσεχε δηλαδη να μην ειναι πολυ κοντα τα μπαστουνακια. Αν μπεις στο youtube και πληκτρολογησεις baby led weaning θα σου βγαλει πολλα βιντεο με μωρα που τρωνε fingerfoods...θα σε βοηθησει να καταλαβεις πια σχηματα ειναι καταλληλα. Καλυτερα ρωτα τον παιδιατρο για την πνιγμονη.

bj0Ip3.png

0cvxp3.png

Link to comment
Share on other sites

Melina22 εδω και ενα μηνα περιπου (απ'τον ογδοο) του δινω απ'το δικο μας φαγητο. Απλα τα μαγειρευω αναλατα και οχι με παρα πολλα μπαχαρικα ή βγαζω λιγο φαγητο στην ακρη για το μωρο και αλατιζω αυτο που θα φαμε εμεις λιγο πριν το σβησω. Για να σου δωσω μερικα παραδειγματα, ο μπεμπης εχει φαει μπριαμ, σπανακορυζο, σπαγγετι με σαλτσα ντοματας, φαλαφελ, πιλαφι, βλητα. Θα αναρωτιεσαι πως στο καλο τα εφαγε ολα αυτα...θα σου πω πως τα μωρα ειναι πολυ ικανα πλασματα, αρκει να τα αφησουμε να μας το αποδειξουν. Καποιες τροφες θα του ειναι πιο ευκολο να τις πιασει απ'οτι αλλες αλλα σημασια εχει να του δωσουμε την ευκαιρια να αναπτυξει τις ικανοτητες του. Οντως θα βοηθησει το να κοβεις τα λαχανικα σε μπαστουνακια. Υπολογισε το μακρος να ειναι περιπου διπλασιο της χουφτας του, γιατι ακομα τα πιανουν με ολη τη μπουνιτσα τους και κατι θα πρεπει να περισσευει για να φαει, προσεχε δηλαδη να μην ειναι πολυ κοντα τα μπαστουνακια. Αν μπεις στο youtube και πληκτρολογησεις baby led weaning θα σου βγαλει πολλα βιντεο με μωρα που τρωνε fingerfoods...θα σε βοηθησει να καταλαβεις πια σχηματα ειναι καταλληλα. Καλυτερα ρωτα τον παιδιατρο για την πνιγμονη.

 

Τα έχω δει τα βιντεάκια κ ήταν το πρώτο που με έβαλε σε σκέψεις για το θέμα. Το μαυρισμένο κομμάτι στα λόγια σου το πιστεύω κ εγώ πάρα πολύ όχι μόνο για τα μωρά αλλά για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Πολλές φορές υποτιμούμε τις δυνατότητές τους.

 

Εμείς από τον 7ο αρχίσαμε σιγά σιγά να τρώμε το ίδιο φαγητό όλοι (δηλ δεν μαγειρεύουμε χώρια, απλά όπως λες όποιος θέλει προσθέτει αλάτι στο δικό του) μέχρι τώρα όμως του το δίναμε αλεσμένο. Ενδιάμεσα στην μέρα του δίναμε κ τα κομμάτια να πειραματίζεται όπως στα βιντεάκια κυρίως όμως με φρούτα.

 

Εσύ φοβάσαι καθόλου; έχει πνιγεί ποτέ; Εμένα 2 φορές έκανε αυτόματα εμετό κ το έβγαλε (δεν έβηξε απλά έβγαλε λίγο φαγητό ) κ με τρόμαξε λίγο...Ξέρω ότι είναι αντανακλαστικό που τον προστατεύει από πνιγμό αλλά κ πάλι με ψιλοφοβίζει...

 

Επίσης τι να κάνω για να μην γίνονται όλα χάλια; Υπάρχει καμια καλή μέθοδος; Εννοώ που να λερώνονται όλα αλλά σε μικρότερο βαθμό..:lol::wink:

 

Το σπαγγέτι πρέπει να ταν όλα τα λεφτά...Το φαντάζομαι κ γελάω....

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω, δε φοβαμαι καθολου! Στο βιβλιο λεει οτι ειναι πιο πιθανο να πνιγει ενα μωρο που ταιζεται με κουταλι, παρα ενα μωρο που εχει τον ελεγχο του τι μπαινει, ποτε και ποσο βαθεια στο στομα του. Μου φαινεται λογικο...θυμαμαι οταν ηταν νεογεννητος ο τυπακος, για ενα διαστημα ηθελε ολη την ωρα να θηλαζει και για να μη μεινω νηστικη, με ταισε η μαμα μου! Ολο πλησιαζε το κουταλι στο στομα μου πριν καταπιω την προηγουμενη μπουκια και αγχωνομουν, μου εδινε συνηθως μεγαλη ποσοτητα και μπουκωνομουν,μου χτυπαγε το κουταλι στα δοντια...φρικη!

Ο κυριος δεν εχει πνιγει ποτε (να του κατσει φαγητο στο λαιμο). Βεβαια αρκετα συχνα κανει gagging, επειδη βαζει πολυ φαγητο στο στομα του και δεν μπορει να το καταπιει, το αντανακλαστικο που λες. Επισης ειχα φροντισει να γνωριζω τι κανουμε σε περιπτωση πνιγμονης...ακολουθω αυτα που προτεινει η αμερικανικη παιδιατρικη ακαδημια στον τομο που εχουν κυκλοφορησει για τη φροντιδα του μωρου, αλλα τωρα με μπριζωσες, θα ρωτησω και τον παιδιατρο.

Κοιτα, εγω τον βαζω στο καρεκλακι του και απο κατω απλωνω εφημεριδες, απ'τις οποιες στο τελος μαζευω τις τροφες, τις πεταω, και ανακυκλωνω το χαρτι. Μπορεις επισης να βαλεις ενα πλαστικο τραπεζομαντηλο. Μ'αυτο τον τροπο γλυτωνεις το σφουγγαρισμα αλλα εξοικονομεις και φαγητο, γιατι αν κατι του πεσει (δεν ξερω για σενα αλλα ο δικος μου τα ριχνει συνεχεια) μπορεις να του το δωσεις πισω. Ειμαστε τυχερες γιατι μας ευνοει το καλοκαιρι. Τον βαζω γυμνο να φαει και ετσι δεν εχω να πλενω ρουχα. Στην αρχη, γιατι ξεκινησαμε ανοιξη, του ειχα 1-2 ρουχα ειδικα για το φαγητο γιατι καποιες τροφες αφηνουν λεκεδες που δε φευγουν. Οταν τρωει φρουτα, καθαριζω το καρεκλακι με ενα υγρο πανακι και το δισκο του με λιγο σαπουνι για τα πιατα. Ενω αν τρωει το δικο μας φαγητο, βγαζω το καρεκλακι στο μπαλκονι και το πλενω με το λαστιχο. Το μωρο οπως και να'χει μπαινει παντα στη μπανιερα που του αρεσει κιολας. Μωρο και καρεκλακι ειναι δυσκολο να τα γλυτωσεις! Παντως και για το χειμωνα εχω δει οτι μαμαδες απο το εξωτερικο χρησιμοποιουν μια ποδιτσα ζωγραφικης μου φαινεται...ενα ρουχο τελοσπαντων που καλυπτει ολο το σωμα.

Πολυ γελιο τα σπαγγετι...μα παρα πολυ γελιο!!!

bj0Ip3.png

0cvxp3.png

Link to comment
Share on other sites

ο δικος μας τα τρωει ολα, τρωει το δικο του φαγακι αλεσμενο, και μετα που τρωμε εμεις αφου κατσει στην αγκαλια του μπαμπα κανει επιδρομες στα πιατα μας. τρωει με μανια κολοκυθακια και πατατες τηγανητα, μπριαμ, μπεσαμελ απο παστιτσιο, αυγο μονο ματι με αλατοπιπερο (το δικο του το βρασμενο το φτυνει), κριτσινια με σουσαμι, μπισκοτα πτιμπερ, απο φρουτα μονο καρπουζι εφαγε σκετο τα αλλα του ξινιζουν.

ενταξει δεν τρωει ποσοτητες για να χορτασει για να μη του δωσω αλλο φαγητο.

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω, δε φοβαμαι καθολου! Στο βιβλιο λεει οτι ειναι πιο πιθανο να πνιγει ενα μωρο που ταιζεται με κουταλι, παρα ενα μωρο που εχει τον ελεγχο του τι μπαινει, ποτε και ποσο βαθεια στο στομα του. Μου φαινεται λογικο...θυμαμαι οταν ηταν νεογεννητος ο τυπακος, για ενα διαστημα ηθελε ολη την ωρα να θηλαζει και για να μη μεινω νηστικη, με ταισε η μαμα μου! Ολο πλησιαζε το κουταλι στο στομα μου πριν καταπιω την προηγουμενη μπουκια και αγχωνομουν, μου εδινε συνηθως μεγαλη ποσοτητα και μπουκωνομουν,μου χτυπαγε το κουταλι στα δοντια...φρικη!

Ο κυριος δεν εχει πνιγει ποτε (να του κατσει φαγητο στο λαιμο). Βεβαια αρκετα συχνα κανει gagging, επειδη βαζει πολυ φαγητο στο στομα του και δεν μπορει να το καταπιει, το αντανακλαστικο που λες. Επισης ειχα φροντισει να γνωριζω τι κανουμε σε περιπτωση πνιγμονης...ακολουθω αυτα που προτεινει η αμερικανικη παιδιατρικη ακαδημια στον τομο που εχουν κυκλοφορησει για τη φροντιδα του μωρου, αλλα τωρα με μπριζωσες, θα ρωτησω και τον παιδιατρο.

Κοιτα, εγω τον βαζω στο καρεκλακι του και απο κατω απλωνω εφημεριδες, απ'τις οποιες στο τελος μαζευω τις τροφες, τις πεταω, και ανακυκλωνω το χαρτι. Μπορεις επισης να βαλεις ενα πλαστικο τραπεζομαντηλο. Μ'αυτο τον τροπο γλυτωνεις το σφουγγαρισμα αλλα εξοικονομεις και φαγητο, γιατι αν κατι του πεσει (δεν ξερω για σενα αλλα ο δικος μου τα ριχνει συνεχεια) μπορεις να του το δωσεις πισω. Ειμαστε τυχερες γιατι μας ευνοει το καλοκαιρι. Τον βαζω γυμνο να φαει και ετσι δεν εχω να πλενω ρουχα. Στην αρχη, γιατι ξεκινησαμε ανοιξη, του ειχα 1-2 ρουχα ειδικα για το φαγητο γιατι καποιες τροφες αφηνουν λεκεδες που δε φευγουν. Οταν τρωει φρουτα, καθαριζω το καρεκλακι με ενα υγρο πανακι και το δισκο του με λιγο σαπουνι για τα πιατα. Ενω αν τρωει το δικο μας φαγητο, βγαζω το καρεκλακι στο μπαλκονι και το πλενω με το λαστιχο. Το μωρο οπως και να'χει μπαινει παντα στη μπανιερα που του αρεσει κιολας. Μωρο και καρεκλακι ειναι δυσκολο να τα γλυτωσεις! Παντως και για το χειμωνα εχω δει οτι μαμαδες απο το εξωτερικο χρησιμοποιουν μια ποδιτσα ζωγραφικης μου φαινεται...ενα ρουχο τελοσπαντων που καλυπτει ολο το σωμα.

Πολυ γελιο τα σπαγγετι...μα παρα πολυ γελιο!!!

 

Μπράβο! έχεις βρει πολύ ωραίο σύστημα! Μου έδωσες ιδέες! Πολύ χαίρομαι που διαβάζω ότι τα πάτε τόσο καλά!

Πώς κ ακολούθησες αυτή τη μέθοδο; Μόνη σου ή είχες κάποια βοήθεια από φίλη ή συγγενή- μαμά που ήδη το ακολουθούσε;

Πράγματι βολεύει πολύ το καλοκαίρι κ μας έπεσε κουτί.

 

Οπότε αυτό το αντανακλαστικό να μην με φοβίζει. Επειδή γενικά τρώει μια χαρά κ δεν έχει βγάλει ποτέ φαγητό ακόμα κ μωράκι που ήταν ελάχιστες φορές έβγαλε γάλα μου ήρθε κάπως δεν το είχα συνηθίσει.:oops::D

Βέβαια αυτός ήταν λες κ δεν έγινε τίποτα μες στην τρελή χαρά!

 

Α! Το βιβλίο ποιο είναι;

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...