Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Έρευνα: Το ελαιόλαδο προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο


Recommended Posts

Έρευνα: Το ελαιόλαδο προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο

 

Νέα γαλλική έρευνα υποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο ενδεχομένως μπορεί να προστατεύσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ʽNeurologyʼ υποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου τουλάχιστον σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, που ζούσαν σε 3 γαλλικές πόλεις και ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν άφθονο ελαιόλαδο είχαν 41% χαμηλότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν το κατανάλωναν ποτέ.

 

Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει οφέλη για την υγεία από τη χρήση ελαιόλαδου. Άλλοι έχουν συνδέσει το προϊόν με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης και παχυσαρκίας. Επίσης στο ελαιόλαδο έχει αποδοθεί η ιδιότητα παράτασης της ζωής όσων έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και της μείωσης του κινδύνου επανεμφάνισης.

 

Η ερευνήτρια Dr. Cecilia Samieri, από το National Institute of Health and Medical Research, στο Μπορντώ, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ανεξάρτητα από άλλες ωφέλιμες τροφές που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή διατροφή. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβώς σίγουρη γιατί ενδεχομένως μπορεί το ελαιόλαδο να έχει τέτοια επίδραση.

 

Η Samieri δήλωσε ότι δεν προκύπτει από την έρευνα ποιες- συγκεκριμένα- ουσίες εμποδίζουν το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά ενδεχομένως πρόκειται για αποτέλεσμα υποκατάστασης, δηλαδή ενδεχομένως το ελαιόλαδο μπορεί να υποκαθιστά κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή, τα οποία έχουν συνδεθεί με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

 

Άλλοι ερευνητές θεωρούν την παραπάνω υπόθεση μια μόνο πιθανή εξήγηση και σημειώνουν πως πρόκειται για έρευνα παρατήρησης. Ο Dr. Nikolaos Scarmeas, του Columbia University Medical Center, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν άφθονο ελαιόλαδο μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ διαφορετικοί από ανθρώπους που δεν το χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, είπε, οι χρήστες ελαιόλαδου μπορεί ενδεχομένως να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να τρώνε πιο υγιεινά γενικά ή να ασκούνται περισσότερο σε σχέση με ανθρώπους που δεν το χρησιμοποιούν.

 

Παρόλα αυτά, παρά την έλλειψη αποδείξεων, ο Scarmeas δήλωσε ότι είναι καλύτερα να βασιζόμαστε σε αυτό για τη γενική μας υγεία.

 

iatronet.gr

 

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=15130

310_ii12.png

Εκεί ψηλά που βρίσκεσαι, που κατοικείς, πατέρα.

Η σκέψη σου θα ακολουθεί για πάντα το καλό μου.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...