Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Nέα Έρευνα!! Τι άλλο θα ακουσουμε;


L250807

Recommended Posts

Σύγχυση από νέα Βρετανική έρευνα

Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει επισήμως τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους επί έξι μήνες για να ωφελήσουν την υγεία τους. Όμως, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ορθότητα αυτής της αντίληψης, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τόσους μήνες μπορεί τελικά να βλάψει το βρέφος, γι' αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το πολύ και ο απογαλακτισμός να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο.

 

Τα νήπια θα πρέπει να λαμβάνουν κι άλλη στερεά τροφή (ακόμα και κρέας), εκτός από το μητρικό γάλα, νωρίτερα από τους έξι μήνες. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές αν ο απογαλακτισμός καθυστερήσει, το βρέφος κινδυνεύει περισσότερο από τροφικές αλλεργίες και έλλειψη σιδήρου, ενώ μπορεί να έχει περισσότερους πόνους στην κοιλιά του.

 

Οι Βρετανοί ερευνητές συμφωνούν με τις παλαιότερες οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή τροφή, με συνέπεια το μωρό να κινδυνεύει να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, όσο πιο πρόωρα απογαλακτισθεί. Όμως, πρόσθεσαν, κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ο μητρικός θηλασμός θα έπρεπε να σταματά πιο νωρίς.

 

Πάντως, εκπρόσωποι του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιάτρων και του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επίσημη οδηγία του ΠΟΥ και συνεχίζουν να συστήνουν στις μητέρες, αν μπορούν, τον εξάμηνο αποκλειστικό θηλασμό.

 

Η νέα έρευνα, πάντως, εκνεύρισε και τις ακτιβιστικές ομάδες και οργανώσεις που μάχονται υπέρ του μητρικού θηλασμού (της UNICEF συμπεριλαμβανομένης), ενώ μάλλον θα προκαλέσει σύγχυση σε αρκετές μητέρες για το τι πρέπει να κάνουν.

 

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Baby Milk Action δήλωσε ότι η νέα μελέτη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας παιδικών τροφών, κάτι που οι ερευνητές αρνήθηκαν κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι απλώς είναι υπέρ του τετράμηνου αποκλειστικού θηλασμού για καθαρά ιατρικούς λόγους.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr

k4lbp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Δεν θα σχολιάσω την έρευνα γιατί δεν κατόρθωσα να καταλάβω τι τελικά λέει. Θα πω μόνο ότι η είδηση στο newsbeast είναι μνημείο ασυναρτησίας και κακής δημοσιογραφίας.

Link to comment
Share on other sites

τα ''ζωντανα παραδειγματα'' τους διαψευδουν, οποτε δεν υπαρχει καν λογος για συζητηση..

και τα παιδακια μας δεν θα μπορουσαν να ειναι καλυτερα!!!!!

 

υ.γ. δεν αναφερει πουθενα ΠΟΥ βρηκαν αυτην την πληροφορια.. μπορω κι εγω να αναρτησω σχετικη ανακοινωση που να λεει οτι ο κυρ-μητσος εκανε ερευνα και βρηκε οτι υπαρχουν εξωγηινοι...και λοιπον?

και δευτερον μια ερευνα απο μονη της ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ... οι ερευνες μπορουν να κανουν ΚΑΙ λαθη και οταν αναφερεται το αποτελεσμα μιας ερευνας θα πρεπει να αναφερεται το δειγμα καθως και ενα σωρο αλλοι παραγοντες που συντελεσαν σε αυτο..που στηριχτηκαν αραγε γι αυτην την ερευνα? στις τσεπες τους?

83hKp3.png

Link to comment
Share on other sites

Απλά το αγνοούμε. Επικαλούμαι λόγια της Αγλαϊας σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου μέσα στα χρόνια κλπ. Πώς τρέφονταν τα παιδιά αποκλειστικά με το γάλα της μανούλας τους πρίν ξεκινήσει και βιομηχανοποιείται η διατροφή μας κλπ κλπ. Μέλλουσες μανούλες ακολουθείστε το ένστικτό σας και δώστε στα παιδάκια σας το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσατε να τους δώσετε ποτέ.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ο αποκλειστικός θηλασμός το πρώτο εξάμηνο μπορεί να βλάψει το μωρό

Πηγή: Express.gr 14/01/11-10:53

 

Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει επισήμως τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους επί έξι μήνες για να ωφελήσουν την υγεία τους. Όμως, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ορθότητα αυτής της αντίληψης, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τόσους μήνες μπορεί τελικά να βλάψει το νήπιο, γι' αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το πολύ και ο απογαλακτισμός να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο.

 

Οι ερευνητές, υπό την παιδίατρο δρα Μαίρη Φιούτρελ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του University College του Λονδίνου (UCL), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και τη "Γκάρντιαν", εκτιμούν ότι τα νήπια θα πρέπει να λαμβάνουν κι άλλη στερεά τροφή (ακόμα και κρέας), εκτός από το μητρικό γάλα, νωρίτερα από τους έξι μήνες. Όπως είπαν, αν ο απογαλακτισμός καθυστερήσει, το νήπιο κινδυνεύει περισσότερο από τροφικές αλλεργίες και έλλειψη σιδήρου, ενώ μπορεί να έχει περισσότερους πόνους στην κοιλιά του.

 

Οι Βρετανοί ερευνητές, που προέρχονται από διάφορα σημαντικά παιδιατρικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα της Βρετανίας, ανέφεραν ότι συμφωνούν με τις παλαιότερες οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή τροφή, με συνέπεια το μωρό να κινδυνεύει να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, όσο πιο πρόωρα απογαλακτισθεί. Όμως, πρόσθεσαν, κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ο μητρικός θηλασμός θα έπρεπε να σταματά πιο νωρίς.

 

Οι συμβουλές του ΠΟΥ έχουν βασιστεί σε 16 μελέτες από διάφορες χώρες, που συμπέραναν ότι τα μωρά τα οποία θηλάζουν αποκλειστικά επί ένα εξάμηνο, έχουν λιγότερες μολύνσεις και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης. Από την άλλη όμως, ήδη πριν από τη νέα βρετανική μελέτη, υπήρχαν ενδείξεις από 33 άλλες έρευνες ότι δεν υπάρχει σαφής λόγος να μην δέχεται το νήπιο άλλη τροφή νωρίτερα και εκτιμούσαν ότι ο επί εξάμηνο αποκλειστικός θηλασμός, πιθανώς, στερεί το μωρό από άλλες θρεπτικές ουσίες.

 

Πάντως, εκπρόσωποι του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επίσημη οδηγία του ΠΟΥ και συνεχίζουν να συστήνουν στις μητέρες, αν μπορούν, τον εξάμηνο αποκλειστικό θηλασμό.

 

Η νέα έρευνα, πάντως, μάλλον εκνεύρισε και τις ακτιβιστικές ομάδες και οργανώσεις που μάχονται υπέρ του μητρικού θηλασμού (της UNICEF συμπεριλαμβανομένης), ενώ μάλλον θα προκαλέσει σύγχυση σε αρκετές μητέρες για το τι πρέπει να κάνουν. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Baby Milk Action δήλωσε ότι η νέα μελέτη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας παιδικών τροφών, κάτι που οι ερευνητές αρνήθηκαν κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι απλώς είναι υπέρ του τετράμηνου αποκλειστικού θηλασμού για καθαρά ιατρικούς λόγους.

 

Μια άλλη αυστραλιανή έρευνα, με επικεφαλής την Γουέντι Όντι του Ινστιτούτου Έρευνας Telethon για την Υγεία του Παιδιού, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το Live Science, διαπίστωσε ότι τα μωρά -κυρίως τα αγόρια- που έχουν θηλαστεί από την μητέρα τους για τουλάχιστον έξι μήνες, έχουν αργότερα, στην ηλικία των δέκα ετών, καλύτερες επιδόσεις στο δημοτικό σχολείο (κατά 7% έως 10%), τόσο στην ανάγνωση όσο και τα μαθηματικά, σε σχέση με τα παιδιά που θηλάστηκαν λιγότερο από έξι μήνες.

 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται σε ειδικές θρεπτικές ουσίες που περιέχει το μητρικό γάλα, όπως λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι όσα μωρά έχουν θηλαστεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αργότερα έχουν υψηλότερο "σκορ" στα τεστ νοημοσύνης.

 

(Τι άλλο θα ακούσουμε;;;)

eNortjKzUjI0MjAztVSyBlwwFXYC1A,,39.png
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το λινκ, EvaMD. Καλά, μερικοί δημοσιογράφοι μια απλή περίληψη δεν είναι σε θέση να κάνουν.

 

Πρώτον η έρευνα αναφέρεται στην εισαγωγή στερεών τροφών και όχι στον αποθηλασμό και δεύτερον τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς της έρευνας χρηματοδοτήθηκε με κάποιον τρόπο από κατασκευαστές φόρμουλας. Αν ασχολούμουν περισσότερο, πιστεύω ότι θα έβρισκα κι άλλα λάθη στην απόδοση. Και μιλάμε για περίληψη από την περίληψη της Guardian, όχι από το πρωτότυπο άρθρο.

 

Τώρα η ορθότητα των ισχυρισμών των ερευνητών είναι άλλο θέμα. Εγώ δεν τους απορρίπτω εκ των προτέρων, απλά είναι ένα θέμα που δεν με αφορά, γιατί οι κόρες μου έτσι κι αλλιώς δεν δεχόντουσαν τίποτε άλλο πριν από τους 9 μήνες η μεγάλη και τους 10 η μικρή. Ναι, και είναι μια χαρά :)

Επεξεργάστηκαν by pax
Λάθος πλήκτρολόγηση
Link to comment
Share on other sites

Μια πολύ καλύτερη περίληψη υπάρχει εδώ:

 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=378096&dt=14/01/2011

 

Η συντάκτρια του άρθρου (ή ο συντάκτης, δεν ξέρω) φαίνεται πιο ψαγμένη, ξέρει τους όρους "αποκλειστικός θηλασμός" και "στερεές τροφές" και φροντίζει να αποφεύγει διατυπώσεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι η έρευνα συνιστά αποθηλασμό στους 4 μήνες.

Link to comment
Share on other sites

τα ''ζωντανα παραδειγματα'' τους διαψευδουν, οποτε δεν υπαρχει καν λογος για συζητηση..

και τα παιδακια μας δεν θα μπορουσαν να ειναι καλυτερα!!!!!

 

υ.γ. δεν αναφερει πουθενα ΠΟΥ βρηκαν αυτην την πληροφορια.. μπορω κι εγω να αναρτησω σχετικη ανακοινωση που να λεει οτι ο κυρ-μητσος εκανε ερευνα και βρηκε οτι υπαρχουν εξωγηινοι...και λοιπον?

και δευτερον μια ερευνα απο μονη της ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ... οι ερευνες μπορουν να κανουν ΚΑΙ λαθη και οταν αναφερεται το αποτελεσμα μιας ερευνας θα πρεπει να αναφερεται το δειγμα καθως και ενα σωρο αλλοι παραγοντες που συντελεσαν σε αυτο..που στηριχτηκαν αραγε γι αυτην την ερευνα? στις τσεπες τους?

 

:shock::shock::shock:Θα την ηθελα εκτυπωμενη σε πολλα αντιτυπα αυτη την ερευνα για να παψω να αγοραζω χαρτι υγειας....ΕΛΕΕΕΟΟΟΟΣΣΣΣ!!!!!!!:mad::mad::mad:

 

ΜΕ ΚΑΛΥΨΑΤΕ!!!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ΜΕ ΚΑΛΥΨΑΤΕ!!!

 

 

μη ξεχνάμε ότι πολλές εταιρείες πληρώνουν ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου για τέτοιες έρευνες...ώστε να τις χρησιμοποιούν σαν "διαφήμιση"

pevwp2.png
Link to comment
Share on other sites

Σύγχυση από νέα Βρετανική έρευνα

Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει επισήμως τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους επί έξι μήνες για να ωφελήσουν την υγεία τους. Όμως, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ορθότητα αυτής της αντίληψης, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τόσους μήνες μπορεί τελικά να βλάψει το βρέφος, γι' αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το πολύ και ο απογαλακτισμός να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο.

 

Τα νήπια θα πρέπει να λαμβάνουν κι άλλη στερεά τροφή (ακόμα και κρέας), εκτός από το μητρικό γάλα, νωρίτερα από τους έξι μήνες. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές αν ο απογαλακτισμός καθυστερήσει, το βρέφος κινδυνεύει περισσότερο από τροφικές αλλεργίες και έλλειψη σιδήρου, ενώ μπορεί να έχει περισσότερους πόνους στην κοιλιά του.

 

Οι Βρετανοί ερευνητές συμφωνούν με τις παλαιότερες οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή τροφή, με συνέπεια το μωρό να κινδυνεύει να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, όσο πιο πρόωρα απογαλακτισθεί. Όμως, πρόσθεσαν, κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ο μητρικός θηλασμός θα έπρεπε να σταματά πιο νωρίς.

 

Πάντως, εκπρόσωποι του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιάτρων και του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επίσημη οδηγία του ΠΟΥ και συνεχίζουν να συστήνουν στις μητέρες, αν μπορούν, τον εξάμηνο αποκλειστικό θηλασμό.

 

Η νέα έρευνα, πάντως, εκνεύρισε και τις ακτιβιστικές ομάδες και οργανώσεις που μάχονται υπέρ του μητρικού θηλασμού (της UNICEF συμπεριλαμβανομένης), ενώ μάλλον θα προκαλέσει σύγχυση σε αρκετές μητέρες για το τι πρέπει να κάνουν.

 

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Baby Milk Action δήλωσε ότι η νέα μελέτη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας παιδικών τροφών, κάτι που οι ερευνητές αρνήθηκαν κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι απλώς είναι υπέρ του τετράμηνου αποκλειστικού θηλασμού για καθαρά ιατρικούς λόγους.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr

 

πω πω ολο βλακειες βγαζουν δεν εχουν τι αλλο να βγαλουν.............δηλαδη τα μωρα τα οποια γεννηθικαν στην κατοχη (οι γονεις μας) που οχι μονο φρουτα δεν ειχαν δεν ειχαν να φανε και ψωμι...αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε ανθρωπος τωρα στην γη αφου θα ειχαν πεθανει ολα τα μωρα επειδη τα θηλαζε η μητερα τους και ειχαν ελειψη ασβεστιου...τι αλλο θα ακουσουμε θεε ,μου!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ήμουν έτοιμη να ανοίξω καινούργιο θέμα γιατί διάβασα σήμερα στον αγγελιοφορο Θεσσαλονικησ ενα παρόμοιο άρθρο, αλλα βλέπω ότι ήδη το μάθατε. Συγκεκριμένα γράφουν τα παραπάνω που λέτε ότι διαβάσατε και εσείς σχετικά με την αναγκαιότητα εισαγωγής τροφών πριν το εξάμηνο αλλα τελειώνουν με το εξής" Πάντως οι επιστήμονες καθησυχαζοντας τις μητέρες επισημαίνουν ότι αυτές καταλάβαιναν πως το γάλα τους δεν επαρκουσε κι ότι λίγες ήταν αυτές που είχαν γάλα για όλο το εξάμηνο". Μου ερχετε να τους πάρω τηλ να τους ξε@@@@@ για την παραπληροφόρηση και τις βλακείες που γράφουν άσχετοι " δημοσιογράφοι" αλλα μάλλον θέλει πιο ψύχραιμη αντίδραση. Αμάν πια παντως!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μια πολύ καλύτερη περίληψη υπάρχει εδώ:

 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=378096&dt=14/01/2011

 

Η συντάκτρια του άρθρου (ή ο συντάκτης, δεν ξέρω) φαίνεται πιο ψαγμένη, ξέρει τους όρους "αποκλειστικός θηλασμός" και "στερεές τροφές" και φροντίζει να αποφεύγει διατυπώσεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι η έρευνα συνιστά αποθηλασμό στους 4 μήνες.

 

Alla σαιτ δυστυχως εσπευσαν να διακινησουν το αρθρο χωρις να προσεξουν τετοιες λεπτομερειες.......το mother.gr που τα συνηθιζει κατι τετοια ατοπηματα.

 

Προσεξτε τιτλο

 

Μέχρι τέσσερις μήνες ο θηλασμός!

 

http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=1074

 

Γραφει......"Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει επισήμως τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους επί έξι μήνες, για να ωφελήσουν την υγεία τους. Όμως, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ορθότητα αυτής της αντίληψης, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τόσους μήνες μπορεί τελικά να βλάψει το νήπιο, γι΄ αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το πολύ και ο απογαλακτισμός να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο."

 

Απο που κι ως που πρεπει να απογαλακτιστει ενα μωρο επειδη ξεκινα στερεες τροφες?

 

Τεσπα τα δοκιμασαν κι αυτα στο παρελθον και τους γυρισαν μπουμερανγκ!

 

 

Ακου μπορει να βλαψει το νηπιο? Τι αλλο θα σκαρφιστουν!

 

 

Θα τα ακουσουν αυτα οι μαμαδες και οι πεθερες μας και θα μας ψησουν το ψαρι στα χειλη....χαχαχα....

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Link to comment
Share on other sites

κοριτσια διαβαστε κ αυτο..ειναι το ακρος αντιθετο αλλα επιβεβαιωνει αυτο που λεει το παραπανω αρθρο για το 7-10 %των αγοριων που εχει καλυτερες επιδωσεις λογω καποιας ουσιας που περιεχει το ανθρωπινο γαλα.Ειναι λιγο μεγαλο αλλα πιστευω αξιζει....http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=79110

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Να πω κ κατι αλλο με το φτωχο μου το μυαλο...καποτε ο δεικτης θνησιμοτητας ητανε πολυ μεγαλος πριν το 50.Τοτε μονο θηλαζανε...αν καποια δεν ειχε γαλα το παιδι το θηλαζε μια αλλη....τα παιδια αυτα τρωγανε στερεες οταν θα βγαζανε δοντια λογικα γιατι δεν ειχανε μουλτι να αλεσουν τροφες κ.λ.π.αρα τρωγανε μετα τους 6-7 μηνες κατι αλλο περα απο γαλα...ο αντρας μου 12,5 μηνες μονο θηλαζε....κ μετα εφαγε στερεες οταν εβγαλε δοντια...η φυση εχει προνοησει για τα παντα να γινονται στην ωρα τους...δε καταλαβαινω αυτη την εμονη του ανθρωπου να παρεμβαινει σε ολα ακομη κ αν αλλαξει τα δεδομενα στο πλανητη κ φτιαξει ενα καινουριο αβεβαιο μελλον,στο βομο του χρηματος...αληθεια τα παιδια τους,τα δυσεγγονα τους δε τα σκεφτοναται?οκ..θα τους αφησουν λεφτα,αλλα τι θα τακανουν σε εναν πλανητη κατεστραμενο?

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Link to comment
Share on other sites

κι επειδη τελικα ηταν ανθρακας ο ''θησαυρος'' τους, δεν αργησε να αποκαλυφθει..

http://natofao.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html

 

οπου μπορειτε να διαβασετε ΚΑΙ το πρωτοτυπο αρθρο στα αγγλικα κι οχι την παρα-μεταφραση που εκαναν ''καποιοι'' για ''αγνωστους'' λογους...

τελικα η ''ερευνα'' δεν ηταν ''ερευνα''!!!

83hKp3.png

Link to comment
Share on other sites

κι επειδη τελικα ηταν ανθρακας ο ''θησαυρος'' τους, δεν αργησε να αποκαλυφθει..

http://natofao.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html

 

οπου μπορειτε να διαβασετε ΚΑΙ το πρωτοτυπο αρθρο στα αγγλικα κι οχι την παρα-μεταφραση που εκαναν ''καποιοι'' για ''αγνωστους'' λογους...

τελικα η ''ερευνα'' δεν ηταν ''ερευνα''!!!

 

Πιστεύω ότι η παρα-μετάφραση δεν ήταν εσκεμμένη, αλλά ένδειξη της άγνοιας που κυριαρχεί σε θέματα θηλασμού.

Οι περισσότεροι (κι εγώ μέχρι πριν από 4 χρόνια περίπου) διαβάζουν

- "εισαγωγή στερεών τροφών" και καταλαβαίνουν "τέρμα ο θηλασμός"

-"το γάλα μπορεί να μην καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες" και καταλαβαίνουν "δεν έχεις αρκετό ή καλό γάλα"

- "λίγες μητέρες θηλάζουν αποκλειστικά 6 μήνες" και καταλαβαίνουν "στις περισσότερες κόβεται το γάλα από μόνο του πριν τους 6 μήνες"

:-(

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι η παρα-μετάφραση δεν ήταν εσκεμμένη, αλλά ένδειξη της άγνοιας που κυριαρχεί σε θέματα θηλασμού.

Οι περισσότεροι (κι εγώ μέχρι πριν από 4 χρόνια περίπου) διαβάζουν

- "εισαγωγή στερεών τροφών" και καταλαβαίνουν "τέρμα ο θηλασμός"

-"το γάλα μπορεί να μην καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες" και καταλαβαίνουν "δεν έχεις αρκετό ή καλό γάλα"

- "λίγες μητέρες θηλάζουν αποκλειστικά 6 μήνες" και καταλαβαίνουν "στις περισσότερες κόβεται το γάλα από μόνο του πριν τους 6 μήνες"

:-(

και αυτό που με τρομάζει περισσότερο, είναι ότι αν δεν υπήρχε η Αγλαΐα, οι περισσότερες από εμάς που γνωρίζουμε πλέον 5 πράγματα και γελάμε με αυτές τις "'ερευνες", δεν θα ξέραμε ούτε εμείς την μαύρη μας την τύφλα.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Link to comment
Share on other sites

και αυτό που με τρομάζει περισσότερο, είναι ότι αν δεν υπήρχε η Αγλαΐα, οι περισσότερες από εμάς που γνωρίζουμε πλέον 5 πράγματα και γελάμε με αυτές τις "'ερευνες", δεν θα ξέραμε ούτε εμείς την μαύρη μας την τύφλα.

 

αν δεν υπηρχε η ΑΓΛΑΙΑ δεν θα ειχαμε φτασει τους 9 μηνες!!!

χωρις να εννοω οτι ξερω 5 πραγματα..:mrgreen: ...

83hKp3.png

Link to comment
Share on other sites

και απλά για να κλεισει το συγκεκριμενο θέμα, η επισημη ανακοινωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μπορείτε να βρείτε εδω http://www.who.int/mediacentre/news/.../en/index.html

΄΄Exclusive breastfeeding for six months best for babies everywhere ''

Ο αποκλειστικός θηλασμός για έξι μήνες είναι το καλύτερο για τα μωρά ΠΑΝΤΟΥ!! :-D:grin::-D:mrgreen::mrgreen::mrgreen::lol: :lol::lol::lol:

83hKp3.png

Link to comment
Share on other sites

και μια αναλυτική απάντηση στο άρθρο από το Στέλιο Παπαβέντση

 

“Τελικά και ο μητρικός θηλασμός βλάπτει”: Μια απάντηση

 

Στις 13 Ιανουαρίου 2011 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό BMJ ένα άρθρο που έκτοτε έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Μητέρες διαβάζουν σε εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους ανησυχητικά κείμενα με τίτλους «Και ο θηλασμός μπορεί να βλάψει» ή «θηλασμός με μέτρο». Ποια είναι η αλήθεια;

Η δημοσίευση έγινε από ομάδα επιστημόνων στο Λονδίνο, υπό την παιδίατρο Μary Fewtrell (1). Ο τίτλος της είναι: «Έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού: πόσο καλά είναι τα στοιχεία;». Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η σύσταση προς τις μητέρες στη Μεγάλη Βρετανία να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους για έξι μήνες χρειάζεται αναθεώρηση και αποτελεί αμφιλεγόμενο πεδίο στη βρεφική διατροφή. Η σύσταση, σύμφωνα με το άρθρο, ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2001 και στηρίχθηκε σε ανασκόπηση 16 επιστημονικών ερευνών ανά τον κόσμο. Το άρθρο υποστηρίζει ότι από τότε έχουν προκύψει καινούργια δεδομένα που δείχνουν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για έξι μήνες είναι σημαντικός για τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, μπορεί όμως να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σε χώρες του αναπτυγμένου κόσμου. Συγκεκριμένα, η Μ Fewtrell υποστηρίζει ότι τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες έχουν αυξημένο κίνδυνο για σιδηροπενική αναιμία, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση του κινδύνου τροφικών αλλεργιών και της δυσανεξίας στη γλουτένη. Σύμφωνα με το άρθρο, τα μωρά είναι ασφαλές να ξεκινούν στερεές τροφές μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών.

Ας δούμε έναν από τους πολλούς τίτλους που εμφανίστηκαν στα διεθνή μίντια, σε σχέση με αυτήν τη δημοσίευση: «Νέα έρευνα ενοχοποιεί το μητρικό θηλασμό για προβλήματα υγείας». Καταρχήν, πρόκειται για «νέα έρευνα»; Η απάντηση είναι όχι. Δεν πρόκειται ούτε για νέα, ούτε για έρευνα. Δεν πρόκειται για έρευνα αλλά για ανασκόπηση ερευνών. Δηλαδή η ομάδα της Fewtrell δεν βρήκε κάτι καινούργιο, απλώς συνέλλεξε ό,τι σχετικό υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία και έβγαλε τα δικά της συμπεράσματα. Δεν είναι ούτε νέα, γιατί, όπως γράφει σε απάντησή του ο διάσημος Ιταλός στατιστικολόγος A Cattaneo (2), στηρίζεται σε έρευνες και στοιχεία χειρότερα ποιοτικά από εκείνα του ΠΟΥ. Ο Cattaneo προσθέτει ότι, μέχρι να υπάρξουν νεότερα στοιχεία, είναι προτιμότερο να μείνουμε στις συστάσεις του ΠΟΥ για το ζήτημα.

Γιατί λοιπόν τόσος ντόρος για κάτι που δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε γνήσια επιστημονική μελέτη; Γιατί υπήρξε μια τόσο ευρεία και παγκόσμια δημοσιότητα; Ο A Cattaneo γράφει: «Έχω εκπλαγεί πραγματικά από την ταχύτατη διάδοση στο ευρύ κοινό και τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης αμφισβητούμενων μηνυμάτων από το κείμενο της Fewtrell». Προσθέτει: «Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, εφημερίδες στην Ιταλία ήδη μιλούσαν για «μια καινούργια έρευνα που δείχνει ότι ο θηλασμός για έξι μήνες μπορεί να είναι επικίνδυνος.. Μήπως πρέπει οι συγγραφείς του άρθρου να διευκρινήσουν δημόσια ότι δεν πρόκειται για καινούργια έρευνα αλλά για μια σεβαστή γνώμη πάνω σε σαθρό έδαφος;»

Χρειάζεται πραγματικά να εκπλαγούμε; Τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς αυτής της «γνώμης» δηλώνουν ότι υπήρξαν σύμβουλοι σε εταιρίες βρεφικών γαλάτων και τροφίμων κατά τα τελευταία τρία χρόνια, όπως και ότι έχουν λάβει χρηματοδότηση για έρευνες από τις ίδιες εταιρίες κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Μπορεί ο καθένας να ψάξει τα ονόματα των συγγραφέων στο PubMed (3) και να βρει ποια είναι τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα κατά τα τελευταία χρόνια: προσθήκη ωφέλιμων λιπαρών σε βρεφικά γάλατα κλπ. Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιοι συγγραφείς, τρία χρόνια πριν είχαν δημοσιεύσει ανασκόπηση ερευνών με τον ίδιο ακριβώς τίτλο και με τα ίδια συμπεράσματα (4). Γιατί τότε δεν έγινε παρόμοια ενορχηστρωμένη «διόγκωση» δημοσιότητας όπως συνέβη τώρα; Γιατί επιμένουν τόσο έντονα φτιάχοντας το παλιό καινούργιο; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η έκρηξη αυτή στα μίντια μοιάζει με το λύσιμο ενός λιονταριού. Κάποιοι περίμεναν στη γωνία για «καλά» νέα, για κάτι στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχθούν και να περάσουν τη δική τους άποψη για τη βρεφική διατροφή. Για κάποιους μια τέτοια «είδηση» είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Η έκρηξη αυτή δείχνει πολύ έκδηλα το μέγεθος του πολέμου που υπάρχει στον σημερινό κόσμο ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα: Από τη μια, τις εταιρίες βρεφικών τροφών και γαλάτων που θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους μαζί με όσους, επιστήμονες και μη, τους υποστηρίζουν. Και τους υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού, επιστήμονες ή μη από την άλλη. Η έκρηξη αυτή δείχνει εμφανώς «στημένη» και από το γεγονός ότι η επιλογή των σχετικών τίτλων στην είδηση: δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό ζήτημα και ερώτημα. Το ερώτημα πότε να ξεκινήσουμε στο βρέφος στερεές τροφές και κρεμούλες έγινε πολύ γρήγορα ερώτημα για το αν βλάπτει ο θηλασμός. Το ερώτημα εάν πρέπει να δώσουμε την πρώτη κρεμούλα στους πέντε ή στους έξι μήνες, σε ένα παιδί που συνεχίζει να θηλάζει όπως συστήνεται για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, μετατράπηκε γρήγορα στο εάν πρέπει τα μωρά να αποθηλάζουν νωρίτερα, στους τέσσερις μήνες της ζωής τους. Καταλαβαίνετε την τεράστια διαφορά; Κανείς δεν αμφισβήτησε την οδηγία για θηλασμό των παιδιών για τουλάχιστον ένα χρόνο αλλά το μήνυμα που πολλές μητέρες ανά τον κόσμο σήμερα εισπράττουν εξαιτίας της «γνώμης» της Fewtrell είναι να αποθηλάσουν πιο γρήγορα γιατί ο παρατεταμένος θηλασμός «βλάπτει». Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι η ασχετοσύνη των δημοσιογράφων που γράφουν τους τίτλους ή συγκεκριμένες προθέσεις που ευθύνονται για την πολύ συγκεκριμένη διαστρέβλωση του μηνύματος. Το ερώτημα, αν υπάρχει, είναι πότε ξεκινάμε στερεές τροφές, όχι πότε σταματάμε να θηλάζουμε.

Επί του αληθινού ερωτήματος λοιπόν, η UNICEF UK και η Πρωτοβουλία της για Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία εξέδωσε μια αμεσότατη και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση απέναντι στη δημοσίευση του BMJ, απάντηση διαθέσιμη στον καθένα μέσα από το διαδίκτυο (5). Παραθέτω αποσπάσματα:

«Το άρθρο αυτό δεν βασίζεται σε νέα στοιχεία, αλλά σε επανεξέταση παλιών στοιχείων, των ίδιων που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τις συστάσεις του ΠΟΥ για αποκλειστικό θηλασμό έξι μηνών.»

«Είναι ατυχές ότι ένα κομμάτι σχολιασμού από ένα επιστημονικό περιοδικό οδήγησε σε εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα που κινδυνεύουν να παραπλανήσουν τους γονείς και να κάνουν κακό στην υγεία των βρεφών».

«Υπάρχει πλούτος σοβαρών αποδείξεων ότι ο μητρικός θηλασμός σώζει ζωές και προφυλάσσει από οξέα και χρόνια νοσήματα τα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών, όχι μόνο των αναπτυσσόμενων. (6)

«Ο κίνδυνος για έλλειψη σιδήρου θα προλαμβανόταν σε μεγάλο βαθμό εάν σταματούσε η ευρέως διαδεδομένη και λανθασμένη πρακτική της πρόωρης τομής του ομφάλιου λώρου στη γέννα των παιδιών. Εάν βεβαιωθούμε ότι η μητέρα έχει καλές αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό της και ότι ο λώρος κόβεται καθυστερημένα, θα είμαστε βέβαιοι ότι ο θηλασμός από μόνος του μπορεί να προσφέρει επαρκή σίδηρο στο παιδί για πάνω από έξι μήνες. Τα τρόφιμα που συνήθως δίνονται πριν τους έξι μήνες στα βρέφη – ρυζάλευρο, φρούτα, λαχανικά – είναι φτωχά σε σίδηρο, μπορεί να εκτοπίσουν το μητρικό γάλα από τη διατροφή του παιδιού, μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στο μητρικό γάλα και άρα να μειώσουν τα ποσά σιδήρου που το παιδί καταναλώνει ».

«Σχετικά με τον κίνδυνο για δυσανεξία στη γλουτένη, το μόνο επιστημονικά σίγουρο στοιχείο είναι ότι, όταν το μωρό ξεκινάει να τρώει γλουτένη – ψωμί, δημητριακά κλπ - , εάν συνεχίζει ταυτόχρονα να θηλάζει μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης.»

Ως προς την αιτίαση της Fewtrell ότι η καθυστερημένη έναρξη στερεών τροφών θέτει το μωρό σε κίνδυνο για τροφική αλλεργία, η UNICEF UK απαντά ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει τη θέση της. Τέλος, ως προς την αιτίαση της Fewtrell ότι εισάγοντας στερεές τροφές νωρίτερα των έξι μηνών βοηθάς το παιδί θα αποδεχθεί καλύτερα λαχανικά και άλλα υγειινά τρόφιμα στο μέλλον, η απάντηση του ΠΟΥ είναι ότι η άποψη αυτή είναι απλή υπόθεση, αστήριχτη από οποιοδήποτε επιστημονικό δεδομένο. Αντίθετα, πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός προσφέρει γεύσεις στο παιδί και ότι η ποικιλία στη διατροφή της μητέρας μεταφράζεται, μέσω του θηλασμού, σε ποικιλία στη μελλοντική διατροφή του παιδιού.

Θα πρόσθετα: και τι γίνεται με τους κινδύνους από την αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος με επεξεργασμένο γάλα για βρέφη; Εάν υποστηρίξουμε την επικινδυνότητα των έξι μηνών αποκλειστικού θηλασμού, τι γίνεται με τους κινδύνους στην υγεία της μητέρας από τον λιγότερο αποκλειστικό θηλασμό; Τι γίνεται με τον κίνδυνο για πρόωρη σύλληψη νέου παιδιού και νέα εγκυμοσύνη; Τι γίνεται με τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρκίνο, αυτοάνοσα και άλλα χρόνια νοσήματα στο παιδί από τον λιγότερο αποκλειστικό θηλασμό;

Η UNICEF UK προσθέτει ακόμα ότι οι οδηγίες του ΠΟΥ για το ζήτημα δεν είναι παλιές, από το 2001, όπως το κείμενο της Fewtrell αφήνει να εννοηθεί. Αντίθετα, οι ομάδα ειδικών του ΠΟΥ ανασκοπεί τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν κάθε χρόνο, αλλά βέβαια, δεν έχει οδηγηθεί μπροστά σε νέα δεδομένα που να προβάλλουν την ανάγκη αλλαγής των συστάσεων του ΠΟΥ. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας λόγος να πούμε άλλα πράγματα στις μητέρες και όχι τον αποκλειστικό θηλασμό των έξι μηνών, εκτός εάν υπάρξουν καινούργιες, αξιόπιστες έρευνες και όχι απλώς μεμονωμένες γνώμες. Παραμένουν οι ίδιες συστάσεις ως έχουν.

Επί της ουσίας του ζητήματος, ο A Cattaneo αναφέρει (2): «Η οδηγία του ΠΟΥ για αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών για έξι μήνες δεν είχε ποτέ σκοπό να εφαρμόζεται σε όλα ανεξαιρέτως τα μωρά. Πρόκειται για μια οδηγία Δημόσιας Υγείας που χρησιμοποιείται για τη χάραξη εθνικών και επαγγελματικών οδηγιών και κανονισμών (για παράδειγμα, στις ετικέτες των βρεφικών τροφίμων). Τα βρέφη στην πραγματικότητα φυσικά και δεν ξυπνούν την ημέρα που γίνονται ακριβώς έξι μηνών και ζητούν ξαφνικά στερεές τροφές!!! Το κατά πόσο ένα μωρό είναι έτοιμο να τραφεί με στερεά τροφή για πρώτη φορά κατανέμεται όπως κάθε βιολογική μεταβλητή και όπως κάθε αναπτυξιακό στάδιο στα παιδιά, δηλαδή ως μια καμπύλη Bell, η οποία κατά τη γνώμη μου (γιατί δεν υπάρχει καμία έρευνα που να μας δείχνει αυτήν την καμπύλη) έχει το ψηλότερό της σημείο στους έξι μήνες και είναι περισσότερο τραβηγμένη προς τα δεξιά (δηλαδή περισσότερα βρέφη είναι έτοιμα να φάνε μετά και όχι πριν τους έξι μήνες). Γιατί δεν συγκεντρωνόμαστε στη φυσιολογία και τη νευρομυική ανάπτυξη του κάθε παιδιού για να συμβουλέψουμε τις μητέρες πότε να αρχίσουν κρεμούλες, αντί να πονοκεφαλιάζουμε με αμφισβητούμενες αποδείξεις;».

Στο βιβλίο μου «Προικισμένα μωρά εμπνευσμένοι γονείς: για μια άλλη προσχολική διατροφή» έγραφα δύο χρόνια πριν:

«Σύμφωνα με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα βρέφη είναι καλό να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Η οδηγία αυτή είναι γενική και έχει στόχο να ενθαρρύνει τον αποκλειστικό και μακροχρόνιο θηλασμό ανά τον κόσμο. Επιπρόσθετα αποθαρρύνει πολύ δημοφιλείς πρακτικές πρόωρης έναρξης στερεών τροφών που μπορούν να βλάψουν τα μωρά και που υπονομεύουν το μητρικό θηλασμό. Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι μωρά κάτω των τεσσάρων μηνών κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας αν τους δοθούν τροφές εκτός του γάλακτος. Δεν είναι ώριμα ακόμα στην ανάπτυξή τους και στο πεπτικό τους σύστημα ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα.

Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χρειάζεται προσαρμογή κάθε φορά στις ανάγκες του κάθε μωρού. Ανάμεσα στους τέσσερις και τους οκτώ μήνες της ζωής το φυσιολογικό βρέφος θα γευτεί τις πρώτες του κρεμούλες. Πότε ακριβώς πρέπει να ξεκινήσουμε στερεές τροφές στο μικρό μας; Η καλύτερη απάντηση είναι: όποτε το ζητήσει εκείνο. Τα μωρά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους σε αυτό το θέμα και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε το μικρό μας και τα δικά του μηνύματα. Κάθε μωρό είναι μοναδικό και, όπως συμβαίνει με όλους τους τομείς ανάπτυξης, προοδεύει σε διαφορετικούς χρόνους και ρυθμούς. Αν το βρέφος σας φαίνεται πεινασμένο μετά από το γάλα του, αν τον τελευταίο καιρό ξυπνάει τη νύχτα κλαίγοντας για γάλα, αν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον όταν τρώτε, αν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και να καθίσει με την υποστήριξή σας, τότε ίσως είναι καιρός να του προσφέρετε λίγη κρέμα, ακόμα κι αν είναι πέντε μηνών. Διαβάστε το δικό σας παιδί, όχι ό,τι σας λένε άλλοι για αυτό.»

Υπάρχουν λοιπόν μωρά που θέλουν ή είναι καλύτερο να ξεκινήσουν στερεές τροφές στους πέντε μήνες της ζωής τους. Υπάρχουν και άλλα που θέλουν ή θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσουν στους επτά μήνες της ζωής τους. Η απόφαση χρειάζεται να είναι εξατομικευμένη, «ακούγοντας» το δικό μας παιδί και σε συνεργασία με τον επαγγελματία υγείας που το παρακολουθεί. Αλλά εδώ υπάρχει δυστυχώς μια επιφύλαξη. Επειδή επί του παρόντος στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί παιδίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας που με τις συμβουλές τους, από άγνοια ή και πρόθεση, υποσκάπτουν την συνέχιση του μητρικού θηλασμού, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όποτε εισπράττουν την συμβουλή να ξεκινήσουν κρεμούλες στο βρέφος τους πριν τους έξι μήνες της ζωής του.

Φοβάμαι δυστυχώς ότι η όλη συζήτηση, με τις διαστάσεις που πήρε και τα διαστρεβλωμένα της μηνύματα, θα επιφέρει πλήγμα στην ψυχολογία των μητέρων που θέλουν να θηλάσουν. Οι γονείς που τρομάζουν από τέτοιες «ειδήσεις» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό δεν το κάνουν γιατί είναι φανατικοί ή ακραίοι, αλλά γιατί είναι δουλειά τους να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και τις οδηγίες διεθνών επιστημονικών οργανισμών που ισχύουν για το μητρικό θηλασμό εν έτι 2011.

 

 

Βιβλιογραφία

 

1. HYPERLINK "http://www.bmj.com/search?author1=Mary+Fewtrell&sortspec=date&submit=Submit" Fewtrell et al. Six months of exclusive breast feeding: how good is the evidence?

BMJ 2011; 342:c5955

2. HYPERLINK "http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5955.full/reply#bmj_el_248242" http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5955.full/reply#bmj_el_248242

3. HYPERLINK "http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed" http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

4. Fewtrell MS et al. HYPERLINK "http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17284769" Optimal duration of exclusive breastfeeding: what is the evidence to support current recommendations? Am J Clin Nutr. 2007 Feb;85(2):635S-638S.

5. HYPERLINK "http://www.babyfriendly.org.uk/items/item_detail.asp?item=680" http://www.babyfriendly.org.uk/items/item_detail.asp?item=680

6.http://www.babyfriendly.org.uk/pdfs/unicef_uk_response_to_BMJ_article_140111.pdf

7. Παπαβέντσης Σ. Προικισμένα μωρά εμπνευσμένοι γονείς: για μια άλλη προσχολική διατροφή. Πατάκης, 2010.

8. HYPERLINK "http://www.babyspace.gr/Article/Breastfeeding-and-food/343-3173.html" http://www.babyspace.gr/Article/Breastfeeding-and-food/343-3173.html

9. HYPERLINK "http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=378096&dt=14/01/2011" http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=378096&dt=14/01/2011

10. HYPERLINK "http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=239012&cid=14" http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=239012&cid=14

11. HYPERLINK "http://www.infactcanada.ca/whatsnew/who-recommendations-attack.html" http://www.infactcanada.ca/whatsnew/who-recommendations-attack.html

 

 

 

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Link to comment
Share on other sites

Αγλαια αυτο για τον ομφαλιο λωρο που αναφερεις τι ειναι?Μπορεις να αναφερθεις αναλυτηκοτερα?Κ επισης εμανα η παιδιατρος μου ειπε οτι αν θελω να θηλασω για χρονο πρεπει ο μικρος μου(5 μηνων) να παρει σιδηρο.Κι επισης εαν ενα παιδι τηρει τις προυποθεσεις που αναφερεις παραπανω,μπορει να ξεκινησει κρεμες,ομως ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να τραφει ενα παιδι.Ενα γενικο πλανο που να αναφερει καθε ποτε να τρωει στην αρχη κρεμα(μονο απογευμα ας πουμε κ μετα πρωι απογευμα)καθως οι αποψεις διαφερουν κ σ αυτο απο γιατρο σε γιατρο.Συγνωμη για το off!

 

Παντως γνωμη μου ειναι οτι αυτα που γραφονται-λεγονται κατα καιρους σκοπο εχουν να πληξουν το θηλασμο,να γεμισουν με αμφιβολειες μελουσες μαμαδες κ μ ενοχες τις υπολοιπες που θηλαζουν ειτε για να μη το ξανακανουν,ειτε για να μην εχουν το θαρρος να το διαδωσουν.

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Link to comment
Share on other sites

Αγλαια αυτο για τον ομφαλιο λωρο που αναφερεις τι ειναι?Μπορεις να αναφερθεις αναλυτηκοτερα?Κ επισης εμανα η παιδιατρος μου ειπε οτι αν θελω να θηλασω για χρονο πρεπει ο μικρος μου(5 μηνων) να παρει σιδηρο.

 

όσον αφορα για τον ομφαλιο λωρο ριξε μια ματια σε αυτο το αρθρο για να παρεις μια ιδεα..

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=334209&dt=28%2F05%2F2010

δυστηχως πολλοι γιατροι -για να μην πω ολοι- δεν ασχολουνται με το θεμα του ομφαλιου λωρου..:evil::evil:

όσον αφορα τον σιδηρο για τον γιο σου, να μας πεις σε ποιον γιατρο πας ,να παμε κι εμεις!! τετοια χαρτοριχτρα-μεντιουμ δεν πρεπει να υπαρχει..!!

ειναι αδιανοητο για εναν ΄΄επιστημονα-επαγγελματια΄΄ να βγαζει ενα συμπερασμα που δεν βασίζεται σε καποιο δεδομενο..εχει κανει εξετασεις αιματος ο γιος σου κι εχει καποιο προβλημα? ή απλα δεν ειχε τι αλλη αρλουμπα να πει και ειπε για το σιδηρο??? εαν το παιδακι σου δεν κανει εξετασεις και δεν βρεθει να εχει προβλημα ο σιδηρος του,εννοειτε οτι δεν του δινεις σιδηρο!!

υ.γ. δεν τα βαζω μαζι σου , αλλα εχω αγανακτησει με τους παιδιατρους..χθες μολις πηγα στον τριτο παιδιατρο..δεν μπορω να ακουω αλλες χαζομαρες απο αυτους....:evil::evil:

83hKp3.png

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...