Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ για τους Ρόμα


Recommended Posts

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: [email protected] ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

 

12 Ιουνίου 2010

 

Επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά – Μόνο ένα στα δέκα παιδιά πηγαίνει σχολείο

 

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν κατά το τελευταίο μήνα 35 κοινότητες στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (περιλαμβανόμενης της Κρήτης) και συγκέντρωσαν πληροφορίες για άλλες 10 κοινότητες στη Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

 

Βασικό αντικείμενο ήταν η καταγραφή της (μη) ισότιμης ένταξης των παιδιών Ρομά στην υποχρεωτική εκπαίδευση στα πλαίσια προγράμματος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC). Σε μερικές κοινότητες στην επίσκεψη μετείχε και το ERRC. ΕΟΔΜ, ΕΠΣΕ και ERRC επιβεβαίωσαν την εκτίμησή τους πως μόλις ένα στα δέκα παιδιά Ρομά ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης πηγαίνει σχολείο (ανεξάρτητα του αν και τι μαθαίνει εκεί) το Μάιο κάθε έτους.

 

Ήδη επισήμαναν στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου 26 κοινότητες όπου απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου για την άρση από το Σεπτέμβριο 2010 του εκπαιδευτικού αποκλεισμού ή διαχωρισμού των παιδιών Ρομά που γίνεται με αποκλειστική ή κύρια ευθύνη της πολιτείας. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο δίμηνο.

 

Αναδημοσιεύονται στη συνέχεια άρθρα τοπικών ΜΜΕ για τις επισκέψεις ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ σε Λαμία, Ανθήλη και Αταλάντη στη Φθιώτιδα καθώς και σε Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου και Νεροκούρου Δήμου Ελευθέριου Βενιζέλου Χανίων στην Κρήτη.

 

Στον καιρό των τσιγγάνων

Ο καταυλισμός των Ρομά της Αταλάντης

 

29 Μαΐου 2010

 

Περιοδεία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά στους καταυλισμούς των τσιγγάνων της Φθιώτιδας

http://ston-kairo-twn-tsiganwn.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html

 

 

Ως “Καμπούλ της Ελλάδας” έχει χαρακτηριστεί ο καταυλισμός των τσιγγάνων στον Ξηριά Λαμίας, όπως μας είπε ο Παναγιώτης Δημητράς, με τον οποίο επισκεφτήκαμε, και με την Ναυσικά Παπανικολάτου, τους καταυλισμούς της Λαμίας και της Αταλάντης. Ο Παναγιώτης Δημητράς και η Ναυσικά Παπανικολάτου εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η περιοδεία τους στους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα γίνεται στα πλαίσια προγράμματος συλλογής στοιχείων, κυρίως για την προβλήματα της εκπαίδευσης των τσιγγανόπουλων.

 

Στα πλαίσια αυτά επισκεφθήκαμε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο (ΙΑΚ) φροντίδας των Τσιγγάνων στον Ξηριά Λαμίας, τον Καταυλισμό στον Ξηριά, συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Καταυλισμού Κώστα Ζαφειρόπουλο, είδαμε και συζητήσαμε με τον απερχόμενο πρόεδρο Παντελή Τσακίρη και επισκεφθήκαμε τον νέο οικισμό των τσιγγάνων στην Ανθήλη. Στην Αταλάντη επισκεφθήκαμε τον Καταυλισμό και μαζί με εκπροσώπους των Ρομά είδαμε τον “χώρο” στον οποίο ο Δήμος Αταλάντης “θέλει” να πάνε οι τσιγγάνοι.

 

 

 

 

Σε ό,τι αφορά το Ιατροκοινωνικό Κέντρο, αυτό που απεκόμισα προσωπικά είναι ότι υπολειτουργεί. Η λειτουργία του είναι υπό την εποπτεία του Δήμου με πρόγραμμα ενταγμένο στο Γʼ ΚΠΣ. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβριο και παρατάθηκε η λειτουργία του με σκοπό την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Οι ειδικότητες που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία αυτών των Ιατροκοινωνικών Κέντρων είναι:

 

- Ένας/Μία (1) Ιατρός με ειδίκευση κατά προτεραιότητα στην γενική ιατρική, ή στην κοινωνική ιατρική, ή στην παθολογία ή στην παιδιατρική.

 

- Ένας/Μία (1) Κοινωνικός/ή Λειτουργός ή κοινωνιολόγος (πτυχιούχος ΑΕΙ/ΤΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος) κατά προτίμηση με εμπειρία η εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν τους τσιγγάνους, ελλείψει αυτών, πτυχιούχους ΑΕΙ, τμήματος Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Διοίκησης.

 

- Ένας/Μία (1) Επισκέπτης/τρια Υγείας ή Νοσηλευτής-τρια (πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ) με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ελλείψει αυτών βοηθοί νοσηλευτές των σχολών ΤΕΕ/ΜΤΕΝΣ/ΙΕΚ με άδεια άσκησης επαγγέλματος).

 

- Ένας/Μία ψυχολόγος (πτυχιούχος ΑΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος) κατά προτίμηση με εμπειρία ή εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν τσιγγάνους.

 

- Ένας/μία Γυμναστής ή/και ένας/μία ειδικός παιδαγωγός για δημιουργική απασχόληση (μουσικολόγοι, θεατρολόγοι, κ.λ.π.) πτυχιούχοι ΑΕΙ.

 

- Ένας/μία διαμεσολαβητής που θα προέρχεται από τον πληθυσμό αναφοράς του συγκεκριμένου οικισμού (θα προτείνεται από την Ομοσπονδία Τσιγγάνων) κατά προτίμηση να έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης για υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

 

Ο Διαμεσολαβητής θα συνεργάζεται με όλα τα τμήματα και θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα στελέχη του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και της ομάδας στόχου. Επίσης θα ασχολείται, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, για την έκδοση πιστοποιητικών, βιβλιαρίων υγείας και άλλων δημοσίων εγγράφων.

 

Από όλες αυτές τις ειδικότητες το Κέντρο στον Ξηριά διαθέτει τις δύο πρώτες και έχει ή είχε κάποια συνεργασία με τις δύο επόμενες ειδικότητες. Δεν έχει διαμεσολαβητή και γυμναστή/ειδικό παιδαγωγό.

 

Κανένα από τα παιδιά του καταυλισμού δεν πηγαίνει στο σχολείο. Είναι μια άκρως αρνητική εικόνα με πολλές ευθύνες στην οργανωμένη πολιτεία. Αυτό που διαπιστώσαμε από τις συζητήσεις είναι ότι υπάρχει η θέληση να μάθουν τα παιδιά γράμματα, αλλά είναι πολλοί παράγοντες που πρέπει να ξεπεραστούν. Μια πλευρά της υπόθεσης είναι και οι ευθύνες της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί προγράμματα για την εκπαίδευση των τσιγγανόπουλων. Ευθύνες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην καταδίκη της Ελλάδας, όπως έγινε πρόσφατα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εξώσεις Ρομά.

 

 

10 Ιουν 2010

Απολογούνται Λαμία και Αταλάντη για τους Ρομά

Ούτε ένα παιδί δεν βρήκαν οι επισκέπτες της Ε.Ε. στο σχολείο

http://ston-kairo-twn-tsiganwn.blogspot.com/2010/06/blog-post_10.html

 

εφημερίδα ΗΜΕΡΑ, 9.6.2010

http://sentra.sterea.gr/176_HMERA_LAMIAS_100609.pdf

 

Μόλις 1 στα 10 τσιγγανόπαιδα είναι στο σχολείο, το μήνα Μάιο. Αυτό διαπίστωσαν με επισκέψεις τους τόσο στον καταυλισμό των τσιγγάνων στον Ξηριά της Λαμίας όσο στην Ανθήλη και την Αταλάντη πριν λίγα εικοσιτετράωρα οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Ο Παναγιώτης Δημητράς και η Ναυσικά Παπανικολάτου προσπάθησαν να εντοπίσουν πόσα παιδιά τσιγγάνων πάνε στα σχολεία και βεβαίως στη συνέχεια τις αιτίες που τελικά αυτά τα παιδιά αποκλείονται από το σύστημα εκπαίδευσης.

 

«Τόσο στον Ξηριά της Λαμίας όσο και στην Ανθήλη και την Αταλάντη υπάρχει ουσιαστικός αποκλεισμός από την εκπαίδευση των παιδιών των Ρομά» διαπιστώνει ο κ. Παναγιώτης Δημητράς μιλώντας στην «Η» για τα συμπεράσματα αυτής της επίσκεψης. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει με έμφαση, «στην ίδια κατάσταση βρίσκονται άλλες 20 ακόμη κοινότητες Ρομά στη χώρα».

 

Οι συγκεκριμένες επισκέψεις εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο επισκέψεων στην κεντρική και νότια Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν, που έχουν σαν στόχο να εντοπίσουν όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση των τσιγγάνων, να προτείνουν βελτιώσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην περίπτωση που συνεχιστούν τα ίδια προβλήματα την επόμενη χρονιά να καταγγείλουν τη χώρα μας και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Υπάρχουν παιδιά τα οποία ακόμη δεν ξέρουν να γράφουν το επίθετό τους ή το μικρό τους όνομα» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, ενώ περιγράφοντας την εικόνα που εντόπισαν ουσιαστικά την περιέγραψαν ως «εικόνα του πλήρους ουσιαστικού αποκλεισμού».

 

Οπως ο κ. Δημητράς αποκάλυψε αυτά τα στοιχεία θα περιληφθούν στην έκθεση που θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες προς την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και στην κυβέρνηση συνολικότερα έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη να δοθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων «για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση».

 

Όπως οι ίδιοι σημειώνουν «το φθινόπωρο θα επανέλθουμε να δούμε τι υλοποιήθηκε από όλες αυτές τις προτάσεις που κρίνουμε ότι είναι απαραίτητες και στη συνέχεια θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας με την ελπίδα ότι μέχρι τότε το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις».

 

Πάντως, όπως διαπιστώνει ο ίδιος «στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καλούς νόμους και διατάξεις που υλοποιούνται όμως όταν υπάρχει βούληση…».

 

Το σχολείο.

 

Από τα κύρια ζητήματα τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι έτσι ώστε να υπάρξουν απαντήσεις, γιατί κανένα από τα παιδιά καταυλισμού δεν πηγαίνει στο σχολείο ήταν ότι συνολικά υπάρχουν ενστάσεις, αντιρρήσεις και αντιδράσεις για την ένταξη των παιδιών ισότιμα στα σχολεία. Διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει βούληση από τη πλευρά της πολιτείας να προσεγγίσει τα παιδιά για να τα εντάξει ανάλογα με τις δυνατότητές του είτε στα σχολεία είτε σε ειδικές τάξεις. Χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα αρνητική την εικόνα που βρήκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους σημειώνοντας πως «η οργανωμένη πολιτεία έχει πολλές ευθύνες»। Ανάμεσα στις διαπιστώσεις τους είναι και το γεγονός ότι ορισμένα από τα παιδιά έχουν την θέληση να πάνε στο σχολείο και έχουν τη θέληση να μάθουν γράμματα. Τα ζητήματα μεταφοράς τους στα σχολεία, η ένταξή τους στις τάξεις και συνολικότερα οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέχρι τη μεταφορά τους και τη ένταξή τους στο σχολείο είναι τα κεντρικά ζητήματα τα οποία αναμένεται να τεθούν στην ηγεσία του Υπουργείου».

 

Οι υποδομές

 

Μπορεί βασικό αντικείμενο της περιοδείας τους στους καταυλισμούς των τσιγγάνων να είναι η συλλογή στοιχείων για την εκπαίδευση στα παιδιά των τσιγγάνων ωστόσο όμως οι συνολικότερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι Ρομά δεν είναι αδιάφορες। Οι ελλείψεις στο Ιατροκοινωνικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στον Ξηριά της Λαμίας, οι χώροι στους οποίους θέλουν να μετακινήσουν τους τσιγγάνους αλλά και τα επιμέρους ζητήματα τα οποία κυριαρχούν ανάμεσά τους ήταν από τα βασικά θέματα τα οποία συζήτησαν και είναι αυτονόητο ότι θα περιληφθούν και στις εκθέσεις που θα καταθέσουν στα Ευρωπαϊκά όργανα.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους συζήτησαν με τον πρόεδρο του καταυλισμού στον Ξηριά της Λαμίας κ. Κώστα Ζαφειρόπουλο, ενώ συγχρόνως συζήτησαν και με τον απερχόμενο πρόεδρο Παντελή Τσακίρη και επισκέφθηκαν τον νέο οικισμό των τσιγγάνων στην Ανθήλη αλλά και την περιοχή στην οποία ο δήμος της Αταλάντης θέλει να μεταφέρει τους τσιγγάνους.

 

Λύσεις στο πόδι «Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αταλάντη θυμίζουν ένα νέο Απαρτχάιντ των Ρομά» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «διαμορφώνουν συνθήκες απλά και μόνο με κάποιες περιφράξεις που βάζουν σε μια περιοχή για να μετακινήσουν εκεί την μιζέρια τους οι τσιγγάνοι». Όπως ο ίδιος περιγράφει «οι συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και εκείνες που θα διαμορφωθούν μελλοντικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας απέναντι στην Ε।Ε. για να κατασκευάσει». Μάλιστα υπογραμμίζει με έμφαση πως «όλα αυτά θυμίζουν την παλιά ρατσιστική αντίληψη που κυριαρχεί για να βγάλουν τους Ρομά εκτός της οικιστικής περιοχής». Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος δεν διστάζει να υπογραμμίσει με έμφαση «πως αυτή την εικόνα θα την μεταφέρει σε όλους τους αρμόδιους». Πάντως, όπως υποστηρίζει, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ανθρώπινες συνθήκες και όπως σημειώνει «αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια δεν θα διστάζουμε να φτάσουμε τόσο στην Ελληνική δικαιοσύνη όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια».

 

Οι ελλείψεις

 

Σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση και τη λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, που λειτουργεί στη Λαμία διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των ειδικοτήτων που πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν σε αυτό υπάρχουν μόνο οι ελάχιστες και μάλιστα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του έτους। Υπογραμμίζουν μάλιστα με σαφήνεια πως υπήρχαν υποσχέσεις ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά προς το παρόν όμως δεν ισχύει τίποτα। Επίσημα διαβεβαιώνουν ότι μέχρι το τέλος του 2009 οι πληρωμές γίνονταν από το Γ΄ ΚΠΣ από κει και μετά οι δαπάνες είναι σε βάρος του εθνικού προϋπολογισμού। Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνονται πληρωμές και έτσι οι εργαζόμενοι περιμένουν την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν πάρει κάποιες συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το τιθα μπορούσε να γίνει। Σε ό,τι αφορά την πιθανή ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ τίποτα δεν έχει συζητηθεί και πολύ περισσότερο φαίνεται ότι το θέμα είναι εγκλωβισμένο μέσα στην γραφειοκρατία και στην οικονομική κρίση.

 

Λεπρός καιρός τσιγγάνων

Άρθρο της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ

10.6.2010

http://sentra.sterea.gr/177_HMERA_LAMIAS_100610.pdf

 

Η πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κέντρου για τα δικαιώματα των ROMA και του «παρατηρητήριου του Ελσίνκι» στην Φθιώτιδα ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των τσιγγάνων, στον Ξηριά της Λαμίας και στην Αταλάντη.

 

Ενδεικτικό του μεγέθους του κοινωνικού (τους) αποκλεισμού είναι το γεγονός πως ούτε το τσιγγανόπουλο κάθεται στα έδρανα κάποιας σχολικής τάξης. Στην πρωτεύουσα του νομού η «ιατροκοινωνική» φροντίδα που παρέχεται στους ROMA είναι ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, καθώς οι άνθρωποι είναι παρατημένοι σε άθλιες συνθήκες. Όσο για την λοκρική πόλη, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Με ομόφωνη(!) απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εξοβελίστηκαν κάποια χιλιόμετρα εκτός των αστικών ορίων, σε μια χαραμάδα. Οδηγώντας τον εκπρόσωπο του «παρατηρητήριου» να μιλήσει για συνθήκες «απαρτχάιντ» και για φαινόμενο κραυγαλέου ρατσισμού. Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη. Ότι στην γκεττοποίηση των κοινοτήτων συμβάλλουν –με τον τρόπο τους- και οι ίδιοι οι επικεφαλής τους. Κάποιοι φύλαρχοι, που απολαμβάνουν κύρος κι εξουσία από την εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες (και φυσικά κέρδη), δεν επιθυμούν αλλαγές στα κοινωνικά και πολιτισμικά ήθη των ομοφύλων τους. Έτσι ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται, καθώς εσωτερικοί κι εξωτερικοί παράγοντες συγκλίνουν στην γραμμική αναπαραγωγή των υφιστάμενων σχέσεων.

 

Η παρατήρηση είναι ορθή, δεν μπορεί ωστόσο νʼ αποτελεί άλλοθι για την απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλλει κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας. Σημαίνει, απλώς, ότι απαιτούνται σύνθετες δράσεις και υλικά κίνητρα για τους ROMA. Ώστε να εκφραστούν εκείνες οι δυνάμεις των κοινοτήτων τους που κατανοούν τα αδιέξοδα της καθήλωσης και της αυτοπεριθωριοποίησης. Ζητώντας τα δικαιώματα που αυτονόητα δικαιούνται.

 

Καθώς δεν έχει νόημα –από την άποψη της κοινωνικής δημοκρατίας- μια βίαιη προσαρμογή των ανθρώπων σε έξωθεν επιβαλλόμενα πρότυπα. Ο μετασχηματισμός απαιτεί την σύνδεση των ρηξικέλευθων πυρήνων στους κόλπους των ROMA, μʼ εκείνους τους δασκάλους, νομικούς, αρχιτέκτονες, γιατρούς, που θα συμβάλλουν στην υποστήριξη των δικαιωμάτων τους. Πρόκειται για μια δύσκολη και συχνά συγκρουσιακή διαδικασία. Ικανή, όμως, νʼ αλλάξει την προδιαγεγραμμένη δύστυχη πορεία των ανθρώπων.

 

Σχετικό άρθρο είχε και ο «Λαμιακός Τύπος» τηε 9 Ιουνίου 2010: http://2.bp.blogspot.com/_tql2QeD34Us/TA84GPFI2BI/AAAAAAAAF9U/AsqDcdyg6ts/s400/lam_09-06-10.jpg

 

 

Νέα Κρήτη

 

Επιθεώρηση στον καταυλισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=735926

 

02/06/2010

Σκάνδαλο χαρακτήρισε το θέμα των δανείων που χορηγήθηκαν στους τσιγγάνους στην Ελλάδα ο εκρόσωπος του ελληνικού παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι καθώς όπως είπε δόθηκαν σε επιτήδειους και όχι σε αυτούς που έπρεπε. Ο κ. Δημητράς βρέθηκε στον καταυλισμό με εκπροσώπους και άλλων φορέων μιλώντας για απόλυτη εξαθλίωση και αποχή των παιδιών από το σχολείο αφού δεν μπορούν ούτε να πλυθούν.

 

 

ΝΤΟΜΙΝΟ

 

Κρίμα...

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=736185

 

03/06/2010

 

Η ΕΙΚΟΝΑ που παρουσιάζει σήμερα ο καταυλισμός των τσιγγάνων στην Αλικαρνασσό είναι πραγματικά τραγική. Όποιος κι αν έφταιξε για την κατάσταση, δε φταίνε σε τίποτα τα πάνω από 140 παιδιά που μένουν στο χώρο αυτό χωρίς ρεύμα, αποχετευτικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με το ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί δεν μπορούν να πλυθούν ή να διαβάσουν το βράδυ χωρίς φωτισμό...

 

ΠΑΤΡΙΣ

Hμ/νία - Ώρα: 3/6/2010, 17:38

 

Αυτοψία στον καταυλισμό

http://www.patris.gr/print/180704

 

 

 

 

Τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αλικαρνασσό επισκέφθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηράκλειο, κ. Νίκος Γαγκιωλάκης και Λεωνίδας Δρανδάκης αντίστοιχα.

 

Ο κ. Δημητράς που ως γνωστόν δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τους Ρομά βρέθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο προγράμματος που έχει να κάνει με το σχολείο και τα τσιγγανόπουλα καθώς δυστυχώς καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα μαθητικής διαρροής.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 70 παιδιά που εγγράφονται στο σχολείο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ένα ποσοστό της τάξεως του 75% στην πορεία εγκαταλείπει το σχολείο για διαφόρους λόγους που έχουν να κάνουν είτε με τη μη προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είτε με τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης του.

 

Ο κ. Δημητράς διαπίστωσε τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων του καταυλισμού ενώ έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων κυρίως σε σχέση με τη ρευματοδότηση και την υδροδότηση των παραπηγμάτων τους. Επίσης έγινε αναφορά και στο θέμα των δανείων που δόθηκαν στους τσιγγάνους υπό συνθήκες που ως γνωστόν διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

 

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης καθώς δάνεια δόθηκαν και σε ανθρώπους που δεν τηρούσαν τα κριτήρια, ενώ άλλοι δικαιούχοι με την είσπραξη των χρημάτων ήταν σαν να έβαλαν μία «θηλιά» στο λαιμό τους.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Δρανδάκης, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ένωσης πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δάνεια δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν εισόδημα από 3000 έως 12000 ευρώ και ως εκ τούτου ήταν αδύνατον να τα αποπληρώσουν. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά ως προς όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αφού δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος όπως συμβαίνει με τα δάνεια όλων των άλλων Ελλήνων.

 

Τέλος η αντιπροσωπεία των φορέων επισκέφθηκε και το Ιατρικό Κέντρο της Αλικαρνασσού για την περίθαλψη των τσιγγάνων. Η λειτουργία του ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Ήταν πλήρως στελεχωμένο (με γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό και κοινωνιολόγο) και μέχρι πρότινος προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους του καταυλισμού. Είναι ενδεικτικό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τηρούνταν ο εμβολιασμός των τσιγγάνων ενώ υπήρχε ιατρικό αρχείο. Δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε, με τη λήξη του προγράμματος, έληξε και η χρηματοδότηση του με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

 

haniotika-nea.gr

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΣΕ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ

Στο σχολείο μόνο ένα στα δέκα τσιγγανόπαιδα

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=47377

 

Δημήτρης Μαριδάκης | 03.06.2010

 

 

 

Μόλις ένα στα δέκα τσιγγανόπαιδα πανελλαδικά πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, ενώ όπως διαπίστωσαν χθες οι άνθρωποι του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων

το ίδιο συμβαίνει και στον τσιγγάνικο καταυλισμό των Νεροκούρου στα Χανιά.

Τα μέλη των δύο οργανώσεων επισκέφθηκαν τον καταυλισμό χθες το απόγευμα, αφού νωρίτερα είχαν επισκεφθεί τον καταυλισμό της Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο.

Οι κ.κ. Παναγιώτης Δημητράς και Ναυσικά Παπανικολάου συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα με μέλη της κοινότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εστίασαν ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης.

 

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, τα παιδιά του καταυλισμού δεν πάνε στο σχολείο, παρότι κάποια από αυτά είχαν εγγραφεί στην άρχη της χρονιάς, ενώ κάποια άλλα είχαν ολοκληρώσει παλαιότερα κάποια τάξη του Δημοτικού.

Παρόλα αυτά, τα παιδιά διατηρούν μια επαφή με την εκπαίδευση, αφού εθελόντρια δασκάλα από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών επισκέπτεται τον καταυλισμό και παραδίδει μαθήματα στα παιδιά.

 

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κ. Δημητράς αναφερόμενος στους δύο καταυλισμούς που επισκέφθηκε στην Κρήτη, σημείωσε σχετικά: "Η εικόνα των συνθηκών διαβίωσης είναι πολύ διαφορετική ανάμεσα στον μικρό καταυλισμό στα Νεροκούρου και τον μεγάλο, διπλό καταυλισμό στην Αλικαρνασσό. Στα Νεροκούρου, οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανεκτές έως καλές. Αντίθετα στη Νέα Αλικαρνασσό είναι άθλιες και τα πράγματα είναι χειρότερα από πριν πάρα πολλά χρόνια που είχαμε έρθει. Αυτό είναι αναμενόμενο διότι δεν προχώρησε η ιστορία με τα δάνεια που έγιναν απάτες, τους έκοψαν το ρεύμα κ.λπ. Εδώ, (σ.σ. στα Νεροκούρου) η προσέγγιση είναι πιο θετική αλλά όμως και στις δύο περιοχές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν βρίσκεις παιδί που να πηγαίνει σχολείο, όπως δεν βρίσκεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα".

 

Ειδικά για το θέμα της εκπαίδευσης ο κ. Δημητράς τόνισε πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου υπολογίζεται ότι τον Μάιο μήνα είναι σχεδόν απίθανο το ένα στα 10 τσιγγανόπαιδα να βρίσκεται στο σχολείο: "Όσο κι αν λέμε ότι οι γονείς τον αθίγγανων δεν φροντίζουν -ανέφερε συνεχίζοντας- πρέπει να μην ξεχνάμε ότι υποχρεωτική εκπαίδευση είναι υποχρέωση και για την πολιτεία. Και να μην θέλει ο γονιός, η πολιτεία πάει υποχρεωτικά να το πάρει κι άμα χρειαστεί υπάρχει και η Αστυνομία, υπάρχει και ο εισαγγελέας".

 

Ο κ. Δημητράς τόνισε μάλιστα ότι η γενική γραμματέας της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Δραγώνα, η οποία είχε εργαστεί παλαιότερα στο πρόγραμμα που αφορούσε τα παιδιά των τσιγγάνων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, έχει περιγράψει, σε επιστολή της προς το Παρατηρητήριο, τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση: "Δεν αρκεί να τα γράψουμε τα παιδιά τον Σεπτέβριο. Δεν κάναμε περίπου τίποτα αν τα γράψουμε και μετά σταματήσουν. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση για το αν πηγαίνουν σχολείο, και δουλειά μέσα στις οικογένειες των τσιγγάνων με κοινωνικούς λειτουργούς. Κι αυτό γιατί θα πρέπει οι κοινότητες των τσιγγάνων να καταλάβουν ότι το κράτος ενδιαφέρεται γι' αυτούς και ότι είναι καλό τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο", είπε ο κ. Δημητράς και πρόσθεσε εκτός από τις οικογένειες ανάλογη προθυμότητα θα πρέπει να επιδείξουν και οι διευθυντές των σχολείων και οι δήμαρχοι αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.

 

Ερωτηθείς ο κ. Δημητράς αν παρατηρούνται κρούσματα ρατσισμού στα σχολεία, που λειτουργούν ανασταλτικά ώστε να μην παραμένουν τα παιδιά στα σχολεία, απάντησε μεταξύ άλλων: "Κρούσματα ρατσισμού συναντάμε και προς τους τσιγγάνους όπως συναντάμε και με τους μετανάστες. Τα στερεότυπα, ωστόσο, οφείλονται περισσότερο στην άγνοια και ελάχιστα στην ιδεολογία. Επίσης τα κρούσματα ρατσισμού δεν είναι μεταξύ παιδιών αλλά είναι μια κατάσταση που μεταφέρεται από το σπίτι. Έτσι, αν στο παιδί δώσεις μια άλλη γνώση στο σχολείο τότε θα μεταφέρει κάτι άλλο και σπίτι και μπορεί έτσι ίσως να διορθώσει και λίγο τον γονιό".

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


12 Ιουνίου 2010

Επιστολή σε Υπουργό Εσωτερικών για «απαρτχάιντ» για τους Ρομά σε Μελιγαλά – Αταλάντη

 

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) δημοσιοποιούν σήμερα την ακόλουθη επιστολή που έστειλαν στις 10 Ιουνίου 2010 στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση. Στην επιστολή αυτή καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον παράνομα δημιουργηθέντα από την πολιτεία οικισμό για τους Ρομά του Μελιγαλά Μεσσηνίας και το σχεδιαζόμενο το ίδιο παράνομα οικισμό για τους Ρομά της Αταλάντης Φθιώτιδας. Πρόκειται για δύο παραδείγματα «θεσμοθετημένου απαρτχάιντ», όρο που χρησιμοποίησε πρώτη η Josephine Verspaget, Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά/Τσιγγάνους, κλείνοντας την τριήμερη παραμονή της Ομάδας τον Ιούνιο 2001 στην Αθήνα. ΕΠΣΕ και ΕΟΔΜ υπενθυμίζουν πως, από τότε, η Ελλάδα καταδικάστηκε δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) για τις συνεχιζόμενες άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων Ρομά και τις εκατοντάδες παράνομες αναγκαστικές εξώσεις. σας παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα για να ματαιωθεί η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση και αντί για αυτή να προγραμματισθεί η κατασκευή οικισμού στο χώρο του ΟΕΚ στην Αταλάντη. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ παρακαλούν τον Υπουργό να δώσει εντολή για την άμεση εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους Ρομά στην Αταλάντη και στο Μελιγαλά, στους χώρους όπου σήμερα κατοικούν, καθώς και για τον προγραμματισμό μόνιμης εναλλακτικής ανθρώπινης στέγασης των Ρομά κοντά στην πόλη του Μελιγαλά. Στην επιστολή περιλαμβάνετε σχετικό φωτογραφικό υλικό.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: [email protected] ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

 

Κύριο Γιάννη Ραγκούση

Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Τηλ.: 2131313506 Fax: 2103641048 e-mail: [email protected]

 

10 Ιουνίου 2010

Θέμα: «Απαρτχάιντ» για τους Ρομά σε Μελιγαλά - Αταλάντη

 

Κύριε Υπουργέ

 

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), συχνά σε συνεργασία μεταξύ τους όπως και με διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων των Ρομά στην Ελλάδα από το 1996.

 

Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η ΕΟΔΜ, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει διεξάγει έρευνα και συντάξει έκθεση για τις δράσεις στην Ελλάδα που στοχεύουν στη βελτίωση της επίδρασης των πολιτικών και των προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια προγράμματος που συντονίζει στο ευρωπαϊκό επίπεδο το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC). Επίσης, όπως γνωρίζετε, στις 25 Μαΐου 2010, δημοσιοποιήθηκε η δεύτερη μέσα σε πέντε χρόνια καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) μετά από τη συλλογική προσφυγή Διεθνές Κέντρο για τη Νομική Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Centre for the Legal Protection of Human Rights, INTERIGHTS) εναντίον Ελλάδας για τις συνεχιζόμενες άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων Ρομά και τις εκατοντάδες παράνομες αναγκαστικές εξώσεις (επισυνάπτεται σχετικό δελτίο τύπου). Το ΕΠΣΕ συνεργάστηκε με το INTERIGHTS στην υποβολή της συλλογικής προσφυγής και θα ενημερώσει τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση της απόφασης αυτής της ΕΕΚΔ.

Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ έχουν επισκεφθεί κατά τον τελευταίο μήνα περί τις 35 κοινότητες Ρομά, οι περισσότερες από τις οποίες ζουν κάτω από τις απαράδεκτες συνθήκες που οδήγησαν στην καταδίκη από την ΕΕΚΔ. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε λεπτομερειακά για αυτές. Στην παρούσα επιστολή, όμως, επικεντρωνόμαστε σε δύο κοινότητες για τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση με την έγκριση και χρηματοδότηση του υπουργείου σας, σχεδίασε και σε μιαν περίπτωση υλοποίησε, παράνομη μεταστέγαση Ρομά σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς έστω την κατασκευή σε αυτές των προβλεπόμενων και από την ελληνική νομοθεσία υποδομών. Στην ουσία, η ελληνική πολιτεία σχεδίασε την «εξορία» αυτών των προφανώς ανεπιθύμητων Ρομά από τις αντίστοιχες πόλεις σε περιοχές όπου θα ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες «απαρτχάιντ».

 

Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε πρώτη η Josephine Verspaget, Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά/Τσιγγάνους, κλείνοντας την τριήμερη παραμονή της Ομάδας τον Ιούνιο 2001 στην Αθήνα, η οποία περιλάμβανε επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά στον Ασπρόπυργο, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι (Ολυμπιακό Στάδιο) και τα Σπάτα. Μετά την επίσκεψη στον οικισμό των Σπάτων (5 χμ μακριά από το τελευταίο σπίτι της πόλης, μέσα σε ορεινή περιοχή, χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό και χωρίς πρόσβαση τότε των παιδιών σε σχολείο), η υπεύθυνη του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε στα ΜΜΕ: «υπάρχουν συνθήκες θεσμοθετημένου απαρτχάιντ για πολλούς Ρομά, όταν τους εγκαθιστούν διά της βίας σε χωριστές περιοχές μακριά από την υπόλοιπη κοινωνία. Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη συμφώνησε ότι η εγκατάσταση των Ρομά σε τέτοιες περιοχές, όπως στα Σπάτα, σε εφαρμογή του άρθρου 3.1 υπουργικής απόφασης του 1983, αποτελεί μορφή θεσμοθετημένου απαρτχάιντ». (http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/articles/pr01_20_09_01.rtf).

Σήμερα, λοιπόν, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, οι οικογένειες Ρομά μετεγκαταστάθηκαν πριν τρία χρόνια από συνοικία της πόλης σε περιοχή περίπου 2 χμ μακριά από αυτή. Εκεί, η πολιτεία έκτισε οκτώ τσιμεντένιες βάσεις για να μεταφέρουν τις παράγκες τους οι Ρομά, αντί να τους παράσχει αξιοπρεπείς οικίες όπως σε άλλες περιοχές της χώρας και όπως τους είχε υποσχεθεί («λυόμενα»). Έκτισε ένα συγκρότημα κοινόχρηστων χώρων υγιεινής και ένα πέτρινο κτίριο πολλαπλών χρήσεων (και με τζάκι!) που όμως είναι ημιτελές και εγκαταλειμμένο. Φυσικά δεν υπάρχει παροχή ρεύματος και νερού εκτός από τον κοινόχρηστο χώρο με αποτέλεσμα να έχουν κάνει οι Ρομά επικίνδυνες συνδέσεις για να παίρνουν ρεύμα. Ενδεικτικό δε της βούλησης της πολιτείας να «ξεφορτωθεί» τους Ρομά είναι πως δεν διαθέτει μεταφορικό μέσο για να πηγαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο στο οποίο πήγαιναν με τα πόδια όταν έμεναν μέσα στην πόλη πριν τη μετεγκατάσταση. Αντίθετα ο Δήμος διαθέτει ταξί για άλλα παιδιά: http://www.meligala.gr/train.php.

 

Ανάλογο εγχείρημα επιχειρείται τώρα και στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Υπάρχουν περί τις 25 οικογένειες που κατοικούν σε οικόπεδο του ΟΕΚ στις παρυφές της πόλης. Το λογικότερο θα ήταν ο ΟΕΚ να χτίσει για αυτές στο χώρο αυτό τις απαραίτητες υποδομές και οικίες για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως με επιτυχία έκανε σε άλλες περιοχές της χώρας για τους Ρομά. Αντί για αυτό όμως, το υπουργείο σας έχει εγκρίνει χρηματοδότηση έργου για τη μετεγκατάστασή τους σε οικόπεδο που αγόρασε ο Δήμος σε απόσταση 2,2 χμ μακριά από το τελευταίο σπίτι της πόλης στο μέσο μιας ορεινής και δύσβατης περιοχής! Στο χώρο αυτό δημοπρατήθηκε η κατασκευή τσιμεντένιων βάσεων για να μεταφέρουν τις παράγκες τους οι Ρομά (αντί να δοθούν αξιοπρεπείς οικίες όπως σε άλλες περιοχές της χώρας), ενός συγκροτήματος κοινόχρηστων χώρων υγιεινής, αγωγού και δεξαμενής ύδρευσης, καθώς και ασφαλτόστρωση του δρόμου. Παροχή ρεύματος δεν προβλέπεται, ενώ είναι πιθανότατο πως δεν θα υπάρχει μεταφορά των παιδιών σε δημοτικό σχολείο. Ας σημειωθεί πως σήμερα το παρακείμενο στον καταυλισμό 1ο Δημοτικό Σχολείο αρνείται την εγγραφή των μαθητών Ρομά. Έτσι, τα παιδιά αυτά πήγαιναν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στην άλλη άκρη της πόλης, για λίγες εβδομάδες μέχρι να σταματήσει αυθαίρετα η μεταφορά τους με λεωφορείο. Την παράνομη και ρατσιστική αυτή εγκατάσταση έχει καταγγείλει ακόμα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως και στο Συνήγορο του Πολίτη, η Ελένη Λαουτάρη, ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπεί τους θιγόμενους Ρομά και οργάνωσε την επίσκεψή μας στον καταυλισμό.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει εξουσιοδοτήσεις ενδιαφερόμενων Ρομά από τις δύο κοινότητες για την εκπροσώπησή τους σε θέματα εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης και ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση (είναι στη διάθεσή σας), σας παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα για να ματαιωθεί η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση και αντί για αυτή να προγραμματισθεί η κατασκευή οικισμού στο χώρο του ΟΕΚ στην Αταλάντη. Παράλληλα, παρακαλούμε να δώσετε εντολή για την άμεση εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους Ρομά στην Αταλάντη και στο Μελιγαλά, στους χώρους όπου σήμερα κατοικούν, καθώς και για τον προγραμματισμό μόνιμης εναλλακτικής ανθρώπινης στέγασης των Ρομά κοντά στην πόλη του Μελιγαλά.

 

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες από τους σημερινούς καταυλισμούς και το χώρο μετεγκατάστασης στην Αταλάντη που βγάλαμε στις 19 και 23 Μαΐου 2010, σε Αταλάντη και Μελιγαλά αντίστοιχα.

 

Με τιμή

 

Ναυσικά Παπανικολάτου Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος ΕΟΔΜ Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: [email protected] ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

25 Μαΐου 2010

 

Δεύτερη ευρω-καταδίκη Ελλάδας για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εξώσεις Ρομά

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καλοδέχεται τη δεύτερη μέσα σε πέντε χρόνια καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων μετά από τη συλλογική προσφυγή Διεθνές Κέντρο για τη Νομική Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Centre for the Legal Protection of Human Rights, INTERIGHTS) εναντίον Ελλάδας (προσφυγή με αριθμό 49/2008) για τις συνεχιζόμενες άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων Ρομά και τις εκατοντάδες παράνομες αναγκαστικές εξώσεις. Το ΕΠΣΕ συνεργάστηκε με το INTERIGHTS στην υποβολή της συλλογικής προσφυγής.

 

Στην απόφαση, η Επιτροπή κατονομάζει ενδεικτικά τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης

στον καταυλισμό των Σπάτων που φιλοξενεί οικογένειες σε προκατασκευασμένες κατοικίες χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τρεχούμενου νερού και κεντρικής αποχέτευσης, αλλά αντʼ αυτών έχουν γεννήτριες ρεύματος και δεξαμενές νερού•

στον καταυλισμό του Ασπροπύργου που δεν έχει βασικές παροχές κοινής ωφέλειας και

στον καταυλισμό της Κομοτηνής (Αλάν Κογιού).

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων τις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά στην Πάτρα, στο Βοτανικό (Αθήνα) και στα Χανιά.

 

Ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχθεί πως το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για τη στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά απέτυχε, πως τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια δεν βοήθησαν Ρομά να μετεγκατασταθούν από άθλιους καταυλισμούς σε αξιοπρεπείς οικείες, και πως αντίθετα έγιναν εκατοντάδες παράτυπες ή παράνομες αναγκαστικές εξώσεις Ρομά. Οι αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές πρέπει να ερευνήσουν αυτές τις καταγγελίες που προκάλεσαν δύο διεθνείς καταδίκες σε πέντε χρόνια και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Η κυβέρνηση πρέπει στη συνέχεια να αναθέσει σε νέα πρόσωπα την υλοποίηση ενός ολιστικού και αποτελεσματικού προγράμματος ένταξης ώστε να συμμορφωθεί με τη διπλή καταδίκη για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και να αποφύγει τρίτη καταδίκη σε μερικά χρόνια. Η νέα προσέγγιση προϋποθέτει ότι οι αρχές θα συνεργαστούν απʼ ευθείας με τους Ρομά που ζουν σε εξαθλιωμένους καταυλισμούς και με αυτούς που πραγματικά τους εκπροσωπούν, εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα πρακτική συνεργασίας με αυτό-αναγορευμένους ή/και διορισμένους από την πολιτεία αφομοιωμένους ʽηγέτεςʼ Ρομά.»

 

Ανάλυση της απόφασης

 

Η απόφαση καταδίκης της Ελλάδας ελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου 2009 και δημοσιοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2010 και αφορούσε τη συλλογική προσφυγή Διεθνές Κέντρο για τη Νομική Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Centre for the Legal Protection of Human Rights, INTERIGHTS) εναντίον Ελλάδας (προσφυγή με αριθμό 49/2008 ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Committee of Social Rights, ECSR) αποφάσισε ομόφωνα ότι υπάρχει παραβίαση του Άρθρου 16 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη επειδή οι διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών Ρομά δεν λαμβάνονται επαρκώς υπʼ όψη, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών Ρομά να εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες ελάχιστες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι υπάρχει παραβίαση του Άρθρου 16 του Χάρτη και επειδή οικογένειες Ρομά εξακολουθούν να υφίστανται αναγκαστικές εξώσεις κατά παράβαση του Χάρτη και ότι η προσφυγή σε ένδικα μέσα δεν είναι επαρκώς διαθέσιμη σʼ αυτές.

 

Στην απόφασή της του 2009, η ECSR υπενθύμισε ότι στη σχετική προηγούμενη απόφασή της της 8ης Δεκεμβρίου 2004 στην προσφυγή Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων Ρομά (European Roma Rights Center) εναντίον Ελλάδας (προσφυγή με αριθμό 15/2003 ), είχε ήδη κρίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραβίαζε το Άρθρο 16 του Χάρτη επειδή αφʼ ενός υπήρχαν ανεπαρκείς μόνιμες κατοικίες για τους Ρομά και αφʼ ετέρου ανεπαρκής αριθμός προσωρινών κατοικιών ή καταυλισμών και ότι πολλά άτομα Ρομά ζούσαν υπό απαράδεκτες συνθήκες. Παράλληλα, και τότε η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραβίαζε το Άρθρο 16 του Χάρτη γιατί, μεταξύ άλλων, οι Ρομά υφίσταντο συχνά αναγκαστικές εξώσεις, κατά παράβαση του Χάρτη. το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι υπήρξε η βασική πηγή πληροφοριών για τις δύο καταγγέλουσες οργανώσεις, την ERRC και το INTERIGHTS, με τις οποίες συνεργάζεται στενά.

Υπενθυμίζοντας την απόφασή της του 2004, η ECSR παρατήρησε ότι η Ελλάδα απέτυχε ως το 2009 να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που της είχε προτείνει στην απόφαση εκείνη, πέντε χρόνια πριν. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πληροφορήσει την ECSR για την πρόοδό της στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ρομά. Είχαν εγκριθεί 9.000 στεγαστικά δάνεια και εκταμιευθεί πάνω από 5.000, ενώ είχε κατασκευασθεί μόνιμος καταυλισμός στη Μεσσηνία. Η κυβέρνηση πρόβαλε και την, άσχετη με τη στέγαση των Ρομά αλλά πολύ σημαντική για τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους, ίδρυση ιατροκοινωνικών κέντρων, καθώς και τις εξελίξεις στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Επιπλέον, αναφορικά με το πλήθος αποδείξεων για εξώσεις που υποβλήθηκαν στην ECSR, η κυβέρνηση αμφισβήτησε λεπτομέρειες για μερικές από τις περιστάσεις ορισμένων από αυτές.

 

Ωστόσο, η ECSR έκρινε ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία ότι πολλά άτομα Ρομά εξακολουθούν να διαβιούν σε συνθήκες που δεν ικανοποιούν τα ελάχιστα επιτρεπτά στάνταρντς. Στήριξε τα συμπεράσματά της σε υλικό που έλαβε όχι μόνο από το INTERIGHTS αλλά και από άλλες πηγές, όπως η έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η έκθεση για το 2008 της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρωπου, η ετήσια έκθεση για το 2007 του Συνηγόρου του Πολίτη, η έκθεση της Ανεξάρτητης Εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για Μειονοτικά Θέματα προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά από επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2008 , η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (European Commission against Racism and Intolerance ) καθώς επίσης και η έκθεση της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. με τίτλο «Συνθήκες στέγασης των Ρομά και άλλων νομάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (“Housing conditions of Roma and Travellers in the European Union”) (Οκτώβριος 2009). Η ECSR αναφέρθηκε ειδικότερα, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα:

τον καταυλισμό των Σπάτων κοντά στην Αθήνα που φιλοξενεί οικογένειες σε προκατασκευασμένες κατοικίες χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τρεχούμενου νερού και κεντρικής αποχέτευσης, αλλά αντʼ αυτών έχουν γεννήτριες ρεύματος και δεξαμενές νερού•

• τον καταυλισμό του Ασπροπύργου που δεν έχει βασικές παροχές κοινής ωφέλειας και

• τον καταυλισμό της Κομοτηνής (Αλάν Κογιού).

Η ECSR προσέθεσε ότι υπάρχουν βασικές δομικές ελλείψεις και σε πολλούς άλλους καταυλισμούς, όπως προκύπτει από τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη το 2007 όπου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και αποχέτευσης σε όλους τους καταυλισμούς.

 

Επιπροσθέτως, απαντώντας στον ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης ότι η νομοθεσία προσφέρει επαρκή προστασία κατά των διακρίσεων, η ECSR παρατήρησε ότι, τόσο γενικότερα όσο και ειδικά στην περίπτωση των Ρομά, η εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης δεν αρκεί από μόνη της ως προστασία κατά των διακρίσεων. Προκειμένου να επιτευχθεί η ίση μεταχείριση πρέπει να ληφθούν υπʼ όψη και οι διαφορές. Η ECSR μάλιστα έκρινε ότι οι ειδικότερες διαφορές των Ρομά δεν λαμβάνονται επαρκώς υπʼ όψη και, ως εκ τούτου, οι Ρομά υφίστανται διακρίσεις στην απόλαυση του δικαιώματος στέγασης, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Χάρτη.

 

Η ECSR κατέληξε επίσης στο ότι η κυβέρνηση απέτυχε να παρουσιάσει αποδείξεις ότι ο ελληνικός νόμος περί εξώσεων προβλέπει διαβούλευση με τα άτομα που πρόκειται να υποστούν έξωση, εύλογη ειδοποίηση γιʼ αυτήν καθώς επίσης και ύπαρξη εναλλακτικής στέγασης. Η κυβέρνηση επίσης απέτυχε να απαντήσει επαρκώς στους ισχυρισμούς ότι στην πράξη δεν ζητείται η γνώμη των οικογενειών Ρομά πριν τη βίαιη έξωσή τους και δεν πραγματοποιείται καμιά σοβαρή προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικής στέγασης. Σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στα υπάρχοντα ένδικα μέσα κατά των εξώσεων, η ECSR αποφαίνεται πως στην πράξη πολλές οικογένειες Ρομά δεν είναι επαρκώς ενήμερες για το δικαίωμά τους να προσβάλλουν μια ειδοποίηση έξωσης ή δεν ξέρουν πώς να το ασκήσουν, και ειδικότερα δεν ωφελούνται από το δικαίωμά τους σε νομική βοήθεια. Για άλλη μία φορά, η ECSR ανέφερε ότι υπάρχει αρκετό υλικό, τόσο στην προσφυγή όσο και στις προαναφερθείσες τρίτες πηγές, για την απόδειξη του ισχυρισμού ότι σημαντικός αριθμός Ρομά εξακολουθούν να υφίστανται παράνομες αναγκαστικές εξώσεις κατά παράβαση του Χάρτη, δηλαδή χωρίς να υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση, εύλογη ειδοποίηση ή πρόβλεψη εναλλακτικής στέγασης σε πολλές από τις περιπτώσεις που εξετάσθηκαν. Όσον αφορά τα παραπάνω, η Επιτροπή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ειδικότερα στις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά στην Πάτρα, στο Βοτανικό (Αθήνα) και στα Χανιά. Σημείωσε μάλιστα ότι ο Συνήγορος του Πολίτη βρήκε, το 2007, περιπτώσεις αναγκαστικής έξωσης στις οποίες δεν είχε προσφερθεί εναλλακτική στέγαση με τις απαραίτητες υποδομές για αξιοπρεπή διαβίωση και ζήτησε τον τερματισμό αυτής της πρακτικής. Τέλος, η ECSR συμπέρανε ότι τα διαθέσιμα ένδικα μέσα δεν μπορεί να θεωρηθούν επαρκώς προσιτά. Οι ειδικές περιστάσεις των οικογενειών Ρομά που απειλούνται με έξωση απαιτούν ειδική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης παροχής συμβουλών για τη διαθεσιμότητα νομικής βοήθειας και ένδικων μέσων.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...