Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat 0-2 | 3-5 | 6-12
 
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
-










 

Επιστροφή   Φόρουμ της ΕΕΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων) > Θέματα γενικού ενδιαφέροντος > Διατροφή & Συνταγές > Υγιεινή Διατροφή

Notices

Υγιεινή Διατροφή Υγιεινή διατροφή, συζητήσεις για συστατικά τροφών, μεταλλαγμένα



Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων
Παλιά 16-06-09, 22:11   #1
Aspa
 
Εγγραφή: 06-05-2008
Μηνύματα: 240
Aspa ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή Αλευρι απο ντινκελ

Καλησπερα σας!Με λενε Ασπα και εχω μια μικρη 8 μηνων η οποια ειναι αλλεργικη στο αιταρι και γενικα τα δημγτριακα με αποτελεσμα επειδη την θηλαζω να μην τρωω καθολου ψωμι.Μου ειπαν για ενα αλευρι ντινκελ αλλα δεν μου εδωσαν ξεκαθαρες πληροφοριες.Μηπως ξερετε απο τι ακριβως ειναι?και αν κανει να φαω οταν την μικρη την πειραζουν το σιταρι,το ρυζι,το καλαμποκι και το κριθαρι?Ευχαριστω εκ των προτερων.
Ο χρήστης Aspa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-06-09, 00:15   #2
antu
 
Εγγραφή: 04-08-2007
Μηνύματα: 699
antu ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Spelt ή Dinkel (λατινικό όνομα triticum spelta) ψαξε στο ιντερνετ ολο και κατι θα βρεις
__________________
Ο χρήστης antu δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-06-09, 01:22   #3
myrtasou
 
Το avatar του χρήστη myrtasou
 
Εγγραφή: 25-03-2009
Περιοχή: ΞΑΝΘΗ
Μηνύματα: 30
myrtasou ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Το Spelt ή Dinkel είναι μέλος της ίδιας οικογένειας με το σιτάρι, αλλά είναι ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό είδος. Είναι ένα από τα αρχικά επτά σιτάρια που αναφέρονται στη Βίβλο. Αυτό το σιτάρι ηλικίας 9000 ετών, δημιουργήθηκε στην εύφορη περσική κοιλάδα και κατά τη διάρκεια των αιώνων βρέθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου παρέμεινε ένα πολύ δημοφιλές είδος σιταριού για εκατοντάδες χρόνια. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι το Spelt καλλιεργήθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ αναφέρεται και στο βιβλίο του Ιεζεκιήλ στην παλαιά διαθήκη. Ήταν μια σημαντική συγκομιδή δημητριακών για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και διάφορες συνταγές που αναφέρονται στο Spelt, γράφτηκαν από τον Επικούριο Apicius. Στους Γερμανούς είναι το αγαπημένο «Dinkel» τους και βρίσκεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων και ποτών, από το ψωμί μέχρι και τη μπύρα. Στους Ιταλούς καλείται «Farro» και βρίσκεται στις γαστρονομικές σούπες, τις κρούστες, τα ψωμιά και τα κέικ πιτσών.
Το «μυστικό» του Spelt για την ήπια γεύση και την ανώτερη απόδοση, μπορεί να αποδοθεί στη σκληρή εξωτερική φλούδα που προστατεύει τον πυρήνα του. Αντίθετα από τον κοινό σίτο που χάνει τη φλούδα του όταν συλλεχθεί, οι πυρήνες του Spelt πρέπει να μεταφερθούν σε ένα κέντρο επεξεργασίας για να αποφλοιωθεί και να καθαρίσει το σιτάρι. Θεωρείται ότι η αδιαπέραστη εξωτερική φλούδα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός λεπτότερου, υδροδιαλυτού πυρήνα. Προστατεύει επίσης το σιτάρι από τους ρύπους και τα έντομα, και ενισχύει τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στον πυρήνα, ενώ βελτιώνει και τη φρεσκάδα.
Η μοναδικότητα του Spelt προέρχεται επίσης από το γενετικό σχεδιάγραμμά του και την υψηλή διατροφική του αξία. Το Spelt έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Προέρχεται από το ίδιο γένος με τον κοινό σίτο. Είναι ποικιλία σταριού με 21 χρωμοσώματα (έναντι 42 του κοινού σταριού) και αρκετά διακριτικά φυσικά & θρεπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία το διαφοροποιούν από τον κοινό σίτο. Το Spelt περιέχει ειδικούς υδατάνθρακες αποκαλούμενους mucopolysaccharides, που αποτελούν έναν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα στο αίμα, υποκινούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και βοηθούν να αυξηθεί η αντίστασή του στις μολύνσεις. Είναι επίσης μια θαυμάσια πηγή ινών και έχει μεγάλα ποσά β-σύνθετων βιταμινών. Η περιεκτικότητα σε συνολική πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη από τις κοινές ποικιλίες του σιταριού.
Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για την καταλληλότητα του Spelt στις διάφορες διατροφές αλλεργίας. Από τα αρχαία ιατρικά κείμενα θεραπείας, μέχρι και τις σύγχρονες αμερικανικές μελέτες, οι ειδικές θρεπτικές ιδιότητες του Spelt έχουν θεωρηθεί ευεργετικές. Αυτό, επειδή η εύκολη αφομοιωσιμότητα του Spelt, σημαίνει ότι τα φυσικά θρεπτικά στοιχεία του, ζωτικής σημασίας στη συντήρηση σωμάτων, απελευθερώνονται γρήγορα.
Έχει υψηλά ποσοστά γλουτένης, αλλά διαφορετικής σύστασης από του κοινού σιταριού, ώστε να είναι ανεκτό από άτομα με δυσανεξία ή και αλλεργική αντίδραση στη γλουτένη. Οι πάσχοντες από αλλεργίες πρέπει να εισάγουν το Spelt βαθμιαία στη διατροφή τους και υπό ιατρική ή διαιτητική επίβλεψη.

http://www.bioshop.gr/file-biokosmos/036/stedana.htm
__________________
Ο χρήστης myrtasou δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-06-09, 02:37   #4
Aspa
 
Εγγραφή: 06-05-2008
Μηνύματα: 240
Aspa ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Σας ευχαριστω παρα πολυ μου δωσατε πολλες πληροφοριες!!!!!!!!!
Ο χρήστης Aspa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-06-09, 19:32   #5
Minnie!
 
Το avatar του χρήστη Minnie!
 
Εγγραφή: 24-05-2009
Μηνύματα: 3.412
Minnie! χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Υπάρχει και στα καταστήματα βιολογικών προιόντων με μειωμένη γλουτένη.
__________________
Ο χρήστης Minnie! δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks



Εργαλεία Θεμάτων

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 13:52.


 
 
 
ποιοι είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά    
© parents.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.


website by
website by VelocityFarm