Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat 0-2 | 3-5 | 6-12
 
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
-
 

Επιστροφή   Φόρουμ της ΕΕΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων) > Θέματα γενικού ενδιαφέροντος > Σπίτι μου Σπιτάκι μου!

Notices

Σπίτι μου Σπιτάκι μου! Πρακτικές ιδέες και χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι, αρχειοθέτηση & οργάνωση σπιτιού, επισκευές, ηλεκτρικά, καθαριότητα σπιτιού κλπ.Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων
Παλιά 11-05-09, 16:11   #1
spyni
 
Εγγραφή: 27-01-2009
Μηνύματα: 1.835
spyni ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή καδος κομποστοποιησης για τη μετατροπη οργανικων απορριματων

για οποιον ενδιαφερεται στα praktiker υπαρχει καδος κομποστοποιησης για μετατροπη οργανικων απορριματων σε θρεπτικο γοα τα φυτα κομποστ απο 65 ευρω!!αν δεν πρεπει να αναφερω το ονομα του μαγαζιου ας μου το κοψει o admin και θα το ξαναποσταρω διχως ονομα!απλα το βρισκω πααρα πολυ καλη ιδεα και σκεφτομαι να το παρω.μολις το χρησιμοποιησω θα στειλω εντυπωσεις!!
Ο χρήστης spyni δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-05-09, 06:49   #2
Μίκα
 
Εγγραφή: 10-02-2009
Περιοχή: Κιλκίς
Μηνύματα: 799
Μίκα ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή Πώς τα αποφάγια μας γίνονται... λίπασμα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πώς τα αποφάγια μας γίνονται... λίπασμα

Τα τσόφλια των αυγών, η υπόλοιπη σαλάτα, τα χόρτα που περίσσεψαν από το τραπέζι σας, και το κατακάθι του καφέ μπορούν εύκολα να γίνουν κομπόστ για τα φυτά σας.

Στην Ευρωπαϊκή Eνωση, πετάμε όλο και περισσότερα απορρίμματα κάθε χρόνο. Μεταξύ 1995 και 1998, η ποσότητα των σκουπιδιών που δημιουργήσαμε αυξήθηκε κατά 15%. Εάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς παραγωγής απορριμμάτων, έως το 2020, θα πετάμε πιθανώς 45% περισσότερα σκουπίδια από το 1995. Στην Ελλάδα, μόνο στο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Aνω Λιοσίων καταλήγουν καθημερινά 5.500 τόνοι απορριμμάτων, ενώ τα προγράμματα ανακύκλωσης έχουν καθυστερήσει δραματικά σε όλη τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία (31/1999) όπου καθορίζει πως τα οργανικά στοιχεία των απορριμμάτων μας πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση χωρίς να καθορίζει τον τρόπο και τη μέθοδο της κομποστοποίησης που πρέπει να επιλεγεί.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε σε όσους ο όρος «κομποστοποίηση» φαντάζει άγνωστη λέξη πως προέρχεται από τη λέξη κομπόστ, το φυτικό «λίπασμα» δηλαδή, που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών όπως φύλλα, κλαδιά, φρούτα, λαχανικά και άλλα υπολείμματα κουζίνας. Το κομπόστ μπορεί να έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια. Η χώρα μας με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα.

Οι μέθοδοι - τεχνικές κομποστοποίησης

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιλεγεί μία από τις τρεις μεθόδους - τεχνικές κομποστοποίησης. Η μία τεχνική αφορά στη δημιουργία εργοστασίων μεγάλου μηχανικού διαχωρισμού με συνεπαγόμενο τεράστιο κόστος. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν δύο εργοστάσια κομποστοποίησης, ένα στα Aνω Λιόσια και ένα στην Καλαμάτα. Το πρώτο των Aνω Λιοσίων δεν κατάφερε να λειτουργήσει ποτέ και δουλεύει ακόμη πιλοτικά παράγοντας μέτρια ποιότητα κομπόστ, ενώ της Καλαμάτας, όπου λειτούργησε με διακοπές και προβλήματα λειτουργίας από το 1999 έχει παράγει μόνο 1 κιλό κομπόστ!

Η δεύτερη τεχνική κομποστοποίησης είναι η διαλογή στην πηγή. Κατά τη μέθοδο αυτή τοποθετείται ένας ξεχωριστός κάδος δίπλα στους συμβατικούς, το κάθε νοικοκυριό ξεδιαλέγει τα οργανικά στην κουζίνα του και τα τοποθετεί στον ξεχωριστό αυτό κάδο όπου στη συνέχεια ειδικό όχημα περισυλλέγει τα σκουπίδια και τα πηγαίνει στην ειδική μονάδα. Ο βασικός λόγος αποτυχίας της μεθόδου στην Ελλάδα είναι το πολύ μεγάλο κόστος. Η τρίτη μέθοδος είναι η οικιακή, όπου ο πολίτης αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά του δήμου μηδενίζοντας το κόστος περισυλλογής και μετατροπής των οργανικών σε κομπόστ, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα των σκουπιδιών και εξισορροπώντας με εύκολο τρόπο τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει.

Η οικιακή κομποστοποίηση: η πιο εύκολη και οικονομική λύση

Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση, η οποία μάλιστα δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία άλλη μέθοδο που μπορεί ενδεχομένως να εφαρμόζει ο εκάστοτε δήμος. Ο κύριος Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της οικολογικής εταιρείας ανακύκλωσης και διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος μάς επισημαίνει πως τα οργανικά αποτελούν το 40% με 60% των σκουπιδιών μας κατά βάρος και από το 40% κατ' ελάχιστο, το 80% μπορούμε να το βάλουμε στον δικό μας κάδο. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να διαχειριστεί μόνο του το 1/3 των σκουπιδιών του. Eτσι ο δήμος θα μαζεύει και θα θάβει λιγότερα απορρίμματα με σημαντική μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, αυξάνοντας παράλληλα τον χρόνο ζωής των ΧΥΤΑ. Παράλληλα παράγουμε κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνοντας την ποιότητα του κήπου και των φυτών μας, προστατεύουμε το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύουμε έμπρακτα πως μπορούμε να αποτελέσουμε εκτός από κύριοι υπαίτιοι του προβλήματος και μέρος της λύσης του.

Οι δήμοι που πρωτοπόρησαν

Tο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα έγινε στο Μαρούσι με την τοποθέτηση 11 κάδων οι οποίοι λειτουργούν θαυμάσια. Εν συνεχεία, ένα αξιόλογο πιλοτικό πρόγραμμα έγινε στο δήμο Ελευσίνας με την τοποθέτηση 60 κάδων όπου ο δήμος πλήρωσε το συνολικό κόστος της αγοράς τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ακολουθήσει και ο δήμος Aνοιξης, επιδοτώντας το 50% του κόστους. Η οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης εκπαιδεύει προσωπικό των δήμων για να μπορέσουν με τη σειρά τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για την αγορά του κάδου

Οι κάδοι κομποστοποίησης διατίθενται στην αγορά από τρεις εταιρείες. Ο πιο φθηνός κάδος ξεκινά από στα 85 ευρώ συν ΦΠΑ και ο πιο ακριβός φτάνει στα 160 ευρώ συν ΦΠΑ. Για το μεγάλο μέγεθος, η τιμή αυξάνεται λίγο αλλά και το μεγαλύτερο μέγεθος κάδου μπορούν να το μοιραστούν περισσότερα νοικοκυριά κι έτσι μειώνεται και το κόστος αγοράς.

Χρήσιμα τηλέφωνα για να τον προμηθευτείτε:

• Παππάς Γιώργος 210 - 67.16.227, Λιβιεράτος
• Αλέξανδρος 210 - 28.55.904, 6932761293,EMVITECH 210 - 56.97.250.Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης: 210 - 82.24.481

Η ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 7 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;

• Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
• Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
• Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
• Στάχτη, π.χ. από τζάκι.
• Τσόφλια αυγών.
• Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές σακούλες).
• Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
• Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
• Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.).

Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε;

Χρειαζόμαστε τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης, λίγο χώμα κήπου, λίγους γεωσκώληκες (μόνο για την πρώτη φορά), ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα και ένα μικρό κάδο για τη συλλογή των σκουπιδιών στην κουζίνα.

Πώς φτιάχνουμε κομπόστ στο σπίτι;

Ρίχνουμε στον κάδο - κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτουμε φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μείγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γεωσκώληκες - μπορεί να μας τους προμηθεύσει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 3 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες μας ή και στα παρτέρια της γειτονιάς μας.

Μέχρι να γίνει το κομπόστ δεν γεμίζει ο κάδος;

Ο κάδος κομποστοποίησης δεν γεμίζει καθόλου εύκολα, θα μπορούσε μάλιστα να καλύψει τις ανάγκες δύο και τριών νοικοκυριών. Πρέπει να σκεφτούμε πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους. Oταν βγει και το κομπόστ για πρώτη φορά επέρχεται και ισορροπία.

Μπορεί ο κάδος κομποστοποίησης να μοιράζεται από τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας;

Στα πιλοτικά προγράμματα που έχουν γίνει, όταν τοποθετείται κάδος κομποστοποίησης για χρήση σε όλη την πολυκατοικία, δίνεται παράλληλα με τον μεγάλο κάδο και ένας μικρός για κάθε νοικοκυριό. Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζει πιο εύκολα τα σκουπίδια του και τα πετάει ξεχωριστά.

Πόσοι είδη κάδων υπάρχουν;

Κατ' αρχάς υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη. Eνα για όσους διαθέτουν κήπο κι ένα δεύτερο γι' αυτούς που έχουν μπαλκόνι. Oσον αφορά το μέγεθος, στην αγορά διατίθενται δύο μεγέθη. Ο μεσαίος κάδος με τετράγωνη βάση 80 cm. και 1 μ. ύψος, χωρητικότητας 340 λίτρων και ο μεγάλος χωρητικότητας 640 λίτρων, με διπλάσιο δηλαδή όγκο αλλά όχι μέγεθος.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;

Oχι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν τους 650 με 700 C όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα. Κατά δεύτερον, ο κάτοχος του κάδου είναι αυτός που καθορίζει και τι θα ρίξει μέσα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την καθαρότητα του «λιπάσματος».

http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcg...0/2005_1284643

Ενδιαφέρομαι κι εγώ. Για το μπαλκόνι. Μειώνουμε κατά πολύ τα σκουπίδια και έχουμε και λίπασμα για τα φυτά Η μαμά μου, θυμάμαι, πάντα πετούσε τα αποφάγια, τις φλούδες κλπ στον κήπο. Εγώ που να τα πετάω; Στον διπλανό; . Να δω από που θα κόψω, αλλά θα τον πα΄ρω κι εγώ τον κάδο.
Ο χρήστης Μίκα δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-05-09, 09:27   #3
sofia_nefeli
Προσωρινά μή ενεργός Λογαριασμός
 
Εγγραφή: 27-03-2008
Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μηνύματα: 1.825
sofia_nefeli ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

ελα ρε! παλι καλα που ειστε κ εσεις κ ενημερωνετε τους αδαεις!! ομως τωρα εχω ηδη δυο καδους στη κουζινα. να βαλω κ τριτο? η μπορω να τον εχω εξω και να αδειαζω οτι δε πετω στην ανακυκλωση? παντως τριτος καδος δε χωραει στο σπιτι. εχω κ κηπο μια χαρα θα ειναι!!!! για πειτε εσεις που γνωριζετε!!! οτι δε πετω στην ανακυκλωση μπορω να το βαλω εκει?
Ο χρήστης sofia_nefeli δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-05-09, 08:46   #4
agentP
 
Το avatar του χρήστη agentP
 
Εγγραφή: 18-04-2009
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.831
agentP χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο sofia_nefeli Εμφάνιση μηνυμάτων
ελα ρε! παλι καλα που ειστε κ εσεις κ ενημερωνετε τους αδαεις!! ομως τωρα εχω ηδη δυο καδους στη κουζινα. να βαλω κ τριτο? η μπορω να τον εχω εξω και να αδειαζω οτι δε πετω στην ανακυκλωση? παντως τριτος καδος δε χωραει στο σπιτι. εχω κ κηπο μια χαρα θα ειναι!!!! για πειτε εσεις που γνωριζετε!!! οτι δε πετω στην ανακυκλωση μπορω να το βαλω εκει?
Στο σπίτι μου έχουμε εδώ και τρία χρόνια κάδο κομποστοποήσης και τον χρησιμοποιούμε τέσσερα νοικοκυριά. Τον έχουμε σε μιαν άκρη στον κήπο γιατί πρέπει να "σουρώνει" τα υγρά από τα φλούδια κλπ. Μαζεύω τα οργανικά απορρίματα φλούδια, τσόφλια (όχι μαγειρεμένα, όχι πορτοκάλια λεμόνια) σε μια σακκουλίτσα στο νεροχύτη και το βράδυ τα κατεβάζω εκεί. Τα καλύπτουμε με λίγο πριονίδι ή χώμα και με τον καιρό γίνονται πολύ ωραό λίπασμα.
Ο χρήστης agentP δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-05-09, 09:34   #5
Λέγκω
 
Το avatar του χρήστη Λέγκω
 
Εγγραφή: 05-06-2008
Μηνύματα: 1.482
Λέγκω ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Τι καλά γιατί ψάχναμε στο ιντερνετ για να πάρουμε... Θα τον κοτσάρω στον κηπάκο και θα είμαστε μια χαρά!
__________________

Το τρίτο κοντό μου ανθρωπάκι τσουυυυυπ βγήκε στις 8/12/2011!!!
Ο χρήστης Λέγκω δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-05-09, 23:04   #6
agentP
 
Το avatar του χρήστη agentP
 
Εγγραφή: 18-04-2009
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.831
agentP χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Προσοχή μόνο να σκεπάζονται τα φλούδια, γιατί μπορεί να μαζευτούν μυγάκια τώρα το καλοκαίρι
Ο χρήστης agentP δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-10-10, 12:25   #7
Λέγκω
 
Το avatar του χρήστη Λέγκω
 
Εγγραφή: 05-06-2008
Μηνύματα: 1.482
Λέγκω ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Έχει πάρει κανείς κάδο κομποστοποίησης να μας δώσει πληροφορίες;;;
__________________

Το τρίτο κοντό μου ανθρωπάκι τσουυυυυπ βγήκε στις 8/12/2011!!!
Ο χρήστης Λέγκω δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-10-10, 15:04   #8
DaF
 
Εγγραφή: 06-08-2008
Μηνύματα: 2.310
DaF ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

εδω κοπελια!μας τον εκαναν δωρο γαμου (μη γελας) τωρα ειναι τιγκα κ πρεπει να βγαλουμε το χωμα γιατι μας πηραν τον απλο που δεν εχει ειδικη θηκη απο κατω για συλλογη χωματος.
επισης κομποστοποιει μονο με τον αερα κ δεν εχουμε σκουληκια, αυτα κανουν ομως την καλυτερη κ πιο γρηγορη δουλεια (αν δεν εχεις απο τα καλα σκουληκια θα πρεπει να τα αγορασεις!) . ο δικος μας αργει λιγο (θελει ενα εξαμηνο καθημερινης χρησης) αλλα οκ..επισης προτεινω τα σκουληκια για να μυριζει πολυ λιγοτερο, ιδιως το καλοκαιρι. εμεις γι'αυτο δεν τον χρησιμοποιουμε ποτε τοτε.
το σημαντικο ειναι επισης να ειναι υγρος και να εχει καλη αναλογια σκουπιδιων (φυλλα κ τροφιμα). αυτα, ελπιζω να βοηθησα!
__________________

Ο χρήστης DaF δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-10-10, 16:05   #9
Aeriko
 
Το avatar του χρήστη Aeriko
 
Εγγραφή: 08-01-2009
Περιοχή: Ηλιούπολη
Μηνύματα: 4.215
Aeriko ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Daf τον έχεις σε κήπο ή σε μπαλκόνι; Και ποιον έχεις;
__________________

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!
(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!
Ο χρήστης Aeriko δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-10-10, 16:33   #10
Λέγκω
 
Το avatar του χρήστη Λέγκω
 
Εγγραφή: 05-06-2008
Μηνύματα: 1.482
Λέγκω ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Άρα καλό μου ανήλικο συνοψίζω... να έχει θήκη για να αδειάζει το χώμα απο κάτω και να παίρνει σκουλήκια (που θα βρω μαρή τα σκουλίκια;;
Καμια ιδέα που να βρω καναν μικρούλη;
Στάνταρ μυρίζει ή ο δικός σας δεν είναι της προκοπής;
Φίνο δώρο γάμου πάντως! Πολύ έξυπνο...
__________________

Το τρίτο κοντό μου ανθρωπάκι τσουυυυυπ βγήκε στις 8/12/2011!!!
Ο χρήστης Λέγκω δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-10-10, 19:03   #11
Morchelina
 
Εγγραφή: 04-12-2009
Περιοχή: Eκεί....ψηλά
Μηνύματα: 1.929
Morchelina χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Λέγκω Εμφάνιση μηνυμάτων
(που θα βρω μαρή τα σκουλίκια;;
Καμια ιδέα που να βρω καναν μικρούλη;
Στο χώμα ή καλύτερα σε καμιά κοπριά. Καμια δεκαριά αν βάλεις θα πολλαπλασιαστούν δεόντως. Δες εδώ για αναγνώριση http://en.wikipedia.org/wiki/Earthworm. Είναι κοκκινωπά, λεπτά όσο ένα λεπτό καλαμάκι ή λεπτότερα και έχουν σαν ραβδώσεις πάνω τους. Οτιδήποτε άλλο, άσπρο, μαύρο, μεγαλύτερο, δεν σου κάνει. Καλό κυνήγι!!!
Ο χρήστης Morchelina δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-10-10, 21:48   #12
myrto
 
Το avatar του χρήστη myrto
 
Εγγραφή: 02-11-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.209
myrto ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Να σας ρωτήσω κάτι γελοίο;;;;Αυτά τα σκουλήκια υπάρχει περίπτωση να δραπετεύσουν;;;Έχω φοβερή φοβία με τα σκουλήκια, τα βλέπω σε εφιάλτες, ο μόνος λόγος που δεν σκεφτομαι την κομποστοποίηση είναι αυτός.....
__________________
Ο χρήστης myrto δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 08:54   #13
Morchelina
 
Εγγραφή: 04-12-2009
Περιοχή: Eκεί....ψηλά
Μηνύματα: 1.929
Morchelina χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο myrto Εμφάνιση μηνυμάτων
Να σας ρωτήσω κάτι γελοίο;;;;Αυτά τα σκουλήκια υπάρχει περίπτωση να δραπετεύσουν;;;Έχω φοβερή φοβία με τα σκουλήκια, τα βλέπω σε εφιάλτες, ο μόνος λόγος που δεν σκεφτομαι την κομποστοποίηση είναι αυτός.....
Μάλλον τα σαλιγκάρια είχες κατά νου. Όχι δεν φεύγουν από το σκοτεινό και υγρό μέρος τους για να ταξιδέψουν μέσα στο σπίτι.
Ο χρήστης Morchelina δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 09:27   #14
Λέγκω
 
Το avatar του χρήστη Λέγκω
 
Εγγραφή: 05-06-2008
Μηνύματα: 1.482
Λέγκω ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Morchelina Εμφάνιση μηνυμάτων
Στο χώμα ή καλύτερα σε καμιά κοπριά. Καμια δεκαριά αν βάλεις θα πολλαπλασιαστούν δεόντως. Δες εδώ για αναγνώριση http://en.wikipedia.org/wiki/Earthworm. Είναι κοκκινωπά, λεπτά όσο ένα λεπτό καλαμάκι ή λεπτότερα και έχουν σαν ραβδώσεις πάνω τους. Οτιδήποτε άλλο, άσπρο, μαύρο, μεγαλύτερο, δεν σου κάνει. Καλό κυνήγι!!!
Νταξξξξ τέτοια έχω πολλά στον κήπο! Θα βάλω το Καπελάκι μου θα πάρω και την απόχη μου και θα ξαμοληθώ!
Εμένα το πρόβλημά μου είναι μην μαζέψουμε εκτός από τα σκουλικάκια και ότι αρουρι άστεγο και ορφανό κυκλοφωρεί στην πιάτσα! Και επειδή εχουμε μια πονεμένη ιστορία με τον συχορεμένο τετράποδο βαγγέλη το φοβάμαι λίγο.
Καμια ιδέα που να βρουμε έναν ωραίο, πρακτικό, καλό, οικονομικό για μικρή αυλή, κάδο κομποστοποίησης (δεν ζητάω πολλά ετσι
__________________

Το τρίτο κοντό μου ανθρωπάκι τσουυυυυπ βγήκε στις 8/12/2011!!!
Ο χρήστης Λέγκω δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 09:52   #15
agentP
 
Το avatar του χρήστη agentP
 
Εγγραφή: 18-04-2009
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.831
agentP χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Λέγκω Εμφάνιση μηνυμάτων
Εμένα το πρόβλημά μου είναι μην μαζέψουμε εκτός από τα σκουλικάκια και ότι αρουρι άστεγο και ορφανό κυκλοφωρεί στην πιάτσα!
Είναι πολύ πιθανό. Βρήκα ένα ψόφιο ποντικό στον κήπο την άνοιξη. Έχουμε και γάτες.
Ο χρήστης agentP δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 09:54   #16
Λέγκω
 
Το avatar του χρήστη Λέγκω
 
Εγγραφή: 05-06-2008
Μηνύματα: 1.482
Λέγκω ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Ζέττα Εμφάνιση μηνυμάτων
Είναι πολύ πιθανό. Βρήκα ένα ψόφιο ποντικό στον κήπο την άνοιξη. Έχουμε και γάτες.
Έχεις κομποστοποιητή;
__________________

Το τρίτο κοντό μου ανθρωπάκι τσουυυυυπ βγήκε στις 8/12/2011!!!
Ο χρήστης Λέγκω δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 10:01   #17
agentP
 
Το avatar του χρήστη agentP
 
Εγγραφή: 18-04-2009
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.831
agentP χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Ναι, το γράφω στο #4. Όταν τον είχαμε αγοράσει μας είχαν φέρει και μία σκόνη, που έπρεπε να ρίχνουμε κάθε 15 μέρες. Τώρα τα σκεπάζουμε με πριονίδι ή χώμα. Τα σκουλίκια, δεν ξέρω αν βγήκαν από αυτή την σκόνη που ρίχναμε στην αρχή, ή πήγαν μόνα τους. Μαζεύονται και σαλιγκάρια, που είχαμε πολλά στον κήπο από παλιά. Έχει μια μυρωδιά, όχι πολύ ενοχλητική, αλλά αν ήταν στο μπαλκόνι, θα με ενοχλούσε, στον κήπο δεν είναι πρόβλημα. Τώρα για τον ποντικό, δεν είμαι σίγουρη αν ήρθε για τον κάδο, πάντως σίγουρα υπάρχουν περαστικοί ποντικοί στην αυλή και ο κάδος θα τους αρέσει. Ευτυχώς έχουμε και γάτες και σκύλο.
Ο χρήστης agentP δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 10:05   #18
Morchelina
 
Εγγραφή: 04-12-2009
Περιοχή: Eκεί....ψηλά
Μηνύματα: 1.929
Morchelina χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Λέγκω Εμφάνιση μηνυμάτων
Νταξξξξ τέτοια έχω πολλά στον κήπο! Θα βάλω το Καπελάκι μου θα πάρω και την απόχη μου και θα ξαμοληθώ!
Εμένα το πρόβλημά μου είναι μην μαζέψουμε εκτός από τα σκουλικάκια και ότι αρουρι άστεγο και ορφανό κυκλοφωρεί στην πιάτσα! Και επειδή εχουμε μια πονεμένη ιστορία με τον συχορεμένο τετράποδο βαγγέλη το φοβάμαι λίγο.
Καμια ιδέα που να βρουμε έναν ωραίο, πρακτικό, καλό, οικονομικό για μικρή αυλή, κάδο κομποστοποίησης (δεν ζητάω πολλά ετσι
Μιας και έχεις κήπο είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Δες εδώ http://veltiotiki.gr/content/view/12/13/, δες εδώ και τον οδηγό επιλογής http://veltiotiki.gr/content/blogsection/4/11/. Δυστυχώς εγώ είχα φτιάξει αυτοσχέδιο κάδο με παλέτες σε χωράφι οπότε δεν έχω δουλέψει αυτούς τους κάδους. Από ότι καταλαβαίνω από κάτω είναι κενοί για να στραγγίζουν τα ζουμιά απαραιτήτως και να μπαίνουν τα σκουλήκια οπότε δεν χρειάζεται το κυνήγι. Αυτό που χρειάζεται είναι η ανάδευση για να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά και προτείνουν αυτό http://veltiotiki.gr/content/blogcategory/5/5/. Καλά εγώ την είχα παρατήσει την ανάδευση αλλά αργεί περισσότερο. Για να αποφύγεις επισκέπτες δεν ρίχνεις μαγειρεμένα φαγητά, εγώ δεν είχα ποτέ ποντίκια. Φλούδες εσπεροδοειδών ομως έριχνα απλώς να μην είναι πολλές μαζί.

Ζέττα ασβέστης ήταν η σκόνη καμία σχέση με σκουλήκια.
Ο χρήστης Morchelina δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 13:07   #19
agentP
 
Το avatar του χρήστη agentP
 
Εγγραφή: 18-04-2009
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.831
agentP χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Morchelina Εμφάνιση μηνυμάτων
Ζέττα ασβέστης ήταν η σκόνη καμία σχέση με σκουλήκια.
Το είδα τώρα στο σάιτ που προτείνεις, προφανώς ήταν αυτή η σκόνη για το ph. Πάντως τα σκουλίκια μας τον βρήκαν το δρόμο για τον κάδο .
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον κάδο μας κι όποιος έχει κήπο αξίζει να βάλει, έχουμε μειώσει πάρα πολύ τα σκουπίδια μας.
Ο χρήστης agentP δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-10-10, 16:01   #20
DaF
 
Εγγραφή: 06-08-2008
Μηνύματα: 2.310
DaF ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Δες εδώ για αναγνώριση http://en.wikipedia.org/wiki/Earthworm.
να παρει!ειχα σκοτωσει ενα τετοιο καταλαθος τωρα παιζει να ειχαμε τους απογονους του...
τελοσπαντων.
σε βεραντα τον εχω κ τον ειχαν παρει απο καπου που ασχολουνται με κομποστοποιηση (ενα απο αυτα τα σαιτ που ενημερωνουν) δεν ξερω απο που ομως...
βαζουμε κ εμεις φλουδες φρουτων κ μυριζει οταν δεν εχουμε καλη αναλογια. αν σκουπισω τη βεραντα κ βαλω απο πανω ο,τι εχω μαζειψει ειμαστε κ παλι μια χαρα.

μυρτω, αν ησουν η γκρετελ θα αφηνες το σοκολατενιο σπιτακι; ετσι κ τα σκουληκια ......πού να βρουν καλυτερα;!
__________________

Ο χρήστης DaF δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-11-10, 14:17   #21
Peekaboo
 
Το avatar του χρήστη Peekaboo
 
Εγγραφή: 31-01-2010
Περιοχή: UK
Μηνύματα: 390
Peekaboo χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Morchelina ευχαριστώ για το link. Εμαθα ότι μπορώ να βάζω στον κάδο μου χαρτί κουζίνας και τα φίλτρα του καφέ

Να ρωτήσω όποια μπορεί να ξέρει: το Lime Stone Powder που αναφέρει ότι ανεβάζει το PH του κάδου πώς καταλαβαίνουμε αν το χρειαζόμαστε;
__________________
Ο πλούτος που ζητάει η φύση μας είναι ορισμένος και εύκολα αποκτιέται. Ο πλούτος, αντίθετα, που ζητάει η ματαιοδοξία μας εκτείνεται στο άπειρο - Επίκουρος
Ο χρήστης Peekaboo δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-11-10, 14:53   #22
DaF
 
Εγγραφή: 06-08-2008
Μηνύματα: 2.310
DaF ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

εχουμε προβλημα!!!!!

ειχαμε ριξει χωμα που μαλλον ειχε αυγα κακων σκουληκιων και γεμισε ο καδος μας!αν ριξουμε αυτο το χωμα στα φυτα μας, αντιο φυτα!τι κανουμε τωρα;;;;

το καλο της ιστοριας ειναι οτι κανανε δουλεια τα σκουληκια, εχουμε παααρα πολυ χωμα....
__________________

Ο χρήστης DaF δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-11-10, 23:14   #23
Morchelina
 
Εγγραφή: 04-12-2009
Περιοχή: Eκεί....ψηλά
Μηνύματα: 1.929
Morchelina χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο DaF Εμφάνιση μηνυμάτων
εχουμε προβλημα!!!!!

ειχαμε ριξει χωμα που μαλλον ειχε αυγα κακων σκουληκιων και γεμισε ο καδος μας!αν ριξουμε αυτο το χωμα στα φυτα μας, αντιο φυτα!τι κανουμε τωρα;;;;

το καλο της ιστοριας ειναι οτι κανανε δουλεια τα σκουληκια, εχουμε παααρα πολυ χωμα....
Τι σκουλήκια είναι αυτά τα κακά σκουλήκια; Άσπρα σαν αυτά http://www.kalliergo.gr/home-kallier...o-kompost.html γιατί εγώ αυτά βρίσκω στο χώμα και στο κόμποστ; Θέλουν όντως ξεδιάλεγμα πριν χρησιμοποιήσεις το κόμποστ. Εγώ πάντως τα έβγαζα (μια αηδία είναι) και το χρησιμοποιούσα το κόμποστ στο χώμα. Τώρα αν μπει σε γλάστρες μπορεί να είναι πιο μεγάλο το πρόβλημα.
Ο χρήστης Morchelina δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-11-10, 12:32   #24
tyfeonas
 
Εγγραφή: 14-11-2010
Μηνύματα: 41
tyfeonas ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

παιδια μπορει καποιος να μας πει αν ο καδος ειναι απλα κενος χωρις πατο?

εχει καποια ενδιαμεσα πατωματα?

ειναι κατι που μπορουμε να φτιαξουμε απο μονοι μας με εναν κοινο καδο?
Ο χρήστης tyfeonas δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-11-10, 14:10   #25
Morchelina
 
Εγγραφή: 04-12-2009
Περιοχή: Eκεί....ψηλά
Μηνύματα: 1.929
Morchelina χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Δείτε εδώ για κομποστοποοίηση στο μπαλκόνι χωρίς σκουλήκια με δύο απλούς πλαστικούς κάδους http://marksvegplot.blogspot.com/201...-by-fiona.html

Οι κάδοι των κήπων για κομποστοποίηση με σκουλήκια δεν έχουν πάτο για να στραγγίζουν τα υγρά. Δείτε εδώ για τις λιγόψυχες http://marksvegplot.blogspot.com/2010/10/worms.html και από το ίδιο μπλόγκ πρακτική εμπειρία σε κομποστοποίηση http://marksvegplot.blogspot.com/201...of-daleks.html
Ο χρήστης Morchelina δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-10-11, 08:13   #26
annagrig1980
 
Εγγραφή: 17-05-2010
Μηνύματα: 799
annagrig1980 χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο tyfeonas Εμφάνιση μηνυμάτων
παιδια μπορει καποιος να μας πει αν ο καδος ειναι απλα κενος χωρις πατο?

εχει καποια ενδιαμεσα πατωματα?

ειναι κατι που μπορουμε να φτιαξουμε απο μονοι μας με εναν κοινο καδο?
Ο δικος μου παντως εχει στον πατο ενα ειδικο σαν πολυ σκληρο πλαστικο πλεγμα ωστε να περνανε τα σκουληκια απο τη γη αλλα οχι τρωκτικα, φιδια κλπ που θα μπορουσαν με καποιο τροπο να εισχωρησουν μεσα στον καδο.
Με ενα κοινο καδο θα πρεπει να κανεις καποιου ειδους πατεντα για να αποφυγεις ατο το ενδεχομενο.
Ο χρήστης annagrig1980 δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-10-11, 09:50   #27
mesastoura
 
Εγγραφή: 04-01-2009
Περιοχή: metamorphosis attica
Μηνύματα: 942
mesastoura ουδετερη μηδέν
Send a message via Skype™ to mesastoura
Προεπιλογή

Μπορείς να πάρεις ένα βαρέλι και να κάνεις αρκετές τρύπες μεγέθους όσο περίπου το μικρό δάχτυλο.
Λινκς

http://www.silogoskifisias.gr/?cat=8

http://www.ecorec.gr/econew/index.ph...id=131&lang=el

http://www.ecorec.gr/econew/images/composter.pdf
__________________
πᾶν μέτρον ἄριστον
Ο χρήστης mesastoura δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

BookmarksΕργαλεία Θεμάτων

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Forum Jump

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Μετατροπή αρχείων mp3... γνωρίζει κανείς???? maryp Τεχνολογία 9 23-12-08 20:11
Μετατροπή καροτσιού nat-left Παιχνίδια, δώρα, είδη ψυχαγωγίας & άθλησης 2 11-11-08 09:03


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 14:27.


 
 
 
ποιοι είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά    
© parents.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.


website by
website by VelocityFarm