Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat 0-2 | 3-5 | 6-12
 
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
- 

Επιστροφή   Φόρουμ της ΕΕΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων) > Από την Εγκυμοσύνη ως την Εφηβεία! > Νεογνά & Μωρά: Ιατρικά θέματα

NoticesΑπάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων
Παλιά 11-05-09, 09:43   #1
VGI
 
Εγγραφή: 25-01-2008
Μηνύματα: 118
VGI ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Καλημερα σε ολους, επειδη περασαμε μια ιωση γαστρεντεριτιδας και οι διαρροιες συνεχιζαν ενω ειχαν περασει εξι μερες ο γιατρος μου μου εδωσε ενα καινουργιο φαρμακο για τις διαρροιες που ειναι για παιδακια απο 3 μηνων και πανω και μας βοηθησε πολυ.Υπαρχει και αντιστοιχο αρθρο για το συγκεκριμενο φαρμακο στο ιντερνετ.Σας το παραθετω ενημερωτικα γιατι ξερω πολλα παιδακια αυτην την εποχη με αυτη την ιωση και ταλαιπωρουντε πολυ.Εννοειτε οτι θα το συζητηστε με το γιατρο σας πρωτα.
Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και παιδιά


--------------------------------------------------------------------------------

Στην Αλεξανδρούπολη στις 20 με 22 Μαρτίου 2009 και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και με τη συνεργασία της Ιατρικής σχολής Αθηνών, διεξήχθη το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Κατά τη διάρκειά του οι Έλληνες παιδίατροι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη πρόληψη τη διάγνωση και θεραπεία σειράς παιδικών και εφηβικών παθήσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται στη Παιδιατρική.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι νέες οδηγίες της Ευρωπαικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) που ισχύουν για την αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και παιδιά. Όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές και οι νεότερες έρευνες, η οξεία γαστρεντερίτιδα αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, αφού όλα τα παιδιά αναμένεται να εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Επισημάνθηκε, δε, πως η αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας πρέπει να είναι άμεση, διότι στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε προκαλεί αφυδάτωση με συνέπεια την αύξηση των εισαγωγών ασθενών στο νοσοκομείο.

Σήμερα οι γιατροί έχουν νέες θεραπευτικές επιλογές για την άμεση αντιμετώπιση της καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν διαμορφωθεί ειδικές οδηγίες και συστάσεις με σκοπό τη γρήγορη αποκατάσταση.

Τις νέες αυτές οδηγίες που αφορούν στις τρέχουσες συστάσεις για τη διατροφή στην οξεία γαστρεντερίτιδα ανέλυσε η Παιδογαστρεντερολογος, Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής, Θωμαή Καραγκιόζογλου, η οποία επεσήμανε πως οι πρόσφατες οδηγίες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους παιδιάτρους και αναμένεται ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στη αντιμετώπιση και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της οξείας γαστρεντερίτιδας.

Ο Παιδίατρος Δημ. Αδαμίδης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ξάνθης, μίλησε για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα δεν συστήνονταν φάρμακα για τη διάρροια κατάλληλα για βρέφη και παιδιά.

Από τις έως τώρα υπάρχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις, τα γνωστά μας διαλύματα ενυδάτωσης δίνονται για να προλάβουν την αφυδάτωση, όμως δεν σταματούν τη διάρροια.

Η χρήση της λοπεραμίδης δεν προτείνεται, καθώς έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χρήση των αντιβιοτικών δεν έχει νόημα γιατί οι περισσότερες διάρροιες οφείλονται σε ιούς και επίσης καταστρέφει την εντερική χλωρίδα.

Διάφορες πηκτικές- απορροφητικές ουσίες περιορίζουν τη διάρροια γιατί πήζουν τεχνητά τα κόπρανα και παραπλανούν τη μητέρα ότι η διάρροια έχει σταματήσει.

Τελευταία όμως το επιστημονικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της διάρροιας επικεντρώνεται σε μια νέα αντιδιαρροϊκή ουσία την ρασεκαντοτρίλη,, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα έρευνας των παθοφυσιολογικών μηχανισμών της διάρροιας.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) αναγνωρίζοντας το θεραπευτικό κενό που υπήρχε στην αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας αλλά και την θεραπευτική αξία της ρασεκαντοτρίλης επανέφερε νέες οδηγίες, θέτοντας, επισήμως πια, ως αναγκαίο μέτρο αντιμετώπισης της Οξείας Γαστρεντερίτιδας τη χορήγηση της ρασεκαντοτρίλης σε παιδιά και βρέφη άνω των 3 μηνών.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημονικών μελετών, η κυκλοφορία της ρασεκαντοτρίλης σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας, μιας τόσο επείγουσας καθημερινής πραγματικότητας.

www.kathimerini.gr


--------------------------------------------------------------------------------

Για την αναμετάδωση:
Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος
Υπεύθυνος ΚΠΜ--------------------------------------------------------------------------------

Στην χώρα μας κυκλοφορεί με το όνομα Hidrasec των 10 και των 30 mg ανά φακελάκι.
Μπορούμε να το χορηγήσουμε 3 φορές την ημέρα για τις ημέρες που το παιδί έχει διάρροιες.

Για να ειμαι σωστη στο ιδιο αρθρο υπαρχει και μια αντιθετη αποψη που σας την παραθετω και αυτη:
Επειδή πρόσφατα έγινε συζήτηση μεταξύ συναδέλφων (και στην Κλινική μας) για την ουσία ρασεκαντοτρίλη και την αξία ή όχι χορήγησης της στην οξεία διάρροια, θέλω να τονίσω τα εξής:

Η οξεία διάρροια είναι αυτοϊώμενη νόσος.
Η κλινική εικόνα είναι συνήθως ήπια.
Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στο σπίτι και δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Η κλασική και τεκμηριωμένη, εδώ και πολλά χρόνια, αντιμετώπιση της διάρροιας συνίσταται σε αποκατάσταση των απωλειών ύδατος και ηλεκτρολυτών, κατά προτίμηση από το στόμα, σε υδρική δίαιτα για 4-6 ώρες και στη συνέχεια σε πλήρη σίτιση ανάλογη της ηλικίας του ασθενούς. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
Αντιβίωση χορηγείται αυστηρά επιλεκτικά.
Οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα διαφημίζεται ότι κάτι προσφέρει, αποσκοπεί ουσιαστικά σε οικονομικούς λόγους (πώληση του φαρμάκου) και οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση κράτους και γονέων.
Η racecadotril είναι μια ουσία που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη αποδοχή από την ιατρική κοινότητα.
Η άποψη που προβάλλεται τελευταία - και μάλιστα όχι από ειδικούς στο θέμα - ότι πρέπει να χορηγείται σε όλα τα παιδιά άνω των 3 μηνών με οξεία διάρροια μόνο κατευθυνόμενη φαντάζει. Και ευνόητο είναι από που πηγάζει.
Η βοήθεια που προσφέρει το φάρμακο είναι πολύ μικρή, ουσιαστικά θα λέγαμε άνευ ιδιαίτερης σημασίας, εξαντλείται (στόχος των μελετών) στο πρώτο 48ωρο και δεν αφορά όλες τις γαστρεντερίτιδες.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου, παρόλο που δεν είναι συχνές, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα σε έναν ασθενή του οποίου η λοίμωξη είναι ήπια και αυτοϊώμενη.
Οι μελέτες του φαρμάκου αφορούν σχετικά μικρό αριθμό ασθενών, κυρίως νοσοκομειακών ασθενών.
Οι μελέτες του φαρμάκου είναι παλαιότερες – και βέβαια πρέπει να διαχωρίσουμε την οξεία γαστρεντερίτιδα σε υποανάπτυκτες χώρες και την οξεία γαστρεντερίτιδα σε αναπτυγμένες χώρες.
Νεότερες μελέτες (ειδικά ανασκοπικές), τονίζουν το γεγονός ότι ο αριθμός των ήδη μελετηθέντων ασθενών είναι μικρός και ότι απαιτούνται ευρείας κλίμακας μελέτες σε εξωτερικούς ασθενείς για να καταδειχθεί ή όχι η επίπτωση του φαρμάκου.
Η ESPGHAN σημειώνει σε πρόσφατες οδηγίες της (200 τα εξής: "Η racecadotril θα μπορούσε ίσως να χορηγηθεί σε παιδιά με οξεία διάρροια. Ωστόσο, απαιτείται να διενεργηθούν σε εξωτερικούς ασθενείς, καλά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου».
Άποψη μου: Το φάρμακο δεν έχει θέση (προς το παρόν τουλάχιστον) στην αντιμετώπιση της οξείας διάρροιας.NEJM 2000, 343:463-467
Drug Ther Perspect 2001, 17:1-5
Alim Pharmacol Therap 2007, 26:807-813
J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008, Vol. 46, Suppl. 2Απο εκει και περα κρινετε και αποφασιζετε.Εμας παντως μετα απο τοσες μερες διαρροια και χωρις ορεξη για φαι μετα το πρωτο 24ωρο που της εδωσα το φαρμακο αρχισε να εχει κανονικες κενωσεις.Τωρα αν ηταν συμπτωση δεν ξερω.Εγω σας ενημερωνω μια που το δοκιμασα και εσεις συζητηστε το με τον γιατρο σας.
__________________
Ο χρήστης VGI δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

BookmarksΕργαλεία Θεμάτων

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Forum Jump

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Afroditi D Προσχολική ηλικία (απο 2 ετών): Διατροφή & Ιατρικά θέματα 9 23-07-12 14:32
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ GAVRIELA Νεογνά & Μωρά: Διατροφή 1 15-01-09 15:55
γαστρεντεριτιδα χωρις διαρροια?????? elena32 Προσχολική ηλικία (απο 2 ετών): Διατροφή & Ιατρικά θέματα 3 11-01-09 16:12
SOS γαστρεντερίτιδα;;; souzy Νεογνά & Μωρά: Ιατρικά θέματα 18 15-05-08 22:48
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ antu Νεογνά & Μωρά: Ιατρικά θέματα 10 19-02-08 22:21


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 20:31.


 
 
 
ποιοι είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά    
© parents.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.


website by
website by VelocityFarm