Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Διατροφή στην εγκυμοσύνη.


Afroditi D

Recommended Posts

Η σωστή προετοιμασία του οργανισμού πριν την εγκυμοσύνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Ιουνίου 2007

 

Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης , Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc

 

3+9= εγκυμοσύνη 12 μηνών…Μην τρομάζετε! Δεν αυξήθηκαν οι μήνες της κυοφορίας… αλλά αν θέλετε να αποκτήσετε ένα υγιέστατο παιδάκι με το/ην σύντροφό σας, βιαστείτε! Έχετε μόνο ένα τρίμηνο για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής σας, όπου θα σας εξασφαλίσει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και υγεία σε εσάς και το μωρό σας.

 

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο γιατρό σας προκειμένου να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του οικογενειακού, προσωπικού σας ιατρικού ιστορικού και να υποβληθείτε στον απαραίτητο προγεννητικό έλεγχο. Συνεχίστε με τον έλεγχο του σωματικούς σας βάρους για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια βελτίωσής του (π.χ. απώλεια κιλών ή προσθήκη) με απώτερο στόχο την απόκτηση του ιδανικού για εσάς βάρους, αλλά και με την προσαρμογή της διατροφικής σας συμπεριφοράς στις νέες συνθήκες μιας επικείμενης εγκυμοσύνης, λαμβάνοντας ενδεχομένως κάποιο συμπλήρωμα διατροφής – για παράδειγμα φυλλικού οξέος.

 

Τέλος, ενδείκνυται η υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας και στάσης ζωής αναφορικά με κάποιες συνήθειες που είχατε μέχρι τη δεδομένη στιγμή. Η αύξηση της σωματικής άσκησης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία, όπως αναγκαία κρίνεται και η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του αλκοόλ και άλλων ‘καταχρήσεων’ που δρουν αρνητικά σε μια εγκυμοσύνη. Επιτακτική κρίνεται η διακοπή τυχόν φαρμακευτικής αγωγής που αντενδείκνυται για τις εγκύους.

 

Ποια η επίδραση της διατροφής στους άνδρες πριν την ‘σύλληψη’;

 

Το πόσο σημαντική είναι λοιπόν η επίδραση της διατροφής λίγο πριν ή περί τη φάση της σύλληψης είναι ένα ερώτημα που εύλογα τίθεται. Σήμερα, δεν είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφή απάντηση καθώς η επίδραση της διατροφής στους άντρες δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και η πλειοψηφία των ερευνών που έχουν εκπονηθεί και αφορούν στα ζώα δε δύνανται να συσχετιστούν σαφώς με το ανθρώπινο είδος (Anderson et al, 2006).

 

Ωστόσο, η εξασθένηση και η μείωση της ποιότητας του σπέρματος, είναι ένα φαινόμενο που κάνει αισθητή την παρουσία του ολοένα και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα να τραβήξει τα φώτα του επιστημονικού ενδιαφέροντος και να γίνει αντικείμενο ερευνών. Εν τούτοις, η αιτιολογία της αντρικής ανικανότητας παραμένει άγνωστη.

 

Αν και έχει παρατηρηθεί ότι ποικίλοι, φυσικοί και χημικοί, παράγοντες επηρεάζουν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων, τα στοιχεία για τους ανθρώπους είναι συχνά αντιφατικά, δυσχεραίνοντας την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων.

 

Εξάλλου, στον άνθρωπο είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις το ρόλο ενός και μόνο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος ακόμα και την έκβαση της ίδιας της εγκυμοσύνης καθώς εξωτερικές συνθήκες – που από τη φύση τους είναι συνήθως σύνθετες, πολύπλοκες, αλληλοεξαρτώμενες – και πολλοί κοινωνικοί παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής – όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η διατροφή, καθώς και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο – έχουν την ίδια (ίσως και περισσότερη) δυναμική για τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις.

 

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ανά άτομο, αλλά και η ποιότητα του σπέρματος έχουν μειωθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου, και προφανώς μεταβάλλονται ανάλογα με την τοποθεσία. Υποθέτουμε ότι η ελάττωση της ποιότητας του σπέρματος, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιπτώσεων των εκ γενετής ανωμαλιών του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος αλλά και του καρκίνου των όρχεων, πιθανόν να οφείλεται στο περιγεννητικό περιβάλλον καθώς και στην έκθεση του άνδρα σε φυτοοιστρογόνα κυρίως μέσω της διατροφής.

 

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα στοιχεία εκείνα που να συνηγορούν και να αποδεικνύουν την παραπάνω υπόθεση.

 

Διατροφικές συμβουλές στους άνδρες πριν την ‘σύλληψη’

 

Παρόλα αυτά για τους άνδρες είναι ήδη γνωστό ότι μια σημαντική διατροφική ανεπάρκεια ή υπερεπάρκεια επηρεάζει την πιθανότητα αλλά και την έκβαση της σύλληψης, αποτελέσματα τα οποία δεν είναι γνωστό αν επιβεβαιώνονται και για μια μικρότερη σε βαθμό διατροφική ανισορροπία. Στην παρούσα φάση, οι πιο συνετές διατροφικές συμβουλές στους άνδρες, πριν τη φάση της σύλληψης είναι:

 

Κατανάλωση μίας ισορροπημένης, πλήρους και ποικίλης διατροφής. Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Περιορισμός της κατανάλωσης ‘fast food’ (ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα με κατεργασμένους υδατάνθρακες).

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

Περιορισμός της κατανάλωσης καφέ. Περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως μπορούν να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Διόρθωση του μη φυσιολογικού σωματικού βάρους και συντήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Συνιστάται οι παραπάνω διατροφικές αλλαγές να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα προσπάθειας για ‘σύλληψη’.

 

Ποιο σωματικό βάρος ενδείκνυται για τις γυναίκες πριν τη ‘σύλληψη’;

 

Και αν τα πράγματα είναι κάπως ασαφή για τους άνδρες, στις γυναίκες είναι λίγο πιο συγκεκριμένα. Έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό του λίπους σώματος, επηρεάζει σημαντικά τη γυναικεία γονιμότητα. Μια μέση τιμή ποσοστού λίπους σε μια ενήλικη γυναίκα είναι περίπου το 28% του σωματικού της βάρους, ποσοστό το οποίο δεν πρέπει να είναι ποτέ μικρότερο από 22% προκειμένου να υπάρξει και να λειτουργήσει ομαλά ο καταμήνιος κύκλος της.

 

Έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερη σημασία το ποσοστό του λίπους σώματος παρά το απόλυτο σωματικό βάρος, διότι σε πολλές μελέτες παρατηρήθηκε ότι προπονημένες αθλήτριες φυσιολογικού ή ιδανικού σωματικού βάρους με πολύ μικρό ποσοστό λίπους σώματος εμφάνισαν ολιγομηνόρροια ή ακόμη και αμηνόρροια. Βέβαια υπάρχουν και άλλες αιτίες δευτεροπαθούς αμηνόρροιας οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, όπως είναι το ψυχολογικό στρες, η θυρεοτοξίκωση, ποικίλα σύνδρομα δυσαπορρόφησης καθώς και ψυχογενείς διαταραχές (π.χ. νευρογενής ανορεξία, νευρογενής βουλιμία).

 

Εν γένει, η σύλληψη επιτυγχάνεται ικανοποιητικά σε γυναίκες που διαθέτουν φυσιολογικό ή ιδανικό σωματικό βάρος (ανάλογο του ύψους), και σε καμία περίπτωση ο δείκτης μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.) δεν είναι μικρότερος του 14,9. Εξάλλου, η πιθανότητα φυσιολογικής ανάπτυξης ενός υγιούς εμβρύου αυξάνεται αναλογικά με την πλήρη, κατάλληλη και περιεκτική διατροφή των υποψήφιων μητέρων, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον το σωματικό βάρος τους αυξάνεται ομαλά.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα μωρά γυναικών που είναι αδύνατες τη στιγμή της σύλληψης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν λιποβαρή και/ή πρόωρα, με σημαντικά μεγάλη νοσηρότητα. Η παχυσαρκία, από την άλλη πλευρά επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ωαρίων, αλλά δύναται να φέρει θετική ανταπόκριση του γυναικείου οργανισμού σε μια θεραπεία βοηθητικής γονιμότητας.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε μια προοπτική μελέτη, οι Clark et al, έδειξαν ότι η επιμονή στη μείωση του σωματικού βάρους καθώς και σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής σε παχύσαρκες γυναίκες που δεν είχαν ωορρηξία, επέφερε αρχικά αυτόματη ωορρηξία, επιτυχημένη σύλληψη και υγιέστατα μωρά στην πλειονότητα των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη.

 

Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να επισημάνουμε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ιατρικών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως διαβήτη κυήσεως ή υπέρταση καθώς και αυξημένη πιθανότητα καισαρικής επέμβασης.

 

Ωστόσο, η κατανάλωση μιας φτωχής σε ενέργεια δίαιτας, ακριβώς πριν τη φάση της σύλληψης ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται να επιδρά αρνητικά στο έμβρυο καθώς προκαλεί διατροφικές ελλείψεις και διαταραχές.

 

Διατροφικές συμβουλές για τις γυναίκες πριν την ‘σύλληψη’

 

Ισορροπημένη και πλήρη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Προσπάθεια επίτευξης ιδανικού σωματικού βάρους.

Προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς μια πρόσφατη μελέτη, (Jensen et al) έδειξε ότι η κατανάλωσή του από γυναίκες, σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα, ακόμη και σε εκείνες που καταναλώνουν εβδομαδιαία 5 ή και λιγότερα ποτήρια αλκοόλ, αν και τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περισσότερης έρευνας. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου πριν τη σύλληψη, στην έκβαση της εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά.

Επίσης, σήμερα, στις μέλλουσες μητέρες συνιστάται η κατανάλωση 0,4 mg φυλλικού οξέος καθημερινά, τουλάχιστον 1 μήνα πριν την σύλληψη, έτσι ώστε να υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό τους, για την αρχική φάση δημιουργίας του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Επιπρόσθετα, η χρήση ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος (πλούσιο σε ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο) 2-3 μήνες πριν την σύλληψη, πιθανόν να σχετίζεται αρνητικά με την πιθανότητα πρόωρης γέννησης σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αλλά απαιτεί ακόμη περισσότερη έρευνα (Vahratian et al. 2004). Αξιόλογη διατροφική πηγή φυλλικού οξέος αποτελούν τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα ολόκληρα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ σίδηρο έχουν το κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φασόλια.

Τελειώνοντας, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η χρονική περίοδος πριν τη σύλληψη είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να τροποποιηθούν οι διαιτητικές συνήθειες και να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής των μελλοντικών γονέων, ιδιαίτερα στις γυναίκες οι οποίες μπορούν με καλή συμμόρφωση και υγιεινή διατροφική συμπεριφορά να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Επομένως, τα υγιή μωρά έρχονται ...πριν την ‘σύλληψη’.

 

Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Γράφει: Παπαμίκος Βασίλειος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο

 

Η υγιεινή διατροφή της μητέρας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μια μητέρα μπορεί να κάνειγια το μωρό της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αναπτυσσόμενο έμβρυο διπλασιάζει μερικές από τις ανάγκες της μητέρας σε θρεπτικά συστατικά.

 

Η προσοχή στον τρόπο διατροφής είναι κάτι στο οποίο η μητέρα πρέπει να δώσει σημασία ακόμα και πριν από τη σύλληψη. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φυλικού οξέος ακόμα και μήνες πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γεννήσεις και περιορισμένη ανάπτυξη του νεογνού.

 

Αν ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι κάτι που ήδη έχει υιοθετήσει η μέλλουσα μητέρα, σίγουρα υπάρχουν μερικά επιπρόσθετα σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει για το μωρό της. Παρά το γεγονός ότι οι ‘εκρήξεις όρεξης’ μπορούν να αποτελούν συχνό φαινόμενο, είναι σημαντικό η μητέρα να κερδίζει ότι καλύτερο μπορεί από αυτές και να τρώει αποτελεσματικά για εκείνη και το μωρό της.

 

Τρώγοντας πριν από την εγκυμοσύνη

 

Σύμφωνα με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, οι μελλοντικές μητέρες θα πρέπει να εστιάσουν σε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει:

 

Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και χαμηλών λιπαρών ή ελεύθερα λίπους γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Ψάρια, κοτόπουλο, φασόλια, αυγά, σπόροι (π.χ ξηροί καρποί), άπαχα κρέατα

Τρόφιμα, φαγητά και έλαια χαμηλά σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και προστιθέμενα ζάχαρα (π.χ όσπρια, φασολάκια, μπάμιες, τραχανά, μπληγούρι, κουσκούς, χούμους, μέλι, ταχίνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κραμβέλαιο). Προς αυτή την κατεύθυνση καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητών από ταχυφαγεία που είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και αλάτι. Η κατανάλωση αναψυκτικών καλό θα ήταν να αντικατασταθεί από φρεσκοστιμένους χυμούς φρούτων.

Το συνολικό ποσό θερμίδων που χρειάζεται η καθε μητέρα εξαρτάται από την ηλικία της, το ύψος της, το μέγεθος του σκελετού της, τη δραστηριότητά της και από τη σωματική αναλογία μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού. Ως γενική κατεύθυνση θα μορούσαν να θεωρηθούν οι 1600 με 2200 θερμίδες ανά ημέρα.

 

Η κατάλληλη διατροφή για οποιαδήποτε γυναίκα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά ιδιαίτερη σημασία θα μπορούσε να δοθεί στα ακόλουθα:

 

Φυλικό οξύ : Η κατανάλωση περίπου 400 μικρογραμμαρίων (μgr) καθημερινά πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται προκειμένου να αποφευχθούν ελαττωματικές γεννήσεις. Τρόφιμα όπως οι φράουλες, το σπανάκι, το μπρόκολο, ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσια σε φυλικό οξύ.

Σίδηρος : Στα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα περιλαμβάνονται το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, οι φακές και τα αποξηραμένα φρούτα. Η πρόσληψη 15 χιλιοστόγραμμων (mgr) σιδήρου καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννησης ελλιποβαρούς νεογνού.

Τρώγοντας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η μητέρα μπορεί να παραμείνει στο ίδιο υγιεινό διατροφικό σχήμα. Μετά όμως το πρώτο τρίμηνο οι μητέρες θα πρέπει να προσθέσουν 300 θερμίδες την ημέρα στο διαιτολόγιό τους, φτάνοντας έτσι τις 1900 με 2500 καθημερινά. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν οι μητέρες να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, ωμών ή ελαφρά ψημένων ψαριών, ελαφρών τυριών και μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης.

 

Αν η εγκυμονούσα βρίσκεται ήδη στο ιδανικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη τότε μια συνολική αύξηση του βάρους της τάξης των 12 με 15 κιλών θεωρείται λογική. Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες ίσως χρειαστεί να πάρουν περισσότερα κιλά, ενώ αυτές που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες θα ήταν συνετό να πάρουν συνολικά περίπου 7,5 κιλά. Το περιττό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως αυξήσει τον κίνδυνο για μεταβίβαση στα νεογνά προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος. Τα αποτελέσματα αυτής της μεταβίβασης ίσως φανούν αργότερα στην ενήλικη ζωή του απογόνου ως παχυσαρκία, υπέρταση, ινσουλινοαντοχή και ίσως σακχαρώδης διαβήτης.

 

Μετά το πρώτο τρίμηνο η πρόσληψη φυλικού οξέος θα πρέπει να αυξηθεί καθημερινά στα 600 μικρογραμμάρια (μgr), ενώ η πρόσληψη σιδήρου και πρωτεΐνης θα πρέπει να διπλασιασθούν. Οι εγκυμονούσες, πολύ συχνά παρουσιάζουν ‘εκρήξεις όρεξης’ προς τα γαλακτοκομικά και τα γλυκά και απέχθεια προς το κρέας. Άλλες καλές εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν τα αυγά.

 

Συνήθως συστήνεται ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει εκτός των άλλων βιταμίνες Α, Β6 και Β12, για να βοηθήσει τις μητέρες να καλύψουν τις επιρπόσθετες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Η απορρόφηση ασβεστίου γίνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσου να λαμβάνουν από τη διατροφή 1000 μικρογραμμάρια καθημερινά για τη διατήρηση γερών οστών γι αυτές και το παιδί τους. Ο σίδηρος εμπλέκεται και επηρεάζει την απορρόφηση άλλων μετάλλων, οπότε η λήψη συμπληρώματος που περιέχει 15 μικρογραμμάρια (μgr) ψευδαργύρου και 2 μικρογραμμάρια χαλκού (μgr) κρίνεται απαραίτητη.

 

Τρώγοντας μετά την εγκυμοσύνη

 

Μετά τον τοκετό η μητέρα θα επανέλθει και το βάρος της θα αποκατασταθεί στα κανονικά επίπεδα. Η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα έπει να γίνει βαθμιαία και όχι απότομα. Η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι περίπου μισό κιλό απώλειας ανά εβδομάδα, με παράλληλη απόλαυση του νέου πλέον τρόπου ζωής με τη χαρά και την ευτυχία που προσφέρει το καινούριο μέλος της οικογένειας.

 

 

Διατροφή εγκύου: Αλάτι & Ζάχαρη

 

Γράφει: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική αλλά και κρίσιμη περίοδος για τη ζωή μιας γυναίκας. Πρέπει να προσέχει το βάρος της και τη διατροφή της για να εξασφαλίσει μια ομαλή έκβαση και την υγεία του βρέφους.

 

Το βάρος κατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων που διαρκεί η κύηση αυξάνει φυσιολογικά. Όταν ξεκινάει η εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος και η γυναίκα μπορεί να πάρει από 9-13 κιλά. Όταν όμως ξεκινάει η εγκυμοσύνη με αυξημένο βάρος τότε υπάρχουν ενδεχόμενοι κίνδυνοι και η γυναίκα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με το βάρος που θα πάρει κατά την εγκυμοσύνη, ενώ όταν αρχίζει την εγκυμοσύνη με μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό της υπάρχουν κάποιο ενδεχόμενοι κίνδυνοι για το βρέφος να γεννηθεί με χαμηλό βάρος και να παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές κατά την ανάπτυξή του.

 

Η χαμηλή αύξηση βάρους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καθυστέρησης ενδομήτριου ανάπτυξης και αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα, ενώ η μεγάλη αύξηση βάρους σχετίζεται με μεγάλο βάρος γεννήσεως του νεογνού και συνεπώς παράταση τοκετού, δυστοκίες, καισαρικές τομές, τραυματισμούς και στους δύο και περιγεννητική ασφυξία.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερη προσοχή δίνεται στη δίαιτα κατά την κύηση, τόσο από τις εγκύους όσο και από τους επιστήμονες που τις παρακολουθούν. Έχει γίνει σαφές πλέον ότι η δίαιτα αυτή πρέπει να καλύπτει ακέραια τις ανάγκες της γυναίκας που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Το διαιτολόγιο της γυναίκας που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη πρέπει να ανταποκρίνεται και να καλύπτει τις ανάγκες του εμβρύου τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τις μεταβολικές του απαιτήσεις. Επίσης είναι σημαντική για την ανάπτυξη του πλακούντα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτεί τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο, για να πραγματοποιηθούν αυτές τις διαδικασίες. Μέσα από μια ισορροπημένη και κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή η γυναίκα μπορεί να περιορίσει και να προλάβει επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα, που έχουν άμεση σχέση με ειδικές καταστάσεις που μπορεί να συνοδεύσουν την κύηση.

 

Γενικά η δίαιτα της εγκύου έπαψε να είναι αυτή που πολλοί πίστεύαν, δηλαδή μία ελεύθερη δίαιτα, πλούσια σε λίπος, λιχουδιές και θερμίδες, με ανεξέλεγκτη κατανάλωση "απαγορευμένων" τροφών, που καθορίζονται από τις "ορέξεις" της μέλλουσας μητέρας.

 

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι συνιστώμενες ποσότητες για τις θρεπτικές ουσίες-διεθνώς ονομάζονται RDA-παρουσιάζουν αύξηση 15-30% (εκτός από ειδικά συστατικά όπως σίδηρος, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, φωσφορικά και μαγνήσιο, που απαιτούνται σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες). Οι αυξήσεις αυτές βασίστηκαν σε τελευταίες μετρήσεις του συνολικού θερμιδικού και θρεπτικού "κόστους" της συνολικής διαδικασίας της κύησης.

 

ΘΕΡΜΙΔΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΥΗΣΗΣ:

 

Έχει υπολογιστεί ότι το συνολικό κόστος της εγκυμοσύνης είναι περίπου 80.000 θερμίδες. Σύμφωνα με αυτό καθορίστηκαν οι παρακάτω συστάσεις:

> 150 θερμίδες/ημέρα επιπλέον για το πρώτο τρίμηνο,

> 350 θερμίδες /ημέρα επιπλεόν για το δεύτερο τρίμηνο,

> 350 θερμίδες / ημέρα επιπλέον για το τρίτο τρίμηνο.

 

Η διατροφή λοιπόν της εγκύου είναι πολύ σημαντική για τη φυσιολογική έκβαση της κύησης αλλά και την καλύτερη υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους Η ανεξέλεγκτη αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει, με μεγαλύτερες πιθανότητες, στην εμφάνιση δύο καταστάσεων που συνδέονται άμεσα με το βάρος, και είναι ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση (προεκλαμψία).

 

Πρωτεϊνικές απαιτήσεις:

Οι πρωτεΐνες έχουν σημασία γιατί χρησιμοποιούνται για δημιουργία νέων ιστών στο μητρικό οργανισμό (πλακούντας), χρησιμοποιούνται για δημιουργία νέων ιστών εμβρύου, το πλεόνασμα των πρωτεϊνών (γλυκογονικά αμινοξέα) μετατρέπεται σε γλυκόζη (πηγή ενέργειας)

Οι μεγαλύτερες πρωτεϊνικές απαιτήσεις δημιουργούνται κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπου η πρωτεϊνική μάζα αυξάνει κατά 6.5-7 γραμμάρια την ημέρα. Οι συστηνόμενες αυξήσεις είναι 30 γραμμάρια ανά ημέρα. Για αυτό τροφές όπως γάλα, τυρί, άπαχο κρέας, ψάρι και αβγό είναι σημαντικές για τη δίαιτα της εγκύου.

 

 

Απαιτήσεις σε βιταμίνες:

 

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

 

Βιταμίνη Α: σύσταση για 750 mg. Θέλει προσοχή η παρατεταμένη χορήγηση γιατί μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες. Συμβάλει στην αύξηση του εμβρύου και την ενδομήτρια ανάπτυξη, στην ελάττωση της προωριμότητας, και του χαμηλού βάρους γεννήσεως.

ΒιταμίνηD: Συντελεί σε απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Συμβάλει σε ασβεστοποιήση οστών. Οι ανάγκες αυξάνονται από τα 400 UI σε 800 UI, μέσα από τρόφιμα όπως είναι το συκώτι, το γάλα και το βούτυρο.

Βιταμίνη Ε: Συνδεδεμένη με γονιμότητα. Οι ανάγκες αυξάνονται από τις 25 UI σε 30 UI. Την λαμβάνει από τρόφιμα όπως είναι τα φυτικά λάδια, το γάλα και τα δημητριακά.

Βιταμίνη Κ: Παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη αίματος. Την λαμβάνει από τρόφιμα όπως το σπανάκι, τη ντομάτα, τη σόγια και το συκώτι.

 

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

 

Βιταμίνη Β1-Θειαμίνη: Παίζει ρόλο στο μεταβολισμό υδατανθράκων ως πυροφωσφορική θειαμίνη (ΤΡΡ). Απουσία οδηγεί σε αδύνατο μεταβολισμό γλυκόζης. Ανάγκες από 0.5 γραμμάρια σε 1.3 γραμμάρια ανά ημέρα. (σιτάρι, δημητριακά, ψωμί)

Βιταμίνη Β2-Ριβοφλαβίνη: Δρα ως συνένζυμο FMN και FAD, και καταλύει οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις. Οι ανάγκες αυξάνουν από 1.2 σε 1.5 mg

Βιταμίνη Β6-Πυριδοξίνη: Είναι συνένζυμο μεταβολισμού, στο μεταβολισμό πρωτεινών και λιπών. Δε χρειάζεται αύξηση.

Νιασίνη: Σχηματίζεται από θρυπτοφάνη. Από 13 mg σε 18 mg

Φολικο οξύ: Πρέπει να χορηγείται από τη σύλληψη μέχρι και τη 12η εβδομάδα. Αυξάνονται οι ανάγκες της εγκύου από τα 0.4 σε 0.8 mg. Είναι σημαντική για παραγωγή αίματος και διαίρεση κυττάρων ερυθράς σειράς.

Βιταμίνη Β12: Από 3 σε 4 μg. Είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται προσοχή στις φυτοφάγους, αφού αυτή λαμβάνεται μόνο από ζωικές τροφές.

Βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για τα οστά, τους χόνδρους, το ενδοθήλιο των αγγείων, την επούλωση τραυμάτων και το κολλαγόνο. Από 55 σε 60 mg.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΣΙΔΗΡΟΣ: είναι συστατικό ενζυμικών συστημάτων και της αιμοσφαιρίνης. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της απώλειας κατά την περίοδο. Στην εγκυμοσύνη το αιμοποιητικό σύστημα παράγει μεγαλύτερη αίματος. Το μωρό μέχρι τον τρίτο μήνα χρησιμοποιεί τα συστατικά από το αίμα της μητέρας. Ο μεταβολισμός του εμβρύου αυξάνει με το χρόνο.Το έμβρυο θέλει μεγάλα αποθέματα σιδήρου για το ήπαρ του μέχρι τον 6ο μήνα. Οι ανάγκες αυξάνονται από 18 σε 50-60 mg

ΑΣΒΕΣΤΙΟ: Αυξημένες απαιτήσεις από μητέρα και έμβρυο, για σχηματισμό των οστών του. Μόνο το 25-30% απορροφάται και το υπόλοιπο αποβάλλεται από κόπρανα. Απαιτείται επίσης βιταμίνη D και παραθυροειδική ορμόνη. Ακόμα ουσίες όπως το φυτικό οξύ και οι πουρίνες μειώνουν απορρόφηση. Ανάγκες από 800 σε 1200 mg.

ΦΩΣΦΟΡΟΣ: Χρειάζεται για τη σύσταση των ιστών σε πυρήνες κυττάρων, στη διαμόρφωση σκελετού, δοντιών και παραγωγή Ε από σάκχαρα. Μόνο το 70% απορροφάται με βοήθεια βιταμίνης D και ασβεστίου. Πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 1.5 γραμμάρια ανά ημέρα.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ: Χρειάζεται στο μεταβολισμό και στο σχηματισμό του σκελετού, αλλά και αποφυγή επιπλοκών π.χ. προεκλαμψίας. Από 300 σε 450 mg.

ΚΑΛΙΟ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στη ομοιοστασία του κυτταρικού υγρού, τη συσταλτικότητα των σκελετικών μυών, τη λειτουργία της καρδιάς, το μεταβολισμό των υδατανθράκων και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Οι ανάγκες είναι για 1.3 mg.

ΝΑΤΡΙΟ: Συμβάλλει στη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης, τη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας, τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης, τη διεγερσιμότητα της μυικής ίνας. Οι ανάγκες των εγκύων είναι 5 γραμμάρια ανά ημέρα. Κατά την κύηση αποθηκεύει 50 γραμμάρια και διοχετεύει 11-12 γρ στο έμβρυο. Άρα πρέπει να αποφεύγει τα αλατισμένα και τα "διαιτητικά αλάτια".

 

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΙΩΔΙΟ: Είναι συστατικό της θυροξίνης. Ανάγκες από 100 μg σε 150-200 μg. Το παίρνει από το αλάτι όταν είναι ιωδιούχο.

 

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Κατά την εγκυμοσύνη η πέψη επιβραδύνεται, λόγω απελευθέρωση προγεστερόνης στο αίμα και ελάττωση μυϊκού τόνου του εντέρου. Όταν εμφανίζεται δυσκοιλιότητα απαιτούνται υψηλές ποσότητες.

Αν και πολλά είναι τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούν την προσοχή της εγκύου, δύο στοιχεία που προβληματίζουν συχνά τις γυναίκες στην κατάσταση εγκυμοσύνης είναι το αλάτι και η ζάχαρη. Είναι λοιπόν δύο διατροφικά στοιχεία της καθημερινής διατροφής, που βρίσκονται σε πολλές τροφές, καλύπτουν την ανάγκη της εγκύου για έντονη γεύση στην τροφή της, και η λήψη των οποίων σε φυσιολογικές αλλά κυρίως σε αυξημένες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες.

 

ΖΑΧΑΡΗ: Η ζάχαρη, ή αλλιώς σακχαρόζη όπως είναι το επιστημονικό της όνομα, ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων και πιο συγκεκριμένα στους δισακχαρίτες. Είναι δηλαδή μία γλυκαντική ουσία που διασπάται και απορροφάται σχεδόν άμεσα από το σώμα μας, με τη μορφή της γλυκόζης. Στη διατροφή της εγκύου η ζάχαρη πρέπει να είναι περιορισμένη, για διάφορους λόγους.

Αρχικά βέβαια λόγω του θερμιδικού της περιεχομένου. Η ζάχαρη όπως όλοι οι υδατάνθρακες δίνουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά όπως είπαμε με ένα τρόπο άμεσο, μια και μπαίνει πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματός μας, "ερεθίζοντας" ταυτόχρονα το πάγκρεας για έκκριση της ινσουλίνης. Πρέπει λοιπόν να περιοριστεί για λόγους συντήρησης του βάρους.

 

Επίσης, είναι συχνή και μία άλλη παθολογική κατάσταση που ονομάζεται "διαβήτης κύησης" και εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 10-20%, και η οποία είτε εμφανίζεται κατά την κύηση και υποχωρεί μετά, είτε παραμένει. Και στις δύο περιπτώσεις ο διαβήτης κύησης επηρεάζει σημαντικά την έκβαση της εγκυμοσύνης, και απαιτεί ειδική διατροφική αγωγή.

Έτσι, ενώ κανονικά στη φυσιολογική έγκυο έχουμε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, έχει βρεθεί ότι μπορεί να εμφανιστούν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, κυρίως λόγω του αυξημένου όγκου αίματος, και της αδυναμίας του παγκρέατος να καλύψει τις υψηλές ανάγκες.

 

Γενικά θα πρέπει η γυναίκα να προσέχει την πρόσληψη της ζάχαρης και θα πρέπει να έχει μία διατροφή όπου θα κυριαρχούν οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνει την ενέργεια που προσφέρουν όλοι οι υδατάνθρακες, αλλά από πηγές τροφών που δεν την παρέχουν άμεσα αλλά με αργό ρυθμό. Τέτοιες τροφές είναι οι αμυλούχες τροφές (κατάλληλα μαγειρεμένα βέβαια), τα φρούτα και τα περισσότερα από τα λαχανικά, λόγω κυρίως των φυτικών ινών που περιέχουν. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του διαβήτη κύησης η ύπαρξη αυτών των τροφών στο διαιτολόγιο είναι καθοριστική, αφού συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης και έκκριση ινσουλίνης.

Άρα, συστήνεται να αποφεύγει αναψυκτικά, γλυκά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, παγωτά, πολλούς χυμούς, κυρίως τύπου "Νέκταρ", και να προτιμάει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης. Ειδικότερα τα γλυκά τα οποία είναι συχνά "αδυναμία" για μια έγκυο και τα οποία καταναλώνονται γιατί νιώθουν ατονία ή για να αντιμετωπίσουν κάποια υπογλυκαιμία, είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός ζάχαρης με λίπος, συχνά κορεσμένο και άρα κακής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται διπλά, αφού και τα επίπεδα γλυκόζης επηρεάζουν αλλά και συμβάλλουν στην μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου.

 

ΑΛΑΤΙ: Το κοινό αλάτι, αυτό δηλαδή που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι μία ένωση χλωρίου και νατρίου (συμβολίζεται NaCl). Από τα δύο αυτά στοιχεία μεγαλύτερη σημασία δίνεται στο πρώτο συστατικό, δηλαδή το νάτριο, μια και έχει βρεθεί ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα, το νάτριο βρέθηκε ότι ρυθμίζει τον όγκο του αίματός μας, συμβάλει με το κάλιο στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας, ρυθμίζει τις μυϊκές συσπάσεις και της καρδιάς, και οδηγεί στην κατακράτηση υγρών και στην αύξηση της πίεσης.

 

Εξαιτίας της τελευταίας αυτής ιδιότητας του υπήρξε προβληματισμός για τη συμμετοχή του στη δίαιτα της εγκύου. Αυτό συνέβη γιατί μία από τις σοβαρές παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν την κύηση είναι και η υπέρταση, που κατά την εγκυμοσύνη εξελίσσεται σε προεκλαμψία και εκλαμψία (τοξιναιμίες), θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εμβρύου και μητέρας. Οι καταστάσεις αυτές ξεκινούν στο τρίτο τρίμηνο και χαρακτηριστικά τους είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οιδήματα (ιδιαίτερα σε χέρια και πρόσωπο), και το λεύκωμα στα ούρα.

 

Σήμερα είναι αποδεκτό πως η υπερβολική ή η ανεπαρκής πρόσληψη αλατιού, σε συνδυασμό με υψηλό βάρος, ανεπαρκείς πρωτεΐνες και σίδηρο οδηγούν σε τοξιναιμίες. Παρόλα αυτά όμως, ούτε ο περιορισμός του προλαμβάνει σίγουρα την εμφάνισή της, ούτε η υπερβολική του πρόσληψη οξύνει τα συμπτώματα, αν και .η πρόσληψη του νατρίου βελτιώνει τον όγκο του αίματος.

 

Έτσι, μέχρι πρόσφατα οι ειδικού συνήθιζαν να δίνουν συστάσεις στις εγκύους για την κατανάλωση του αλατιού, τονίζοντας την ανάγκη για περιορισμό του στη δίαιτά τους. Το κύριο επιχείρημα ήταν η συμμετοχή του αλατιού (και ειδικότερα του νατρίου) στην κατακράτηση υγρών και η ανάγκη για αποφυγή σχηματισμού οιδήματος. Πιο πρόσφατα όμως παρατηρήθηκε ότι εξαιτίας της αύξησης του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και της δημιουργίας νέων ιστών, απαιτείται μία μεγαλύτερη κατακράτηση νατρίου.

 

Έτσι οι συστάσεις είναι για περιπτώσεις ιδιοπαθούς υπέρτασης ο περιορισμός του αλατιού, ενώ για περιπτώσεις προεκλαμψίας-εκλαμψίας η κανονική έως υψηλή πρόσληψη του. Σα γενική σύσταση μπορεί να είναι τα 5 γραμμάρια ανά ημέρα και να αποφεύγονται τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα και τα "διαιτητικά αλάτια".Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως το νάτριο δε βρίσκεται μόνο στο αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας, αλλά και "κρυμμένο" σε τροφές, όπως αλλαντικά, κονσέρβες, τυροκομικά, σούπες, τυποποιημένα τρόφιμα, ξηρούς καρπούς και νερό. Έτσι ακόμα και να περιορίσουμε την προσθήκη του στο φαγητό μας, μπορούμε να πάρουμε μεγάλες ποσότητες, αν δεν προσέξουμε.

 

Τα Ναι και τα Όχι στη διατροφή της εγκύου

 

Γράφει: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, αποτελούν ειδική ομάδα πληθυσμού όσον αφορά τη διατροφή τους. Οι ανάγκες τους, τόσο οι ενεργειακές όσο και οι διατροφικές, διαφοροποιούνται κατά την περίοδο αυτή. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να τρωει 'για δύο', προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται στην ευαίσθητη αυτή περίοδο, τόσο για την ίδια, όσο και για το έμβρυο. Όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης. Η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα λοιπόν, η οποία αποτελεί πρότυπο για τον Ελληνικό πληθυσμό αποτελεί και σύσταση για τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη.

 

Τι πρέπει να τρωει η έγκυος

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, προϊόντα από αδρά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς και σπόρους και ξηρούς καρπούς. Παράλληλα θα πρέπει να περιορίζουν τα σπορέλαια και να αποφεύγουν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Η μητέρα καθώς και το έμβρυο έχουν ανάγκη από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ω-3 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία της μητέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη που δημιουργείται σε πολλές μητέρες μετά τη γέννα, συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους αλλά και στα δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ απουσιάζουν από το απλό άσπρο αλεύρι και τα περισσότερα προϊόντα αρτοποιίας.

 

Τι πρέπει να αποφεύγει η έγκυος

Κατά την εγκυμοσύνη υπάρχουν κάποιες τροφές τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγει η έγκυος είτε λόγω των θρεπτικών τους συστατικών είτε λόγω του μικροβιακού τους φορτίου. Το συκώτι (παντός προέλευσης), καθώς και τα προϊόντα του (πατε), θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α. Η υπερκατανάλωση της λιποδιαλυτής αυτής βιταμίνης έχει συσχετιστεί με συγγενείς ανωμαλίες. Τροφές όπως τα ωμά θαλασσινά, τα μισοψημένα κρέατα , πουλερικά και αυγά, τα φρέσκα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία δεν έχουν επεξεργαστεί κατάλληλα (παστερίωση) θα πρέπει να αποφεύγονται. Όλες αυτές οι πιθανές πηγές βακτηρίων μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο.

 

Απαραίτητες οι βιταμίνες και τα μέταλλα

Η λήψη βασικών βιταμινών αλλά και μετάλλων είναι πολύ σημαντική. Το φυλλικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, είναι απαραίτητο, όχι μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά και πριν από τη σύλληψη. Η Βιταμίνη D θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη της ραχίτιδας στο νεογέννητο αλλά και τη διατήρηση της καλής υγεία των οστών και των δοντιών της μητέρας. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο και ο σίδηρος αποτελούν τα βασικότερα μέταλλα κατά την εγκυμοσύνη. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο να λαμβάνεται σε συμπλήρωμα ειδικά σε γυναίκες μικρότερες των 25 ετών αλλά και σε όσες λαμβάνουν λιγότερο από 600mg ημερεσίως. Οι ανάγκες για σίδηρο, κατά την εγκυμοσύνη είναι αυξημένες, παρά τη διακοπή της έμμηνου ρύσης. Συνιστάται η λήψη συμπληρώματος σιδήρου κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, ισορροπία και μέτρο ώστε να εξασφαλίζεται η λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Τέλος πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή και στην αύξηση του βάρους. Η παχυσαρκία αυξάνει τα προβλήματα τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον τοκετό. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και υπέρτασης στην έγκυο.

 

 

ΠΗΓΗ : http://www.iatronet.gr/category.asp?cat_id=19

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις


afroditi

δεν το διαβασα ολο αλλα φαινεται πολυ αναλυτικο κ χρησιμο...

θα το μελετησω σιγουρα καποια στιγμη που θα εχω χρονο (στη δουλεια ισως... :lol: )...

thanx

pasxalitsa v

το καλύτερο δώρο της ζωής μας...είναι ΕΔΩ!!!

kALOp3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 χρόνια μετά...

Όλα αυτα είναι πολύ χρησιμα και βοηθάνε.Είναι όμως πολύ γενικά. Έχει καμμία κάποιο πρότυπο διαιτολόγιο για να δουμε πχ για το πρωτο τρίμηνο πως πρέπει να τρώμε πιο αναλυτικά? Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

χρειαζομαι τη βοηθεια σας!!!ειμαι 5 εβδομαδων εγκυος,στο πρωτο μου μωρακι, και ξερω οτι πρεπει να προσεχω τη διατροφη μου.σημερα ομως εκανα μπισκοτακια και ξεχαστηκα και δοκιμασα μια πολυ μικρη ποσοτητα απο την ωμη ζυμη, που ομωσ ειχε αυγο μεσα.Ξερω οτι απαγορευονται τα ωμα αβγα αλλα ξεχαστηκα:-(:sad:.κινδυνευει το μωρο μου;;;

Link to comment
Share on other sites

χρειαζομαι τη βοηθεια σας!!!ειμαι 5 εβδομαδων εγκυος,στο πρωτο μου μωρακι, και ξερω οτι πρεπει να προσεχω τη διατροφη μου.σημερα ομως εκανα μπισκοτακια και ξεχαστηκα και δοκιμασα μια πολυ μικρη ποσοτητα απο την ωμη ζυμη, που ομωσ ειχε αυγο μεσα.Ξερω οτι απαγορευονται τα ωμα αβγα αλλα ξεχαστηκα:-(:sad:.κινδυνευει το μωρο μου;;;

 

χωρις να ειμαι πολυ σιγουρη σου λεω οτι με μια φορα δεν τρεχει και τιποτα. ενημερωσε σιγουρα ομως τον γιατρο σου και θα δεις τι θα σου πει κι αυτος.. μην αγχωνεσαι!! καλη εγκυμοσυνη....:wink:;-)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...