Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat 0-2 | 3-5 | 6-12
 
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
- 

Επιστροφή   Φόρουμ της ΕΕΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων) > Από την Εγκυμοσύνη ως την Εφηβεία! > Προεφηβεία και Εφηβεία (απο 11 ετών)

NoticesΑπάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων
Παλιά 11-01-08, 15:53   #1
gavrias
 
Το avatar του χρήστη gavrias
 
Εγγραφή: 06-12-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 3.457
gavrias ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην gavrias
Προεπιλογή Εθισμός Παιδιών-εφήβων στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Τι είναι;

Για πολλούς γονείς το χρονικό διάστημα που τα παιδιά τους ασχολούνται με το Διαδίκτυο αποτελεί βασική αιτία εκνευρισμού. Αρχικά οι γονείς υποδέχτηκαν το Διαδίκτυο στα σπίτια τους, ελπίζοντας ότι θα άνοιγε νέους ορίζοντες στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες των παιδιών τους. Ωστόσο, πολλοί γονείς συνειδητοπoίησαν γρήγορα ότι τα παιδιά τους, αντί για τα μαθήματά τους και για έρευνα, περνούσαν ώρες συνομιλώντας ηλεκτρονικά με τους φίλους τους, παίζοντας παιχνίδια ή μιλώντας με αγνώστους σε chat rooms.

Το να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στα μέσα ψυχαγωγίας και στις άλλες δραστηριότητες στη ζωή των παιδιών τους, αποτελούσε πάντα μια πρόκληση για τους γονείς. Το Διαδίκτυο έκανε αυτή την πρόκληση ακόμα πιο έντονη. Η δεσμευτική φύση των διαδικτυακών επικοινωνιών και των διαδραστικών παιχνιδιών οδηγεί πολλά παιδιά και εφήβους στο σημείο να μην αντιλαμβάνονται πόση ώρα ήταν στο Διαδίκτυο.

Δυστυχώς, γονείς και καθηγητές δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα, πριν αυτό γίνει σοβαρό. Αυτό συμβαίνει γιατί ότι γίνεται στο Διαδίκτυο είναι εύκολο να κρυφτεί και γιατί ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένος από την ιατρική κοινότητα. (Οι ψυχίατροι συνεχίζουν να διαφωνούν για το αν αυτή η συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί «εθισμός», με μερικούς να προτιμούν να την αποκαλούν «καταναγκαστική συμπεριφορά».)

Τα παιδιά και γενικότερα οι νέοι μπορεί εύκολα να «κολλήσουν» σε online δραστηριότητες όπως παιχνίδια με πολλούς χρήστες, άμεσα μηνύματα, πορνογραφία και chat rooms. Τα πιο ευάλωτα παιδιά, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Εξάρτησης στον Υπολογιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είναι αυτά που είναι «μοναχικά και βαριούνται ή από οικογένειες όπου κανείς δεν είναι στο σπίτι για να μιλήσουν μετά το σχολείο».

Τα παιδιά που δεν είναι δημοφιλή ή είναι ντροπαλά, έλκονται από τις ευκαιρίες δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας σε ηλεκτρονικές κοινότητες. Αγόρια, κυρίως, είναι οι συστηματικοί χρήστες των online παιχνιδιών ρόλων, στα οποία δημιουργούν μια άλλη προσωπικότητα και συνομιλούν με τους άλλους παίχτες. Αν και αυτό φαίνεται ως μια κοινωνική δραστηριότητα, για το εσωστρεφές άτομο, η υπερβολική ενασχόληση με τέτοιου είδους παιχνίδια μπορεί να σημαίνει την απομόνωση από τους φίλους και τους συνομηλίκους.

Συμπτώματα

Ψυχολογικά:

Aίσθηση ευφορίας όση ώρα βρισκόμαστε στο Διαδίκτυο.
Είμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε την δραστηριότητα.
Αποζητούμε όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο.
Παραμελούμε οικογένεια και φίλους.
Νιώθουμε κενοί, θλιμμένοι και οξύθυμοι όταν δεν βρισκόμαστε στο Διαδίκτυο.
Λέμε ψέματα στην οικογένεια και τους φίλους μας για τις δραστηριότητες μας. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη δουλειά και το σχολείο.
Σωματικά:

Διατροφικές διαταραχές.
Διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου.
Μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. σκολίωση).
Μειωμένη αθλητική δραστηριότητα.
Ξηρά μάτια - μυωπία
Ημικρανίες
Παραμέληση προσωπικής υγιεινής


Συμβουλές προς γονείς

Αν τα παιδιά σας περνούν πολύ ώρα στο Διαδίκτυο χρειάζεται να δημιουργήσετε μια ισορροπία μεταξύ του διαδικτύου και άλλων δραστηριοτήτων.

Εξετάστε αν το παιδί σας ασχολείται υπερβολικά με το Διαδίκτυο - αναρωτηθείτε αν το αποσπά από το σχολείο, την υγεία του και τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους.


Αν δείχνει ισχυρά σημάδια εξάρτησης χρειάζεστε βοήθεια από ειδικό.


Η καταναγκαστική χρήση του Διαδικτύου μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα άλλων προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, ο θυμός και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.


Εξετάστε τις δικές σας online συνήθειες. Αν δυσκολεύεστε να ελέγξετε την χρήση του Διαδικτύου σκεφθείτε ότι είστε το πιο σπουδαίο μοντέλο ρόλου στο παιδί σας.


Δημιουργείστε ένα κατάλογο με τους κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από το παιδί σας. Θα πρέπει να περιλάβετε τα είδη των ιστοσελίδων που είναι εκτός.


Μην απαγορεύετε κάτι έτσι απλά. εξηγήστε τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτό έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν προστριβές.


Μιλήστε για τους online φίλους και τις δραστηριότητες του παιδιού σας όπως το ρωτάτε και για τις άλλες τους δραστηριότητες.


Μάθετε ποια δωμάτια συζητήσεων ή πίνακες μηνυμάτων επισκέπτεται το παιδί σας και σε ποιόν μιλά για αυτά.


Ζητείστε από τα παιδιά σας να μη μιλούν σε αγνώστους.


Επιμένετε να σας ενημερώνουν αν επιθυμούν να συναντήσουν ένα on line φίλο.


Μιλήστε τους για την πορνογραφία στο Διαδίκτυο και κατευθύνετέ τα σε ιστοσελίδες για την υγιή σεξουαλικότητα.


Διδάξτε το παιδί σας υπεύθυνη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.


Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργούν σχέσεις με συνομήλικα παιδιά και προτρέψτε τα στις αθλητικές δραστηριότητες.


Όταν νοικιάζετε παιχνίδια για το παιδί σας από κάποιο κατάστημα βίντεο της γειτονιάς ή ξέρετε ότι το παιδί πήρε κάποιο παιχνίδι από ένα φίλο του, καλό είναι να ενημερώνεστε για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου παιχνιδιού και για την ηλικία που προορίζεται. Μπορείτε να αναζητήσετε στοιχεία για το κάθε παιχνίδι στις ιστοσελίδες διαβάθμισης όπως το PEGI (http://www.pegi.info) αναγράφοντας το όνομα του παιχνιδιού. Το πιο απλό και πιο σωστό βέβαια αν έχετε χρόνο είναι να παίξετε μια φορά το παιχνίδι με το παιδί σας και να διαπιστώσετε και μόνοι σας το πόση βία ή σεξ περιέχει.
Έχει πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μη θεωρήσουν οι γονείς το Διαδίκτυο τον κακό δαίμονα των καιρών και να μην ενστερνιστούν την βολική άποψη ότι προκαλεί εθισμό. Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο επικοινωνίας, γνώσης, αλλά και ψυχαγωγίας. Είναι χρήσιμο, θετικό και βασικά, απαραίτητο. Η ατομική μας ευθύνη ως προς τη συνετή χρήση του από μας και τα παιδιά μας είναι τεράστια. Σε επίπεδο πολιτικής ο έλεγχος είναι απαραίτητος, η συνεισφορά της τεχνογνωσίας καθώς και η συνεργασία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Είναι απαίτηση πια να κατασκευάζονται παιχνίδια πιο φιλικά προς την ανθρώπινη ψυχή και τον πολιτισμό. Επίσης είναι απαραίτητο να αναγράφονται οι κατάλληλες προειδοποιήσεις σε όσα παραβιάζουν βασικές κοινωνικές αρχές. Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και τα σεμινάρια στους έφηβους από ειδικούς μαζί με τη συνεργασία της οικογένειας θεωρώ ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στη εκπαίδευση των νέων ως προς την ανακάλυψη της υγιούς και συνετής χρήσης του Διαδικτύου.

Πάντα πρέπει να προβληματιζόμαστε γιατί το παιδί μας εστιάζει όλη την ύπαρξή του σε φανταστικούς ήρωες και δεν βρίσκει νόημα στην καθημερινή ζωή που εμείς σαν γονείς θέλουμε σίγουρα να το κάνουμε να την αγαπήσει.

Πηγή: «Εθισμός στο διαδίκτυο – οδηγίες στους γονείς», Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος


Επειδή ακούσαμε πολλά αυτές τις μέρες
__________________
ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι
Ο χρήστης gavrias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-01-08, 18:39   #2
gavrias
 
Το avatar του χρήστη gavrias
 
Εγγραφή: 06-12-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 3.457
gavrias ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην gavrias
Προεπιλογή

Δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίσουμε τη σπουδαιότητα του Διαδικτύου στη σύγχρονη πραγματικότητα και σίγουρα η εξοικείωση των νέων με τις νέες τεχνολογίες είναι ένα στοιχείο που αξιολογείται θετικά εφόσον δεν αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Στον ιστοχώρο του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε την ισορροπία ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο. Ολόκληρη η έρευνα «Χρήση και κατάχρηση του Διαδικτύου (Internet): συσχετίσεις με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που αφορούν τους χρήστες», είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας http://www.youth-health.gr/statistics_gr.html.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:

Γεώργιος Κορμάς
Μονάδα Εφηβικής Υγείας , Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»
Τηλ.: 210 771 0824
Κιν.: 697 719 4024
E-mail: gkormasmailbox.gr
URL: www.youth-health.gr
Δρ. Βερόνικα Σαμαρά
Επικεφαλής του Ελληνικού Κόμβου Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο
Τηλ. 210 803 3400
Fax: 210 803 4850
E-mail: infosaferinternet.gr, vsamsaferinternet.gr
URL: www.saferinternet.gr

Που μπορείτε να καταγγείλετε ύποπτες ιστοσελίδες

Η SafeLine είναι μια Ανοικτή Γραμμή (hotline) που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους (Web sites) ή υπηρεσίες νέων (newsgroups) που εσείς βρήκατε στο Διαδίκτυο και περιέχουν:

Εικόνες κακομεταχείρισης των παιδιών, οπουδήποτε στον κόσμο.
Ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο που, κατά την αποψή σας, παραβαίνει την Ελληνική νομοθεσία.
Άλλο περιεχόμενο, παράνομο κατά την άποψή σας.
Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι έχετε βρει μια τέτοια ιστοσελίδα, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Safeline με τους παρακάτω τρόπους:

Τηλέφωνο καταγγελιών: 211 955 8450 καθημερινά από 9:00 π.μ έως 16:00 μ.μ.
Καταγγελίες μέσω ταχυδρομείου: SafeNet, Στουρνάρη 63, 104 32 Αθήνα, Ελλάδα.
Ηλεκτρονικές καταγγελίες: μέσω της ιστοσελίδας www.safeline.gr ή στο reportsafelinet.
__________________
ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι
Ο χρήστης gavrias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-01-08, 11:16   #3
chiquititas
 
Το avatar του χρήστη chiquititas
 
Εγγραφή: 01-11-2007
Περιοχή: athina-voula
Μηνύματα: 182
chiquititas ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην chiquititas Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην chiquititas
Προεπιλογή

hey κων/να μου εγω απλως θα βαλω προσωπακια -> τωρα μια και λες διαδυκτιο παιξε το scary maze η το second life [ασχετο]
__________________
Γ.Π+Λ.Ο <3
Ο χρήστης chiquititas δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-05-09, 10:57   #4
anna+
 
Το avatar του χρήστη anna+
 
Εγγραφή: 06-08-2008
Μηνύματα: 1.543
anna+ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή Μοναξιά και απογοήτευση σερφάρουν στα Internet καφέ

Μοναξιά και απογοήτευση σερφάρουν στα Internet καφέ

Απογοητευμένος από τη ζωή προτού καλά καλά τη γνωρίσει, μοναχικός και προσκολλημένος σε ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας εμφανίζεται ένας στους δύο νέους που συχνάζουν στα Internet καφέ και παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού στο Διαδίκτυο, όπως δείχνει αποκαλυπτική έρευνα του ΤΕΙ Αθήνας. Τα ανησυχητικά ευρήματα προκαλούν ακόμα πιο έντονο προβληματισμό μετά το αιματηρό περιστατικό στη σχολή του ΟΑΕΔ, καθώς συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με όσα περιγράφει ο Δημήτρης Πατμανίδης στο τελευταίο του σημείωμα.

Το 26,5% όσων περνούν το κατώφλι των Internet καφέ αποδεικνύεται εξαρτημένο από το νέο μέσο, καθώς ξοδεύει κατά μέσο όρο 6-7 ώρες την ημέρα «καρφωμένο» μπροστά στον υπολογιστή και συγκεντρώνει τα διεθνή κριτήρια αναγνώρισης του εθισμού στο Διαδίκτυο. Το 40% περνά τον online χρόνο του παίζοντας ως επί το πλείστον παιχνίδια βίας, ενώ κοντά στο 30% κυμαίνεται το ποσοστό των χρηστών που συζητoύν σε ιστοσελίδες συνομιλιών (chatrooms). Λιγότερος χρόνος δαπανάται για βίντεο, ενώ δεν λείπουν οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες πορνογραφικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Για τους ανθρώπους αυτούς, το Ιντερνετ συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας: είναι χαρακτηριστικό ότι το 28% αναφέρει πως νιώθει μελαγχολία όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η περιήγηση στο δικτυακό λαβύρινθο καλύπτει βασικά συναισθηματικά κενά που προκαλούνται από προβλήματα και αδιέξοδα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ετσι, 48,6% δηλώνει πως αισθάνεται μόνο, ανάλογο ποσοστό πάσχει από χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν έχει στόχους, ενώ 57,3% δεν επιθυμεί να εργαστεί.

«Για τους εξαρτημένους χρήστες του, το Ιντερνετ λειτουργεί ως χώρος εκτόνωσης και ανώνυμης έκφρασης της πικρίας που νιώθουν απέναντι στην κοινωνία – πικρίας συσσωρευμένης λόγω παραγόντων όπως η απόρριψη από τον κοινωνικό περίγυρο, η αδιαφορία της οικογένειας, η ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον, η φτώχεια», παρατηρεί ο καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας κ. Χρήστος Φράγκος, ο οποίος επιμελήθηκε την έρευνα. Και προσθέτει: «Τα δεδομένα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επανάληψη φαινομένων όπως αυτό του Ρέντη».

Η έρευνα ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου 2009 και η συλλογή των αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 438 χρήστες του Διαδικτύου, ηλικίας 12 έως 30 ετών, οι οποίοι συχνάζουν συνολικά σε 12 Internet καφέ από όλα τα προάστια της Αθήνας. Καθηλωμένα μπροστά στις οθόνες των Internet καφέ εντοπίστηκαν και τέσσερα παιδιά ηλικίας 8 χρόνων. «Διαπιστώσαμε ότι στις περιοχές με χαμηλότερο μέσο βιοτικό επίπεδο, η εξάρτηση από τον κυβερνοχώρο είναι μεγαλύτερη», επισημαίνει ο κ. Φράγκος. Το φαινόμενο αυτό θα αναλυθεί διεξοδικότερα το προσεχές διάστημα, ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα που θα συνεχίσει την έρευνα σε όλη την Ελλάδα.

Αριθμοί

51,4% των εθισμένων στο Διαδίκτυο δηλώνει απογοητευμένο από τη ζωή

48,6% παραδέχεται ότι αισθάνεται μοναξιά

42 ώρες την εβδομάδα (δηλαδή, κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα) ξοδεύει online το 27% των εξαρτημένων

1/3 των εθισμένων φοιτητών και σπουδαστών έχει μέσο όρο βαθμολογίας κάτω του 5

26,5% όσων συχνάζουν σε Internet καφέ παρουσιάζει συμπτώματα εθισμού στο Διαδίκτυο


Ελεύθερος Τύπος
__________________
*
Ο χρήστης anna+ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-05-09, 11:00   #5
anna+
 
Το avatar του χρήστη anna+
 
Εγγραφή: 06-08-2008
Μηνύματα: 1.543
anna+ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή Επιδημία το ιντερνετ για τους εφήβους

Επιδημία το ιντερνετ για τους εφήβους - Παγκόσμια πρωτιά στο διαδικτυακό εθισμό

Πρωταθλητές αναδεικνύονται διεθνώς τα Ελληνόπουλα στο διαδικτυακό εθισμό, ενώ εξίσου «κολλημένα» εμφανίζονται και με τα video games. Tο συμπέρασμα που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας αποκτά ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι στη χώρα μας η διείσδυση του Iντερνετ ειδικά στη νεολαία παραμένει χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τους αναπτυσσόμενους ασιατικούς «γίγαντες», όπως η Κίνα.

Μετά την Ελλάδα που φιγουράρει πρώτη στη νέα αυτή μορφή εθισμού ακολουθούν η γειτονική μας Ιταλία, η Κίνα, η Νορβηγία και η Κορέα με 1,6%, σύμφωνα με αντίστοιχες μελέτες. Οι εθισμένοι έφηβοι είναι σχεδόν αποκλειστικά αγόρια με ηλικία δεκαπέντε ετών κατά μέσον όρο, που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια τουλάχιστον 5,5 ώρες την ημέρα. Ακόμα χειρότερο είναι το σκορ των νέων της επαρχίας, όπου λόγω των περιορισμένων διεξόδων τους σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία η διαδικτυακή κατάχρηση αγγίζει τις 10 ώρες ημερησίως (σχεδόν το μισό 24ωρο!). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Σαββατοκύριακο τα παιδιά αυτά εξαφανίζονται από το σπίτι τους (αν δεν διαθέτουν δικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή) και κλείνονται σε Ιντερνετ καφέ όπου «παίζουν» από το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

Ψυχική υγεία
Η ψυχική υγεία των Ελληνόπουλων ωστόσο δεν κινδυνεύει μόνο από τις νέες τεχνολογίες αλλά και από έναν παλιό «γνώριμο»: το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα, που τους προκαλεί επιδημία αγχωδών διαταραχών. Στο φαινόμενο συμβάλλει και η υπερβολική πίεση που δέχονται οι μαθητές από τους γονείς τους προκειμένου να πετύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο. Ως αποτέλεσμα φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να κοιμηθούν και να αδυνατούν να παρακολουθήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολικά μαθήματα.
Τα δύο προβλήματα είναι βέβαια αλληλένδετα, αφού η υπερβολική ενασχόληση με το Ιντερνετ επιτείνει τα μαθητικά προβλήματα, ενώ παράλληλα ανάβει το πράσινο φως και για άλλες ψυχικές διαταραχές όπως είναι οι εκδηλώσεις βίας. Αυτές εντοπίζονται και στο σχολείο με τη μορφή του εκφοβισμού -που μετρά ως «θύματα» έναν στους τέσσερις μαθητές- αλλά και στους δρόμους. «Βλέπουμε πως τα Ελληνόπουλα βγαίνουν πιο εύκολα στις διαδηλώσεις για να τα σπάσουν σε σχέση με τους εφήβους των άλλων χωρών», διαπιστώνει ο παιδοψυχίατρος Δημήτρης Γεωργιάδης, πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, που προσθέτει: «Αλλά και όσοι δεν σπάνε βιτρίνες στους δρόμους υιοθετούν μια εξίσου ακραία συμπεριφορά, αφού μένουν στο σπίτι και σερφάρουν με τη μοναξιά τους στο Ιντερνετ».

Oρισμός
Επειδή ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι νεοεμφανιζόμενο πρόβλημα, οι ειδικοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πού σταματά η κατάχρηση και πού αρχίζει η εξάρτηση. Ετσι μετρούν την τελευταία με την εκδήλωση παθοφυσιολογικών συμπτωμάτων.

ΣΒΩΛΟΥ ΑΛΕΞΙΑ

Ελεύθερος Τύπος
__________________
*
Ο χρήστης anna+ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-07-09, 13:06   #6
MUTI
 
Εγγραφή: 30-07-2009
Μηνύματα: 3
MUTI χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΜΑΜΑ ΕΝΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
Ο χρήστης MUTI δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-07-09, 13:57   #7
Rasta
 
Το avatar του χρήστη Rasta
 
Εγγραφή: 18-09-2008
Περιοχή: RastaLand
Μηνύματα: 626
Rasta ουδετερη μηδέν
Lightbulb

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο MUTI Εμφάνιση μηνυμάτων
ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΜΑΜΑ ΕΝΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
Καλημέρα και καλός ήρθες στο Parents.gr.


Για δώσε μας περισσότερες πληροφορίες:
 1. Πόσες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα παίζει;
 2. Περιεγραψε μας τα σημάδια εθισμού που λες.
 3. Τι παιχνίδια παίζει; (τίτλος παιχνιδιού, εάν το γνωρίζεις)
 4. Απο πόσο χρονών έχει πρόσβαση σε Η/Υ;
 5. Εσείς (οι γονείς) έχετε γνώσεις H/Y και εάν ναι σε ποιό βαθμό;
Αυτά προς το παρών, τα λέμε αργότερα.
__________________
"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"
Πλάτωνας
chmod 777 world
Ο χρήστης Rasta δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-07-09, 11:36   #8
MUTI
 
Εγγραφή: 30-07-2009
Μηνύματα: 3
MUTI χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Καλημέρα Rasta καλώς σε βρήκα και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.
Λοιπόν το πρόβλημα με το γιο μου ξεκινάει πολλά χρόνια πριν σχεδόν από την ηλικία των 3 ετών.Ηταν ενα παιδί υπερκινητικο με διάσπαση προσοχης.Καναμε μαζί ενα τεράστιο αγωνα να αντιμετωπίσουμε τη κατάσταση με καλα αποτελέσματα αλλα αυτο είχε σαν συνέπεια να έχει πολυ χαμηλη αυτοεκτίμηση και να να είναι ενα αρκετά φοβισμένο παιδί.
Αυτο που το έκανε ευτυχισμένο ηταν μόνο η επάφη του με την εικόνα αρχικα την τηλεοραση και μετα τα ηλεκτρονικα παιχνίδια.Η σταση η δική μας είναι παντα αρνητική παντα του παγορεύουμε να παίζει αλλα αυτος καθε φορα ψάχνει ευκαιρία να βρεί υπολογιστη.Οταν του το απαγορευουμε είναι πολύ δυστηχισμενος και δεν θέλει πραγματικα να κάνει τίποτε αλλο.Πιστεύω είναι το μόνο μέρος που αισθάνεται οτι δε θα κριθει για τις πράξεις του ,εκει αισθάνεται ελευθερος.
Οι ώρες που παίζει δε είναι σταθερες αλλα πιστεύω οτι είναι ικανος να παίζει ολη τη ημέρα.Δεν τον ενδιαφερουν οι παρεες ,αλλα και ο ενας φιλος του εχει και αυτός το ίδιο κολλημα,δε προσεχει πολύ τον εαυτο του ,τον εχω πιασει πολλες φορες να λεει ψεματα για το που παει ή ποσο παιζει μαλιστα τωρα ανακάλυψα οτι μου πηρε χρηματα κρυφα και δε ξέρω που αλλου μπορει να φτασει για να παιξει.
Οσο για τα παιχνίδια δε ξέρω ποια είναι αυτά παρα μονο ενα που θυμαμαι. Πρέπει να λεγεται LineAge ή καπως ετσι.
Δεν ξερω αν είμαι υπερβολικη απλα πιστευω οτι πρεπει να βρεθει λυση γιατι αργοτερα θα εχω μεγαλυτερο προβλημα.Λοιπον τωρα πιστευω τοι σε κατατοπισα καπως σχετικα με το προβλημα μου.
Περιμένω απαντηση και σ'ευχαριστω και παλι!
Ο χρήστης MUTI δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-07-09, 13:22   #9
Rasta
 
Το avatar του χρήστη Rasta
 
Εγγραφή: 18-09-2008
Περιοχή: RastaLand
Μηνύματα: 626
Rasta ουδετερη μηδέν
Lightbulb

Δύσκολη ηλικία τα 15...

Θα πρότεινα τα εξής:
 1. Μην είσαι πάντα αρνητική με τα παιχνίδια στον Η/Υ και πιστεύω ότι η συνεχής απαγόρευση δεν φέρνει αποτελέσματα. Τα παιχνίδια στον Η/Υ δεν είναι πρόβλημα εάν υπάρχει το μέτρο.
 2. Καθήστε και συζητήστε το θέμα μαζί, οχι σαν πρόβλημα εθισμού, αλλά για να γνωρίσεις τι παιχνίδια παίζει, να δείς τον εικονικό κόσμο που δημιουργεί με τον Η/Υ του, να δείξεις ενδιαφέρον για αυτό που κάνει με τον Η/Υ. Ετσι πιστεύω και ο γιός σου θα νίωσει πιό άνετα μαζί σου, και εσύ θα τον καταλάβεις περισσότερο, και τότε θα μπορέσεις με τη συζήτηση να του δώσεις το αίσθημα του μέτρου.
 3. Βάλτε μαζι ένα πλάνο με στόχους και όρια, δηλ. μπορείς να του πείς:
  - Κοίτα παιδί μου, δεν έχω πρόβλημα να παίζεις στον Η/Υ, αρκεί να είσαι σωστός με τις υποχρεώσεις σου πρώτα (εσύ ορίζεις ποιές είναι αυτές, σχολείο, διάβασμα, τακτοποίηση δωματίου, κλπ.). Εάν "πιάσει" τους στόχους τότε μπορεί να παίξει στον Η/Υ, πάντα στα όρια που θα έχετε ορίσει μαζί.
 4. Το LineAge είναι ένα παιχνίδι "Φαντασίας". Προτείνω να του πάρεις βιβλία σχετικής θεματολογίας. Πχ. την τριλογία του Αρχοντα των Δακτυλιδιών, Την Ιστορία Χωρίς Τέλος, κλπ., ένας ενημερωμένος βιβλιοπώλης θα σε βοηθήσει περισσότερο με τους σχετικούς τίτλους.
__________________
"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"
Πλάτωνας
chmod 777 world
Ο χρήστης Rasta δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-07-09, 13:37   #10
MUTI
 
Εγγραφή: 30-07-2009
Μηνύματα: 3
MUTI χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Rasta
σ'ευχαριστω πολυ για τις χρησιμες συμβουλες.
θα προσπαθησω να τις ακολουθησω .
Ο χρήστης MUTI δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-07-09, 14:19   #11
gavrias
 
Το avatar του χρήστη gavrias
 
Εγγραφή: 06-12-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 3.457
gavrias ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην gavrias
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο MUTI Εμφάνιση μηνυμάτων
ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΜΑΜΑ ΕΝΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:

Γεώργιος Κορμάς
Μονάδα Εφηβικής Υγείας , Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»
Τηλ.: 210 771 0824
Κιν.: 697 719 4024
E-mail: gkormasmailbox.gr
URL: www.youth-health.gr
Δρ. Βερόνικα Σαμαρά
Επικεφαλής του Ελληνικού Κόμβου Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο
Τηλ. 210 803 3400
Fax: 210 803 4850
E-mail: infosaferinternet.gr, vsamsaferinternet.gr
URL: www.saferinternet.gr


MUTI καλημέρα,καλύτερα να απευθυνθείς εκεί για πιό έγκυρες πληροφορίεςΈυχομαι όλα να πάνε καλά.
__________________
ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι
Ο χρήστης gavrias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-07-09, 17:24   #12
alcyon
 
Το avatar του χρήστη alcyon
 
Εγγραφή: 16-06-2008
Περιοχή: πολίτης του κόσμου
Μηνύματα: 6.613
alcyon ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Κι όταν το παιδί γίνει ενήλικος.... κι ο εθισμός κρατάει ακόμα (από λάθος χειρισμούς των γονιών -κατά τη γνώμη μου, όντας εξωτερικός παρατηρητής της περίπτωσης που έχω στο νου μου), μπορεί να γίνει κάτι; Μπορεί κάποιος τρίτος να κάνει κάτι τώρα ή όποια δυνατότητα επέμβασης σταμάτησε με την ενηλικίωση;

Η εικόνα που βλέπω έχει ως εξής (άτομο 19 ετών):
- Παραμέληση των υποχρεώσεων.
- Σχεδόν ανύπαρκτες φυσικές επαφές. Οι φίλοι είναι μόνο διαδικυακοί. Οι 1-2 φίλοι με φυσική επαφή έχουν ακριβώς το ίδιο "κόλλημα".
- Αντίληψη της αδυναμίας απεξάρτησης από τον Η/Υ, που οδηγούν σε αισθήματα απογοήτευσης και χαμηλής αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης.
- Φαύλος κύκλος εκτόνωσης στον υπολογιστή και αρνητικών αισθημάτων.
- Μικρή έως καμία επαφή με την οικογένεια.
- Πολύ άστατο ωράριο ύπνου, διατροφής. Το "παιδί" αυτό είναι ικανό να παίζει συνεχόμενα εικοσιτετράωρα! Να χάνει γεύματα (συστηματικά).
- Νευρική συμπεριφορά όταν κάποιος πάει να τον αποσπάσει από τον Η/Υ για οποιοδήποτε λόγο (ακόμα και μια ερώτηση "πού είναι αυτό;", μπορεί να πυροδοτήσει πόλεμο).
- Κανένα κίνητρο για κοινωνικοποίηση.
- Καμία επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι.
- Άγνοια βασικών πραγμάτων ή αδεξιότητα στη χρήση τους... (π.χ. πώς χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς)


Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα....
Αλλά βλέποντας τέτοια εικόνα σε άνθρωπο 19 ετών.... υπάρχει ελπίδα για το μέλλον;
(Είχα συμφοιτητή ο οποίος παρουσίαζε παρόμοια εικόνα, πιο ήπια όμως, και τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά).

Μπορεί να γίνει κατι;
__________________
Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.
"...
άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.
Ο χρήστης alcyon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-07-09, 22:31   #13
kel
 
Εγγραφή: 12-09-2008
Μηνύματα: 604
kel ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Υπάρχει ελληνικη εταιρεία μελέτης για τον εθισμο στο διαδικτυο και μαλιστα το Νοεμβριο θα γινει το πρωτο συνεδριο στη Λαρισα.
Εδω ειναι η ιστοσελιδα της εταιρειας :http://www.hasiad.gr
και εδω η ιστοσελιδα του συνεδριου : http://congress2009.hasiad.gr/index.html
Οπως πολυ σωστα ανεφερε η gavrias για τους εφηβους πολυ καλη δουλεια γινεται στη ΜΕΥ
Ο χρήστης kel δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-07-09, 22:34   #14
kel
 
Εγγραφή: 12-09-2008
Μηνύματα: 604
kel ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Εδω υπαρχουν πρακτικες οδηγιες για τους γονεις αναλογα την ηλικια των παιδιων:
http://www.internetandkids.com/searc...What%20to%20Do
Ο χρήστης kel δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-06-10, 23:07   #15
Βάσω3
Μή ενεργός λογαριασμός
 
Εγγραφή: 31-05-2010
Μηνύματα: 12
Βάσω3 χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Κοριτσια ειναι το χειροτερο πραγμα!!Πριν κατι μηνες πριν μετακομισουμε στο σημερινο μας σπιτι,μεναμε στο κεντρο της Θεσσαλονικης και η διπλανη μας οικογενεια ηταν αρκετα φιλικη.Το κοπελα τους,στα 16 χρονων,χωρισε με το αγορι της και πραγματικα δεν ξεραμε τι να κανουμε!!Ολη τη μερα καθοταν στον υπολοηιστη.Δεν ετρωγε,δεν μιλουσε,παρα μονο μιλουσε με μεγαλυτερα παιδια στο ιντερνεετ.Παρα τριχα την προλαβαμε γιατι ειχε κλεισει ραντεβου με εναν 18αχρονο..
Και μας ειπε οτι αυτο το παιδι την αρεζε οπως και εκεινος ηθελε την κοπελα...
Αλλα ελεγε οτι συνεχεια μιλουσε προστυχα και ηθελε οταν συναντηθουν να γινει κατι!!!!!
Ο χρήστης Βάσω3 δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

BookmarksΕργαλεία Θεμάτων

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 22:32.


 
 
 
ποιοι είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά    
© parents.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.


website by
website by VelocityFarm