Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat 0-2 | 3-5 | 6-12
 
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
- 

Επιστροφή   Φόρουμ της ΕΕΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων) > Θέματα γενικού ενδιαφέροντος > Διατροφή & Συνταγές > Υγιεινή Διατροφή

Notices

Υγιεινή Διατροφή Υγιεινή διατροφή, συζητήσεις για συστατικά τροφών, μεταλλαγμέναΑπάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων
Παλιά 18-10-07, 11:20   #1
ΧΡΗΣΤΟΣ
 
Εγγραφή: 25-09-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 98
ΧΡΗΣΤΟΣ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ Ε στα τρόφιμα...

Οι επιπτώσεις των ουσιών Ε στην υγεία

Παρουσιάζονται ορισμένες ουσίες οι οποίες περιέχονται σε τρόφιμα (μπισκότα, καραμέλες, κέικ, σοκολάτες, κρουασάν, γαριδάκια, τσιπς και άλλα σνακς, παγωτά, αναψυκτικά) της ελληνικής αγοράς και κατεγράφησαν από την ομάδα των μελετητών σε συσχέτιση με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Ε102 (ταρτραζίνη) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα. Η HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται. Συγχυτικές καταστάσεις, αϋπνίες σε παιδιά, επέμβαση στα πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία και Φινλανδία. Περιορισμένη χρήση σε Σουηδία και Γερμανία.

Ε120 (κοχενίλη) Δυσανεξία στα τρόφιμα. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπερκινητικά, ασθματικά και από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Εχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Ε124 (ερυθρό κοχενίλης Α) Καρκινογένεση σε ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρίνη. Ερύθημα, υπερκινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά, ΗΠΑ και Νορβηγία. Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία.

Ε122 (αζορουμπίνη), Ε132 (καρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανούν - FCF) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.

Ε150 (καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων. Καταστροφή της VitB6. Πιθανές βλάβες στα γονίδια. Υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται.

Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη) Στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί υπερκινητικότητα, ερύθημα, κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα και σχετίζεται με την πρόκληση άσθματος.

Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικότητα.

Ε212 (βενζοϊκό κάλιο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, νευρολογικές διαταραχές.

Ε262 (οξικό νάτριο) Συσχέτιση με καρκινογένεση.

Ε296 (μηλικό οξύ) Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από βρέφη και μικρά παιδιά.

Ε320 (βουτυροϋδροξυανισόλη) Υπερκινητικότητα, ερύθημα, δυσανεξία, όγκοι στα πειραματόζωα, επίδραση στα οιστρογόνα. Απαγορεύεται στη διατροφή των νηπίων. Απαγορευμένο στην Ιαπωνία.

Ε407 (καραγενάνη) Ελκη εντερικού σωλήνα. Βλάβες εμβρύου στα πειραματόζωα. Σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες. Πρόσφατα συσχετίστηκε με καρκινογένεση.

Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο) Πιθανή επαγωγή καρκίνου. Πρέπει να αποφεύγεται.

Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου.

Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία. Κίνδυνος για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ε414 (αραβικό κόμμι) Πιθανό αλλεργιογόνο - μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Καταπραΰνει ερεθισμούς των βλεννογόνων.

Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης) Καθαρτικές δράσεις, πιθανές γαστρικές διαταραχές. Οχι σε τροφές νηπίων και παιδιών. Δεν συνιστάται σε διαβητικούς.

Ε422 (γλυκερόλη) Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει από βλάβες στο DNA που επάγονται από ραδιενέργεια και UV.

Ε440 (πηκτίνη) Μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό μετεωρισμό ή δυσπεψία.

Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για τον καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων.

Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε951 (ασπαρτάμη) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και βλάβες στον εγκέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί S) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, υπερευαισθησία, όγκοι νεφρού, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπογάστριος πόνος, ναυτία και εμετός, δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα. Απαγορευμένο στη Νορβηγία.

E150C (εναμμώνιο καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της Vit Β6, πιθανές βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία του εντέρου και των νεφρών. Η HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.

E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Να αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.

Ε300 (ασκορβικό οξύ) Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10 gr).

Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο - MSG) Πάρα πολύ τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες όπως Χάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

Ε627 (γουανυλικό δινάτριο) και Ε631 (ινοσινικό δινάτριο) Ποδάγρα. Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά.

Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικές βλάβες.

Ε375 (νιασίνη VitB3) Ημερήσια δόση μεγαλύτερη του 1 mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε952 (κυκλαμικό οξύ) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυά τους. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Καφεΐνη Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό.

Υδροχλωρική κινίνη Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση. Το FDA (Food and Drug Administration) συνιστά περιορισμό των δόσεων.

Ταυρίνη Διάρροιες και πεπτικά έλκη λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν κάτω από ιατρική επιτήρηση καθώς έχει βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Παρουσιάζονται οι κωδικοί αριθμοί Ε για κάθε κατηγορία προσθετικών/συντηρητικών ουσιών

Χρωστικές ουσίες Ε100-180

Συντηρητικές ουσίες Ε200-297

Αντιοξειδωτικές ουσίες Ε300-321

Ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικές ουσίες Ε322-495

Βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας Ε500-585

Ουσίες ενισχυτικές της γεύσης Ε620-640

Παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψη (glazing agents) Ε900-948

Αέρια συσκευασίας Ε941-948

Γλυκαντικές ουσίες Ε 950-967

Διάφορες άλλες προσθετικές ουσίες Ε999-1518

ΠΗΓΗ: http://netlife.gr/2002/08/15/93
Ο χρήστης ΧΡΗΣΤΟΣ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-10-07, 11:40   #2
κικη
 
Εγγραφή: 31-03-2006
Μηνύματα: 134
κικη ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην κικη
Προεπιλογή

αγαπητε φιλε αυτα καθε μερα τα βαζουμε στον οργανισμο μας σε συχνες και πολυ μικρες ποσοτητες, φαντασου τι συσωρευση γινεται συνεχως απο αυτα τα χημικα συστατικα.
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπον τι αγοραζουμε και τι καταναλωνουμε
__________________
Η μεγαλυτερη ευλογια στη ζωη μου ειναι που απεκτησα την κορουλα μου!
Ο χρήστης κικη δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-10-07, 12:57   #3
ΧΡΗΣΤΟΣ
 
Εγγραφή: 25-09-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 98
ΧΡΗΣΤΟΣ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Συμφωνω και επαυξανω Κικη. Γι αυτο παντα προσοχη στην λιστα συστατικων των προιοντων που αγοραζουμε και προτιμηση σε βιολογικα προιοντα.
Θα μου πεις θα καθομαι να διαβαζω ολα τα συστατικα στα προιοντα? Ε λοιπον ναι..εκει που φτασαμε θα πρεπει..θα το κανεις στην αρχη καποιες φορες και θα καταληξεις σε καποια τα οποια θα προτιμας απο εκει και περα. Ακομα και στα βιολογικα προιοντα προσεχουμε την λιστα (INCI) μιας και δεν σημαινει οτι δεν μπορει, περα των φυτικων συστατικων που οντως προερχονται απο βιολογικες καλιεργειες, να περιεχει χημικα (συντηρητικα, χρωματα κ.λ.π).
Πρεπει να αλλαξουμε πανω απ ολα την νοοτροπια μας. να προστατευσουμε το περιβαλλον και να ζησουμε με φυσικο τροπο. Τα μηνυματα ερχονται απο παντου..Η ιδια η φυση μας καλει να αλλαξουμε. Τα λαθη που εγιναν απο την γενια των γονιων μας (και γινονται) πρεπει να τα εξαλειψουμε...αλλιως η γενια των παιδιων μας θα ζησει ακομα τραγικοτερες καταστασεις.
Το να τρεφομαστε σωστα και υγιεινα, το να καλυτερευσουμε την ποιοτητα ζωης μας χωρις αρρωστιες και φοβιες καταντησε καθημερινος αγωνας και ψαξιμο.... να αλλαξουμε νοοτροπια για να γινουν δεδομενες οι κατεξοχην βασικες αξιες για μια ανθρωπινη ζωη...τουλαχιστον για τα αγγελουδια μας!

Σας παραθετω και ενα Link για εσας τις μαμαδες του site να προσεχετε τον ευατο σας με φυσικο τροπο:

http://beautyelixirs.blogspot.com/search?q=
Ο χρήστης ΧΡΗΣΤΟΣ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-10-07, 13:07   #4
Αντιγόνη
 
Εγγραφή: 18-05-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 1.603
Αντιγόνη ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΧΡΗΣΤΟΣ
Γι αυτο παντα προσοχη στην λιστα συστατικων των προιοντων που αγοραζουμε και προτιμηση σε βιολογικα προιοντα.
q=
Συμφωνώ... Και όσο σκέφτομαι ότι αυτά που θά πρεπε να τρώμε ούτως ή άλλως όπως μας τα προσφέρει η φύση, να είναι το νορμάλ δηλαδή, θεωρούνται πολυτέλεια και τα πληρώνουμε πανάκριβα...
Ο χρήστης Αντιγόνη δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-10-07, 13:59   #5
ΧΡΗΣΤΟΣ
 
Εγγραφή: 25-09-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 98
ΧΡΗΣΤΟΣ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Ακριβως Αντιγονη καταντησε ειδος πολυτελειας το αγνο φρουτακι. και το λαχανικο.
Το βιολογικο προιον το πληρωνεις απο 30% εως και 100% παραπανω απο το συμβατικο. Φαντασου λοιπον το κοστος για μια οικογενεια μικρομεσαια (οπως φανταζομαι οι περισοτεροι απο εμας) ξαφνικα να του αυξησεις τα εξοδα για διατροφη κατα τα παραπανω ποσοστα (που να δεις τιμες σε βιολογικα κρεατα...εκει παιζουν και παραπανω απο 100%).
Απο την αλλη ομως θα πρεπει να δειχνουμε προτιμηση εκει για μια καλυτερη ποιοτητα ζωης. Επισης αν ολοι επιλεγουμε αυτα τα προιοντα λογω της στροφης των καταναλωτων θα αναγκαστουν και οι καλλιεργητες να στραφουν σε οργανικες καλλιεργειες. Ετσι θα πεσουν οι τιμες, μια σημαντικη ανασα θα δοθει στο περιβαλλον και τον υδροφορο οριζοντα καθως θα μειωνεται η χρηση των χημικων...Ακομα και στον ιδιο τους τον ευατο θα κανουν καλο οι καλλιεργητες. Αξιζει να δειτε τα ποσοστα ασθενειων και καρκινων σε αυτη την επαγγελματικη κατηγορια.

Τωρα τι κανουμε θα μου πειτε. Ψαχνουμε συγκρινουμε και αγοραζουμε απο εκει που μας συμφερει...με το ψαξιμο εγω καταληξει να περιορισω το κοστος αγορων μεταξυ των βιολογικων και των συμβατικων στο κατωτερο δυνατο επιπεδο.
Π.Χ: βιολογικα οσπρια, μακαρονια και τετοια ειδη εχει στα σουπερμαρκετ plus σε τιμες ιδιες η παραπλησιες με των συμβατικων (μιλαμε παντα για πιστοποιημενα βιολογικα προιοντα απο επισημο φορεα).
Καλλυντικα οπως αφρολουτρα, ξυριστικα, την βρεφικη σειρα για την κουκλιτσα μας κ.λ.π μονο απο ιντερνετ...Απιστευτες διαφορες σε σχεση με την Ελλαδα.
Ο χρήστης ΧΡΗΣΤΟΣ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-10-07, 14:13   #6
Αντιγόνη
 
Εγγραφή: 18-05-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 1.603
Αντιγόνη ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

ΧΡΗΣΤΟ πόσο δίκιο έχεις...
Αυτό με τα PLUS δεν το ήξερα. Θα το ψάξω.
Ο χρήστης Αντιγόνη δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-10-07, 21:12   #7
κικη
 
Εγγραφή: 31-03-2006
Μηνύματα: 134
κικη ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην κικη
Προεπιλογή

Χρηστο συμφωνω και επαυξανω μαζι σου, αλλωστε εχω γραψει σε παλαιοτερα μου ποστ αντιστοιχες σκεψεις και ιδεες με τις δικες σου.
Αν δεν σε πειραζει εβαλα και στο μπλογκ μου το ποστ σου με Ε και τις παρενεργιες σου, ελπιζω να μην σε ενοχλει, θεωρησα καλο να μαθευτει οσο το δυνατον περισσοτερο στον κοσμο οι παρενεργιες του.
Καλυτερα να πληρωνουμε κατι παραπανω σε καλη τροφη παρα σε φαρμακα
__________________
Η μεγαλυτερη ευλογια στη ζωη μου ειναι που απεκτησα την κορουλα μου!
Ο χρήστης κικη δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-10-07, 09:57   #8
ΧΡΗΣΤΟΣ
 
Εγγραφή: 25-09-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 98
ΧΡΗΣΤΟΣ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Κικη οχι απλα δεν με πειραξε αλλα το αντιθετο. Πρεπει να ενημερωνεται ο κοσμος. Οσο για τις αποψεις σου τις γνωριζω μεσα απο τα ποστ σου οποτε ειναι σιγουρο οτι συμφωνουμε.
Αν θελεις στειλε μου το λινκ απο το blog σου..θα ηθελα να το επισκεφτω.
Ο χρήστης ΧΡΗΣΤΟΣ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-10-07, 22:10   #9
κικη
 
Εγγραφή: 31-03-2006
Μηνύματα: 134
κικη ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην κικη
Προεπιλογή

οντως χρηστο και απο το τελευταιο ποστ σου βλεπω πως εχουμε κοινη πολιτικη, ως προς μεγαλη μου εκπληξη βεβαια εχω δει αρκετα μελη να συμφωνουν απλως δεν ετυχε να γνωριζουν πραγματα εις βαθος...ποτε ομως δεν ειναι αργα...
το blog μου ειναι http://dyspraxia-odyseia.blogspot.com/
αυτο το μπλογκ ειναι δικο σου http://aitheria-elea.blogspot.com/? με ενδιαφερει να το κανω λινκ στο δικο μου μπλογκ αν εισαι συμφωνος...
__________________
Η μεγαλυτερη ευλογια στη ζωη μου ειναι που απεκτησα την κορουλα μου!
Ο χρήστης κικη δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-10-07, 09:23   #10
ΧΡΗΣΤΟΣ
 
Εγγραφή: 25-09-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 98
ΧΡΗΣΤΟΣ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Οχι Κικη δεν ειναι δικο μου το blog. Απλα σερφαρω για ενημερωση.
Ο χρήστης ΧΡΗΣΤΟΣ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 07-11-07, 21:41   #11
ssidi
 
Εγγραφή: 25-06-2007
Περιοχή: Αιγαίο
Μηνύματα: 792
ssidi ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην ssidi
Προεπιλογή

Παράθεση:
Συσχέτιση ορισμένων συνθετικών χρωστικών των τροφίμων με αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών


Η Υπηρεσία Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (Food Standards Agency) ανακοίνωσε σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2007, τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Southampton σχετικά με την επίδραση συγκεκριμένων μιγμάτων χρωστικών και βενζοικού οξέος στη συμπεριφορά παιδιών που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μίγματος τεχνητών χρωστικών σε συνδυασμό με βενζοικό οξύ θα μπορούσε να συνδεθεί με αντίθετη επίδραση στην συμπεριφορά των παιδιών.

Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων του Ην. Βασιλείου επισημαίνεται ακόμη ότι «η υπερκινητικότητα στα παιδιά συνδέεται και με άλλους παράγοντες όπως γενετικούς, περιβαλλοντικούς, κλπ». Επίσης αναφέρεται ότι « η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποδεικνύει ότι οι χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν προκαλούν αύξηση της υπερκινητικότητας, αλλά παρέχει «αποχρώσεις-ενδείξεις» για κάποια πιθανή συσχέτιση. Επίσης δεν αποδεικνύεται κατά πόσο η συσχέτιση αυτή περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη χρωστική ή σε συνδυασμό χρωστικών».

Σημειώνεται ότι οι συνθετικές χρωστικές που μελετήθηκαν στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας είναι εγκεκριμένες για τη χρήση τους στα τρόφιμα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε σημερινή της ανακοίνωση, δήλωσε ότι θα λάβει υπ' όψιν της τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής κατά την επαναξιολόγηση της ασφάλειας όλων των χρωστικών οι οποίες χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, εργασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορούν να αναζητηθούν στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.efsa.eu.int/EFSA/efsa_loc...8637756847.htm

http://www.food.gov.uk/news/newsarch...ep/foodcolours
Πηγή: ΕΦΕΤ
__________________

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...
Ο χρήστης ssidi δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 07-11-07, 21:46   #12
ssidi
 
Εγγραφή: 25-06-2007
Περιοχή: Αιγαίο
Μηνύματα: 792
ssidi ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην ssidi
Προεπιλογή

Πληροφορίες σχετικά με την λήψη επειγόντων μέτρων για την αναστολή της χρήσης της χρωστικής Ε 128 θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ:
http://www.efet.gr/
__________________

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...
Ο χρήστης ssidi δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 07-11-07, 21:48   #13
kgial
 
Εγγραφή: 22-10-2007
Περιοχή: Xρυσούπολη Καβάλας
Μηνύματα: 121
kgial ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Αυτα τα Ε εγω τα λεω "Ευαγγελάτα" :P

Μας τα εχει κανει Ευαγγελια ο τυπος σε καθε εκπομπη του...απορω με τι τρεφεται αυτος και η οικογενεια του!!!
__________________
Eπειτα απο πιεσεις που δεχτηκα απο την δχση,αφησα ελευθερη την αγελαδιτσα μουυυ να βοσκει στα λιβαδια.Οποιος χασαπης ενδιαφερθει ας επικοινωνησει πριβε μαζι μου για να κανονισουμε τα δεοντα!
Ο χρήστης kgial δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 07-11-07, 22:53   #14
ssidi
 
Εγγραφή: 25-06-2007
Περιοχή: Αιγαίο
Μηνύματα: 792
ssidi ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην ssidi
Προεπιλογή

Τα Ε δεν τα ανακάλυψε ο Ευαγγελάτος!
__________________

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...
Ο χρήστης ssidi δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-11-07, 11:54   #15
ΧΡΗΣΤΟΣ
 
Εγγραφή: 25-09-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 98
ΧΡΗΣΤΟΣ ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο kgial
Αυτα τα Ε εγω τα λεω "Ευαγγελάτα" :P

Μας τα εχει κανει Ευαγγελια ο τυπος σε καθε εκπομπη του...απορω με τι τρεφεται αυτος και η οικογενεια του!!!
Οτι και να εκανε ο Ευαγγελατος τα Ε υπαρχουν και ειναι επικινδυνα. Δεν ανακαλυψε την Αμερικη. Γνωστα πραγματα ειπε και λεει. Ο τροπος που το κανει...ας τον κρινει ο καθενας. Εγω προσωπικα βαζω φιλτρα σε οτι βλεπω η διαβαζω και κραταω αυτα που μου αναλογουν και χρειαζομαι. Υπερβολες και κραυγες κοβονται απο το firewall
Η γνωμη μου παντως φιλε μου ειναι: κρατα μια πισινη και τσεκαρε για το καλο σου τι καταναλωνεις και ασε αυτος να τρεφεται με οτι θελει. Ιδιως για τα παιδακια μας πρεπει να χουμε τα ματια μας 14.
Η ισοπεδωση και το οτι ολα ειναι μαυρα αρα τι να κανουμε θα κολυμπησουμε με βρισκει αντιθετο. Υπαρχουν λυσεις απλα θελουν αναζητηση και ενδιαφερον απο πλευρας μας να αλλαξουμε την ζωη μας. Και μονο στην ιστοσελιδα αυτη να ψαξεις θα βρεις πολλες εναλλακτικες λυσεις...απο διατροφη μεχρι καλλυντικα και καθαριοτητα.
Την νοοτροπια μας πρεπει να αλλαξουμε πρωτα απ ολα !
Ο χρήστης ΧΡΗΣΤΟΣ δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-11-07, 23:09   #16
κικη
 
Εγγραφή: 31-03-2006
Μηνύματα: 134
κικη ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην κικη
Προεπιλογή

χρηστο θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου, το θεμα ειναι τι φιλτραρουμε και τι συγκρατουμε απο ολα οσα μαθαινουμε καθημερινα.
Οι υπερβολες ειναι περριτο, αυτο που χρειαζεται ειναι ανασυγκροτηση και αναθεωρηση των αντιληψεων μας.
Τι τελικα εχει σημασια στη ζωη μας?
Η συσκευασια ή το περιεχομενο? Οταν αποφασισουμε τι ειναι πιο πολυτιμο για εμας τοτε βρισκομαι και την ισορροπια στη ζωη μας!!!
__________________
Η μεγαλυτερη ευλογια στη ζωη μου ειναι που απεκτησα την κορουλα μου!
Ο χρήστης κικη δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-07-09, 22:32   #17
Gold
 
Το avatar του χρήστη Gold
 
Εγγραφή: 29-03-2008
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Μηνύματα: 1.063
Gold ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Επικίνδυνο
Ε 102
Ταρτραζίνη
Επικίνδυνο
Ε 110
Πορτοκαλοκίτρινο S, Sunset Yellow FCF
Επικίνδυνο
Ε 120
Καρμίνες, Καρμινικό οξύ, Κοχενίλη
Επικίνδυνο
Ε 124
Ερυθρό της Κοχενίλης Α, Πονσώ 4R
Επικίνδυνο
Ε 127
Ερυθροζίνη
Επικίνδυνο
Ε 128
Αζωγερανίνη, Κόκκινο τροφίμων 10, Κόκκινο 2G
Επικίνδυνο
Ε 554
Πυριτικό Αργιλιονάτριο
Επικίνδυνο
Ε 556
Πυριτικό Αργιλιασβέστιο
Επικίνδυνο
Ε 621
Γλουταμινικό Νάτριο
Επικίνδυνο
Ε 951
Ασπαρτάμη
Επικίνδυνο
Ε 172
Οξείδια & Υδροξείδια του Σιδήρου
Καρκινογόνο
Ε 131
Μπλε Πατεντέ V, Μπλε τροφίμων 5
Καρκινογόνο
Ε 142
Λαμπρό Πράσινο ΒS, Πράσινο S, Πράσινο τροφίμων 4
Καρκινογόνο
Ε 210
Βενζοϊκό οξύ
Καρκινογόνο
Ε 211
Βενζοϊκό Νάτριο
Καρκινογόνο
Ε 212
Βενζοϊκό Κάλιο
Καρκινογόνο
Ε 213
Βενζοϊκό Ασβέστιο
Καρκινογόνο
Ε 214
ρ- Υδροξυβενζοϊκό Αιθύλιο
Καρκινογόνο
Ε 215
Άλας με νάτριο του ρ-Υδροξυβενζοϊκού Αιθυλίου
Καρκινογόνο
Ε 216
ρ- Υδροξυβενζοϊκό Προπύλιο
Καρκινογόνο
Ε 217
Άλας με νάτριο του ρ-Υδροξυβενζοϊκού Προπυλίου
Καρκινογόνο
Ε 218
ρ- Υδροξυβενζοϊκό Μεθύλιο
Καρκινογόνο
Ε 219
Άλας με νάτριο του ρ-Υδροξυβενζοϊκού Μεθυλίου
Καρκινογόνο
Ε 239
Εξαμεθυλενοτετραμίνη
Καρκινογόνο
Ε 249
Νιτρώδες Κάλιο
Καρκινογόνο
Ε 250
Νιτρώδες Νάτριο
Καρκινογόνο
Ε 251
Νιτρικό Κάλιο
Καρκινογόνο
Ε 252
Νιτρικό Νάτριο
Καρκινογόνο
Ε 330
Κιτρικό οξύ
Ύποπτο
Ε 104
Κίτρινο Κινολίνης
Ύποπτο
Ε 122
Αζωρουμπίνη, Καρμοϊζίνη
Ύποπτο
Ε 133
Λαμπρό Κυανούν FCF, Μπλε τροφίμων 2
Ύποπτο
Ε 141 i
Σύμπλοκα χαλκού των χλωροφυλλών, Χαλκοχλωροφύλλη, Χαλκοφαιοφυτίνη, Φυσ.πρασ.3
Ύποπτο
Ε 141 ii
Σύμπλοκα χαλκού των χλωροφυλλινών, Χαλκοχλωροφυλλινικό Νάτριο ή Κάλιο, Φυσικό πράσινο S
Ύποπτο
Ε 150
Καραμελόχρωμα
Ύποπτο
Ε 151
Λαμπρό Μαύρο ΒΝ, Μαύρο τροφίμων 1, Μαύρο ΡΝ
Ύποπτο
Ε 153
Φυτικός άνθρακας, Φυτικό μαύρο
Ύποπτο
Ε 171
Διοξείδιο του Τιτανίου, Λευκή χρωστική 6
Ύποπτο
Ε 173
Αργίλιο (αλουμίνιο), Μεταλλική χρωστική
Ύποπτο
Ε 180
Λιθορουμπίνη ΒΚ
Ύποπτο
Ε 240


Ύποπτο
Ε 241


Ύποπτο
Ε 242
Πυροκαρβονικό διμεθύλιο
Απαγορευμένο
Ε 103


Απαγορευμένο
Ε 105


Απαγορευμένο
Ε 111


Απαγορευμένο
Ε 121


Απαγορευμένο
Ε 125


Απαγορευμένο
Ε 126


Απαγορευμένο
Ε 130


Απαγορευμένο
Ε 152


Απαγορευμένο
Ε 181


Η παραπάνω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του CHAUMONT,FRANCE, βασισμένη σε πληροφορίες του ερευνητικού κέντρου VILLAJUIR,FRANCE, να επιστηθεί η προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων.
Σημειώσεις !

Απαγορευμένο : από το Γαλλικό Υπουργείο Υγειάς 1/1/1977
Καρκινογόνο Προϊόν : ουσία και μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων
Ακίνδυνο : Ακίνδυνες ουσίες
Ύποπτο: εξετάζονται παρενέργειες
Β12: Bβιταμίνη που αφορά την ισορροπία του νευρικού συστήματος

Β123: Πολύ επικίνδυνο απαγορευμένο σε Η.Π.Α. και Ρωσία

Όλες αυτές οι ουσίες επιτρέπονται προς το παρόν στη Γαλλία και στην Αγγλία υπό την προϋπόθεση να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων . Περιορίστε τη χρήση τους διαλέγοντας τα προϊόντα που αγοράζετε, θυμηθείτε ότι ο καταναλωτής αγοράζει τις επιλογές του κατασκευαστή τροφίμων.
Σκεφτείτε την υγειά των παιδιών.


πηγη:
http://pauropsaro.wordpress.com/2008...1%cf%8c%cf%83/


__________________

Ο χρήστης Gold δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-08-10, 17:27   #18
koufetaki
 
Το avatar του χρήστη koufetaki
 
Εγγραφή: 07-09-2009
Περιοχή: θεσσαλονικη
Μηνύματα: 2.717
koufetaki χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή τα Ε μεσα στην ζωη μας!!!!!

το μεσσημερι με πηρε ο αντρας μου τηλ απο την εργασια του και με ''μαλωσε'' .....πηρα εχτες απο το σουπερ χωρις να δω καθολου,μα δεν πηγε το μυαλο μου,φακελακια chocofreddo γνωστης εταιριας και πηρε ενα για να κανει και ο ιδιος στην δουλεια.επειδη ειναι αρκετα ''ψειρας''εκανε μια φυσικη γι αυτον κινηση και ειδε τα συστατικα και του πεσαν τα μαλλια.ειχε μεσα Ε466 Ε340 Ε452 Ε331 Ε471 Ε472e Ε551 δηλαδη δεν πινεις καφε πιεινιεις βελουδο....και μπηκα στο ιντερνετ και βρηκα αυτες τις πληροφοριες σας βαζω λινκ διαβαστε το ετσι για να μην ξεχνιομαστε οπως εγω εχτες και εδωσα τσαμπα 3ε και.http://www.netlife.gr/2002/08/15/93
__________________
my 3 little stars are my reason to be
Ο χρήστης koufetaki δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-08-10, 08:41   #19
vkdm
 
Εγγραφή: 17-09-2008
Μηνύματα: 73
vkdm ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Δεν είναι τόσο εύκολο να τσεκάρεις από τις ετικέτες τα συστατικά. Δηλαδή μπορεί να περιέχει συντηρητικό και μην το γράφει Ετάδε αλλά να το γράφει με το όνομά του πχ γαλακτικό οξύ. Θα το καταλάβει κανείς τότε ότι είναι Ε? Επίσης Ε σημαίνει πάντα κακό? πχ Ε303 δηλ ασκορβικό οξύ δηλ βιταμίνη C....
Ο χρήστης vkdm δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-08-10, 22:18   #20
koufetaki
 
Το avatar του χρήστη koufetaki
 
Εγγραφή: 07-09-2009
Περιοχή: θεσσαλονικη
Μηνύματα: 2.717
koufetaki χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο vkdm Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν είναι τόσο εύκολο να τσεκάρεις από τις ετικέτες τα συστατικά. Δηλαδή μπορεί να περιέχει συντηρητικό και μην το γράφει Ετάδε αλλά να το γράφει με το όνομά του πχ γαλακτικό οξύ. Θα το καταλάβει κανείς τότε ότι είναι Ε? Επίσης Ε σημαίνει πάντα κακό? πχ Ε303 δηλ ασκορβικό οξύ δηλ βιταμίνη C....
εχω μια απορια παντος γτ δεν κανουν κατι οι οποιοι κυριοι ειναι αυτοι τελος παντον που ελενχουν τα τροφιμα παντου και να μην αφηνουν τις εταιριες να βαζουν τετοια δηλητηρια στα τροφιμα ή στα σαμπουαν οι στις κρεμες οι παντου δηλ. ολα στον βωμο του χρηματος πια και ως ποτε?στην ιαπωνια δεν ηταν που βαζαν σε γαλα σκονη 1ης βρεφικης ηλικας μια ουσια που ηταν σαν γαλα? και καταστρεφονταν τα νεφρακια των μωρων?μου ειχε ερθει ενα email εχει πολυ καιρο δεν θυμαμε λεπτομερειες αλλα μου χει μεινει στο συστημα μου αυτο.ποια ζωα το κανουν αυτο και συνηδητα καταστρεφουν αθωες ζωες για να βγαλουν λεφτα!!
__________________
my 3 little stars are my reason to be
Ο χρήστης koufetaki δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-10, 08:24   #21
vkdm
 
Εγγραφή: 17-09-2008
Μηνύματα: 73
vkdm ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Πάντως αυτούς στην Κίνα τους εκτέλεσαν....
Ο χρήστης vkdm δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-10, 13:28   #22
Μαριρενα
 
Το avatar του χρήστη Μαριρενα
 
Εγγραφή: 11-11-2009
Περιοχή: κρητη
Μηνύματα: 1.193
Μαριρενα χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο vkdm Εμφάνιση μηνυμάτων
Πάντως αυτούς στην Κίνα τους εκτέλεσαν....
νομιζω βρεθηκε μελαμινη μεσα στο γαλα σκονη????
ενδιαφερων πες μας περισοτερα για την εκτελεση...


αν καθομασταν να δουμε ολα τα χημικα που περιεχουν τα τροφιμα που καταναλωνουμε κανονικα δεν θα μπορουσαμε να αγοραζουμε τιποτα η σχεδον τιποτα!!!!


στον τομεα τροφιμα ειμαι τυχερη δεν κατα καποιο τροπο διοτι εχω κηπους ελιες και τουλαχιστον πατατες λαχανικα τα φυτευε ο πεθερος μου και δεν βαζει φαρμακα τωρα δεν μπορει πλεον να τα καταφερει γιατι επαθε καποιο ατυχημα αλλα κηπο φετος φτιαξαμε εγω και ο αντρας μου πρωτη φορα !!!!
βαλαμε χωμα λιπασμα φτιαχνουμε αυτα που χρειαζομαστε και τρωμε συχνα ντοματες μαρουλια αγγουρια πιπιριες λαδι
και του χρονου θα βαλουμε και φρουτα γιατι τωρα εχουμε μονο σταφυλια πορτοκαλια βερυκοκοκα συκα και αμυγδαλα
οποτε η καλυτερη λυση για οποιον εχει την δυνατοτητα ειναι να φτιαξει ενα κηπο να εχει μεσα εστω τα λαχανικα που καταναλωνει περισοτερο

χθες μου εφερε ο πεθερος μου αχλαδια αν τα δεις εχει μπει η καμποια εχει φαει αυτο χρειαζοταν να επιβιωσει και εχει κλεισει η πληγη στο φρουτο και η θεια του αντρα μου πιπεριες καρουζι και αγγουρακια!!!γενικα ολα τα βιολογικα εναι λιγο ψιλοκακομιριασμενα!!!!!!!!
__________________
Η οικογενοια μου ειναι ολη μου η ζωη

Ο χρήστης Μαριρενα δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-10, 14:09   #23
Geonutr
 
Το avatar του χρήστη Geonutr
 
Εγγραφή: 10-03-2010
Μηνύματα: 293
Geonutr χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

ναι βρε παιδια, τα τρωμε ολα αυτα και μερικες φορες δεν αναφερουν ε στις συσκευασιες αλλα τις χημικες ονομασιες,τρεχα γυρευε δηλαδη...ομως το ασκορβικο οξυ ειναι η χημικη ονομασια της γνωστης μας βιταμινης C...ποσο κακο μπορει να μας κανει??υπαρχουν και οι βιταμινες A,D,E,K οι οποιες σε μεγαλες ποσοτητες μπορουν να γινουν τοξικες αλλα χρειαζονται στον οργανισμο μας...
__________________
Ο χρήστης Geonutr δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-10, 15:35   #24
vkdm
 
Εγγραφή: 17-09-2008
Μηνύματα: 73
vkdm ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Κίνα: Εκτελέση δύο υπευθύνων για το μολυσμένο γάλα
σχολιάστε και εσείς
ΑΘΗΝΑ 24/11/2009
Δύο από τους καταδικασθέντες για το σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα εκτελέστηκαν σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους και περίπου 300.000 αρρώστησαν μετά την κατανάλωση του γάλατος στο οποίο είχε σκοπίμως προστεθεί μελαμίνη--μια ιδιαίτερα τοξική ουσία--ώστε να είναι θετικοί οι έλεγχοι για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.

Το γάλα αυτό παρήγαγε και διέθετε στην αγορά ο όμιλος Sanlu που τώρα έχει χρεοκοπήσει.

Συνολικά 21 στελέχη της Sanlu δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο Ζανγκ Γιουζούν εκτελέστηκε "επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια με επικίνδυνα μέσα", ενώ ο Γκενγκ Ζινπίνγκ καταδικάστηκε και εκτελέστηκε επειδή "παρήγαγε και πουλούσε τοξικές τροφές".

Όμως η γυναίκα που ευθύνεται κυρίως για την τραγωδία, η Τιάν Ουενχούα γενική διευθύντρια της Sanlu, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, προκαλώντας την οργή των οικογενειών των θυμάτων που ζητούσαν να της επιβληθεί η θανατική ποινή.
Ο χρήστης vkdm δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-10, 20:16   #25
koufetaki
 
Το avatar του χρήστη koufetaki
 
Εγγραφή: 07-09-2009
Περιοχή: θεσσαλονικη
Μηνύματα: 2.717
koufetaki χωρίς αξιολόγηση
Προεπιλογή

και στην αρχη νομιζα οτι εκανες black χιουμορ.εγω θα πω καλα τους κανανε και ολους τους συνυπευθυνους καθαρισμα,και δεν ντρεπομαι καθολου που το λεω.δεν ειναι σου βγαζω το ματι μου βγαζεις το δικο μου ειναι το οτι αυτοι οι εγκληματιες ειναι επικινδυνοι και αχρηστοι για την κοινωνια οταν για να βγαλουν χρηματα μππορεσαν και σκοτωσαν παιδια,300.000 ενα χωριο ολοκληρο νεφροπαθεις ωχ!παναγιτσα μου φυλαγε τα παιδακια του κοσμου ολου
__________________
my 3 little stars are my reason to be
Ο χρήστης koufetaki δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

BookmarksΕργαλεία Θεμάτων

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:27.


 
 
 
ποιοι είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά    
© parents.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.


website by
website by VelocityFarm