Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

παιζει με κουκλες


Recommended Posts

Η κολητη μου εχει ενα αγορακι 3,5 ετων το οποιο εδω και λιγο καιρο θελει να παιζει με κουκλες,και θελει να ειναι και γυμνες.Παιζει βεβαια και με αυτοκινητα και με πιστολια.Τι να προσεξει εχετε ιδεα?Αυτο τωρα που παιζει με τισ κουκλες τι μπορει να σημαινει?Ασε που η γιαγια του τον ειχε βγαλει εξω με την κουκλα και τον ειδαν αγαρια μεγαλης ηλικιας και γελουσαν που ειχε την κουκλα.Σ' αυτη την ιλικια καταλαβαινει οτι το κοροδευουν ?

KeDzp2.png

 

CBqup3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Ζεμπελίτσα, αν και η Μαρία είναι πιο ειδική σ'αυτά, είχαν βάλει πρότινος ένα άρθρο στο site που έλεγε ότι δεν είναι καθόλου κακό να παίζουν τα παιδιά με παιχνίδια που θεωρητικά ανήκουν στο αντίθετο φύλο, ίσα-ίσα που πρέπει να ενθαρρύνονται γι'αυτό. Τώρα για το γεγονός ότι της θέλει γυμνές...τί άντρας θα ήταν άλλωστε!!! Σου παραθέτω το άρθρο:

 

Παιχνίδια του εμπορίου

Τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, συνήθως κατηγοριοποιούνται πολύ εύκολα απο τους πωλητές σε αγορίστικα ή κοριτσίστικα.

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τον χώρο, την ταχύτητα και την σωματική κίνηση, διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μαθηματική και συγκριτική σκέψη.

 

Είναι τυχαίο λοιπόν ότι σύμφωνα με στατιστικές, στις επιστήμες διαπρέπουν περισσότερο οι άντρες - όταν απο μικροί έχουν την δυνατότητα να παίζουν με παιχνίδια που εξασκούν αυτές ακριβώς τις δεξιότητες? Μήν πέσετε λοιπόν στην παγίδα να πείτε στην κόρη σας ότι οι μπάλλες, τουβλάκια και τρενάκια είναι αγορίστικα παιχνίδια - αντίθετα ενθαρρύνετε την να παίξει και με αυτά!

 

Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια - εάν τα αφήσετε να πάνε βόλτα μία κούκλα/μωράκι, ή να το ντύσουν, τα ενθαρρύνετε να έχουν ενσυναίσθηση, κοινωνικές ευαισθησίες - συναισθήματα που παλαιότερα επιτρεπόταν μόνο στα κορίτσια να νιώσουν.

Link to comment
Share on other sites

καταλαβαίνει μια χαρά ότι τον κοροιδεύουν!!

για αυτό είναι απαραίτητη μία επεξήγηση αν συμβαίνει κατι τέτοιο!

 

μπορεί να του πουν ότι αν γελάει κάποιος μαζί του μπορεί να τον ονομάζει

"οπισθοδρομικό!"! (σοβαρά το λέω) μαζί με την εξήγηση της λέξης φυσικά για να ξέρει τι λέει.

(αν και αυτή τη λέξη ακόμα και εμείς δυσκολευόμαστε να την προφέρουμε πόσο μάλλον ένα 3 ετών παιδί! :) )

 

τα αγόρια μπορούν να παίξουν με κούκλες ακριβώς όπως και τα κορίτσια μπορούν να παίξουν με στρατιωτάκια και αυτοκίνητα!!

 

άν γελάει κάποιος μαζί του μπορεί επίσης να τους πεί " τι γελάτε μπερδευτήκατε? " "επειδή παίζεις με κούκλες"

"και επειδή ? σιγά τα ούμπαλα! (θα μείνουν τα μεγαλύτερα παιδιά) και τα κορίτσια παίζουν πόλεμο."

 

το αν ειναι γυμνες οι κούκλες μπορεί να δείχνει την φυσική περιέργεια για το σώμα και το πως είναι γυμνό. (βλέπει τους γονείς του γυμνούς για να ξέρει πως είναι το σώμα και με ποιόν να ταυτιστεί ? πχ αγόρι κορίτσι? )

Είναι απαραίτητο πχ ένα αγόρι 3 ετών να ξέρει ότι ο μπαμπάς έχει πουλάκι σαν και αυτόν, ενώ η μαμά δεν έχει και ότι έτσι φαίνεται το αν είναι κάποιος αγοράκι ή κοριτσάκι.

εκεί φυσικά μπαίνουν και άλλα γιατί αν το πείς σε ένα κοριτσάκι αυτό μπορεί να νιώσει μειονεκτικά, που "δεν έχει" κάτι... :) εκεί το λές λίγο διαφορετικά...

μεγάλη συζήτηση! πάντως αν οι γονείς δεν ντρέπονται για το γυμνό σώμα τους τότε και ένα παιδί δεν θα θεωρεί την γύμνια μεγάλο θέμα.

Ίσως με το να παίζει λοιπον με τις κουκλες γυμνές να θέλει κάπως να ικανοποιήσει κάποια περιέργεια.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

Zabellia έχω και εγώ δύο παιδάκια αντίθετου φύλλου. Ο μικρός παιζει με τα κουζινικά και με τις κουκλες. Ειναι τώρα έντεκα μηνών. Δεν τον έχω αποθαρρύνει γιατι τον βλέπω ότι μιμειται εμενα που μαγειρεύω και προσπαθεί να φάει κιόλας. Με τις κούκλες που τις θέλει και αυτός γυμνές τις "βλέπει" ως ανθρωπάκια. Βέβαια παίζουν και με τουβλάκια αυτοκίνητα κτλ. Απλά της διπλανης μου το αγοράκι που δεν έχει κουκλες και καροτσάκια μόλις έρχεται να παιξει με τα δικά μου κολλάει στις κούκλες και στο καρότσι και αυτό γιατί είναι περίεργο και θέλει να δει κάτι που δεν έχει. Πιστεύω πως τα παιχνίδια τα κατηγοριοποιούμε σε μεγαλύτερη ηλικία και τα πραγματα έρχονται απο μόνα τους στα παιδια. Επίσης στον παιδικό έχω δει πολλά αγόρια να πηγαίνουν στην κοριτσίστική γωνία και να παίζουν! Αρα τις κουκλες δεν τις αποφεύγουμε για τους "αντρες τις ζωής μας"! :P:P:P:P:P

g07Lp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ως μονιμος κατοχος γυναικων :D:D:D:D:D:D εχω δει και το αντιθετο..... η μικρή 12 τωρα της αρεσουν τα "κατσαβιδια" και με βοηθαει οταν μαστορευω, η μεγαλη.... καμια σχεση........

και αυτο το ειχε απο μικρη οχι τωρα....

Link to comment
Share on other sites

Benefits of cross-gendered play

As children’s understanding of gender develops, they often form rigid stereotypes about appropriate behaviors (Poulin-Doubis et al. 2002). By engaging in cross-gendered play, children learn to take on roles and characteristics that go against the stereotype for their gender.

Boys may learn to be more caring and nurturing, while girls may become more assertive. Such traits enhance the development of children and may guide them to explore professions typically dominated by the opposite gender.

Research indicates that any type of pretend play enhances multiple areas of development including cognition, language, and self-awareness (Cutting and Dunn 2006; Russ 2003).

Therefore, it’s important that children be allowed to engage in pretend play on a regular basis to enhance their development as well as their understanding of the environment.

 

Supporting all play

Cross-gendered play is a natural part of development. It’s unwise for teachers and parents to shame or embarrass children for engaging in it. This does not mean that a caregiver or parent has to push children into such play either.

When children engage in pretend play, they often carry out their scenarios without comments from adults. Forbidding a certain kind of play can make it all the more enticing.

Ideally, caregivers will treat cross-gendered play in the same way they treat other types of pretend play. Being free to engage in cross-gendered play, children can explore until they understand the gender role and then move on.

How long children engage in cross-gendered pretend play varies by child. The majority of children outgrow this form of play by the time they enter elementary school.

Having the freedom to explore and engage in cross-gendered play helps children understand their own gender identity and the gender roles in their environment.

gender= φύλο

cross-gendered play =όταν τα παιδιά παίζουν παιχνίδια που κανονικά θεωρούνται "του άλλου φύλλου".

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

http://www.childcarequarterly.com/winter06_story1.html

είχα παραλείψει τότε να το βάλω! σόρρυ!

 

(γενικά βάζεις απλώς το κείμενο ή μέρη του κειμένου στο google και στο βρίσκει κατευθείαν αν δεν είναι μεταφρασμένο!)

 

UPDATE 24/2/10

πρόχειρη μετάφραση στα Ελληνικά του παραπάνω κειμένου που είναι στα Αγγλικά!

 

Οφέλη του παιχνιδιού με δραστηριότητες που συνηθίζονται για το αντίθετο φύλο

 

Όπως αναπτύσσεται η κατανόηση των παιδιών για το φύλο , αποκτούνται συχνά άκαμπτα στερεότυπα σχετικά με κατάλληλες συμπεριφορές (Poulin-Doubis et al. 2002).

Συμμετέχοντας σε παιχνίδι δραστηριοτήτων που συνηθίζονται για το άλλο φύλο ,

τα παιδιά μαθαίνουν να αναλάβουν ρόλους τα χαρακτηριστικά, που αντιτίθονται /αντίκεινται στο στερεότυπο για το φύλο τους.

Αγόρια μπορούν να μάθουν να είναι πιο ενεργά στην φροντίδα και την ανατροφή, ενώ τα κορίτσια μπορεί να γίνουν πιο αποφασιστικά.

Επίσης ενισχύει την ανάπτυξη των παιδιών κ τα καθοδηγεί να διερευνήσουν επαγγέλματα που συνήθως κυριαρχουνται από το αντίθετο φύλο.

Η έρευνα δείχνει ότι κάθε τύπος συμβολικού παιχνιδιού, ενισχύει πολλαπλά στους τομείς της ανάπτυξης συμπεριλαμβάνονται γνωστικές λειτουργίες, τη γλώσσα, και αυτογνωσία (Κοπή και Dunn 2006? Russ 2003).

 

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συμβολικό παιχνίδι σε τακτική βάση για την προώθηση της ανάπτυξής τους, καθώς και την κατανόησή τους για το περιβάλλον.

 

Υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που συνηθως αντιστοιχουν σε άλλο φύλο, είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης.

Δεν θα ήταν συνετό για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να φέρνουν σε δύσκολη θέση ή να κανουν τα παιδιά να αισθανθούν ντροπή για αυτή τους την δραστηριότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φροντιστής ή γονέας πρέπει να ωθήσει τα παιδιά να παίζουν, είτε αυτές.

Όταν τα παιδιά ασχολούνται με συμβολικό παιχνίδι, συχνά πραγματοποιούν /παίζουν τα σενάρια τους χωρίς παρατηρήσεις από τους ενήλικες.

Το να απαγορεύουν ξαφνικά οι ενήλικες ένα συγκεκριμένο είδος συμβολικού παιχνιδιού μπορεί να είναι ακόμα πιο δελεαστικό.

Ιδανικά, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν παιχνίδι με δραστηριότητες που " παραδοσιακά" προορίζονται για το άλλο φύλο, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα άλλα είδη συμβολικού παιχνιδιού.

 

Τα παιδιά, όντας ελεύθερα να παίξουν με όλα τα είδη συμβολικού παιχνιδιού, παίζουν έτσι μέχρι να κατανοήσουν το ρόλο των δύο φύλων και στη συνέχεια να προχωρούν. Το πόσο καιρό τα παιδιά θα παίζουν συμβολικά με παιχνίδια που "παραδοσιακά" προορίζονται για το άλλο φύλο, διαφέρει σε κάθε παιδί. Η πλειοψηφία των παιδιών ξεπερνά αυτή τη μορφή του παιχνιδιού την στιγμή που ξεκινούν φοίτηση στο δημοτικό.

Έχοντας την ελευθερία να εξερευνήσουν και να πραγματοποιήσουν παιχνιδια που προορίζονται για άλλο φύλο, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη δική τους ταυτότητα κ του φύλου τους και τους ρόλους των δύο φύλων στο περιβάλλον τους.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

Ο γιός μου μικρότερος όταν ήταν, έπαιζε με μια παιδική κουζίνα που μας είχε δώσει μια φίλη μου, και έκανε ότι μαγειρεύει. Του άρεσε πάρα πολύ!Τρελαινόταν για αυτοκινητάκια και άλλα παιχνίδια που συνήθως παίζουν τα αγόρια αλλά κάποιες στιγμές του άρεσε να παιζει και με κάτι που μπορεί να θεωρείται κοριτσίστικο. ΄Δεν ανησυχούσα καθόλου όμως. Κι εγώ όταν ημουν μικρή έπαιζα με φορτηγα και playmobil!!!!!!Νομίζω ότι ανησυχητικό γίνεται όταν περνάει τα 5-6 χρόνια της ζωής του και συνεχίζει να παίζει μόνο με κούκλες ή κουζινικά!

n3kPp3.png

zewgp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγώ το καλοκαίρι βρέθηκα εμπρός στην εξής κατάσταση. Στο χωριό των γονιών μου η κόρη μου έπαιζε με ένα καροτσάκι κούκλας και πήγαινε "το μωρό της" βόλτα στην αυλή. Ο γιος μου το βλέπει και όταν δεν έπαιζε η μικρή το πήρε για να το πάει και αυτός βόλτα. Τον βλέπει ο πατέρας μου και ως "γνήσιος παππούς 75 χρονών" του λέει να το αφήσει γιατί είναι για "κορίτσια" Ο γιος μου έρχεται με παράπονο και με ρωτάει γιατί του έβαλε "πάγο" ο παππούς, οπότε του λέω το εξής "Αν θέλεις να παίξεις με το μωρό, να παίξεις και να πεις στον παππού ή σε όποιον άλλον σου πει ότι δεν πρέπει γιατί είσαι αγόρι, ότι και ο μπαμπάς όταν ήσασταν μωρά εσύ και η Ράνια σας πήγαινε βόλτα με το καρότσι και σας άλλαζε πάνες και σας τάιζε, και ακόμη σας φροντίζει!" Ε! λοιπόν αν βλέπατε πόσο πολύ χάρηκε δεν θα το πιστεύατε. Σας πληροφορώ ότι και με κουζινικά θα παίξουμε όλοι μαζί και με κούκλες και με τον spiderman και με τηλεκατευθυνόμενα, γιατί όλα έχουν πλάκα και περνάμε ωραία!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ζεμπαλία ο Χαρης παιζει με σκουπες και φαρασια... δεν τα αληθινα τα προτιμα πολυ περισσοτερο. Επισης του αρσει τρομερα να παιρνει το χτυπητηρι για τα αυγα και να χτυπαει ..."αυγολεμονο"

Ο αντρας μου λεει οτι θα το κανουμε το παιδι .... @#$%^ (δεν μπορω να πω τη λεξη). Η δικη μου αποψη ειναι οτι τα παιδια μπορουν να παιζουν με οτι τα ευχαριστει και οτι δεν υπαρχουν κορισ=τσιστικα και αγοριστικα παιχνιδια...

Προσφατα πηγα στα Τζαμπο και του αγορασα ολα τα συνεργα (δεν εχουμε βλέπεις αδελφουλα να τα δανειζομαστε...). Ρωταω που ειναι οι ηλεκτρικες σκουπες , και η πωλητρια αφου με οδηγει, με ρωταει χαμογελαστη.. πόσο ειναι το κοριτσακι σας? (και καλα για να μην παρω κανα πολυ πολυπλοκο και ακριβο αν ειναι πολυ μικρουλι) .. Οπότε της λεω "Ο γιος μου ειναι 12 μηνων" Εμεινε εκπληκτη... "Και θα του παρετε σκουπες??????/ :shock:

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

Ναι βρε εσύ..

 

Και εμένα ο δικός μου ίδια κάνει....σκουπίζει με σκούπα, φαράσι αλλά και ηλεκτρική σκούπα, σφουγγαρίζει.

 

μάλιστα αν ρίξει υγρά κάτω του δίνω πανάκι και τα μαζεύει..μάλιστα έκανε μόνος του το ίδιο γιατί το είχε βρει παιχνίδι..όχι μόνο θα τα μάθω έτσι (και τα 2), αλλά εαν κάποιος τολμήσει να πει κατι...θα έχει να κάνει μαζί μου..

 

Μάλιστα σκοπεύω να τους μάθω και μαγειρική...

 

Τωρα κούκλες δεν έχουμε σπίτι, αλλά ότι λούτρινα είχα δικά μου (ανεξαρτήτου χρώματος, πολλά από αυτά ροζ) κυκλοφορούν ανάμεσα στα παιχνίδια τους.

 

Επίσης όταν ήμουν μικρή, επειδή δεν ήθελα τον αδερφό μου αλλά αδερφούλα, εκτός ότι έπαιζα μαζί του με τις κούκλες μου (όταν δεν μου τις αποκεφάλιζε και τον κυνήγαγα) αλλά τον έντυνα και "μπαλαρίνα" και γενικότερα με δικές μου αποκριάτικες στολές και χορεύαμε..

 

Οι γονείς μου γελάγαν φυσικά, μας βγάζαν και φωτογραφίες..

 

Ο αδερφός μου τώρα μια χαρά παιδί είναι, είναι και όμορφος και έχει και επιτυχία με τις γυναίκες.

Link to comment
Share on other sites

Zebelia καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! :D:D:D

Ως συνέχεια τώρα του όλου θέματος θα σας πω κάτι ακόμη που λέω και στα δύο μου παιδιά από την στιγμή που αρχίσαμε να μιλάμε μεταξύ μας.

"Δεν υπάρχουν γυναικείες και αντρικές δουλειές και όποιος άνθρωπος δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και πρέπει να περιμένει κάποιον (δηλ. μαμα-γιαγιά-αδερφή-φίλη) για να φάει ή να έχει καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, τότε λυπάμαι αλλά είναι άχρηστος όσα πανεπιστημιακά διπλώματα και αν έχει!!" Πείτε μου αν έχω άδικο?? Να ξέρεις δηλαδή να απογειώνεις για παράδειγμα πύραυλο και να μην ξέρεις να βράσεις μακαρόνια!! δεν είναι τρομερά "αστείο" (για να μην πω για γέλια και για κλάματα!!)

Να σας πω επίσης ότι, όπως και πολλές άλλες φορές, έτσι και χθες μαγειρέψαμε όλοι μαζί και περάσαμε super. Δοκιμάστε το αν δεν το έχετε κάνει,γιατί είναι φοβερό συναίσθημα να κάνεις τα παιδιά σου να αισθάνονται χρήσιμα και κύριοι του εαυτού τους. Με κάτι τέτοια καταλαβαίνεις ότι πραγματικά έχουν μεγαλώσει και όσο πάει γίνονται και πιο ανεξάρτητες προσωπικότητες!!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εχουμε :

1. Κουκλα μωρο που γαργαλιεται

2. Σκουπα

3. Σιδερο, σιδερωστρα

4. Κουζινικα, κατσαρολικα κλπ

 

και καμαρωνουμε γι αυτα (το επομενο θα ειναι πλυντηριο)

 

Τα παιχνιδια δεν εχουν φυλλο. Ειναι κατι που μας βοηθαει να περναμε καλα.

 

Καποια στιγμη πρηζαν τον Βασιλη οτι αυτα ειναι για κοριτσακια και ο Βασιλης αρχισε να λεει "ειμαι κοριτσακι τοτε" :shock::shock: . Φρικαραν τοσο που μαζευτηκαν

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Link to comment
Share on other sites

Καποια στιγμη πρηζαν τον Βασιλη οτι αυτα ειναι για κοριτσακια και ο Βασιλης αρχισε να λεει "ειμαι κοριτσακι τοτε" :shock::shock: . Φρικαραν τοσο που μαζευτηκαν

 

Καλό!!!

 

Πάντως, ανεξαρτήτου φύλλου, όταν βλέπω παιχνίδια "σιδερώστρες", μωρά που κλαίνε, και γενικότερα τέτοια είδη σκέφτομαι "μα καλά πως μπορούν να τους αρέσουν αυτά;". Ειδικά το σίδερο το σιχαίνομαι..., όσο για τα μωρά κούκλες που κλαίνε...τι να πω, ευτυχώς έχουμε το μωρό με κανονικό κλάμα...

 

Βγήκα εκτός θέματος, πάντως θεωρώ ότι ειδικά σε ότι έχει να κάνει με καθημερινες δουλειές πρέπει να μαθαίνουν και να παίζουν τα παιδιά αγόρια και κορίτσια, ανάλογα με την ηλικία τους φυσικά

Link to comment
Share on other sites

  • 2 χρόνια μετά...

Είμαι μαμά διδύμων (αγόρι- κορίτσι) 4,5 ετών.

Όπως λέει και ο τίτλος αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολύ συχνά

ο γιος μου φαίνεται να προτιμά τα παιχνίδα της αδερφής του. Του αρέσει, πολύ η Σταχτοπούτα και θέλει στα παιχνίδια μεταξύ τους να είναι και αυτός η πριγκήπισσα που πηγαίνει στο χορό...

Σήμερα εμφανίστηκε στο σαλόνι φορώντας ένα "πέπλο" και τα παντοφλάκια (τα χρησιμοποιούν ως γοβάκια) της αδερφής του...

Ο πατέρας του όταν τον βλέπει ... λοιπόν ας πούμε ότι δεν αντιδρά και πολυ καλά.

Το έψαξα στο διαδίκτυο βρήκα διάφορα πράγματα αλλά δεν μπορώ να καταλήξω κάπου. Τι πρέπει να κάνω;

 

  • Να μην δίνω σημασία;
  • Να τον μαλώνω ή να τον αποτρέπω από τέτοιου είδους παιχνίδια;
  • Να συμβουλευτώ κάποιον παιδοψυχολόγο;

Δεν ξέρω πως να αντιδράσω

Link to comment
Share on other sites

Το ειχαμε αντιμετωπισει και εμεις και πιστευω οοοολες οι μαμαδες :lol::lol::lol:

Δες μερικα ποστ που θα σε βοηθησουν να χαλαρωσεις με το θεμα .

Η μαλλον δωσ' τα στον μπαμπα :lol::lol:

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=22863

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=20264

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=19569

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=53029

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλη austenj θα σου απαντήσω μ' οσα εχω διαβάσει και γνωρίζω, μιας και δεν είμαι ψυχολόγος. Καταρχάς στην ηλικία των 4,5 ετών το παιδί δεν μπορεί να διακρίνει ακόμα τί είναι άρρεν και τί θήλυ, οπότε κατ' επέκταση και ποιά είναι αγορίστικα και ποιά κοριτσίστικα παιχνίδια. Αυτές είναι έννοιες που αντιλαμβάνονται τα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία και ερχόμενα πλέον σε επαφή (παιχνίδι + συζήτηση + μιμησμό) με άλλα παιδιά ιδίου φύλου ή/και αντίθετου. Και εννοείται προς Θεού οτι το να παίζει με κάποιο παιχνίδι ή να μιμείται συμπεριφορά ΔΕΝ προκαταλαμβάνει την σεξουαλική μελλοντική του ζωή.

Σε μια τέτοια "συμπεριφορά" ενος μικρού παιδιού μπορούν να οδηγήσουν πολλοί παράγοντες και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σε περιπτώσεις διαφορετικού φύλου αδερφιών, όπως σ' εσένα. Μπορεί π.χ.

 

Α. να υπάρχουν περισσότερα κοριτσίστικα παιχνίδια και έτσι "αναγκαστικά" να παίζει μ' αυτά

 

Β. το κοριτσάκι να είναι ισχυρότερη προσωπικότητα και να "επιβάλει" αυτή το κοινό παιχνίδι στο σπίτι

 

Γ. Μιμησμός, οταν "ντύνεται" το κοριτσάκι πριγκήπισσα να επαινείται περισσότερο ή και να θαυμάζεται περισσότερο απο γονείς/συγγενείς και έτσι να "οδηγείται" το αγοράκι σε ανάλογη πράξη ώστε να "κερδίσει" την ανάλογη "ανταμοιβή" - "επιβράβευση".

 

Δ. Φυσική ροπή όλων των παιδιών να παίζουν με παιχνίδια που μοιάζουν με πραγματικότητα ή πρόσωπα. Και τα στρατιωτάκια που παίζουν τ' αγόρια και είναι κατ' εξοχήν "αγορίστικο" παιχνίδι, είναι μια μορφή "κούκλας". Δεν συνειδητοποιούν οτι παίζουν "πόλεμο" αλλά νοιώθουν οτι παίζουν με κατι που μοιάζει με τον μπαμπά ή τον παππού ή τους άλλους γύρω. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις "θηλυκές" κούκλες τύπου Barbie κτλ...."εξυπηρετούν" την ανάγκη αναπαράστασης. Βέβαια στην ηλικία των 4-5 ετών δεν καταλαβαίνουν διακριτούς όρους όπως προείπα. Αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία καταλαβαίνουν τις διαφορές και εξιδεικεύουν τα πρόσωπα.

 

Ε. Ισως, πολύ φυσιολογικά, εντυπωσιάζεται περισσότερο απο τους έντονους χρωμματισμούς των "κοριτσίστικων" παιχνιδιών. Τα παιδιά πέρα του φαινομένου "παπαγάλος" δλδ μιμησμός - αντιγραφή, έχουν και το φαινόμενο "καρακάξα" δλδ οτι λάμπει εντυπωσιάζει και γίνεται πειρασμός. Πόσες φορές τα παιδιά μας δεν μας ζήτησαν κάτι "που έβαλαν στο μάτι" και αρνούμενοι να το δώσουμε πλάνταξαν στο κλάμα ???

 

Δεν νομίζω λοιπόν οτι υπάρχει κάποια "προδιάθεση" --- ΑΠΑΙΣΙΑ λέξη Θεέ μου αλλά την λέω για να απλουστεύσω τα πράγματα. Νομίζω προσωπικά οτι είναι απόλυτα φυσιολογικά τα πράγματα. Απλά θέλει λίγη προσοχή και στην συμπεριφορά μας (είπαμε μιμησμός και επιβράβευση) ώστε να εξισορροπούμε λίγο την κατάσταση σε περίπτωση διαφορετικού φύλου παιδιών. Ισως ο δικός του χώρος και τα δικά του παιχνίδια και ΦΥΣΙΚΑ το παιχνίδι με τον πατέρα (να γίνει σιγά σιγά πρότυπο του παιδιού) κάποιες ώρες και οσο μεγαλώνει και συνειδητοποιεί τί είναι αγόρι & τί κορίτσι, να είναι ιδανικά :wink:

Link to comment
Share on other sites

Τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, συνήθως κατηγοριοποιούνται πολύ εύκολα απο τους πωλητές σε αγορίστικα ή κοριτσίστικα.

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τον χώρο, την ταχύτητα και την σωματική κίνηση, διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μαθηματική και συγκριτική σκέψη.

 

Είναι τυχαίο λοιπόν ότι σύμφωνα με στατιστικές, στις επιστήμες διαπρέπουν περισσότερο οι άντρες - όταν απο μικροί έχουν την δυνατότητα να παίζουν με παιχνίδια που εξασκούν αυτές ακριβώς τις δεξιότητες? Μήν πέσετε λοιπόν στην παγίδα να πείτε στην κόρη σας ότι οι μπάλλες, τουβλάκια και τρενάκια είναι αγορίστικα παιχνίδια - αντίθετα ενθαρρύνετε την να παίξει και με αυτά!

 

Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια - εάν τα αφήσετε να πάνε βόλτα μία κούκλα/μωράκι, ή να το ντύσουν, τα ενθαρρύνετε να έχουν ενσυναίσθηση, κοινωνικές ευαισθησίες - συναισθήματα που παλαιότερα επιτρεπόταν μόνο στα κορίτσια να νιώσουν.

 

http://parents.org.gr/psych/a102

 

η elenik εβαλε ολα τα απαραίτητα link

τα οποια μπορείς να στείλεις ως εχουν στο μπαμπά.

 

 

επίσης μετεφρασα στα γρηγορα με το google το κειμενο αυτο που υπηρχε πριν μονο στα Αγγλικα

http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=157605&postcount=9

(το κείμενο αυτό είναι εδω http://www.childcarequarterly.com/winter06_story1.html )

και εχει αυτή την βιβλιογραφία εαν κανενας αναρωτιέται δηλαδη για την εγκυρότητά του

 

References

Cutting, A. L., and J. Dunn. 2006. Conversations with siblings and friends: Links between relationship quality and social understanding. British Journal of Developmental Psychology 24: 73-87.

Fantuzzo, J., Y. Sekino, and H.L. Cohen. 2004. An examination of the contributions of interactive peer play to salient classroom competencies for urban Head Start children. Psychology in the Schools 41: 323-336.

Kohlberg, Lawrence. 1966. A cognitive developmental analysis of childrenʼs sex-role concepts and attitudes. In The Development of Sex Differences. Eleanor Maccoby, ed. Stanford, Calif.: Stanford University Press, 82-173.

Lindsey, E. W., and M.J. Colwell. 2003. Preschoolersʼ emotional competence: Links to pretend and physical play. Child Study Journal 33: 39-52.

McHale, S., A.C. Crouter, and S.D. Whiteman. 2003. The family contexts of gender development in childhood and adolescence. Social Development 12: 125-148.

Poulin-Dubois, D., L.A. Serbin, J.A. Eichstedt, M.G. Sen, and C.F. Beissel. 2002. Men donʼt put on make-up: Toddlersʼ knowledge of the gender stereotyping of household activities. Social Development 11: 166-181.

Russ, S. W. 2003. Play and creativity: Developmental issues. Scandinavian Journal of Educational Research 47: 291-303.

duc

 

πρέπει καποια στιγμή να μεταφραστεί ολόκληρο ως έχει γιατι γραφει και άλλα οχι μονο αυτα που παρεθεσα στο αποσπασμα.

 

 

το ξανα βαζω και εδώ για να υπάρχει

 

Οφέλη του παιχνιδιού με δραστηριότητες που συνηθίζονται για το αντίθετο φύλο

 

Όπως αναπτύσσεται η κατανόηση των παιδιών για το φύλο , αποκτούνται συχνά άκαμπτα στερεότυπα σχετικά με κατάλληλες συμπεριφορές (Poulin-Doubis et al. 2002).

Συμμετέχοντας σε παιχνίδι δραστηριοτήτων που συνηθίζονται για το άλλο φύλο ,

τα παιδιά μαθαίνουν να αναλάβουν ρόλους τα χαρακτηριστικά, που αντιτίθονται /αντίκεινται στο στερεότυπο για το φύλο τους.

Αγόρια μπορούν να μάθουν να είναι πιο ενεργά στην φροντίδα και την ανατροφή, ενώ τα κορίτσια μπορεί να γίνουν πιο αποφασιστικά.

Επίσης ενισχύει την ανάπτυξη των παιδιών κ τα καθοδηγεί να διερευνήσουν επαγγέλματα που συνήθως κυριαρχουνται από το αντίθετο φύλο.

Η έρευνα δείχνει ότι κάθε τύπος συμβολικού παιχνιδιού, ενισχύει πολλαπλά στους τομείς της ανάπτυξης συμπεριλαμβάνονται γνωστικές λειτουργίες, τη γλώσσα, και αυτογνωσία (Κοπή και Dunn 2006? Russ 2003).

 

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συμβολικό παιχνίδι σε τακτική βάση για την προώθηση της ανάπτυξής τους, καθώς και την κατανόησή τους για το περιβάλλον.

 

Υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που συνηθως αντιστοιχουν σε άλλο φύλο, είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης.

Θα ήταν μή συνετό για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να φέρνουν σε δύσκολη θέση ή να κανουν τα παιδιά να αισθανθούν ντροπή για αυτή τους την δραστηριότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φροντιστής ή γονέας πρέπει να ωθήσει τα παιδιά να παίζουν, είτε αυτές.

Όταν τα παιδιά ασχολούνται με συμβολικό παιχνίδι, συχνά πραγματοποιούν /παίζουν τα σενάρια τους χωρίς παρατηρήσεις από τους ενήλικες.

Το να απαγορεύουν ξαφνικά οι ενήλικες ένα συγκεκριμένο είδος συμβολικού παιχνιδιού μπορεί να είναι ακόμα πιο δελεαστικό.

Ιδανικά, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν παιχνίδι με δραστηριότητες που " παραδοσιακά" προορίζονται για το άλλο φύλο, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα άλλα είδη συμβολικού παιχνιδιού.

 

Τα παιδιά, όντας ελεύθερα να παίξουν με όλα τα είδη συμβολικού παιχνιδιού, παίζουν έτσι μέχρι να κατανοήσουν το ρόλο των δύο φύλων και στη συνέχεια να προχωρούν. Το πόσο καιρό τα παιδιά θα παίζουν συμβολικά με παιχνίδια που "παραδοσιακά" προορίζονται για το άλλο φύλο, διαφέρει σε κάθε παιδί. Η πλειοψηφία των παιδιών ξεπερνά αυτή τη μορφή του παιχνιδιού την στιγμή που ξεκινούν φοίτηση στο δημοτικό.

Έχοντας την ελευθερία να εξερευνήσουν και να πραγματοποιήσουν παιχνιδια που προορίζονται για άλλο φύλο, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη δική τους ταυτότητα κ του φύλου τους και τους ρόλους των δύο φύλων στο περιβάλλον τους.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

O γιός μου (4,5 ετών) είναι συνήθως spiderman ή Μπλάνκο ή superman όμως πολύ έυκολα μες στη μέρα θα πάρει το μωρό και θα το τυλίξει σε μια πετσέτα για να μη κρυώνει ,θα το βάλει κάτω απ 'τη μπλούζα του για να το γεννήσει ,θα του πέι τραγουδάκια,θα μαγειρέψει με τα κουζινικά κι άμα βρεί κραγιόν σε θέση που μπορεί να φτάσει θα εμφανιστεί πασαλειμενος και περήφανος.:lol::lol:

 

Χαίρομαι με τους πειραματισμούς και τις ευαισθησίες του.

Όταν μεγαλώσει φαντάζομαι έναν άνδρα που θα βοηθάει τη σύντροφό του σε όλα κι έτσι θα έχει κυριολεκτική εφαρμογή το μαζί,θα θεωρεί αυτονόητο ότι θα φροντίζει τα παιδιά του και άλλα πολλά.

 

Το σόκ των γονιών μήπως το αγόρι βγεί γκέι εξ'αιτίας των παιχνιδιών έχει να κάνει καθαρά και μόνο με δικές τους φοβίες και ανασφάλειες.

Επίσης στα δίδυμα διαφορετικού φύλλου,συνήθως το κορίτσι είναι ο "ηγέτης" στη μεταξύ τους σχέση .

 

Να τα χαίρεσαι τα παιδάκια σου :)

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν το πρόβλημά σου είναι κατά φαντασίαν πρόβλημα.Μην μαλώνετε το παιδάκι.Είναι φυσικό αφού έχει μεγαλύτερη αδελφή να θέλει να παίζει με τα παιχνίδια της.Τα αγόρια ΠΡΕΠΕΙ να παίζουν με κούκλες, ΠΡΕΠΕΙ να παιζουν με κουζινικά ΠΡΕΠΕΙ να μασκαρεύονται.Η κούκλα είναι ένα παιχνίδι που συμβάλλει στη ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του παιδιού.Μέσα από την κούκλα το παιδί εκφράζει την ψυχοσύνθεσή του και τις ανησυχίες του.Η κούκλα έχει θεραπευτικό χαρακτήρα γατί μιλώντας σε αυτήν το παιδί βιώνει την κάθαρση των προβλημάτων του.Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προσφέρουν στο σπίτι, στο νοικοκυριό, να κάνουν δουλειές για να γίνουν ολοκληρωμένα άτομα στο μέλλον κι όχι να εξαρτώνται από τους άλλους.Ετσι τα αγόρια μαθαίνουν τους ρόλους τους στην ενήλικη ζωή ως σύζυγοι, πατεράδες κτλ.Τα παιδιά ΠΡΕΠΕΙ να παίζουν με όλα τα παιχνίδια και τα κορίτσια με αυτοκίνητα και τα αγόρια με κούκλες αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα πρέπει να προτιμούμε παιχνίδια που αναπτύσσουν τη λογικομαθηματική σκεψη στο παιδί, το κάνουν δημιουργικό και ικανό να επιλύει μόνο του προβλήματα...πχ παιχνίδια με κύβους, πάζλ κ.α

Link to comment
Share on other sites

Eμένα ο γιός μου (6χρ.) παίζει με την κόρη μου (4χρ) μία με τις κούκλες και το κουκλόσπιτο, μία με τις πίστες hotwheels και ποδόσφαιρο. Το θεωρώ φυσιολογικότατο το αγοράκι να θέλει να δοκιμάσει και τα "κοριτσίστικα" παιχνίδια αλλά και το κοριτσάκι να παίζει με τα "αγορίστικα". Γιατί να τους βάλω διαχωριστική γραμμή; Πιστευω ότι αν το κάνω θα τα προκαλέσω πιο πολύ. Εξάλλου τα απολαμβάνω τόσο μα τόσο πολύ όταν παιζουν τα δυό τους!

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...