Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat 0-2 | 3-5 | 6-12
 
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
-
 

Επιστροφή   Φόρουμ της ΕΕΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων) > Θέματα γενικού ενδιαφέροντος > Σπίτι μου Σπιτάκι μου!

Notices

Σπίτι μου Σπιτάκι μου! Πρακτικές ιδέες και χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι, αρχειοθέτηση & οργάνωση σπιτιού, επισκευές, ηλεκτρικά, καθαριότητα σπιτιού κλπ.Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων
Παλιά 13-10-08, 03:24   #121
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο bimba
Καταπληκτικό τόπικ!!! Τώρα το ανακάλυψα.
Έμαθα πάρα πολλά πράγματα τα οποία ήδη τα εφάρμοσα.
Γιατί όμως αφήσατε τη συζήτηση στη μέση?
Τελικά ο ατμοκαθαριστης είναι το πιο σωστό καθαριστικό για τα πατώματα όταν έχεις παιδί που μπουσουλάει? Τα χαλιά μπορούμε να τα καθαρίσουμε με τον ατμό ή δεν είναι σωστό γιατί θα αφήνει υγρασία

Επίσης με τα απορρυπαντικά πλυντηρίου που καταλήξατε? Οικολογικά ή μη ?

Πολλές ερωτήσεις...
Χαιρετώ την παρέα σας. Θα κάνω μία παρέμβαση με αφορμή το τελευταίο ποστ της bimba αν και έχω διαβάσει
όλη αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Εχω ασχοληθεί και έχω ψάξει αρκετά το ζήτημα με τα απορρυπαντικά και το κατά πόσο είναι οικολογικά ή όχι καθώς είμαι ιδιαίτερα αλλεργική και αντιμετώπιζα για πολύ καιρό προβλήματα υγείας λόγω της αλλεργίας που είχα.
Θα επεκταθώ όμως και σε θέματα που αφορούν την προσωπική υγιεινή καθώς πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και φυσικά ακόμα παραπάνω τους γονείς.


Τα συνθετικά απορρυπαντικά, αυτά δηλαδή τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την καθαριότητα, ΔΕΝ είναι οικολογικά καθώς περιέχουν χημικά συστατικά για να καθαρίζουν. ( Η κανονική ονομασία όλων των απορρυπαντικών είναι συνθετικά απορρυπαντικά).
Δείτε εδώ
(πατήστε στο εδώ) την διαφορά μεταξύ απορρυπαντικού και σαπουνιού).
Τα απορρυπαντικά δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου όταν ήταν δύσκολο να βρεθούν φυσικά συστατικά για την παρασκευή σαπουνιού.
Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά για την ιστορία των απορρυπαντικών εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Detergent

ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ποιοι είναι οι τύποι των απορρυπαντικών. Περιττό θα ήταν εδώ να κάνω κάποιο σχόλιο.Όπως μπορείτε να δείτε από τους τύπους που υπάρχουν και από τον τρόπο που κατηγοριοποιούνται δεν υπάρχουν φυσικά συνθετικά απορρυπαντικά. Ενίοτε από την στιγμή που τα συστατικά αυτών των καθαριστικών δεν είναι φυσικά, δεν υπάρχουν οικολογικά απορρυπαντικά.

Τώρα. Στην κατηγορία απορρυπαντικά υπάγονται και διάφορα άλλα (επώνυμα) προϊόντα προσωπικής υγιεινής, σαπούνια, σαμπουάν και άλλα, τα οποία είναι φτιαγμένα καθαρά από χημικά συστατικά.

Δείτε εδώ ενδεικτικά μία ανάλυση που έκανε κάποια στην σύσταση ενός πολύ γνωστού προϊόντος. Η συγκεκριμένη κυρία την οποία και δεν γνωρίζω ( προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ) διατηρεί ένα πολύ ενδιαφέρον μπλοκ με θέματα που αφορούν τα φυσικά καλλυντικά. Ενίοτε η σελίδα της επεκτείνεται και σε οικολογικά και άλλα θέματα.

Διαβάστε επίσης εδώ ένα ενδεικτικό άρθρο ( ενδεικτικό γιατί αναφέρεται στα σαμπουάν) που αναφέρεται στο τι ζημιά μπορεί να κάνει η χρήση τους.

Όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, είτε για την καθαριότητα είτε για την προσωπική υγιεινή, εκτός από διάφορους χημικούς καθαριστικούς παράγοντες περιέχουν και συνθετικά αρώματα τα οποία δεν ελέγχονται για την ασφάλεια τους ενώ δεν υπάρχει κανένας κανονισμός για τον περιορισμό τους. Ένας λοιπόν παράγοντας που θα μπορούσε από μόνος του να βλάψει την ανθρώπινη υγεία είναι από μόνος του τα αρώματα που περιέχουν τα κάθε μορφής καθαριστικά προϊόντα.

Δείτε επίσης και ένα παλαιότερο άρθρο εδώ.

Τώρα για τους γονείς που σίγουρα ενδιαφέρονται για την υγεία των παιδιών τους:
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε και στο Reuters αναφέρεται ότι τα προϊόντα που απευθύνονται σε βρέφη τα εκθέτουν στα χημικά συστατικά που ονομάζονται phthalates.
Τα συγκεκριμένα χημικά συστατικά, πάντα σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο που παρέθεσα εδώ, βρίσκονται σε πληθώρα προϊόντων και χρησιμοποιούνται αφενός για να κάνουν πιο εύκαμπτα τα πλαστικά αλλά και σαν σταθεροποιητές αρώματος σε διάφορα προϊόντα. ( προσέξτε ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια συστατικά για δύο εντελώς διαφορετικά και αντίθετες θα έλεγα χρήσεις. Πως γίνεται να χρησιμοποιούνται τα ίδια συστατικά για να κάνουν εύκαμπτα τα πλαστικά π.χ για να σταθεροποιήσουν το άρωμα στο αφρόλουτρο; )

Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε σε 167 βρέφη ηλικίας από 2 έως 28 μήνων, σε 81% από αυτά, τα τέστ ούρων έδειξαν μετρήσιμες ποσότητες από 7 διαφορετικά phthalates.

Αντιγράφω εδώ από το άρθρο.
Παράθεση:
"We found that reported use of baby lotion, baby shampoo, and baby powder was associated with increased concentrations of monethyl phthalate (MEP), monomethyl phthalate (MMP), and monoisobutyl phthalate (MIBP) in infant urine,"
Διαβάστε τα συστατικά αυτά. Ψάξτε πόσα από τα προϊόντα που έχετε στο σπίτι σας τα περιέχουν;; ( ρίξτε μια ματιά στις ετικέτες).

Και πάμε τώρα σε μία σελίδα η οποία προσδιορίζει την τοξικότητα των προϊόντων προσωπικής περιποίησης. Δεν περιέχει όλα τα προϊόντα ή ενδεχομένως να περιέχει και άλλα που δεν εισάγονται στην Ελλάδα. Πληκτρολογήστε στο πεδίο search το όνομα του προϊόντος ή την εταιρία που το παράγει και δείτε την τοξικότητα του σύμφωνα με μελέτες ανεξάρτητων χημικών, των συστατικών που περιέχει και εκτίμησης από το αμερικάνικό FDA.

http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php?nothanks=1

Για το χλώριο τώρα, καθώς διάβασα ότι πολλές από εσάς χρησιμοποιείτε χλώριο για την απολύμανση του σπιτιού σας. Θα αναφέρω εδώ μία φράση μια φράση του Dr. Otto Hazinger, ειδικού στις διοξίνες, ο οποίος είπε: ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος μόνο ένα: το χλώριο.

Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο εδώ
ενδεικτικό και αυτό, μπορείτε να κάνετε μία έρευνα για την τοξικότητα του χλωρίου στο ίντερνετ.

Και άλλο ένα από την Greenpeace εδώ:

http://www.greenpeace.org/greece/137368/137396/138784

Με όλα τα παραπάνω, τα οποία νομίζω είναι υπέρ αρκετά, ( αλλά θα πρότεινα στους δύσπιστους να ψάξουν το θέμα εκτενώς στο ίντερνετ), θα έλεγα ότι βομβαρδιζόμαστε κάθε μέρα από διάφορα χημικά συστατικά ορισμένα εκ των οποίων τα βάζουμε εμείς οι ίδιοι στην ζωή μας. Οι άνθρωποι όμως δεν είναι φτιαγμένοι για να εκτίθενται σε τέτοιες ποσότητες χημικών ουσιών.

Προσωπικά τώρα, γιατί νομίζω ότι θα έπρεπε να δώσω και μία απάντηση για το θέμα, αφού πιστεύω ότι μέχρι τώρα σας έχω ανησυχήσει αρκετά, θα αναφέρω κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε καταρχάς στην υγεία σας.

Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης και προϊόντων που περιέχουν χλώριο.

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με «αντιβακτηριακή» δράση (ακόμη κι όταν δεν αναγράφουν τι ουσίες περιέχουν). Όπως έδειξαν σχετικές μελέτες, δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν triclosan.

Χρησιμοποιήστε άφοβα σαπούνι αλλά φυσικό. ( πράσινο ή λευκό). Όχι τα γνωστά σαπούνια του εμπορίου που είναι φτιαγμένα από χημικά συστατικά.
Το πράσινο σαπούνι δεν είναι τοξικό, η αντίδραση μεταξύ λαδιού και καυστικής ποτάσας αφαιρεί τις καυστικές ιδιότητες της τελευταίας. Το φυσικό σαπούνι δεν απορροφάται από το δέρμα, δρα στη επιφάνεια και δεν αφαιρεί το φυσικά συστατικά του δέρματος.

Μην εκθέτετε τα παιδιά σας σε χημικά συστατικά. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι αυτά επιβαρύνουν την ανάπτυξη και την υγεία τους.

Χρησιμοποιείστε άφοβα πράσινο σαπούνι στο πλυντήριο για την καθαριότητα των ρούχων. Για να καθαρίζουν τέλεια τα ρούχα προσθέστε λίγο αποσκληρυντικό στο νερό αφού ο μόνος λόγος που το σαπούνι δεν μπορεί να καθαρίσει πολύ καλά είναι η σκληρότητα το νερού.
Τα αποσκληρυντικά νερού δεν είναι τοξικά, αφού απλά ιονίζουν τα άλατα μαγνησίου του νερού για να το κάνουν πιο μαλακό ενώ ξεπλένονται στο ξέβγαλμα. Η θερμοκρασία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο παρά μόνο σε περιπτώσεις μόλυνσης ή μυκήτων. ( δηλαδή ρούχα που φορέθηκαν από ασθενείς).
Προσωπικά δεν πλένω τα ρούχα, ακόμα και τα πολύ βρώμικα σε θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς. ( συνήθως στους 40).

Προς Θεού μην χρησιμοποιείτε μαλακτικά για τα μωρουδιακά ρούχα. Σκεφτείτε ότι το μαλακτικό δεν ξεπλένεται και μένει πάνω στα ρούχα και το μωρό σας εκτίθεται και στα χημικά και στο άρωμα του μαλακτικού ( που όπως είπαμε είναι χημικό). Το αυτό και για τα σεντόνια πετσέτες κτλ. Δεν θα κοιμόσασταν ποτέ αγκαλιά με το μαλακτικό σας.. Και όμως, έμμεσα το κάνετε!

Για το πάτωμα χρησιμοποιείστε λίγο σαπούνι ( μία δύο κουταλιές της σούπας ) σε ζεστό νερό. Κάνει το πάτωμα ιδιαίτερα καθαρό και δεν αφήνει κατάλοιπα ή θαμπάδες. ( αν φυσικά δεν έχετε βάλει φυσικά πάρα πολύ σαπούνι στο νερό.) Για όσες ζουν σε περιοχές με πολύ σκληρό νερό απλά βάλτε λίγο αποσκληρυντικό νερού μέσα στον κουβά.

Ακόμα και για τα πιάτα σας, αν δεν χρησιμοποιείται πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιείστε σαπούνι. Όλα τα υγρά πιάτων έχουν σήμανση ότι είναι ερεθιστικά. Πολλά δεν από αυτά δεν ξεπλένονται με τίποτα. Τι σας λέει ότι δεν το τρώτε μαζί με το φαΐ σας ή ότι δεν το τρώει πιθανόν και το μωρό σας. Έτσι και αλλιώς τα μπιμπερό πρέπει να αποστειρώνονται με βράσιμο οπότε δεν έχει σημασία το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε.

Το χλώριο ή η μανία αποστείρωσης στα πάντα δεν είναι έτσι και αλλιώς καλή. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει τα μικρόβια αλλά για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να "εξασκείται" τακτικά. Η χρήση απολυμαντικών το μόνο που κάνει είναι να αδυνατίζει στο τέλος το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας βάζει στον φαύλο κύκλο της μανίας για απολύμανση.

Τέλος να πω και κάτι προσωπικό. Αποφεύγοντας όλα τα απορρυπαντικά και χημικά προϊόντα γλίτωσα από την αλλεργία που με ταλαιπωρούσε για 30 χρόνια ενώ δερματικά προβλήματα που τα θεωρούσα εγγενή εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας!

Ελπίζω να βοήθησα λίγο και να απάντησα σε κάποιες από τις πολλές ερωτήσεις.
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-10-08, 08:49   #122
madchemist
 
Εγγραφή: 22-02-2008
Μηνύματα: 54
madchemist ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Αγαπητη/ε ms

Δυστυχως αρκετα απο αυτα που γραφεις ειναι ανακριβειες. και εξηγούμαι :

Παράθεση:
περιέχουν και συνθετικά αρώματα τα οποία δεν ελέγχονται για την ασφάλεια τους ενώ δεν υπάρχει κανένας κανονισμός για τον περιορισμό τους

Εχω αναφερθει σε αυτα στο πρωτο μου ποστ οταν ανοιξα το τοπικ. Φυσικα και υπαρχουν κανονισμοι για τον περιορισμο τους. Επισης καθε χρονο απαγορευονται εντελως καποιες ουσιες για χρηση στα απορρυπαντικα και στα καλλυντικα και αντικαθιστονται απο αλλες που ειναι δερματολογικα ελεγμενες.Παράθεση:
Τώρα για τους γονείς που σίγουρα ενδιαφέρονται για την υγεία των παιδιών τους:
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε και στο Reuters αναφέρεται ότι τα προϊόντα που απευθύνονται σε βρέφη τα εκθέτουν στα χημικά συστατικά που ονομάζονται phthalates.
Τα συγκεκριμένα χημικά συστατικά, πάντα σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο που παρέθεσα εδώ, βρίσκονται σε πληθώρα προϊόντων και χρησιμοποιούνται αφενός για να κάνουν πιο εύκαμπτα τα πλαστικά αλλά και σαν σταθεροποιητές αρώματος σε διάφορα προϊόντα. ( προσέξτε ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια συστατικά για δύο εντελώς διαφορετικά και αντίθετες θα έλεγα χρήσεις. Πως γίνεται να χρησιμοποιούνται τα ίδια συστατικά για να κάνουν εύκαμπτα τα πλαστικά π.χ για να σταθεροποιήσουν το άρωμα στο αφρόλουτρο; )

τα pthalates δεν περιεχονται σε ολα τα προϊοντα. Ρωτηστε τις παραγωγους εταιρειες και κοιτατε παντα τις ετικεττες


Παράθεση:
Προσωπικά τώρα, γιατί νομίζω ότι θα έπρεπε να δώσω και μία απάντηση για το θέμα, αφού πιστεύω ότι μέχρι τώρα σας έχω ανησυχήσει αρκετά, θα αναφέρω κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε καταρχάς στην υγεία σας.

Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης και προϊόντων που περιέχουν χλώριο.

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με «αντιβακτηριακή» δράση (ακόμη κι όταν δεν αναγράφουν τι ουσίες περιέχουν). Όπως έδειξαν σχετικές μελέτες, δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν triclosan.

Χρησιμοποιήστε άφοβα σαπούνι αλλά φυσικό. ( πράσινο ή λευκό). Όχι τα γνωστά σαπούνια του εμπορίου που είναι φτιαγμένα από χημικά συστατικά.
Το πράσινο σαπούνι δεν είναι τοξικό, η αντίδραση μεταξύ λαδιού και καυστικής ποτάσας αφαιρεί τις καυστικές ιδιότητες της τελευταίας. Το φυσικό σαπούνι δεν απορροφάται από το δέρμα, δρα στη επιφάνεια και δεν αφαιρεί το φυσικά συστατικά του δέρματος.

Μην εκθέτετε τα παιδιά σας σε χημικά συστατικά. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι αυτά επιβαρύνουν την ανάπτυξη και την υγεία τους.

Χρησιμοποιείστε άφοβα πράσινο σαπούνι στο πλυντήριο για την καθαριότητα των ρούχων. Για να καθαρίζουν τέλεια τα ρούχα προσθέστε λίγο αποσκληρυντικό στο νερό αφού ο μόνος λόγος που το σαπούνι δεν μπορεί να καθαρίσει πολύ καλά είναι η σκληρότητα το νερού.
Τα αποσκληρυντικά νερού δεν είναι τοξικά, αφού απλά ιονίζουν τα άλατα μαγνησίου του νερού για να το κάνουν πιο μαλακό ενώ ξεπλένονται στο ξέβγαλμα. Η θερμοκρασία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο παρά μόνο σε περιπτώσεις μόλυνσης ή μυκήτων. ( δηλαδή ρούχα που φορέθηκαν από ασθενείς).
Προσωπικά δεν πλένω τα ρούχα, ακόμα και τα πολύ βρώμικα σε θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς. ( συνήθως στους 40).

Προς Θεού μην χρησιμοποιείτε μαλακτικά για τα μωρουδιακά ρούχα. Σκεφτείτε ότι το μαλακτικό δεν ξεπλένεται και μένει πάνω στα ρούχα και το μωρό σας εκτίθεται και στα χημικά και στο άρωμα του μαλακτικού ( που όπως είπαμε είναι χημικό). Το αυτό και για τα σεντόνια πετσέτες κτλ. Δεν θα κοιμόσασταν ποτέ αγκαλιά με το μαλακτικό σας.. Και όμως, έμμεσα το κάνετε!

Για το πάτωμα χρησιμοποιείστε λίγο σαπούνι ( μία δύο κουταλιές της σούπας ) σε ζεστό νερό. Κάνει το πάτωμα ιδιαίτερα καθαρό και δεν αφήνει κατάλοιπα ή θαμπάδες. ( αν φυσικά δεν έχετε βάλει φυσικά πάρα πολύ σαπούνι στο νερό.) Για όσες ζουν σε περιοχές με πολύ σκληρό νερό απλά βάλτε λίγο αποσκληρυντικό νερού μέσα στον κουβά.

Ακόμα και για τα πιάτα σας, αν δεν χρησιμοποιείται πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιείστε σαπούνι. Όλα τα υγρά πιάτων έχουν σήμανση ότι είναι ερεθιστικά. Πολλά δεν από αυτά δεν ξεπλένονται με τίποτα. Τι σας λέει ότι δεν το τρώτε μαζί με το φαΐ σας ή ότι δεν το τρώει πιθανόν και το μωρό σας. Έτσι και αλλιώς τα μπιμπερό πρέπει να αποστειρώνονται με βράσιμο οπότε δεν έχει σημασία το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε.

Το χλώριο ή η μανία αποστείρωσης στα πάντα δεν είναι έτσι και αλλιώς καλή. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει τα μικρόβια αλλά για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να "εξασκείται" τακτικά. Η χρήση απολυμαντικών το μόνο που κάνει είναι να αδυνατίζει στο τέλος το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας βάζει στον φαύλο κύκλο της μανίας για απολύμανση

Εχουμε επεκταθει για αυτα παραπανω οποτε θα ωφελουσε εαν πρωτα διαβαζες ολο το ποστ και κατοπιν μας ελεγες τις προσωπικες σου αποψεις.

Παντως δεν υφισταται θεμα για ιονισμο του μαγνησιου ουτε για το οτι το λαδι εξουδετερωνει την ποτασα. Για τα μαλακτικά δε νομιζω οτι το εχουμε εξαντλησει το θεμα.....

Παντα στη διαθεση σας

Σταματης Βαρδαξης
Χημικος MSc MBA
Ο χρήστης madchemist δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-10-08, 15:32   #123
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Κε. Βαρδάξη,
Ενδεχομένως αυτά που αναγράφω εδώ να μην είναι τόσο ακριβή, σύμφωνα πάντα με τον τρόπο που θα τα έλεγχε κάποιος που ασχολείται κατ' επάγγελμα με το θέμα. Εγώ όμως αναφέρομαι εδώ ως τελικός αποδέκτης και καταναλώτρια και όπως είπα και πιο πάνω η μέθοδος αυτή που ακολούθησα δούλεψε και είχε και απόλυτα θετικά αποτελέσματα.
Όσο ανακριβή και αν είναι λοιπόν, κατά την γνώμη σας, αυτά που λέω, το τελικό αποτέλεσμα είναι που μετράει και όχι κατά πόσο θα υπάρχουν σχετικές ανακρίβειες στις παραπομπές που έκανα εδώ.

Μπορεί να μην υπάρχουν φθαλικές ενώσεις σε κάποια προϊόντα, αλλά θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα μου να μην θέλω να εκτεθώ σε καμία φθαλική ένωση ούτε καν από λάθος.
Μπορεί να μην περιέχουν όλα τα προϊόντα φωσφορικά άλατα, αλλά ακόμα και αν κάποια από αυτά τα περιέχουν και υπάρχει περίπτωση να μην αναγράφεται αυτό στην συσκευασία, ( άλλωστε είναι γνωστό ότι οι εταιρίες δεν ενδιαφέρονται για την υγεία μας αλλά περισσότερο για να πουλήσουν τα προιόντα τους), θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού μου να μεγαλώσει χωρίς να εκτεθεί σε αυτά.

Όσο για το θέμα του σαπουνιού. Δεν γνωρίζω κανέναν που να έπαθε κάποια βλάβη στη υγεία του από την χρήση φυσικού σαπουνιού αλλά γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους που υπέφεραν και υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, και άλλα προβλήματα υγείας, αδυνατώντας να εντοπίσουν τι είναι αυτό που τα προκαλεί εκτιθέμενοι όμως χωρίς να το συνειδητοποιούν καθημερινά σε ένα σωρό χημικά συστατικά.

Δεν είναι παράξενο αυτό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το κάθε προιόν που χρησιμοποιούμε περιέχει το λιγότερο δέκα συστατικά, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να έχουν ελεγχθεί όλα για την ασφάλεια τους κατά την χρήση τους στην καθημερινή ζωή.

Τέλος εδώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα άνθρωπος και τις διαφορές και ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει ο καθένας ξεχωριστά. Καμία μελέτη, σε κανένα εργαστήριο δεν λαμβάνει υπόψιν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, οι μελέτες γίνονται σε δείγματα πληθυσμού, ή σε πειραματόζωα. Έτσι κανένα προιόν δεν μπορεί να εγγυηθεί τι αποτελέσματα ή παρενέργειες μπορεί να έχει στο κάθε άτομο ξεχωριστά.
Έτσι δεν μπορώ να πειστώ ότι οι συνθετικές ουσίες, ακόμα και αν υπάρχει ο ισχυρισμός σε συνθήκες εργαστηρίου ότι δεν είναι βλαπτικές, εφόσον δεν υπάρχουν σε φυσική μορφή στο περιβάλλον, ότι δεν θα είναι βλαπτικές για εμένα και το παιδί μου. Δεν θα έτρωγα συνθετικό φαγητό, για τον ίδιο λόγο δεν θα προτιμήσω και συνθετικά προϊόντα για την καθαριότητα του παιδιού μου και του σπιτιού μου.

Στην προκειμένη περίπτωση εφάρμοσα την συνταγή less is more. Αδυνατώντας να εντοπίσω πιο ακριβώς συστατικό από τα χιλιάδες που περιείχαν τα μπουκάλια με τα προϊόντα που είχα στο σπίτι μου, και μην θέλοντας να συμβιβαστώ στο θέμα της καθαριότητας, χρησιμοποίησα κάτι που έχει δοκιμαστεί στον χρόνο. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετό.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι πιστεύω ακράδαντα ότι οικολογικό μπορεί να είναι μόνο ότι είναι φυσικό και ότι είναι φυσικό είναι και οικολογικό. Οι άνθρωποι, είναι φτιαγμένοι ώστε να ζουν στην φύση, είναι άμεσα εξαρτώμενοι από αυτήν ενώ, η δομή του οργανισμού τους είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να λειτουργεί καλύτερα με αυτά τα συστατικά τα οποία μας παρέχει φυσικά το περιβάλλον μας.

Ο καθένας από εκεί και πέρα πράττει κατά βούληση και σύμφωνα πάντα με αυτό που η λογική του, τού λέει ότι είναι πιο σωστό.


Μυρσίνη Σταυράκου
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-10-08, 08:18   #124
madchemist
 
Εγγραφή: 22-02-2008
Μηνύματα: 54
madchemist ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Αγαπητη Κα Σταυράκου

Σαφως και συμφωνω με οσα γραφετε στο τελευταιο ποστ σας.
Εχω ομως υποχρεωση να σας επισημανω κατι: ακομα και εαν χρησιμοποιειτε αγνο πρασινο σαπουνι (και απολυτως τιποτα αλλο) για τον καθαρισμο των παντων και δεν το ξεπλυνετε καλα μετα, σιγουρα θα αντιμετωπισετε δερματικα προβληματα.

Ξεκινωντας το τοπικ αυτο δεν ειχα σκοπο να αφορισω η να προτεινω τα χημικα η τα απορρυπαντικα (οικολογικα η μη), τουναντιον να προσπαθησω να ξεκαθαρισω καποια πραγματα στο μυαλο του κοσμου, αποσαφηνιζωντας και εξηγωντας τι ειναι το απορρυπαντικο και πως μπορει να χρησιμοποιηθει σωστα και λελογισμενα.

Γι'αυτο και εαν δειτε προηγουμενα ποστ μου θα παρατηρησετε οτι δινω μεγαλη εμφαση στη σωστη δοσολογια και στο πολυ καλο ξεβγαλμα (ασχετα απο το τι παμε να καθαρισουμε και με ποιο απορρυπαντικο) και αυτο επειδη γνωριζω πολυ καλα οτι σε ολες τις μεσογειακες χωρες (αλλα ειδικα στη Ελλαδα) οι νοικοκυρες υπερδοσολογουν απιστευτα τα απορρυπαντικα, προς κερδος των εταιρειων φυσικα.

Το τι ειδους απορρυπαντικο και πως θα το χρησιμοποιησει ο καθενας σαφως και ειναι προσωπικη του επιλογη. Πιστευω ομως οτι ολοι μας αξιζει να ξερουμε μερικα πραγματα παραπανω σχετικα με την ορθη χρηση των απορρυπαντικων.

Οσο αφορα τωρα την καθημερινη μας εκθεση σε χημικα αυτο ειναι μια πονεμενη ιστορια....
Πιστεψτε με οτι τα απορρυπαντικα συμβαλλουν σε αυτη την εκθεση απειροελαχιστα σε σχεση, ας πουμε, με τα τροφιμα και το νερο που πινουμε, για παραδειγμα.

Ουτε στην αγριοτερη μας φαντασια δεν μπορουμε να καταταξουμε το ποσα (επικινδυνα?) χημικα μπορει να περιεχει πχ ενα καροτο η μια πατατα απο τα φυτοφαρμακα και τα λιπασματα που "τρωει" μεχρι φτασει στο πιατο μας.

Αυτο ομως ειναι ενα αλλο θεμα που θελει πολλα τοπικ απο μονο του.

Ενα αλλο προβλημα ειναι το οτι στο νετ πλεον υπαρχει πακτωλος πληροφοριων επι παντος επιστητου. Ειναι πολυ δυσκολο για καποιον που δεν εχει την οποια εξειδικευση να αξιολογησει και να καταλαβει το κατα ποσο οι πληροφοριες που αναφερονται στις εκαστοτε σελιδες ειναι εγκυρες και ακριβης. Υπαρχουν πολλες περιπτωσεις σελιδων που κινδυνολογουν με τον κακιστο τροπο, εχοντας απωτερο σκοπο να διαφημισουν, θετικα η αρνητικα , καποια εταιρεια.

Τελειωνοντας θα ηθελα να τονισω οτι και βεβαια οτι μπορει να γλυτωσει κανεις απο εκθεση σε χημικα ειναι καλο, αλλα πλεον ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. Χρειαζεται συνεχης ερευνα και απιστευτος χρονος ο οποιος δεν ειναι διαθεσιμος απο ολους για την συγκεκριμενη δουλεια.

Παραμενω στη διαθεση σας για την οποια διευκρινηση η συμπληρωματικη πληροφορια σχετικα.


Με εκτιμηση

Σταμάτης Βαρδαξής
Χημικος MSc MBA
Ο χρήστης madchemist δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-10-08, 15:30   #125
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Καλησπέρα σας κ. Βαρδάξη,

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο madchemist
Αγαπητη Κα Σταυράκου

Σαφως και συμφωνω με οσα γραφετε στο τελευταιο ποστ σας.
Εχω ομως υποχρεωση να σας επισημανω κατι: ακομα και εαν χρησιμοποιειτε αγνο πρασινο σαπουνι (και απολυτως τιποτα αλλο) για τον καθαρισμο των παντων και δεν το ξεπλυνετε καλα μετα, σιγουρα θα αντιμετωπισετε δερματικα προβληματα.Ξεκινωντας το τοπικ αυτο δεν ειχα σκοπο να αφορισω η να προτεινω τα χημικα η τα απορρυπαντικα (οικολογικα η μη), τουναντιον να προσπαθησω να ξεκαθαρισω καποια πραγματα στο μυαλο του κοσμου, αποσαφηνιζωντας και εξηγωντας τι ειναι το απορρυπαντικο και πως μπορει να χρησιμοποιηθει σωστα και λελογισμενα.

Είναι αυτονόητο ότι όταν γίνεται χρήση κάποιου προϊόντος η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής. Εννοείται φυσικά ότι ακόμα και το πιο "αγνό" καθαριστικό θα πρέπει να ξεπλένεται καλά και φυσικά να φυλάσσεται στο κατάλληλο μέρος μακρυά από τα παιδικά χέρια.
Η συζήτηση όμως δεν πρέπει να προσανατολίζεται μόνο σε αυτό.
Δηλαδή στο κατά πόσο χρησιμοποιείται σωστά και λελογισμένα ένα προϊόν. Η συζήτηση θα έπρεπε κυρίως να προσανατολίζεται στους κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση χημικών καθαριστικών, ακόμα και αν γίνεται λελογισμένα και σωστά όπως αναφέρατε.
Στο προηγούμενο ποστ στο οποίο μου απαντήσατε αναφέρατε κάτι το οποίο θα ήθελα να το συζητήσουμε.
Λέτε χαρακτηριστικά:

Παράθεση:
Επισης καθε χρονο απαγορευονται εντελως καποιες ουσιες για χρηση στα απορρυπαντικα και στα καλλυντικα και αντικαθιστονται απο αλλες που ειναι δερματολογικα ελεγμενες.
Εκείνο που δεν διευκρινήζει καμία εταιρία, ( δεν αναφέρομαι σε σας προσωπικά, θεωρώ ότι και εσείς εκθέτετε εδώ τις απόψεις και δεν εκπροσωπείτε κάποιο λόμπι εταιριών) είναι το γεγονός ότι γίνεται χρήση κάποιας ουσίας από το ευρύ κοινό η οποία λίγο παρακάτω απαγορεύεται. Για το χρονικό διάστημα που ήταν σε χρήση αυτή η ουσία, δεν υπήρχαν κίνδυνοι; Επειδή δεν είχε απαγορευτεί σημαίνει ότι ήταν και ακίνδυνη;

Εδώ έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να αποζημιώσει τον τελικό καταναλωτή για τυχόν βλάβες που μπορεί να έχουν προκύψει από την χρήση μίας συγκεκριμένης ουσίας για όσο διάστημα την χρησιμοποίησε μέχρι να απαγορευτεί.
Δηλαδή το ενδιαφέρον για την προστασία του κοινού εμφανίζεται μετά την χρήση του απαγορευμένου προιόντος.
Αυτό προσωπικα το θεωρώ ανευθυνότητα και αυθαιρεσία.
Δεδομένου δε, ότι σε ετήσια βάση, οι ουσίες που απαγορεύονται είναι παραπάνω από μία τότε μιλάμε για κανονικό σκάνδαλο που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και βασίζεται στην άγνοια ή ίσως και την αδιαφορία του ευρύτερου κοινού.

Παράθεση:
Γι'αυτο και εαν δειτε προηγουμενα ποστ μου θα παρατηρησετε οτι δινω μεγαλη εμφαση στη σωστη δοσολογια και στο πολυ καλο ξεβγαλμα (ασχετα απο το τι παμε να καθαρισουμε και με ποιο απορρυπαντικο) και αυτο επειδη γνωριζω πολυ καλα οτι σε ολες τις μεσογειακες χωρες (αλλα ειδικα στη Ελλαδα) οι νοικοκυρες υπερδοσολογουν απιστευτα τα απορρυπαντικα, προς κερδος των εταιρειων φυσικα.
Το τι ειδους απορρυπαντικο και πως θα το χρησιμοποιησει ο καθενας σαφως και ειναι προσωπικη του επιλογη. Πιστευω ομως οτι ολοι μας αξιζει να ξερουμε μερικα πραγματα παραπανω σχετικα με την ορθη χρηση των απορρυπαντικων.
Ας πούμε ότι κάποιος κάνει ορθολογική χρήση των προιόντων που χρησιμοποιεί και ότι τα ξεπλένει καλά.
Όλα αυτά τα ξεβγαλμένα χημικά, που έχουμε την πεποίθηση ότι τα "διώξαμε" από τον χώρο μας με μπόλικο νερό, που πάνε;
Φυσικά καταλλήγουν και πάλι, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στο περιβάλλον μας.
Και φυσικά εκτειθέμεθα πάλι σε αυτά, αφού μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες, την θάλασσα, τον αέρα που αναπνέουμε ( αφού και αυτός είναι αλληλένδετος από τον κύκλο του νερού στην φύση), αλλά κυρίως τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε.


Παράθεση:
Οσο αφορα τωρα την καθημερινη μας εκθεση σε χημικα αυτο ειναι μια πονεμενη ιστορια....
Πιστεψτε με οτι τα απορρυπαντικα συμβαλλουν σε αυτη την εκθεση απειροελαχιστα σε σχεση, ας πουμε, με τα τροφιμα και το νερο που πινουμε, για παραδειγμα.

Ουτε στην αγριοτερη μας φαντασια δεν μπορουμε να καταταξουμε το ποσα (επικινδυνα?) χημικα μπορει να περιεχει πχ ενα καροτο η μια πατατα απο τα φυτοφαρμακα και τα λιπασματα που "τρωει" μεχρι φτασει στο πιατο μας.

Αυτο ομως ειναι ενα αλλο θεμα που θελει πολλα τοπικ απο μονο του.

Τα απορρυπαντικά μπορεί να φαίνεται ότι συμβάλλουν απειροελάχιστα στην μόλυνση του περιβάλλοντος σε σχέση με άλλους χημικούς παράγοντες, όμως νομίζω ότι οι συνέπειες είναι ΚΑΙ αθροιστικές. Δεν γίνεται να ελέγξουμε το τι φυτοφάρμακα μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ο κάθε παραγωγός, ( αν και μπορούμε να επιλέγουμε το τι τρόφιμα αγοράζουμε και καταναλώνουμε και ενίοτε κάποια προιόντα να τα καλλιεργούμε μόνοι μας), αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς στην αλυσίδα της μόλυνσης.
Αν οι εταιρίες με γνώμονα το κέρδος δεν ενδιαφέρονται, όχι απλά για την υγεία μας, ( κάτι που θα έπρεπε να είναι και η πρώτη τους προτεραιότητα), θα έπρεπε τουλάχιστον να ενδιαφέρονται για την βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον. Βλέπετε τις εταιρίες τις έχουν άνθρωποι. Δεν είναι κάτι που δουλεύει από μόνο του. Τις συνέπειες λοιπόν θα τις αντιμετωπίσουν ακόμα και εκείνοι που από ανοησία, ή άγνοια πιστεύουν ότι η αύξηση του κέρδους τους θα τους προστατεύσει και θα τους σώσει από τις συνέπειες της μόλυνσης που οι ίδιοι, δια μέσου των εταιριών τους, παράγουν.


Παράθεση:
Ενα αλλο προβλημα ειναι το οτι στο νετ πλεον υπαρχει πακτωλος πληροφοριων επι παντος επιστητου. Ειναι πολυ δυσκολο για καποιον που δεν εχει την οποια εξειδικευση να αξιολογησει και να καταλαβει το κατα ποσο οι πληροφοριες που αναφερονται στις εκαστοτε σελιδες ειναι εγκυρες και ακριβης. Υπαρχουν πολλες περιπτωσεις σελιδων που κινδυνολογουν με τον κακιστο τροπο, εχοντας απωτερο σκοπο να διαφημισουν, θετικα η αρνητικα , καποια εταιρεια.

Τελειωνοντας θα ηθελα να τονισω οτι και βεβαια οτι μπορει να γλυτωσει κανεις απο εκθεση σε χημικα ειναι καλο, αλλα πλεον ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. Χρειαζεται συνεχης ερευνα και απιστευτος χρονος ο οποιος δεν ειναι διαθεσιμος απο ολους για την συγκεκριμενη δουλεια.
Κοιτάξτε κ. Βαρδάξη. Σίγουρα το δίκτυο μπορεί να είναι η χωματερή των πληροφοριών όπου ο καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες για τα πάντα. Νομίζω όμως ότι οποισδήποτε έχει μία στοιχειώδη λογική μπορεί να αντιληφθεί κάποια πράγματα έστω και αν οι πηγές της πληροφόρησης που έχει, είναι θεωρητικά ανακριβείς.
Προτιμώ την σχετική ανακρίβεια από το ψέμα, και όταν λέω ψέμα αναφέρομαι σε όλα αυτά τα όμορφα γυαλιστερά και έξυπνα φτιαγμένα μηνύματα που μου πασάρουν τα ΜΜΕ με στόχο την κατανάλωση από μέρους μου κάθε είδους προιόντος.

Προτιμώ να είμαι έστω και κατά ένα μέρος ενήμερη για κάποιους από τους κινδύνους παρά να παίρνω ελαφρά την καρδία κάτι που αν δεν θέσει σε κίνδυνο εμένα, θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί μου. Στο κάτω κάτω, ως γονέας, έχω άμεση ευθύνη για την πρόοδο και την εξέλιξη αυτού του πλάσματος που έφερα στον κόσμο. Δεν μπορώ να διανοηθώ, έχοντας έστω και μισή πληροφορία ότι κάτι είναι κακό για το παιδί μου, να το χρησιμοποιήσω πιστεύοντας ότι αυτό δεν θα έχει συνέπειες.
Στο κάτω κάτω, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά ενώ είναι άπειρα τα παραδείγματα περιπτώσεων όπου οι μισές αυτές πληροφορίες ήταν τελικά μεγάλες και πικρές αλήθειες.

Μυρσίνη Σταυράκου
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-10-08, 15:56   #126
madchemist
 
Εγγραφή: 22-02-2008
Μηνύματα: 54
madchemist ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Καλησπερα και απο εμενα Κα Σταυράκου,

Σαφως συμφωνω και επαυξανω με οσα γραφετε στο προηγουμενο ποστ σας.

Το θεμα ειναι οτι δυστυχως τα πραγματα θα γινονται ολο και χειροτερα στο συγκεκριμενο θεμα (ανεξελεγκτη χρηση χημικων στα παντα) και δεν υπαρχει φως πουθενα. Ολα, μα ολα, γινονται εχοντας ως τελικο σκοπο το κερδος και μονο.

Κανεις μας δεν ενδιαφερεται συνειδητα η μη για το ποσα χημικα θα εχουν χρησιμοποιηθει προκειμενου να παραχθει ενα κιλο απορρυπαντικο η ενα κιλο κρεας η ενα κιλο φρουτα η ενα κιλο........οτιδηποτε. Πολυ περισσοτερο δε για το εαν, μετα τη χρηση, τα αποβλητα θα απορριφθουν στο περιβαλλον χωρις καμμια ουσιαστικη επεξεργασια επιπμολυνοντας και καταστρεφοντας τα παντα σε βαθος χρονου.


Να μιλησουμε για την επικινδυνοτητα των χημικων και τον ορθο τροπο χρησης.

Γραφετε καπου στο ποστ σας οτι αυτο ειναι αυτονοητο. Ισως για εσας και για εμενα ομως για την συντριπτικη πλειοψηφια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθολου αυτονοητο και το τραγικο ειναι οτι κανενας δεν ρωταει και δεν ενδιαφερεται προκειμενου να μαθει το σωστο.

Το ακομα πιο τραγικο ειναι οτι πολυ δυσκολα θα βρει εγκυρη πηγη προκειμενου να ενημερωθει (εστω και ημι-ενημερωση).

Σε καποιο αλλο τοπικ σχετικα με το ποσο επικινδυνος ειναι ο υδραργυρος οταν σπασει ενα οικιακο θερμομετρο ακουστηκαν διαφορα ευτραπελα (δεν εκανα τιποτα, τον μαζεψα με τη σκουπα, σιγα μην παθουμε τιποτα οταν ειμαστε μικροι παιζαμε με τις μπιλιτσες και ζουμε ακομα, ο παιδιατρος μας ειπε οτι ο υδραργυρος δεν ειναι τοξικος!!!!!!!!!).

Οταν ηρθε ενα πανικοβλητο ποστ απο μια κυρια η οποια ρωταγε τι να κανει και πως να καθαρισει τον χυμενο υδραργυρο της προτεινα να τηλεφωνησει αμεσως στο Κεντρο Δηλητηριασεων προκειμενου να παρει εγκυρες οδηγιες. Ξερετε τι της ειπαν; Ενταξει μην ανησυχειτε σκουπιστε τον με σκουπα και φαρασακι και πεταξτε τον σε διπλη σακκουλα εξω απο το σπιτι(!).

Λοιπον για να τελειωνουμε με το θεμα, δεν υπαρχει σωτηρια απο πουθενα.
Κανεις δεν μπορει να ξεφυγει απο τα χημικα. Ειναι μοιραιο. Ειναι παντου γυρω μας. Και θα εξακολουθησουν να ειναι με αυξανομενους ρυθμους αντικαθιστωντας και υποκαθιστωντας παρα πολλα φυσικα προϊοντα που ειτε εχουν εξαντληθει, ειτε ειναι δυσευρετα (αρα και ακριβα), ειτε ειναι και αυτα επιμολυσμενα.

Οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε τοσο καλυτερα θα ειναι για ολους μας.
Δυστυχως το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι......ΤΙΠΟΤΑ...
Μονο υπομονη


Παντα στη διαθεση σας

Με εκτιμηση

Σταμάτης Βαρδαξής
Χημικος MSc MBA
Ο χρήστης madchemist δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-10-08, 14:41   #127
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Καλησπέρα σας κ. Βαρδάξη,
Θα σας στενοχωρήσω αλλά δεν δέχομαι τον πεσιμισμό και την παραίτηση σας.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο madchemist
Κανεις μας δεν ενδιαφερεται συνειδητα η μη για το ποσα χημικα θα εχουν χρησιμοποιηθει προκειμενου να παραχθει ενα κιλο απορρυπαντικο η ενα κιλο κρεας η ενα κιλο φρουτα η ενα κιλο........οτιδηποτε. Πολυ περισσοτερο δε για το εαν, μετα τη χρηση, τα αποβλητα θα απορριφθουν στο περιβαλλον χωρις καμμια ουσιαστικη επεξεργασια επιπμολυνοντας και καταστρεφοντας τα παντα σε βαθος χρονου.
Δεν χρειάζεται να ασχοληθούν οι επίσημοι φορείς, να δείξουν εκείνοι μόνο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα.
Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν και ενδιαφέρονται μεμονωμένοι άνθρωποι και ιδιωτικοί φορείς, ενδιαφέρομαι εγώ, ενδιαφέρεστε εσείς και πέντε δέκα άλλοι που θα μπορούσαν να μεταδώσουν την όποια γνώση έχουν, δίνοντας καταρχάς το καλό παράδειγμα και εφαρμόζοντας την πρώτα στους εαυτούς τους.

Δεν χρειάζεται πολύ πληροφόρηση, έτσι και αλλιώς είναι τόσο καραμπινάτα εμφανείς κάποιες περιπτώσεις που το μόνο που θα χρειαζόταν είναι απλή λογική και ίσως... ένα λίγο πιο δυναμικό πνεύμα αμφισβήτησης.

Νομίζω ότι την συζήτηση μας αυτή, την έχουν διαβάσει ήδη κάμποσοι από τους χρήστες αυτής της σελίδας.
Δεν νομίζω ότι δεν τους έχει βάλει σε σκέψεις, άσχετα αν θα γράψουν εδώ τις σκέψεις τους ή όχι.

Δεν μπορώ να πιστέψω επίσης, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που διαβάζουν αυτή την στιγμή την συζήτηση μας, δεν ανησυχούν και δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες που θα έχει μακροπρόθεσμα, στην υγεία καταρχάς των παιδιών τους, η αλόγιστη χρήστη όλων αυτών των προϊόντων.

Δεν θα καθίσω να γράψω εδώ τον δεκάλογο της λελογισμένης χρήσης προϊόντων. Θα επιμείνω όμως ότι θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να δραστηριοποιηθεί, να ξεφύγει από την λογική της μαζικής κατανάλωσης που άλλωστε δεν προσφέρει τίποτα καλύτερο, και να βάλει το εαυτό του να σκεφτεί κάθε φορά που χρησιμοποιεί κάτι, τι είναι αυτό το κάτι και τι μπορεί του προσφέρει τελικά. Δηλαδή αν τα υπέρ είναι περισσότερα από τα κατά.

Είναι απλή λογική. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω εκτός από απλή εφαρμογή του συμπεράσματος στο οποίο καταλήγουμε κάθε φορά σύμφωνα με την λογική μας.

Μπορεί αυτό να μας ξεβολεύει. Δεν λέω.. Δύσκολα κάποιος θα αλλάξει συνήθειες παγιωμένες σε βάθος χρόνου. Όμως πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Και φυσικά αν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να μεταδώσουμε και στους υπόλοιπους φίλους και γνωστούς μας αυτά που γνωρίζουμε, τότε αμέσως αμέσως θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που πρώτα σκέφτονται και μετά καταναλώνουν. Δηλαδή των καταναλωτών με κρίση, γνώμη και άποψη.

Όταν αυτό γίνεται βίωμα τότε περνάμε από την κατηγορία καταναλωτής στην κατηγορία πολίτης με κρίση, γνώμη και άποψη.
( βέβαια αυτό μπορεί να χαλάει κάποιους ιθύνοντες, άβουλη μάζα μας θέλουν στην τελική που θα την προστάζει η κάθε διαφήμιση, δηλαδή ο καθένας, να πάρει και άλλα πιο πολλά πράγματα).

Όμως είναι καθαρά θέμα δικό μας το τι ακριβώς θα έχουμε μέσα στο κεφάλι μας. Και φυσικά είναι και αναφέρετο δικαίωμα μας.
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-10-08, 08:43   #128
madchemist
 
Εγγραφή: 22-02-2008
Μηνύματα: 54
madchemist ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Καλημερα Κα Σταυρακου,

Παράθεση:
Δεν χρειάζεται να ασχοληθούν οι επίσημοι φορείς, να δείξουν εκείνοι μόνο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα.
Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν και ενδιαφέρονται μεμονωμένοι άνθρωποι και ιδιωτικοί φορείς, ενδιαφέρομαι εγώ, ενδιαφέρεστε εσείς και πέντε δέκα άλλοι που θα μπορούσαν να μεταδώσουν την όποια γνώση έχουν, δίνοντας καταρχάς το καλό παράδειγμα και εφαρμόζοντας την πρώτα στους εαυτούς τους.
ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ πρεπει να δειχνουμε ευαισθησια και ενδιαφερον για αυτα τα θεματα. Το προβλημα εγκειται στο τι μπορει να κανει ο καθεις απο μεριας του.

Και εξηγουμαι:
1. Θα πρεπει οι παραγωγοι να ασχοληθουν αποκλειστικα με τις βιολογικες καλλιεργειες. (εδω θα χρησιμοποιησω μια διπλη καταφαση για να δωσω την αρνηση....ΝΑΙ ΚΑΛΑ...)

2. Θα πρεπει ΟΛΕΣ οι βιομηχανιες να ειναι συννομες ως προς την διαθεση των αποβλητων τους. (Εδω βλεπουμε τραγικα πραγματα...Σκεφθειτε οτι πολυ γνωστη αλουμινοβιομηχανια που τα ριχνει ολα στον ασωπο ποταμο οπως ειναι ανεπεξεργαστα( εξασθενες χρωμιο, βαρεα μεταλλα) ΕΧΕΙ ISO 14001!!!!!!! )

3. Θα πρεπει να λειτουργησουν βιολογικοι καθαρισμοι επεξεργασιας αποβλητων (ομβρια, λυμματα, βιομηχανικα αποβλητα κλπ)

4. Θα πρεπει ολοι οι πολιτες να εγκαταστησουμε στα σπιτια μας συστηματα ανακυκλωσης και καθαρισμου του νερου, καθως και σκουπιδοφαγους στους νεροχυτες μας.

5. Θα πρεπει να εγκατασταθουν σε ολες τις γειτονιες ΣΩΣΤΟΙ και ΧΩΡΙΣΤΟΙ καδοι ανακυκλωσης για καθε ανακυκλωσιμο υλικο.(χαρτι, πλαστικο, μεταλο, γυαλι)

Αυτα ειναι τα πρωτα που ειναι απαραιτητο να γινουν. Παμε τωρα στα δευτερευοντα (εαν μπορουν να χαρακτηριστουν ετσι):

1. Θα πρεπει να απαγορευθει η χρηση πλαστικων συσκευασιων για τα τροφιμα (ειναι τοσες οι ουσιες που μεταναστευουν απο τη συσκευασια στο τροφιμο που ναι μεν ειναι σε πολυ μικρο ποσοστο, αλλα δρουν αθροιστικα)

2. θα πρεπει τα χημικα προσθετα των τροφιμων να αντικατασταθουν με αλλα που να προερχονται απο φυσικες πηγες.

3. Θα πρεπει να μη χρησιμοποιειται χλωριο για την απολυμανση του νερου (ανετα μπορει να γινει και με συμπυκνωμενο οξυζενε αλλα κοστιζει τρεις φορες περισσοτερο)

Θα μπορουσα να συνεχισω για παρα πολυ ακομα αλλα νομιζω οτι καταλαβαινουμε ολοι τι θελω να πω.

Σαφως και θα πρεπει αυτοι οι λιγοι ευαισθητοποιημενοι ανθρωποι να προσπαθουμε παντα να αφυπνιζουμε τους υπολοιπους αλλα δυστυχως θα ειμαστε παντα αδυναμοι να κανουμε κατι παραπανω, προκειμενου να ευαισθητοποιησουμε τους εχοντες την οποια δυναμη να αλλαξουν πραγματικα κατι απο οσα προανεφερα.

Δειτε εδώ http://environmentfood.blogspot.com/...g-post_25.html

τι μπορεσε να καταφερει μια ευαισθητοποιημενη επιστημων οταν τολμησε να μιλησει ανοικτα για το εκ προ μελετης ΕΓΚΛΗΜΑ κατ'εξακολουθηση και κατα συσταση που συντελειται καθημερινα στον Ασωπο ποταμο.

Δεν παραιτουμαι λοιπον απο τιποτα ουτε πεσιμιστης ειμαι οπως γραψατε στην αρχη του ποστ σας. Ειμαι υπερρεαλιστης γιατι βλεπω πως τα χειριστα ερχονται και δυστυχως, το ξανατονιζω θα ειναι μοιραια και αναποφευκτα για ολους μας.

Παρ'ολα αυτα απο τουτο εδω το φιλοξενο βημα θα προσπαθω να απαντω σε τυχον ερωτησεις η να ενημερωνω εγκυρα τους φιλους συνγονεις σχετικα με καποια θεματα που δεν θα τους τα εξηγησει κανενας παιδιατρος η καμμια εταιρεια με απλο και κατανοητο τροπο, συνηθως λογω αγνοιας (ανεπιτηδευτη στην πρωτη περιπτωση αλλα σαφως επιτηδευμενη στη δευτερη).

Παντα στη διαθεση σας

Με εκτιμηση,

Σταμάτης Βαρδαξής
Χημικος MSc MBA
Ο χρήστης madchemist δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-10-08, 15:10   #129
madreterra
 
Εγγραφή: 24-07-2007
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 360
madreterra ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Αγαπητέ κε Βαρδαξή και κα Σταυράκου θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η τόσο όμορφη αντιπαραθεσή σας είναι το φως στο τούνελ

Σας ευχαριστώ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες που δώσατε.
__________________
Άλλαξε συνήθειες... ΟΧΙ πλανήτη!!!!
Ο χρήστης madreterra δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-10-08, 14:39   #130
sunsun
 
Το avatar του χρήστη sunsun
 
Εγγραφή: 23-08-2006
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 976
sunsun ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Συμφωνώ.. σας παρακολουθώ!

Τελικά καταλήγω στο οτι υπάρχουν δύο απόψεις στο ντιμπεϊτ

1. Να χρησιμοποιούμε τα συνθετικά απορρυπαντικά αλλά με σωστή χρήση, καλό ξέπλυμα με εξτρα νερό, και μαλακ(ω)τικό στα ρούχα, αλλά να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις φθαλικές ενώσεις, τη χλωρίνη, (και τα παραμπενς ?). Σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδαμηνές, καθώς ελέγχονται οι ουσίες σε τακτικά χρονικά διαστήματα για το αν προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε ποσότητα κάτω του 1% όμως δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στη συσκευασία.

2. Να αποφεύγουμε κάθε χημικό/συνθετικό άρωμα και κάθε ουσία με κόστος την ευκολία μας και ανυπολόγιστο κέρδος. Αντί των γνωστών απορρυπαντικών προτείνονται φυσικό πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα (αυτή ξέρω οτι σε συνδυασμό με απορρυπαντικό για τα πιάτα καθαρίζει λίπη όπως του φούρνου), ξύδι (πχ για το ψυγείο και για να σκοτώσουμε μυρμήγκια). Δεν βάζουμε μαλακτικό στο πλυντήριο.

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιές είναι οι ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται σε τόσο μικρές ποσότητες και δεν αναγράφονται;

Επίσης, θα ήθελα αν γίνεται, ms:

μία συνταγή για τον καθαρισμό των πάγκων της κουζίνας και μαρμάρων, και να μου πείτε αν είναι κατάλληλη και για ξύλινα τραπέζια.

μία συνταγή για το σφουγγάρισμα πλενόμενων επιφανειών (πλην μαρμάρου) κατάλληλη για μπουσούλημα

Το ντιμπέιτ είναι σωστό; Να θέσουμε τη βάση για διαπραγμάτευση;
__________________
Ο χρήστης sunsun δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-10-08, 18:23   #131
yogini
 
Το avatar του χρήστη yogini
 
Εγγραφή: 16-04-2008
Μηνύματα: 4.782
yogini ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Ρε παιδιά απορία....τι γίνεται με αυτό το καινούργιο απορρυπαντικό της ROLCO, PLANET?????
Λέει οτι ειναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Επίσης επειδή είδα οτι ειναι φυτικό σκεφτόμουν αν κάνει να πλένω τα ρούχα του μωρού με αυτό (εχει και μαλακτικό).

Εαν ειναι εδω ο τρελος επιστήμονας ας μας δώσει τα φώτα του
Ο χρήστης yogini δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-10-08, 00:00   #132
DALIA
 
Το avatar του χρήστη DALIA
 
Εγγραφή: 13-03-2008
Περιοχή: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Μηνύματα: 7.666
DALIA ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο yogini
Ρε παιδιά απορία....τι γίνεται με αυτό το καινούργιο απορρυπαντικό της ROLCO, PLANET?????
εγω δοκιμασα το μαλακτικο και εμεινα πολυ ευχαριστημενη αφηνει μια φρεσκαδα διακριτικη στα ρουχα
__________________
Ο χρήστης DALIA δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-10-08, 09:10   #133
tasuki
 
Εγγραφή: 12-03-2008
Μηνύματα: 294
tasuki ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ms
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο madchemist
Επισης καθε χρονο απαγορευονται εντελως καποιες ουσιες για χρηση στα απορρυπαντικα και στα καλλυντικα και αντικαθιστονται απο αλλες που ειναι δερματολογικα ελεγμενες.
Εκείνο που δεν διευκρινήζει καμία εταιρία, ( δεν αναφέρομαι σε σας προσωπικά, θεωρώ ότι και εσείς εκθέτετε εδώ τις απόψεις και δεν εκπροσωπείτε κάποιο λόμπι εταιριών) είναι το γεγονός ότι γίνεται χρήση κάποιας ουσίας από το ευρύ κοινό η οποία λίγο παρακάτω απαγορεύεται. Για το χρονικό διάστημα που ήταν σε χρήση αυτή η ουσία, δεν υπήρχαν κίνδυνοι; Επειδή δεν είχε απαγορευτεί σημαίνει ότι ήταν και ακίνδυνη;
Αυτο ακριβως ηθελα να επισημανω κι εγω. Δινοντας ως παραδειγμα την περιφημη ερευνα που εδειξε αυξημενη συγκεντρωση paraben στους λεμφαδενες της μασχαλης σε γυναικες με καρκινο του μαστου και κατοπιν την παυση της χρησης τους στα αποσμητικα μασχαλης, θελω να τονισω οτι υπαρχουν πολλες καρκινογονες ουσιες που χρησιμοποιουνταν (και καποιες δυνητικα καρκινογονες ακομη χρησιμοποιουνται, μεχρι ν'αποδειχθει οτι ειναι οντως καρκινογονες) σε διαφορα προϊοντα χημικης προελευσης που χρησιμοποιουμε καθημερινα. Σκεφτειτε μονο οτι τα parabens, εκτος απο τα προϊοντα ενηλικων, βρισκονται σε δημοφιλεις μαρκες μωρομαντηλων και βρεφικων σαμπουαν.

Παράθεση:
Όλα αυτά τα ξεβγαλμένα χημικά, που έχουμε την πεποίθηση ότι τα "διώξαμε" από τον χώρο μας με μπόλικο νερό, που πάνε;
Φυσικά καταλλήγουν και πάλι, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στο περιβάλλον μας.
Και φυσικά εκτειθέμεθα πάλι σε αυτά, αφού μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες, την θάλασσα, τον αέρα που αναπνέουμε ( αφού και αυτός είναι αλληλένδετος από τον κύκλο του νερού στην φύση), αλλά κυρίως τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε.
Ακριβως. Ακομη χειροτερη η κατασταση με τα φυτοφαρμακα. Σε συνδυασμο με την εκθεση μας σε διαφορες ακτινοβολιες, δεν ειναι τυχαιο οτι ο αριθμος των καρκινων εχει πραγματικα εκτοξευτει τις τελευταιες δεκαετιες.

Φυσικα χρησιμοποιω κι εγω απορρυπαντικα, οπως ολοι μας, αλλά συνειδητα περιοριζω τη χρηση τους στο ελαχιστο δυνατο.
Ο χρήστης tasuki δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-10-08, 09:13   #134
yogini
 
Το avatar του χρήστη yogini
 
Εγγραφή: 16-04-2008
Μηνύματα: 4.782
yogini ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο DALIA
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο yogini
Ρε παιδιά απορία....τι γίνεται με αυτό το καινούργιο απορρυπαντικό της ROLCO, PLANET?????
εγω δοκιμασα το μαλακτικο και εμεινα πολυ ευχαριστημενη αφηνει μια φρεσκαδα διακριτικη στα ρουχα
Χαιρομαι γιατι θα το πάρω αν και δεν χρησιμοποιούσα μεχρι τώρα μαλακτικό

Αυτό που με προβληματίζει όμως ειναι αν ειναι κατάλληλα τα PLANET για το μωρό!
Ο χρήστης yogini δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-10-08, 23:30   #135
sunsun
 
Το avatar του χρήστη sunsun
 
Εγγραφή: 23-08-2006
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 976
sunsun ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Αγόρασα ένα καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων με τα εξής συστατικά:

Aqua, Sodium C12-15 Pareth Sulfate, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Triethanolamine, Citric Acid, Parfum, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Limonene, Citral & Linalool.

madchemist αν μπορείς πες μου τί λέει !! Επισημαίνει επίσης οτι είναι ερεθιστικό για τα μάτια και οτι περιέχει περισσότερο από 5%, αλλά λιγότερο από 15% ανιονικά τασιενεργά, μη ιονικά τασιενεργά.
__________________
Ο χρήστης sunsun δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 00:33   #136
bimba
 
Εγγραφή: 30-09-2008
Περιοχή: Ηρακλειο-Κρητη
Μηνύματα: 111
bimba ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Καλησπέρα κι από εμένα!!
Έχω αρκετές μέρες να μπώ στο parents και πραγματικά χάρηκα που με αφορμή τις απορίες μου ξεκίνησε αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Μέσα από την αντιπαράθεση-συζήτηση κυρίως του madchemist και της ms μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα εμείς οι λιγότερο ενημερωμένοι αλλά που ενδιαφερόμαστε για ένα υγειινό-φυσικό τρόπο ζωής.
Είμαι κι εγώ από τους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι με σωστή ενημέρωση και υπομονή, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και ο άνθρωπος να "επιστρέψει στη φύση" γιατί εκεί ανήκει. Και παίρνω ως παράδειγμα εμένα που πλέον αναζητώ ένα φυσικό τρόπο ζωής στα πλάισια του λόγικού και προσπαθώ... χωρίς υστερίες όπως λέει ο σύζυγος!!!
Γενικά ψάχνω βιολογικά-οικολογικά-φυσικά-υγειινά προϊόντα αλλά συχνά φτάνω σε αδιέξοδο. Αγοράζω κάποιο προϊόν με γνώμονα τα παραπάνω και μετά βάζω τα συστατικά του στη γνωστή πλέον σελίδα http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php?nothanks=1
και αποδεικνύεται ότι το προϊόν δεν είναι τόσο αθώο!!!
Όσον αφορά τα απορρυπαντικά που είναι και το θέμα του τόπικ, τελικά είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι παντού ή είναι εξίσου καλό ή καλύτερο να χρησιμοποιούμε κάποιο-α αππορυπαντικά που τα συστατικά τους δεν έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας?
Απ΄ότι κατάλαβα η επιστημονική άποψη (madchemist) λέει ναι στα αππορυπαντικά αλλά με σύναιση και καλό ξέπλυμα. Επίσης δεν πιστεύει στα βιολογικά αππορυπαντικά και απορρίπτει το πράσινο σαπούνι ως αθώο προϊόν.
Από την άλλη πλευρά η εμπειρία (ms) προτείνει πράσινο σαπούνι.
Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Ο χρήστης bimba δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 19:07   #137
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Kαλησπέρα και ζητώ συγγνώμη που απουσίασα τόσες μέρες από την συζήτηση. Η βδομάδα όμως που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη από πλευράς εργασίας.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο sunsun

Επίσης, θα ήθελα αν γίνεται, ms:

μία συνταγή για τον καθαρισμό των πάγκων της κουζίνας και μαρμάρων, και να μου πείτε αν είναι κατάλληλη και για ξύλινα τραπέζια.

μία συνταγή για το σφουγγάρισμα πλενόμενων επιφανειών (πλην μαρμάρου) κατάλληλη για μπουσούλημα

Το ντιμπέιτ είναι σωστό; Να θέσουμε τη βάση για διαπραγμάτευση;
Προσωπικά για τους πάγκους της κουζίνας καθώς και για το τραπέζι χρησιμοποιώ ζεστή σαπουνάδα με λίγο ξύδι μέσα το οποίο αποστειρώνει ελαφρά τις επιφάνειες. Δηλαδή σαπουνίζω καλά την επιφάνεια με ένα σφουγγάρι από την σκληρή πλευρά και μετά ξεπλένω με μία απορροφητική πετσέτα και νερό. Το σφουγγάρι το χρησιμοποιώ από την σκληρή επιφάνεια ειδικά αν ο πάγκος που θέλω να καθαρίσω έχει νερά δεν είναι δηλαδή εντελώς λεία η επιφάνεια του.

Για όλα τα πατώματα, είτε μωσαϊκά, είτε μάρμαρα είτε πατώματα χρησιμοποιώ ζεστό νερό, όσο πιο ζεστό τόσο το καλύτερο, με καλά διαλυμένες μέσα δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο σαπούνι. Την σφουγγαρίστρα την στύβω πολύ καλά, γιατί εννοείται ότι από πριν έχω περάσει τον χώρο με την ηλεκτρική σκούπα οπότε αυτό που θέλω να κάνω είναι να μαζέψω όση σκόνη έχει απομείνει και να βγάλω τυχόν λεκέδες από το πάτωμα.

Γενικότερα, υποστηρίζω την άποψη ότι ΔΕΝ χρειάζεται το σπίτι να γίνεται καθαρό σαν νοσοκομείο. Έτσι και αλλιώς τα παιδιά μας, στην καθημερινότητα τους έρχονται σε επαφή με μικρόβια. Αν δεν τα βρουν μέσα στο σπίτι, θα τα βρουν έξω από αυτό, ακόμα και το καροτσάκι του μωρού μικρόβια έχει.. δεν το κάνουμε όμως με χλωρίνη, ούτε φυσικά το κρεβάτι του. Καλό είναι να μην γινόμαστε υποχόνδριες και φυσικά να έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει αυτά τα "καθημερινά" μικρόβια, εκτός αν του στερήσουμε εμείς αυτή την δυνατότητα οπότε και θα αδρανήσει.
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 19:16   #138
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο yogini
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο DALIA
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο yogini
Ρε παιδιά απορία....τι γίνεται με αυτό το καινούργιο απορρυπαντικό της ROLCO, PLANET?????
εγω δοκιμασα το μαλακτικο και εμεινα πολυ ευχαριστημενη αφηνει μια φρεσκαδα διακριτικη στα ρουχα
Χαιρομαι γιατι θα το πάρω αν και δεν χρησιμοποιούσα μεχρι τώρα μαλακτικό

Αυτό που με προβληματίζει όμως ειναι αν ειναι κατάλληλα τα PLANET για το μωρό!
Κορίτσια εγώ στην θέση σας δεν θα πίστευα έτσι εύκολα τα γνωστά περί προστασίας του περιβάλλοντος που ισχυρίζονται οι διάφορες εταιρίες. Δεν έχω κοιτάξει το συγκεκριμένο προιόν αλλά πάω και στοίχημα ότι στην ετικέτα του θα γράφει σίγουρα για επιφανιοδραστικά και ανιονικά τασιενεργά ( αλήθεια ποια είναι αυτά τα συστατικά που αναφέρονται ομαδοποιημένα στα απορρυπαντικά αλλά ποτέ ένα ένα ξεχωριστά;; Πόσα είναι και σε ποια ποσότητα; ).
Όσο για το μαλακτικό αγαπητή φίλη DALIA μην σε ξεγελά η απαλή και ευχάριστη μυρωδιά. Αποκλείεται να είναι φυσικής προέλευσης, πρόκειται για κάποιο χημικό με ωραία μυρωδιά που το μωρό σου όμως εισπνέει όσο φοράει τα ρούχα του.
Ας μην μιλήσουμε για τα χημικά που έχει μέσα αυτό το μαλακτικό, που καταφέρνουν να κάνουν τα υφάσματα τόοοσο απαλά. Και αυτά, αφού το μαλακτικό δεν ξεπλένεται από τα ρούχα είναι σε άμεση και συνεχή επαφή με το δέρμα του μωρού σου.

Υπάρχει κανένας λόγος να εκτίθεται το μωρό σε τόσα χημικά;;
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 19:20   #139
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο sunsun
Αγόρασα ένα καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων με τα εξής συστατικά:

Aqua, Sodium C12-15 Pareth Sulfate, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Triethanolamine, Citric Acid, Parfum, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Limonene, Citral & Linalool.

madchemist αν μπορείς πες μου τί λέει !! Επισημαίνει επίσης οτι είναι ερεθιστικό για τα μάτια και οτι περιέχει περισσότερο από 5%, αλλά λιγότερο από 15% ανιονικά τασιενεργά, μη ιονικά τασιενεργά.
Περισσότερο από 5% αλλά λιγότερο από 15%....
Δεν καταδέχονται καν με ακρίβεια να μας πουν πόση είναι η ποσότητα αυτών των συστατικών, άσε που τα ομαδοποιούν χωρίς να αναφέρουν καν ποια είναι;.

Και κάτι που σκέφτηκα τώρα.. Αν είναι περισσότερο από 5% και λιγότερο από 15% υπάρχει δηλαδή περίπτωση σε κάθε συσκευασία η αναλογία κάποιου συστατικού να είναι διαφορετική κάθε φορά; ( αν έχεις τύχη διάβαινε που λένε!!)

Ακόμα και αβλαβή να είναι τα υπόλοιπα, πράγμα για το οποίο αμφιβάλω, μόνο αυτό το τελευταίο θα με έκανε να μην το χρησιμοποιήσω, πόσο μάλλον πάνω στο μωρό μου.
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 19:40   #140
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο bimba
Καλησπέρα κι από εμένα!!
Έχω αρκετές μέρες να μπώ στο parents και πραγματικά χάρηκα που με αφορμή τις απορίες μου ξεκίνησε αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Μέσα από την αντιπαράθεση-συζήτηση κυρίως του madchemist και της ms μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα εμείς οι λιγότερο ενημερωμένοι αλλά που ενδιαφερόμαστε για ένα υγειινό-φυσικό τρόπο ζωής.
Είμαι κι εγώ από τους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι με σωστή ενημέρωση και υπομονή, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και ο άνθρωπος να "επιστρέψει στη φύση" γιατί εκεί ανήκει. Και παίρνω ως παράδειγμα εμένα που πλέον αναζητώ ένα φυσικό τρόπο ζωής στα πλάισια του λόγικού και προσπαθώ... χωρίς υστερίες όπως λέει ο σύζυγος!!!
Γενικά ψάχνω βιολογικά-οικολογικά-φυσικά-υγειινά προϊόντα αλλά συχνά φτάνω σε αδιέξοδο. Αγοράζω κάποιο προϊόν με γνώμονα τα παραπάνω και μετά βάζω τα συστατικά του στη γνωστή πλέον σελίδα http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php?nothanks=1
και αποδεικνύεται ότι το προϊόν δεν είναι τόσο αθώο!!!
Όσον αφορά τα απορρυπαντικά που είναι και το θέμα του τόπικ, τελικά είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι παντού ή είναι εξίσου καλό ή καλύτερο να χρησιμοποιούμε κάποιο-α αππορυπαντικά που τα συστατικά τους δεν έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας?
Απ΄ότι κατάλαβα η επιστημονική άποψη (madchemist) λέει ναι στα αππορυπαντικά αλλά με σύναιση και καλό ξέπλυμα. Επίσης δεν πιστεύει στα βιολογικά αππορυπαντικά και απορρίπτει το πράσινο σαπούνι ως αθώο προϊόν.
Από την άλλη πλευρά η εμπειρία (ms) προτείνει πράσινο σαπούνι.
Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Αγαπητή bimba.
Το φυσικό σαπούνι, είτε πράσινο, είτε μπεζ ή άσπρο είναι και αυτό ένα χημικό προϊόν. Όμως διαφέρει στο εξής. Ότι είναι προϊόν μίας χημικής αντίδρασης και όχι προϊόν που φτιάχνεται από πολλά και διαφορετικά, πιθανόν όχι ελεγμένα χημικά συστατικά.

Στο πρώτο ποστ που έκανα εδώ έδωσα το link για την σελίδα μίας κυρίας που φτιάχνει η ίδια σαπούνια και που αναφέρει αναλυτικά και τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων φυσικών ή μη σαπουνιών καθώς και εξηγεί αναλυτικά τι ακριβώς είναι το σαπούνι για να μπορέσει να εξηγήσει μετά με ποιον τρόπο το φτιάχνει.

Προσωπικά, και μετά και από μία σχετική έρευνα που έκανα σε διάφορες σελίδες ελληνικές και ξένες, για το τι ακριβώς είναι το φυσικό σαπούνι, με έπεισε και θεωρώ ότι ούτε υπερβάλλει ούτε και λέει κάτι που είναι ψευδές.

Τώρα .. ακόμα και αν αυτά που διαβάζουμε στο ίντερνετ δεν θέλουμε να τα πιστέψουμε γιατί είμαστε δύσπιστες, είτε γιατί μας φαίνονται υπερβολικά, υπάρχει πάντα και η μέθοδος της παρατήρησης.

Ακούσατε ποτέ κάποιον συγγενή σας, πιο μεγάλο σε ηλικία να σας είπε ποτέ καμία ιστορία για κάποιον που έπαθε κάτι τραγικά κακό χρησιμοποιώντας σαπούνι;

Εγώ ποτέ, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι τα σαπούνια που έφτιαχνε η γιαγιά μου δεν ήταν και τα πιο απαλά όταν τα χρησιμοποιούσες. Όμως η γιαγιά μου πέθανε 90 χρονών και είχε μέχρι τον θάνατο της, πλούσια μαλλιά μέχρι την μέση της, τα οποία τα έλουζε όλη της την ζωή με αυτά τα σαπούνια που έφτιαχνε η ίδια με αλισίβα και λάδι.

Της μαμάς μου τα μαλλάκια που τους έχει αλλάξει τα φώτα με τις χημικές βαφές και τα προιόντα που υποτίθεται τρέφουν τα μαλλιά, έχουν πάρει να αραιώνουν και ας είναι μόνο 70 χρονών.

Θέλω να πω με αυτό ότι κάποια πράγματα δοκιμάστηκαν στον χρόνο, τα χρησιμοποίησαν πάρα πολλές γενιές ανθρώπων και κατά πως φαίνεται λειτουργούσαν καλά.

Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι εδώ προτείνω την πανάκεια για το κάθε τι. Λέω απλά την προσωπική μου εμπειρία, και το πως αυτή λειτούργησε στην δική μου ζωή και μου έλυσε κάποια από τα προβλήματα που είχα.

Το ξέρω ότι θα με ρωτήσετε αν λούζω τα μαλλιά μου με σαπούνι. Φυσικά και τα λούζω.. και χρησιμοποιώ για το χρώμα τους ινδική χέννα. Κοντεύουν να φτάσουν μέχρι την μέση μου, κάτι που δεν είχα αξιωθεί να το δω όσο καιρό τα ταλαιπωρούσα με βαφές, ( έστω και προσωρινές) και με σαμπουαν. Και δεν πέφτει ούτε τρίχα στην μπανιέρα κάθε φορά που τα λούζω, και είναι πλούσια και γυαλιστερά. Ε αυτό αν μη τι άλλο με πείθει ότι η γιαγιά μου μάλλον είχε δίκιο και ας μην έφτιαχνε και τα πιο απαλά σαπούνια!
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 19:59   #141
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο madchemist
Καλημερα Κα Σταυρακου,

Παράθεση:
Δεν χρειάζεται να ασχοληθούν οι επίσημοι φορείς, να δείξουν εκείνοι μόνο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα.
Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν και ενδιαφέρονται μεμονωμένοι άνθρωποι και ιδιωτικοί φορείς, ενδιαφέρομαι εγώ, ενδιαφέρεστε εσείς και πέντε δέκα άλλοι που θα μπορούσαν να μεταδώσουν την όποια γνώση έχουν, δίνοντας καταρχάς το καλό παράδειγμα και εφαρμόζοντας την πρώτα στους εαυτούς τους.
ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ πρεπει να δειχνουμε ευαισθησια και ενδιαφερον για αυτα τα θεματα. Το προβλημα εγκειται στο τι μπορει να κανει ο καθεις απο μεριας του.

Και εξηγουμαι:
1. Θα πρεπει οι παραγωγοι να ασχοληθουν αποκλειστικα με τις βιολογικες καλλιεργειες. (εδω θα χρησιμοποιησω μια διπλη καταφαση για να δωσω την αρνηση....ΝΑΙ ΚΑΛΑ...)

2. Θα πρεπει ΟΛΕΣ οι βιομηχανιες να ειναι συννομες ως προς την διαθεση των αποβλητων τους. (Εδω βλεπουμε τραγικα πραγματα...Σκεφθειτε οτι πολυ γνωστη αλουμινοβιομηχανια που τα ριχνει ολα στον ασωπο ποταμο οπως ειναι ανεπεξεργαστα( εξασθενες χρωμιο, βαρεα μεταλλα) ΕΧΕΙ ISO 14001!!!!!!! )

3. Θα πρεπει να λειτουργησουν βιολογικοι καθαρισμοι επεξεργασιας αποβλητων (ομβρια, λυμματα, βιομηχανικα αποβλητα κλπ)

4. Θα πρεπει ολοι οι πολιτες να εγκαταστησουμε στα σπιτια μας συστηματα ανακυκλωσης και καθαρισμου του νερου, καθως και σκουπιδοφαγους στους νεροχυτες μας.

5. Θα πρεπει να εγκατασταθουν σε ολες τις γειτονιες ΣΩΣΤΟΙ και ΧΩΡΙΣΤΟΙ καδοι ανακυκλωσης για καθε ανακυκλωσιμο υλικο.(χαρτι, πλαστικο, μεταλο, γυαλι)

Αυτα ειναι τα πρωτα που ειναι απαραιτητο να γινουν. Παμε τωρα στα δευτερευοντα (εαν μπορουν να χαρακτηριστουν ετσι):

1. Θα πρεπει να απαγορευθει η χρηση πλαστικων συσκευασιων για τα τροφιμα (ειναι τοσες οι ουσιες που μεταναστευουν απο τη συσκευασια στο τροφιμο που ναι μεν ειναι σε πολυ μικρο ποσοστο, αλλα δρουν αθροιστικα)

2. θα πρεπει τα χημικα προσθετα των τροφιμων να αντικατασταθουν με αλλα που να προερχονται απο φυσικες πηγες.

3. Θα πρεπει να μη χρησιμοποιειται χλωριο για την απολυμανση του νερου (ανετα μπορει να γινει και με συμπυκνωμενο οξυζενε αλλα κοστιζει τρεις φορες περισσοτερο)

Θα μπορουσα να συνεχισω για παρα πολυ ακομα αλλα νομιζω οτι καταλαβαινουμε ολοι τι θελω να πω.

Σαφως και θα πρεπει αυτοι οι λιγοι ευαισθητοποιημενοι ανθρωποι να προσπαθουμε παντα να αφυπνιζουμε τους υπολοιπους αλλα δυστυχως θα ειμαστε παντα αδυναμοι να κανουμε κατι παραπανω, προκειμενου να ευαισθητοποιησουμε τους εχοντες την οποια δυναμη να αλλαξουν πραγματικα κατι απο οσα προανεφερα.

Δειτε εδώ http://environmentfood.blogspot.com/...g-post_25.html

τι μπορεσε να καταφερει μια ευαισθητοποιημενη επιστημων οταν τολμησε να μιλησει ανοικτα για το εκ προ μελετης ΕΓΚΛΗΜΑ κατ'εξακολουθηση και κατα συσταση που συντελειται καθημερινα στον Ασωπο ποταμο.

Δεν παραιτουμαι λοιπον απο τιποτα ουτε πεσιμιστης ειμαι οπως γραψατε στην αρχη του ποστ σας. Ειμαι υπερρεαλιστης γιατι βλεπω πως τα χειριστα ερχονται και δυστυχως, το ξανατονιζω θα ειναι μοιραια και αναποφευκτα για ολους μας.

Παρ'ολα αυτα απο τουτο εδω το φιλοξενο βημα θα προσπαθω να απαντω σε τυχον ερωτησεις η να ενημερωνω εγκυρα τους φιλους συνγονεις σχετικα με καποια θεματα που δεν θα τους τα εξηγησει κανενας παιδιατρος η καμμια εταιρεια με απλο και κατανοητο τροπο, συνηθως λογω αγνοιας (ανεπιτηδευτη στην πρωτη περιπτωση αλλα σαφως επιτηδευμενη στη δευτερη).

Παντα στη διαθεση σας

Με εκτιμηση,

Σταμάτης Βαρδαξής
Χημικος MSc MBA
Κύριε Βαρδάξη,
Φύλαξα για το τέλος την απάντηση στο δικό σας μήνυμα για να συνεχίσουμε το ντιμπέντ μας όπως χαρακτήρισαν την συζήτηση οι φίλες που συμμετέχουν.

Όλα αυτά που λέτε είναι απόλυτα σωστά και συμβαίνουν γύρω μας. Το κυριότερο όμως που συμβαίνει και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε σε αυτό, είναι ότι όλα αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και όχι ένα πρόβλημα που αφορά τους άλλους.

Όταν εμείς μποϊκοτάρουμε τα προιόντα των μεταλλαγμένων και γεμάτων με χημικά καλλιεργειών θα στρέψουμε την παραγωγή σε πιο θεμιτές και καλές για το περιβάλλον τεχνικές.

Όταν εμείς οι ίδιοι μποϊκοτάρουμε τις βιομηχανίες που καταστρέφουν το περιβάλλον τότε αυτές οι βιομηχανίες είτε θα κλείσουν είτε θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου. Γνωρίζουμε ποια αλουμινοβιομηχανία μολύνει τον Ασωπό; Αν ναι μαύρο σε όλα της τα προιόντα μαύρο και στις εταιρίες που χρησιμοποιούν υλικά από αυτήν την βιομηχανία.

Εμείς δεν πρέπει να αγοράζουμε προιόντα που είναι σε πλαστικές συσκευασίες.
Και επιτέλους.. Πετάξτε αυτά τα τάπερ από τα ντουλάπια σας. Δεν βλέπετε πως απορροφούν το χρώμα από τα τρόφιμα και βάφουν κάθε φορά που βάζετε μέσα κάτι ρευστό;; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εφόσον απορροφούν τις ουσίες τους φαγητού δεν επιστρέφουν τις δικές τους μέσα στο φαί που τρώμε;; Υπάρχουν τόσο ωραία γυάλινα, εμαγιέ και κεραμικά σκεύη.

Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ούτε καν πλαστικές σακούλες αλλά ακόμα και τις χάρτινες που παίρνω από τον μανάβη τις επαναχρησιμοποιώ για τα επόμενα ψώνια μου. Στην αρχή αυτό ξένιζε στους εμπόρους. Με κοίταζαν σαν UFO όταν τους έλεγα ότι δεν παίρνω πλαστικές σακούλες. Όσο για τα προϊόντα..
Αγοράζω χύμα όσπρια, κρέας από τον χασάπη τυλιγμένο σε χαρτάκι, αγοράζω ακόμα και μακαρόνια χύμα..

Στο κάτω κάτω γιατί να πληρώνω και το αμπαλάζ των προϊόντων. Τα ίδια είναι και σε πολλές περιπτώσεις και πιο καλά.

Μπορεί να μοιάζει αυτό ότι είναι άβολο. Αλλά είναι και λίγο θέμα συνήθειας. Δυσκολεύτηκα πολύ να πείσω τον άντρα μου να μην ξεχνάει την πάνινη τσαντούλα για τα ψώνια, (που ούτε χώρο πιάνει αν την διπλώσεις, ούτε και βαραίνει να την έχεις στην τσάντα ή στην τσέπη σου) .
Σύντομα όμως κατάλαβε ότι ακόμα και αυτό το μικρό ξεβόλεμα από την παγιωμένη συνήθεια της σακούλας και του πλαστικού, έστω και από δύο ανθρώπους κάνει την μεγάλη διαφορά. Πόσω μάλλον αν εφαρμοστεί συλλογικά.

Ενδεικτικά ανέφερα κάποια από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί κάποιος από εσάς να μου πει ότι γίνομαι υστερική ή ότι υπερβάλλω. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι τρόπος ζωής, στον αντίποδα εγώ βρίσκω υστερική την υπερκατανάλωση χρωματιστών συσκευασιών, τον σωρό από τα πλαστικά που έχει μέσα ένα σύνηθες σπίτι σε ότι μορφή και αν είναι αυτά, την μανία για καθαριότητα με χημικά που και μόνο η οσμή τους μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να πέσει λιπόθυμος, μα εκείνο που βρίσκω πιο απαίσιο από όλα είναι όλο αυτό το ψέμα και η υποκρισία που υπάρχει γύρω από αυτά που τελικά μας είναι πραγματικά απαραίτητα για να ζήσουμε όμορφα την ζωή μας.

Πιστεύω ότι το κυριότερο είναι να έχουμε την υγεία μας. (Όντας παθούσα έχω και μία σχετική εμπειρία σε αυτό το θέμα. ) Και δεν δέχομαι να μπω σε κανένα παραμύθι που θα θελήσει να μου πλασάρει ο καθένας που στην τελική δεν τον ενδιαφέρει ούτε αν εγώ θα είμαι καλά ούτε φυσικά αν θα είναι καλά η οικογένεια μου.

Νομίζω ότι αν τελικά οι περισσότεροι λειτουργήσουμε έτσι πολλά από αυτά που αναφέρετε κ. Βαρδάξη θα βρουν τον δρόμο για την εφαρμογή τους και μάλιστα άμεσα.
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-10-08, 23:26   #142
bimba
 
Εγγραφή: 30-09-2008
Περιοχή: Ηρακλειο-Κρητη
Μηνύματα: 111
bimba ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Σ΄ευχαριστώ ms για την απάντηση αν και έχω ακόμα απορίες!! Δεν είμαι "ξανθιά" (τρόπος του λέγειν για να μην παρεξηγηθώ...) απλά θέλω να καταλάβω σωστά.
Όπως λες δεν υπάρχει μόνο το πράσινο σαπούνι αλλά υπάρχουν διάφορα φυσικά σαπούνια τα οποία και θα προτιμούσα γιατί η μυρωδιά του πράσινου σαπουνιού μου προκαλεί δυσφορία. Τα μόνα φυσικά σαπούνια που έχω βρει σε καταστήματα με βιολογικά είδη είναι σε μορφή πλάκας και έχουν καλλυντική χρήση (κυρίως χέρια, πρόσωπο, σώμα). Υπάρχουν φυσικά σαπούνια (εκτός το πράσινο) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αππορυπαντικά? Ποιά είναι? Από πού τα προμηθεύομαι?
Μια άλλη σημαντική απορία: οι ζαχαροτενσίδες και το θειικό αλκοόλ από καρύδα που περιέχει το βιολογικό μου απορρυπαντικό πιάτων δεν είναι φυσικά προϊόντα άρα και αθώα? Madchemist θα ήθελα αν είναι δυνατό και τη δική σου απάντηση.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και τη βοήθεια σας...
Ο χρήστης bimba δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 06:31   #143
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο bimba
Σ΄ευχαριστώ ms για την απάντηση αν και έχω ακόμα απορίες!! Δεν είμαι "ξανθιά" (τρόπος του λέγειν για να μην παρεξηγηθώ...) απλά θέλω να καταλάβω σωστά.
Όπως λες δεν υπάρχει μόνο το πράσινο σαπούνι αλλά υπάρχουν διάφορα φυσικά σαπούνια τα οποία και θα προτιμούσα γιατί η μυρωδιά του πράσινου σαπουνιού μου προκαλεί δυσφορία. Τα μόνα φυσικά σαπούνια που έχω βρει σε καταστήματα με βιολογικά είδη είναι σε μορφή πλάκας και έχουν καλλυντική χρήση (κυρίως χέρια, πρόσωπο, σώμα). Υπάρχουν φυσικά σαπούνια (εκτός το πράσινο) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αππορυπαντικά? Ποιά είναι? Από πού τα προμηθεύομαι?
Μια άλλη σημαντική απορία: οι ζαχαροτενσίδες και το θειικό αλκοόλ από καρύδα που περιέχει το βιολογικό μου απορρυπαντικό πιάτων δεν είναι φυσικά προϊόντα άρα και αθώα? Madchemist θα ήθελα αν είναι δυνατό και τη δική σου απάντηση.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και τη βοήθεια σας...
Καλημέρα,

Εγώ χρησιμοποιώ το λευκό Αρκάδι σε νιφάδες, για τα ρούχα, το Αρκάδι σε πλάκες πράσινο και άσπρο, ( το δε άσπρο είναι σχεδόν άοσμο και πολύ απαλό το έχω για το μπάνιο και για λούσιμο, ενώ το πράσινο και για άλλες χρήσεις) και έχω βρει και ένα σαπούνι Μασσαλίας το οποίο απλά γράφει Σαπούνι Μασσαλίας στα Γαλλικά, το οποίο είναι και αυτό πολύ απαλό και μέχρι πρότινος το έβρισκα σε διάφορα super markets αλλά τώρα πια μόνο στον Χόντο. Φοβερό σαπούνι και αυτό, πρέπει όμως να το φτιάχνουν από γλυκερίνη γιατί είναι ελαφρά διάφανο. Πάντως πολύ καλή ποιότητα.

Καλά είναι και τα λευκά και πράσινα του Αλεπουδέλη. Αυτά τα χρησιμοποιώ για τα πιάτα όταν δεν τα πλένω σε λεκάνη με σαπούνι με νιφάδες, ( όταν δεν τα βάζω στο πλυντήριο). Επίσης τα χρησιμοποιώ για να καθαρίζω τον νεροχύτη, την μπανιέρα, τον νιπτήρα κτλ. Τρίβεις το σαπούνι στο σφουγγάρι από την σκληρή πλευρά και κάνεις την μπανιέρα. Και για την αποχέτευση λίγο ξύδι με σόδα μαγειρική, και μπόλικο καυτό νερό και καθαρίζει τέλεια χωρίς να μυρίζει. Το ξύδι είναι καλό και για τα άλατα και τελευταία βρήκα ότι βγάζει και τις μαυρίλες από το κάτω μέρος της κατσαρόλας.

Παίζουν επίσης και οποιαδήποτε άλλα σαπούνια θα βρεις στα τμήματα με τα απορρυπαντικά, τα περισσότερα από αυτά είναι φυσικά, αλλά το καταλαβαίνεις γενικότερα το φυσικό σαπούνι. Έχει άλλη μυρωδιά και άλλη υφή από αυτά που είναι για καλλυντική χρήση τύπου Dove κ.α.

Το φυσικό σαπούνι είναι λίγο πιο μαλακό όταν το πιάνεις, είναι λίγο πιο λιπαρό, και επίσης η μυρωδιά του είναι λίγο πιο έντονη με την έννοια ότι δεν μυρίζει απαλά, ή σαν πούδρα, ή οποιοδήποτε άλλο τέτοιο άρωμα. Έχει μία ελαφρά όξινη μυρωδιά ... μμμ δεν μπορώ να στην περιγράψω.

Τα σαπούνια είναι καλό να τα παίρνεις και να τα αφήνεις για λίγο καιρό έξω από την συσκευασία τους, ή αν έχει καλό καιρό για λίγες μέρες στον ήλιο. Σκληραίνουν ελαφρά και χάνουν την μυρωδιά λαδιού που έχουν. ( αν είναι από λάδι).

Και τα σαπούνια που θα βρεις στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα είναι φυσικά, αλλά γενικότερα είναι για καλλυντική χρήση και ως εκ τούτου υπερτιμολογημένα.

Κοίτα.. εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις μία δοκιμή, γιατί κάτι που μπορεί να βρίσκω εγώ ως καλό εσένα να μην σε ικανοποιεί ή να βρεις κάτι άλλο που να μην το έχω δοκιμάσει ή να μην το έχω υπόψιν μου. Έπειτα τα σαπούνια δεν είναι ακριβά, και έτσι μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα χωρίς να ξοδευτείς. Ότι δεν σου κάνει, πάει στο συρτάρι να μυρίζουν ωραία τα ρούχα!
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 07:55   #144
SofiaDav
 
Το avatar του χρήστη SofiaDav
 
Εγγραφή: 20-05-2008
Περιοχή: thessaloniki
Μηνύματα: 268
SofiaDav ουδετερη μηδέν
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην SofiaDav Send a message via Skype™ to SofiaDav
Προεπιλογή

Είχα κερδίσει απο τις κληρώσεις του parents πριν αρκετους μήνες αυτές τις μπαλίτσες πλυντηρίου απο το ecofamily
http://www.ecofamily.gr/index.php?ta...product_id=113

είναι φανταστικές, δεν βάζω πλέον καθόλου μαλακτικό, λιγότερη σκόνη και τα ρούχα γίνονται υπέροχα. Το πρόβλημα είναι ότι όποτε κρεμάω τα ρούχα τις χάνω όμως σίγουρα θα τις αγοράσω την επόμενη φορά
Ο χρήστης SofiaDav δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 08:34   #145
madchemist
 
Εγγραφή: 22-02-2008
Μηνύματα: 54
madchemist ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Λοιπον εχουμε και λεμε:

Μύθος πρωτος : "Το ξυδι απολυμαινει"

Το ξυδι οπως εχω ξαναγραψει σε αλλο ποστ ειναι ενα πολυ αραιο διαλυμα οξικου οξεος (περίπου 5%, δηλαδη σε 100 γρ. νερου περιεχονται 5 γραμμαρια οξικο οξυ.) Σε αυτη τη συγκεντρωση για να σκοτωσει , φερ'ειπειν, τον ιο της σαλμονελλας (κοτοπουλο, ψαρια, αυγα) θα πρεπει να εφαρμοστει στις επιφανεια ΑΔΙΑΛΥΤΟ και να παραμεινει για 30 λεπα της ωρας. Μονο τοτε θα σκοτωσει το 80% των αποικιων.


Μυθος δευτερος : "Το μαλακτικο δεν ξεπλενεται"

Στην φαση του ξεβγαλματος το πλυντηριο μας παιρνει εως και 40% περισσοτερο νερο απ'οτι στην φαση της πλυσης. Ο ογκος του καδου ενος τυπικου 6κιλου πλυντηριου ειναι περιπου 60 λιτρα. Η συνηθως προτεινομενη ποσοτητα του μαλακτικου για 6 κιλα ρουχα ειναι περιπου στα 60ml (2 με 3 καπακια). Εχουμε λοιπον μια εξαιρετικα μεγαλη διαλυση του μαλακτικου στο νερο. Ακομα και εαν δεν κανουμε επιπλεον ξεβγαλμα, το μαλακτικο ΔΕΝ ΕΠΙΚΑΘΕΤΑΙ πανω στα ρουχα αφου η δραση του διαρκει οσο και το τελευταιο ξεβγαλμα (περιπου 5 λεπτα). Τυχον υπολλειματα φευγουν με το στυψιμο. Επιτελους εαν δεν πειθεστε καντε ενα επιπλεον ξεβγαλμα (το κουμπακι του πλυντηριου με το ντουζακι επανω του).!!


Το βιολογικο απορρυπαντικο πιατων που αναφερεις ειναι πιο "αθωο" απο την αποψη οτι τα συστατικα προερχονται απο κοκοφοινικα συνηθως και δρουν με τον ιδιο τροπο με τα χημικα που προερχονται απο το πετρελαιο.

sunsun τα συστατικα του καθαριστικου που αναφερεις περιεχονται στα περισσοτερα τις αγορας. Σιγουρα θα ειναι μαρκαρισμενο με το "Χ ερεθιστικο" ειδικα για τα ματια. Χρησιμοποιησε το συμφωνα με τη δοσολογια που γραφει η ετικεττα και ξεπλυνε καλα μετα τη χρηση. Δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

Το 5 ως 15 ειναι ο απολυτως νομιμος τροπος σημανσης στην ετικεττα των συστατικων που λεγονται τασιενεργα. Και φυσικα καμμια εταιρεια δεν θα γραψει το ποσο ακριβως περιεχεται στη φορμουλα της για ευνοητους λογους.

Τα τασιενεργα παντα εμφανιζονται ομαδοποιημενα στην ετικεττα γιατι κανουν ακριβως την ιδια δουλεια (χαμηλωνουν την επιφανειακη ταση του νερου κανοντας πιο ευκολη την εισχωρηση του στις ινες των υφασματων η στους πορους των επιφανειων προκειμενου να φυγουν οι λεκεδες). Υπαρχουν τα ανιονικα (σκονη, αιμα, πρωτεϊνικοι λεκεδες), τα κατιονικα (νεκρα σωματιδια δερματος, μαλακτικα) και τα μη ιονικα (λιπαροι λεκεδες, σαλτσες).

Επισης και φυσικα το κρεββατακι του μωρου ,που φυσικα εχει μικροβια
δεν θα το καθαρισουμε με χλωρινη.
Πρεπει να καθαρισουμε και να απολυμανουμε (οχι απαραιτητα με χλωρινη)ομως τις επιφανειες που ερχονται σε επαφη με παθογονα μικροβια (παγκοι κουζινας, τουαλεττα κλπ) για να αποφυγουμε τα χειροτερα. Για την απολυμανση πρεπει απαραιτητα να χρησιμοποιηθει ΣΩΣΤΑ καποιο απολυμαντικο (χλωρινη, οξυζενε, η τα αλλα τα κοκκινα) .
Λαδοξυδα και σαπουνια ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΥΝ.-

Και ενα τελευταιο : ακομα και το χαρτι του χασαπη εχει πλαστικη μεμβρανη απο την μεσα μερια του. Παρ'όλα αυτα ομως το χοιρινο που θα αγορασουμε δεν θα επηρεαστει τοσο απο την μεταναστευση βλαβερων ουσιων απο τη μεμβρανη προς αυτο. Ειναι απο μονο του βεβαρυμενο απο τα εκατονταδες ΚΙΛΑ τετρακυκλινων (αντιβιοτικων) και ηρεμιστικων που εχει καταπιει το ζωο οσο ζουσε προκειμενου να διατηρειται ηρεμο για να μην ξυνισει το κρεας του κει δεν μπορει να πουληθει. Επισης το μοσχαρακι του γαλακτος εχει φαει αρκετο cyromazine (παρασιτοκτονο φαρμακο) που μεσα του εχει μεταβολιστει σε ΜΕΛΑΜΙΝΗ.

Εαν θελετε να σας πω και αλλα πειτε μου...Τωρα για τα υπολοιπα που γραφτηκαν δεν εχω να πω κατι αλλο. Δυστυχως οπως εχω ξαναπει τα χειροτερα ερχονται και ειναι αναποφυεκτα.

Παντα στη διαθεση σας

Με εκτιμηση
Σταματης Βαρδαξής (και οχι Βαρδάξης)
Ο χρήστης madchemist δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 09:37   #146
DALIA
 
Το avatar του χρήστη DALIA
 
Εγγραφή: 13-03-2008
Περιοχή: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Μηνύματα: 7.666
DALIA ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Αυτά που αναφερεις για το μαλακτικο το ειχα γραψει και σε αλλο ποστ γιατι και εμενα ( ειδικος δεν ειμαι βεβαια ) δεν μου φαινοταν καθολου φυσιολογικο να μην ξεβγαζεται το μαλακτικο αφου το περνει μεσα και μετα κανει ξεβγαλματα.Τλπ εγω προσωπικα δεν προκειται να σταματησω να χρησιμοποιω.
Αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι με τα συμπηκνωμενα τι ακριβως συμβαινει?
Επισης εγω προσωπικα ειμαι χορηγος της γνωστης ετιαρειας χλωριου ριχνω αρκετα συχνα και μεσα σε ολα τα σιφονια στο σπιτι.
Αλλη ερωτηση το καινουριο καθαριστικο σε spray που λεει χωρις χλωριο τι μπορει να ειναι αυτό? Εγω το χρησιμοποιω σε οτι εχει σχεση με το παιδι.
__________________
Ο χρήστης DALIA δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 09:51   #147
th@lia
 
Εγγραφή: 06-03-2008
Μηνύματα: 987
th@lia ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Έχω ξανα μπερδευτει!!Αμαν ρε παιδια!!!Εγω ημουν αυτη που ειχα ρωτησει μαλιστα το φιλο μας madchemist για την χλωρινη!!Επισης γιατι μου το κανεις αυτο!!Το ξυδι το ειχα σε πολυ εκτιμηση και το παιρνω με τα κιλα απο το σουπερ μαρκετ!!Να ρωτησω ομως απο αυτα που κυκλοφορουν στο εμποριο υπαρχει καποιο που ειναι λιγοτερο ισχυρο και ειναι καλο να το χρησιμοποιόυμε ή ολα ειναι ιδια οποτε συνισταται η λελογισμενη χρηση για όλα?Επίσης, αυτα τα Ecofamily με τους μαγνητες?Τι εχεις να μας πεις?
Πάντως αν και αυτά που λέει η ms μερικα τα θεωρω υπερβολές ή μαλλον πιστευω οτι το πρασινο σαπουνι δεν μπορει να ειναι πανακεια για ολα!Υπαρχουν λεκεδες ειτε στα ρουχα των παιδιων είτε στους νεροχυτες απο λάδια κλπ που δεν βγαινουν.Ομως απο την άλλη πιστευω οτι αν οι περισσοτεροι κανουμε τα μισα απο αυτα που κανει η ms όπως με τις σακουλες sto s/m ή με τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών και αλλα πολλα απο τα οποια φυσικα δεν ακολουθω κανενα εκτος απο την ανακυκλωση αλλα θα προσπαθησω να αλλάξω μερικες συνηθειες η κατασταση θα ηταν πολυ καλυτερη.
Ο χρήστης th@lia δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 09:54   #148
th@lia
 
Εγγραφή: 06-03-2008
Μηνύματα: 987
th@lia ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο DALIA
Επισης εγω προσωπικα ειμαι χορηγος της γνωστης ετιαρειας χλωριου ριχνω αρκετα συχνα και μεσα σε ολα τα σιφονια στο σπιτι.
Dalia και εγω!ειναι το απορρυπαντικο που παντα περισσευει στο σπιτι!Απλα με το παιδι λιγο το περιορισα!!Εγω το θεωρω καρα-απολλυμαντικο!!!!
Ο χρήστης th@lia δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 12:52   #149
sunsun
 
Το avatar του χρήστη sunsun
 
Εγγραφή: 23-08-2006
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 976
sunsun ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

dalia & thalia βλάπτετε τα παιδιά σας και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Προτείνω να λούζεστε και να πλένεστε με Χλωρίνη. Στο δέρμα σας να δείτε πόσα μικρόβια ζουν!
Έλεος πια...
Ειρωνεύομαι, τί άλλο να κάνω

Σταματήστε την αλόγιστη χρήση της χλωρίνης! Και εγώ τη χρησιμοποιώ στο μπάνιο αλλά με φειδώ. Δεν μπορείτε να υπερηφανεύεστε για την καταστροφή που προκαλείτε! Και εμείς καθαρές είμαστε, όχι μόνο εσείς!!
__________________
Ο χρήστης sunsun δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 13:20   #150
DALIA
 
Το avatar του χρήστη DALIA
 
Εγγραφή: 13-03-2008
Περιοχή: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Μηνύματα: 7.666
DALIA ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο sunsun
dalia & thalia βλάπτετε τα παιδιά σας και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Προτείνω να λούζεστε και να πλένεστε με Χλωρίνη. Στο δέρμα σας να δείτε πόσα μικρόβια ζουν!
Έλεος πια...
Ειρωνεύομαι, τί άλλο να κάνω

Σταματήστε την αλόγιστη χρήση της χλωρίνης! Και εγώ τη χρησιμοποιώ στο μπάνιο αλλά με φειδώ. Δεν μπορείτε να υπερηφανεύεστε για την καταστροφή που προκαλείτε! Και εμείς καθαρές είμαστε, όχι μόνο εσείς!!
Αν ειστε καθαρες μπραβο σας!! ( δε νομιζω εξαλλου να το αμφισβιτησε αυτο κανεις.)Καταρχην που ξες αν λουζομαστε με χλωρινη ή οχι? Τουλαχιστον ειμαστε ειλικρινης και το παραδεχομαστε ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΜΑΣΤΕ, τωρα βεβαια ο καθενας το εκλαμβανει οπως θελει αλλα προβληματα του.
α και για να μην ξεχασω ( φυσικα δεν απολογουμε ) μεσα απο το σιφον καποια στιγμη ειχε βγει μια 40ποδαρουσα και γενικως κυκλοφορουσαν στη γειτονια.δεν τις επιανε τιποτε μονο η χλωρινη για φαντασου τι κακο θα παθαινε το παιδακι εαν το τσιμπουσε τλπ.
Τα παραπονα σας για την κυκλοφορια συγκεκριμενων προιοντων εκει που πρεπει και οχι σ'αυτους που για τους χ,ψ λογους αποφασισαν να τα χρησιμοποιησουν.
Απλα ας προσεχουμε λιγο πως χρησιμοποιημουμε το γραπτο λογο
__________________
Ο χρήστης DALIA δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 13:23   #151
th@lia
 
Εγγραφή: 06-03-2008
Μηνύματα: 987
th@lia ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Δεν χρειαζεται να αναταπαντησω!!!Αν ανατρεξεις λιγο πιο πισω θα διαβασεις την συζητηση για την χλωρινη και τελος ποιος σου ειπε κοπελα μου πως την χρησιμοποιουμε εμεις μεσα στο σπιτι μας!!!!Ηρεμησε λιγο!!!
Ο χρήστης th@lia δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 13:28   #152
DALIA
 
Το avatar του χρήστη DALIA
 
Εγγραφή: 13-03-2008
Περιοχή: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Μηνύματα: 7.666
DALIA ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Εγώ th@lia μου για να ειμαι ειλικρινης εκτος απο τα σιφονια που τη χρησιμοποιώ το κανω και εκει που το κρινω απαραιτητο και παντα ριχνω μια σταγονα στον κουβα που σφουγγαριζω. ( δεν απολουμε φυσικα ).Και ναι πριν τον μικρο την χρησιμοποιουσα πολυ πιο αλογιστα.
__________________
Ο χρήστης DALIA δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 13:46   #153
yogini
 
Το avatar του χρήστη yogini
 
Εγγραφή: 16-04-2008
Μηνύματα: 4.782
yogini ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Ρε τρελέ χημικέ γιατι δεν μου απαντάς κι εμένα για το PLANET που κοντεύω να μπω στον 9ο και δεν εχω πλύνει τα μωρουδιακά;;;

Κάνει για το μωρό;;;;;;;

Συγνώμη για την καταπίεση αλλα βιάζομαι
Ο χρήστης yogini δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 13:54   #154
th@lia
 
Εγγραφή: 06-03-2008
Μηνύματα: 987
th@lia ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο DALIA
Εγώ th@lia μου για να ειμαι ειλικρινης εκτος απο τα σιφονια που τη χρησιμοποιώ το κανω και εκει που το κρινω απαραιτητο και παντα ριχνω μια σταγονα στον κουβα που σφουγγαριζω. ( δεν απολουμε φυσικα ).Και ναι πριν τον μικρο την χρησιμοποιουσα πολυ πιο αλογιστα.
Καλα δεν ντρεπεσαι να δηλητιριαζεις το παιδι σου αλλα και το παιδι μου? Τι να κανω δεν αντεξα την ειπα την κρυαδα μου!
Εγω μονο τουαλετα την χρησιμοποιω πια!
Ο χρήστης th@lia δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 13:59   #155
th@lia
 
Εγγραφή: 06-03-2008
Μηνύματα: 987
th@lia ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Επισης ανατρέχω στο ιδιο θέμα αλλα σε παλιοτερες σελιδες και δείχνω :

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο th@lia
Καλημέρα,εγω θα ηθελα να ρωτησω τον madchemist για την χλωρινη.Νομιζω οτι υπαρχει διαμαχη και γιαυτην απο αλλους εχω ακουσει οτι ειναι απολλυμαντικο και απο αλλους οτι ειναι και λιγο μυθος και απλως ειναι τοξικο(με την εννοια εντονη μυρωδια κλπ) Σιγουρα θα μπορεις να μας διαφατωσεις γιατι για μενα η χλωρινη πριν το μωρο ηταν το δεξι μου χερι...Τωρα δεν την χρησιμοποιω και πολυ και απο την αλλη δεν ξερω και με τι να την αντικαταστησω!!!
σελ 4.

Απάντηση του madchemist:
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο madchemist
Λοιπον ας πιασουμε τώρα τη χλωρίνη.

Η οικιακή χλωρίνη που όλοι μας χρησιμοποιούμε είναι ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου απο 3-6% (δηλ σε 100 γρ νερού περιέχονται 5 γραμμάρια υποχλωριώδους νατρίου).
Μπορεί επίσης να περιέχει σαπούνι και ίσως κάποιο άρωμα.

Η ουσία αυτή δρα ως απολυμαντικός και ως λευκαντικός παράγοντας ελευθερώνοντας υποχλωριώδες οξύ στο νερό. Τα διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου, όπως οι χλωρίνη ειναι τα ισχυρότερα και τα πιο ευρέως φασματος απολυμαντικά μέσα.

Ας μιλήσουμε λίγο για το τι σημαίνει απολύμανση.

Η απολύμανση είναι το μέσον που σπάει τις αλυσίδες μετάδοσης των μικροβίων. Ένα προϊόν ονομάζεται απολυμαντικό, όταν μπορεί να μειώνει τον αριθμό των μικροβίων κατά 100.000 φορές. Ο μειωμένος και ελεγχόμενος αριθμός των μικροβίων παύει να είναι επικίνδυνος για την υγεία μας.

Τα διαλύματα του υποχλωριώδους νατρίου, όπως η χλωρίνη, είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλή απολυμαντική τους δράση η οποία επενεργεί ταχύτατα σε όλο το φάσμα των μικροοργανισμών ως βακτηριοκτόνο, σποροκτόνο, μυκητοκτόνο και με αντι-ική δράση.

Αν και υπάρχουν ορισμένες άλλες ουσίες που επιδεικνύουν ανάλογη αποτελεσματικότητα, εν τούτοις μόνο το υποχλωριώδες νάτριο είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση, και για λόγους ασφαλείας αλλά και λόγω κόστους. Η αποτελεσματικότητα του είναι εμφανής ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, γι αυτό και είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση του για την απολύμανση πόσιμου νερού και νερού κολυμβητικών δεξαμενών.

Ήδη από το 1911 άρχισε να χρησιμοποιείται στην απολύμανση του νερού πολλών χωρών εξασφαλίζοντας την υγεία πληθυσμών που προηγουμένως μαστίζονταν από επιδημίες.

Σχετικά με την δοσολογία που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί απολύμανση, η καλύτερη πηγη πληροφόρησης ειναι η ετικέτα του προϊόντος ή η παραγωγός εταιρεία. Και αυτό γιατί η κάθε εταιρεία έχει το δικό της προϊόν με διαφορετική περιεκτικότητα σε δραστική ουσία άρα χρειάζεται και διαφορετική δοσολογία για τα ανάλογα αποτελέσματα.


Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει η χλωρίνη να ερχεται σε επαφή με οξέα (προϊόντα κατα των αλάτων, ακουαφορτε κλπ) γιατι με την χημικη αντιδραση που γινεται ελευθερώνεται αεριο χλωριο που ειναι ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ.

Επίσης, για όσους χρησιμοποιούν χλωρίνη στο πλυντήριό τους και ενδιαφέρονται να κρατησουν τα ρούχα αλλά και το πλυντήριο για πολυ καιρό, θερμή παράκληση ΠΟΤΕ η θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς!!!.

Πάνω απο αυτή τη θερμοκρασία η χλωρίνη γίνεται απιστευτα επιθετική καταστρέφοντας ρούχα και σκουριάζοντας το πλυντήριο...


Πάντα στη διάθεσή σας...
επισης σελ. 4
Και οποιος θέλει μπορει να συνεχισει την κουβεντα απο εκει!!
Ο χρήστης th@lia δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 14:40   #156
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Γιατί τόση ένταση;
Ο καθένας κάνει αυτό που κρίνει ως σωστότερο για τον εαυτό του και για το περιβάλλον στο οποίο ζει. Όπως ανέφερα σε κάποιο από τα μηνύματα μου, εδώ εξέθεσα την δική μου εμπειρία και το τι έχω κάνει εγώ τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια για το περιβάλλον στο οποίο ζω και για την καθαριότητα του σπιτιού μου και της οικογένειας μου.

Δεν είναι κανένας κανόνας που θα ορίσει τις ζωές σας φίλες μου, είναι απλά κάτι που το εφάρμοσα και δούλεψε.

Κ. Βαρδάξη. Εγώ δεν είπα πουθενά ότι θέλω να απολυμάνω το σπίτι μου, να σπάσω την αλυσίδα των μικροβίων κτλ κτλ. Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο γιατί δεν φοβάμαι τα μικρόβια. Εγώ θέλω το σπίτι μου να είναι απλά καθαρό. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Αν ήθελα να ζω σε αποστειρωμένο περιβάλλον θα φόραγα μία από αυτές τις στολές που φορούν οι ομάδες αντιμετώπισης επιδημιών, θα έβγαζα τα παπούτσια μου με το που θα έμπαινα στο σπίτι και θα φόραγα ειδικά αποστειρωμένα χειρουργικά παπουτσάκια, θα έπλενα το παιδί μου με dettol ( αυτό να δείτε τι απολυμαντική δύναμη έχει) και όποτε χρησιμοποιούσα την τουαλέτα μου θα έριχνα και ένα φλιτζανάκι χλωρίνη μέσα για να σπάσω την αλυσίδα των μικροβίων επιτόπου.

Δεν προτίθεμαι να κάνω όμως τίποτα από όλα αυτά. Το ανθρώπινο είδος επιβίωσε βλέπετε και χωρίς να προσπαθεί να σπάσει τις αλυσίδες μικροβίων, απλοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητας είναι αρκετοί για να μας προστατέψουν.

Άλλωστε το παιδί μου δεν μπουσούλισε ποτέ πάνω στους πάγκους της κουζίνας ή στην τουαλέτα και δεν έπαθε και ποτέ και αυτά "τα χειρότερα" όπως αναφέρετε, ( γιατί τρομάζετε τον κόσμο; Αποστειρώνει κανείς τα χερούλια των λεωφορείων ή τα γραφεία στην δουλειά μας. Εμείς δηλαδή που πιάνουμε οπουδήποτε δεν μπορούμε να πάθουμε αυτά "τα χειρότερα" και να τα μεταφέρουμε στο σπίτι μας και στα παιδιά μας; Αποστειρώσαμε το σπίτι μας και αποστειρώσαμε και τον κόσμο όλο;;; )

Αγαπητή th@lia. Μπορεί να θεωρείς ότι αυτά που λέω είναι υπερβολές μπορεί και πολύ καλά να κάνεις. Εγώ δεν θα κρίνω τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για το τι αποφασίζει για την ζωή του και το περιβάλλον του. Εγώ επέλεξα να μην εκθέτω το παιδί μου σε κανενός είδους χημικά. Και σε μία προσπάθεια να κάνω και εγώ, όσο περνάει από το χέρι μου, κάποια πράγματα για το περιβάλλον μου, προτίμησα κάποιες από τις μεθόδους που περιέγραψα πιο πάνω. Υπερβολικές ή όχι, είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι τα πιο παλιά χρόνια, και που εμείς τώρα τις απορρίπτουμε ως υπερβολικές. Μήπως όμως αν κρινόμασταν εμείς από εκείνους θα είμασταν εμείς οι υπερβολικοί με την υπερκατανάλωση μας και με την υπερβολική μόλυνση που προκαλούμε στο περιβάλλον μας;; Ας το σκεφτούμε και μια φορά ανάποδα. Ότι κάποια πράγματα πάνε μπροστά, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι είναι και καλύτερα.

Όπως και να έχει δεν νομίζω ότι εδώ έχουμε κάποιου είδους αντιδικία. Οπότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος να υπάρχει και ένταση. Όπως είπαμε ο καθένας είναι άξιος τον επιλογών του και των αποφάσεων του.
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 14:54   #157
th@lia
 
Εγγραφή: 06-03-2008
Μηνύματα: 987
th@lia ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ms
Αγαπητή th@lia. Μπορεί να θεωρείς ότι αυτά που λέω είναι υπερβολές μπορεί και πολύ καλά να κάνεις. Εγώ δεν θα κρίνω τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για το τι αποφασίζει για την ζωή του και το περιβάλλον του. Εγώ επέλεξα να μην εκθέτω το παιδί μου σε κανενός είδους χημικά. Και σε μία προσπάθεια να κάνω και εγώ, όσο περνάει από το χέρι μου, κάποια πράγματα για το περιβάλλον μου, προτίμησα κάποιες από τις μεθόδους που περιέγραψα πιο πάνω. Υπερβολικές ή όχι, είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι τα πιο παλιά χρόνια, και που εμείς τώρα τις απορρίπτουμε ως υπερβολικές. Μήπως όμως αν κρινόμασταν εμείς από εκείνους θα είμασταν εμείς οι υπερβολικοί με την υπερκατανάλωση μας και με την υπερβολική μόλυνση που προκαλούμε στο περιβάλλον μας;; Ας το σκεφτούμε και μια φορά ανάποδα. Ότι κάποια πράγματα πάνε μπροστά, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι είναι και καλύτερα.
Καταρχήν αν διαβασες αυτα που εγραψα θεώρησα οτι καλα κανεις αυτα που κανεις και οτι τα μισα απο αυτα αν καναμε που κανεις θα ημασταν καλυτερα!Αυτα τα αφησες στην ακρη και κρατησες το οτι ειπα οτι ισως καποιοι θα σε θεωρησουν υπερβολικοι!Και μεσα σε αυτους και εγω!Και φυσικα και εγω ειμαι υπερβολικη για σενα με τον τροπο που χρησιμοποιω τα x,y,z προϊόντα. Ετσι ειναι αυτα!Επισης, η διαφωνια μου ηταν για τον τροπο που εκφραστηκε παραπανω το πως χρησιμοποιούμε την χλωρινη και τους χαρακτηρισμούς που δέχτηκα.
Εν πάσσει περιπτώσει οταν έγραψα για σενα ήθελα να επαινέσω την στάση που κρατάς σε όλο αυτο για το οποίο συζητάμε άσχετα με το αν διαφωνω ή συμφων μαζι σου για τα απορρυπαντικά. Είπαμε ο γραπτός λόγος καμια φορά δημιουργεί παρεξηγήσεις.
Ο χρήστης th@lia δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 15:09   #158
myst
 
Εγγραφή: 13-10-2008
Μηνύματα: 19
myst ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο th@lia

Καταρχήν αν διαβασες αυτα που εγραψα θεώρησα οτι καλα κανεις αυτα που κανεις και οτι τα μισα απο αυτα αν καναμε που κανεις θα ημασταν καλυτερα!Αυτα τα αφησες στην ακρη και κρατησες το οτι ειπα οτι ισως καποιοι θα σε θεωρησουν υπερβολικοι!Και μεσα σε αυτους και εγω!Και φυσικα και εγω ειμαι υπερβολικη για σενα με τον τροπο που χρησιμοποιω τα x,y,z προϊόντα. Ετσι ειναι αυτα!Επισης, η διαφωνια μου ηταν για τον τροπο που εκφραστηκε παραπανω το πως χρησιμοποιούμε την χλωρινη και τους χαρακτηρισμούς που δέχτηκα.
Εν πάσσει περιπτώσει οταν έγραψα για σενα ήθελα να επαινέσω την στάση που κρατάς σε όλο αυτο για το οποίο συζητάμε άσχετα με το αν διαφωνω ή συμφων μαζι σου για τα απορρυπαντικά. Είπαμε ο γραπτός λόγος καμια φορά δημιουργεί παρεξηγήσεις.
Σου ζητώ συγγνώμη αν παρεξήγησα αυτά που έγραψες. Είμαι στην δουλειά αυτή την στιγμή και διάβασα όλες τις απαντήσεις μαζί. Και πάλι συγγνώμη αν απάντησα σε κάτι που δεν αφορούσε εσένα και την δική σου θέση στην συζήτηση.
Ο χρήστης myst δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 16:25   #159
dimt
 
Το avatar του χρήστη dimt
 
Εγγραφή: 08-05-2008
Μηνύματα: 550
dimt ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

madchemist εγω να ρωτήσω σε σχέση με τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στο πλυντήριο των πιάτων?
__________________
Στη ζωή υπάρχουν πάντα δύο "δρόμοι"! Στο χέρι σου είναι ποιόν θα διαβείς....(το θέμα είναι..... εχεις "μυαλό" να ξεχωρίσεις???.....)
Ο χρήστης dimt δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-10-08, 17:43   #160
sunsun
 
Το avatar του χρήστη sunsun
 
Εγγραφή: 23-08-2006
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 976
sunsun ουδετερη μηδέν
Προεπιλογή

To σπίτι σου είναι και σπίτι μου και όλων των μελλοντικών γενεών. Δεν με νοιάζει καθόλου το πώς θα χρησιμοποιήσω τον λόγο μου αν αυτά που διαβάζω είναι βλακείες. Μπορείς να με παρεξηγήσεις όσο θέλεις.... κοπέλα μου
Συνέχιζε να βάζεις χλωρίνη μαζί με το απορρυπαντικό για την απολύμανση και θα γίνεις... καινούργια!
__________________
Ο χρήστης sunsun δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

BookmarksΕργαλεία Θεμάτων

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:55.


 
 
 
ποιοι είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά    
© parents.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.


website by
website by VelocityFarm