Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

φυσιολογικός τοκετος μετά από καισαρική? vaginal birth after cesarian


Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 2,2k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δεν τα διάβασα όλα....

... μόνο να πω πως κι εμένα η ίδια πίκρα μου έχει μείνει....

4 παιδιά... 3 καισαρικές. Δε γνώρισα ποτέ το φυσικό τοκετό. Το ήθελα τόσο πολύ.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

ntinagen δεν νομίζω ότι η nena είχε πρόθεση να σε στενοχωρέσει, ούτε να σου επιτεθεί.Απλά, όπως μου φάνηκε εμένα τουλαχιστον, στόχο είχε τους γιατρούς που διαλέγουν την εύκολη λύση παραπλανόντας τις γυναίκες.

 

Alcyon μου σε νοιώθω απόλυτα.....Έχουμε όμως τους αγγέλους μας, έτσι δεν είναι;;)

Είμαι πλέον μια πολύτεκνη μαμά!!!!

I have been blessed with five angels!

qwlrp3.png

Link to comment
Share on other sites

Ntinagen εννοείται ότι δεν είχα σκοπό να σου επιτεθώ ή να σε στεναχωρήσω. Αυτό που είπα είναι ότι νευριάζω όταν ακούω αυτά που είπες και εσύ (απλά έτυχε να το γραψεις εσύ πιο πάνω και όχι κάποια άλλη) και το λένε πάρα πολλοι φυσικά. Όταν ήμουν έγκυος και έλεγα ότι θθα προσπαθήσω φυσιολογικά με τρομοκρατούσανε όλοι για το πόσο επικύνδυνο είναι και το τί μεγάλο ρίσκο παίρνεις κλπ, ακόμα και η γυναικολόγος την όποια άλλαξα φυσικά μου είχε πει "αν ειχα κόρη σίγουρα δεν θα την αφηνα να το επιχειρήσει". Αφου είσαι στον κλάδο της υγείας ξέρεις ποσο διεφθαρμενα είναι τα πράγματα και πόσα γίνονται για το κέρδος. Και ο άντρας μου δουλευει σε μεγάλη κλινικη και συνεργάζεται και με γυναικολόγους και μου τα λέει από μέσα τα πράγματα. Οι γέννες μας έχουν καταντήσει business για τους περισσότερους γιατρούς. Αυτοί οι γιατροί λένε του άντρα μου ότι είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο που πήραμε και ότι είναι επικύνδυνο γι αυτό δεν το επιχειρούν (όχι ότι προτιμούν να τελειώνουν πιο γρήγορα με μια καισαρική) αλλά πάλι υπάρχουν και άλλοι γιατροί που θέλουν να γεννούν φυσιολογικά τις γυναίκες, ξέρουν ότι το ρίσκο είναι μικρό εώς ανύπαρκτο και θεωρώ ότι είναι οι καλύτεροι επιστήμονες αυτοί, γιατί είναι ενημερωμένοι και βλέπουν πάνω από όλα το καλό της γυναίκας και του μωρού.

Και κάτι άλλο. Στο νοσοκομείο που γέννησα, όπως σας είπα, γεννάνε πολλά χρόνια τώρα, γυναίκες φυσιολογικά μετα από καισαρική. Και ούτε μια φορά δεν τους έχει συμβεί ρήξη μήτρας (ρώτησα τις παλιές μαίες εκεί) Πώς γίνεται αφού είναι τόσο επικύνδυνο, τόσα χρόνια τώρα με τόσες γύναικες που γεννάνε σ αυτό το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο να μην είχαν ούτε μια περίπτωση ρήξης? Μηπως κάποιοι γιατροί υπερβάλλουν λίγο για την επικυνδυνότητα του VBAC?

Link to comment
Share on other sites

Οντως δεν ειναι ολοι οι γιατροι το ιδιο.. ο δικος μου ειναι υπερ του φυσιολογικου ακομα κι αν εχει προηγηθει καισαρικη.. Στη δικη μου περιπτωση το προτεινε μονος του . Βεβαια μου εχει δωσει ημερομηνια τελος της 38ης εβδομαδας αλλα το εχει κανει σαφες οτι αν με πιασουν πονοι νωριτερα δεν υπαρχει περιπτωση αν κανει καισαρικη αν ο τοκετος φαινεται οτι θα ειναι ευκολος και οτι δεν θα υπαρχει κινδυνος για μενα η το μωρο. Και μου ειπε οτι αν και γω το επιθυμουσα θα εξαντλουσαμε ολα τα περιθωρεια (μεχρι την ΠΗΤ).

Δεν αποκλειει ουτε το ενδεχομενο για VBAC2 και αυτο που μου ειπε ειναι οτι η καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη και ποτε δεν λες οχι εξαρχης σε μια γυναικα που το ζηταει.. υπαρχουν διαφοροι παραγοντες που θα κρινουν αν η γυναικα μπορει η οχι να προσπαθησει και με βαση αυτους ο γιατρος θα πρεπει να κρινει και οχι να ειναι αρνητικος εξαρχης.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ΜΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ? *

 

Όχι βέβαια ας ενημερωθούμε για να απαιτήσουμε.

 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για απόπειρα φ.τ. μετά από καισαρική

 

- τα αίτια που οδήγησαν στην πρώτη καισαρική να μην υφίστανται ακόμα

- διάθεση εκ μέρους της γυναίκας για φυσιολογικό τοκετό

- μεσοδιάστημα μεταξύ των κυήσεων (άλλοι προτείνουν τουλάχιστον ένα χρόνο άλλοι τουλάχιστον τρία)

- μαιευτήρα απόλυτα ενημερωμένου πάνω στο φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική

- να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής

- χαμηλή εγκάρσια καισαρική τομή στη μήτρα

- να μην συντρέχει κανένας απολύτως λόγος καισαρικής τομής (πχ επιπωματικός πλακούντας, ισχιακή προβολή, αποκόλληση πλακούντα κ.α. )

 

Θετικά προγνωστικά για την αποπεράτωση του φυσιολογικού τοκετού (αυξάνουν απλά τις πιθανότητες δεν είναι απαραίτητα)

 

- προηγούμενος φυσιολογικός τοκετός (πρίν την καισαρική)

- ο τοκετός που κατέληξε σε καισαρική έφτασε σε διαστολή τραχήλου τουλάχιστον 5

- μικρή αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη

- νεογνό κάτω από 4 κιλά

 

Μια γυναίκα που επιχειρεί φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις έχει περίπου 65% - 80% να γεννήσει φυσιολογικά, οι υπόλοιπες θα κάνουν μια δεύτερη καισαρική.

 

Το ποσοστό ρήξης της μήτρας σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική είναι 1% (περιλαμβάνονται και οι τελείες και οι ατελείς ρήξεις ).

Το ποσοστό ρήξης μήτρας σε ένα απλό φυσιολογικό τοκετό είναι 0,7 %.

Αυξηση κινδύνου 0,3%. Δηλαδή ελάχιστο.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την επιχείρηση φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική:

- Αποφυγή χορήγησης οξυτοκίνης και προσταγλανδινών

- καθυστέρηση όσο το δυνατόν στη χρήση επησκληριδίου (η και καθόλου χρήση ιδανικά)

- συνεχή καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου και σωστή ερμηνεία της αλλοίωσης των παλμών

 

αν βρω κάτι άλλο θα σας ενημερώσω

 

* η παρούσα φράση διατυπώθηκε το 1916

Link to comment
Share on other sites

οσοι ενδιαφέρονται για ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ας ρίξουν μια ματια στο τόπικ <<μια καισαρικη για παντα καισαρική?>> που είναι στην ανότητα τοκετός και μαιευτήριο

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολα θα αποφάσιζα να κάνω δεύτερο παιδί (όχι για λόγους υγείας αλλά για λόγους έλλειψης κατάλληλου πατέρα...τεσπα, άλλη κουβέντα)

Αν όμως το αποφασίσω, είμαι καταδικασμένη να κάνω καισαρική... έχω μία δυσμορφία στους γοφούς και είμαι εξαιρετικά στενή, οπότε...

Γνωρίζω ότι θα πρέπει να γεννήσω με κ.τ. από 12 ετών όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα στους γοφούς...

 

Το θέμα με την δική μου καισαρική ήταν ότι στο Έλενα που γέννησα αποφεύγουν την επισκληρίδιο (και στη δική μου περίπτωση δεν το συζητούσαν καν) με αποτέλεσμα να είμαι η τελευταία που είδα το μωρό μου. Επειδή μάλιστα είχα ζάχαρο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την κράτησαν στην αίθουσα παρακολούθησης 2 1/2 μέρες... γέννησα στις 11 και 10 και το παιδί μου το είδα στις 5 το απόγευμα...φρίκη!!! Η άλλη κοπέλα στο δωμάτιο είχε μαζί της το κοριτσάκι της, ξενυχτούσα με το κλάμα του άλλου παιδιού, και δεν είχα το δικό μου δίπλα μου...

 

Πάντα ήθελα να γεννήσω με φ.τ. Πείραζα τη μαμά μου που μας γέννησε με καισαρική΄και της έλεγα "Μάνα είσαι εσύ? πουδεν πόνεσες για να μας γεννήσεις?" και τώρα μάλλον θα το ακούσω κι εγώ από την κόρη μου...

 

Ναι, εγώ νιώθω λίγο ελλειπής που δεν βίωσα την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού αλλά γνωρίζοντας ότι δεν έιχα άλλη επιλογή αυτό μου μαλακώνει την ψυχή!

 

Αυτό που δεν συγχωρώ στο γιατρό μου είναι ότι δεν μου έφερε να δω το παιδί μου αμέσως μόλις συνήλθα, γιατί συνήλθα πολύ γρήγορα...φώναζα κι έκλαιγα να μου το φέρουν και με αγνοούσαν...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Vasdeli, lipithika pou diavasa to post sou :-( To xero pos niothis giati niotho to idio akrivos!! Euxomai otan erthei i ora gia to 3o moro na exouna allaxei ligo ta pragmata allios, tha koitaxo h gia genna sto exoteriko h sto spiti. Den borei stin agglia, ameriki, klp na boroun na to kanoun kai na to proothoun kai edo stin ellada oxi!! H ellada distixos exei mini poli piso se kapia themata tis iatrikis kai auto einai lipitero. Milao me ginaikes se forum sto yahoo gia vbac kai vbamc (vaginal birth after multiple cesareans) kai pragmatika me entharinoun kai mou dinoun ti dinami kai to kouragio na pistevo oti boro kai tha to kano :-)))

 

Dora...an boreis steile mou pm me to onoma tou giatrou sou. Ftiaxno mia lista me giatrous na episkeftho otan apofasisoume gia to 3o :-)) borei na einai idi ekei alla eipa na rotiso anyways :-) euxaristo poli!!

Link to comment
Share on other sites

κουκλα, τα εχουμε ξαναπει για αυτο το θεμα, ξερεις και εμενα τον καημο μου αλλα και εγω το σκεφτομαι πραγματικα και να σου πω, γερο να ειναι και οπως θελει να βγει...

και εμενα ειναι ονειρο και πραγματικα το θελω αλλα ειλικρινα δεν ξερω, εχω ακουσει διαφορα απο γυναικες που γεννησαν φυσιολογικα και ειχαν προβληματα, αλλα προβληματα με επισκληριδιους, πολλα και διαφορα που προσπαθω να μην τα σκεφτομαι.

παντως να μη στεναχωριεσαι καθολου, με το καλο το παιδακι σου και να εισαι σιγουρη οτι ειναι το καλυτερο αυτο που θα γινει.

 

εγω παντως στην ευτοκια δεν το σκεφτομαι καθολου...εκει εχω αγχος αλλα μπραβο που σου ειπαν την αληθεια

Η Κατερινούλα μου εχει αποκτησει αδερφούλη 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω με το σχετικό θέμα. Τινούλα έμπαινα και γω σε ξένα φόρουμ για vbac και να σας πω την αλήθεια πήρα πάρα πολύ θάρρος απο αυτές τις γυναίκες οι οποίες πολλές αποφασίζουν να γεννήσουν και σπίτι με μια μαία ή περνάνε και πολύ δύσκολους και πολύωρους τοκετούς και όμως πάνε όλα καλά και γεννάνε φυσιολογικά. Είχα ακούσει για τόσες ιστοριές τοκετών και ήμουν προετοιμασμένη ψυχολογικά για μια δύσκολη και χρονοβόρα γέννα. Αν δεν έβλεπα ότι τόσες γυναίκες στον πλανήτη το θέλουν και το επιχειρούν και το καταφέρνουν χωρίς προβλήματα για την υγεία τους ή το μωρό τους ίσως να μην το προσπαθούσα. (το συγκεκριμένο φόρουμ δεν ήταν πολύ βοηθητικό καθώς δεν υπήρχε η μαρτυρία΄ούτε μιας κοπέλας που να το είχε κάνει. Είπαμε, εμείς οι Ελληνίδες είμαστε λίγο πίσω και πολύ φοβισμένες απτους γιατρούς) Πιστεύω όμως πως αν δεν έχεις πραγματικά υποστηρικτικό γιατρό, δεν έχεις πιθανότητα να τα καταφέρεις, εκτός κι αν έχεις μια πολύ γρήγορη γέννα ή αργησεις πολύ να πας στο μαιευτήριο.

 

Σκεφτείτε λίγο που καταλήξαμε. Να λέμε ότι θα πάμε εξωτερικό να γεννήσουμε (κι εγώ το σκεφτόμουν όταν ημουν στην Ελλάδα, τελικά ήρθα Κύπρο και γέννησα). Να πάμε εξωτερικό για να κάνουμε κάτι τόσο φυσιολογικό που θα μας συμβέι ακόμα κι αν κάτσουμε σπίτι.

Link to comment
Share on other sites

εγω έκανα μια καισαρικη πριν 17 μηνες και έχω ένα αγοράκι. Ο γιατρος μου μου είχε πει απο την αρχη για την καισαρική γιατι είχα ένα ινομυωμα 10 εκατοστα και δεν αφηνε το μωρο να γυρισει. Μετα απο 10 μήνες εμεινα ξανα εγκυος βεβαια έγινε διακοπη στον 5 λόγω σοβαρου προβληματος του μωρου φυσικά με καισαρική. Το δικό μου προβλημα είναι ότι τώρα με εχει πιασει απιστευτο άγχος για το ποσες καισαρικες κάνουμε και πως καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα λόγω προηγουμενης καισαρικης.

Εγω δεν πήγα καν στο γιατρο μου μετα τις 40 ημερες γιατι θα μπορουσε να διαγνωσει το προβλημα απο την 15 εβδομαδα και οχι στην 22. Ξερω ότι εχει τύψεις. Δεν θα αλλαζε κατι αλλά είναι ιατρικο λάθος.

Πηγα αλλου και με τον υπέρηχο μου είπαν όλα καλά και αν περάσει 1 χρόνος να ξεκινήσω.Δηλαδη αν απο εσας έχει κάποια εμπειρία φαινεται αν υπάρχει σοβαρο πρόβλημα στη μήτρα. Και τη ρήξη πως την παθαινουμε?

Link to comment
Share on other sites

Koritsia, perisoteres plirofories boreite na vreite kai sto www.vbacfacts.com to opoio exei kai metafrastiko tis selides apo to google gia na to diavasete (me spasta ellinika) sta ellinika. Vevaia, auta pou grafoun isxioun sto exoteriko, alla pistevo oti siga siga an perisoteres ginaikes enimerothoun gia tis dinatotites tou vbac (vaginal birth after cesarean) tha to zitane olo kai pio sixna kai oi giatroi mas tha anagastoun na allaxoun tis taktikes tous kai na ginete pleon dekto apo perisoterous....kai oxi tous 5-6 pou to dexontai tora... :-) euxomai na voithisa esto kai ligaki pros autin tin kateuthinsi :-) ego to epixirisa alla den ta katafera...stin 2h apopeira (vba2c - vaginal birth after 2 cesareans) pistevo pos tha ta katafero afou to pososto paei apo 0.5 sto 1% gia rixis mitras :-)) ta pososta gia epiplokes se kaisariki einai pio anavasmena opos einai na patheis loimoxi klp.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ραφαελ το μονο κακό με την περιπτωση σου είναι ότι οι κίνδυνοι για ρήξη μήτρας μεγαλώνουν πολύ αν η καισαρική έγινε σε όχι τόσο προχωρημένο μήνα γιατί δεν πρόλαβε η μήτρα να τεντώσει όσο έπρεπε. Ρώτα΄καλύτερα έναν γιατρο που ξέρεις ότι είναι υπέρ του φυσιολογικού μετά από καισαρική αλλά μου φαίνεται ότι είσαι λίγο πιο ειδική περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Tinoula απο Γλυφάδα. Κι εγώ Γλυφάδα μένω.

Εγώ είμαι 6 μηνών έγκυος με το 2ο (19μήνες διαφορά θα έχουν) κι παώ για VBAC.

Μια φίλη μου έχει κάνει 2 καισαιρικές-προσπάθησε VBAC αλλά δεν τα κατάφερε μετά απο κάποιες ώρες γέννας. Ξέρω οτι θέλει κι 3ο μωρό κι ο γιατρός της δεν κανει VBAC2. Εσύ έχεις γιατρό που το κάνει. Ο γιατρός μου (κ.Λαζανάκης) δεν ξέρω αν κάνει VBAC2 αλλά θα τον ρωτήσω γιατί υποστηρίζει το VBAC πάρα πολυ.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ προσπάθησα αλλά... δεν!

Το ρίσκο είναι μεγάλο.

 

Για την ακρίβεια είχα ζητήσει φ.τ. μετά την πρώτη κ.τ. αλλά δεν τα κατάφερα. Στον τελευταίο τοκετό (δηλαδή δις προηγηθείσα καισσαρική) είχα πει στο γιατρό πως παρόλο που θέλω πολύ να γεννήσω με φ.τ., δεν έχω πια το κουράγιο (.....ουσιαστικά να αισθάνομαι πως περιμένω το ανέφικτο, αλλά δεν του το είπα αυτό).

Εκείνος από μόνος του γνωρίζοντάς με πάρα πολύ καλά (εννοώ και από θέμα επιθυμιών και χαρακτήρα) προσπάθησε να με πάει για φ.τ. Πάλι όμως δεν τα καταφέραμε. Για την ακρίβεια.... Ήμουν 36+6 και ενώ προγραμματίζαμε τοκετό για 38-39 εβδομάδες, ξεκίνησε νωρίτερα. Έκανα πολύ συχνές και πολύ δυνατές συσπάσεις, αλλά το παιδί δεν κατέβαινε και ο τράχηλος δεν άλλαζε.

 

Έκανα πολύ έντονες συσπάσεις (δίπλα μου κάποια με φ.τ. γέννησε με πιο μικρή ένταση συσπάσεων). Δεν πονούσα στις συσπάσεις (παράδοξο?!). Περίμενε αρκετές ώρες... και τελικά προχωρήσαμε σε κ.τ.

 

Ευτυχώς όμως γιατί η μήτρα είχε καταπονηθεί πολύ...... Ίσως και να μην τον βγάζαμε εις πέρας τον φ.τ. Επίσης λόγω κατάστασης μήτρας, μου απαγόρευσε να προχωρήσω σε νέα εγκυμοσύνη... "ούτε από ατύχημα" ήταν τα λόγια του...

 

Έχω την εντύπωση πως μετά από δύο καισσαρικές οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά, αυξάνονται κατά πολύ!

 

Και σίγουρα την καλύτερη γνώμη την έχει ο γιατρός που έκανε την προηγούμενη κ.τ. μιας κι αυτός έχει δει την κατάσταση της μήτρας.

 

 

 

Ελπίζω να μη σας τρόμαξα. Δεν είναι άλλωστε αυτή η πρόθεσή μου.

 

Υ.Γ. Λαζανάκης!! Τι κάνει αυτή η ψυχή!! :) Είναι φίλοι με τον δικό μου γιατρό. Είχα κάνει εκεί το papp-A για τα δίδυμα.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

geia soy alcyon. S'euxaristo gia tis plirofories sou. Na katalavo kati...exeis kanei 3 kaisarikes h 2? prospathises gia fisiologiko toketo meta apo 2 kaisarikes? Pios einai/itan o giatros sou?

H alitheia einai pos den me tromaxes, kai xero pia einai ta riska tou vbac...poso mallon tou vba2c, alla xero oti einai kai poli pithano episis na paei kati strava meta apo mia kaisariki. (ego meta apo tis 2 epatha ouroloimoxi....i pithanotites gia loimoxi genikotera einai episis auxanomena).

boreis na mou grapseis parakalo perisoteres plirofories. diladi....pos xekinise o 1os toketos kai giati katelixe se k.t....kai to idio gia tin 2h kaisariki....(an exeis orexi vevaia...me endiaferei na matho perisotera genikotera) se valane me texnitous ponous??

Pos xereis oti h kopela dipla sou eixe pio entones sispaseis? Otan les pos den ponouses stis sispaseis ti enoeis? ixes kanei episkliridio h eixes ta legomena "braxton hicks"?

Sou exigise o giatros ti provlima eixe h mitra sou gia na sou pei na min xanameinis egios?

 

To pososto rixis mitra apo vbac se vba2c paei apo 0.4% se 0.9% to opoio den einai megalo.

 

sorry gia oles tis erotiseis, panta mou kini tin periergia na akouso gia alla vbacs, as min pigan etsi opos prepei kai na katalixan se ki'alli kaisariki. Thelo otan telika to apofasisoume na exo akousei diafores pithanotites gia na eimai kai proitimasmeni gia oti borei na paei strava. An den thes na ta grapseis edo steilo mou prosopiko minima :-)

Thanks kai pali!!!

Link to comment
Share on other sites

S'euxaristo gia tis plirofories sou. Na katalavo kati...exeis kanei 3 kaisarikes h 2?
3 κ.τ. συνολικά.
prospathises gia fisiologiko toketo meta apo 2 kaisarikes?
Ναι
Pios einai/itan o giatros sou?
Μαντούδης. Υπέροχος γιατρός, καταπληκτικός άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! :D

 

boreis na mou grapseis parakalo perisoteres plirofories. diladi....pos xekinise o 1os toketos kai giati katelixe se k.t....kai to idio gia tin 2h kaisariki....(an exeis orexi vevaia...me endiaferei na matho perisotera genikotera) se valane me texnitous ponous??
Να σημειώσω πως οι γέννες μου έχουν διαφορά 15μηνών (1η-2η) και 18 μηνών (2η-3η).

 

Στον πρώτο τοκετό δεν είχα σκοπό να κατέβω Αθήνα. Ήθελα να γεννήσω τα δίδυμα με φ.τ. Ο γιατρός εδώ στην επαρχία μου "τα θόλωνε τα νερά". Στο τέλος μου λέει (γύρω στις 37+) να μπω νοσοκομείο για να περιμένω να γεννήσω. Του ζήτησα να μη μπω αφού το σπίτι μου ήταν μόλις 5 λεπτά από εκεί. Εκείνος επέμενε. Τελικά άκουσα χωρίς να το καταλάβει εκείνος (το έλεγε σιγανά σε ένα άλλο γιατρό και δε με είχε δει που ήμουν κοντά του) πως θέλει να με βάλει για κ.τ. και πως απλά περιμένει λίγο.

Πήρα αμέσως τηλ. τον Μ. και του εξήγησα άκρες μέσες και τον ρώτησα αν με αναλαμβάνει για τοκετό. Πήρα τις τελευταίες εξετάσεις από τον καρδιοτοκογράφο και αφού είδα πως δεν έχω συσπάσεις τοκετού, υπέγραψα στο νοσοκομείο και έφυγα γύρω στις 12 το βράδυ.

Το πρωί ήμουν Αθήνα και με εξέτασε ο Μ. Τα πράγματα ήταν κάπως δύσκολα αν σκεφτείς πως δε με είχε δει όλο αυτό τον καιρό. Επίσης ήμουν πια 38 εβδομάδων. Η κοιλιά μου είχε γίνει κόκκινη από τη διάτασση και η θέση των μωρών ήταν κεφαλικό και εγκάρσιο. Μου εξήγησε τα θέματα του εγκάρσιου, κινδύνους κτλ. Έκανα ήδη κάποιες πολύ μεγάλες συσπάσεις (ο καρδιοτοκογράφος έβγαινε εκτός κλίμακας!).

Τότε κανονίσαμε την πρώτη κ.τ.

 

Μετά την κ.τ. έπαθα ατονία μήτρας. Αιμορραγία και πήρα συνολικα 4 μονάδες αίμα (3 εκείνη τη μέρα και μία την επόμενη) πήρα και κάτι ακόμα (που δε θυμάμαι τι ήταν).... Αν δεν ήταν εκείνος ... δε θα τα κατάφερνα. Ξέρω πως είναι θέμα οργανισμού και πώς θα ανταποκριθεί σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά αν δεν ένιωθα απίστευτη σιγουριά μαζί του, δε θα τα κατάφερνα!

 

Στη δεύτερη γέννα κατόπιν συνενόησης μαζί με το γιατρό, είπαμε να μην την πάμε προγραμματισμένα, αλλά να περιμένουμε να πάρει το μωρό όλες τις μέρες του. Έτσι ακόμα κι αν τελικά γινόταν κ.τ. να είχε πάρει ότι χρειαζόταν από τη μήτρα. Κάθε μέρα που κέρδιζε στη μήτρα ήταν καλό για το παιδί. Αν καταφέρναμε και βλέπαμε πως εξελίσσεται ο τοκετός θα πηγαίναμε φυσιολογικά.

Ο τοκετός ξεκίνησε 11 τη νύχτα, με συσπάσεις γύρω στο 15' (ακανόνιστες αλλά κατά μέσο όρο έβγαιναν στο 15'). Μέχρι τη 01:00 είχαν γίνει περίπου στο 3'-5' (επίσης ακανόνιστες χρονικά). Οι συσπάσεις δυνάμωναν (φαινόταν στον καρδιοτοκογράφο), αλλά ο τράχηλος.... ακλόνητος! Ούτε παιδί κατέβαινε, κι ο τράχηλος δεν έδειχνε να συνεργάζεται.. :? Μου είχε εξηγήσει πως φάρμακα δε μπορούσε να χορηγήσει για να προκαλέσει πόνους. Κι έτσι... κατά της 03:30 μπήκα για κ.τ. αφού οι συσπάσεις έβγαιναν και πάλι εκτός κλίμακας από ένταση και ήταν περίπου ανά λεπτό, χωρίς να συνεργάζεται ο τράχηλος για να εξελιχθεί ο τοκετός.

Τότε είχε σχολιάσει πως η μήτρα στο σημείο της τομής ήταν κάπως εξασθενημένη και έτεινε να μοιάζει με υμένα.

 

Η 3η γέννα ήταν παρόμοια.

Ο τοκετός ξεκίνησε πάλι 11, πάλι 1 ήμουν στο μαιευτήριο. Η ίδια εξέλιξη. Ο φόβος ήταν και πριν και τώρα πως όλη αυτή η πίεση της μήτρας θα εκτονώνεται κάπου. Αφού δεν είναι ο τράχηλος ως όφειλε.... το πιο πιθανό σημείο ήταν η παλιά τομή.

Κατά την κ.τ. φαινόταν η ανησυχία του για την κατάσταση της μήτρας.

Τότε μου είπε πως ήταν τόσο λεπτη πια σαν υμένας και πως ευτυχώς που βγήκε λίγο πρόωρη η μικρή (36+6) γιατί δε θα κρατούσε.

...

 

Pos xereis oti h kopela dipla sou eixe pio entones sispaseis? Otan les pos den ponouses stis sispaseis ti enoeis? ixes kanei episkliridio h eixes ta legomena "braxton hicks"?

Sou exigise o giatros ti provlima eixe h mitra sou gia na sou pei na min xanameinis egios?

Από τον καρδιοτοκογράφο... Εκείνη έκανε συσπάσεις που άγγιζαν το 60% κι εγώ έβγαινα στο 120% και εκτός κλίμακας.... Αυτή ούρλιαζε και ζήτησε επισκληρίδιο κι εγώ... χάζευα κι έλεγα κουβέντες με τις μαίες... (χωρίς επισκληρίδιο ή κάποια άλλη αναισθησία).

 

To pososto rixis mitra apo vbac se vba2c paei apo 0.4% se 0.9% to opoio den einai megalo.
Το ποσοστό είναι κάτι στατιστικό... Δεδομένου πως οι τοκετοί μου ήταν πολύ κοντά (κάτω από το όριο ασφαλείας που συστήνουν οι γιατροί), τα πράγματα ήταν κάπως... με αυξημένο άγχος.

 

Επίσης... εκ των υστέρων και οι δύο λέγαμε πως ίσως έπρεπε να είχαμε προσπαθήσει περισσότερο για φ.τ. στα δίδυμα. Αυτά όμως εκ των υστέρων... που όλα μοιάζουν διαφορετικά. Πιστεύω πως αν τα ξαναζούσα, πάλι στις ίδιες αποφάσεις θα καταλήγαμε. Πολύ θα ήθελα να το έχω ζήσει, αλλά δεν έτυχε. Συμβαίνουν αυτά... τι να γίνει! ;)

 

sorry gia oles tis erotiseis, panta mou kini tin periergia na akouso gia alla vbacs, as min pigan etsi opos prepei kai na katalixan se ki'alli kaisariki. Thelo otan telika to apofasisoume na exo akousei diafores pithanotites gia na eimai kai proitimasmeni gia oti borei na paei strava. An den thes na ta grapseis edo steilo mou prosopiko minima :-)

Thanks kai pali!!!

Καλά κάνεις και ρωτάς... :)

 

Επίσης... επειδή τα ποσοστά είναι ποσοστά.... κάποιος πρέπει να είναι και το 0.4 και το 0.9 ακόμα και το 0.001 ... Ως ποσοστό υπήρξα και στο 1-3% ... άρα.... είναι να μη φοβάμαι; :lol:

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

alcyon s'euxaristo poli!!! Kapia stigmi tha matho na kano kai multi-quote....pou tha paei :-)!!!

me siginisan ligo i apantisis sou giati mou thimisan tis dikes mou ligo...tis opoies psyichologika akoma den ths exo kseperasi...oute nomizo oti prokeite :-(

o trachilos ston gio mou den allaze me tipota....mou valane texnitous ponous (xoris na exei allaxei o trachilos!!! to opoio ap'oti exo diavasei einai oti xeirotero borei na kanei kaneis se mia egimonousa pou thelei na genisi fisiologika!!!) kai meta apo 7 ores xoris kamia allagi pigame xeirourgia....sto deftero...o giatro m'afise mexri kai 40 +3 kai stis 40 +4 me eixe programatisi gia kaisariki....eutixos h mikri eixe alla sxedia kai arxisan oi ponoi tin proigoumeni nixta....mallon apo to anxos mou gia tin kaisariki kai to olo pazari me ton giatro na m'afisi mexri kai tis 41 evdomades....vlepeis...epefte kai to pasxa stin mesi!!! Gennisa megali paraskevi!!! Telospanton, oi mikri ekane bradycardies kai eixe kanei kaka sti mitra opote otan mou espase ta nera h maia itan kexrosmena (den xero ti simeni auto - kati san prasino/kafe) kai telika katalixame pali sto xeirourgio....toulaxiston ekana diastoli kai arxise o trachilos na leitourgi....apla den mou emeine pleon polis xronos.

Emena h diafora metaxi tous einai 18 mines (o megalos gios mou einai sxedon 22 minon kai h kori mou einai 4 minon) o giatros mou eipe pleon oti to minimum metaxi gennes einai 6 mines (diladi...na perimeneis 6 mines prin mineis pali egios) opote otan me exetase meta apo 6 mines mou eipe na proxoriso. Diabasa kapou oti einai kalitera na einai pio konta oi gennes gia na einai h ouli pio malakia kai na min exei perasi polis kairos metaxi ths silipsis gia na min zoristi h ouli kai na einai pio elastiki. Kai pali olo theories einai alla xairome toulaxiston pou iparxei giatros (esto kai enas!!) stin athina pou afinei tis ginaikes na prospathisoun gia fisiologiko toketo meta apo 2 k.t. Se pieze poli gia k.t. h sou edose tin epilogi? Se fovize sti diarkeia tis egimosinis sou? Se eixe enimerosi mexri pote tha se afine na prospathisis gia f.t. kai meta tha programmatize k.t.?

Otan boreis steile mou p.m. me ta stoixeia tou na pao kapia stigmi na ton do na tou miliso.

S'euxaristo kai pali gia tis apantisis :-) xairomai pou ta mora sou einai kala kai esi episis!

Link to comment
Share on other sites

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
×
×
  • Δημιουργία νέου...