Χορηγία Επικοινωνίας:  Προετοιμάζομαι για Τοκετό & Θηλασμό! 

25/11  Σάββατο από τις 12:00-14:30 π.μ. στo Κέντρο Θηλασμού & Μητρότητας
 Απευθύνεται σε εγκύους μετά τον 5ο μήνα κύησης!

Είσοδος Ελεύθερη 

Πατήστε στην εδώ για να δηλώσετε συμμετοχή

mitrikos_nov17.gif

 

Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    160
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

18 Neutral

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης
  1. Στη δική σας περίπτωση, με 4 αποβολές 1ου τριμήνου, πρέπει να διερευνηθείτε για τα αίτια του προβλήματος. Ο έλεγχος θρομβοφιλίας φαίνεται αρνητικός αλλά δεν είναι πλήρης. Επίσης αρκετοί ενδοκρινολόγοι συνιστούν τη λήψη Θυροξίνης σε μικρή δόση κατά την κύηση, παρά τη φυσιολογική TSH, γιατί υπάρχουν μελέτες που δείχνουν συσχέτιση των αντισωμάτων με τις παλίνδρομες κυήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σας δει από κοντά κάποιος αιματολόγος και να συζητήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας για την παραπάνω παρατήρηση. Αν δε βγει άκρη από αυτά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρείο καθ' έξιν αποβολών που θα αναζητήσει άλλα πιθανά αίτια.
  2. Νομίζω ότι σας έχω απαντήσει από την ιστοσελίδα του Facebook. Αν σας μπερδεύω με άλλη παρόμοια περίπτωση, πείτε μου να σας απαντήσω κι εδώ.
  3. Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που να "δείχνουν" τα λεμφώματα. Θα πρέπει να είστε τυπική με την παρακολούθησή σας σχετικά με το βασικό νόσημα και αν ο γιατρός σας δει κάτι ανησυχητικό στις γενικές εξετάσεις θα σας καθοδηγήσει ανάλογα. Η πιθανότητα να αναπτύξετε λέμφωμα στο έδαφος της κολίτιδας είναι πάντως πολύ μικρή και δε χρειάζεται να ζείτε με αυτό το άγχος.
  4. Δυστυχώς εγγυήσεις σε μια κύηση δε μπορούν να υπάρξουν. Και οι παλίνδρομες κυήσεις δεν είναι κάτι σπάνιο- 1 στις 20 γυναίκες αντιμετωπίζει ως 2 παλίνδρομες κυήσεις, κάτι που έχω αντιμετωπίσει και προσωπικά μετά από επιτυχημένη κύηση, άρα γνωρίζω απόλυτα τα συναισθήματά σας. Σχετικά με την αντιπηκτική αγωγή, δε μπορώ να πω με σιγουριά. Με το ΣΕΛ και το δεδομένο μαιευτικό ιστορικό υπάρχει οπωσδήποτε πιθανότητα αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. Καλό θα ήταν να σας δει από κοντά κάποιος αιματολόγος και για αυτό το λόγο συνεπώς.
  5. Το ότι έχετε θετικά τα ΕΝΑ είναι μια ένδειξη για Plaquenil στην κύηση. Τα κορτικοειδή μάλλον το αντίθετο κάνουν: αν πάρετε μεγάλη δόση το βράδυ φέρνουν αϋπνία! Με βάση όσα γράφετε (ηλικία, παλίνδρομες παρά τη λήψη αντιπηκτικής αγωγής) μάλλον το πρόβλημα σας οφείλεται (όπως και στις περισσότερες γυναίκες >35 ετών) σε τυχαίες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Τα 39,5 πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά: Ιατρικά δεν υπάρχει αντένδειξη για επόμενη κύηση. Άρα το αν θα συνεχίσετε τις προσπάθειες ή όχι εξαρτάται από εσάς και τις επιθυμίες σας.
  6. Με την πρώτη ματιά, δε θα συμφωνούσα απαραίτητα με το γυναικολόγο και σίγουρα θα διαφωνούσα με το ρευματολόγο. Από την άλλη, επειδή από μια οθόνη ιατρική δε γίνεται, δεν έχω όλα τα δεδομένα που έχουν οι συνάδελφοι που σας παρακολουθούν. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να πάρετε και άλλη μια γνώμη από ρευματολόγο που να έχει εμπειρία σε κυήσεις ασθενών με ΣΕΛ και ίσως να δείτε από κοντά και ένα αιματολόγο. * Τα ΕΝΑ (Anti-Ro, Anti-La και άλλα) είναι αντισώματα του ΣΕΛ, δεν τα έχουν όλοι οι ασθενείς, αλλά οι γυναίκες που τα έχουν μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλοκές της κύησης. Λογικά θα τα έχετε ελέγξει και για να μην τα ξέρετε θα είναι αρνητικά. Αν είναι αρνητικά, δε μπορεί να γίνουν θετικά στη συνέχεια και το ανάποδο. Αν δεν τα έχετε ελέγξει, καλό είναι να κάνετε αυτήν την εξέταση. ** Γυναίκες με ΣΕΛ μπορεί κατά τη διάρκεια της κύησης να μην παίρνουν τίποτα, να παίρνουν κορτικοειδή ή και Υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) ή και άλλα φάρμακα και συνδυασμούς. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η βαρύτητα της νόσου, ο τύπος των αντισωμάτων (ΕΝΑ +/-), η εμπειρία του ρευματολόγου στην κύηση κλπ. *** Τα λευκά δεν ανεβαίνουν με μαγικούς τρόπους ,παρά μόνο με έλεγχο του αιτίου που τα ρίχνει (στη δική σας περίπτωση του ΣΕΛ). Με βάση τον αριθμό που γράφετε πιο πάνω, δεν είναι και απόλυτα απαραίτητο να ανέβουν. Ο φυσιολογικός αριθμός δεν είναι αυτοσκοπός. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν λιγότερα λευκά από το φυσιολογικό και δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
  7. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα. Αν το "ατύχημα" έγινε μετά την αξονική όπως γράφετε, πρακτικά αποκλείεται να έχετε πρόβλημα. Αν όμως ήσασταν έγκυος στις πρώτες λίγες μέρες και κάνατε αξονική κάτω κοιλίας, είναι δύσκολο να πει κανείς. Λογικά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση δε θα έχετε πρόβλημα πάντως.
  8. Αυτό έπρεπε να γράψετε πάνω από όλα, ότι έχετε ΣΕΛ. Ο λύκος προδιαθέτει σε αποβολές, ειδικά σε γυναίκες που είναι ΕΝΑ θετικές. Αυτό δε σημαίνει ότι γυναίκες με ΣΕΛ δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Αντίθετα, οι περισσότερες γυναίκες με ΣΕΛ τα καταφέρνουν μια χαρά- και έχω παρακολουθήσει πολλές τέτοιες γυναίκες. Μιλήστε με το ρευματολόγο σας και αν το κρίνετε σκόπιμο ζητήστε και τη συνδρομή αιματολόγου. Με την κατάλληλη φροντίδα όλα θα πάνε καλά, όπως σε πολλές άλλες γυναίκες πριν από εσάς.
  9. Τα χαμηλά λευκά από μόνα τους δε σχετίζονται και δεν προδιαθέτουν σε αποβολές. Ενδεχομένως, όμως, να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα (π.χ. κάποιο αυτοάνοσο) το οποίο να ρίχνει τα λευκά και να σχετίζεται και με τις αποβολές. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον αιματολόγο και να εκτιμήσει την κατάστασή σας.
  10. Όπως έχω γράψει αρκετές φορές κατά το παρελθόν, τα ΝΚ αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αποδείξει ότι ευθύνονται για καθ' έξιν αποβολές, κανείς δεν έχει αποδείξει ότι η μέτρησή τους στο αίμα αποτελεί αντιπροσωπευτική μέτρηση για τον αριθμό τους στη μήτρα και κανείς δεν έχει αποδείξει ότι η μείωση τους με διάφορες θεραπείες έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με καθ' έξιν αποβολές. Κατά συνέπεια, καμία ένωση γυναικολόγων ή αιματολόγων δεν έχει υιοθετήσει σαν πρακτική και δεν έχει εκδώσει οδηγία για τη μέτρησή τους έξω από ερευνητικά πρωτόκολλα. Με βάση τα ανωτέρω, εγώ σπάνια συστήνω τη μέτρηση των ΝΚ. Μπορώ, όμως, να καταλάβω την αγωνία μιας γυναίκας με ανεξήγητο ιστορικό καθ' έξιν αποβολών και την επιθυμία της να δοκιμάσει ακόμα και πειραματικά φάρμακα για να έχει επιτυχή κατάληξη στην κύησή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προφανώς δεν έχω αντίρρηση να γίνονται οι εξετάσεις. Σεβόμενος, όμως, τα χρήματά και την ταλαιπωρία της, εξηγώ πάντα τι έχει να περιμένει από τα όποια αποτελέσματα και από την όποια αγωγή λάβει μετά, ώστε η επιλογή της να είναι απόλυτα συνειδητή.
  11. Αν είχατε ευαισθητοποιηθεί, η Coombs θα ήταν οπωσδήποτε θετική στην τρέχουσα κύηση. Άρα -ευτυχώς- δεν ευαισθητοποιηθήκατε τότε και όλα τα υπόλοιπα που ρωτάτε δε χρειάζεται να σας προβληματίζουν. Συνεχίστε με θετική σκέψη και χωρίς άγχος την κύησή σας. Και φυσικά κάντε τις ενέσεις για το Ρέζους (Anti-D σφαιρίνες, κοινά Rhophilac ή άλλα αντίστοιχα σκευάσματα) στη σωστή στιγμή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας (συνήθως στις 28 εβδομάδες, αν δεν έχει προηγηθεί κάτι άλλο). Να σημειώσω, επίσης, ότι αφού η έμμεση Coombs είναι αρνητική, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείστε επαναλαμβάνοντας την εξέταση κάθε μήνα. Μια επανάληψη στις 28 εβδομάδες (πριν την ένεση φυσικά) αρκεί. Μετά θα γίνει θετική με την ένεση και δεν έχει νόημα να την επαναλάβετε.
  12. Το μόνο που έχω να προσθέσω εγώ είναι ότι, σε περίπτωση παρατεταμένης ακινησίας/κλινοστατισμού, πρέπει να γίνει εκτίμηση του θρομβωτικού κινδύνου και ενδεχομένως χορήγηση θρομβοπροφύλαξης αν ο κίνδυνος κριθεί υψηλός.
  13. Οι τιμές αναφοράς στις γενικές αίματος (αιματοκρίτης, λευκά, λευκοκυτταρικός τύπος, αιμοπετάλια) αφορούν ενήλικες. Οι παράμετροι στα παιδιά -και ακόμα περισσότερο στα νεογνά- είναι σημαντικά διαφορετικές και από όσα γράφετε δε βλέπω κάτι ανησυχητικό. Αν το παιδί είναι κατά τα άλλα καλά στην υγεία του και ο παιδίατρος δεν προβληματίζεται, αγνοήστε τις παραμέτρους της γενικής αίματος. Για την ελάχιστη πιθανότητα που ο παιδίατρος ανησυχεί για κάτι και θεωρεί ότι αυτό σχετίζεται με τα ευρήματα της γενικής αίματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδο-αιματολόγο, που από όσο γνωρίζω υπάρχει μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων.
  14. To MTHFR και η υπερομοκυστεϊναιμία έχει πλέον αποδειχθεί ότι δε σχετίζονται με τις παλίνδρομες κυήσεις. Άλλωστε και να σχετίζονταν, η κατάλληλη αγωγή θα ήταν το Φυλλικό οξύ, το οποίο λαμβάνουν εξ' ορισμού όλες οι έγκυες (υποθέτω κι εσείς σε όλες τις κυήσεις σας) για άλλους λόγους. Άρα ξεχάστε τη θρομβοφιλία (αν έχετε ψάξει επαρκώς και σε αξιόπιστο εργαστήριο τους παράγοντες) και αναζητήστε αλλού τα αίτια του ανεπιτυχούς ιστορικού σας. Όσον αφορά την έλλειψη Βιταμίνης D, δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με ανεπιτυχείς κυήσεις ή υπογονιμότητα. Παρ' όλ' αυτά, εφόσον βρέθηκε έλλειψη της βιταμίνης, καλό θα ήταν να λάβετε συμπλήρωμα, ώστε να τη διορθώσετε για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αυτή προκαλεί. Κατά την άποψή μου και επειδή με όσα γράφετε δε διαφαίνεται κάποιο σαφές αίτιο που να εξηγεί το πρόβλημά σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα ιατρείο καθ' έξιν αποβολών για να αναζητηθούν μεθοδικά και από ειδικούς συναδέλφους τα αίτια.
  15. Από όσα γράφετε, θέλω να επισημάνω ότι ο έλεγχος για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι περιττός, διότι η διάγνωσή του δεν είναι εργαστηριακή (1 στους 20-25 υγιείς ανθρώπους έχει θετικά αντισώματα εργαστηριακά, χωρίς να πάσχει από το σύνδρομο), αλλά απαιτεί και συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Αν τα πληρείτε, τότε ναι, καλώς κάνετε τον έλεγχο- αλλιώς θα σας συμβούλευα να αγνοήσετε τυχόν θετικά αποτελέσματα ή να συμβουλευτείτε αιματολόγο για τη σημασία τους. Καλό θα ήταν, επίσης, να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας (ή με ένα αιματολόγο) σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης (άσχετα με τον έλεγχο θρομβοφιλίας), διότι ο ΕΝΕΡΓΟΣ Λύκος αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα. Από όσα γράφετε, βέβαια, δεν πιστεύω ότι έχετε ενεργό ΣΕΛ, αλλά καλύτερα να σας προειδοποιήσω, παρά να σας αφήσω ακάλυπτη. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, συμφωνώ με την κίνηση του ρευματολόγου να χορηγήσει το Plaquenil εφόσον έχετε θετικά Anti-Ro, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από το συγκεκριμένο αντίσωμα. Συνολικά, συνιστώ ψυχραιμία. Η μεγάλη πλειοψηφία γυναικών με ΣΕΛ ολοκληρώνει τις κυήσεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, παρά τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές. Διαλέξτε τους γιατρούς σας με προσοχή (να είναι έμπειροι στην παρακολούθηση ανάλογων κυήσεων), ακολουθείστε τις οδηγίες τους σχολαστικά και όλα θα πάνε πολύ καλά! Σχετικά με την ανάγκη να σας δει αιματολόγος, όπως βλέπετε το αφήνω στην ευχέρειά σας. Αν οι συνάδελφοι που σας παρακολουθούν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όσα αναφέρω παραπάνω προφανώς δε χρειάζεται ο αιματολόγος. Σε αντίθετη περίπτωση -ή αν εσείς το επιθυμείτε- ένας αιματολόγος μπορεί να συνεισφέρει στην κύησή σας από τη δική του σκοπιά.