PDA

Επιστροφή στο Forum : Επέκταση (κι'άλλη!) σχολικού ωραρίου! Ως τις 15:00


Lisa8
29-03-11, 22:43
Επέκταση σχολικού ωραρίου έως τις 15:00 γιά το δημοτικό και ως τις 16:00 γιά το Γυμνάσιο!!!
Τί ακούνεεε τα αυτάκια μου από τις ειδήσεις???
Μάλλον θα πρέπει να κόψω τις ειδήσεις! Από αύριο θα βλέπω ωραιότατες ταινίες DVD!

kyra
29-03-11, 22:47
Κακό είναι αυτό? Αφού έτσι κι αλλιώς τα πιο πολλά παιδιά μένουν στο ολοήμερο, πού είναι το πρόβλημα. Θα κάνουν και πιο οργανωμένη δραστηριότητα αφού θα είναι ενταγμένη στο πρόγαμμά τους.
Πάντως εγώ δεν το άκουσα....

mmdad
29-03-11, 23:10
Εδω στο Βελγιο το Δημοτικο ειναι μεχρι τις 15:05 εχει ομως 1 ωρα διαλειμα για φαγητο..

v & a
29-03-11, 23:35
πηγαινα σε ιδιωτικο . οι δικοι μου δουλευαν κ δεν ηταν καποιος σπιτι να μας παρει, σχολαγαμε στις 2.15 και μετα καθομασταν απογευματινα γαλλικα, αγγλικα και ενισχυτικα οπως τα λεγανε, εξτρα μαθηματικα κλπ και σχολουσαμε κατα τις 4, 4μισι αν θυμαμαι καλα....και μετα μας ετρωγαν οι δρομοι μεσα στο σχολικο μεχρι να παμε σπιτι μια ωρα! δεν παθαμε τιποτα και μαθαμε και οσοι θελαμε καποια πραγματα που αλλιως δε θα τα μαθαιναμε .
στο δημοτικο δε, καθομασταν οσοι ειχαν δηλωσει,ως τις 3 περιπου και διαβαζαμε το καθε παιδακι τα μαθηματα του σε μια ταξη ολες οι ηλικιες παρεα με καθηγητη επιβλεποντα. Καπως ετσι το φανταζομαι κ για τωρα δεν νομιζω να ναι ολες αυτες τις ωρες μαθημα..

kyra
29-03-11, 23:39
Λοιπόν το βρήκα. Είναι η πρόταση του παιδαγωγικού ιστιτούτου που υποβλήθηκε σήμερα. Τα παιδιά θα τρώνε στο σχολείο και θα κάνουν δραστηριότητες επιλογής. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση, δεν θα κλείνουν καθόλου τα απογεύματα, αλλά θα υπάρχουν εκδηλώσεις, ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι ζωντανά κύτταρα.
Κάτι όπως τα ιδιωτικά σχολεία δηλαδή.

eleanax
29-03-11, 23:54
Λοιπόν το βρήκα. Είναι η πρόταση του παιδαγωγικού ιστιτούτου που υποβλήθηκε σήμερα. Τα παιδιά θα τρώνε στο σχολείο και θα κάνουν δραστηριότητες επιλογής. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση, δεν θα κλείνουν καθόλου τα απογεύματα, αλλά θα υπάρχουν εκδηλώσεις, ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι ζωντανά κύτταρα.
Κάτι όπως τα ιδιωτικά σχολεία δηλαδή.

κι εγώ δεν το βρίσκω κακό, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι γονείς θα είναι πιο ήρεμοι, το παιδί θα κάνει και τα μαθήματά του, και άλλα εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να γίνονται στο σχολείο, με λίγότερο τρέξιμο και έξοδα, κι εγώ σε ιδιωτικό πήγαινα και είχαμε παρόμοιο πρόγραμμα,
εκτός αν ενοχλεί κάποιούς από τους διδάσκοντες που θα πρέπει να κάθονται παραπάνω και θα χάσουν ιδιαίτερα

kyra
29-03-11, 23:59
Τώρα για νέες θέσεις εργασίας δεν θα το έλεγα, κάτω από τις συνθήκες αυτές. Εκτός αν τους περισσεύουν με τις συνενώσεις των σχολείων και θέλουν να τους βρουν απασχόληση. Οπότε, καλή σκέψη. Για να δούμε πώς θα υλοποιηθεί κι αυτό!

mariazil
30-03-11, 08:55
Προς το παρόν είναι μια πρόταση και μάλιστα δεν ξέρουμε ακριβώς τις λεπτομέρειες, ήδη λειτουργούν κάποια δημοτικά(τα 800 πιλοτικά) με ωράριο ως τις 2-2.30, αν σε αυτό προστεθεί 1 ώρα για φαγητό, νάτο το καινούριο ωράριο;)
εκτός αν ενοχλεί κάποιούς από τους διδάσκοντες που θα πρέπει να κάθονται παραπάνω και θα χάσουν ιδιαίτερα
Οι δάσκαλοι και καθηγητές συμπληρώνουν συγκεκριμένες ώρες εργασίας, άσχετα από τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Αυτό που δεν απασχολεί κανέναν βλέπω, είναι με ποιές υποδομές, κτηριακές, προσωπικού, υγιεινής και καθαριότητας κλπ θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα.

Το ξέρετε ότι σε πολλά σχολεία δεν υπάρχει ... χαρτί στην τουαλέτα, γιατί τα λεφτά που δίνει το Υπουργείο στον Δήμο για να τα δώσει στις Σχολικές Επιτροπές κι αυτές με τη σειρά τους στα Σχολεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους πολύ απλά δεν φτάνουν;;;

kyra
30-03-11, 10:25
Φυσικά και μας απασχολούν όλα αυτά. Και πολλά παιδιά τρώνε ήδη στα σχολεία, πάνω στα θρανία τους, κοιμούνται σε στρωματάκια κλπ. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το ωράριο.
Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί κάποιος μπορεί να ενοχληθεί με την παράταση του ωραρίου, αφού πολύ σωστά, οι εκπαιδευτικοί εργάζονται ορισμένες ώρες.

lianakleopatra
30-03-11, 10:31
Μια χαρά είναι η επέκταση του ωραρίου στα σχολεία αρκεί να υπάρχει οργάνωση. Εμένα η κόρη μου πάει σε ένα απο τα 800 σχολεία με πιλοτικό πρόγραμμα. Κανονικά σχολάνε 14.00 και η μικρή μου κάθεται μέχρι τις 16.15, στο ολοήμερο. Κάνει σχεδόν όλα τα μαθήματά της για την άλλη μέρα και επιστρέφει σπίτι χωρίς πολλές ή καθόλου εργασίες.
Να φανταστείτε ότι ακόμα και στις 16.15 δεν προλαβαίνω να την πάρω εγώ καθώς σχολάω στις 17.00 απο τη δουλειά μου!

mariazil
30-03-11, 10:47
Μα ναι, το ξέρω ότι τους γονείς ασφαλώς και τους απασχολεί το θέμα των υποδομών (ή αν όχι όλους, τους περισσότερους τουλάχιστον). Δεν το έγραψα καλά φαίνεται, εννοούσα ότι αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις!
Νομίζω ότι οι επιφυλάξεις για το ωράριο έχουν να κάνουν με το θέμα της κούρασης των παιδιών μάλλον. Η γνώμη μου είναι ότι είναι κι αυτή μια εξαγγελία εντυπωσιασμού, γιατί στην ουσία δεν προσθέτει παρά μια ώρα για φαγητό στο ήδη υπάρχον ωράριο.
Από τη στιγμή που υπάρχει ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου, εξυπηρετούνται οι γονείς που εργάζονται και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.
Προσωπικά θα ήθελα περισσότερες εξαγγελίες επί του εκπαιδευτικού(ποιότητα μαθημάτων, αλλαγή τρόπου εργασίας κλπ)δηλαδή πράγματα που αφορούν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και όχι τόσο σε σχέση με το ωράριο.
Όταν στο δημοτικό που θα πάει από του χρόνου ο γιος μου (ένα από τα 800 πιλοτικά) η αίθουσα πληροφορικής έχει μόνο 5 υπολογιστές και χωράνε μόνο 5 καθιστοί κι άλλοι τόσοι όρθιοι, ε, δεν τρέφω την ψευδαίσθηση ότι γίνεται μάθημα πληροφορικής. Όταν με τις συγχωνεύσεις έχουμε 27 και βάλε μαθητές στην τάξη, δεν με πείθει το σλόγκαν "πρώτα ο μαθητής".
Ξέρω ότι κάποια από αυτά τα σχολεία λειτουργούν ικανοποιητικά, κάποια άλλα όμως, μάλλον αρκετά, όχι. Θα ήθελα λοιπόν να επιληφθούν πρώτα των προβλημάτων που ήδη υπάρχουν, να τα επιλύσουν και ύστερα να προχωρήσουν και σε άλλες μεγαλεπήβολες αλλαγές.

barbie2000
30-03-11, 10:49
Kαι εγώ συμφωνώ με την επέκταση αρκεί να γίνεται δουλειά και βοηθάει πολύ και τους γονείς που εργάζονται...μην τα βλέπουμε όλα αρνητικά...

Nantia
30-03-11, 10:54
Ολα στα χαρτια φαινονται ιδανικα αλλα στην πραξη τι γινεται???
Εχει λειτουργησει τιποτα σωστα στην Ελλαδα??? γιατι θα λειτουργησει αυτο σωστα???

Δεν ειμαι απαισιοδοξη καθολου μαλιστα θελω παντα να βλεπω τα πραγματα με την θετικη πλευρα τους. Αλλα και τωρα που το σχολειο μας ανηκει στο πυλωτικο προγραμμα και ειναι ανοιχτο μεχρι τις 2 πιστευετε οτι λειτουργει σωστα. Πχ εβαλαν πληροφορικη στα πρωτακια ξερετε τι κανουν στο μαθημα?? Παιζουν παιχνιδια ......
Αλλα αυτο βεβαια ειναι ενα μεμονωμενο παραδειγμα ανευθυνου καθηγητη πληροφορικης λετε ομως να υπαρχει μονο ενας? Απο την αλλη ολοι αυτοι οι δασκαλοι - καθηγητες ειδικοτητων ειναι ωρομισθιοι συνεπως πληρωνονται και αν μια ή 2 φορες το χρονο εσεις πιστευετε οτι το κεφι για παραγωγικη δουλεια θα ειναι ετσι ανεβασμενο?
Θελω να πω εδω οτι αν δεν δωσουν σωστο οικονομικο πακετο σε καθε σχολικη μοναδα και αν δεν δωσουν κινητρα σε εκπαιδευτικους παλι η κατασταση θα ειναι στασιμη και χειροτερη να μην πω απο πριν.

Εγω λεω να αφησουν τους νεους σχεδιασμους "ιδανικων σχολειων" και ας προσπαθησουν να βελτιωσουν τα δικα μας τα σχολεια τα σχολεια που πανε τα δικα μας τα παιδια. Μια χαρα ειναι το καινουργιο προγραμμα που αρχισε να εφαρμοζεται σε πολλα σχολεια της χωρας ας προσπαθησουν να το εφαρμοσουν σε ολα τα σχολεια και ας προσπαθησουν να το εφαρμοσουν σωστα.

Και μην νομιζετε εγω ειμαι υπερ το παιδι να καθεται στο σχολειο ακομα και μεχρι τις 5 αλλα εκει να τρωει σε τραπεζαρια ανθρωπινα να ξεκουραζεται να εχει το σχολειο ειδικο χωρο για αναγνωση βιβλιοθηκη να εχει αθλητικες μουσικες και οτι αλλο θελουμε δραστηριοτητες για τα παιδια και τις απαιτουμενες εγκαταστασεις.
Ετσι οταν το παιδι θα γυριζει στο σπιτι ουτε διαβασμα θα εχει ουτε θα εχει να τρεχει για τις λεγομενες εξωσχολικες δραστηριοτητες.

νελλίτσα
30-03-11, 10:54
φυσικά και εχει να κάνει με το ωράριο γιατί όσο πιο πολλές ώρες μένει ένα παιδί στο σχολείο τόσο καλύτερες υποδομές θα πρέπει να υπάρχουν ώστε η παραμονή του να μην είναι δυσάρεστη και να τηρούνται κανόνες ασφαλειας και υγειινής. μην το συγκρίνετε με τα ιδιωτικά που κάνουν αθλοπαιδειές και υπάρχουν καθηγητές ειδικοτήτων, στα περισσότερα δημόσια σχολεία είναι ένας για όλες τις δουλειές... και αν δειτε τις προκυρήξεις του ασεπ που αναμένονται να βγουν θα καταλάβετε ότι δεν προτίθεται το υπουργείο να προσλάβει προσωπικό για να καλύψει τέτοιου είδους ανάγκες. οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες προ οικονομικής κρίσης τώρα θα είναι αριθμός λαχείου...

Morchelina
30-03-11, 11:07
Καλά αν είναι μόνο 1 ώρα εξτρά για φαγητό δεν το συζητάω θα γίνω Τούρκος. Αν δεν ακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα ποιος ο λόγος να μένουν για φαγητό.

mariazil
30-03-11, 11:10
Ρίξτε κι εδώ μια ματιά
http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=63224
Είναι οι εμπειρίες από την λειτουργία των 800 πιλοτικών σχολείων.
Δεν βλέπω να προκύπτει πουθενά λιγότερη δουλειά για το σπίτι (αυτό το περίφημο με την τσάντα που μένει στο σχολείο), κι αν δείτε το Διδακτικό Ωράριο Λειτουργίας, είναι αυτό ακριβώς που είπα πριν: το ωράριο των πιλοτικών + ώρα για φαγητό. Για ποιό λόγο να φάνε στο σχολείο, το οποίο δεν έχει και τις κατάλληλες αίθουσες και υποδομές και όχι στο σπίτι τους όσοι θέλουν και μπορούν;
Για να μην σχολιάσω τα περί ανοιχτού και το απόγευμα σχολείου για αθλοπαιδιές και δραστηριότητες... Ποιός θα καθαρίζει, συντηρεί και επιβλέπει τη σωστή λειτουργία του χώρου; Οι καθαρίστριες που τους χρωστάνε 3-4 μηνιάτικα; Και ποιός θα πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα για τις επιπλέον ώρες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ;
Γιατί εγώ ξέρω ότι μειώθηκαν τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών, για δείτε εδώ:
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=16382
κι εδώ
http://59osdaskalos.blogspot.com/2011/02/blog-post_27.html
και στην επαρχία
http://www.cretalive.gr/new/27573/crete/Choris_lefta_oi_Scholikes_Epitropes

ZWH
30-03-11, 11:20
Διαφωνω καθετα με την επεκταση του ωραριου.
Το οτι καποιοι γονεις εργαζονται και συμφερει το ωραριο δεν σημαινει οτι ειναι καλο για τα παιδια. Επισης η επεκταση του ωραριου δεν εχει καμια σχεση με το ολοημερο. Οταν καθονται στο ολοημερο και κανουν δραστηριοτητες τους βαζουν εργασιες για την επομενη μερα? (εννοω για τις δραστηριοτητες του ολοημερου). Οχι!!!
Τα παιδια μου πηγαινουν σε ενα απο τα 800 πιλοτικα!!!
Τα μηθηματα που κανουν εχουν τρομερο ενδιαφερον (δεν αντιλεγω) αλλα μας εχουν πεθανει στις εργασιες. Βαλτε και τις εξωσχολικες δραστηριοτητες (που ναι τις κανουν επειδη στα σχολεια οτι γλωσσες και να βαλουν, οτι δραστηριοτητες και να βαλουν ποτε μα ποτε δεν γινονται σωστα οποτε αναγκαστικα τα παιδια πηγαινουν εξω).
Τα παιδια λοιπον δεν προλαβαινουν ουτε να φανε . Εχουμε δηλαδη παιδια που απο 6 ετων ξυπνανε στις 7 το πρωι, πηγαινουν σχολειο, εχουν τρομερο διαβασμα, τρεχουν ολη μερα και πεφτουν κομματια στις 9 και στις 10. Δεν ζουν αυτα τα παιδια.
Ναι, στο εξωτερικο εχουν διαφορετικο ωραριο (το εχουμε ζησει και αυτο) αλλα ειχαν καφετερια και τρωγανε σαν ανθρωποι και οχι στα γρηγορα πανω στα θρανια, και δεν ειχαν μεγλο ογκο εργασιων για το σπιτι (οπως γινεται στην Ελλαδα) γιατι τα εκαναν μεσα στο σχολειο.
Οποτε μην συγκρινουμε τι γινεται στο Βελγιο, Γερμανια Αμερικη!!!!
Ας φτιαξουν ολα τα αλλα... που παραλιγο να τιναξει ο καυστηρα το δικο μας σχολειο στον αερα διοτι δεν γινοταν σωστη συντηρηση, ας βαλουν και να σχολικο τροχονομο για να μην θρηνησουμε θυματα, ας γινονται τα μαθηματα ειδικοτητων (δεν ξερω πως να τα πω) σωστα ετσι ωστε να μην πρεπει να πηγαινουμε τα παιδια μας σε εξωσχολικες δραστηριοτητες και ας αφησουν το ωραριο οπως ειναι.

* Τα πιλοτικα δεν εχουν ωρα για φαγητο. Τα διαλειμματα ειναι αυτα που ηταν παντα!!!

νελλίτσα
30-03-11, 11:29
νομίζω ότι στη χώρα μας σφύζουμε από μεγαλόπνοες ιδέες... στην πράξη είναι που χωλαίνουμε

mariazil
30-03-11, 11:33
Κι αφού επικαλούμαστε τί γίνεται στο εξωτερικό, ας πάρουμε για παράδειγμα ... το καλύτερο! Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, που θεωρείται το πιο επιτυχημένο όλων. Δείτε εδώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, τους Εκπαιδευτικούς στόχους και την Ύλη που καλύπτει μια τάξη Δημοτικού στην Φινλανδία:
http://www.google.gr/url?sa=t&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.espoo.fi%2Fbinary.asp%3Fpath%3D1%3B28%3B11866%3B11703%3B23258%3B11855%3B12723%3B13671%3B50136%3B106459%3B106460%3B106461%26field%3DFileAttachment&ei=f-iSTevPLoer8AOXls3mAw&usg=AFQjCNEDjHlzzZiMkphi2NpZTpKr-az-Jw&sig2=7F1KCEbu7msDPTU6DfDSxA

lianakleopatra
30-03-11, 11:45
Κι αφού επικαλούμαστε τί γίνεται στο εξωτερικό, ας πάρουμε για παράδειγμα ... το καλύτερο! Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, που θεωρείται το πιο επιτυχημένο όλων. Δείτε εδώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, τους Εκπαιδευτικούς στόχους και την Ύλη που καλύπτει μια τάξη Δημοτικού στην Φινλανδία:
http://www.google.gr/url?sa=t&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.espoo.fi%2Fbinary.asp%3Fpath%3D1%3B28%3B11866%3B11703%3B23258%3B11855%3B12723%3B13671%3B50136%3B106459%3B106460%3B106461%26field%3DFileAttachment&ei=f-iSTevPLoer8AOXls3mAw&usg=AFQjCNEDjHlzzZiMkphi2NpZTpKr-az-Jw&sig2=7F1KCEbu7msDPTU6DfDSxA
Βλέπω ότι στη Φινλανδία δεν έχουν καταργηθεί τα θρησκευτικά...!

Δεν ξέρω πάντως για τα άλλα πιλοτικά σχολεία αλλά ίσως είμαστε απο τα λίγα που υπάρχουν οι προδιαγραφές για τις έξτρα δραστηριότητες. Τα παιδιά έχουν όλα απο 1 υπολογιστή, κάνουν τα περισσότερα μαθήματα στο σχολείο (μια επανάληψη κάνουμε σπίτι), λίγο στην ξένη γλώσσα χωλαίνουμε καθώς η δασκάλα δεν πληρώνεται καθότι ωρομίσθια (τι να κάνουν και αυτοί οι άμοιροι, τόσα χρόνια σπουδών και στο τέλος δουλεύουν για την ψυχή της γιαγιάς τους) και πάει όποτε θέλει στο σχολείο.
Εχουμε μία άριστη δασκάλα, η οποία φροντίζει, εκτός απο τις σχολικές δραστηριότητες, να "παρασύρει" τα παιδιά και σε εξωσχολικές ομαδικές δραστηριότητες, τα οποία ακολουθούν με χαρά και γενικώς υπάρχει ένα αξιοπρεπές σύστημα στο σχολείο.
Συμφωνώ όμως πως τα πράγματα είναι ωραία όταν τα αναγγέλουμε αλλά δύσκολα στην πράξη καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προδιαγραφές.
Αντί να ανοίγουν περισσότερα σχολεία, κλείνουν και αυτά που ήδη υπάρχουν, έλεος!!!

jannis
30-03-11, 11:49
Άσχετο ίσως...
λίγο μακριά... αλλά το δικό μου "αγαπημένο" είναι στον Καναδά
σκέφτομαι να στείλω στο υπουργείο ως "εισηγήσεις":p
Νηπιαγωγείο
http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/kindergarten_english_june3.pdf (http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/kindergarten_english_june3.pdf)

Νηπιαγωγείο/Δημοτικό με τάξη
http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/grades.html (http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/grades.html)


Νηπιαγωγείο/Δημοτικό με θέμα
http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/subjects.html (http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/subjects.html)

Εδώ δίνει πολύ καλές επεξηγήσεις για τον τρόπο σχεδιασμού του προγράμματος.
Πραγματικά διαβάζοντας τον τρόπο προσέγγισης τους πιστεύω ότι έτσι βοηθάνε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης

mariazil
30-03-11, 11:51
Βλέπω ότι στη Φινλανδία δεν έχουν καταργηθεί τα θρησκευτικά...!

Δεν ξέρω πάντως για τα άλλα πιλοτικά σχολεία αλλά ίσως είμαστε απο τα λίγα που υπάρχουν οι προδιαγραφές για τις έξτρα δραστηριότητες. Τα παιδιά έχουν όλα απο 1 υπολογιστή, κάνουν τα περισσότερα μαθήματα στο σχολείο (μια επανάληψη κάνουμε σπίτι), λίγο στην ξένη γλώσσα χωλαίνουμε καθώς η δασκάλα δεν πληρώνεται καθότι ωρομίσθια (τι να κάνουν και αυτοί οι άμοιροι, τόσα χρόνια σπουδών και στο τέλος δουλεύουν για την ψυχή της γιαγιάς τους) και πάει όποτε θέλει στο σχολείο.
Εχουμε μία άριστη δασκάλα, η οποία φροντίζει, εκτός απο τις σχολικές δραστηριότητες, να "παρασύρει" τα παιδιά και σε εξωσχολικές ομαδικές δραστηριότητες, τα οποία ακολουθούν με χαρά και γενικώς υπάρχει ένα αξιοπρεπές σύστημα στο σχολείο.
Συμφωνώ όμως πως τα πράγματα είναι ωραία όταν τα αναγγέλουμε αλλά δύσκολα στην πράξη καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προδιαγραφές.
Αντί να ανοίγουν περισσότερα σχολεία, κλείνουν και αυτά που ήδη υπάρχουν, έλεος!!!

Πολύ χαίρομαι για σας, πραγματικά!!! Έτσι μάλιστα, αξίζει το παιδί να μείνει στο σχολείο μέχρι τις 3, δεν θα το νιώθει σαν τιμωρία! Αλλά μέχρι να έχουν όλα τα σχολεία τις κατάλληλες υποδομές, ας μην μας παραμυθιάζουν!

mariazil
30-03-11, 11:59
Άσχετο ίσως...
λίγο μακριά... αλλά το δικό μου "αγαπημένο" είναι στον Καναδά
σκέφτομαι να στείλω στο υπουργείο ως "εισηγήσεις":p
Νηπιαγωγείο
http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/kindergarten_english_june3.pdf (http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/kindergarten_english_june3.pdf)

Νηπιαγωγείο/Δημοτικό με τάξη
http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/grades.html (http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/grades.html)


Νηπιαγωγείο/Δημοτικό με θέμα
http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/subjects.html (http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/subjects.html)

Εδώ δίνει πολύ καλές επεξηγήσεις για τον τρόπο σχεδιασμού του προγράμματος.
Πραγματικά διαβάζοντας τον τρόπο προσέγγισης τους πιστεύω ότι έτσι βοηθάνε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης

Επίσης πολύ καλό!!!
Δυστυχώς οι "εγκέφαλοι" που αποφασίζουν για τα δικά μας τα παιδιά δεν τα έχουν φαίνεται σε υπόληψη αυτά τα συστήματα!!! Αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί, φταίμε και οι γονείς που ανεχόμαστε και τροφοδοτούμε το σύστημα, παίζουμε δηλαδή το παιχνιδάκι τους. Αναρωτιέμαι δλδ γιατί όταν γίνεται πορεία για περικοπές μισθών γεμίζει η Αθήνα διαδηλωτές, αλλά καμμία οργάνωση γονέων δεν σκέφτηκε να κατεβεί στον δρόμο και να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση των σχολείων...

jannis
30-03-11, 12:07
Επίσης πολύ καλό!!!
Δυστυχώς οι "εγκέφαλοι" που αποφασίζουν για τα δικά μας τα παιδιά δεν τα έχουν φαίνεται σε υπόληψη αυτά τα συστήματα!!! Αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί, φταίμε και οι γονείς που ανεχόμαστε και τροφοδοτούμε το σύστημα, παίζουμε δηλαδή το παιχνιδάκι τους. Αναρωτιέμαι δλδ γιατί όταν γίνεται πορεία για περικοπές μισθών γεμίζει η Αθήνα διαδηλωτές, αλλά καμμία οργάνωση γονέων δεν σκέφτηκε να κατεβεί στον δρόμο και να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση των σχολείων...
Ελα ντε!
Η ακόμη καλύτερα να βγαίναν μαζί οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στου δρομους...

mariazil
30-03-11, 12:09
Επίσης, όσο ψάχνω στο ίντερνετ βρίσκω κι άλλα, όπως εδώ μια συζήτηση για το σχολικό ωράριο στην Γαλλία, όπου ως γνωστόν τα σχολεία λειτουργούν 4 ημέρες την εβδομάδα, από τις 9 μέχρι τις 3+ και όπως θα δείτε αυτό θεωρείται κουραστικό για τα παιδιά:
http://www.totalfrance.com/france/forum/viewtopic.php?t=59439

Lisa8
30-03-11, 13:38
Νάντια, Mariazil και Ζωή, με καλύψατε! Ευχαριστώ πολύ!
Γι' αυτούς όλους τους λόγους με έπιασε ένας πανικός χτες το βράδυ όταν το άκουσα στις ειδήσεις...
Πέρα από αυτό, γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν παιδάκια στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, και ιδιέταιρα στην α΄δημοτικού, και οι μαμάδες τους έχουν ήδη απευδήσει! Ολες μα όλες?
Με εξαίρεση κάποιο που γνωρίζω που όμως πάει σε ιδιωτικό...
Εάν όμως τα χρήματα δεν φτάνουν γιά ιδιωτικό, τι γίνεται?

Lisa8
18-04-11, 21:08
Λοιπόν, έμαθα γιατί θα γίνει αυτό!!!
Πρόσφατα, γνώρισα μία δημοσιογράφο που ασχολείται με την Παιδεία, (οπώτε όπως καταλαβαίνετε, η κοπέλα είναι μέσα στα πράγματα)
Μου είπε λοιπόν, οτι αυτό γίνεται για να καταργήσουν τα ολοήμερα, τα οποία και στοιχίζουν!
Εάν η κυβέρνηση έλεγε ευθύς εξ'αρχής "Κόβονται τα ολοήμερα", θα υπήρχε ένα κύμα αναταραχής.
Οπώτε, βρήκε την λύση αυτή, ωστε να μειώσει τα έξοδα και να μην φανεί στον κόσμο!
Η δημοσιογράφος μου είπε οτι δεν υπάρχει κανένα πλάνο για την παιδεία, γιατι απλά η προσοχή είναι όλη στραμμένη στο οικονομικό κομμάτι, και φυσικά αυτά που λένε περί αθλησης στο σχολείο τα απογεύματα κλπ είναι λόγια του αέρα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόγραμμα!!!
Τέλεια! Οπώτε ουσιαστικά τρώμε το πακετάκι του ολοήμερου και όπως προέβλεψα αρχικά (και πολλές φίλες ακόμα), τα παιδάκια μας θα σχολάνε απόγευμα, αδιάβαστα, και κατακοπα!!!
:twisted::twisted::twisted:

ΝΕΦΕΛΗ_1
18-04-11, 21:40
οσον αφορα το γυμνασιο, δεν θα γινει κατι που θα βοηθαει και θα καλυπτει τις ωρες που θα διαβαζαν τα παιδια στο σπιτι τους. δεν θα ειναι σε στυλ ενισχυτικης διδασκαλιας, αλλα θα μπουν επιπλεον ωρες οι οποιες θα αφορουν αλλα μαθηματα, πχ καλλιτεχνικα, μαθηματα τεχνολογιας, περιβαντολλογικα κτλ.

ας μην αυταπατομαστε, στην Ελλαδα ζουμε....δεν θα μπορουσαν να ειναι ολα τοσο ροδινα!!:rolleyes:

agentP
18-04-11, 22:03
Καλά τι σκέφτονται; Θα τους κρατάνε μια ώρα παραπάνω για να τρώνε πάνω στο θρανίο, που κάποιοι πατάνε κιόλας επάνω... και τι φαγητό; εδώ στο σχολείο μας το ψυγείο δεν χώραγε καλά καλά το φαγητό των παιδιών του ολοήμερου και είχε γίνει θέμα να πληρώσουν οι γονείς εξτρά την καθαρίστρια για να ζεσταίνει το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, επειδή η δασκάλα του ολοήμερου δεν ήταν αρμόδια για το ζέσταμα... Τι θα τρώνε 250 παιδιά κάθε μέρα στεγνό και εκτός ψυγείου που να μην θέλει ζέσταμα, πατατάκια, ή κάθε μέρα σάντουΙτς; δε πάνε καλά.

Lisa8
19-04-11, 09:48
Καλά τι σκέφτονται; Θα τους κρατάνε μια ώρα παραπάνω για να τρώνε πάνω στο θρανίο, που κάποιοι πατάνε κιόλας επάνω... και τι φαγητό; εδώ στο σχολείο μας το ψυγείο δεν χώραγε καλά καλά το φαγητό των παιδιών του ολοήμερου και είχε γίνει θέμα να πληρώσουν οι γονείς εξτρά την καθαρίστρια για να ζεσταίνει το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, επειδή η δασκάλα του ολοήμερου δεν ήταν αρμόδια για το ζέσταμα... Τι θα τρώνε 250 παιδιά κάθε μέρα στεγνό και εκτός ψυγείου που να μην θέλει ζέσταμα, πατατάκια, ή κάθε μέρα σάντουΙτς; δε πάνε καλά.

Δεν νομίζω οτι έχουν σκεφθεί κάτι. Είπαμε! Δεν υπάρχει κάποιο προγραμμα!
Το όλο σκηνικό είναι στον αέρα!

aggelomarios
19-04-11, 10:13
Κοριτσια με απασχολει κι εμενα αυτο το θεμα αν και εμεις θα παμε Α' Δημοτικου το Σεπτεμβριο του 2012 αλλα το σχολειο που ειναι κοντα μας ειναι ενα απο τα 800 πιλοτικα...πεστε μου βρε κοριτσια πως ενα παιδακι που απο το νηπιαγωγειο που σχολαει στις 12.15 ξαφνικα μεσα σε ενα χρονο του λες κατσε και 2 ωριτσες ακομα και φαε πανω στο θρανιο γιατι φυσικα και δεν υπαρχουν οι καταλληλες υποδομες και μετα γυρνα και στο σπιτι διαβασε κι εκει κανα 2ωρο πηγαινε και κανα 2ωρο Αγγλικα...ε και στις 8 πεσε να ξεραθεις γιατι θα τα' χεις παιξει ως οφειλει αλλωστε να κανει ενα 6χρονο που πριν απο εναν χρονο απλα επαιζε με πλαστελινες και ζωγραφιζε!!! Το παθαινει το παιδακι το σοκ ή δεν το παθαινει??? Αρχιζει να γκρινιαζει καθε μερα που παει σχολειο ή δεν γκρινιαζει...μεχρι που σκεφτομαι να τον γραψω στο σχολειο που ειναι κοντα στη μητερα μου που εχει το νορμαλ ωραριο και τα πρωτακια σχολανε 1 παρα...

mmaria
19-04-11, 10:19
μακαρι να γινει. ψαχνουμε ολοι εναγωνιως την καποια γηραια ή αλλοδαπη κυρια που θα παιρνει τα παιδια μας απο το σχολειο. και θα τους προσφερει τι? μονο ενα φαι ζεσταμενο.
καλυτερα να μενουν στο σχολειο να ψιλοδιαβαζουν ή να κανουν δραστηριοτητες.

aggelomarios
19-04-11, 10:28
Οκ αυτο βολευει τους γονεις...αλλα τα παιδια???? Ειδικα αυτα της 1ης και 2ας δημοτικου????
Η' πραγματικα πιστευεις οτι το ελληνικο κρατος θα διαθεσει χρηματα για να πληρωσει extra εκπαιδευτικους που θα κανουν τις οποιες δραστηριοτητες στα παιδια μας??? Και τα παιδια που θα τρωνε???? Πανω στα θρανια??? Ποιος θα ζεσταινει το φαγητο τοσων παιδιων??? Ποιος θα καθαριζει μετα????

mmaria
19-04-11, 10:49
μα... ειναι λεει απλως μια προταση του παιδαγωγικου ινστιτουτου. σαν σκεψη και προταση δεν ειναι κακη αρκει να συνοδευεται απο καταλληλο σχεδιασμο. ουτε διαβασμα να χρειαζεται μετα, ουτε εξω αγγλικα, ουτε εξω μπασκετα κτλ

Φαίη2010
19-04-11, 10:53
Νομιζω το ολοημερο σαν ιδεα ειναι κατι πολυ ωραιο, αν εφαρμοζεται οπως στο εξωτερικο. Δηλ. να υπαρχει το προσωπικο, δηλ. οι παιδαγωγοι που θα εχουν τους καταλληλους χωρους να ασχοληθουν δημιουργικα με το παιδι. Για να υπαρχουν εθελοντικες δραστηριοτητες στο απογευματινο προγραμμα πχ κολυμβηση ή θεατρο κτλ οπως υπαρχουν στα σχολεια εδω θα πρεπει να πληρωνει το κρατος (ή το σχολειο αν ειναι ιδιωτικο) τοσο το προσωπικο αλλα και τα υλικα και για την διατηρηση αυτων των χωρων.
Συμφωνω λοιπον με τις αμφιβολιες σας. Αν το σχολειο του γιου μου δεν ειχε δικη του κουζινα με 2 και 3 μενου για επιλογη δεν θα τον εστελνα στο ολοημερο. Τα παιδακια ειναι μοιρασμενα σε μικρες ομαδες, δηλ. μαξιμουμ 15 παιδακια...συνηθως ειναι γυρω στα 10 και στον χωρο υπαρχουν1 ως 2 παιδαγωγοι που τα διαβαζουν και κατοπιν φροντιζουν να τα απασχοληθουν ειτε με ομαδικα παιχνιδια ειτε με αλλες δραστηριοτητες. Επισης εκει υπαρχει και η δυνατοτητα, κατοπιν μεσημεριανου και ασκησεων για το σπιτι, να λαβει μερος το παιδι πχ σε μαθημα καποιου μουσικου οργανου, σε χορωδια, σε ομαδα τσιρκου ή ενοργανης γυμναστικης, σε κολυμβηση ή σε μια ξενη γλωσσα.
Ετσι δεν χρειαζεται το παιδι να τρεχει απο δω και κει μετα το σχολειο και οταν γυρναει σπιτι ειναι χορτατο απο φαι κα παιχνιδι και δεν εχει την εγνοια του διαβασματος.
Ισως ακουγονται ονειρο απατηλο ολα αυτα αλλα ειναι μια πραγματικοτητα σχεδον στο καθε δημοσιο σχολειο εδω που προσφερει την δυνατοτητα του ολοημερου.
Ασφαλως και υπαρχει ομως και η συνεργασια των γονεων. Πχ βοηθανε αν χρειαστει καπου επιδιορθωση (και δεν τα ριχνουν ολα στο κρατος αλλα βαζουν το χερακι τους και βοηθανε στην πραξη). Βοηθανε στην καντινα μεσα εστω για λιγες ωρες...οτι μπορει ο καθενας. Πχ εγω ειμαι σε μια ομαδα που κανουμε τα γλυκα για τα παιδια.
Σε ορισμενα σχολεια δεν χρειαζεται να πληρωνουν τιποτα για την φυλαξη των παιδιων ουτε για τις ομαδες σε αλλα πληρωνεις ταεξτρα πχ μονο για το μαθημα κιθαρας και σε αλλα δινεις κατι μονο για το φαι. Εξαρταται απτην περιοχη και το σχολειο.
Στο πλανο ειναι τα περισσοτερα εξοδα στο μελλον να καλυπτονται απτο κρατος αλλα κατι τετοιο προφανως θα αργησει. Παντως ολοι οι γονεις δινουν το κατιτις τους και οικονομικο και βοηθανε οπου χρειαστει.
Αλλα υπαρχουν οι υποδομες. Για αυτες πρεπει να παλεψετε!
Τοτε θα πηγαινουν με ευχαριστηση τα μικρα στο ολοημερο. Εγω αρχικα δεν τον ειχα γραψει και μου το ζητησε μονος του επειδη ακουει απτα αλλα τι κανουνε, πως τα περνανε κτλ:lol:
Επισης πρεπει να πω οτι τα σχολεια που δεν ειναι ολοημερα εδω στηριζονται απο ομαδες γονεων που εχουν νοικιασει καποιους χωρους και τους εχουν εξοπλισει καταλληλα, και πληρωνουν πχ δυο παιδαγωγους και ετσι μπορουν και εργαζονται κανονικα. Αν μοιραζονται τα εξοδα πεφτει ποιο ευκολα στο καθε σπιτικο. Ειναι θεμα οργανωσης. Και επειτα ας ζητηθει οικον. στηριξη απτο κρατος. Αν δεν υπαχουν υποδομες ειναι υποχρεωμενοι να φροντισουν τουλαχιστον να συμβαλουν για κατι τετοιο

aggelomarios
19-04-11, 11:10
Συγνωμη Φαιη μου που μενεις?? Γιατι σιγουρα οχι στην Ελλαδα...
Τα σχολεια στην Ελλαδα οχι κουζινα δεν εχουν, ουτε καν τραπεζαρια...
Οσο για το εαν ΔΕΝ θα κανουν Αγγλικα ή οποια αλλη ξενη γλωσσα εκτος σχολειου μεχρι στιγμης δεν εχω βρει ουτε ΜΙΑ μητερα που το παιδι της κανει Αγγλικα στο σχολειο και δεν το στελνει και σε φροντιστηριο εκτος...επομενως και μεχρι τις 3 θα καθονται και μετα θα τρεχουν σαν παλαβα σε εξωσχολικες δταστηριοτητες! Απλα εμενα με νευριαζει το απολυτο του πραγματος...φυσικα και οσες μητερες εργαζονται και θελουν να τα αφηνουν τα παιδια τους μεχρι τις 2 ή 3 αλλα αφου εγω εχω ευελικτο ωραριο (ειμαι νοσηλευτρια) γιατι με υποχρεωνεις να αφηνω το παιδι μου εως τις 2??? Θεωρω οτι για ενα παιδι 6 χρονων να πηγαινει σχολειο απο τις 8 εως τις 2 ειναι πααααρα πολυ και ειδικα με την υλη που εχουν αρα το διαβασμα εχει και συνεχεια μετα σχολειο...το θεωρω ασκοπο στα 6 του να κανει υπολογιστες ειδικα εαν υπαρχει μονο ενα pc την ταξη και αυτο χαλασμενο αρα εκεινη την ωρα καθονται και ζωγραφιζουν!!!!!(ετσι συμβαινει στο δικο μας σχολειο).

aggelomarios
19-04-11, 11:11
Καλες ειναι οι εξαγγελιες αλλα χρειαζονται και οι καταλληλες προυποθεσεις και υποδομες που δυστυχως στην Ελλαδα ειναι οχι απλα ανεπαρκης αλλα ουτε στοιχειωδης!!!!!!!

Φαίη2010
19-04-11, 11:30
Ναι ναι εχετε χιλια δικια!
Αφου το εγραψα και πιο πανω. Μενω εξωτερικο! Και σας δινω δικιο πως εφοσον ΔΕΝ υπαρχουν εκει οι υποδομες, τουλαχιστον τα στοιχειωδη πχ μια κουζινα να τρωει το παιδι ενα ζεστο φαγητο το μεσημερι, το θεωρω ανευθυνο να υποχρεωνουν τα μικρα να μενουν εκει ως αργα.
Το pc δεν το θεωρω εξαρχης εγω δημιουργικη απασχοληση, ιδιως για ενα 6χρονο. ;)
Στο σχολειο του μικρου μου τα pc τα συγκεντρωσαν οι γονεις απο διαφορες εταιρειες που γινοτανε ως δωρεες, και μερικα αγορασαμε και ως γονεις συμβαλλοντας ο καθενας απο κατι, για να φτασουν για ολα τα παιδια.
Πιο πανω ανεφερα πως ειναι εδω, για να δειτε πως μπορει να λειτουργει το ολοημερο και ειναι και κατι πολυ ωραιο αρκει να υπαρχουν ομως τα βασικα.
Αλλα ηθελα ακομη να πω πως και εδω δεν μας τα χαριζει ολα το κρατος. Κινουμαστε και εμεις. Εδω το ολοημερο δεν ειναι υποχρεωτικο,ειναι επιλογη των γονεων και στην δικια μας περιπτωση ΚΑΙ του μικρου μας.
Και εγω αν δεν ειχε κουζινα να τρωει ενα ζεστο φαγητακι, που ειναι σαν σπουργιτι,δεν θα τον εστελνα.
Παντως σε γενικες γραμμες θελω να πω πως κυριως για τους γονεις που εργαζονται ειναι μια ωραια εναλλακτικη λυση να μενει το παιδι με τους συμμαθητες του και το απογευμα, να τρωνε μαζι να διαβαζουν μαζι. Ειναι ωραια εμπειρια. Και αν δεν βοηθαει το κρατος και εχετε αναγκη το ολοημερο, κινηθειτε και μονοι σας, σαν ομαδες γονεων, να βρειτε χωρους προσωπικο και να βοηθατε και εσεις και...ολα γινονται!
Αλλα να υποχρεωνουν γονεις και παιδια δεν ειναι σωστο.
Αληθεια ειναι υποχρεωμενα τα παιδια να φοιτουν σε αυτα τα πιλοτικα σχολεια; Η μπορειτε να τα αλλαξετε; Γιατι αν δεν συμφωνειτε με το προγραμμα που ακολουθουν..δεν εχει νοημα νομιζω

aggelomarios
19-04-11, 11:32
Δυστυχως Φαιη μου ειναι υποχρεωτικο τουλαχιστον σε αυτα τα 800 πιλοτικα απο τις 8 εως τις 2 σε ΟΛΕΣ τις ταξεις του δημοτικου...:rolleyes:

eirinitas
19-04-11, 16:11
Το δυστυχώς,ούτε κι αυτοί που θέλουν να περάσουν όλα αυτά τα νέα μετρα στην παιδεία ζούν στην Ελλάδα. Θα γελάσει κι ο κάθε πικραμένος.

Lisa8
19-04-11, 16:24
Αυτό που άκουσα στις ειδήσεις, ήταν οτι τον Σεπτέμβριο του 2011, 800 σχολεία θα είναι πιλοτικά στο πρόγραμμα ως τις 15:00. Ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2012 όλα τα σχολεία θα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο!

Φαίη2010
19-04-11, 18:10
Καλα δεν μπορειτε να κανετε κατι; Ειναι δυνατον να σας επιβαλλουν να αφηνετε το παιδι σας εκει χωρις μεσημεριανο φαγητο μεσα στις ιδιες τις αιθουσες διδασκαλιας, χωρις καταλληλο προσωπικο, ή μαλλον χωρις το αναγκαιο προσωπικο;
Και ενταξει διαχωρισμο δεν βλεπω εγω σε πιλοτικα ή μη. Απλα αυτα ετυχε να δοκιμασουν πρωτα την πικρογλυκη γευση απτα νεα σχεδια.
Δεν ειναι δυνατον. Προσπαθειστε να οργανωθειτε, να κινηθειτε.
Με το ζορι δηλ;
Εδω υποχρεωνουν τα σαντουιτσαδικα εφοσον προσφερουν ποτα να εχουν και τουαλετες...οχι στα σχολεια που θα μενουν παιδακια και θα χτυπανε 8ωρα και βαλε να μην εχει μια κουζινα της προκοπης. Δεν μπορειτε να το θεσετε αυτο και καποια αλλα βασικα ως προυποθεση;
Αν οργανωθουν ολοι οι συλλογοι Γονεων και Κηδεμονων απο αυτα τα 800 πιλοτικα;

aggelomarios
19-04-11, 18:14
Μολις γυρισαμε απο το κολυμβητηριο του μικρου οπου ειδα την κουμπαρα μου που ειναι δασκαλα...μου ειπε οτι εαν γινει κατι τετοιο θα γελασει καθε πικραμενος...φαντασου μου λεει ενας φουρνος μικροκυματων για 400 παιδια και 2 τραπεζοκομες. Στο συγκεκριμενο σχολειο (οπως και σε αλλα φανταζομαι) δεν υπαρχει κουζινα και ως τραπεζαρια νοειται η αιθουσα συγκεντρωσεων του σχολειου....

Lisa8
19-04-11, 18:30
Καλα δεν μπορειτε να κανετε κατι; Ειναι δυνατον να σας επιβαλλουν να αφηνετε το παιδι σας εκει χωρις μεσημεριανο φαγητο μεσα στις ιδιες τις αιθουσες διδασκαλιας, χωρις καταλληλο προσωπικο, ή μαλλον χωρις το αναγκαιο προσωπικο;
Και ενταξει διαχωρισμο δεν βλεπω εγω σε πιλοτικα ή μη. Απλα αυτα ετυχε να δοκιμασουν πρωτα την πικρογλυκη γευση απτα νεα σχεδια.
Δεν ειναι δυνατον. Προσπαθειστε να οργανωθειτε, να κινηθειτε.
Με το ζορι δηλ;
Εδω υποχρεωνουν τα σαντουιτσαδικα εφοσον προσφερουν ποτα να εχουν και τουαλετες...οχι στα σχολεια που θα μενουν παιδακια και θα χτυπανε 8ωρα και βαλε να μην εχει μια κουζινα της προκοπης. Δεν μπορειτε να το θεσετε αυτο και καποια αλλα βασικα ως προυποθεση;
Αν οργανωθουν ολοι οι συλλογοι Γονεων και Κηδεμονων απο αυτα τα 800 πιλοτικα;


Λυπάμαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου αλλά δυστηχώς πρέπει να το θέσω έτσι : "Εντώ Ελλάντα"

kyra
19-04-11, 18:49
Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα? Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα παιδιά μένουν μέχρι τις 4.00 στο ολοήμερο. Δηλαδή από τις 12.15 μέχρι τις 15.00 θα γίνει η ζημιά? Ας μην φάνε τα παιδάκια μας το μεσημέρι ζεστό φαγητό. Ας φάνε στις 3 που θα γυρίσουν σπίτι, δεν είναι και για καταστροφή. Τις Κυριακές που είμαστε σπίτι δεν ξέρω καμία οικογένεια που να τρώει στη 13.00 φαγητό. Ναι, θα τρώνε στα θρανία, ναι, θα τρώνε ένα σάντουιτς και στο σπίτι το φαγάκι τους (το προτιμώ παρά να τρώνε μουσακά στο θρανίο). Θα είναι 7 χρονών παιδιά. Μπορούν να μάθουν να καθαρίζουν τα χέρια τους, να καθαρίζουν το θρανίο τους ακόμα και να ζεσταίνουν το φαγητό τους (εμένα ο γιος μου ήδη από τα 5 εξυπηρετείται κατά πολύ μόνος του). Μπορούμε να έχουμε οι γονείς μία αξιοπρέπή τουαλέτα. όχι δεν διαβάζουν 2 ώρες το απόγευμα τα 7χρονα και αν διαβάζουν είναι λάθος, ούτε έχουν κάθε μέρα αγγλικά. Διαβάζω τα μηνύματά σας και έχω την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε την καταστροφή. Ας δώσουμε μία ευκαιρία, όχι στο κράτος που μας έχει προδώσει, αλλά στο σχολείο και στους γονείς που θα συνεργαστούν να φτιάξουν ένα φιλόξενο περιβάλλον.
Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ σε κανέναν, απλά σκέφτομαι, γιατί τέτοια άρνηση......

aggelomarios
19-04-11, 19:09
Συγνωμη kyra αλλα οπως προειπα οσες μαμαδες αφηνουν τα παιδια τους στο ολοημερο καλα κανουν και τα αφηνουν..απλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι εγω που ΔΕΝ θελω να το αφησω (διοτι θεωρω οτι ειναι παρα πολυ για ενα παιδι που περισυ πηγε νηπιο για 4 ωρες ξαφνικα να πρεπει να κατσει στο σχολειο 6) πρεπει υποχρεωτικα να το κανω...οσο για το εαν ενα παιδι 7 χρονων διαβαζει 2 ωρες στο σπιτι του συγνωμη αλλα ΟΛΕΣ οι μαμαδες που εχουν παιδακια σε αυτην την ηλικια ριχνουν κατι ξεγυρισμενα 2ωρα και 3ωρα καθε απογευμα μαζι με τα παιδια τους...τι να πω?? Ψεματα μου λενε ολες???

ZWH
19-04-11, 19:16
Γιατι δεν υπαρχουν οι προυποθεσεις για να ζουν ανθρωπινα τα παιδια μας στο σχολειο.
Τα παιδια μας δεν ειναι ρομποτακια. Ειναι ανθρωποι με συναισθηματα και αναγκες.
Δεν μπορει να τους πετας ενα σαντουιτς πανω σε ενα βρωμικο θρανιο για να φαει ή να περιμενει να γυρισει στις 3 και τις 3.30 για να φαει λιγο φαγητο.
Τα παιδια ειναι ορθια απο τις 7 και δεν σταματανε καθολου μεχρι το βραδυ που πεφτουν για υπνο.
Οι εργαζομενοι ενηλικες παιρνουν μαζι τους φαγητο σε ταπερ και τρωνε στα γραφεια τους ή σε χωρο που τους παραχωρει η εταιρεια τους, τα ανηλικα εργαζομενα παιδια μας (ναι γιατι ειναι εργαζομενα και μαλιστα κανουν βαρια εργασια χωρις ωραριο) δεν εχουν αυτο το δικαιωμα?
Γιατι? Γιατι να δωσω ευκαιρια στο κρατος? Για ποιον λογο?
Θελουν να κανουν τα σχολεια οπως στο εξωτερικο. Παροτι καποιοι απο αυτους εχουν περασει απο σχολεια του εξωτερικου, απο κολλεγια κτλ, δεν κανουν τιποτα για να τους μοιασουν. Το ωραριο ειναι το θεμα τους? Σε αυτο μονο θα μοιασουν στα σχολεια του εξωτερικου?
Καταρχην που ειναι αυτο που ελεγαν οτι θα εμεναν οι τσαντες στο σχολειο? Η 10κιλη τσαντα του παιδιου μου πηγαινοερχεται καθημερινα σχολειο σπιτι σπιτι σχολειο. Τα μαθηματα στο 7χρονο? Απιστευτα!!! Δεν συζηταω για το αλλο που πηγαινει στην εκτη....
Που ειναι οι αιθουσα (καφετερια) για το φαγητο τους? ΠΟυ ειναι τα σαπουνια για να πλενουν τα χερια τους? Μονο περσι ειχαν γιατι ειχαν χεστει για την γριπη.
Που ειναι ολα αυτα? Πως φτιαχνουν τα σχολεια χωρις τα στοιχειωδη?
Εχοντας περασει τα παιδια μου απο σχολεια του εξωτερικου εχω να πω οτι δεν εχουν καμια απολυτως σχεση, ουτε κτιριακα, ουτε μαθησιακα. Γιατι εκει η μαθηση γινεται μεσα απο παιχνιδι και οχι μεσα απο καταναγκαστικα εργα.

Lisa8
19-04-11, 19:18
Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα? Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα παιδιά μένουν μέχρι τις 4.00 στο ολοήμερο. Δηλαδή από τις 12.15 μέχρι τις 15.00 θα γίνει η ζημιά? Ας μην φάνε τα παιδάκια μας το μεσημέρι ζεστό φαγητό. Ας φάνε στις 3 που θα γυρίσουν σπίτι, δεν είναι και για καταστροφή. Τις Κυριακές που είμαστε σπίτι δεν ξέρω καμία οικογένεια που να τρώει στη 13.00 φαγητό. Ναι, θα τρώνε στα θρανία, ναι, θα τρώνε ένα σάντουιτς και στο σπίτι το φαγάκι τους (το προτιμώ παρά να τρώνε μουσακά στο θρανίο). Θα είναι 7 χρονών παιδιά. Μπορούν να μάθουν να καθαρίζουν τα χέρια τους, να καθαρίζουν το θρανίο τους ακόμα και να ζεσταίνουν το φαγητό τους (εμένα ο γιος μου ήδη από τα 5 εξυπηρετείται κατά πολύ μόνος του). Μπορούμε να έχουμε οι γονείς μία αξιοπρέπή τουαλέτα. όχι δεν διαβάζουν 2 ώρες το απόγευμα τα 7χρονα και αν διαβάζουν είναι λάθος, ούτε έχουν κάθε μέρα αγγλικά. Διαβάζω τα μηνύματά σας και έχω την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε την καταστροφή. Ας δώσουμε μία ευκαιρία, όχι στο κράτος που μας έχει προδώσει, αλλά στο σχολείο και στους γονείς που θα συνεργαστούν να φτιάξουν ένα φιλόξενο περιβάλλον.
Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ σε κανέναν, απλά σκέφτομαι, γιατί τέτοια άρνηση......


Να σε ενημερώσω καταρχήν οτι τα περισσότερα παιδάκια δεν πάνε ολοήμερο! Μόνο 800 σχολεία περίπου στην Ελλάδα έχουν τέτοια επιλογή, και σε αυτά τα περισσότερα παιδιά δεν πάνε ολοήμερο!
Εάν δε γνωρίζεις κάποια οικογένεια που τρώει στις 1:00, ε, μόλις γνώρισες την δική μου!
Εάν δεν γνωρίζεις κάποια μανούλα που περνάει χρόνο με τα παιδάκια της, ε, μόλις γνώρισες εμένα!
Εάν δεν γνωρίζεις παιδάκια που έχουν εξωσχολικές δραστηριώτητες (άθληση, αγγλικά κλπ), ε, μόλις γνώρισες τα δικά μου!
Εαν δεν γνωρίζεις 6χρονα που είναι ήδη εξαντλημένα όταν γυρίζουν από το σχολείο 12:15, ε, μόλις γνώρισες τα δικά μου!
Εάν δεν γνωρίζεις παιδάκια που θέλουν να παιξουν και να ξεκουραστούν, ε, μόλις γνώρισες τα δικά μου!

Αλήθεια, τα δικά σου αντέχουν? Προλαβαίνουν? Παίζουν? Εσυ προλαβαίνεις να τα δεις λίγο? Αθλούνται? Μαθαίνουν αγγλικά? Τρώνε? Ξεκουράζονται?
Εαν ναι, πότε?

kyra
19-04-11, 19:20
Συγνωμη kyra αλλα οπως προειπα οσες μαμαδες αφηνουν τα παιδια τους στο ολοημερο καλα κανουν και τα αφηνουν..απλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι εγω που ΔΕΝ θελω να το αφησω (διοτι θεωρω οτι ειναι παρα πολυ για ενα παιδι που περισυ πηγε νηπιο για 4 ωρες ξαφνικα να πρεπει να κατσει στο σχολειο 6) πρεπει υποχρεωτικα να το κανω...οσο για το εαν ενα παιδι 7 χρονων διαβαζει 2 ωρες στο σπιτι του συγνωμη αλλα ΟΛΕΣ οι μαμαδες που εχουν παιδακια σε αυτην την ηλικια ριχνουν κατι ξεγυρισμενα 2ωρα και 3ωρα καθε απογευμα μαζι με τα παιδια τους...τι να πω?? Ψεματα μου λενε ολες???

Καλέ, τί συγνώμη, κουβέντα κάνουμε.:wink::wink: Καταρχήν δεν μιλάμε για το τί θελω εγώ κι εσύ. Μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μας επιβληθεί. Οπότε ρωτώ: Ποιος βάζει ως όριο το 4 ώρες? Από πού προκύπτει ότι το 4 είναι το κανονικό και το 6 το πολύ?
Ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου και ένα της πρώτης έχουν διαφορά στις αντοχές (που είναι τεράστιες έτσι κι αλλιώς και στις δύο περιπτώσεις). Και φυσικά οι εκπαιδευτικοί θα βρουν κάτι να κάνουν τα παιδάκια τις δύο ώρες παραπάνω, δεν νομίζω ότι θα τα ξαμολάνε στην αυλή και να πίνουν καφέ, εργάσιμη ώρα θα είναι γι αυτούς.
Τί να σας πω. Μάλλον είναι δύο πράγματα:
1. Δεν είμαι καθόλου προστατευτική με τα παιδιά μου (τα έχω δει να είναι ώρες ατελείωτες στο πόδι χωρίς να κουράζονται, οπότε δεν φοβάμαι μην κουραστούν ή μη δεν φάνει ζεστό φαί ή μήπως δεν έχουν πληθεί καλά). Θα έρθουν σπίτι να τα κάνουν όλα αυτά.
2. Αγαπούσα το σχολείο μου (το δημοτικού τουλάχιστον) τόσο πολύ που νομίζω θα ήμουν χαρούμενη άλλες δύο ώρες με τους φίλους μου.

Γενικά πάντως νομίζω ότι κάθε αλλαγή, με τη συνεργασία σχολείου και γονιών μπορεί να είναι καλή για τα παιδιά.

aggelomarios
19-04-11, 19:23
Σιγουρα κουβεντα κανουμε και μπορουμε να διαφωνουμε;)
Απλα δεν θελω τα παιδια μου να τρεχουν σαν το Βεγγο απο το 6 τους...κατι που ουτως ή αλλως θα γινει καποια στιγμη. Θεωρω οτι ενα παιδι στο νηπιο δεν εχει καμια διαφορα με ενα παιδακι της Α δημοτικου...τι κανει τη διαφορα? Οι 3 μηνες του καλοκαιριου???? Η φιλη μου η δασκαλα εχει βαρεσει μπιελες με την κορη της που φετος παει Α'...και ειναι και δασκαλα!!! Τα 3ωρακια καθε απογευμα τα εχει σιγουρα!!!

ZWH
19-04-11, 19:30
Μα δεν εχει να κανει με το αν τα παιδια αγαπουν ή οχι το σχολειο. Τα δικα μου το λατρευουν και αν τυχει να ειναι αρρωστα καποια μερα και δεν πανε σχολειο γκρινιαζουν απιστευτα.
Εχει να κανει με τις αντοχες των παιδιων που ναι μεν ειναι διαφορετικες ενος παιδιου που παει στο νηπιο και ενος που παει στην πρωτη αλλα δεν κανουν τα ιδια πραγματα!!!
Οταν το παιδι σχολαει στις 2 (τα δικα μου πηγαινουν σε ενα απο τα 800) τρωνε μεχρι τις 2.30 και αμεσως ξεκινανε το διαβασμα (ο μικρος μου πηγαινει δευτερα και θελει τουλαχιστον 2 με 3 ωρες διαβασμα) βαλε και τις εξωσχολικες δραστηριοτητες που εχει, πεφτει για υπνο κομματια στις 9. Δεν εχει παιξει, δεν εχει δει τηλεοραση, δεν εχει χαρει σαν παιδι. Αυτο θελουμε για τα παιδια μας?
Δεν καθονται στο σχολειο για διασκεδαση. Κανουν μαθημα, το μυαλο κουραζεται και κουραζεται αλλο τοσο στο σπιτι με τον ογκο των μαθηματων.

kyra
19-04-11, 19:30
Να σε ενημερώσω καταρχήν οτι τα περισσότερα παιδάκια δεν πάνε ολοήμερο! Μόνο 800 σχολεία περίπου στην Ελλάδα έχουν τέτοια επιλογή, και σε αυτά τα περισσότερα παιδιά δεν πάνε ολοήμερο!
Εάν δε γνωρίζεις κάποια οικογένεια που τρώει στις 1:00, ε, μόλις γνώρισες την δική μου!
Εάν δεν γνωρίζεις κάποια μανούλα που περνάει χρόνο με τα παιδάκια της, ε, μόλις γνώρισες εμένα!
Εάν δεν γνωρίζεις παιδάκια που έχουν εξωσχολικές δραστηριώτητες (άθληση, αγγλικά κλπ), ε, μόλις γνώρισες τα δικά μου!
Εαν δεν γνωρίζεις 6χρονα που είναι ήδη εξαντλημένα όταν γυρίζουν από το σχολείο 12:15, ε, μόλις γνώρισες τα δικά μου!
Εάν δεν γνωρίζεις παιδάκια που θέλουν να παιξουν και να ξεκουραστούν, ε, μόλις γνώρισες τα δικά μου!

Αλήθεια, τα δικά σου αντέχουν? Προλαβαίνουν? Παίζουν? Εσυ προλαβαίνεις να τα δεις λίγο? Αθλούνται? Μαθαίνουν αγγλικά? Τρώνε? Ξεκουράζονται?
Εαν ναι, πότε?

Αχ μην μου επιτίθεσαι και δεν έχω κέφι τώρα για να ανταλλάξουμε προσβολές.;) Ας το κρατήσουμε πολιτισμένα. Δεν έχω όρεξη να σε ανταγωνιστώ στη μητρότητα, οκ είσαι καλύτερη από μένα. Πάμε παρακάτω:
Δεν μπορείς να κρίνεις ένα εκπαιδευτικό σύστημα από τις προσωπικές σου εμπειρίες. Και αν θεωρείς τόσο σημαντικό να τρώνε τα παιδιά στη 1 και αν οι δύο παραπάνω ώρες σχολείο δεν σου επιτρέπουν να ασχοληθείς με τα παιδιά σου και να τους κάνεις εξωσχολικές δραστηριότητες, τότε, τί να πω? Εμείς τα καταφέρνουμε όλα:lol::lol::lol:

ΥΓ. αλήθεια τρώτε οικογενειακώς στη 1.00? Καλά δεν δουλεύει κανένας σας?

ZWH
19-04-11, 19:32
Το φαγητο ειναι το θεμα μας ή το εξαντλητικο ωραριο των παιδιων? Και ολα αυτα γιατι?
Τονιζω οτι υπαρχει τεραστια διαφορα μεταξυ νηπιου και δημοτικου!!!!

aggelomarios
19-04-11, 19:32
Μα δεν εχει να κανει με το αν τα παιδια αγαπουν ή οχι το σχολειο. Τα δικα μου το λατρευουν και αν τυχει να ειναι αρρωστα καποια μερα και δεν πανε σχολειο γκρινιαζουν απιστευτα.
Εχει να κανει με τις αντοχες των παιδιων που ναι μεν ειναι διαφορετικες ενος παιδιου που παει στο νηπιο και ενος που παει στην πρωτη αλλα δεν κανουν τα ιδια πραγματα!!!
Οταν το παιδι σχολαει στις 2 (τα δικα μου πηγαινουν σε ενα απο τα 800) τρωνε μεχρι τις 2.30 και αμεσως ξεκινανε το διαβασμα (ο μικρος μου πηγαινει δευτερα και θελει τουλαχιστον 2 με 3 ωρες διαβασμα) βαλε και τις εξωσχολικες δραστηριοτητες που εχει, πεφτει για υπνο κομματια στις 9. Δεν εχει παιξει, δεν εχει δει τηλεοραση, δεν εχει χαρει σαν παιδι. Αυτο θελουμε για τα παιδια μας?
Δεν καθονται στο σχολειο για διασκεδαση. Κανουν μαθημα, το μυαλο κουραζεται και κουραζεται αλλο τοσο στο σπιτι με τον ογκο των μαθηματων.


ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!!!!!!!:p:p
Οταν λεω οτι δεν υπαρχει διαφορα αναμεσα στο νηπιο και στο παιδακι που παει Α' δημοτικου εννοω στο παιδι σαν παιδι και σαν προσωπικοτητα...αναμφιβολα η διαφορα αναμεσα στο νηπιαγωγειο και την Α δημοτικου ειναι τεραστια!

Lisa8
19-04-11, 19:37
Αχ μην μου επιτίθεσαι και δεν έχω κέφι τώρα για να ανταλλάξουμε προσβολές.;) Ας το κρατήσουμε πολιτισμένα. Δεν έχω όρεξη να σε ανταγωνιστώ στη μητρότητα, οκ είσαι καλύτερη από μένα. Πάμε παρακάτω:
Δεν μπορείς να κρίνεις ένα εκπαιδευτικό σύστημα από τις προσωπικές σου εμπειρίες. Και αν θεωρείς τόσο σημαντικό να τρώνε τα παιδιά στη 1 και αν οι δύο παραπάνω ώρες σχολείο δεν σου επιτρέπουν να ασχοληθείς με τα παιδιά σου και να τους κάνεις εξωσχολικές δραστηριότητες, τότε, τί να πω? Εμείς τα καταφέρνουμε όλα:lol::lol::lol:

ΥΓ. αλήθεια τρώτε οικογενειακώς στη 1.00? Καλά δεν δουλεύει κανένας σας?

Δεν σου επιτίθομαι, ομώς πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως τα προλαβαίνεις! Επισις δεν καταλαβαίνω πως αντέχουν τα δικά σου! Ακόμη, δεν καταλαβαίνω τις μητέρες (που δυστηχώς είναι αρκετές) που απλώς αναζητούν να παρκαρουν τα παιδιά τους και δεν τις νοιάζει τι και πως!

ΥΓ. Οταν ειπα οικογενειακώς εννοούσα (μάλλον λαθος διατύπωση) τα άτομα που βρισκομαστε στο σπίτι το μεσημέρι! Σίγουρα κάποιος/οι εργάζονται!

kyra
19-04-11, 19:40
Οταν το παιδι σχολαει στις 2 (τα δικα μου πηγαινουν σε ενα απο τα 800) τρωνε μεχρι τις 2.30 και αμεσως ξεκινανε το διαβασμα (ο μικρος μου πηγαινει δευτερα και θελει τουλαχιστον 2 με 3 ωρες διαβασμα) βαλε και τις εξωσχολικες δραστηριοτητες που εχει, πεφτει για υπνο κομματια στις 9. Δεν εχει παιξει, δεν εχει δει τηλεοραση, δεν εχει χαρει σαν παιδι. Αυτο θελουμε για τα παιδια μας?
Δεν καθονται στο σχολειο για διασκεδαση. Κανουν μαθημα, το μυαλο κουραζεται και κουραζεται αλλο τοσο στο σπιτι με τον ογκο των μαθηματων.

Όχι εγώ δεν θέλω καθόλου αυτό, αλλά βρε παιδί μου μου φαίνονται πολλές οι ώρες για διάβασμα και εξωσχολικά. Μήπως το απογευματινό σας πρόγραμμα είναι πιο πιεστικό από το πρωϊνό. Κι εμένα το παιδί μου κάνει ένα δίωρο αγγλικά, μία ώρα μουσική και το σάββατο αθλητισμό. Αν ήθελα θα μπορούσα να του βάλω κι άλλα, αλλά θέλω να πηγαίνουμε μαζί σούπερ μάρκετ, να πηγαίνει στη γιαγιά του, να βέπουν και κανένα φίλο τους. Εσείς τί κάνετε πια κάθε μέρα?

kyra
19-04-11, 19:41
Δεν σου επιτίθομαι, ομώς πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως τα προλαβαίνεις! Επισις δεν καταλαβαίνω πως αντέχουν τα δικά σου! Ακόμη, δεν καταλαβαίνω τις μητέρες (που δυστηχώς είναι αρκετές) που απλώς αναζητούν να παρκαρουν τα παιδιά τους και δεν τις νοιάζει τι και πως!

ΥΓ. Οταν ειπα οικογενειακώς εννοούσα (μάλλον λαθος διατύπωση) τα άτομα που βρισκομαστε στο σπίτι το μεσημέρι! Σίγουρα κάποιος/οι εργάζονται!

Αχ, πάλι με προσβάλλεις και δεν θα σου ξαναμιλήσω:sad::sad::sad:

Lisa8
19-04-11, 19:49
Αχ, πάλι με προσβάλλεις και δεν θα σου ξαναμιλήσω:sad::sad::sad:

Εντάξη, εντάξη! Αυτό που εννοώ είναι οτι στα δικα μου τα αυτιά ακούγεται έτσι. Μπορει να κάνω λάθος, δεν λέω! Ομως για ποιον λόγο εσυ προτιμάς αυτά τα ωράρια? Δεν είναι για παρκαρισμα. Συμφωνώ. Γιά ποιο λογο όμως είναι?

kyra
19-04-11, 20:03
Εντάξη, εντάξη! Αυτό που εννοώ είναι οτι στα δικα μου τα αυτιά ακούγεται έτσι. Μπορει να κάνω λάθος, δεν λέω! Ομως για ποιον λόγο εσυ προτιμάς αυτά τα ωράρια? Δεν είναι για παρκαρισμα. Συμφωνώ. Γιά ποιο λογο όμως είναι?

Άντε σου ξαναμιλάω, γιατί δεν μου άρεσε ο τρόπος που σου την 'πέσανε' με την κατασκήνωση....:grin::grin::grin::grin:

Ούτε το προτιμώ, ούτε δεν το προτιμώ (μάλλον δεν το βλέπω αρνητικά, θα έλεγα). Εγώ φτιάχνω το πρόγραμμα της οικογένειάς μου όπως θέλω. Αν με εξυπηρετεί να παρκάρω κάπου τα παιδιά, μπορώ και χωρίς τη βοήθεια του σχολείου και σίγουρα χωρις ενοχές.
Απλά σχολιάζω τον τρόπο που φρικάρατε, θαρρείς και το 'περισσότερο σχολείο' είναι για το κακό του παιδιού. Αν έρχεται κουρασμένος, θα ξεκουράζεται, θα κάνουμε τα μαθήματα του σχολείου, που έχουν προτεραιότητα και μετά θα διαλέξουμε δραστηριότητες που θα περνάμε καλά και θα αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Αν δεν κάνει κάθε μέρα και μία δραστηριότητα, δεν είναι και τόσο τρομερό.

Αυτά και, προσπάθησε να μου απαντήσεις κόσμια.....;-)

ZWH
19-04-11, 20:12
Δυστυχως δεν μπορεις να επιλεξεις καποια πραγμα.
Ορισμενα παιδια χρειαζονται συγκεκριμενες δραστηριοτητες τις οποιες δεν τις προσφερει το σχολειο ή τις προσφερει λειψες.
Ετσι δεν εχουν την πολυτελεια να ξεκουραστουν.
Και μιλαω και για παιδια με διαφορες δυσκολιες που ειναι αναγκασμενα να περνανε καποιον χρονο σε διαφορα ειδικα κεντρα ετσι ωστε να μπορεσουν να προχωρησουν ομαλα στην ζωη τους.
Αυτες λοιπον οι δραστηριοτητες απλα δεν μπορουν να κοπουν.
Τα σχολεια οπως ειναι σημερα και το εχω ξαναπει, ειναι σχεδιασμενα για παιδια ανω του μετριου. Ομως αυτο το ποσοστο ειναι μικρο.
Δικαιωμα στην μαθηση εχουν ολα τα παιδια. Τι κανουν λοιπον? Εαν το παραπανω ωραριο ειναι δημιουργικο, βοηθαει τα παιδια να μαθουν πραγματα, εχουν τις παροχες που πρεπει να εχουν για να ζουν ανθρωπινα μεσα στα σχολεια, προσωπικα δεν εχω αντιρρηση.
Οταν ομως κανουν επεκταση του ωραριου απλα για να το κανουν χωρις να υπαρχουν υποδομες, χωρις να υπαρχουν συγκεκριμενα σχεδια, ε τοτε ειμαι αντιθετη.
Ξερεις ποιο ειναι το ιδανικο σχολειο? Το σχολειο που βοηθαει το παιδι, που μαθαινει το παιδι, και που δεν εχει αναγκη να βρει σε εξωσχολικες δραστηριοτητες μονο και μονο επειδη το σχολειο ειναι ανικανο να ανταπεξελθει σε αυτα που πρεπει. Υποτιθεται οτι κανουν ξενες γλωσσες. Υποτιθεται οτι θα μπορουν τα παιδια με αυτες τις γνωσεις να δωσουν και να παρουν πιστοποιηση. Και μετα αλλαξαν πλευρο και συνεχισαν τον υπνο του δικαιου!!!!

kyra
19-04-11, 20:24
Και μιλαω και για παιδια με διαφορες δυσκολιες που ειναι αναγκασμενα να περνανε καποιον χρονο σε διαφορα ειδικα κεντρα ετσι ωστε να μπορεσουν να προχωρησουν ομαλα στην ζωη τους.
Αυτες λοιπον οι δραστηριοτητες απλα δεν μπορουν να κοπουν.
!!

Αυτές οι δραστηριότητες έχουν προτεραιότητα, εννοείται, αν και δεν ξέρω για τί ακριβώς μιλάς. Κοίτα, εμένα η άποψή μου είναι ότι εμείς είμαστε που έχουμε πολλές απαιτήσεις από τα παιδιά μας. Θεωρούμε το σχολείο χαμένο χρόνο, που κουράζει τα παιδιά, ενώ δεν το κουράζουν οι δραστηριότητες, με τις οποίες το φορτώνουμε το απόγευμα.
Εγώ, μιλάω για ένα μέσο παιδί, που κάνει μία ξένη γλώσσα, μία τέχνη κατ΄επιλογή του και ένα άθλημα. Με μέτρο, από μία ώρα την εβδομάδα, όχι τρεις φορές την εβδομάδα κολυμβητήριο, όπως ακούω....
Δηλαδή να έρθει το παιδί, τρέχοντας από το σχολείο να ξεκουραστεί, για να ξεκινήσει την πραγματική του εκπαίδευση που είναι το απόγευμα. Αν πρέπει να κάνει λογοθεραπεία, θα του 'κόψω' το τάε κβο ντο και θα φροντίσω να έχει περισσότερη άσκηση το σαββατοκύριακο. Θα το αρχίσω λίγο αργότερα. Διαβάζει και δύο ωρίτσες το απόγευμα, χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Και μετά τον παω και σε κανένα φίλο του... Δεν σας λέω ότι είναι η καλύτερη λύση, σας λέω ότι λειτουργεί....

Lisa8
19-04-11, 20:32
Άντε σου ξαναμιλάω, γιατί δεν μου άρεσε ο τρόπος που σου την 'πέσανε' με την κατασκήνωση....:grin::grin::grin::grin:

Ούτε το προτιμώ, ούτε δεν το προτιμώ (μάλλον δεν το βλέπω αρνητικά, θα έλεγα). Εγώ φτιάχνω το πρόγραμμα της οικογένειάς μου όπως θέλω. Αν με εξυπηρετεί να παρκάρω κάπου τα παιδιά, μπορώ και χωρίς τη βοήθεια του σχολείου και σίγουρα χωρις ενοχές.
Απλά σχολιάζω τον τρόπο που φρικάρατε, θαρρείς και το 'περισσότερο σχολείο' είναι για το κακό του παιδιού. Αν έρχεται κουρασμένος, θα ξεκουράζεται, θα κάνουμε τα μαθήματα του σχολείου, που έχουν προτεραιότητα και μετά θα διαλέξουμε δραστηριότητες που θα περνάμε καλά και θα αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Αν δεν κάνει κάθε μέρα και μία δραστηριότητα, δεν είναι και τόσο τρομερό.

Αυτά και, προσπάθησε να μου απαντήσεις κόσμια.....;-)

Λοιπόν, θα προσπαθήσω!:D:D:D
(Με την κατασκήνωση! Τι μου θύμισες τώρα!!!Το ξέρω οτι έχω λίγο extreme σκεπτικό, οπώτε αυτό ήταν για μένα αναμενόμενο!!!:lol::lol::lol:)
Anyway.
Οπως προανέφερα σε προηγούμενο post μου στο ίδιο topic, το όλο σκηνικό γίνεται για να καταργηθει το ολοήμερο το οποίο και στοιχίζει στο κρατος. Οχι για το καλό των παιδιών μας! Δεν υπάρχει κάποιο προγραμμα ήδη.
Εάν υπήρχε σωστο προγραμμα, τα παιδια τα παιρναμε διαβασμένα απο το σχολειο, υπήρχε τραπεζαρια να φάνε, υπήρχε σαπούνι και χαρτι υγείας στην τουαλέτα, αν μη τι αλλο (!), είχαν κάνει την άθληση τους στο σχολείο, και φευγανε απο εκει αφήνοντας τις βαριες τσαντες τους πίσω, τοτε θα ήμουν η πρώτη που θα το ήθελα!
Επειδη ζω στην Ελλάδα που την υπεραγαπώ μεν, είμαι ρεαλιστρια όμως δε, γνωρίζω οτι όοολα αυτα μόνο για το καλο του παιδιου μου δεν γινονται!
Σε άλλα κρατη, αυτο είναι το προγραμμα που ακολουθουν και μαλιστα με επιτυχια. Το γνωρίζω! Μην μου πεις τωρα να δωσω λιγο χρονο να συμβει το ιδιο και εδω, γιατι θα νομίζω οτι με κοροιδευεις! Στην Ελλάδα, δεν μπορουμε να τηρήσουμε τον νομο κατα του καπνισματος, θα τα καταφερουμε να φτιαξουμε την παιδεια? Και αντε και την φτιαξαμε, τις σχολικες εγκαταστασεις, πως? Το γνωριζεις οτι υπαρχουν σχολεια στην Ελλάδα που δεν εχουν θερμανση? Τα σχολεια που εχουν συνενωθει, με 30 παιδια μεσα στην ταξη, θα εχουν αποτελεσμα?

ZWH
19-04-11, 20:40
Να σου πω πως ηταν το σχολειο στην Αμερικη? Μιλαω για δημοσιο δημοτικο σχολειο.
Εμπαιναν στις 9.05 και σχολουσαν στις 15.40.
Κατα τις 12.30 (αν θυμαμαι καλα) τα παιδια πηγαιναν στην καφετερια του σχολειο και ειτε επαιρναν γευμα απο εκει ειτε ετρωγαν απο το ταπερακι της μαμας. Σωστα σαν ανθρωποι, σε καθαρο περιβαλλον με τραπεζια και καρεκλες (παγκους).
Η τσαντα εμενε στο σχολειο στην κυριολεξια. Ολα τα βιβλια εμενα στο σχολειο εκτος αν ηθελαν να διαβασουν οταν ειχαν διαγωνισμα. Στο σπιτι εφερναν 1 αντε 2 φωτοτυπιες (μιλαω για δευτερα και τριτη δημοτικου).
ΣΚ δεν ειχαν τιποτα απολυτως.
Μεσα στο σχολειο εκαναν αθλητισμο, μουσικη (μαθαιναν μουσικα οργανα), κομπιουτερ και ειχαν βιβλιοθηκη.
Μαθηματικα ηξεραν αριστα (γιατι μου ελεγαν οτι οταν το παιδι ερθει Ελλαδα δεν θα ξερει αυτα που ξερουν τα Ελληνοπουλα), την προπαιδεια την εμαθαν μεσα απο τραγουδακι, και ορθογραφια μεσα απο παιχνιδι (ειχε τυχει να το δω μετα ιδια μου τα ματια αφου κατα καιρους ειχαν ανοιχτο το σχολειο στους γονεις για να παρακολουθησουν πως γινεται το μαθημα).
Οσο για τα παιδια που ειχαν μαθησιακα προβληματα ή ηταν απο το εξωτερικο, παραλληλα με την ταξη τους, πηγαιναν και σε τμηματα ενισχυτικη διδασκαλιας.
Τα παιδια γυρνουσαν παιδια στο σπιτι και οχι κινητα πτωματα. Εκαναν την φωτοτυπια τους που αντε να τους παρει 20 λεπτα (λεμε τωρα) και μετα επαιζαν σαν παιδια.
Και παλι θα τονισω οτι οταν ηρθε η κορη μου στην Ελλαδα δεν υστερουσε σε τιποτα απο τα υπολοιπα παιδια, αντιθετα ηταν πολυ πιο μπροστα.
Να πω οτι εκανα και συναυλιες, μαραθωνιου αναγνωσης και ενα σωρο πραγματα που δυστυχως δεν τα εχουμε δει ουτε στον υπνο μας.

kyra
19-04-11, 21:33
Λοιπόν, από αυτά που έχω καταλάβει, οι αντιρρησεις σας οφείλονται στο ότι αυτές τις δύο ώρες δεν θα υπάρχουν υποδομές για να εξυπηρετήσουν τα παιδιά. Σωστά?
Άλλο αυτό (που έχει μία λογική βάση και μπορούμε να το συζητήσουμε) και άλλο το ότι 'θα κουράζονται'.
Λοιπόν, υποδομές δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν στα περισσότερα σχολεία (σε κάποια υπάρχουν). Και μη συγκρίνουμε το κακό εκπαιδευτικό μας σύστημα, στο οποίο κάναμε οι ίδιοι θύματα τα παιδιά μας, με το σύστημα των άλλων χωρών που έχουν παράδοση στην εκπαίδευση, γιατί θα καταλήξουμε να λέμε ότι θα κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι, να τα μορφώνουμε με ιδιαίτερα. Αν θέλουμε ένα καλό σχολείο, πρέπει να απαιτήσουμε ΄περισσότερο σχολείο' και λιγότερο φροντηστήριο.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Ο αδερφός μου έδωσε πρώτη φορά πανελλήνιες με φουλ ιδιαίτερα. Πέρασε σε μία σχολή που δεν πολυγούσταρε και ήθελε να ξαναδώσει, αλλά δεν ήθελε να το πει στους γονείς, για να μην τον αγχώσουν. Λεφτά δεν είχε για ιδιαίτερα, οπότε αναγκαστικά παρακολουθούσε το λεγόμενο 'μεταλυκειακό' φροντιστήριο που υπήρχε τότε. Πέρασε εκεί που ήθελε και πολλά παιδιά πήγαιναν μόνο εκεί. Μετά καταργήθηκε. ΓΙΑΤΙ???? Γιατί το επιτρέψαμε? Είχε βοηθήσει πολλά πολλά παιδιά, ακόμα και παράλληλα με το φορντιστήριο.
Παραιτούμαστε από το σχολείο και μετά έχουμε την απαίτηση για καλό σχολείο.
Στο θέμα μας τώρα. Ο ανηψιός μου πάει ολοήμερο. Είναι πρώτη δημοτικού και γυρίζει διαβασμένος στο σπίτι. Το συζήτησαν οι γονείς με τη δασκάλα και το πέτυχαν. Διαβάζει ένα μισαωράκι στο σπίτι. το παιδί μου το πήγα κολυμβητήριο, μου είπε ο δάσκαλος ότι το πρόγραμμα είναι τρεις φορές την εβδομάδα και του είπα ότι το πρόγραμμά μας δεν μας επιτρέπει πάνω από μία φορά. Το δέχτηκε. Τώρα θέλει aikido, γιατί έχει σπαθί. Του απάντησα, αγόρι μου ένα άθλημα πρέπει να διαλέξεις, σκέψου το το καλοκαίρι και τα ξαναλέμε.

Ακούστε, κι εγώ ειμαι μάνα που θέλει τα παιδιά της να μορφωθούν αλλά κυρίως θέλει να είναι χαρούμενα. Και γινόμαστε όλο και πιο πολλοί αυτοί οι γονείς που λέμε, όχι στην εντατικοποίηση της εκπαίδευσης. Όχι, δεν θα διαβάζει το παιδί στην δευτέρα δημοτικού τρεις ώρες το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η δασκάλα δεν κάνει τίποτα στο σχολείο. Θα το κάνω ζήτημα, όπως το έκανε και η νύφη μου και η δασκάλα του ολοήμερου κινητοποιήθηκε. Ξέρω μητέρα που επέστρεψε όλες τις φωτοτυπίες που είχε δώσει η δασκάλα τις διακοπές των Χριστουγέννων, άγγιχτες στο σχολείο.
'Εμείς είχαμε διακοπές, της είπε'. Και είναι και εκπαιδευτικός η φίλη μου.

Εν πάσει περιπτώσει, τώρα τουλάχιστον καταλαβαίνω γιατί σας πιάνει τρόμος με το 'περισσότερο σχολείο'.
Έτσι κι αλλιώς η κυρία Διαμαντοπούλου δεν θα μας ρωτήσει, οπότε θα πορευτούμε αναλόγως.
Μπορείτε να μου λύσετε μία τελευταία απορία. Τόσο κακό είναι να τρώει ένα σάντουιτς το παιδί στη 1 και μετά να τρώει κανονικό φαί σπίτι του???

ZWH
19-04-11, 23:20
Δεν ειναι μονο οι υποδομες αλλα και η περισσοτερη υλη που θα εχουν για το σπιτι!!!!!! Θα ερχονται πιο αργα απο το σχολειο, θα εχουν περισσοτερα μαθηματα, εξωσχολικες δραστηριοτητες που ηδη εχουν... Ποτε θα ξεκουραζονται αυτα τα παιδια?
Εαν τα πραγματα θα γινουν οπως ειναι τα σχολεια στην Αμερικη πχ, δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα.
Περισσοτερες ωρες στο σχολειο στην Ελλαδα, σημαινει περισσοτερη δουλεια για το σπιτι!!!!

sternchen
20-04-11, 00:04
Δηλώνω εντελώς αντίθετη στην επέκταση του σχολικού ωραρίου από τη στιγμή, που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και προυποθέσεις.
Αισθάνομαι μεγάλη οργή για την παιδεία στην χώρα μας και λυπάμαι ειλικρινά τα σημερινά παιδιά.
Μεγαλώνουμε παιδιά και τους αξίζει το καλύτερο, μόνο που σε αυτήν την χώρα που τα φέραμε, δυστυχώς τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και την πληρώνουν τα παιδιά μας.

kyra
20-04-11, 00:48
Δεν ειναι μονο οι υποδομες αλλα και η περισσοτερη υλη που θα εχουν για το σπιτι!!!!!! Θα ερχονται πιο αργα απο το σχολειο, θα εχουν περισσοτερα μαθηματα, εξωσχολικες δραστηριοτητες που ηδη εχουν... Ποτε θα ξεκουραζονται αυτα τα παιδια?
Εαν τα πραγματα θα γινουν οπως ειναι τα σχολεια στην Αμερικη πχ, δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα.
Περισσοτερες ωρες στο σχολειο στην Ελλαδα, σημαινει περισσοτερη δουλεια για το σπιτι!!!!

Μα .... υποτίθεται ότι δεν θα είναι περισσότερη ύλη. Θα είναι καλλιτεχνικά, μουσική κλπ ή ενισχυτικά των κυρίως μαθημάτων. Ίσα ίσα το σχέδιο διαφημίζει ότι θα μειωθεί η ύλη και θα αυξηθούν οι ώρες. Εκτός αν δεν το διάβασα καλά.

marsolan
20-04-11, 03:58
Ενδιαφερον πολυ το θεμα...
θα μιλησω ως εκπαιδευτικος που εχει δουλεψει ωρομισθια στο ολοημερο οταν ηταν ακομη στην αρχη,ειχε επικρατησει ο ορος φυλαξη και τα παιδια δεν ηταν υποχρεωμενα να το παρακολουθουν ολα.
Εκανα μαθημα ειδικοτητας-ξενη γλωσσα για την ακριβεια!

Εχω περασει 2 υπεροχα χρονια στο σχολειακι μου(κεντρικο στην Αθηνα)...κι ας ημουν ωρομισθια..μια χαρα την εκανα την δουλεια μου και με ιδιαιτερο ζηλο παρα την πενιχρη αμοιβη.Τον ιδιο ζηλο μοιραζονταν κι οι αλλοι συναδελφοι ειδικοτητων ωρομισθιοι...
Και θεατρικα ανεβασαν τα παιδακια μας,και προτζεκτ στα καλλιτεχνικα εκαναν,και παιχνιδι στην γυμναστικη επαιξαν,και απασχοληθηκαν δημιουργικα μια χαρα....

Οσον αφορα το μαθημα μου...
μπορει και να πεσετε να με φατε...αλλα δεν ενιωθα οτι εχω υποχρεωση να κανω με τα παιδια τις ασκησεις και το διαβασμα του πρωινου....
ενταξει ελυνα αποριες αν ειχαν αλλα δεν ηθελα με τιποτε να κανω κατι τετοιο σε μονιμη βαση...
αντιθετα...οι βλεψεις μου ηταν να μπορω να βοηθησω τα παιδια να εχουν επαφη με την ξενη γλωσσα μεσω ακουστικης,προφορικων και κατανοησης κειμενου...
Ειχαμε παρει βιβλια διαφορετικα απο το πρωινο,κανενας γονιος δεν αρνηθηκε να πληρωσει ενα μικρο κοστος(υπηρχε αυτη η δυνατοτητα,δεν λειτουργησα παρανομως),τα συγκεκριμενα βιβλια εμεναν μονιμα στο σχολειο χωρις να τα πειραζει κανεις και καναμε εξτρα εξασκηση και ενισχυση στην ξενη γλωσσα χωρις καμια κουραση...
Το τι τραγουδια μαθαμε με τα Τριτακια και τα Τεταρτακια μου κατεξοχην,το τι παιχνιδια καναμε στην ξενη γλωσσα παντα...δεν θα τα ξεχασω ποτε...

Νομιζω οτι και τα παιδια μου ηταν απολυτα ευχαριστημενα γιατι αυτο εισεπραττα απο τις αγνες ψυχες τους.Το ιδιο γινοταν και στα αλλα μαθηματα ειδικοτητας..περναγαν μια χαρα.

Τα παραπανω τα εγραψα διοτι θεωρω οτι αν και ως γονιος ηξερα οτι επικρατουν τετοιες συνθηκες στο σχολειο και το παιδι μου περναει καλα...δεν θα στεναχωριομουν ιδιαιτερα αν το παιδακι μου ηταν αναγκασμενο να μεινει στο σχολειο.Θα εφτιαχνα το φαγακι του,θα του εβαζα και την πετσετουλα του κι ας ετρωγε και στο θρανιο βρε παιδια..

Απο την αλλη...δεν θα διαψευσω οτι υπαρχουν και δυσκολιες,κι οτι ειμαστε ανετοιμοι να υποστηριξουμε ενα τετοιο εγχειρημα καθολικα χωρις υποδομες...
Πραγματικα τρομαζω στην ιδεα να υπαρχει μια ταξη με 27 παιδια που τρωνε πανω στα θρανια..(φανταστειτε το σκηνικο στα Λυκεια....ωιμε!!)...
Μην σχολιασω δε τι παρεχουν τα σχολικα κυλικεια(στο Λυκειο που δουλευει ο συζυγος φτιαχνουν κρεπα με πατατα τηγανιτη...εεε??)
Μην μιλησω για θερμανση..σε πολλα σχολεια ανυπαρκτη
μην μιλησω για συμπεριφορες(γονιων,εκπαιδευτικων,παιδιων)...

Τωρα οσον αφορα το ποσες ωρες εχει προγραμμα ενα παιδι...και με τι ασχολειται στην διαρκεια της ημερας!!Ενταξει...αυτο ειναι και θεμα του γονιου...ποσες δραστηριοτητες υποχρεωνει ή επιτρεπει στο παιδι του παραγνωριζοντας τις δυνατοτητες του...
Κι επισης παιζουν ρολο οι προσδοκιες του καθε γονιου απο τον εκπαιδευτικο...
αλλοι θελουν τον δασκαλο ελαστικο...αλλοι απαιτουν να ειναι βαζει πολλες ασκησεις και ζητανε υλικο!Και φερνω παραδειγμα τον εαυτο μου σε σχεση με μαμα δασκαλα που αναφερθηκε πιο πανω η αντιμετωπιση της στις φωτοτυπιες εν μεσω εορτων...
Εγω δεν θα γυρναγα τις φωτοτυπιες οπως τις πηρε το παιδι....αν εκρινα οτι ειναι υπερβολικες ισως να ασχολουμασταν επιλεκτικα αλλα ειμαι της αποψης οτι η επαναληψη εχει την θεση της ακομη και μεσα στις διακοπες..
Αποψη μου...αλλα ποσο διαφορετικη απο την αλλη!

ωωωχχ..τωρα ειδα το σεντονι..συγγνωμη κοριτσια..δεν πηρα ειδηση το μεγεθος του ποστ εγκαιρως!!

ZWH
20-04-11, 09:08
Aγαπητη Marsolan δεν μιλαμε για το ολοημερο που τα παιδια δεν εχουν υποχρεωσεις για την επομενη μερα.
Μιλαμε για την υποχρεωτικη επεκταση του ωραριου που σημαινει παραπανω μαθηματα.
Καποια σχολεια στο ολοημερο απλα κανουν τα μαθηματα για την επομενη μερα, καποια εχουν εξτρα δραστηριοτητες αλλα δεν εχουν υποχρεωσεις για την επομενη μερα.
Εχοντας παιδια σε ενα απο τα 800 πιλοτικα σχολεια με υποχρεωτικο ωραριο μεχρι τις 2 και απο οτι ακουω απο την νεα χρονια ισως υποχρεωτικο ωραριο μεχρι τις 3 και βλεποντας τις υποχρεωσεις πο υηδη εχουν, ειμαι τελειως αντιθετη.
Αντιθετη γιατι θα εχουν περισσοτερα μαθηματα (καλλιτεχνικα, θεατρικη αγωγη και μουσικη ηδη εχουν οποτε δεν προκειται να βαλουν περισσοτερα) και θα πρεπει να διαθεσουν περισσοτερο χρονο σε μαθηματα στον σπιτι απο αυτο που ηδη διαθετουν και πιστεψτε με, απλα ΔΕΝ υπαρχει περισσοτερος χρονος να διαθεσουν.
Ας γινεται σωστα το μαθημα στο σχολειο, ας κανουν τμηματα ενταξης, ας κανουν αυτα που πρεπει και ας μην μεταθετουν αυτα που πρεπει να γινουν στο σχολειο στα παιδια να τα κανουν στο σπιτι και ας κανουν το σχολειο και μεχρι τις 5!!!!
Να καθονται ομως τα παιδια και να ξεκουραζονται.
Και δεν το λεω για εμενα. Ετσι και αλλιως ειμαι διπλα στα παιδια μου. Τα λεω για τα ιδια μου τα παιδια, για τον γιο μου που μου λεει "και εγω βρε μαμα ποτε θα παιξω λιγακι?".
Ας ακουσουμε αυτες τις φωνουλες.

Φαίη2010
20-04-11, 09:46
Διαβασα ολα τα ποστ σας και ειλικρινα...στενοχωριεμαι:(.
Καταρχην γιατι δεν υπαρχει συνενοηση μεταξυ των γονεων. Αντι να ενωθειτε και να πειτε μονο υπο αυτες και αυτες τις προυποθεσεις δεχομαστε να μενουν τα παιδια και στο απογευματινο...κανετε προσωπικες επιθεσεις λεγοντας πως φταινε οι γονεις που στελνουν τα παιδια τους στις εξωσχολικες δραστηριοτητες.
Μα αν ενα παιδι ειχε αυτη την δυνατοτητα εντος σχολειου, οπως γινεται στην Αμερικη ή και εδω στην Γερμανια γιατι να το τρεχει η μανα ή ο πατερας του στα εξωσχολικα; Θα εκανε το μουσικο του οργανο εντος σχολειου, θα εκανε την κολυμβηση του εκει. Ή οπως αναφερθηκε πιο πανω, υπαρχουν και παιδια που χρειαζονται λιγη βοηθεια. Και στο σχολειο που πηγαινει ο μικρος μου υπαρχουν τμηματα ενταξης ενισχυτικης διδασκαλιας. Ολα τα πρωτακια και δευτερακια πηγαινουν 3 φορες την βδομαδα στην δευτερη ωρα στο σχολειο, δηλ. στις 8.30. Η πρωτη ωρα, τρεις φορες την εβδομαδα αφιερωνεται στα παιδια που εχουν δυσλεξια ή καποιο αλλο μαθησιακο προβλημα. Τα μοιραζουν σε μικρα τμηματακια με 5 παιδια και ασχολουνται εντατικα μαζι τους.
Στο σχολειο υπαρχουν και ειδικοι παιδαγωγοι που ασχολουνται με γραφοκινητικα προβληματα των παιδιων, με προβληματα στον συντονισμο κινησεων κτλ.
Αν δεν υπαρχουν ολα αυτα στα σχολεια προς τι το ολοήμερο;

Γιατι εγω προσωπικα το θεωρω πολυ βασικο θεμα το ζεστο φαγητακι για ενα παιδακι. Ειτε ειναι 6 ειτε 10. Και ναι ακομη και για τους εφηβους. Αν δεν υπαρχει ζεστο φαι θα καταναγκαστουν να φανε λαστιχα σαντουιτς ή τσιπς ή οτιδηποτε για να ανεβασουν λιγο την γλυκοζη στο αιμα τους....
Ειναι καλο αυτο για την διατροφη τους; Για την υγεια τους;
Δεν μιλαμε για μια βδομαδα, ή για μια μερα την βδομαδα μιλαμε για καθε μερα για ολο τον χρονο...Αλλοιμονο!!!

Και αν εχεις παχυσαρκο παιδακι λες...ακομη αυτο μας ελειπε ενω παλευω να του μαθω πως να τρωει σωστα...αν παλι εχεις παιδακι σπινο, σαν το δικο μου....ασε ...ουτε να το σκεφτομαι δεν θελω.
Εδω προς το παρων γινεται συναγωνισμος ποιο σχολειο θα προσφερει το καλυτερο φαγητο, με οικολογικα προιοντα, φρουτα και λαχανικα της εποχης και της περιοχης κτλ. Και συ kyra μου λες τι πειραζει αν τρωει ενα σαντουιτσακι στο θρανιο;
Καταρχας ...θα το τρωει και κεινο; Γιατι...ιδιως τα μικρα το μονο που θελουν ειναι να παιξουν. Κοιτανε να τελειωνουν γρηγορα με το φαι για να παιξουν. Αν ομως καθονται ολα μαζι σε μια τραπεζαρια, τρωνε συζητανε ειναι αλλη κουλτουρα, αλλο κλιμα. Θα φαει το παιδι! Εστω το μισο πιατακι.
Δεν συγκρινεται!
Αν δεν υπαρχουν υποδομες....και εφοσον αποτι λετε δεν υπαρχουν, τουλαχιστον στα περισσοτερα σχολεια, οχι, τοτε πρεπει να στειλετε επιστολες και να διαμαρτυρηθειτε.
Ή αν δεν γινετε αλλιως...να οργανωθειτε σαν γονεις και να ετοιμαζετε φαγητο για τα παιδια σε καποιον χωρο κοντα στο σχολειο...
Δηλ. για να καταλαβω...αυτο το πιλοτικο προγραμμα θα επεκταθει καποτε σε ολα τα σχολεια της χωρας; Και αν ναι, ποτε θα γινει αυτο;

Οσο για τις ασκησεις στο σπιτι...Αποτι ακουω απτις ξαδερφες μου που εχουν παιδια στο δημοτικο και στο Γυμνασιο, και αποτι διαβαζω στο φορουμ...ειναι παρα πολλα αυτα που τους φορτωνουν!!!
Να γραψω πως ειναι εδώ; (Γερμανια)
Σε εμας πηγαινοερχεται η σχολικη σακα αλλα σχεδον αδεια, με τις κασετινες μεσα και ενα τετραδιο καθε μερα, ή το ανθολογιο.
Γινονται και εδω συναγωνισμοι αναγνωσης, ολυμπιαδες μαθηματικων κτλ.
Τα παιδια παρουσιαζουν πολυ ωραια θεατρικα και μουσικα σκερτσακια και παιρνουν μερος σε αθλητικους αγωνες που διοργανωνουν τα σχολεια.
Ο διευθυντης οταν μας μιλησε οταν γραψαμε το παιδι στο σχολειο ειπε σε ολους μας, το εξης>
Το καλυτερο μαθημα για ενα παιδι για την αναπτυξη του ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Τωρα για τις διακοπες εχει να κανει μονο μια φωτοτυπια, με διαφορα παιχνιδακια, σταυρολεξα, αντιστοιχιες κτλ (δηλ. περιεχει μαθηματικα και γλωσσα αλλα σε μορφη παιχνιδιου) και μια λιστα με ερωτησεις που πρεπει να απαντησει επισκεπτοντας την εκθεση δεινοσαυρων που διοργανωνει ο δημος.

jannis
20-04-11, 09:55
Νομίζω το πρόβλημα δεν είναι η επέκταση προσωπικά προτίμω την επέκταση από το ολοήμερο γιατί έχει εκπαιδευτικό στόχο και όχι φύλαξης και προσωπικά προτιμώ να τρώνε πιο νωρίς στο σχολείο παρά η ώρα 2¨30/3¨00.
Για μένα το πρόβλημα είναι οι υποδομές και η υπερβολική εργασία για το σπίτι και για αυτά θα έπρεπε να φωνάζουμε. Βοήθεια για παιδιά με ειδικές ανάγκες, υγειινή, θέρμανση, κατάλληλο χώρο για φαγητό, τα εντελώς βασικά - δεν μιλάω για γυμναστήρια....
Kyra συμφωνώ με τα περισσότερ που λες εκτος από το φαγητό. Το μεσημεριανό φαγητό είναι πολύ σημαντικό και ενα παιδί που ξυπνάει στις 600 - 700 πρέπει να φάει μέχρι τις 1300 και να φάει σωστά - με αυτό βάζουμε τις βασεις για τις διατροφικές του συνήθειες και την υγεία του στο μέλλον.
Δεν χρειάζεται το σχολείο να έχει καφετέρια για όλες τις τάξεις, Εξω(και σε πολλούς παιδικούς) πηγαίνουνε με την σειρά τα πιο μικρά τρώνε πρώτα και μετά τα πιο μεγάλα.
Είπανε η τσάντα θα μένει στο σχολείο! Γιατί δεν φωνάζουμε για αυτό?
Γιατί σαν γονείς βομβαρδίζουμε τα παιδιά μας? Γιατί δεν κάνουμε μια συνενόηση και να κανονίσουμε να αφήνουμε τις τσάντες των παιδιών στο σχολείο? Να απαιτήσουμε να μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.

kyra
20-04-11, 10:07
[QUOTE=ZWH;1997004Μιλαμε για την υποχρεωτικη επεκταση του ωραριου που σημαινει παραπανω μαθηματα.
.[/QUOTE]

ZWH μου, θα το επαναλάβω. Στο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Λέει για λιγότερη ύλη και περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Για επιμένεις σε μία λανθασμένη πληροφορία?

mariazil
20-04-11, 10:11
Νομίζω το πρόβλημα δεν είναι η επέκταση προσωπικά προτίμω την επέκταση από το ολοήμερο γιατί έχει εκπαιδευτικό στόχο και όχι φύλαξης και προσωπικά προτιμώ να τρώνε πιο νωρίς στο σχολείο παρά η ώρα 2¨30/3¨00.
Για μένα το πρόβλημα είναι οι υποδομές και η υπερβολική εργασία για το σπίτι και για αυτά θα έπρεπε να φωνάζουμε. Βοήθεια για παιδιά με ειδικές ανάγκες, υγειινή, θέρμανση, κατάλληλο χώρο για φαγητό, τα εντελώς βασικά - δεν μιλάω για γυμναστήρια....
Kyra συμφωνώ με τα περισσότερ που λες εκτος από το φαγητό. Το μεσημεριανό φαγητό είναι πολύ σημαντικό και ενα παιδί που ξυπνάει στις 600 - 700 πρέπει να φάει μέχρι τις 1300 και να φάει σωστά - με αυτό βάζουμε τις βασεις για τις διατροφικές του συνήθειες και την υγεία του στο μέλλον.
Δεν χρειάζεται το σχολείο να έχει καφετέρια για όλες τις τάξεις, Εξω(και σε πολλούς παιδικούς) πηγαίνουνε με την σειρά τα πιο μικρά τρώνε πρώτα και μετά τα πιο μεγάλα.
Είπανε η τσάντα θα μένει στο σχολείο! Γιατί δεν φωνάζουμε για αυτό?
Γιατί σαν γονείς βομβαρδίζουμε τα παιδιά μας? Γιατί δεν κάνουμε μια συνενόηση και να κανονίσουμε να αφήνουμε τις τσάντες των παιδιών στο σχολείο? Να απαιτήσουμε να μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.
Συμφωνώ σε όλα και νομίζω ότι εδώ είναι όλη η ουσία! Το πρόβλημα δεν είναι τί αποφασίζει η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου για τα παιδιά μας, το πρόβλημα είναι πώς αντιδρούμε εμείς σ' αυτό!

kyra
20-04-11, 10:17
Νομίζω το πρόβλημα δεν είναι η επέκταση προσωπικά προτίμω την επέκταση από το ολοήμερο γιατί έχει εκπαιδευτικό στόχο και όχι φύλαξης και προσωπικά προτιμώ να τρώνε πιο νωρίς στο σχολείο παρά η ώρα 2¨30/3¨00.
Για μένα το πρόβλημα είναι οι υποδομές και η υπερβολική εργασία για το σπίτι και για αυτά θα έπρεπε να φωνάζουμε. Βοήθεια για παιδιά με ειδικές ανάγκες, υγειινή, θέρμανση, κατάλληλο χώρο για φαγητό, τα εντελώς βασικά - δεν μιλάω για γυμναστήρια....
Kyra συμφωνώ με τα περισσότερ που λες εκτος από το φαγητό. Το μεσημεριανό φαγητό είναι πολύ σημαντικό και ενα παιδί που ξυπνάει στις 600 - 700 πρέπει να φάει μέχρι τις 1300 και να φάει σωστά - με αυτό βάζουμε τις βασεις για τις διατροφικές του συνήθειες και την υγεία του στο μέλλον.
Δεν χρειάζεται το σχολείο να έχει καφετέρια για όλες τις τάξεις, Εξω(και σε πολλούς παιδικούς) πηγαίνουνε με την σειρά τα πιο μικρά τρώνε πρώτα και μετά τα πιο μεγάλα.
Είπανε η τσάντα θα μένει στο σχολείο! Γιατί δεν φωνάζουμε για αυτό?
Γιατί σαν γονείς βομβαρδίζουμε τα παιδιά μας? Γιατί δεν κάνουμε μια συνενόηση και να κανονίσουμε να αφήνουμε τις τσάντες των παιδιών στο σχολείο? Να απαιτήσουμε να μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Συμφωνώ σε όλα.....Το θέμα του φαγητού είναι υποκειμενικό. Εγώ, η αλήθεια είναι προτιμώ να τρώμε όλοι μαζί κατά τις 3.00 στο σπίτι, γιατί μου αρέσει που καθόμαστε όλοι στο τραπέζι. Τα παιδιά μου τρώνε ένα πλήρες πρωινό, και μετά ένα φρούτο στο σχολείο στις 10.00 και μετά δεν θα με χάλαγε ένα σάντουιτς κατά τις 1, αρκεί να είναι υγιεινό. Θα ήταν πολύ καλό να υπήρχε τραπεζαρία, και καντίνα κλπ κλπ, αλλά δεν υπάρχει. Τί να κάνουμε τώρα? Να τα πάρουμε από το σχολείο? Έχεις δίκιο που λές ότι πρέπει οι γονείς να παρέμβουν. Να συνεργαστούν και να είναι κοντά στους δασκάλους. Έτσι θα φτιάξουν τα πράγματα.

ZWH
20-04-11, 10:20
ZWH μου, θα το επαναλάβω. Στο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Λέει για λιγότερη ύλη και περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Για επιμένεις σε μία λανθασμένη πληροφορία?
Γιατι τα ιδια ελεγαν και για τα 800 πιλοτικα σχολεια και δεν εχει γινει κατι τετοιο.
Τα δικα σου παιδακια ποσο χρονων ειναι?
Πηγαινουν στα πιλοτικα?
Θελω να πω, εχεις εμπειρια απο αυτα?

kyra
20-04-11, 10:28
Φαίη μου, φυσικά και είναι σωστό το ζεστό φαί. Επειδή δεν μπορούν να γίνουν αυτά από τη μία στιγμή στην άλλη και μπορεί να μη γίνουν και ποτέ, εμένα δεν θα με χάλαγε ένα υγιεινό σάντουιτς και μετά ζεστό και φρέσκο φαγάκι στο σπίτι. Γιατί να φάει πατατάκια? Αλλα αν σας φαίνεται τόσο σοβαρό, τότε ας γίνεται αυτό που γίνεται στο ολοήμερο: Φαγητό από το σπίτι, και μεσημεριανό με την επίβλεψη των δασκάλων. Μια χαρά πετυχαίνει στο ολοήμερο. Το ζήτημα είναι ότι οι υποδομές θα γίνουν μόνο μετά από πίεση των γονιών. Και αν τα παιδιά μένουν περισσότερο στο σχολείο, η πίεση θα είναι μεγαλύτερη. Εγώ αναγνωρίζω τα πράκτικά προβλήματα αλλά αυτός δεν είναι λόγος να 'καταργήσουμε' το σχολείο. Όταν ακούω εδώ ότι το παιδί κάνει 4 ώρες σχολείο και 5 ώρες διάβασμα και φροντιστήριο, τότε μιλάμε για καταργημένο σχολείο. Και φυσικά δεν μας νοιάζει τί θα κάνει στο σχολείο. 4 ώρες είναι αυτές, θα περάσουν.

kyra
20-04-11, 10:30
Γιατι τα ιδια ελεγαν και για τα 800 πιλοτικα σχολεια και δεν εχει γινει κατι τετοιο.
Τα δικα σου παιδακια ποσο χρονων ειναι?
Πηγαινουν στα πιλοτικα?
Θελω να πω, εχεις εμπειρια απο αυτα?

Όχι, δεν έχω εμπειρία από πιλοτικά. Νομίζω ότι από τη συζήτηση μόνο εσύ έχεις. Γι αυτό σε ρώτησα για τις ώρες του απογεύματος, δηλαδή αν είναι λίγες οι 5 ώρες για εξωσχολικά και διάβασμα. Δηλαδή στα 800 πιλοτικά έχει αυξηθεί η ύλη? Αλήθεια, τί κάνουν τις παραπάνω ώρες?

Άσε μη μου (ξανα)λες, θα διαβάσω πρώτα τις εμπειρίες σου στην άλλη συζήτηση και θα επανέλθω......

ZWH
20-04-11, 10:41
Λοιπον στο δικο μας σχολειο κανουν
Αγγλικα απο την πρωτη δημοτικου, πληροφορικη, θεατρικη αγωγη.
Μουσικη και εικαστικα κανουν κανονικα, κανονικοτατα.
Αγγλικα.... πικρη ιστορια. Ο γιος μου παει δευτερα δημοτικου και ξεκινησαν μετα τα Χριστουγεννα.
Κανουν κανονικα αντιγραφη και ορθογραφια. Δεν εχουν βιβλια αλλα η δασκαλα προσπαθει να βγαλει την υλη στο μικρο διαστημα που της εχει απομεινει.
Ολοι οι γονεις κανουν παραπονα.
Οποτε εχει προστεθει και αυτο στην ηδη αρκετη δουλεια που ειχαν.
Δεν ξερω αν ειναι θεμα δασκαλας αλλα τα μικρα τα εχει γονατισει.
Μιλαμε για απιστευτα πραγματα. Γλωσσα 3 φορες αντιγραφη ολοκληρα κειμενα (καποια στιγμη τους ειχε βαλει να γραψουν καποιες λεξεις μεσα απο το βιβλια μαζι με την εξηγηση τους η οποια ηταν ολοκληρες προτασεις απο 3 φορες και επιασε 3 ολοκληρες σελιδες στα τετραδια των παιδιων). Καθημερινα 2 φυλλαδια σε γλωσσα και μαθηματικα. Καθημερινα ασκησεις γραμματικης στο κιτρινο ή στο πορτοκαλι τετραδιο. Εννοειται και αναγνωση και ορθογραφια.
Ολα αυτα θελουν πανω απο 2 ωρες. Αν βαλεις και τις εξωσχολικες δραστηριοτητες (καποια παιδια εχουν 2 ωρες καθημερινα βαλε και το πηγαινε ελα 3). Ερχονται δηλαδη στις 2+ κατι στο σπιτι μεχρι να φανε θα παει 3, βαλε τα μαθηματα (ο δικος μου μπορει να κανει και 3 ωρες) βαλε και τις εξωσχολικες δραστηριοτητες, η ωρα παει 9 για να κανει μπανιο και να παει για υπνο.
Το ωραριο λοιπον ειναι εξαντλητικο για ενα παιδι.
Εαν η περισσοτερη δουλεια γινεται στο σχολειο και δεν εχει το παιδι να διαβασει 2 και 3 ωρες στο σπιτι, ουτε ειναι αναγκασμενο να παει αγγλικα εξω ή γαλλικα- γερμανικα (βαζουν και δευτερη ξενη γλωσσα στην πεμπτη δημοτικου) επειδη δεν διδασκονται σωστα στα σχολεια, τοτε ναι, συμφωνω να γινει αυξηση του ωραριου.
Ομως κατω απο τις υπαρχουσες συνθηκες διαφωνω καθετα. Το μονο που καταφερνουμε να εχουμε ειναι εξαντλημενα παιδια, παρατημενα στο ελεος τους (εκτος αν εχουν την τυχη να πεσουν σε εκπαιδευτικο με ολη την σημασια της λεξεως).
Αυτη ειναι η αποψη μου μεσα απο την εμπειρια μου και σε σχολειο του εξωτερικου και σε σχολειο πιλοτικο, με δυο διαφορετικα παιδια, ενα αριστουχο και ενα παιδι που εχει τις δυσκολιες του αλλα προσπαθει τρελα και τα καταφερνει.

Lisa8
20-04-11, 10:43
ZWH μου, θα το επαναλάβω. Στο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Λέει για λιγότερη ύλη και περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Για επιμένεις σε μία λανθασμένη πληροφορία?

Συμφωνώ! Αυτό λέει!!!
Αυτό κάνει όμως? Γιατί για φέτος, ανακοίνωσαν μείωση του διαβάσματος στο σπίτι γιάυτα τα 800 πιλοτικα σχολεία. Το αποτέλεσμα γνωρίζεις ποιο ήταν? Αυξηση!!!! Εχω πολλές μανούλες φιλες/συγγενεις, που στειλανε φέτος τα παιδια τους στην α' Δημοτικου. Μου μίλησαν για 3 ωρες διάβασμα κατα μεσο όρο την ημερα!!!

kyra
20-04-11, 10:54
Βρε κορίτσια (καλημέρα Lisa), έχετε δίκιο αλλά είναι σημαντικό να το 'λέει', γιατί μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Διάβασα τη συζήτηση για τα 800 πιλοτικά. Και καλές και κακές εμπειρίες. ΟΚ, οι δάσκαλοι έχουν τα επαγγελματικά τους προβλήματα, όπως έχουμε ίσως όλοι. Εμείς όμως είμαστε γονείς, δεν είμαστε οι εργοδότες τους και μπορούμε να διεκδικούμε. Μιλάμε σαν να γίνονται όλα 'για μας, χωρίς εμάς'. Στην επαρχία, από όπου κατάγομαι, οι γονείς είναι 'απο πάνω'. Είμαστε σε ένα φτωχό κράτος σχεδόν διαλυμμένο, έχουμε όμως καλούς δασκάλους και οι γονείς, οι περισσότεροι, ενδιαφέρονται. Το να γίνει μία βιβλιοθήκη στο σχολείο, θέλει ένα ράφι. ΟΚ του Κολλεγίου Αθηνών είναι μεγαλύτερη, αλλά τί να κάνουμε? Να μην κάνουμε ούτε αυτό το ράφι?
Στο σχολείο μίας φίλης, στο ολοήμερο οι γονείς οργάνωσαν μία μέρα την εβδομάδα παρουσίαση επαγγελμάτων. Πήγαινε ο καθένας και παρουσίαζε τη δουλειά του (α' δημοτικού ο γιος της). Η δασκάλα έκανε σχετικά δρώμενα. Με απλά λόγια, με κέφι με μουσική πολλές φορές. Ξέρετε τί έγινε? Εκείνη την ημέρα, έμεναν και πολλά παιδάκι του κλασσικού στο σχολείο και οι γονείς του κλασσικού κατά τα χριστούγεννα διαμαρτυρήθηκαν που δεν κάνουν και στα παιδιά τους κάτι τέτοιο.
Φυσικά και υπάρχει τρόπος να γεμίσουν δημιουργικά δύο ώρες. Και από πότε χρειάζεται δασκάλα 'εικαστικών' για να κάνουν τα παιδιά κατασκευές. Δηλαδή, καλό είναι να υπάρχει αλλά όχι ότι δεν μπορεί η δασκάλα τους να την καλύψει μέχρι να έρθει. Δηλαδή εμείς 30 χρόνια πριν, είχαμε δασκάλα εικαστικών????
Θα επαναλάβω. Σταματήσαμε να δίνουμε σημασία στο σχολείο και χάθηκε η έμπνευση και από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικού.

ZWH
20-04-11, 11:03
Nα διεκδικησουμε ακριβως τι?
Θες να σου πω τι γινεται στις συνελευσεις? Ποσοι γονεις πατανε? 10 με 15 και παντα οι ιδιοι!!!!
Παντως θελω να ξεκαθαρισω κατι. Το ολοημερο (μεχρι τις 4) δεν εχει καμια σχεση με τα πιλοτικα ή αυτα που θελουν να κανουν. Καμια απολυτως!!!!!!
Στα ολοημερα (απο τις 2 εως τις 4) ειτε κανουν τα μαθηματα για την αλλη μερα, ειτε αμολανε τα παιδια στο προαυλιο ειτε κανουν γυμναστικη ή τα αφηνουν στα κομπιουτερ. ΔΕΝ εχουν εξτρα υποχρεωσεις για την επομενη μερα!!!
Εαν επεκτεινουν το προγραμμα μεχρι τις 3 θα κανουν μαθηματα κανονικα και αν ακομη δεν αυξηθει η υλη (που αφηστε με να αμφιβαλω οχι γιατι ειμαι περιεργη αλλα επειδη βλεπω τι γινεται στο σχολειο των παιδιων μου), τα παιδια θα ειναι εξαντλημενα, οχι για αυτη την εξτρα ωρα καθημερινα (που θα κανουν μαθηματα βρε παιδια!!!!) αλλα και γιατι γυριζοντας στο σπιτι θα εχουν να κανουν παρα πολλα μαθηματα.
Δεν μπορειτε να καταλαβετε την διαφορα? Αυτο προσπαθω απο χθες να σας πω.
Και τονιζω και παλι (γινοντας απιστευτα κουραστικη) εχοντας εμπειρια απο σχολεια που τελειωνουν στις 4 παρα αλλα αφηνουν πραγματικα την τσαντα στο σχολειο, και εμπειρια απο πιλοτικο που φερνουν στο σπιτι τσαντα 10 κιλα με αναλογες εργασιες!!!

kyra
20-04-11, 11:08
ZWH εννοείται ότι κυρίως συμφωνώ με όσα λές. Η διαφωνία μου είναι μόνο ότι δεν δικαιολογείται τόσο διάβασμα και τόσα εξωσχολικά σε τόση μικρή ηλικία. Εσύ λές ότι τα παιδιά κουράζονται στο σχολείο. Εγώ λέω ότι το σχολείο είναι η κυρία δουλειά τους και ότι δεν πρέπει να τα κουράζουμε το απόγευμα. (Και σου το λέω εγώ που το παιδί μου κάνει ΚΑΙ μουσική ΚΑΙ αγγλικά ΚΑΙ άθληση -για να μη μου ξαναπείτει πάλι ότι δεν ασχολούμΙ:lol::lol:). Αυτή είναι η διαφωνία μας.

ZWH
20-04-11, 11:24
Eννοειται οτι η κυρια "Εργασια" των παιδιων ειναι το σχολειο, αλλα ποιος αλλος εργαζομενος εργαζεται 12 ωρες καθημερινα ? Μιλαμε για παιδια.
(εγω παντως δεν ειπα οτι δεν ασχολειτσαι με το παιδι σου ;-) ).

Lisa8
20-04-11, 11:25
ZWH εννοείται ότι κυρίως συμφωνώ με όσα λές. Η διαφωνία μου είναι μόνο ότι δεν δικαιολογείται τόσο διάβασμα και τόσα εξωσχολικά σε τόση μικρή ηλικία. Εσύ λές ότι τα παιδιά κουράζονται στο σχολείο. Εγώ λέω ότι το σχολείο είναι η κυρία δουλειά τους και ότι δεν πρέπει να τα κουράζουμε το απόγευμα. (Και σου το λέω εγώ που το παιδί μου κάνει ΚΑΙ μουσική ΚΑΙ αγγλικά ΚΑΙ άθληση -για να μη μου ξαναπείτει πάλι ότι δεν ασχολούμΙ:lol::lol:). Αυτή είναι η διαφωνία μας.

Καλημερα και σε σένα Kyra!
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως τα καταφέρνεις!
Δεν ξερω γιά εκεί, πάντως εδώ δεν είναι στο χερι μου να ρυθμίσω τις ώρες εξωσχολικών δραστηριωτήτων! Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως τι εννοώ: Εαν αποφασίσει το παιδι να πάει μπαλέτο, η κολυμβητηριο, ή αγγλικά, για παράδειγμα, δεν μπορω να πω στους υπευθυνους " Ξερετε, εγώ θέλω το παιδί μου να συμμετεχει μονο μία φορά την εβδομάδα", γιατι θα μου απαντήσουν "Και πως θα ενταχθει στο προγραμμα, όταν η ύλη προχωράει? Πως θα ακολουθήσει τα άλλα τα παιδιά?"
Η κόρη μου λόγο ιώσεων φετος έχασε καποια μαθήματα στο μπαλέτο και στα αγγλικά, τα υπολοιπα παιδιά προχώρησαν, και εκείνη αντιμετώπισε ήδη καποιο πρόβλημα... ¨Σκέφτομαι λοιπόν, οτι καθως μεγαλώνει το παιδι, και η ύλη και οι υποχρεώσεις αυξάνονται, πως θα τα καταφέρνει?
Θα μου πεις να κόψω κατι απο αυτά... Τι να κόψω? Την άθληση? (Θα μου γίνει παχύσαρκο), την ξένη γλώσσα (Τι μέλλον θα έχει)?
Και ναι, θα ήθελα να κάνει και κάποιο μουσικό όργανο, αλλά, δεν τολμάω να το προσθέσω και αυτό στο πρόγραμμα, γιατί ρεαλιστικά δεν υπαρχει περίπτωση να τα καταφέρει...

jannis
20-04-11, 12:02
Κανονικά πρεπει να κόψεις την ξένη γλώσσα, αφού από την πρώτη Δημοτικού θα κάνουν αγγλικά και απο την 5η δευτερη ξένη γλώσσα.
Δώστε μια ευκαιρία στο σχολείο.
Το παιδάκι του Δημοτικού δεν πρέπει να τρέχει κάπου κάθε μέρα το απόγευμα. Διαλέγεις 1 δραστηριότητα και την κάνεις 2 φορές την βδομάδα.

ZWH
20-04-11, 12:04
Κανονικά πρεπει να κόψεις την ξένη γλώσσα, αφού από την πρώτη Δημοτικού θα κάνουν αγγλικά και απο την 5η δευτερη ξένη γλώσσα.
Δώστε μια ευκαιρία στο σχολείο.
Το παιδάκι του Δημοτικού δεν πρέπει να τρέχει κάπου κάθε μέρα το απόγευμα. Διαλέγεις 1 δραστηριότητα και την κάνεις 2 φορές την βδομάδα.

Δυστυχως οι δασκαλοι των ξενων γλωσσων δεν δινουν την ευκαιρια στα παιδια μας να μαθουν. Ξερεις ποσα παραπονα ακουστηκαν φετος απο γονεις που δεν στελνουν τα παιδια τους στα φροντιστηρια? (μιλαω για την δευτερα δημοτικου).
Eπισης μην ξεχνας τα παιδια που πηγαινουν λογοθεραπεις, σε ειδικους παιδαγωγους εκτος (αφου το σχολειο δεν μπορει να στηριξει αυτα τα παιδια).

kyra
20-04-11, 12:35
Καλημερα και σε σένα Kyra!
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως τα καταφέρνεις!
.

Δεν τα 'καταφέρνω'. Γίνονται μόνα τους. Οι δραστηριότητές μας είναι κατά τις 6.00. Τη Δευτέρα έχουμε πάντα συνάντηση με φίλους τους (κανονίζω και βρισκόμαστε σε σπίτι ή έξω όταν έχει καλό καιρό (αθήνα μένω, η καταγωγή μου είναι από επαρχία). Τρέχουν δύο ώρες και γυρνάνε σπίτι ξερά. Βλέπω κι εγώ τις φίλες μου. Τρίτη πάμε σούπερ μάρκετ όλοι μαζί και μετά σπίτι. Τετάρτη έχει μουσική στις 7.00 σε ένα ωδείο κοντά μας (από του χρόνου θα αρχίσει και ο μικρός αλλά πρέπει να βρω κάτι την ίδια ώρα). Τον πήγαινα πέρσυ κάπου πιο μακριά και 'τρώγαμε' όλο το απόγευμά μας. Φέτος είπα να σταματήσω τις βλακείες και να τον πάω σε δέκα λεπτα από το σπίτι με τα πόδια. Πέμπτη κάνει δύο ώρες αγγλικά (η συμφωνία με τη δασκάλα είναι όχι διάβασμα στο σπίτι, έχουμε κάνει ένα γκρουπάκι 3 παιδάκια, και δεν βλέπουν την ώρα να έρθει η δασκάλα. του χρόνου θα 'χώσω' και τον μικρό στην παρέα και ό,τι πιάσει. Όταν θα αρχίσουν στο σχολείο αγγλικά ίσως θα βρω κάτι πιο 'οργανωμένο', αλλά κι αυτό θα είναι ένα μαζεμένο δίωρο). Παρασκευή, γιαγιά, παίζουν με την ψυχή τους. Σάββατο πρωί κάνει κολυμβητήριο. Δεν πειράζει, ας μείνει λίγο πίσω, αν μου προκύψει ταλεντάρα, θα τον βάλω στο αγωνιστικό. Αν επιμείνει μπορώ να του βάλω και μία δραστηριότητα Σάββατο απόγευμα, αλλά θα το παλέψω να μη γίνει.
Νομίζω ότι στο δικό μου πρόγραμμα ταιριάζει να έρχεται το παιδί στις 3.00, να ξεουράζεται μέχρι τις 4.00, να διαβάζει μέχρι τις 6.00 (φρίκη), μετά να 'ζούμε' και μετά να πέφτει χορτασμένο για ύπνο στις 9.00. Ελπίζω να βγάλουμε έτσι το δημοτικό.

kyra
20-04-11, 12:38
Eπισης μην ξεχνας τα παιδια που πηγαινουν λογοθεραπεις, σε ειδικους παιδαγωγους εκτος (αφου το σχολειο δεν μπορει να στηριξει αυτα τα παιδια).

Η φίλη μου που κάνει στο παιδί λογοθεραπεία, δεν το πάει αγγλικά. Του χρόνου, στη δευτέρα, θα ολοκληρώσει τη λογοθεραπεία και θα ξεκινήσει ξένη γλώσσα. Θέλω να πω ότι η λογοθεραπεία προηγείται των πάντων αλλά δεν πειράζει να ξεκινήσει την ξένη γλώσσα ή τη μουσική λίγο αργότερα....

Alice6
20-04-11, 12:46
Δυστυχως οι δασκαλοι των ξενων γλωσσων δεν δινουν την ευκαιρια στα παιδια μας να μαθουν.

Επ......!!! Λίγο γενικευμένο αυτό, δεν νομίζεις???Το ίδιο ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς, και για όλους τους επαγγελματίες, υπάρχουν καλοί και κακοί. Το πρόβλημα είναι ότι στο δημόσιο σχολείο δεν μπορείς να επιλέξεις τον δάσκαλο, όπως δεν μπορείς να επιλέξεις τον υπάλληλο που θα σε εξυπηρετήσει σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

ZWH
20-04-11, 12:59
Δεν ειπα ολοι, αλλα το μεγαλυτερο ποσοστο.
Απο την κορη μου δεν εχω εμπειρια, θελω να πω οτι παει εκτη δημοτικου και στο φροντιστηριο ειναι στο επιπεδο του proficiency δεν εχω ασχοληθει καν με αυτα που κανουν... Γερμανικα? ετσι και ετσι.. , αλλα στον γιο μου αυτο που ειδα ειναι οτι η δασκαλα των αγγλικων τρεχει αδικαιολογητα, δεν εξηγει τιποτα στα παιδια. Που ειναι αυτο που ελεγαν οτι θα μαθαινουν μεσα απο το παιχνιδι?
Επισης και στα χρονια τα δικα μου δεν μαθαιναν τα παιδια ξενη γλωσσα στο σχολειο και δεν εχει να κανει με το τι ηθελε το παιδι. Γαλλικα καναμε και ηθελα να τα μαθω αλλα δεν.... εξω οχι, δεν πηγα γιατι πηγαινα αγγλικα.
Η γνωμη μου? Ας καθησουν ολοι οι νοημονες ανθρωπες αυτου του τοπου και να ξανακανουν τον σχεδιασμο των σχολειων με σκεψη και οχι αρπα κολα οπως κανουν.
Να σκεφτουν τι χρειαζεται, τι χρειαζονται τα παιδια, τι χρειαζονται κτιριακα, πως θα προσεγγισουν τα παιδια και θα ειναι πιο ευκολη η μαθηση, πως θα φτιαξουν τμηματα ενταξης οχι μονο για τα παιδια με δυσκολιες αλλα και για παιδια που ερχονται απο το εξωτερικο. Να κοιταξουν να κανουν ουσιαστικα πραγματα και να μενει η τσαντα στο σχολειο στην πραξη και οχι στα λογια.
Να κανουν εργα ουσιας και οχι εργα εντυπωσιασμου (οποιοι και αν ειναι αυτοι!!!).

jannis
20-04-11, 13:02
Δυστυχως οι δασκαλοι των ξενων γλωσσων δεν δινουν την ευκαιρια στα παιδια μας να μαθουν. Ξερεις ποσα παραπονα ακουστηκαν φετος απο γονεις που δεν στελνουν τα παιδια τους στα φροντιστηρια? (μιλαω για την δευτερα δημοτικου).
Eπισης μην ξεχνας τα παιδια που πηγαινουν λογοθεραπεις, σε ειδικους παιδαγωγους εκτος (αφου το σχολειο δεν μπορει να στηριξει αυτα τα παιδια).

Δεν τα ξεχνώ και για αυτό που ρώτησες πριν εγώ πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικήσουμε:
- υποστήριξη στα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολόγο, κλπ την ώρα του σχολείου
- ανθρώπινες - αποδεκτές συνθήκες υγειινής / ασφάλειας
- να γίνεται το μαθημα στο σχολείο να μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο
- να γίνεται το μάθημα με ευχάριστο, διασκεδαστικό, "μοντέρνο", διαδραστικό - βιωματικό και πολλαπλών προσεγγίσεων τρόπο.
- να σταματήσει η παπαγαλία και να ενθαρύνονται περισσότερο τα παιδιά να σκέφτονται
- να μειωθεί η ύλη και να δωθεί έμφαση στο "πως" όχι στο "πόσο"
- να μένει η τσάντα στο σχολείο!

DALIA
20-04-11, 13:03
Eγώ σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την kyra....
δεν βρίσκω τόσο τραγικό δηλ αντί να σχολάνε στις 14 να σχολάνε στις 15...
Μπορεί κάποιος να μου δόσει λινκ για τα πιλοτικά διότι από Σεπτέμβριο που θα ήμαστε πρώτη ανήκουμε σε ένα από αυτά

emmaki
20-04-11, 13:15
Διαβάζω, διαβάζω....
Γονείς που δεν συμμετέχουν σε συνελέυσεις γονέων.
Γονείς που βάζουν εξωσχολικές δρατσηριότητες στα παιδιά τους κάθε μέρα, κάθε απόγευμα, "γιατί το παιδί θέλει".
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το σχολέιο είναι τόσες ώρες.
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το παιδί στη 1 δεν θα φαέι ζεστό φαί αλλά ένα σάντουιτς.
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το παιδί έχει διάβασμα στο σπίτι....

Συγνώμη, αλλά αυτά είναι πράγματα που οι ίδοι οι γονείς, με μια μαζικότητα, μπορείτε να τα αλλάξετε!
Αν συμμετέχετε στις συνελέυσεις γονέων (όχι οι 5-10 δεν θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα, και ναι η μη-συμμετοχή σημαίνει αδιαφορία), μπορείτε να απαιτήσετε καλύτερες συνθήκες κτηριακές στα σχολέια. Μπορείτε να απαιτήσετε από την υπουργούλα μας τα σχολέια να έχουν θέρμανση, να έχουν σωστούς χώρου υγειινής, σωστούς χώρους εστ'ιασης, σωστό προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες κλπ). Μόνο, όμως, με μαζική συμμετοχή και μαζικές απποφάσεις γίνεται αυτό! Α! Και με τρέξιμο! Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να δράσουν για μας!
Εξωσχολικές δραστηριότητες....Δεν μπορεί ένα παιδί 6-11 ετών να έχει κάθε μέρα μαθήματα! Ακόμα και αν "θέλει" πρέπει ο γονιός να βάλει ένα όριο. Και εγώ, ως ενήλικας θέλω πα΄ρα πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορώ να τα κάνω όλα όσα θέλω! Όσο για τα αθλήματα, ένα παιδί που δεν πάει μπαλέτο ή κολυμβητήριο (ή πάει μια ώρα την εβδομάδα) δεν γίνεται παχύσαρκι. Παχύσαρκο γίενται αν τρώει από τα Goody's, από πιτσαρίες, αν τρώει γαριδάκια, αν δεντρώει σαλάτες και φρούτα. Στο σχολείο ευτυχως υπάρχει ακόμα το μάθημα της γυμναστικής, και υπάρχουν ακόμα αυλές. Τι παραπάνω κίνηση;;; Είναι υπεραρκετά!
Φαϊ.....Αν το παιδί φάει ένα καλό πρωινό (πόσι άραγε Έλληενς τρώνε; Εγώ το ομολογώ δεν έχω φάει ποτέ), φάει στις 10 ένα φρούτο, στη 1 ένα σάντουιτς με κασεράκι, στις 3 άνετα μπορεί να φάει το φαγάκι του στο σπίτι. Αν φάει στη 1 φαγητό, το΄τε μέχρι τις 3 θα ξαναπεινάσει και θα φάει (πιθανότατα) βλακειούλες. Ένα παιδί πρέπει να τρώει κάθε 3-4 ώρες.
Διάβασμα στο σπίτι....Συζητήστε με τη δασκάλα. Πείετε της ότι το παιδί εξαντλέιται από τη δουλεια που τους βάζει. Μήπως τους δείχνει κάποιον άλλο τρόπο δουλειας που εσείς δεν γνωρίζετε, και έτσι δουλεύετε με το παιδί "λάθος" με αποτέλεσμα τις πολλές ώρες; Μιλήστε με τη δασκάλα! Ακόμα και με τη δασκάλα των ξένων γλωσσών, με τη δασάλα των υπολογιστών....Πείτε τι θελετε εσείς από το σχολείο, συζητήστε το! Πείτε τις ανησυχίες σας, τους φόβους σας (π.χ. δεν θέλω να κάνει υπολογιστές γιατί θα κουρκουτιάσει το μυαλό του!), πείτε πώς βλέπετε το σχολέιο, πώς κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το σχολείο....Η συζήτηση δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν! Αφήστε και τη δασκάλα να σας πει τη δική της άποψη. Ακούστε την! Μην την απορρίπτετε! Μπορεί στο τέλος να αλλάξετε γνώμη και οι 2!
Αν πάλι όχι, όπως είπα, οι γονέις έχετε τεράστια δύναμη στα χέρια σας, την οποία σχεδόν ποτέ δεν την εκμεταλλεύεστε! Να λποιπόν η ώρα και η στιγμή να βγείτε μπροστά!

ZWH
20-04-11, 13:34
Η φίλη μου που κάνει στο παιδί λογοθεραπεία, δεν το πάει αγγλικά. Του χρόνου, στη δευτέρα, θα ολοκληρώσει τη λογοθεραπεία και θα ξεκινήσει ξένη γλώσσα. Θέλω να πω ότι η λογοθεραπεία προηγείται των πάντων αλλά δεν πειράζει να ξεκινήσει την ξένη γλώσσα ή τη μουσική λίγο αργότερα....
Δεν νομιζω να υπαρχει παιδακι που να πηγαινει λογοθεραπεια, ειδικη παιδαγωγο και να πηγαινει και αγγλικα. Εννοειται οτι προηγειται η ξενη γλωσσα.
Ομως μπορει να πηγαινει καποιο αθλημα, η ζωγραφικη. Καποιες τετοιες δραστηριοτητες βοηθανε πολυ τα παιδια που εχουν προβλημα συγκεντρωσης. ;-)

kyra
20-04-11, 13:43
Διαβάζω, διαβάζω....
Γονείς που δεν συμμετέχουν σε συνελέυσεις γονέων.
Γονείς που βάζουν εξωσχολικές δρατσηριότητες στα παιδιά τους κάθε μέρα, κάθε απόγευμα, "γιατί το παιδί θέλει".
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το σχολέιο είναι τόσες ώρες.
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το παιδί στη 1 δεν θα φαέι ζεστό φαί αλλά ένα σάντουιτς.
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το παιδί έχει διάβασμα στο σπίτι....

Συγνώμη, αλλά αυτά είναι πράγματα που οι ίδοι οι γονείς, με μια μαζικότητα, μπορείτε να τα αλλάξετε!
Αν συμμετέχετε στις συνελέυσεις γονέων (όχι οι 5-10 δεν θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα, και ναι η μη-συμμετοχή σημαίνει αδιαφορία), μπορείτε να απαιτήσετε καλύτερες συνθήκες κτηριακές στα σχολέια. Μπορείτε να απαιτήσετε από την υπουργούλα μας τα σχολέια να έχουν θέρμανση, να έχουν σωστούς χώρου υγειινής, σωστούς χώρους εστ'ιασης, σωστό προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες κλπ). Μόνο, όμως, με μαζική συμμετοχή και μαζικές απποφάσεις γίνεται αυτό! Α! Και με τρέξιμο! Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να δράσουν για μας!
Εξωσχολικές δραστηριότητες....Δεν μπορεί ένα παιδί 6-11 ετών να έχει κάθε μέρα μαθήματα! Ακόμα και αν "θέλει" πρέπει ο γονιός να βάλει ένα όριο. Και εγώ, ως ενήλικας θέλω πα΄ρα πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορώ να τα κάνω όλα όσα θέλω! Όσο για τα αθλήματα, ένα παιδί που δεν πάει μπαλέτο ή κολυμβητήριο (ή πάει μια ώρα την εβδομάδα) δεν γίνεται παχύσαρκι. Παχύσαρκο γίενται αν τρώει από τα Goody's, από πιτσαρίες, αν τρώει γαριδάκια, αν δεντρώει σαλάτες και φρούτα. Στο σχολείο ευτυχως υπάρχει ακόμα το μάθημα της γυμναστικής, και υπάρχουν ακόμα αυλές. Τι παραπάνω κίνηση;;; Είναι υπεραρκετά!
Φαϊ.....Αν το παιδί φάει ένα καλό πρωινό (πόσι άραγε Έλληενς τρώνε; Εγώ το ομολογώ δεν έχω φάει ποτέ), φάει στις 10 ένα φρούτο, στη 1 ένα σάντουιτς με κασεράκι, στις 3 άνετα μπορεί να φάει το φαγάκι του στο σπίτι. Αν φάει στη 1 φαγητό, το΄τε μέχρι τις 3 θα ξαναπεινάσει και θα φάει (πιθανότατα) βλακειούλες. Ένα παιδί πρέπει να τρώει κάθε 3-4 ώρες.
Διάβασμα στο σπίτι....Συζητήστε με τη δασκάλα. Πείετε της ότι το παιδί εξαντλέιται από τη δουλεια που τους βάζει. Μήπως τους δείχνει κάποιον άλλο τρόπο δουλειας που εσείς δεν γνωρίζετε, και έτσι δουλεύετε με το παιδί "λάθος" με αποτέλεσμα τις πολλές ώρες; Μιλήστε με τη δασκάλα! Ακόμα και με τη δασκάλα των ξένων γλωσσών, με τη δασάλα των υπολογιστών....Πείτε τι θελετε εσείς από το σχολείο, συζητήστε το! Πείτε τις ανησυχίες σας, τους φόβους σας (π.χ. δεν θέλω να κάνει υπολογιστές γιατί θα κουρκουτιάσει το μυαλό του!), πείτε πώς βλέπετε το σχολέιο, πώς κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το σχολείο....Η συζήτηση δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν! Αφήστε και τη δασκάλα να σας πει τη δική της άποψη. Ακούστε την! Μην την απορρίπτετε! Μπορεί στο τέλος να αλλάξετε γνώμη και οι 2!
Αν πάλι όχι, όπως είπα, οι γονέις έχετε τεράστια δύναμη στα χέρια σας, την οποία σχεδόν ποτέ δεν την εκμεταλλεύεστε! Να λποιπόν η ώρα και η στιγμή να βγείτε μπροστά!


:wink: Αυτό ακριβώς θέλω να πω.
Ξέρεις, όταν συμφωνώ πάνω από δύο φορές με έναν άνθρωπο, πρέπει να το κοιτάξει. Και με σένα είναι η δεύτερη φορά.

DALIA
20-04-11, 13:43
Διαβάζω, διαβάζω....
Γονείς που δεν συμμετέχουν σε συνελέυσεις γονέων.
Γονείς που βάζουν εξωσχολικές δρατσηριότητες στα παιδιά τους κάθε μέρα, κάθε απόγευμα, "γιατί το παιδί θέλει".
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το σχολέιο είναι τόσες ώρες.
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το παιδί στη 1 δεν θα φαέι ζεστό φαί αλλά ένα σάντουιτς.
Γονείς που παραπονιούνται γιατί το παιδί έχει διάβασμα στο σπίτι....

Συγνώμη, αλλά αυτά είναι πράγματα που οι ίδοι οι γονείς, με μια μαζικότητα, μπορείτε να τα αλλάξετε!
Αν συμμετέχετε στις συνελέυσεις γονέων (όχι οι 5-10 δεν θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα, και ναι η μη-συμμετοχή σημαίνει αδιαφορία), μπορείτε να απαιτήσετε καλύτερες συνθήκες κτηριακές στα σχολέια. Μπορείτε να απαιτήσετε από την υπουργούλα μας τα σχολέια να έχουν θέρμανση, να έχουν σωστούς χώρου υγειινής, σωστούς χώρους εστ'ιασης, σωστό προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες κλπ). Μόνο, όμως, με μαζική συμμετοχή και μαζικές απποφάσεις γίνεται αυτό! Α! Και με τρέξιμο! Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να δράσουν για μας!
Εξωσχολικές δραστηριότητες....Δεν μπορεί ένα παιδί 6-11 ετών να έχει κάθε μέρα μαθήματα! Ακόμα και αν "θέλει" πρέπει ο γονιός να βάλει ένα όριο. Και εγώ, ως ενήλικας θέλω πα΄ρα πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορώ να τα κάνω όλα όσα θέλω! Όσο για τα αθλήματα, ένα παιδί που δεν πάει μπαλέτο ή κολυμβητήριο (ή πάει μια ώρα την εβδομάδα) δεν γίνεται παχύσαρκι. Παχύσαρκο γίενται αν τρώει από τα Goody's, από πιτσαρίες, αν τρώει γαριδάκια, αν δεντρώει σαλάτες και φρούτα. Στο σχολείο ευτυχως υπάρχει ακόμα το μάθημα της γυμναστικής, και υπάρχουν ακόμα αυλές. Τι παραπάνω κίνηση;;; Είναι υπεραρκετά!
Φαϊ.....Αν το παιδί φάει ένα καλό πρωινό (πόσι άραγε Έλληενς τρώνε; Εγώ το ομολογώ δεν έχω φάει ποτέ), φάει στις 10 ένα φρούτο, στη 1 ένα σάντουιτς με κασεράκι, στις 3 άνετα μπορεί να φάει το φαγάκι του στο σπίτι. Αν φάει στη 1 φαγητό, το΄τε μέχρι τις 3 θα ξαναπεινάσει και θα φάει (πιθανότατα) βλακειούλες. Ένα παιδί πρέπει να τρώει κάθε 3-4 ώρες.
Διάβασμα στο σπίτι....Συζητήστε με τη δασκάλα. Πείετε της ότι το παιδί εξαντλέιται από τη δουλεια που τους βάζει. Μήπως τους δείχνει κάποιον άλλο τρόπο δουλειας που εσείς δεν γνωρίζετε, και έτσι δουλεύετε με το παιδί "λάθος" με αποτέλεσμα τις πολλές ώρες; Μιλήστε με τη δασκάλα! Ακόμα και με τη δασκάλα των ξένων γλωσσών, με τη δασάλα των υπολογιστών....Πείτε τι θελετε εσείς από το σχολείο, συζητήστε το! Πείτε τις ανησυχίες σας, τους φόβους σας (π.χ. δεν θέλω να κάνει υπολογιστές γιατί θα κουρκουτιάσει το μυαλό του!), πείτε πώς βλέπετε το σχολέιο, πώς κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το σχολείο....Η συζήτηση δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν! Αφήστε και τη δασκάλα να σας πει τη δική της άποψη. Ακούστε την! Μην την απορρίπτετε! Μπορεί στο τέλος να αλλάξετε γνώμη και οι 2!
Αν πάλι όχι, όπως είπα, οι γονέις έχετε τεράστια δύναμη στα χέρια σας, την οποία σχεδόν ποτέ δεν την εκμεταλλεύεστε! Να λποιπόν η ώρα και η στιγμή να βγείτε μπροστά!

είναι η 2η φορά στο φόρουμ που πρέπει να πω respect!:smile:
απλά τονίζω τα σημεία που τα σκέφτομαι στο 100% με το ίδιο τρόπο.

kyra
20-04-11, 13:46
Δεν νομιζω να υπαρχει παιδακι που να πηγαινει λογοθεραπεια, ειδικη παιδαγωγο και να πηγαινει και αγγλικα. Εννοειται οτι προηγειται η ξενη γλωσσα.
Ομως μπορει να πηγαινει καποιο αθλημα, η ζωγραφικη. Καποιες τετοιες δραστηριοτητες βοηθανε πολυ τα παιδια που εχουν προβλημα συγκεντρωσης. ;-)

Συμφωνώ. Αλλά είναι τόσες ώρες αυτά? Τα μαθήματα ζωγραφικής είναι συνήθως μία φορά την εβδομάδα. Το άθλημα το ρυθμίζεις εσύ, αν δεν θέλεις επιδόσεις σώνει και καλά. Οπότε μένει χρόνος ου ου ου ου ου .
Ασε που, αν προστεθούν εικαστικά στο σχολείο, μπορεί να είναι αρκετό.

Lisa8
20-04-11, 13:55
Κίνηση!Αθληση!
"Κάθε μέρα μισή με μία ώρα (εκτως σχολείου), γίνεται?"
Αυτό τονίζουν οι περισσότεροι παιδίατροι!
1 ώρα την εβδομάδα, δεν νομίζω να κάνει την διαφορά!
Εσυ εάν γυμνάζεσαι μόνο μία ώρα την εβδομάδα, σου φτάνει?

Ασε που οπως είπα και πιο πάνω, δεν μπορείς να πεις πχ στην δασκάλα του μπαλέτου οτι το παιδι θα πηγαίνει μονο 1 φορά την εβδομαδα! Πως θα συμβαδίσει με τα υπόλοιπα? Το παιδι θα πηγαίνει και θα είναι στον κόσμο του! Εχει και εκεί μια υλη που πρεπει να βγει.

kyra
20-04-11, 14:14
Κίνηση!Αθληση!
"Κάθε μέρα μισή με μία ώρα (εκτως σχολείου), γίνεται?"
Αυτό τονίζουν οι περισσότεροι παιδίατροι!
1 ώρα την εβδομάδα, δεν νομίζω να κάνει την διαφορά!
Εσυ εάν γυμνάζεσαι μόνο μία ώρα την εβδομάδα, σου φτάνει?

Ασε που οπως είπα και πιο πάνω, δεν μπορείς να πεις πχ στην δασκάλα του μπαλέτου οτι το παιδι θα πηγαίνει μονο 1 φορά την εβδομαδα! Πως θα συμβαδίσει με τα υπόλοιπα? Το παιδι θα πηγαίνει και θα είναι στον κόσμο του! Εχει και εκεί μια υλη που πρεπει να βγει.

Λοιπόν, τώρα κατάλαβα γιατί δε συμφωνούμε.
Φυσικά δεν θα πεις στη δασκάλα να πηγαίνει το παιδί το δικό σου μόνο μία φορά.(αν και στο κολυμβητήριο, γίνεται). Απλά θα επιλέξεις μία σχολή που κάνει μία φορά μπαλέτο την εβδομάδα (υπάρχουν, το ξέρω παρά το ότι δεν έχω κορίτσι). Και εν τέλει, δεν θα αγχωθώ να θα βγει η ύλη του μπαλέτου ή του τάε κβο ντο του 7χρονου.
Λένε οι παιδίατροι ότι χρειάζεται 'οργανωμένη άθληση' σε σχολή μία ώρα την ημέρα εκτός σχολείου????:shock::shock::shock: Η παιδική χαρά, το ελεύθερο παιχνίδι, ο παιδότοπος, το ποδήλατο στην αυλή της γιαγιάς δεν είναι μέσα??
Λοιπόν σε διαβεβαιώνω ότι τα παιδιά μου με μία ώρα οργανωμένη άθληση την εβδομάδα αλλά με έντονη δραστηριότητα και σωστή διατροφή (όχι τηλεόραση, όχι χαζοφαγητό, πολλά φρούτα, λαχανικά χμ κλπ) κάθε άλλο παρά παχύσαρκα είναι. Μην φοβάσαι, δεν αρχίζουν να φουσκώνουν ξαφνικά τα παιδιά, αν μειωθεί το μπαλέτο.

Και να σου πω και κάτι άλλο? Δεν πειράζει κι αν δεν συμφωνήσουμε. Καλή καρδιά. Πάντα θα υπάρχουν παιδιά που τρέχουν όλη τη μέρα σε εξωσχολικά. Και οι γονείς τους τα αγαπάνε εξ ίσου με εμάς τους άλλους. Έτσι είναι η ζωή, δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι. Εϊναι θέμα επιλογής.

Επανέρχομαι για να προτείνω στην παρέα ένα βιβλίο: Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας, του Carl Honore, εκδ. αερόστατο.

jannis
20-04-11, 14:18
Κίνηση!Αθληση!
"Κάθε μέρα μισή με μία ώρα (εκτως σχολείου), γίνεται?"
Αυτό τονίζουν οι περισσότεροι παιδίατροι!
1 ώρα την εβδομάδα, δεν νομίζω να κάνει την διαφορά!
Εσυ εάν γυμνάζεσαι μόνο μία ώρα την εβδομάδα, σου φτάνει?

Ασε που οπως είπα και πιο πάνω, δεν μπορείς να πεις πχ στην δασκάλα του μπαλέτου οτι το παιδι θα πηγαίνει μονο 1 φορά την εβδομαδα! Πως θα συμβαδίσει με τα υπόλοιπα? Το παιδι θα πηγαίνει και θα είναι στον κόσμο του! Εχει και εκεί μια υλη που πρεπει να βγει.

Οχι σίγουρα δεν φτάνει 1 ώρα την βδομάδα! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα τρέχεις στο μπαλέτο/ποδόσφαιρο κλπ 1-2 ώρες την ημέρα.
Κατ'αρχην θέλω να πιστεύω ότι τα παιδιά κάνουν γυμναστική στο σχολείο και ότι "παίζουν" στα διαλείματα όπως παίζαμε και μεις κάποτε και για τον α/β λόγο τρέχαμε.
Το απόγευμα πρεπει να κάνουν κάθε μέρα κάτι. Αυτό όμως μπορεί να είναι ποδήλατο, πατίνια, παιχνίδια στην παιδική χαρά, μπάσκετ /ποδοσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιας, σχοινάκι (ανάλογα με την ηλικία) κλπ. Αυτό πρέπει να είναι το παιχνίδι του παιδιού - οχι επιπλέον δουλεία για την οποία θα πρέπει να μειωθεί το ωράριο του σχολείου!
Τα δικά μου είναι ακόμη μικρά δεν έχουμε διάβασμα αλλά είναι όλη μερα στο νηπειαγωγείο όπου γυμναζονται / τρέχουν αρκετά. Παρόλα αυτα κάθε μέρα σχεδόν πρέπει να κάνουμε κάτι έξω. Για τις βροχερές μέρες πήρα κάτι DVD με γυμναστική για παιδιά και παιχνίδια όπως η κουτσομανία - δεν γίνεται αλιώς η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Αλλά αυτός είναι χρόνος που παιρνάμε μαζί ευχάριστα δεν είναι υποχρέωση που έχει συγκεκριμένη ώρα και τόπο, περι ορέξεως...

DALIA
20-04-11, 14:22
Συγνώμι βρε παιδιά να ρωτήσω κάτι...? Ιδιαίτερα τώρα που άνοιξε ο καιρός τα παιδιά σας δεν κατεβαίνουν να παίξουν, να τρέξουν κ.τ.λ...δεν είναι "αθληση" μόνο το οργανωμένο

Lisa8
20-04-11, 14:24
Συγνώμι βρε παιδιά να ρωτήσω κάτι...? Ιδιαίτερα τώρα που άνοιξε ο καιρός τα παιδιά σας δεν κατεβαίνουν να παίξουν, να τρέξουν κ.τ.λ...δεν είναι "αθληση" μόνο το οργανωμένο

Συμφωνώ απόλυτα! Στην Αθήνα όμως δυστηχώς δεν είναι και τόσο εφικτό...:(

aggelomarios
20-04-11, 14:26
Συγνωμη αλλα που να κατεβουν να παιξουν??????:confused::confused::confused::confused:
Στην Αθηνα και μαλλον στο κεντρο που μενω εγω αυτα ειναι πολυτελειες τουλαχιστον τις καθημερινες...τα Σ/Κ εννοειται οτι τρεχουμε σε παρκα και αμμουδιες....τις καθημερινες καμια συμμαζωξη σε σπιτι αλλα και αυτο εξαρταται και απο το προγραμμα της καθε μαμας!

DALIA
20-04-11, 14:28
Ουπς sorry:oops:
επειδή στη δική μας γειτονιά είναι καθημερινότητα, το θεώρησα αυτονόητο...δυστυχώς δεν έχω ζήσει Αθήνα...

aggelomarios
20-04-11, 14:31
Εισαι πολυ τυχερη!!!!:lol:
Κι εμεις κοιταμε να δουμε πως θα μπορουσαμε να φυγουμε για Κρητη γιατι η ποιοτητα ζωης δεν συγκρινεται σε σχεση με την Αθηνα...

DALIA
20-04-11, 14:34
Εισαι πολυ τυχερη!!!!:lol:
Κι εμεις κοιταμε να δουμε πως θα μπορουσαμε να φυγουμε για Κρητη γιατι η ποιοτητα ζωης δεν συγκρινεται σε σχεση με την Αθηνα...

Κρήτη θέλει να ζήσει και ο γιος μου:D και ζήτησε επίσης οι διακοπές να είναι μόνο Κρήτη

DALIA
20-04-11, 14:39
Κοιτάξτε πως το σκέφτομαι και λέω δεν με χαλάει αντι 14 να σχολάει 15...
Μετά το σχολείο μέχρι 4:30 πέντε παρά που θα γυρνάω εγώ το παιδί ας κάνει ότι θέλει ( χαλάρωση με tv, playstation ότι θέλει ).
Εμείς έχουμε μόνο το ποδόσφαιρο 2 φορές τη βδομάδα και κάθε σάββατο πρωί αγώνες...δεν μου έχει εκφράσει ποτέ επιθυμία για να κάνει οτιδηποτε άλλο εκτός από ποδόσφαιρο...( θα σκεφτεί λέει αν ζητήσει να πάει μόνο όταν τελειώσει για καλοκαίρι η μπάλα κολυμβητήριο ).

mariazil
20-04-11, 14:54
Λοιπόν, emmaki, εννοείται ότι συμφωνώ 100% σε όλα όσα λες. Η δυσκολία όπως πάντα είναι να βρεθεί ικανοποιητικός αριθμός γονέων που θα συννεοηθούν και θα συμφωνήσουν να δράσουν από κοινού. Εκεί νομίζω ότι είναι όλο το πρόβλημα. Το βίωσα πολύ έντονα φέτος που ο γιος μου πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο.
(Θα κάνω μια παρένθεση off topic για να καταλάβετε τί εννοώ: Ένα άθλιο κτήριο, σε κεντρική συνοικία του Πειραιά, με άπειρα προβλήματα, μούχλα, υγρασία, ανθυγιεινές τουαλέτες. Προσπάθησα από την αρχή να κινητοποιήσω τους υπόλοιπους γονείς, να συνεργαστούμε με τη δασκάλα (εξαιρετική), αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν, έστειλα και πμ σε 2-3 κοπέλες από εδώ να με καθοδηγήσουν να βρω χορηγούς, έστειλα emails σε καμμιά 15αριά ιδρύματα, τράπεζες κλπ και περίμενα... Μέχρι που έγινε μια μεγάλη νεροποντή στις 4/2 και ... πλημμύρισε για τα καλά, έπεσαν οι σοβάδες και να μην τα πολυλογώ, έκλεισε το σχολείο για 3 εβδομάδες για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Περιττό να πω ότι εκτός από μένα που ήμουν εκεί καθημερινά και άλλες 2 μητέρες, οι υπόλοιποι γονείς ήταν άφαντοι για όσο καιρό ήταν κλειστό το σχολείο και μας έκαναν και καβγά γιατί αγοράσαμε κάποια πράγματα για να αντικαταστήσουμε υλικά που είχαν καταστραφεί... Ειλικρινά αδύνατον να συνεννοηθούμε.)
Θέλω να πω, με θλίβει το γεγονός ότι είμαστε παθητικοί θεατές σε πράγματα που αφορούν τα παιδιά μας, κι από την άλλη τα "φορτώνουμε" δραστηριότητες και επιπλέον άγχος.
Ο γιος μου πηγαίνει μίνι-ποδόσφαιρο 1 ώρα την εβδομάδα και άλλη 1 ώρα μουσική και θεωρώ ότι είναι υπέρ-υπέρ αρκετά. Μην μπερδεύουμε το ελεύθερο παιχνίδι με την προγραμματισμένη προπόνηση, δεν είναι το ίδιο, το δεύτερο είναι σαν μάθημα και αγχώνει αρκετά. Ξέρω όμως ότι οι περισσότεροι φίλοι του γιου μου πηγαίνουν τάε-κβον-ντο σε καθημερινή βάση για 1-1,5 ώρα. Ε, δεν είναι υπερβολή αυτό;;;

emmaki
20-04-11, 15:18
Λοιπόν, emmaki, εννοείται ότι συμφωνώ 100% σε όλα όσα λες. Η δυσκολία όπως πάντα είναι να βρεθεί ικανοποιητικός αριθμός γονέων που θα συννεοηθούν και θα συμφωνήσουν να δράσουν από κοινού. Εκεί νομίζω ότι είναι όλο το πρόβλημα. Το βίωσα πολύ έντονα φέτος που ο γιος μου πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο.
(Θα κάνω μια παρένθεση off topic για να καταλάβετε τί εννοώ: Ένα άθλιο κτήριο, σε κεντρική συνοικία του Πειραιά, με άπειρα προβλήματα, μούχλα, υγρασία, ανθυγιεινές τουαλέτες. Προσπάθησα από την αρχή να κινητοποιήσω τους υπόλοιπους γονείς, να συνεργαστούμε με τη δασκάλα (εξαιρετική), αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν, έστειλα και πμ σε 2-3 κοπέλες από εδώ να με καθοδηγήσουν να βρω χορηγούς, έστειλα emails σε καμμιά 15αριά ιδρύματα, τράπεζες κλπ και περίμενα... Μέχρι που έγινε μια μεγάλη νεροποντή στις 4/2 και ... πλημμύρισε για τα καλά, έπεσαν οι σοβάδες και να μην τα πολυλογώ, έκλεισε το σχολείο για 3 εβδομάδες για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Περιττό να πω ότι εκτός από μένα που ήμουν εκεί καθημερινά και άλλες 2 μητέρες, οι υπόλοιποι γονείς ήταν άφαντοι για όσο καιρό ήταν κλειστό το σχολείο και μας έκαναν και καβγά γιατί αγοράσαμε κάποια πράγματα για να αντικαταστήσουμε υλικά που είχαν καταστραφεί... Ειλικρινά αδύνατον να συνεννοηθούμε.)
Θέλω να πω, με θλίβει το γεγονός ότι είμαστε παθητικοί θεατές σε πράγματα που αφορούν τα παιδιά μας, κι από την άλλη τα "φορτώνουμε" δραστηριότητες και επιπλέον άγχος.
Ο γιος μου πηγαίνει μίνι-ποδόσφαιρο 1 ώρα την εβδομάδα και άλλη 1 ώρα μουσική και θεωρώ ότι είναι υπέρ-υπέρ αρκετά. Μην μπερδεύουμε το ελεύθερο παιχνίδι με την προγραμματισμένη προπόνηση, δεν είναι το ίδιο, το δεύτερο είναι σαν μάθημα και αγχώνει αρκετά. Ξέρω όμως ότι οι περισσότεροι φίλοι του γιου μου πηγαίνουν τάε-κβον-ντο σε καθημερινή βάση για 1-1,5 ώρα. Ε, δεν είναι υπερβολή αυτό;;;


Ακριβώς η off-topic παράθεση σου είναι αυτό που λέω!
Αν δεν κινητοποιηθούν όλοι οι γονείς, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
Το θέμα είναι πόσοι θέλουν να κινητοποιηθούν, πόσοι έχουν την όρεξη για να γίνει αυτό. Γιατί ένας αγώνας για καλύτερο σχολέιο θέλει δουλειά και τρέξιμο....
Οι υπουργοί έρχονται, παρέρχονται, δεν εχόυν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία, οπότε δεν πολυενδιαφέρονται. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τι κάνουν;
Εγώ έχω δει σε ενημέρωση γονέων για τα πιλοτικά να είναι μόνο 10 γονείς. Οι άλλοι μάλλον δεν ενδιφερόταν για το τι θα γίνει στο σχολείο τους από τη νέα χρονιά (μιλάω για πέρυσι). Δεν ενδιαφέρθηκαν πώς θα δουλέψουν τα παιδιά τους. Μετά, όμως, φώναζαν ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση (πόση πλέον, και με ποιό τρόπο;) και ότι τα παιδιά κάθονται παραπάνω στο σχολείο (πού ήσουν εσύ κύριε/κυρία μου όταν γινόταν η ενημέρωση;)
Το ίδιο συνέβη και στο νηπιαγωγείο που ήμουν όταν καλέσαμε τους γονείς και τους ενημερώσαμε για το πώς δουλέυουμε στο νηπιαγωγείο, τι δραστηριότητες θα κάνουμε κλπ. Ξέρετε πόσοι ήταν; 3!!!!!! Μάλιστα 3! Από τους 27! Μετά όταν άρχισε το πρόγραμμα διαμαρτύρονταν γιατί δεν κάνουμε γράμματάκια στα παιδιά! Πού ήσουν εσύ κύριε/κυρία μου όταν εγώ χτυπιόμουν στην ενημέρωση και εξηγούσα το πώς θα δουλέψουμε, τι θα κάνουμε και γιατί δεν θα μάθω στα παιδά την ΑΒ;

kyra
20-04-11, 15:22
Συγνωμη αλλα που να κατεβουν να παιξουν??????:confused::confused::confused::confused:
Στην Αθηνα και μαλλον στο κεντρο που μενω εγω αυτα ειναι πολυτελειες τουλαχιστον τις καθημερινες...τα Σ/Κ εννοειται οτι τρεχουμε σε παρκα και αμμουδιες....τις καθημερινες καμια συμμαζωξη σε σπιτι αλλα και αυτο εξαρταται και απο το προγραμμα της καθε μαμας!

Αν είναι έτσι, και για να το συνδέσω με το θέμα μας, θα έπρεπε να τα στέλνουμε και το απόγευμα σχολείο, τουλάχιστον να παίζουν στην αυλή. Αν ψάξεις, θα βρεις σίγουρα ένα πάρκο σε απόσταση περπατήματος που μπορείς να πηγαίνεις με το παιδί να παίζει και να γνωρίσει άλλα παιδάκια και να τρέχει. Έίμαι βέβαιη. Κι εγώ Αθήνα μένω και μάλιστα σε ένα πυκνοκατοικημένο προάστιο, έχω βρει πολλά μέρη, ωστε να μη βαριέμαι.
Σίγουρα η λύση δεν είναι πάντως τα εξωσχολικά....

Ρίξε μία ματιά
www.attiko-prasino.gr (http://www.attiko-prasino.gr)

Φαίη2010
20-04-11, 15:24
Συμφωνω πως πρεπει να υπαρχει συνεννοηση! Χωρις αυτην πως θα διεκδικησετε τα αυτονοητα, τα απαραιτητα, τα βασικα;

Κατα την δικη μου γνωμη αν ενα σχολειο, ειτε ως πιλοτικο, ειτε ως ολοημερο θελει ναλειτουργει και απογευματινο θα πρεπει να εχει τους καταλληλους χωρους τουλαχιστον για ενα πιατο ζεστο φαι. Ολα τα αλλα ειναι...το δεχομαι γιατι δεν μπορω να το αλλαξω. Ισως επειδη εδω ετσι λειτουργει καθε σχολειο, ναι και ολα τα δημοσια (εκτος απο μερικα σχολεια στα χωρια οπου δεν προσφερουν απογευματινες δραστηριοτητες αλλα και κει ακομα εχουν οργανωθει οι γονεις), μου φαινεται παραξενο.
Οχι δεν το θεωρω υγιεινο να την βγαζει ενα παιδι το 8ωρο του με σαντουιτσ και σνακ. Θελει να φαει κατι ζεστο, οπως το θελω και εγω το μεσημεριανο μου να το φαω ειτε ειμαι στην δουλεια ειτε στην σχολη, ετσι το απαιτω και για το παιδι μου.
Πρεπει καταρχας να συνεννοηθειτε και να το διεκδικησετε αυτο.

Τωρα για τις καθημερινες εξωσχολικες δραστηριοτητες, θα συμφωνησω.Δεν χρειαζεται ενα παιδι να τρεχει για ξενες γλωσσες απτις πρωτες ταξεις του δημοτικου. Εφοσον κανουν στο σχολειο την ξενη γλωσσα, γιατι να τρεχουν και αλλου;
Αλλα καταληγουμε και εδω πως ωφειλεται στην νοοτροπια. Ποιος θα εχει πριν μπει στο γυμνασιο πιο μεγαλο επιπεδο στην ξενη γλωσσα; Ποιος θα δειξει τι ταλεντο κρυβει μεσα του το παιδι του;
Αυτο το φαινομενο των ξεφρενων ρυθμων στα εξωσχολικα παρατηρειται ιδιαιτερα στις μεσογειακες χωρες, Ελλαδα, Ισπανια... Ειναι οι ιδιοι λογοι που κανουν τα φροντιστηρια και την παραπαιδεια να ανθιζει. Απτην μια δεν γινεται σωστη δουλεια στο σχολειο απτην αλλη ολοι βουυυυυυρ στα φροντιστηρια. Αν ειναι δυνατον. ΑΡχιζουν απο δημοτικο. Αυτο εμενα μου φαινεται υπερβολη. Στο κατω κατω αν δω οτι το παιδι μου δεν τα παιρνει τα γραμματα. Ε δεν τα παιρνει. ΔΕΝ θα τον στειλω να τον κανω χημικο, θα τον αφησω να παει να διορθωνει αυτοκινητα. Κακο ειναι;
Οσο αφορα την αθληση. Ναι συμφωνω το καθημερινο παιχνιδι βοηθαει πολυ. Εξω καθε μερα, μα καθε μερα! Ειτε βρεχει ειτε χιονιζει παντα εξω!
Ωστοσο εδω που ζω εχω την αυλη μου και τα βγαζω. Αν βαριομαστε εδω παμε50 μετρα πιο περα εχει δυο τεραστιεςπαιδικες χαρες με κορμους δεντρων και σχοινια. 100 και μετρα πιο περα ειναι ενα τεραστιο παρκο.
Αυτα δεν υπαρχουν παντου στην Ελλαδα. Στην επαρχια υπαρχει η φυση στις μεγαλουπολεις, ακομη και στο παρκο να θες να πας πρεπει να περασεις ....Ενω εδω τα βαζω στα ποδηλατακια τους και παμε. Aλλα και οι ξαδερφες μου πχ που ζουν επαρχια πηγαν και γραψανε τα μικρα για μπασκετ. οχι μια φορα την βδομαδα αλλα3!!! Ε δεν ειναι υπερβολη για παιδακια 6 και 9 χρονων;

Γιαυτο επιμενω. Θα επρεπε το σχολειο να βοηθαει σε αυτο. Να προσφερει καποια βασικα και αγαπημενα αθληματα ωςαπογευματινα. Οχι ως μαθημα ως επιλογη!

Πχ εδω η κολυμβηση γινεται σε αλλα σχολεια απτην Α δημοτικου σε αλλα στην Β δημοτικου. Εντος σχολειου, στα κολυμβητηρια. Δεν εχει καθε σχολειο κολυμβητηριο αλλα τα πηγαινοφερνουνμε σχολικα. Πχ αντι για γυμναστικη (που εχουν 3 ωρες την βδομαδα) κανουν για μισο χρονο κολυμβηση. Κανουν και ποδηλασια και πχ τωρα τελευταια ειχε διοργανωσει το σχολειο μαθημα inline skates για τα παιδια.
Ειναι πραγματα που δεν χρειαζονται πολλα λεφτα, αλλα οργανωση! Και αυτα ΠΡΕΠΕΙ να τα διεκδικησετε

marsolan
20-04-11, 17:25
Νομίζω το πρόβλημα δεν είναι η επέκταση προσωπικά προτίμω την επέκταση από το ολοήμερο γιατί έχει εκπαιδευτικό στόχο και όχι φύλαξης

jannis..το ολοημερο ποτε δεν ηταν φυλαξη...ετσι το ελεγαν μεταξυ τους οι ενδιαφερομενοι την πρωτη χρονια που ξεκινησε στα Δημοτικα αλλα στην ουσια εχει μια χαρα εκπαιδευτικο στοχο!Κανενας μας που δουλεψε ή ακομη δεουλευει εκει δεν ξεκινησε να παει να φυλαει παιδια..εγω προσωπικα αλλα και πολλοι αλλοι συναδελφοι πηγαμε εκει με σκοπο να προσφερουμε και να δουλεψουμε ενισχυοντας την γνωση που παρειχε το πρωινο.
Γι αυτο αλλωστε αναφερθηκα στα ολοημερα στο ποστ μου.
Γιατι καλλιστα με την επεκταση και τις εξτρα ωρες στα αναλογα μαθηματα δεν χρειαζεται τα παιδια να εχουν ασκησεις για το σπιτι καθε φορα και ολα μπορουν να γινουν για το καλο τους χωρις να ξεπατωνονται στην φωτοτυπια...


Αγγλικα.... πικρη ιστορια. Ο γιος μου παει δευτερα δημοτικου και ξεκινησαν μετα τα Χριστουγεννα.
Σε αυτο δεν νομιζω οτι φταιει η εκπαιδευτικος
Κανουν κανονικα αντιγραφη και ορθογραφια. Δεν εχουν βιβλια αλλα η δασκαλα προσπαθει να βγαλει την υλη στο μικρο διαστημα που της εχει απομεινει.
Ολοι οι γονεις κανουν παραπονα.
Γιατι...επειδη η γυναικα προσπαθει να καλυψει την υλη??Η οποια ειναι ποια στην Β Δημοτικου και ποσες ωρες κανουν την εβδομαδα??
Οποτε εχει προστεθει και αυτο στην ηδη αρκετη δουλεια που ειχαν.

Εαν η περισσοτερη δουλεια γινεται στο σχολειο και δεν εχει το παιδι να διαβασει 2 και 3 ωρες στο σπιτι, ουτε ειναι αναγκασμενο να παει αγγλικα εξω ή γαλλικα- γερμανικα (βαζουν και δευτερη ξενη γλωσσα στην πεμπτη δημοτικου) επειδη δεν διδασκονται σωστα στα σχολεια,
κατσε μισο λεπτακι...οχι δεν διδασκονται σωστα στα σχολεια....μαλλον εννοεις δεν διδασκονται στις καταλληλες συνθηκεςΣτο σχολείο μίας φίλης, στο ολοήμερο οι γονείς οργάνωσαν μία μέρα την εβδομάδα παρουσίαση επαγγελμάτων. Πήγαινε ο καθένας και παρουσίαζε τη δουλειά του (α' δημοτικού ο γιος της). Η δασκάλα έκανε σχετικά δρώμενα. Με απλά λόγια, με κέφι με μουσική πολλές φορές. Ξέρετε τί έγινε? Εκείνη την ημέρα, έμεναν και πολλά παιδάκι του κλασσικού στο σχολείο και οι γονείς του κλασσικού κατά τα χριστούγεννα διαμαρτυρήθηκαν που δεν κάνουν και στα παιδιά τους κάτι τέτοιο.
αλλο ενα επιτυχημενο παραδειγμα οπου το ολοημερο δεν ηταν φυλαξη και μπορει να αποτελεσει παραδειγμα για το πως θα μπορουσαν να ειναι οι ωρες των παιδιων που αναγκαστικα θα καθονται πιο αργα με την επεκταση του ωραριου
Θα επαναλάβω. Σταματήσαμε να δίνουμε σημασία στο σχολείο και χάθηκε η έμπνευση και από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικού.
συμφωνω


Παντως θελω να ξεκαθαρισω κατι. Το ολοημερο (μεχρι τις 4) δεν εχει καμια σχεση με τα πιλοτικα ή αυτα που θελουν να κανουν. Καμια απολυτως!!!!!!
Στα ολοημερα (απο τις 2 εως τις 4) ειτε κανουν τα μαθηματα για την αλλη μερα, ειτε αμολανε τα παιδια στο προαυλιο ειτε κανουν γυμναστικη ή τα αφηνουν στα κομπιουτερ. ΔΕΝ εχουν εξτρα υποχρεωσεις για την επομενη μερα!!!

Δεν ισχυει κατι τετοιο για ολα τα ολοημερα...δεν κανουν ολοι τα μαθηματα της αλλης μερας,δεν αμολανε τα παιδια στο προαυλιο ουτε τα αφηνουν να χαζευουν στο κομπιουτερ..Μπορει να γινεται σε καποια αλλα οχι σε ολα και δεν εχουν εξτρα υποχρεωσεις εννοειται γιατι φροντιζει ο εκπαιδευτικος να μην εχουν!

Δυστυχως οι δασκαλοι των ξενων γλωσσων δεν δινουν την ευκαιρια στα παιδια μας να μαθουν. Ξερεις ποσα παραπονα ακουστηκαν φετος απο γονεις που δεν στελνουν τα παιδια τους στα φροντιστηρια? (μιλαω για την δευτερα δημοτικου).
Eπισης μην ξεχνας τα παιδια που πηγαινουν λογοθεραπεις, σε ειδικους παιδαγωγους εκτος (αφου το σχολειο δεν μπορει να στηριξει αυτα τα παιδια).

Δεν νομιζεις οτι ειναι γενικευση να λες οτι οι δασκαλοι των Αγγλικων δεν δινουν την ευκαιρια στα παιδια να μαθουν???(στο σχολειο εννοεις φανταζομαι)
Και θα το προχωρησω λιγακι...
Σε ενα οργανωμενο φροντηστηριο ποιος ειναι ο μεγιστος αριθμος μαθητων???συνηθως 12 παιδια...
να μιλησουμε για τον αριθμο παιδιων στην σχολικη ταξη??Πολλες φορες παραπανω απο το διπλασιο...
Σε ενα οργανωμενο φροντηστηριο υπαρχουν εποπτικα μεσα και αιθουσες με τηλεοραση-dvd-υπολογιστες-προτζεκτορες και το απλουστερο cdplayers ωστε να εξασκουν οι μαθητες ολα τις μορφες της γλωσσας...
Σε ποιο δημοσιο σχολειο ειπαμε υπαρχουν ολα αυτα??
Σε ενα οργανωμενο φροντηστηριο υπαρχει η δυνατοτητα να επιλεγει το αναλογο βιβλιο για καθε τμημα και να ληφθουν υποψιν οι ιδιαιτεροτητες των μαθητων του...
στο δημοσιο σχολειο αντι να πηγαινουμε μπροστα,γυρναμε παλι πισω και καθιερωνει το κρατος παλι να υπαρχει ενα βιβλιο για ολους..και μαλιστα χωρις την συνοδεια αναλογου υποστηρικτικου υλικου..
Θα μπορουσα να πω κι αλλα...για το διδακτικο προσωπικο,γαι το ποσες ωρες κανουν σε εβδομαδιαια βαση και ακομη και τα Σαββατοκυριακα οταν χανονται μαθηματα....
αλλα δεν νομιζεις οτι θα επρεπε να εχει κανεις κι αυτα υποψιν του πριν ενοχοποιησει ετσι ευκολα τον δασκαλο???

Η φίλη μου που κάνει στο παιδί λογοθεραπεία, δεν το πάει αγγλικά. Του χρόνου, στη δευτέρα, θα ολοκληρώσει τη λογοθεραπεία και θα ξεκινήσει ξένη γλώσσα. Θέλω να πω ότι η λογοθεραπεία προηγείται των πάντων αλλά δεν πειράζει να ξεκινήσει την ξένη γλώσσα ή τη μουσική λίγο αργότερα....

και πολυ καλα κανει..Και λογοθεραπεια να μην εκανε το παιδι δεν θα παθαινε τιποτε να ξεκινησει η ξενη γλωσσα αργοτερα..Εχουμε μπει ολοι σε ενα τριπακι για το ποιος θα τερματησει πρωτος και ποσο νωρις θα παρει τα πιστοποιητικα...
Δεν ειπα ολοι, αλλα το μεγαλυτερο ποσοστο.
Ζωη...ειπες οι δασκαλοι ξενων γλωσσων...δεν προσδιορισες το ποσοστο αλλα ενταξει βρε...συγχωρεισαι:lol:
Απο την κορη μου δεν εχω εμπειρια, θελω να πω οτι παει εκτη δημοτικου και στο φροντιστηριο ειναι στο επιπεδο του proficiency δεν εχω ασχοληθει καν με αυτα που κανουν...
Εκτη Δημοτικου και στο επιπεδο του Proficiency??
Απο ποσων ετων ξεκινησε την ξενη γλωσσα και στο φροντηστηριο ποσες ωρες κανει την εβδομαδα??Περα απο ενα πολυ ωριμο παιδι που φαινεται να ειναι η κορη σου για να τα καταφερνει μαλλον ειναι και το προγραμμα υπερεντατικο
Γερμανικα? ετσι και ετσι..
Η γνωμη μου? Ας καθησουν ολοι οι νοημονες ανθρωπες αυτου του τοπου και να ξανακανουν τον σχεδιασμο των σχολειων με σκεψη και οχι αρπα κολα οπως κανουν.
Να σκεφτουν τι χρειαζεται, τι χρειαζονται τα παιδια, τι χρειαζονται κτιριακα, πως θα προσεγγισουν τα παιδια και θα ειναι πιο ευκολη η μαθηση, πως θα φτιαξουν τμηματα ενταξης οχι μονο για τα παιδια με δυσκολιες αλλα και για παιδια που ερχονται απο το εξωτερικο. Να κοιταξουν να κανουν ουσιαστικα πραγματα και να μενει η τσαντα στο σχολειο στην πραξη και οχι στα λογια.
Να κανουν εργα ουσιας και οχι εργα εντυπωσιασμου (οποιοι και αν ειναι αυτοι!!!).

Θα συμφωνησω με τα τελευταια σου λογια!Εχεις απολυτο δικιο και ετσι θα επρεπε να ειναι ιδανικα.!

ZWH
22-04-11, 14:11
Το προγραμμα δεν ειναι υπερεντατικο. Απλα πηγαινε δευτερα και τριτη δημοτικου σε Αμερικανικο σχολειο στην Αμερικη. Ερχομενη Ελλαδα, περασε τεστ και την εβαλαν στην τεταρτη κανονικη. Στην πεμπτη κανονικη εδωσε για lower και το πηρε και τωρα τελειωνει τον πρωτο χρονο του proficiency. θερινα δεν εχει κανει καθολου αν και μας το ειχαν προτεινει απο το φροντιστηριο. Και τωρα μας ειπαν να παει θερινο για να δωσει τον Δεκεμβρη proficiency αλλα δεν με ενδιαφερει. Δεν θελω να ζοριστει το παιδι χωρις λογο.

marsolan
22-04-11, 16:54
Το προγραμμα δεν ειναι υπερεντατικο. Απλα πηγαινε δευτερα και τριτη δημοτικου σε Αμερικανικο σχολειο στην Αμερικη. Ερχομενη Ελλαδα, περασε τεστ και την εβαλαν στην τεταρτη κανονικη. Στην πεμπτη κανονικη εδωσε για lower και το πηρε και τωρα τελειωνει τον πρωτο χρονο του proficiency. θερινα δεν εχει κανει καθολου αν και μας το ειχαν προτεινει απο το φροντιστηριο. Και τωρα μας ειπαν να παει θερινο για να δωσει τον Δεκεμβρη proficiency αλλα δεν με ενδιαφερει. Δεν θελω να ζοριστει το παιδι χωρις λογο.

Ενταξει,ειστε ειδικη περιπτωση εσεις λοιπον;)
Μπραβο της κοπελας σου και μπραβο και σε εσενα..πολυ καλα κανεις και δεν την ζοριζεις...τι τα θελει τα θερινα??Σαμπως την πηρανε τα χρονια!!
Καλη Ανασταση!