PDA

Επιστροφή στο Forum : δημοσιο-9μηνη ανατροφή τέκνου


dkat
04-07-09, 18:22
καλησπέρα!
Δουλεύω στο δημόσιο και έχω διοριστεί τον Ιανουαριο, τώρα περιμένω να γεννήσω έως 14/7/09 και μου είπαν στη δουλειά ότι την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου πρέπει να την πάρω αμέσως μετά τη λήξη του 3μήνου λοχείας. Μπορώ να πάρω πρώτα ειδική άδεια θεραπείας της μητέρας και μετά να κάνω χρήση του 9μήνου? Βρίσκεται στον ΥΚ αρθ 52 παραγ. 3 και αν μπορώ να την πάρω, λόγω ότι είμαι καινούρια στην δουλειά θα έχω περικοπές από μισθό? ηδη με βάλαν 10 μέρες σε διαθεσιμότητα για μια επαπειλούμενη που πήρα γιατί ξεπέρασα τον 1 μήνα αναρρωτικής που δικαιόμουνα.

Διδυμάκια
31-08-09, 22:27
Καλησπέρα σε όλους!! Θά ήθελα να κάνω μία ερώτηση και αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και εδώ και 4 μήνες έχω γεννήσει διδυμάκια. Σε λίγες μέρες τελειώνει η άδεια λοχείας μου και ενώ θα έπρεπε να πάρω την κανονική μου άδεια (όπως ξέρω) και στη συνέχεια το 9μηνο της ανατροφής, μου λένε ότι την χάνω την άδεια μου και θα πρέπει να πάρω την άδεια ανατροφής αμέσως μετά τη λοχεία. Ξέρει κανείς αν ισχύει κάτι τέτοιο? Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να χάσω την κανονική μου άδεια ενώ δεν έχω πάρει ούτε μία μέρα μέσα στο 2009. Ευχαριστώ!

vasdeli
31-08-09, 22:37
Τι εννοείς λέγοντας κανονική άδεια; Στους δημόσιους υπαλλήλους με το που τελειώνει η άδεια λοχείας χορηγείται το 9μηνο.

Διδυμάκια
31-08-09, 22:53
Εννοώ την άδεια που δικαιούμαι για το 2009. Την κανονική μου άδεια από την οποία δεν έχω πάρει ούτε μία μέρα λόγω εγκυμοσύνης. Αυτή μου λένε ότι την χάνω. Και αναρωτιέμαι το γιατί.

vasdeli
31-08-09, 23:01
ok! το έπιασα...
Δυστυχώς ο νόμος σε υποχρεώνει αμέσως μετά την λήξη της άδειας λοχείας είτε να πάρεις υποχρεωτικά και άμεσα την άδεια ανατροφής είτε να γυρίσεις στη δουλειά παίρνοντας το 9μηνο μέχρι να συμπληρώσει το παιδί τα 4 χρόνια.
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό με την κανονική άδεια....

vagos789
01-09-09, 10:42
Σε αλλη περιπτωση (εκτος δημοσιου) ξερω οτι σε υποχρεωνουν να παρεις αμεσα την αδεια που σου απομενει (αμεσως μετα την ληξη του 9μηνου νομιζω),οχι οτι στην στερουν.
Μαλιστα κανονικα η επιθεωρηση εργασιας επιβαλλει προστιμα στις επιχειρησεις οπου αλλαζει το ετος και ο εργαζομενος δεν εχει παρει την αδεια του (βεβαια υπάρχει ελαστικοτητα).

giota.
01-09-09, 10:53
Στο δημοσιο για να παρεις την κανονικη σου αδεια θα πρεπει μετα την αδεια λοχειας να εργαστεις για καποιο χρονικο διαστημα κ μετα να παρεις την αδεια σου.Μιλησε ξανα με το γραφειο προσωπικου της υπηρεσιας σου να σε κατατοπισουν.Κι εγω μετα την αδεια λοχειας πηρα το 9μηνο κ οχι την κανονικη μου αδεια.Αυτην την εχω χασει.Γιατι επρεπε μετα το 3μηνο της λοχειας να παω για δουλεια κ δεν με συνεφερε.

athoa
01-09-09, 23:08
Καλησπέρα σε όλους!! Θά ήθελα να κάνω μία ερώτηση και αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και εδώ και 4 μήνες έχω γεννήσει διδυμάκια. Σε λίγες μέρες τελειώνει η άδεια λοχείας μου και ενώ θα έπρεπε να πάρω την κανονική μου άδεια (όπως ξέρω) και στη συνέχεια το 9μηνο της ανατροφής, μου λένε ότι την χάνω την άδεια μου και θα πρέπει να πάρω την άδεια ανατροφής αμέσως μετά τη λοχεία. Ξέρει κανείς αν ισχύει κάτι τέτοιο? Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να χάσω την κανονική μου άδεια ενώ δεν έχω πάρει ούτε μία μέρα μέσα στο 2009. Ευχαριστώ!


Παίρνεις κανονικά την κανονική σου άδεια καπάκι μετά την άδεια λοχείας και μετά την άδεια ανατροφής (9μηνο).
Εγώ δημόσιος υπάλληλος, πήρα άδεια λοχείας+25 μέρες κανονική του 2008 στο καπάκι+9μηνο+20 μέρες κανονική(2009).Σύνολο 13 μήνες περίπου μετά τη γέννηση του μικρού.

Ποιός σου είπε οτι χάνεις την κανονική;Η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού;Το αποκλείω..Κανένας συνάδελφος θα στο είπε που δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα..

Υπάρχει πάντως και η Επιθεώρηση Εργασίας.Υπάρχουν και τα συνδικαλιστικά όργανα να σε ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες,αν δεν ξέρει η ΔΑΔ που ξέρει δηλαδή...Ρώτα ξανά αύριο.

Υ.Γ Έχεις δίδυμα;;;Ξέρεις υποθέτω οτι το 9μηνο διπλασιάζεται;;;!

Δηλαδή 9*2=18 μήνες άδεια ανατροφής.Σε 2 χρόνια πάς για δουλειά,μικρή μου Διδυμάκια.Αν πήρες και επαπειλούμενη πρίν,θα ξεχάσουν πώς είσαι στη φάτσα(3 χρόνια)..Πάρε οτι μπορείς απο άδειες.Σε λίγο θα τα κόψουν όλα!!!

athoa
01-09-09, 23:17
ok! το έπιασα...
Δυστυχώς ο νόμος σε υποχρεώνει αμέσως μετά την λήξη της άδειας λοχείας είτε να πάρεις υποχρεωτικά και άμεσα την άδεια ανατροφής είτε να γυρίσεις στη δουλειά παίρνοντας το 9μηνο μέχρι να συμπληρώσει το παιδί τα 4 χρόνια.
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό με την κανονική άδεια....


Ποιός νόμος είναι αυτός;Σε εμένα γιατί έδωσαν κανονική άδεια μετά τη λοχείας;
Άλλος νόμος ίσχυσε σε εμένα(μάγκας είμαι;);Δηλαδή, vasdeli γέννησες και δεν σου έδωσαν την κανονική σου άδεια;Και στηρίχθηκαν σε νόμο για να σου τη στερήσουν;


Είναι παράνομο να μην παίρνει ο εργαζόμενος(μόνιμος-εποχικός)κανονική άδεια.Απαγορεύεται να μη σου δώσουν άδεια.Μάλιστα σε εμάς βγαίνει και χαρτί προς τους πριοστάμενους:"Δώστε τις άδειες μέχρι τέλος του χρόνου,για να μην τις πληρώνουμε μετά".Αφού στη εγκυμοσύνη επικολλούνται ένσημα κανονικά,δεν γίνεται να αρνηθούν τη άδεια.

Διδυμάκια
03-09-09, 08:30
Καλημέρα athoa. Δυστυχώς δεν μου το είπε συνάδελφος. Το διασταύρωσα από αρκετές πηγές και στο τέλος και από το Υπουργειο Εσωτερικών. Την χάνεις όντως την κανονική άδεια και αυτό γιατί στηρίζονται στο γεγονός ότι αφού ήσουν έγκυος μέσα στη χρονιά, δεν δούλεψες καθόλου για να τη δικαιούσαι.

Όσο για τα δίδυμα καλά θα ήταν να κάθεσαι παραπάνω αλλά ούτε αυτό ισχύει. Το θεωρούν μία γέννα. Όπως και το επίδομα λοχείας είναι μονό. Μόνο το βοήθημα τοκετού πήρα επί 2.

Είσαι τυχερή αφού κατάφερες και την πήρες την δική σου άδεια.

natmanou
05-09-09, 19:16
Αν δεν έχεις πάει ούτε μια μέρα στη δουλειά μέσα στο 2009 δεν δικαιούσε την άδεια του 2009. Επίσης αντί για το 9μηνο μπορείς να κάνεις χρήση μειωμένου ωραρίου ή να αλλάξεις μόνο μια φορά το 9μηνο σε μειωμένο ωράριο ή το αντίστροφο. Και επίσης το 9μηνο μπορείς να το πάρεις μέχρι να γίνουν τα παιδιά 4 ετών δεν υποχρεούσε να το πάρεις καπάκι μετά την άδεια λοχείας, έτσι νομίζω λέει ό νόμος. Μπορείς δηλαδή αν θες να παρουσιαστείς την υπηρεσία σου για λίγες μέρες (ρώτησέ τους πόσες θέλουν να πας, είτε με μειωμένο ωράριο είτε χωρίς) για να θεμελιώσεςι δικαίωμα κανονικής άδειας 2009 και μετά να πάρεις την κανονική 2009 και μετά το 9μηνο ή το υπόλοιπό του αν κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου). Στην δική μου υπηρεσία πριν περίπου 1 χρόνο έλεγαν ότι πρέπει να έχεις δουλέψει 2 μήνες στο έτος για να δικαιούσε την κανονική του άδεια, μετά όμως είπαν ότι και 2-3 μέρες να έχεις δουλέψει τη δικαιούσε. Ρώτήσέ τους.

natmanou
05-09-09, 19:20
Στο δημόσιο οι νεοδιόριστοι δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια για τους πρώτους 6 μήνες και μετά αυτή είναι ανάλογη με τα χρόνια υπηρεσίας. Αν χρειαστεί να πάρεις, απλά δεν πληρώνεσαι για αυτέ τις έξτρα μέρες. Επίσης δες αυτό:
http://www.parents.gr/forum/showthread.php?p=1222628&posted=1#post1222628

bipe21
05-09-09, 19:25
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙς ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΟΥ ΑΔΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2 ΜΗΝΕς! Τ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ 10 ΗΜ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΕΓΚΑΙΡΩς ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΗΤ. ΑΠΛΑ ΦΑΗΚΕ ΟΤΙ ΓΕΝΝΗΣΑ ΠΡΟΩΡΑ!
ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΙ 3 ΜΗΝΕς ΑΔΕΙΑ ΛΟΧΙΑΣ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥς ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ, 55 ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΡΕΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟς ΕΤΟΥς ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΟΤΑΝ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ 8,5 ΜΗΝΩΝ.
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2012 ΕΧΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟ!

alcyon
05-09-09, 20:04
Την άδεια ανατροφής την παίρνεις ΟΠΟΤΕ θες εσύ έως ότου να συμπληρώσει το παιδί τα 4 χρόνια. Δηλαδή μπορεί εσύ να θες να την πάρεις μεταξύ 2-3 ετών. Γίνεται.

Κανόνισε τις άδειες όπως θες.... :)

alcyon
05-09-09, 20:06
Επίσης για τα δίδυμα έχει γίνει δικαστήριο από δημ. υπάλληλο όπου έχει δικαιωθεί και παίρνει άδεια 9 μηνών για κάθε παιδί. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά αν το ψάξεις.... γίνεται.

melita
05-09-09, 21:32
Στην περίπτωσή μου δούλεψα για 1εβδομάδα κ πήρα όλη την κανονικη του έτους κ μετά συνέχισα το 9μηνο. Ρώτησε στο τμήμα προσωπικού πόσο χρόνο πρέπει να εργαστείσ για να δικαιούσε την κανονική.

ionas
21-09-09, 22:08
Όσον αφορά τον Υ Κ, Ν.3528/ 2007και συγκεκριμένα τις ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Αρθ 53 παράγραφο 3

Προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια ανατροφής τέκνου,
Α) για μεν τη σύζυγο ,η μη εργασία-άσκηση κάποιου επαγγέλματος εκ μέρους του συζύγου ,(ορθότατα) δεν αποτελεί εμπόδιο για την χορήγηση σ εκείνη της άδειας
Β) αντίθετα ,για τον σύζυγο, η μη εργασία-άσκηση κάποιου επαγγέλματος εκ μέρους της συζύγου, αποτελεί κώλυμα για την χορήγηση σ εκείνον της εν λογω άδειας ,

Αυτή η ρύθμιση πέραν του ότι αποτελεί διακριτική, δυσμενή και άνιση μεταχείριση, αποκλειστικά λογω φύλου, παγιώνει συντηρεί και διαιωνίζει την παρωχημένη και εσφαλμένη αντίληψη ότι η γυναίκα μπορεί και πρέπει να ασχολείται με τα «του οίκου και της ανατροφής των παιδιών» ενώ ο άνδρας όχι.
Επίσης δημιουργεί άνισες συνθήκες φροντίδας μεταξύ των τέκνων αυτών των δυο τύπων οικογενειών, δεδομένου ότι το τέκνο της β’ περίπτωσης απολαμβάνει της φροντίδας μόνο του ενός γονέα, αντί των δυο γονέων της α’ περίπτωσης

melita
21-09-09, 22:24
Όσον αφορά την διαθεσιμότητά σου αν διαβάσεις τον κώδικα αναφέρει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωη εγκυμοσύνης εαν εχει εξαντληθεί η αναρρωτική δικαιούσαι ειδική άδεια κύησης πληρωμένη κανονικά.

Επίσης, το 9μηνο μπορείς να το πάρεις όποτε θέλεις γιατί αναφέρει για ανατροφή τέκνου έως 4 ετών.

Επίσης, ρώτησε ποιος είναι ο εύλογος χρόνος που πρέπει να δουλέψει ΄κανείς στην υπηρεσία σου για να δικαιούται κανονική άδεια και εάν μπορείς δούλεψέ το και πάρτην άδεια του 09.

Franklin
21-09-09, 22:35
Τι εννοεις "ειδικη αδεια θεραπειας της μητερας"? Οταν λες σε θεσανε σε διαθεσιμοτητα? Η επαπειλουμενη δεν ειναι αναρρωτικη,αν ηταν ετσι καμια υπαλληλος με κατω απο 9 χρονια υπηρεσιας δεν θα μπορουσε να παρει 9μηνες επαπειλουμενη,εφοσον διακαιουμαστε 1μηνα αναρρωτικη για καθε ετος υπηρεσιας. Για να καταλαβεις η κολλητη μου διοριστηκε ούσα εγκυος,ανελαβε υπηρεσια Δευτερα και την Τεταρτη πηρε επαπειλουμενη και ξαναπηγε στη δουλεια 20 μηνες μετα.... (8 η επαπειλουμενη κ 1 χρονο αδεια τοκετου κ ανατροφης). Εννοειται οτι πληρωνεσαι κανονικα. Απορω ομως πώς εγινε αυτο με τη διαθεσιμοτητα γιατι ειναι τελείως αβασιμο κ ατοπο...Μηπως κατι δεν μας λες καλα?

elisabeth
22-09-09, 13:50
η συμβαση μου ειναι ιδιωτικου δικαιου αοριστου χρονου.απο την υπηρεσια μου μου δινουν 9 μηνες αδεια για την ανατροφη του παιδιου.δικαιουμαι επιδομα μητροτητας απο τον οαεδ?οταν πηγα μου ειπαν οτι επειδη πηρα 9 μηνες αδεια δε δικαιουμαι...ισχυει κατι τετοιο?

melita
25-09-09, 19:31
Έχει πάρει καμμία άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου? Θέλω να μάθω εάν ισχύει ή εαν εφαρμόστηκε το ότι ο πρώτος μήνας αυτής της άδειας είναι με κανονικές αποδοχές.

Ν76
25-09-09, 20:20
γεια!
δεν την έχω πάρει εγώ, αλλά την έχουν πάρει συνάδελφοι φίλης μου.
Οι 3 μήνες είναι με αποδοχές και μπορείς να την πάρεις συνεχόμενα ή τμηματικά

melita
25-09-09, 20:28
Νομίζω αναφέρεσαι στο τρίμηνο των τρίτεκνων και ανω. Αυτό δεν ισχύει στο 1ο κ 2ο παιδί.

Pola
25-09-09, 20:46
Έχει πάρει καμμία άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου? Θέλω να μάθω εάν ισχύει ή εαν εφαρμόστηκε το ότι ο πρώτος μήνας αυτής της άδειας είναι με κανονικές αποδοχές.

Εργάζομαι σε ιδιωτική τράπεζα και είχα πάρει 2 χρόνια άνευ αποδοχών όταν γέννησα τον γιο μου (πριν 7 χρόνια). Τώρα ζήτησα πάλι 9 μήνες (έχω μωρό 3,5 μηνών) και περιμένω απάντηση.

fraoulopoulitsa
25-09-09, 21:33
Εγώ πήρα 2 μήνες άνευ αποδοχών για ανατροφή παιδιού φέτος το καλοκαίρι. Όμως δεν το ξέρω αυτό που λες, ότι μπορείς να πληρώνεσαι τον πρώτο μήνα. Είναι καινούριο αυτό που λες (για τις αποδοχές του ενός μήνα) γιατί στον κώδικα δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο και μπορώ να σου πω ότι εμένα δεν με πλήρωσαν για αυτούς τους δύο μήνες καθόλου.

mamacita
08-11-09, 16:43
Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια δημόσιο υπάλληλο να μου πει με σιγουριά αν παίρνοντας σωρευτικά το μειωμένο, πήρε τους 5 μήνες άδεια κύησης και λοχείας και μετά τους 9 μήνες. Δηλαδή 5+9= 14 μήνες άδεια συνολικά.
Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, στην Αγροτική Τράπεζα δουλεύω, αλλά θα χρησιμοποιήσω το δημόσιο σαν παράδειγμα (θέλουν να μου μειώσουν να διάρκεια του μειωμένου), και θέλω να βεβαιωθώ ότι είναι όντως έτσι στο δημόσιο

Loukoumaki!
08-11-09, 16:55
Ετσι ακριβως ειναι...Αλλα με την μονη διαφορα οτι συναδελφος μου πηρε απο τον 2ο μηνα επαπειλουμενη...και μετα πηρε και την κανονικη της και συνολικα εκατσε 6 μηνες επαπειλουμενη,2 μηνες πριν γενννα,3 μηνες μετα γεννα,9 μηνες ανατροφη και 2 μηνες που της εβγαινε η κανονικη..συνολο 22 μηνες παρακαλω....
Αντε βρε καλη ξεκουραση!!!:mrgreen::mrgreen:

Karamelenia
08-11-09, 17:25
Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια δημόσιο υπάλληλο να μου πει με σιγουριά αν παίρνοντας σωρευτικά το μειωμένο, πήρε τους 5 μήνες άδεια κύησης και λοχείας και μετά τους 9 μήνες. Δηλαδή 5+9= 14 μήνες άδεια συνολικά.
Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, στην Αγροτική Τράπεζα δουλεύω, αλλά θα χρησιμοποιήσω το δημόσιο σαν παράδειγμα (θέλουν να μου μειώσουν να διάρκεια του μειωμένου), και θέλω να βεβαιωθώ ότι είναι όντως έτσι στο δημόσιο

Για την Αγροτική είναι από την ημερομηνία του τοκετου 2 μήνες συν 9 = 11 (εχουν προηγηθει 2 μήνες άδεια κύησης) και τέλος πρέπει να εξαντλήσεις την όποια αδεία σου (αυτό λεει η δ/νση.)

Με έναν πόνο σου εύχομαι.:)

mamacita
08-11-09, 18:38
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και για τις ευχές κορίτσια!!!
Φιλιώ γέννησα ήδη (όχι με ένα πόνο αλλά καλά σχετικά), προσπάθησα τώρα να αλλάξω το τικεράκι μου!!!
Ναι, ξέρω τι λέει η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά είναι τελείως αυθαίρετο. Εγώ χάνω 25 μέρες άδειας σύμφωνα μ' αυτό και μια φίλη μου που γέννησε πρόωρα έχασε 2,5 μήνες!!!
Έχω ετοιμάσει μια επιστολή για το σύλλογο, αν είσαι συναδέλφισσα πες μου να σου τη στείλω με π.μ.!!

Anastasia1
08-11-09, 20:40
Ναι, ξέρω τι λέει η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά είναι τελείως αυθαίρετο. Εγώ χάνω 25 μέρες άδειας σύμφωνα μ' αυτό και μια φίλη μου που γέννησε πρόωρα έχασε 2,5 μήνες!!!
!

Εγω γεννησα 4 εβδομαδες νωριτερα αλλα το πενταμηνο δεν το εχασα....
Πηρα ενα μηνα λοιπον πριν την γεννα και 4 μηνες μετα για λοχεια.

Εχασες 25 ημερες γιατι γεννησες νωριτερα??

Τις δικαιουσαι ολες τις ημερες ανεξαρτητα απο την ημερα που γεννησες.

Και ειχα 7 μηνες επαπειλουμενη...δηλ. απο την αρχη της εγκυμοσυνης.

dora
09-11-09, 00:44
Δες λιγο αυτο εδω το αρθρο..
Το μειωμενο που δικαιουσε ισουτε με 3,5 μηνες αδεια κ οχι με 9 μηνες. Με εναν απλο υπολογισμο θα δεις οτι ειναι περιπου 94 μερες..
Δηλαδη μια ωρα την ημερα επι 30 μηνες (που ο καθε μηνας εχει 25 εργασιμες μερες) δια 8 (το οκταωρο σου) τοσο βγαινει.
Κ αν συμφωνησει ο εργοδοτης.. ο νομος σου δινει καποιες επιλογες κ ουσιαστικα ο εργοδοτης επιλεγει τι θα παρεις..
Οι εννεα μηνες ισχυουν μονο στον δημοσιο τομεα.

mamacita
09-11-09, 11:23
Dora, σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, αλλά οι τράπεζες έχουν άλλη σύμβαση, δική τους, με την οποία το μειωμένο ωράριο είναι σαν αυτό του δημοσίου, δηλ. 2 ώρες την ημέρα μέχρι το παιδί να γίνει 2 ετών και 1 ώρα την ημέρα μέχρι το παιδί να γίνει 4 ετών. Απλά ορισμένες τράπεζες δίνουν το μειωμένο σωρευτικά, ενώ άλλες δεν το δίνουν. Η Αγροτική ξεκίνησε να το δίνει απ' το 2006 και μετά (στο πρώτο παιδί δεν το πήρα), αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να κόψουν δικαιώματα, υπολογίζοντας όπως θέλουν τους μήνες. Γιατί στις τράπεζες η άδεια κύησης και λοχείας είναι 2 μήνες πριν και 2,5 μήνες μετά, οπότε με το να υπολογίζουν 11 μήνες μετά τον τοκετό χάνονται 15 μέρες άδεια και όσες μέρες γεννήσουμε πριν την ΠΗΤ χάνονται κι αυτές!!!!
Να σημειώσω εδώ βέβαια, ότι σε τραγική μοίρα είναι οι μανούλες που δουλεύουν σε τράπεζες που δεν δίνουν σωρευτικά το μειωμένο (έστω και κουτσουρεμένο σε στυλ ΑΤΕ), και δεν δικαιούνται και το 6μηνο του ΟΑΕΔ και πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά 2,5 μήνες μετά τον τοκετό συν ότι άδεια έχουν κρατήσει. Το ίδιο συμβαίνει σε εργαζόμενες σε ναυτιλιακές εταιρίες και σε ξενοδοχουπαλλήλους.
Κάτι πρέπει να κάνουν κι αυτές και όλοι μαζί να τις στηρίξουμε μέχρι να αρθεί η αδικία.
Εγώ θα ενημερώνω για την εξέλιξη της Αγροτικής και αν υπάρχει και καμιά άλλη Αγροτικάρια ας μου στείλει π.μ. να συντονιστούμε!!!

silver29
14-11-09, 18:42
Καλησπερα, θα ηθελα αν γνωριζει καποιος να με ενημερωσει για την αδεια ανατροφης τεκνου γιατι εχω μπερδευτει. Ειμαι νεοδιοριζομενη στο δημοσιο.Εχω ενα κοριτσάκι 3,5 ετων και δίδυμα 2 μηνων. Δικαιούμαι αδεια για τη μεγαλη? Για τα διδυμα ειναι διπλασια? Και για το τρίτο παιδί υπαρχει ξεχωριστη? Ποση αδεια δικαιούμε συνολικα? Μπερδεμενη υποθεση...
Ευχαριστω εκ των προτερων

sephora
14-11-09, 20:20
Διάβασε εδώ για να πάρεις μια ιδέα
http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=27464

Πάντως νομίζω ότι, πέρα από το γενικότερο πλαίσιο νόμου, σε κάθε υπηρεσία έχουν και διαφορετικό θεό...

Αν σε βοηθάει αυτό εγώ αν και νεοδιόριστη με δίδυμα 18 μηνών πήρα αμέσως το 9μηνο ανατροφής ολόκληρο...αλλιώς θα έπαιρνα μειωμένο, που με ''έριχνε'' πολύ στο σύνολο των ωρών...για το ένα παιδί όμως

Πάντως για το μεγάλο σου παιδί πάρε το 9μηνο αμέσως...οριακά προλαβαίνεις...ισχύει μέχρι να κλείσει 4 χρονών το παιδί...οπότε θα πάρεις μόνο 6 μήνες.

silver29
14-11-09, 20:28
Ευχαριστω πολυ. Για τα διδυμα δεν δικαιουσαι 9+9=18 μήνες? Νομίζω υπάρχει δεδικασμενο

sephora
14-11-09, 20:47
Υπάρχει δεδικασμένο σε μητέρα εκπαιδευτικό...αλλά όσες άλλες δοκίμασαν να το πάρουν έφαγαν πόρτα...άρα πρέπει να πας δικαστικά μετά...θα βρω τη συζήτηση εδώ μέσα και θα σου βάλω link

sephora
14-11-09, 20:48
Νάτο

http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=34794

νομίζω ότι σε κάποιο από αυτά που σού έδωσα είναι και η περίπτωση της alcyon που προσπάθησε να πάρει όλες τις άδειες που δικαιούται και για τα προηγούμενα παιδιά...αλλά της την απέρριψαν

silver29
14-11-09, 21:46
Σε ευχαριστώ πολυ. Πολυ μπερδεμα εχει η κατασταση...

alcyon
14-11-09, 22:22
..... Και πάω δικαστικά γιατί όσοι συνάδελφοι προσέφυγαν δικαιώθηκαν! :)

sephora
14-11-09, 23:20
alcyon, μου λες σε παρακαλώ επειδή δεν κατάλαβα;

απέρριψαν το αίτημα να πάρεις άδεια για όλα τα παιδιά ή για διπλό 9μηνο των διδύμων;

alcyon
15-11-09, 01:09
Αν είσαι εκπαιδευτικός...
δίνουν μόνο το 9μηνο του τελευταίου παιδιού, ακόμα κι αν τα άλλα είναι κάτω των 4ων ετών.

Αν ΔΕΝ είσαι εκπαιδευτικός, παίρνεις όλα τα 9μηνα για όσα παιδιά είναι κάτω των 4ων ετών.

Αυτό δε στέκει νόμιμα.... αφού ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ισχύει για όλους!

elisabeth
03-12-09, 20:47
να ρωτησω κ εγω κατι?πηρα 9 μηνο απ την υπηρεσια μου(δεν ειναι ακριβως δημοσιο οι συμβασεις ειναι ιδιωτικου δικαιου αλλα εχουμε ολα τα προνομια του δημοσιου πλην της ασφαλισηςιυπαγομαστε στο ικα) κατα τη διαρκεια αυτη θα μου βαζουν ενσημα?(πληρωνομαι κανονικα απ τον εργοδοτη)ειναι συνταξιμα μονο αυτα τα ενσημα η μπορω να τα χρησιμοποιησω στην ασφαλιση π.χ για ανανεωση βιβλιαριου υγειας η για επιδοματα?

ΑΦΡΟΔΙΤΑΚΙ
08-01-10, 13:23
Την 9μηνη άδεια αν κατάλαβα καλά την δικαιούνται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι;

mamacita
14-01-10, 11:51
Elisabeth, στους 9 μήνες που κάθεσαι λόγω μητρότητας, όλα είναι όπως πριν, και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα συντάξιμα ένσημα και ο μισθός. Τουλάχιστον σε μας είναι έτσι. Εμείς έχουμε συντάξιμα ένσημα ΙΚΑ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δικό μας ταμείο. Αν μας έλεγες σε ποια υπηρεσία δουλεύεις, ίσως να μπορύσαμε να βοηθήσουμε περισσότερο.

Αφροδιτάκι, την 9μηνη τη δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και μερικοί άλλοι κλάδοι όπου το τοπίο είναι θολό. Γενικά, αν το μειωμένο που δικαιούσαι είναι 2 ώρες τη μέρα μέχρι το παιδί να γίνει 2 ετών και 1 ώρα μέχρι να γίνει 4 ετών, αυτό αντιστοιχεί σωρευτικά σε 9 μήνες. Απλά, για να πάρεις σωρευτικά το μειωμένο πρέπει να συμφωνεί και ο εργοδότης. Έτσι, παρατηρούνται φαινόμενα όπως οι ξενοδοχουπάλληλοι, οι εργαζόμενες σε ναυτιλιακές εταιρίες και οι εργαζόμενες σε μερικές τράπεζες (αν υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι δεν το ξέρω) να μη μπορούν να το πάρουν σωρευτικά γιατί οι εργοδότες δε συμφωνούν κι έτσι παίρνουν αναγκαστικά το προαναφερθέν μειωμένο.

elisabeth
15-01-10, 10:57
mamacita σ ευχαριστω πολυ.ρωτησα στην υπηρεσια μου κ ειναι οπως τα γραφεις.να εισαι καλα!

anmardel1
18-01-10, 19:05
Αρχικά έχω μπερδευτεί με το τι άδειες δικαιούσαι.Αν κάνω λάθος, διόρθωσε με:
Δικαιούμαστε 2 μήνες πρίν την γέννα και 2,5 μετά (σύμφωνα με την ημερομηνία που θα σου πει ο γυναικολόγος -το λεγόμενο ΠΗΤ-) σύν 9 μήνες?Δηλαδή 11 συνολικά?
Αν πάρεις και τις κανονικές σου άδειες σου και τις ώρες του μειωμένου(σωρευτική) αυξάνεται ή 11 είναι το maximum?

Επίσης, εγώ είμαι σχετικά νέα υπάλληλος( 1 έτος και 2 μήνες περίπου), και έχω διοριστεί αλλού απο τον τόπο διαμονής μου, οπότε όπως καταλαβαίνεις σκέφτομαι πολύ σοβαρά το θέμα των αναρρωτικών και της επαπειλούμενης -αν το λέω καλά-εγκυμοσύνης. Μήπως γνωρίζεις τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση?Πόσο καιρό δικαιούμαι αναρρωτική?Μπορώ και απο τώρα μέχρι και 2 μήνες πρίν τον τοκετό που είναι το 2μηνο?Και αν ναι, πληρώνομαι κανονικά ή χάνω μέρος του μισθού?Άκουσα ότι μετά από ένα διάστημα μισά σε δίνει η Τράπεζα και κάποια(όχι όλα) το ταμείο, ισχύει?

Τέλος μου είπαν ότι όταν είσαι σε άδεια δεν μπορείς να πάρεις μετάθεση, ισχύει κάτι τέτοιο? Υπάρχει περίπτωση δηλαδή όταν τελειώσει η άδεια μου να πρέπει να γυρίσω πίσω και να μην με δώσουν μετάθεση?

Συγνώμη για το μήκος του μηνύματος μου, αλλά μόλις το έμαθα και έχω πελαγώσει.
Αν μπορούσες να απαντήσεις, θα με βοηθούσες πολύ.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Άννα

mamacita
18-01-10, 22:32
Γεια σου συναδέλφισσα anmardel1 και με το καλό να γεννήσεις το μωράκι σου!!
Σχετικά με την επαπειλούμενη δεν ξέρω και πολλά ( εγώ πήρα μόνο 5 μέρες όταν έκανα αμνιοπαρακκέντιση). Γενικά για τις αναρρωτικές ισχύει ότι για υπηρεσία κάτω από 3 έτη δικαιούσαι 3 μήνες με πλήρεις αποδοχές και άλλους 6 με μισές αποδοχές.
Νομίζω όμως ότι για την εγκυμοσύνη δεν ισχύουν αυτά, αλλά θα ρωτήσω αύριο καμιά άλλη που πήρε επαπειλούμενη και θα σου πω.
Για το δικό μου θέμα με την άδεια, τώρα, που θα σε απασχολήσει κι εσένα λίγο αργότερα, είναι 2 μήνες πριν την ΠΗΤ + 2,5 μήνες μετά την ΠΗΤ + 9 μήνες (σωρευτικό) = 13,5 μήνες. Έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά η διοίκηση λέει ότι όλες θα πρέπει να γυρίσουν 11 μήνες μετά τον τοκετό, όχι την ΠΗΤ, δηλαδή αν γεννήσεις 10 μέρες νωρίτερα, θα γυρίσεις στη δουλειά 24 μέρες νωρίτερα, γιατί έχεις απ' την αρχή χαμένες 14 μέρες (2,5 μήνες μετά την ΠΗΤ + 9 μήνες κάνουν 11,5 και όχι 11 που σου δίνουν αυτοί), χάνεις κι άλλες 10 γιατί γεννάς νωρίτερα, να λοιπόν 24 μέρες άδειας στον βρόντο!!! Εγώ τους έχω στείλει επιστολή αναλύοντας και εξηγώντας που είναι το λάθος τους και περιμένω να μου απαντήσουν. Αν θες πες μου να σου τη στείλω με π.μ.
Για τη μετάθεση ξέρω μόνο ότι για να πάρεις πρέπει να έχεις μέσο. Δεν ξέρω αν μπορείς να πάρεις μετάθεση ούσα σε άδεια και δεν ξέρω και ποιον να ρωτήσω γιατί δεν υπάρχει κανονισμός μεταθέσεων!!!

mamacita
22-01-10, 20:16
Anmardel1 μου,
τις ρώτησα όλες όσες ήξερα, αλλά καμία δεν πήρε επαπειλούμενη πάνω από 3 μήνες!!! Φυσικά για την άδεια που πήραν πληρώνονταν κανινικά. Θα πρέπει να ρωτήσεις στη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού στην Αθήνα. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σε βοηθήσω :sad:

κλάρα
23-01-10, 09:11
Αρχικά έχω μπερδευτεί με το τι άδειες δικαιούσαι.Αν κάνω λάθος, διόρθωσε με:
Δικαιούμαστε 2 μήνες πρίν την γέννα και 2,5 μετά (σύμφωνα με την ημερομηνία που θα σου πει ο γυναικολόγος -το λεγόμενο ΠΗΤ-) σύν 9 μήνες?Δηλαδή 11 συνολικά?
Αν πάρεις και τις κανονικές σου άδειες σου και τις ώρες του μειωμένου(σωρευτική) αυξάνεται ή 11 είναι το maximum?

Επίσης, εγώ είμαι σχετικά νέα υπάλληλος( 1 έτος και 2 μήνες περίπου), και έχω διοριστεί αλλού απο τον τόπο διαμονής μου, οπότε όπως καταλαβαίνεις σκέφτομαι πολύ σοβαρά το θέμα των αναρρωτικών και της επαπειλούμενης -αν το λέω καλά-εγκυμοσύνης. Μήπως γνωρίζεις τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση?Πόσο καιρό δικαιούμαι αναρρωτική?Μπορώ και απο τώρα μέχρι και 2 μήνες πρίν τον τοκετό που είναι το 2μηνο?Και αν ναι, πληρώνομαι κανονικά ή χάνω μέρος του μισθού?Άκουσα ότι μετά από ένα διάστημα μισά σε δίνει η Τράπεζα και κάποια(όχι όλα) το ταμείο, ισχύει?

Τέλος μου είπαν ότι όταν είσαι σε άδεια δεν μπορείς να πάρεις μετάθεση, ισχύει κάτι τέτοιο? Υπάρχει περίπτωση δηλαδή όταν τελειώσει η άδεια μου να πρέπει να γυρίσω πίσω και να μην με δώσουν μετάθεση?

Συγνώμη για το μήκος του μηνύματος μου, αλλά μόλις το έμαθα και έχω πελαγώσει.
Αν μπορούσες να απαντήσεις, θα με βοηθούσες πολύ.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Άννα
ΜΗΝ ΑΝΧΩΝΕΣΑΙ.......Αδεια για επαπηλουμενη εγκυμοσυνη μπορεί να πάρει οποιδήποτε γυναικα αντιμετωπίζει προβλημα στην εγκυμοσύνη είται είναι νεοδιόριστη ειται είναι παλιά εργαζόμενη.Αυτό ισχύει μέχρι και στον ιδιωτικό τομέα με την διαφορά ότι δεν το εφαρμόζουν λόγω φόβου της απόλυσης.Για να σου φέρω παράδειγμα μία γνωστή μου που δουλευει στα lidl πήρε επαπηλούμενη εγκυμοσύνη και έκαστε στο σπιτάκι της.......
Τώρα στην περίπτωσή σου σίγουρα ισχύει....απλως κοπέλα μου υπάρχει παραπληροφόρηση...κανεις από μέσα από την διοήκηση δεν σου λέει την αλήθεια.....για τους ευνόητους λόγους.....Ναι δεν δικαιούσε πολλούς μήνες αναρρωτική εφόσον είσαι νεοδιόριστη,δεν σου λένε ψέματα...αλλά υπάρχει νόμος για την άδεια επαπηλουμενη αδειας εγκυμοσυνης απλά θα χρειαστεί χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο με τις υπογραφές γιατρων και διευθυντων....και είσαι οκ.Ζήτα να σου δωσουν το καταστατικο υπάλλήλων της υπηρεσίας που εργάζεσαι.Εάν δεν υπαρχει τότε υπάγεσται στον δημοσιουπαλληλικό κώδικα.Πίεσέ τους......

ditop
23-01-10, 16:19
anmardel1, Αθηνα μενεις ή Θεσσαλονικη. Αν εισαι Θεσσαλονικη στειλε μου πμ και θα σου εξηγησω ακριβως τι θα κανεις για επαπειλουμενη. Εγω πηρα απο την πρωτη μερα που διορίστηκα των Αυγουστο επαπειλουμενη χωρις να χασω τιποτε απο χρηματα.

ditop
23-01-10, 16:23
Αυτο δεν το καταλαβα mamacita

""""Έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά η διοίκηση λέει ότι όλες θα πρέπει να γυρίσουν 11 μήνες μετά τον τοκετό, όχι την ΠΗΤ, δηλαδή αν γεννήσεις 10 μέρες νωρίτερα, θα γυρίσεις στη δουλειά 24 μέρες νωρίτερα, γιατί έχεις απ' την αρχή χαμένες 14 μέρες (2,5 μήνες μετά την ΠΗΤ + 9 μήνες κάνουν 11,5 και όχι 11 που σου δίνουν αυτοί), χάνεις κι άλλες 10 γιατί γεννάς νωρίτερα, να λοιπόν 24 μέρες άδειας στον βρόντο!!! ""

Γνωστη μου εβαλε ΠΗΤ 15 μερες μετα την κανονικη για να κερδίσει μερες. Και κανενας δεν της ειπε τιποτα. Ασε που γεννησε μολις μπηκε στο μηνα της οποτε οι δυο μηνες μετρησαν απο την ημερα της ΠΗΤ. Εγω εχω ΠΗΤ 22/4 αλλα θα γεννησω 27/3 δηλ. θα χασω σχεδον ενα μηνα;;;;; Δε νομιζω. Ουτε το ΙΚΑ δεν το κανει αυτο.

mamacita
23-01-10, 17:18
Ditop, αν δουλεύεις στην Αγροτική Τράπεζα και ζητήσεις το 9μηνο αυτό ακριβώς θα σου συμβεί. Συνάδελφός μου που γέννησε πρόωρα γύρισε 2 μήνες νωρίτερα Από το καλοκαίρι το παλεύω το θέμα. Σκέφτομαι να πάω στο Συνήγορο του Πολίτη, αλλά η ΑΤΕ πήγε τις καθαρίστριες στον Άρειο Πάγο, τον Συνήγορο θα φοβηθεί; Στείλε π.μ. να συνεννοηθούμε, να μαζευτούμε κάμποσες μπας και βρούμε το δίκιο μας!!!

ditop
24-01-10, 15:31
Sorry, αλλα δεν δουλευω στην ΑΤΕ.

Ολγα9
28-02-10, 13:17
Κοριτσια μια που ανοιξατε θεμα με τις αδειες, να σας ρωτησω αν ξερετε....εχω εδω και ενναμισυ χρονο διορισμενη στο δημοσιο. Εχω γεννησει και διανυω το 9μηνο.Τον Μαιο πρεπει να επιστρεψω στην δουλεια αλλα εχω κηλη και πρεπει να τη εγχειρησω.Το ερωτημα μου ειναι αν διακοψω την αδεια ανατροφης και παρω αναρρωτικη θα την χασω την υπολοιπη ή θα συνεχιστει μετα την αναρρωτικη;

κλάρα
28-02-10, 15:30
Κοριτσια μια που ανοιξατε θεμα με τις αδειες, να σας ρωτησω αν ξερετε....εχω εδω και ενναμισυ χρονο διορισμενη στο δημοσιο. Εχω γεννησει και διανυω το 9μηνο.Τον Μαιο πρεπει να επιστρεψω στην δουλεια αλλα εχω κηλη και πρεπει να τη εγχειρησω.Το ερωτημα μου ειναι αν διακοψω την αδεια ανατροφης και παρω αναρρωτικη θα την χασω την υπολοιπη ή θα συνεχιστει μετα την αναρρωτικη;

Από όσο γνωρίζω αυτό δεν μπορεί να γίνει δλδ το 9μηνο δεν διακόπτεται παρά μόνο έαν θέλει κάποιος να πάρει μειωμένο ωράριο ή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου μονημοποίησης.Αυτά που σου αναφέρω υπάρχουν στην διευκρινιστική εγκύκλιο του υπαλληλικού κωδικα:

Αριθμ. Πρωτ.:ΔΙΔΑΔ/Φ.51/ 590 /οικ. 14346/29.5.2008 Χορήγηση αδειών σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα και τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
και συγκεκγιμένα στην παράγραφο 11 γράφει:
11.Μετατροπή διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου.
Ο γονέας υπάλληλος που δικαιούται τη διευκόλυνση ανατροφής παιδιού μπορεί, καταρχήν, με βάση τις ανάγκες του, όπως αυτός εκτιμά, να επιλέξει ένα από τα δύο ευεργετήματα, δηλαδή του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας των εννέα μηνών. Κατ΄ εξαίρεση και για πολύ σοβαρούς λόγους επιτρέπεται για μία μόνο φορά η αλλαγή στην πρώτη προτίμηση (σχετική η υπ’ αρ. 50/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).
και λίγο πιο κατω:
Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η τμηματική χορήγηση του εννιαμήνου, το οποίο και πρέπει να εξαντλείται στο σύνολό του καθώς λαμβάνεται για συνεχές χρονικό διάστημα. Κατ΄ εξαίρεση είναι δυνατή η διακοπή του εννιαμήνου προκείμενου ο υπάλληλος να παρακολουθήσει το σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης.
Δεν αναφέρει πουθενα αν μπορεί να δια κοπεί το 9 μηνο με αναρρωτική αλλά η κονονική άδεια μπορεί...στην ίδια εγκύκλιο γράφει.....
5. Ασθένεια υπαλλήλου κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας
Στην περίπτωση που ο υπάλληλος ασθενήσει κατά τη διάρκεια της κανονικής του άδειας, υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την υπηρεσία του και για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 56 του ΥΚ και του άρθρου 63 του ΚΚΔΚΥ. Η χορήγηση αναρρωτικής άδειας διακόπτει, όπως είναι αυτονόητο, την διανυόμενη ως τότε κανονική άδεια. Μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας, ο υπάλληλος επιστρέφει στην υπηρεσία του και δεν συνεχίζεται η διακοπείσα κανονική άδεια για το υπόλοιπο διάστημα. Η άδεια αυτή χορηγείται ύστερα από νέα αίτηση του υπαλλήλου.


Τέλος το 9 μηνο διακόπτεται και μεταφέρεται και σε περίπτωση άδειας κύησης κάπου το έχω και αυτό αλλά αυτή την στιγμή δεν μορώ να το εντοπίσω για να στο δείξω......πάντως εσύ για καλό και για κακό ρώτα και το γραφείο προωπικού μήπως υπάρχει και κάτι αλλο που δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου......Ελπίζω να βοήθησα.....

marsolan
04-03-10, 02:46
Λοιπον,
νομιζω οτι σε καθε υπηρεσια του Δημοσιου ισχυουν τα ιδια αλλα με καποιες παραλλαγες!!Ας πουμε στους εκπαιδευτικους επειδη το εψαξα πολυ καλα ισχυουν τα παρακατω:Δικαιουμαστε 2 μηνες αδεια τοκετου πριν την ΠΗΤ και 3 μηνες αδεια λοχειας μετα ακομη κι αν πεσει μεσα στον Ιουλιο-Αυγουστο( δηλ. αν γεννησεις 30.06 η αδεια λοχειας ισχυει μεχρι 30.09).Επειτα δικαιουμαστε 9μηνη αδεια ανατροφης τεκνου η οποια δινεται αντι του μειωμενου και μπορει να την παρει κανεις μεχρι το παιδι να παει 4 ετων και επισης μπορει να την σπασει αν πεφτει μεσα το 2μηνο του καλοκαιριου!
Τωρα οσον αφορα την λεγομενη επαπειλουμενη:οι μηνες που θα παρουμε αφαιρουνται απο τις αναρρωτικες μας!Αν μια υπαλληλος δεν εχει πολλα χρονια υπηρεσιας η ειναι νεοδιοριστη και δεν εχει αρκετους μηνες αναρρωτικης τοτε της χορηγουν ειδικη αδεια εγκυμοσυνης χωρις κανενα κωλυμα!Το ιδιο θα γινοταν αν για παραδειγμα ενας νεοδιοριστος εσπαγε το ποδι του κι επρεπε να μεινει στο νοσοκομειο 4 μηνες-θα του χορηγουσαν ειδικη αναρρωτικη δεν θα τον απελυαν!!!
Ααα,και κατι ακομη:υπαρχει νομος που λεει οτι η αδειες που ισως χρειαστει μια υπαλληλος για προγεννητικο ελεγχο δεν γραφονται καθολου ουτε ως αναρρωτικες αρκει να εχει ειδοποιηθει-ενημερωθει εγκαιρως ο προισταμενος της για την εγκυμοσυνη.

blomita
04-03-10, 08:25
καλημερα!
στους εκπαιδευτικους η 9μηνη άδεια ανατροφής δεν ''σπάει΄''!!!
υπάρχει και σχετική εγκύκλιος και μόλις μίλησα με την υπεύθυνη αδειών.

marsolan
04-03-10, 17:29
Αληθεια???Ειχα διαφορετικη ενημερωση...τι να πω?μπορει να μην μου το ειπαν καλα γιατι και στις διευθυνσεις δεν εχουν και πολυ καλη ενημερωση ολοι οι υπευθυνοι υπαλληλοι!!!Να φανταστεις εγω οταν κατεληξα να τηλεφωνησω στην υπευθυνη αδειων στο υπουργειο πλεον αντεδρασε με υφος που την ενοχλησα...Θα το ξανακοιταξω λοιπον κι εγω αν και δεν με αγγιζει φετος!!

gogobaby
02-09-11, 20:00
Γεια σας κοριτσια, χρειαζομαι τα φωτα σας! Μετα απο 5 μηνες ανεργια,Μολις προσληφθηκα με 11 μηνη συμβαση σε δημο. Ειμαι 5 μηνων εγκυος. Η συμβαση μου ληγει 31 Ιουλιου του 2012. Θα ηθελα να ρωτησω αν ξερετε, μετα το 4μηνο τοκετου-λοχειας κτλ, που ληγει 31 Μαρτιου, δικαιουμαι το 6 μηνο που δινει ο οαεδ? Γνωριζω οτι δεν ειναι δυνατο να παρω και τους 6 μηνες αφου δε θα υφισταται συμβαση. Εστω τους 4 μηνες απο τους 6 μεχρι τη ληξη της συμβασης? Καμμια με παρομοια περιπτωση? helppppp!!!!!!!!!!!!!

xristinio
02-09-11, 22:17
εγω που εργαζομαι με συμβαση σε νοσοκομειο δεν δικαιουμαι 6μηνο γιατι λεει οτι εργοδοτης μου ειναι το δημοσιο...αλλα μετα μπορεις σιγουρα να παρεις τιν ισοχρονη αδεια (δηλαδη το μειωμενο ωραριο μαζεμενο) οση σου αναλογει μεχρι να ληξει η συμβαση...εμενα η λοχεια ληγει 17/9 και απο 18/9 εως 15/10 θα εχω ισοχρονη.....για να βεβαιωθεις παρε στα κεντρικα του οαεδ και ρωτα...τονισε τους οτι δουλευεις σε δημο γιατ κι εμενα σην αρχη μου ελεγαν οτι δικαιουμαι και μετα οχι.....

gogobaby
04-09-11, 19:15
ok δηλαδη αν καταλαβα καλα,μπορεις αντι για χρηση του μειωμενου ωραριου να παρεις για το διαστημα που σου αναλογει μαζεμενη αδεια. Θα περασω απο τον οαεδ καλυτερα γιατι απο το τηλεφωνο....σωθηκαμε! Να σαι καλα σ ευχαριστω!

xristinio
04-09-11, 20:40
στο οαεδ δεν ξερουν την τυφλα τους............εγω πεδευτηκα πολυ...στον οαεδ της περιοχης μου δεν ξερουν ακομα...κανε μου λενε τα χαρτια σου και αν τα εγκρινουν...αλλα αν δεν τα εγκρινουν που ειναι και το πιο πιθανο, θα ειμαι εκτεθιμενη στη δουλεια μου....τριτη θα παω οαεδ για να εισπραξω την συμπληρωματικη παροχη μητροτητασ.θα ρωτησω και θα σου πω....

gogobaby
06-09-11, 20:00
xristinio? emathes tipota apo oaed? yparxei periptwsi tin isoxroni adeia na mh soy thn egkrinei o ergodotis h' o foreas sthn periptwsh mas?

kelly_mad
18-10-11, 17:35
Καλησπερα..εγω ειχα πιθανη ημερομηνια τοκετου 21/9 /11 και γεννησα 12/9.Απ την υπηρεσια μου εχω φυγει απο τον Ιανουαριο του 2011 λογω επαπειλουμενης κυησης,πηρα σημερα τηλ. το γραφειο προσωπικου και δεν μου εδωσαν να καταλαβω ποτε πρεπει να γυρισω στη δουλεια μου τα μασαγαν για την κανονικη μου αδεια.Μηπως ξερετε να με βοηθησετε πως θα τα υπολογισω;

TWINMAMA
18-10-11, 20:35
Εγώ κορίτσια όλες μου οι απορίες σχετικά με το τι δικαιούμε μου λύθηκαν μέσα από αυτο www.metataxeis.gr. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Ειναι φόρουμ ΔΥ

kelly_mad
18-10-11, 22:56
Να σαι καλα μπηκα και γραφτηκα αν δε βγαλω ακρη θα παρω την επιθεωρηση εργασιας

ditop
18-10-11, 23:04
Η αδεια σου ειναι 3 μηνες μετα την πιθανη ημερομηνια δηλ. 21/9--> 21/12 και αν παρεις 9 μηνω πας δουλεια στις 22/9/2012.

kelly_mad
18-10-11, 23:12
Η αδεια σου ειναι 3 μηνες μετα την πιθανη ημερομηνια δηλ. 21/9--> 21/12 και αν παρεις 9 μηνω πας δουλεια στις 22/9/2012.
Αυτο το ξερω με την κανονικη μου αδεια δε ξερω τι γινεται.Εχω υπολοιπο 5 ημερες απο το 2010,το 2011 δε προλαβα να παρω καθολου γιατι σταματησα τελος ιανουαριου δε παιρνω καθολου κανονικη αδεια την χανω;

hristin30
03-02-12, 13:58
κοριτσια όποια γνωριζει ας μου απαντησει.Η αδεια λοχειας ξεκιναει απο την ΠΗΤ η απο την πραγματικη ημερομηνια τοκετου.?????ΓΕννησα 2 μερεσ πριν την ΠΗΤ αλλα την αδεια μου την ξεκινησαν απο την ημερομηνια γεννησης και ετσι χανω 2 μερες.Δεν με νοιαζει για τις 2 μερες αλλα καθοτι εκαπιδευτικος θα πρεπει τον Ιουνιο να τρεχω για 2 μερες πολυ μακρια και σκεφτομαι την ταλαιπωρια του μωρου.

ditop
03-02-12, 20:54
Εμενα μετρησε απο την ΠΗΤ που ειχε γραψει ο γιατρος.

areta
05-02-12, 13:47
κοριτσια όποια γνωριζει ας μου απαντησει.Η αδεια λοχειας ξεκιναει απο την ΠΗΤ η απο την πραγματικη ημερομηνια τοκετου.?????ΓΕννησα 2 μερεσ πριν την ΠΗΤ αλλα την αδεια μου την ξεκινησαν απο την ημερομηνια γεννησης και ετσι χανω 2 μερες.Δεν με νοιαζει για τις 2 μερες αλλα καθοτι εκαπιδευτικος θα πρεπει τον Ιουνιο να τρεχω για 2 μερες πολυ μακρια και σκεφτομαι την ταλαιπωρια του μωρου.

Μετράει από την ημέρα που θα γεννήσεις και η διαφορά από την άδεια τοκετού συμπληρώνεται στην άδεια λοχείας. Δηλαδή οι 5 μήνες (3 μήνες τοκετού και 2 λοχείας) δίνονται ολόκληροι.

mariori
05-02-12, 18:28
Πολύ σωστά τα λέει η areta. Έτσι γράφει και στον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων (Νόμος 3528/2007, άρθρο 52, παράγραφος 2) :

"2. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών."

ditop
05-02-12, 23:28
Οποτε οπως καταλαβες πρεπει να σου δωσουν τις 2 μερες που "χανεις" λογω το οτι γεννησες πριν την ΠΗΤ. Οταν εγραψα πιο πανω "Εμενα μετρησε απο την ΠΗΤ που ειχε γραψει ο γιατρος." αυτο εννοω οτι 2 μηνες ολοκληροι πριν την ΠΗΤ και 3 μηνες μετα. Ασχετα αν γεννησεις πριν την ΠΗΤ. Εσυ θα υπολογιζεις 3 μηνες μετα την ΠΗΤ, οχι μετα την γεννα. . Στην υπηρεσια σου πρεπει να το ξερουν αυτο και αν οχι να τους το τονισεις.

hristin30
06-02-12, 23:54
Κορίτσια ευχαριστω για τις απαντησεις αλλα νομιζω πως την πάτησα.Της το τόνησα αυτο το Σεπτεμβριο και αυτη επέμενε οτι ειναι απο την ημερομηνια γέννησης.Το θεμα ειναι οτι στο καπάκι πηρα και την άδεια ανατροφης οπότε δυσκολο να αλλάξουν όλες τις αποφασεις.Πάντως θα ξανακάνω ένα τηλεφωνημα μπας και γινει κατι γτ θα ταλαιπωρησω τη μικρουλα τσαμπα.

ditop
07-02-12, 14:55
Άρθρο 52
Άδειες μητρότητας
1. Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται
άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες
πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση
απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό
άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες. Η
άδεια λόγω κυοφορίας χορηγείται ύστερα από βεβαί−
ωση του θεράποντος ιατρού για τον πιθανολογούμενο
χρόνο τοκετού.
2. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μετα−
γενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά,
η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την
πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η πα−
ράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου
της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο
τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από
αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της
άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλι−
στεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.

Πες τους να μαθουν να διαβαζουν τα αρθρα του κωδικα. Ειναι νομος οχι καραμελα. Και εμενα μου καναν πολα κουφα με τις αδειες αλλα επερνα κατευθειαν τηλ. στο Υπουρ. Εσωτερικων και τους εστελνα διευκρινηστικες.

alcyon
08-02-12, 14:39
Μια χαρά εύκολο είναι να αλλάξουν τις αποφάσεις. Ξέρεις πόοοοοοσα χαρτιά έγραψαν, ακύρωσαν, ξανάφτιαξαν, όταν έβλεπαν πως έκαναν λάθη στις δικές μου άδειες;;; Ουυυυυυυ..... πάμε για βραβείο ανακύκλωσης.

Πες στον υπάλληλο πως είναι ακάλυπτος και πως αν χρειαστεί θα κάνεις αναφορά. Να δεις για πότε θα διορθωθούν τα χαρτιά.

Πήγαινε προφορικά. Αν δεις πως έχεις αντιρρήσεις, πες τους πως θα προχωρήσεις σε έγγραφο αίτημα. Αν και πάλι δεν τα αλλάξουν, κάνε πράγματι έγγραφο αίτημα. Και περίμενε απάντηση...