PDA

Επιστροφή στο Forum : Ξένες γλώσσες - Αλήθειες και μύθοι


angy
08-02-09, 00:11
Αγγλικά! Γαλλικά! Γερμανικά! Ισπανικά! Ιταλικά και γιατί όχι και Κινεζικά! Πληθώρα ξένων γλωσσών, πληθώρα και αποριών. Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς συχνά βασανίζονται από αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία αφορούν στις ξένες γλώσσες: «Πότε μπορούν ν’ αρχίσουν μια δεύτερη γλώσσα; Τι γίνεται με τις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες;» Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι μαγική συνταγή δεν υπάρχει! Πρέπει πάντα να κοιτάζουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια των παιδιών. Ν’ ακούμε τις ανάγκες τους, να συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες τους, να σεβόμαστε τις επιλογές τους.

Η εμπειρία ως εκπαιδευτικός μού έχει διδάξει ότι τα παιδιά δευτέρας δημοτικού έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για ν’ αρχίσουν την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία τα έχουν ήδη καταφέρει στη γραφή και την ανάγνωση, έχουν γνωρίσει την έννοια των χρόνων και άλλων γραμματικών φαινομένων και έτσι είναι έτοιμα να τα αφομοιώσουν και σε μια ξένη γλώσσα. Πρέπει να θυμόμαστε όλοι μας ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφούν όλη τη γνώση και τη συγκρατούν. Η προσέγγιση –και αυτό είναι το σπουδαιότερο- πρέπει να είναι τρυφερή, ν’ αγαπήσουν την ξένη γλώσσα όσο και την ελληνική. Να διαβάσουν, να μάθουν, να γράψουν, μα ταυτόχρονα να παίξουν, να τραγουδήσουν, να ακούσουν.

Στη φάση αυτή η βοήθεια των γονιών είναι καταλυτική. Πρέπει να προσπαθήσουν να είναι εκεί για τα παιδιά, να τα στηρίξουν, να τα βοηθήσουν, να τα ενθαρρύνουν. Να είναι στο πλάι τους. ΟΧΙ για να τους λύσουν τις ασκήσεις και να ξεμπερδέψουν γρήγορα, αλλά για να τα κινητοποιήσουν να προσπαθήσουν τα ίδια.

Η σύγχρονη παιδαγωγική λέει ότι η ξένη γλώσσα πρέπει να διδάσκεται ως βιωματική εμπειρία…

Δεν έχει νόημα να τους λύνουμε τις ασκήσεις για να φαίνονται πάντα διαβασμένα. Νόημα θα έχει να τα αφήνουμε ν’ αναπτύξουν τις απορίες τους με τον καθηγητή ή την καθηγήτριά τους, να αλληλεπιδράσουν, να κατανοήσουν. Οι δυσκολίες, σίγουρα είναι πολλές, αλλά τα οφέλη είναι ακόμη περισσότερα. Οι ξένες γλώσσες και δη τα αγγλικά έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας.

Προσοχή, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πιέζουμε το παιδί να μάθει ξένες γλώσσες επειδή το θέλουμε εμείς. Κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο και το σωστό timing, όπως λένε και οι Άγγλοι, έρχεται στον καθένα μας σε διαφορετική φάση της ζωής μας. Για το λόγο αυτό δεν αναγκάζουμε τα παιδιά να μάθουν ξένες γλώσσες, απλά τα τροφοδοτούμε με νέες εμπειρίες, τα φέρνουμε σε επαφή με νέα πράγματα, τα εξοικειώνουμε με καινούριες καταστάσεις, αλλά στο τέλος η επιλογή θα είναι δική τους. Τότε και μόνο τότε, η πραγματική επιλογή θα είναι δική τους. Τότε και μόνο τότε, η πραγματική επιτυχία μπορεί να επιτελεστεί.

Έπειτα υπάρχει το άγος της δεύτερης ξένης γλώσσας. Πότε και ποια; Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν τη δεύτερη γλώσσα στην Πέμπτη δημοτικού. Σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν να αφήσετε τα παιδιά να έχουν λόγο στην απόφαση αυτή. Είναι ήδη αρκετά ώριμα να μπορούν να διαλέξουν μόνα τους. Μην έχετε ως μοναδικό κριτήριο τι γλώσσα θα κάνουν στο σχολείο. Αφήστε τα να πάρουν πρωτοβουλία. Το προσωπικό κίνητρο είναι πάντα η πιο μεγάλη κινητήρια δύναμη. Τέλος, η σωστή επιλογή φροντιστηρίου ή καθηγητή. Καλώς ή κακώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα στον τομέα των ξένων γλωσσών χωλαίνει κι αυτό κάνει απαραίτητη την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε εξωτερικές δομές. Βρείτε το φροντιστήριο ή τον καθηγητή/τρια που ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις και ανάγκες. Κάντε έρευνα. Κατά καιρούς ακούμε διάφορες δικαιολογίες για λάθος επιλογή φροντιστηρίου, ότι τάχα ήταν κοντά στο σπίτι ή ότι ο μαθητής δεν θ’ αναγκαζόταν να περάσει μεγάλο κεντρικό δρόμο και άλλα τέτοια. Ας μη γελιόμαστε.

Αυτά είναι δικαιολογίες για εμάς τους γονείς που αφιερώνουμε όλο και λιγότερο χρόνο στα παιδιά μας. Αν θέλουμε να τους προσφέρουμε μάθηση και να τα εξοπλίσουμε με ικανότητες για μία ούτως ή άλλως δύσκολη ενήλικη ζωή πρέπει να είμαστε κι εμείς έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές.

πηγή: http://www.apogevmatini.gr/?p=3634

mouxritsa
08-02-09, 01:13
Επιτέλους ένας άνθρωπος που δέν θέλει να βάλει μωρά παιδιά του Νηπιαγωγείου ή της πρώτης Δημοτικού να μάθουν μία ξένη γλώσσα όταν αυτά δεν έχουν κάνει κτήμα τους της γραφή και την ανάγνωση της μητρικής τους.

Άλλο ένα θέμα αναφορικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι και ο τρόπος διδασκαλίας.Προτιμούμε φροντιστηριακά μαθήματα ή ιδιαίτερα?

Belfaccino
08-02-09, 01:23
Angy,
Ευχαριστώ για αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

Θα συμφωνήσω σε πάρα πολλά σημεία αυτού του άρθρου.
Αυτά που κρατώ είναι ότι το παιδί θα πρέπει να είναι έτοιμο για να μάθει ξένη γλώσσα. Αυτό φαίνεται καθαρά από την αρχή, από τη δυνατότητά του να καταλαβαίνει την αλφάβητο.

Επειδή διδάσκω Αγγλικά, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα από πολύ μικρή ηλικία (εννοείται προφορικά και πάντα μέσα από διαδραστικά παιχνίδια) διότι σε μικρή ηλικία ο εγκέφαλος των παιδιών έχει τέραστια δυνατότητα να απορροφά και να μιμείται.
Αυτό άλλωστε συμβαίνει στα παιδιά δίγλωσσων οικογενειών (όπως ήταν και η δική μου). Μεγαλώνουν σ'ένα περιβάλλον όπου χρησιμοποιούνται δύο γλώσσες στην επικοινωνία.

Όταν έχει αναπτυχθεί περισσότερο το παιδί, σε ηλικία δημοτικού, μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει τη γραφή και την ανάγνωση και αργότερα, τη δομή της γραμματικής (στην οποία θα έχει ήδη εξασκηθεί πρακτικά).

Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι αισθάνονται αρκετοί γονείς την πίεση ότι από Α΄ Δημοτικού θα πρέπει το παιδί να μάθει μια ξένη γλώσσα, είτε το παιδί είχε επαφή με αυτήν τα προηγούμενα χρόνια, είτε όχι. Και αυτή η πίεση προέρχεται από έναν φαύλο κύκλο ανταγωνισμού. Υπάρχει ο φόβος "μη μείνει πίσω ή απ'έξω το παιδί".

Εκεί που το παιδί γνωρίζει μόνο τη μητρική του γλώσσα και ξεκινά να μάθει να γράφει και να διαβάζει, ξαφνικά του ζητείται να μάθει και μια ξένη. Δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο έχει ορίσει να διδάσκεται η ξένη γλώσσα στην 3η δημοτικού.

Θα ήθελα να προτείνω στους γονείς που επιθυμούν να ξεκινήσουν τα "πρωτάκια" τους μια ξένη γλώσσα, να εξετάσουν καλά τα βιβλία που χρησιμοποιούνται. Διότι, ένα παιδί που δεν έχει εκτεθεί σε μια 2η ξένη γλώσσα και μόλις αρχίζει να διαβάζει και να γράφει στη δική του, θα πρέπει να μαθαίνει με ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά της ηλικίας τους.

Εχω περιπτώσεις παιδιών Α' Δημοτικού, που στα ιδιωτικά σχολεία όπου φοιτούν, χρησιμοποιούνται βιβλία Junior A Αγγλικών με δύσκολο υλικό το οποίο απευθύνεται σε πιο ώριμα μυαλά, σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών τα οποία ξεκινούν μια ξένη γλώσσα για πρώτη φορά.

Επειδή, λοιπόν, δυσκολεύονται αυτά τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν τα θέματα του βιβλίου, δεν μπορούν να αφομοιώσουν και τα μαθήματα με αποτέλεσμα οι γονείς, όχι μόνο, πληρώνουν το ιδιωτικό, πληρώνουν και για ιδιαίτερα από πάνω και φυσικά τα παιδιά αγχώνονται και πιέζονται.

Είχα και περίπτωση παιδιού που δεν μπορούσε να καταλάβει την Αγγλική αλφάβητο και τη διάβαζε "Ελληνικά"... μετά από έναν μήνα χωρίς πρόοδο, τον ρώτησα αν του άρεσε η γλώσσα και μου απάντησε ότι την έβρισκε πολύ δύσκολη (και είμαστε μόνο στην αλφάβητο). Μίλησα με τη μητέρα του και της πρότεινα να περιμένει άλλον ένα χρόνο και ευτυχώς η μητέρα συμφώνησε. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε το παιδί.

Εχω και παιδιά που "ρουφάνε" κυριολεκτικά όσα μαθαίνουν. Οχι μόνο τη χρήση της γραμματικής, αλλά και την προφορά. Προφέρουν τη γλώσσα με σωστή προφορά και αβίαστα.

Οπότε, συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο αυτό. Μην τα πιέζουμε αν βλέπουμε ότι δυσκολεύονται.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός να έχουν πάρει τα παιδιά τα ανώτερα διπλώματα γνώσης ξένων γλωσσών πριν κλείσουν τα 18... ειλικρινά, ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί. Τι θα το κάνει αυτό το δίπλωμα πριν ενηλικιωθεί; Εκτός από τις περιπτώσεις που χρειάζονται τα διπλώματα για εισαγωγή σε ξένο πανεπιστήμιο ή μετεγγραφή σε ξενόγλωσσο σχολείο, σε τι θα χρησιμεύσει στο παιδί να έχει πιεστεί πριν να έχει αναπτυχθεί και η νοημοσύνη του και η αυτοπεποίθησή του;

Αυτό το έχω δει μόνο στην Ελλάδα να γίνεται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά σε μια ξένη γλώσσα, αλλά απλά να μαθαίνουν πώς να απαντούν σωστά τις ερωτήσεις των εξετάσεων. Με άλλα λόγια, εκπαιδεύονται σε ειδικά έντυπα εξετάσεων.

Η γλώσσα είναι επικοινωνία και τα παιδιά θα πρέπει να απολαμβάνουν να μαθαίνουν να επικοινωνούν σωστά σε μια ξένη γλώσσα και όχι να μπαίνουν σε μια κούρσα να πάρουν "έγκαιρα" τα διπλώματα.

pataio
08-02-09, 10:47
Καλημέρα και απο μένα.Συμφωνώ απόλυτα με οσα λέτε.Είμαι καθηγήτρια ιταλικών και πολλές μαμάδες απορούν πως και δεν ξεκίνησε ακόμη ο μεγάλος μου ,Α' δημοτικού, να κάνει ιταλικά!!Τους λέω πάντα να ηρεμήσουν ,ήδη τα παιδιά απο αυτή την ηλικία είναι φορτωμένα με χίλια δυο πράγματα το μόνο που τους λείπει είναι αυτό.Όταν μου λένε καλά ακόμα δεν ξεκίνησε ,λέω γιατί αυρίο σκοπεύει να δώσει με τον ΑΣΕΠ και του χρειάζονται τα μόρια?????Σκοπός είναι το παιδί να το αντιμετώπίσει σαν μια ευχάριστη εμπειρία και όχι σαν κάτι παραπάνω που πρέπει να φορτωθεί!Ας παίξει τώρα που μπορεί ακόμα και μετά θα έχει όλο τον χρόνο να κάνει και ξένες γλώσσες και να ασχοληθεί και με άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.Ολες μα όλες οι γνωστές μου ήδη αρχισαν να σκέφτονται να ξεκινήσουν ξένη γλώσσα,προσθέτοντας στο παιδί και άλλη μελέτη αφού έχει εξουθενωθεί απο το κολυμβητήριο,την μουσική , το ΄σκάκι , το μπαλέτο και δεν ξέρω εγω΄τι άλλο.Δεν ξέρω , εγώ ακόμα τους δικούς μου τους βάζω για ύπνο και το μεσημέρι μιαμιση ώρα να ξεκουραστούν , μετά θα δαιβάσουνε και φυσικά ακολουθεί το παιχνίδι.Φυσικά και θα ξεκινήσουν και ξένη γλώσσα , αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του :!:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
08-02-09, 10:55
Η Ελενα ξεκινησε αγγλικα φετος (αφου βαλαμε τα δεδομενα τα δικα μας ...και ειδαμε τα + και τα -)
Πραγματικα ειμαι πολυ ικανοποιημενη και το παιδι τα καταφερνει αριστα κι εκει οπως στο σχολειο της :D
Βεβαια αν τα παιδακια δεν ξεκιναγαν τ αγγλικα στο σχολειο στην γ ταξη ...πιστευω οτι θα την εβαζα περιπου μετα απο 2 χρονια να παει αγγλικα...απλα και μονο για να εχει αυτα τα χρονια πιο πολυ ελευθερο χρονο


Επιτέλους ένας άνθρωπος που δέν θέλει να βάλει μωρά παιδιά του Νηπιαγωγείου ή της πρώτης Δημοτικού να μάθουν μία ξένη γλώσσα όταν αυτά δεν έχουν κάνει κτήμα τους της γραφή και την ανάγνωση της μητρικής τους.Χμ μαλλον δεν ξερεις τι παιζει σ αυτες τις περιπτωσεις εε??
Κι εγω οταν τ ακουγα εβγαζα καντηλες.. :lol: :lol: ...οταν γραψαμε την Ελενα μας ειπαν οτι εχουν νηπιακο τμημα 1 ωρα την εβδ...και αν θελουμε..μπορουμε να παμε (τα διδυμακια μας)
Πηγαμε δοκιμαστικα και τα παιδια περιμενουνπως και πως ποτε θα ερθει η μερα να πανε να παιξουν με την κυρια Γωγω...και το μονο που κανουν αυτη την ωρα ειναι να ζωγραφιζουν (μια μαιμου ας πουμε...και απλα τυς λεει αυτο ειναι μια μαιμου ή στ αγγλικα λεγεται μανκι) Εχει ενα πολυ ωραιο χωρο γενατο παιχνιδια και τα παιδακια αφου ζωγραφισουν πουν κανα τραγουδακι στην συνεχεια παιζουν..δεν πιεζονται σε καμια περιπτωση (καθως υπαρχει τεραστια τζαμαρια...και αν θες εισαι απ εξω και τα βλεπεις)
Στο τελος ειναι ενθουσιασμενα και συνηθως εχουν μαθει 2-3 λεξουλες ...αλλα μεσα απ το παιχνιδι.
Ενω πριν ημουν τελειως αντιθετη πλεον βλεπω οτι εκανα λαθος...ειναι κατι αναλογο οπως το ελληνικο νηπιο ..οπου τα παιδια μαθαινουν ν αγαπουν το σχολειο..και οταν ξεκινουν...ειναι πιο ετοιμα :wink:

angy
10-02-09, 01:48
Δεν έχω παιδί που να είναι σε ηλικία να μάθει ξένη γλώσσα, αλλά έχω να προσθέσω κάποιες πληροφορίες μιας και έχω εργαστεί σε φροντηστήριο...
Φυσικά και ήταν η χειρότερη εμπειρία μου μιας και απολύθηκα ενώ ήμουν 3 μηνών έγκυος...

Αυτό που κάνουν είναι να δελεάζουν τους γονείς οτι από την πρώτη δημότικού μπορούν να ξεκινήσουν μία ξένη γλώσσα, δίνοντας πχ 60€ για όλο το χρόνο...Ο σκοπός φυσικά είναι η κέρδοφορία μιας και θα ξεκινήσει το παιδί με 60€ αλλά θα έχει κερδίσει ένα πελάτη για τα επόμενα χρόνια... με πολύ πιο πολλά λεφτά:wink:
Ενα μηνυμα που θέλω να δώσω στους γονείς είναι να προσέχουν πολύ πού στέλνουν τα παιδιά τους για να μάθουν ξένες γλώσσες...
Στο συγκεκριμένο φροντηστήριο που δούλευα, ενήμερώνονταν οι γόνεις από τις καθηγήτριες με πρωτοβουλία του αφεντικού, ότι ακόμα και τα πιο αδύναμα παιδια τα πάνε πολύ καλά και τους έκρυβαν την αλήθεια για να μη τα χάσουν από πελάτες :evil: :evil: :evil: Φυσικά και πολλές καθηγήτριες παραιτήθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να κοροϊδεύουν το κόσμο...

monbebe
10-02-09, 11:26
κι εγω δασκαλα αγγλικων ειμαι και πιστευω οτι τα παιδια ειναι στις μικρες ηλικιες σαν σφουγγαρια και απορροφουν πολυ πιο ευκολα πληροφοριες απ'οτι πο μεγαλυτεροι. δεν ειναι καθολου κακο να ξεκινανε σε μικρες ηλικιες μια ξενη γλωσσα. φυσικα υπαρχει αλλου ειδους διδασκαλια και μεθοδοι να προσεγγισεις ενα νηπιο απ'οτι ενα παιδι δημοτικου. -και φυσικα υπαρχει και το αναλογο υλικο-. ομως ειμαι τελειως αντιθετη με τον "νομο" των φροντιστηριων που προκειμενου να μαζεψουν πελατεια ταζουν λαγους με πετραχιλια στους γονεις -λες και το παιδι τους θα παρει το proficiency στο τελος της χρονιας- χωρις να γινεται κατι αξιολογο μες την ταξη. οκ τα τραγουδακια και οι ζωγραφουλες αλλα θελει μεθοδο το πραγμα, κατι το οποιο πολλες καθηγητριες δεν εχουν για τις συγκεκριμενες ηλικιες ...

Belfaccino
10-02-09, 12:13
κι εγω δασκαλα αγγλικων ειμαι και πιστευω οτι τα παιδια ειναι στις μικρες ηλικιες σαν σφουγγαρια και απορροφουν πολυ πιο ευκολα πληροφοριες απ'οτι πο μεγαλυτεροι. δεν ειναι καθολου κακο να ξεκινανε σε μικρες ηλικιες μια ξενη γλωσσα. φυσικα υπαρχει αλλου ειδους διδασκαλια και μεθοδοι να προσεγγισεις ενα νηπιο απ'οτι ενα παιδι δημοτικου. -και φυσικα υπαρχει και το αναλογο υλικο-. ομως ειμαι τελειως αντιθετη με τον "νομο" των φροντιστηριων που προκειμενου να μαζεψουν πελατεια ταζουν λαγους με πετραχιλια στους γονεις -λες και το παιδι τους θα παρει το proficiency στο τελος της χρονιας- χωρις να γινεται κατι αξιολογο μες την ταξη. οκ τα τραγουδακια και οι ζωγραφουλες αλλα θελει μεθοδο το πραγμα, κατι το οποιο πολλες καθηγητριες δεν εχουν για τις συγκεκριμενες ηλικιες ...

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Ursa Major
10-02-09, 12:31
Σε παιδικό πάρτυ άκουσα έλληνα μπαμπά να μιλάει στις κόρες του (2 και 4 ετών) αγγλικά, με Καρδιτσιώτικη προφορά κιόλας, και απόρησα.

Οι γονείς μου εξήγησαν οτι αποφάσισαν ο ένας απ΄τους δυό να μιλάει αγγλικά ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
:twisted:
:lol: :lol: :lol:

Belfaccino
10-02-09, 12:44
οκ τα τραγουδακια και οι ζωγραφουλες αλλα θελει μεθοδο το πραγμα, κατι το οποιο πολλες καθηγητριες δεν εχουν για τις συγκεκριμενες ηλικιες ...

Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει η παρανόηση από αρκετούς ότι η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας σε παιδιά μικρής ηλικίας είναι εύκολη υπόθεση.

Πολλοί, όχι, μόνον δεν έχουν το υλικό, αλλά ούτε καν το αναζητούν.
Ούτε καν παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης πάνω στη διδασκαλία μικρών παιδιών.

Ναι μεν το υλικό είναι εύκολο, διότι ξεκινάμε από την αρχή, αλλά, όπως τόνισε η MargaritaM, η μεθοδολογία διδασκαλίας σε παιδιά μικρής ηλικίας είναι διαφορετική από αυτήν που εφαρμόζεται σε άλλες ηλικίες.

Θέλει προσοχή εκ μέρους των γονέων, να εξετάσουν τι και πώς διδάσκεται. Να ζητούν λεπτομέρειες για τον τρόπο διδασκαλίας και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, κι ας μη γνωρίζουν τη ξένη γλώσσα. Θα καταλάβουν πάνω κάτω από αυτά που θα ειπωθούν αν είναι κατάλληλη η μέθοδος για τα μικρά παιδιά τους ή θα το δουν στην πορεία.

Οπως και να το κάνουμε, όλα θέλουν ψάξιμο.

Πάντως, στην ερώτηση αν συμφέρουν τα ιδιαίτερα ή τα φροντιστήρια, εγώ είμαι υπέρ μικρών ομάδων (3-6 ανά ομάδα) για παιδιά μικρής ηλικίας.

Στις μικρές ομάδες μπορεί να γίνουν ασκήσεις για να εμπεδώσουν τη χρήση της γλώσσας μεταξύ τους. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που γίνονται σε μορφή παιχνιδιού, αλλά που στην ουσία είναι εκπαιδευτικές που διευκολύνουν τα παιδιά στο να καταλάβουν τη χρήση της ξένης γλώσσας.
Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στα ιδιαίτερα, αν και στα ιδιαίτερα, αφοσιώνεται η διδασκαλία απόλυτα στο συγκεκριμένο παιδί.
Αλλά και στις μικρές ομάδες μπορεί να ελέξγει ο δάσκαλος ποιο παιδί έχει δυσκολία και να επιμείνει σε κάποια θέματα.
Και γιαυτό δεν υπάρχει η πίεση του να "βγάλουν" την ύλη μέσα σε προκαθορισμένο από κάποιον (π.χ. θεσμός φροντιστηρίου) χρόνο. Το μάθημα πηγαίνει ανάλογα με τις δυντατότητες των παιδιών και έτσι μαθαίνουν να επικοινωνούν σε μια ξένη γλώσσα και όχι απλά να λύνουν ασκήσεις και να προχωρούν στην ύλη.
Γενικά, δεν είμαι υπέρ των φροντιστηρίων εκείνων που έχουν 15-20 παιδιά στις τάξεις.

Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. 13 ετών), έχω δει ότι το ιδιαίτερο αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Και τέλος, κατά τη γνώμη μου, δε φτάνει απλά να μάθει τη γλώσσα, αλλά να τη μιλά με σωστή προφορά.

Belfaccino
10-02-09, 12:47
Σε παιδικό πάρτυ άκουσα έλληνα μπαμπά να μιλάει στις κόρες του (2 και 4 ετών) αγγλικά, με Καρδιτσιώτικη προφορά κιόλας, και απόρησα.

Οι γονείς μου εξήγησαν οτι αποφάσισαν ο ένας απ΄τους δυό να μιλάει αγγλικά ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
:twisted:
:lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: ...καλό... δε νομίζω ότι θα αντέξουν να το συνεχίσουν για πολύ αυτό! Εδώ, δυσκολεύτηκα η ίδια να μιλάω αποκλειστικά Αγγλικά στο γιο μου που είναι η μητρική μου γλώσσα. Θέλει πολύ επιμονή.

Ursa Major
10-02-09, 12:52
:lol: :lol: :lol: ...καλό... δε νομίζω ότι θα αντέξουν να το συνεχίσουν για πολύ αυτό! Εδώ, δυσκολεύτηκα η ίδια να μιλάω αποκλειστικά Αγγλικά στο γιο μου που είναι η μητρική μου γλώσσα. Θέλει πολύ επιμονή.

Φιλενάδα 4 χρονών η μεγάλη κι έχει πήξει στο "πουτ δι κοτ νταουν" λέμε, είναι στα όρια της κακοποίησης πια :roll:

Belfaccino
10-02-09, 12:58
:lol: :lol: :lol: ...καλό... δε νομίζω ότι θα αντέξουν να το συνεχίσουν για πολύ αυτό! Εδώ, δυσκολεύτηκα η ίδια να μιλάω αποκλειστικά Αγγλικά στο γιο μου που είναι η μητρική μου γλώσσα. Θέλει πολύ επιμονή.

Φιλενάδα 4 χρονών η μεγάλη κι έχει πήξει στο "πουτ δι κοτ νταουν" λέμε, είναι στα όρια της κακοποίησης πια :roll:

:cry: Ταιριάζει να πω εδώ...Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα;

monbebe
10-02-09, 13:13
Σε παιδικό πάρτυ άκουσα έλληνα μπαμπά να μιλάει στις κόρες του (2 και 4 ετών) αγγλικά, με Καρδιτσιώτικη προφορά κιόλας, και απόρησα.

Οι γονείς μου εξήγησαν οτι αποφάσισαν ο ένας απ΄τους δυό να μιλάει αγγλικά ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
:twisted:
:lol: :lol: :lol:

ααα... απ'αυτον πρεπει να βγηκε το ανεκδοτο που λεει:
-Δασκαλα (Λαρσαια): παιδια σημερα θα μαθουμε τους μηνες...
ου Γιναρς ειν' Τζαναρ.... ου Φλιβαρς ειν' Φιμπραρ... ου Μαρτς ειν' του ιδιου....

:lol: :lol: :lol: :lol:

rozanna
10-02-09, 13:18
Γεια σας! σε ένα παιδικό πάρτυ το Σάββατο μίλαγα με μια μαμά που ο γιος της ο μεγάλος φέτος -τρίτη δημοτικού- άρχισε αγγλικά σε ένα φροντιστήριο της περιοχής μας. στο συγκεκριμένο φροντιστήριο μου είπε η μητέρα του, η δασκάλα έχει μια λίγο ιδιαίτερη μέθοδο διδασκαλίας.
1. δεν τους έχει μάθει την αλφάβητο
2. τους μιλάει στα αγγλικά
3.δεν τους μεταφράζει
4. δεν τους βάζει εργασίες στο σπίτι , παρά ελάχιστα στην κυριολεξία πράγματα
5. έχει συμβουλέψει τους γονείς να μην βοηθούν καθόλου τα παιδιά τους

δεν θυμάμαι κάτι άλλο και σίγουρα όταν χρειαστώ να κάνω "ερευνα" θα το τσεκάρω
πάντως ο γιος της αλλά και τα άλλα παιδάκια , λατρεύουν στην κυριολεξία το "σύστημα αυτό"
εγώ προσωπικά πρώτη φορά το άκουσα :roll: εσείς έχετε κάποια εμπειρία σε αυτού του είδους τη διδασκαλία?

monbebe
10-02-09, 13:26
η μεθοδολογια γενικοτερα λεει -και οι υποστηρικτες της- τα παιδια να ειναι οσο το δυνατον πιο "εκτεθιμενα" στη γλωσσα και ειναι λιγο αντιθετη στην ιδεα της ορθογραφιας και των ασκησεων στο σπιτι, με τον τροπο που τα εχουμε μαθει εμεις και σαν μαθητες απο παλια.
και σιγουρα δεν πρεπει οι γονεις να βοηθανε και να λυνουν τις ασκησεις γιατι ετσι δεν προσπαθουν καθολου και δεν δουλευει το μυαλο...
για το συγκεκριμενο που λες, δεν μπορω να πω αν μαθω κι αλλες λεπτομεριες -παντα για το συγκεκριμενο που ακολουθει η δασκαλα-, αν και για 3ης δημοτικου τμημα διαφερει πολυ απ'οτι εχω συναντηση ως τωρα...
παντως απο αυτα που ξερω εγω, και τουλαχιστον για τα νηπια ή εστω για τις πρωτες ταξεις- σημασια εχει να ακουν συνεχεια την ξενη γλωσσα... και ας μην τα καταλαβουν ολα. κι εμεις οταν μιλαγαμε στα μωρα μας κινεζικα τους εμοιαζαν...

Belfaccino
10-02-09, 14:17
Γεια σας! σε ένα παιδικό πάρτυ το Σάββατο μίλαγα με μια μαμά που ο γιος της ο μεγάλος φέτος -τρίτη δημοτικού- άρχισε αγγλικά σε ένα φροντιστήριο της περιοχής μας. στο συγκεκριμένο φροντιστήριο μου είπε η μητέρα του, η δασκάλα έχει μια λίγο ιδιαίτερη μέθοδο διδασκαλίας.
1. δεν τους έχει μάθει την αλφάβητο
2. τους μιλάει στα αγγλικά
3.δεν τους μεταφράζει
4. δεν τους βάζει εργασίες στο σπίτι , παρά ελάχιστα στην κυριολεξία πράγματα
5. έχει συμβουλέψει τους γονείς να μην βοηθούν καθόλου τα παιδιά τους

δεν θυμάμαι κάτι άλλο και σίγουρα όταν χρειαστώ να κάνω "ερευνα" θα το τσεκάρω
πάντως ο γιος της αλλά και τα άλλα παιδάκια , λατρεύουν στην κυριολεξία το "σύστημα αυτό"
εγώ προσωπικά πρώτη φορά το άκουσα :roll: εσείς έχετε κάποια εμπειρία σε αυτού του είδους τη διδασκαλία?

Αυτή την μέθοδο τη γνωρίζω σε μαθητές νηπιακής ηλικίας, όπου δεν ενδείκνυται να τους μαθαίνεις να αναγνωρίζουν την αλφάβητο, να γράφουν και να διαβάζουν, από τη στιγμή που δεν είναι κατάλληλη η ηλικία για αυτό το στάδιο. Σίγουρα, πάντως, πιάνει τόπο και φυσικά κρατά την προσοχή των παιδιών. Ίσως σκοπεύουν να ξεκινήσουν με ανάνγωση και γραφή την επόμενη χρονιά που θα έχουν δομήσει μια βάση.

Το ότι δεν τους μεταφράζει είναι μάλλον επειδή τα παιδιά από μωρά μέχρι την ηλικία των 8 ετών (όπως μας ειπώθηκε στα σεμινάρια μεθοδολογίας για μικρά παιδιά) απορροφούν τα πάντα και μαθαίνουν να πιάνουν τις έννοιες γρήγορα.

Οπως είπε και η MargaritaM, είναι όπως μιλάς στα μωρά στη μητρική τους γλώσσα. Ο τρόπος που μεταφράζεις είναι με το να τους υποδεικνύεις τι θέλεις να πεις με τα χέρια και το σώμα σου και να εκμαιεύσεις τις απαντήσεις τους στη γλώσσα αυτή.
Μας είχε ειπωθεί ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου σε βρεφική ηλικία έχει την ικανότητα να απορροφά πολλές γλώσσες ταυτόχρονα (εξού οι δίγλωσσοι και οι τρίγλωσσοι εκ γενετής) τις οποίες κατατάσσει.. πρόκειται για μια έμφυτη, φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου...

Ολοι μας ανεξαιρέτως, πρώτα μάθαμε να χρησιμοποιούμε τη μητρική μας γλώσσα προφορικά και σε ηλικία 5-6 ετών μάθαμε να διαβάζουμε και να γράφουμε, διότι η γραφή και η ανάνγωση επινοήθηκε, δεν είναι μια έμφυτη ικανότητα και γιαυτό το λόγο διδάσκεται.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι ρωτήσεις την ίδια τη δασκάλα, ποια μεθοδολογία είναι αυτή που ακολουθεί, τι στόχο έχει (δηλαδή, τι έχει σχεδιάσει να έχουν μάθει μέχρι το τέλος της χρονιάς περίπου) και ποιο είναι το επόμενο στάδιο μάθησης;

Αυτό που δεν ενδείκνυται πλέον με τίποτα, είναι η αντιγραφή! Οχι μόνο είναι βαρετό, αλλά δεν προσθέτη καμία αξία στη μάθηση. Στο εξωτερικό έχει καταργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια η αντιγραφή... Απλά, στη χώρα μας, υπάρχει ακόμα στο σύστημα εκπαίδευσης στο Ελληνικό σχολείο και έτσι εφαρμόζεται σχεδόν παντού στις γλώσσες...

rozanna
10-02-09, 14:46
ευχαριστώ που μου απαντήσατε :D τα παιδιά μου ακόμη είναι μικρά και για να είμαι ειλικρινής δεν θα ήθελα να τα φορτώσω με μια ξένη γλώσσα, ακόμη. απλά μου έκανε εντύπωση η μέθοδος αυτή και το θυμήθηκα γι'αυτό το είπα. σίγουρα όταν θα μπούμε και εμείς στο "λούκι" των ξένων γλωσσών, θα το ψάξω και εκτενέστερα και θα σας ενημερώσω κιόλας!!! :wink:

monbebe
10-02-09, 15:03
να ρωτησω εγω κατι λιγο ασχετο με το τοπικ αλλα σχετικο στις υπολοιπες δασκαλες? εχει καποια απο εσας τιποτα σημειωσεις απο σεμιναρια για διδασκαλια ξενων γλωσων σε παιδια με μαθησιακα προβληματα (πχ δυσλεξια)?

Belfaccino
10-02-09, 15:11
Δυστυχώς δεν έχω η ίδια και πραγματικά αυτό είναι ένα θέμα.

monbebe
10-02-09, 15:34
ξερω οτι κανουν σεμιναρια στην hau αλλα δεν μπορω λογω αποστασης να τα παρακολουθησω και δυστυχως αυτα δεν τα εχουν βαλει ακομα online...

mouxritsa
11-02-09, 00:05
[quote="Belfaccino"][quote="Ursa Major"]Σε παιδικό πάρτυ άκουσα έλληνα μπαμπά να μιλάει στις κόρες του (2 και 4 ετών) αγγλικά, με Καρδιτσιώτικη προφορά κιόλας, και απόρησα.


ΤΕΛΕΙΟ!!! Maaammmmyyyyy Daaaadddddyyyy τείρα με πως πλατσουρνάω στη γούρνα :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

zouzoula
17-02-09, 23:32
Η δασκαλα αυτη ξερει πολυ καλα τη δουλεια της, ελπιζω μονο να την αφηνουν να την κανει. Υπαρχει μια τεραστια παρανοηση στο θεμα διδασκαλιας ξενης γλωσσας και συχνα οι γονεις απο αγνοια ζητανε πραγματα που μονο κακο κανουν. Δηλαδη:
το παιδακι που ξεκιναει σε καμια περιπτωση δεν το βαζουμε κατευθειαν στη γραφη και την αναγνωση.Επισης δεν του βαζουμε εργασιες για το σπιτι ή τελοσπαντων μονο ελαχιστα πραγματα και απο τη μεση της χρονιας και μετα.Το να μιλαει η δασκαλα Αγγλικα ειναι το καλυτερο αρκει να ξερει να προσαρμοσει το λογο της στο επιπεδο που διδασκει και τελος αν τα παιδια δυσανασχετουν απο την αρχη το εχουμε χασει το παιχνιδι.
Καθε φορα που ακουτε διαφορα ασχετα σκεφτειτε:
πως εμαθε το παιδι σας τη μητρικη του γλωσσα, με ποια σειρα?
Πρωτα ακουγε ( πολυ..... και για πολυ καιρο)
μετα απαντησε και πολυ αργοτερα εγραψε και διαβασε ( για να μην αναφερθω στο ποτε κατανοησε κανονες γραμματικης και συγχυστω βραδυατικα!)Επισης οταν του δαιβαζατε παραμυθια στην ηλικια των 3-4 χρονων καταλαβαινε οοοολες τις λεξεις? οχι βεβαια! Ουτε καν τη μαμα τους καταλαβαινουν οταν χρησιμοποιει κατι πιο συνθετο. Παρολα αυτα το μαθαινουν και στο ξεφουρνιζουν εκει που δεν το περιμενεις.Αρα λοιπον δεν προκειται τελικα για μεθοδο αλλα για κοινη λογικη.Ας μην το κανουμε σαν καποιο μπαμπα μαθητη μου που ειχε την απαιτηση το παιδι του να μπορει να του μεταφραζει ταυτοχρονα αυτο που ακουγε στην τηλεοραση με 5 χρονια Αγγλικα!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

stvalsam
15-05-09, 13:49
Αθήνα, 15 Μαΐου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ισπανική γλώσσα στην Εκπαίδευση
Από το σχολικό έτος 2006-2007 λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της Ισπανικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (αριθ. 74672/Γ2 Υ.Α ΦΕΚ 1115 τ.Β΄/16-8-06) σε έξι γυμνάσια της χώρας μας, και το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος σε ακόμη πέντε.
Αναμφίβολα, η Ισπανική γλώσσα αξίζει και αυτή μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση, για πληθώρα λόγων׃
• Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες διεθνώς, καθώς είναι η επίσημη γλώσσα 21 χωρών (Ισπανία και χώρες Λατινικής Αμερικής) και την μιλούν πάνω από 400.000.000 άτομα.
• Είναι μια γλώσσα προσιτή στους Έλληνες λόγω της προφοράς της και διαθέτει πλούσια λογοτεχνική και μουσική παράδοση, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική στους νέους.
• Η Ελλάδα έχει συνεχώς αυξανόμενες εμπορικές συναλλαγές με ισπανόφωνες χώρες, ως εκ τούτου αποτελεί σημαντικό εφόδιο στην αγορά εργασίας.
• Παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ισπανική γλώσσα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας κατέχει παγκοσμίως την 1η θέση συμμετοχής στις εξετάσεις των Διπλωμάτων της Ισπανικής ως ξένης γλώσσας DELE του Ινστιτούτου Θερβάντες. Επίσης, έχει ενταχθεί στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας από το Νοέμβριο 2008.
Kατά το σχολικό έτος 2009-2010 η Ισπανική εισάγεται ως γλώσσα επιλογής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να διδαχθούν τα παιδιά σας στο Γυμνάσιο την Ισπανική Γλώσσα, σας παρακαλούμε στο έντυπο για την επιλογή της γλώσσας να συμπληρώνετε, αν δεν υπάρχει, ιδιοχείρως την επιλογή σας.

Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα κάθε μαθητή.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με εκτίμηση,


Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Ισπανικής Φιλολογίας (ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ.):
aplifhi@yahoo.gr
Κα Κατσικάρη Χριστίνα, Πρόεδρος, Τηλ. 6972-208676

Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΕΑΠ (ΠΑ.ΣΥ.ΑΠ.ΙΣΠ.):
Licenciados.isp@gmail.com
Κα Θεοδωροπούλου Θεοδώρα, Πρόεδρος, Τηλ. 6978-602520

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΕΑΠ (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.ΙΣΠ.):
eap.isp@gmail.com
Κα Φελεκίδου Ρεβέκκα , Πρόεδρος, Τηλ. 6977-284059

Σύλλογος Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας και Ισπανιστών (Σ.Ε.Κ.Ι.):
aspegr@otenet.gr
Κα. Inés Martín Expósito, Πρόεδρος, Τηλ. 6974-673887

barbie2000
18-05-09, 09:06
Καλημέρα και από εμένα! Φέτος αποφάσισα να γράψω την μικρή αγγλικά σε γνωστή αλυσίδα φροντιστηρίων. Πηγαίνει γ΄δημοτικού και επειδή πηγαίνει ιδιωτικό έκανε αγγλικά στο σχολείο από την πρώτη.
Λοιπόν, όταν πήγα τον Σεπτέμβριο να "ψάξω" που θα την πάω, αλλά και τί τάξη θα την βάλω μου είπαν ότι το παιδί πρέπει να μπει στην α΄κανονική, δηλ: όχι α και β΄junior αφού ήδη έκανε 2 χρόνια στο σχολείο. Δεν σας κρύβω πως εγώ ήμουν της άποψης να μπει junior.Θεωρούσα πως δεν έμάθε τόσα σχολείο , επίσης δεν τρελαινόταν ιδιαίτερα με τα αγγλικά κ.λπ. Να μην σας τα "πολυλογώ" έχοντας φτάσει στο τέλος της τάξης ένα πράγμα βλέπω: δεν θέλει τα αγγλικά!!! δεν μπορώ να καταλάβω τί φταίει! ειλικρινά και μου λέει: μα, καλά 2 lower θα πάρω? ένα από το σχολείο ένα από το φροντιστήριο?του χρόνου δεν θέλω να πάω φροντιστήριο. δεν μου αρέσουν τα αγγλικά. Νόμιζα πως είχε να κάνει με το φροντιστήριο,΄ομως την ίδια άποψη έχει και για το σχολείο.
Το παράδοξο είναι πως -πραγματικά- είναι πολύ καλή στην γραμματική των αγγλικών,όχι τόσο στο λεξιλόγιο της.
Δεν ξέρω τί νακάνω. Μίλησα με την δασκάλα στο σχολείο και της είπα ότι δεν της αρέσουν και μου λεει: δεν το έχω ΚΑΝ καταλάβει και τί μου λέει?????ΜΑ, καλά,αφού δεν της αρέσουν γιατίκάνει μέσα στην τάξη τα παρακάτω??? μόνη της???
Κάγκελο εγώ!!!
Πάντως,κλείνοντας, γιατί σας κούραζα έχω προβληματιστεί πολύ. Η μικρή πιστεύει πως θα σταματήσει το φροντιστήριο. Εγώ βεβαια της ξεκαθάρισα πωςδεν είναι δυνατόν να μην μάθει αγγλικά.
Δεν ξέρω πως θα πάει...δεν ξέρω τί θα γίνει τον σεπτέμβριο.δεν ξέρω πως να φερθώ!

Belfaccino
19-05-09, 11:11
Καλημέρα και από εμένα! Φέτος αποφάσισα να γράψω την μικρή αγγλικά σε γνωστή αλυσίδα φροντιστηρίων. Πηγαίνει γ΄δημοτικού και επειδή πηγαίνει ιδιωτικό έκανε αγγλικά στο σχολείο από την πρώτη.
Λοιπόν, όταν πήγα τον Σεπτέμβριο να "ψάξω" που θα την πάω, αλλά και τί τάξη θα την βάλω μου είπαν ότι το παιδί πρέπει να μπει στην α΄κανονική, δηλ: όχι α και β΄junior αφού ήδη έκανε 2 χρόνια στο σχολείο. Δεν σας κρύβω πως εγώ ήμουν της άποψης να μπει junior.Θεωρούσα πως δεν έμάθε τόσα σχολείο , επίσης δεν τρελαινόταν ιδιαίτερα με τα αγγλικά κ.λπ. Να μην σας τα "πολυλογώ" έχοντας φτάσει στο τέλος της τάξης ένα πράγμα βλέπω: δεν θέλει τα αγγλικά!!! δεν μπορώ να καταλάβω τί φταίει! ειλικρινά και μου λέει: μα, καλά 2 lower θα πάρω? ένα από το σχολείο ένα από το φροντιστήριο?του χρόνου δεν θέλω να πάω φροντιστήριο. δεν μου αρέσουν τα αγγλικά. Νόμιζα πως είχε να κάνει με το φροντιστήριο,΄ομως την ίδια άποψη έχει και για το σχολείο.
Το παράδοξο είναι πως -πραγματικά- είναι πολύ καλή στην γραμματική των αγγλικών,όχι τόσο στο λεξιλόγιο της.
Δεν ξέρω τί νακάνω. Μίλησα με την δασκάλα στο σχολείο και της είπα ότι δεν της αρέσουν και μου λεει: δεν το έχω ΚΑΝ καταλάβει και τί μου λέει?????ΜΑ, καλά,αφού δεν της αρέσουν γιατίκάνει μέσα στην τάξη τα παρακάτω??? μόνη της???
Κάγκελο εγώ!!!
Πάντως,κλείνοντας, γιατί σας κούραζα έχω προβληματιστεί πολύ. Η μικρή πιστεύει πως θα σταματήσει το φροντιστήριο. Εγώ βεβαια της ξεκαθάρισα πωςδεν είναι δυνατόν να μην μάθει αγγλικά.
Δεν ξέρω πως θα πάει...δεν ξέρω τί θα γίνει τον σεπτέμβριο.δεν ξέρω πως να φερθώ!

Διδάσκοντας τη γλώσσα, παρατηρώ ότι οι απαιτήσεις για πτυχία γλώσσας και "η ανάγκη" να συμβαδίζουμε με τα πρότυπα των φροντιστηρίων κτλ, καταντούν το μάθημα ανιαρό και όχι ως επικοινωνιακό εργαλείο.
Η ξένη γλώσσα μαθαίνεται για να επικοινωνούμε με ξενόγλωσσους γραπτώς και προφορικώς και όχι για να πάρουμε το πτυχίο.
Ο εκπαιδευτικός ξένης γλώσσας που έχει αυτό ως γνώμονα και διαμορφώνει το μάθημα σύμφωνα με αυτό, θα εμψυχώνει τα παιδιά ώστε να αντιληφθούν ότι μαθαίνουν πραγματικά να επικοινωνούν και θα το διασκεδάζουν.
Αλλιώς, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας προστίθεται ως μια άλλη ανιαρή και εξαναγκαστική διαδικασία στα ήδη ανιαρά μαθήματα του σχολείου.

barbie2000
01-06-09, 11:12
Belfaccino, καλά τα γράφεις...εγώ όμως πώς να φερθώ στην μικρή που τα ΜΙΣΕΙ? (έτσι μου λέει)

Belfaccino
01-06-09, 11:42
Belfaccino, καλά τα γράφεις...εγώ όμως πώς να φερθώ στην μικρή που τα ΜΙΣΕΙ? (έτσι μου λέει)

Χωρίς να γνωρίζω περισσότερες πληροφορίες, ό,τι σου πω θα είναι εικασίες.

Πιστεύω ότι ένα παιδί ηλικίας δημοτικού "μισεί" ένα μάθημα, γιατί απλά δεν το καταλαβαίνει (αν κρίνω και από τον δικό μου 8χρονο).
Επομένως, (εικάζω ότι) η κόρη σου, όταν παρακολουθούσε μαθήματα Αγγλικών, δεν έβλεπε να ανταμείβεται η προσπάθειά της, παίρνοντας κάτι από αυτά. Άρα, ήταν χαμένος χρόνος και κούραση.

Οπότε, δεν πιστεύω ότι "μισεί" τα Αγγλικά, αλλά τα μαθήματα που παρακολουθεί.

Το ιδανικό, νομίζω, για την κόρη σου είναι να βρεις μια δασκάλα Αγγλικών στην περιοχή σου, η οποία διδάσκει σε μια μικρή ομάδα παιδιών της ίδιας ηλικίας (το πολύ 5 παιδιά). Θα δεθεί με την ομάδα και, με τον τρόπο αυτόν, αυξάνεται η δυνατότητα να εξασκήσει ό,τι μαθαίνει στην πράξη, με διαδραστικές ασκήσεις μεταξύ των μελών της ομάδς. Έτσι, θα καταλαβαίνει και τη δική της πρόοδο και θα ανακαλύψει ότι θα μπορεί να επικοινωνεί και σε άλλη γλώσσα, πέραν της μητρικής της.

Μετά, θα μπορούσες να κάνεις ιδιαίτερα με αγγλόφωνη δασκάλα. Κατά τη γνώμη μου, προτιμώ τις μικρές ομάδες για παιδιά του δημοτικού που βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο εκμάθησης και ιδιαίτερα για παιδιά του γυμνασίου που είναι σε ανώτερα επίπεδα εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας.

Αν δεν μπορείς να βρεις μια δασκάλα που ήδη οργανώνει μικρές ομάδες, ίσως να μπορούσες να βρεις αρχικά μια δασκάλα και στη συνέχεια να μιλήσεις και με άλλους γονείς στο σχολείο της μικρής που πιθανόν να θελήσουν να μάθουν τα παιδιά τους Αγγλικά και να δημιουργηθεί έτσι μια ομάδα. Οι τιμές σίγουρα συμφέρουν και, από τη δική μου εμπειρία, γίνεται καλή πρόοδος με μικρές ομάδες.

Από τη μικρή μου ομάδα που έχω η ίδια, βλέπω ότι μετράει πρώτα το γεγονός ότι είναι συμμαθητές και έχουν δεθεί μεταξύ τους και αυτό ενισχύει το κίνητρο να μάθουν όλοι μαζί να επικοινωνούν στα Αγγλικά. Το βλέπουν σαν παιχνίδι και σαν ένα καινούριο εργαλείο και δεν το βλέπουν καθόλου σαν ένα επιπλέον μάθημα σε "σχολείο".
Να σου αναφέρω ένα παράδειγμα: είχα καλέσει πρόσφατα τους μαθητές σπίτι μας, επειδή δεν είχαν σχολείο, για να παίξουν όλοι μαζί με το γιο μου. Στην αρχή, αντί να παίξουν όλοι μαζί, με ρωτούσαν αν θα μπορούσαμε να κάνουμε Αγγλικά! Αυτό δείχνει ότι δεν βλέπουν το μάθημα σα μάθημα, αλλά σαν παιχνίδι από το οποίο κάτι κερδίζουν.

barbie2000
02-06-09, 08:45
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Στο φροντιστήριο που πηγαίνει είναι 6 παιδάκια (μαζί με την κόρη μου). δεν είναι και πολλά!

Μου άρεσε το εξής: Στην αρχή, αντί να παίξουν όλοι μαζί, με ρωτούσαν αν θα μπορούσαμε να κάνουμε Αγγλικά! Αυτό δείχνει ότι δεν βλέπουν το μάθημα σα μάθημα, αλλά σαν παιχνίδι από το οποίο κάτι κερδίζουν. .........
Μακάρι να γινόταν έτσι!!!

Είδωμεν...

ΝΑ είσαι καλά.

Belfaccino
02-06-09, 13:09
Μήπως τελικά η δυσαρέσκειά της δε σχετίζεται με το μάθημα, αλλά με κάποιον (ή κάποιους) από τη μικρή αυτή ομάδα; Για να λέει η δασκάλα ότι δεν είχε προσέξει την αποστροφή της προς τη γλώσσα, ενδέχεται να είναι άλλοι οι λόγοι.

barbie2000
04-06-09, 12:30
Είναι αλήθεια πως κάποιο παιδάκι της είπε:γιατί ήρθες εσύ???
Βασικά η δικιά μου "μπήκε" σε ένα τμήμα που προϋπήρχει 2 χρόνια και -προφανώς- δεν την δεχτήκανε!!!
μίλησα στη δασκάλα και μίλησε στα παιδάκια, όμως....
είμαι απίστευτα αγχωμένη και προβληματισμένη για τον επόμενο χρόνο.ειλικρινά!

Belfaccino
04-06-09, 14:06
Για μένα, αυτό τα εξηγεί όλα...
Αν μπει από τον Σεπτέμβριο σε κανούρια τάξη όπου υπάρχουν παιδιά που είναι και αυτά καινούρια, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.
Αν μπήκε σε μια πολύ κλειστή ομάδα 6 παιδιών που προϋπήρχε εδώ και 2 χρόνια και μάλιστα κάποιος της λέει "εσύ γιατί ήρθες"... ούτε εγώ θα ήθελα να πηγαίνω.
Μην αγχώνεσαι... θα καλυτερέψει η κατάσταση.

barbie2000
05-06-09, 09:11
Σε ευχαριστώ που με βοηθάς. Μακάρι να βρεθεί λύση.
Βέβαια για να μπει σε άλλο τμήμα είναι αδύνατο! ! !Έχει μόνο ένα τμήμα, αυτό που πηγαίνει.
Χθες πάλι αυτή την κουβέντα είχα μαζί της.
Μου είπε πως δεν την νοιάζει για τα άλλα παιδάκια (δεν την πιστεύω) και πως το πρόβλημα της είναι πως ΔΕΝ της αρέσουν.πλήρη άρνηση, τί να πω?
Ευχαριστώ και πάλι για τη βοηθειά σας.

Irenegr
09-06-09, 15:26
Καλησπέρα σε όλους και όλες. Εδώ και καιρό σκέφτομαι κάτι αλλά θα ήθελα και τη δική σας γνώμη. Τόσο εγώ όσο και ο άντρας μου είμαστε Έλληνες αλλά τα Αγγλικά ήταν πάντα σαν μητρική γλώσσα για μένα καθώς τα εχω μελετήσει για χρόνια, τα μιλάω άψογα και τα αγαπώ πολύ. Σκεφτόμουν να αρχίσω να μιλάω στην μικρή μου στα αγγλικά για να αρχίσει να έχει μια επαφή με τη γλώσσα - χωρίς να με ενδιαφέρει αν κάποια στιγμή θα πρέπει μεγαλώνοντας να πάρει κάποιο πτυχίο ή κάτι τέτοιο. Αν εγώ της μιλάω μόνο αγγλικά από εδώ και στο εξής και ο μπαμπας της Ελληνικά μπορεί αυτό να την μπερδέψει ή να της δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Έχω φίλους που τα παιδιά τους μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον και δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.
Μήπως είμαι υπερβολική και βιάζομαι; Σκέφτομαι ότι οσο μικρότερο είναι το παιδι τόσο πιο εύκολο του είναι να απορροφήσει τη γνώση και να μάθει ευκολότερα. Δεν θέλω να περιμένω να φτάσει στο σχολείο για να μπούμε στη διαδικασία.
Σας ευχαριστώ πολύ

Belfaccino
09-06-09, 23:14
Καλησπέρα σε όλους και όλες. Εδώ και καιρό σκέφτομαι κάτι αλλά θα ήθελα και τη δική σας γνώμη. Τόσο εγώ όσο και ο άντρας μου είμαστε Έλληνες αλλά τα Αγγλικά ήταν πάντα σαν μητρική γλώσσα για μένα καθώς τα εχω μελετήσει για χρόνια, τα μιλάω άψογα και τα αγαπώ πολύ. Σκεφτόμουν να αρχίσω να μιλάω στην μικρή μου στα αγγλικά για να αρχίσει να έχει μια επαφή με τη γλώσσα - χωρίς να με ενδιαφέρει αν κάποια στιγμή θα πρέπει μεγαλώνοντας να πάρει κάποιο πτυχίο ή κάτι τέτοιο. Αν εγώ της μιλάω μόνο αγγλικά από εδώ και στο εξής και ο μπαμπας της Ελληνικά μπορεί αυτό να την μπερδέψει ή να της δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Έχω φίλους που τα παιδιά τους μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον και δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.
Μήπως είμαι υπερβολική και βιάζομαι; Σκέφτομαι ότι οσο μικρότερο είναι το παιδι τόσο πιο εύκολο του είναι να απορροφήσει τη γνώση και να μάθει ευκολότερα. Δεν θέλω να περιμένω να φτάσει στο σχολείο για να μπούμε στη διαδικασία.
Σας ευχαριστώ πολύ

Κι εγώ μεγάλωσα με δύο γλώσσες στο σπίτι (ο πατέρας μου Ελληνικά, η μητέρα μου Αγγλικά) κι επειδή διδάσκω τη γλώσσα, θα σου έλεγα ότι, εφόσον πράγματι είναι άψογη η γνώση σου και έχεις σωστή (όχι ντε και καλά Αγγλική) προφορά, είναι πολύ καλή ιδέα να της μιλάς από τώρα. Οι έρευνες λένε ότι τα παιδιά μέχρι τα 8 τους χρόνια μαθαίνουν εύκολα ξένες γλώσσες και οι εγκέφαλοί τους λειτουργούν σα σφουγγάρια απορροφώντας τα πάντα.
Αρκεί να υπάρχει συνέπεια και καλή συνεννόηση μεταξύ των γονιών. Θα μπερδευτεί αν δεν υπάρχει σταθερότητα και διακόπτεται η επικοινωνία στα Αγγλικά ή όταν μιλούν Αγγλικά πότε ο ένας και πότε ο άλλος γονιός.
Ας είναι ο ένας γονιός σταθερά αυτός που θα της μιλά στα Αγγλικά, έτσι ακριβώς όπως το έχεις ήδη σκεφτεί.
Και να μη θελήσει να απαντήσει στα Αγγλικά, τουλάχιστον θα τα καταλαβαίνει.

Κρίνοντας από το γιο μου που είναι τώρα 8 ετών, μαθαίνει τη γραμματική, την ορθογραφία και την ανάγνωση με απίστευτη ευκολία (χωρίς να μιλά τη γλώσσα άπταιστα, διότι δεν ήμουν ιδιαίτερα συνεπής). Η ευκολία έγκειται στο γεγονός ότι εκτέθηκε στο άκουσμα της γλώσσας από μικρή ηλικία και μπορεί πια και καταλαβαίνει τη δομή της.

Το ίδιο συμβαίνει με έναν μαθητή μου, του οποίου ο θείος ζει στην Αγγλία και από τις λιγοστές φορές που έχουν επαφή λόγω απόστασης, έχει ασυνείδητα απορροφήσει από μικρή ηλικία κάποια γνώση και μπορεί και μαθαίνει με μεγάλη ευκολία.

Λένε ότι με τη χρήση δύο γλωσσών στο σπίτι, το παιδί καθυστερεί να μιλά. Αν και δε συνέβη αυτό σε μας και είναι και αγόρι, θα απαντούσα σε αυτό, καλύτερα να καθυστερήσει λιγάκι και να μιλά δύο γλώσσες. Ούτως ή άλλως, αν δεν συντρέχει άλλος λόγος για την καθυστέρηση στην ομιλία, κάποια στιγμή θα μιλήσει! Δεν είμαστε σε αγώνα για την κατάκτηση του κυπέλου, έτσι δεν είναι;

Καλή επιτυχία σου εύχομαι.

alan
20-10-09, 23:13
Άλλο ένα θέμα αναφορικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι και ο τρόπος διδασκαλίας.Προτιμούμε φροντιστηριακά μαθήματα ή ιδιαίτερα?

απο προσωπική εμπειρία θα έλεγα το φροντηστήριο γιατί
1. ειδικά στις μικρές ηλικίες τι νόημα έχει το ιδιαίτερο? ειδικά αν είσαι κατά της πρωΪμής εισαγωγής στην ξένη γλώσσα δεν κολάει με τιποτα
2. αν σου βγεί καλή και σωστή η δασκάλα εχει καλώς αλλα αν οχι πως το παιδί θα μπορέσει να το διακρίνει?
3. το φροντηστήριο έχει μηχανισμούς να ελέγχει (τεστ) και επίσης υπάρχει και η άμυλα και ακόμη το γεγονός οτι ακούγοντας ενα παιδάκι που δεν πολυασχολείται τα υπολοιπα να λένε και να ξαναλένε τα ίδια και τα ίδια εεεε τι στο καλό κάτι θα μάθει στο τέλος

katerinak
21-10-09, 23:01
το παιδι πρεπει να κατακτησει πολυ καλα τους μηχανισμους της μητρικης του γλωσσας κ μετα να περσει σε 2η γλωσσα

Belfaccino
22-10-09, 17:20
Σχετικά με τα δίγλωσσα παιδιά (όπως ήμουν κι εγώ και εκατομμύρια άλλα που έμαθαν δύο γλώσσες από τη γέννησή τους)

Δίγλωσσα παιδιά: πώς μαθαίνουν δύο γλώσσες τόσο εύκολα

22/07/2009

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το καλύτερο χρονικό διάστημα για να μάθει ένα παιδί δύο γλώσσες ταυτόχρονα είναι από τη γέννηση έως τα επτά του έτη. Τώρα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει με ποιον τρόπο μαθαίνουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας τόσο εύκολα δύο γλώσσες, εύρημα που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την εκμάθηση γλωσσών από ενήλικες.

Κάθε γλώσσα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύνολο ήχων, αναφέρουν οι επιστήμονες, και τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να διακρίνουν όλους τους ήχους, αλλά η ικανότητα αυτή αρχίζει να εξασθενίζει πριν ακόμη τα μωρά αρθρώσουν τις πρώτες τους λέξεις, δηλαδή πριν από τα πρώτα τους γενέθλια. Στη συνέχεια, η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας δυσχεραίνει την εκμάθηση μιας δεύτερης, καθώς ο εγκέφαλος «αρνείται» τους ήχους που δεν ταιριάζουν με την κυρίαρχη γλώσσα.

Η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου προσαρμόζεται έτσι ώστε να ταιριάζει τέλεια με τη μητρική γλώσσα, δηλώνουν οι ερευνητές, εκτός εάν, όπως συμβαίνει με τα μωρά που μαθαίνουν ταυτόχρονα δύο γλώσσες, ο εγκέφαλος «χτίσει» δύο σύνολα νευρωνικών κυκλωμάτων, ένα για κάθε γλώσσα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα μωρά που μεγαλώνουν ακούγοντας δύο διαφορετικές γλώσσες τις μαθαίνουν και τις δύο ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο που τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν μόνο μία. Όπως αναφέρουν οι Ιταλοί ερευνητές στο περιοδικό Science, φαίνεται ότι όταν ένα μωρό μεγαλώνει ακούγοντας δύο γλώσσες ο εγκέφαλός του γίνεται πιο ευέλικτος. Ωστόσο, ενώ η εκμάθηση μίας νέας γλώσσας είναι πιο εύκολη μέχρι την ηλικία των 7 ετών, η ικανότητα αυτή μειώνεται αξιοσημείωτα μετά την εφηβεία.

Προσπαθώντας να βελτιώσουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι ενήλικες για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή που δείχνει άτομα να αρθρώνουν ήχους με τον αργό και καθαρό τρόπο που χρησιμοποιούν οι γονείς με τα μωρά. Η δοκιμή του προγράμματος για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε Ιάπωνες φοιτητές έδειξε ότι με τη μέθοδο αυτή οι φοιτητές όχι μόνο μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τους ήχους, αλλά είχαν και καλύτερη προφορά.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το καλύτερο είναι οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους την ευκαιρία να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα όσο είναι μωρά, που «ρουφάνε τα πάντα σαν σφουγγάρια».

http://www.healthview.gr/?q=%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%B4%CE%AF%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1

bikipap
29-10-09, 18:44
Συνφωνω με την Belfaccino (http://www.parents.gr/forum/member.php?u=7785) . Εχω ενα γιο 10 χρονων σημερα. Οταν τελειωνε την α δημοτικου μου ζητησε να ξεκινησει αγγλικα. Τον εβαλα ιδιαιτερο. Στην β δημοτικου ξεκινησε και γερμανικα με δικη του επιμονη. Σημερα πηγαινει στην πεμπτη δημοτικου και παρολο που ειναι δυσκολη ταξη μαθαινει με την ιδια ευκολια και την ελληνικη και την αγγλικη και την γερμανικη. Τα μικρα παιδια ρουφουν σαν σφουγγαρι ο,τι τα ενδιαφερει πραγματικα.

fraoulopoulitsa
30-10-09, 23:05
κι εγώ συμφωνώ . Ο δικός μου είναι στην πρώτη δημοτικού, άρχισαν αγγλικά στο σχολείο να μαθαίνουν τα γράμματα και λεξούλες και τα πάει μια χαρά. Είχαν ξεκινήσει στο σχολείο από το νήπιο να μαθαίνουν λέξεις (στην αρχή ομολογώ πως το κορόιδευα) και τελειώνοντας το καλοκαίρι που μας πέρασε ήξερε να λέει όλα τα χρώματα, τα καιρικά φαινόμενα, τα φρούτα και κάποια από τα ζώα.

aneraida
21-02-10, 17:33
Η μεγάλη μου κόρη πάει πρώτη δημοτικού. Μέχρι να σας διαβάσω είχα αποφασίσει τα αγγλικά να τα ξεκινήσει στην Τρίτη, καθώς είμαι της άποψης ότι τα μικρά παιδάκια δεν πρέπει να τα τρέχουμε πάνω κάτω κάθε απόγευμα, αλλά να τους αφήνουμε χρόνο να παίξουν...να είμαστε πιο χαλαροί τα απογεύματα και να μη βιαζόμαστε να διαβάσουμε ή να τρέχουμε να προλάβουμε τις δραστηριότητες.
Οι πολύ σωστές και εμπεριστατωμένες απόψεις παραπάνω με έβαλαν σε δίλημμα: μήπως πρέπει να την αρχίσω στη δευτέρα; Σημειωτέον, είναι πολύ καλή στο σχολείο, δεν έχει κανένα πρόβλημα, ενώ ξέρει να διαβάζει και να γράφει (ανορθόγραφα βέβαια) από το προνήπιο. Δε νομίζω δηλαδή ότι δε θα τα καταφέρνει, δεν θέλω όμως και να την πιέσω ή να της στερήσω το χρόνο για παιχνίδι.
Οι πιο έμπειρες μανούλες, αν μπορούν, ας βοηθήσουν...:?:

Belfaccino
06-07-10, 12:31
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ > ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Περί διδασκαλίας Αγγλικών στις α και β τάξεις του δημοτικού σχολείου, της Γεωργίας Τσιαντούλα

06/07/2010 - 08:11
Περί διδασκαλίας Αγγλικών στις α και β τάξεις του δημοτικού σχολείου.
Παρακολουθώντας ανελλιπώς και με αμείωτο ενδιαφέρον την εκπαιδευτική επικαιρότητα μέσα από την ιστοσελίδα σας, δεν μου πέρασε απαρατήρητη η αναστάτωση που έχει δημιουργήσει σε μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας η εισαγωγή του μαθήματος των Αγγλικών στην α και β δημοτικού από το επόμενο σχολικό έτος. Διαβάζω συχνά πως ένα τέτοιο βήμα θα υπονομεύσει τη μαθησιακή διαδικασία καθώς έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι μικροί μαθητές θα εγκλωβιστούν στην ημιμάθεια μεταξύ δυο γλωσσών,-ελληνικών και αγγλικών, υπονοώντας πως θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες ακόμη και στην εκμάθηση των ελληνικών , καθώς δεν είναι δυνατόν να κατακτήσουν μια ξένη γλώσσα τη στιγμή που βρίσκονται στα πρώτα τους μόλις βήματα στην εκμάθηση του ορθογραφικού συστήματος της μητρικής τους γλώσσας.

Θα ήθελα λοιπόν στο σημείο αυτό να καταστήσω σαφές πως ο παραπάνω ισχυρισμός ξεκινάει κατ ’αρχάς από εντελώς λάθος βάση(γεγονός που ευελπιστούμε πως το υπουργείο θα λάβει σοβαρότατα υπόψη κατά το σχεδιασμό του όποιου αναλυτικού προγράμματος!) .Όταν μιλούμε για διδασκαλία ξένης γλώσσας σε μια τόσο μικρή ηλικία σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε διδασκαλία γραφής καθώς οι μαθητές σε αυτή την ηλικία δεν έχουν κατακτήσει τις συμβάσεις του γραπτού λόγου και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγή του .Είναι συνεπώς άτοπο να χρησιμοποιεί κανείς το επιχείρημα «πως οι μαθητές δεν μπορούν σε τόσο μικρή ηλικία να διδαχθούν αγγλικά γιατί δεν έχουν αναπτύξει το σύστημα γραφής της γλώσσας τους». Η έλλειψη αυτού του είδους γνώσης στη μητρική γλώσσα δεν συνεπάγεται αδυναμία διδασκαλίας της ξένης γλώσσας αλλά διαφορετική προσέγγιση της διδασκαλίας , την οποία θα παραθέσω αμέσως μετά.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί ότι η παραδοσιακή αναλυτικοσυνθετική μέθοδος διδασκαλίας δεν συνάδει πλέον με τις ανάγκες των μαθητών , όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί από τα ευρήματα παιδαγωγικών ερευνών .Με άλλα λόγια διδάσκω μια( ξένη )γλώσσα δεν σημαίνει διδάσκω τμηματικά , αποσπασματικά και αποπλαισιωμένα τα γράμματα της αλφαβήτου, αξιώνοντας κατόπιν από τους μαθητές να απομνημομεύσουν τα γραφήματα και τα αντίστοιχα φωνήματά τους, όπως συμβαίνει στην ελληνική σχολική αίθουσα . Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι η ψυχογλωσσολογία καθιστά σαφές το γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να απομνημονεύσει μέχρι περίπου 7 ασύνδετα μεταξύ τους στοιχεία. Συνεπώς είναι απολύτως αντιπαιδαγωγικό να ζητούμε από τους μαθητές μας να αποστηθίσουν το αλφάβητο καθεαυτό (πόσο μάλλον στην ξένη γλώσσα), το οποίο στα αγγλικά εν προκειμένω έχει 26 χαρακτήρες. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ ελληνικού και αγγλικού αλφαβήτου καθώς στα αγγλικά-και κυρίως σε μικρές ηλικίες - δεν ενδείκνυται η κατά τρόπο μετωπικό και ολοκληρωτικό διδασκαλία του αλφαβήτου ως ξεχωριστή διδακτέα ύλη, η οποία ως τέτοια θα επιβάρυνε σαφώς τον μαθητή.

Αυτή η συνειδητοποίηση σηματοδοτεί με τη σειρά της την στροφή προς μια ολιστική και επικοινωνιακή διάσταση της γλώσσας, που στις μικρές τάξεις του δημοτικού αποσκοπεί σε μια πρώτη επαφή του μικρού μαθητή με την ξένη γλώσσα, προκειμένου να συνειδητοποιήσει σταδιακά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της . Στα αγγλικά συγκεκριμένα , σκοπός της διδασκαλίας από μικρές ηλικίες είναι η εξοικείωση των μαθητών με το φωνολογικό κυρίως σύστημα της γλώσσας και τη σύνδεση εικόνας –ήχου-λέξης –φράσης ως ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο που πάντα εντάσσεται σε ένα επικοινωνιακό πλαίσιο –το οποίο για τους μικρούς μαθητές μπορεί να είναι ένα παιχνίδι ρόλων, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή η δραματοποίηση μιας ιστοριούλας.

Δεν έχουμε δηλαδή διδασκαλία γραφής και γραμμάτων της αλφαβήτου ένα προς ένα αλλά ακουστική και οπτική επαφή με ολόκληρες λέξεις-φράσεις που σκοπό έχουν την ανάπτυξη της φωνολογικής ενημερότητας των μαθητών , της ικανότητάς τους να αντιλαμβάνονται τους ήχους που αποτελούν μια αγγλική λέξη ,τους οποίους να μπορούν να συσχετίζουν με την αντίστοιχη γραπτή τους αναπαράσταση αλλά και μεταξύ τους , ώστε να καταστούν αργότερα ικανοί αναγνώστες. Συνεπώς , δεν διδάσκουμε γραφήματα αλλά φωνήματα. Ανάγκη που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στην αγγλική γλώσσα , καθώς ως γλώσσα με βαθύ, ασύμμετρο και αδιαφανές ορθογραφικό σύστημα δεν έχει συνεπείς αντιστοιχίες γραφήματος –φωνήματος(πχ το c άλλοτε προφέρεται /κ/ και άλλοτε /s/)

Με άλλα λόγια , η διδασκαλία της αγγλικής δεν μπορεί να παρέμβει στην εκμάθηση και κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας καθώς , η διδασκαλία της πρώτης έχει το χαρακτήρα εξοικείωσης με φωνολογικά , ακουστικά ,οπτικά και παραγλωσσικά χαρακτηριστικά της γλώσσας μέσα απο το παιχνίδι , που ανοίγουν το δρόμο για μια πιο αβίαστη μετάβαση του μαθητή στον ξενόγλωσσο γραμματισμό. Τα αγγλικά δεν μπορεί να θεωρούνται ως γνωστικό αντικείμενο σε αυτές κυρίως τις τάξεις μιας και δεν στοχεύουν στη μετάδοση γνώσης αλλά στη διερευνητική ανακάλυψη της γνώσης από τους μαθητές

Αναφορικά τώρα με την άποψη ότι η αγγλική γλώσσα αποτελεί ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο διευρύνοντας έτσι τη γνωστική βάση που οι μαθητές καλούνται να κατακτήσουν, θα ήθελα να επαναλάβω πως δεν υπάρχει «ύλη» διδασκαλίας-ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να υπάρχει- (ιδιαίτερα σε τόσο μικρές τάξεις).Μιλούμε για λειτουργική χρήση της γλώσσας μέσα σε όσο το δυνατόν πιο αυθεντικές περιστάσεις επικοινωνίας βάση θεματικών που μεταφέρουν νόημα και όχι μεμονωμένων γλωσσικών δομών. Οι δεύτερες λειτουργούν επικουρικά και όχι επιβαρυντικά προς την μαθησιακή διαδικασία .

Θα ήθελα επίσης να τονίσω πως η συγκεκριμένη γλώσσα αποτελεί αδιαμφισβήτητα πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή διαθεματικών δραστηριοτήτων (πχ συνδυασμός με γυμναστική, πληροφορική , μουσική), που είναι τόσο σημαντικές για την ανάπτυξη της αυτενέργειας και της υπευθυνότητας του μαθητή κατά τη μαθησιακή διαδικασία αλλά και για την ολόπλευρη ανάπτυξη του σωματικά και πνευματικά.
Κλείνοντας θα ήθελα επίσης να διευκρινίσω ότι διδάσκω αγγλικά δε σημαίνει «παραδίδω το κεφάλαιο του βιβλίου» σε μαθητές που κοιτούν αμίλητοι και απαθείς. Στις μικρές ηλικίες κυρίως είναι εξαιρετικής σημασίας οι κιναισθητικές δραστηριότητες , όπως χορός, τραγούδι , δραματοποίηση μέσα από τις οποίες οι μαθητές ασκούνται δημιουργικά στη χρήση της γλώσσας και αφομοιώνουν αβίαστα τα χαρακτηριστικά της με τρόπο ευχάριστο , ενεργητικό και συνεργατικό.

Όλα αυτά βέβαια για να μετενσαρκωθούν σε πετυχημένη διδακτική πράξη και να μη μείνουν εγκλωβισμένα στη σφαίρα μιας θεωρητικής μόνο πραγματικότητας απαιτούν αφενός πλήρη ενημέρωση, άρτια διδακτική κατάρτιση και προετοιμασία από μέρους μας ως εκπαιδευτικοί και αφετέρου προσεκτικό σχεδιασμό , συστηματική προσπάθεια αλλά και απόλυτη επίγνωση της φύσης της διδασκαλίας μιας ξένης γλώσσας σε τόσο μικρές τάξεις από πλευράς υπουργείου. Η δυνατότητα λοιπόν υπάρχει. Εναπόκειται πλέον στην υπευθυνότητα του υπουργείου-και ημών- να προβούμε στην αξιοποίησή της.

Ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Τσιαντούλα Γεωργία,
Εκπαιδευτικός ΠΕ06- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διδακτική της Γλώσσας(ΑΠΘ)

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=4368

bobonela
29-07-10, 15:44
Θα ήθελα τη γνώμη σου belfaccino ( ή όποιος άλλος ειδικός σε ξένες γλώσσες ) σχετικά με το γιο μου. Πηγαίνει σε ελληνογερμανικό σχολείο, έχει κάνει αγγλικά στο προηγούμενο σχολείο μέχρι και το νηπιαγωγείο, στην Α δημοτ. όμως πλέον μόνο γερμανικά, τα οποία του αρέσουν πάρα πολύ και τα θυμάται και τα γράφει/μιλάει πολύ εύκολα, μια που έχουν πολύ καλή γερμανίδα.
Από τη στιγμή που στην Γ δημοτ.ξεκινούν συστηματικά τα Αγγλικά, σκεφτόμαστε από Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε 1,5 ώρα την εβδομάδα ιδιαίτερο Αγγλικά (Junior A), ώστε να μπει σε κάποια σειρά, μια που έχει ως βάση το αγγλοσαξωνικό αλφάβητο ήδη από την εκμάθηση των γερμανικών, οπότε στην Γ δημοτ. να προχωρήσει άνετα. Τελειώνοντας τη Β δημοτ. μάλιστα σκεφτόμαστε να κάνει 1 μήνα τη Junior B ώστε να τελειώσει μ'αυτά.
Σημειωτέον ότι του αρέσουν όλα αυτά, φυσικά θα έχει ελεύθερο χρόνο να παίζει, μια που δεν θα έχει τις καθημερινές φροντιστήρια κατ'οικον όπως άλλα παιδιά, θα κάνει και το κολυμβητήριό του, θεωρείς ότι είναι νωρίς ή είναι σωστό να προχωρήσουμε ;

Mpisk
05-12-10, 09:02
Συμφωνώ απολύτως!!!Έλεος!!1η δημοτικού και να τα φορτώνουν με αγγλικά και υπολογιστές τι να πω,δλδ τι θα γίνει όταν παν γυμνάσιο:-?:shock:

mama-lia
01-06-11, 15:59
Μάθατε ότι στο Δημοτικό από την επόμενη σχολική χρονιά θα διδάσκεται μόνο μία δεύτερη ξένη γλώσσα και τα παιδιά δε θα έχουν δυνατότητα επιλογής; Τα φετινά πεμπτάκια θα επιλέξουν με πλειοψηφία ποια γλώσσα θα διδαχθεί σε κάθε σχολείο;

Λάρα_Κροφτ
02-06-11, 21:09
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Φ.12/ 518 / 61284/Γ1/ 27-5-2011:
«Διδασκαλία ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία»


Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση από το σχολικό έτος 2011-2012 η 2η ξένη γλώσσα, η οποία θα διδάσκεται στις Ε & Στ τάξεις των 6/θεσίων και άνω δημοτικών σχολείων, καθώς και των σχολείων με ΕΑΕΠ, θα είναι μόνο μία σε κάθε σχολική μονάδα, Γαλλική ή Γερμανική.
Με αυτήν την απόφαση το ΥΠΔΒΜΘ συνεχίζει να μας εκπλήσσει, δυστυχώς, αρνητικά.
Το ενδεχόμενο του διαχωρισμού των Δημοτικών σχολείων της χώρας σε Γαλλόφωνα και Γερμανόφωνα δεν είχε αναφερθεί σε καμία από τις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους του ΥΠΔΒΜΘ.

Επίσης, στη συνάντηση των ΔΣ των Επιστημονικών φορέων των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής με την Υφυπουργό ΠΔΒΜΘ για τα θέματα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στις 11/5/2011, η Υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι πριν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει ακόμα μία συνάντηση μαζί μας. Διαβεβαίωση που τελικά δεν τηρήθηκε.

Η Υφυπουργός προχωρεί σε αποφάσεις για τις οποίες έχουμε καταθέσει εγγράφως τις επιστημονικά και εκπαιδευτικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μας. Το ΥΠΔΒΜΘ ερήμην των εκπαιδευτικών φορέων προβαίνει σε αλλαγές, οι οποίες θα αναστατώσουν τη ζωή των μαθητών/μαθητριών και των οικογενειών τους καθώς και τη λειτουργία των σχολείων.

Καλούμε τους γονείς και κηδεμόνες να συμπαραταχθούν μαζί μας για να αποτραπεί η εφαρμογή αυτής της αντιπαιδαγωγικής Υπουργικής απόφασης.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την παροχή ποιοτικής και αποτελεσματικής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Επαναλαμβάνουμε τις πάγιες και τεκμηριωμένες απόψεις μας σχετικά με τη διδασκαλία και περαιτέρω βελτίωση της διδασκόμενης 2ης Ξένης Γλώσσας:

- Υποχρεωτική διδασκαλία 2 ξένων γλωσσών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο & Λύκειο.
- Υποχρεωτική διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας από την Δ Δημοτικού.
- Σύσταση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Σύνδεση της διδασκαλίας (στο σχολείο) της 1ης και της 2ης ξένης γλώσσας με Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας με επαναφορά των τριών ωρών/εβδομάδα στο Γυμνάσιο
- Διδασκαλία των ξένων γλωσσών σε τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών ανά επίπεδο γνώσεων.


Οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών
Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας όλης της χώρας

DaF
02-06-11, 21:18
με τον τροπο που διδασκονται οι ξενες γλωσσες στα ελληνικα σχολεια, αρνουμαι να πιστεψω οτι εκπαιδευτικοι πιεζουν για εισαγωγη 2 (!!!!!!)ξενων γλωσσων στο δημοτικο,τη στιγμη που τα περισσοτερα δημοσια εχουν παιδακια που ακομα δεν προλαβαν να μαθουν τα ελληνικα καλα, μονο κ μονο για να προσληφθουν εκεινοι στον δημοσιο τομεα!!!!!

ειναι τραγικο να θετουν με τετοιο τροπο τη δικη τους αναγκη για δουλεια, να χρησιμοποιουν τον ορο 'αντιπαιδαγωγικο' και να καλουν γονεις (αραγε ποιους γονεις;;; τους αλβανοφωνους, βουλγαροφωνους, αραβοφωνους..)να συμπαραταχθουν μαζι τους........!

αν ηταν ειλικρινεις ως προς τα αιτηματα τους περι μακροχρονιας ανεργιας κ επισφαλους εργασιας, οπως οι υπολοιποι αδιοριστοι εκπαιδευτικοι, προσωπικα θα το εκτιμουσα, αυτο ομως......ειναι απαραδεκτο......

Λάρα_Κροφτ
02-06-11, 21:34
Οι δυο ξένες γλώσσες έχουν ήδη εισαχθεί εδώ και 5 χρόνια στο Δημοτικό και αυτό είναι πολύ δίκαιο εφόσον στα ιδιωτικά σχολεία εφαρμόζεται ανέκαθεν. Γιατί τα παιδιά του Δημόσιου σχολείου να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα τη στιγμή που τα συνομήλικα των ιδιωτικών μαθαίνουν δυο; Επίσης κάθε παιδί που φοιτά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει ανάγκη από γλωσσομάθεια στην Ενωμένη Ευρώπη.
Οι εκπαιδευτικοί πιέζουν απλά για το δικαίωμα επιλογής της γλώσσας και όχι για να διοριστούν. Τα μαθήματα γίνονται από ήδη διορισμένους και ελάχιστους αναπληρωτές που είναι αξιολογημένοι από ΑΣΕΠ στην συντριπτική πλειοψηφία τους. Αυτό που λέει για τις οργανικές θέσεις είναι για να μη μετακινούν τον καθηγητή κάθε χρονιά ρουσφετολογικά σε άλλο σχόλείο και δεν υπάρχει συνέχεια στη διδασκαλία και καλύτερη σχέση με τους μαθητές.
Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας βοηθάει και την ένταξη των παιδιών των μεταναστών διότι είναι ένα μάθημα στο οποίο όλοι είναι ίσοι, εφόσον για όλους η γλώσσα αυτή είναι ξένη. Επίσης με το επιχείρημα της αδυναμίας των αναλυτικών προγραμμάτων να εντάξουν ομαλά τα παιδιά των μεταναστών στο ελληνικό σχολείο και την έλλειψη επαρκών διαπολιτισμικών σχολείων δε μπορούμε να ακυρώνουμε το δικαίωμα του ελληνόπουλου ή του οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας παιδιού να μάθει ξένες γλώσσες.

DaF
02-06-11, 22:40
το οτι εχει εισαχθει εδω κ πεντε χρονια δεν μου λεει κατι.......ουτε το οτι διδασκονται στο ιδιωτικο...γιατι αυτο να ειναι υποχρεωτικα καλο;;:-?
υπαρχει αραγε καποια επιστημονικα τεκμηριωμενη ερευνα που να αποδεικνυει τα παιδαγωγικα οφελη απο την εισαγωγη 2ης ξενης γλωσσας σε τοσο μικρη ηλικια, και μαλιστα βασει των συγκεκριμενων μεθοδων που ακολουθουνται στο δημοσιο σχολειο;θα με ενδιεφερε παρα πολυ να διαβασω κατι τετοιο.

επισης ...συγγνωμη ..αλλα αυτο:

Οι εκπαιδευτικοί πιέζουν απλά για το δικαίωμα επιλογής της γλώσσας και όχι για να διοριστούν. απεχει παρασαγγας απο αυτο:

- Υποχρεωτική διδασκαλία 2 ξένων γλωσσών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο & Λύκειο.
- Υποχρεωτική διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας από την Δ Δημοτικού.ειλικρινα θα ηθελα πολυ να μαθω με βαση ποια παιδαγωγικα κριτηρια επιμενουν (επιμενετε) στην υπαρξη δυο ξενων γλωσσων.
επιπλέον, αν κ ολοσωστα υποστηριζεται η μη μετακινηση των δασκαλων, δεν μπορω να μην υποθετω οτι η αποφαση του υπουργειου ειχε οικονομικα κριτηρια, αλλα κ τα αιτηματα των συναδελφων σας ειχαν επισης αντιστοιχη αφετηρια!χανονται θεσεις, ειναι ευνοητο!!

τελος, Επίσης με το επιχείρημα της αδυναμίας των αναλυτικών προγραμμάτων να εντάξουν ομαλά τα παιδιά των μεταναστών στο ελληνικό σχολείο και την έλλειψη επαρκών διαπολιτισμικών σχολείων δε μπορούμε να ακυρώνουμε το δικαίωμα του ελληνόπουλου ή του οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας παιδιού να μάθει ξένες γλώσσες. η ''ελλειψη των διαπολιτισμικων'' ειναι πλεον παρωχημενο συμπερασμα.....ΟΛΑ τα δημοσια ''διαπολιτισμικα'' (ουσιαστικα πολυπολιτισμικα)ειναι.
φυσικα κ το δικαιωμα στις ξενες γλωσσες το σεβομαι κ το επικροτω. αλλα αλλο το δικαιωμα αλλο η υποχρεωτικη διδασκαλια απο 9 ετων, κατα τα αιτηματα των συναδελφων σας.

Λάρα_Κροφτ
02-06-11, 23:53
Ως προς τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών σε μικρή ηλικία μπορείτε να διαβάσετε τα πορίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης εδώ
http://ec.europa.eu/education/languages/language-teaching/doc36_el.htm
Τα εγχειρίδια που διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο και οι μέθοδοι που ακολουθούνται από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών( δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις καθηγητών που ίσως κάνουν ανεπαρκώς τη δουλειά τους όπως και σε όλα τα επαγγέλματα) είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες που έχει καταρτίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κυρίως ακολουθείται η Επικοινωνιακή Μέθοδος και ο παιχνιώδης τρόπος διδασκαλίας που ενθαρρύνει την έκφραση κατ'ευθείαν στην ξένη γλώσσα χωρίς τη διαμεσολάβηση της μητρικής πράγμα ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη συμμετοχή των αδύναμων στα ελληνικά μαθητών.
Πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.pi-schools.gr/lessons/english/pdf/cef_gr.pdf. Το Πλαίσιο Αναφοράς ισχύει για όλες τις "ξένες" γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο και για την ελληνική ως "ξένη" γλώσσα.
Επίσης εδώ αναφέρεται ρητά ότι στόχος για όλους τους πολίτες της ΕΕ είναι να γνωρίζουν τουλάχιστον δυο ξένες γλώσσες πέραν της μητρικής.
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_243_sum_el.pdf
Φυσικά θα πρέπει να είναι επιλογή των γονιών αν θα επιλέξουν να εξοπλίσουν τα παιδιά τους, που θα κληθούν να εργαστούν σε μια άκρως ανταγωνιστική και παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας με καμία, μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Ωστόσο, το ΥΠΕΠΘ έρχεται τώρα να επιβάλει την τυρανία της πλειοψηφίας στους μικρούς μπόμπιρες που θα αναγκάζονται να παρακολουθούν μια ξένη γλώσσα που δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά.

vasfa
04-06-11, 20:05
Αγαπητη DAF ο συνδεσμος εκπαιδευτικων υπεραμυνεται του δικαιωματος των παιδιων ενος σχολειου να επιλεγουν ποια δευτερη ξενη γλωσσα θελουν να διδαχθουν, γαλλικα ή γερμανικα, και να μην ειναι προαποφασισμενο απο το σχολειο ή απο την πλειοψηφια τι θα διδαχθουν. Συμφωνα με τον νεο νομο καθε σχολειο θα εχει 1 δευτερη ξενη γλωσσα,ή γαλλικα ή γερμανικα, αυτη που θα επιλεγει η πλειοψηφια. Αν το κοντινοτερο σχολειο διαλεγει γερμανικα και η οικογενεια θελει γαλλικα θα μετεγγραφεται σε αλλο σχολειο. Το συστημα επεκετεινεται και στο Γυμνασιο οπου μεχρι τωρα οι προσφερομενες γλωσσες ειναι 4- υπαρχουν και Ιταλικα, Ισπανικα. Και βεβαια να εισαι σιγουρη οτι αυτο γινεται για οικονομικους λογους, για να μην προσλαμβανονται εκπαιδευτικοι και να καλυφθουν οι αναγκες απο τους ηδη υπαρχοντες.

ZWH
04-06-11, 20:16
Αγαπητη DAF ο συνδεσμος εκπαιδευτικων υπεραμυνεται του δικαιωματος των παιδιων ενος σχολειου να επιλεγουν ποια δευτερη ξενη γλωσσα θελουν να διδαχθουν, γαλλικα ή γερμανικα, και να μην ειναι προαποφασισμενο απο το σχολειο ή απο την πλειοψηφια τι θα διδαχθουν. Συμφωνα με τον νεο νομο καθε σχολειο θα εχει 1 δευτερη ξενη γλωσσα,ή γαλλικα ή γερμανικα, αυτη που θα επιλεγει η πλειοψηφια. Αν το κοντινοτερο σχολειο διαλεγει γερμανικα και η οικογενεια θελει γαλλικα θα μετεγγραφεται σε αλλο σχολειο. Το συστημα επεκετεινεται και στο Γυμνασιο οπου μεχρι τωρα οι προσφερομενες γλωσσες ειναι 4- υπαρχουν και Ιταλικα, Ισπανικα. Και βεβαια να εισαι σιγουρη οτι αυτο γινεται για οικονομικους λογους, για να μην προσλαμβανονται εκπαιδευτικοι και να καλυφθουν οι αναγκες απο τους ηδη υπαρχοντες.
Eδω δεν κανουν μεταγραφες για σοβαρους λογους και θα κανουν μεταγραφες λογω γλωσσας?

vasfa
04-06-11, 20:18
Κατα τη γνωμη μου πραγματι οι γονεις θα πρεπει να στηριξουν των αγωνα των εκπαιδευτικων για αναβαθμιση της διδασκαλιας των ξενων γλωσσων στη Δημοσια εκπαιδευση. Τα διδακτρα Αγγλικων, Γαλλικων και αλλων γλωσσων ειναι πηγη διαρροης εισοδηματος για ολες τις οικογενειες απο πολυ νωρις. Αν η διδασκαλια γινοταν πιο σωστα στο σχολειο με πιο πολλες ωρες-βασικο- μικροτερο αριθμο μαθητων στις ταξεις, αιθουσα γλωσσων εξοπλισμενη με τα απαραιτητα, τοτε λιγοι γονεις θα εστελναν τα παιδια τους στα φροντιστηρια ή θα τα εστελναν μονο για πτυχια, γιατι μεταξυ μας αυτο κανουν τα φροντιστηρια να μαθαινουν στα παιδια να συμμετεχουν σε εξετασεις. Το σχολειο θα μπορουσε να καταρτισει ενα παιδι διαφορετικα, δινοντας εμφαση στον πολιτισμο, στην επικοινωνια, στην ψυχαγωγια, ειναι γενικοτερα διαφορετικος ο στοχος του.Ομως με τα υπαρχοντα δεδομενα, σε μια εποχη καταστροφης, γκρεμισματος και γενικης αποδομησης η βελτιωση των συνθηκων ειναι ανεφικτη και το ηθικο των εκπαιδευτικων τοσο τσακισμενο απο την σκληρη μεταχειριση- και το λεω ως εκπαιδευτικος- δεν νομιζω οτι οι Ξενες Γλωσσες θα αναβαθμιστουν και θα κερδισουν τη θεση που τους αξιζει στο εκπαιδευτικο συστημα. Χανονται και τα κεκτημενα. Και μην ξεχναμε οι γλωσσες και η πληροφορικη ειναι τα πραγματικα εφοδια για τα παιδια. Ολα τα μαθηματα ειναι χρησιμα αλλα αυτα ειναι οι πρακτικες γνωσεις που θα τους χρησιμευσουν στο μελλον. Πρεπει και η πολιτεια να το καταλαβει αυτο, αλλα...

vasfa
04-06-11, 20:22
Προς Zwh: Τωρα θα τις δεχονται. Για πρωτη χρονια εφαρμογης, απο του χρονου δηλαδη, αν ενα παιδακι εκανε στην 5η π.χ. γερμανικα και το σχολειο στο οποιο φοιτει επελεξε να διδασκει γαλλικα, αυτο το παιδακι θα παρακολουθει το μαθημα των γαλλικων αλλα δεν θα βαθμολογηθει. Αυτο ισχυει για τα παιδια που τωρα πανε 5η ταξη και θα ειναι στην 6η του χρονου.

Morchelina
04-06-11, 22:06
Δυστυχώς δεν γίνεται καμία δουλειά στη 2η ξένη γλώσσα στο δημοτικό. Και ως αποτέλεσμα στο γυμνάσιο τα ξεκινάνε από την αρχή. Η κόρη μου έχει κάνει 4 χρόνια υποτίθεται γαλλικά και οι γνώσεις της είναι στοιχειώδεις. Πάντως η κατάσταση στα φροντιστήρια είναι δραματική, Από πότε η απομνημόνευση εκατοντάδων λέξεων είναι γνώση; Έχει γίνει ο εφιάλτης όλων των παιδιών. Εγώ έχω πάρει το Prof προ αμνημονεύτων χρόνων με προπολεμικούς καθηγητές και δεν θυμάμαι να απομνημονεύαμε.

vasfa
04-06-11, 23:17
Morchellina, δεν εχεις αδικο για το το οτι δεν γινεται δουλεια αλλα υπαρχουν πολλοι λογοι γι'αυτο. Ας ξεκινησω απο τον εκπαιδευτικο ο οποιος περιφερεται απο σχολειο σε σχολειο, εχοντας να διδαξει πολλους μαθητες με διαφορετικες αναγκες και διαφορα επιπεδα και αυτο του στοιχιζει σε ορεξη και ενεργεια. Να μην μιλησω για την περιπτωση που ειναι ωρομισθιος και δουλευει και σε φροντιστηρια-ιδιαιτερα για να βγαλει τα προς το ζην γιατι η αμοιβη του ωρομισθιου ειναι γελοια. Πολλες φορες ερχεται και απο αλλο νομο για καμποσες ωρες την εβδομαδα. Η καθηγητρια γερμανικων του σχολειου μας παει σε 4 σχολεια ολων των βαθμιδων. Μετα στην καλυτερη περιπτωση στην ταξη υπαρχουν 10-15 παιδια- στο γυμνασιο ειναι ολοκληρα τμηματα. Ειναι δυσκολο να επιτευχθει ικανοποιητικος βαθμος διδασκαλιας αν σκεφτουμε οτι για να γινει αυτο πρεπει να εξεταζονται ολοι σε καθημερινη βαση, η στην παρουσιαση του νεου μαθηματος να εχουν την ευκαιρια ολοι να συμμετεχουν για να αφομοιωθει το κειμενο, λεξιλογιο, γραμματικη κ.λ.π.Ετσι δεν θα ειχαν το τρομερο διαβασμα στο σπιτι, αν στο τελος του μαθηματος ειχαν αφομοιωσει την υλη που πρεπει. Γρηγορα επιβιωνουν τα παιδια που ειναι πιο ευστροφα, μελετηρα και καποια αλλα που δεν υστερουν απαραιτητα για καποιους λογους μενουν πισω. Επειτα στο σχολειο δεν μπορεις να βαλεις την υλη που πρεπει γιατι οι γονεις διαμαρτυρονται οτι εχουν πολλα στα ελληνικα και στα φροντιστηρια που πανε εξω και θεωρουν οτι ειναι βαρος η εκμαθηση της γλωσσας στο σχολειο. Λιγοι σκεφτονται οτι εχουν οφελος αν γινει σωστη δουλεια. Μετα, αλλαζουν εκπαιδευτικο καθε χρονο και το μαθημα δεν εχει συνεχεια. Ο επομενος μεχρι να μαθει τα παιδια, εχει περασει το τριμηνο, και για τα παιδια η προσαρμογη ειναι δυσκολη, αλλα ζηταει ο ενας, αλλα ο αλλος, δι;αφορετικο στυλ διαδσκαλιας, ολα αυτα δημιουργουν μια αποδιοργανωση.
Ερχομαι στο φροντιστηριο. Για να μαθεις μια γλωσσα σωστα πρεπει να εκτιθεσαι σ'αυτη με καθε δυνατο τροπο: να ακους, να διαβαζεις, να μιλας. Αν ακους την ξενη γλωσσα μαθαινεις υποσυνειδητα λεξιλογιο και γραμματικη, το ιδιο και αν διαβαζεις, αν τη μιλας θα χρησιμοποιησεις το λεξιλογιο γιατι πρεπει να επικοινωνησεις. Πες μου ποιο παιδι κανει ολον αυτο τον "κοπο" να μαθει μια γλωσσα; Λιγα εως ελαχιστα. Γι'αυτο ερχεται το φροντιστηριο και σου λεει:παρε 100 λεξεις για να τις ξερεις στις εξετασεις, γιατι αλλιως μονος σου δεν θα τις μαθεις. Ετσι εχουν τα πραγματα. Το σωστο ειναι ο καθηγητης να δημιουργησει στα παιδια το ενδιαφερον να εμπλακουν με την γλωσσα και εκτος ταξης για να μαθαινουν πριν τα αναγκασουν τα βιβλια η οι εξετασεις. Και υπαρχουν τοσοι πολλοι τροποι σημερα: το ιντερνετ- ως μεσο πληροφορησης και επικοινωνιας- οι ταινιες χωρις υποτιτλους, ξενα βιβλια κυκλοφορουν απειρα, κι ομως τα παιδια δεν τα εκμεταλλευονται. Δεν τα μαθαμε να αξιοποιουν αυτο που εχουν. Εγω τα λεω συνεχεια στους μαθητες μου και αυτο ειναι εμπειρια ζωης, εγω ετσι εμαθα.
Δεν μπορω να συγκρινω τι γινοταν παλιοτερα,που λες οτι πηρες Proficiency, αλλα νομιζω οτι ουτε τα βιβλια, ουτε οι εξετασεις ηταν τοσο απιτητικες. Κι εγω εκανα το Focus on Proficiency σαν μαθητρια και δεν ειχε καν Companion. Ανοιγα το λεξικουλι και μαθαινα οτι μπορουσα...
Συγνωμη για το σεντονι, αλλα οταν μιλαω για τη δουλεια μου παθιαζομαι. Εγω διδασκω Αγγλικα, αν δεν ειναι προφανες απο αυτα που λεω.

Λάρα_Κροφτ
05-06-11, 00:59
Όσο λέει η vasfa είναι πολύ σωστά. Εγώ διδάσκω Γαλλικά και πριν εργαστώ στο δημόσιο εργαζόμουν και σε φροντιστήρια κλπ. Την ίδια δουλειά που έκανα εκεί κάνω και στο σχολείο, με το ίδιο υλικό κλπ πλην όμως δεν έχει πάντα καλό αποτέλεσμα διότι α. τα παιδιά έρχονται προκατειλημμένα ότι δε θα μάθουν και με ύφος απαξίωσης γιατί πάνε λέει φροντιστήριο, β. οι γονείς συχνά έχουν την ίδια στάση ή αδιαφορούν πλήρως ενώ για το φροντιστήριο νοιάζονται επειδή πληρώνουν, γ. ο αριθμός των παιδιών είναι συχνά πολύ μεγαλύτερος από ότι στα φροντιστήρια και οι ώρες πολύ λιγότερες δ. δε μπορώ να οργανώσω την τάξη με οπτικοακουστικό υλικό γιατί είμαι κάθε μέρα γυρολόγος από τάξη σε τάξη και από σχολείο σε σχολείο, δεν υπάρχει σταθερή αίθουσα, μας αλλάζουν κάθε φορά κλπ ε. δε με ενημερώνουν οι δάσκαλοι επαρκώς για το τι γίνεται στο σχολείο και τί γίνεται με ΄κάθε παιδί, φυσικό είναι αφού τρέχω αμέσως να προλάβω στο διάλειμμα να πάω σε άλλο σχολείο
αλλά
ακόμη κι έτσι καταφέρνω κάτι να γίνεται, τουλάχιστον να μαθαίνουν κάτι τα παιδιά και να μην είναι χαμένη ώρα, όπως τα ίδια παραδέχονται σε ερωτηματολόγια που τους βάζω στο τέλος της χρονιάς να πουν την άποψή τους για το μάθημα. Και οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε υπεράνθρωποι, απλοί εργαζόμενοι είμαστε. Ειδικά στις ξένες γλώσσες γαλλικά-γερμανικά στα δημοτικά δουλεύουν πολλοί συνάδελφοι νέοι και με αξιόλογες σπουδές μέσω ΑΣΕΠ και δυστυχώς συχνά είναι οι αδικημένοι της υπόθεσης αφού δεν είναι μόνιμοι. Αυτοί είναι οι ίδιοι που δουλεύουν και στα φροντιστήρια που πληρώνει ο κόσμος και την ίδια δουλειά κάνουν παντού με την ίδια όρεξη. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι που βαριούνται ή κάνουν πιο παραδοσιακό μάθημα που δεν ελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών ίσως. Γενικά είναι και σε ποιον θα τύχεις, όπως σε όλες τις δουλειές υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι. Αλλά πραγματικά οι κλάδοι ξενόγλωσσων είναι από τους πιο ενημερωμένους σε επιμορφώσεις, σεμινάρια διδακτική κλπ
Όσο για το μαθησιακό αποτέλεσμα υπάρχει και το εξής δεδομένο: Ο στόχος της διδασκαλίας στο δημοτικό είναι η ευαισθητοποίηση σε μια καινούργια γλώσσα και μια καινούργια κουλτούρα κυρίως, με ρυθμό που να καλύπτει όλα τα παιδιά και κυρίως αυτών που δεν κάνουν φροντιστήριο. Αυτό για πολλούς γονείς μεταφράζεται ως "δεν μαθαίνουν τίποτα σε σχέση με το φροντιστήριο" "δεν προχωράνε" κλπ.
Το ότι ξεκινάνε από την αρχή στο γυμνάσιο είναι θέμα κακού σχεδιασμού της ύλης από το παιδαγωγικό ινστιτούτο και το υπουργείο. Εμείς έχουμε κάνει ως καθηγητές πάμπολλές διαμαρτυρίες γι αυτό και για την ποιότητα των βιβλίων ΟΕΔΒ του Γυμνασίου που δεν έχουν κανέναν ειρμό στην ύλη.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι με όλα αυτά που δρομολογήθηκαν θα χειροτερέψει κι άλλο το μάθημα και ίσως αυτός να είναι τελικά ο στόχος, να το απαξιώσουν στα μάτια μαθητών και γονιών ώστε να το καταργήσουν πιο εύκολα και τότε όποιος έχει να πληρώσει να μαθαίνει β' ξένη γλώσσα, όποιος δεν έχει ας πρόσεχε.

Morchelina
05-06-11, 10:40
Πιστεύω ότι είναι κυρίως θέμα εκπαιδευτικού. Παράδειγμα η φετινή δασκάλα Αγγλικών που είχε ο γιος μου στην Γ' δημοτικού δίδαξε με ευσυνειδησία (έχουν 4 ώρες Αγγλικά), τα παιδιά πάνε, δεν πάνε φροντιστήριο, αγαπάνε το μάθημα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στην τάξη. Αντίθετα οι γονείς παραπονιούνται ότι τα τοπικά φροντιστήρια λόγω ενός παράλογου αναγωνισμού μεταξύ τους αγχώνουν τα παιδιά και τους δημιουργούν αποστροφή για την ξένη γλώσσα. Δυστυχώς για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αυτό το κράτος τόση αξία δίνει στην εκπαίδευση που οι δάσκαλοι θα περιφέρονται ως περιπλανώμενοι ιππότες. Πλέον η μονιμότητα θα καταργηθεί επί της ουσίας και η εκπαίδευση θα διεκπεραιώνεται από ωρομίσθιους και αναπληρωτές.

Λάρα_Κροφτ
05-06-11, 11:00
Eπιπλέον στα φροντιστήρια συχνά διδάσκουν καθηγητές με μια απλή επάρκεια ενώ στα σχολεία είναι σίγουρα πτυχιούχοι πανεπιστημίου φιλολογίας. Εξάλλου με τις αμοιβές που δίνουν τα φροντιστήρια συνήθως απευθύνονται σε μη πτυχιούχους.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια που οι περισσότεροι διορισμοί μόνιμων και αναπληρωτών και κυρίως ωρομίσθιων γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ πολλοί από τους νεοδιορισθέντες ή τους ωρομίσθιους ξένων γλωσσών ήταν νέοι με όρεξη, μεταπτυχιακά πάνω στο αντικείμενο, εμπειρία από φροντιστήρια και σίγουρα καλύτεροι από το μέσο όρο όσων διδάσκουν σε φροντιστήρια.
Πέρισυ ήμουν σε ένα σχολείο και τα παιδιά μου εξομολογούνταν ότι "η κυρία του φροντιστηρίου είναι άσχετη" και πράγματι τους είχε μάθει λάθος τα γράμματα του γαλλικού αλφαβήτου!!:o Μάλιστα στην αρχή επέμεναν ότι η δική της version ήταν η σωστή, φανταστείτε πόση εκτίμηση τους είχαν μεταφέρει για το μάθημα του σχολείου!
Φυσικά με τα νέα μέτρα οι νεότεροι θα μείνουν εκτός σχολείου, ακόμη και τους διοριστέους του ΑΣΕΠ που αρίστευσαν στις εξετάσεις και έχουν ένα σωρό μόρια από μεταπτυχιακά κλπ δεν τους διορίζουν ενώ σκοπεύουν να φέρουν προσωπικό από τα γραφεία στα σχολεία, ανθρώπους που έχουν χρόνια να μπουν σε τάξη ή δεν έχουν μπει ποτέ, ώστε να μείνουν κενές οι θέσεις για να μεταταχθούν οι υπάλληλοι της ολυμπιακής που στο μεταξύ πληρώνονται όλα αυτά τα χρόνια κανονικά.
Φανταστείτε σε τι κράτος ζούμε και πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση των παιδιών μας!

Morchelina
05-06-11, 11:40
Θα συμφωνήσω μαζί σου για το επίπεδο των καθηγητών ξένων γλωσσών στα σχολεία γιαυτό απογοητεύτηκα πάρα πολύ που 3 χρόνια γαλλικών πήγαν στράφι και μόνο φέτος έκαναν κάτι. Δυστυχώς η είδηση ότι η διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσα στο λύκειο δεν θα συνεχιστεί βάζει την ταφόπλακα για κάθε ελπίδα να μάθουν τα παιδιά τα βασικά μιας 2ης ξένης γλώσσας.

Για το μάθημα του σχολείου, στα Αγγλικά ο μικρός μου ενώ δεν πήγαινε φροντιστήριο έγραφε στα τεστ καλύτερα από τα παιδιά που πήγαιναν 2η χρονιά φροντιστήριο. Λυπάμαι που δεν τα βλέπει το υπουργείο αυτά. Αγγλικά επιβάλλεται να διδάσκονται κάθε μέρα και 2η ξένη γλώσσα 3 φορές την εβδομάδα και μετά να κάνει το παιδί την επιλογή του αν θέλει τις ξένες γλώσσες για βασικό μάθημα στο γυμνάσιο-λύκειο. Τα Αγγλικά επιβάλλονται γιατί χωρίς αυτά δεν έχεις πρόσβαση στην πληροφορία. Τι να βρεις στο ελληνικό ίντερνετ;

kinkajoujou
05-06-11, 12:17
εγώ αναρωτιέμαι, γιατί τέτοια πρεμούρα για δεύτερη γλώσσα σε τόσο μικρή ηλικία; δεν νομίζω ότι γίνεται κάτι τέτοιο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες π.χ.

Το να μάθουν αγγλικά είναι απαραίτητο, αλλά η δεύτερη γλώσσα δια της επιβολής σε όλα τα παιδάκια δεν βλέπω τι σκοπό εξυπηρετεί. Εκτός κι αν στόχος μας είναι απλά να τη διδάσκονται για να λένε μετά ότι έμαθαν 2-3 λέξεις. Μήπως τζάμπα παραφορτώνουμε τα παιδιά;

Morchelina
05-06-11, 12:42
Όχι σε όλες τις χώρες. Π.χ. Γαλλία ξεκινάν 1η ξένη γλώσσα στην έκτη δημοτικού. Αλλά δεν εννοώ να τη μάθουν αλλά χαλαρά να μπαίνουν στο πνεύμα και μιας π.χ. λατινογενούς γλώσσας και αν κάνουν 8 χρόνια Γαλλικά κάτι θα μάθουν από γλώσσα, κουλτούρα, κλπ. Γιατί οι δασκάλες των ξένων γλωσσών πλέον έχουν ταξιδέψει/ζήσει σε αυτές τις χώρες και μεταφέρουν και κάποιες εικόνες/μηνύματα από μία άλλη χώρα. Τώρα στις σκανδιναβικές χώρες δεν γνωρίζω τι κάνουν με δεύτερη ξένη γλώσσα αλλά στα Αγγλικά δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε σημείο να κάνουν και μαθήματα σχολείου στα Αγγλικά. Τι να κάνουμε; Πώς το είπε ο μεγάλος; Είμαστε έθνος ανάδελφο και εσωστρεφές να συμπληρώσω.

Τι κάνεις τέτοια ώρα; Νύχτα δεν έχετε; Ή είσαι στην πατρίδα;

Λάρα_Κροφτ
05-06-11, 12:46
Είναι επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν 2 άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες πέραν της μητρικής και εφαρμόζεται ή θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες. Μάλιστα στην Ελλάδα τα χρήματα για την διδασκαλία στο δημοτικό της β' ξένης γλώσσας στο μεγαλύτερο μέρος τα διέθετε μέχρι φέτος η ΕΕ μέχω του ΕΣΠΑ. Μάλιστα επειδή έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι σε όσο μικρότερη ηλικία ξεκινάει κανείς τόσο πιο εύκολα μαθαίνει μια γλώσσα προτείνεται η πρώιμη εκμάθηση. (Δες τους συνδέσμους που έχω αναρτήσει πιο πάνω σχετικά με αυτά.)
Από εκεί και πέρα στο σχολείο δεν είναι δα και τόσο ζόρικα τα πράγματα, το μάθημα γίνεται περισσότερο για ευαισθητοποίηση στην κουλτούρα της άλλης χώρας και τη γλώσσα της και την εκμάθηση κάποιων βασικών επικοινωνίας και μάλιστα με παιχνιώδη τρόπο. Αλλά πάντα λέμε ότι όλα εξαρτώνται και από το δάσκαλο.
Πάντως τελικά αυτό που διαπιστώνω καθημερινά ως εκπαιδευτικός είναι ότι δε βγαίνει άκρη. Άλλοι γονείς παραπονιούνται ότι δεν προχωράμε αρκετά, άλλοι ότι τα παιδιά παραφορτώνονται, άλλοι δε θέλουν δουλειά για το σπίτι και άλλοι ρωτάνε γιατί τους βάζω πολύ λίγα, άλλοι θα ήθελαν να γνωρίζει το παιδί όσες πιο πολλές γλώσσες γίνεται, άλλοι θεωρούν ότι τα αγγλικά φτάνουν, εξαρτάται τι μέλλον φαντάζεται ή έχει προετοιμάσει κανείς για το παιδί του και σίγουρα και από την ατομική περίπτωση κάθε παιδιού. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δικά μας παιδιά έχουν το πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα ταυτόχρονα να έχουν την ελληνική ως μητρική που δε μιλιέται πουθενά αλλού στον κόσμο και δεν είναι το ίδιο με πχ τα Γαλλάκια ή τα Γερμανάκια που η γλώσσα τους είναι διεθνής.

kinkajoujou
05-06-11, 12:47
Όχι σε όλες τις χώρες. Π.χ. Γαλλία ξεκινάν 1η ξένη γλώσσα στην έκτη δημοτικού. Αλλά δεν εννοώ να τη μάθουν αλλά χαλαρά να μπαίνουν στο πνεύμα και μιας π.χ. λατινογενούς γλώσσας και αν κάνουν 8 χρόνια Γαλλικά κάτι θα μάθουν από γλώσσα, κουλτούρα, κλπ. Γιατί οι δασκάλες των ξένων γλωσσών πλέον έχουν ταξιδέψει/ζήσει σε αυτές τις χώρες και μεταφέρουν και κάποιες εικόνες/μηνύματα από μία άλλη χώρα. Τώρα στις σκανδιναβικές χώρες δεν γνωρίζω τι κάνουν με δεύτερη ξένη γλώσσα αλλά στα Αγγλικά δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε σημείο να κάνουν και μαθήματα σχολείου στα Αγγλικά. Τι να κάνουμε; Πώς το είπε ο μεγάλος; Είμαστε έθνος ανάδελφο και εσωστρεφές να συμπληρώσω.

Τι κάνεις τέτοια ώρα; Νύχτα δεν έχετε; Ή είσαι στην πατρίδα;

επαναπατρίστηκα για να ξεκαλοκαιριάσω, σαν τα πρόβατα κι εγώ ;)

για τα αγγλικά δεν το συζητώ, επιβάλλεται! αλλά τώρα να επιβάλλεις σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως να μάθουν γαλλικά ή γερμανική ή οτιδήποτε χωρίς να υπάρχει λόγος και χωρίς να τα ρωτάς αν το θέλουν, δεν είναι λίγο υπερβολή; να ήταν επιλεγόμενο μάθημα να το καταλάβω (αντί καλλιτεχνικών ή μουσικής π.χ.).

Λάρα_Κροφτ
05-06-11, 13:01
Γενικά συμφωνώ ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι πιο "α λα καρτ" στα σχολεία. Ας πούμε εγώ θα ήθελα να έχω την επιλογή αντί για θρησκευτικά και θεατρικό παιχνίδι να κάνει περισσότερες ξένες γλώσσες.
Σίγουρα πάντως με τις τελευταίες αποφάσεις περί ξένων γλωσσών το υπουργείο δε φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της ευελιξίας και του εκδημοκρατισμού του σχολικού προγράμματος.

Morchelina
05-06-11, 13:19
επαναπατρίστηκα για να ξεκαλοκαιριάσω, σαν τα πρόβατα κι εγώ ;)

για τα αγγλικά δεν το συζητώ, επιβάλλεται! αλλά τώρα να επιβάλλεις σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως να μάθουν γαλλικά ή γερμανική ή οτιδήποτε χωρίς να υπάρχει λόγος και χωρίς να τα ρωτάς αν το θέλουν, δεν είναι λίγο υπερβολή; να ήταν επιλεγόμενο μάθημα να το καταλάβω (αντί καλλιτεχνικών ή μουσικής π.χ.).

Πολύ χαίρομαι. Κάνε μπάνια στο παιδί να ψηθεί για τον επόμενο χειμώνα :lol:
Τι να κάνουμε; Θέλουμε δεν θέλουμε οι πόρτες της Ευρώπης μας ανοίγονται για δουλειά και σπουδές. Η Αμερική τις κρατάει ερμητικά κλειστές. Οι ξένες γλώσσες μπορεί να αποδειχθούν το πιο χρήσιμο εφόδιο του σχολικών χρόνων ιδίως για τους ανειδίκευτους. Ξαναβάζω παράδειγμα πωλήτριας σε μαγαζί ιταλικής αλυσίδας που σε επίσκεψη του ιταλού μάνατζερ με τα αγγλικά της κέρδισε θέση προϊσταμένης στο νέο μαγαζί. Πάντως από τους νότιους είμαστε οι πιο γλωσσομαθείς, by far.

vasfa
05-06-11, 15:08
Είναι επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν 2 άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες πέραν της μητρικής και εφαρμόζεται ή θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες. Μάλιστα στην Ελλάδα τα χρήματα για την διδασκαλία στο δημοτικό της β' ξένης γλώσσας στο μεγαλύτερο μέρος τα διέθετε μέχρι φέτος η ΕΕ μέχω του ΕΣΠΑ. Μάλιστα επειδή έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι σε όσο μικρότερη ηλικία ξεκινάει κανείς τόσο πιο εύκολα μαθαίνει μια γλώσσα προτείνεται η πρώιμη εκμάθηση. (Δες τους συνδέσμους που έχω αναρτήσει πιο πάνω σχετικά με αυτά.)
Από εκεί και πέρα στο σχολείο δεν είναι δα και τόσο ζόρικα τα πράγματα, το μάθημα γίνεται περισσότερο για ευαισθητοποίηση στην κουλτούρα της άλλης χώρας και τη γλώσσα της και την εκμάθηση κάποιων βασικών επικοινωνίας και μάλιστα με παιχνιώδη τρόπο. Αλλά πάντα λέμε ότι όλα εξαρτώνται και από το δάσκαλο.
Πάντως τελικά αυτό που διαπιστώνω καθημερινά ως εκπαιδευτικός είναι ότι δε βγαίνει άκρη. Άλλοι γονείς παραπονιούνται ότι δεν προχωράμε αρκετά, άλλοι ότι τα παιδιά παραφορτώνονται, άλλοι δε θέλουν δουλειά για το σπίτι και άλλοι ρωτάνε γιατί τους βάζω πολύ λίγα, άλλοι θα ήθελαν να γνωρίζει το παιδί όσες πιο πολλές γλώσσες γίνεται, άλλοι θεωρούν ότι τα αγγλικά φτάνουν, εξαρτάται τι μέλλον φαντάζεται ή έχει προετοιμάσει κανείς για το παιδί του και σίγουρα και από την ατομική περίπτωση κάθε παιδιού. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δικά μας παιδιά έχουν το πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα ταυτόχρονα να έχουν την ελληνική ως μητρική που δε μιλιέται πουθενά αλλού στον κόσμο και δεν είναι το ίδιο με πχ τα Γαλλάκια ή τα Γερμανάκια που η γλώσσα τους είναι διεθνής.

Συμφωνω με ολες τις αποψεις που ακουστηκαν και φυσικα με τη συναδελφο Lara Kroft. Και βεβαια ηθελα και εγω να προσθεσω, αλλα με προλαβε η Lara, οτι ειμαστε ατυχοι σαν εθνος η γλωσσα μας να μη χρησιμευει πουθενα στην αγορα εργασιας και για να ανταποκριθουμε πρεπει να μαθαινουμε 2 τουλαχιστον ξενες γλωσσες, και φυσικα ειναι καλυτερα να τις μαθαινουμε μικροι οταν το μυαλο ειναι πιο ξεκουραστο. Ομως εδω μονο καλες προθεσεις ειμαστε- και αυτες τις εχουν μονο οι εκπαιδευτικοι θα ελεγα, ή τουλαχιστον οι περισσοτεροι απ'αυτους- γιατι βαλομαστε απο κρατος και γονεις και απο την ππραγματικοτητα που μας περιβαλει. Ο τελικος χαμενος ειναι ο μαθητης- αν και σε προσφατες διακηρυξεις θα ηταν "πρωτα ο μαθητης"- και ο εκπαιδευτικος ξενης γλωσσας που δεν εχει μελλον, αν και κανενας εκπαιδευτικος δεν εχει μελλον πλεον!

ΒΙΚΥ
06-06-11, 20:50
υπάρχει κάποος που να έχει επαφή με κινεζικά? Να έχει κάνει το παιδί του ή να είναι εκπαιδευτικός?

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
11-07-11, 00:49
Υπαρχει καπου να μαθουμε τι γλωσσα βγηκε για το σχολειο μας?

efi21
20-07-11, 20:19
Καλησπέρα,
Εγώ δεν έχω παιδιά η αλήθεια να λέγεται αλλα έρχομαι σε επαφή σχεδόν καθημερινα καθώς είναι το επάγγελμα μου(φοιτήτρια φιλολογίας ,κάνω ιδιαίτερα σε παιδιά απο 6-15 ετών)
Ως πρός τις ξένες γλώσσες θεωρώ πως τα παιδιά πρέπει απο νωρίς να μαθαίνουν παραπάνω απο μία ξένες γλώσσες γιατί είναι ενα εφόδιο που όχι μόνο θα τα βοηθήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση μελλοντικά και μάλιστα σε υψηλές θέσεις αλλα θα βοηθήσει και στην οξυδέρκεια καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα παιδιά που γνωρίζουν δύο ή και παραπάνω γλώσσες ως μητρικές έχουν την ικανότητα να σκέφτονται,να κατανοούν και να αντιλαμβάνονται πιο γρήγορα.Το πρόβλημα έρχεται κυρίως στην επιλογή των ξένων γλωσσών ...δηλαδή ποιές γλώσσες πρέπει να μάθει το παιδί για να προχωρήσει στην ζωή του και να βρεί μία καλή δουλειά ,με λίγα λόγια ποιές γλώσσες θα "ανοίξουν τις περισσότερες πόρτες"?Όλοι οι γονείς στην σημερινή εποχή γράφουν τα παιδιά τους σε δύο γλώσσες συνήθως(αγγλικά-γαλλικά,αγγλικά-γερμανικά)ή στην καλύτερη περίπτωση αγγλικά-γαλλικά και γερμανικά.Το θέμα είναι ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν αυτές τις γλώσσες τόσο αυτές θεωρούνται αυτονόητες και η αναζήτηση στρέφεται σε άτομα που γνωρίζουν γλώσσες που δεν είναι "διεθνής" όπως κινέζικα ,ιαπωνικά κτλ.Οπότε κατα την άποψη μου τα παιδιά θα ήταν καλό να συνδυάζουν την γλώσσα των αγγλικών με ισπανικά/ιταλικά/κινέζικα γιατί αυτές είναι οι γλώσσες που θα ανοίξουν τις περισσότερες πόρτες στο μέλλον.
Όλα αυτά τα εφόδια θα βοηθήσουν τα νεαρά άτομα στην ζωή τους να βρούν μία δουλειά με αποδοχές και να έχουν μία πλήρη ζωή όσο αφορά τα υλικά αγαθά.Το θέμα όμως είναι πολλές φορές οι γονείς να μην το παρακάνουν.Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς τα παιδιά να γράφονται σε φροντιστήρια αγλλικών κτλ. σε ηλικία 6 και 7 ετών.Στην ηλικία των 6 τα παιδιά μόλις που αντίκρυσαν την μικρογραφία της ανθρώπινης κοινωνίας (το σχολείο) και ακόμη ψάχνουν τον τρόπο να προσαρμοστούν στους κανόνες και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν καλεί να αναλάβουν (το καθημερινό διάβασμα,τα μαθήματα .κτλ)Ο χρόνος που συνίσταται για ένα παιδί 6-7 για να διαβάζει ημερησίως είναι μία με μιάμιση ώρα το μέγιστο(εκτός απο τις ώρες του σχολείου).Αυτή η μία ώρα μπορεί να καλύψει μόνο τα ελληνικά ..έτσι αναγκαστικά θα χρειαστεί άλλη μισή ώρα για τα αγγλικά του και άλλη μισή ώρα για κάποια άλλη γλώσσα.Βέβαια αυτό δεν θα συμβαίνει κάθε μέρα αλλα και πάλι θα είναι ένα φορτίο για το παιδί.Θεωρώ ότι οι ξένες γλώσσες είναι θεμιτό να μπούν στην ζωή του παιδιού απο τα οκτώ και ύστερα.Είναι κρίμα σε μία τόσο αθώα ηλικία όπως τα 6 να αναγκάζουμε το παιδί να κάνει τόσα πράγματα.Η ηλικία αυτή είναι καλή για να τεθουν βάσεις που θα το βοηθήσουν στην ψυχική υγεία περισσότερο όπως για παράδειγμα οι γονείς να δημιουργήσουν ένα πνεύμα ομαδικότητας στα παιδιά πράγμα που μπορεί να γίνει με εγγραφή σε αθλήματα όπως μπάσκετ,ποδόσφαιρο,βόλει.,μπαλετο κτλ.Τα αθλήματα δεν βοηθούν τα παιδιά μόνο στη διάπλαση του χαρακτήρα (κοινωνικότητα,ομαδικότητα)και στη σωματική ευεξία αλλα και στην μετέπειτα ζωή καθώς η εμπειρία μας δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα δεν παρασύρονται τόσο εύκολα απο το τσιγάρο η κυρίως απο τα ναρκώτικα γιατί πρώτον θα τους κάνουν κακό στην αθλητική τους σταδιοδρομία και δεύτερον έχουν αρκετά ενδιαφέροντα για να θελήσουν να "ξεφύγουν"απο την πραγματικότητα.
Όλα αυτά αποτελούν την προσωπική μου άποψη και κάθε άλλη άποψη είναι καλοδεχούμενη..

Ολυμπία_
25-07-11, 18:57
Αχ βρε κοριτσια, οσο διαβαζω τοσο περισσοτερο μπερδευομαι.
Η κορη μου θα παει 2α δημοτικου το Σεπτεμβριο, αλλα εχει κερδισει χρονια δηλ.θα κλεισει τα 7 το Δεκεμβριο.
Απο τον παιδικο σταθμο μαθαιναν μεσα απο το παιχνιδι καποιες λεξεις αγγλικων και στο δημοτικο που πηγαινει εκαναν απο την πρωτη και θα κανουν και στη δευτερα δυο ωρες μαθημα αγγλικων με παρομοιο τροπο.
Της αρεσουν αλλα οταν την ρωταω αν θελει να πηγαινει αγγλικα το απογευμα μου λεει οχι.Παρ' ολα αυτα συχνα μου ζητα να της λεω λεξεις στα ελληνικα για να μου τις λεει αγγλικα.
Τι να κανω? Να την αρχισω απο τη δευτερα ταξη φροντιστηριο η να το αφισω για την τριτη ?

Basilis008
26-07-11, 23:39
το παιδι πρεπει να κατακτησει πολυ καλα τους μηχανισμους της μητρικης του γλωσσας κ μετα να περσει σε 2η γλωσσα

Συμφωνώ και εγω με την Κατερίνα, γι'αυτό πιστευω οτί μετά τα 5 πρώτα χρόνια της ηλικίας του το παιδί μπορεί να ξεκινήσει 2 γλώσσα.

Ευχαριστώ.

Spin Palace Casino (http://casinodigos.gr/spin-palace-casino.html)

LA LATINA
27-07-11, 09:12
καλη μου εφη τα λες τοσο ωραια, οπως τα ελεγε ο πατερας μου σε μενα οταν ημουν μικρη
φοβαμαι οτι δεν ισχυουν ομως
καλο θα ειναι απο δω και περα να δωσουμε στα παιδια μας να καταλαβουν οτι η μορφωση δεν εχει καμια σχεση με την επαγγελματικη αποκατασταση- γνωμη μου παντα

το 1996 που τελειωσα το λυκειο ειχα αδεια διδασκαλιας αγγλικων και ισπανικων, και μιλουσα πολυ καλα γαλλικα και ιταλικα (με πτυχια), επισης γνωριζα υπολογιστες (με χαρτια)
δεν ειχε τοτε τοσα ατομα με ξενες γλωσσες και δη τεσσερις...

εκανα εκατο φορες χαρτια για δημοσιο, για νοσοκομεια, γι αατυνομια, τιποτα
βρηκα δουλεια σε φρονιστηριο με 3,60....
ουτε τη σουπερ δουλεια που μου λεγανε, ουτε τιποτα....

χαιρομαι που τουλαχιστον θα βοηθησω τα παιδια μου να μαθουν....

Little Monkey
22-09-11, 02:26
Η κορη μου θα παει 2α δημοτικου το Σεπτεμβριο, αλλα εχει κερδισει χρονια δηλ.θα κλεισει τα 7 το Δεκεμβριο.
Απο τον παιδικο σταθμο μαθαιναν μεσα απο το παιχνιδι καποιες λεξεις αγγλικων και στο δημοτικο που πηγαινει εκαναν απο την πρωτη και θα κανουν και στη δευτερα δυο ωρες μαθημα αγγλικων με παρομοιο τροπο.
Της αρεσουν αλλα οταν την ρωταω αν θελει να πηγαινει αγγλικα το απογευμα μου λεει οχι.Παρ' ολα αυτα συχνα μου ζητα να της λεω λεξεις στα ελληνικα για να μου τις λεει αγγλικα.
Τι να κανω? Να την αρχισω απο τη δευτερα ταξη φροντιστηριο η να το αφισω για την τριτη ?
Να το αφήσεις για την τρίτη, ασυζητητί! Για τους παραπάνω λόγους.

Δες και εδώ που συζητάμε το ίδιο θέμα: http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=29102

Little Monkey
22-09-11, 02:29
το 1996 που τελειωσα το λυκειο ειχα αδεια διδασκαλιας αγγλικων και ισπανικων, και μιλουσα πολυ καλα γαλλικα και ιταλικα (με πτυχια), επισης γνωριζα υπολογιστες (με χαρτια)
δεν ειχε τοτε τοσα ατομα με ξενες γλωσσες και δη τεσσερις...

εκανα εκατο φορες χαρτια για δημοσιο, για νοσοκομεια, γι αατυνομια, τιποτα
βρηκα δουλεια σε φρονιστηριο με 3,60....
ουτε τη σουπερ δουλεια που μου λεγανε, ουτε τιποτα....

Είναι λίγες οι σούπερ δουλειές που θέλουν ξένες γλώσσες, κακά τα ψέμματα. Το έχω ψάξει κι εγώ, αλλά τζίφος. Βασικά για να βρεις μια καλή δουλειά, είναι αρκετό να ξέρεις τέλεια αγγλικά και ίσως άλλη μια γλώσσα (Γερμανικά, Γαλλικά ή κάποια άλλη αναλόγως το αντικείμενο) -- εκτός αν σκοπεύεις να πας προς Βέλγιο μεριά και να εργαστείς στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ.

marilu
22-09-11, 09:23
Εγώ πάντως μετά απο τόσα χρόνια σε γραφεία και γενικά στην αγορά εργασίας, βλέπω πως αν ξέρεις μια σπάνια ξένη γλώσσα, π.χ. Κινέζικα, Ρώσικα, αραβικά κλπ. ειναι πιο εύκολο να βρεις δουλειά και καλοπληρωμένη μάλιστα!

ksena
22-09-11, 10:59
Angy,

Επειδή διδάσκω Αγγλικά, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα από πολύ μικρή ηλικία (εννοείται προφορικά και πάντα μέσα από διαδραστικά παιχνίδια) διότι σε μικρή ηλικία ο εγκέφαλος των παιδιών έχει τέραστια δυνατότητα να απορροφά και να μιμείται.
Αυτό άλλωστε συμβαίνει στα παιδιά δίγλωσσων οικογενειών (όπως ήταν και η δική μου). Μεγαλώνουν σ'ένα περιβάλλον όπου χρησιμοποιούνται δύο γλώσσες στην επικοινωνία.

Εχω και παιδιά που "ρουφάνε" κυριολεκτικά όσα μαθαίνουν. Οχι μόνο τη χρήση της γραμματικής, αλλά και την προφορά. Προφέρουν τη γλώσσα με σωστή προφορά και αβίαστα.

Οπότε, συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο αυτό. Μην τα πιέζουμε αν βλέπουμε ότι δυσκολεύονται.


Γενικά, συμφωνώ με την άποψη της Angy. Αυτό που θα ήθελα όμως να διευκρινίσω είναι το ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που αρχίζουν μια ξένη γλώσσα από πολύ μικρή ηλικία στην ουσία δεν έχουν κανένα προβάδισμα σε σχέση με τα παιδιά που αρχίζουν αργότερα. Και αυτό ακριβώς για τον λόγο που αναφέρει η Angy - σε τόσο μικρή ηλικία δεν μπορούν να κάνουν και πολλά δύσκολα πράγματα. Ο τομέας στον οποίο μπορούν να γίνουν καλύτεροι από τα παιδιά που άρχισαν σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ακριβώς η προφορά.
Δίγλωσσα παιδιά είναι κάτι άλλο, δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε γιατί τη γλώσσα δεν την ακούν μόνο στην τάξη, δεν πρόκειται για εκμάθηση αλλά για την απόκτηση της δεύτερης μητρικής γλώσσας. Και πάλι και σ'αυτή την περίπτωση οι δύο μητρικές γλώσσες δεν είναι ίδιες - το παιδί συνήθως είναι λίγο πιο καλό σε μια από τις δύο γλώσσες΄.

maria_t
22-09-11, 12:48
Σχετικά με τη ξένη γλώσσα (αγγλικά) σε μικρή ηλικία, ένας ακόμη λόγος για μένα να τη ξεκκινήσω από νωρίς στα παιδιά είναι το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό οικογενειακώς (έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα). Σε αυτή την περίπτωση το παιδί πρέπει από νωρίς να έχει ακούσματα, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί ευκολότερα στη ξένη χώρα...

Little Monkey
22-09-11, 16:15
Αυτό που θα ήθελα όμως να διευκρινίσω είναι το ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που αρχίζουν μια ξένη γλώσσα από πολύ μικρή ηλικία στην ουσία δεν έχουν κανένα προβάδισμα σε σχέση με τα παιδιά που αρχίζουν αργότερα.
Έτσι είναι. Προσωπικά έχω αμφιβολίες και για την προφορά, δηλ. δεν πιστεύω ότι αν ξεκινήσεις νωρίτερα μια ξένη γλώσσα θα έχεις καλύτερη προφορά από αυτόν που την ξεκίνησε αργότερα. Άλλοι είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απόκτηση σωστής προφοράς: η προφορά του δασκάλου, το καλό αυτί του μαθητή, η σωστή διδασκαλία κ.λπ.

Να το πω και αλλιώς. Αν ο δάσκαλός σου προφέρει το love = λοβ, είτε ξεκινήσεις αγγλικά σε ηλικία 5 χρονών, είτε ξεκινήσεις στα 25, πάλι λάθος θα το λες.

hara pallini
25-09-11, 02:58
Σχετικα με το θεμα και εντελως ασχετα απο το εκπαιδευτικο μας συστημα, εχω καταληξει στα εξης

1.Η πολυγλωσσια ήταν καλή ήταν... Με αλλα λογια, οπως μας επιβληθηκε, δηλ για πολιτικο-οικονομικους λογους και μονο,ετσι περασε κι εφυγε, αφου τα ινστιτουτα και τα ξενα πανεπιστήμια μας εφαγαν ολα τα λεφτα και ουσιαστικα συντελεσαν στο να αφησουμε την ελληνικη γλωσσα εντελως στην αφανεια... Στο περασμα της ομως αφησε απειρους γλωσσομαθεις και διδασκοντες ξενων γλωσσων χωρις αντικείμενο εργασιας, αφου στην ελληνικη επικρατεια τουλαχιστον δεν εχουν απολυτως κανενα αντικρυσμα (ουτε και αν ακομα θες να μπεις σε εργασιακή εφεδρεία!!!), περαν της μιας γλωσσας, που μας εχει καταταξει στην συνομωταξία των ανοήτων και τη θεωρούμε και αυτονόητη, τρομαρα μας...

2. Το γεγονος οτι μια τοσο απλοικη και ευκολη γλωσσα-σε σχεση παντα με τη μητρικη μας- οπως τα αγγλικά, ειναι υποχρεωτικη ως 1η ξενη γλωσσα, μας αποδεικνυει οτι εκ των ανω ειαι στοχευμενο το να μας μεταδωσουν μια απλοικη γλωσσα και μαζι με αυτην και εναν απλοικο τροπο σκεψης, γιατί ετσι τους βολευει...

3. Υπαρχει μεγαλο ποσοστο μαθητων που εμαθε με παιγνιωδη τροπο και διαδραστικα και απο την προσχολικη ηλικια ακομη και παρολα αυτα τα μισει τα αγγλικα, γιατι πολυ απλα δεν του μιλανε στη λογικη του και επειδη πολυ απλα βαριεται να μαθαινει καθε χρονο τα ιδια και τα ιδια, μονο και μονο επειδη ετσι εχουν σχεδιαστει τα αναλυτικα προγραματα των φροντιστηριων για μα εισπρατουν λιγα λιγα τα διδακτρα για μια δεκαετια και να περιοριζουν τον χρονο εκμαθησης των υπολοιπων γλωσσων στα 4 χρονια με το ζορι, που πραγματικα απαιτουν περισσοτερο χρονο απο τα αγγλικα λογω της πολυπλοκοτητας και του πλουτου τους.

3. Σιγουρα η πρωιμη εκμαθηση ανοιγει οριζοντες,γι αυτο και τα διγλωσσα παιδια λαμβανοντας διπλα ερεθισματα γινονται και εξυπνοτερα.Το θεμα ειναι οτι η αγγλικη σαν πρωτη ξενη γλωσσα δεν εξυπηρετει ακριβως αυτους τους στοχους, οπως αναφερθηκε... Επισης η 2η ξενη γλωσσα θα επρεπε να απεχει τουλαχιστον 2 χρονια απο τν προηγουμενη. Σε καθε περιπτωση η εκμαθηση της γραφης στα ελληνικα θα πρεπε να θεωρειται δεδομενη.

4. Η προφορα ειναι θεμα ηλικιας, αλλα και ταλεντου. Ο καλυτερος χρηστης μιας γλωσσας μπορει να εχει την πιο κακή προφορα.

Ισως εχετε ενστασεις. Χαρα μου να τις διαβασω.

Σημ.Γνωριζω σε διαφορετικα επιπεδα γερμανικα,αγγλικα,ισπανικα και γαλλικά.

ksena
25-09-11, 12:54
little monkey, δε θα μπαίνω σε συζητήσεις πόσο απλοϊκή και εύκολη είναι η αγγλική γλώσσα γιατί με τόσες γλώσσες που γνωρίζεις καταλαβαίνεις ότι η καθεμιά απ' αυτές είναι διαφορετική και απαιτητική σε άλλο επίπεδο. Όσο εύκολη ή δύσκολη να είναι, το γεγονός ότι είναι η πρώτη ξένη γλώσσα δε νομίζω ότι σχετίζεται με τη δομή της, αλλά απλά με την πραγματικότητα - όταν συναντήσεις κάποιο ξένο, το πιο πιθανό είναι αν ξέρει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, αυτή θα είναι τα αγγλικά, έστω και μερικές λέξεις.
Άλλο γεγονός είναι ότι παρόλο που πολύ μαθαίνουν αγγλικά για χρόνια, δεν τα έμαθαν ποτέ τόσο καλά.
Και όπως είπες για τη σωστή προφορα - αυτή εξαρτάται και από τον καθηγητή. Μια φίλη μου, φυσική ομιλήτρια αγγλικών, άρχισε να διδάσκει σ'ένα φροντιστήριο και λέει για την άλλη δασκάλα (Ελληνίδα) ότι έχει τόσο χάλια προφορά (δεν είπε ότι δεν ξέρει γραμματική) ότι δυσκολεύεται να την καταλάβει. :(

neraida11
25-09-11, 16:00
διεθνώς η προφορα δεν εχει και τοσο μεγαλη σημασια οσο η σωστη χρηση της ξενης γλώσσας. Αλλωστε Αμερικανοι-Αγγλοι -Αυστραλοι πιθανων να μην καταλαβαινονται μεταξύ τους οπως εμεις αν παμε στην Κύπρο προσεχουμε πολύ για να καταλαβουμε τα ελληνικα

Little Monkey
25-09-11, 19:35
Ksena & neraida11, δεν θυμάμαι τι έχω ήδη πει για την προφορά των αγγλικών (γιατί έχω πει πολλά και σε αυτό το θέμα και στο άλλο για τα φροντιστήρια αγγλικών) αλλά συνοπτικά θα αναφέρω μερικά πράγματα, με κίνδυνο επανάληψης:

Τα αγγλικά είναι σαφώς μια σχετικά εύκολη γλώσσα καθώς δεν είναι κλιτή. Αυτό είναι πολύ βολικό για τον αρχάριο μαθητή αλλά και για τον προχωρημένο. Δεν είναι όμως μια απλοϊκή γλώσσα όπως νομίζουν πολλοί. Έχει μεγάλο γλωσσικό πλούτο και είναι εξαιρετικά ιδιωματική. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που λίγοι Έλληνες μιλούν άπταιστα αγγλικά. Οι άλλοι λόγοι είναι η κακή διδασκαλία ως ένα βαθμό, αλλά και η εμμονή μας να μάθουμε και να "τελειώσουμε" τη γλώσσα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ένα παιδί 12 ή 14 χρονών που παίρνει το Lower ή το Proficiency (με αρκετή παπαγαλία) και μετά δεν ξανασχολείται με τη γλώσσα, εννοείται ότι θα δυσκολεύεται να την μιλήσει σε 2 ή 5 ή 10 χρόνια - αυτό ισχύει όποια γλώσσα κι αν έχει μάθει, όχι μόνο τα αγγλικά.

Τώρα για το θέμα της προφοράς. Υπάρχουν δύο "είδη" προφοράς, το pronounciation και το accent. Το pronounciation είναι λίγο-πολύ καθορισμένο και περιγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο στα λεξικά, π.χ. αν πεις λοβ είναι λάθος, είτε μιλάς με αμερικάνικη προφορά, είτε με αγγλική, είτε με αυστραλιανή κ.λπ. Το accent είναι πιο ρευστό, σε σημείο να ακούς αγγλικά από Σκωτσέζο και να νομίζεις ότι μιλάει άλλη γλώσσα.

Είναι αλήθεια ότι πολλές καθηγήτριες αγγλικών στην Ελλάδα έχουν αισχρή προφορά (pronounciation και accent) μέχρι και παντελή ανικανότητα να μιλήσουν σωστά αγγλικά {ακόμα θυμάμαι την καθηγήτρια αγγλικών στο σχολείο που πρόφερε τη λέξη developing ως ντεβελόπιν} αλλά συνήθως αυτές διδάσκουν περισσότερο γραμματική, οπότε σχετικά μικρό το κακό.

Οι λόγοι που τα αγγλικά έγιναν διεθνής γλώσσα είναι πολλοί και ποικίλοι. Ένας από αυτούς είναι η ευκολία εκμάθησης (εύκολη γραμματική) που επιτρέπει στον αρχάριο να μιλήσει τη γλώσσα επαρκώς σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάλογα με άλλες γλώσσες. Άλλος λόγος είναι η ευπλαστότητα της γλώσσας που επιτρέπει τη συνεχή δημιουργία νέων λέξεων και φράσεων και ανέχεται την διαφοροποίηση στην προφορά (πράγμα που δεν συμβαίνει π.χ. με τα γαλλικά). Ήδη από πριν 20 χρόνια που δίδασκα αγγλικά, υπήρχε η ορολογία Ιnternational English, δηλαδή η αποδοχή της ομιλίας των αγγλικών με pronounciation και accent πολύ διαφορετικό από των native speakers. Αυτή η τακτική διευκολύνει τον μαθητή αλλά και τον καθηγητή και ενθαρρύνει τον μη χρήστη της γλώσσας να τη μάθει και να την χρησιμοποιήσει. Αντιθέτως, οι Γάλλοι ακολούθησαν την αντίθετη τακτική, που δέχεται ότι Γαλλικά είναι μόνο αυτά που μιλιούνται στη Γαλλία. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Γάλλοι έχουν μια πολύ αμιγή γλώσσα και οι ξένοι που την μιλάνε συνήθως τη μιλάνε πολύ καλά. Δυστυχώς οι ξένοι που τη μιλάνε είναι πλέον πολύ λιγότεροι από αυτούς που μιλάνε Αγγλικά, ακόμα και σε χώρες παραδοσιακά γαλλόφωνες, όπως η Ελλάδα.

Δεν ξέρω πόσες είσαστε αρκετά μεγάλες για να θυμάστε τι γινόταν στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών κατά την δεκαετία του 70 και μέχρι τα μέσα περίπου του 90. Τότε υπήρχαν ελάχιστα φροντιστήρια ιταλικών, γερμανικών, ισπανικών κ.λπ. στην Ελλάδα και οι επιλογές ήταν αγγλικά-γαλλικά τόσο στο σχολείο όσο και εξωσχολικά. Μέχρι περίπου τα τέλη του 80 υπήρχαν πάρα πολλά παιδάκια που μάθαιναν γαλλικά, τα περισσότερα ως δεύτερη ξένη γλώσσα αλλά και αρκετά ως πρώτη. Θυμάμαι τάξεις γαλλικών με 20 μαθητές, άπιαστο όνειρο αυτό πια!! Οι δε καθηγήτριες συνήθως ήταν άψογες, σίγουρα πολύ καλύτερες στο σύνολό τους από τις καθηγήτριες αγγλικών.

Το πρόβλημα ήταν ότι τα γαλλικά είναι δύσκολα (είναι κλιτά, έχουν χαρακτηριστική προφορά) και η επιρροές μας από τη Γαλλία μηδαμινές (εννοώ από άποψη κινηματογράφου, τηλεόρασης, μουσικής κ.λπ.). Παράλληλα, στις εξετάσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου, έδιναν τέτοια έμφαση στη σωστή προφορά που σταματούσαν παιδιά την ώρα της εξέτασης και τα έβαζαν να επαναλάβουν τις λέξεις σωστά (πολύ αποκαρδιωτικό ειδικά για έφηβους που μάθαιναν γαλλικά με το ζόρι). Έτσι τα περισσότερα παιδιά άρχισαν να στρέφονται στα αγγλικά και να σταματάνε τα γαλλικά πολύ νωρίς. Από τη στιγμή δε που άρχισαν να ξεπετάγονται φροντιστήρια γερμανικών και ιταλικών, η έξοδος από τα φροντιστήρια γαλλικών ήταν μαζική. Όλα αυτά έγιναν ερήμην της επίσημης πολιτικής του κράτους, που τότε ήταν τα μισά παιδιά να μαθαίνουν αγγλικά στο σχολείο και τα μισά γαλλικά. Τέτοια ήταν η αδιαφορία των παιδιών για τα γαλλικά, που ακόμα κι αυτά που έκαναν γαλλικά στο σχολείο, δεν πήγαιναν φροντιστήριο γαλλικά (όπως γίνεται κατά κόρον με τα αγγλικά αλλά και με άλλα μαθήματα) αλλά απλά αποδέχονταν ότι στο μάθημα αυτό θα έπαιρναν χαμηλούς βαθμούς. Το πολύ πολύ να έπαιρναν μια κοπέλα στο σπίτι να τα διαβάζει για να μην πηγαίνουν τελείως απροετοίμαστα στο σχολείο.

Χαρά, όπως θα κατάλαβες διαφωνώ μαζί σου σε αρκετά σημεία :-) αλλά θέλω να σταθώ περισσότερο σε αυτό που λες για τα προγράμματα των φροντιστηρίων. Τα φροντιστήρια σε μεγάλο βαθμό πράττουν με βάση αυτό που ζητάνε οι γονείς. Π.χ. τα τμήματα pre-junior δημιουργήθηκαν όταν άρχισαν γονείς να φέρνουν πρωτάκια 5 χρονών στο φροντιστήριο και να ρωτάνε αν μπορούν να ξεκινήσουν αγγλικά. Παλιότερα τα παιδάκια ξεκινούσαν αγγλικά στην Γ' ή Δ' Δημοτικού, μετά έγινε Β' Δημοτικού, μετά Α'... και μετά έγιναν μόδα τα τμήματα pre-junior! Ο λόγος που οι άλλες γλώσσες περιορίστηκαν στα 4 χρόνια εκμάθησης είναι επειδή τα παιδιά ξεκινούσαν γερμανικά, ιταλικά κ.λπ. συνήθως στην Ε' ή ΣΤ' Δημοτικού και οι γονείς ήθελαν να έχουν τελειώσει (και με πτυχία!) πριν την Γ' Γυμνασίου. Από παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής άποψης, 4 χρόνια είναι αρκετά για να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα εφόσον τη διδάσκεται αρκετά εντατικά αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν μια γλώσσα την ξεκινάς σε ηλικία 6 χρονών, εννοείται ότι δεν μπορείς να την έχεις μάθει μέχρι τα 10. Αυτό ισχύει για όλες τις γλώσσες.

Δεν υπάρχουν "εύκολες" και δύσκολες γλώσσες, ούτε απλοϊκές ή πολύπλοκες (εκτός των Esperanto). Από την πλευρά του ξένου μαθητή, άλλες γλώσσες είναι εύκολες στην αρχή και δυσκολεύουν αργότερα (π.χ. αγγλικά) και άλλες είναι το αντίστροφο (π.χ. γαλλικά). Γλωσσικό πλούτο έχουν όλες οι γλώσσες, απλά είναι διαφορετικού είδους.

Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνι και ευχαριστώ θερμά όσους άντεξαν να το διαβάσουν όλο! :oops:

bagira
27-09-11, 02:52
Γιατί θεωρείτε τόσο δεδομένο το ιδιαίτερο μάθημα είτε στο σπίτι είτε στο φροντιστήριο για την εκμάθηση μιας γλώσσας? Εγώ τελείωσα Γερμανικό σχολείο και εκτός από τα μαθήματα μέσα στο σχολείο (Αγγλικά ξεκινήσαμε στην 5η Δημοτικού) δεν έκανε κανένα παιδί ιδιαίτερα. Το όλο σύστημα στα ελληνικά σχολεία μου φαίνεται τόσο λάθος.

Το ίδιο σκοπεύω να κάνω και με την κόρη μου που πηγαίνει τώρα 4. Δημοτικού στο Δημόσιο. Επειδή είμαι αντίθετη στον τρόπο εκμάθησης που μας επιβάλλουν έχω αποφασίσει ότι το παιδί μου δεν θα κάνει ιδιαίτερα σε κανένα μάθημα, τον ελεύθερο της χρόνο θα τον επενδύσουμε καλύτερα.

Από τους δασκάλους έχω την απαίτηση να την διδάξουν μέσα στο σχολείο σωστά και από την κόρη μου να διαβάζει μόνη της και υπεύθυνα. Φταίμε και εμείς οι γονείς αν δεν απαιτούμε τα παιδιά μας να διδάσκονται με επάρκεια μέσα στο σχολείο. Οι δάσκαλοι δεν προσπαθούν ίσως αρκετά γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά θα πάνε μετά στο φροντιστήριο να μάθουν, οπότε η ευθύνη της εκμάθησης δεν είναι δική τους, και τα παιδιά μας μαθαίνουν να αναλαμβάνει κάποιος άλλος την ευθύνη της μελέτης τους και να μην προσπαθούν μόνα τους.

Με όλα τα (πολύ)μέσα που διαθέτουμε δεν θα'πρεπε να χρειάζονται ιδιαίτερα/φροντιστήρια. Υπάρχουν και διαδραστικά προγράμματα για τον υπολογιστή και μέσα από την μουσική, από τα τραγούδια στα Αγγλικά, μπορούν να μάθουν και επιπλέον λεξιλόγιο και (αν όχι σωστή, έστω Αγγλόφωνη) προφορά. Μέχρι τώρα η κόρη μου είναι από τις καλύτερες μαθήτριες και στα Αγγλικά αν και είναι από τα λίγα παιδιά (μπορεί και το μοναδικό....) που δεν κάνει ιδιαίτερα.

Θα' θελα την γνώμη σας, ιδιαίτερα από εσάς τους εκπαιδευτικούς.

Morchelina
27-09-11, 09:12
Επειδή έχω περάσει από την εμπειρία των ξένων γλωσσών στο δημοτικό με την κόρη μου και τώρα την ξαναπερνάω έχοντας το γιο μου στην Δ' δημοτικού. Το σχολείο του είναι στα πρότυπα οπότε πέρισυ έκανε 4 ώρες Αγγλικά στο σχολείο και το βιβλίο ήταν το Zoom1. Και η κόρη μου προ πενταετίας είχε το ίδιο βιβλίο στην Γ. Και τα δύο παιδιά τα πήγαν μια χαρά στα αγγλικά στην Γ'. Δυστυχώς στην Δ' δεν συνεχίζουν την ίδια σειρά αλλά παίρνουν το βιβλίο του Οργανισμού και ξαναρχίζουν Αγγλικά σχεδόν από την αρχή. Γενικά τα βιβλία Αγγλικών του Οργανισμού είναι ελαφρώς απαράδεκτα με πολύ αργούς ρυθμούς και το μάθημα δεν προχωράει ούτε στο γυμνάσιο. Δηλ. το αυτονόητο ότι με 4 χρόνια Αγγλικά στο δημοτικό και 6 στο γυμνάσιο/λύκειο το παιδί μαθαίνει Αγγλικά δεν το βλέπω να υλοποιείται γιατί η κόρη μου πάει Γ' γυμνασίου φέτος. Οπότε τα αγγλικά της κόρης μου τα ανέλαβα εγώ και τον μικρό μου τον έγραψα φέτος στο φροντιστήριο.

Όσον αφορά τη 2η ξένη γλώσσα που στο δημοτικό μας είναι τα γαλλικά, μεγάλη πίκρα. Με την κόρη μου 2 χρόνια στο δημοτικό πέρασαν έτσι, Α' γυμνασίου αφιερώθηκε πάλι στα στοιχειώδη γιατί 2 παιδιά στην τάξη της δεν είχαν κάνει γαλλικά στο δημοτικό, Β' γυμνασίου κάτι έμαθαν αλλά αρχή Γ' γυμνασίου και ακόμη μπερδεύεται με το etre και το avoir. Δεν είναι δράμα. Δηλ. είχα μια ελπίδα ότι κάτι θα μάθει αλλά διαψεύδομαι και είναι άριστη μαθήτρια.

Όσον αφορά τα άλλα μαθήματα, το δημοτικό βγαίνει κουτσά στραβά αλλά τα αρχαία στο γυμνάσιο είναι μια δοκιμασία τόσο για το παιδί όσο και για το γονιό που θέλει να το βοηθήσει. Οπότε ενώ στο δημοτικό η κόρη μου είχε την πλήρη ευθύνη του διαβάσματός της, στο γυμνάσιο αναγκάστηκα να διαβάσουμε μαζί αρχαία και μαθηματικά και φυσική και χημεία. Στην Β' γυμνασίου όσα αρχαία δεν διάβασα μαζί της μέσα στη χρονιά τα κάναμε τώρα για να καλύψει κάποια κενά και μπορώ να πω ότι από αρχαία, που δεν έκανα εγώ στο γυμνάσιο, πάω μια χαρά.

Υπάρχουν βέβαια παιδιά όπως ο μικρός μου που δεν αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του στο διάβασμα. Αν και βελτιώνεται μπορεί να μη θυμηθεί όλα όσα έχει για την άλλη μέρα οπότε πρέπει ακόμη να τον ελέγχω αν τα έχει κάνει, χωρίς όμως να μου λέει το μάθημα γιατί απεχθάνομαι την παπαγαλία. Οπότε με τόσο διάβασμα που έχω κάθε μέρα :?, αγγλικά Lower, αρχαία, μαθηματικά, μαθήματα δημοτικού πιστεύω να καταλαβαίνεις γιατί ξεκίνησα το γιο μου φροντιστήριο στα Αγγλικά. Επίσης το βλέπω έως αδύνατο να ζοριστεί ο μικρός μου να μάθει αρχαία στο γυμνάσιο οπότε αναλόγως πόσο διάβασμα θα έχω τότε :rolleyes: μπορεί να τον στείλω φροντιστήριο.

Ντέμπορα
28-09-11, 16:39
Η Αγγλική χαρακτηρίζεται ως μια εύκολη γλώσσα κυρίως λόγω της ευκολότερης γραμματικής αλλά και του λεξιλογίου ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με άλλες γλώσσες πχ τα Γαλλικά τα οποία έχουν πιο δύσκολη γραμματική και την Ελληνική που έχει απέραντο πλούτο διαφορετικών λέξεων για το ίδιο πράγμα.
Όμως δεν είναι και τόσο εύκολη ή απλοϊκή όπως την παρουσιάζουν μερικοί. Και απόδειξη σε τούτο αποτελεί το γεγονός ότι παρότι όλοι κάνουν Αγγλικά και οι περισσότεροι τα ξεκινάνε από μικροί και ασχολούνται πολλά χρόνια με την εκμάθηση αυτής της γλώσσας ελάχιστοι μιλάνε καλά Αγγλικά.
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι μιλάνε τα αγγλικά επειδή μπορούν κουτσά στραβά να συνενοηθούν χωρίς όμως να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη γνώσσα.
Γιατί μιλάω σωστά μια γλώσσα σημαίνει χρησιμοποιώ το μεγαλύτερο μέρος του λεξιλογίου της, τη σωστή γραμματική της , χρησιμοποιώ τις φράσεις και εκφράσεις αλλά και τις κατάλληλες λέξεις που χρησιμοποιούνται από όσους την μιλούν ως μητρική τους γλώσσα και βεβαίως βεβαίως με την σωστή προφορά. Αν μια λέξη δεν την προφέρεις σωστά , όχι απλώς δεν την γνωρίζεις αλλά την κακοποιοείς κιόλας.
Για αυτό ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και ας μην υπεραπλουστεύουμε τα πάντα.:-P

Little Monkey
28-09-11, 23:54
Από τους δασκάλους έχω την απαίτηση να την διδάξουν μέσα στο σχολείο σωστά και από την κόρη μου να διαβάζει μόνη της και υπεύθυνα. Φταίμε και εμείς οι γονείς αν δεν απαιτούμε τα παιδιά μας να διδάσκονται με επάρκεια μέσα στο σχολείο. Οι δάσκαλοι δεν προσπαθούν ίσως αρκετά γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά θα πάνε μετά στο φροντιστήριο να μάθουν, οπότε η ευθύνη της εκμάθησης δεν είναι δική τους, και τα παιδιά μας μαθαίνουν να αναλαμβάνει κάποιος άλλος την ευθύνη της μελέτης τους και να μην προσπαθούν μόνα τους.
Συμφωνώ. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Για να μάθεις σωστά μια ξένη γλώσσα χρειάζεται καλός δάσκαλος και ευχέρεια εξάσκησης - πράγμα που σημαίνει μικρός αριθμός μαθητών και αρκετά συχνές διδασκαλίες. Τα βιβλία τα βάζω σε τρίτη μοίρα, γιατί ένας καλός δάσκαλος μπορεί να διδάξει και χωρίς βιβλία ή με χάλια βιβλία. Δυστυχώς δεν γίνεται να μάθεις σωστά μια γλώσσα όταν είναι 25 παιδιά στο ίδιο τμήμα και κάνετε μάθημα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, από 45 λεπτά την κάθε φορά. Απλούστατα δεν υπάρχει χρόνος. Μετά έχουμε το πρόβλημα της μεικτής ικανότητας (δηλ. παιδιά που γνωρίζουν τη γλώσσα πολύ καλά να διδάσκονται μαζί με παιδιά που δεν τη γνωρίζουν καθόλου). Αν γινόταν να χωριστούν οι μαθητές σε μικρά τμήματα ανάλογα με το επίπεδο ικανότητας, πολλά από τα προβλήματα εκμάθησης θα ξεπερνιούνταν.

Με όλα τα (πολύ)μέσα που διαθέτουμε δεν θα'πρεπε να χρειάζονται ιδιαίτερα/φροντιστήρια. Υπάρχουν και διαδραστικά προγράμματα για τον υπολογιστή και μέσα από την μουσική, από τα τραγούδια στα Αγγλικά, μπορούν να μάθουν και επιπλέον λεξιλόγιο και (αν όχι σωστή, έστω Αγγλόφωνη) προφορά.
Δυστυχώς κανένα πολυμέσο δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει ικανοποιητικά την αλληλεπίδραση μαθητή-καθηγητή. Υπολογιστές και άλλα διαδραστικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς για να υποστηρίξουν τη διδασκαλία στην τάξη, αλλά ειδικά για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας χρειάζεται επικοινωνιακή προσέγγιση που δεν μπορούμε να την έχουμε μέσω ΗΥ.

Morchelina
29-09-11, 08:13
Αν μια λέξη δεν την προφέρεις σωστά , όχι απλώς δεν την γνωρίζεις αλλά την κακοποιοείς κιόλας.


Έχεις ακούσει να μιλάνε στη Βουλή τους βουλευτές από τη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία; Ή Ινδοί και Κινέζοι που γεννήθηκαν στη ΜΒ και ζουν και εργάζονται εκεί; Εκεί να δεις προφορά. Δεν τίθεται θέμα προφοράς γιατί θεωρείται το λιγότερο σνομπισμός και το χειρότερο ρατσισμός. Θα έλεγα ότι οι Έλληνες έχουν καλή προφορά σε σχέση με άλλους νοτιοευρωπαίους.

Ντέμπορα
29-09-11, 15:37
Δεν μιλάω για τους τοπικούς ιδιωματισμούς αλλά για την προφορά της επίσημης γλώσσας κάθε χώρας. Και εγώ στην επαρχία μεγάλωσα και στην αυλή του σχολείου ή με την οικογένεια μου μιλούσαμε την τοπική διάλεκτο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξέρω πως επισήμως εκφέρονται οι λέξεις της γλώσσας μου.
Επίσης θα πρέπει κάποτε επιτέλους να καταφέρουμε να παραδεχτούμε κάποια πράγματα χωρίς να θεωρούμε ότι Όποιος έχει άλλη άποψη από εμάς είναι ρατσιστής!!!
Φυσικά υπάρχουν έλληνες με καλή προφορά και ξένοι με κακή προφορά. τι σημαίνει αυτό ?
Για κάποιον σημαίνει δεν βαριέσαι δεν πειράζει εάν δεν τα λέω και τόσο καλά υπάρχουν και άλλοι μέτριοι. Για μένα σημαίνει ότι πρέπει να βελτιωθώ για να τα πω ακόμα καλύτερα. Είναι τόσο απλό !:-P

Morchelina
29-09-11, 17:31
Επίσης θα πρέπει κάποτε επιτέλους να καταφέρουμε να παραδεχτούμε κάποια πράγματα χωρίς να θεωρούμε ότι Όποιος έχει άλλη άποψη από εμάς είναι ρατσιστής!!!

Εννοούσα ότι το αγγλικό κράτος δεν θέτει θέμα προφοράς. Δηλ. οι βόρειοι το love το λένε λοβ και το pub το λένε πουμπ και αυτό είναι άλλη προφορά πέρα από άλλες λέξεις και ιδιωματισμούς που έχουν. Ακόμη και στην τηλεόραση υπάρχουν παρουσιαστές σε εθνικά δίκτυα που έχουν την προφορά της καταγωγής τους και παρουσιάζουν ειδήσεις σε επίσημα Αγγλικά και όχι στη διάλεκτο κάποιας περιοχής. Έχοντας τόσους λαούς και τόσες αποικίες έχουν προσαρμοστεί σε πολλές προφορές. Εφόσον γίνεσαι κατανοητός δεν υψώνεται κανένα φρύδι.

Little Monkey
29-09-11, 20:40
Εφόσον γίνεσαι κατανοητός δεν υψώνεται κανένα φρύδι.
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δεν σημαίνει ότι κάθε προφορά είναι σωστή. Η ιδιωματικές προφορές σαφώς γίνονται αποδεκτές, όταν είναι ηχητικά συμβατές με τη γλώσσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε προφορά είναι αποδεκτή και ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Π.χ. η λέξη pub δεν προφέρεται παμπ όπως θα την πρόφερε ένας Έλληνας με κακή προφορά (με ανοιχτό Α), αλλά με κλειστό, που ηχητικά μοιάζει περισσότερο με το πουμπ των βόρειων. Το ίδιο ισχύει και για το love. Το ελληνικό λοβ είναι λάθος. Όσο για τα υψωμένα φρύδια, πήγαινε στην pub/παμπ και παράγγειλε μία coke/κοκ και θα δεις φρύδια και γέλια μαζί! ;)

Εν τέλει υπάρχει σωστή και λάθος προφορά, προφορά που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως ξένος και προφορά που σου επιτρέπει να κινηθείς ως ντόπιος, προφορά που δίνει την εντύπωση ότι δεν ξέρεις καλά τη γλώσσα και προφορά που απλά προκαλεί γέλιο ή σε καταστεί μη-κατανοητό. Το ίδιο ισχύει και για τη γραμματική και το συντακτικό. Μπορείς να λες "should of happened" και να σε καταλαβαίνουν ως ντόπιο που απλά δεν ξέρει καλή γραμματική, και μπορείς να λες "Thanks God" και να κάνεις κρα ότι είσαι ξένος. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ιδιωματικών φράσεων: ο Άγγλος θα πει retail therapy, ο Έλληνας θα πει shopping therapy (ενίοτε και σόπινγκ θέραπι), μιας και το άκουσε στο τραγουδάκι.

Το πόσο καλά θες να μιλάς μια γλώσσα εξαρτάται από τους λόγους για τους οποίους την μιλάς αλλά και από τους προσωπικούς σου στόχους. Από αυτή την άποψη, συμφωνώ με την Ντέμπορα: όταν θες να λες ότι μιλάς μια γλώσσα καλά, είτη τη μητρική σου είτε μια ξένη, επιβάλλεται να τη μιλάς σωστά (προφορά, γραμματική, συντακτικό) και όχι να την τσεκουρώνεις κάθε φορά που ανοίγεις το στόμα σου.

Εν πάσει περιπτώσει τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τα αγγλικά <από τις γλώσσες που έχω υπόψη μου>. Σε όλες τις άλλες γλώσσες το σωστό και το λάθος είναι πιο αυστηρά οριοθετημένα.

Morchelina
30-09-11, 20:20
Μα γιαυτό έγραψα εφόσον γίνεσαι κατανοητός. Φυσικά υπάρχει ένα μίνιμουμ στάνταρντ προφοράς που πρέπει να πληρείς αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει να μιλάς καλά τη γλώσσα παρά το αν ακούγεσαι σαν Άγγλος. Πάντως και πολύ καλή προφορά να έχεις πάντα θα ξεχωρίζεις ότι είσαι ξένος ιδίως αν είσαι νοτιοευρωπαίος ακόμη κι αν ζήσεις πολλά χρόνια εκεί. Την αγγλική προφορά την αποκτάς μόνο όταν είναι η μητρική σου γλώσσα ή γεννηθείς εκεί και καμιά φορά άριστη προφορά έχουν οι σκανδιναβοί αλλά και αυτοί πάλι κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι είναι ξένοι. Εδώ ο πρωθυπουργός μας και αναρωτιέμαι που την απόκτησε αυτή την προφορά. Δηλ. για Έλληνα καλή είναι αλλά δεν είναι 100% αμερικάνικη, ελληνίζει. Είναι διαφορετικοί οι ήχοι τους. Δεν βλέπεις τι χάλια προφορά έχουν οι Άγγλοι ακόμα και όταν μιλάνε καλά ελληνικά.

Πάντως οι Άγγλοι έχουν συνηθίσει τους ξένους και τις προφορές τους και είναι πάρα πάρα πολύ ευγενικοί για να γελάσουν με χάλια προφορά, ούτε να σε κάνουν ποτέ να αισθανθείς άσχημα. Κινέζοι, Ινδοί και Αφρικανοί που ζουν στη χώρα τους έχουν πολύ χάλια προφορά γιατί οι ήχοι της γλώσσας τους είναι τόσο διαφορετικοί αλλά όλοι μπορούν άνετα να σπουδάσουν, να δουλέψουν και να ζήσουν στην Αγγλία χωρίς καμιά διάκριση. Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι παντελώς άχρηστοι στις γλώσσες, που είναι και το θεωρούν άξιο θαυμασμού που κάποιος έκανε τον κόπο να μάθει τη γλώσσα τους σε όποιο επίπεδο και πάντα επαινούν κάθε προσπάθεια χωρίς να ακούγονται ποτέ ειρωνικοί. Πάντως έχω δει κόσμο με στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικών (πολύ κάτω του Lower) να κάνει 1-2 μήνες Αγγλικά εκεί και μετά να γίνεται δεκτός για διδακτορικό γιατί αυτό που μετράει είναι το αντικείμενο αν το ξέρεις, σου λέει τη γλώσσα θα τη μάθει, δεν δίνουν και τόση σημασία.

Little Monkey
30-09-11, 23:16
Πάντως έχω δει κόσμο με στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικών (πολύ κάτω του Lower) να κάνει 1-2 μήνες Αγγλικά εκεί και μετά να γίνεται δεκτός για διδακτορικό γιατί αυτό που μετράει είναι το αντικείμενο αν το ξέρεις, σου λέει τη γλώσσα θα τη μάθει, δεν δίνουν και τόση σημασία.
Συμφωνώ σε όλα, εκτός από αυτό το τελευταίο, γιατί εξαρτάται από το είδος των σπουδών και από την κλάση του πανεπιστημίου. Αν πας να σπουδάσεις π.χ. μαθηματικά σε πανεπιστήμιο τρίτης διαλογής, μπορεί να σε πάρουν και χωρίς αγγλικά (γιατί βασικά τους ενδιαφέρει περισσότερο το παραδάκι). Δεν είναι χαζοί, είναι πάνω από όλα έμποροι.

ΒΙΚΥ
03-10-11, 10:54
Προσωπικά πιστεύω πως όλα είναι θέμα παιδιού. Δηλαδή δεν πρέπει να πιέζουμε ένα παιδί να μάθει 4 γλώσσες εάν βλέπουμε οτι δεν "τραβάει" θα κάνουμε κακό αντι για καλό. Είναι καλύτερα να μάθει μία γλώσσα, χωρίς απαραίτητα, να είναι αγγλικά, αρκεί να του αρέσει και να καταφέρει να την μιλάει άπταιστα.
Ξεκίνησα τα Αγγλικά στην 5η Δημοτικού αλλά μου άρεσε τόσο πολύ που έκανα εντατικά τα καλοκαίρια, και διάβαζα λογοτεχνία στα Αγγλικά. Παράλληλα έκανα από την 1η Γυμνασίου Ιταλικά και Ισπανικά επειδή επίσης μου άρεσαν πολύ. Προσπάθησα για Γερμανικά & Γαλλικά αλλά τα σιχαινόμουν. Εάν είχα ξεκινήσει νωρίτερα τις ξένες γλώσσες θα είχα καταφέρει περισσότερα γιατί μετά στο Λύκειο ζορίζουν τα πράγματα και ο διαθέσιμος χρόνος για γλώσσες λιγοστεύει.
Ο γιός μου πάει 3η Δημοτικού, ξεκίνησε πέρυσι Αγγλικά, μέσα σε ένα μήνα μπορούσε να διαβάσει οποιοδήποτε άγνωστο κείμενο του δινόταν, βραβεύτηκε για την επίδοση του στο τέλος της χρονιάς,και φέτος τον πήγαν κατευθείαν στην Α senior. Μου ζήτησε από μόνος του να μάθει Κινέζικα και κάνει ιδιαίτερο 2 φορές την εβδομάδα και πάει πολύ καλά, μάλιστα λέει οτι είναι πιο εύκολα από τα Αγγλικά.
Στην τελική πρέπει να ακούμε τα παιδιά μας και να μην προβάλουμε τις δικές μας φιλοδοξίες επάνω τους.

jannis
04-10-11, 14:56
Συμφωνώ σε όλα, εκτός από αυτό το τελευταίο, γιατί εξαρτάται από το είδος των σπουδών και από την κλάση του πανεπιστημίου. Αν πας να σπουδάσεις π.χ. μαθηματικά σε πανεπιστήμιο τρίτης διαλογής, μπορεί να σε πάρουν και χωρίς αγγλικά (γιατί βασικά τους ενδιαφέρει περισσότερο το παραδάκι). Δεν είναι χαζοί, είναι πάνω από όλα έμποροι.

Σε πληροφορώ οτι αν θέλεις να σπουδάσεις μαθηματικά / μηχανολογία /φυσική κλπ στην Αμερική θα σε πάρουν και στα καλύτερα πανεπιστήμια (στον αφρο δηλαδή) - ενδεχομένως να σε πληρώνουν κιόλας αν είσαι καλός στα μαθήματα που τους ενδιαφέρει και δεν θα κολήσουν στην γλώσσα (πόσο καλά αγγλικά ξέρεις ή πόσο καλά τα μιλάς.
Επίσης όχι μόνο θα σε πάρουν για φοιτητή (πρώτο πτυχίο/ μεταπτυχιακό / διδακτορικό) αν το αξίζεις θα σε παρουν και για καθηγητη, ασχετο αν καποιος δυσκολεύεται να καταλάβει καν τις λες.

Little Monkey
04-10-11, 19:41
Σε πληροφορώ οτι αν θέλεις να σπουδάσεις μαθηματικά / μηχανολογία /φυσική κλπ στην Αμερική
Η συζήτηση που είχαμε με τη Morchelina ήταν για το τι ισχύει στα αγγλικά πανεπιστήμια. Για την Αμερική δεν γνωρίζω και συνεπώς δεν έχω γνώμη.

ElenitaG
26-02-12, 12:11
Με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού που διδάσκει τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά), γνώστη πέντε ξένων γλωσσών, αλλά και παιδαγωγού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ειδίκευση σε μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία, θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου εμπειρία και άποψη σχετικά:

Άρθρο σχετικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών (κλικ εδώ!) (http://www.irinivasilaki.com/paidiatros/showthread.php?220-%CC%FD%E8%EF%E9-%EA%E1%E9-%E1%EB%DE%E8%E5%E9%E5%F2-%E3%E9%E1-%F4%E7%ED-%E5%EA%EC%DC%E8%E7%F3%E7-%F4%F9%ED-%EE%DD%ED%F9%ED-%E3%EB%F9%F3%F3%FE%ED)

Καλή Καθαρά Δευτέρα σε όλους! :)

Missy
05-03-12, 21:51
Πολύ ενδιαφέρων θέμα!! Και εγώ πρέπει να αποφασίζω αν θα ήταν καλύτερα να στείλω την κορη μου για να μάθει άλλη γλώσσα ή να συνεχίσει με τις άλλες δραστηριότητες που της αρέσουν πολύ.
Πρέπει να δείτε αυτό, είναι φανταστικό!!! :)
http://www.youtube.com/watch?v=55_G66g02QU

jannis
07-03-12, 01:31
Φοβερός!
Για μένα όσο πιο μικρά αρχίσουν τόσο το καλύτερο. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα φορτώνουμε να τα πιέζουμε, η μάθηση στα πρωτα χρόνια πρεπει να είναι βιωματική ,φυσικη μέσα από παιχνίδι και χωρίς διαβασμα/γραφή στην αρχή.
Οχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κατάκτηση της μητρικής αλλά και τους βοηθά αναπτυξιακά - εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

Missy
07-03-12, 09:19
Εγώ είμαι από την Γερμανία οπότε τα παιδιά μου μιλάνε γερμανικά ως πρώτη γλώσσα αλλά πάνε σε ελληνικό σχολείο και όπως είπες δεν δημιουργούσε προβλήματα ούτε να μάθουνε σωστά Ελληνικά ούτε σωστά Γερμανικά. Θυμάμαι μια φορά όταν πήγαινε ή μεγάλη μου Κόρη στο νήπιο και αφού την πήγαινα μέσα στην τάξη την μίλαγα γερμανικά και ή δασκάλα της μου έλεγε να μην την μιλάω γερμανικά γιατί θα μπερδέψει και δεν θα μάθαινα καλά ελληνικά (που δεν θα έμαθε ποτέ καλά από μένα έτσι αλλιώς γιατί τα ελληνικά μου είναι … λίγο ξένα και δεν μιλάω με καλή ελληνική προφορά.) Θυμάμαι ότι είχα να συγκρατηθώ πάρα πολύ (δεν ήθελα «θέμα» με την δασκάλα της) αλλά το βρήκα απίστευτο και κρίμα ότι μία δασκάλα ήταν τόσο ΜΗΝ ενημερωμένη του θέματος των δίγλωσσων παιδιών!!

kyra
07-03-12, 10:15
Εγώ είμαι λίγο άσχετη με το θέμα αλλά νομίζω ότι αν ένα παιδί ζει στην Γερμανία, όλοι γύρω του μιλούν γερμανικά, στο σπίτι μιλάνε γερμανικά και απλά πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο (όπου πάλι εκεί το διάλειμμα γερμανικά θα μιλάνε πιθανόν), αυτό το παιδί δεν μεγαλώνει ως δίγλωσσο. Μπορεί όμως και να κάνω λάθος.....

cateyes
19-05-12, 23:45
Μήπως γνωρίζει κανείς να μου πει αν υπάρχει φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που να κάνει τάξη pre-junior στα Γαλλικά για παιδάκια Α' Δημοτικού; Στην Α' Δημοτικού, όλα τα φροντιστήρια έχουν τάξη pre-junior στα αγγλικά, αλλά κανένα στα γαλλικά.

jason9575
21-05-12, 12:51
Ένα παιδί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παιδί.
Πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, για ξεκούραση, για κοινωνικές επαφές. Τέτοιος φόρτος εργασίας σε τόσο μικρή ηλικία πιστεύω μόνο κακό μπορεί να κάνει και όχι καλό... Όπως είπε και η μουχρίτσα 2 ποστς πιο πάνω, εδώ καλά καλά δεν ξέρει τους κανόνες γραμματικής της μητρικής του γλώσσας στην ηλικία των 6 ετών, πως θα πάει να μάθει κανόνες μιας δεύτερης γλώσσας?

Απο προσωπική εμπειρία, πιστεύω πως η πιο σωστή ηλικία για να ξεκινήσει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι η τετάρτη δημοτικού, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 8 ετών...

nirma
14-06-12, 15:54
Γειά σας σε όλες

Διάβασα το θέμα και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και οι γνώμες σας πολύ χρήσιμες.

Κατάλαβα ότι γνωρίζετε πολύ καλά την παιδική ψυχολογία και τον μηχανισμό μάθησης. Γι' αυτό το λόγο θα ήθελα να με βοηθήσετε

Εχουμε αποφασίσει τον Σεπτέμβριο να φύγουμε στο εξωτερικό οικογενειακώς. Στην χώρα που πηγαίνουμε δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο. Μόνο δύο international ένα Αμερικάνικο και ένα Βρετανικο.
Τα κορίτσια μου επομένως θα πάνε σε ένα από αυτά τα δύο. Η ηλικία των κοριτσιών είναι τέσσερα και πέντε χρονών (προνήπιο και νήπιο) και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τα αγγλικά σοβαρά. Λίγα τραγουδάκια που έχουν κρατήσει δύο εκφράσεις ουσιαστικά και τίποτα παραπάνω.
Σκέφτηκα το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα εως τον Σεπτέμβρη (για δύο μήνες περίπου) να πάρω μια κοπέλα ώστε να έρθουν σε επαφή με την αγγλική γλώσσα λίγο πιο σοβαρά ώστε να μην νοιώσουν άσχημα όταν θα πάνε στο σχολείο και όλοι θα μιλάνε μια γλώσσα που αυτές δεν θα την καταλαβαίνουν.

Αν μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας και τί μου προτείνετε
Τα σκέφτομαι σωστά ή θα πρέπει να το χειριστώ διαφορετικά?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

jannis
22-06-12, 14:50
nirma δεν είμαι ειδικός αλλά σου μιλώ μόνο με βάση την προσωπική μου εμπειρία που είχα ξεκινησει πριν 2 χρονια να μαθαίνω στα παιδιά μου αγγλικά και την εμπειρία φιλων που εκαναν παρομοιες κινήσεις μ'αυτήν που θα κάνεις.
Η ιδέα να τους φέρεις από πριν σε επαφή είναι καλή - θα βοηθήσει αλλά μην σκας αν δεν τα καφερεις. Αυτό που θα κανεις στην Ελλάδα σε 2 μήνες θα το κάνεις εκει που θα πας σε 2 βδομάδες..
Στην χώρα που θα πατε μιλάνε αγγλικά? Η θα τα ακούνε μόνο στο σχολείο?

Η ιδέα της κοπελλας ειναι καλή θα εισηγούμουν native speaker
Eπισης μπορείς να προσπαθήσεις να κατεβασεις (σπαστα) τα επισοδεια του magic english της Disney (ειναι καταπληκτική ''μεθοδος'' εκμάθησης αγγλικών (αμερικάνικων) σε μικρά παιδιά -έχει γύρω στα 30, με 1/2 ώρες την ημέρα θα κάνουν πολύ διαφορά - είναι και όλοι οι αγαπημένοι τους ήρωες, αλιώς πολυ ωραία αγγλικά είναι και οι σειρές με τα little people.
Τα παιδιά αρπαζουν εύκολα τα τραγούδια - αν βρεις ενα δυο CD με ευκολα παιδικά αγγλικά τραγούδια να ακούτε στο αυτοκίνητο πχ ακόμη καλύτερα.

Αν φερεις κοπελα βαλε την να τους μαθει τα βασικά που θα χρειαστούν όταν θα πάνε σχολείο (Πως σε λένε, ποσο χρονών είναι, θέλεις να παίξουμε, μπορώ να πάω τουαλέτα,λίγο νερό σε παρακαλώ, ο τάδε με κτύπησε, κτύπησα εδώ, πονάω εδώ,....) 10-20 λέξεις / φράσεις κλειδιά - ναι γίνεται σε 2 μήνες αν ερχεται κάθε μερα.

kinkajoujou
22-06-12, 16:05
Οι ιδέες που έχεις και αυτές που σου έδωσε η jannis είναι πολύ καλές, γενικά φέρτες σε επαφή με τη γλώσσα χαλαρά και θα αποκομίσουν πολλά.

Όταν θα πάτε εκεί, θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα θα μάθουν, η δικιά μου που είναι και μικρή και δεν της μιλάμε αγγλικά μας έχει κουφάνει πολλές φορές με το να μας λέει αγγλικές λέξεις και εκφράσεις που δεν της τις έχουμε μάθει εμείς... θα πω το γνωστό κλισέ, είναι σφουγγάρια και τους είναι πολύ πολύ εύκολο να μάθουν!

mmdad
23-06-12, 14:29
Γειά σας σε όλες

Διάβασα το θέμα και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και οι γνώμες σας πολύ χρήσιμες.

Κατάλαβα ότι γνωρίζετε πολύ καλά την παιδική ψυχολογία και τον μηχανισμό μάθησης. Γι' αυτό το λόγο θα ήθελα να με βοηθήσετε

Εχουμε αποφασίσει τον Σεπτέμβριο να φύγουμε στο εξωτερικό οικογενειακώς. Στην χώρα που πηγαίνουμε δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο. Μόνο δύο international ένα Αμερικάνικο και ένα Βρετανικο.
Τα κορίτσια μου επομένως θα πάνε σε ένα από αυτά τα δύο. Η ηλικία των κοριτσιών είναι τέσσερα και πέντε χρονών (προνήπιο και νήπιο) και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τα αγγλικά σοβαρά. Λίγα τραγουδάκια που έχουν κρατήσει δύο εκφράσεις ουσιαστικά και τίποτα παραπάνω.
Σκέφτηκα το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα εως τον Σεπτέμβρη (για δύο μήνες περίπου) να πάρω μια κοπέλα ώστε να έρθουν σε επαφή με την αγγλική γλώσσα λίγο πιο σοβαρά ώστε να μην νοιώσουν άσχημα όταν θα πάνε στο σχολείο και όλοι θα μιλάνε μια γλώσσα που αυτές δεν θα την καταλαβαίνουν.

Αν μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας και τί μου προτείνετε
Τα σκέφτομαι σωστά ή θα πρέπει να το χειριστώ διαφορετικά?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Μην περιμενεις πολλα σε δυο μηνες. Εκτως αν τους μιλατε ολη μερα μονο αγγλικα. Παντως στο σχολειο θα μαθουν να επικοινωνουν μετα απο καποιο διαστημα και μετα την πρωτη χρονια θα ειναι μια χαρα.

Γιάννης74
28-08-12, 21:11
Καλησπέρα!

Έχω μερικούς προβληματισμούς τους οποίους θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:

Ο 1ος γιος μου θα πάει 4η δημοτικού. Έχει ξεκινήσει από την 2α τα Αγγλικά σε φροντιστήριο. Τα πάει περίφημα. Έχει εκπληκτική μνήμη και "βαριέται" να κάνει 3 φορές την αντιγραφή αφού τα ξέρει ήδη από το φορντιστήριο. Τώρα θέλει να πάει και Γαλλικά.
Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής:
- Είναι σωστό να ξεκινήσει Γαλλικά από την 4η (θεωρούμε δεδομένο ότι θα τα καταφέρει) ή είναι προτιμότερο να φύγουμε από το φροντιστήριο και να πάρουμε μια καθηγήτρια για ιδιαίτερα ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα τα Αγγλικά του? το φροντιστήριο είναι πάρα πολύ καλό αλλά πιστεύω ότι με ιδιαίτερα θα "πετάξει" το παιδί και πιο οικονομικά θα μας βγαίνει τελικά...

jannis
29-08-12, 10:11
Καλησπέρα!

Έχω μερικούς προβληματισμούς τους οποίους θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:

Ο 1ος γιος μου θα πάει 4η δημοτικού. Έχει ξεκινήσει από την 2α τα Αγγλικά σε φροντιστήριο. Τα πάει περίφημα. Έχει εκπληκτική μνήμη και "βαριέται" να κάνει 3 φορές την αντιγραφή αφού τα ξέρει ήδη από το φορντιστήριο. Τώρα θέλει να πάει και Γαλλικά.
Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής:
- Είναι σωστό να ξεκινήσει Γαλλικά από την 4η (θεωρούμε δεδομένο ότι θα τα καταφέρει) ή είναι προτιμότερο να φύγουμε από το φροντιστήριο και να πάρουμε μια καθηγήτρια για ιδιαίτερα ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα τα Αγγλικά του? το φροντιστήριο είναι πάρα πολύ καλό αλλά πιστεύω ότι με ιδιαίτερα θα "πετάξει" το παιδί και πιο οικονομικά θα μας βγαίνει τελικά...

αν το παιδί θέλει να προχωρησει με πιο γρηγορους ρυθμούς βάλε τον Αγγλικά ιδιαίτερα - στην τάξη είναι όλη μέρα ούτως ή άλλως.
Επίσης αν μπορείς οικονομικά μπορείς να τον ξεκινήσεις και Γαλλικά μια φορά την βδομάδα τον πρώτο χρόνο. Δεν νομιζω να υπάρχει σωστό όταν κάποιο παιδί ζητάει να μάθει κάτι σημαίνει ότι τον ενδιαφέρει /έχει κλίση /είναι έτοιμο να δεσμευτεί και αυτό είναι το 80 % της ''επιτυχίας''

Γιάννης74
30-08-12, 13:03
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Νομίζω δεν θα κάνω τίποτα τελικά γιατί, είναι ήδη αρκετά πιεσμένος και παρόλο που το ζητάει, δεν νομίζω ότι μπορεί να σηκώσει κι άλλο βάρος (κάνει και άλλη μία δραστηριότητα). Χώρια το οικονομικό...

elpak
13-12-12, 10:46
Κάθε παιδί αποτελεί διαφορετική προσωπικότητα που ανταποκρίνεται διαφορετικά οπότε παρακολούθησε τον και θα καταλάβεις αν είναι καλύτερα να πάει φροντιστήριο ή να κάνει ιδιαίτερα στο σπίτι.

Γιάννης74
22-12-12, 15:23
Τελικά δεν κάναμε κανένα βήμα με Γαλλικά και ευτυχώς γιατί φέτος πιέστηκε αρκετά (νέα δασκάλα στο σχολείο και στο φροντιστήριο) και πέσαμε στα Αγγλικά στα 94-95% από 99-100% που ήμασταν πέρυσι...

Του χρόνου αν είμαστε Ελλάδα με το καλό βλέπουμε...:)

AthinaP
25-03-13, 12:02
Επειδή έχω περάσει από την εμπειρία των ξένων γλωσσών στο δημοτικό με την κόρη μου και τώρα την ξαναπερνάω έχοντας το γιο μου στην Δ' δημοτικού. Το σχολείο του είναι στα πρότυπα οπότε πέρισυ έκανε 4 ώρες Αγγλικά στο σχολείο και το βιβλίο ήταν το Zoom1. Και η κόρη μου προ πενταετίας είχε το ίδιο βιβλίο στην Γ. Και τα δύο παιδιά τα πήγαν μια χαρά στα αγγλικά στην Γ'. Δυστυχώς στην Δ' δεν συνεχίζουν την ίδια σειρά αλλά παίρνουν το βιβλίο του Οργανισμού και ξαναρχίζουν Αγγλικά σχεδόν από την αρχή. Γενικά τα βιβλία Αγγλικών του Οργανισμού είναι ελαφρώς απαράδεκτα με πολύ αργούς ρυθμούς και το μάθημα δεν προχωράει ούτε στο γυμνάσιο. Δηλ. το αυτονόητο ότι με 4 χρόνια Αγγλικά στο δημοτικό και 6 στο γυμνάσιο/λύκειο το παιδί μαθαίνει Αγγλικά δεν το βλέπω να υλοποιείται γιατί η κόρη μου πάει Γ' γυμνασίου φέτος. Οπότε τα αγγλικά της κόρης μου τα ανέλαβα εγώ και τον μικρό μου τον έγραψα φέτος στο φροντιστήριο.

Όσον αφορά τη 2η ξένη γλώσσα που στο δημοτικό μας είναι τα γαλλικά, μεγάλη πίκρα. Με την κόρη μου 2 χρόνια στο δημοτικό πέρασαν έτσι, Α' γυμνασίου αφιερώθηκε πάλι στα στοιχειώδη γιατί 2 παιδιά στην τάξη της δεν είχαν κάνει γαλλικά στο δημοτικό, Β' γυμνασίου κάτι έμαθαν αλλά αρχή Γ' γυμνασίου και ακόμη μπερδεύεται με το etre και το avoir. Δεν είναι δράμα. Δηλ. είχα μια ελπίδα ότι κάτι θα μάθει αλλά διαψεύδομαι και είναι άριστη μαθήτρια.

Όσον αφορά τα άλλα μαθήματα, το δημοτικό βγαίνει κουτσά στραβά αλλά τα αρχαία στο γυμνάσιο είναι μια δοκιμασία τόσο για το παιδί όσο και για το γονιό που θέλει να το βοηθήσει. Οπότε ενώ στο δημοτικό η κόρη μου είχε την πλήρη ευθύνη του διαβάσματός της, στο γυμνάσιο αναγκάστηκα να διαβάσουμε μαζί αρχαία και μαθηματικά και φυσική και χημεία. Στην Β' γυμνασίου όσα αρχαία δεν διάβασα μαζί της μέσα στη χρονιά τα κάναμε τώρα για να καλύψει κάποια κενά και μπορώ να πω ότι από αρχαία, που δεν έκανα εγώ στο γυμνάσιο, πάω μια χαρά.

Υπάρχουν βέβαια παιδιά όπως ο μικρός μου που δεν αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του στο διάβασμα. Αν και βελτιώνεται μπορεί να μη θυμηθεί όλα όσα έχει για την άλλη μέρα οπότε πρέπει ακόμη να τον ελέγχω αν τα έχει κάνει, χωρίς όμως να μου λέει το μάθημα γιατί απεχθάνομαι την παπαγαλία. Οπότε με τόσο διάβασμα που έχω κάθε μέρα :?, αγγλικά Lower, αρχαία, μαθηματικά, μαθήματα δημοτικού πιστεύω να καταλαβαίνεις γιατί ξεκίνησα το γιο μου φροντιστήριο στα Αγγλικά. Επίσης το βλέπω έως αδύνατο να ζοριστεί ο μικρός μου να μάθει αρχαία στο γυμνάσιο οπότε αναλόγως πόσο διάβασμα θα έχω τότε :rolleyes: μπορεί να τον στείλω φροντιστήριο.


Χόλη κάου το είχα διαβάσει παλιά αλλά τώρα το συνειδητοποιώ! Τα παιδια του 2013 μαθαίνουν μια νεκρή γλώσσα από την πρώτη γυμνασίου! Και ΔΕΝ μαθαίνουν αγγλικά! Περνάνε την ώρα τους δηλαδή, την ώρα των αγγλικών στο σχολείο, αλλά δεν αναμένεται να μάθουν.

Δεν έχω λόγια...

Κάποιοι το σκέφτηκαν αυτό και πέρασε.

Στην Ιταλία και στη Γαλλία κάνουν Λατινικά; Στην Ινδία Σανσκριτικά ή ό,τι τέλος πάντων είναι τα αρχαία ινδικά;

Εμείς που μάθαμε τα αρχαία από το πρωτότυπο τι κερδίσαμε ακριβώς; Τα θυμόμαστε τώρα; Μπορούμε έστω να παρακολουθήσουμε ένα (ανύπαρκτο) θεατρικό από το πρωτότυπο; Διαβάζει κανείς από το πρωτότυπο; Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό;

mariab
25-03-13, 12:33
Χόλη κάου το είχα διαβάσει παλιά αλλά τώρα το συνειδητοποιώ! Τα παιδια του 2013 μαθαίνουν μια νεκρή γλώσσα από την πρώτη γυμνασίου! Και ΔΕΝ μαθαίνουν αγγλικά! Περνάνε την ώρα τους δηλαδή, την ώρα των αγγλικών στο σχολείο, αλλά δεν αναμένεται να μάθουν.

Δεν έχω λόγια...

Κάποιοι το σκέφτηκαν αυτό και πέρασε.

Στην Ιταλία και στη Γαλλία κάνουν Λατινικά; Στην Ινδία Σανσκριτικά ή ό,τι τέλος πάντων είναι τα αρχαία ινδικά;

Εμείς που μάθαμε τα αρχαία από το πρωτότυπο τι κερδίσαμε ακριβώς; Τα θυμόμαστε τώρα; Μπορούμε έστω να παρακολουθήσουμε ένα (ανύπαρκτο) θεατρικό από το πρωτότυπο; Διαβάζει κανείς από το πρωτότυπο; Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό;

Λυπάμαι που θα πρέπει να σε διορθώσω, αλλά τα ελληνικά ΔΕΝ είναι νεκρή γλώσσα. Αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, είναι επιστημονικό γεγονός. Νεκρές γλώσσες είναι όντως τα λατινικά και τα σανσκριτικά. Το κριτήριο είναι το κατά πόσον η ομιλούμενη γλώσσα διαφέρει από την προγονική της. Τα σύγχρονα ιταλικά δεν μοιάζουν με τα λαυινικά όσο μοιάζουν τα σύγχρονα ελληνικά με παλαιότερες εκδοχές τους. Απλώς, η γλώσσα εξελίσεται. Αυτό είναι θεμιτό.

Το ότι δεν διδασκόμαστε σωστά τα "αρχαία" ελληνικά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να τα διδασκόμαστε. Σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας. Μαθαίνοντας "αρχαία" ελληνικά αποκτάς αν μη τι άλλο συναίσθηση της ετυμολογίας των λέξεων, πράγμα που σαφώς και σε κάνει να μιλάς και να εκφράζεσαι καλύτερα. Το να διαβάσεις ένα κείμενο στο προτότυπο είναι έτσι κι αλλιώς καλύτερο από το να διαβάζεις μια απόδοση. Είναι άλλες οι αποχρώσεις και ο τονισμός της προτότυπης γλώσσας. Αυτό ισχύει πάντα και παντού. Αλλιώς διαβάζεις Σαίξπηρ στο προτότυπο αλλιώς σε ελληνική απόδοση. Για να μην παρεξηγηθώ, τα αγγλικά μου δεν είναι αυτού του επιπέδου, αλλά έχω παρακολυθήσει παράσταση Σαίξπηρ στο προτοτυπο και η "μουσικότητα" που έχει δεν περνάει στα ελληνικά. Είναι αδύνατον. Εϊναι άλλος ο τονισμός της γλώσσας.

Για να μην πολυλογώ, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα "αρχαία" θα πρέπει να διδάσκονται από την πρώτη δημοτικού, αλλά σωστά. Παράδειγμα απλό αλλά ουσιαστικό: εάν το παιδί δεν μάθει ότι το νερό λεγόταν ύδωρ, πώς θα κατανοήσει γιατί ο υδραυλικός και η υδροροή λέγονται έτσι και όχι "νεροφτιάχτης" και "νεροροή" για παράδειγμα. Τα "αρχαία" δεν είναι άσχετα με τη γλώσσα που μιλάμε. Είναι κομμάτι της. Ζωντανό και υπαρκτό κομμάτι της. Μαθαίνοντας τις εξελίξεις της γλώσσας μας δεν μαθαίνουμε κάτι νεκρό, απλώς κατανονοούμε καλύτερα το παρόν της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν νομίζω ότι ευσταθεί η σύγκριση της διδασκαλίας των "αρχαίων" με τη διδασκαλία οποιασδήποτε ξένης γλώσσας.

Εάν είμαι ελαφρώς off topic ζητώ συγγνώμη, αλλά ο παραλληλισμός είχε ήδη γίνει.

Aimee
25-03-13, 12:54
Λυπάμαι που θα πρέπει να σε διορθώσω, αλλά τα ελληνικά ΔΕΝ είναι νεκρή γλώσσα. Αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, είναι επιστημονικό γεγονός. Νεκρές γλώσσες είναι όντως τα λατινικά και τα σανσκριτικά. Το κριτήριο είναι το κατά πόσον η ομιλούμενη γλώσσα διαφέρει από την προγονική της. Τα σύγχρονα ιταλικά δεν μοιάζουν με τα λαυινικά όσο μοιάζουν τα σύγχρονα ελληνικά με παλαιότερες εκδοχές τους. Απλώς, η γλώσσα εξελίσεται. Αυτό είναι θεμιτό.

Το ότι δεν διδασκόμαστε σωστά τα "αρχαία" ελληνικά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να τα διδασκόμαστε. Σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας. Μαθαίνοντας "αρχαία" ελληνικά αποκτάς αν μη τι άλλο συναίσθηση της ετυμολογίας των λέξεων, πράγμα που σαφώς και σε κάνει να μιλάς και να εκφράζεσαι καλύτερα. Το να διαβάσεις ένα κείμενο στο προτότυπο είναι έτσι κι αλλιώς καλύτερο από το να διαβάζεις μια απόδοση. Είναι άλλες οι αποχρώσεις και ο τονισμός της προτότυπης γλώσσας. Αυτό ισχύει πάντα και παντού. Αλλιώς διαβάζεις Σαίξπηρ στο προτότυπο αλλιώς σε ελληνική απόδοση. Για να μην παρεξηγηθώ, τα αγγλικά μου δεν είναι αυτού του επιπέδου, αλλά έχω παρακολυθήσει παράσταση Σαίξπηρ στο προτοτυπο και η "μουσικότητα" που έχει δεν περνάει στα ελληνικά. Είναι αδύνατον. Εϊναι άλλος ο τονισμός της γλώσσας.

Για να μην πολυλογώ, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα "αρχαία" θα πρέπει να διδάσκονται από την πρώτη δημοτικού, αλλά σωστά. Παράδειγμα απλό αλλά ουσιαστικό: εάν το παιδί δεν μάθει ότι το νερό λεγόταν ύδωρ, πώς θα κατανοήσει γιατί ο υδραυλικός και η υδροροή λέγονται έτσι και όχι "νεροφτιάχτης" και "νεροροή" για παράδειγμα. Τα "αρχαία" δεν είναι άσχετα με τη γλώσσα που μιλάμε. Είναι κομμάτι της. Ζωντανό και υπαρκτό κομμάτι της. Μαθαίνοντας τις εξελίξεις της γλώσσας μας δεν μαθαίνουμε κάτι νεκρό, απλώς κατανονοούμε καλύτερα το παρόν της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν νομίζω ότι ευσταθεί η σύγκριση της διδασκαλίας των "αρχαίων" με τη διδασκαλία οποιασδήποτε ξένης γλώσσας.

Εάν είμαι ελαφρώς off topic ζητώ συγγνώμη, αλλά ο παραλληλισμός είχε ήδη γίνει.

Συμφωνώ απόλυτα!
Οι Ιταλοί κάνουν και αρχαία ελληνικά και Λατινικά. Οι Γάλλοι και οι Αγγλοι μόνο αν το επιλέξουν.
Η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών, αν δεν γίνεται βεβαίως κατα τα πρότυπα του παπαγάλου, ΄ανοιγει ΄ το μυαλό. Σε βοηθάει να καταλαβαίνεις καλύτερα τη νεοελληνική. Πρόκειται για θησαυρό γνώσης.
Θεωρώ ότι για να μπορείς να κατέχεις πραγματικά μια γλώσσα, πρέπει να έρθεις σε επαφή με το παρελθόν της. Εγώ δυστυχώς έχω το proficiency αλλά δυσκολεύονται να διαβάσω Σαιξπηρ στο πρωτότυπο. Γνωρίζω δηλαδή τα νέο-αγγλικά της καθομιλουμένης.
Στα γαλλικά όμως, όταν είχα δώσει το 1997 το Sorbonne II, περιλαμβάνονταν στην εξεταστέα ύλη ένα ποίημα του Ουγκώ :΄΄ La legende des siecles ΄. Στην αρχή δεν καταλάβαινα λέξη, εν τέλει όμως διδάχτηκα περισσότερα από αυτό το ποίημα σε σχέση με τη στενή και στεγνή αποστήθιση κανόνων γραμματικής και λεξιλογίου.

AthinaP
25-03-13, 14:21
Πράγματι, οι Ιταλοί κάνουν και Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά. Δεν είναι όμως υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως. Υπάρχουν και οι κατευθύνσεις οι λεγόμενες "επιστημονικές".

http://it.wikipedia.org/wiki/Liceo_scientifico

Ορίστε, έμαθα γαλλικά τα παλιά τα χρόνια και μπορώ να καταλάβω τι λέει το κείμενο στα ιταλικά, καθώς και συνομιλίες ισπανών. Χρειαζόταν να μάθει κανείς λατινικά από το πρωτότυπο, για να καταλάβει καλύτερα; Θα ήταν πιο χρήσιμη και ποιοτική μια τέτοια γνώση;

Και σχετικά με το πόσο αποτελεσματική είναι η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και έκφρασης, δεν είναι καλύτερα να διδάσκεται κάτι απ'ευθείας και όχι "μέσω Λαμίας";

Τέλος πάντων, έφαγα μια φρίκη με τα αρχαία στο γυμνάσιο, που εμείς τα κάναμε στο λύκειο, ενώ οι Ιταλοί αφαιρούν σιγά σιγά τα πολλά Λατινικά. Πραγματικά, αν υποθέσουμε ότι εμείς τα διδασκόμασταν αναποτελεσματικά, γιατί το αποτέλεσμα ήταν να τα μισήσουν το 95% των μαθητών ή να αδιαφορήσουν στην καλύτερη περίπτωση, τώρα θα τα διδάσκονται πιο ωραία; Υπάρχει δηλαδή πρόοδος σε αυτό το κομμάτι;

Καλά είχαμε και εμείς έναν πολύ καλό καθηγητή στο Λύκειο που προσπαθούσε να μας μυήσει στη μαγεία του Αρχαίου δράματος και ταυτόχρονα να φανεί μοντέρνος και κουλ γιατί από τους πρώτους είχε ανακαλύψει το χρηματιστήριο Αθηνών... Αλλά παρόλα αυτά, δεν νομίζω ότι κανείς από τους μαθητές του να ξαναθυμήθηκε τα αρχαία του, άπαξ και έκλεισε πίσω η πόρτα του λυκείου. Όσοι ήταν τριτοδεσμίτες ήταν πιο πρόθυμοι με τα αρχαία, αλλά ως αναγκαίο κακό, όχι ως κάτι που εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Και ήμουν καλή και στα αρχαία, απλά αν ο στόχος είναι να μάθει κανείς ορθογραφία και έκφραση μέσω των αρχαίων, μπορεί να επιτευχθεί και αλλιώς, αυτό λέω.

Τα έγραψα αυτά στο τόπικ των ξένων γλωσσών, γιατί και τα αρχαία μια γλώσσα είναι που θέλει ενέργεια... που θα μπορουσε ενδεχομένως να "ξοδευτεί" αλλού.

Πώς να το πω, είχα και την εμπειρία στην τριτοβάθμια τουλάχιστον εκπαίδευση άλλων χωρών και είναι εντυπωσιακά διαφορετικό το ότι εδώ ξοδεύεται ενέργεια στο να σκαλίζουμε το παρελθόν (σε οποιοδήποτε γνωστικό πεδίο) και επικρατεί η πεποίθηση ότι η σοβαρή και σπουδαία γνώση είναι κάτι το ακατανόητο και το δύσκολο, όσο πιο ακατανόητο τόσο πιο σπουδαίο, ενώ σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα η ενέργεια δίνεται στο να έχουμε ένα αποτέλεσμα και στο να δημιουργούμε κάτι πρωτότυπο.

matilnta
07-04-13, 19:13
καλησπερα.επειδη θελω να μαθει ο γιος μου γερμανικα(μενει μονιμα ο πατερας του εκει)αλλα δεν ξερω σε ποια ηλικια να τον ξεκινησω.εχει κλεισει τα 9 κ του χρονου θα παει τεταρτη.θεωρειται νωρις να ξεκινησει?αγγλικα ξεκινησε φετος στο φροντιστηριο παρολο που κανουν κ στο σχολειο.καμια εμπειρια??

matilnta
08-04-13, 18:49
:confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused:

mmdad
08-04-13, 20:57
Νομιζω οτι σε αυτη την ηλικια ξεκινανε στο Γκετε. Φανταζομαι οτι θα υπαρχουν και φροντηστηρια. Ποια ομως ειναι ακριβως η ερωτηση? Η ηλικια ή αν θα τα μπερδεψει?

kyra_daskala
08-04-13, 21:32
Θα βοηθούσες αν μας έγραφες πως τα πάει πάνω κάτω στο σχολείο και αν έχει έφεση στις ξένες γλώσσες.

Θα σου μιλήσω από την προσωπική μου εμπειρία ως μαθήτρια.
Τα γερμανικά είναι ωραία γλώσσα αλλά έχει απαιτητική γραμματική και συντακτικό (σαν τα ελληνικά, έχουν πτώσεις, κλίσεις, εγκλίσεις). Προσωπικά ξεκίνησα στην Στ τάξη και παρόλο που μου άρεσαν πολύ οι ξένες γλώσσες και τα πήγαινα καλά, όταν αυξήθηκαν οι απαιτήσεις από το σχολείο και το πτυχίο στα αγγλικά, τα γερμανικά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Με άλλα λόγια, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις μια γλώσσα, τόσο το καλύτερο.
Προσοχή όμως μην υπερφορτώσεις το παιδί σου.

matilnta
09-04-13, 08:38
γενικα ειναι απο τους καλους μαθητες.δεν εχει καποιο προβλημα στο σχολειο.οπως ολα τα αγορακια προτιμα να παιξει αλλα ποτε δεν θα παει αδιαβαστος.στα αγγλικα στο φροντιστηριο η δασκαλα μου λεει οτι τα παει μια χαρα.κατανοει κ εχει αντιληψη.μην τον φορτωσω με μια δευτερη δυσκολη ξενη γλωσσα φοβαμαι.με ενδιαφερει πολυ να μαθει μονο λογω του πατερα του(δεν ξερω αν θα επιστρεψει κ θα ηθελα να εχει αυτη την ενναλακτικη).βεβαια εκεινος προτιμα τα ισπανικα(μαλλον του φαινονται αστεια γι αυτο)αλλα αν μπορει καποια στιγμη να χρησιμοποιησει την διαμονη του πατερα του εκει (για σπουδες εργασια)θα ηθελα να ειναι ετοιμος.
να ξεκινησει λοιπον τωρα που ειναι αρκετα μικρος η να περιμενω στο τελος του δημοτικου?

kyra_daskala
09-04-13, 11:40
Εννοείται ότι προτιμά να παίξει από το να διαβάσει για το σχολείο.
Από τη στιγμή που δεν δυσκολεύεται στο σχολείο και φαίνεται πρόθυμο στα μαθήματά του, θα σε προέτρεπα να τα ξεκινήσεις νωρίς τα Γερμανικά.
Όσο πιο μικρός είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολα τα μαθαίνει.

Εξήγησε τι θέλεις να μάθει το παιδί σου, ώστε να μην το πιέσουν με διπλώματα κτλ από νωρίς.

Αν πάλι αποφασίσεις να περιμένεις, μην το αφήσεις για το τέλος του Δημοτικού διότι η μετάβαση στο Γυμνάσιο είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος.

matilnta
09-04-13, 12:17
ξερεις ποσα χρονια ειναι τα γερμανικα ωστε να φτασει στο επιπεδο αγγλικου lower?επειδη δεν γνωριζω τη γλωσσα δεν ειναι αυτο ικανοποιητικο επιπεδο?συγγνωμη για τις τοσες ερωτησεις.

emmaki
09-04-13, 13:25
Για μένα, κανένα επίπεδο πιστοποιητικού (τύπου lower ή Proficiency) δεν σου μαθαίνει κανοποιητικά μαιγλώσσα. Σου παρέχει γνώσεις για να περάσεις τις εξετάσεις του αντίστοιχου πιστοποιητικού.
Μια γλώσσα τη μαθαίνεις όταν πας στην αντίστοιχη χώρα και αναγκαστείς να (επι)ζήσεις εκεί!

Έχω επάρκεια (επίπεδο Proficiency) σε Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά και (σχεδόν) Ιταλικά.
Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά με τις γνώσεις του πιστοποιητικού ίσα που μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγαν, και οι φίλοι μου με ρωτούσαν "γιατί μιλάς έτσι;" καθώς μιλούσα την "επίσημη" και όχι την καθημερινή γλώσσα. Μετά από 1 μήνα διαμονής στις χώρες μπορούσα και να μιλάω και να καταλαβαίνω σχεδόν τα πάντα.

matilnta
09-04-13, 14:27
Για μένα, κανένα επίπεδο πιστοποιητικού (τύπου lower ή Proficiency) δεν σου μαθαίνει κανοποιητικά μαιγλώσσα. Σου παρέχει γνώσεις για να περάσεις τις εξετάσεις του αντίστοιχου πιστοποιητικού.
Μια γλώσσα τη μαθαίνεις όταν πας στην αντίστοιχη χώρα και αναγκαστείς να (επι)ζήσεις εκεί!

Έχω επάρκεια (επίπεδο Proficiency) σε Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά και (σχεδόν) Ιταλικά.
Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά με τις γνώσεις του πιστοποιητικού ίσα που μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγαν, και οι φίλοι μου με ρωτούσαν "γιατί μιλάς έτσι;" καθώς μιλούσα την "επίσημη" και όχι την καθημερινή γλώσσα. Μετά από 1 μήνα διαμονής στις χώρες μπορούσα και να μιλάω και να καταλαβαίνω σχεδόν τα πάντα.
αυτο το πιστευω κ γω.ακριβως αυτο θελω.αν χρειαστει να ζησει στη γερμανια να μπορει να μιλαει κ να συννενοειται ικανοποιητικα

mmdad
09-04-13, 23:30
Εγω θα κολλαγα στο οτι δεν εχει πει οτι θελει να μαθει την συγκεκριμενη γλωσσα. Νομιζω οτι οι περισσοτεροι εκαιδευτικοι ξενων γλωσσων δεν θα ηθελαν να μπερδευονται οι γλωσσες. Απο εκει και περα αποψεις μπορεις να ακουσεις διαφορες. εγω ξεκινησα σαν δευτερη γλωσσα τα γαλλικα 1 η 2 γυμανσιου και πριν την τριτη λυκειου ειχα παρει ενα "καλο" διπλωμα. Οταν ηρθα στο Βελγιο εκανα καποια μαθηματα αλλα αυτα που ειχα μαθει τοτε δεν πηγαν χαμενα. Ηταν η βαση για την καθημερινη εξασκηση (απο του χρονου με τον μεγαλο μου θα ξαναμαθω γραμματικη). Φυσικα εχω ελληνικη προφορα (τα παιδια μιλανε πολυ καλυτερα απο μενα).
Ο αντρας μου πηγε στην Ιταλια χωρις να ξερει λεξη Ιταλικα και σπουδασε μια χαρα.

Αν θελει να ξεκινησει τωρα οκ αλλα μην αγχωνεσαι εχει καιρο να τα μαθει οταν το αποφασισει,,,

matilnta
11-04-13, 09:31
ναι μπορει να μη θελει τη συγκεγκριμενη γλωσσα αλλα ειναι αναγκαια αν χρειαστει πολυ αργοτερα να παει για σπουδες στον πατερα του η να ζησει εκει αν τα πραγματα σε 10 χρονια παραμεινουν ετσι.δεν ξερω πολλα παιδια που θελουν να τους φορτωνεις περισσοτερο διαβασμα αλλα πρεπει να σκεφτω το μελλον του.αφου εχει μια εναλλακτικη εκει γιατι να μη επωφεληθει απ αυτο?κ για διακοπες να παει ειναι καλυτερα να μιλαει τη γλωσσα τους.γι αυτο το ψαχνω τοσο.συζητησα κ με τον πατερα του.μου ειπε να κοιταξω στο φροντιστηριο τι τιμη θα μας πουνε για 2 γλωσσες κ αν μιλησω κ με καποια κοπελα που κανει ιδιαιτερα να δω κ εκει τις τιμες.αν ξερετε να μου προτεινετε καποια θα βοηθουσε.

al-kyr
19-07-13, 14:04
Στο συγκεκριμένο φροντηστήριο που δούλευα, ενήμερώνονταν οι γόνεις από τις καθηγήτριες με πρωτοβουλία του αφεντικού, ότι ακόμα και τα πιο αδύναμα παιδια τα πάνε πολύ καλά και τους έκρυβαν την αλήθεια για να μη τα χάσουν από πελάτες :evil: :evil: :evil: Φυσικά και πολλές καθηγήτριες παραιτήθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να κοροϊδεύουν το κόσμο...

ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ............. :shock::shock::shock::shock: Ντροπή τους!!! Το κάνουν όλοι άραγε;

Christina87
26-08-13, 16:18
Προσωπικά, ανήκω στην κατηγορία των δίγλωσσων ανθρώπων, μίας που το μεγαλύτερο μέρος της μαθητικής μου ζωής, το πέρασα σε αμερικάνικο έδαφος, αλλά οι ανώτατες σπουδές μου έγιναν σε ελληνικά πανεπιστήμια και στην οικογένειά μου μιλάμε σχεδόν πάντα ελληνικά. Προφανώς, λοιπόν, αυτό το θέμα ήταν από τα πρώτα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον όταν πέρασα στο τμήμα εκπαίδευσης και αγωγής στην προσχολική ηλικία.

Η διγλωσσία, η χρήση περισσότερων της μίας γλωσσών, γίνεται ένα όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο.
Το παιδί που αρχίζει το σχολείο χωρίς να γνωρίζει την επίσημη γλώσσα της χώρας στην οποία ζει, καλείται να μάθει τόσο τη διδακτέα ύλη, όσο και τη γλώσσα, στην οποία αυτή διδάσκεται. Μία προσέγγιση στην εκπαίδευση των παιδιών που δε μιλούν την επικρατούσα γλώσσα είναι η δίγλωσση εκπαίδευση, κατά την οποία αρχικά το παιδί διδάσκεται στη μητρική του γλώσσα, ενώ παράλληλα μαθαίνει και την επικρατούσα γλώσσα. Μέσω της δίγλωσσης εκπαίδευσης, ο μαθητής είναι σε θέση να αποκτήσει θεμελιώδεις γνώσεις στα βασικά μαθήματα, χρησιμοποιώντας τη μητρική του γλώσσα. Ο τελικός στόχος των περισσότερων προγραμμάτων δίγλωσσης εκπαίδευσης είναι να καταστήσουν το παιδί ικανό να παρακολουθήσει το σχολικό πρόγραμμα που διδάσκεται στην επικρατούσα γλώσσα.

Μία εναλλακτική προσέγγιση είναι η άμεση εισαγωγή των παιδιών στην επικρατούσα γλώσσα και η διδασκαλία μόνο στη γλώσσα αυτή. Κατά τους υποστηρικτές της προσέγγισης αυτής, η αρχική διδασκαλία στη μητρική γλώσσα εμποδίζει της προσπάθειες του παιδιού να μάθει τη γλώσσα της χώρας υποδοχής και επιβραδύνει την κοινωνική του ένταξη.

Πάντως, το να γνωρίζει κανείς περισσότερες από μία γλώσσες συνεπάγεται πολλά γνωστικά οφέλη. Όταν το δίγλωσσο άτομο αξιολογεί μία κατάσταση, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει περισσότερα γλωσσικά μέσα, με αποτέλεσμα να αυηάνεται η γνωστική του ευελιξία. Μπορεί να επιλύσει προβλήματα με μεγαλύτερη δημιουργηκότητα και επιτυχία. Επίσης, όταν οι μαθητές που δεν ομιλούν την επικρατούσα γλώσσα διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα, εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης.

Έχει επίσης βρεθεί ότι οι δίγλωσσοι μαθητές έχουν καλύτερη μεταγλωσσική ενημερότητα και κατανοούν τους γλωσσικούς κανόνες πληρέστερα. Μάλιστα, έχουν υψηλότερη επίδοση σε τεστ νοημοσύνης.

Τέλος, η διδασκαλία στη μητρική γλώσσα μπορεί να διευκολύνει τη διδασκαλία σε μία δεύτερη γλώσσα. Πολλοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, πράγμα που είναι γεγονός στη χώρα μας.

Σε πολλές χώρες παρατηρείται το φαινόμενο της συνύπαρξης περισσότερων από μία γλωσσών. Στην Αμερική τα Ισπανικά είναι πρώτη γλώσσα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στον Καναδά, οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν άπταιστα Αγγλικά και Γαλικά. Στο Βέλγιο υπάρχουν δύο επίσημες γλώσσες, τα Γαλλικά και τα Φλαμάνδικα κ.τ.λ.

Θα σας φανεί εντυπωσιακό το πόσο εύκολα τα παιδιά των 4 ετών και πάνω, αρχίζουν να αναπαράγουν αγγλικές λέξεις, στα μαθήματά μας, σε μία προσπάθεια μίμησης. Είμαι της άποψης ότι όσο πιο πολύ τους μιλάς στην ξένη γλώσσα, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνουν, ακόμα κι αν δεν έχουν λεξιλόγιο.
Ας μην ξεχνάμε πώς έφτασαν στο σημείο να κατακτήσουν τη μητρική τους. Επίσης, να σας πληροφορήσω, ότι όταν πρώτη φορά χρειάστηκε να εισαχθώ σε αγγλόφωνο σχολείο, οι γνώσεις μου στα αγγλικά ήταν υποτυπώδεις. Ωστόσο, μιας και το σχολείο ήταν αμιγώς αγγλόφωνο, δεν υπήρχε κάποιος να μου... μεταφράζει. Κι όμως, μέσα σε ελάχιστους μήνες εγκληματίστηκα και η απόδοσή μου ήταν ισάξια με τα υπόλοιπα παιδιά που είχαν τη γλώσσα διδασκαλίας ως μητρική τους.

EUDOXIA
03-09-13, 17:12
Καλησπερα. Φετος ο μεγαλος μου θα ξεκινησει αγγλικα σε φροντηστηριο. Ειναι μαθητης Γ΄δημοτικου. Τα δυο κοντινοτερα φροντηστηρια τα οποια και επισκεφτηκα εχουν διαφορετικες μεθοδους προσεγγισης στην εκμαθηση της γλωσσας. Το ενα κανει a και b junior την ιδια χρονια με επιπλεον ωρες την εβδομαδα και επιπλεον διαρκεια στη σχολικη χρονια, χρησιμοποιωνταε και 2 σειρες βιβλιων. Μια για την a και μια για την b.To αλλο εχει την αποψη οτι η b ειναι επαναληψη της a με απλη προσθηκη του αοριστου και ετσι κανει με πολλες επαναληψεις την a, δινει ασκησεις για το καλοκαιρι και ξεκινα την 1 Σεπτεμβρη την επομενη χρονια με επαναληψη και εκμαθηση του αοριστου ετσι ωστε να ξεκινησει την a senior απο τις 20/9.Το αποτελεσμα ειναι οτι δεν ξερω πως να κανω την τελικη μου επιλογη. Μηπως θα μπορουσε κανεις να με βοηθήσει? Ευχαριστω.:(

naina
04-09-13, 09:21
Ενα παιδακι που εχει κανει τις διπλασιες ωρες διδασκαλιας (σχεδον) οπως και να το κανουμε εχει διδαχτει περισσοτερα. Για μενα το διλημμα ειναι αν θελετε να πιεστειτε φετος με περισσοτερες ωρες και να ειστε πιο ετοιμοι στη a senior η να πεσετε λιγο στα βαθια τοτε. Προσωπικα δεν θα πιεζα το παιδι απο την αρχη μην αρχισει και αντιδρα και ειναι χειροτερα μετα. Θα προτιμουσα να δουλεψουμε λιγο μαζι του χρονου παρα να ξεπατωθει φετος και για τοσο μικρη ταξη.

mariata
04-09-13, 10:32
Οι διαφορές στις 2 αυτές τάξεις δεν είναι σημαντικές, πέραν του Αορίστου όπως σου έχουν πει στο φροντιστήριο.
Από την άλλη είναι και θέμα παιδιού και ηλικίας.Ένα παιδί της Γ΄δημοτικού ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις Junior A&B μαζί. Στο δικό σου αρέσει το διάβασμα? Είναι επιμελής?
Και υπάρχει και μια τρίτη λύση!(είμαι καθ. Αγγλικών και στα ιδιαίτερα δουλεύω αυτό το σύστημα για Γ΄δημοτικού). Ένα βιβλίο με λίγο περισσσότερα κεφάλαια που είναι Junior A&B μαζί.Εξαρτάται από τον εκδοτικό οίκο που δουλεύει κάθε φροντιστήριο.
Όπως και να έχει μην αγχώνεσαι πολύ. Από τις επόμενες τάξεις και μετά αρχίζουν τα δύσκολα;)

EUDOXIA
04-09-13, 16:55
Σας ευχαριστω και τις δυο για την αμεση απαντηση. Με τιε συμβουλες σας μαλλον θα προτημησω να παω αργα αρχικα, μια που ο μικρος μου ειναι μεν καλος αλλα θελει λιγο σπρωξιμο.

Christina87
04-09-13, 23:42
Καλησπέρα. Γενικότερα θεωρώ ότι στην Ελλάδα κάνουμε 12 χρόνια μαθήματα Αγγλικών για να πάρουμε ένα Proficiency και αυτό, μαθαίνοντας τα "tips" του πτυχίου και όχι Αγγλικά.
Θα σου πρότεινα να ζητήσεις από τα δύο φροντιστήρια κάποιες παραπάνω πληροφορίες. Πόσα παιδάκια έχει κάθε τάξη. Ποια σειρά ακολουθούν στο κάθε μάθημά τους; Ζήτησε να γνωρίσεις προσωπικά την καθηγήτρια και μάθε ένα σύντομο βιογραφικό της. Εξήγησέ της ότι θες ειλικρινή ενημέρωση για την πορεία του παιδιού σου.
Το παιδί σου είναι Γ' Δημοτικού. Τι άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες έχει; Θα έχει χρόνο για όλα αυτά, αν επιλέξεις τη συνδυαστική τάξη; Γιατί βιάζεσαι; Δύο σειρές βιβλίων; Η Junior B δεν είναι μία επανάληψη της Α. Κάθε τάξη έχει κάτι παραπάνω από την προηγούμενη. Κάνοντας την Junior B, κανονικά, κερδίζει άπειρη ανάπτυξη λεξιλογίου, που είναι αδύνατον να αφομοιώσει σε μία χρονιά και μία σταθεροποίηση των πρώτων γραμματικών φαινομένων, προσθέτοντας μερικά ακόμα σε αυτά.
Αν δεν υπάρχει κάποιος άμεσος λόγος να βιαστείς (εισαγωγή σε κάποιο ξενόγλωσσο σχολείο κτλ), τότε θα σου πρότεινα να πας σιγά σιγά.
Η mariata ανέφερε τη συγκεκριμένη μέθοδο, αλλά στα ιδιαίτερα ο καθηγητής μπορεί να εστιάσει στο παιδί και στις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να παρουσιαστούν, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει σε ένα φροντιστηριακό τμήμα των 9-15 παιδιών.

Επίσης ένα γενικό σχόλιο επί του θέματος, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα πρόσφατα μηνύματα.
Ακούω γονείς που ψάχνουν καθηγητές για τα παιδιά τους, για ιδιαίτερα μαθήματα και αναλύουν τις σπουδές, την προϋπηρεσία κτλ (μου έχουν ζητήσει μέχρι και αναλυτική βαθμολογία από τη σχολή μου).

Στα φροντιστήρια, γιατί δεν το ψάχνετε τόσο; Δεν έχω ακούσει ποτέ στα φροντιστήρια που έχω συνεργαστεί να ρωτάν αν έχω σπουδάσει κάτι ή πόσα χρόνια εργάζομαι. Μη νομίζετε ότι για να σε προσλάβει κάποιος σε φροντιστήριο πρέπει να έχεις τελειώσει το Harvard. Πολλοί καθηγητές φροντιστηρίων είναι 20 χρονών, απόφοιτοι Λυκείου, κάτοχοι Proficiency (=Άδεια Διδασκαλίας) και πληρώνονται 3.6€/ώρα...

EUDOXIA
06-09-13, 09:43
Εεις απολυτα δικιο για το τι ρωταμε στα φροντηστηρια. Παντως εγω που ρωτησα στο ενα απο τα δυο παρουσια της πιθανης καθηγητριας του παιδιου μου , μου χαμογελασε αναφερθηκε στην μεγαλη εμπειρια της(αν και μικρη σε ηλια) και εφυγε απο την κουβεντα με την δικαιολογια οτι εχει δουλεια(ξαφνικα) και φυσικα αυτο απο μονο του με επηρεασε αρνητικα.

Christina87
06-09-13, 15:19
Δυστυχώς, η εμπειρία στον τομέα της διδασκαλίας, προκύπτει από τα χρόνια που προσπαθείς να εργαστείς σε αυτό το κόμμάτι και όχι από την επιτυχία σου να το κάνεις σωστά.

Δεν έχει σημασία πάντως, χρειάζονται τα ίδια προσόντα για να γίνεις καθηγήτρια για ιδιαίτερα ή καθηγήτρια φροντιστηρίων, κυρίως τώρα που έχει πέσει στο ελάχιστο ο μισθός των φροντιστηρίων, οπότε πολλοί που θεωρούν ότι είχαν μία αξιοσέβαστη πορεία, δεν τον... καταδέχονται.

Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι να αναζητάτε τα προσόντα των καθηγητών των παιδιών σας και δη τα πραγματικά και όχι τις φαρφάλες που επικαλλούνται ως προσόντα, όπως έκανε και η EUDOXIA στην παραπάνω περίπτωση...

Sofiade
07-09-13, 14:41
Αυτή τη βιασύνη με τα αγγλικά δεν την καταλαβαίνω. Γιατί να κάνει 2 τάξεις σε μία το παιδάκι της Γ Δημοτικού; Το πήραν τα χρόνια; Με την καμία δεν θα έβαζα ένα 8χρονο να διαβάζει το καλοκαίρι για να περάσει τάξη άρπα-κόλλα. Το καλοκαίρι στις ηλικίες αυτές είναι για ξεκούραση και παιχνίδι. Έχουν χρόνο μπροστά τους να διαβάζουν μες τη ζέστη... δεν χρειάζεται να τα στριμώχνουμε από τώρα!

Να σας πω εγώ τα φροντιστήρια που προτείνουν δύο προκαταρκτικές τάξεις σε μια χρονιά δεν τα εμπιστεύομαι. Αυτές είναι οι πιο βασικές και οι πιο φτηνές τάξεις. Γιατί να τις κάνεις σε μια χρονιά; Για να πάει μετά το παιδί να δώσει για Lower στη Β γυμνασίου; Κι αν δώσει στην Γ Γυμνασίου ή στην αρχή της Α Λυκείου τι θα πάθει; Ίσα-ίσα τότε θα είναι πιο ώριμο και θα μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Αμάν με αυτή τη μανία, πρώτη γλώσσα στα 7, δεύτερη γλώσσα στα 9, τρία πτυχία στα 12 - και ως ενήλικες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε καμία ξένη γλώσσα.

Maya
07-09-13, 18:19
Αμάν με αυτή τη μανία, πρώτη γλώσσα στα 7, δεύτερη γλώσσα στα 9, τρία πτυχία στα 12 - και ως ενήλικες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε καμία ξένη γλώσσα.

Συμφωνώ απόλυτα. Ο τρόπος με τον οποίο τα φροντιστήρια 'πουλάνε' τα διπλώματα είναι σκανδαλώδης. Κανένα παιδί δεν μαθαίνει ξένη γλώσσα έτσι. Μπορεί να πάρει τα διπλώματα (αν δεν τα φτύσει στο δρόμο). Θυμάστε πώς μαθαίναμε λατινικά οι τριτοδεσμίτες (τότε)? Όσο να δώσουμε πανελλήνιες. Εγώ θα προτιμούσα έναν αργό και σταθερό ρυθμό που να εξασφαλίζει στο παιδί τον χρόνο να αγαπήσει και να δουλέψει τη γλώσσα όχι μόνο μέσα από τα διδακτικά βιβλία αλλά και μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδι και ευχάριστες δράσεις, παιδική λογοτεχνία κλπ. Αν υπάρχει φροντιστήριο που να προσφέρει όλο αυτό το 'πακέτο', θα άξιζε τον κόπο να πάει κανείς εκεί.

Sofiade
09-09-13, 11:46
Αυτό ξαναπέστο! Πήγε η κουνιάδα μου σε όλα τα φροντιστήρια της περιοχής της και ρώτησε για τα μικρά της που είναι να αρχίσουν Αγγλικά φέτος - μόνο σε ένα φροντιστήριο της μίλησαν για δραστηριότητες, παιχνίδι, κατασκευές, τραγούδι. Όλα τα άλλα μόνο για διαδραστικούς πίνακες και κομπιούτερ και σε πόσα χρόνια θα πάρουν το Lower :shock:

thampelina
09-09-13, 12:37
εμενα παει γ ταξη φετος και αποφασισαμε να μην την στειλουμε φροντιστιριο..αυτος ο παραλογισμος π γινετε με τΙς ξενες γλωσσες εδω στην Ελλαδα...ειναι αστα ναπανε..και μεχρι να πανε λυκειο τα ξεχναν ολα.του χρονου τα τηνη κανουμε ιδιετερα.

thampelina
09-09-13, 12:45
εμενα παει γ ταξη φετος και αποφασισαμε να μην την στειλουμε φροντιστιριο..αυτος ο παραλογισμος π γινετε με τΙς ξενες γλωσσες εδω στην Ελλαδα...ειναι αστα ναπανε..και μεχρι να πανε λυκειο τα ξεχναν ολα.του χρονου θα την κανουμε ιδιετερα.

Christina87
09-09-13, 22:34
1. δεν τους έχει μάθει την αλφάβητο
2. τους μιλάει στα αγγλικά
3.δεν τους μεταφράζει
4. δεν τους βάζει εργασίες στο σπίτι , παρά ελάχιστα στην κυριολεξία πράγματα
5. έχει συμβουλέψει τους γονείς να μην βοηθούν καθόλου τα παιδιά τους


Η μέθοδος αυτή όντως συνηθίζεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη χώρα μας. Συγχαρητήρια στην καθηγήτρια που την επέλεξε. Ωστοσο, αν την επέλεγα προσωπικά, θα πρότεινα κάποιες μικρές αλλαγές, εφόσον αναφέρεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν περισσότερες δυνατότητες. Αυτό βέβαια, αφορά την κάθε μέθοδο διδασκαλίας.

Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: Σε αυτή τη χώρα κάνουμε δώδεκα χρόνια Αγγλικά για ένα Proficiency. Όταν ήμουν Α' Γυμνασίου, αναγκάστηκα να μπω σε αγγλόφωνο γυμνάσιο. Είχα διδαχτεί πιο πριν Αγγλικά (από τη Β' Δημοτικού) και όταν μπήκα στο καινούριο μου σχολείο, δεν καταλάβαινα ούτε λέξη. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο (και πολύ λέω), είχα κάνει φίλους και είχε αρχίσει πολύ μεγάλη πρόοδος στα μαθήματα του σχολείου. Οπότε, προσωπικά, είμαι μεγάλη υπέρμαχος αυτής της μεθόδου, αν και όποτε έτυχε να την προτείνω σε φροντιστηριακό τμήμα ή ιδιαίτερο, οι γονείς επέλεξαν να δουλέψουμε με την παραδοσιακή μέθοδο που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Δεν τους αδικώ. Νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με την πεπατημένη. Βέβαια, πού και πού δε θα ήταν κακό, να δοκιμάζουν μεθόδους, που έχουν αποδειχτεί παραγωγικές.

Όλοι ρωτάνε "ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα;". Ναι, είμαι της άποψης του να μη βιαζόμαστε, ωστόσο να έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο πιο νωρίς ξεκινάει ένα παιδάκι μία ξένη γλώσσα, τότε τόσο πιο εύκολα θα την κάνει κτήμα του. Είναι πολύ διαφορετικό να αντιμετωπίζεις τα αγγλικά σαν τη δεύτερη γλώσσα σου, από το να την αντιμετωπίζεις σαν ακόμα ένα μάθημα του σχολείου. Μη ρωτάτε πότε θα πάρει το Lower, γιατί μπορεί να ξεκίνησε από το νήπειο Αγγλικά, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα στα μέσα του Δημοτικού να αναλύσει ένα θέμα, όπως αυτό της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Το ένα είναι πολύ διαφορετικό από το άλλο. Και ένα native Αγγλάκι να στέλνατε να δώσει το FCE στα 8 του, δε θα πέρναγε...

Ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει κάθε οικογένεια, μπορεί και το παιδάκι να βαδίσει σταθερά. Μη βιάζεστε, αν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε σωστά κάτι. Μη βιαστείτε να γράψετε το παιδάκι σας στο πρώτο φροντιστήριο που θα βρείτε, για να μην πουν (ποιοι;;;) ότι αργήσατε. Κάντε την έρευνα αγοράς σας. Επιλέξτε αυτό που είναι πιο κοντά στις ανάγκες του δικού σας παιδιού. Διαβάστε άρθρα, βιβλία και ενημερωθείτε για το εκπαιδευτικό σύστημα και τη διδακτική μεθοδολογία που θέλετε να ακολουθεί η δασκάλα του δικού σας παιδιού και βρείτε την καλύτερη για ΕΣΑΣ!

Μία δασκάλα μπορεί να δουλεύει εντελώς διαφορετικά από μία άλλη. Μη βιαστείτε να πείτε "αυτή είναι καλύτερη από εκείνη". Η κάθε μία, επέλεξε μία διαφορετική προσέγγιση και το πιο πιθανό είναι καμία να μην είναι "λάθος". Προσωπικά, έχω μία αδυναμία στη βιωματική εκπαίδευση (φαίνεται και στην υπογραφή μου), γιατί πρώτον έχω δουλέψει πιο πολύ με παιδάκια προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και δεύτερον γιατί αυτός ήταν ο τρόπος που έμαθε σε εμένα σωστά αγγλικά. Το παν σε όλα, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση του παιδιού σας, είναι να μη βιάζεστε! Μην επαναπαυτείτε έχοντας βρει μία καθηγήτρια. Δε χρειάζεται να βρείτε την πιο ακριβή καθηγήτρια του λεκανοπεδίου για να θεωρείται "η καλύτερη". Δουλέψτε με τον εκπαιδευτικό και μαζί θα χτίσετε το ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα για το παιδί σας.

Sofiade
10-09-13, 12:28
Όλοι ρωτάνε "ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα;". Ναι, είμαι της άποψης του να μη βιαζόμαστε, ωστόσο να έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο πιο νωρίς ξεκινάει ένα παιδάκι μία ξένη γλώσσα, τότε τόσο πιο εύκολα θα την κάνει κτήμα του. Είναι πολύ διαφορετικό να αντιμετωπίζεις τα αγγλικά σαν τη δεύτερη γλώσσα σου, από το να την αντιμετωπίζεις σαν ακόμα ένα μάθημα του σχολείου. Μη ρωτάτε πότε θα πάρει το Lower, γιατί μπορεί να ξεκίνησε από το νήπειο Αγγλικά, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα στα μέσα του Δημοτικού να αναλύσει ένα θέμα, όπως αυτό της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Το ένα είναι πολύ διαφορετικό από το άλλο. Και ένα native Αγγλάκι να στέλνατε να δώσει το FCE στα 8 του, δε θα πέρναγε...
Πολύ σωστό αυτό που λες. Κι εγώ έτσι το σκέφτομαι. Κατά τη γνώμη μου καλό είναι τα παιδάκια από 4-5 χρονών να ξεκινούν κάποιες δραστηριότητες (γιατί όχι αγγλικά!) αλλά όχι με γνώμονα να τις "τελειώσουν" νωρίτερα. Ειδικά όταν μιλάμε για ξένες γλώσσες που δεν είναι το ίδιο όπως το πιάνο ή το τάε κβο ντο, αφού παίζει μεγάλο ρόλο και η ωρίμανση του ίδιου του παιδιού στη μητρική του γλώσσα και γενικώς.

Maya
10-09-13, 13:37
Ειδικά όταν μιλάμε για ξένες γλώσσες που δεν είναι το ίδιο όπως το πιάνο ή το τάε κβο ντο, αφού παίζει μεγάλο ρόλο και η ωρίμανση του ίδιου του παιδιού στη μητρική του γλώσσα και γενικώς.
Στα πάντα παίζει ρόλο η ωρίμανση του παιδιού. Αν έλεγες πριν από 10 χρόνια σε έναν δάσκαλο μουσικής να διδάξει πιάνο σε 5ρονο, θα έβαζε τα γέλια. Εμείς, οι γονείς, έχουμε αποτρελαθεί.

Christina87
10-09-13, 18:05
Maya και Sofiade έχετε απόλυτο δίκιο. Πάντα, σε ό,τι κι αν γράψετε το παιδί σας, να έχετε στο μυαλό σας ΠΡΩΤΑ να του μένει χρόνος για να είναι παιδί. Καλά τα "Γαλλικά και πιάνο", αλλά καλύτερο είναι και το ποδήλατο στην αλάνα! Κι εμείς που μεγαλώσαμε σαν παιδάκια, κάτι κάναμε στην ζωή μας και μάλιστα θεωρώ ότι είχαμε πολύ περισσότερο κουράγιο να το κάνουμε αυτό το κάτι.
Αν υπάρχει χρόνος από μέρους σας, πρώτα αφήστε το να τρέξει, να γελάσει και να χαρεί και μετά θα πάρει και τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον του. Μη βιάζεστε και μην παρασύρεστε από δραστηριότητες άλλων παιδιών αντίστοιχης ηλικίας. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όπως και η κάθε μαμά!

pico
13-09-13, 13:44
Στο συγκεκριμένο φροντηστήριο που δούλευα, ενήμερώνονταν οι γόνεις από τις καθηγήτριες με πρωτοβουλία του αφεντικού, ότι ακόμα και τα πιο αδύναμα παιδια τα πάνε πολύ καλά και τους έκρυβαν την αλήθεια για να μη τα χάσουν από πελάτες :evil: :evil: :evil: Φυσικά και πολλές καθηγήτριες παραιτήθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να κοροϊδεύουν το κόσμο...

τα ιδια εκανα και στο δικο μου φροντιστήριο που μαθενα αγγλικα και η μαμα μου νομιζε οτι ημουν αριστη την κοροιδευανε για να περνουν τα χρηματα της οσπου της ειπα εγω "μανα μην σε κοροιδευουν αλλο, δεν ξερω τιποτα!!! τα παραταω" και αυτος ειναι ο φοβος μου τωρα για τα δικα μου τα παιδια μη με πιασουν "κοτσο":evil:

Sofiade
13-09-13, 23:36
Αυτό το άκουσα κι εγώ πρόσφατα από μια φίλη που είχε τρία παιδιά σε φροντιστήριο με "καλές τιμές". Ανακάλυψε ότι ο γιος της (που έκανε 2 τάξεις σε μια χρονιά βεβαίως βεβαίως γιατί το φροντιστήριο δεν ήταν απλά φτηνό αλλά και θαυματουργό!) αντέγραφε τις απαντήσεις των τεστ και τις εκθέσεις από τη δασκάλα. Δηλαδή τους έβαζε τεστ και δεν άφηνε τα παιδιά να το κάνουν μόνα τους αλλά τα βοηθούσε μέχρι σημείου να τους δίνει ολόκληρη έκθεση να αντιγράφουν, για να παίρνουν καλούς βαθμούς!

Εννοείται τα πήρε και τα τρία και τα πήγε σε ένα σωστό φροντιστήριο, στο οποίο μάλιστα έβαλαν το γιο της μία τάξη πίσω...

Κι από ιδιαίτερα έχω ακούσει ανάλογες ιστορίες, πάντα τέλειος ο Νικόλας (κι αυτός είχε βγάλει 2 τάξεις σε μια χρονιά, εμ βέβαια) με μόνο 2 ώρες μάθημα την εβδομάδα και παρότι πήγαινε Β δημοτικού. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Νικόλας καλά καλά δεν ήξερε να γράφει.

Προσωπικά είμαι της γνώμης, όπου ακούς πολλά (και φτηνά) κεράσια, κράτα μικρό καλάθι. Και εννοείται, παρακολούθηση των παιδιών από κοντά και συχνές συναντήσεις με τη δασκάλα. Η φίλη μου που σας είπα πιο πάνω δεν μπορούσε να μιλήσει η ίδια με τη δασκάλα των παιδιών γιατί "δεν είχε τέτοια πολιτική το φροντιστήριο".

Little Monkey
14-09-13, 00:29
τα ιδια εκανα και στο δικο μου φροντιστήριο που μαθενα αγγλικα και η μαμα μου νομιζε οτι ημουν αριστη την κοροιδευανε για να περνουν τα χρηματα της οσπου της ειπα εγω "μανα μην σε κοροιδευουν αλλο, δεν ξερω τιποτα!!! τα παραταω" και αυτος ειναι ο φοβος μου τωρα για τα δικα μου τα παιδια μη με πιασουν "κοτσο":evil:
Νομίζω είναι σχετικά εύκολο να καταλάβεις αν τα παιδιά μαθαίνουν ή όχι. Κοιτάς τις ασκήσεις τους, τσεκάρεις την ορθογραφία, την αντιγραφή τους, τα ρωτάς το λεξιλόγιο, ζητάς να δεις το τετράδιο των εκθέσεων. Εννοείται ότι απαραίτητα μιλάς με την καθηγήτριά τους, η οποία οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το παιδί σου. Αν πχ ξέρεις ότι το παιδί γενικά είναι αργό στο γράψιμο και η δασκάλα προσπαθεί να σε πείσει ότι στα αγγλικά είναι ο πιο γρήγορος μαθητής της τάξης, λογικά θα πρέπει να αναρωτηθείς αν σου λέει αλήθεια.

Αν αρχίσει και σου υπόσχεται μεταξωτές κορδέλες (δύο τάξεις σε ένα χρόνο, Lower στα 12, Proficiency σε 6 μήνες, ιδιαίτερο με 10 ευρώ την ώρα) ψάξε να βρεις σε ποιο χέρι κρατάει τα φύκια...

panos61
25-09-13, 22:46
Σε σχετικά προσφατο τευχος του περιοδικού ΤΙΜΕ (29 Ιουλίου 2013) δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Η δύναμη του δίγλωσσου εγκεφάλου» ("The power of the bilingual brain"), όπου υπογραμμίζονται τα πλεονεκτήματα στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών απο την πρώϊμη εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, και μάλιστα από την προσχολική ηλικία. Επίσης αναφέρονται τα κέρδη και για τους ενήλικες, δηλαδή η καθυστέρηση στην εμφάνιση άνοιας σε όσους μιλάνε μία ξένη γλώσσα (4 χρόνια για κάθε μορφη ανοιας και 5 χρονια για τύπου Alzheimer). Παραθέτω τον συνδεσμο για να κατεβασουν και να διαβασουν το αρθρο σε μορφή .pdf όσοι ξέρουν Αγγλικά.


http://rapidshare.com/share/EDACC564EBD40B1D0B869A003E2D8CDA

Sofiade
26-09-13, 22:47
Υπάρχει και στα ελληνικά αυτό το άρθρο από Το Βήμα: http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=528906&wordsinarticle=%CE%94%CE%B9%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1

Nonika
06-10-13, 17:11
Ας αφησουμε τα παιδια μας να χαρουν τα παιδικα τους χρονια. Δε θα χαθει ο κοσμος αν μαθουν αγγλικα λιγο πιο μετα και οχι στα 5 και 6. Μην τα φορφωνουμε απο τοσοο νωρις με ενα σωρο υποχρεωσεις.

Little Monkey
08-10-13, 12:29
Βρε Νόνικα, με αυτό το σκεπτικό, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για τα παιδιά μας μέχρι να πάνε σχολείο. Ούτε παιδικό να τα στείλουμε (γιατί κι εκεί μαθαίνουν πράγματα), ούτε δημιουργική απασχόληση, ούτε εμείς στο σπίτι να τους δείχνουμε τίποτα καινούριο. Είναι σωστό τώρα αυτό?

Χαρά-Μαρία
08-10-13, 12:57
ΑΛΛΟ
η διδασκαλια μιας ξενης γλωσσας σε φροντιστηριο

ΑΛΛΟ
η εκμαθηση μιας ξενης γλωσσας, γενικα-με την επαφη με ατομο που τη μιλαει δηλ

Για να μαθεις μια ξενη γλωσσα δεν ειναι απαραιτητο να πας σε φροντιστηριο και να μαθεις γραμματικη κλπ. Ισα ισα, σε ηλικια πριν τα 6, δεν γινεται.

-Οποτε εαν η ερωτηση ειναι "ποτε να παει το παιδι σε φροντιστηριο, να μαθει γραμματικη κλπ??" η απαντηση ειναι ΜΕΤΑ τα 6. Και μη μου πειτε για κατι προγραμματα με ΗΥ, μαπα το καρπουζι, εστειλα μια φιλη μου που ξερει κ τα ειδε.

-Αν η ερωτηση ειναι "ποτε να ξεκινησει να μαθαινει μια ξενη γλωσσα, απο καποιον που την μιλαει -οχι απο τον Μπαρμπα στη Λαρισα :-) - απλες λεξεις και εκφρασεις??" η απαντηση ειναι "και απο την ΚΟΥΝΙΑ, αν γινεται".

Προφανως οι ερευνες κλπ μιλανε για bilinguals, που αυξανονται στις μερες μας (παιδια με γονεις απο αλλες χωρες, που πηγαν σε αλλη χωρα, που η νταντα τους ειναι ξενογλωσση κλπ).

Σιγουρα, οσο πιο μικρος, τοσο καλυτερα μαθαινεις μια ξενη γλωσσα. Δεν τη διδασκεσαι ως ξενη, την μαθαινεις οπως περιπου τη μητρικη σου (αν και μια φιλη μου που ειναι καθηγητρια πανεπιστημιου σε Linguistics, μου ελεγε οτι ο εγκεφαλος, ειναι αδυνατον να μαθει ποτε τη δευτερη γλωσσα οπως τη μητρικη).
Εγω τα Αγγλικα τα εμαθα απο τα 4 μεχρι τα 6 μου χρονια απταιστα, απο την κυρια που με προσεχε-δεν μιλαγε καθολου ελληνικα και αναγκάστηκα. Οταν πηγα Γυμνασιο, πηγα σε ενα φροντιστηριο 5 χρονια και πηρα το Proficiency. Σπουδασα μετα στην Αγγλια χωρις προβλημα στη γλωσσα. Δεν ειναι απαραιτητο τα παιδια να πηγαινουν για δεκαετιες σε φροντιστηρια για μια ξενη γλωσσα. Η επαφη τους με μια ξενη γλωσσα ομως σε πολυ μικρη ηλικια τα βοηθα να εχουν μια βαση. και δεν ειναι καθολου βαρος, εφοσον δεν τα πρηζουμε με γραμματικες, κανονες κλπ. Απλες λεξουλες φτανουν.

Little Monkey
09-10-13, 00:35
Σιγουρα, οσο πιο μικρος, τοσο καλυτερα μαθαινεις μια ξενη γλωσσα. Δεν τη διδασκεσαι ως ξενη, την μαθαινεις οπως περιπου τη μητρικη σου (αν και μια φιλη μου που ειναι καθηγητρια πανεπιστημιου σε Linguistics, μου ελεγε οτι ο εγκεφαλος, ειναι αδυνατον να μαθει ποτε τη δευτερη γλωσσα οπως τη μητρικη).
Οι έρευνες δείχνουν κυρίως ότι είναι δύσκολο να έχεις ταυτόχρονα δύο "μητρικές" γλώσσες, δηλαδή να μιλάς δύο γλώσσες με την ίδια άνεση και ευκολία. Ακόμα κι όταν μιλάς δύο γλώσσες άψογα, πάντα θα υπερτερεί η μία. Το ποια θα υπερτερεί μπορεί να αλλάζει σύμφωνα με το περιβάλλον που ζεις και δεν είναι απαραίτητο να είναι η μητρική.

Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει σημασία. Δεν στέλνουμε τα παιδιά μας σε φροντιστήριο αγγλικών για να μάθουν τα αγγλικά όπως τη μητρική τους γλώσσα. Ούτε τα παιδάκια που πάνε σε τμήματα pre-junior θα γίνουν όλα δίγλωσσα (δεν είναι αρκετή 1 ώρα την εβδομάδα 8 μήνες το χρόνο για να γίνεις δίγλωσσος). Καλοί λόγοι για να στείλεις το παιδί αγγλικά από μικρή ηλικία είναι για να εξασκήσει τη μνήμη του, να μάθει την ξένη γλώσσα πιο αβίαστα και φυσικά, να συνηθίσει τους ήχους της, να αποκτήσει σωστή προφορά και φυσικά για να απασχοληθεί εκτός του σπιτιού, να κοινωνικοποιηθεί και να ψυχαγωγηθεί.

Χαρά-Μαρία
09-10-13, 10:52
Οι έρευνες δείχνουν κυρίως ότι είναι δύσκολο να έχεις ταυτόχρονα δύο "μητρικές" γλώσσες, δηλαδή να μιλάς δύο γλώσσες με την ίδια άνεση και ευκολία. Ακόμα κι όταν μιλάς δύο γλώσσες άψογα, πάντα θα υπερτερεί η μία. Το ποια θα υπερτερεί μπορεί να αλλάζει σύμφωνα με το περιβάλλον που ζεις και δεν είναι απαραίτητο να είναι η μητρική.

Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει σημασία. Δεν στέλνουμε τα παιδιά μας σε φροντιστήριο αγγλικών για να μάθουν τα αγγλικά όπως τη μητρική τους γλώσσα. Ούτε τα παιδάκια που πάνε σε τμήματα pre-junior θα γίνουν όλα δίγλωσσα (δεν είναι αρκετή 1 ώρα την εβδομάδα 8 μήνες το χρόνο για να γίνεις δίγλωσσος). Καλοί λόγοι για να στείλεις το παιδί αγγλικά από μικρή ηλικία είναι για να εξασκήσει τη μνήμη του, να μάθει την ξένη γλώσσα πιο αβίαστα και φυσικά, να συνηθίσει τους ήχους της, να αποκτήσει σωστή προφορά και φυσικά για να απασχοληθεί εκτός του σπιτιού, να κοινωνικοποιηθεί και να ψυχαγωγηθεί.

Αυτο που εννοω ειναι οτι ειναι αλλο να πηγαινεις στο φροντιστηριο, κι αλλο να μαθεις μια γλωσσα βιωματικα (πχ με ενα ατομο να τη μιλαει στο σπιτι ή αν μετακομισεις σε μια αλλη χωρα και τη μιλουν ολοι γυρω σου) οπότε τοτε, εχει σημασια ποτε θα ξεκινησεις. Αν ξεκινησεις απο μικρο παιδι, τη μαθαινεις παρα πολυ καλα χωρις κοπο. Σε φροντιστηριο πρεπει να εχει μπει το παιδι στη λογικη του "σχολειου" και ο εγκεφαλος να ειναι ετοιμος να μαθει και κανονες γραμματικης κλπ. Δεν ειναι λιγα τα παραδειγματα απο τον κυκλο μου απο παιδια που ξεκινησαν β γλωσσα σε φροντιστηριο μικρα και εχουν καταμπερδευτει ή/και δεν τα πανε καλα. Τοσες ασχολιες υπαρχουν εκτος σπιτιου, πρεπει να κλειστει σε μια αιθουσα και να φορτωθει μια ευθυνη? Δεν ξερω. Αυτο μαλλον ειναι αποφαση του καθε γονιου. Εαν ρωτας εμενα προσωπικα, για το δικο μου παιδι, προτιμω να μην αρχισει απο τωρα. Σε επαφη ομως με ξενες γλωσσες την εχω, οπως μεσω φιλεναδων μου απο το εξωτερικο, οποτε τις βλεπουμε (αρκετα συχνα), με ταινιες, τραγουδια, βιβλια κλπ αλλα σαν παιχνιδι περισσοτερο κι οχι σαν κατι που πρεπει να κανει μια συγκεκριμενη ημερα της εβδομαδας.

Little Monkey
09-10-13, 15:26
Αυτο που εννοω ειναι οτι ειναι αλλο να πηγαινεις στο φροντιστηριο, κι αλλο να μαθεις μια γλωσσα βιωματικα (πχ με ενα ατομο να τη μιλαει στο σπιτι ή αν μετακομισεις σε μια αλλη χωρα και τη μιλουν ολοι γυρω σου) οπότε τοτε, εχει σημασια ποτε θα ξεκινησεις. Αν ξεκινησεις απο μικρο παιδι, τη μαθαινεις παρα πολυ καλα χωρις κοπο. Σε φροντιστηριο πρεπει να εχει μπει το παιδι στη λογικη του "σχολειου" και ο εγκεφαλος να ειναι ετοιμος να μαθει και κανονες γραμματικης κλπ.
Κατ' αρχήν δεν είναι απαραίτητο η εισαγωγή στη γλώσσα να γίνει με κανόνες γραμματικής. Υπάρχουν φροντιστήρια που διδάσκουν τη γλώσσα με τη βιωματική μέθοδο ακόμα και σε μεγάλες τάξεις, τα δε λεγόμενα προσχολικά τμήματα (Kids, Baby language, Pre junior κλπ) χρησιμοποιούν αποκλειστικά βιωματική μεθοδολογία: παιχνίδια, τραγούδια, βιβλία - αυτά ακριβώς που περιγράφεις για το δικό σου παιδί, μόνο που φυσικά γίνονται σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα.

Το να μετακομίσεις σε άλλη χώρα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική μέθοδος για να μάθει το παιδί αγγλικά (και ενδεχομένως στην πορεία να ξεχάσει τα ελληνικά...) αλλά δεν νομίζω ότι είναι επιλογή για τους περισσότερους γονείς που διαβάζουν το συγκεκριμένο θέμα.

Ούτε μπορούν όλοι οι γονείς να έχουν αγγλόφωνη νταντά στο σπίτι για να μάθει το παιδί τη γλώσσα - αν μπορούν, αυτή είναι μια πολύ καλή λύση για ένα 4χρονο παιδάκι, πλην όμως ακριβή. Έχω φίλη αγγλίδα που διδάσκει προσχολικά τμήματα σε φροντιστήριο με κόστος για τους γονείς 30 ευρώ το μήνα. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με την αγγλίδα νταντά αλλά με 30 ευρώ δεν έρχεται νταντά στο σπίτι...

Όσο για τους φίλους, δεν ξέρω πώς μπορείς να βρεις αγγλόφωνους φίλους από το πουθενά μόνο και μόνο για να μην πάει το νήπιο φροντιστήριο. Για τους περισσότερους γονείς (που δεν είναι λεφτάδες ή παντρεμένοι με ξένους ή δεν έχουν έτοιμους ξένους φίλους ή δεν μπορούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό) η επιλογή για να έρθουν τα παιδιά τους σε επαφή με τα αγγλικά νωρίς είναι ή να κάνουν αγγλικά σε φροντιστήριο ή να πάνε σε αγγλόφωνο νηπιαγωγείο.

aleksagr
09-10-13, 16:02
καλισπερα; σε ολου. προτα φελο να ζιτησω σιγνομη για λαθου στιν ορφογραφια. εχω μια εροτηση. εινε ηποχρεοτικα να κσεκινισουμε απο 3 ταξι τα αγγλικα? δεν εινε πολη νορης?

Χαρά-Μαρία
10-10-13, 09:43
Κατ' αρχήν δεν είναι απαραίτητο η εισαγωγή στη γλώσσα να γίνει με κανόνες γραμματικής. Υπάρχουν φροντιστήρια που διδάσκουν τη γλώσσα με τη βιωματική μέθοδο ακόμα και σε μεγάλες τάξεις, τα δε λεγόμενα προσχολικά τμήματα (Kids, Baby language, Pre junior κλπ) χρησιμοποιούν αποκλειστικά βιωματική μεθοδολογία: παιχνίδια, τραγούδια, βιβλία - αυτά ακριβώς που περιγράφεις για το δικό σου παιδί, μόνο που φυσικά γίνονται σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα.

Το να μετακομίσεις σε άλλη χώρα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική μέθοδος για να μάθει το παιδί αγγλικά (και ενδεχομένως στην πορεία να ξεχάσει τα ελληνικά...) αλλά δεν νομίζω ότι είναι επιλογή για τους περισσότερους γονείς που διαβάζουν το συγκεκριμένο θέμα.

Ούτε μπορούν όλοι οι γονείς να έχουν αγγλόφωνη νταντά στο σπίτι για να μάθει το παιδί τη γλώσσα - αν μπορούν, αυτή είναι μια πολύ καλή λύση για ένα 4χρονο παιδάκι, πλην όμως ακριβή. Έχω φίλη αγγλίδα που διδάσκει προσχολικά τμήματα σε φροντιστήριο με κόστος για τους γονείς 30 ευρώ το μήνα. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με την αγγλίδα νταντά αλλά με 30 ευρώ δεν έρχεται νταντά στο σπίτι...

Όσο για τους φίλους, δεν ξέρω πώς μπορείς να βρεις αγγλόφωνους φίλους από το πουθενά μόνο και μόνο για να μην πάει το νήπιο φροντιστήριο. Για τους περισσότερους γονείς (που δεν είναι λεφτάδες ή παντρεμένοι με ξένους ή δεν έχουν έτοιμους ξένους φίλους ή δεν μπορούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό) η επιλογή για να έρθουν τα παιδιά τους σε επαφή με τα αγγλικά νωρίς είναι ή να κάνουν αγγλικά σε φροντιστήριο ή να πάνε σε αγγλόφωνο νηπιαγωγείο.

Φιλη μου little monkey, δεν κατανοεις αυτα που λεω και ισως να φταιω εγω.
Αυτο που εννοω ειναι οτι οι ερευνες μιλουν για τα οφελη που απολαμβανουν τα παιδια των οποιων οι γονεις ΕΧΟΥΝ την ευκαιρια και ευχερεια για οσα περιγραφεις. Τετοιες ερευνες συνηθως σε bilinguals γινονται κ οχι σε παιδια φροντιστηριων. Γι αυτα λοιπον τα παιδια, ειναι πολυ καλο που ξεκινουν τοσο νωρις.
Οι περισσοτεροι γονεις φυσικα ΔΕΝ την εχουν, συμφωνω κ επαυξανω, οποτε γι αυτον ακριβως το λογο, το να πας σε φροντιστηριο πριν τα 6-7 δεν ειναι για ΕΜΕΝΑ, καλη επιλογη. Για το δικο μου παιδι, οπως ειπα, δεν το επιλεγω γιατι δεν επιθυμω να το φορτωσω.
Απο εκει και περα, ο καθενας ο,τι θελει, κανει για τα παιδια του εννοειται. Εγω ανεφερα τη δικη μου επιλογη και απλα επιχειρηματολογησα. Αν ενας γονιος θελει να παει το 4χρονο για αγγλικα, γαλλικα, πιανο, καρατε και σκακι δικη του επιλογη ειναι και καλα κανει αλλα δεν χρειαζεται να το στηριξω γενικα ως επιλογη για ολα τα παιδια.
Τωρα οσον αφορα στα βιβλια και τα cd, επειδη η καλυτερη μου φιλη εργαζεται σε τετοιου τυπου φροντιστηριο σε πληροφορω οτι εαν τα παρεις μονη σου κοστιζουν το 1/10 απο οσα θα πληρωσεις σε φροντιστηριο και εσυ δεν χρειαζεται να κανεις σχεδον τιποτα. Ειναι πολυ απλο το υλικο και παιζουν μονα τους. Εγω αυτο εκανα και εχει μαθει λεξεις και φρασουλες χωρις κοπο, χωρις να την πιεζει κανενας και χωρις να εχει μια συγκεκριμενη ευθυνη την εβδομαδα. Μονος σκοπος μου σε αυτο το σταδιο ειναι να μαθει καποια πραγματα χωρις να το δει ως "μαθημα" αλλα και να μην μαθει απο τωρα δεν αγχωνομαι καθολου. Αυτα.

Little Monkey
11-10-13, 00:01
Φιλη μου little monkey, δεν κατανοεις αυτα που λεω και ισως να φταιω εγω.
Αυτο που εννοω ειναι οτι οι ερευνες μιλουν για τα οφελη που απολαμβανουν τα παιδια των οποιων οι γονεις ΕΧΟΥΝ την ευκαιρια και ευχερεια για οσα περιγραφεις. Τετοιες ερευνες συνηθως σε bilinguals γινονται κ οχι σε παιδια φροντιστηριων. Γι αυτα λοιπον τα παιδια, ειναι πολυ καλο που ξεκινουν τοσο νωρις.
Κατ' αρχήν οι έρευνες γίνονται με διάφορους πληθυσμούς, όχι μόνο με παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν την ευκαιρία και την ευχέρεια για "όσα περιγράφω" τα οποία δεν είμαι σίγουρη ποια είναι.

Δεύτερον δεν έχω καταλάβει τι προτείνεις (αν προτείνεις κάτι). Αν απλά συμμετέχεις στην κουβέντα για να μας ανακοινώσεις τι μπορείς να προσφέρεις εσύ στο παιδί σου, πάσο.

Τρίτον το να πάρεις μερικά CD ή DVD και να τα βάλεις να παίζουν με την ελπίδα ότι το παιδί σου θα μάθει αγγλικά δεν είναι (κατά τη γνώμη μου) προσέγγιση εκπαιδευτικής σημασίας αλλά απλό baby parking - τι να βλέπει κινούμενα σχέδια στα ελληνικά, τι στα αγγλικά.

Τέταρτον, άλλο πράγμα να στέλνεις ένα 4χρονο "για αγγλικά, γαλλικά, πιάνο, καράτε και σκάκι" και άλλο να σκέφτεσαι να εισάγεις μία ή δύο δραστηριότητες πριν τα 7. Προσωπικά θεωρώ ότι η παρακολούθηση προσχολικού τμήματος αγγλικών για 1 ώρα την εβδομάδα είναι μια καλή επιλογή. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ παιδάκι του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού που να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια να βγει από το σπίτι 1 ώρα την εβδομάδα για να απασχοληθεί δημιουργικά σε ξένο χώρο, αλλά εννοείται ότι αν κάποιος γονιός πιστεύει ότι το παιδί του δεν έχει τις δυνάμεις για κάτι τέτοιο, καλά θα κάνει να μην το πιέσει.

Christina87
11-10-13, 00:28
απο προσωπική εμπειρία θα έλεγα το φροντηστήριο γιατί
1. ειδικά στις μικρές ηλικίες τι νόημα έχει το ιδιαίτερο? ειδικά αν είσαι κατά της πρωΪμής εισαγωγής στην ξένη γλώσσα δεν κολάει με τιποτα

Στις μικρές ηλικίες (έως 7 ετών), τα περισσότερα φροντιστήρια δε δέχονται τα παιδάκια.

2. αν σου βγεί καλή και σωστή η δασκάλα εχει καλώς αλλα αν οχι πως το παιδί θα μπορέσει να το διακρίνει?

Τα φροντιστήρια παίρνουν μόνο καλές και σωστές δασκάλες; Με τα ίδια "προσόντα" μπορείς να διδάξεις και κατ'οίκον και σε φροντιστήριο. Τις δασκάλες στα φροντιστήρια τις γνωρίζουν πιο προσωπικά (μαζί με τις σπουδές τους και τις αξιώσεις τους) μόνο οι ιδιοκτήτες, ενώ με τις δασκάλες στα μαθήματα στο σπίτι, έχουν τη δυνατότητα οι γονείς να αναλύσουν το εκπαιδευτικό παρελθόν τους και να μιλήσουν αρκετά μαζί τους.
Συγκεκριμένα, συμφοιτήτρια μου (μη απόφοιτη τότε) των προπτυχιακών σπουδών μας, εργάστηκε σε φροντιστήριο (είχε Proficiency και... είπε να το αξιοποιήσει, για να βγάζει ένα χαρτζιλίκι!) και η ιδιοκτήτρια έλεγε στους γονείς ότι η ίδια έχει κάνει μεταπτυχιακά μέχρι και στο εξωτερικό...

3. το φροντηστήριο έχει μηχανισμούς να ελέγχει (τεστ) και επίσης υπάρχει και η άμυλα και ακόμη το γεγονός οτι ακούγοντας ενα παιδάκι που δεν πολυασχολείται τα υπολοιπα να λένε και να ξαναλένε τα ίδια και τα ίδια εεεε τι στο καλό κάτι θα μάθει στο τέλος

Και στα ιδιαίτερα γίνεται αξιολόγηση των γνώσεων του παιδιού. Τι πιο χειροπιαστό για τα αποτελέσματα των μαθημάτων και του κόπου του παιδιού. Επίσης, δε θα συμφωνήσω στο ότι το να ακούει επί 10 χρόνια τα ίδια και αν διδαχθεί τον Present Continuous 22 φορές, αποτελεί επιτυχία.

Ωστόσο, πάντα λέω στους γονείς, ότι αν έχουν ένα παιδάκι που δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί και παράλληλα δεν "αντέχουν" άλλα μέσα κοινωνικοποίησης εκτός του σχολείου (π.χ. χορούς, κάποιο άθλημα κτλ), τότε καλό θα ήταν να συνδυάσουν την απόκτηση κάποιων γνώσεων στην ξένη γλώσσα με την επαφή του με άλλα παιδάκια, πράγμα που επιτυγχάνεται στο φροντιστήριο.

Γενικώς, είναι δεδομένο ότι σε ένα ιδιαίτερο μάθημα, γίνεται πιο "δυνατή" δουλειά. Το κόστος είναι ελάχιστα υψηλότερο πλέον, οπότε δεν τίθεται λόγος γι αυτό. Δε θα αναλύσω το "αν είσαι τυχερός και πέσεις σε καλή δασκάλα", γιατί επίσης σε ένα ιδιαίτερο που την διαλέγεις εσύ, είναι πιο σίγουρο ότι θα σου "βγει" καλή, από ένα φροντιστήριο που δεν την έχεις δει καν μέχρι να αρχίσει η χρονιά. Επίσης, το έχω ξαναπεί. Τα φροντιστήρια προσλαμβάνουν νέους, χωρίς εμπειρία και παιδαγωγικές γνώσεις, γιατί όλα αυτά στοιχίζουν. Εγώ προσωπικά, μετά από τόσα χρόνια σπουδών και προϋπηρεσίας, δε θα δεχόμουν να εργαστώ για τα 3.6 ευρώ που προσφέρουν τα φροντιστήρια. Το φροντιστήριο που εργάζομαι, έχει συμφέρον από μένα, μόνο και μόνο, γιατί έχω τη δυνατότητα να αναλαμβάνω τις πτυχιακές τάξεις που έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα.
Σε ένα φροντιστηριακό τμήμα, η καθηγήτρια δεν έχει τη δυνατότητα να σταματάει το μάθημα κάθε φορά που ένα παιδάκι πηγαίνει τουαλέτα, ή σηκώνεται να ξύσει το μολύβι του, ή πονάει το κεφάλι του και θέλει να πάρει τη μαμά του τηλέφωνο, ή απλά κοιτάει το ταβάνι. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το παιδάκι χάνει κάτι από το μάθημα. Που ίσως αργότερα να χρειαστεί να το επαναλάβει η δασκάλα γι αυτό το παιδάκι και είναι ένας φαύλος κύκλος.

Από την άλλη μου έχει τύχει να αναλάβω παιδάκι νηπιακής ηλικίας που η προηγούμενη καθηγήτρια τους είχε βάλει να πάρουν βιβλία και το έβαζε να γράφει λέξεις, σε μία ηλικία που το παιδάκι δεν μπορούσε καν να ζωγραφίσει έναν κύκλο, που σημαίνει ότι δεν είχε την κατάλληλη κατάρτιση.

Αυτό που θεωρώ εγώ ιδανικό, είναι να ρωτάτε για την κατάρτηση και τις σπουδές που έχουν οι δασκάλες που διαλέγετε ή διαλέγουν για εσάς στα φροντιστήρια, αλλά με χειροπιαστά στοιχεία. Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία του παιδιού σας και για τη συμπεριφορά/αντίδρασή του στο συγκεκριμένο μάθημα, από τον ίδιο τον καθηγητή και όχι από τον ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου, που τις περισσότερες φορές είναι ένας απλός επιχειρηματίας. Επιμείνετε ότι θέλετε ολιγομελή τμήματα για τα παιδάκια σας. Τρία έως πέντε παιδιά είναι ιδανικά για να επιτευχθεί ο στόχος κοινωνικοποίησης, αλλά να μη χαθεί και ο παράγοντας μάθηση.

Τέλος, ακούω συνέχεια να λένε "ιδιαίτερο ή φροντιστήριο" και δεν έχω ακούσει ποτέ να λένε "απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας, native speaker, απόφοιτος παιδαγωγικής σχολής, κάτοχος proficiency, ή ένας συνδυασμός αυτών";

mmdad
11-10-13, 00:29
Εγω παντως νομιζω οτι μια γλωσσα συγκροτημενα την μαθαινεις σε σχολειο (ή σε φροντηστηριο) και ειναι τελειως διαφορετικη η εμπειρικη εκμαθηση απο την σωστη γνωση της γλωσσας. Εμεις στο σπιτι μιλαμε ελληνικα και τα παιδια μιλανε ελληνικα (καλυτερα απο αλλα ελληνοφωνα παιδακια εδω ισως, αλλα οχι οσο καλα θα μιλαγαν αν ζουσαν στην Ελλαδα). Επισης τα παιδια μιλανε γαλλικα - αρκετα καλα και εκφραζονται ανετα (προχτες ο μικρος εκανε τα παραπονα του στον μεγαλο στα γαλλικα). Σιγουρα ομως δεν μιλανε τοσο καλα οσο θα μιλαγαν αν ειμαστε εμεις γαλλοφωνοι.
Φυσικα και πανε σχολειο - και για τις δυο γλωσσες. και τωρα που ειανι και ο δευτερος στο προνηπιο αναρωτιεμαι τι του προσφερει το να πηγαινει αλλες 6 ωρες σχολειο την βδομαδα. βλεπω ομως οτι συνολικα στον μεγαλο εκανε καλο (αν μη τι αλλο βελτιωσε πολυ το "ρο") οποτε θα στελνω και τον μικρο και ας σερνεται στον δρομο,,,

Christina87
11-10-13, 03:14
mmdad σίγουρα ισχύει αυτό. Μία απ'όλες τις γλώσσες την κατέχεις πάντα καλύτερα. Ζεις στο Βέλγιο, οπότε θα έχεις δει, ότι μπορεί ο κόσμος να πιστεύει ότι οι Βέλγοι είναι δίγλωσσοι, αλλά στην πραγματικότητα χωρίζονται απλά σε Φλαμανδούς και Γαλλόφωνους.

Κι εγώ πέρασα κάποια χρόνια της ζωής μου στο Βέλγιο. Έμαθα κάποια Γαλλικά για να συνεννοούμαι, αλλά καθώς δεν πήγα σε γαλλόφωνο σχολείο, δεν τα έμαθα σε βάθος. Δεν κατάφερα ποτέ να νιώσω τα γαλλικά γλώσσα μου και να έχω την αντίστοιχη άνεση που έχω με άλλες γλώσσες.

Προσωπικά, στο σπίτι μου μιλάγαμε πάντα και Αγγλικά, λόγω δουλειάς του πατέρα μου και Ελληνικά, λόγω καταγωγής, αλλά επειδή τελείωσα αγγλόφωνο σχολείο, ένιωθα για χρόνια πιο άνετα με τα Αγγλικά. Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, για να αντιστραφεί αυτό. Οπότε, εγώ απλά θεωρώ ότι όση περισσότερη τριβή έχεις σε μία γλώσσα, τόσο πιο "μητρική" σου την νιώθεις και τόσο πιο άνετα την χρησιμοποιείς.

Και λίγο off topic, σε ποια σχολεία πάνε τα μικρούλια σου; Είχα πάει μία χρονιά στο Κεστεκίδειο, αλλά στο παλιό του κτίριο.

Χαρά-Μαρία
11-10-13, 10:12
Κατ' αρχήν οι έρευνες γίνονται με διάφορους πληθυσμούς, όχι μόνο με παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν την ευκαιρία και την ευχέρεια για "όσα περιγράφω" τα οποία δεν είμαι σίγουρη ποια είναι.

Δεύτερον δεν έχω καταλάβει τι προτείνεις (αν προτείνεις κάτι). Αν απλά συμμετέχεις στην κουβέντα για να μας ανακοινώσεις τι μπορείς να προσφέρεις εσύ στο παιδί σου, πάσο.

Τρίτον το να πάρεις μερικά CD ή DVD και να τα βάλεις να παίζουν με την ελπίδα ότι το παιδί σου θα μάθει αγγλικά δεν είναι (κατά τη γνώμη μου) προσέγγιση εκπαιδευτικής σημασίας αλλά απλό baby parking - τι να βλέπει κινούμενα σχέδια στα ελληνικά, τι στα αγγλικά.

Τέταρτον, άλλο πράγμα να στέλνεις ένα 4χρονο "για αγγλικά, γαλλικά, πιάνο, καράτε και σκάκι" και άλλο να σκέφτεσαι να εισάγεις μία ή δύο δραστηριότητες πριν τα 7. Προσωπικά θεωρώ ότι η παρακολούθηση προσχολικού τμήματος αγγλικών για 1 ώρα την εβδομάδα είναι μια καλή επιλογή. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ παιδάκι του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού που να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια να βγει από το σπίτι 1 ώρα την εβδομάδα για να απασχοληθεί δημιουργικά σε ξένο χώρο, αλλά εννοείται ότι αν κάποιος γονιός πιστεύει ότι το παιδί του δεν έχει τις δυνάμεις για κάτι τέτοιο, καλά θα κάνει να μην το πιέσει.

Κοιτα το υφος σου ειναι απαραδεκτο και προφανως, δεν δεχεσαι να εχει καποιος αλλη αποψη απο εσενα.
Αυτο που προτεινω, σε συνεχεια της συζητησης που ειχε ανοιξει σχετικα, και αφου ρωτας και παλι, ειναι να ξεκιναει ενα παιδι φροντιστηριο, μετα τα 6. Το λεω ξεκαθαρα. Απο εκει και περα, επαναλαμβανω, ειναι δικαιωμα του καθενος να ξεκινα οσες δραστηριοτητες θελει το παιδι του πριν τα 6 του χρονια. Απλα, ανεφερα τη ΓΝΩΜΗ μου, και εχω το δικαιωμα νομιζω οπως κι εσυ. Και εννοειται οτι το εφαρμοζω στο παιδι μου αυτο που πιστευω, τι θα εκανα, το αντιθετο?
Οσον αφορα στο επιχειρημα για τον ελευθερο χρονο, παλι δεν συμφωνω. Δηλαδη για να βγει απο το σπιτι ενα 4χρονο, πρεπει να πηγαινει σε φροντιστηριο? Για παραδειγμα, σε πολλες περιοχες κανενα 4χρονο δεν ειναι σπιτι πριν τις 8, παιζουν εξω. Δεν μενουν ολοι σε αυστηρα αστικο περ/λλον οπως υπονοεις. Και να φανταστεις οτι μενω στην Αττικη, οχι σε απομακρυσμενη περιοχη. Εναλλακτικες υπαρχουν.
Τελος δεν εχω πεισθει οτι προσφερουν κατι τα συγκεκριμενα φροντιστηρια, απο το να παρεις το (ΙΔΙΟ) υλικο σπιτι. Ισως καποιοι γονεις να ενδιαφερονται, γι αυτο και το ανεφερα. Αν δηλ ενας γονιος μπορει να γλυτωσει τα διδακτρα, τη μεταφορα κλπ και να εχει το ιδιο αποτελεσμα στο σπιτι, γιατι να μην το προτιμησει, εαν θελει;

Christina87
11-10-13, 13:53
Τελος δεν εχω πεισθει οτι προσφερουν κατι τα συγκεκριμενα φροντιστηρια, απο το να παρεις το (ΙΔΙΟ) υλικο σπιτι. Ισως καποιοι γονεις να ενδιαφερονται, γι αυτο και το ανεφερα. Αν δηλ ενας γονιος μπορει να γλυτωσει τα διδακτρα, τη μεταφορα κλπ και να εχει το ιδιο αποτελεσμα στο σπιτι, γιατι να μην το προτιμησει, εαν θελει;

Έχεις ένα δίκιο και ένα άδικο. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει το παιδί μάθημα από έναν επαγγελματία εκπαιδευτικό, τότε σίγουρα είναι πολύ καλή άποψη. Επίσης, αν έχεις εσύ τη δυνατότητα και τις γνώσεις να ασχοληθείς αρκετά και να το ψάξεις και να δημιουργήσεις ένα συγκεκριμένο syllabus για το "μάθημα" του παιδιού σου, επίσης είναι μία καλή ιδέα. Από την άλλη υπάρχουν τα παιδιά που όταν τα "διαβάζει" η μαμά ή ο μπαμπάς αποδίδουν το ίδιο καλά και άλλα που δεν παίρνουν το "μάθημα" στα σοβαρά όταν γίνεται από τους γονείς. Εγώ πέρσι, ξεκίνησα μάθημα στο παιδί μιας συναδέλφου, που θα μπορούσε πολύ άνετα να το αναλάβει η ίδια.

Από την άλλη, το να προμηθευτείτε υλικό για να έχει το παιδί ερεθίσματα σχετικά με την ξένη γλώσσα από πολύ μικρή ηλικία, είναι πολύ σωστό και θεμιτό.
Προσωπικά, επειδή και εγώ και ο σύζυγος είμαστε δίγλωσσοι όσον αφορά τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, έχουμε αποφασίσει ότι το παιδί -όταν αυτό έρθει- θα μεγαλώσει σε δίγλωσσο περιβάλλον, ώστε να μη δυσκολευτεί να μάθει τη ξένη γλώσσα, σαν να πρόκειται να μάθει Ιστορία ή Μαθηματικά για το σχολείο.

Οι δύο σχολές που υποστηρίζετε (Χαρά-Μαρία και Little Monkey) υπάρχουν και συγκρούνται δεκαετίες τώρα. Απλά η μία, πλεόν, βρίσκει επιστημονικούς συμμάχους στις σύγχρονες νευροεπιστήμες, χωρίς βέβαια, αυτό να αποδεικνύει την ορθότητα ή μη της άποψης.

vivien9
11-10-13, 16:01
Εγώ πάντως συμφωνώ με την Χαρά-Μαρία. Και να πω και κάτι άλλο, όταν στα 19 μου αποφάσισα να μάθω γαλλικά γιατί μου άρεσαν πάρα πολύ σαν γλώσσα, μου πήρε 2 χρόνια για να πάρω το Certificat! Ενώ αντίστοιχα μάθαινα γερμανικά από την 5η δημοτικού έως την 1η Λυκείου (6 χρόνια) για το αντίστοιχο δίπλωμα και φυσικά τώρα δεν θυμάμαι τίποτα.

Καλά δεν λέω να αρχίζουμε αγγλικά μετά τα 18, αλλά και πάλι σκεφτόμουν πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ωρίμανση του εγκεφάλου και κυρίως η σωστή εκμάθηση της γραμματικής της μητρικής μας γλώσσας, για την εκμάθηση της γραμματικής μιας ξένης γλώσσας.

mmdad
11-10-13, 21:12
mmdad σίγουρα ισχύει αυτό. Μία απ'όλες τις γλώσσες την κατέχεις πάντα καλύτερα. Ζεις στο Βέλγιο, οπότε θα έχεις δει, ότι μπορεί ο κόσμος να πιστεύει ότι οι Βέλγοι είναι δίγλωσσοι, αλλά στην πραγματικότητα χωρίζονται απλά σε Φλαμανδούς και Γαλλόφωνους.

Κι εγώ πέρασα κάποια χρόνια της ζωής μου στο Βέλγιο. Έμαθα κάποια Γαλλικά για να συνεννοούμαι, αλλά καθώς δεν πήγα σε γαλλόφωνο σχολείο, δεν τα έμαθα σε βάθος. Δεν κατάφερα ποτέ να νιώσω τα γαλλικά γλώσσα μου και να έχω την αντίστοιχη άνεση που έχω με άλλες γλώσσες.

Προσωπικά, στο σπίτι μου μιλάγαμε πάντα και Αγγλικά, λόγω δουλειάς του πατέρα μου και Ελληνικά, λόγω καταγωγής, αλλά επειδή τελείωσα αγγλόφωνο σχολείο, ένιωθα για χρόνια πιο άνετα με τα Αγγλικά. Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, για να αντιστραφεί αυτό. Οπότε, εγώ απλά θεωρώ ότι όση περισσότερη τριβή έχεις σε μία γλώσσα, τόσο πιο "μητρική" σου την νιώθεις και τόσο πιο άνετα την χρησιμοποιείς.

Και λίγο off topic, σε ποια σχολεία πάνε τα μικρούλια σου; Είχα πάει μία χρονιά στο Κεστεκίδειο, αλλά στο παλιό του κτίριο.
Στο Βελγιο δεν ειναι διγλωσσοι (καλα πολλοι ειναι γιατι μιλανε την μητρικη τους και μια απο τις εδω γλωσσες). Απλα η χωρα εχει 3 επισημες γλωσσες και δεν ειναι απαραιτητο οι πολιτες να τις μιλανε ολες. Πχ αν πας στις Φλαμανδοφωνες περιοχες εχεις πιο πολλες πιθανοτητες να φας αν μιλησεις αγγλικα παρα γαλλικα. Στις Βρυξελλες ξερω οτι διδασκεται η δευτερη γλωσσα σαν ξενη απο την τριτη ή τεταρτη Δημοτικου (τα γερμανικα μιλιονται σε μια πολυ μικρη περιοχη).

Εγω δεν εχω επιστημονικα στοιχεια να αντιπαραθεσω. Ομως οσο πιο μικρη ξεκινησα την γλωσσα τοσο καλυτερα την εμαθα (εχω κανει μαθηματα σε 4 συν τα ελληνικα). Το εχω πει και πιο πανω οτι ο συζυγος πηγε στα 18 στην Ιταλια για να σπουδασει και εμαθε την γλωσσα πολυ καλα. ομως 8 χρονια εδω οτι καταλαβαινει απο τα Ιταλικα - δεν εμαθε και ουτε εκανε καμια προσπαθια να μαθει γαλλικα,
Τωρα πια ειναι η καταλληλη ηλικια??? Ο Κωνσταντινος μου στα γαλλικα το γραφει σωστα. Ελληνικα ομως μπορει να γραψει Κονσταντινος, ή Κονsταντινος ή και ΚΩνσταντινος (βασικα το ο με την γραμμη απο κατω σε μεγεθος αναλογο με τα υπολοιπα γραμματα)

Και αγγλικα θα ηθελα να κανει αλλα μαλλον του χρονου και με μια μεθοδο για γαλλοφωνους. Τα γραμματα τα ξερει ηδη αλλα η προφορα θα ειναι αλλο θεμα (οτγουιλσ αντι για χοτγουιλσ - το οποιο αλλιως το λεει απο εξω , οπως ακουει εμας και αλλιως το διαβαζει)

Little Monkey
11-10-13, 23:48
Οι δύο σχολές που υποστηρίζετε (Χαρά-Μαρία και Little Monkey) υπάρχουν και συγκρούνται δεκαετίες τώρα. Απλά η μία, πλεόν, βρίσκει επιστημονικούς συμμάχους στις σύγχρονες νευροεπιστήμες, χωρίς βέβαια, αυτό να αποδεικνύει την ορθότητα ή μη της άποψης.
Συγγνώμη να ρωτήσω κάτι που μπορεί να ακούγεται και χαζό, αλλά ποιες συγκρουόμενες σχολές υποστηρίζουμε με τη Χαρά-Μαρία? :shock:

Ως προς την εκμάθηση της ξένης γλώσσας συμφωνούμε ότι είναι καλό να γίνεται βιωματικά και από μικρή ηλικία - το μόνο στο οποίο διαφωνούμε είναι στο πού (και ελαφρώς στο πώς).

Και δεν έχω καταλάβει αν η διαφωνία μας είναι οικοδιδασκαλία ή σχολικό περιβάλλον, δηλαδή αν η Χαρά-Μαρία είναι εναντίον οποιασδήποτε εκπαιδευτικής δομής ή αν αντιτίθεται συγκεκριμένα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Αν είναι εναντίον όλων των εκπαιδευτικών δομών, λογικά θα πρέπει να πιστεύει ότι ένα νήπιο δεν πρέπει να πηγαίνει ούτε σε παιδικό σταθμό, ούτε σε νηπιαγωγείο, ούτε σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, ούτε σε σχολή χορού - η θέση του νηπίου είναι στο σπίτι με τη μαμά και πουθενά αλλού. Αν είναι υπέρ άλλων εκπαιδευτικών δομών αλλά κατά των φροντιστηρίων, το μόνο που σκέφτομαι είναι "γιατί"?

Παρεμπιπτόντως η νευροψυχολογία δεν είναι απροκάλυπτα υπέρ της ταυτόχρονης εκμάθησης δύο γλωσσών από νεαρή ηλικία. Μπορεί έτσι να επιτυγχάνεται καλύτερη μάθηση των γλωσσών (αν και αυτό συζητιέται), αλλά δημιουργούνται άλλα προβλήματα.

Το να μάθεις μια ξένη γλώσσα σε μεγαλύτερη ηλικία είναι μια κουβέντα. Τα κωλλύματα που δημιουργούνται είναι ποικίλα και σε πολλές περιπτώσεις πρακτικής φύσεως. Δεν μιλάμε για ενήλικες με υψηλή γλωσσική ικανότητα που μαθαίνουν τη δεύτερη ή την τρίτη ξένη γλώσσα μετά τα 18 κάτω από ευνοϊκές συνθήκες (πχ σε ξένη χώρα) ή από χόμπυ. Αυτές οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες. Στην πλειοψηφία τους οι ενήλικες δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση (ή την ικανότητα) να ξεκινήσουν μια ξένη γλώσσα από την αρχή και να φτάσουν σε επίπεδο διγλωσσίας.

Nonika
14-10-13, 09:53
Βρε Νόνικα, με αυτό το σκεπτικό, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για τα παιδιά μας μέχρι να πάνε σχολείο. Ούτε παιδικό να τα στείλουμε (γιατί κι εκεί μαθαίνουν πράγματα), ούτε δημιουργική απασχόληση, ούτε εμείς στο σπίτι να τους δείχνουμε τίποτα καινούριο. Είναι σωστό τώρα αυτό?
Δεν ανεφερα για αλλες δραστηριοτητες παρα μονο για ξενη γλωσσα. Και σταθμο θα πανε και καποιο αθλημα αν το θελουν αλλα οχι να τα στελνουμε φροντηστηριο γιαξενη γλωσσα απο τοσο μικρα. Μια φιλη μου που εχει φροντηστηριο αγγλικων μου ειπε δεν πρεπει απο τοσο μικρα. Και συμφωνω μαζι της απολυτα.

Little Monkey
14-10-13, 11:24
Nonika, δεν ξέρω αν είσαι το alter ego της Χαράς-Μαρίας (έχω μπερδευτεί με το ποιος λέει τι εδώ μέσα) πάντως να διευκρινίσω ότι εγώ απάντησα στο παρακάτω σχόλιο της Χαράς-Μαρίας, όπου φαίνεται να διαφωνεί με τις δραστηριότητες γενικώς ή ίσως με την ποικιλία δραστηριότητων?

Αν ενας γονιος θελει να παει το 4χρονο για αγγλικα, γαλλικα, πιανο, καρατε και σκακι δικη του επιλογη ειναι και καλα κανει αλλα δεν χρειαζεται να το στηριξω γενικα ως επιλογη για ολα τα παιδια.


Πάντως άλλο πράγμα το "στέλνω φροντιστήριο" και άλλο κάνω προσχολική αγωγή (σε φροντιστήριο, παιδικό σταθμό, κέντρο απασχόλησης κλπ). Όταν λέμε για τμήματα Pre Junior δεν εννοούμε το κλασικό φροντιστήριο με τα παιδιά καθισμένα στα θρανία, τη δασκάλα στον πίνακα, διάβασμα για το σπίτι κλπ κλπ αλλά κάτι σαν αυτό που περιγράφεται εδώ (τυχαία βρήκα το σάιτ αυτό της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, χωρίς πρόθεση να τους κάνω διαφήμιση): http://www.hau.gr/?i=english_language_program.el.pre-kindergarten-courses.3244#block-item-related-content

Χαρά-Μαρία
14-10-13, 15:26
Nonika, δεν ξέρω αν είσαι το alter ego της Χαράς-Μαρίας (έχω μπερδευτεί με το ποιος λέει τι εδώ μέσα) πάντως να διευκρινίσω ότι εγώ απάντησα στο παρακάτω σχόλιο της Χαράς-Μαρίας, [/url]

μπορεις να μου εξηγησεις τι υπονοεις?
Δεν γνωριζω γιατι σε πειραζει τοσο πολυ που καποια ατομα διαφωνουν με οσα λες, αλλα δεν ειναι και τοσο σημαντικο το θεμα. Φαντασου να μιλαγαμε πχ για την κριση ή για πολιτικη. Χαλαρωσε.
Και παρακαλω επισης, να μην διαστρεβλωνεις τα οσα εχω γραψει.
Δεν θα συνεχισω στο θεμα.

Christina87
14-10-13, 22:07
Little Monkey υπάρχουν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι μία γλώσσα μαθαίνεται μόνο αν καταφέρεις να ξεκινήσεις από πολύ μικρή ηλικία ή να έχεις καθημερινή τριβή με αυτήν (εμπειρικά) και οι άνθρωποι που θεωρούν δεδομένο ότι για να μάθεις μία γλώσσα σε βάθος, να την ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ πρέπει να έχεις φτάσει σε μία άλφα ηλικία. Και τα δύο ισχύουν, όπως μπορεί να δει κάθε αντικειμενικό μυαλό. Καταλήγουμε λοιπόν πάλι, στο τι θέλει ο καθένας. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα, τα παιδιά διδάσκονται αγγλικά περίπου δέκα χρόνια, αρκετό χρόνο δηλαδή για να θεωρήσουμε ότι ξεκινάν και νωρίς (7-8 ετών), αλλά και φτάνουν στην ωριμότητα και ικανότητα να μελετήσουν σωστά μία γλώσσα. Ωστόσο, θεωρώ τα επίπεδα γνώσης της ξένης γλώσσας, πολύ χαμηλά. Πόσο μάλλον της δεύτερης ξένης γλώσσας, που εισάγεται πλέον υποχρεωτικά από τα έντεκα χρόνια τους.

Επίσης, αυτό που ανέφερες και θεωρείται "απαράδεκτο" για την Ελλάδα (η θέση του νηπίου είναι στο σπίτι με τη μαμά και πουθενά αλλού) σε πολλές χώρες, είναι δεδομένο ότι η καλύτερη επιλογή, αν αυτή υπάρχει είναι το "In-home tutoring", που πολλές φορές γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη μαμά. Βέβαια, αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα δε με βρίσκει καθόλου σύμφωνη, οπότε δε χρειάζεται να μπω στη διαδικασία να αναλύσω τα υπέρ και τα κατά του, αφού δε μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο.
Σκέψου λοιπόν, ότι η Χαρά-Μαρία, μπορεί να "κάηκε" από φροντιστήριο. Όπως κάποιοι άλλοι μπορεί να κάηκαν από ιδιαίτερο. Γιατί γενικότερα, είναι δύο θεσμοί που αν βρείτε την ιδανική για την περίπτωσή σας καθηγήτρια, δουλεύουν πάρα πολύ σωστά. Το υπέρ στη μία περίπτωση είναι το ερέθισμα για περαιτέρω κοινωνικοποίηση του νηπίου και στην άλλη περίπτωση η πιο εντατική, εστιασμένη και εξατομικευμένη γνώση. Με τα τελευταία μου λόγια δεν εννοώ ότι θα φορτώνουμε ένα νήπιο με γραμματικά φαινόμενα, αλλά ότι ένα παιδάκι μπορεί να μαθαίνει πιο εύκολα μέσω ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, ενώ ένα άλλο μπορεί να μην μπορεί να συγκεντρωθεί καν σε αυτό. Το ιδανικό για μένα, ξαναλέω, είναι ο συνδυασμός των δύο μεθόδων. Τμήματα των 3-5 παιδιών, σε χώρο ειδικά διαμορφωμενο, με επαγγελματία εκπαιδευτικό. Τώρα, και στα ιδιαίτερα και στα φροντιστήρια, μπορεί να βρείτε αυτό που ψάχνετε, κυρίως αν επιμείνετε και "πιέσετε", αλλά και στα δύο μπορεί να την πατήσετε και να έχετε πετάξει απλά τα λεφτά σας.

Δεν έχω διαβάσει τίποτα για προβλήματα από την εκμάθηση δύο γλωσσών σε νεαρή ηλικία. Και αν μιλάμε για αυτό που θεωρούν πολλοί, ότι το παιδί θα "μπερδεύει" τις δύο γλώσσες, ούτε έχει παρατηρηθεί ποτέ, ούτε ισχύει και το υποστηρίζω μέχρι τελευταίας μου πνοής. Βέβαια, μπορεί να έχουν προκύψει αποτελέσματα από έρευνες που δεν έχουν πέσει στα χέρια μου, οπότε σε εμπιστεύομαι.

Εγώ θα σας πω μία κουβέντα, σαν εκπαιδευτικός, γιατί μετά από τόσα χρόνια διαβάσματος, θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ αυτόν τον τίτλο ( :P ).
Η κάθε οικογένεια καλό θα ήταν να ακολουθήσει τη μέθοδο που πιστεύει ότι θα βοηθήσει το παιδί της περισσότερο. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα το γράψει σε φροντιστήριο, είτε σε οικοδιδασκαλείο, είτε σε ιδιαίτερο. Είτε ξεκινήσει από 3 ετών, είτε από 9. Το θέμα είναι να γνωρίζετε το παιδί σας, να είστε δίπλα του και να προσπαθείτε να του προσφέρετε το καλύτερο. Αν το καταφέρετε αυτό, το παιδί σας θα μάθει Αγγλικά, Γαλλικά κ.ο.κ.
Από κεί και πέρα, μπορεί να "ξεμπερδέψει" με την απόκτηση των αντίστοιχων πτυχίων 2 χρόνια πιο νωρίς ή 2 χρόνια πιο αργά. Δεν έγινε κάτι με αυτό. Επίσης, αν αργότερα επιλέξει να εργαστεί ή να σπουδάσει στο εξωτερικό και αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γλώσσα, τότε ή θα του φανεί πιο εύκολο, είτε λίιιιγο πιο δύσκολο, αλλά, όπως και να 'χει, θα καταφέρει να προσαρμοστεί, γιατί είναι στη φύση μας να το κάνουμε αυτό.
Οπότε, αντί να χάνουμε χρόνο σε κόντρες, προσπαθώντας να πείσουμε μία άλλη οικογένεια, ότι η δική μας επιλογή είναι πιο ορθή, καλύτερα ας κατεβάσουμε μερικά videos από το Mother Goose Club, να τα δούμε με το παιδί μας. Το να μάθει δύο-τρία αγγλικά τραγουδάκια που θα έχει επιλέξει αυτό, μόνο καλό θα μπορούσε να του κάνει.

Επίσης, μακάρι τα φροντιστήρια, όπως τα ξέρουμε στη χώρα μας, να φτάσουν στο επίπεδο που προωθεί η ελληνοαμερικάνικη κάποια στιγμή. Γιατί δυστυχώς, όταν λέμε prejunior, στα φροντιστήρια, θρανία, ένα βιβλίο οδηγό για την άπειρη δασκάλα, και αντιγραφή γραμματάκια εννοούμε. Τη μία φορά που πρότεινα τη χρήση δαχτυλομπογιάς, έγινε πανικός και τη μία φορά που σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να κάνουμε ένα θεατρικό στη γιορτή του καλοκαιριού, η απάντηση ήταν "τα παιδιά θα δυσκολευτούν και οι γονείς δε θα τα γράψουν a junior του χρόνου". Όπως καταλαβαίνετε φυσικά, οι γονείς είναι αυτοί που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, γι αυτή τη στάση των φροντιστηρίων. Κάποια άλλα είναι ο μισθός του διδακτικού προσωπικού, το ότι -με το συμπάθειο- και η κουτσή Μαρία γίνεται "καθηγήτρια Αγγλικών" και ότι τελικά ελάχιστοι είναι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο για να μάθουν και σέβονται τα λεφτά που δίνουν, συγκριτικά με αυτούς που τα στέλνουν σε εμάς για να τα "παρκάρουν" για 3 ώρες τη βδομάδα.

Κάντε μία έρευνα αγοράς. Αν το ψάξετε αρκετά, εκεί έξω υπάρχει και το ιδανικό φροντιστήριο και το ιδανικό ιδιαίτερο για την περίπτωσή σας. Το θέμα είναι να ξέρετε τι ζητάτε και να ζητάτε στοιχεία γι αυτά που σας παρουσιάζουν. Μην αγχώνεστε. Το πολύ πολύ, αν δεν είστε σίγουροι, δοκιμάστε. Η εκμάθηση των Αγγλικών στην Ελλάδα, κρατάει αρκετά, ώστε να επιτρέψει κάποια ακίνδυνα λάθη.

Little Monkey
15-10-13, 00:05
Little Monkey υπάρχουν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι μία γλώσσα μαθαίνεται μόνο αν καταφέρεις να ξεκινήσεις από πολύ μικρή ηλικία ή να έχεις καθημερινή τριβή με αυτήν (εμπειρικά) και οι άνθρωποι που θεωρούν δεδομένο ότι για να μάθεις μία γλώσσα σε βάθος, να την ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ πρέπει να έχεις φτάσει σε μία άλφα ηλικία. Και τα δύο ισχύουν, όπως μπορεί να δει κάθε αντικειμενικό μυαλό.
Αυτές οι απόψεις σαφώς ισχύουν και δεν είναι καθόλου αντικρουόμενες. Άλλωστε αντικατοπτρίζουν το πώς μαθαίνεται η μητρική γλώσσα. Άλλο πράγμα η εμπειρική εκμάθηση και άλλο η μελέτη, άλλα πράγματα αποκομίζει το νήπιο από ένα τμήμα pre-junior και άλλα ένας ενήλικας από ένα τμήμα Proficiency. Έτερον εκάτερον.

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι αν πιστεύεις ότι το παιδί σου θα οφεληθεί από την βιωματική εκμάθηση των αγγλικών σε νηπιακή ηλικία (και υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι σε γενικές γραμμές οφέλιμο) καλό είναι να μην βασιστείς μόνο σε ένα CD και ένα DVD που θα αγοράσεις για να τα παίζεις στο σπίτι. Αν δεν πιστεύεις ότι το παιδί σου έχει κάτι να αποκομίσει από την επαφή με τα αγγλικά πριν το σχολείο ή αν δεν θέλεις να βγαίνει από το σπίτι (αλλά γιατί να μην το θέλεις? δεν έχω καταλάβει) τότε δεν έχεις κάποιο δίλημμα. Κρατάς το παιδί στο σπίτι και τελειώνει η υπόθεση.

Συμφωνώ ότι ένα μικρό τμήμα προσχολικής αγωγής με μια ειδικευμένη δασκάλα είναι η καλύτερη λύση. Αν δεν μπορείς να το βρεις και η εναλλακτική σου είναι να στείλεις το 4χρονο να κάτσει σε θρανίο και να γράφει γραμματάκια όπως λες, τότε ναι, καλύτερα στο σπίτι. Είναι στο χέρι του κάθε γονιού να επιλέξει την κατάλληλη εκπαιδευτική δομή για τα παιδιά του. Όπως πας και βλέπεις 2, 3, 4 παιδικούς σταθμούς πριν καταλλήξεις στον καλύτερο, μπορείς να πας να δεις 2, 3, 4 φροντιστήρια (ή κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ή λέσχες σκακιού ή κολυμβητήρια ή σχολές μπαλέτου ή ό,τι άλλη δραστηριότητα επιθυμείς να κάνει το παιδί σου).

Επίσης, αυτό που ανέφερες και θεωρείται "απαράδεκτο" για την Ελλάδα (η θέση του νηπίου είναι στο σπίτι με τη μαμά και πουθενά αλλού) σε πολλές χώρες, είναι δεδομένο ότι η καλύτερη επιλογή, αν αυτή υπάρχει είναι το "In-home tutoring", που πολλές φορές γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη μαμά.
Σε ποιες χώρες γίνεται αυτό;

Christina87
15-10-13, 14:37
Αυτές οι απόψεις σαφώς ισχύουν και δεν είναι καθόλου αντικρουόμενες. Άλλωστε αντικατοπτρίζουν το πώς μαθαίνεται η μητρική γλώσσα. Άλλο πράγμα η εμπειρική εκμάθηση και άλλο η μελέτη, άλλα πράγματα αποκομίζει το νήπιο από ένα τμήμα pre-junior και άλλα ένας ενήλικας από ένα τμήμα Proficiency. Έτερον εκάτερον.
Σίγουρα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ο ενήλικας "βιάζεται" περισσότερο και θεωρεί ότι δεν έχει το χρόνο να μάθει μία ξένη γλώσσα βιωματικά -πράγμα που δεν ισχύει- και στηρίζει την παραγωγικότητα της διδασκαλίας στην κατ'οίκον μελέτη.


Αν δεν πιστεύεις ότι το παιδί σου έχει κάτι να αποκομίσει από την επαφή με τα αγγλικά πριν το σχολείο ή αν δεν θέλεις να βγαίνει από το σπίτι (αλλά γιατί να μην το θέλεις? δεν έχω καταλάβει) τότε δεν έχεις κάποιο δίλημμα. Κρατάς το παιδί στο σπίτι και τελειώνει η υπόθεση.
Κάποιες μαμάδες δε θέλουν να έρχονται σε συχνή επαφή τα παιδιά τους με άλλα παιδιά, γιατί υπάρχουν κάποιοι παιδικοί οργανισμοί που είναι πολύ ευαίσθητοι στις ασθένειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, θεωρώ ότι μιλήσαμε για τη δυνατότητα του γονέα να "τρέχει" το παιδί του από δω και από κει. Άλλο είναι να έρχεται ένας δάσκαλος στο σπίτι και να κάνετε μία ώρα μάθημα και άλλο να τρέχετε, να ντυθείτε, να βάλετε μπουφάν και να πάρετε ομπρέλες, να πάτε κάπου εσείς, κτλ κτλ. Μία μαμά που δουλεύει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, βρίσκει "καταφύγιο" στο να έρχεται ένας δάσκαλος στο σπίτι και μπορεί πιο εύκολα να επιλέξει και το ωράριο που θα γίνεται αυτό, από ένα τμήμα. Εμένα μου έχει τύχει στο φροντιστήριο, να έρχεται το παιδάκι 10 λεπτά αργότερα, γιατί είχε πρόβα με τη χορωδία, να φεύγει 15 λεπτά νωρίτερα γιατί έχει κολυμβητήριο, να χάνει μάθημα επειδή ήταν άρρωστο, κτλ. Πολλοί, αυτά τα βρίσκουν αδιόρθωτα λάθη, πόσο μάλλον σήμερον η μέρα, που κάποιοι σκέφτονται ότι όλα αυτά τα 10λεπτα και τα μαθήματα που τυχόν θα χάσει ένα παιδί, τα έχει πληρώσει. Θετικά και αρνητικά υπάρχουν σε όλες τις περιπτώσεις, το θέμα είναι ποια θεωρούνται ουδέτερα και ποια όχι.


Είναι στο χέρι του κάθε γονιού να επιλέξει την κατάλληλη εκπαιδευτική δομή για τα παιδιά του. Όπως πας και βλέπεις 2, 3, 4 παιδικούς σταθμούς πριν καταλλήξεις στον καλύτερο, μπορείς να πας να δεις 2, 3, 4 φροντιστήρια (ή κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ή λέσχες σκακιού ή κολυμβητήρια ή σχολές μπαλέτου ή ό,τι άλλη δραστηριότητα επιθυμείς να κάνει το παιδί σου).

Συμφωνώ απόλυτα. Όσο πιο πολύ το ψάχνεις, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να βρεις το κατάλληλο για το παιδί.


Σε ποιες χώρες γίνεται αυτό;


Κοίτα και τον όρο shadow education. Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Αγγλία, η Αυστραλία, η Αμερική και ***νομίζω*** και στον Καναδά. Επίσης εφαρμόζεται και στην Ασία. Συγκεκριμένα στην Ινδία, η οποία αποδεδειγμένα βγάζει φοβερά μυαλά σε όλες τις επιστήμες, έχουν κάποιες τάξεις, τύπου study circles, που δε γίνονται ούτε σε κάτι σαν σχολείο, ούτε σε κάτι σαν φροντιστήριο.
Στην Αμερική πάντως, είναι τιμή για μία μαμά να έχει τη δυνατότητα να αναλάβει η ίδια την εκπαίδευση των παιδιών της. Συγκεκριμένα, επειδή μία φίλη έχει δύο παιδιά σχολικής ηλικίας, η ίδια τους κάνει τα περισσότερα σχολικά μαθήματα και ο σύζυγος έχει αναλάβει τη Γυμναστική και τα Μαθηματικά. Έχουν δηλαδή πλήρες πρόγραμμα σχολείου, με συγκεκριμένα διαλείμματα, συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, τα οποία δεν αλλάζουν.
Ωστόσο, αυτή είναι μεγάλη κουβέντα, γιατί με όλα αυτά που βλέπω, τα εκπαιδευτικά συστήματα που με βρίσκουν σύμφωνη, είναι αυτά των Σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίας. Μετά από αυτά, λίγο-πολύ έρχεται το χάος.
Συγκεκριμένα η Αμερική, θεωρώ ότι δεν έχει δώσει ποτέ τη βαρύτητα που θα έπρεπε στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Είναι μία χώρα που δε θεωρεί υποχρεωτική τη προσχολική εκπαίδευση, όπως και η δική μας, πριν κάποια χρόνια, ωστόσο, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά κονδύλια για κάτι τέτοιο.
Για την Ελλάδα από την άλλη, θεωρώ ότι παρέχει αρκετά καλή δημόσια εκπαίδευση, αν σκεφτείτε ότι σε πολλές χώρες, δεν παρέχεται δημόσια εκπαίδευση και αν αυτή παρέχεται, θα φοβόσασταν να γράψετε το παιδί σας σε ένα σχολείο. Βέβαια, δυστυχώς, έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα να λύσουμε σε αυτόν τον τομέα...

Little Monkey
15-10-13, 14:54
Κοίτα και τον όρο shadow education. Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Αγγλία, η Αυστραλία, η Αμερική και ***νομίζω*** και στον Καναδά.
Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες χώρες που αναφέρεις. Στην Αγγλία πάντως που γνωρίζω επειδή ζω εδώ, δεν έχω ακούσει ποτέ τον όρο shadow education και αυτοί που κάνουν home schooling είναι συνήθως κάτι χίππηδες τύποι που ζουν σε μαούνες κλπ. Επίσης παρότι είναι αλήθεια ότι στην Αγγλία θεωρείται αρετή να μεγαλώνει η μαμά τα παιδιά της (να μην δουλεύει μέχρι να πάνε τα παιδιά σχολείο) το να κρατάς τα παιδιά στο σπίτι θεωρείται ανάθεμα. Η στάνταρ ερώτηση που κάνουν οι health visitors όταν σε επισκέπτονται μετά την ηλικία των 6 μηνών είναι σε πόσα playgroups πας και πόσες δραστηριότητες κάνεις εκτός σπιτιού. Οι περισσότεροι γονείς που ξέρω είναι έξω σχεδόν κάθε μέρα με τα παιδιά τους, κάποιοι πάνε σε 2 και 3 γκρουπ την ίδια μέρα. Ακόμα και όταν έχεις νταντά δεν το κρατάει όλη μέρα στο σπίτι, αλλά το πάει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα σε κάποια δραστηριότητα. Οπότε δεν ξέρω, ίσως επειδή βλέπω τι γίνεται εδώ μου φαίνεται περίεργο να λέμε ότι είναι δύσκολο να στείλεις ένα τετράχρονο ή πεντάχρονο για δημιουργική απασχόληση στα αγγλικά 1 ώρα την εβδομάδα.

Παρότι δεν είμαι προσωπικά αυτής της άποψης (των πολλών δραστηριοτήτων), δεν είμαι σίγουρη ότι είναι τόσο κακό να έχει ένα παιδί πολλές δραστηριότητες εφόσον το θέλει και το απολαμβάνει. Ίσως κι εγώ όταν θα πάει το παιδί μου 5 χρονών αν ζητάει να κάνει σκάκι και κολύμβηση και μαγειρική, να προτιμήσω να το στείλω και στα τρία από το να μένει σπίτι και να παίζει με τα αυτοκινητάκια του ή να βλέπει dvd ή να το απασχολεί μια κοπέλα. Όλα αυτά εννοείται μόνο ΑΝ έχω την ευχέρεια (οικονομική και πρακτική), ΑΝ το παιδί δεν είναι φιλάσθενο, ΑΝ δείχνει διάθεση να κάνει δραστηριότητες κλπ.

Σίγουρα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ο ενήλικας "βιάζεται" περισσότερο και θεωρεί ότι δεν έχει το χρόνο να μάθει μία ξένη γλώσσα βιωματικά -πράγμα που δεν ισχύει- και στηρίζει την παραγωγικότητα της διδασκαλίας στην κατ'οίκον μελέτη.
Από προσωπική εμπειρία θεωρώ ότι όντως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για βιωματική μάθηση όταν είσαι ενήλικας. Επίσης πιστεύω ότι για τον ενήλικα η βιωματική μάθηση είναι πιο δύσκολη σε σχέση με την κλασσική μάθηση, εκτός αν ήδη έχει καλή επαφή με τη γλώσσα που προσπαθεί να μάθει.

Christina87
15-10-13, 16:55
Μιλάμε για το πόσο χρόνο περνάει ένα παιδί εκτός/εντός σπιτιού ή για το πώς εκπαιδεύεται;
Μίλησα συγκεκριμένα για την Αμερική, όταν έλεγα ότι θεωρείται ιδανικό να αναλαμβάνουν οι γονείς την εκπαίδευση των παιδιών. Τις άλλες χώρες τις ανέφερα ως χώρες στις οποίες εφαρμόζεται και δεν είναι παράνομο (γιατί στην Ελλάδα είναι) το shadow education. Μη ξεχνάς, ότι στην Αγγλία δεν υπάρχουν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί/νηπιαγωγεία. Υπάρχουν από childminders μέχρι creches σε γυμναστήρια. Επίσης, μην ξεχνάς, ότι στην Αγγλία δε χρειάζεσαι πτυχίο για να διδάξεις σε νηπιαγωγείο, ούτε καν Proficiency (εμένα τουλάχιστον δε μου είχαν ζητήσει) και οι "νηπιαγωγοί" με πτυχίο, γίνονται πάνε για room leader kai nurse.

Επίσης, γι αυτό σου είπα να κοιτάξεις τον όρο, γιατί και στην Ελλάδα, πολλά σχολεία/φροντιστήρια χρησιμοποιούν την μοντεσσοριανή προσέγγιση της εκπαίδευσης, αλλά οι γονείς δε γνωρίζουν τον όρο.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ είμαι της άποψης να γεμίζουμε το χρόνο των νηπίων με δραστηριότητες και να καταλήγουν οι γονείς να τα βλέπουν 2 ώρες την ημέρα και αυτά να είναι πτώματα από την κούραση. Από κει και πέρα, καλό θα ήταν να υπάρχουν ερεθίσματα από μικρές ηλικίες, ώστε το παιδί να μπορεί να επιλέξει δραστηριότητες από μόνο του. Δε χρειάζεται να κάνουμε όλοι τα παιδιά μας μουσικούς, αν δεν τους αρέσει, ούτε μπασκετμπολίστες...
Επίσης, δε μιλήσαμε για το "αν ζητάει το παιδί". Το παιδί θα ζητάει ό,τι ακούει από τους φίλους του και πολύ εύκολα θα βαρεθεί αρκετά από αυτά, αν τα δοκιμάσει. Το να του δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα, είναι καταπληκτικό, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και της άποψης να τα δοκιμάσει ΟΛΑ σε μία χρονιά για να δούμε πού έχει κλίση, γιατί πολύ απλά, με τρόμο θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχει σε τίποτα, μιας που όλα θα τα κάνει κουρασμένα και θα βαριέται.

Το "απασχολεί μία κοπέλα" το λες σαν να πρόκειται για babysitting, που και αυτό, αν γίνει σωστά, δίνει πολλά εφόδια. Μία καθηγήτρια Αγγλικών ή μία καθηγήτρια πιάνου κτλ κτλ, δεν "απασχολούν" απλά το παιδί... Του μεταφέρουν γνώσεις και αξίες.
Σίγουρα αυτά τα "ΑΝ" που πρόσθεσες, περιορίζουν λίγο την γκάμα επιλογών εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Σίγουρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για βιωματική μάθηση σε έναν ενήλικα, μιας που έχει άλλα χίλια πράγματα στο κεφάλι του και μιας που όσο μεγαλώνουμε, απομακρυνόμαστε από τη νευρογένεση. Επίσης, γι αυτούς που χρησιμοποιούν τον όρο "ρουφάει σα σφουγγάρι" για το μυαλό των μικρών παιδιών, να αναφέρω΄οτι αυτό λέγεται συναπτογένεση και δε συμβαίνει μέχρι τα 10-11, αλλά μέχρι τα 2 και σίγουρα, όσο πιο πλούσιο το περιβάλλον (προφανώς δεν εννοώ οικονομικά), τότε τόσο πιο μεγάλος ο αριθμός και η... ποιότητα των συνάψεων αυτών. Βέβαια, καθ'όλη την πρώτη παιδική ηλικία, η μάθηση είναι πιο "εύκολη" επειδή ο οργανισμός ενός παιδιού που δε ζει κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, παράγει περισσότερες συνάψεις από αυτές που χρειάζεται.


Από 'κεί και πέρα, επειδή αναγκάστηκα να περάσω 6 μήνες από την ζωή μου σε γαλλόφωνο πανεπιστήμιο και δε θυμόμουν ούτε να ρωτάω το όνομα του άλλου στα Γαλλικά (η τελευταία μου επαφή με τη γλώσσα ήταν 10 χρόνια πριν από αυτό το γεγονός), θα διαφωνήσω ότι είναι πιο δύσκολο. Μου φάνηκε πιο απλό και πιο γρήγορο το να τριφτώ κάποιους μήνες με τη γλώσσα και να έχω ένα καλό επίπεδο, από το να διαβάζω νυχθημερόν για να μπορέσω να πάρω ένα πτυχίο της πλάκας. Βέβαια, και αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο. Εγώ προσωπικά, είμαι περισσότερο λάτρης της πρακτικής παρά της θεωρητικής μεθόδου. Και επειδή μου είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν να εισαχθώ σε αγγλόφωνο σχολείο, έχοντας απλά ένα Lower, που το θεωρώ πολύ απλό πτυχίο και μου φάνηκε εύκολο, έχω να δηλώσω απλά ότι η μόνη διαφορά που αντιμετώπισα (σε ηλικία 11 και 23 ετών έγιναν τα παραπάνω) ήταν ότι στο σχολείο δεν ήταν συνειδητοποιημένη, δική μου απόφαση και ήμουν πιο αγχωμένη το πρώτο διάστημα.

Ελισα24
15-10-13, 22:25
Συμφωνω σε πολλα σημεια με Χαρα-Μαρια, Christine87, Nonika και vivien9.

Δεν της φτανει της μικρης που περναει ολη τη μερα της στο νηπιο, θα την ξαναπαω το απογευμα σε σχολη ξενων γλωσσων; Θα πηξει. Ασε που η δικια μου θα επαναστατησει :D δεν κρατιεται μιλαμε τα απογευματα, θελει βολτες. Εστω, στην παιδικη χαρα. Κι εγω; Ποτε θα τη δω; Καθε απογευμα κανουμε κατι, μαζι. Δεν βαριεται το παιδι ουτε χρειαζομαι νταντα. Αφου ειμαι εγω εδω.

Επισης δεν εχω πεισθει αν ειναι ετοιμα τα παιδια τοσο μικρα να αφομοιωσουν μια δευτερη γλωσσα. Δεν ξερω ουτε ποσες θεωριες υπαρχουν, ουτε τι ειδους σχολεια και συστηματα εχουν αλλες χωρες, ξερω ομως οτι προτιμω να μαθει πρωτα Ελληνικα. Μεχρι να τελειωσουν το σχολειο, εχουν πολλα χρονια, δεν βιαζομαι. Κι εγω στην Τριτη Δημοτικου ξεκινησα και μια χαρα τα μιλαω τα Αγγλικα.

Nonika
15-10-13, 23:09
Ελισα συμφωνω μαζι σου. Και εμενα η μικρη ειναι μεχρι τις 2 σχολειο και το απογευμα θελει να κανει πραγματα που την ευχαριστουν. Παει καρατε και ενοργανη. Της αρεσουν πολυ. Δεν μπορω να τηα τα στερησω για να παει απο τωρα αγγλικα. Αλλωστε και εγω α γυμνασιου ξεκινησα αγγλικα και γ λυκειου πηρα και το proficiency.

Little Monkey
16-10-13, 00:12
Μιλάμε για το πόσο χρόνο περνάει ένα παιδί εκτός/εντός σπιτιού ή για το πώς εκπαιδεύεται;
Μιλάμε και για τα δύο, αφού και τα δύο έχουν τεθεί στο τραπέζι. Μιλάμε κυρίως για το αν το νήπιο χρειάζεται ή είναι καλό (ή κακό) να έχει οργανωμένες δραστηριότητες εντός και εκτός του σπιτιού, και αναφερόμαστε σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού / μαθησιακού χαρακτήρα.

Δεν είμαι σίγουρη τι σχέση έχει το αν υπάρχουν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί στην Αγγλία και ποιος διδάσκει σε αυτούς. Αυτό που ήθελα να δείξω είναι ότι σε μία από τις χώρες που ανέφερες όπου θεωρείται καλό να μένει το παιδί στο σπίτι με τη μαμά, θεωρείται επίσης καλό το παιδί να κάνει δραστηριότητες καθημερινά και όχι να κάθεται στο σπίτι και να παίζει με τα παιχνίδια του από το πρωί ως το βράδυ. Για μοντεσσοριανή προσέγγιση δεν ξέρω τίποτα.

Επίσης, δε μιλήσαμε για το "αν ζητάει το παιδί". Το παιδί θα ζητάει ό,τι ακούει από τους φίλους του και πολύ εύκολα θα βαρεθεί αρκετά από αυτά, αν τα δοκιμάσει. Το να του δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα, είναι καταπληκτικό, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και της άποψης να τα δοκιμάσει ΟΛΑ σε μία χρονιά για να δούμε πού έχει κλίση, γιατί πολύ απλά, με τρόμο θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχει σε τίποτα, μιας που όλα θα τα κάνει κουρασμένα και θα βαριέται.
Σαφώς. Το θέμα είναι εμείς ως γονείς τι αποφασίζουμε να του δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει. Ξένες γλώσσες; Κάτι άλλο; Ξένες γλώσσες και κάτι άλλο; Πολλά άλλα; Ή τίποτα απολύτως;

Το "απασχολεί μία κοπέλα" το λες σαν να πρόκειται για babysitting, που και αυτό, αν γίνει σωστά, δίνει πολλά εφόδια. Μία καθηγήτρια Αγγλικών ή μία καθηγήτρια πιάνου κτλ κτλ, δεν "απασχολούν" απλά το παιδί... Του μεταφέρουν γνώσεις και αξίες.
Μα αυτό ακριβώς εννοούσα. Την κοπέλα που έρχεται στο σπίτι απλά να το απασχολήσει ή να παίξει μαζί του. Η καθηγήτρια αγγλικών / πιάνου κλπ ανήκει σε άλλη κατηγορία, αυτή της εκπαίδευσης.

Ως προς το ερώτημα που εξετάζουμε οι επιλογές είναι πολλές.
Να μάθει αγγλικα με dvd ή με μάθημα;
Να μάθει αγγλικά σε φροντιστήριο ή με μάθημα στο σπίτι;
Να μάθει αγγλικά ή να ασχοληθεί με κάτι άλλο;
Να ασχοληθεί με κάτι ή να μην ασχοληθεί με τίποτα;

Κάποιος που λέει όχι εγώ δεν θέλω το παιδί μου να μάθει αγγλικά μπορεί να εννοεί ότι δεν θέλει να το στείλει σε φροντιστήριο, ότι δεν θέλει να μάθει τα αγγλικά με οργανωμένο τρόπο, ότι δεν θέλει να μάθει καμία ξένη γλώσσα πριν μάθει τα ελληνικά / πριν πάει στο γυμνάσιο / πριν ενηλικιωθεί ή ότι είναι κατά οποιασδήποτε οργανωμένης δραστηριότητας στις προσχολικές ηλικίες.

Από 'κεί και πέρα, επειδή αναγκάστηκα να περάσω 6 μήνες από την ζωή μου σε γαλλόφωνο πανεπιστήμιο και δε θυμόμουν ούτε να ρωτάω το όνομα του άλλου στα Γαλλικά (η τελευταία μου επαφή με τη γλώσσα ήταν 10 χρόνια πριν από αυτό το γεγονός), θα διαφωνήσω ότι είναι πιο δύσκολο. Μου φάνηκε πιο απλό και πιο γρήγορο το να τριφτώ κάποιους μήνες με τη γλώσσα και να έχω ένα καλό επίπεδο, από το να διαβάζω νυχθημερόν για να μπορέσω να πάρω ένα πτυχίο της πλάκας. Βέβαια, και αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο.
Αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο και από τις συνθήκες. Κατ' αρχήν πρέπει να έχεις την ευκαιρία να τριφτείς με τη γλώσσα (το οποίο προϋποθέτει μετακόμιση στο εξωτερικό) και κατά δεύτερον πρέπει να έχεις την ανάλογη γλωσσική ικανότητα. Όταν μιλούσα για τη δυσκολία των ενηλίκων να μάθουν μέσω βιωματικής μάθησης εννοούσα ζώντας στη χώρα τους και κάνοντας μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο ή ιδιαίτερα. Εννοείται ότι αν ήδη ξέρεις τη γλώσσα (ακόμα κι αν νομίζεις πως την έχεις ξεχάσει) και μπεις σε ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον στη χώρα όπου μιλιέται, θα έχεις θαυμάσια αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα. Αλλά αν δύο τελείως αρχάριοι ενήλικες με μέση γλωσσική ικανότητα ξεκινήσουν μαθήματα (π.χ. ρωσικών) ο ένας με τη βιωματική μέθοδο και άλλος με την κλασσική μέθοδο γραμματικής και λεξιλογίου, νομίζω ότι ο δεύτερος θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τον πρώτο.

Christina87
16-10-13, 01:46
Κι εγω; Ποτε θα τη δω; Καθε απογευμα κανουμε κατι, μαζι.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Love_Heart_SVG.svg/50px-Love_Heart_SVG.svg.png

Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο, αλλά μ'άρεσε αυτό που διάβασα!

Sofiade
22-10-13, 12:27
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Love_Heart_SVG.svg/50px-Love_Heart_SVG.svg.png

Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο, αλλά μ'άρεσε αυτό που διάβασα!
Και δηλαδή τι θα γίνει αν το 5χρονο κάνει κάτι διαφορετικό για ένα απόγευμα την εβδομάδα, για μία ώρα? Καλό θα του κάνει να ξεφύγει λίγο από τα φουστάνια της μαμάς. Δεν ξέρω βέβαια για τα κορίτσια, μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά για τα αγόρια νομίζω ότι πρέπει να το επιδιώκουμε να ανεξαρτητοποιούνται από εμάς (και τη γιαγιά) πριν πάνε σχολείο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το γιο-μαμάκια ή και γενικότερα από το νήπιο που δεν ξέρει τίποτα άλλο από τη μαμά και τη γιαγιά. Γνώμη μου βέβαια, μπορεί να διαφωνείτε.

Και δεν εννοώ απαραίτητα ότι πρέπει να κάνει αγγλικά, αλλά πώς να το κάνουμε, κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού πρέπει να την έχει ένα νήπιο! Για λόγους κοινωνικοποίησης και μόνο. Μιλάω βέβαια για δραστηριότητες που δεν συμπεριλαμβάνουν τη μαμά ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο (το να πας με το παιδί σε παιδότοπο ή στις κούνιες ή επίσκεψη σε φιλικό σπίτι δεν είναι "δραστηριότητα", είναι βόλτα).

Ελισα24
22-10-13, 13:43
Και δηλαδή τι θα γίνει αν το 5χρονο κάνει κάτι διαφορετικό για ένα απόγευμα την εβδομάδα, για μία ώρα? Καλό θα του κάνει να ξεφύγει λίγο από τα φουστάνια της μαμάς. Δεν ξέρω βέβαια για τα κορίτσια, μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά για τα αγόρια νομίζω ότι πρέπει να το επιδιώκουμε να ανεξαρτητοποιούνται από εμάς (και τη γιαγιά) πριν πάνε σχολείο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το γιο-μαμάκια ή και γενικότερα από το νήπιο που δεν ξέρει τίποτα άλλο από τη μαμά και τη γιαγιά. Γνώμη μου βέβαια, μπορεί να διαφωνείτε.

Και δεν εννοώ απαραίτητα ότι πρέπει να κάνει αγγλικά, αλλά πώς να το κάνουμε, κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού πρέπει να την έχει ένα νήπιο! Για λόγους κοινωνικοποίησης και μόνο. Μιλάω βέβαια για δραστηριότητες που δεν συμπεριλαμβάνουν τη μαμά ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο (το να πας με το παιδί σε παιδότοπο ή στις κούνιες ή επίσκεψη σε φιλικό σπίτι δεν είναι "δραστηριότητα", είναι βόλτα).

Μηπως εισαι λιγο απολυτη. Από πού προκύπτει ότι ο ορισμός της δραστηριότητας, είναι να πάει κάπου το παιδί μόνο του.

Ολο το πρωί μου κοινωνικοποιείται στο σχολείο, ενα κάρο φίλες έχει κάνει έχω βαρεθεί να μου τις καλεί σπίτι. Πόσο πιά να μου κοινωνικοποιηθεί οεο;;; Μια ωρα την ημέρα τη βλέπω, μετά πέφτουμε ξερές για ύπνο και οι δυό. Με μια ώρα την ημέρα, σε ποια φούστα της μαμάς να κολλήσει η άμοιρη, δεν με θυμάται καλα καλά καποιες μέρες που λέει ο λόγος. Και μένω και κοντά στη δουλειά αλλά μας έχουν ταράξει στην υπερωρία. Εμεις κάνουμε αυτό που εγω ονομάζω δραστηριότητες, ιππασία, κατασκευες, παιδικη χαρα με φίλους κλπ αλλα μαζί και δεν με πολυνοιάζει πώς το λετε εσείς στο δικο σας προσωπικο λεξικό. (τώρα βεβαια με 20 ευρα το μισάωρο η ιππασία να μου την επεις βολτα θα με πονεσεις).

(σημ. Μήπως, μιλάς για νοικοκυρές, και όχι για εργαζόμενες μανούλες και μάλιστα που δεν πηγαίνουν τα νηπια τους σχολειο; Εκεί, πάω πάσο. Αλλά δεν εντάσσομαι εκεί).

Sofiade
22-10-13, 20:49
Δεν αναφέρθηκα σε σένα προσωπικά. Νομίζω φαινόταν από αυτά που είπα ότι το σχόλιο ήταν γενικό. Σχολίασα το "αν τη στείλω αγγλικά δεν θα τη βλέπω ποτέ" το οποίο μου φάνηκε περίεργο όταν μιλάμε για δραστηριότητα της τάξης της μίας ώρας την εβδομάδα.

Αν με ρωτάς τη γνώμη μου, εγώ αν είχα μόνο 1 ώρα τη μέρα να βλέπω το παιδί μου, δεν θα το έστελνα σε καμία δραστηριότητα εκείνη την μία ώρα.

Αν δεν ρωτάς τη γνώμη μου, αγνόησε τα από πάνω :)

Ελισα24
23-10-13, 09:56
Δεν αναφέρθηκα σε σένα προσωπικά. Νομίζω φαινόταν από αυτά που είπα ότι το σχόλιο ήταν γενικό. Σχολίασα το "αν τη στείλω αγγλικά δεν θα τη βλέπω ποτέ" το οποίο μου φάνηκε περίεργο όταν μιλάμε για δραστηριότητα της τάξης της μίας ώρας την εβδομάδα.

Αν με ρωτάς τη γνώμη μου, εγώ αν είχα μόνο 1 ώρα τη μέρα να βλέπω το παιδί μου, δεν θα το έστελνα σε καμία δραστηριότητα εκείνη την μία ώρα.

Αν δεν ρωτάς τη γνώμη μου, αγνόησε τα από πάνω :)


Δικο μου σχόλιο ηταν το "αν τη στείλω αγγλικά δεν θα τη βλέπω ποτέ" γι αυτο απάντησα. Οκ, καταλαβα τι εγινε.

Unpluged
23-10-13, 10:46
Δεν ξέρω τι γίνεται αν το παιδί έχει ελεύθερο χρόνο το απόγευμα, δεν το έζησα ποτέ, γιατί εμένα τα παιδιά επιστρέφουν κουρασμένα κατά τις 4.30 στο σπίτι. Πιθανότατα θα τα ξεκινούσα κάποια δραστηριότητα, ειδικά αν στο σχολείο έκανε τα βασικά. Νομίζω πάντως ότι οι ξένες γλώσσες δεν μπορούν να ενταχθούν στην περίπτωση αυτή, δεν είναι όπως το καράτε. Θέλω να πω ότι, αν χρειάζεται, βρίσκεις χρόνο, δεν είναι για τον 'ελεύθερο χρόνο' μας. Βασικά για εμένα η ιεραρχία, σε εβδομαδιαία βάση, είναι ως εξής:
Σχολείο με τις απαιτήσεις του (διάβασμα) -ΕΔΩ βάζω και τα αγγλικά, τα οποία δεν θεωρώ χόμπι. Αν το σχολείο, δεν καλύπτει προφανώς πρέπει να κάνω αγγλικά,
Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια (ακόμα και μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ είναι ποιοτικός χρόνος), και όταν λέω οικογένεια εννοώ και τους δύο γονείς και τη γιαγιά και τον παππού -δεν θα το πάω τένις, και να έχει ένα μήνα να δει τη γιαγιά του-. Άσε που τα πιο πολλά παιδιά που ξέρω ΖΟΥΝ με τη μαμά. Δεν λέω για περιπτώσεις που ο μπαμπάς δεν ζει στο σπίτι, αλλά σε οικογένειες με δύο γονείς, δεν μπορεί ο μπαμπάς να γυρνάει στις 6.00 στο σπίτι και το παιδί να είναι... μπαλέτο. Αν μείνει κι άλλος χρόνος
Ελεύθερο παιχνίδι καθημερινά -πολύ πιο απαραίτητο από κάθε καθοδηγούμενη δραστηριότητα για τη φαντασία και την αυτονομία του παιδιού- , αν μείνει κι άλλος χρόνος
Σωματική ξεκούραση, κι αυτό καθημερινά και αν μείνει κι άλλος χρόνος,
Δραστηριότητα, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού (σε ένα παιδί που έχει έντονο πρωινό πρόγραμμα, κάτι καθιστικό, σε ένα παιδί με ήρεμο πρωινό πρόγραμμα, κάτι πιο κινητικό)

Επίσης το να ξεφύγει το 5χρονο από τα φουστάνια της μαμάς του, δυστυχώς -για εμάς τις μαμάδες- είναι ένα ζήτημα πιο πολυπαραγοντικό, δεν επιλύεται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις οποίες μπορεί κάλλιστα να τις κάνουν και τα μαμόθρεφτα. Αν ήταν έτσι, η πλειοψηφία των παιδιών θα ήταν σούπερ ανεξάρτητα:-P.

Επίσης, τι να σας πω βρε κορίτσια, εμένα το 'κάνει δραστηριότητες για να μην σαπίζει στην τηλεόραση' μου δείχνει ότι ο έλεγχος της οικογένειας έχει χαθεί εντελώς.

Little Monkey
23-10-13, 10:58
Τελικά το θέμα μας ποιο είναι; Ξεκινήσαμε συζητώντας αν είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά μας ξένες γλώσσες από μικρή (βρεφική? νηπιακή? πρώτη παιδική?) ηλικία και καταλήξαμε να μιλάμε για το τι δραστηριότητες είναι καλό να κάνουν τα νήπια...

Στην τελική η απάντηση είναι μία. Αν νομίζεις ότι είναι σημαντικό το παιδί να εκτεθεί από νωρίς σε μία δεύτερη γλώσσα πλην της μητρικής, θα βρεις τρόπο. Αν δεν το νομίζεις, δεν σε ενδιαφέρει να βρεις - και όλα καλά.

Οι συζητήσεις για τις συνήθειες των νηπίων νομίζω ανήκουν σε άλλο θέμα.

Ελισα24
23-10-13, 11:16
Επίσης το να ξεφύγει το 5χρονο από τα φουστάνια της μαμάς του, δυστυχώς -για εμάς τις μαμάδες- είναι ένα ζήτημα πιο πολυπαραγοντικό, δεν επιλύεται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις οποίες μπορεί κάλλιστα να τις κάνουν και τα μαμόθρεφτα. Αν ήταν έτσι, η πλειοψηφία των παιδιών θα ήταν σούπερ ανεξάρτητα:-P.

Επίσης, τι να σας πω βρε κορίτσια, εμένα το 'κάνει δραστηριότητες για να μην σαπίζει στην τηλεόραση' μου δείχνει ότι ο έλεγχος της οικογένειας έχει χαθεί εντελώς.

Πολλα, πολλα like!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AthinaP
26-10-13, 10:23
Παρακολουθώ το θέμα εδώ και μέρες. Ήμουν της άποψης ότι τα αγγλικά που ξέραμε ως λαός - να πάρουμε το προφίσιενσι ήταν μεν αρκετά καλά, αλλά απέχουν από το επίπεδο διγλωσσίας που έχουν κατακτήσει κάποιοι λαοί (ή τουλάχιστον η μορφωμένη κοινωνική τάξη). Οπότε πίστευα ότι αυτό που έκανα ως παιδί δεν ήταν το κατάλληλο για τον 21ο αιώνα. Αρκετά καλό, αλλά όχι το ιδανικό.

Οπότε κυνήγησα να κάνουν τα παιδιά λίγες ώρες από πολύ μικρά από δίγλωσσο δάσκαλο, αν γίνεται. Η πρώτη δασκάλα είχε μητρική γλώσσα τα αγγλικά και τα παιδιά απέκτησαν μια αβίαστα καλή προφορά. Μετά από εκεί το χάος. Μπλέξαμε με φροντιστήρια που είχε δήθεν δίγλωσση δασκάλα - ανάλογη προφορά με τη δική μου δηλαδή και εν ολίγοις τα παιδιά ψιλοξέχασαν την προφορά. Επίσης, δεν ζητούσα ενημέρωση για το τι έκαναν και δεν μπορούσα να κάνω reinforce τα πράγματα αυτά στο σπίτι. Με αποτέλεσμα, και λαμβάνοντας υπόψη τις καλοκαιρινές διακοπές κτλ, να μην ξέρω πραγματικά τι ήξεραν τα παιδιά και αυτά που ήξεραν να τα μισοξεχνάνε, γιατί τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ξεχνάνε κάτι πιο εύκολα, αν δεν το επαναλαμβάνουν. Εντάξει, κάποια χρώματα και κάποιους αριθμούς, κάποια ζωάκια, αλλά από εκεί και πέρα το χάος. Ο ένας που έχει πιο πολλή έφεση στις γλώσσες, παπαγαλίζει τώρα που είναι πρωτάκι τα τραγούδια που ακούει στο ραδιόφωνο και τα παπαγαλίζει με αρκετή ακρίβεια και αρκετά καλή προφορά. Αλλά αν είναι να πει σε κάποιον που γνωρίζει στα αγγλικά, γεια σου, τι κάνεις, πώς σε λένε, ε δεν μπορεί να το κάνει. Δεν μπορεί να κάνει τα πιο απλά.

Δεν λέω ότι είναι σαν να μην έκαναν, απλά περιγράφω κάποια μειονεκτήματα της προσέγγισης να μάθουν από μικρά και που ίσως ένας πιο υποψιασμένος γονέας να τα απέφευγε. Με λίγα λόγια προτείνω όχι συχνή αλλαγή δασκάλου, δάσκαλο που αν γίνεται να έχει μητρική γλώσσα τα αγγλικά και κάποιο έλεγχο - εποπτεία της κατάστασης από το γονέα.

Επίσης το να είναι κάποιος ομιλητής μιας μητρικής γλώσσας δεν σημαίνει ότι τη χειρίζεται άριστα και συνεπώς αποτελεί το άριστο γλωσσικό πρότυπο.

Τέλος πάντων, το αν θα μπερδευτεί ένα παιδί εξαρτάται από το πόσο συχνά κάνει την άλλη γλώσσα. Αν είναι για κανα-δυο ώρες την εβδομάδα, δεν πιστεύω ότι επηρεάζει πραγματικά. Εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Το ένα δικό μου είναι μπροστά γλωσσικά σε σχέση με την ηλικία του και το άλλο πίσω και αυτό είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. Αυτό που είναι πίσω, πράγματι μπερδεύτηκε, αν και δεν νομίζω ότι ήταν από τα αγγλικά, αλλά από μια οικιακή βοηθό που είχαμε παλιά και έκανε λάθη στα ελληνικά. Μερικά από τα λάθη της τα έχει ακόμα το ένα παιδί, ενώ το άλλο παιδί δεν τα είχε ποτέ, γιατί είχε αναγνωρίσει ότι δεν έπρεπε να την έχει πρότυπο για τα ελληνικά.

Αυτή ήταν και η μόνη οργανωμένη δραστηριότητα που κάναμε γιατί για να πω την αλήθεια δεν έβλεπα κάτι άλλο που να φαινόταν περισσότερο χρήσιμο, για την ιδιοσυγκρασία των δικών μου παιδιών τουλάχιστον. Αν φαινόταν ότι είχαν περισσότερη ανάγκη κάποιο άθλημα, μουσική μπαλέτο ή κάτι άλλο, θα το κάναμε. Στις μικρές ηλικίες ειδικά, που φεύγουν τα χρόνια της ξενοιασιάς γρήγορα και δεν ξαναγυρνάνε, πιστεύω ότι καλό είναι να πηγαίνουμε με τα νερά του παιδιού. Τα παιδιά πάντως αγαπούσαν τα αγγλικά και το οφείλουν στην πρώτη τους εκείνη δασκάλα, αλλά και στο ότι γενικά η όλη δραστηριότητα σε αυτές τις ηλικίες έχει το χαρακτήρα παιχνιδιού περισσότερο και όχι καταναγκαστικού έργου.

Bousoulini
29-10-13, 17:42
εξαρταται σε κάθε περίπτωση απο το παιδί πιστευω....

mama21
08-06-14, 15:26
Καλησπέρα. Μένουμε στη Σουηδία και ο γιός μου από τα 4 του πηγαίνει σε σουηδικό παιδικό σταθμό. Τον Αύγουστο θα αρχίσει δημοτικό σχολείο. Στο σπίτι μιλάμε ελληνικά αλλά ο άντρας μου, αραβικής καταγωγής μιλάει και αραβικά. Πιστεύετε πως το παιδί θα μπερδευτεί και θα δυσκολευτεί σαν μαθητής? Ήδη κάνει μερικά λαθάκια στα ελληνικά (π.χ. δε λέει αστυνομικός αλλά αστυνομία) και τα σουηδικά τα μιλάει αλλά μόνο τα βασικά, έχει πολλές άγνωστες λέξεις γιατί στον παιδικό σταθμό δεν εστιάζουν στη διδασκαλία αλλά στο παιχνίδι. Αν του μάθω να διαβάζει ελληνικά στο σπίτι, ίσως να είναι δύσκολο παράλληλα να μαθαίνει σουηδικά στο σχολείο? Ευχαριστώ

Little Monkey
08-06-14, 15:53
Καλησπέρα. Μένουμε στη Σουηδία και ο γιός μου από τα 4 του πηγαίνει σε σουηδικό παιδικό σταθμό. Τον Αύγουστο θα αρχίσει δημοτικό σχολείο. Στο σπίτι μιλάμε ελληνικά αλλά ο άντρας μου, αραβικής καταγωγής μιλάει και αραβικά. Πιστεύετε πως το παιδί θα μπερδευτεί και θα δυσκολευτεί σαν μαθητής? Ήδη κάνει μερικά λαθάκια στα ελληνικά (π.χ. δε λέει αστυνομικός αλλά αστυνομία) και τα σουηδικά τα μιλάει αλλά μόνο τα βασικά, έχει πολλές άγνωστες λέξεις γιατί στον παιδικό σταθμό δεν εστιάζουν στη διδασκαλία αλλά στο παιχνίδι. Αν του μάθω να διαβάζει ελληνικά στο σπίτι, ίσως να είναι δύσκολο παράλληλα να μαθαίνει σουηδικά στο σχολείο? Ευχαριστώ
Μπορείς να του μάθεις να διαβάζει ελληνικά ταυτόχρονα με τα σουηδικά, απλά μην τον βάλεις να μάθει γραμματική. Δε νομίζω να δυσκολευτεί στο σχολείο, με το που θα ξεκινήσει να κάνει μάθημα στα σουηδικά, θα πάρει τα πάνω του. Τα λαθάκια είναι αναμενόμενα για την ηλικία του.

mama21
08-06-14, 15:58
Μπορείς να του μάθεις να διαβάζει ελληνικά ταυτόχρονα με τα σουηδικά, απλά μην τον βάλεις να μάθει γραμματική. Δε νομίζω να δυσκολευτεί στο σχολείο, με το που θα ξεκινήσει να κάνει μάθημα στα σουηδικά, θα πάρει τα πάνω του. Τα λαθάκια είναι αναμενόμενα για την ηλικία του.

Ευχαριστώ για την απάντηση

Τίνα1711
11-07-14, 17:06
Γεια σε όλους
Μόλις μετακόμισα στο Χαλάνδρι και θα εκτιμούσα πολύ προτάσεις για καλά φροντιστήρια αγγλικών στην περιοχή!
Τίνα

ManiMama
15-07-14, 17:25
Καλησπέρα στις μανούλες! Αποφασίσαμε να ξεκινήσει ο γιος μας ιδιαίτερα Αγγλικών και ψάχνουμε καθηγητή... Εσείς πώς βρήκατε τους δικούς σας?? Από site θα ψάχνατε??