PDA

Επιστροφή στο Forum : Τμήμα Ενταξης μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες σε Δημόσιο Σχ.


mariam_m
11-12-08, 12:10
Ο γιός μου πάει στην Γ! Δημοτικού σε ιδιωτικό σχολείο και έχει Μαθησιακές Δυσκολίες (δυσλεξία). Από το σχολείο μας είπαν, και το βλέπουμε και εμείς, ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει με τον φόρτο εργασίας και τις απαιτήσεις του σχολείου (2 ξένες γλώσσες κλπ.). Εχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε την επιλογή του Δημοσίου Σχολείου από την επόμενη σχολική χρονιά. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν Δημόσια Σχολεία με ειδικά τμήματα ένταξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει παιδί σε τέτοιο σχολείο, ποια είναι η εμπειρία του, αν γίνεται καλή δουλειά και γενικά αν είναι ευχαριστημένος.
Αλλιώς, ποια μπορεί να είναι η άλλη επιλογή ; Υπάρχει ιδιωτικό σχολείο που να υποστηρίζει μεθητές με μαθησιακές δυσκολίες ; Από την έρευνα σχολείων που είχαμε κάνει πριν επιλέξουμε το σχολείο στο οποίο βρίσκεται τώρα, είδαμε ότι τα ιδιωτικά σχολεία θέλουν υψηλό επίπεδο μαθητών και είναι απαιτητικά. Επιπλέον, όλα όσα είχαμε δει έχουν υποχρεωτικά 2 ξένες γλώσσες από την Γ! Δημοτικού. Δεν έχει νόημα λοιπόν να φύγουμε από το ένα ιδιωτικό για να πάμε στο άλλο και να έχουμε ξανά το ίδιο πρόβλημα. Η αρχική επιλογή του ιδιωτικού είχε γίνει από το Νηπιαγωγείο και τότε δεν γνωρίζαμε ότι ο γιός μας είχε δυσλεξία. Η διάγνωση έγινε πέρσι (στην Β! Δημοτικού).

no1parent
11-12-08, 19:36
Φοβάμαι πως αν αλλάξετε από το ιδιωτικό στο δημόσιο νομίζοντας ότι ο φόρτος εργασίας και οι απαιτήσεις του σχολείου θα είναι μικρότερες, θα το μετανιώσετε πικρά.
Του χρόνου που ο γιος σου θα πάει Δ', έτσι κι αλλιώς θα κάνει 2 γλώσσες, οπότε είναι το ίδιο.
Αν δεν κάνω λάθος, τα παιδιά με δυσλεξία εξετάζονται μόνο προφορικά.
Επίσης, όσο καλό και αν είναι ένα δημόσιο σχολείο, στο ιδιωτικό πιστεύω (και είναι αποκλειστικά άποψή μου δεν είμαι απόλυτη) πως θα τον προσέξουν καλύτερα και ίσως και να είναι περισσότερο επιεικείς με το παιδί.
Κρίνοντας από τον γιο μου που είναι στην Γ' δημοτικού ο φόρτος εργασίας είναι ιδιαίτερα μεγάλος και χρειάζεται να διαβάζει και να γράφει καθημερινά στο σπίτι περίπου 4 ώρες. Μπορεί να είναι και θέμα παιδιού και κάποια άλλα παιδιά να τελειώνουν πολύ γρηγορότερα τα μαθήματά τους, αλλά φαντάζομαι πως ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες θα χρειάζεται πολύ χρόνο και απ' όσο γνωρίζω από φίλες με παιδιά σε ιδιωτικά δεν τους φορτώνουν και πολύ για το σπίτι.
Όσο για το τμήμα ένταξης συνήθως είναι για αλλοδαπούς που δεν ξέρουν τη γλώσσα. Μια μέρα άκουσα έναν δάσκαλο να βρίζει την τύχη του γιατί τον βάλανε στο τμήμα ένταξης το οποίο είχε μόνο ένα παιδάκι που ήταν υπερκινητικό.
Δεν ξέρω αν σε βοηθάνε οι σκέψεις μου, πάντως αν ήμουν στη θέση σου δεν θα άλλαζα με τίποτα ένα καλό ιδιωτικό με ένα αμφιβόλου ποιότητας δημόσιο σχολείο.

EVA
11-12-08, 20:43
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω και επαυξάνω.

Κι εγώ έχω παιδί με μαθησιακές δυσκολίες αλλά στο δημόσιο που το πηγαίνω δεν έχει τμήμα ένταξης.. και αντιμετώπισα τόσα προβλήματα που αποφάσισα να τον πάω σε ιδιωτικό.
Τώρα θα σου πω ότι δεν ήξερα ότι στα ιδιωτικά διαλέγουν μαθητές με υψηλές επιδόσεις.
Ίσα ίσα η δασκάλα ειδικής αγωγής που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στο γιό μου με έχει προτρέψει να τον γράψω σε ιδιωτικό γιατί εκεί θα τον προσέξουν περισσότερο και μάλιστα μου είπε να ενημερωθώ απο όλα που υπάρχουν εδω γιατί σε μερικά μπορεί να έχει μέσα ειδική αγωγή ακόμη και ψυχολόγο.
Εμένα το δημόσιο δεν με βοήθησε καθόλου με το παιδί μου μέχρι και ο δάσκαλό του μου είπε ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει.Δεν έχει το χρόνο και τις γνώσεις και να φανταστείς η τάξη του έχει 10 παιδιά.

Για να είμαι ειλικρινής όμως έχω μια μαρτυρία μια φίλης με δυσλεκτικό παιδί που πηγαίνει σε τμήμα ένταξης σε δημόσιο και είναι ευχαριστημένη.
Μου είπε ότι ο δάσκαλος παίρνει κάθε μέρα το παιδί απο τη τάξη του για 2 ώρες και του κάνει ιδιαίτερα.
Ίσως είναι και αναλόγως το δάσκαλο αλλά και το πλήθος των μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού γιατί όπως ξέρεις το κάθε παιδί έχει τις δικές του δυσκολίες με μερικά κοινά χαρακτηριστικά.

resident
11-12-08, 21:18
Όσο για το τμήμα ένταξης συνήθως είναι για αλλοδαπούς που δεν ξέρουν τη γλώσσα.
Το τμημα ενταξης ειναι για αλλοδαπους,ενω η ειδικη ταξη για μαθητες με μαθησιακες δυσκολιες,ειναι διαφορετικα πραγματα.Στην ειδικη ταξη το παιδι παρακολουθει καποιες ωρες με την κανονικη του ταξη και καποιες ωρες τη μερα με τον δασκαλο ειδικης αγωγης.

mariamb
11-12-08, 22:06
Νομίζω ότι οι τάξεις για τους αλλοδαπούς ονομάζονταν τάξεις υποδοχής...αλλά ο θεσμός αυτός πλέον δεν λειτουργεί. Το τμήμα ένταξης στο Δημοτικό λειτουργεί ως εξής: Κάποιες ώρες την ημέρα το παιδί παρακολουθεί το συγκεκριμένο τμήμα όπου του παρέχεται βοήθεια ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Συνήθως δημιουργούνται ομαδούλες παιδιών ώστε το παιδί να μην περιθωριοποιείται.
Η ειδική τάξη ανήκει στο Ειδικό Σχολείο και εντάσσεται σε άλλο πλαίσιο λειτουργίας. Το τμήμα ένταξης στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς που κατέχουν τίτλο στην Ειδική Αγωγή.

mariam_m
12-12-08, 10:37
Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες σας.

angela
01-01-09, 17:36
Όσο για το τμήμα ένταξης συνήθως είναι για αλλοδαπούς που δεν ξέρουν τη γλώσσα.
Το τμημα ενταξης ειναι για αλλοδαπους,ενω η ειδικη ταξη για μαθητες με μαθησιακες δυσκολιες,ειναι διαφορετικα πραγματα.Στην ειδικη ταξη το παιδι παρακολουθει καποιες ωρες με την κανονικη του ταξη και καποιες ωρες τη μερα με τον δασκαλο ειδικης αγωγης.

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΗΣΗΣ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ).
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΧΟΥΝΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ . ΕΤΣΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ) ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ .
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΤΕ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΛΠ ΜΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΔΑΥ ΓΙΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ .
ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗς ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;;;
ΔΕΣΤΕ ΕΔΩ: http://www.disabled.gr/lib/?p=17947

grace
28-03-09, 21:25
ευτυχως και στο δικο μας σχολειο ειπαν οτι θα φτιαξουν τμημα ενταξης!

kel
29-03-09, 20:25
Eγω εργαζομαι ως ειδικη παιδαγωγος σε ιδιωτικο σχολειο και στα παιδια που εντοπιζουμε οτι παρουσιαζουν μαθησιακα τους κανουμε διωρο εβδομαδιαιο προγραμμα αποκαταστασης μαθησιακων δυσκολιων και δινουμε ειδικες οδηγιες στους δασκαλους και εχουμε εξατομικευμενο προγραμμα διδασκαλιας και διδακτικων στοχων. Επίσης αν τα παιδια πηγαινουν και σε ιδιωτικο κεντρο ή εχουν ειδικη εκπαιδευτικο στο σπιτι συνεργαζομαστε και με αυτη.
Ολες οι υπηρεσιες αυτες οπως επισης και η ψυχολογικη υποστηριξη του παιδιου οπως επισης και η συμβουλευτικη γονεων για να βοηθησουν τα παιδια τους προσφερονται δωρεαν απο το σχολειο. Επίσης δωρεαν παρεχονται οι αξιολογησεις , η σχολικη συμβουλευτικη οπως και η παραπομπη του παιδιου σε ΚΕΔΔυ κ.λ.π
Δυστυχως δεν εχουμε κενες θεσεις για να παρουμε παιδια γιατι η πρωτη μας γεμιζει με τα παιδια του νηπιαγωγειου μας και τα αδερφακια των μαθητων μας και στις ενδιαμεσες ταξεις δεν εχουμε κενα (η ετησια διαρροη μας ειν 2-3%)
Παντως απο τη στιγμη που αντιλαμβανομαστε οτι υπάχει θεμα μαθησιακων δυσκολιων θεωρουμε οτι ειναι υποχρεωση μας να βοηθησουμε το παιδι και δεν το βλεπουμε σαν μπαλακι που πρεπει να το πεταξουμε αλλου. Επαναλαμβανω οτι οι γονεις δεν πληρωνουν μια δραχμη.

EVA
30-03-09, 15:13
Και όλα αυτά που γράφεις γλυκιά μου kel γίνονται μόνο στα ιδιωτικά γιατί στα δημόσια ούτε λόγος να γίνεται. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να πάω το παιδί μου σε ιδιωτικό από τότε που ανακαλύψαμε τις μαθησιακές δυσκολίες που έχει.

vesta
30-03-09, 15:51
Θα ήθελα να κατάθέσω την εμπειρία μου ως δασκάλα δημόσιου σχολείου. Οι γενικεύσεις του τύπου "στα δημόσια σχολεία ούτε λόγος για βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές διδασκαλιίες" είναι άδικες και απλουστευτικές. Υπάρχουν τμήματα ένταξης που αν λειτουργούν σωστά, παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες.
Στο σχολείο που δουλεύω υπάρχουν δύο παιδιά από την τάξη μου(ένα με ήπια νοητική στέρηση και το άλλο με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή) τα οποία ενώ είναι ενταγμένα στην τάξη, παρακολουθούν από 6 ώρες την εβδομάδα εξατομικευμένα μαθήματα στο Τμήμα Ένταξης. Υπάρχει συνεργασία με την ειδική δασκάλα του Τμήματος Ένταξης με την οποία έχουμε κοινούς στόχους και συχνή ενημέρωση των γονέων. Φυσικά έχει γίνει αξιολόγηση από τα ΚΔΑΥ (νυν ΚΕΔΔΥ) και υπάρχει συνεργασία και με το ιδιωτικό κέντρο που παρακολουθεί το ένα παιδί.
Στην περίπτωση που το σχολείο δεν έχει τμήμα ένταξης είναι αρκετά δύσκολο να βοηθηθεί ένα παιδί με ιδιαίτερες δυσκολίες (επαφίεται κυρίως στον "πατριωτισμό" του δασκάλου και στις ειδικές του γνώσεις).
Βέβαια, υπάρχουν και σχολεία στα οποία τα τμήματά ένταξης δε λειτουργούν αποτελεσματικά. Όμως το ίδιο δε συμβαίνει και σε πολλά ιδιωτικά σχολεία (τα οποία συνήθως είναι πιο απαιτητικά και ανταγωνιστικά);

EVA
30-03-09, 16:43
Όπως γράψατε και μόνη σας δεν υπάρχει σε όλα τα σχολεία τμήμα ένταξης ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα χωρίς εξαιρέσεις από τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έχει αυξηθεί σημαντικά.
Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει δουλειά σε ένα τμήμα ένταξης δημόσιου σχολείου με την καλή θέληση όπως είπατε και συνεργασία των εκπαιδευτικών.Όμως κατά τη γνώμη μου πάντα...... σε ιδιωτικό είναι δύσκολο να μην βρεις ανταπόκριση ή τουλάχιστον έχεις επιλογές να διαβάσεις τι σου προσφέρει το καθένα τι υπηρεσίες έχει μέσα και αν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού σου και να διαλέξεις.
Σε ένα δημόσιο σχολείο πες τε μου τι επιλογές έχεις αν το παιδί σου είναι παιδί με μαθησιακές δυσκολίες; Να σας πω εγώ που το ζω εδώ και τρία χρόνια. Καμία επιλογή. Δυστυχώς βασίζεσαι στη καλή διάθεση του δασκάλου ο οποίος αν δεν έχει γνώσεις ειδικής αγωγής τι να σου κάνει ο άνθρωπος;
Δεν κατηγορώ κανέναν εκπαιδευτικό έχω όμως ένα μεγάλο κατηγορώ για το σύστημα που με σπρώχνει στο ιδιωτικό σχολείο με σπρώχνει να πληρώσω την βασική εκπαίδευση του παιδιού μου.
Που είναι η δωρεάν παιδεία για το παιδί μου;

alcyon
30-03-09, 17:48
Παρακολουθώ τη συζήτησή σας :roll: ... με ενδιαφέρει πολύ.

Μπράβο στους γονείς που ψάχνουν για τα παιδιά τους το καλύτερο.

Δυστυχώς ο σύζυγός μου (καθηγητής) έχει γίνει μάρτυρας περιστατικών... που οι εκπαιδευτικοί λένε στους γονείς πως το παιδί πρέπει να το δει κάποιος ειδικός και ίσως να χρειάζεται να μπει σε ειδικό τμήμα... και εκείνοι... αρνούνται πεισματικά να το πανε!!!! Κι αυτό γιατί φοβούνται πως θα "στιγματιστεί" το παιδί από τον κοινωνικό περίγυρο. (!!! :shock: !!!)

grace
31-03-09, 18:18
Όπως γράψατε και μόνη σας δεν υπάρχει σε όλα τα σχολεία τμήμα ένταξης ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα χωρίς εξαιρέσεις από τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έχει αυξηθεί σημαντικά.
Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει δουλειά σε ένα τμήμα ένταξης δημόσιου σχολείου με την καλή θέληση όπως είπατε και συνεργασία των εκπαιδευτικών.Όμως κατά τη γνώμη μου πάντα...... σε ιδιωτικό είναι δύσκολο να μην βρεις ανταπόκριση ή τουλάχιστον έχεις επιλογές να διαβάσεις τι σου προσφέρει το καθένα τι υπηρεσίες έχει μέσα και αν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού σου και να διαλέξεις.
Σε ένα δημόσιο σχολείο πες τε μου τι επιλογές έχεις αν το παιδί σου είναι παιδί με μαθησιακές δυσκολίες; Να σας πω εγώ που το ζω εδώ και τρία χρόνια. Καμία επιλογή. Δυστυχώς βασίζεσαι στη καλή διάθεση του δασκάλου ο οποίος αν δεν έχει γνώσεις ειδικής αγωγής τι να σου κάνει ο άνθρωπος;
Δεν κατηγορώ κανέναν εκπαιδευτικό έχω όμως ένα μεγάλο κατηγορώ για το σύστημα που με σπρώχνει στο ιδιωτικό σχολείο με σπρώχνει να πληρώσω την βασική εκπαίδευση του παιδιού μου.
Που είναι η δωρεάν παιδεία για το παιδί μου;
Βασικα εγω που ρωτησα την δασκαλα ειπε οτι για να γινει το τμημα, μαζευτηκαν ολα τα παιδια με τα χαρτια, τα οποια εστειλαν στο Υπουργειο και εκεινοι εγκριναν το τμημα για του χρονου! Εσενα το παιδακι σου κανει λογοθεραπειες ή κατι αλλο να βοηθηθει?

grace
31-03-09, 18:23
[quote="alcyon"]Παρακολουθώ τη συζήτησή σας :roll: ... με ενδιαφέρει πολύ.

Μπράβο στους γονείς που ψάχνουν για τα παιδιά τους το καλύτερο.

Δυστυχώς ο σύζυγός μου (καθηγητής) έχει γίνει μάρτυρας περιστατικών... που οι εκπαιδευτικοί λένε στους γονείς πως το παιδί πρέπει να το δει κάποιος ειδικός και ίσως να χρειάζεται να μπει σε ειδικό τμήμα... και εκείνοι... αρνούνται πεισματικά να το πανε!!!! Κι αυτό γιατί φοβούνται πως θα "στιγματιστεί" το παιδί από τον κοινωνικό περίγυρο. (!!! :shock: !!!)[/quote
Καλα δεν υπαρχει μεγαλυτερη ανευθυνοτητα! Και μετα οταν τα παιδια μεγαλωνουν λενε οτι ειναι κουτσουρα και τα χαντακωνουν για ολη τους τη ζωη! Κομπλεξαρες! :evil:

EVA
31-03-09, 19:56
grace Το παιδί μου κάνει μάθημα ιδιαίτερο με δασκάλα ειδικής αγωγής.
Λογοθεραπεία κάναμε κάποιους μήνες και τελειώσαμε πολύ καλά.
Πηγαίνει έκτη δημοτικού και τώρα πρέπει να μπει στο γυμνάσιο.

grace
01-04-09, 18:02
grace Το παιδί μου κάνει μάθημα ιδιαίτερο με δασκάλα ειδικής αγωγής.
Λογοθεραπεία κάναμε κάποιους μήνες και τελειώσαμε πολύ καλά.
Πηγαίνει έκτη δημοτικού και τώρα πρέπει να μπει στο γυμνάσιο.
Να σου πω εγω ξερω οτι τα παιδια με δυσλεξια και ολες οι γνωστες μου και φιλες μου με τετοια προβληματα κανουν λογοθεραπειες η γενικως εργοθεραπειες ή αναλογα το προβλημα!Αλλα και εσυ στο σπιτι να κανεις πραγματα που θα σου πει η δασκαλα! Αληθεια οταν λες ειδικης αγωγης τι εννοεις? Τι ειδικοτητα εχει ακριβως? Γιατι πρωτη φορα τ ακουω για παιδι που δεν εχει καποια νοητικη στερηση!

kel
01-04-09, 21:45
Oι ειδικοι εκπαιδευτικοι ή παιδαγωγοι είναι εκπαιδευτικοι ειδικευμενοι σε καποιο τομεα της ειδικης αγωγης.
Συνηθως ειναι εκπαιδευτικοι πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης με μετεκπαιδευση στη Μαρασλειο ή μεταπτυχιακο ειδικης αγωγής ομως υπαρχουν και εκπαιδευτικοι δευτεροβαθμιας που εχουν μεταπτυχιακο ειδικης αγωγης.
Αναλογα τον τομεα του μεταπτυχιακου τους ή της μετεκπαιδευσης τους οι ειδικοι εκπαιδευτικοι ή παιδαγωγοι μπορουν να ασχοληθουν με παιδια με κινητικά προβληματα, κωφα, τυφλά, με νοητικη υστερηση, στο αυτιστικο φάσμα, με ψυχοπαθολογία, με ειδικες μαθησιακες δυσκολιες, σχολικη ανωριμοτητα κ.λ.π.
Οι λογοθεραπευτες και οι εργοθεραπευτες οπως λεει και η λεξη ειναι ειδικοι θεραπευτες. Συμμετεχουν σε ενα κομματι της ειδικης αγωγης αλλα δεν ειναι εκπαιδευτικοι. Κανουν θεραπευτικα προγραμματα της ειδικοτητας τους αλλα το εξατομικευμενο εκπαιδευτικο προγραμμα γινεται κυριως απο ειδικο εκπαιδευτικο.
Για τη μεγαλυτερη δυνατη αποδοση στις μαθησιακες δυσκολιες απαιτειται διεπιστημονικη ομαδα. Γινεται η διαγνωση απο την ομαδα - ο καθενας τον τομεα του (παιδοψυχιατρος -σχολικος και εκπαιδευτικος ψυχολογος -ψυχομετρης -ειδικος παιδαγωγος-λογοθεραπευτης -εργοθεραπευτης) Γινεται η αξιολογηση και προτεινεται προγραμμα αποκαταστασης.Αφου οι λογοθεραπευτες και οι εργοθεραπευτες ασχοληθουν κυριως σε μικροτερα παιδια με κενα στο λογο (π.χ. δυσκολιες φωνολογικες) και το εργο (π.χ. αδρη κινητικοτητα) τοτε αναλαμβανει ο ειδικος εκπαιδευτικος το εξατομικευμενο εκπαιδευτικο προγραμμα. Αυτο γινεται σε συνδυασμο με ψυχολογικη υποστηριξη του παιδιου και συμβουλευτικη στους γονεις. Κατα διαστηματα υπαρχει επαναξιολογηση για να ελεχθει αν επιτευχθησαν ή οχι οι εκπαιδευτικοι στοχοι και τροποποιειται ή εμπλουτιζεται το εκπαιδευτικο προγραμμα του παιδιου. Στοχος ειναι το παιδι να φτασει στο σημειο να δουλευει ανεξαρτητα γνωριζοντας τις αντικειμενικες δυσκολιες του αλλα εχοντας αναπτυξει μηχανισμους που το βοηθουν να ανταπεξερχεται οσο το δυνατον με επαρκεια.

EVA
04-04-09, 21:59
Η kel μας τα είπε όλα πιστεύω. Η δασκάλα που βοηθά τώρα το παιδί μου έχει όλους αυτούς τους στόχους που μας γράφεις η kel στις τελευταίες γραμμές. Συνεργάζεται και μαζί μου άψογα και έχει βοηθήσει το παιδί και ψυχολογικά πάρα πολύ.

Ελπίδα_Κ.
06-11-09, 14:49
Διάβασα όλες τις εμπειριες και αποψεις σας. Όσο σπούδαζα (είμαι λογοθεραπευτρια) και έκανα εθελοντική εργασία σε τμήματα ένταξης με παιδιά με μαθησιακά προβλήματα. Η κατάσταση εκεί είναι τραγική! Η συμπεριφορά των δασκάλων απέναντι στα παιδιά είναι απερίγραπτη... Ντράπηκα πού για λογαριασμό τους! Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να αποκτούν μεγαλύτερα προβλήματα και άρνηση συνεργασίας.. Πριν καταφύγετε στη λύση των τμημάτων ένταξης, σιγουρευτείται τι είδους άτομα θα αναλάβουν τα παιδιά σας...

vasssia
19-01-10, 01:15
μπορει να με βοηθησει καποιος; εχω μια κορη που πηγαινει Δ Δημοτικου. απο την Α Δημοτικου καταλαβα οτι κατι δεν παει καλα και εψαξα με ιδιωτες ειδικους παιδαγωγους, το παιδι εχει δυσλεξια. απο τον περασμενο Σεπτεβρη παρακολουθει μαθηματα με ειδικη παιδαγωγο και ψυχολογο και εχει τρομερη βελτιωση, ομως τα χρηματα ειναι παρα πολλα. απο το ασφαλιστικο ταμειο μας ζητανε μια διαγνωση απο δημοσιο φορεα για να μας καλυψουν καποια εξοδα. εχω παρει πρωτοκολλο για να μας δουν απο το ΚΔΑΥ με ημ/νια 11/2007, εχω πρωτοκολλο απο το ιατροπαιδαγωγικο Παλληνης με ημ/νια 15/10/2009 και κανεις δεν ξερει ποτε θα περασουμε απο τεστ.:-? δεν μπορω ευκολα να συνεχισω τα μαθηματα του παιδιου ειναι πολυ μεγαλη επιβαρυνση, υπαρχει κανεις που να ξερει ποιος ειναι αρμοδιος να μου δωσει αυτο το ρημαδι το χαρτι και σε ποσο περιπου χρονικο διαστημα; ευχαριστω εκ των προτερων και ... καλο κουραγιο σε ολες μας!!!!!!;-)

administrator
11-03-10, 15:00
Παρακαλώ εάν έχουμε στην διάθεσή μας, επιστολή επώνυμη, που να περιγράφει αναλυτικά και με καθε ακριβεια τα γεγονότα μπορούμε να την στείλουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες,
εκ μέρους της ΕΕΕΓ.

Παρακαλώ συγκεντρώστε όλα τα στοιχεία και στείλτε μας στο εμαιλ info(at)parents.gr!

de///
02-05-10, 22:01
[QUOTE=kel;810001]Eγω εργαζομαι ως ειδικη παιδαγωγος σε ιδιωτικο σχολειο και στα παιδια που εντοπιζουμε οτι παρουσιαζουν μαθησιακα τους κανουμε διωρο εβδομαδιαιο προγραμμα αποκαταστασης μαθησιακων δυσκολιων και δινουμε ειδικες οδηγιες στους δασκαλους και εχουμε εξατομικευμενο προγραμμα διδασκαλιας και διδακτικων στοχων. Επίσης αν τα παιδια πηγαινουν και σε ιδιωτικο κεντρο ή εχουν ειδικη εκπαιδευτικο στο σπιτι συνεργαζομαστε και με αυτη.
Ολες οι υπηρεσιες αυτες οπως επισης και η ψυχολογικη υποστηριξη του παιδιου οπως επισης και η συμβουλευτικη γονεων για να βοηθησουν τα παιδια τους προσφερονται δωρεαν απο το σχολειο. Επίσης δωρεαν παρεχονται οι αξιολογησεις , η σχολικη συμβουλευτικη οπως και η παραπομπη του παιδιου σε ΚΕΔΔυ κ.λ.π
Δυστυχως δεν εχουμε κενες θεσεις για να παρουμε παιδια γιατι η πρωτη μας γεμιζει με τα παιδια του νηπιαγωγειου μας και τα αδερφακια των μαθητων μας και στις ενδιαμεσες ταξεις δεν εχουμε κενα (η ετησια διαρροη μας ειν 2-3%)
Παντως απο τη στιγμη που αντιλαμβανομαστε οτι υπάχει θεμα μαθησιακων δυσκολιων θεωρουμε οτι ειναι υποχρεωση μας να βοηθησουμε το παιδι και δεν το βλεπουμε σαν μπαλακι που πρεπει να το πεταξουμε αλλου. Επαναλαμβανω οτι οι γονεις δεν πληρωνουν μια δραχμη.[/QUOTE


ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΕΛ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΦΟΡΜΑ Η ΔΟΜΗ ΦΟΡΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Η ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ? ΛΕΣ Π.Χ. ΠΡΟΣ ΚΕΔΔΥ ΤΑΔΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΤΑΔΕ ΣΧΟΛΕΙΟΥ?ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΕ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΕΔΔΥ ΑΝΗΚΕΙ?ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

SE-RENATA
20-05-10, 20:31
Καλησπέρα!
Έχοντας ήδη αντιμετωπίσει μαθητές με διάφορα προβλήματα είτε μαθησιακού τύπου είτε κοινωνικοποίησης, έχω την πληροφορία ότι υπάρχει η φόρμα του Υπουργείου που την ζητάς από τον εκπαιδευτικό -στο δημόσιο σχολείο τουλάχιστον- και ο ίδιος την προμηθεύεται από τον εκάστοτε διευθυντή...η φόρμα που αφορά την συμπεριφορά του παιδιού(ατομικά και στην ομάδα) και αν θυμάμαι καλά -αδρή και λεπτή κινητικότητα- συμπληρώνεται από τον δάσκαλο και δίνεται στον γονέα ώστε να παραπεμφθεί στο ΚΔΑΥ της περιοχής του. Δυστυχώς το σύστημα αργεί πολύ να δώσει ραντεβού και ίσως μια ευκαιρία στον μαθητή με τις ιδιαιτερότητες!

Χωρίς να θίγω καταστάσεις και ανθρώπους σε δημόσιο ή ιδιωτικό μοτίβο...από προσωπική εμπειρία έχω να καταθέσω ότι η λειτουργία του τμήματος ένταξης έχει πολύ "δυνατά" και παράλληλα σωστά αποτελέσματα στους μαθητές, με την προυπόθεση ότι την διαχειρίζονται άνθρωποι που έχουν αρχές και "λειτουργούν" ως δάσκαλοι-παιδαγωγοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι...ΚΑΙ ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΚΑΤ'ΕΜΕ!

Υ.Γ.:ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ, ΓΟΝΕΙΣ:Να είστε λιγάκι προσεκτικοί με τα ιδιωτικά κέντρα που παρακολουθούν τα παιδιά σας...γτ εκτός ότι μια επιχείρηση -έχει ως στόχο να μεγιστοποιήσει το κέρδος, μάλλον σε βάρος της τσέπης σας-, συχνά δίνει ένα χαρτί ας μου επιτραπεί η έκφραση "χαρτί τουαλέτας" και σας αναστατώνει (τους γονείς) χωρίς να είναι σε θέση να στηρίξει ψυχολογικά -εσάς και το παιδί- και να σας δώσει λύσεις βελτίωσης. Γτ κάθε παιδί έχει το δικαίωμα και πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να προάγει την προσωπικότητά του...πάντα φιλικά και από προσωπικές εμπειρίες!
Ειρήνη

kel
21-05-10, 21:54
[QUOTE=kel;810001]Eγω εργαζομαι ως ειδικη παιδαγωγος σε ιδιωτικο σχολειο και στα παιδια που εντοπιζουμε οτι παρουσιαζουν μαθησιακα τους κανουμε διωρο εβδομαδιαιο προγραμμα αποκαταστασης μαθησιακων δυσκολιων και δινουμε ειδικες οδηγιες στους δασκαλους και εχουμε εξατομικευμενο προγραμμα διδασκαλιας και διδακτικων στοχων. Επίσης αν τα παιδια πηγαινουν και σε ιδιωτικο κεντρο ή εχουν ειδικη εκπαιδευτικο στο σπιτι συνεργαζομαστε και με αυτη.
Ολες οι υπηρεσιες αυτες οπως επισης και η ψυχολογικη υποστηριξη του παιδιου οπως επισης και η συμβουλευτικη γονεων για να βοηθησουν τα παιδια τους προσφερονται δωρεαν απο το σχολειο. Επίσης δωρεαν παρεχονται οι αξιολογησεις , η σχολικη συμβουλευτικη οπως και η παραπομπη του παιδιου σε ΚΕΔΔυ κ.λ.π
Δυστυχως δεν εχουμε κενες θεσεις για να παρουμε παιδια γιατι η πρωτη μας γεμιζει με τα παιδια του νηπιαγωγειου μας και τα αδερφακια των μαθητων μας και στις ενδιαμεσες ταξεις δεν εχουμε κενα (η ετησια διαρροη μας ειν 2-3%)
Παντως απο τη στιγμη που αντιλαμβανομαστε οτι υπάχει θεμα μαθησιακων δυσκολιων θεωρουμε οτι ειναι υποχρεωση μας να βοηθησουμε το παιδι και δεν το βλεπουμε σαν μπαλακι που πρεπει να το πεταξουμε αλλου. Επαναλαμβανω οτι οι γονεις δεν πληρωνουν μια δραχμη.[/QUOTE


ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΕΛ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΦΟΡΜΑ Η ΔΟΜΗ ΦΟΡΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Η ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ? ΛΕΣ Π.Χ. ΠΡΟΣ ΚΕΔΔΥ ΤΑΔΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΤΑΔΕ ΣΧΟΛΕΙΟΥ?ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΕ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΕΔΔΥ ΑΝΗΚΕΙ?ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Ax χιλια συγγνωμη γλυκια μου. Δεν ειχα δει το μηνυμα σου. Η παραπομπη λοιπον γινεται ως εξης. Παιρνουν οι γονεις τηλεφωνο στο ΚΕδδυ και κλεινουν ραντεβου για να κανουν αιτηση. Εκεινοι τους ενημερωνουν για τα δικαιολογητικα. Αναμεσα σε αυτα ζητουν και μια παιδαγωγικη εκθεση οπως τη λενε. Την Παιδαγωγικη Εκθεση τη γραφει η δασκαλα στο δημοσιο σχολειο. (Στο ιδιωτικο που ειμαι τη γραφω εγω. Αφου εχω συνεννοηθει με τη δασκαλα και εχουμε παρατηρησει το παιδι και αφου το αξιολογησω, γραφω ολα τα συμπερασματά μου και για ποιους λογους θεωρω οτι πρεπει να αξιολογηθει.) Το Κεδδυ που ανηκει το σχολειο μας δεν εχει συγκεκριμενη φορμα. Ισως σε καποιες αλλες περιοχες στελνουν στα σχολεια τους π.χ. ο Σχολικος συμβουλος αλλα σε εμας δεν υπαρχει συγκεκριμενη. Τα Κεδδυ πανε με περιοχες σχολειων π.χ. αν το σχολειο ανηκει στην ανατολικη αττικη το παιδι θα αξιολογηθει στο κεδδυ ανατολικης αττικης. Οταν παιρνεις τηλεφωνο για να πας για την αίτηση σε ρωτουν σε ποιο σχολειο εισαι και σου λενε αν τυχον δεν ανηκεις σε αυτους. Εδω ειναι οι διευθυνσεις κεδδυ ολες.
ΚΕΔΔΥ ("Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης")


Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), παλαιότερα ονομαζόμενα "Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης" (ΚΔΑΥ) λειτουργούν στις έδρες των νομών και νομαρχιών, ως αποκενρτωμένες δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός των ΚΕΔΔΥ είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων, που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.

Λίστα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) στην Αττική:

Α' ΑΘΗΝΑΣ
Θηβών 250 (3° Εννιαίο Λύκειο Αιγάλεω)
Αθήνα 122 41

Β' ΑΘΗΝΑΣ
Λ. Ηρακλείου 269
Ν. Ιωνία
Τηλ.: 2102797176

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Τριφυλλίας & Αργοστολίου (θυρίδα)
Γλυκά Νερά 153 44

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αλκιβιάδου & Αρκαδίου (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας)
Ελευσίνα 192 00

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τζαβέλλα 88 (ΝΕΛΕ Πειραιά)
Πειραιάς 185 33

Λίστα ΚΔΑΥ στην Επικράτεια (ταξινόμηση ανά Νομό):

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Κύττρου 80 (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου)
Μεσολόγγι 302 00

ΑΡΚΑΔΙΑ
Πλατεία Αγ. Δημητρίου 4 (Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας)
Τρίπολη 221 00

ΑΧΑΙΑ
Ιππολύτης 8 (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο)
Πάτρα 263 34

ΒΟΙΩΤΙΑ
Αριστοφάνους
Λιβαδειά 321 00
Τηλ. / Φαξ: 2261088973

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
'Αμστερνταμ 6
Ροδίνι 85100 Ρόδος
Τηλ. / Φαξ: 22410 43195
Ε-mail: mail@kday.dod.sch.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΕΒΡΟΣ
ΝΕΛΕ Αλεξανδρούπολης
Αλεξανδρούπολη 68100

ΕΥΒΟΙΑ
9ο χλμ. Χαλκίδας-Ψαχνών
Χαλκίδα 34100
Τηλ.: 22210 41235, 22210 41345
Φαξ: 22210 41345
E-mail: mail@kday.eyv.sch.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: http://kday.eyv.sch.gr

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Ναπολ. Ζέρβα 3
Καρπενήσι 36100
Τηλ.: 22370 80127
Φαξ: 22370 80787
E-mail: mail@kday.eyr.sch.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: http://kday.eyr.sch.gr

ΗΛΕΙA
Νέα Εθνική Οδός Πύργου - Πατρών
Κτήριο ΚΕΚΥKΑΜΕΑ
21100 Πύργος
Τηλ.: 26210 20338
Φαξ: 26210 20339
E-mail: mail@kday.ilei.sch.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μονοφατσίου 3 (1° Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου)
Ηράκλειο 71201

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Α'
10ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Μουδανιών( δίπλα από τα έπιπλα "Σταυρόπουλος")
Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 365013
Ιστοσελίδα: http://kday.thess.sch.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Β'
Κολοκοτρώνη 22
Σταυρούπολη 56430

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Γ. Παπανδρέου 4-6 (2° Γυμνάσιο Ιωαννίνων)
Ιωάννινα 45444

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κέντρο Αποθεραπείας, Αποκατάστασης & Υποστήριξης
Περιοχή Αεροδρομίου
Άργος Ορεστικό
Καστοριά 52200

ΚΕΡΚΥΡΑ
Δημ. Καββάδα 22
Κέρκυρα 49100

ΚΟΖΑΝΗ
Νηπιαγωγείο Πρωτοχωρίου
Κοζάνη 50100

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Λιβάδια Μάνα (Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων)
Σύρος 84100

ΛΑΡΙΣΑ
Αντώνη Φασούλα 18 (18° Δημοτικό Σχολείο Λάρισας)
Λάρισσα 41335

ΛΕΣΒΟΣ
Γ. Μούρα 10 (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης)
81100 Μυτιλήνη

ΞΑΝΘΗ
11° Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης
Νεάπολη
Ξάνθη 67100

ΠΕΛΛΑ
Κωνσταντινουπόλεως 72 (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Εδεσσας)
Έδεσσα 58200
Tηλ.: 23810 51450, Fax: 23810 51452
Ιστοσελίδα: http://kday.pel.sch.gr
Ε-mail: Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας

ΠΥΡΓΟΣ
Εθνική Οδός Πύργου - Πατρών (δίπλα στο Εθνικό στάδιο Πύργου)
Τηλ.: 2621020338

ΡΟΔΟΠΗ
Δημοκρατίας 1 (Δ/νση Π. Ε. Ροδόπης)
Κομοτηνή 69100

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Παύλου Μπακογιάννη 2
(Ισόγειο, όπισθεν του Αστυνομικού Μεγάρου Λαμίας)
Λαμία 35100
Τηλ. / Φαξ: 22310 66163
Ε-mail: kdaylamias@mail.box.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΦΩΚΙΔΑ
Φρουρίου (κτήρια ΚΕΓΕ - 1ος όροφος)
'Αμφισσα 33100
Τηλ.: 22650 79287
Φαξ: 2265023803
Ε-mail: mail@kday.fok.sch.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: http://kday.fok.sch.gr

kel
21-05-10, 22:13
Καλη μου Ειρηνη, επισημη τουλαχιστον φορμα του υπουργειου δεν εχει πεσει στην αντιληψη μου. Ομως οπως προανεφερα καποια Κεδδυ ή καποιοι σχολικοι συμβουλοι για να βοηθησουν τους δασκαλους εχουν καποιες δικες τους φορμες π.χ
Αυτη ειναι του πρωην κδαυ των Τρικαλων
http://kday.tri.sch.gr/php/shownews4.php?topic_id=186
Αυτο ειναι του σχολικου συμβουλου του Πειραια
http://2grpe-peiraia.att.sch.gr/sym9peir/protokollo_sinergasias.html
Αν ψαξεις, αναλογα την περιοχη θα βρεις και αλλες τετοιες διαφορετικες
Οπως βλεπεις επαφιεται στην καλη θεληση καποιου σωστου συμβουλου ή καποιου επιστημονα του ΚΕΔΔΥ να βοηθησει τους δασκαλους να συμπληρωσουν την εκθεση.
Εγω μεχρι τωρα εχω κανει δεκαδες παραπομπες με παιδαγωγικη εκθεση δικη μου και ποτε το κεδδυ της περιοχης μου δε μου τις αρνηθηκε και μαλιστα μου εχουν πει οτι τους βοηθα και πολυ γιατι α) ξερουν ακριβως τι να αξιολογησουν β) διασταυρωνουν στοιχεια και γ) ειναι ειναι πολυ λεπτομερεις . Με λιγα λογια αν εξαιρεσεις το χρονικο διαστημα που περιμενουν οι γονεις ποτε δεν ειχαμε προβλημα με το ΚΕΔΔΥ της περιοχης και παντα δεχονταν κανονικα τις παιδαγωγικες μας εκθεσεις.

SE-RENATA
22-05-10, 16:20
Καλη μου Ειρηνη, επισημη τουλαχιστον φορμα του υπουργειου δεν εχει πεσει στην αντιληψη μου. Ομως οπως προανεφερα καποια Κεδδυ ή καποιοι σχολικοι συμβουλοι για να βοηθησουν τους δασκαλους εχουν καποιες δικες τους φορμες π.χ
Αυτη ειναι του πρωην κδαυ των Τρικαλων
http://kday.tri.sch.gr/php/shownews4.php?topic_id=186
Αυτο ειναι του σχολικου συμβουλου του Πειραια
http://2grpe-peiraia.att.sch.gr/sym9peir/protokollo_sinergasias.html
Αν ψαξεις, αναλογα την περιοχη θα βρεις και αλλες τετοιες διαφορετικες
Οπως βλεπεις επαφιεται στην καλη θεληση καποιου σωστου συμβουλου ή καποιου επιστημονα του ΚΕΔΔΥ να βοηθησει τους δασκαλους να συμπληρωσουν την εκθεση.
Εγω μεχρι τωρα εχω κανει δεκαδες παραπομπες με παιδαγωγικη εκθεση δικη μου και ποτε το κεδδυ της περιοχης μου δε μου τις αρνηθηκε και μαλιστα μου εχουν πει οτι τους βοηθα και πολυ γιατι α) ξερουν ακριβως τι να αξιολογησουν β) διασταυρωνουν στοιχεια και γ) ειναι ειναι πολυ λεπτομερεις . Με λιγα λογια αν εξαιρεσεις το χρονικο διαστημα που περιμενουν οι γονεις ποτε δεν ειχαμε προβλημα με το ΚΕΔΔΥ της περιοχης και παντα δεχονταν κανονικα τις παιδαγωγικες μας εκθεσεις.


Χμμμμμμμ!Εμένα από το δικό μου σχολείο μου είπαν ότι πρέπει να δώσω αυτή την φόρμα και πίστεψα ότι είναι του υπουργείου...για άλλες δεν ξέρω!Σίγουρα δεν ήταν κάποιο τυχαίο χαρτί...θα ψάξω να την βρω γιατί την έχω στα χαρτιά μου σίγουρα!
Θέλω να σημειώσω ότι ο μαθητής για τον οποίο συμπλήρωσα την φόρμα και την πήγανε οι γονείς στο ΚΕΔΔΥ τον περασμένο Οκτώβρη, έκλεισαν ραντεβού για να δουν το παιδί τέλη του 2010...όχι εξαιρετικά άμεση ανταπόκριση.

kel
22-05-10, 17:53
Eτσι δυστυχως ειναι. Η αναμονη ειναι τεραστια. Στο δικο μας ΚΕΔΔΥ εχει αναμονη 10 μηνες περιπου αλλα εχω ακουσει οτι υπαρχει και ΚΕΔΔΥ που μπορει να ξεπερασεις και τον εναμιση χρονο, δυστυχως.

ZWH
22-05-10, 21:56
Στο κοντινο μου οικογενειακο περιβαλλον, εχω παιδι που εφυγε απο το δημοσιο γιατι δεν μπορουσε να ανταπεξελθει στις απαιτησεις του δημοσιου σχολειου (και αυτο πριν το νεο συστημα, φανταστειτε τι θα γινοταν με το νεο) και πηγε σε ιδιωτικο.
Το δικο μας δημοσιο δεν εχει τμημα ενταξης ή κατι τετοιο. Στην αρχη της χρονιας η διευθυντρια ειχε ζητησει χαρτια απο παιδια που κανουν λογοθεραπεια κτλ για να τα καταθεσει και να μπορεσει να ζητησει να υπαρξει στο σχολειο μας τετοιο τμημα. Βασικα θα ειναι τμημα που θα λειτουργει παραλληλα με την ταξη, ενισχυτικη διδασκαλια. Απ οτι μας ειπε αυτο θα γινει με την νεα σχολικη χρονια.
Προσωπικα μου φαινεται απαραδεκτο να δινεις σε ιδιωτικο σχολειο τοσα χρηματα και να μην μπορουν να βοηθησουν το παιδι και απλα να σου λενε οτι πρεπει να το παρεις.... Απαραδεκτο.

kel
22-05-10, 22:19
To καθε ιδιωτικο σχολειο έχει τη δικη του φιλοσοφια και το πηγαινεις το παιδι σου γιατι συμφωνεις με αυτη δηλ. το σχολειο σου προτεινει ενα εκπαιδευτικο προγραμμα και αν το δεχεσαι συμφωνεις.
Σου λεει αυτα προσφερω. Αν θες το φερνεις αν θες δεν το φερνεις.
Δε σε υποχρεωνει κανεις και οι εκπαιδευτικοι του δεν πληρωνονται απο τα κρατικα ταμεια.
Ειναι μια ιδιωτικη συμφωνια.
Το δημοσιο σχολειο ομως ειναι σχολειο για ολα τα παιδια γιατι εχει φτιαχτει απο τα χρηματα που δινουμε ολοι μας αρα θα πρεπει να φροντιζει το κρατος να τηρει τους νομους που λεει οτι ολοι οι μαθητες πρεπει να εχουν ισες ευκαιριες στην εκπαιδευση.

ZWH
22-05-10, 22:46
Συμφωνω οτι το δημοσιο σχολειο ειναι να προσφερει το καλυτερο στα παιδια μας.
Οπως επισης ξερω οτι το νεο συστημα δημιουργησε ενα σωρο προβληματα στα παιδια με αποτελεσμα να εχουν γεμισει ολα τα ειδικα κεντρα!!!!
Διαφωνω ομως προς τα ιδιωτικα σχολεια. Ειναι υποχρεωμενα και αυτα να προσφερουν το καλυτερο στα παιδια μου. Στα ιδιωτικα δεν πανε μονο οι καλοι μαθητες. Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να υπαρχει αυτος ο ρατσισμος. Σε πληρωνω κυριε και εισαι υποχρεωμενος να μαθεις γραμματα στο παιδι μου. Επισης στα ιδιωτικα πληρωνουμε και την ενισχυτικη διδασκαλια (οχι εγω γιατι τα δικα μου πανε σε δημοσιο και παροτι δεν εχουμε ακομη ενισχυτικη, η δασκαλα του μικρου μου που εχουμε τα θεματακια μας, ειναι αυτο που λεμε εκπαιδευτικος. Προσπαθει με ολα τα μεσα να βοηθησει το παιδι μου.

pchg
22-05-10, 23:26
Please τα φώτα σας! Ο γιος μου είναι 6 (τελειώνει το νηπιαγωγείο και οι νηπιαγωγοί μου συνέστησαν να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό γιατί ενώ είναι έξυπνος, καλός στο λόγο, δε συγκεντρώνεται και δεν κάθεται να κάνει τις εργασίες που του βάζουν (ζωγραφιές, κατασκευές ή ότι άλλο πρέπει να κάνουν) και σηκώνεται να δει τι κάνουν τα άλλα παιδιά (προφανώς αν κάνουν κάτι πιο ενδιαφέρον). Χαρακτηριστικά η νηπιαγωγός μου είπε ότι προκειμένου να καθήσει και να κάνει την εργασία του,κάθεται η ίδια δίπλα του και τον κρατάει από το χέρι για να μην σηκωθεί. Αναγκάζεται να μην τον αφήσει να βγει διάλειμμα ή να φάει το δεκατιανό του για να κάνει την εργασία που του έχει βάλει και τότε την κάνει αμέσως. Μου είπε ότι μίλησε με την ειδικό (παιδοψυχολόγο ή ειδικό παιδαγωγό δεν διευκρίνησε) που είναι στο σχολείο για τα παιδιά και της είπε ότι θα έχει πρόβλημα το παιδί στην 1η δημοτικού, δε θα αφήνει τα άλλα παδιά να παρακολουθήσουν το μάθημα και ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Εγώ απευθύνθηκα αμέσως στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Αγίας Παρασκευής-Χαλανδρίου που είναι κοντά μας και μου κλείσανε ραντεβού για τέλη Ιουνίου 2010. Διαβάζοντας όμως τα προηγούμενα posts για ραντεβού μετά από ένα-ενάμιση χρόνο προβληματίζομαι: απευθύνθηκα σε σωστό μέρος ή πρέπει να απευθυνθώ αλλού; Η νηπιαγωγός δε μου έδωσε κάποιο χαρτί που να με παραπέμπει κάπου και η γραμματέας που έκλεισα το ραντεβού στο ΚΨΥ μου ζήτησε μόνο να της περιγράψω τηλεφωνικά το πρόβλημα, όχι κάποιο παραπεμπτικό. Το ραντεβού που μου κλείσανε μετά από 1-1,5 μήνα είναι άραγε μόνο για να καταγράψουνε την περίπτωση και μετά θα μας κλείσουνε και εμάς ραντεβού για τον επόμενο χρόνο; Κάνουν την ίδια δουλειά στο ΚΨΥ και στο ΚΔΆΥ ή διαφορετική;
Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα, αλλά τώρα ξεκινάω να ψάχνω το θέμα και δε γνωρίζω τίποτα. Πιθανόν ο γιος μου να έχει το σύνδρομο διάσπασης προσοχής και ελαφρά υπερκινητικότητα, σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει στο internet. Πιστεύετε ότι απευθύνθηκα στο σωστό κέντρο ή όχι; Ευχαριστώ εκ' των προτέρων!:)

kel
23-05-10, 00:19
Συμφωνω οτι το δημοσιο σχολειο ειναι να προσφερει το καλυτερο στα παιδια μας.
Οπως επισης ξερω οτι το νεο συστημα δημιουργησε ενα σωρο προβληματα στα παιδια με αποτελεσμα να εχουν γεμισει ολα τα ειδικα κεντρα!!!!
Διαφωνω ομως προς τα ιδιωτικα σχολεια. Ειναι υποχρεωμενα και αυτα να προσφερουν το καλυτερο στα παιδια μου. Στα ιδιωτικα δεν πανε μονο οι καλοι μαθητες. Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να υπαρχει αυτος ο ρατσισμος. Σε πληρωνω κυριε και εισαι υποχρεωμενος να μαθεις γραμματα στο παιδι μου. Επισης στα ιδιωτικα πληρωνουμε και την ενισχυτικη διδασκαλια (οχι εγω γιατι τα δικα μου πανε σε δημοσιο και παροτι δεν εχουμε ακομη ενισχυτικη, η δασκαλα του μικρου μου που εχουμε τα θεματακια μας, ειναι αυτο που λεμε εκπαιδευτικος. Προσπαθει με ολα τα μεσα να βοηθησει το παιδι μου.

Αποψη μου για τα θεραπευτικα ιδιωτικα κεντρα ειναι οτι δημιουργηθηκαν απο μια αναγκη που δεν καλυπτε το δημοσιο δηλ. τα τελευταια χρονια ολο και περισσοτεροι γονεις εχουν αρχισει να μη συμβιβαζονται με αυτο που ελεγαν παλια "δεν παιρνει τα γραμματα" και θελουν να βοηθησουν τα παιδια τους και δε μιλαμε μονο για μαθησιακες δυσκολιες αλλα και για νοητικη υστερηση ή αυτισμο για τα οποια παλιοτερα δεν υπηρχαν καν σχολεια.
Επειδη λοιπον οι δημοσιοι φορεις δε διαθετουν χρηματα για την εκπαιδευση αυτων των παιδιων ηρθαν οι ιδιωτες. Τωρα αν με ρωτησεις αν κανουν σωστη δουλεια θα σου απαντησω. Παντου υπαρχουν τα παντα. Δηλαδη υπαρχουν και οι σωστοι επιστημονες και οι εμποροι και οι εκμεταλλευτες και αυτοι που φυτοζωουν γιατι προσφερουν εργο απο τη ψυχη τους.
Οσοναφορα τα ιδιωτικα σχολεια νομιζω οτι ειναι ιδιωτικος τομεας. αρα επιλεγουν τις παροχες τους π.χ. αλλο σχολειο λεει οτι ειναι σχολειο επιδοσεων και παιρνει παιδια που εχουν αρκετες δεξιοτητες. αλλο σου λεει οτι ειναι εμπορικη επιχειρηση , παιρνει ολα τα παιδια και σε γδερνει πουλωντας εξτρα υπηρεσιες. Θεωρω οτι ειναι ιδιωτικος τομεας και επιλεγεις κ.ο.κ. Αν δεν σε ικανοποιει αυτο που δινει δε σε υποχρεωνει κανεις να πας. Ειναι οπως ολος ο ιδιωτικος τομεας. Πηγαινεις εκει που θεωρεις οτι θα εχεις καλυτερες υπηρεσιες με χαμηλοτερο κοστος.
Οσο για τους δασκαλους πιστευω οτι ειναι θεμα προσωπικοτητας. Αν εισαι ευσυνειδητος ειτε εργαζεσαι στον ιδιωτικο τομεα ειτε στο δημοσιο θα σταθεις διπλα στο παιδι και θα το στηριξεις.

alcyon
23-05-10, 00:32
Έχω την εντύπωση πως στο ΚΔΑΥ έχει μεγάλο χρόνο αναμονής και γι' αυτό το λόγο παραπέμπουν στο ΚΨΥ. Η βεβαίωση που μπορεί να πάρει κάποιος και από τους δύο φορείς έχει ισχύ στο σχολείο.

kel
23-05-10, 00:32
Please τα φώτα σας! Ο γιος μου είναι 6 (τελειώνει το νηπιαγωγείο και οι νηπιαγωγοί μου συνέστησαν να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό γιατί ενώ είναι έξυπνος, καλός στο λόγο, δε συγκεντρώνεται και δεν κάθεται να κάνει τις εργασίες που του βάζουν (ζωγραφιές, κατασκευές ή ότι άλλο πρέπει να κάνουν) και σηκώνεται να δει τι κάνουν τα άλλα παιδιά (προφανώς αν κάνουν κάτι πιο ενδιαφέρον). Χαρακτηριστικά η νηπιαγωγός μου είπε ότι προκειμένου να καθήσει και να κάνει την εργασία του,κάθεται η ίδια δίπλα του και τον κρατάει από το χέρι για να μην σηκωθεί. Αναγκάζεται να μην τον αφήσει να βγει διάλειμμα ή να φάει το δεκατιανό του για να κάνει την εργασία που του έχει βάλει και τότε την κάνει αμέσως. Μου είπε ότι μίλησε με την ειδικό (παιδοψυχολόγο ή ειδικό παιδαγωγό δεν διευκρίνησε) που είναι στο σχολείο για τα παιδιά και της είπε ότι θα έχει πρόβλημα το παιδί στην 1η δημοτικού, δε θα αφήνει τα άλλα παδιά να παρακολουθήσουν το μάθημα και ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Εγώ απευθύνθηκα αμέσως στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Αγίας Παρασκευής-Χαλανδρίου που είναι κοντά μας και μου κλείσανε ραντεβού για τέλη Ιουνίου 2010. Διαβάζοντας όμως τα προηγούμενα posts για ραντεβού μετά από ένα-ενάμιση χρόνο προβληματίζομαι: απευθύνθηκα σε σωστό μέρος ή πρέπει να απευθυνθώ αλλού; Η νηπιαγωγός δε μου έδωσε κάποιο χαρτί που να με παραπέμπει κάπου και η γραμματέας που έκλεισα το ραντεβού στο ΚΨΥ μου ζήτησε μόνο να της περιγράψω τηλεφωνικά το πρόβλημα, όχι κάποιο παραπεμπτικό. Το ραντεβού που μου κλείσανε μετά από 1-1,5 μήνα είναι άραγε μόνο για να καταγράψουνε την περίπτωση και μετά θα μας κλείσουνε και εμάς ραντεβού για τον επόμενο χρόνο; Κάνουν την ίδια δουλειά στο ΚΨΥ και στο ΚΔΆΥ ή διαφορετική;
Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα, αλλά τώρα ξεκινάω να ψάχνω το θέμα και δε γνωρίζω τίποτα. Πιθανόν ο γιος μου να έχει το σύνδρομο διάσπασης προσοχής και ελαφρά υπερκινητικότητα, σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει στο internet. Πιστεύετε ότι απευθύνθηκα στο σωστό κέντρο ή όχι; Ευχαριστώ εκ' των προτέρων!:)

Καλη μου, το κεντρο ψυχικης υγιεινης ανηκει στο υπουργειο υγειας- προνοιας ενω το κδαυ(νυν κεδδυ) στο υπουργειο παιδειας γι'αυτο απαιτειται και παιδαγωγικη εκθεση απο τον εκπαιδευτικο . Σκοπος ειναι να παρεις μια πρωτη διαγνωση για να δεις τι θα προσφερεις στο παιδι οποτε οσο πιο γρηγορα τοσο το καλυτερο. Απ'οτι αναφερεις (αδυναμια συγκεντρωσης, μη ολοκληρωση των εργασιων, συνεχως διακοπτει, δεν ακολουθει οδηγιες) παρουσιαζει χαρακτηριστικα ΔΕΠΥ γι'αυτο δες εδω
http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=34698

και κανε και μια αιτηση να αξιολογησει το παιδι το ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ για τη δεπυ που ειναι στο Παιδων http://www.paidohosp.gr/36-EidikoIatreio.html
Η κ Κορπα ειναι κορυφη στη διάγνωση της ΔΕΠΥ.
Δες και εδω που ειναι ο συλλογος ατομων με ΔΕΠΥ και γονεως που εχουν παιδια με ΔΕΠΥ
http://www.adhdhellas.org/

pchg
23-05-10, 01:17
Κορίτσια ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Kel στο ΚΨΥ δεν κάνουν κάτι μετά τη διάγνωση; Νόμιζα ότι θα κάναμε εκεί κάποιες συνεδρίες στη συνέχεια για την αντιμετώπιση του προβλήματός μας. Θα πρέπει άραγε να απευθυνθώ στη συνέχεια αλλού; Τι χρονικό διάστημα αναμονής έχουν στο Ειδικό Ιατρείο για ΔΕΠΥ; Αναγνωρίζεται από το σχολείο η διάγνωση από αυτό;
Ευχαριστώ Kel και πάλι.

kel
23-05-10, 13:28
Aναλογα το ΚΨΥ . Σε καποια εχουν προσωπικο που θα αφιερωσει λιγο χρονο παραπανω αλλα στα περισσοτερα δεν προλαβαινουν.
Το πιο πιθανον ειναι να απευθυνθεις στο ταμειο σου με αυτο το χαρτι για να σου γραψει ωρες για ειδικο κεντρο.
Το Ειδικο Ιατρειο εξαρταται η αναμονη . Εχω στειλει παιδι και το πηραν σε δυο εβδομαδες και και ειχα στειλει και παιδι και το πηραν σε 4 μηνες. Δεν βλαπτει να τους παρεις απο Τριτη ενα τηλεφωνακι. Για το σχολειο τουλαχιστον το δημοτικο δεν ειναι υποχρεωτικη η διαγνωση. Αυτο περισσοτερο ειναι για το γυμνασιο που η αξιολογηση εχει αλλες μορφες. Καλο ομως ειναι να ξεκινησεις με τον πιο γρηγορο φορεα για να εχεις μια αξιολογηση να δειξεις στη δασκαλα για να μπορειτενα συνεργαστειτε σε μια κοινη βαση . Και οταν ερθει η ωρα πας και στο ΚΕΔΔΥ.
Με λιγα λογια για το ταμειο σου και για αρχη το ΚΨΥ ειναι ΟΚ. Αναγκαστικα ομως καποια στιγμη θα περασεις απο το ΚΕΔΔΥ οποτε κλεισε ραντεβου απο τωρα .

pchg
23-05-10, 20:02
:-) Ευχαριστώ και πάλι kel! Από Τρίτη θα πάρω στα ΚΕΔΥ και στο Ειδικό Ιατρείο. Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα που θα πάμε και στα τρία!:rolleyes:

kel
23-05-10, 20:16
Γιατι καλε ελεγχο θα σου κανουν? Αξιολογησε πρωτα το παιδι για να ξερεις τι σου γινεται και μετα περιμενε και την αναμονη στο ΚΕΔΔΥ γιατι και αυτο ειναι απαραιτητο αν καποια στιγμη π.χ. χρειαστεις δασκαλο παραλληλης στηριξης ή πέσεις σε δασκάλα που "δε θελει να καταλαβει"

DimRous
24-05-10, 19:13
Μια συμβουλή απο ένα παιδι με δυσλεξία που κατάφερε να σπουδάσει και να είναι πλέον εκπαιδευτικός. Όταν μου διαγνώστικε δυσλεξία στο δημοτικό η έννοια αυτή ακόμα και από τους ίδιους τους δασκάλους ήταν συνώνυμη της νοητικής στέρησης. Εκτός απο τη βοήθεια αντιμετώπισης του προβλήματος πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στο τρόπο συμπεριφοράς προς το παιδί και απο εσάς και απο τους δασκάλους και αργότερα απο τους καθηγητές. Επειδή τη συμπεριφορά τον τρίτων δεν μπορεί κανένας να την ελέγξει , είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό το παιδί να κατανοήσει τι έχει, ώστε να μην επιτρέψει απο κανέναν να το πληγώσει και εσύ ως γονέας να του τονίζεις συνεχώς τι μπορεί να κάνει και όχι τι δεν μπορεί.

kel
25-05-10, 00:00
Dim Rous πολυ σημαντικο το θεμα που εθεσες. Η αληθεια ειναι οτι κανενα προγραμμα αποκαταστασης ή ενισχυτικης δεν εχει αποτελεσμα αν δεν συνοδευεται απο ψυχολογικη υποστηριξη για τα παιδια, συμβουλευτικη των γοενων και ενημερωση των εκπαιδευτικων

aspaa60
16-06-10, 00:13
εμεις εχουμε ενα θεμα με το ανηψιο μου και ειναι το εξης: το παιδι εχει μια καθυστερηση στον λογο του , δεν μπορει να περιγραψει σαν τα αλλα παιδια της ηλικιας του , τα παιει παραπολυ καλα με την αριθμητικη , εχει ελλειψη φαντασιας. περασε απο τα ΚΔΑΥ και μαλλον θα ξαναπει στα νηπια .Πηγε δημοσιο νηπιαγωγειο και ειναι τωρα να παει πρωτη κανονικα .Αλλα ειπαν οι ειδικοι καλυτερα να ξαναπαει νηπια να κερδιισει χρονο .Αν γινει αυτο θα τον παρουν απο το δημοσιο και θα τον παν σε εναν ιδιωτικο που εχουν ηδη επικεξει.κανει απο τα 3 του λογοθεραπεια , εκανε ενα διαστημα και εργοθεραπεια .Τωρα ειπαν στους γονεις τους για εκπαιδευτικο ειδικης αγωγης.Δεν θελουν ομως να τον παν σε σχολειο ειδικης αγωγης γιατι απο οτι ξερουν εκει εχει παιδια με πιο σοβαρα προβληματα και φοβουνται μηπως αντι να τον βοηθησουν κανουν το αντιθετο .Η ερωτηση μου ειναι αν υπαρχουν εκπαιδευτικοι ειδικης αγωγης περαν του ειδικου σχολειου .Οποιος γνωριζει κατι ας με διαφωτισει παρακαλω :-) να σημειωσω οτι το παιδι ειναι στην Θεσσαλονικη

vickoulina
16-06-10, 16:35
εμεις εχουμε ενα θεμα με το ανηψιο μου και ειναι το εξης: το παιδι εχει μια καθυστερηση στον λογο του , δεν μπορει να περιγραψει σαν τα αλλα παιδια της ηλικιας του , τα παιει παραπολυ καλα με την αριθμητικη , εχει ελλειψη φαντασιας. περασε απο τα ΚΔΑΥ και μαλλον θα ξαναπει στα νηπια .Πηγε δημοσιο νηπιαγωγειο και ειναι τωρα να παει πρωτη κανονικα .Αλλα ειπαν οι ειδικοι καλυτερα να ξαναπαει νηπια να κερδιισει χρονο .Αν γινει αυτο θα τον παρουν απο το δημοσιο και θα τον παν σε εναν ιδιωτικο που εχουν ηδη επικεξει.κανει απο τα 3 του λογοθεραπεια , εκανε ενα διαστημα και εργοθεραπεια .Τωρα ειπαν στους γονεις τους για εκπαιδευτικο ειδικης αγωγης.Δεν θελουν ομως να τον παν σε σχολειο ειδικης αγωγης γιατι απο οτι ξερουν εκει εχει παιδια με πιο σοβαρα προβληματα και φοβουνται μηπως αντι να τον βοηθησουν κανουν το αντιθετο .Η ερωτηση μου ειναι αν υπαρχουν εκπαιδευτικοι ειδικης αγωγης περαν του ειδικου σχολειου .Οποιος γνωριζει κατι ας με διαφωτισει παρακαλω :-) να σημειωσω οτι το παιδι ειναι στην Θεσσαλονικη

Δεν είναι ανάγκη να πάει σε ειδικό σχολείο. Σε κάποια δημόσια Δημοτικά λειτουργεί τμήμα ένταξης μέσα στο "κανονικό" σχολείο. Πάρε τηλέφωνο στη Διευθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής σου και ζήτα να μαθεις σε ποιο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης ωστε να το γράψετε εκεί το παιδάκι.
Τα τμηματα ενταξης που στεγαζονται στα δημοτικά έχουν δικαίωμα να τα παρακολουθήσουν παιδιά που έχουν περάσει απο το ΚΕΔΔΥ (ΚΔΑΥ), που έχουν δηλαδή εξακριβωμένη ανάγκη. Ο υπεύθυνος, είναι δάσκαλος ειδικής αγωγής.

Αυτά φυσικά εφ όσον το παιδακι πάει δημοτικό.
Αν βρείτε Δημοτικό με τμημα ένταξης τελικά πιστευω πως είναι καλύτερα να παει στην Α΄ δημοτικού.

kel
16-06-10, 17:48
Kαι καποια δημοσια νηπιαγωγεια εχουν τμημα ενταξης.
Θα προσπαθησω να ανεβασω καποια λιστα με ποια σχολεια εχουν τμημα ενταξης.

prigipisa
19-08-10, 16:28
[rtyhuhytuiyfikh

STELLINI2
20-08-10, 10:55
Δεν ειδα σε ποια περιοχή είσαι. Εμείς μένουμε Αθήνα και στο δημοτικό σχολείο μας λειτουργεί το Ειδικό Τμήμα Ένταξης και έχουμε και αρκετά παιδιά σε αυτό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται και δουλειά στο σπίτι, από τους γονείς αν μπορούν, και σε συνεργασία με τη δασκάλα του τμήματος ένταξης και τη δασκάλα της τάξης.
Όντως, η διαδικασία για το χαρτί είναι χρονοβόρα. Συμμαθήτρια της κόρης μου με δυσλεξία δεν το έχει πάρει ακόμη επισήμως το χαρτί. Το κέντρο ειδικής αγωγής που περιγράφουν τα κορίτσια, το οποίο είναι δημόσιο και πηγαίνει η συμμαθήτρια της κόρης μου δεν είναι ακριβώς κοντά μας, ωστόσο είναι και αυτό δημόσιο και πηγαίνει δύο-τρεις φορές την εβδομάδα.

koukkida
31-08-10, 11:23
Αν βρείτε Δημοτικό με τμημα ένταξης τελικά πιστευω πως είναι καλύτερα να παει στην Α΄ δημοτικού.

το θέμα είναι οτι βάσει νόμου το παιδί δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί τμήμα ένταξης απο την Α' Δημοτικού στηριζόμενοι στην άποψη οτι δεν έχουν όλα τα παιδιά τον ίδιο ρυθμό εκμάθησης. Και δεδομένου οτι η μετάβαση απο την προσχολική αγωγή στην σχολική είναι μεγάλη, χρειάζεται να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο. κάποια σχολεία όμως δέχονται για κάποιους μήνες άτυπα κάποια παιδιά προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και δημιουργηθούν μεγάλα κενά. Εξαρτάται απο τον Δ/ντή αλλά και τον Ειδικό παιδαγωγό του Τμήματος Ένταξης
Η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη και είναι σημαντικό οι γονείς να μην απογοητεύονται αν δεν βλέπουν άμεσα βελτίωση γιατί είναι μια διαδικασία χρονοβόρα αλλά ιδιαίτερα βοηθητική για το παιδί.
Σαφώς μπορείτε να απευθυνθείτε σε νηπιαγωγείο με τμήμα ένταξης αφού έχετε και τη διάγνωση του ΚΕΕΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) και ίσως να βρείτε μια ικανοποιητική λύση στο δημόσιο σχολείο.
Θα συμφωνήσω οτι αν δεν υπάρχουν άλλα θέματα το ειδικό σχολείο δεν αποτελεί επιλογή, αλλά ασφαλή και επιστημονική άποψη που θα λάβετε υπ' όψιν σας θα προέρχεται απο τον ειδικό που παρακολουθεί το παιδί.
Προσοχή στην επιλογή ιδιωτικού φορέα! Δεν έχουν όλοι οι φορείς την ίδια φιλοσοφία και πολλοί έχουν ως κύριο στόχο το κέρδος!

Φιλικά, μια ειδική παιδαγωγός

kel
31-08-10, 18:00
Kαλη μου koukkida θα με ενδιεφερε να πληροφορηθω το νομο που λεει οτι τα παιδια της Α' δημοτικου δεν μπαινουν σε τμημα ενταξης γιατι εγω στο σχολειο εχω αξιολογησεις απο ΚΕΔΔΥ για παιδια που ξεκινησαν Α΄δημοτικου οι οποιοι προτειναν ενισχυτικη διδασκαλια σε τμημα ενταξης. Μου κανει εντυπωση οταν μιλαμε για πρωιμη παρεμβαση πως γινεται ενα παιδι που εχει αξιολογηθει να μη δεχεται υποστηρικτικη διδασκαλια? Τωρα με εβαλες σε απορια και θα επικοινωνησω με το ΚΕΔΔΥ της περιοχης μου. Αν ξερεις εσυ κατι σε παρακαλω ενημερωσε με. Μια συναδελφος

koukkida
31-08-10, 19:06
Kαλη μου koukkida θα με ενδιεφερε να πληροφορηθω το νομο που λεει οτι τα παιδια της Α' δημοτικου δεν μπαινουν σε τμημα ενταξης γιατι εγω στο σχολειο εχω αξιολογησεις απο ΚΕΔΔΥ για παιδια που ξεκινησαν Α΄δημοτικου οι οποιοι προτειναν ενισχυτικη διδασκαλια σε τμημα ενταξης. Μου κανει εντυπωση οταν μιλαμε για πρωιμη παρεμβαση πως γινεται ενα παιδι που εχει αξιολογηθει να μη δεχεται υποστηρικτικη διδασκαλια? Τωρα με εβαλες σε απορια και θα επικοινωνησω με το ΚΕΔΔΥ της περιοχης μου. Αν ξερεις εσυ κατι σε παρακαλω ενημερωσε με. Μια συναδελφος

και εκει βρίσκεται το παράλογο της υπόθεσης. Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι με το πολυνομοσχέδιο, αυτό πάντως ίσχυε όταν ήμουν εγώ σε ΤΕ πριν απο 3 χρόνια.
Να φανταστείς στο πρόγραμμα που έστειλα στο σύμβουλο δεν με άφησαν να βάλω τα πρωτάκια, τα έπαιρνα άτυπα και προλάβαμε αρκετές καταστάσεις!
Να ταν η μόνη αντίφαση στην ειδική αγωγή....

Αν βρω κάτι σχετικό θα σε ενημερώσω, κι εσύ το ίδιο!
Κ αν είσαι αναπληρώτρια σαν κι εμένα (στο περίμενε δηλαδή...)καλή πρόσληψη!

kel
31-08-10, 21:05
Eυχαριστω koukkida μου να'σαι καλα.Εγω δεν περιμενω προσληψη. Εργαζομαι ως υπευθυνη ψυχοπαιδαγωγικου τμηματος σε ιδιωτικο σχολειο εδω και χρονια (ειμαι απο ΦΠΨ με μεταπτυχιακα στην ειδικη αγωγη και στη σχολικη συμβουλευτικη) οποτε σου ευχομαι καλη και γρηγορη προσληψη γιατι πολλα παιδακια εχουν αναγκη.

koukkida
01-09-10, 10:52
Eυχαριστω koukkida μου να'σαι καλα.Εγω δεν περιμενω προσληψη. Εργαζομαι ως υπευθυνη ψυχοπαιδαγωγικου τμηματος σε ιδιωτικο σχολειο εδω και χρονια (ειμαι απο ΦΠΨ με μεταπτυχιακα στην ειδικη αγωγη και στη σχολικη συμβουλευτικη) οποτε σου ευχομαι καλη και γρηγορη προσληψη γιατι πολλα παιδακια εχουν αναγκη.

Σ'ευχαριστώ πολύ, καλή σχολική χρονια!!!!

emmaki
09-09-10, 15:36
Αρχικά καλώς σας βρήκα, μια και είναι η πρώτη μου παρουσία εδώ....

Ας συστηθώ, λοιπόν. Είμαι νηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και εδώ και 9 χρόνια εργάζομαι αρχικά σε ειδικό σχολείο, μετά σε τμήμα ένταξης νηπιαγωγείου και πλέον σε ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ). Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να παρέμβω στη συζήτηση σας.
Αρχικά δεν υπάρχει πουθενά, ΠΟΥΘΕΝΑ το τονίζω, νόμος που να λέει ότι τα παιδιά της Α Δημοτικού εξαιρούνται από τα τμήματα ένταξης (τα οποία είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες και όχι για παιδιά που έχουν προβλήματα στην Ελληνική γλώσσα λόγω του ότι μητρική τους είναι άλλη γλώσσα).
Για να φοιτήσει ένα παιδί σε ΤΕ, χρειάζεται απαραίτητα διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ ή από Ιαρτοπαιδαγωγικό Κέντρο Δημόσιο ότι το παιδί πρέπει να φοιτήσει σε ΤΕ. Στο ΚΕΔΔΥ απευθύνονται οι γονείς αποκλειστικά (δεν μπορεί δάσκαλος να κάνει παραπομπή αν δεν το επιθυμεί ο γονιός και δεν κάνει αίτηση ο ίδιος ο γονιός), παίρνουν σειρά προτεραιότητας και περιμένουν. Η αναμονή δυστυχώς μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, γιατί τα ΚΕΔΔΥ δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό (εκέι που είμαι εγώ, υπάρχει ένας νηπιαγωγός, ένας δάσκαλος, ένας φιλόλογος και μία ψυχολόγος για ολόκληρο το νομό). Εκέι είναι απαραίτητη η δράση των γονέων που μπορούν νε διεκδικήσουν προσωπικό (μάθετε τη δύναμη σας που είναι τεράστια)!!!!!
Ας περάσουμε τώρα στις μαθησιακές δυσκολίες. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι μπορούμε από το νηπιαγωγείο να μιλήσουμε για μαθησιακές δυσκολίες, αλλά για κάποια προβλήματα που μπορεί να έχει το παιδί (δεν μιλάω για ξεκάθρα πράγματα, όπως αυτισμός ή καθυστέρηση), καθώς μπορεί το παιδί να έχει μια ανωριμότητα και είναι κρίμα να χαρακτηριστεί από τέτοια ηλικία. Δίνουμε, λοιπόν, ευκαιρία στο παιδί μήπως και ξεπεράσει τα προβλήματα του, με το να επαναλάβει το νηπιαγωγείο ή την πρώτη τάξη και, ιδανικά, με το να παρακολουθήσει ΤΕ.
Σύμφωνα με το νόμο στο ΤΕ μπορεί να είναι μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει για να μην "αποξενωθεί" το παιδί από την "κανονική" τάξη και για να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί με την επαφή του με τα άλλα παιδιά.

Ελπίζω να σας βοήθησα να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα!

koukkida
10-09-10, 17:49
καλησπέρα emmaki και καλωσόρισες!

Αρχικά δεν υπάρχει πουθενά, ΠΟΥΘΕΝΑ το τονίζω, νόμος που να λέει ότι τα παιδιά της Α Δημοτικού εξαιρούνται από τα τμήματα ένταξης (τα οποία είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες και όχι για παιδιά που έχουν προβλήματα στην Ελληνική γλώσσα λόγω του ότι μητρική τους είναι άλλη γλώσσα).

Έχεις δίκιο, κι εγώ δεν το βρίσκω στο νόμο αλλά γεγονός είναι ότι ο δ/ντης τότε δεν με άφησε να τα γράψω στο επίσημο πρόγραμμα. Δεν έψαξα σε παλιότερους νόμους αλλά αν βρω σε τι στηρίχθηκε όλο αυτό θα σε ενημερώσω.

Για να φοιτήσει ένα παιδί σε ΤΕ, χρειάζεται απαραίτητα διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ ή από Ιαρτοπαιδαγωγικό Κέντρο Δημόσιο ότι το παιδί πρέπει να φοιτήσει σε ΤΕ

Στον νόμο Ν.3699-08 Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Άρθρο6, παρ2)αα) αναφέρει "Στα ΤΕ μπορούν να φοιτούν και μαθητές χωρίς γνωμάτευση από διαγνωστικό φορέα, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ."

Οπότε, σε περίπτωσή μεγάλης αναμονής ίσως να δεχτούν κάποιο παιδί για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

δεν μπορεί δάσκαλος να κάνει παραπομπή αν δεν το επιθυμεί ο γονιός και δεν κάνει αίτηση ο ίδιος ο γονιός

Όντως, ο γονιός κάνει τη διαδικασία. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να προσανατολίσει τον γονιό στον σωστό φορέα εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Φιλικά

emmaki
11-09-10, 13:23
Έχεις δίκιο για τη φοίτηση παιδιών με σύμφωνη γνώμη του συμβούλου.
Μου ήρθε στο μυαλ'ό ο παλιός νόμος και μπερδεύτηκα...
Όσο για τον διευθυντή σου....ήταν απλά απαράδεκτος και ανενημέρωτος (θέλω να πιστεύω). Σε κανένα νόμο δνε το λέει αυτό.
Αν και εμένα μου έτυχε παρόμοια περίπτωση με ΚΔΑΥ που δεν δεχόταν να δουν παιδί, γιατί είχε αυτισμό (άρα ήταν βαρύ περιστατικό και ακατάλληλο για ΚΔΑΥ!!!!) και με άλλο παιδί γιατί ήταν 5 χρονών και σύμφωνα με αυτούς δεν ήταν στην ηλικία που έβλεπαν παιδιά αν και υπήρχε νηπιαγωγός (ο νόμος λέει για παιδιά από 4 ετών)....
Αυθαιρεσία!!!!!!!!!

koukkida
14-09-10, 18:01
Αν και εμένα μου έτυχε παρόμοια περίπτωση με ΚΔΑΥ που δεν δεχόταν να δουν παιδί, γιατί είχε αυτισμό (άρα ήταν βαρύ περιστατικό και ακατάλληλο για ΚΔΑΥ!!!!)

:shock::shock::shock::shock::shock::shock: ΑΚΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΔΑΥ

Να ταν οι μόνες αυθαιρεσίες αυτές!!! Ακούγονται τα πιο κουλά στον χώρο μας απο το ίδιο το επιστημονικό προσωπικό. Πως να μην μπερδεύονται και οι γονείς όταν τους λένε άλλα αντί άλλων ? Είναι λογικό να είναι πελαγωμένοι όταν δεν υπάρχει ΕΝΑΣ να τους λύσει τις απορίες και να τους κατευθύνει (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων...)

Αλλά ας μην επεκταθούμε για τα στραβά και τα παράλογα γτ θα βγούμε εκτός θέματος....και εκτός εαυτού!!!:evil:

UFO
14-09-10, 18:13
http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=54773&highlight=%F4%EC%DE%EC%E1+%DD%ED%F4%E1%EE%E7%F2
ενημερωτικά

egli
12-10-10, 11:29
Καλημέρα σας Ο γιος μου παρουσιάζει μαθησιακά προβλήματα, από πέρυσι από την πρώτη δημοτικού .Τον πήγα σε ιδιωτικό κέντρο και με την οφθαλμοκίνηση μου διέγνωσαν ότι έχει ελαφριά μορφή δυσλεξίας και διάσπαση προσοχής .Η αλήθεια είναι ότι από πιο μικρός στον παιδικό ,προνήπιο ,νηπιαγωγείο μου έκανε εντύπωση που δεν μπορούσε να ζωγραφίσει συνήθως μουντζούρωνε και δεν μου είπε ποτέ ένα τραγουδάκι .Επειδή η δασκάλα του πέρισυ ήταν πρωτοδιόριστη και άκουσα από πολλούς γονείς παραπόνα σκέφτηκα να μην τον πάω σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο αλλά να βάλω κάποιο δάσκαλο στο σπίτι και να τον βοηθήσω έτσι .Η περισσότεροι γονείς στο σχολειό του έβαλαν από την αρχή του χρόνου αφού είδαν ότι η δασκάλα δεν είχε
Εμπειρία εγώ έβαλα τον δάσκαλο το Μάρτιο .Τελειώνοντας η σχολική χρονιά ο δάσκαλος που ερχόταν στο σπίτι μου είπε και αυτός ότι παρουσιάζει το παιδί μαθησιακές δυσκολίες. Φέτος τον πήγα σε ειδικό παιδαγωγό και μου διέγνωσε και αυτός δυσλεξία και μου έδειξε πως θα τον βοηθήσω με κάποιες ασκήσεις και κάποια παιχνίδια στον υπολογιστή .Ο ειδικός παιδαγωγός είναι κάθετα αρνητικός να τον πάω σε λογοθεραπευτή η σε κέντρα ιδιωτικά η να βάλω ειδικό παιδαγωγό στο σπίτι θεωρεί ότι με την δική του καθοδήγηση θα τα καταφέρω μόνη μου γιατί θα δώσω άδικα λεφτά εγώ θα ήθελα να ξέρω αν πραγματικά βοηθούνται τα παιδιά από τα ιδιωτικά αυτά κέντρα που ειδικεύονται με της μαθησιακές δυσκολίες η απλά σπαταλάς άδικα λεφτά και ταλαιπωρείς το παιδί σου που είναι και το σημαντικότερο από όλα. Υπάρχουν γονείς που ενώ διαπίστωσαν ότι το παιδί τους είχε δυσλεξία από πολύ νωρίς και το βοήθησαν με κάποιους ειδικούς ξεπέρασε το παιδί τους της μαθησιακές δυσκολίες? Να κατάφερε δηλ. το παιδί να αυτονομηθεί και να διαβάζει μόνο του και να ξεπεράσει της όποιες μαθησιακές του δυσκολίες. Τα παιδιά με ειδικό τρόπο μάθησης χρειάζονται πάντα υποστήριξη η μόνο στης πρώτες τάξεις του δημοτικού ?παρακαλώ απαντήστε. μου ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

egli
12-10-10, 12:01
Γνωρίζετε κάποιο ειδικό παιδαγωγό που να κάνει ιδιαιτέρα μαθήματα η κάποιο καλό κέντρο αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών? Ευχαριστώ από Ηράκλειο Κρήτης

eleanna35
12-10-10, 15:11
Για δες εδώ :
www.saini.gr
- πηγαινε στο 'περιηγησου' και εκει θα δεις στο Παιδαγωγικα , 'μαθησιακες δυσκολιες'

(δεν ξέρω αν έχει στο Ηράκλειο Κρήτης συγκεκριμένα, αλλα λογικά θα προστεθούν κι εκεί σύντομα...αλλιώς στείλε τους κανα mail να σε ειδοποιήσουν ;-))

egli
12-10-10, 17:56
Για δες εδώ :
www.saini.gr (http://www.saini.gr)
- πηγαινε στο 'περιηγησου' και εκει θα δεις στο Παιδαγωγικα , 'μαθησιακες δυσκολιες'

(δεν ξέρω αν έχει στο Ηράκλειο Κρήτης συγκεκριμένα, αλλα λογικά θα προστεθούν κι εκεί σύντομα...αλλιώς στείλε τους κανα mail να σε ειδοποιήσουν ;-))
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ;);) eleanna35

Christabella
17-10-10, 02:33
Καλησπέρα, παιδιά

Χαίρομαι που βρήκα το κατάλληλο θέμα για να πώ την αγωνία μου μιας και απο τους ειδικούς δεν μπορώ να πάρω ξεκάθαρη απάντηση.

Έχω ενα γιό, 6 ετών, στην Α' Δημοτικού σε ιδιωτικό τοπικό σχολείο.Το παιδί λόγω της αδυναμίας του να συμβαδίσει στα μαθήματα με τους συμμαθητές του κάνει ενα σωρό νούμερα μέσα στην τάξη.Βλέποντας και εμείς σαν γονείς την έλλειψη του αυτή πήγαμε σε ειδικό κέντρο διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών μιάς και είναι αρχή ακόμα για να δούμε τι συμβαίνει.
Όπως και το περίμενα, μιάς και ο γιός μου παρακολουθεί ταινίες ή κάθετε μαζί μας χωρίς να αποσπάτε η προσοχή του δέν έχει θέμα με υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής ούτε είναι δυσλεκτικός.Τα επίπεδα μνήμης του επίσης είναι πολύ καλά.
Έχει όμως ένα μπέρδεμα όσον αφορά την αναγνώριση κάποιων γραμμάτων και την σύμπτυξη αυτών ώστε να αρχίσει να δημιουργεί λέξεις καθώς και κενά στην σωστή άρθρωση προφορικού λόγου, για παράδειγμα αντί για αεροπλάνο λέει ολοπλάνο.
Μας έχουν προτείνει κάποια ειδικά μαθήματα στο κέντρο εκεί αφενός για να καθαρίσει ο προφορικός λόγος αφετέρου για να "πάρει μπρός" με την αναγνώριση, κατανόηση, σύνθεση των γραμμάτων.
Εσάς ποιά είναι η γνώμη σας είτε απο επαγγελματική εμπειρία είτε απο γονεική;
Για βοήθεια στο ιδιωτικό σχολείο ούτε λόγος.Μόνο σαν πρόβλημα μας βλέπουν εκεί και πρόταση καμία.Πλέον σκέφτομαι σοβαρά να μήν αφήσω το παιδάκι μου άλλο εκεί μέσα παρά να το πάω σε δημόσιο σχολείο και τα χρήματα αυτά του ιδιωτικόυ να τα επενδύσω σε ειδικό παιδαγωγό ώστε να βοηθήσω το παιδί μου.
Πώς σας φαίνετε εσάς αυτό;Τι πιστεύετε;

Σας ευχαριστούμε πολύ, πολύ!

jannis
17-10-10, 16:16
Καλησπέρα, παιδιά

Χαίρομαι που βρήκα το κατάλληλο θέμα για να πώ την αγωνία μου μιας και απο τους ειδικούς δεν μπορώ να πάρω ξεκάθαρη απάντηση.

Έχω ενα γιό, 6 ετών, στην Α' Δημοτικού σε ιδιωτικό τοπικό σχολείο.Το παιδί λόγω της αδυναμίας του να συμβαδίσει στα μαθήματα με τους συμμαθητές του κάνει ενα σωρό νούμερα μέσα στην τάξη.Βλέποντας και εμείς σαν γονείς την έλλειψη του αυτή πήγαμε σε ειδικό κέντρο διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών μιάς και είναι αρχή ακόμα για να δούμε τι συμβαίνει.
Όπως και το περίμενα, μιάς και ο γιός μου παρακολουθεί ταινίες ή κάθετε μαζί μας χωρίς να αποσπάτε η προσοχή του δέν έχει θέμα με υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής ούτε είναι δυσλεκτικός.Τα επίπεδα μνήμης του επίσης είναι πολύ καλά.
Έχει όμως ένα μπέρδεμα όσον αφορά την αναγνώριση κάποιων γραμμάτων και την σύμπτυξη αυτών ώστε να αρχίσει να δημιουργεί λέξεις καθώς και κενά στην σωστή άρθρωση προφορικού λόγου, για παράδειγμα αντί για αεροπλάνο λέει ολοπλάνο.
Μας έχουν προτείνει κάποια ειδικά μαθήματα στο κέντρο εκεί αφενός για να καθαρίσει ο προφορικός λόγος αφετέρου για να "πάρει μπρός" με την αναγνώριση, κατανόηση, σύνθεση των γραμμάτων.
Εσάς ποιά είναι η γνώμη σας είτε απο επαγγελματική εμπειρία είτε απο γονεική;
Για βοήθεια στο ιδιωτικό σχολείο ούτε λόγος.Μόνο σαν πρόβλημα μας βλέπουν εκεί και πρόταση καμία.Πλέον σκέφτομαι σοβαρά να μήν αφήσω το παιδάκι μου άλλο εκεί μέσα παρά να το πάω σε δημόσιο σχολείο και τα χρήματα αυτά του ιδιωτικόυ να τα επενδύσω σε ειδικό παιδαγωγό ώστε να βοηθήσω το παιδί μου.
Πώς σας φαίνετε εσάς αυτό;Τι πιστεύετε;

Σας ευχαριστούμε πολύ, πολύ!

Είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δυσλεξίας?

Christabella
17-10-10, 23:57
Καλησπέρα σας,

Σας ευχαριστώ που μου απαντήσατε.Ναί, μας είπαν πώς το παιδί δεν έχει δυσλεξία.

Ευχαριστώ,

alex1979
18-10-10, 09:35
Christabella, καλημέρα. Είμαι δασκάλα σε δημόσιο σχολείο και θα σου μιλήσω με βάση την εμπειρία μου. Όταν υπάρχουν παιδάκια με κάποια μαθησιακή δυσκολία, ο γονιός σε συνεργασία με το δάσκαλο και το διευθυντή απευθύνονται σε μία υπηρεσία που ονομάζεται ΚΔΑΥ. Εκεί εξετάζουν την κάθε περίπτωση, βγάζουν κάποια "διάγνωση" και από εκεί και πέρα κατευθύνουν το γονιό πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί του. Όμως η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Σκέψου πως μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να κλείσεις ραντεβού. Η γνώμη μου είναι να κάνεις μια νύξη στο δάσκαλο ή στο διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου. Υποχρεωμένοι είναι στο κάτω κάτω να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν.

jannis
18-10-10, 09:47
Δεν έχω εμπειρία για σχολεία, ο γιος μου είναι 4 και κάνουμε λογοθεραπεία για 1 χρόνο για θέματα άρθρωσης (ενώ "γλωσσικά" ήταν προχωρημένος) Στο ίδιο κέντρο πηγαίνουν και παιδιά που έχουν προβλήματα με τον προφορικό / γραπτό λόγο είτε είναι μαθησιακές δυσκολίες ή όχι. Ο γιος μου έχει βοηθηθεί πάρα πολύ και αυτό έχει τονώσει ιδιαίτερα και την αυτοπεποίθηση του.
Να ξέρεις ότι κάποια ταμεία καλύπτουν αυτές τις συνεδρίες - την λογοθεραπεία σίγουρα και ενδεχομένως και άλλα όπως εργοθεραπεία για το γράψιμο. Ρώτησε το πρώτα πριν να πληρώσεις όλα από την τζέπη σου.

ZWH
18-10-10, 11:57
H δυσλεξια μπορει να φανει αργοτερα στα τελη της πρωτης με αρχες δευτερας, χωρις αυτο να σημαινει οτι εχει το παιδακι σου. Απλα ισως καποια στιγμη χρειαστει επαναξιολογηση

kel
18-10-10, 12:54
Καλησπέρα, παιδιά

Χαίρομαι που βρήκα το κατάλληλο θέμα για να πώ την αγωνία μου μιας και απο τους ειδικούς δεν μπορώ να πάρω ξεκάθαρη απάντηση.

Έχω ενα γιό, 6 ετών, στην Α' Δημοτικού σε ιδιωτικό τοπικό σχολείο.Το παιδί λόγω της αδυναμίας του να συμβαδίσει στα μαθήματα με τους συμμαθητές του κάνει ενα σωρό νούμερα μέσα στην τάξη.Βλέποντας και εμείς σαν γονείς την έλλειψη του αυτή πήγαμε σε ειδικό κέντρο διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών μιάς και είναι αρχή ακόμα για να δούμε τι συμβαίνει.
Όπως και το περίμενα, μιάς και ο γιός μου παρακολουθεί ταινίες ή κάθετε μαζί μας χωρίς να αποσπάτε η προσοχή του δέν έχει θέμα με υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής ούτε είναι δυσλεκτικός.Τα επίπεδα μνήμης του επίσης είναι πολύ καλά.
Έχει όμως ένα μπέρδεμα όσον αφορά την αναγνώριση κάποιων γραμμάτων και την σύμπτυξη αυτών ώστε να αρχίσει να δημιουργεί λέξεις καθώς και κενά στην σωστή άρθρωση προφορικού λόγου, για παράδειγμα αντί για αεροπλάνο λέει ολοπλάνο.
Μας έχουν προτείνει κάποια ειδικά μαθήματα στο κέντρο εκεί αφενός για να καθαρίσει ο προφορικός λόγος αφετέρου για να "πάρει μπρός" με την αναγνώριση, κατανόηση, σύνθεση των γραμμάτων.
Εσάς ποιά είναι η γνώμη σας είτε απο επαγγελματική εμπειρία είτε απο γονεική;
Για βοήθεια στο ιδιωτικό σχολείο ούτε λόγος.Μόνο σαν πρόβλημα μας βλέπουν εκεί και πρόταση καμία.Πλέον σκέφτομαι σοβαρά να μήν αφήσω το παιδάκι μου άλλο εκεί μέσα παρά να το πάω σε δημόσιο σχολείο και τα χρήματα αυτά του ιδιωτικόυ να τα επενδύσω σε ειδικό παιδαγωγό ώστε να βοηθήσω το παιδί μου.
Πώς σας φαίνετε εσάς αυτό;Τι πιστεύετε;

Σας ευχαριστούμε πολύ, πολύ!

Christabella, ως ειδικη παιδαγωγός θα σου πω τη γνωμη μου.
α) δεν γινεται διαγνωση δυσλεξιας ενα μηνα αφοτου αρχισε το παιδι την πρωτη δημοτικου, δηλ. κανεις δεν μπορει να πει απολυτα ουτε οτι εχει ουτε οτι δεν εχει.
β) η αναγνωριση των γραμματων ως φωνες και η συμπτυξη τους οπως λες πολυ σωστα λεγεται φωνολογικη συνειδητοποιηση και ξεκινα στο νηπιαγωγειο με ειδικες ασκησεις και παιχνιδια και συνεχιζεται στην πρωτη δημοτικου.
Τα παιδια που δεν εχουν επαρκη φωνολογικη συνειδητοποιηση μπορει να ειναι at risk για την εμφανιση μαθησιακων δυσκολιων αλλα μπορει και οχι.
Σιγουρο ομως ειναι οτι οι δυσκολιες στον προφορικο ρολο "απλώνονται" και επηρεαζουν τον γραπτο και την κατακτηση της γραφης, αναγνωσης και ορθογραφιας.
Η αληθεια ειναι οτι μεγαλο ποσοστο των παιδιων με μαθησιακες δυσκολιες παρουσιασαν καθυστερηση στο λογο και ελλιπες ξεκαθαρισμα των φωνηματων. Από την αλλη πλευρα καθε φωνολογικη δυσκολια δεν σημαινει και παρουσιαση μαθησιακων δυσκολιων.

Θα σε παρακαλουσα να μου λυσεις και μια αλλη απορια. Αναφερεις οτι το παιδι πηγαινει σε ιδιωτικο σχολειο. Ψυχοπαιδαγωγικο τμημα εχει? Σχολικο ψυχολογο? Ειδικη Παιδαγωγο?
Ποιος σας ασκει συμβουλευτικη σε αυτα τα θεματα? Επαφιεστε στις γνωσεις που μπορει να εχει ή να μην εχει η δασκαλα? Ειδικος δεν υπαρχει?
Παντως και εγω που ειμαι υπευθυνη ψυχοπαιδαγωγικου τμηματος σε ιδιωτικο σχολειο θα προτεινα λογοθεραπειες α) για να ξεκαθαρισει ο προφορικος λογος του παιδιου και β) για δουλεψετε τη φωνολογικη συνειδητοποιηση. Για αρχη λοιπον θα δουλεψετε με λογοθεραπευτη και μετα με ειδικο παιδαγωγό.
Αν απο το σχολειο το παιδι εχει καταλληλη υποστηριξη , ενισχυση και ενθαρρυνση δε βλεπω λογο να διακοψει τη φοιτηση του εκει. Ετσι και αλλιως ενα σχολειο δεν μπορει να είναι κεντρο λογθεραπειας. Και στο εξωτερικο τα λογθεραπευτικα προγραμματα γινονται σε ειδικα κεντρα εκτος σχολειου. (βεβαια τα πληρωνει το δημοσιο ). Η γνωμη μου ειναι να βοηθησεις το παιδι με λογοθεραπευτη ιδιωτικα με χρηματα που θα παρεις πισω απο το ταμειο σου δηλ. επικοινωνησε με τον παιδιατρο του ταμειου σου πως θα γραψει στο παιδι μια σειρα απο λογθεραπειες τις οποιες θα κανεις ιδιωτικα και θα παρεις τα χρηματα πισω απο το ταμειο σου.

νελλίτσα
18-10-10, 14:17
εγώ θα συμφωνήσω με την kel ως προς το να κάνετε λογοθεραπεία και να βοηθήσετε το παιδί με τη φωνολογική συνειδητοποίηση αλλά αν το σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί (δημόσιο ή ιδιωτικό δεν έχει σημασία) σας βλέπουν όπως λες σαν πρόβλημα, ή θα πρέπει να τσακωθείς μαζί τους, ή να βρεις ένα περιβάλλον που θα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σου αλλά και να είναι "φιλικό" απέναντί του

Christabella
18-10-10, 17:43
Καλησπέρα, παιδιά

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Σήμερα, διακόπηκε η συνεργασία μας με την επιχείρηση , βλ. σχολείο, μιάς και όπως μας είπαν δεν τους κάνουμε εν ολίγοις.
Τώρα θα πάμε στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μας με σταυροκοπήματα και μετάνοιες να μας τύχει ευσυνείδητος δάσκαλος προσπαθώντας ταυτόχρονα να κλείσουμε ραντεβού με ΚΔΑΥ και συνεχίζοντας τα μαθήματα στο κέντρο.
Πικραίνομαι και για αυτό οργίζομαι όταν έχω να κάνω με το "θηρίο" που λέγεται γραφειοκρατία και σκεπτόμενη τους άλλους γονείς που ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να κάνουν για το παιδί του ο,τι θα ήθελαν.

Σας εύχομαι υγεία και χαρές, σε εσάς και στα παιδάκια σας.

Σας ευχαριστούμε,

kiknaki
18-10-10, 21:22
Έχει διαγνωστεί στον 10χρονο ανηψιό μου δυσλεξία και διάσπαση προσοχής. Ο αναπτυξιολόγος του δημόσιου νοσοκομείου πρότεινε την ένταξη του σε τμήμα ένταξης αλλά το σχολείο που πηγαίνει δεν έχει κάτι τέτοιο.
Τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση?
Μπορεί το κράτος να υποστηρίξει κάποιο πρόγραμμα ένταξης εξωσχολικό σε τέτοιες περιπτώσεις?
Γιατί ο ανηψιός μου πρέπει να παρακολουθείται 2 φορές την εβδομάδα από ειδικό (εξωτερικο) επί 2 χρόνια τουλάχιστον και αυτό είναι ασύμφορο για μια μητέρα χήρα με δύο παιδιά.
Όποιος γνωρίζει ας μου πει παρακαλώ.

Ami_
21-10-10, 21:15
Ως ειδική παιδαγωγός συμφωνώ και εγώ με τη kel. Είναι παρακινδυνευμένο να διαγνωστεί ένα παιδάκι με δυσλεξία με το που μπαίνει στην εγγράμματη παιδεία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση τουλάχιστον του πρώτου εξαμήνου της Α' Δημοτικού ενώ άλλη άποψη λέει ότι δεν μπορεί να γίνει πριν τη Β' Δημοτικού. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στη προσχολική ηλικία που μπορεί να επιστήσουν τη προσοχή για πιθανό πρόβλημα μαθησιακής δυσκολίας μετέπειτα. Ένα απο αυτά είναι και αυτή η δυσκολία που παρουσιάζει το παιδί στη σωστή αποκωδικοποίηση των ήχων των γραμμάτων (φωνήματα) και στην αποτύπωση τους στο γραπτό λόγο.
Η λύση του λογοθεραπευτή είναι η καταλληλότερη τώρα. Συμβουλευτικά θα έλεγα όχι σε κέντρο αλλά κάποιον επαγγελματία που θα έρχεται στο χώρο του παιδιού και θα αναλάβει προσωπικά το παιδί. Κατα τη γνώμη μου η ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας και απο έναν ειδικό παιδαγωγό έπειτα ή παράλληλα θα ήταν ιδανικό.

Ami_
21-10-10, 21:29
Έχει διαγνωστεί στον 10χρονο ανηψιό μου δυσλεξία και διάσπαση προσοχής. Ο αναπτυξιολόγος του δημόσιου νοσοκομείου πρότεινε την ένταξη του σε τμήμα ένταξης αλλά το σχολείο που πηγαίνει δεν έχει κάτι τέτοιο.
Τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση?
Μπορεί το κράτος να υποστηρίξει κάποιο πρόγραμμα ένταξης εξωσχολικό σε τέτοιες περιπτώσεις?
Γιατί ο ανηψιός μου πρέπει να παρακολουθείται 2 φορές την εβδομάδα από ειδικό (εξωτερικο) επί 2 χρόνια τουλάχιστον και αυτό είναι ασύμφορο για μια μητέρα χήρα με δύο παιδιά.
Όποιος γνωρίζει ας μου πει παρακαλώ.

Καλησπέρα. Ως ειδική παιδαγωγός απο την εμπειρία μου έχω να πω ότι πολλές φορές τα τμήματα ένταξης δεν στελεχώνονται απο το υπουργείο παιδείας και για αυτό δεν λειτουργούν σε κάποια σχολεία. Παρόλα αυτά θέλω να σου πω ότι και τμήμα ένταξης να υπήρχε πάλι θα χρειαζόταν πρόγραμμα παρέμβασης για το παιδί απο κάποιον ειδικό. Επειδή η αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών γίνεται πάντα εξατομικευμένα, δηλ. με ένα πρόγραμμα μάθησης που θα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη κάθε περίπτωση, τελικά το τμήμα ένταξης δεν θα ήταν αρκετό. Οπότε το επιπλέον έξοδο δεν θα το γλίτωνε.

ZWH
21-10-10, 22:15
Παντως για τις συνεδριες καποια χρηματα (εαν οχι ολα) τα παιρνουμε απο τον ασφαλιστικο μας φορεα.

emmaki
22-10-10, 10:19
Καλησπέρα, παιδιά

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Σήμερα, διακόπηκε η συνεργασία μας με την επιχείρηση , βλ. σχολείο, μιάς και όπως μας είπαν δεν τους κάνουμε εν ολίγοις.
Τώρα θα πάμε στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μας με σταυροκοπήματα και μετάνοιες να μας τύχει ευσυνείδητος δάσκαλος προσπαθώντας ταυτόχρονα να κλείσουμε ραντεβού με ΚΔΑΥ και συνεχίζοντας τα μαθήματα στο κέντρο.
Πικραίνομαι και για αυτό οργίζομαι όταν έχω να κάνω με το "θηρίο" που λέγεται γραφειοκρατία και σκεπτόμενη τους άλλους γονείς που ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να κάνουν για το παιδί του ο,τι θα ήθελαν.

Σας εύχομαι υγεία και χαρές, σε εσάς και στα παιδάκια σας.

Σας ευχαριστούμε,


Καλημέρα, είμαι και εγώ ειδική παιδαγωγός (νηπιαγωγός) και εργάζομαι σε κέντρο διάγνωσης (τελικά είμαστε πολλές της ειδικής αγωγής εδώ μέσα, καλό είναι υατο!)
Αρχικά, είναι αλήθεια ότι συνήθως θέλει πολύ καιρό για να γίνει ραντεβού στο ΚΕΔΔΥ (δεν λέγεται πλεόν ΚΔΑΥ), αλλά αυτό οφείλεται στο ότι τα ΚΕΔΔΥ δεν επανδρωνονται με το απαιτούμενο προσωπικό και όπως είναι φυσικό δεν προλαβαίνουν! Όταν υπάρχει 1 δάσκαλος για όλο το μαθητικό πληθυσμό ενός νομού, ή 1 ψυχολόγος....η δυσκολία γίνεται αντιληπτή.
Δεύτερον, όπως είπαν και οι άλλοι συνάδελφοι, από την Α Δημοτικού ΔΕΝ γίνεται σε καμία περίπτωση διάγνωση δυσλεξίας! Δίνουμε πάντα στο παιδί μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί μπορεί να μην έχει αντιληφθεί το μηχανισμό ανάγνωσης και γραφής, μπορεί να μην είναι τόσο δουλεμένο όσο τα υπόλοιπα που "πιάνουν" αυτό το μηχανισμό, μπορεί να μην έχει δυσλεξία αλλά κάποιο άλλο πρόβλημα όπως νοητική καθυστέρηση.....και χίλια δυο άλλα πράγματα.
Ο λογοθεραπευτής για να "καθαρίσει" ο λόγος του και ο ειδικός παιδαγωγός για να το βοηθήσει να αντιληφθεί το μηχανισμό ανάγνωσης-γραφής είναι η καλύτερη λύση. Όταν, επίσης, γίνει η διάγνωση του ΚΕΔΔΥ, θεωρώ ότι πολύ καλό θα κάνει και το τμήμα ένταξης στο σχολέιο.

emmaki
22-10-10, 10:30
Έχει διαγνωστεί στον 10χρονο ανηψιό μου δυσλεξία και διάσπαση προσοχής. Ο αναπτυξιολόγος του δημόσιου νοσοκομείου πρότεινε την ένταξη του σε τμήμα ένταξης αλλά το σχολείο που πηγαίνει δεν έχει κάτι τέτοιο.
Τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση?
Μπορεί το κράτος να υποστηρίξει κάποιο πρόγραμμα ένταξης εξωσχολικό σε τέτοιες περιπτώσεις?
Γιατί ο ανηψιός μου πρέπει να παρακολουθείται 2 φορές την εβδομάδα από ειδικό (εξωτερικο) επί 2 χρόνια τουλάχιστον και αυτό είναι ασύμφορο για μια μητέρα χήρα με δύο παιδιά.
Όποιος γνωρίζει ας μου πει παρακαλώ.

Το κράτος δεν μπορεί να υποστηρίξει εξωσχολικό πρόγραμμα, πέρα από αυτά που προβλέπονται από τα διάφορα ταμεία (κάποιες λογοθεραπείες, και κάποιες εργοθεραπείες). Το Τμήμα ένταξης είναι πλαίσιο σχολικό, και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν πρόκειται για αποκλειστική ειδική διδασκαλία στο παιδί, αλλά για κάποιες ώρες διδασκαλίας με ειδικό παιδγωγό ΜΕΣΑ στο σχολέιο (σε διαφορετική αίθουσα και μερικές φορές το παιδί εντάσσεται σε ομάδα με άλλα παιδία με παρόμοιο πρόβλημα) και τις υπόλοιπες ώρες το παιδί βρίσκεται ΜΕΣΑ στην ΚΑΝΟΝΙΚΗ τάξη με τα υπόλοιπα παιδιά και παρακολουθεί κανονικά το μάθημα (αυτός είναι και ο ρόλος της ένταξης).
Αν το σχολείο δεν έχει ΤΕ, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αλλαγή σχολείο. Θα ήταν πολύ καλύτερο να πάει το παιδί σε άλλο σχολέιο όπου θα υπάρχει ΤΕ. Φυσικά θα εξηγ'ησετε στο παιδί για ποιο λόγο γίνεται αυτή η αλλαγή, για να μην θεωρήσει ότι τιμωρείται για κάτι ("θα πάμε στο άλλο σχολέιο, γιατί εκεί υπάρχει κάποια κυρία/κύριος που θα σου δείξουν ειδικούς τρόπους να διαβάζεις και να μην ταλαπωρείσαι τόσο. Τους φίλους σου θα τους βλέπεις το απόγευμα/στη γειτονιά..." ή κάπως έτσι). Να είστε σίγουρη ότι το παιδί θα το αντιλησθεί αυτό.
Τέλος, πώς είστε τόσο σίγουρη ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια να παρακολουθείται το παιδί; Το έχει πει κάποιος; Μου φαίνεται πολύ περίεργο, καθώς η δυσλεξία δεν είναι μία πάθηση που περνάει. Και η εξειδικευμένη διδασκαλία δεν είναι ένα φάρμακο που θα πρέπει να το "παίρνει" κάποιος για 1 ή 2 χρόνια. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει για όλη τη μαθητική ζωή του παιδιού (το πιο συνηθισμένο) και είναι δυναμική. Δηλαδή εξαρτάται από το παιδί και μπορεί να έχει στιγμές που δεν θα χρειάζεται τόσο πολύ βοήθεια ή άλλες που θα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, όπως επισης εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως ο δάσκαλος της γενικής τάξης, η εκπαιδευτική βαθμίδα (και η τάξη), οι εξωσχολικές δραστηριότητες, η ηλικία του παιδιού (στην εφηβεία μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα ψυχολογικά προβλήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση οπότε απαιτείται περισσοτερη ψυχολογική στήριξη), άλλες καταστάσεις κλπ.

kiknaki
24-10-10, 17:10
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.:)

Η αλλαγή σχολείου είναι σαφώς μια λύση αλλά προς το παρόν ούτε να ακούσει το παιδί δεν θέλει για κάτι τέτοιο.
Η μετέρα του το πρότεινε αυτό αλλά είναι ανένδοτος, μάλιστα πιστεύει οτι αν άλλαζε σχολείο σημαίνει οτι δεν είναι άξιος να συνεχίσει το σχολείο και οτι έχει κάποιο πρόβλημα. Εμείς δεν θέλουμε να πιστεύει κάτι τέτοιο.
Ο αναπτυξιολόγος του δημόσιου νοσοκομείου είπε στην μητέρα οτι το παιδί πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό για 2 χρόνια τουλάχιστον και μία φορά το εξάμηνο να πηγαίνει στο νοσοκομείο.
Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και αν τελικά θεραπεύονται αλλά σε συνάρτηση με το ψυχολογικό τραύμα του παιδιού (εξαιτίας του ξαφνικού θάνατου του πατέρα του ) έκριναν απαραίτητο την 2χρονη παρακολούθηση και έδωσαν σίγουρο αποτέλεσμα οτι τα πράγματα θα καλυτερέψουν αρκετά.
Και επειδή το κόστος είναι μεγάλο για μια χήρα μητέρα 2 παιδιών ήθελα να ήξερα αν πέρα από κάποιες λογοθεραπείες το κράτος μεριμνά κάτι παραπάνω για ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως π,χ μονογονεικές οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Αλλά από οτι κατάλαβα μάλλον δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.

emmaki
24-10-10, 18:07
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.:)

Η αλλαγή σχολείου είναι σαφώς μια λύση αλλά προς το παρόν ούτε να ακούσει το παιδί δεν θέλει για κάτι τέτοιο.
Η μετέρα του το πρότεινε αυτό αλλά είναι ανένδοτος, μάλιστα πιστεύει οτι αν άλλαζε σχολείο σημαίνει οτι δεν είναι άξιος να συνεχίσει το σχολείο και οτι έχει κάποιο πρόβλημα. Εμείς δεν θέλουμε να πιστεύει κάτι τέτοιο.
Ο αναπτυξιολόγος του δημόσιου νοσοκομείου είπε στην μητέρα οτι το παιδί πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό για 2 χρόνια τουλάχιστον και μία φορά το εξάμηνο να πηγαίνει στο νοσοκομείο.
Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και αν τελικά θεραπεύονται αλλά σε συνάρτηση με το ψυχολογικό τραύμα του παιδιού (εξαιτίας του ξαφνικού θάνατου του πατέρα του ) έκριναν απαραίτητο την 2χρονη παρακολούθηση και έδωσαν σίγουρο αποτέλεσμα οτι τα πράγματα θα καλυτερέψουν αρκετά.
Και επειδή το κόστος είναι μεγάλο για μια χήρα μητέρα 2 παιδιών ήθελα να ήξερα αν πέρα από κάποιες λογοθεραπείες το κράτος μεριμνά κάτι παραπάνω για ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως π,χ μονογονεικές οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Αλλά από οτι κατάλαβα μάλλον δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.


Kοίτα, τ'ώρα λες άλλο πράγμα.
Άλλο να σας μίλησαν για ψυχολογική υποστήριξη και άλλο για υποστήριξη σε δυσλεκτικό που σε 2 χρόνια θα έχει γίνει καλά!
Άλλο επίσης, να είπαν οτι το παιδί παρουσιάζει μαθησιακά προβλήματα που ίσως να οφείλονται στην απώλια του πατέρα (ψυχολογικοί λόγοι) και άρα με σωστή αντιμετώπιση/υποστήριξη θα ξεπεραστούν και άλλο να είπαν ότι το παιδί έχει δυσλεξία που όμως θα την ξεπεράσει!
Αν είπαν όντως ότι σε 2 χρόνια (ή σε 3 δεν έχει σημασία το χρονικό διάστημα) θα ξεπεραστεί, θα συμβούλευα να πάτε το παιδί και αλλού! Η δυσλεξία δεν είναι κάποια "πάθηση" που ξεπερνιέται. Είναι μία κατάσταση, που διαρκεί για όλη μας τη ζωή, και με τη βοήθεια ενός ειδικού παιδαγωγού, το παιδί μαθαίνει "κόλπα" για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου.

kiknaki
24-10-10, 18:32
Μα ο αναπτυξιολόγος δεν είπε οτι η δυσλεξία θα εξαφανιστεί.
Ούτε είπε κάτι ανάλογο για την διάσπαση προσοχής.
Υποστήριξε οτι η κατάσταση θα βελτιωθεί αν παρακολουθείται το παιδί για 2 χρόνια τολάχιστον και μια φορά το εξάμηνο πηγαίνει στο νοσοκομείο.
Προφανώς πιστεύει οτι αν το παιδί δεχτεί την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη τα πράγματα να γίνουν καλύτερα με τις μαθησιακές του δυσκολίες.
Δεν έδωσε ελπίδες εξαφάνισης του προβλήματος αλλά βελτίωσης του.
Είναι μάλλον αυτό που γράφεις στην τελευταία σου πρόταση.
Θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτήν και για να γίνει αυτό χρειάζεται ειδική υποστήριξη.
Αυτά μόνο γνωρίζω,δεν ξέρω περισσότερα από αυτά που μου είπε η μητέρα.
Σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου.

ELIZA T
15-01-11, 17:40
παρακολουθησα με προσοχη τισ αποψεις σας. Ημουν και γω παιδι με μαθησιακες δυσκολιες και τελειωσα δημοσιο σχολειο. Απο το σχολικο περιβαλλον δεν πηρα ποτε καποια βοηθεια, τα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες πρεπει να δουλευουν και να προσπαθουν διπλα .Αν και τα πραγματα εχουν αλλαξει πολυ,και ολο και περισσοτεροι εκπαιδευτικοι ειναι ενημερωμενοι σχετικα με τετοιου ειδους προβληματα δεν πιστευω οτι ειναι διατεθημενοι να βοηθησουν ουσιαστικα ενα παιδι με μαθησιακες δυσκολιες ,αφηνοντας το υπολοιπα πισω.
δυστυχως το βαρος πεφτει στο παιδι και την οικογενεια.
Δουλεια ,δουλεια ,δουλεια λοιπον.

kalio
07-04-11, 19:32
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΕΙ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΩΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΔΔΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ.
ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ Η ΟΧΙ.

misspigi
07-04-11, 20:10
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΕΙ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΩΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΔΔΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ.
ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ Η ΟΧΙ.
τι προβληματα εχει στο γραπτο λογο το παιδι; και γιατι η δασκαλα δεν το στελνει στο τμημα ενταξης; εχω παρομοιο προβλημα και η δασκαλα με παροτρυνε να παει το παιδι στο ΤΕ. για να αφησει μαθητη στην ιδια ταξη πρεπει να ειναι πολυ "βαρια" η περιπτωση και παντα με συναινεση των γονεων. στο ΚΕΔΔΥ σημερα καναμε αιτηση και θα μας παρουν τηλ. μετα απο ενα χρονο!!! μπες dyslexia-goneis.gr και θα βρεις απαντησεις. και στην τελικη ας τον αλλαξουν ταξη, να παει στην αλλη πρωτη. φυσικα και δεν του δινει σημασια. χαζη ειναι να παιδευεται με ενα μαθητη που δεν τα "παιρνει";

emmaki
07-04-11, 21:52
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΕΙ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΩΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΔΔΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ.
ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ Η ΟΧΙ.


1. Για δυσλεξία δεν κάνουμε διάγνμωση ΠΟΤΕ πριν από τα μέσα της Β Δημοτικού. Η πρώτη είναι τάξη που το παιδί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή, μαθαίνει το μηχανισμό τους και επειδή όλα τα παιδιά δεν έχουν την ίδια ωριμότητα, δεν κατακτούν αυτό το μηχανισμό την ίδια χρονική περίοδο. Δίνουμε, λοιπόν, στο παιδί την ευκαιρία, το χρόνο να τα κατακτήσουν.
2. Αν τώρα ένα παιδί παρουσιάζει πρόβλημα, δεν το αφήνουμε στην τύχη του. Αφού περάσει από ΚΕΔΔΥ και προσδιοριστεί το είδος των μαθησιακών δυσκολιών που έχει (π.χ. δεν μπορεί να γράψει ή έχει προβλήματα στην ανάγνωση), και αφού προσδιοριστεί και το νοητικό του δυναμικό (π.χ. μπορεί να υπάρχει μια οριακή νοημοσύνη που εμποδίζει το παιδί να προχωρήσει), συντάσσεται το Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Προγραμμα (ΕΕΠ) που έχει στόχους για το συγκεκριμένο παιδί και τρόπους για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι (δραστηριότητες). Με αυτά τα δύο, και αν το ΚΕΔΔΥ ως παρέμβαση προτείνει το τμήμα ένταξης, το παιδί γράφεται στο ΤΕ. Αν δεν υπάρχει στο σχολέιο του έχει τη δυνατότητα να κάνει μεταγραφή στο κοντινότερο σχολέιο που έχει ΤΕ. ΤΕ σημαίνει μια αίθουσα, με ειδικό παιδαγωγό, όπου το παιδί πηγαίνει για κάποιες ώρες την ημέρα (όχι όλη τη μέρα), είτε μόνο του, είτε με παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, και δουλεύει πάνω στα δικά του προβλήματα και δυσκολίες.
3. Επανάληψη τάξης προτείνουμε αν τα γνστικά ελλείματα που παρουσιάζει το παιδί είναι τέτοια που δεν θα του επιτρέψουν να παρακολουθήσει την επόμενη τάξη. Και επιεδή η Α δημοτικού είναι πολύ βασική τάξη, γιατί εκεί μπάινουν οι βάσεις για τη μετέπειτα εκπαίδευση (εκέι μαθαίνει να γράφει, να διαβάζει, μαθαίνει μαθηματικά κλπ), αν η δασκάλα κρίνει ότι η επανάληψη τάξης θα βοηθήσει, καλό είναι να γίνει. Αλλιώς το παιδί πολύ πιθανόν θα βρεθεί μπροστά σε ένα βουνό στη Β δημοτικού και το πιο πιθανό είναι να τα παρατήσει γιατί δεν θα μπορεί να τα βγάλει πε΄ρα. Άρα μετά το πρόβλημα και το μαθησιακό έλλειμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο...

ZWH
08-04-11, 08:58
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΕΙ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΩΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΔΔΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ.
ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ Η ΟΧΙ.
Θα σου πω την δικη μας περιπτωση.....
Ο γιος μου εχει διαγνωστει με μαθησιακες δυσκολιες λογω διγλωσσιας (αλλοι το δεχονται αλλοι οχι). Τελειωσε αρκετα καλα την α δημοτικου παροτι μεσα στην χρονια ειχαμε αρκετα προβληματα. Πηγαινε ετσι και αλλιως λογοθεραπεια και εκανε για ενα πολυ μικρο χρονικο διαστημα εργοθεραπεια (λογω οτι δουλευει και τα δυο χερια).
Αρχες δευτερας δημοτικου ειχε ξεχασει ακομη και την αλφαβητα!!! (το καλοκαρι δεν ειχε ανοιξει βιβλιο). Πεφτοντας σε μια ασχετη (?) αναπτυξιολογο, ειπε οτι το παιδι εχει αυτισμο και οτι ΔΕΝ επρεπε να παει στην δευτερεα δημοτικου και εκοβε το κεφαλι της οτι αυτο το παιδι δεν θα παει τριτη δημοτικου και οτι θα πρεπει να παρουμε χαρτι απο το ΚΕΔΥ. Το εψαξα πολυ το θεμα, με το κεντρο που ειδη πηγαινε το παιδι, με παιδονευρολογο και την ομαδα του και πολλου αλλους. Συνολικα το παιδι το ειδαν 8 ειδικοι!!!!
Απο τα τελη Οκτωβρη κανουμε με ειδικη παιδαγωγο και το παιδι εχει θεαματικη βελτιωση. Οχι μονο διαβαζει αρκετα καλα, αλλα τα παντα τα κανει τελειως μονος του!!!! Μαλιστα η δασκαλα στο σχολειο ειπε οτι ειναι απο τα λιγα παιδια που πηγαινει παντα διαβασμενο!!!
Εμας θα μας ξαναδουν του χρονου (εννοω ο παιδονευρολογος και η ομαδα του οι οποιοι ενεκριναν την ειδικη παιδαγωγο).
Ψαξτο πολυ !!!
Επισης δικος μου (εννοω γνωστος μου ) εργοθεραπευτης, μου ειπε οτι ειναι κατα στο να επαναλαβει ενα παιδι την ταξη για πολλους λογους. Προτιμαει να δουλευουν τα παιδια με τους γονεις και με καποιον ειδικο (και δεν το λεει για τα χρηματα ;-) ).
Επισης να σημειωσω οτι επειδη η "καλη " μας αναπτυξιολογος, εκανε ολη την κουβεντα μπροστα στο παιδι, το παιδι μου εκλαιγε και ελεγε "μανουλα μου δεν θελω να μου αλλαξεις σχολειο γιατι θα χασω τους φιλους μου!!!". Επισης με ρωταγε εαν ειναι χαζο!!!
Αλλαγη σχολειου προτεινε αν το παιδι το αφηναμε στην ιδια ταξη.

ZWH
08-04-11, 09:05
Επισης στο δικο μας σχολειο δεν πηραν τον γιο μου στο τμημα ενταξης. Ειχαν σοβαροτερες περιπτωσεις!!! ;-)

emmaki
08-04-11, 10:19
Επισης στο δικο μας σχολειο δεν πηραν τον γιο μου στο τμημα ενταξης. Ειχαν σοβαροτερες περιπτωσεις!!! ;-)


και ποιός κα με ποιά κρτίρια κρίνει αν μία περίπτωση είναι σοβαρή και άλλη όχι;;;;;
Ποιός μπορεί να πει ότι ένα παιδί με καθυστέρηση π.χ. είναι πιο σοβαρή περίπτωση από ένα παιδί με δυσλεξία; Και τα 2 χρήσουν βοήθειας, και τα 2 δικαιούνται παρέμβαση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολέιου....
Κατά την γνώμη μου απαράδεκτο! Αν υπήρχαν πολλά παιδιά για ΤΕ έπρεπε ο διευθυντής να ζητήσει και να απαιτήσει δεύτερο ειδικό παιδαγωγό!

Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η ειδική αγωγή στη χ'ωρα μας.... Πρόχειρα πράγματα και πολλές φορές, δομές που υπάρχουν απλά για να λέμε ότι υπάρχουν......

ZWH
08-04-11, 10:55
και ποιός κα με ποιά κρτίρια κρίνει αν μία περίπτωση είναι σοβαρή και άλλη όχι;;;;;
Ποιός μπορεί να πει ότι ένα παιδί με καθυστέρηση π.χ. είναι πιο σοβαρή περίπτωση από ένα παιδί με δυσλεξία; Και τα 2 χρήσουν βοήθειας, και τα 2 δικαιούνται παρέμβαση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολέιου....
Κατά την γνώμη μου απαράδεκτο! Αν υπήρχαν πολλά παιδιά για ΤΕ έπρεπε ο διευθυντής να ζητήσει και να απαιτήσει δεύτερο ειδικό παιδαγωγό!

Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η ειδική αγωγή στη χ'ωρα μας.... Πρόχειρα πράγματα και πολλές φορές, δομές που υπάρχουν απλά για να λέμε ότι υπάρχουν......
Ξερεις ποσα χρονια παλευει το σχολειο για να εχει τμημα ενταξης? αστα να πανε!!!

travellingmum
08-04-11, 11:15
Θα σου πω την δικη μας περιπτωση.....
Ο γιος μου εχει διαγνωστει με μαθησιακες δυσκολιες λογω διγλωσσιας (αλλοι το δεχονται αλλοι οχι). Τελειωσε αρκετα καλα την α δημοτικου παροτι μεσα στην χρονια ειχαμε αρκετα προβληματα. Πηγαινε ετσι και αλλιως λογοθεραπεια και εκανε για ενα πολυ μικρο χρονικο διαστημα εργοθεραπεια (λογω οτι δουλευει και τα δυο χερια).
Αρχες δευτερας δημοτικου ειχε ξεχασει ακομη και την αλφαβητα!!! (το καλοκαρι δεν ειχε ανοιξει βιβλιο). Πεφτοντας σε μια ασχετη (?) αναπτυξιολογο, ειπε οτι το παιδι εχει αυτισμο και οτι ΔΕΝ επρεπε να παει στην δευτερεα δημοτικου και εκοβε το κεφαλι της οτι αυτο το παιδι δεν θα παει τριτη δημοτικου και οτι θα πρεπει να παρουμε χαρτι απο το ΚΕΔΥ. Το εψαξα πολυ το θεμα, με το κεντρο που ειδη πηγαινε το παιδι, με παιδονευρολογο και την ομαδα του και πολλου αλλους. Συνολικα το παιδι το ειδαν 8 ειδικοι!!!!
Απο τα τελη Οκτωβρη κανουμε με ειδικη παιδαγωγο και το παιδι εχει θεαματικη βελτιωση. Οχι μονο διαβαζει αρκετα καλα, αλλα τα παντα τα κανει τελειως μονος του!!!! Μαλιστα η δασκαλα στο σχολειο ειπε οτι ειναι απο τα λιγα παιδια που πηγαινει παντα διαβασμενο!!!
Εμας θα μας ξαναδουν του χρονου (εννοω ο παιδονευρολογος και η ομαδα του οι οποιοι ενεκριναν την ειδικη παιδαγωγο).
Ψαξτο πολυ !!!
Επισης δικος μου (εννοω γνωστος μου ) εργοθεραπευτης, μου ειπε οτι ειναι κατα στο να επαναλαβει ενα παιδι την ταξη για πολλους λογους. Προτιμαει να δουλευουν τα παιδια με τους γονεις και με καποιον ειδικο (και δεν το λεει για τα χρηματα ;-) ).
Επισης να σημειωσω οτι επειδη η "καλη " μας αναπτυξιολογος, εκανε ολη την κουβεντα μπροστα στο παιδι, το παιδι μου εκλαιγε και ελεγε "μανουλα μου δεν θελω να μου αλλαξεις σχολειο γιατι θα χασω τους φιλους μου!!!". Επισης με ρωταγε εαν ειναι χαζο!!!
Αλλαγη σχολειου προτεινε αν το παιδι το αφηναμε στην ιδια ταξη.

Σοκαριστηκα που η αναπτυξιολογος μιλησε μπροστα στο παιδι... :shock::shock::shock:

ZWH
08-04-11, 12:26
Το λαθος ηταν και δικο μου. Δεν περιμενα να μου πει κατι ασχημο... απο την στιγμη που δεν ειπε η ιδια να βγει εξω το παιδι με καποια προφαση (αλλωστε υπηρχε σαλονακι με διαφορα πραγματακια) δεν μου πηγε το μυαλο οτι ηθελε να μου πει κατι τοσο ασχημο.
Ευτυχως εχουμε καταφερει και εχουμε τονωσει την αυτοπεποιθηση του παιδιου.

Φαίη2010
10-04-11, 05:24
και ποιός κα με ποιά κρτίρια κρίνει αν μία περίπτωση είναι σοβαρή και άλλη όχι;;;;;
Ποιός μπορεί να πει ότι ένα παιδί με καθυστέρηση π.χ. είναι πιο σοβαρή περίπτωση από ένα παιδί με δυσλεξία; Και τα 2 χρήσουν βοήθειας, και τα 2 δικαιούνται παρέμβαση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολέιου....

Πολυ σωστα! Μπορει ενας εκπαιδευτικος χωρις καν εμπειρια και γνωσεις επι του θεματος να κρινει κατι τετοιο; Ασφαλως και οχι.
Αλλα πιστευω παιζουν ρολο και οι γονεις. Μερικοι δεν δεχονται πως το παιδι ΤΟΥΣ εχει προβλημα και βολευονται με την αρνηση να γινει δεκτο το παιδι τους σε ενα τετοιο τμημα. Αμφισβητουν ετσι το ιδιο τους το παιδι και τις αναγκες που ΠΡΟΦΑΝΩΣ εχει.


Κατά την γνώμη μου απαράδεκτο! Αν υπήρχαν πολλά παιδιά για ΤΕ έπρεπε ο διευθυντής να ζητήσει και να απαιτήσει δεύτερο ειδικό παιδαγωγό!
Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η ειδική αγωγή στη χ'ωρα μας.... Πρόχειρα πράγματα και πολλές φορές, δομές που υπάρχουν απλά για να λέμε ότι υπάρχουν......

Δυστυχως! Η δεν υπαρχουν οι δομές ή και αν υπαρχει κατι δεν εχει την απαραιτητη φροντιδα απτο κρατος. Αλλα μην νομιζεις και η κοινωνια συνδραμει σαυτο.
Εχεις δει εσυ καμια παρεα γονιων να ξεσηκωνεται να παιρνει τους δρομους για να δημιουργηθουν περισσοτερα τμηματα ενταξης μαθητων ή και ειδικα σχολεια για παιδια με ιδιαιτεροτητες;
Ολοι λενε ντροπη....αποκαλουν ασχημες καποιες ιδιαιτεροτητες, κανουν επιδεικτικα τον σταυρο τους που δεν επεσε η ξινιλα πανω τους και λυπουνται τα παιδακια που τους φαινεται το προβλημα(χωρις να υπαρχει καν λογος οικτου). Σε οσα παιδακια δεν τους φαινεται....το κρυβουν και το λιγο το καμουφλαρουν και λενε ειμαστε μια χαρα.
Και ετσι σκεπαζεται το προβλημα και διαιωνιζεται.
Θελει ριζικη αλλαγη αντιληψης της κοινωνιας οχι απλα να ληφθουν καποια μετρα

emmaki
10-04-11, 10:42
Πολυ σωστα! Μπορει ενας εκπαιδευτικος χωρις καν εμπειρια και γνωσεις επι του θεματος να κρινει κατι τετοιο; Ασφαλως και οχι.
Αλλα πιστευω παιζουν ρολο και οι γονεις. Μερικοι δεν δεχονται πως το παιδι ΤΟΥΣ εχει προβλημα και βολευονται με την αρνηση να γινει δεκτο το παιδι τους σε ενα τετοιο τμημα. Αμφισβητουν ετσι το ιδιο τους το παιδι και τις αναγκες που ΠΡΟΦΑΝΩΣ εχει.Δυστυχως! Η δεν υπαρχουν οι δομές ή και αν υπαρχει κατι δεν εχει την απαραιτητη φροντιδα απτο κρατος. Αλλα μην νομιζεις και η κοινωνια συνδραμει σαυτο.
Εχεις δει εσυ καμια παρεα γονιων να ξεσηκωνεται να παιρνει τους δρομους για να δημιουργηθουν περισσοτερα τμηματα ενταξης μαθητων ή και ειδικα σχολεια για παιδια με ιδιαιτεροτητες;
Ολοι λενε ντροπη....αποκαλουν ασχημες καποιες ιδιαιτεροτητες, κανουν επιδεικτικα τον σταυρο τους που δεν επεσε η ξινιλα πανω τους και λυπουνται τα παιδακια που τους φαινεται το προβλημα(χωρις να υπαρχει καν λογος οικτου). Σε οσα παιδακια δεν τους φαινεται....το κρυβουν και το λιγο το καμουφλαρουν και λενε ειμαστε μια χαρα.
Και ετσι σκεπαζεται το προβλημα και διαιωνιζεται.
Θελει ριζικη αλλαγη αντιληψης της κοινωνιας οχι απλα να ληφθουν καποια μετρα


Πίστεψε με, όλα αυτά που λες τα ξέρω από πρώτο χέρι. Η δουλειά μου είναι νηπιαγωγός σε ΚΕΔΔΥ

emmaki
10-04-11, 15:33
Πολυ σωστα! Μπορει ενας εκπαιδευτικος χωρις καν εμπειρια και γνωσεις επι του θεματος να κρινει κατι τετοιο; Ασφαλως και οχι.
Κανένας εκπαιδευτικός, ούτε και κανένας άλλος μπορεί να κρίνει ποιά περίπτωση είναι πιο σοβαρή από κάποια άλλη, οσες γνώσεις και να έχει.
Μπορεί εγώ να θεωρώ πιο σοβαρες΄τις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία, γιατί αν έρθουν στο ΤΕ θα αποκομίζουν πολλά και ίσως συμβαδίσουν με την υπόλοιποι τάξη.
Ο άλλος αυνάδελφος μπορεί να θεωρεί πιο σοβαρές περιπτώσεις τις νοητικές καθυστερήσεις, γιατί οι ελαφριές μπορούν να βοηθηθούν πολύ, οι μέτριες να αποκτήσουν βασικές σχολικές δεξιότητες (π.χ. να μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο, να κάνουν πράξεις μαθηματικών κλπ) και οι βαριές γιατί είναι δύσκολο να έχει η δασκάλα της γενικής τάξης τέτοια περιστατικά.
Άλλος μπορεί να θεωρεί πιο σοβαρές περιπτώσεις τους αυτισμούς, γιατί θέλουν διαφορετική προσέγγιση.
Άλλος μπορεί να θεωρεί σοβαρές τα συναισθηματικά προβλήματα, γιατί ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στη ζωή του παιδιού...

Με αυτά θέλω να πω ότι όλα τα περιστατικά είναι σοβαρά και υπάρχουν επιχειρήματα για όλα. Ποιός, λοιπόν, θα κρίνει, ακόμα και έχοντας γνώσεις, ποιό είναι πιο σοβαρό από το άλλο; Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη να πει ότι το Α παιδί δεν θα πάει στο ΤΕ και θα μείνει στη γενική τάξη, γιατί έχει π.χ. μαθησιακές δυσκολίες ενώ θα πάει το Β γιατί έχει νοητική καθυστέρηση; Και γιατί το Β να θεωρήσουμε ότι θα βοηθηθεί περισσότερο από το Α;

Αυτό που διεκδικούμε ως εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, αυτό για το οποίο φωνάζουμε ΄πολλά χρόνια, είναι να υπάρξει μια σοβαρή προσέγγιση της Ειδικής Αγωγής από το υπουργείο. Να υπάρξουν δομές ειδικής αγωγής σε όλα τα σχολέια έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά. Να υπάρξει εξειδικευμένο προσωπικό, που θα επιμορφώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σεμινάρια (γιατί κακά τα ψέματα αυτά που μθαίνεις σήμερα, αύριο ξεπερνιούνται) σε όλα τα σχολέια και να επανδρωθούν τα ΚΕΔΔΥ με προσωπικό ώστε να γίνονται γρήγορα οι διαγνώσεις και να μην χάνεται πολύτιμός χρόνος για τα παιδιά!

ZWH
10-04-11, 16:09
Πολυ σωστα! Μπορει ενας εκπαιδευτικος χωρις καν εμπειρια και γνωσεις επι του θεματος να κρινει κατι τετοιο; Ασφαλως και οχι.
Αλλα πιστευω παιζουν ρολο και οι γονεις. Μερικοι δεν δεχονται πως το παιδι ΤΟΥΣ εχει προβλημα και βολευονται με την αρνηση να γινει δεκτο το παιδι τους σε ενα τετοιο τμημα. Αμφισβητουν ετσι το ιδιο τους το παιδι και τις αναγκες που ΠΡΟΦΑΝΩΣ εχει.

Kαταρχην στην δικη μου περιπτωση δεν εκρινε η εκπαιδευτικος αν θα μπει στο τμημα ενταξης αλλα η ιδια η ειδικος που ειναι στο τμημα ενταξης.
Κατα δευτερον προσωπικα δεν αρνουμαι τιποτα και δεν εχω παρωπιδες για το παιδι μου.
Το παιδι μου ηδη οπως ειπα κανει με ειδικη παιδαγωγο σε ιδιωτικο κεντρο. Τωρα γιατι δεν απαιτησα να μπει στο τμημα ενταξης? Απο την στιγμη που υπαρχουν σοβαροτερες περιπτωσεις και οι θεσεις ειναι περιορισμενες μπορουσα να κανω κατι? Ηδη το παιδι μου το εχει αναλαβει ειδικος. Εαν δεν το εστελνα εξω σαφως θα το κοιτουσα διαφορετικα. Χαρτια λογοθεραπειας ειχα παει απο την στιγμη που τον γραψαμε στην πρωτη δημοτικου. Τα ειχε ζητησει η διευθυντρια σε οσα παιδακια ειχαν καποια γνωματευση για να πιεσει την κατασταση και να γινει το τμημα ενταξης στο σχολειο μας.
Επισης η διευθυντρια ειναι ενημερη για την κατασταση του γιου μου και για το οτι δεν εχει μπει στο συγκεκριμενο τμημα.
Αυτα!!!