PDA

Επιστροφή στο Forum : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ


Σελίδες : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΛΗΤΩ
26-11-07, 19:07
Τώρα που ξεκινήσαμε κάθε απόγευμα κρέμα είναι καλό να βγάζω με θήλαστρο το γάλα μου στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των θηλασμών;;;πχ θηλάζει στις 14:00, στις 17:00 περίπου τρώει την κρέμα και στις 19:00 με 20:00 ξαναθηλάζει.Μεταξύ 14:00 και 20:00 δεν πρέπει να βγάζω το γάλα μου;Φοβάμαι αν δεν το κάνω μήπως μειωθεί η ποσότητα...Έχω δίκιο ή κάνω λάθος και δεν είναι απαραίτητο;
aglaia αν είναι εύκολο απάντησέ μου.Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει παρόμοια ερώτηση και δυστυχώς δεν προλαβαίνω να ψάξω στο forum...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.. :)

aglaia
26-11-07, 21:22
Λητώ, να σου ζήσει!

'Εχει μεγάλη σημασία να μην αντικαταστήσεις εσύ γεύματα αλλά να αφήσεις το μωρό να κάνει την αντικατάσταση, δηλαδή να μην το πιέζεις στην κρέμα (φρουτόκρεμα εννοείς;), όσο φάει και μετά του συμπληρώνεις το γεύμα με θηλασμό αν θέλει. Εννοείται ότι αν θέλει να θηλάσει πριν από τα ωράρια που έγραψες της δίνεις.

Γενικά ισχύει και για το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του παιδιού :ανεμπόδιστος θηλασμός μέρα και νύχτα.

Οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές του θηλασμού και δεν τον αντικαθιστούν εκτό και αν το ίδιο το παιδί κάνει την αντικατάσταση.

ΛΗΤΩ
26-11-07, 22:30
aglaia ευχαριστώ κατ αρχήν για την άμεση απάντηση :)
Εννοείται ότι όποτε το ζητήσει τη θηλάζω..η στερεά τροφή που ξεκινήσαμε πριν 10 μέρες είναι κρέμα βανίλια και όχι φρουτόκρεμα..Ο παιδίατρος μου είπε να μην την πιέσω να την φάει ,να τρώει όση ποσότητα θέλει και φυσικά να συμπληρώνω με θηλασμό εφ όσον το ζητήσει και έτσι έκανα..
Τις 3 τελευταίες μέρες όμως τρώει 150 ml κρέμα και φαίνεται να την ευχαριστιέται, χωρίς όμως να θέλει να συμπληρώσει με θηλασμό αμέσως μετά παρα μόνο μετά από 2,5 με 3 ώρες περίπου.Γι αυτό ρώτησα αν θα πρέπει ενδιάμεσα και δεδομένου ότι μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των 2 απογευματινών θηλασμών -σε σχέση πάντα με την περίοδο πριν την εισαγωγή της κρέμας που θήλαζε ανα 2ωρο η και ανα 1 ώρα περίπου-να βγάζω γάλα για πιθανή μελλοντική χρήση και για το λόγο ότι ενδέχεται να μειωθεί η ποσότητα..Απ ότι κατάλαβα από τα λεγομενά σου δεν είναι απαραίτητο εφ όσον το ίδιο το μωρό αποφασίζει για την παραγωγή.Διορθωσέ με αν κάνω λάθος..
Ευχαριστώ και πάλι... :)

melina_m
06-12-07, 01:01
η μπεπμούλα μου ειναι τώρα 4,5 μηνών και θηλάζουμε εκτός απο δύο γεύματα την ημέρα που πίνει γάλα σκόνη επειδή εγώ δουλεύω.
πότε θα μπορέσω να της δώσω λίγο φρουτάκι?
της εδωσα 1 - 2 φορές να γλίψει λιγο μανταρίνι και της αρεσε!!
αλλα φοβάμαι μήπως είναι νωρίς γιατι ξέρω ότι το φαγητό το ξεκινούν τα παιδιά στον 6 μήνα. :?:
πείται μου την γνώμη σας!!
σας ευχαριστώ ...και σας φιλώ...

erica
06-12-07, 09:30
Καλημέρα Μελίνα,

από ότι ξέρω φρούτα και άλλες στερεές τροφές το σωστό είναι να ξεκινάνε όταν γίνει το μωρό 6 μηνών και πέρα. Ξέρω περιπτώσεις που ξεκίνησαν και όταν το μωρό έγινε 5 μηνών και άλλες περιπτώσεις (αυτές όμως από Αγγλία) που έδιναν δημητριακά στο μωρό τους μεσα στο μπιμπερό από 3 μηνών :shock: :shock: :shock: !!!!
Για το τελευταίο νομίζω ότι όλοι οι παιδίατροι συμφωνούν ότι είναι εγκληματικό.

Πάντως στη θέση σου θα περίμενα να πατήσει τους 5 μήνες (βασικά, στη θέση σου ήμουν την άνοιξη που πέρασε και περίμενα τη Μάγια μέχρι που έγινε 6μισι μηνών!) μια και η οδηγία είναι μετά τον έκτο.

Γιατί βιάζεσαι όμως? Θα έχει μπροστά της όλη της τη ζωή να δοκιμάσει όλες τις γεύσεις...1-2 μήνες δεν είναι τίποτα να περιμένεις! :wink:

Να σου ζήσει και να την χαίρεσαι! :D

Lia
06-12-07, 09:50
Καλημέρα Μελίνα....
Όπως λέει και η Έρικα καλύτερα να περιμένεις να κλείσει τουλάχιστον τους 5 μήνες. Εμείς φάγαμε ρυζάλευρο -σύμφωνα με το παιδίατρό μας- όταν έκλεισε η μικρή τον πέμπτο. Άλλοι γιατροί περιμένουν να κλείσει το παιδί τον 6ο.
Εσύ, καταρχάς, θα ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού σου.....

Τώρα, εντάξει το να γλείψει λίγο μανταρίνι δεν κάνει κακό....
Αυτά....
Να χαίρεσαι τη μπεμπούλα σου! :D

christina
06-12-07, 10:19
Αν και εχω την εντύπωση, οτι φρουτα οπως πορτοκαλι και μανταρίνι, μπαίνουν αργότερα, ενταξει θα μου πεις, μονο το έγλυψε :lol:
Θα σε ενημερώσει ο παιδίατρος, ποτε θα ξεκινήσετε, με τα βασικά φρούτα, οπως μήλο κ μπανάνα πρώτα...

annastasia
06-12-07, 12:56
Μελίνα μου, προσπάθησε να είσαι λιιιιγάκι υπομονετική με τις νέες γεύσεις... και εμείς μετά τον 6ο αρχίσαμε τα φαγητάκια... καταλαβαίνω την ανυπομονησία σου, όμως περίμενε λιγάκι...
Ακόμα και με τις δοκιμές, επειδή δεν ξέρεις αν το παιδάκι παρουσιάσει σε κάτι μια αλλεργία, θα έλεγα να μην του δίνεις να δοκιμάζει γεύσεις απο την ηλικία αυτή. Καλά, σίγουρα δεν είναι νεογέννητο, όμως ποτέ δεν ξέρεις... αν είναι τελικά να έχει κάποια ευαισθησία (που όλοι απευχόμαστε) όσο πιο μετά τόσο πιο καλά...
Να σου ζήσει!
:D

ΛΗΤΩ
06-12-07, 14:28
Μελίνα, εμείς θηλάζαμε αποκλειστικά κι όταν κλείσαμε τον πέμπτο αρχίσαμε βανίλια ρυζάλευρο.
Ο παιδίατρος μου είχε πεί αν ήθελα ότι μπορούσα να ξεκινήσω και από 4,5.Εγώ από την άλλη θα προτιμούσα να κλείσει και τον έκτο αλλά η μικρή έδειχνε ένα τρομερό ενδιαφέρον για το κουτάλι :!: Μας έβλεπε να τρώμε και της έτρεχαν κυριολεκτικά τα σάλια :), οπότε μόλις έγινε 5 μηνών της έδωσα την κρεμούλα που την καταβροχθίζει καθημερινά με μεγάλη ευχαρίστηση..
Οπως προείπαν και τα κορίτσια καλύτερα είναι να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου.
Εμένα μου είχε πεί ότι σε μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά μπορούμε εφ όσον το επιθυμούμε να δώσουμε κρεμούλα από 4,5.Αν έπρεπε να σταματήσω τον αποκλειστικό θηλασμό και να τον κάνω μεικτό (και με ξένο γάλα δηλ.όπως στη δική σου περίπτωση)μου είχε πει να περιμένω ως τον έκτο για να αρχίσω και κρέμα.Άποψή του βέβαια ήταν καλύτερα μητρικός θηλασμός +κρέμα εφ όσον εγώ δεν έχω επιστρέψει ακόμη στη δουλιειά παρά μεικτός θηλασμός.
Κάθε παιδάκι έχει βέβαια διαφορετικες ανάγκες και κάθε παιδίατρος διαφορετική άποψη :?

ΛΗΤΩ
06-12-07, 14:30
Μελίνα πολύ μαγουλήθρα η μπέμπα σου :!: Μου θυμίζει την δικιά μου :D
Να σου ζήσει :!: Να ναι πάντα υγιής κι ευτυχισμένη :!:

mimika
06-12-07, 18:12
Την ιδια ηλικια εχουν τα μικρα μας και προς το παρον του δινω μονο γαλα κι αυτο ξενο.
Η παιδιατρος μας ειπε κι εμας μετα τον 6ο.
Παρα ταυτα εγω του δινω να δοκιμαζει που και που κι αλλες γευσεις ισα να γλυφεται δηλαδη και θεωρω οτι του κανει καλο. (σοκολατα, μαρμελαδα, κανα φρουτακι κλπ.)

Marle
06-12-07, 18:33
Κι εμάς ο παιδίατρος μας είπε να αρχίσουμε τις τροφές αφού κλείσουμε τον 6ο μήνα. Γενικώς πάντως καλό είναι να ακολουθούμε την όρεξη του παιδιού, αυτό γνωρίζει καλύτερα :wink:
Επίσης έχω διαβάσει πως είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα εσπεριδοειδή και να δίνονται αργότερα, εμάς ο γιατρός μας είπε το πορτοκάλι να το βάλουμε στη διατροφή στον 8ο μήνα.
Υπομονή λοιπόν... κι εμείς αυτό κάνουμε, αν και ο μικρός δείχνει έτοιμος :)

aglaia
07-12-07, 00:17
η μπεπμούλα μου ειναι τώρα 4,5 μηνών και θηλάζουμε εκτός απο δύο γεύματα την ημέρα που πίνει γάλα σκόνη επειδή εγώ δουλεύω.
πότε θα μπορέσω να της δώσω λίγο φρουτάκι?
της εδωσα 1 - 2 φορές να γλίψει λιγο μανταρίνι και της αρεσε!!
αλλα φοβάμαι μήπως είναι νωρίς γιατι ξέρω ότι το φαγητό το ξεκινούν τα παιδιά στον 6 μήνα. :?:
πείται μου την γνώμη σας!!
σας ευχαριστώ ...και σας φιλώ...

Να σου ζήσει! :)

Η πρώιμη εισαγωγή κάποιων τροφών αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί αλλεργίες, δηλαδή να έχει πρόβλημα με κάποιες τροφές για όλη του τη ζωή. Είναι πραγματικά κρίμα να στερούμε από το παιδί τη δυνατότητα να τρώει πχ κάποια φρούτα για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του γιατί εμείς δεν μπορούσαμε να περιμένουμε 3-4 μήνες μέχρι το παιδί να είναι έτοιμο.:)

Επίσης η πρώιμη εισαγωγή κάποιων τροφών αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί άλλες αλλεργίες (όχι τροφικές).


Αν θέλεις να αντλήσεις το γάλα σου για να το αφήνεις στο μωρό τις ώρες που θα λείπεις, μπορώ να σε βοηθήσω για να δίνει λιγότερο ή καθόλου γάλα σε σκόνη. :)

rena
08-12-07, 18:06
Κι εμεις με αποκλειστικο θηλασμο αρχισαμε το ρυζαλευρο βανιλια οταν κλεισαμε τον 5ο μηνα.Κι εμενα ειχε τρομερο ενδιαφερον για τις στερες τροφες και γι αυτο προσαρμοστηκε και κατευθειαν,την καταβροχθιζε!Φρουτακια 5μιση μηνων αρχισαμε αλλα νομιζω οτι το μανταρινι δεν πρεπει να ειναι κι απο τα πρωτα :? Συνεννοησου με τον παιδιατρο σου παντως καλυτερα

melina_m
08-12-07, 18:46
κορίτσια σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
χτες το βράδυ πήγαμε στην παιδίατρο, και μας είπε ότι σε δύο εβδομάδες ξεκιναμε φρούτα.πρώτα μήλο για 5 μέρες έπειτα μήλο - αχλάδι για 5 μέρες και τέλος μήλο-αχλάδι-μπανάνα.
Αισθάνθηκα πάρα πολύ όμορφα που ξεκίναμε φρούτα.
Γιατί με τον θηλάσμό νοίωθω ότι κουράζομαι.
Αγλαία σε ευχαριστώ για την απάντηση σου΄ παντα δίνω μεγάλη προσοχή σε ότι γράφεις.
Μέχρι τους 3,5 μήνες είχα αποκλειστικά θηλασμό και έβγαζα γάλα με το θήλαστρο για τις ώρες που δούλευα. Εδώ και δύο μήνες όμως ακουλώ μία διατροφή κυρίως χορτοφαγική (δεν τρώω κρέας) την όποία μου την έδωσε γιατρός.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ελατωθεί το γάλα μου. Και έτσι δεν βγαίνει εύκολα με το θήλαστρο.Και με κουράζει αφάνταστα.

aglaia
08-12-07, 19:10
Μέχρι τους 3,5 μήνες είχα αποκλειστικά θηλασμό και έβγαζα γάλα με το θήλαστρο για τις ώρες που δούλευα. Εδώ και δύο μήνες όμως ακουλώ μία διατροφή κυρίως χορτοφαγική (δεν τρώω κρέας) την όποία μου την έδωσε γιατρός.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ελατωθεί το γάλα μου. Και έτσι δεν βγαίνει εύκολα με το θήλαστρο.Και με κουράζει αφάνταστα.

Δεν νομίζω ότι η διατροφή σου επηρέασε την παραγωγή ή τη δυνατότητα να αντλήσεις. Μετά τους 3 μήνες κάποις μητέρες χρειάζονται πιο αποτελεσματικό θήλαστρο για να καταφέρουν να αντλήσουν αυτό που αντλούσαν πριν με ένα άλλο θήλαστρο.

Στέλλα
08-12-07, 19:13
Εμείς στους 5μισι μήνες ξεκινήσαμε μηλο-μπανανα-αχλαδι,αλλά κι εγώ της ειχα δώσει να γλυψει μανγκο στους 4μισι!Έτρωγα εγώ και ήθελε να μπεί μέσα στο πιατο! :lol: :lol: :lol:

melina_m
08-12-07, 19:18
σας ευχαριστώ :lol:

MARAKI_@
09-01-08, 13:32
Καλησπέρα,
Θα ήθελα κορίτσια τη συμβουλή σας για ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και 5 μήνες. Ο μικρός μου (Δημήτρης) τον οποίο θήλαζα αποκλειστικά μέχρι 6 μηνών (τώρα είναι 14), τρώει πολύ λίγο σε σχέση με παιδιά της ηλικίας του και δεν του αρέσει καθόλου το κρέας. Προτιμάει να θηλάζει για να χορτάσει και φαίνεται να το ζητάει ως συμπλήρωμα στο γεύμα του. Πρέπει να αναφέρω ότι θηλάζει πολλές φορές από τις 5μμ που επιστρέφω ακόμα και τη νύχτα.
Δεν ξέρω αν είναι σωστό σε αυτήν την ηλικία να τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με γάλα και ανησυχώ μήπως δεν πέρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική (ύψος και βάρος) απλά έχει μειωθεί πολύ ο ρυθμός πρόσληψης βάρους που είχε χτυπήσει κόκκινο όταν θήλαζε μόνο.
Ευχαριστώ και αναμένω με ανυπομονησία τη γνώμη σας.

erica
09-01-08, 14:54
Μαρακι να σου ζήσει και να τον χαίρεσαι!

Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Σε αυτές τις ηλικίες εκ των πραγμάτων φρενάρει πολύ η αύξηση του βάρους. Εγώ τι να πω που η Μάγια μου είχε 4 μήνες να πάρει βάρος???? Σε ύψος πάει καλά όμως.

Προσπάθησε να μην συγκρίνεις το τι κάνουν άλλα παιδάκια, κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό! Και πάντα, το λίγο και το πολύ φαγητο, είναι κάτι σχετικό και πολύ πολύ υποκειμενικό!

Ο παιδίατρος τι λέει?

ssidi
09-01-08, 22:58
Μαράκι κι ο δικός μου μια από τα ίδια!
Είναι 12 μηνών, τρώει ελάχιστα στερεές τροφές, το κρέας δεν το θέλει καθόλου και θέλει όλη μέρα (και την νύχτα) να θηλάζει!
Από βάρος είμαστε παραπάνω από καλά, ανάπτυξη οκ και από διάθεση πετάει! :)
Την άλλη βδομάδα θα έρθει κι ο παιδίατρος και θα το συζητήσουμε.

aglaia
10-01-08, 00:44
Καλησπέρα,
Θα ήθελα κορίτσια τη συμβουλή σας για ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και 5 μήνες. Ο μικρός μου (Δημήτρης) τον οποίο θήλαζα αποκλειστικά μέχρι 6 μηνών (τώρα είναι 14), τρώει πολύ λίγο σε σχέση με παιδιά της ηλικίας του και δεν του αρέσει καθόλου το κρέας. Προτιμάει να θηλάζει για να χορτάσει και φαίνεται να το ζητάει ως συμπλήρωμα στο γεύμα του. Πρέπει να αναφέρω ότι θηλάζει πολλές φορές από τις 5μμ που επιστρέφω ακόμα και τη νύχτα.
Δεν ξέρω αν είναι σωστό σε αυτήν την ηλικία να τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με γάλα και ανησυχώ μήπως δεν πέρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική (ύψος και βάρος) απλά έχει μειωθεί πολύ ο ρυθμός πρόσληψης βάρους που είχε χτυπήσει κόκκινο όταν θήλαζε μόνο.
Ευχαριστώ και αναμένω με ανυπομονησία τη γνώμη σας.

Αν η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική και δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας τότε δεν έχεις λόγο να ανησυχείς.

Ο ρυθμός πρόσληψης βάρους μειώνεται και μερικές φορές σταματά για λίγο σε αυτή την ηλικία.

Αυτή τη συμπεριφορά την παρουσιάζουν κυρίως παιδιά που έχουν ισχυρή προδιάθεση σε τροφικές αλλεργίες και προστατεύονται όσο μπορούνε...

Καλή συνέχεια :)

MARAKI_@
10-01-08, 09:23
Αν η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική και δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας τότε δεν έχεις λόγο να ανησυχείς.

Ο ρυθμός πρόσληψης βάρους μειώνεται και μερικές φορές σταματά για λίγο σε αυτή την ηλικία.

Αυτή τη συμπεριφορά την παρουσιάζουν κυρίως παιδιά που έχουν ισχυρή προδιάθεση σε τροφικές αλλεργίες και προστατεύονται όσο μπορούνε...

Καλή συνέχεια :)

Κορίτσια ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας,
Αγλαϊα πραγματικά έχεις απόλυτο δίκιο. Ο μικρός μου εμφάνισε ατοπική δερματίτιδα όταν ήταν 2 μηνών. Ο παιδίατρος και ο δερματολόγος μου είπαν να του ξεκινήσω στερεές τροφές μετά τον 6ο μήνα και να τον θηλάσω όσο περισσότερο μπορώ. Κάτι που φυσικά θα έκανα έτσι και αλλιώς.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον.

Pepi
23-02-08, 11:59
Η μικρή μου είναι 6.5 (σχεδόν 7)μηνών. Έχουμε ξεκινήσει φαγητό σουπίτσες και κρεατάκι - κοτοπουλάκι. Εγώ ξεκίνησα τη δουλειά και όπως καταλαβαίνετε λείπω πολλές ώρες απο το σπίτι. Ετσι αναγκάστηκα να φτιάξω ένα πρόγραμμα όπου να χωράει και το φαγητό και ο θηλασμός, και ηδού:
στις 8:00 Θηλασμός (πριν τη δουλειά)
στις 11:00 Φρουτόκρεμα
στις 2:00 Φαγητό
στις 5:00 Θηλασμός (εχω γυρίσει)
στις 8:00 Φαγητό ή κρεμούλα
στις 11:00 Θηλασμός
και ύπνος μέχρι το πρωϊ.

Μήπως όμως πρέπει να τη θηλάζω πιο πολύ? Να αφήνω γάλα στο σπίτι και να της το δίνουν? πάντως χορταίνει.
Και μια αλλη ερώτηση, μήπως πρίν το φαγητό να τη θηλάζω, αλλά έτσι νομίζω πως θα της κόψω την όρεξη, ευχαριστώ.

aglaia
23-02-08, 14:30
Να σου ζήσει!!!

Δεν χρειάζεται να αφήνεις γάλα όταν φεύγεις! Αφού το μωρό δείχνει ευχαριστημένο μην ανησυχείς. Όταν γυρίζεις από τη δουλειά να της προσφέρεις όσο θέλει, ακόμη και πριν το φαγητό. Αν κάνει καλά γεύματα όσο λείπεις είναι εντάξει! Τα Σαββατοκύριακα να τη θηλάζεις επίσης όσο θέλει ακόμη και αν δεν φάει καλά το φαγητό της. Να της προσφέρεις θηλασμό μετά το φαγητό, αν δεν θέλει εντάξει, αν θέλει πάλι εντάξει!

Αν μπορείς είναι καλό να αποφύγεις τις κρέμες εμπορίου, περιέχουν ζάχαρη και αγελαδινό γάλα...

Pepi
23-02-08, 18:54
Να σου ζήσει!!!

Αν μπορείς είναι καλό να αποφύγεις τις κρέμες εμπορίου, περιέχουν ζάχαρη και αγελαδινό γάλα...

Αγλαϊα μου σε ευχαριστώ. Καλα που έχουμε κι εσένα να μας ανοιγεις τα μάτια. Επίσης συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλεια που κάνεις.

Και αλλη μια ερωτησούλα:
Τι μπορώ να δίνω αντί για αυτές τις κρέμες? Φαγητό ίδιο με το μεσημεριανο?

aglaia
23-02-08, 19:01
Τι μπορώ να δίνω αντί για αυτές τις κρέμες? Φαγητό ίδιο με το μεσημεριανο?

Mπορείς να θηλάζεις, να δίνεις φρουτόκρεμα, να δίνεις χορτόσουπα, κουάκερ βρασμένο με σταφίδες και περασμένο στο μπλέντερ...

Marle
24-02-08, 12:42
Τι μπορώ να δίνω αντί για αυτές τις κρέμες? Φαγητό ίδιο με το μεσημεριανο?

Εγώ του δίνω δημητριακά περασμένα στο μπλέντερ: κριθάρι και βρώμη. Υπάρχουν και βιολογικές κρέμες δημητριακών χωρίς γάλα.

manina
25-02-08, 10:15
"Εγώ του δίνω δημητριακά περασμένα στο μπλέντερ: κριθάρι και βρώμη. Υπάρχουν και βιολογικές κρέμες δημητριακών χωρίς γάλα."


...μήπως μπορώ να έχω περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις κρέμες?

Marle
25-02-08, 16:26
...μήπως μπορώ να έχω περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις κρέμες?

Manina, το κριθάρι και τη βρρώμη τα αγοράζω ως σπόρους και τα περνάω στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν σκόνη.
Τις έτοιμες κρέμες μπορείς να τις προμηθευτείς από κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Έχει με γάλα και χωρίς γάλα και χωρίς ζάχαρη. Αυτή που παίρνω είναι μόνο δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι) χωρίς γάλα. Αν θες μπορώ να σου στείλω πμ περισσότερα. Μην κάνουμε και διαφήμιση :wink:

VALMAN
25-02-08, 17:10
Marle στείλε μου και εμένα πμ, γιατί σε λίγο ξεκινάμε κρέμες και δεν θέλω να δωσω αυτές από το μάρκετ.Σε ευχαριστώ :)

Marle
25-02-08, 18:01
οk :wink:

manina
26-02-08, 11:17
σ'ευχαριστώ πολύ ,περιμένω πμ

valent
26-02-08, 12:37
Αχ Μarle,
και γω θελω στειλε και σε μενα!!!!!!
Ευχαριστω!!!!!!!!!

valeri
26-02-08, 18:35
valmen mporeis otan pareis plhrofories gia tis biologikes kremes na mou tiw steileis euxaristw :!: :!:

Marle
26-02-08, 22:19
Valeri σου στέλνω πμ :wink:

valent
28-02-08, 16:45
Marle ευχαριστω για το πμ.
Μηπως καμια κοπελα απο Θεσ/νικη ξερει που εχει καταστημα με βιολογικες κρεμες????????

Christina P
13-03-08, 15:16
Marle μπορείς σε παρακαλώ να τα στείλεις και σε μένα?
Ξεκινάμε σε 10 ημέρες...

manina
13-03-08, 15:33
http://www.bionews.gr/shops.htm

επειδή το έψαξα...

manina
13-03-08, 15:47
http://www.holle.com.au/products/rice.html

αυτό βασικά

manina
17-03-08, 08:51
καλημέρα :)

διαβάζω κάπου οτι πρώτη στέρεα τροφή είναι τα φρούτα,μήλα-αχλάδι-μπανάνα και σταδιακά τα υπόλοιπα,κάπου αλλού λέει οτι πρέπει να ξεκινήσεις με ρυζάλευρο και αλλού πάλι βλέπω οτι προτείνουν ως πρώτη τροφή λαχανικά,καρότα,που είναι λέει γλυκά....

εσείς τί κάνατε ώς πρώτη στερεα τροφή παράλληλα με τον θηλασμό?

(ο γιατρός μου λέει φρούτα για 10 μέρες,μετά άλλο τόσο ρυζάλευρο,μετά εναλλάξ κι αργότερα μπαίνουν φυσικά οι χορτόσουπες κλπ κάπως έτσι έκανα με τον γιό μου 5 χρόνια πρίν γιατί βλακωδώς δεν το είχα ψάξει παραπάνω...ήδη αγόρασα βιολογικό ρυζάλευρο για να το αναμειγνύω με το γάλα μου,μου είπες Αγλαία οτι το ρυζάλευρο δεν είναι απαραίτητο,αλλα για να αρχίσουμε με κουταλάκι...και φαντάζομαι οτι όντως αρχίζω με φρούτα?? :roll: )

Eliza
17-03-08, 10:29
Εμείς ξεκινήσαμε με φρούτα (μήλο-αχλάδι) για περίπου 1 μήνα -5 μηνών.
6 μηνών βάλαμε και φαγητό (κρέας-κοτόπουλο-λαχανικά) και κρέμα (όχι ειδικά ρυζάλευρο -άσε που δεν το έτρωγε με τίποτα :lol: ) και προσθέσαμε και άλλα φρούτα -μπανάνα, ροδάκινο, βερύκοκο, πεπόνι δηλ. ότι υπήρχε εκείνη την εποχή.
και 7 μηνών αντικαταστήσαμε την κρέμα με γιαούρτι.
Ψάρι φάγαμε 11 μηνών και το αυγό κοντά στο χρόνο.
Αυτά! :D

Γενικά ο κάθε γιατρός έχει τη δική του σειρά.

annastasia
17-03-08, 10:35
Εμείς μετά τους 6 μήνες με ρυζάλευρο... μετά τα φρούτα... η παιδίατρός μας ειδικά στα παιδιά που θηλάζουν δεν ξεκινά στερεες τροφές πριν τον 6ο μήνα... :wink:

ateli
17-03-08, 11:18
Εμενα η δικια μου μπεμπα ειναι 5 μηνων και θηλαζω ακομα. Η παιδιατρος μου ειπε στον 6 θα ξεκινησω το απογευμα με κρεμα βανιλια. Για φρουτα δεν μου ειπε ακομα. Ειναι οκ να ξεκινησεις με κρεμα??

erica
17-03-08, 11:32
Εμενα η δικια μου μπεμπα ειναι 5 μηνων και θηλαζω ακομα. Η παιδιατρος μου ειπε στον 6 θα ξεκινησω το απογευμα με κρεμα βανιλια. Για φρουτα δεν μου ειπε ακομα. Ειναι οκ να ξεκινησεις με κρεμα??

Καλημέρα!

Όλα είναι σχετικά.....και στην τελική , ακολουθείς τις γενικές οδηγίες και κάνεις ότι ΕΣΥ νομίζεις το καλύτερο....Αλλος παιδίατρος ξεκινάει με φρούτα, άλλος με ρυζάλευρο, αλλος λέει ναι στο πορτοκάλι αλλος όχι, αλλος ναι στη μπανάνα, άλλος μετά τον έβδομο, αλλος λέει ναι στο ακτινίδιο, αλλος προς θεού αργότερα....

Είναι και τι θες εσύ: οι κρέμες του εμπορίου έχουν ζάχαρη - όλες! Αν έχεις θέμα, και δεν θες να δώσεις ζάχαρη, πρέπει να στραφείς σε εναλλακτικές λύσεις....

Προσωπικά εγώ, δεν ήθελα καθόλου τη ζάχαρη, με τον καιρό όμως χαλάρωσα και έτσι η Μάγια έφαγε απο όλα: Όλες τις Γιωτης, όλες τις βιολογικές, όλα τα φρούτα, όλα τα μπισκότα....Όλα όμως με μέτρο....Το ξενέρωσα το πράγμα που λέμε! :lol:

Πάντως και εμείς ξεκινήσαμε με φρούτα μόνο (μηλο σκέτο, μετά μήλο και αχλάδι και μετά μήλο αχλαδι και πορτοκάλι).... :wink:

manina
17-03-08, 11:35
[Είναι και τι θες εσύ: οι κρέμες του εμπορίου έχουν ζάχαρη - όλες! Αν έχεις θέμα, και δεν θες να δώσεις ζάχαρη, πρέπει να στραφείς σε εναλλακτικές λύσεις....

ακριβώς αυτό

annastasia
17-03-08, 11:43
ateli... όπως έγραψα και παραπάνω και εμείς με κρέμα ξεκινήσαμε, προετοιμάζει το στομάχι του παιδιού για τις στερεες τροφες... δεν την κράτησα για πολύ βέβαια (δε μ' αρέσει που έχει ζάχαρη) και μόλις πήραμε το οκ για γιαούρτι συνεχίσαμε με αυτό... :wink:

katrin
17-03-08, 13:51
Καλημέρα

Πριν από 10 μέρες περίπου ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές με χορτόσουπα, όπως μας είπε η παιδίατρος. Έβρασα στον ατμό πατάτα, καρότο, κολοκυθάκι, σπανάκι και σέλινο. Τα άλεσα και με ένα κουταλάκι λάδι έγινε σαν κρεμούλα.

Η μπέμπα με το κουτάλι φαίνεται να μην έχει πρόβλημα. Μάλιστα προσπαθεί να το πιάσει η ίδια και να το βάλει στο στόμα της. Με το φαγητό όμως, τις πρώτες δύο ημέρες αναγούλιαζε.

Την τρίτη και τέταρτη ημέρα δεν έβαλα σπανάκι και σέλινο, οπότε σταμάτησε και το αναγούλιασμα, αλλά πάλι το έφτυνε.

Η παιδίατρος μας είπε να κάνουμε καμιά εβδομάδα παύση και να προσπαθήσουμε ξανά.

Προσπάθησα ξανά σήμερα, αλλά πάλι το έφτυνε. Εμενε η κουταλιά στο στόμα της και είχε έκφραση σαν να μην ήξερε τι να το κάνει το φαί. :lol:

Μου φαίνεται περίεργο, γιατί η μεγάλη μου κόρη, όταν ξεκίνησε με κρεμούλα τότε, έφαγε αμέσως. Εκείνη όμως δεν θήλαζε κιόλας. Λέτε να έχει καμία σχέση αυτό?

Σκέφτηκα μήπως να δοκιμάσουμε πρώτα με φρουτόκρεμα, μήπως της αρέσει πιο πολύ? Ή μήπως δεν είναι έτοιμο το παιδί ακόμη?

Σκεφτόμουν επειδή θηλάζει το μωρό να μην της δώσουμε κρέμες τύπου φαρίν λακτέ κ.λ.π. και η παιδίατρος μας είπε να πάρουμε baby ρύζι και κεχρί, αλλά υποτίθεται την τρίτη εβδομάδα φαγητού.

Θα πείραζε άραγε να δοκιμάζαμε από την αρχή?

Εσείς τι δώσατε σαν πρώτη τροφή σε μωρό που θήλαζε αποκλειστικά??

manina
17-03-08, 13:56
http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=3866

δες κι εδω καλη μου

annastasia
17-03-08, 13:57
Κατριν, δοκίμασες ξανά να αφαιρέσεις το σέλινο; Πολλά παιδάκια τα ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του... πόσο είναι το μικρό σου; Γενικά τα περισσότερα παιδάκια έχουν ένα θέμα όταν ξεκινούν τις στερεες τροφές και θέλει υπομονή. Εδώ θα ακούσεις πολλά... άλλος ξεκίνησε με τα φρούτα, άλλος με την κρέμα (χωρίς γλουτένη στην αρχή)... απλά να μην ξεχνάς όσο ακόμα δεν τρώει ικανοποιητικές ποσότητες φαγητού να συμπληρώνεις με θηλασμό.... :wink:

katrin
17-03-08, 14:04
Εννοείται ότι δεν βάζω σέλινο τώρα, ούτε σπανάκι έβαλα. Μόνο πατάτα, καρότο και κολοκυθάκι. Και φυσικά τη θηλάζω κανονικά.

Η μπέμπα είναι 6 μηνών και 10 ημερών

erica
17-03-08, 14:32
πιστεύω ότι δεν είναι ετοιμη ακόμα! ...Συνέχιζε να προσπαθείς, αλλά μην περιμένεις να φάει ακόμα... μάλλον δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει την τροφή στο στόμα της! :lol: :lol: :lol:

Αν από την άλλη δεν της αρέσει η γεύση δοκίμασε μαζί με τα λαχανικά να αλέσεις και ένα κομμάτι αχλάδι! Συνήθως αυτό το κόλπο πιάνει στα περισσότερα παιδιά! :wink:

ateli
17-03-08, 17:17
Συμφωνο για τη ζαχαρη. Οι βιολογικες κρεμες δεν εχουν? Σκεφτομαι τουλαχιστον για αρχη να μην δωσω αυτες με τη ζαχαρη. Καπου μεσα στο forum διαβα για συνταγες που κανουν οι μομοδεσ μονες τους αλλα ειλικρινα χαθηκα.

evi-c
17-03-08, 17:18
κι εμεις ξεκινησαμε την προηγουμενη εβδομαδα με ρυζαλευρο.
μεθαυριο θα ξεκινησουμε τα φρουτα. την 1η μερα μονο μηλο, τη 2η θα προσθεσω και αχλάδι και την 3η και μπανανα.
χορτοσουπα θα ξεκινησουμε μολις συμπληρωσει 6 μηνων. (δηλαδη την ερχομενη εβδομαδα)

evi-c
17-03-08, 17:20
Οι βιολογικες κρεμες δεν εχουν? Σκεφτομαι τουλαχιστον για αρχη να μην δωσω αυτες με τη ζαχαρη. Καπου μεσα στο forum διαβα για συνταγες που κανουν οι μομοδεσ μονες τους αλλα ειλικρινα χαθηκα.

οχι δεν εχουν. εχουν ομως γλουτενη. γιαυτο περιμενω να γινει 6 μηνων η μπεμπα μου να τις ξεκινησουμε κι εμεις :)

katrin
17-03-08, 21:20
Ναι, κι εγώ αυτό νομίζω, ότι δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει με την τροφή. Νομίζω μάλιστα ότι κάποια ποσότητα την καταπίνει κατά λάθος, γιατί βήχει σαν να πνίγεται όταν συμβαίνει αυτό.

Λέω πάντως να δοκιμάσω και με φρουτάκια. Απλώς αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε σ'αυτή την ηλικία να είναι ήδη έτοιμη για φαγητό.

evita
17-03-08, 22:30
Δεν νομίζω να έχει σχέση με το θηλασμό γιατί και ο δικός μου που δεν θήλαζε, έκανε τρεις βδομάδες για να καταλάβει τι να το κάνει αυτό που του έβαζα στο στόμα. Στην αρχή το θεώρησε παιχνίδι και γελούσε προσπαθώντας να το σπρώξει έξω με τη γλώσσα μετά όμως άρχισε να εκνευρίζεται και να κλαίει γιατί πεινούσε και δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ήταν δυνατόν να χορτάσει με κάτι που δεν είναι υγρό και δεν έχει συνεχή ροή :)
Μην απογοητεύεσαι, θα συνηθίσει. Θα σου πρότεινα να ξαναδοκιμάσεις κάποια στιγμή που θα είναι ευδιάθετη και δεν θα πεινάει πολύ.

annastasia
17-03-08, 22:41
Δεν νομίζω να έχει σχέση με το θηλασμό γιατί και ο δικός μου που δεν θήλαζε, έκανε τρεις βδομάδες για να καταλάβει τι να το κάνει αυτό που του έβαζα στο στόμα. Στην αρχή το θεώρησε παιχνίδι και γελούσε προσπαθώντας να το σπρώξει έξω με τη γλώσσα μετά όμως άρχισε να εκνευρίζεται και να κλαίει γιατί πεινούσε και δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ήταν δυνατόν να χορτάσει με κάτι που δεν είναι υγρό και δεν έχει συνεχή ροή :)
Μην απογοητεύεσαι, θα συνηθίσει. Θα σου πρότεινα να ξαναδοκιμάσεις κάποια στιγμή που θα είναι ευδιάθετη και δεν θα πεινάει πολύ.

Δε θήλαζε Εβίτα μου, είχε μάθει όμως το μπιμπερό οπότε πάλι του φαινόταν παράξενο το κουτάλι!
:wink:

evita
17-03-08, 23:34
Δε θήλαζε Εβίτα μου, είχε μάθει όμως το μπιμπερό οπότε πάλι του φαινόταν παράξενο το κουτάλι!
:wink:


Έτσι ακριβώς. Σαν το έμαθε όμως, με το που το βλέπει ανοίγει ένα στόμα να :) με εξαίρεση τη φρουτόκρεμα (άσχετο αλλά πάντα η μάνα θα έχει έναν καημό :) )
Είναι εντυπωσιακό όμως αυτό με τα μωρά. Όταν περνάνε μια μεταβατική φάση έχεις την αίσθηση ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Εγώ νόμιζα ότι για την υπόλοιπη ζωή μου θα βλέπω τη γλώσσα του μπέμπη να παλεύει με το κουτάλι και τώρα ούτε που το θυμάμαι.

annastasia
18-03-08, 00:21
Έτσι ακριβώς. Σαν το έμαθε όμως, με το που το βλέπει ανοίγει ένα στόμα να :) με εξαίρεση τη φρουτόκρεμα (άσχετο αλλά πάντα η μάνα θα έχει έναν καημό :) )
Είναι εντυπωσιακό όμως αυτό με τα μωρά. Όταν περνάνε μια μεταβατική φάση έχεις την αίσθηση ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Εγώ νόμιζα ότι για την υπόλοιπη ζωή μου θα βλέπω τη γλώσσα του μπέμπη να παλεύει με το κουτάλι και τώρα ούτε που το θυμάμαι.

Χαχαχα... ισχύει αυτό!
Για να παίρνετε κουράγιο και οι υπόλοιπες που ξεκινάτε!
:wink:

ateli
18-03-08, 11:11
Επειδη μαλλον ειμαι λιγο ασχετη, η γλουτενη δεν ειναι καλη να την παιρνουν τα μωρα? Δηλαδη ουτε ζαχαρη, ουτε γλουτενη, τοτε τι?

annastasia
18-03-08, 11:32
Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα... :wink:
Οι πρώτες κρέμες που τρώνε τα παιδάκια ΔΕΝ πρέπει να έχουν γλουτένη... μετά από κανά μήνα μπορούν να φάνε και με γλουτένη....
Όσον αφορά τα βιολογικά. Υπάρχουν με γλουτένη υπάρχουν και χωρίς... και δεν έχουν ζάχαρη. Επίσης χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη βιολογικές και μη μπορείτε να βρείτε και όσες μένετε βόρεια (Αθήνα) στο SM Θανόπουλος... :wink:

katrin
18-03-08, 11:38
Μα η πλάκα είναι ότι το κουτάλι της αρέσει! Το αρπάζει με το χεράκι της όποτε μπορέσει και το χώνει όλο στο στόμα! :lol:

ateli
18-03-08, 11:48
Τωρα μαλιστα!! Επισης καταλαβα οτι (γενικο αυτο) ουτε ξερουμε τι τρωμε!!!

aglaia
18-03-08, 21:48
Εμενα η δικια μου μπεμπα ειναι 5 μηνων και θηλαζω ακομα. Η παιδιατρος μου ειπε στον 6 θα ξεκινησω το απογευμα με κρεμα βανιλια. Για φρουτα δεν μου ειπε ακομα. Ειναι οκ να ξεκινησεις με κρεμα??

Η κρέμα περιέχει αγελαδινό γάλα και πολλή ζάχαρη (ή άλλα απλά σάκχαρα που έχουν παρόμοια δράση). Δεν έχει λόγο να δώσεις μια τέτοια τροφή στο μωρό. Τα μωρά χρειάζονται τροφές φυσικές. Αν η μαμά δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις πρασκευάσει, οι κρέμες είναι μία λύση αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη.

vivian ΜΕΤΑ
18-03-08, 23:06
Γεια σας

εχω ενα μωρο 7 μηνων και αρχισαμε προ μηνος και κρεμες (φρουτα-κρεας -κρεμα βανιλια) και συνεχιζω να τη θηλαζω το πρωι πριν φυγω για τη δουλεια,το μεσημερι πριν να κοιμηθει (αφου εχει φαει και κρεατοσουπα η κοτοσουπα) και το βραδι.Ενίοτε και το απογευμα οταν γκρινιαξει και θελει να παρει ενα μικρο υπνακο.
Καπου διαβασα οτι το 1 χρονο το μητρικο γαλα πρεπει να δινεται ανεμποδιστα.Εσεις τι λετε?Αγλαια εισαι εδώ??

φιλια ναστε καλα

ssidi
18-03-08, 23:30
Από προσωπική εμπειρία, οχι μόνο πρωί μεσημέρι βράδυ, ο δικός μου θήλαζε συνέχεια, όλο τον πρώτο χρόνο αλλά και τώρα, έτσι κι αλλιώς δεν τρώει φοβερές ποσότητες στερεών τροφών, όλη μέρα θέλει γάλα...:)

vivian ΜΕΤΑ
18-03-08, 23:43
αγαπητη μου SSIDI,
Η δικια μου τρωει ολο το φαι της και νομιζω οτι αν της εδινα και αλλο απο το προβλεπομενο θα ετρωγε και αλλο...
ειναι μια στρουμπουλο!!

vivian ΜΕΤΑ
18-03-08, 23:48
προς SSIDI,
Παρελειψα να σε συγχαρω για τη διαρκεια θηλασμου.
και εγω σκοππευω να τη θηλασω 1 χρονο ισωσ και παραπανω.Θα δουμε..

vivian ΜΕΤΑ
18-03-08, 23:56
αγαπητη Κατριν,

Η δικια μου εφαγε με ευκολια αμεσως αν και τη θηλαζω.Ξεκινησαμε ομως με φρουτοκρεμα(αχλαδι μηλο μπανανα χυμο πορτοκαλιου) σιγα σιγα και τη 2 εβδομαδα προσθεσαμε το μεσημερι χορτοσουπα.Ξετρελαθηκε με τη χορτοσουπα (της εβρασα πατατα καροτο κολοκυθακι και μετα απο μερες προσθεσα κρεμμυδι ,ντοματα λαχανο.)Τελος εβαζα 1 κουταλια σουπας λαδι και λιγο λεμονι.
Το σελινο μου φαινεται δυνατο σαν γευση..δεν θα το τολμουσα στη αρχη

vivian ΜΕΤΑ
19-03-08, 00:02
κατριν

Παρελειψα να σου αναφερω οτι η πρωτη της γευση μετα το μητρικο ηταν η κρεμα βανιλια της nutricia το απογευμα με δυο κουταλιες του γλυκου την 1 μερα και συμπληρωμα γαλα μητρικο,την 2 μερα 4 κουταλιες και γαλα μεχρι να φτασει στις 6 μεζουρες (δοσομετρητης υπαρχει μεσα στη κρεμα) και μετα αντι γαλα λιγο νερο μετα απο την κρεμα.
ελπιζω να σε βοηθησα

aglaia
19-03-08, 00:32
Καπου διαβασα οτι το 1 χρονο το μητρικο γαλα πρεπει να δινεται ανεμποδιστα.Εσεις τι λετε?Αγλαια εισαι εδώ??

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά το 2ο εξάμηνο της ζωής του μωρού το γάλα εξακολουθεί να είναι η κύρια διατροφή του μωρού. Ο ανεμπόδιστος θηλασμός εξασφαλίζει επαρκή ποσότητα σε γάλα.

Δεν υπάρχει άνω όριο στα γεύματα θηλασμού όταν το παιδί ξεκινά στερεές τροφές. :)

Το ίδιο ισχύει και μετά το χρόνο, απλά αν τα γεύματα μειωθούν πριν το χρόνο μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη του μωρού, λόγω μη επαρκούς πρόσληψης γάλακτος. Μετά το χρόνο τα περισσότερα μωρά τρώνε ικανοποιητικά γεύματα στερεών τροφών και η μείωση κάποιων γευμάτων δεν υπονομεύει τη ανάπτυξη του μωρού. :wink:

ssidi
19-03-08, 00:44
Να σαι καλά Vivian, κι εγώ σου εύχομαι καλή συνέχεια και να θηλάσετε όσο πιο πολύ θέλετε! ;)

Vicky
19-03-08, 09:17
και γω θηλαζα ανεξαρτητα απο το ποσο ετρωγε στερεα...πολλες φορες καταλαβαινα οτι ηθελε λιγο θηλασμο για να ξεδιψασει...ακομη και τωρα λειτουργουμε καταβουληση :lol: και διαθεση :lol:

ateli
19-03-08, 11:00
aglaia σε ευχαριστω. Θελω να παρασκευασω (και νομιζω οτι μπορω -γιατι οχι) εγω τις τροφες. Αν μπορειτε να με βοηθησετε και να μου πειτε πως! Αν εχει ξανασυζητηθει αυτο το θεμα (που το θεωρω πολυ πιθανο) ζηταω συγγνωμη!

annastasia
19-03-08, 11:10
Ateli... η Αγλαϊα αναφέρεται σε "φυσικές τροφές" εννοώντας φρούτα για παράδειγμα... τώρα αν η κρέμα είναι βιολογική, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα και προσθέσεις δικό σου (μιας και θηλάζεις) είσαι τέλεια! Και το κουακερ είναι μια φυσική λύση...
:wink:

katrin
19-03-08, 11:19
Η κρέμα βανίλια της nutricia δεν έχει ξένο γάλα μέσα? Την έφαγε ευχάριστα? Την αραίωνες με νερό, σωστά? σε ποια ηλικία ήταν το μωράκι σου?

ateli
19-03-08, 11:28
Ουπς!! Δεν το καταλαβα οτι ελεγε για φρουτακια! Σορρυ! Ναι για βιολογικες εμαθα οτι υπαρχουν (απο το forum βεβαια) και οτι δεν πρεπει να εχει τουλαχιστον για αρχη γλουτενη. Μαθαινω σιγα σιγα. Με το κουακερ τι παιζει?

annastasia
19-03-08, 11:40
Το κουακερ να σου πω την αλήθεια δεν το έχω δώσει σκέτο... μόνο σε muffins το έχω βάλει. Η Αγλαϊα όμως το έχει προτείνει και σαν κρέμα... δε θυμάμαι από την αρχή αν προτείνεται μόνο, σαν πρώτη τροφή... :?

annastasia
19-03-08, 11:42
Το κουακερ να σου πω την αλήθεια δεν το έχω δώσει σκέτο... μόνο σε muffins το έχω βάλει. Η Αγλαϊα όμως το έχει προτείνει και σαν κρέμα... δε θυμάμαι από την αρχή αν προτείνεται μόνο, σαν πρώτη τροφή... :?

annastasia
19-03-08, 11:43
Το κουακερ να σου πω την αλήθεια δεν το έχω δώσει σκέτο... μόνο σε muffins το έχω βάλει. Η Αγλαϊα όμως το έχει προτείνει και σαν κρέμα... δε θυμάμαι από την αρχή αν προτείνεται μόνο, σαν πρώτη τροφή... :?

annastasia
19-03-08, 11:44
Κόλλησε το πι-σι γμτ... φάνηκε ε;;;
:lol: :lol: :oops:

annastasia
19-03-08, 11:47
Κατριν... έχει και η νουτρίτσια ξένο γάλα απ' οσο γνωρίζω... :?

ateli
19-03-08, 11:54
Λιγο! :D :D Σευχαριστω annastasia!!!

xrysalis
19-03-08, 12:29
Να σας πω κι εγω τα δικα μας!

Η δικη μας παιδιατρος ειχε πει, μετα τον 6ο να ξεκινησουμε με κρεμα ρυζαλευρο/βανιλια, αργοτερα μεχρι τον 7ο φρουτα και αργοτερα μεχρι τον 8ο κρεατοχορτοσουπες...

Λιγο μετα τον 6ο λοιπον, χωρις να ξερω πολλα πολλα και προσπαθωντας να ενημερωθω απο το φορουμ, ξεκινησα με κρεμα εμποριου (εψαξα να βρω χωρις ζαχαρη... και βρηκα μια που ειχε αλλα υποκαταστατα :evil: ) ανακαλυψα και ενα βιολογικο ρυζαλευρο για να του φτιαχνω με δικο μου γαλα, πραγμα που τελικα ουτε ηταν ευκολο, ουτε αρεσε του μπεμπουλη μου!) αυτο κρατησε περιπου 2 εβδομαδες με πολυ αγχος για το τι τελικα ειναι το σωστο και το καλυτερο για το μωρακι μου!!

Σιγα σιγα, ξεκινησαμε τα φρουτα! (λιγο πριν τον 7ο)
2-3 μερες ξεκινησαμε με λιγο μηλο με νερακι, μετα προσθεσαμε για αλλες 2-3 μερες και λιγο αχλαδι και μετα βαλαμε και χυμο απο μισο πορτοκαλι και σταματησαμε να αραιωνουμε με νερακι! (τωρα πια και το πορτοκαλι το αλεθω και του βαζω και μισο ακτινιδιο που βοηθα στην τουαλετα του!!!)
Οταν εδρεωθηκε η φρουτοκρεμα, του σταματησα την κρεμα!

Μολις διαπιστωσε η γιατρος πως φταναμε τους 8 μηνες και δεν ειχαμε ξεκινησει κρεας, με αγχωσε για πιθανη ελλειψη σιδηρου και ξεκινησαμε αμεσα κρεατοχορτοσουπες!! Αν και ηθελα παλι, να του εισαγω ενα ενα τα λαχανικα και στο τελος το κρεας, για να παρακολουθησω πιθανες αλλεργικες αντιδρασεις ή γευστικες προτιμησεις του μωρου... ξεκινησαμε την πρωτη μερα με κολοκυθακι (αναγκαστικα εκτος εποχης :evil: ) καροτακι και πατατα και τη δευτερη μερα προσθεσαμε και μοσχαρι (ποντικι). Η δοση ηταν για 2 μερες... ενα λαχανικο απο το καθε ειδος και 150γρ κρεας. Βεβαια μολις εδρεωθηκε και η κρεατοχορτοσουπα, ξεκινησαμε να μαγειρευουμε καθημερινα! προτιμω να τρωει φρεσκο φαγακι και οχι ψυγειου!!

Μετα απο 1 μηνα που ειχαμε εισαγει το μοσχαρι η γιατρος ειπε να προσθεσουμε και κοτοπουλο, στην ιδια αναλογια αλλα λιγοτερες φορες μεσ' την εβδομαδα! δηλαδη τρωει 4 μοσχαρι και 3 κοτοπουλο!

Σε ολο αυτο το διαστημα εχω προσθεσει διαφορα αλλα λαχανικα που ευτυχως τα καλοδεχεται ολα και ευτυχως ουδεποτε ειχαμε αλλεργικες αντιδρασεις!!

Επισης μου προτεινε να ξεκινησουμε φαρινα, αλλα επειδη ειμαι πια, φανατικα αντιθετη με τις κρεμες εμποριου... και ο μπεμπης ειναι θρευταρίνος!! ξεκινησαμε τελικα γιαουρτακι (οχι ομως παιδικο!) και αυτο μονο 2 απογευματα μεσ΄την εβδομαδα!

Α, και βεβαια συνεχιζουμε με μεγαλη χαρα τοσο ο μικρουλης οσο κι εγω... τον θηλασμο! ευτυχως με την περιπτωση αυτη, γλιτωσαμε τα γαλατα εμποριου :DΣυνοψη!!
6 - 6 ½ κρεμα
6 ½ - 7 φρουτα
7 ½ - 8 κρεατοχορτοσουπα με μοσχαρι
8 - 9 κρεατοχορτοσουπα με μοσχαρι ή κοτοπουλο, απογευματινο γιαουρτι!

κοντευει το επομενο μας ραντεβου! αραγε θα προστεθει τιποτε αλλο αυτην τη φορα;;; για να δουμε!
ΥΓ.: θα μπορουσα να το ειχα περιγραψει μονο συνοπτικα... αλλα ειμαι πολυλογου ! τί να κανω!! :lol: :lol: :lol:

και κατι ακομα! επειδη ο καθε παιδιατρος λεει τα δικα του (αγνωστο γιατι υπαρχουν τετοιες διαφορες... :evil: ) το καλυτερο κρητηριο για τη διατροφη του μωρου, ειναι πιστευω το ενστικτο της μανουλας! και φυσικα οι αντιδρασεις του ιδιου του μωρου! αυτο πολλες φορες ξερει καλυτερα κι απο μας!!

annastasia
19-03-08, 12:47
Καλά δεν το συζητώ.. άμα το παιδάκι είναι σε ηλικία γιαουρτιού, είναι ότι καλύτερο! (Και αν μπορεί κανείς να αποφεύγει τα παιδικά!)
:wink:

xrysalis
19-03-08, 12:52
Καλά δεν το συζητώ.. άμα το παιδάκι είναι σε ηλικία γιαουρτιού, είναι ότι καλύτερο! :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: τι εννοεις;
σορρυ! αλλα δεν καταλαβα....

annastasia
19-03-08, 14:00
Χαχαχα.. έτσι όπως το έγραψα!!! :lol: :lol:
Εννοώ, πως άμα το παιδάκι είναι σε ηλικία να φάει γιαούρτι είναι πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε κρέμα!
:wink:

xrysalis
19-03-08, 14:22
Α! ΟΚ!! :D

lika
19-03-08, 21:21
Εδω κ μια εβδομαδα τρωει η Σαφιρα φρουτοκρεμα με μηλο κ μπανανα,Σημερα προσπαθησα να της δωσω για πρωτη φορα ρυζαλευρο βιολογικο ενισχυμενο με σιδηρο = φτιαγμενο σκετο με νερο! Μονο που δεν μ εφτυσε καταμουτρα! Εκλεισε το στομα της λες κ κραταγε το επτασφραγιστο μυστικο! - εδω που τα λεμε δεν εχει κ αδικο = Ειναι τελειως αγευστο, Θα προσπαθησω παλι αυριο να της δωσω ρυζαλευρο προσθετωντας αχλαδι κ μπανανα,Για να δουμε !

vivian ΜΕΤΑ
19-03-08, 23:52
ευχαριστω πολυ κοριτσια για τις απαντησεις σας καθως και την ειδικο επι θηλασμου την Αγλαία!
οποτε φορτσααααα μητρικόοοο

και κατι ακόμη ειναι αναγκη να κανω χρηση του θηλαστρου?με την εισαγωγη των τροφων αντλησα λιγα μπουκαλακια για την καταψυξη για περιπτωση αναγκης και μετα stop.To ειχα αναγκη γιατι κουραστηκα πολυ γιατι εργαζομαι και αντλω απο 2,5 μηνων που ηταν η μπεμπουλα...το γαλα μου θα ειναι επαρκες τωρα που μειωθηκαν οι θηλασμοί??

φιλια

aglaia
19-03-08, 23:56
και κατι ακόμη ειναι αναγκη να κανω χρηση του θηλαστρου?

το θήλαστρο είναι αναγκαίο όσο το μωρό θηλάζει αποκλειστικά.

όταν αρχίζουν οι στερεές τροφές, συνιστάται να δίνονται όλα τα γεύματα τις ώρες που η μαμά απουσιάζει για να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερες αντλήσεις.

Αν το μωρό τρώει ικανοποιητική ποσότητα στερεών τροφών και χορταίνει, οι αντλήσεις σταματούν! Οι περισσότερες μαμάδες σταματούν τις αντλήσεις μεταξύ 7ου και 10ου μήνα και συνεχίζουν απλά θηλάζοντας. :wink:

vivian ΜΕΤΑ
20-03-08, 00:28
Aγλαια,

Θα ηθελα να σε ρωτησω κατι ακομη.
Το πρωι πριν να παω στη δουλεια ξυπναω το μωρο στις 6 και τη αλλαζω και τη θηλαζω.Μετα κοιμαται η μπεμπούλα ευκολα παλι και ξυπνα παλι στις 11 με 1130 και τρωει φρουτοκρεμα (απο τη γιαγια της ).Ειναι λαθος που την ξυπναω και δεν αφηνω να τη ταισουν με το μπιμπερό?
Εμενα δεν με κουραζει,με ευχαριστει η αισθηση του θηλασμου και το δεσιμο που νιωθω με το παιδι μου.
Μηπως τη βασανιζω?

aglaia
20-03-08, 00:31
Aγλαια,

Θα ηθελα να σε ρωτησω κατι ακομη.
Το πρωι πριν να παω στη δουλεια ξυπναω το μωρο στις 6 και τη αλλαζω και τη θηλαζω.Μετα κοιμαται η μπεμπούλα ευκολα παλι και ξυπνα παλι στις 11 με 1130 και τρωει φρουτοκρεμα (απο τη γιαγια της ).Ειναι λαθος που την ξυπναω και δεν αφηνω να τη ταισουν με το μπιμπερό?
Εμενα δεν με κουραζει,με ευχαριστει η αισθηση του θηλασμου και το δεσιμο που νιωθω με το παιδι μου.
Μηπως τη βασανιζω?

Αν βασανιζόταν θα το αρνούνταν!

Καλά κάνεις για να φεύγεις αφού έχεις θηλάσει και το στήθος είναι πιο ελαφρύ! :wink:

vivian ΜΕΤΑ
20-03-08, 00:39
Διαβασα σε καποια αλλα θεματα περι θηλασμου σε σταση υπνου.Ν α ειναι η μητερα ξαπλωμενη.
Δεν ειναι επικινδυνο αυτο για τη χωνεψη του γαλακτος απο το μωρο?
Και εαν πεσουμε πανω στο μωρο?
Παλια στην Αγγλια ειχε ακουστει μια μαμα επνιξε το μωρο της...
Να το επιχειρησω οταν ειμαι κουρασμένη ?με ποιο τρόπο?
(Αγλαια τι λες?)
Σε ευχαριστω πολυ για τα παραπανω

annastasia
20-03-08, 11:16
Vivian...
εγώ θήλαζα ΜΟΝΟ ξαπλωμένη (εκτός αν ήμουνα έξω) μέρα ή νύχτα!
Δεν δυσκολεύεται το μωρό στη χώνεψη, σε βοηθάει πάαααρα πολύ όταν είσαι κουρασμένη και όταν δεν έχεις πια τα κουράγια να πάρεις το μωρό στα χέρια και να το θηλάσεις... τη νύχτα δε χρειάζεται να σηκώνεσαι κάν από το κρεβάτι σου για να το ταϊσεις και ΟΟΟΟΟΟΧΙ η πιθανότητα να το πλακώσεις είναι (για να μην πω μηδενική και φανώ υπερβολική) απειροελάχιστη! Το έχεις στο νου σου ενώ κοιμάσαι θες δε θες... (νοιώθεις και κατά διαστήματα να σου τραβάει το στήθος, οπότε λαγοκοιμάσαι). Εδώ ο άντρας μου που κάνει πολύ άτσαλο ύπνο και είχε συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς προσπάθεια όταν είχαμε τον μικρό ανάμεσά μας... :wink:
Προτείνω να το δοκιμάσεις... :D

erica
20-03-08, 11:39
Vivian,
καλά στα λέει η annastasia! Τι θα κάναμε όλες εμεις με τους μαραθώνιους νυχτερινού θηλασμού αν δεν είχαμ ετη δυνατότητα να θηλάζουμε ξαπλωτές! Όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλεται! :lol: :lol: :lol:

Marle
20-03-08, 21:43
xrysalis τι γιαούρτι δίνεις;
Σκέφτομαι κι εγώ να του ξεκινήσω (αφού μου δώσει κι ο γιατρός το o.k.) βιολογικό κατσικίσιο :roll:

xrysalis
20-03-08, 22:35
xrysalis τι γιαούρτι δίνεις;
Σκέφτομαι κι εγώ να του ξεκινήσω (αφού μου δώσει κι ο γιατρός το o.k.) βιολογικό κατσικίσιο :roll: σου στελνω πμ... να σου πω ονοματα :wink:

manina
21-03-08, 08:56
xrysalis δε στέλνεις και σε 'μενα?

Eliza
21-03-08, 10:25
Σημερα προσπαθησα να της δωσω για πρωτη φορα ρυζαλευρο βιολογικο ενισχυμενο με σιδηρο = φτιαγμενο σκετο με νερο! Μονο που δεν μ εφτυσε καταμουτρα! Εκλεισε το στομα της λες κ κραταγε το επτασφραγιστο μυστικο! - εδω που τα λεμε δεν εχει κ αδικο = Ειναι τελειως αγευστο

το ίδιο είχε κάνει και ο Κωστής :lol: :lol: :lol: άσε που μου είχε πει και κάτι σαν "αηδία" :lol:
και είναι το μόνο πράγμα που έχει αρνηθεί ποτέ να φάει :D

lika
21-03-08, 12:26
Λοιπον, το βιολογικο ρυζαλευρο που πηρα = αν ακολουθησεις τισ οδηγιες χρησης και προσθεσεις κ καποιο φρουτο της αρεσκειας σου βγαινει τελειο!!! με τον τροπο αυτο αποφευγεις καθε ειδους συσκευασμενη τροφη!!
Εχει δωσει κανεις αλευρι κεχρι η αλευρι κινοα ; #αν δεν κανω λαθος στην ονομασια# ,,,, εχω διαβασει διαφορα κ σκεφτομαι παραλληλα με την κρεμα ρυζαλευρο να της δινω κεχρι και κινοα.... ειναι σε μορφη σκονης βιολογικα κ μπορεις να προσθεσεις φρουτα για να τα κανεις πιο γευστικα

aglaia
21-03-08, 15:25
Διαβασα σε καποια αλλα θεματα περι θηλασμου σε σταση υπνου.Ν α ειναι η μητερα ξαπλωμενη.
Δεν ειναι επικινδυνο αυτο για τη χωνεψη του γαλακτος απο το μωρο?
Και εαν πεσουμε πανω στο μωρο?
Παλια στην Αγγλια ειχε ακουστει μια μαμα επνιξε το μωρο της...
Να το επιχειρησω οταν ειμαι κουρασμένη ?με ποιο τρόπο?
(Αγλαια τι λες?)


O κοινός ύπνος (στο ίδιο κρεβάτι) δεν επιτρέπεται όταν η μαμά παίρνει φάρμακα που επηρεάζουν την αντίληψή της (ψυχοφάρμακα ή φάρμακα που φέρνουν υπνηλία), όταν είναι καπνίστρια, όταν είναι μεθυσμένη, όταν παίρνει ναρκωτικά.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τον κοινό ύπνο για την διευκόλυνση του θηλασμού. :)

Η χώνεψη δεν επηρεάζεται. Έτσι κι αλλιώς το μητρικό γάλα θέλει περίπου μία ώρα για να χωνευτεί, όλη αυτή την ώρα δεν μπορείς να έχεις το μωρό όρθιο για να χωνέψει! Κι αν το τάιζες με ξένο γάλα τι θα έκανες; θα το κρατούσες 3 ώρες όρθιο για να χωνέψει;

katrin
21-03-08, 18:18
Λοιπόν, αγόρασα από μαγαζί με βιολογικά προϊόντα μια συσκευασία με κεχρί για μωρά και το ετοίμασα με σκέτο νερό.

Περιττό να πω πως εμένα δεν μου άρεσε καθόλου!

Το μωρό όμως έφαγε!!! Το νου της στο κεχρί που λένε :lol:

Δεύτερη μέρα σήμερα και έφαγε πιο πολύ από χθές. Σκέφτομαι μάλιστα να της το ανακατέψω με λίγο γάλα δικό μου, για πιο νόστιμο. Πάντως βλέπω να είμαστε σε καλό δρόμο :lol:

Pepi
26-03-08, 14:55
Εγώ πάλι έχω την εντύπωση πως η μπουμπου μου δεν πίνει αρκετό γάλα :( . Αν και τραβιέται μόνη της απο το στήθος, πίνει πάρα πολύ γρήγορα!! Ούτε 5' δεν κάθεται ή την παίρνει ο ύπνος κυρίως το βράδυ! Πώς μπορώ να ξέρω ότι πίνει αρκετό? Εν τω μεταξύ τη θηλάζω 3-4 φορές την ημέρα και τρώει φρουτόκρεμα - φαγητό (βραστά σουπίτσες κλπ)- κρέμα ή φαγητό το απογευμα
Νομίζω πως δεν πίνει αρκετό γάλα :(

angela_kgr
26-03-08, 16:02
σήμερα η παιδιατρος μας ανακοίνωσε οτι απο το 5ο μήνα θα αρχισουμε κρέμα το απογευμα που θα αντικαταστησει το ενα απογευματινο γευμα και μεσα στην αμεσως επομενη εβδομαδα φρουτοκρεμα η οποια θα αντικαταστησει το δευτερο πρωινο γευμα.Στην ερωτηση μου με τη φτιαχνουμε το ρυζαλευρο μου απαντησε με γαλα 2ης γενιας και επισης στην ερωτηση μου αν θα μειωθει ο θηλασμος μου ειπε πως αφου αντικαθηστουμε γευματα σιγα σιγα θα κοβεται το γαλα.
Προβληματιστηκα γιατι εγω δεν ηθελα να μειωθει το γαλα μου και σκεφτομουν οτι τωρα με το ρυζαλευρο το παιδι δε θα χρειαζεται ουτε τα100ml ξενο που επινε το βραδυ(πιο πολυ συνηθεια παρα αναγκη νομιζω) και θα συνεχισουμε μονο με το δικο μου.
Επίσης με το χειροκινητο θηλαστρο μου ειναι πολυ δυσκολο να βγαζω γαλα για τη κρεμα του μωρου και παραλληλα δεν μου φαινεται καλη ιδεα να αρχισω να του βαζω ξενο αφου τοσο καιρο το παλευουμε με το θηλασμο.
Νομιζω οτι τα εχω μπλεξει λιγο......μπορει καποιος να μου προτεινει ενα ενδεικτικο προγραμμα, δε θελω να σταματησει η μικρη να πινει το γαλα μου τοσο νωρις.....

manina
26-03-08, 16:13
θα βρείς πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις στην ενότητα Θηλασμός,όμως πολύ γενικά,μπορείς στον πέμπτο να δώσεις μόνο φρούτα,χωρίς ρυζάλευρο,ή εναλλακτικά να αγοράσεις βιολογικό ρυζάλευρο όχι εμπορίου,χωρίς ζάχαρη και ξένο γάλα,και να το δώσεις στο παιδί είτε με δικό σου γάλα είτε με φρούτα και νερό.

erica
26-03-08, 16:19
Συμφωνώ με τη manina.

Θα μπορούσες να ξεκινήσεις με φρούτα μόνο. Και εμείς έτσι ξεκινήσαμε. Όχι 5 μηνών αλλά 6 μηνών, βεβαια.

Επίσης, όταν το μωρό θηλάζει, οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το θηλασμό!

Θα δεις ότι και να μη θηλάσεις πριν, όταν δώσεις φρουτόκρεμα, μετά απο κανένα 5 λεπτο ή και αμέσως, αν προσφέρεις στήθος, θα φάει μιά χαρά. Το σωστό βέβαια είναι να κάνεις το ανάποδο. Πρώτα θηλασμός και μετά απο 5-10 λεπτά φρουτόκρεμα.

Βάλε το θέμα σου στην ενότητα θηλασμός να σε εμψυχώσουν όλες οι μαμάδες εκεί! :wink:

manina
26-03-08, 16:31
αλήθεια erica,είναι προτιμότερο πρώτα ο θηλασμός? και αν δε φάει καθόλου κρέμα? θα μου πείς,ας μη φάει... :roll:

bon-bon
26-03-08, 16:32
Pepi μου εμένα τρώει σε 5' απο τον 3ο! Αφου τραβιέται μόνη της έχω τη γνώμη οτι έχει χορτάσει!

οσο για το νυχτερινό θηλασμό... κάποτε η μέρα ήταν 24 ώρες... τώρα κοιμόμαστε απο τις 2100 και καμιά φορά στις 2000 και ξυπνάμε στις 0700-0800! Φυσικά το βράδυ ξυπνάει αρκετές φορές για να φάει , αλλά κανένα πρόβλημα ... εκεινη τρώει και εγώ κοιμάμαι! Οσο για τον μπαμπά μας έχει λίγο άγχος μη πέσει πάνω της, αλλά με αυτο το τρόπο κοιμόμαστε όλοι!!! :wink:

erica
26-03-08, 16:39
Θα φάει! Μην την δώσεις στο καπάκι...Περίμενε κανα 10λεπτο ή και παραπάνω (ανάλογα με το ποσο συχνά θηλαζει το μωρό σου).
Η Μάγια που θήλαζε ανα 2ωρο-3ωρο (στους 6μήνες τριωρο), θήλαζε και περίμενα κανένα τέταρτο μετά και της έδινα φρουτόκρεμα. Συνήθως την έτρωγε. Αν έβλεπα ότι δεν την ήθελε, την επόμενη μέρα την έδινα αργότερα....Υπήρξαν και φορές που τα έκανα αναποδα τα πράγματα και είδα ότι μετά τη φρουτόκρεμα, θήλαζε κατευθείαν κανονικότατα (αφού αναρωτιομουν που τα βάζει!).

Αν φοβάσαι για την παραγωγή σου πάντως , από προσωπική εμπειρία πάντα, θα σου έλεγα να θηλάζεις πρώτα και μετά να δίνεις κρέμα. :)

erica
26-03-08, 16:43
Εγώ πάλι έχω την εντύπωση πως η μπουμπου μου δεν πίνει αρκετό γάλα :( . Αν και τραβιέται μόνη της απο το στήθος, πίνει πάρα πολύ γρήγορα!! Ούτε 5' δεν κάθεται ή την παίρνει ο ύπνος κυρίως το βράδυ! Πώς μπορώ να ξέρω ότι πίνει αρκετό? Εν τω μεταξύ τη θηλάζω 3-4 φορές την ημέρα και τρώει φρουτόκρεμα - φαγητό (βραστά σουπίτσες κλπ)- κρέμα ή φαγητό το απογευμα
Νομίζω πως δεν πίνει αρκετό γάλα :(

Η κόρη μου, από νεογέννητο, δεν έχει κάτσει παραπάνω απο 10λεπτο στο στήθος! Όταν εδραιωθηκε ο θηλασμός, 5λεπτο και αν να μη σου πω....
Παίρνει βάρος για την ηλικία της? Εχεις βάλει τις μετρήσεις της στην καμπύλη του βιβλιαρίου σας? :)

angela_kgr
26-03-08, 16:49
Δε ξερω πως να το βαλω στο θεμα του θηλασμου? απλη αντιγραφη να κανω?

erica
26-03-08, 16:56
Ναι! :) Κάνε αντιγραφή και εκεί για να πάρεις περισσότερες απαντήσεις!

Αν θες βάλε και link την εδώ δημοσίευσή σου!

Ότι σε βολεύει! :wink:

nnm004
26-03-08, 17:14
σήμερα η παιδιατρος μας ανακοίνωσε οτι απο το 5ο μήνα θα αρχισουμε κρέμα το απογευμα που θα αντικαταστησει το ενα απογευματινο γευμα και μεσα στην αμεσως επομενη εβδομαδα φρουτοκρεμα η οποια θα αντικαταστησει το δευτερο πρωινο γευμα.Στην ερωτηση μου με τη φτιαχνουμε το ρυζαλευρο μου απαντησε με γαλα 2ης γενιας και επισης στην ερωτηση μου αν θα μειωθει ο θηλασμος μου ειπε πως αφου αντικαθηστουμε γευματα σιγα σιγα θα κοβεται το γαλα.
Προβληματιστηκα γιατι εγω δεν ηθελα να μειωθει το γαλα μου και σκεφτομουν οτι τωρα με το ρυζαλευρο το παιδι δε θα χρειαζεται ουτε τα100ml ξενο που επινε το βραδυ(πιο πολυ συνηθεια παρα αναγκη νομιζω) και θα συνεχισουμε μονο με το δικο μου.
Επίσης με το χειροκινητο θηλαστρο μου ειναι πολυ δυσκολο να βγαζω γαλα για τη κρεμα του μωρου και παραλληλα δεν μου φαινεται καλη ιδεα να αρχισω να του βαζω ξενο αφου τοσο καιρο το παλευουμε με το θηλασμο.
Νομιζω οτι τα εχω μπλεξει λιγο......μπορει καποιος να μου προτεινει ενα ενδεικτικο προγραμμα, δε θελω να σταματησει η μικρη να πινει το γαλα μου τοσο νωρις.....

Βασικα το ρυζαλευρο δεν απαιτει να το αναμυγνυεις με γαλα , αμα αγορασεις καποιο ετοιμο σε σκονη δηλαδη διαλυεται με νερακι του Θεου βρασμενο . Επειτα δεν νομιζω οτι κοβεται το γαλα , γιατι ξερω μαμαδες οπου τα παιδια τους ειναι 26 μηνων τρωει κανονικα και ακομα εχει γαλα και θηλαζει 2 φορες τη μερα . Εννοειτε οτι δεν θα σταματησεις να θηλαζεις , βαζε το παιδακι σου ποιο συχνα στο στηθος απο οσο σου ειπε η παιδιατρος , γιατι απο οτι διαβαζω σου ειπε προγραμμα για μωρο οπου περνει ετοιμο γαλα οχι για μωρο που θηλαζει . Μηπως μπερεδευτικε καπου . Δεν γνωριζω πολλα για το θηλασμο αλλα απο φιλες που θηλαζουνε ακουω και μαθαινω οτι βαζουνε το μωρο τους στο στηθος οποτε το ζητησει ακομα και με την ενταξη τον στερεων τροφων.

angela_kgr
26-03-08, 17:15
ευχαριστω πολυ πολυ :D :D

angela_kgr
26-03-08, 17:18
σήμερα η παιδιατρος μας ανακοίνωσε οτι απο το 5ο μήνα θα αρχισουμε κρέμα το απογευμα που θα αντικαταστησει το ενα απογευματινο γευμα και μεσα στην αμεσως επομενη εβδομαδα φρουτοκρεμα η οποια θα αντικαταστησει το δευτερο πρωινο γευμα.Στην ερωτηση μου με τη φτιαχνουμε το ρυζαλευρο μου απαντησε με γαλα 2ης γενιας και επισης στην ερωτηση μου αν θα μειωθει ο θηλασμος μου ειπε πως αφου αντικαθηστουμε γευματα σιγα σιγα θα κοβεται το γαλα.
Προβληματιστηκα γιατι εγω δεν ηθελα να μειωθει το γαλα μου και σκεφτομουν οτι τωρα με το ρυζαλευρο το παιδι δε θα χρειαζεται ουτε τα100ml ξενο που επινε το βραδυ(πιο πολυ συνηθεια παρα αναγκη νομιζω) και θα συνεχισουμε μονο με το δικο μου.
Επίσης με το χειροκινητο θηλαστρο μου ειναι πολυ δυσκολο να βγαζω γαλα για τη κρεμα του μωρου και παραλληλα δεν μου φαινεται καλη ιδεα να αρχισω να του βαζω ξενο αφου τοσο καιρο το παλευουμε με το θηλασμο.
Για κρεμα χωρις ζαχαρη και γλουτενη μου προτεινε τη Novalac, τη γνωριζετε?

Νομιζω οτι τα εχω μπλεξει λιγο......μπορει καποιος να μου προτεινει ενα ενδεικτικο προγραμμα, δε θελω να σταματησει η μικρη να πινει το γαλα μου τοσο νωρις.....και ουτε να περιορισω το θηλασμο τωρα που τα παμε τοσο καλα.....
(ειχα γραψει το παραπανω θεμα στο topic για τα θεματα διατροφης
http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=4147&start=0&pos)

angela_kgr
26-03-08, 17:21
grafistria σχετικα με το θεμα του νερου, μου ειπε να της δινω μετα τη κρεμα αν θελει και στην ερωτηση μου αν χρειαζεται να το βραζω μου ειπε οχι μονο τις δυο τρεις πρωτες φορες ,μετα καθολου βρασιμο γιατι δε χρειαζεται και επισης γιατι ειναι τελειως ανοστο... ισχυει κατι τετοιο?

nnm004
26-03-08, 17:30
grafistria σχετικα με το θεμα του νερου, μου ειπε να της δινω μετα τη κρεμα αν θελει και στην ερωτηση μου αν χρειαζεται να το βραζω μου ειπε οχι μονο τις δυο τρεις πρωτες φορες ,μετα καθολου βρασιμο γιατι δε χρειαζεται και επισης γιατι ειναι τελειως ανοστο... ισχυει κατι τετοιο?

Βασικα την κρεμα σκονη να την φτιαχνεις με νερακι βρασμενο γραφει πανω στις συσκευασιες τι ποσοτητες αναλογουνε και οχι με γαλα 2ης βρεφικης ηλικιας οπως σου ειπε η παιδιατρος . Το νερο καλυτερο να το βραζεις για ενα διαστημα .Μεχρι περιπου τον 8ο-9ο μηνα . Ειναι οντως πιο ανοστο αβραστο .

dooo
26-03-08, 18:10
μια απορία την έχω: αν το παιδί πάει καλά από βάρος και αναπτύσσεται κανονικά, δεν περιμένεις να κλείσετε τους 6 μήνες μέχρι να εισάγεις στερεές τροφές???

και μια γενικότερη ερώτηση προς την Αγλαϊα: πώς αντικρούουμε παιδιάτρους σε αυτό το θέμα?

ilonka19
26-03-08, 18:52
Οι περισσότεροι παιδίατροι προτείνουν να εισάγουν οι γονείς το ρυζάλευρο στον 4 ή 5 μήνα (όπως και η δική μου παιδίατρος). Επειδή ήξερα ότι καλό ειναι να αρχίσει η εισαγωγή των στέρεων τροφών μετά τον 6 μήνα, απλά δεν ακολούθησα της συμβουλές της πάνω στο θέμα. Δεν ασχολήθηκα με το να αντικρουσω τις απόψεις της. Πιστεύω οτι οι γιατροί λειτουργουν συμβουλευτικά και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε όλες τις οδηγίες τους.

aglaia
26-03-08, 20:37
και μια γενικότερη ερώτηση προς την Αγλαϊα: πώς αντικρούουμε παιδιάτρους σε αυτό το θέμα?

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συζητάμε μαζί τους, να τους αντικρούουμε ή ακόμη και να τους ενημερώνουμε... Αν επιμένει του λέμε απλά ότι το παιδί αρνείται να φάει. Τι θα κάνει; Θα έρθει να το ταΐσει με το ζόρι;

Αν θέλετε σώνει και καλά να τους αντικρούσετε τους χαρίζετε αυτό που δεν γράφει τίποτα για μείωση γευμάτων θηλασμού αλλά μόνο για προσθήκη στερεών τροφών πλούσιων σε σίδηρο.

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/reprint/pediatrics;115/2/496.pdf

aglaia
26-03-08, 21:21
σήμερα η παιδιατρος μας ανακοίνωσε οτι απο το 5ο μήνα θα αρχισουμε κρέμα το απογευμα που θα αντικαταστησει το ενα απογευματινο γευμα και μεσα στην αμεσως επομενη εβδομαδα φρουτοκρεμα η οποια θα αντικαταστησει το δευτερο πρωινο γευμα.

Τα έχω γράψει πάρα πολλές φορές... :?

Η αντικατάσταση των γευμάτων που προτείνει δείχνει ότι δεν έχει ιδέα από παιδιά που θηλάζουν. Σου προτείνει αυτά που προτείνει σε μωρά που δεν θηλάζουν.

Είναι απαράδεκτο που προτείνει εισαγωγή στερεών τροφών τόσο νωρίς.

Είναι απαράδεκτο που προτείνει αντικατάσταση γευμάτων.

Είναι απαράδεκτο που προτείνει κρέμες με γάλα αγελάδος.

Αυτές είναι οι οδηγίες που θα έπρεπε η παιδίατρός σου να γνωρίζει:

Pediatricians and parents should be aware that exclusive breastfeeding is sufficient to support optimal growth and development for approximately the first 6 months of life and provides continuing protection against diarrhea and respiratory tract infection.30,34,128,178–184 Breastfeeding should be continued for at least the first year of life and beyond for as long as mutually desired by mother and child.185

Complementary foods rich in iron should be introduced gradually beginning around 6 months of age.186–187 Preterm and low birth weight infants and infants with hematologic disorders or infants who had inadequate iron stores at birth generally require iron supplementation before 6 months of age.148,188–192 Iron may be administered while continuing exclusive breastfeeding.

Unique needs or feeding behaviors of individual infants may indicate a need for introduction of complementary foods as early as 4 months of age, whereas other infants may not be ready to accept other foods until approximately 8 months of age.193

Introduction of complementary feedings before 6 months of age generally does not increase total caloric intake or rate of growth and only substitutes foods that lack the protective components of human milk.194Στην ερωτηση μου με τη φτιαχνουμε το ρυζαλευρο μου απαντησε με γαλα 2ης γενιας

Το γιατρό τον επιλέγουμε και τον πληρώνουμε για τις υπηρεσίες του και όχι για να υπονομεύει το θηλασμό. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι άγνοια, είναι απλά υπονόμευση, είναι αντιεπιστημονικό και ανήθικο.

και επισης στην ερωτηση μου αν θα μειωθει ο θηλασμος μου ειπε πως αφου αντικαθηστουμε γευματα σιγα σιγα θα κοβεται το γαλα.

Σου το είπε. Τουλάχιστον είναι ξεκάθαρη.

Προβληματιστηκα γιατι εγω δεν ηθελα να μειωθει το γαλα μου

Υπάρχουν και άλλοι γιατροί...

Η συγκεκριμένη δεν σέβεται καν την επιθυμία σου να θηλάσει το μωρό.


και σκεφτομουν οτι τωρα με το ρυζαλευρο το παιδι δε θα χρειαζεται ουτε τα100ml ξενο που επινε το βραδυ(πιο πολυ συνηθεια παρα αναγκη νομιζω) και θα συνεχισουμε μονο με το δικο μου.

η παιδίατρος που πληρώνεις έχει άλλη άποψη. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υποστηρίζουμε και να συντηρούμε γιατρούς που μας υπονομεύουν...


Επίσης με το χειροκινητο θηλαστρο μου ειναι πολυ δυσκολο να βγαζω γαλα για τη κρεμα του μωρου και παραλληλα δεν μου φαινεται καλη ιδεα να αρχισω να του βαζω ξενο αφου τοσο καιρο το παλευουμε με το θηλασμο.

Να μην βγάλεις καθόλου γάλα και να μη δώσεις αυτά τα σκευάσματα...


Για κρεμα χωρις ζαχαρη και γλουτενη μου προτεινε τη Novalac, τη γνωριζετε?

Γνωρίζουμε ότι δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα σχετικό με την αναγκαιότητα αυτών των τροφών...

Νομιζω οτι τα εχω μπλεξει λιγο......

Η γιατρός τα έμπλεξε. Εσύ μια χαρά είσαι!

μπορει καποιος να μου προτεινει ενα ενδεικτικο προγραμμα, δε θελω να σταματησει η μικρη να πινει το γαλα μου τοσο νωρις.....και ουτε να περιορισω το θηλασμο τωρα που τα παμε τοσο καλα.....

η γιατρός σου όμως θέλει σώνει και καλά να βάλει αγελαδινό γάλα στη διατροφή του παιδιού...

Απλά περιμένεις και εισάγεις μετά τον 6ο τα φρούτα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάτι άλλο.

bon-bon
26-03-08, 23:31
Το γιατρό τον επιλέγουμε και τον πληρώνουμε για τις υπηρεσίες του και όχι για να υπονομεύει το θηλασμό

Ο άντρας μου λεει οτι ο γιατρός είναι υπάλληλος μας, τα ωραία μας λεφτάκια παίρνει για να κάνει σωστά τη δουλειά του . Αν δεν μας αρέσει τον απολύουμε!!! :wink:

aglaia
26-03-08, 23:37
Ο άντρας μου λεει οτι ο γιατρός είναι υπάλληλος μας, τα ωραία μας λεφτάκια παίρνει για να κάνει σωστά τη δουλειά του . Αν δεν μας αρέσει τον απολύουμε!!! :wink:

Ακριβώς! :)

angela_kgr
27-03-08, 11:04
αυτο που σκεφτομαι ειναι να συνεχισω οπως προχωραμε τωρα και με πολυ αργους ρυθμους να ξεκινησουμε ρυζαλευρο και φρουτοκρεμες χωρις ομως να αντικαταστησουμε τους θηλασμους ισα ισα για δοκιμη και για να τησ κοψω τη συνηθεια να πινει το απογευμα 100 ml ξενο
και επισης να προσπαθησω να βγαζω το δικο μου γαλα αλλιως να της το δινω με νερακι ή χυμο φρουτων,
ουτε με εμενα μου αρεσει η σταση της γιατρου μου στο θεμα του θηλασμου αλλα θα περιμενω να δω την αντιδραση της οταν θα ερθει τον επομενο μηνα και θα δει οτι δεν εχουμε ακολουθησει τις οδηγιες της και θα δω πως θα μας συμπεριφερθει.Με στεναχωρει που ειδε το ανγχος μου για το θεμα της μειωσης του γαλατος μου και δεν εδειξε κανενα ενδιαφερον αλλα απο την αλλη θεωρω πως δεν την χρειαζομαι πια και πως αφου αντεξα ως τωρα θα συνεχισω.
σας ευχαριστω παρα πολυ πολυ για ολα και κυριως για τη ψυχολογικη στηριξη :D :D :D

erica
27-03-08, 11:40
ουτε με εμενα μου αρεσει η σταση της γιατρου μου στο θεμα του θηλασμου αλλα θα περιμενω να δω την αντιδραση της οταν θα ερθει τον επομενο μηνα και θα δει οτι δεν εχουμε ακολουθησει τις οδηγιες της και θα δω πως θα μας συμπεριφερθει.

Και αυτό που προτείθεσαι να κάνεις πολύ είναι κατά τη γνώμη μου! :) Να περιμένεις τα χειρότερα για αντίδραση, αλλά να μην πτοηθείς καθόλου (απο τοένα να μπαίνει και απο το άλλο να βγαίνει).

Πες της αυτό που σου προτείνει η Αγλαία "εγώ έδωσα αλλά το μωρό δεν το έτρωγε....." για να σε αφήσει ήσυχη!

Καλη συνέχεια! :D :wink:

Pepi
27-03-08, 12:27
Εγώ πάλι έχω την εντύπωση πως η μπουμπου μου δεν πίνει αρκετό γάλα :( . Αν και τραβιέται μόνη της απο το στήθος, πίνει πάρα πολύ γρήγορα!! Ούτε 5' δεν κάθεται ή την παίρνει ο ύπνος κυρίως το βράδυ! Πώς μπορώ να ξέρω ότι πίνει αρκετό? Εν τω μεταξύ τη θηλάζω 3-4 φορές την ημέρα και τρώει φρουτόκρεμα - φαγητό (βραστά σουπίτσες κλπ)- κρέμα ή φαγητό το απογευμα
Νομίζω πως δεν πίνει αρκετό γάλα :(

Η κόρη μου, από νεογέννητο, δεν έχει κάτσει παραπάνω απο 10λεπτο στο στήθος! Όταν εδραιωθηκε ο θηλασμός, 5λεπτο και αν να μη σου πω....
Παίρνει βάρος για την ηλικία της? Εχεις βάλει τις μετρήσεις της στην καμπύλη του βιβλιαρίου σας? :)

Erica μου, ναι, παίρνει βάρος. Τον τελευταίο μήνα πήρε 600γρ. Αλλά τρώει όμως. Είναι 3-4 βράδυα τώρα που ξυπνάει της βάζω πιπίλα και ξανακοιμάται αμέσως. ΠΟλλές φορές την έχω πάρει αγκαλιά για να πιει αλλά το μόνο που κάνει είναι να πιπιλάει και να κοιμάται :D . Μάλλον είναι χορτάτη. Υπάρχει περίπτωση να βαριεται να φάει?? Μου κάνει και κάτι γκρινίτσες του στιλ ρουφαω ρουφάω αλλά τίποτα!! :lol: :lol: (μέχρι να κατέβει το γάλα)
Απλώς ανησυχώ γιατί λείπω πολλές ώρες απο το σπιτι και μονο όταν είμαι εκει τη βάζω συνέχεια στο στήθος.

erica
27-03-08, 13:06
Αν παίρνει βάρος, και είναι γενικά κεφάτη, δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Το ότι γκρινιάζει λίγο μέχρι να κατέβει το γάλα, είναι αναμενόμενο....και εμένα το έκανε και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κάποτε ήταν το βασικό μου πρόβλημα πριν το βραδυνο ύπνο...γινόταν πάλη μεχρι να κατέβει!!!!
Είναι φυσιολογικό...προσπάθησε να αλλαζεις στήθος να την απασχολείς με κανένα κολιέ, να της τραγουδάς. κάτι για να αποσπάσεις την προσοχή της μέχρι να κατέβει το γάλα. Απο τη στιγμή που τη βάζεις πολύ συχνά στο στήθος, δεν θα έχεις πρόβλημα. Και το βράδυ, μην αποφεύγεις να της δώσεις στήθος γιατί μπορεί να μην πεινάει: ας την να διαλέξει αυτή, προσφέροντας πρώτα στήθος και μετά αν κρινεις οτι πρέπει πιπίλα! :wink:

Pepi
27-03-08, 14:35
Αν παίρνει βάρος, και είναι γενικά κεφάτη, δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Το ότι γκρινιάζει λίγο μέχρι να κατέβει το γάλα, είναι αναμενόμενο....και εμένα το έκανε και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κάποτε ήταν το βασικό μου πρόβλημα πριν το βραδυνο ύπνο...γινόταν πάλη μεχρι να κατέβει!!!!
Είναι φυσιολογικό...προσπάθησε να αλλαζεις στήθος να την απασχολείς με κανένα κολιέ, να της τραγουδάς. κάτι για να αποσπάσεις την προσοχή της μέχρι να κατέβει το γάλα. Απο τη στιγμή που τη βάζεις πολύ συχνά στο στήθος, δεν θα έχεις πρόβλημα. Και το βράδυ, μην αποφεύγεις να της δώσεις στήθος γιατί μπορεί να μην πεινάει: ας την να διαλέξει αυτή, προσφέροντας πρώτα στήθος και μετά αν κρινεις οτι πρέπει πιπίλα! :wink:

Το βράδυ δεν αποφευγω να της δώσω στήθος, απλά όταν θέλει να πιπιλήσει με το που βάλω τη πιπίλα γυρνάει πλευρό και κοιμάται, αμέσως. Ενώ άλλες φορές που την έχω σηκώσει για να τη βάλω στο στήθος αρχίζει να γκρινιάζει και κλαίει, γι'αυτό και της δίνω πρώτα πιπίλα και μετά αν δώ ότι συνεχίζει να γκρινιάζει της δίνω στήθος. Απλά μου κάνει εντύπωση που πίνει τόσο γρήγορα (και την παίρνει ο ύπνος) και επειδή ξυπνάει, 3-4 μέρες τώρα, πολλές φορές τη νύχτα, πράγμα που δεν το έκανε, φοβήθηκα μήπως και δεν χόρταινε :)

bizoudaki
27-03-08, 21:17
Εγω εχω αγχωθει απο τωρα για τις στερεες τροφες :?

Αν θηλαζει πρωτα το μωρακι μετα θα εχει ορεξη και για τις κρεμες ?

ή αντιστροφα αν τρωει τις κρεμες και μετα δεν θελει να θηλασει πως θα διατηρηθει η γαλουχια ?

dooo
28-03-08, 09:05
bizoudaki, έκατσα και κατέβασα ό,τι είχε σχέση με breastfeeding και complementary feeding (συμπληρωματικές τροφές) από τη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας :
http://www.who.int/child_adolescent_health/documents/infant_feeding/en/index.html

θα αρχίσω από εκεί το διάβασμα σιγά σιγά, να προετοιμάζομαι:)

bizoudaki
28-03-08, 09:42
dooo καλημερα

Ειναι 32 mb, θα τα διαβασεις ολα ? :P :P

angela_kgr
28-03-08, 17:28
και εμενα αυτα που λεει το bizoudaki με προβληματιζουν.....

mariakeh
28-03-08, 21:55
Εμείς ξεκινήσαμε τροφές στους 5μιση μήνες
πρόγραμμα 2 εβδομάδων περίπου
08:00 γάλα
11:00 φρουτόκρεμα
14:00 χορτόκρεμα
18:00 ρύζι βανίλια (nestle)
22:00 γάλα
την 1η μέρα 2κ.γλ. για κάθε γεύμα από τις κρέμες +γάλα
την 2η μέρα 4κ.γλ. για κάθε γεύμα από τις κρέμες +γάλα
την 3η μέρα 6κ.γλ. για κάθε γεύμα από τις κρέμες +γάλα
την 4η μέρα 8κ.γλ. για κάθε γεύμα από τις κρέμες +γάλα
την 5η μέρα 10κ.γλ. για κάθε γεύμα από τις κρέμες +γάλα
την 6η μέρα 12κ.γλ. για κάθε γεύμα από τις κρέμες +γάλα
την 7η μέρα 14κ.γλ. για κάθε γεύμα από τις κρέμες +γάλα
και ούτω καθεξής μέχρι να φτάσουμε να τρώμε 1 μπολ και να μην πίνουμε καθόλου γάλα εκτός από το πρωί και το βράδυ.
κοτόπουλο τη 10 μέρα
μοσχαράκι τη 14 μέρα
και για τις υπόλοιπες μέρες εναλλάξ ανά 2 μέρες μια κοτόπουλο μια μοσχάρι.
την 20 μέρα + ζυμαρικό.
Και αφού μου έδωσε αυτές της συμβουλές μετά μου λέει (αφού θηλάζεις όμως να βάζεις και το παιδί στο στήθος που και που)
Αυτό που έκανα εγώ:
Θηλάζω το παιδί συνέχεια και είπα στην πεθερά μου να δίνει λίγο ριζάλευρο μέσα στο γάλα μου το μεσημέρι. Της τροφές θα της αντιμετωπίσουμε αργότερα.

aglaia
28-03-08, 22:11
18:00 ρύζι βανίλια (nestle)
.

Είναι κρίμα να δίνουμε κρέμες με αγελαδινό γάλα σε ένα μωρό που θηλάζει...

Όταν το μωρό μου μεγάλωνε (ακόμη δεν ήξερα τι θα πει η παιδίατρός μου) για να την προλάβω της είπα: από το κατώφλι μου δεν πρόκειται να περάσει καμία εταιρεία, ούτε σε γάλα ούτε σε κρέμες!
Χαμογέλασε και μου είπε: Καλά!!! :)


Ειδικά για τη νεστλέ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nestl%C3%A9_boycott

http://www.babymilkaction.org/pages/boycott.html

felinidoc
28-03-08, 22:11
Εγω εχω αγχωθει απο τωρα για τις στερεες τροφες :?

Αν θηλαζει πρωτα το μωρακι μετα θα εχει ορεξη και για τις κρεμες ?

ή αντιστροφα αν τρωει τις κρεμες και μετα δεν θελει να θηλασει πως θα διατηρηθει η γαλουχια ?

Κορίτσια μην αγχώνεστε :D

Το μωρό θα σας δείξει τον δρόμο... εσείς απλά θα το ακολουθήσετε :P

και πηγαίντε και στο http://kellymom.com/nutrition/solids/index.html

εγώ από εκεί μορφώθηκα.... :wink:

angela_kgr
29-03-08, 22:08
mariakeh και εμενα η παιδιατρος κατι παρομοιο απο οτι καταλαβα μου προτεινει αλλα το θεμα μου ειναι οτι εγω δε θελω να κοψω τους θηλασμους μεσα στην ημερα και επισης δε θελω να αναγκαστω να τις δινω ξενο γαλα με κρεμες εφοσον σε γαλα μπορει να καλυπτει ολες τις αναγκες απο το δικο μου.
αυτο που σκεφτομαι σα προγραμμα ειναι να τη βαζω στο στηθος οπως την εβαζα και σαν δευτερο γευμα να τις δινω τη φρουτοκρεμα της και το απογευμα αφου εχει θηλασει να τις δινω το ρυζαλευρο της αραιωμενο ή με νερο ή με χυμο φρουτων ,μεχρι να αυξησει μονη της τις ποσοτητες γευματων που κανει να πινει λιγοτερο γαλα ή να μη χρειαζεται τουσς ενδιαμεσους θηλασμους.
Ειναι πολυ νωρις ακομα για να μειωσω τους θηλασμους απο 6-8 που κανουμε τωρα σε 3-5 την ημερα(συμφωνα με το προγραμμα της παιδιατρου).... τα παμε τοσο καλα τωρα :D :D :D ....

bizoudaki
30-03-08, 18:57
felini thanks :D

dooo
31-03-08, 09:31
dooo καλημερα

Ειναι 32 mb, θα τα διαβασεις ολα ? :P :P

τα εκτύπωσα πρωί πρωί στη δουλειά (μη με πάρουν χαμπάρι) και τα έχω στο κομοδίνο για bedtime reading :lol: :lol: :lol: :lol:

bizoudaki
31-03-08, 10:06
dooo διαβασε και αυτο που δινει η felini, κατατοπιστικοτατο :)

anniw
04-04-08, 08:41
Τελευταία ακούω από πολλές μαμάδες (όχι βέβαια από μέλη του φόρουμ, η αλήθεια είναι) ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για καιρό επηρεάζει αρκετά τη σχέση του με το φαγητό. Δηλαδή τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν ιδιοτροπίες, γίνονται δύσκολα, αργούν να προσαρμοστούν δεν τρώνε κλπ....Λέω βλακείες μάλλον; Για πείτε ρε κορίτσια....

Maya
04-04-08, 10:26
Δεν ξέρω τί εννοείς 'πολύ καιρό'. Εμείς θηλάσαμε έξι μήνες. αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι έχει αναπτύξει ένα καλό έλεγχο στο φαγητό. Δηλαδή τρώει τα πάντα, μόνο όσο θέλει. Όταν 'κλείσει το στόμα' ό,τι και να γίνει δεν βάζει μπουκιά (φαντάσου στεναχώρια οι γιαγιάδες που τρέχουν από πίσω με το κουτάλι :lol: ). Τρώει αποκλειστικά όσο χρειάζεται και εμείς τον αφήνουμε να ... αυτορυθμίζεται. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στον θηλασμό, σε κληρονομικότητα πάντως δεν οφείλεται :oops: !

Eliza
04-04-08, 11:11
Κι εμείς 6 μήνες θηλάσαμε και ο Κωστής είναι ο μεγαλύτερος καλοφαγας :D :D Τρώει τα πάντα και με μεγάλο κέφι :lol: -Μόνο ρυζάλευρο δεν έχει δεχτεί να φάει μέχρι τώρα...όλα τα υπόλοιπα ...μιαμ μιαμ μιαμ...τα χλαπακιάζει!!
Από τα διάφορα που έχω διαβάσει θυμάμαι ότι για τα μωρά που θηλάζουν, είναι πολύ πιο δεκτικά στις διαφορετικές γεύσεις απ' ότι έκεινα που πίνουν σκόνη, αφού το μητρικό γάλα δεν έχει μια γεύση αλλά αλλάζει ανάλογα με το τι τρωει η μαμά :D Λογικό δεν ακούγεται;

myrto
04-04-08, 11:32
Δεν νομίζω...εμένα η Λήδα έιναι 9 μηνών και τρώει σχεδόν τα πάντα...είναι πολύ ανοικτή σε νέες γεύσεις! :D
Αυτό που μπορεί να συμβεί στα μωρά που θηλάζουν είναι να αργήσουν στην εισαγωγή των στερεών τροφών. Αυτό είναι φυσιολογικό...δεν ξέρω αν αυτό εννοούν οι μαμάδες που λες ιδιοτροπία...

anniw
04-04-08, 12:14
Ασυζητητί προτιμώ την υγιή σχέση με το φαγητό και μάλλον θέλω να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών που θα είχαν την ίδια συμπεριφορά, είτε θηλάζαν, είτε όχι.

myrto
05-04-08, 22:04
Γειά σας κορίτσια! Χρειάζομαι τη συμβουλή σας....Δίνω το απόγευμα στην κόρη μου (είναι 9 μηνών), κρέμα δημητριακών ή μούσλι που φτιάχνω με δικό μου γάλα που αντλώ. Το πρόβλημα είναι ότι θέλω να σταματήσω τις αντλήσεις, δεν θέλω να τις δώσω τις κλασσικές κρέμες που περιέχουν αγελαδινό γάλα και δεν τρώει με τίποτα το γιαούρτι.Καμιά ιδέα;;;;;Τι άλλο θα μπορούσα να της δίνω;;;

(το βάζω εδώ το θέμα γιατί συνήθως οι μαμάδες που θηλάζουν ψάχνουν εναλλακτικές στις κρέμες με αγελαδινό γάλα....)

xanp
05-04-08, 22:08
Ίσως να έφτιαχνες τραχανά ξινό με νερό μόνο και λίγο λαδάκι ή θα προτείνω και κάτι που δεν ξέρω κατά πόσο θέλεις να το δώσεις αλλά είναι θρεπτικό και υγιεινό. Μπορείς να πάρεις καλαμποκάλευρο και να το κάνεις κρέμα μόνη σου. Βράζεις νερό με λίγο λαδάκι ελάχιστο όμως και βάζεις και λίγο καλαμποκάλευρο.Μόλις πήξει είναι έτοιμο.Εύκολο και απλό στα μέρη μας το λένε "κουρκούτι".

myrto
06-04-08, 20:41
Ευχαριστώ Xanp!

korina_80
06-04-08, 22:21
Θα ήθελα παρακαλώ πολύ,να μάθω πως μπορώ να καταλάβω αν το γάλα μου είναι αρκετό για να χορταίνει το παίδι μου.Ενώ μέχρι τον 5ο μήνα θήλαζα αποκλειστικά την κορούλα μου,ύστερα από σύσταση της παιδιάτρου,μπήκαν στην ζωή μας οι στερεές τροφές.οπότε και ο θηλασμός μειωνόταν σταδιακά.
Σήμερα η μπέμπα μου είναι 8 μηνών και έχω καταλήξει να τη θηλάζω μόνο δυο φορές,πρωί-βράδυ,πάντα σύμφωνα με τις εντολές της παιδιάτρου.Όμως ανησυσηχώ μήπως το γάλα δεν επαρκεί.Πάντως όταν πιέζω το στήθος βγάζει γάλα και η μικρή μετα δεν δείχνει πεινασμένη και γενικά κοιμαται πολύ καλα,οπότε θεωρούσα οτι δεν τιθεται θεμα να μην χορταίνει.Μεχρι που σήμερα το πρωί,ετσι για δοκιμή μετά το δικο μου γάλα,της έδωσα και 100ml σκόνη.Και το ήπιε ολο μονορούφι,προς μεγάλη μου έκπληξη.Μπορεί αυτό να είναι ένδειξη οτι το παιδί δεν χορταίνει?Πως θα είμαι σίγουρη πως το γάλα μου είναι αρκετό και πως θα καταλάβω αν τυχόν δεν έχω γάλα ή η ποσότητα του έχει μειωθεί τόσο δραματίκα ώστε να μην είναι αρκετή για να χορτάσει η μικρή? Πάντως το μωρό παίρνει κανονικά βάρος όμως είναι στη μέση και οι στερεές τροφές που μου προκαλούν ανασφάλεια.
Η απάντηση σας μου είναι πολύτιμη γιατί ως τώρα οι συμβουλές των γιατρών μάλλον έθεταν σε κίνδυνο το θηλασμό παρά τον οφελούσαν και εγώ σιγουρα θέλω να συνεχίσω να θηλάζω.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

aglaia
06-04-08, 23:03
κορίνα, να σου ζήσει!

Το γάλα σου μάλλον έχει μειωθεί αρκετά γιατί ο παιδίατρός σου λανθασμένα σε συμβούλεψε να μειώσεις τόσο δραματικά τους θηλασμούς. Ευτυχώς αυτό δεν είναι μονόδρομος. Να βάζεις το μωράκι σου να θηλάζει όσο πιο συχνά γίνεται, ανάμεσα στα γεύματα είναι πολύ καλή ώρα. Έτσι το μωρό θα παίρνει όσο γάλα χρειάζεται και το γάλα σου θα είναι πάντα αρκετό όλο το 24ωρο. :wink:

xrysalis
06-04-08, 23:28
Κορίνα, αφού ακολουθήσεις τις συμβουλές της Αγλαϊας...
δες κι εδω σχετικά... http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?p=129192#129192

καλή συνέχεια!

evi-c
07-04-08, 09:52
Δίνω το απόγευμα στην κόρη μου (είναι 9 μηνών), κρέμα δημητριακών ή μούσλι που φτιάχνω με δικό μου γάλα που αντλώ.

μπορεις αυτες τις κρεμες να τις φτιαχνεις μονο με νεράκι. κι εγω ετσι της τις δινω και ξετρελλαινεται

Marle
07-04-08, 14:45
Δίνω το απόγευμα στην κόρη μου (είναι 9 μηνών), κρέμα δημητριακών ή μούσλι που φτιάχνω με δικό μου γάλα που αντλώ.

μπορεις αυτες τις κρεμες να τις φτιαχνεις μονο με νεράκι. κι εγω ετσι της τις δινω και ξετρελλαινεται

κι εγώ έτσι τις δίνω, βρασμένες με νερό, και το τρώει μια χαρά! :wink:

myrto
07-04-08, 14:50
Marle,το δοκιμασα αλλά δεν της αρεσε! (φυσικά αφού έχει συνηθίσει με το γάλα που είναι πιο γλυκό!)...τελοσπάντων μου φαίνεται ότι θα συνεχίσω με τις αντλήσεις...

aglaia
07-04-08, 14:59
Γειά σας κορίτσια! Χρειάζομαι τη συμβουλή σας....Δίνω το απόγευμα στην κόρη μου (είναι 9 μηνών), κρέμα δημητριακών ή μούσλι που φτιάχνω με δικό μου γάλα που αντλώ. Το πρόβλημα είναι ότι θέλω να σταματήσω τις αντλήσεις, δεν θέλω να τις δώσω τις κλασσικές κρέμες που περιέχουν αγελαδινό γάλα και δεν τρώει με τίποτα το γιαούρτι.Καμιά ιδέα;;;;;Τι άλλο θα μπορούσα να της δίνω;;;

(το βάζω εδώ το θέμα γιατί συνήθως οι μαμάδες που θηλάζουν ψάχνουν εναλλακτικές στις κρέμες με αγελαδινό γάλα....)

Να της δίνεις από τις τροφές που τρώει. Γενικά δεν αντλούμε για ένα τόσο μεγάλο παιδί και ειδικά για τις κρέμες δεν αντλούμε ποτέ. Στις κρέμες βάζουμε μητρικό γάλα μόνο όταν περισσεύει και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε.

Επιπλέον γλύκα στις κρέμες μπορείς να προσθέσεις από χυμό φρούτου (μήλο και καρότο) ή από μουσκεμένα ξερά φρούτα (δαμάσκηνο, σταφίδες), το ζουμί είναι γλυκό. Μπορείς τα ξερά φρούτα να τα αλέθεις και να τα βάζεις και αυτά μέσα στην κρέμα. Επίσης στην κρέμα μπορείς να βάζεις βρασμένα φρούτα (μήλο, αχλάδι...). Τα βράζεις με πολύ λίγο νερό και τα φυλάς στο ψυγείο για 3-4 μέρες για να τα έχεις έτοιμα.

manina
07-04-08, 15:03
Aglaia όλα τα άλλα φρούτα εκτός απο μήλο μπανανα αχλαδι απο ποτε μπορούμε να τα δώσουμε?
απο τον 6ο η πιο μετα?

manina
07-04-08, 15:04
ας πούμε το δαμάσκηνο και τις σταφίδες που λες? πολύ αργότερα? γιατί μου φαίνεται τέλεια ιδ΄εα για τις κρέμες.

myrto
07-04-08, 15:07
Αγλαία ευχαριστώ! Να σε ρωτήσω όμως...πέραν του ότι εγώ έχω βαρεθεί να αντλώ και η σχέση μου με το swing περνάει κρίση, υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν αντλούμε;;;;;

aglaia
07-04-08, 15:07
ας πούμε το δαμάσκηνο και τις σταφίδες που λες? πολύ αργότερα? γιατί μου φαίνεται τέλεια ιδ΄εα για τις κρέμες.

έτσι κι αλλιώς η εισαγωγή γίνεται σταδιακά, περίπου στον 7ο ή 8ο μήνα, ανάλογα με το μωρό, μπορούμε να τα εισάγουμε.

manina
07-04-08, 15:11
(νομίζω πως δεν είμαι ΤΟΣΟ ανόητη στην υπόλοιπή μου ζωή...αλλά ποτέ δεν ξέρεις... :oops: )

εννοούμε κλεισμένο τον 7ο?

aglaia
07-04-08, 15:22
πέραν του ότι εγώ έχω βαρεθεί να αντλώ και η σχέση μου με το swing περνάει κρίση, υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν αντλούμε;;;;;

Κανένας άλλος λόγος! Γενικά δεν κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μας για να μπορούμε να συνεχίσουμε!

Οι αντλήσεις είναι γενικά πολύ κουραστικές, είναι λοιπόν φρόνιμο να τις περιορίζουμε στο ελάχιστο απαραίτητο! :wink:

myrto
07-04-08, 15:32
Ωραία!Καιρός ανεβαίνει το θήλαστρο προς πατάρι μεριά!Αλληλούια!

aglaia
07-04-08, 18:11
(νομίζω πως δεν είμαι ΤΟΣΟ ανόητη στην υπόλοιπή μου ζωή...αλλά ποτέ δεν ξέρεις... :oops: )

εννοούμε κλεισμένο τον 7ο?

Εξαρτάται από το πότε ξεκίνησες την εισαγωγή των στερεών. Αν την ξεκίνησες στην αρχή του 7ου ίσως δεν προλαβαίνεις μέχρι το τέλος του μήνα. Εσύ αποφασίζεις πότε θα το εντάξεις. Αντιμετώπισέ το σαν φρούτο που το εισάγεις πχ μετά το μήλο και το αχλάδι.

Τα ξερά φρούτα καλύτερα να είναι βιολογικά.
Τα μουσκεύεις μια νύχτα πριν χρησιμοποιήσεις το ζουμί και τα φρούτα.

manina
15-04-08, 09:33
λοιπόν δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι αντιπροσωπευτικός...ήθελα να ρωτήσω,κυρίως εσένα Αγλαία,αλλά και όποια μαμά το γνωρίζει-

αρχίζοντας στερεες τροφες μπορεί να συμβεί ή να θέλουμε να αντικαταστήσουμε γεύματα θηλασμού εντελώς-σταδιακά έτσι κι αλλιώς. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν,αφού το στήθος συνηθίσει σε ένα "πρόγραμμα",μπορεί μετά να παράγει γάλα εύκολα εκείνη την ώρα ή όχι αν χρειαστεί. Σας μπέρδεψα?

ας υποθέσουμε οτι μόνιμα δίνουμε φρουτόκρεμα στις 11.00 πχ.,οπότε εκείνη την ώρα δε θηλάζουμε ποτέ.Κάποια μέρα είμαστε εκτός σπιτιού εκείνη την ώρα. Βάζοντας το μωρό στο στήθος θα μπορέσει να θηλάσει ακόμα και αν εκείνη η ώρα δεν είναι η "συνηθισμένη" ή θα παιδευτούμε? Γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις λογικό δεν είναι να έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος?

Θέλω βαθμιαία (όχι απο τώρα) να μειωθούν τα γεύματα θηλασμού,χωρίς όμως λόγω αυτού να μειωθεί το γάλα και να γίνει ο απογαλακτισμός νωρίς. Επειδή λοιπόν πάντα θέλω έναν "προγραμματισ쨴ο",να ξέρω τί γίνεται. Οταν μεγαλώσει το μωρό και θηλάζει κανείς πρωί βράδυ μόνο,τις άλλες ώρες αν χρειαστεί ξαφνικά το μωρό θα παιδευτεί να βρεί γάλα ή κανένα πρόβλημα?

νομίζω οτι αυτό το τελευταίο είναι που με απασχολεί περισσότερο.

συγγνώμη αν έχω ρωτήσει βλακείες :roll:

elen
15-04-08, 09:49
Μanina το ίδιο αναρωτιόμουν κι εγώ.

annastasia
15-04-08, 10:21
λοιπόν δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι αντιπροσωπευτικός...ήθελα να ρωτήσω,κυρίως εσένα Αγλαία,αλλά και όποια μαμά το γνωρίζει-

αρχίζοντας στερεες τροφες μπορεί να συμβεί ή να θέλουμε να αντικαταστήσουμε γεύματα θηλασμού εντελώς-σταδιακά έτσι κι αλλιώς. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν,αφού το στήθος συνηθίσει σε ένα "πρόγραμμα",μπορεί μετά να παράγει γάλα εύκολα εκείνη την ώρα ή όχι αν χρειαστεί. Σας μπέρδεψα?

ας υποθέσουμε οτι μόνιμα δίνουμε φρουτόκρεμα στις 11.00 πχ.,οπότε εκείνη την ώρα δε θηλάζουμε ποτέ.Κάποια μέρα είμαστε εκτός σπιτιού εκείνη την ώρα. Βάζοντας το μωρό στο στήθος θα μπορέσει να θηλάσει ακόμα και αν εκείνη η ώρα δεν είναι η "συνηθισμένη" ή θα παιδευτούμε? Γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις λογικό δεν είναι να έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος?

Θέλω βαθμιαία (όχι απο τώρα) να μειωθούν τα γεύματα θηλασμού,χωρίς όμως λόγω αυτού να μειωθεί το γάλα και να γίνει ο απογαλακτισμός νωρίς. Επειδή λοιπόν πάντα θέλω έναν "προγραμματισ쨴ο",να ξέρω τί γίνεται. Οταν μεγαλώσει το μωρό και θηλάζει κανείς πρωί βράδυ μόνο,τις άλλες ώρες αν χρειαστεί ξαφνικά το μωρό θα παιδευτεί να βρεί γάλα ή κανένα πρόβλημα?

νομίζω οτι αυτό το τελευταίο είναι που με απασχολεί περισσότερο.

συγγνώμη αν έχω ρωτήσει βλακείες :roll:

Μανίνα :)
Απ' ότι θυμάμαι από άλλα ποστ στο παρελθόν, από τη στιγμή που ο θηλασμός γίνει μόνο πρωί βράδυ η παραγωγή "μοιραία" μειώνεται. Κάποια στιγμή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογαλακτισμό. Θεωρώ πως αν βάλεις το μωρό σου στο στήθος κάποια ώρα της ημέρας που κανονικά ΔΕ θηλάζει, αν μείνει αρκετή ώρα εκεί πιθανότατα να διεγερθεί ο μαστός και να παραχθεί γάλα. Δεν ξέρω όμως αν το παιδάκι στην ηλικία που θα είναι να έχει τη διάθεση να παραμείνει τόση ώρα στο μαστό :? Αν παρόλα αυτά το κάνει και το επαναλάβει μερικές φορές, ο μαστός θα "μάθει" πλεον και θα παράγει γάλα ΚΑΙ αυτή την ώρα.
Εισάγοντας τις στερεες τροφές προσφέρεις και γάλα, όπως έχει ειπωθεί ξανά οι στέρεες τροφές είναι συμπληρωματικές του θηλασμού μέχρι το παιδάκι να γίνει τουλάχιστον 1 έτους. Αν το παιδάκι σου τα πάει τόσο καλά με το φαγητό από μόνο του πιθανότατα αντικαταστήσει θηλασμούς ως εκ τούτου να ελατωθούν σε αριθμό μέσα στην ημέρα, που αυτό θες αν κατάλαβα καλά (παρόλα αυτά ξανατονίζω, νομίζω θα πρέπει να είναι παραπάνω από 2 για να διατηρηθεί η γαλουχία, σωστά Αγλαϊα;).
Και μην αγχώνεσαι προκαταβολικά αν βρεθείς εκτός σπιτιού. Αν κάποια μέρα πιστεύεις ότι θα αργήσεις να επιστρέψεις σπίτι σου, κρατάς μαζί σου τα φρούτα. Αν πάλι βρίσκεσαι σε μέρος που είναι δύσκολη η πολτοποίηση μπορείς να δώσεις το απογευματινό το πρωί και τα φρούτα το απόγευμα σπίτι σας! :wink:

manina
15-04-08, 10:32
σ'ευχαριστώ Αναστασία μου
αυτό που με προβληματίζει είναι -μή γελάσεις- πως τώρα που αρχίσαμε τα φρούτα τα λατρεύει,και,αν και ΄πρώτα θηλάζω και μετά απο μια ώρα περίπου δίνω την κρέμα,τρώει όλο το φαγητό της και μετά ξαναπεινάει μετά απο απο 3 ? ώρες....οπότε βλέπω στην ουσία πως μόνη της θα αντικαταστήσει γεύμα έτσι. Το θέμα είναι πως σιγά σιγά θα μπουν και τα λαχανικά κλπ όσο περνάει ο καιρός. Αν το συνεχίσει αυτό το μωρό,το οτι τρώει δηλαδή,ναι,μοιραία θα αντικατασταθούν πολλά γεύματα.

Τί επιλογές έχω,να μη δώσω φαγητό καθόλου?? Δεν γίνεται αυτό και δεν το θέλω. Απο την άλλη,τον λατρεύω τον θηλασμό. :roll: Αν εγώ τη βάζω στο στήθος αλλά αυτή δεν πεινάει,θα πρέπει να κρατήσουμε τον θηλασμό πρωί βράδυ μόνο θέλοντας και μή,σωστά?
(δε μιλάω για τώρα αλλά για το όταν και αν η μικρή όντως αντικαταστήσει τα γεύματά της έτσι)

θα ήθελα γενικά να ακούσω τί σκέφτεστε και τί συμβουλεύετε πάνω σ'αυτά...

manina
15-04-08, 10:36
...ναι αυτά τα κόλπα με το απογευματινό το πρωί κλπ τα έκανα και στον γιό μου :) όποτε χρειαζόταν...

απλά δεν είμαι σίγουρη για το πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί ο θηλασμός αν θηλάζεις μόνο πρωί και βράδυ.

annastasia
15-04-08, 10:42
αυτό που με προβληματίζει είναι -μή γελάσεις- πως τώρα που αρχίσαμε τα φρούτα τα λατρεύει,και,αν και ΄πρώτα θηλάζω και μετά απο μια ώρα περίπου δίνω την κρέμα,τρώει όλο το φαγητό της και μετά ξαναπεινάει μετά απο απο 3 ? ώρες....οπότε βλέπω στην ουσία πως μόνη της θα αντικαταστήσει γεύμα έτσι. Το θέμα είναι πως σιγά σιγά θα μπουν και τα λαχανικά κλπ όσο περνάει ο καιρός. Αν το συνεχίσει αυτό το μωρό,το οτι τρώει δηλαδή,ναι,μοιραία θα αντικατασταθούν πολλά γεύματα. ...

Από τη στιγμή που εσύ ΠΡΙΝ από το κάθε γεύμα θα προσφέρεις στήθος, μια χαρά θα διατηρηθεί το γάλα σου, ακόμα και κάθε 3 ώρες! Να ανησυχήσεις όταν κάποια στιγμή εσύ το προσφέρεις και το μωρό σου δεν το θέλει!

Τί επιλογές έχω,να μη δώσω φαγητό καθόλου?? Δεν γίνεται αυτό και δεν το θέλω. Απο την άλλη,τον λατρεύω τον θηλασμό. :roll: Αν εγώ τη βάζω στο στήθος αλλά αυτή δεν πεινάει,θα πρέπει να κρατήσουμε τον θηλασμό πρωί βράδυ μόνο θέλοντας και μή,σωστά?
(δε μιλάω για τώρα αλλά για το όταν και αν η μικρή όντως αντικαταστήσει τα γεύματά της έτσι)

Όπως είπα και παραπάνω, όσο της δίνεις το στήθος ΠΡΙΝ και το θέλει, ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ! Τώρα αν κάποια στιγμή από μόνο της ΔΕΝ το θέλει, μοιραία θα ακολουθήσεις αυτό που επιθυμεί το παιδί!

myrto
15-04-08, 11:11
Μανίνα, εμένα το απόγευμα τρώει κρέμες δημιατριακών, όμως αν βρεθούμε έξω θηλάζει χωρίς πρόβλημα.Επίσης έχει τύχει να θηλάσει και την ώρα του φρούτου και έδειξε ικανοποιημένη! Αυτό που κάνει τώρα είναι όσο λείπω να αρκείται στο πρωί-βράδυ (όσες φορές της έδωσαν δικό μου γάλα ήπιε μια δυο γουλιές ) και όταν είμαι σπίτι να θηλάζει 1-2 φορές ακόμα ανάμεσα στα γεύματα.Εγώ τις δίνω χωρίς να περιμένω να μου το ''ζητήσει'', άλλοτε θηλάζει με όρεξη,άλλοτε πιπιλίζει για λίγο και το αφήνει...Έχω κι εγώ μια ανησυχία μην αποθηλάσει πριν την ώρα της αλλά αφού θέλει να πίνει πια μόνο από μένα...δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο.....

aglaia
15-04-08, 12:30
λοιπόν δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι αντιπροσωπευτικός...ήθελα να ρωτήσω,κυρίως εσένα Αγλαία,αλλά και όποια μαμά το γνωρίζει-

αρχίζοντας στερεες τροφες μπορεί να συμβεί ή να θέλουμε να αντικαταστήσουμε γεύματα θηλασμού εντελώς-σταδιακά έτσι κι αλλιώς. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν,αφού το στήθος συνηθίσει σε ένα "πρόγραμμα",μπορεί μετά να παράγει γάλα εύκολα εκείνη την ώρα ή όχι αν χρειαστεί. Σας μπέρδεψα?

ας υποθέσουμε οτι μόνιμα δίνουμε φρουτόκρεμα στις 11.00 πχ.,οπότε εκείνη την ώρα δε θηλάζουμε ποτέ.Κάποια μέρα είμαστε εκτός σπιτιού εκείνη την ώρα. Βάζοντας το μωρό στο στήθος θα μπορέσει να θηλάσει ακόμα και αν εκείνη η ώρα δεν είναι η "συνηθισμένη" ή θα παιδευτούμε? Γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις λογικό δεν είναι να έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος?

Για να καταλάβεις κυρίως την ερώτηση θα σου εξηγήσω την ερώτηση:

Συνήθως γυμνάζομαι στις 7 το απόγευμα και ιδρώνω πολύ. Αν γυμναστώ στις 3 το μεσημέρι θα μπορέσω να ιδρώσω;

Το ερώτημά σου με το γάλα είναι ακριβώς το ίδιο.

Οταν μεγαλώσει το μωρό και θηλάζει κανείς πρωί βράδυ μόνο

Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται περισσότερα από 2 γεύματα το 24ωρο μητρικό γάλα. Αν το μωρό θηλάζει μόνο 2 φορές το 24ωρο πριν κλείσει χρόνο ή πριν κλείσει τους 18 μήνες ίσως το γάλα να μην του φτάνει....

,τις άλλες ώρες αν χρειαστεί ξαφνικά το μωρό θα παιδευτεί να βρεί γάλα ή κανένα πρόβλημα?

Θα βρει σίγουρα γάλα, το γάλα δεν παράγεται μόνο συγκεκριμένες ώρες.
Αν γενικά το γάλα είνα αρκετό θα είναι αρκετό και στο γεύμα, αν η παραγωγή έχει μειωθεί γενικά τότε το γεύμα θα είναι πιο μικρό.

Για να υπάρχει περισσότερο γάλα σε κάθε γεύμα το μωρό χρειάζεται να 3-4 γεύματα μητρικό γάλα το 24ωρο αν και τα περισσότερα μωρά κάνουν περισσότερα. Υπάρχουν και μωρά που δεν έχουν πρόβλημα με τα 2 γεύματα το 24ωρο αλλά δεν είναι η πλειοψηφία. Είναι δυσκολο να γενικεύσουμε. Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. είναι ανεμπόδιστος θηλασμός και το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του παιδιού.

Pepi
15-04-08, 13:09
Δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα απο τη στιγμή που εδραιώνεται ο θηλασμός. Εγώ τουλάχιστον τη θηλάζω το πρωϊ πριν φύγω για δουλειά, όταν γυρνάω και αλλη μια φορά το βράδυ (και σπανίως στο ενδιάμεσο). Το γάλα μου επαρκεί όποιαδήποτε στιγμή κι αν της δωσω. Το σκ της δίνω πιο πολλές φορές και έχει τύχει να μην φάει τη κρέμα το απόγευμα ή κάποιο άλλο γευμα για τον Α' ή Β' λόγο οπότε και τη θηλάζω και χορταίνει. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θα έχεις γάλα οπότε μην ανησυχείς αν μειωθούν τα γεύματα. Αν θέλεις μπορείς να τη θηλάζεις πρίν απο τα γευματα αλλά έτσι μπορεί να σου τρώει λίγο (τουλάχιστον σε εμένα χόρταινε και δεν μου έτρωγε μετά κι έτσι της έδινα μετά στήθος ή και τώρα καθόλου) :wink: :D :D

manina
15-04-08, 23:09
σας ευχαριστώ πολύ :D

xrysalis
15-04-08, 23:44
manina δες εδώ ---> http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=4444&postdays=0&postorder=asc&start=0 μην τα ξαναγράφω!!
δεν υπάρχει πάντως λόγος να αγχώνεσαι! τα μωράκια μας τις περισσότερεςς φορές ξέρουν καλύτερα από μας και φτιάχνουν πρόγραμμα!

Andriani
20-06-08, 21:26
Θα ήθελα τη βοήθεια σας στο εξής θεμα: ο μικρούλης μου (όχι και τόσο γιατί είναι 9 κιλά!!! :shock: ) είναι 6μιση μηνών και είμαστε στη φάση που τρώει φρουτόκρεμα και χορταρικά για μεσημεριανό. Μέχρι τώρα τον θήλαζα αποκλειστικά χωρίς να έχει πάρει μπιμπερό ποτέ (με μητρικό γάλα). Ο παιδίατρος μου είπε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει δύο γεύματα θηλασμού με τα φρούτα και το μεσημεριανό και ότι πρέπει να μεσολαβούν τρίωρα ανάμεσα στα γεύματα αλλά είναι κάποιες φορές που δείχνει ότι θέλει το στήθος και τότε τον θηλάζω (μπορεί να είναι και στη 1.30-2 ώρες αφού έχει φάει την κρέμα). Ούτε έχω πρόγραμμα να τρώει συγκεκριμένες ώρες...Και το βράδυ ξυπνάει συχνά και του δίνω και θηλάζει...ακούω για άλλα παιδάκια που έχουν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, κοιμούνται όλο το βράδυ και νοιώθω παντελώς άχρηστη :oops: :oops: :oops: !!!βέβαια δεν μου πάει να κάνω και κάτι διαφορετικό η αλήθεια είναι...

Μαρία Κ.
20-06-08, 22:30
Andriani και εγώ έχω τις ίδιες απορίες.. :? :?

Αγλαΐα να βάλουμε το θέμα στις ανακοινώσεις ώστε να μπορούμε να ενημερωνόμαστε όλες κατά καιρούς;

Μαρία Κ.
20-06-08, 22:31
Συγγνώμη στα υπομνήματα ήθελα να πω.. :oops: :oops: :oops:

felinidoc
20-06-08, 23:10
Η απάντηση ειναι απλή:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει: Ανεμπόδιστος θηλασμός μέρα και νύχτα για όλο τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Ο θηλασμός εναλλάσεται με τα γεύματα που είναι συμπληρωματικά στον θηλασμό, δεν αντικαθιστούν τον θηλασμό. Αν το παιδί θέλει να αντικαταστήσει μόνο του κάποιο γεύμα, έχει καλώς αλλά δεν το αντικαθιστούμε εμείς. Αυτές είναι οδηγίες για παιδιά που δεν θηλάζουν, εκεί πρέπει να αντικατασταθούν γεύματα γιατί το γάλα σκόνη κάνει κακό στα νεφρά και είναι προτιμότερη η στερεά τροφή. Αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά που θηλάζουν !

Για την εισαγωγή στερεών τροφών υπάρχει υπόμνημα!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα εδώ:
http://kellymom.com/nutrition/solids/index.html


Αριάδνη, κάνεις αυτό που πρέπει για το παιδί σου! Μπράβο! :)
Ο παιδίατρος σου δεν ξέρει ποιό είναι το καλύτερο για το παιδί σου!

Μαρία Κ.
20-06-08, 23:17
Για την εισαγωγή στερεών τροφών υπάρχει υπόμνημα!

felinidoc είμαι και γκαβή εκτός των άλλων ή η ζέστη έκανε και εδώ τη ζημιά της; Ποιο είναι το υπόμνημα; :roll: :roll:

felinidoc
20-06-08, 23:44
felinidoc είμαι και γκαβή εκτός των άλλων ή η ζέστη έκανε και εδώ τη ζημιά της; Ποιο είναι το υπόμνημα; :roll: :roll:

:lol: Εγώ είμαι η γκαβή!!!
Εννούσα αυτό
http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=782&highlight=%E5%E9%F3%E1%E3%F9%E3%DE+%F3%F4%E5%F1%E5%FE%ED+%F4%F1%EF%F6%FE%ED

επειδή για πάρα πολύ καιρό ήταν ψηλά ψηλά είχα την εντύπωση ότι είχε γίνει υπόμνημα!!!
Επίσης ήταν στο Νεογνά ...κλπ Διατροφή κλπ....
Με χτύυυυυπησε η ζέστη :oops:

manina
21-06-08, 08:26
ακούω για άλλα παιδάκια που έχουν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, κοιμούνται όλο το βράδυ και νοιώθω παντελώς άχρηστη :oops: :oops: :oops: !!!βέβαια δεν μου πάει να κάνω και κάτι διαφορετικό η αλήθεια είναι...

μην ακούω χαζά!!!!!! θήλασε το παιδάκι σου όποτε θέλει και άσε τα προγράμματα στους στρατιώτες lol (τα ίδια κάνω!)

frene
21-06-08, 09:43
ακούω για άλλα παιδάκια που έχουν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, κοιμούνται όλο το βράδυ και νοιώθω παντελώς άχρηστη :oops: :oops: :oops: !!!βέβαια δεν μου πάει να κάνω και κάτι διαφορετικό η αλήθεια είναι...

μην ακούω χαζά!!!!!! θήλασε το παιδάκι σου όποτε θέλει και άσε τα προγράμματα στους στρατιώτες lol (τα ίδια κάνω!)
Συμφωνω απολυτα....ακου αυστηρα προγραμματα και ιστοριες...μηχανες ειναι τα μωρα μας??? :x

Andriani
21-06-08, 11:50
Αχ, σας ευχαριστω πάρα πολύ, να είστε καλά, μου ανεβάσατε το ηθικό γιατί δυστυχώς ακόμα στην χώρα μας λίγοι μπορούν να μας δώσουν σωστές συμβουλές για τον θηλασμό...με αντιμετωπίζουν λίγο σαν γραφική που έχω παντού το παιδί μαζί μου και το θηλάζω ακόμα :D :D :D

Μαρία Κ.
21-06-08, 14:26
...με αντιμετωπίζουν λίγο σαν γραφική που έχω παντού το παιδί μαζί μου και το θηλάζω ακόμα :D :D :D

και εσύ να το κάνεις περήφανα με ντόρο δηλαδή γύρω από το θηλασμό για να τους κομπλάρεις. Ε, όχι να μας βγαίνουν και από πάνω.. sorry δηλαδή!! :twisted: :twisted:

dooo
21-06-08, 14:55
αμάν αυτά τα προγράμματα...σε όσους μου λένε τα ίδια, τους απαντώ "οκ, αλλά όχι μόνο πρόγραμμα στο φαγητό και στον ύπνο, να βάλουμε και πρόγραμμα στο πότε θα χαμογελάνε, πότε θα κλαίνε, πότε θα κατουράνε, πότε θα χέζουν, πότε θα παίζουν με το φίσερπράις γκατζετάκι και πότε θα γυρνάνε στο σπίτι τα σαββατόβραδα".

η μικρή μου είναι στη ίδια ηλικία, 8.5 κιλά, τρώει μόνο φρούτα και λαχανικά όταν είμαι στη δουλειά (τέρμα το θήλαστρο οε οε οε ΟΕΟ!!!!) και όταν γυρίζω σπίτι, ξεπατωνόμαστε στο θηλασμό!
Μετά από τόσους μήνες, την έχω μάθει, ξέρω τα σημάδια που λένε "πεινάω", "νυστάζω", "θέλω λίγο το βυζάκι της μαμάς γιατί μου αρέσει να το ψαχουλεύω,χιχι". Ό,τι και να μου λένε, δε χαμπαριάζω. Βγάζω το στήθος κι αφήνω τη μικρή μου να τους απαντήσει.

vickygirl79
21-06-08, 15:30
αμάν αυτά τα προγράμματα...σε όσους μου λένε τα ίδια, τους απαντώ "οκ, αλλά όχι μόνο πρόγραμμα στο φαγητό και στον ύπνο, να βάλουμε και πρόγραμμα στο πότε θα χαμογελάνε, πότε θα κλαίνε, πότε θα κατουράνε, πότε θα χέζουν, πότε θα παίζουν με το φίσερπράις γκατζετάκι και πότε θα γυρνάνε στο σπίτι τα σαββατόβραδα".

η μικρή μου είναι στη ίδια ηλικία, 8.5 κιλά, τρώει μόνο φρούτα και λαχανικά όταν είμαι στη δουλειά (τέρμα το θήλαστρο οε οε οε ΟΕΟ!!!!) και όταν γυρίζω σπίτι, ξεπατωνόμαστε στο θηλασμό!
Μετά από τόσους μήνες, την έχω μάθει, ξέρω τα σημάδια που λένε "πεινάω", "νυστάζω", "θέλω λίγο το βυζάκι της μαμάς γιατί μου αρέσει να το ψαχουλεύω,χιχι". Ό,τι και να μου λένε, δε χαμπαριάζω. Βγάζω το στήθος κι αφήνω τη μικρή μου να τους απαντήσει.
Doo αν και δε δουλευω ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

bizoudaki
21-06-08, 16:13
Κοριτσια τα ιδια και ο δικος μας ο παιδιατρος.

Χθες που πηγαμε επισκεψη μου ειπε να αρχισουμε φρουτοκρεμα το πρωι και οταν αυτη η κρεμα αντικαταστησει ενα γευμα τοτε να αρχισω σιγα σιγα και το ρυζαλευρο τα απογευματα.

Τον ρωταω εγω: αν συνεχισει μετα την κρεμα να θελει και το γευμα θηλασμου ? Δηλαδη να μην αντικατασταθει το γευμα γαλακτος.

"Ακομα καλυτερα, θηλαζε οσο θελεις :) "

Δεν την περιμενα αυτην την απαντηση απο παιδιατρο :wink:

aglaia
21-06-08, 17:22
Ο παιδίατρος μου είπε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει δύο γεύματα θηλασμού με τα φρούτα και το μεσημεριανό και ότι πρέπει να μεσολαβούν τρίωρα ανάμεσα στα γεύματα αλλά είναι κάποιες φορές που δείχνει ότι θέλει το στήθος και τότε τον θηλάζω (μπορεί να είναι και στη 1.30-2 ώρες αφού έχει φάει την κρέμα).

Ο παιδίατρος σου έδωσε οδηγίες για μωρά που δεν θηλάζουν καθόλου που πρέπει να αντικαταστήσουν τα γεύματα του αγελαδινού γάλακτος για να μειωθούν οι αρνητικές επιδράσεις αυτής της διατροφής.

Σε καμία περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα μωρά που θηλάζουν όπου το γάλα παραμένει η κύρια διατροφή τους και για το δεύτερο εξάμηνο της ζωής τους και ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος όλο το 24ωρο.


Ούτε έχω πρόγραμμα να τρώει συγκεκριμένες ώρες...Και το βράδυ ξυπνάει συχνά και του δίνω και θηλάζει...ακούω για άλλα παιδάκια που έχουν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, κοιμούνται όλο το βράδυ και νοιώθω παντελώς άχρηστη :oops: :oops: :oops: !!!βέβαια δεν μου πάει να κάνω και κάτι διαφορετικό η αλήθεια είναι...
Ανδιανή, τα προγράμματα αυτά είναι για το στρατό και όχι για τα μωρά μας. Επίσης η απόσταση στα γεύματα πρέπει να τηρείται για τα μωρά που δεν θηλάζουν γιατί εκείνο το γάλα είναι πολύ δύσπεπτο. Τα μοσχαράκια το χωνεύουν άνετα γιατί έχουν 4 στομάχια όμως εμείς έχουμε μόνο ένα...

νοιώθω παντελώς άχρηστη
Μην πέφτεις στην παγίδα τους... Προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις ανεπαρκής για να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες... Μάλλον θα πρέπει να διαβάσεις λίγο και να μάθεις να απαντάς όταν σου την μπαίνουν... :wink:

Συγχαρητήρια που τα κατάφερες τόσο καλά και καλή συνέχεια! :)

manina
22-06-08, 09:28
με αντιμετωπίζουν λίγο σαν γραφική που έχω παντού το παιδί μαζί μου και το θηλάζω ακόμα :D :D :D


...το πώς μου αρέσει εμένα να ξεχωρίζω απο το πλήθος δε λέγεται!!!!!! :lol: (ναι,είμαι ψώνιο!)

eleni^^
22-06-08, 10:11
δλδ για να καταλαβω,οοοοταν με το καλο ξεκινησουμε αλλες τροφουλες απλα μπορω να θηλαζω στις 10 που θα ζητησει η μπεμπα να φαει κ μονη μου να της δινω στερεα στις 12 ?σφινα στα γευματα? :roll:

galat
23-06-08, 15:16
Και να ρωτήσω κι εγώ(σίγουρα βέβαια κάπου έχει απαντηθεί αλλα τρεεεεχω) αν με την εισαγωγή της φρουτόκρεμας στον 6ο μήνα αντικαταστήσω ένα γεύμα (λόγω δουλειάς) και μειώσω 1 αντληση στη δουλεια (κάνω 2 τώρα και με έχει κουράσει πολύ) θα έχω πρόβλημα στην παραγωγή?

Θηλάζει πρωί πριν φύγω, κάνει 3 περίπου γευματα όσο λείπω, και όταν επιστρέψω 2-3 φορές θηλάζει.

annastasia
23-06-08, 15:59
Και να ρωτήσω κι εγώ(σίγουρα βέβαια κάπου έχει απαντηθεί αλλα τρεεεεχω) αν με την εισαγωγή της φρουτόκρεμας στον 6ο μήνα αντικαταστήσω ένα γεύμα (λόγω δουλειάς) και μειώσω 1 αντληση στη δουλεια (κάνω 2 τώρα και με έχει κουράσει πολύ) θα έχω πρόβλημα στην παραγωγή?

Θηλάζει πρωί πριν φύγω, κάνει 3 περίπου γευματα όσο λείπω, και όταν επιστρέψω 2-3 φορές θηλάζει.

Galat έχει γραφτεί νομίζω πως όταν η μαμά δουλεύει, δίνουμε τις στερεες τροφές όσο η μαμά είναι στη δουλειά και όταν είναι σπίτι, θηλασμός! :wink:

galat
23-06-08, 16:55
Ναι anastasia μου ευχαριστώ πολύ! Αυτό είχα στο μυαλό μου, απλά φοβάμαι μήπως τόσες ώρες χωρίς αντληση ή θηλασμό μειωθεί η ήδη μέτρια παραγωγή μου...δεν θέλω να αποθηλάσω...Πισεύω όμως ότι πλεον μετά από τόσο καιρό όλα είναι υπο έλεγχο, αν δω σκούρα τα πράγματα ξαναρχίζω τις επιπλέον αντλήσεις...και...φουλ θηλασμό!!!!!!!

dooo
23-06-08, 20:37
δεν παθαίνει τίποτα η παραγωγή σου galat! για 2-3 μέρες θα νιώθεις λίγο φούσκωμα στο στήθος, μετά θα περάσει..
να είσαι έτοιμη πάντως για περισσότερα ξυπνήματα το βράδυ για θηλασμό :)

(μόλις τέλιωσα με το θήλαστρο, τρώει 2 γεύματα, φρούτα και λαχανικά και μόλις γυρνάω κάνουμε τον θηλασμό επανασύνδεσης!)

galat
24-06-08, 11:16
Εχω ήδη αρχίσει δουλειά και από ξυπνήματα...ασε! Πολλαπλασιάστηκαν όντως!!!! :D :D :D

Δεν πειράζει τι να γίνει κάνουμε ο,τι καλύτερο αυτό με παρηγορεί... :wink:

bizoudaki
24-06-08, 14:06
Κουκλες εμεις αρχισαμε απο χθες μηλο (λεμε τωρα ... ...γιατι ουτε μια ολοκληρη κουταλια δεν εφαγε :? )

Το θεμα ειναι οτι λιγο η ζεστη λιγο η εισαγωγη της κρεμας τα εκανα σαλατα με τον θηλασμο.

Δηλαδη: αντι να θηλαζει ανα 3ωρο περιπου, λογω ζεστης της προσφερω το στηθος και ανα μιαμιση ωρα.
Επισης το πρωι θηλαζει πχ στις 10, κατα τις 11 υποτιθεται θα φαμε το φρουτο και πχ 12 ξανα γαλα. Αμεσως μετα η μπεμπα μπλοκαρει και δεν τρωει καλα τα επομενα γευματα.

Τελικα καταληγουμε ανα μια-μιαμιση ωρα να πιπιλιζει το στηθος και να πινει μονο το πρωτο γαλα.
Νερο δεν θελει η σκατουλα ωστε να της δινω που και που να ξεδιψαει και να κραταω τα γευματα θηλασμου ανα 2,5-3 ωρες ωστε να τρωει καλα.

Τι να κανω? Μηπως ειναι ακομα αρχη και θα στρωσει τις επομενες μερες ?

Μαρία Κ.
24-06-08, 14:08
Εχω ήδη αρχίσει δουλειά και από ξυπνήματα...ασε! Πολλαπλασιάστηκαν όντως!!!! :D :D :D

Δεν πειράζει τι να γίνει κάνουμε ο,τι καλύτερο αυτό με παρηγορεί... :wink:

Με αφορμή αυτό ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ άλλο να ακούω μανάδες να λένε πως για να κοιμούνται τα παιδιά τους τους δίνουν χαμομήλι ή νερό μέσα στην νύχτα. Μου το είπε μία σήμερα στον παιδίατρο που της είπα ότι το βράδυ ξύπνησε η μπέμπα και δεν ξέρω γιατί. "Εμένα κοιμάται από δύο μηνών τη νύχτα. Γιατί την τάισες; να της το κόψεις με νερό για να μην ζητάει.Εγώ έτσι έκανα!!" Τι να της πω;ότι και εμένα κοιμάται από 2 μηνών μέχρι και 12ωρα και ότι το παιδί δεν είναι μηχανάκι.. Εχθές ξύπνησε γιατί με χρειαζόταν.. Τι να κάνω; Πείτε μου..

Maya
24-06-08, 14:20
Συγνώμη αλλά τώρα με τη ζέστη κι εγώ σηκώνομαι και πίνω νερό. Δεν θα δίνω στο παιδί?

Μαρία Κ.
24-06-08, 14:25
Επίσης χρειάζομαι τα φώτα σας στις οδηγίες του παιδιάτρου για τις στερεές τροφές. Το μόνο καλό είναι πως μου είπε αντί για την κρέμα βανίλια το απόγευμα που έχει στις οδηγίες μπορώ αφού δεν τη θέλω να θηλάζω. (Δόξα τω Θεώ). Λοιπόν το χαρτάκι λέει :

Από 5,5 μηνών
2 πρώτες μέρες : 10-11πμ 5 κουταλάκια χυμο πορτοκάλι
2 επόμενες μέρες : 10-11πμ 10 κουταλάκια χυμό πορτοκάλι
2 επόμενες μέρες : 10-11πμ πορτοκάλι χυμό και αχλάδι αλεσμένα
2 επόμενες μέρες : 10-11πμ πορτοκάλι χυμό με αχλάδι και μήλο

Μετά αντικαθιστούμε το μεσημεριανό γάλα με χορτόσουπα για 1 μέρα και στη συνέχεια με κρεατοχορτόσουπα για κάθε μέρα.

Στις σουπες προσθέτουμε στο πιάτο 1 κουταλακι χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια λάδι.

Μπορούμε να προσθέσουμε και ρυζι.

Έτσι το πρόγραμμα στην ηλικία των 6 μηνών διαμορφώνεται ως εξης :

πρωί γάλα
10-11 φρουτόκρεμα
μεσημέρι κρεατοχορτόσουπα
απόγευμα κρέμα βανίλια (στην περίπτωση μας θηλασμός)
βράδυ γάλα

Το πρόγραμμα διατηρείται εώς 9 μηνών οπότε προστίθεται το ψάρι, προϊόντα από σιτάλευρο και τέλος ο κρόκος του αβγού.

Α, επίσης μου είπε ότι μπορώ να της δίνω νερό - εμφιαλωμένο και βρασμένο για 3-5 λεπτά - στο μπιμπερό. Σιγά μην το θέλει όπως λέει και η felinidoc..

Το πορτοκάλι και γενικά τα εσπεριδοειδή δεν είναι για αργότερα; Στους 8-9 μήνες; Γιατί το βάζει πρώτο-πρώτο; (Σιγά μην πιει το παιδί την ξινίλα αμέσως μετά το μητρικό, λέω τώρα)
Το λεμόνι και το λάδι επίσης δεν μπαίνει επίσης στους 8-9 μήνες;
Να μην της δώσω λίγο ρυζάκι με μητρικό γάλα για αρχή;
Επίσης ξέρω ότι το ψάρι μπαίνει τελευταίο και το αβγό μετά τον πρώτο χρόνο.. Δεν είναι σωστό;

Και φυσικά όπως είπαμε εδώ δεν αντικαθιστούμε γεύματα θηλασμού. Είναι σωστό γενικά να δίνουμε γάλα μία ώρα πριν τη στερεά και λίγο μετά εάν το θέλει το παιδί.

Συγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα, αλλά είμαι πελαγωμένη λίγο με το φαγητό. Έχει και ο μπαμπάς της διάφορες αλλεργίες και φοβάμαι διπλά..
Ελπίζω να βοηθήσει και άλλες μανούλες το ποστ :wink:

galat
24-06-08, 14:25
Δεν εννοεί φαντάζομαι να μην δίνουμε νερό γενικά, αλλά να μην αντικαθιστάται η ανάγκη για θηλασμό, αγκαλιά , πείνα, πιπίλισμα από στούμπωμα με χαμομήλι νερό κλπ, μόνο και μόνο για να κοιμηθούμε περισσότερο...

Εγώ έχω συνηθίσει πλέον το ξενύχτι δεν με κουράζει, ειδικά όταν βλέπω με τι μανία πιάνει το στήθος και πόσο ανακουφίζεται,τώρα τα έχω βρει λίγο σκούρα με τη ζέστη, το ίδιο και η μικρή νομίζω... με το που ακουμπάμε η μια την άλλη ....μουσκίδι!!! Και μετά αναβεις το κλιματιστικο? Ετσι ιδρωμένη που είναι? :cry:

bizoudaki
24-06-08, 14:33
Μαρια τωρα μπερδευτηκα περισσοτερο :?

Εμενα μου ειπε να αποφυγω ολα τα εσπεριδοειδη.

Επισης μου ειπε οταν φαει ολη την φρουτοκρεμα που θα αποτελειται απο μισο μηλο, μισο αχλαδι, μιση μπανανα ή ροδακινο ή βερικοκκο τοτε να αρχισω σταδιακα την βανιλια το απογευμα.

Για τις υπολοιπες τροφες πχ λαχανικα, κρεας κτλ μου ειπε θα δουμε απο τον αλλο μηνα.

Οσο για τον θηλασμο δεν τον ενδιαφερει πως θηλαζω.
"Αφου παιρνει βαρος το παιδι, κανε οτι θελεις, θηλαζε οποτε θελεις"

Εσυ ξεκινησες να δινεις στο μωρο το φρουτο ?

Μαρία Κ.
24-06-08, 14:34
Δεν εννοεί φαντάζομαι να μην δίνουμε νερό γενικά, αλλά να μην αντικαθιστάται η ανάγκη για θηλασμό, αγκαλιά , πείνα, πιπίλισμα από στούμπωμα με χαμομήλι νερό κλπ, μόνο και μόνο για να κοιμηθούμε περισσότερο...
:cry:

ακριβώς galat :D :D
μου έλεγε μάλιστα πως επειδή τώρα δεν τη βολεύει που ξυπνάει 6 το πρωί ο μικρός, τον καθυστερεί έτσι για να μάθει να τρώει στις 7:30!!! Κορίτσια θα τρελαθώ!! Να ξυπνήσεις δηλαδή το πρωί πεινασμένη και να περιμένεις 1:30 ώρα για να μη χαλάσεις το πρόγραμμα του εαυτού σου! Και να ζητήσεις από τον άντρα σου να σε πάρει αγκαλιά τη νύχτα και εκείνος να σε καθυστερεί γιατί δεν είναι ώρα. "Σε 45 λεπτά" να σου λέει. "Τότε είναι η ώρα σου". :lol: :lol: :lol: Και στην τελική εσύ μπορεί και να το καταλάβεις. Το παιδί πως;

Μαρία Κ.
24-06-08, 14:37
Μαρια τωρα μπερδευτηκα περισσοτερο :?

Εμενα μου ειπε να αποφυγω ολα τα εσπεριδοειδη.

Επισης μου ειπε οταν φαει ολη την φρουτοκρεμα που θα αποτελειται απο μισο μηλο, μισο αχλαδι, μιση μπανανα ή ροδακινο ή βερικοκκο τοτε να αρχισω σταδιακα την βανιλια το απογευμα.

Για τις υπολοιπες τροφες πχ λαχανικα, κρεας κτλ μου ειπε θα δουμε απο τον αλλο μηνα.

Οσο για τον θηλασμο δεν τον ενδιαφερει πως θηλαζω.
"Αφου παιρνει βαρος το παιδι, κανε οτι θελεις, θηλαζε οποτε θελεις"

Εσυ ξεκινησες να δινεις στο μωρο το φρουτο ?

όχι bizoudaki μου.. είναι νωρίς ακόμα για εμάς. έχουμε και δυο εβδομάδες διαφορά :)

Πάντως το πρόγραμμα του δικού σου μου φαίνεται πιο φυσιολογικό.. Δεν είναι υπερβολή μέσα σε δύο εβδομάδες να τρώει το παιδί τα πάντα;

Μαρία Κ.
24-06-08, 14:38
Αυτό που σκέφτομαι επίσης τώρα είναι μήπως τα εσπεριδοειδή είναι για τα μωρά που πίνουν φόρμουλα;

bizoudaki
24-06-08, 14:50
Χυμο πορτοκαλι ακουσα οτι εδωσαν και σε διδυμακια 4,5 μηνων και μαλιστα ειχαν γεννηθει προωρα.

Εγω δεν θα εδινα πορτοκαλι καλυτερα. Μαλλον σου το προτεινει επειδη ειναι πιο νερουλο. Εδω και δυο μερες για να ψιλοκαταπιει η μικρη το μηλο προσθεσα και νερο (εμφιαλομενο) στο multi.

Οσο για το γεγονος οτι σου προσθετει γρηγορα τις τροφες, ισως να βασιζεται στο οτι θηλαζεις αρα ειναι πιο ωριμο το πεπτικο συστημα του μωρου.

Αν φοβασαι ομως για αλλεργιες καλυτερα δινε τα λιγα λιγα. Μια ζωη εχει μπροστα του το μωρακι να φαει τα παντα :P :P


Οσο για το ξυπνημα την νυχτα: μια γνωστη μου κραταει ξυπνιο με τα χιλια ζορια το μωρακι της εως την μια την νυχτα ωστε να ξυπνησει πιο αργα το πρωι :evil:

felinidoc
24-06-08, 19:50
Μαρία Κ., εγώ θα σου πρότεινα να παραλείψεις τον χυμό για 1-2 μήνες...
Αντίθετα θα σου έλεγα να δοκιμάσεις στην αρχή με λίγο αχλαδάκι αλεσμένο και να προσθέτεις μία ή 2 κουταλιές κάθε μέρα. Μετά την εβδομάδα βάζεις και μήλο...
Στη συνέχεια μπορείς να δοκιμάσεις και βερύκοκο και ροδάκινο... Αυτά για φρούτα.

Τα λαχανικά μπορείς να τα ξεκινήσεις αφού αρχίζει και τρώει τα φρούτα με κάποια όρεξη. Θα είναι και καλύτερο για την ψυχική σου υγεία, από το να ετοιμάζεις φαγητά που δεν θα τρώει ... Θα μπερδεύεται και λιγότερο το μωρό με διάφορες γεύσεις που στην αρχή δεν θα του πολυαρέσουν κιόλας... Το κρέας συνήθως μπαίνει στον 8ο μήνα...

Θηλασμός περίπου 1-1,5 ώρα πριν το γεύμα και καπάκι μετά το γεύμα....Πίνει όσο θέλει το μωρό, αν δεν θέλει δεν είναι πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να το αρνείσαι.

Για περισσότερα στην εισαγωγή στερεών εδώ. Εγώ ακολούθησα πολλά από αυτά που γράφει και δεν το μετάνιωσα καθόλου.
http://kellymom.com/nutrition/solids/index.html

Μαρία Κ.
24-06-08, 21:59
Μαρία Κ., εγώ θα σου πρότεινα να παραλείψεις τον χυμό για 1-2 μήνες...
Αντίθετα θα σου έλεγα να δοκιμάσεις στην αρχή με λίγο αχλαδάκι αλεσμένο και να προσθέτεις μία ή 2 κουταλιές κάθε μέρα. Μετά την εβδομάδα βάζεις και μήλο...
Στη συνέχεια μπορείς να δοκιμάσεις και βερύκοκο και ροδάκινο... Αυτά για φρούτα.

Τα λαχανικά μπορείς να τα ξεκινήσεις αφού αρχίζει και τρώει τα φρούτα με κάποια όρεξη. Θα είναι και καλύτερο για την ψυχική σου υγεία, από το να ετοιμάζεις φαγητά που δεν θα τρώει ... Θα μπερδεύεται και λιγότερο το μωρό με διάφορες γεύσεις που στην αρχή δεν θα του πολυαρέσουν κιόλας... Το κρέας συνήθως μπαίνει στον 8ο μήνα...

Θηλασμός περίπου 1-1,5 ώρα πριν το γεύμα και καπάκι μετά το γεύμα....Πίνει όσο θέλει το μωρό, αν δεν θέλει δεν είναι πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να το αρνείσαι.

Για περισσότερα στην εισαγωγή στερεών εδώ. Εγώ ακολούθησα πολλά από αυτά που γράφει και δεν το μετάνιωσα καθόλου.
http://kellymom.com/nutrition/solids/index.html

:D :D Αυτό διαβάζω ολη μέρα σήμερα..!! Ομολογώ ότι για τα εσπεριδοειδή θορυβήθηκα γιατί το διάβασα στα φυλλάδια της LLLI. Και εγώ είμαι αυτής της άποψης και χαίρομαι που το ακούω από εσένα!!!
Μου φαίνεται πολύ βαρύ ένα μωρό σε δύο εβδομάδες να τρώει τα πάντα. Έχει όλα τα χρόνια μπροστά του για αυτό..
Για το ελαιόλαδο felinidoc τι λες; Νομίζω πως διάβασα μετά τον πρώτο χρόνο γιατί μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά..
Επίσης το φυλλάδιο της LLLI προτείνει και μπανάνα και αβοκάντο για πρώτο γεύμα.. Λες;;; :) :) (έχουμε και ωραία αβοκάντο εδώ στην Κρήτη και ομολογώ ότι μπαίνω στον πειρασμό..)

Μαρία Κ.
24-06-08, 22:00
Α! και κάτι ακόμα.. αν κάνω τα φρούτα στον ατμό δε θα της αρέσουν περισσότερο; χάνουν την αξία τους έτσι;

aglaia
25-06-08, 02:22
Συγνώμη αλλά τώρα με τη ζέστη κι εγώ σηκώνομαι και πίνω νερό. Δεν θα δίνω στο παιδί?


Η οδηγία είναι μόνο για μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά παντού στον πλανήτη, ακόμη και στην αφρική. :wink:

Μην βγάζεις συμπεράσματα για το μωρό από τις δικές σου ανάγκες που δεν τρέφεσαι αποκλειστικά με μητρικό γάλα, που καταναλώνεις αλάτι κτλ...

aglaia
25-06-08, 02:28
Αυτό που σκέφτομαι επίσης τώρα είναι μήπως τα εσπεριδοειδή είναι για τα μωρά που πίνουν φόρμουλα;

Όχι, απλά οι οδηγίες που σου έδωσε είναι αυτές που έδιναν μερικές δεκαετίες πριν...

Το ψάρι δίνεται μετά το 12ο μήνα όπως και το ασπράδι του αυγού...

Μαρία Κ.
25-06-08, 10:05
Αυτό που σκέφτομαι επίσης τώρα είναι μήπως τα εσπεριδοειδή είναι για τα μωρά που πίνουν φόρμουλα;

Όχι, απλά οι οδηγίες που σου έδωσε είναι αυτές που έδιναν μερικές δεκαετίες πριν...

Το ψάρι δίνεται μετά το 12ο μήνα όπως και το ασπράδι του αυγού...

Το'πιασα!!! :wink:
Καλά που έχω και εσάς.. Και μόνο τη μούρη της να φανταστώ αν το πρώτο που θα δοκιμάσει είναι χυμός πορτοκάλι... :lol: :lol: :lol:

Μαρία Κ.
25-06-08, 10:07
Αγλαΐα το λάδι επιτρέπεται πριν τον πρώτο χρόνο;

felinidoc
25-06-08, 14:19
Αγλαΐα το λάδι επιτρέπεται πριν τον πρώτο χρόνο;

Ναι, ένα κουταλάκι ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό!
Προτιμάς κάτιτις σε ορυκτέλαιο μήπως;;;; :lol:

Μαρία Κ.
25-06-08, 15:34
Αγλαΐα το λάδι επιτρέπεται πριν τον πρώτο χρόνο;

Ναι, ένα κουταλάκι ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό!
Προτιμάς κάτιτις σε ορυκτέλαιο μήπως;;;; :lol:

Λες felinidoc; Μπα, μπα δε νομίζω να είναι νόστιμο.. Άσε που μετά ποιος την πιάνει; Θα βάλει μπρος και θα φύγει που λέει και ο Λαζόπουλος!!!
Πάντως και σήμερα που μίλησα με μια καλή μου φίλη, τα ίδια μου έλεγε για τον παιδίατρο μας!! Αλλά επειδή εδώ δεν έχουμε και πολλές επιλογές θα τον αφήσω για τα καθαρά ιατρικά και στη διατροφή του παιδιού θα κάνω αυτό που εγώ νομίζω σωστό.. :wink:

frene
25-06-08, 17:31
ΜαριαΚ κι εμεις αρχιζουμε σε 10 μερες στερεες και ομολογω οτι εχω καποιους προβληματισμους!Ο γιατρος μου ειπε να δωσω ρυζαλευρο βανιλια αλλά θα το παραλειψω και θα δωσω φρουτα...(για τους γνωστους λογους)Μου ειπε για μηλο μπανανα στην αρχη και αχλαδι αν εχουμε δυσκοιλιοτητα.Πορτοκαλι μου ειπε στον χρονο περιπου γιατι ειναι αλλεργιογονο.Και να μου ελεγε να ξεκινησω με αυτο,δεν θα το κανα για τους λογους που ειπες κι εσυ,κυριως γιατι το θεωρω πολυυυυ ξινο.Εχω διαβασει παντως μεσα στο φορουμ για μαμαδες που δωσαν πρωτο φρουτο πορτοκαλι! :?
Εκει που προβληματιζομαι ειναι οτι επειδη δεν θελω να δωσω ρυζαλευρο,σιταλευρο,μπισκοτοκρεμμα κ.τ.λ. παχυντικα,δεν ξερω τι πρεπει να δωσω και βασικα ποτε.Π.χ. να δωσω βιολογικα δημητριακα αλλά ποτε;;Επειδη περιεχουν γλουτενη,νομιζω πρεπει να περιμενω λιγο καιρο....
Ο παιδιατρος παντως προτεινε ρυζαλευρο,μετα απο 15 μερες φρουτα και μετα απο αλλες 15 μερες(δηλαδη στον 7ο μηνα)κρεατοχορτοσουπα(για 3-4 μερες μονο χορτοσουπα και μετα βαζεις και το κρεας).
Αυτα....Θα δουμε πως θα παει! :)

Μαρία Κ.
25-06-08, 19:19
Εχω διαβασει παντως μεσα στο φορουμ για μαμαδες που δωσαν πρωτο φρουτο πορτοκαλι! :?

Εμένα το άλλο που μου είπε λάθος από ότι διάβασα και έμαθα είναι πως το χυμό τον δίνουμε αραιωμένο, ποτέ κατευθείαν!

Εκει που προβληματιζομαι ειναι οτι επειδη δεν θελω να δωσω ρυζαλευρο,σιταλευρο,μπισκοτοκρεμμα κ.τ.λ. παχυντικα,δεν ξερω τι πρεπει να δωσω και βασικα ποτε.

Σκέφτηκα μετά από 2-3 μήνες να έχουν εδραιώσει καλά φρούτα και κρέας-λαχανικά μπορούμε να δώσουμε ή γιαουρτάκι ή κανένα μούσλι ή τραχανά ή μπορούμε εύκολα να φτιάχνουμε κουάκερ με σταφίδες!! Τι καλύτερο!!!

Ο παιδιατρος παντως προτεινε ρυζαλευρο,μετα απο 15 μερες φρουτα και μετα απο αλλες 15 μερες(δηλαδη στον 7ο μηνα)κρεατοχορτοσουπα(για 3-4 μερες μονο χορτοσουπα και μετα βαζεις και το κρεας).

Βλέπουμε και πως θα είναι ο ρυθμός των παιδιών με τις νέες γεύσεις.. Πως θα το πάρουν; Εμένα αυτό που με κούφανε είναι πως μέσα σε δεκαπέντε μέρες βάζει και τα τρία γεύματα - φρούτα, χόρτα, κρέμα. Φρίκη μου φαίνεται για το παιδάκι.. Να το βομβαρδίσω με όλα αυτά; Άσε που όπως είχα ξαναγράψει φοβάμαι περισσότερο γιατί έχει ο μπαμπάς μας αλλεργίες και πρεπει να το προσέξω το μπεμπάκι μην περνάει τις ταλαιπωρίες εκείνου το καημένο..
Α! και ρυζάλευρο μπορείς να κάνεις με καστανό ρύζι και μητρικό γάλα αν το θες οπωσδήποτε.. Μπορεί να το κάνω και εγώ δεν ξέρω ακόμα. Αν και διάβασα πως τελικά δεν θεωρείται πως είναι τόσο απαραίτητο.

galat
26-06-08, 00:08
Frene μου, υπάρχουν βιολογικές κρέμες χωρίς ζάχαρη ,χωρίς γλουτένη και χωρίς ξένο γάλα.

Αλλά είναι κάπως άνοστες...μη σου πω αηδία...με δικό σου γαλατάκι μπορεί να το φάει εμένα ούτε με δικό μου γάλα το ήθελε (αν και θα ξεκινησουμε μαζί το κουταλι, έχω κάνει μερικά "πειράματα" εδώ και κάποιες μέρες γιατί δουλεύω και θέλω να γλιτώσω καμια άντληση)

Από του εμπορίου (με ξένο γάλα και ζάχαρη) πιστεύω καλύτερη είναι της νεστλε έχει 60% ρυζάλευρο και λίιγότερα από τα υπόλοιπα σ@#$%λοϊδια αλλά κάνει σβόλους εν αντιθέση με τις άλλες που μεν σβόλους δεν κάνουν αλλα ρυζάλευρο έχουν 27%. Αυτή κάπως της άρεσε αλλά τώρα δεν..ΝΟΥΝΟΥ και ΓΙΩΤΗΣ ούτε που να τις μυρίσει...και καλά κάνει αφού είμεθα και τροφαντές! Κάνω κάποιες δοκιμές δεν είχα σκοπό να τις δώσω κρέμες ούτως ή αλλως, ήθελα να μάθει το κουτάλι, να δω αν της αρέσει κάτι ιδιαίτερα κλπ...

Έφαγε με ευχαρίστηση μηλαράκι και αχλαδάκι! Από 3-4 κουταλιές μην φανταστείς! Μακάρι να το κρατήσει και μετά βάζοντας και την χορτόσουπα και θηλασμό λέω να την τραβήξω μέχρι να μπεί το γιαούρτι...Ίδωμεν!

Alienaki
12-07-08, 17:08
Καλησπέρα σε όλους! :)

Εχω κάποιες απορίες σχετικά με την εισαγωγή των στερεών τροφών σε συνδυασμό με τον θηλασμό.Ο μικρος θα γίνει 6 μηνων σε 10 μερες.Θα ήθελα να με βοηθήσετε οι πιο έμπειρες μανούλες κ η Αγλαια.
Τα γεύματα των στερεων τροφων θα αντικαταστησουν καποια γευματα θηλασμου η όχι?Αν μπορειτε να μου προτείνετε κάποιο προγραμμα διατροφης?Τι ποσοτητες περιπου πρεπει να τρωει?Νερό δίνουμε?Αν ναι,μετά το φαγητό η κατα την διάρκεια?
Η γιατρός με ρώτησε αν θα συνεχιζα να θηλαζω κ επειδη της ειπα ναι μου ειπε να μην δωσουμε ριζαλευρο.Αλλα οταν της ειπα αν γινεται να το φτιαχνω με δικο μου γαλα μου ειπε οκ.Μου ειπε να δινω αργα το πρωι φρουτοκρεμα κ το απογευμα ριζαλευρο.Αλλα εγω του δινω ενα γευμα την ημερα.Του εδωσα στην αρχη ρυζαλευρο με δικο μου γαλα κ ξετρελαθηκε.Μετα του εδωσα φρουτο το οποιο τον ξινιζει αλλα καταφερνει να φαει λιγο.Του έβαλα κ λιγο γαλατακι μεσα για να γλυκαθει.Πρόβλημα με το κουτάλι δεν έχουμε.Απο την αρχή ξέραμε τι να κάνουμε με το περιέχομενο! :lol: :lol: :lol:

Ακομα μια απορία.Για πιο λόγο δινουμε ριζάλευρο?Είναι υποχρεωτικό ?


Ευχαριστώ προκαταβολικά! :)

SofiaDav
12-07-08, 17:29
Alienaki tha anoiga kai ego to idio topic afou exo akribos tis ides erotiseis me esena :). I diafora einai oti emas i paidiatros mas eipe 3 sterea geumata, rizaleuro, frouto kai laxanika me kreas! Ego dino mono ta 2 prota ta opoia troei me to zori. Ase pou tos stithos prizete kai den ginete na ths dino gala mono proi kai bradu. Pantos einai ligo duskola tora sthn arxh!!

ΣΤΕΛΙΝΑ
13-07-08, 13:44
αχ κορίτσια κι εγώ τους ίδιους προβληματισμούς έχω.ακόμη θηλάζω αποκλειστικά αλλά θέλω να έχω συλλέξει τις πληροφορίες μέχρι να έρθει η ώρα για τις πρώτες στερεές τροφές.
ελπίζω να μας διαφωτίσει κάποιος σύντομα

kaith
13-07-08, 16:04
κοριτσια και εμεις την αλλη εβδομαδα αρχιζουμε τροφες. Τι ριζαλευρο χρησιμοποιητε εσεις Αlienaki :shock:

Alienaki
13-07-08, 17:43
Καλησπέρα kaith.
Του εδωσα ενα ριζάλευρο βιολογικό χωρίς προσθήκη ζάχαρης κ γάλακτος.Της Babynat είναι κ μου το πρότεινε μια φίλη.Την έφτιαχνα με δικό μου γάλα.Γινόταν λίγο νερουλό άλλα του άρεσε πάρα πολύ σε αντίθεση με τα φρούτα που δεν πολυτρωει.Κ γω το δοκίμασα κ δεν ήταν άσχημο. :D

manina
13-07-08, 18:06
λοιπόν
στις ίδιες δικές μου απορίες η Αγλαία μου είχε πει

-το ρυζάλευρο ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό

-θέλουμε φυσικες τροφές,φρουτα,λαχανικά,κρέας αργότερα.

-ΔΕΝ αντικαθιστούμε εμείς γεύμα,απλώς προσφέρουμε και τις στερεες τροφες. Εγω θήλαζα και μετά απο μια ώρα εδινα πχ φρούτα,και ας ετρωγε όσο ήθελε (ήθελε!)

-αρχικά έδωσα μηλο,αχλάδι,μπανάνα,μετα στη χορτόσουπα καρότο κολοκυθακι πατατα,μετα προσθεσα μοσσχαρι και κοτόπουλο. Αρχίσαμε τώρα το αυγό (κρόκος) και την τελευταια εβδομάδα δοκιμάσαμε γιαούρτι κατσικίσιο. Τα τρώει μια χαρά όλα,για αυγό και γιαούρτι τρελαίνεται :wink:

-είμαστε ακόμα στα δύο γεύματα κανονικά την ημέρα,φρουτοκρεμα και κρεατοσχορτόσουπα,δίνω και το αυγό,αν δεν φάει κάτι απο αυτά για κάποιο λόγο δίνω γιαούρτι. Θηλα΄ζει όσο θέλει όποτε θέλει.

-είχα αγοράσει στην αρχή ρυζάλευρο της holle χωρίς γάλα χωρίς ζάχαρη. Πρόσθεσα αρκετές φορές στη φρουτόκρεμα. Δεν το έτρωγε ιδιαίτερα. Τώρα απο την ίδια μάρκα έχω τη βρώμη και το ντίνκελ (είδος σιταριού) και κάποιες φορες βάζω είτε στη μια κρέμα είτε στην άλλη. Γενικά δεν τα πολυτρώει αυτά.

- φρούτα τώρα πια έχει δοκιμασει σχεδον όλα όσα επιτρέπονται.

....τί ξέχασα???

δεν έχω αγοράσει και δεν έχω σκοπό να δώσω (αν δεν αλλάξει κάτι στη μικρή) κρέμες απο σουπερμαρκετ με ζάχαρη,ούτε αγελαδινό γάλα της έχω δώσει ακόμα σε καμία μορφή.

:)

manina
13-07-08, 18:09
νερό πρόσφερα απο την αρχή στο τελος της κρέμας έπινε στην αρχη λιγο,μετα περισσότερο. Γενικά όχι πολύ.

διευκρίνηση,όταν μίλησα για φρούτα και λαχανικά,τα δοκίμαζα ένα ενα γυρω στις 3 μερες το καθενα,και μετα πρόσθετα και άλλο,όχι ολα μαζί...

dooo
13-07-08, 18:15
Τα γεύματα των στερεων τροφων θα αντικαταστησουν καποια γευματα θηλασμου η όχι?

τα γεύματα στερεών δεν αντικαθιστούν θηλασμούς, αλλά συμπληρώνουν. Αν μπορειτε να μου προτείνετε κάποιο προγραμμα διατροφης?
Ιδανικά, πρώτα θηλάζουμε και μετά από λίγο συμπληρώνουμε με στερεές τροφές. Αν κάποιο μωρό από μόνο του αντικαταστήσει θηλασμό, συνήθως κι αφού εξεταστούν οι συνθήκες, είναι οκ.
Στη πράξη? τα φρουτάκια σαν δεκατιανό, η κοτο/κρεατοχορτόσουπα σαν μεσημεριανό..
Για μένα που εργάζομαι, έχω βάλει τα γεύματα στερεών όταν λείπω από το σπίτι, για να μην αντλώ (πράγματι, εδώ και 1 μήνα έχω σταματήσει τις αντλήσεις. Βοήθησε βέβαια που έχω ένα αρκετά φαγανό παιδάκι με κλίση στην κρεατοχορτόσουπα:D )

Τι ποσοτητες περιπου πρεπει να τρωει?Νερό δίνουμε?Αν ναι,μετά το φαγητό η κατα την διάρκεια?
ένα νορμάλ γεύμα είναι γύρω στα 200 ml. Σιγά σιγά αυξάνεις την ποσότητα που φτιάχνεις, βλέποντας και το μωρό πως ανταποκρίνεται.
Θεωρητικά, το νερό που χρειάζεται το μωρό, το παίρνει από το μητρικό γάλα. Μέχρι 2 oz ημερησίως νερό, δεν εμποδίζεται ο θηλασμός. Το νεράκι βοηθά πολύ στα κακά του....
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας προϊδεάσω για τα κακά των μωρών σας.
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΤΕΛΟΣ:P
Οι φυτικές ίνες των φρούτων, και το κρέας με τη πατάτα και το καρότο, σφίγγουν τα κακά. Γι'αυτο και χρειάζεται το νεράκι και το λαδάκι (να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα και το ζόρισμα που κάνουν τα μωρά για να αφοδεύσουν).
Το νεράκι εγώ το δίνω 5-6 λεπτά αφού έχει τελιώσει το γεύμα της...καμιά φορά όμως, όταν τρώει πηχτή κρεατοχορτόσουπα, της δίνω καμιά γουλιά ενδιάμεσα, για να καθαρίσει το στόμα της.
Χρησιμοποιώ εκπαιδευτικό ποτηράκι (spill !!!!) ή και κανονικό ποτήρι, καμιά φορά. Της το κρατάω εγώ. Η Πίκυ μου δεν ήθελε νερό από το μπιμπερό.
Τώρα με τις ζέστες, μετά από έντονο παιχνίδι, της δίνω καμιά γουλιά (μόνο και μόνο για τα κακά της, γιατί κάνει πια σχηματισμένα κεφτεδάκια η δικιά μου).

Η γιατρός με ρώτησε αν θα συνεχιζα να θηλαζω κ επειδη της ειπα ναι μου ειπε να μην δωσουμε ριζαλευρο.Αλλα οταν της ειπα αν γινεται να το φτιαχνω με δικο μου γαλα μου ειπε οκ.Μου ειπε να δινω αργα το πρωι φρουτοκρεμα κ το απογευμα ριζαλευρο.Αλλα εγω του δινω ενα γευμα την ημερα.Του εδωσα στην αρχη ρυζαλευρο με δικο μου γαλα κ ξετρελαθηκε.Μετα του εδωσα φρουτο το οποιο τον ξινιζει αλλα καταφερνει να φαει λιγο.Του έβαλα κ λιγο γαλατακι μεσα για να γλυκαθει.Πρόβλημα με το κουτάλι δεν έχουμε.Απο την αρχή ξέραμε τι να κάνουμε με το περιέχομενο! :lol: :lol: :lol:

Ακομα μια απορία.Για πιο λόγο δινουμε ριζάλευρο?Είναι υποχρεωτικό ?


Ευχαριστώ προκαταβολικά! :)
Το ρυζάλευρο δεν είναι υποχρεωτικό..χρησιμοποιείται για να εισάγεις τις στερεές, επειδή είναι σαν κρέμα, έχει γεύση πολύ κοντινή στο γάλα (ή αν το μωρό έχει παλινδρόμηση, το εισάγουν και νωρίτερα, για να στέκεται το φαγητό στο στομάχι).
Εγώ δεν έδωσα καθόλου γιατί το ρυζάλευρο προκαλεί δυσκοιλιότητα..κατευθείαν φρουτάκια και μετά από 2 βδόμαδες και χορτόσουπα.
Αυτά... τα ολίγα :D για ο,τιδήποτε άλλο, εδώ είμαστε!!

tip: το kellymom έχει ωραιότατα κείμενα για την εισαγωγή στερεών τροφών με το θηλασμό.

manina
13-07-08, 18:18
α ναι dooo ευχαριστώ :wink: γύρω στα 200 μλ,κι εγώ επίσης απο την αρχή είχα το εκπαιδευτικό ποτηράκι,δεν έδωσα νερό με το μπιμπερό,έχω μια τρελή ελπίδα μπας και το γλυτώσω το μπιμπερο γενικά αυτή τη φορά... :wink:

manina
13-07-08, 18:20
....συγκεκριμένα,αυτό το ποτηράκι

http://www.letoshop.gr/default.asp?pid=40&ct=1090108&itmid=2907

Alienaki
14-07-08, 10:11
Ευχαριστώ πολύ κορίτσια για τις πολύτιμες συμβουλες-πληροφορίες!
:D :D :D

eleni^^
20-08-08, 08:17
και εχω την εξης,ασχετη με τη συζητηση πιο πανω απορια...
οκ ξεκινησαμε με φρουτακια...κατα τις 7-8 θηλαζουμε κ κατα τις 11 τρωμε τα φρουτα μας κ ξαναπειναει σε κανενα 3ωρο παλι....(6-7ωρες χωρις θηλασμο) το Σαββατο θα ξεκινησουμε κ την κρεατοχορτοσουπα για μεσημεριανο...αν την φαει κατα τις 2 θα ξαναπειναει μετα τις 5 κ αυτο μας κανει 9-10 ωρες χωρις θηλασμο...ευτυχως ριζαλευρο κλπες κρεμμες δε τρωμε αρα απογευμα κ βραδυ θηλαζουμε κανονικα..σκεφτομαι κατα τη διαρκεια του δεκαωρου να κανω καποια αντληση ωστε να μη μειωθει κατα παρα πολυ το γαλα μου...επισης ειναι κακο να τη θηλαζω αναμεσα σε δεκατιανο κ μεσημεριανο?δλδ να κανω το δεκατιανο στις 11 θηλασμος στις 2 κ μεσημεριανο στις 4? παραπαει? :oops:

manina
20-08-08, 08:39
eleni αυτό κάνω εγώ!!! δηλαδή,τί 4,μπορεί και 5 να φάμε μεσημεριανό ή 5.30 :wink:

βασικά όταν έχω θηλασμούς ενδιάμεσα απο κάθε γεύμα εννοείται οτι το μωρό δεν πεινάει για να φάει αμέσως μετά,έτσι "ανοιγουν" τα διαστήματα...

απλά φαίνεται περίεργο σε κάποιους αλλα οκ-έτσι κι αλλιώς σχεδόν σε όλους γύρω μου φαίνεται περίεργο το οτι θηλάζω ακόμα,άρα δεν με νοιάζει τί λένε γενικά. 8)

ol_ko
20-08-08, 08:41
ελενη καλημερα.μην ανησυχεις φια το γαλα.το σωμα μας "διαβαζει" τις αλλαγες και παραγει λιγοτερο.εγω θηλαζω 13 μηνες και δε χρειαστηκε να βγαλω γαλα.στην αρχη, μεχρι να συνηθισει και να τρωει ολοκληρο γευμα του εδινα γαλα μετα το μεσημεριανο, πριν κοιμηθει.νομιζω οως στις 4 ειναι αργα για μεσημεριανο.ακομα και τωρα παιρνει τη τζουριτσα του πριν κοιμηθει.δοκιμασε το και πριν ή μετα τη φρουτοκρεμα για να μειωνεται σταδιακα το γαλα.δεν ξερω αν σε βοηθησα.

eleni^^
20-08-08, 08:41
εγω σκεφτομαι μη το κανω παχυσαρκο το παιδι με τοσα γευματα :lol: :lol:

ol_ko
20-08-08, 08:42
μα δε θα τρωει την ιδια ποσοτητα γαλα

manina
20-08-08, 08:43
Ολγα γιατι στις 4 ειναι αργα για μεσημεριανο?? Δηλαδή άλλες μαμάδες που δίνουν απογευματινό ίδιο με το μεσημεριανό και το δίνουν ασφαλώς πολύ αργότερα,τί πρόβλημα έχουν?

manina
20-08-08, 08:43
και ναι,σαφώς μέσα στη μέρα δε θηλάζει πολύ,ίσα ίσα να "κρατιέται η επαφή" λολ

ol_ko
20-08-08, 08:46
δεν υπαρχει προβλημα, το προγραμμα εμεις το φτιαχνουμε, αλλα αν φαει αργα, θα κοιμηθει αργα και το βραδυ θα αργησει να κοιμηθει και κυριως το χειμωνα που νυχτωνει και νωρις.και εγω εκανα καιρο να βαλω μια σειρα γιατι ηθελα να εχει προγραμμα και να κοιμαται νωρις γιατι τωρα αρχισα δουλεια και πρεπει να τον ξυπναω στις 6.δεν υπασχει σωστο και λαθος, ετσι νομιζω τουλαχιστον

eleni^^
20-08-08, 08:48
εμενα με νοιαζει μη μου μειωθει κατα πολυ το γαλα..οποτε ενδιαμεσα στα γευματα θα θηλαζω κ αν δε βαριεμαι θα ριχνω κ μια αντληση ετσι για να εχω τραπεζα γαλα :wink: ε?

manina
20-08-08, 08:50
οκ κατάλαβα τί εννοείς,αλλά δεν βλέπω σχέση ανάμεσα στο πώς θα ονομάσω αυτό που θα φάει στις 5 πχ με τον βραδυνο υπνο :) αφού μετά θηλάζει μόνο,έτσι κι αλλιώς. Εμένα έχει περίπου 6 μήνες που κοιμάται γύρω στις δέκα το βράδυ με δέκα και μιση,άσχετα με το τί προγράμματα διατροφής έχουμε αλλάξει (σποκλειστικός θηλασμός-σταδιακή εισαγωγή στερεων τροφων)


να σου ζήσει ο Κωνσταντίνος σου!

ol_ko
20-08-08, 08:51
καλα θα κανεις. και ο δικος μου δεν ετρωγε κρεμες και τετοια οποτε απο τις 5 και μετα θηλαζε συνεχεια απλως δεν καταφερα ποτε να βγαλω γαλα με θηλαστρο.αν μπορουσα θα το εκανα

manina
20-08-08, 08:52
...και ναι,τα έχουμε ξαναπεί :wink: αλλά κοιμάται απο την αρχή μέχρι το πρωί :lol: :lol: :lol: οποία ευτυχία!


(ξεπληρώνω τα ξενύχτια που έκανα στον γιό μου)

manina
20-08-08, 08:54
το σκότωσα το θέμα,αλλά να προσθέσω οτι εκείνος ο γιος που με βασάνιζε με τον ύπνο τώρα κοιμάται απο 9.30 μέχρι το πρωι χωρίς κανένα πρόβλημα.... 8)

ol_ko
20-08-08, 08:55
να σου ζήσει ο Κωνσταντίνος σου!
ευχαριστω πολυ.εχεις δικιο οτι δεν εχει σημασια πως θα ονομαστει το φαι.τωρα πια του δινω 2 κρεμες το απογευμα (ειχαμε προβλημα με το βαρος λογω αλλεργιας) εκ των οποιων τη δευτερη τη δινω ως βραδυνο.

ol_ko
20-08-08, 08:58
ο κων/νος κοιμαται απο τις 9μισυ με 10 εως το πρωι στις 10 σερι τους τελευταιους 2 μηνες, δηλ χωρις να θελει γαλα ενδιαμεσα

manina
20-08-08, 08:59
ναι ναι είναι άψογα αυτά :D

aglaia
20-08-08, 23:52
Eλένη, τη θηλάζεις και αμέσως μετά το γεύμα αν θέλει να συμπληρώσει το γεύμα και ενδιάμεσα στα γεύματα. Αν δεν θέλει ενδιάμεσα τότε κανονίζεις τις ώρες των γευμάτων έτσι ώστε να υπάρχει γεύμα θηλασμού ανάμεσα στα γεύματα.

eleni^^
21-08-08, 08:35
ευχαριστω!

ΡΕΑ
23-08-08, 16:16
Κορίτσια θα ήθελα την άποψή σας για κάτι. Ο μπέμπης μου θηλάζει και ποτέ δεν πήρε ξένο γάλα (πλην του μαιευτηρίου νομίζω :? ) Όταν ήταν 4 μηνών ο γιατρός συνέστησε να αρχίσουμε φρουτόκρεμα και ρυζάλευρο-βανίλια. Ο μικρός μου δεν έδειχνε ενδιαφέρον όμως και έτσι συνεχίσαμε μόνο με γάλα. Ένα μήνα μετά άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τα φρούτα οπότε αρχίσαμε φρουτόκρεμα συμπληρωματικά με το θηλασμό. Στις αρχές Αυγούστου πήγαμε πάλι στο γιατρό ο οποίος μας έδωσε το πρόγραμμα διατροφής που έχει ως εξής πρωί:γάλα, δεκατιανό:φρουτόκρεμα, μεσημεριανό:ρύζι, λαχανικά, κρέας (συνδυασμός πχ. γιουβαρλάκια χωρίς αυγολέμονο), απόγευμα:κρέμα (φαρίν λακτέ μπισκοτόκρεμα κλπ), βράδυ:γάλα. Ρωτάω λοιπόν δεν είναι νωρίς για να θηλάζουμε μόνο πρωί και βράδυ; Εμείς ως τώρα τα φρούτα και τα λαχανικά τα είχαμε συμπληρωματικά με το θηλασμό, πρέπει τώρα να αντικαταστήσω όλα τα γεύματα γάλακτος πλην του πρωινού και του βραδυνού; Ο μικρός ακόμα ζητάει να θηλάζει ανάμεσα, μπορεί δηλ να δώσω φρούτα και να μην τα φάει όλα να ζητήσει γάλα και μετά ανάμεσα στο δεκατιανό και το μεσημεριανό πάλι ζητάει γάλα και έτσι φυσικά δεν τρώει πολύ φαγητό το μεσημέρι. Η ανάπτυξή του ως τώρα είναι πολύ καλή, γεννήθηκε 29/2/08 με ΚΤ και επισκληρίδιο 3280 γρ. , δεν είχε ίκτερο, δεν νοσηλεύτηκε, θήλαζε και θηλάζει χωρίς συμπλήρωμα, τρώει και το βράδυ και 1/8/08 ήταν 8450 γρ. Η ερώτηση μου είναι πρέπει να αραιώσω το θηλασμό; Ο μικρός δε δείχνει να θέλει να αντικαταστήσει γεύματα. Θα έχει πρόβλημα με το σίδερο κλπ αν δεν τρώει όλα αυτά που μας είπε ο γιατρός; Δεν θα έχω πρόβλημα αν κόψω απότομα τους θηλασμούς; Μήπως με θηλασμό μόνο πρωί και βράδυ οδηγηθούμε στον αποθηλασμό; Δεν θέλω κάτι τέτοιο. Συγγνώμη για το μεγάλο ποστ αλλά μου την ¨είπανε¨πάλι (ότι γίνομαι εγωίστρια επιμένοντας τόσο με το θηλασμό εις βάρος της υγείας του μωρού μου) και δεδομένου ότι από ψυχολογία δεν τα πάω καλά αυτήν την περίοδο άρχισα να αμφιβάλω.

aglaia
23-08-08, 16:29
Να σου ζήσει! :)

Έχεις δίκιο για τις αμφιβολίες σου. Ο γιατρός δεν έλαβε καθόλου υπόψην του ότι το παιδί σου θηλάζει και σου έδωσε πρόγραμμα για μωρά που δεν θηλάζουν.

Η εισαγωγή των στερεών τροφών προτάθηκε πολύ πρόωρα, κανονικά μετά το τέλος του 6ου μήνα γίνεται...

Επίσης σου συνέστησε να του δίνεις τροφές που περιέχουν αγελαδινό γάλα (κρέμα βανίλια, ρυζάλευρο...).

Γενικά ο γιατρός σου ακολουθεί τις τακτικές της δεκαετίας του 1970 που θεωρούνται πλέον ακατάλληλες γιατί προδιαθέτουν τα παιδιά για αλλεργίες.
Ευτυχώς που ο μικρός σου αντιστάθηκε!

Την απογευματινή κρέμα που σου προτείνει δεν έχεις κανένα λόγο να τη δώσεις περίεχει πολύ ζάχαρη και αγελαδινό γάλα... Τα φρούτα και το μεσημεριανό είναι μια χαρά. Θα φροντίζεις ανάμεσα να υπάρχει ένα γεύμα θηλασμού.

Μετά τα φρούτα και μετά το γεύμα θα προσφέρεις στο μωρό τη δυνατότητα να θηλάσει, αν δεν θέλει δεν πειράζει αλλά αν χρειάζεται να συμπληρώσει το γεύμα του είναι καλό να μπορεί να το κάνει.

Το μωρό σου κάνει πολύ καλά που ζητάει γάλα ενδιάμεσα! Ξέρει τι να κάνει κι εσύ επίσης! :)

Όσο για τους καλοθελητές που προσπαθούν να σε "βοηθήσουν" ξεκινάς ήπια με το ότι το μωρό το έχει ανάγκη και αν σε πιέζουν πολύ θα συζήτησουμε πιο αποστομωτικές απαντήσεις. Προσπάθησε να μην τους δίνεις σημασία! :)

Καλή συνέχεια και τα ξαναλέμε! :)

Συντονιστής Περιεχομένου
23-08-08, 16:34
Γεια σας,
μπορείτε να συμβουλευτείτε και τις ακόλουθες δημοσιευσεις:


Οδηγίες παιδιάτρων προς αποφυγή (http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=2494)
κρέμες από μητρικό γάλα (http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=8018)
θηλασμός και κουτάλι (http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=5470)
αντικατάσταση γευμάτων (http://www.parents.gr/forum/viewtopic.php?t=4811)