PDA

Επιστροφή στο Forum : ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ-ΒΑΠΤΙΣΗ


Σελίδες : 1 [2]

Thaumataki
28-01-11, 21:35
ε οχι βρε θαυματακι μου....δεν ειναι απαραιτητο αυτο...ειναι σαν να λεμε, οτι για να αποφασισουμε οτι δεν ειμαστε ναρκομανεις πρεπει να δοκιμαζουμε ολων των ειδων τις πρεζες και αν καμια δε μας κανει τοτε να πουμε οτι δεν ειμαστε ναρκομανεις....
Και τότε με ποιά κριτήρια επιλέγουμε θρησκεία;;;;;:roll::roll:

itsme
28-01-11, 21:42
ε οχι βρε θαυματακι μου....δεν ειναι απαραιτητο αυτο...ειναι σαν να λεμε, οτι για να αποφασισουμε οτι δεν ειμαστε ναρκομανεις πρεπει να δοκιμαζουμε ολων των ειδων τις πρεζες και αν καμια δε μας κανει τοτε να πουμε οτι δεν ειμαστε ναρκομανεις....ΛΟΛ! Καλό!
Και σωστό... Πρέπει να ενημερωνόμαστε για τα πάντα αλλά όχι και να δοκιμάζουμε.
Δηλαδή μια θρησκεία που ο άντρας επιβάλλεται να χτυπάει τη γυναίκα του τουλάχιστον 3 φορές τη μέρα δε χρειάζεται να τη δοκιμάσω για να δω αν μου ταιριάζει..

Και τότε με ποιά κριτήρια επιλέγουμε θρησκεία;;;;;:roll::roll:
Δεν υπάρχουν γενικά κριτήρια.. Εσένα για παράδειγμα μπορεί να σου αρέσει να τις τρως :D:D:D

Μελανία
28-12-11, 15:04
Ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάνει κάποιος απλή ονοματοδοσία και μετά βάφτιση.Επειδή έχουμε σκοπό να δώσουμε τα ονόματα στα μωρά αμέσως μετά την γέννηση για να τακτοποιήσουμε και διαβατήρια κλπ χωρίς να τρέχουμε μετά σε πρεσβείες για κάθε αλλαγή.Σκέφτομαι μήπως έχουμε θέμα μετά στην εκκλησία και μας λένε διάφορα για τα ονόματα.Η μήπως δεν τα βαφτίζουν ή ίσως μας πούνε να βγάλουμε και 2ο όνομα κάτι που δεν θέλω.Ξέρει κανένας τι γίνεται στην περίτωση αυτή;

siderenia
28-12-11, 15:46
Με ενδιαφέρει και μένα αν γνωρίζεται κάτι.

kinkajoujou
28-12-11, 16:41
Ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάνει κάποιος απλή ονοματοδοσία και μετά βάφτιση.Επειδή έχουμε σκοπό να δώσουμε τα ονόματα στα μωρά αμέσως μετά την γέννηση για να τακτοποιήσουμε και διαβατήρια κλπ χωρίς να τρέχουμε μετά σε πρεσβείες για κάθε αλλαγή.Σκέφτομαι μήπως έχουμε θέμα μετά στην εκκλησία και μας λένε διάφορα για τα ονόματα.Η μήπως δεν τα βαφτίζουν ή ίσως μας πούνε να βγάλουμε και 2ο όνομα κάτι που δεν θέλω.Ξέρει κανένας τι γίνεται στην περίτωση αυτή;

εμείς είχαμε κάνει την ονοματοδοσία αμέσως μετά τη γέννηση για να βγει διαβατήριο και βίζα (στο διαβατήριο μπορείς να γράψεις και "αβάφτιστο" ή "άνευ ονόματος", αλλά για να σου δώσουν βίζα κάποιες χώρες δεν το δέχονται αυτό). Η διαδικασία είναι απλή, αλλά αν δεν παραστούν και οι δύο γονείς πρέπει αυτός που πάει στην υπηρεσία να έχει εξουσιοδότηση από τον άλλον που θα αναφέρει σαφώς και το όνομα που θα πάρει το παιδί. Αν γεννάτε σε κάποιο από τα μαιευτήρια του Αμαρουσίου, το ληξιαρχείο τους εκεί έχει οργανωθεί πολύ καλά και οι δουλειές αυτές γίνονται άμεσα (τουλάχιστον όταν γέννησα εγώ τον Ιούνιο του 10, από τότε μπορεί να κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι). Μπορείς να βάλεις όσα ονόματα θέλεις (εμείς 2), αλλά από εκεί και μετά το τι θα σου πει ο παπάς είναι άλλο θέμα. Σε καμμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να αρνηθεί το χαρτί της ονοματοδοσίας, δεν μπορεί να μην αποδεχτεί επίσημη πράξη του κράτους. Αν σας κάνει τσιριτζάντζουλες, μπορείς να το τραβήξεις το θέμα με μητρόπολη κλπ.

Εμείς τη βαφτίσαμε εδώ Αμερική, ο παπάς έγραψε μόνο το πρώτο όνομα στο χαρτί που μας έδωσε, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι έχει και τεράστια σημασία, εφόσον ληξιαρχικά το παιδί έχει καταχωρηθεί με όσα ονόματα θες εσύ.

Μελανία
28-12-11, 16:46
Θα γεννήσω Ισλανδία και δεν έχω ρωτήσει κι αν είναι και υποχρεωτική η άμεση ονοματοδοσία εκεί.Ένα όνομα στο κάθενα θέλουμε να δώσουμε (δίδυμα περιμένω)απλά δεν θέλουμε να υποχρεωθούμε να δωσουμε και 2ο διαφορετικό στην βάφτιση μετά.Η βάφτιση θέλουμε να γίνει στην Ελλάδα.

yogini
28-12-11, 16:47
κάνεις ονοματοδοσία κανονικά στο ληξιαρχείο και μετά στη βάπτιση δέχονται κανονικά το όνομα. Δεν έχει μα και μου. Σχετικά με τα ξενα ονόματα δεν ξερω τι γίνεται. Η εκκλησία είναι υποχρεωμένη να δέχεται και τα αρχαία ονόματα προς διατήρησης της ιστορίας μας και ας μην γιορτάζουν.
Σε κάθε περίπτωση το κράτος έχει τον πρώτο λόγο ;)
εμείς κάναμε ονοματοδοσία και μετά βάπτιση για να μην μου τη φέρει κανένας νονός και τρέχουμε γιατί είχαμε κάποια θέματα αν και το όνομα γράφτηκε και στην εκκλησία στο γραφείο εξ αρχής και μετά πήγαμε για το μυστήριο :)

Niki81
28-12-11, 16:59
Στο ΙΑΣΩ που γεννησα εγω μπορουσες αν ηθελες να κανεις κατευθειαν ονοματοδοσια εκει μεσα.
Η εκκλησια δν εχει κανενα θεμα.Ετσι κι αλλιως απόσο γνωριζω μπορεις και στην εκκλησια να κανεις ονοματοδοσια πριν τη βαφτιση...ακριβως λεπτομερειες δεν ξερω αλλα γνωριζω κοπεα που οταν σαραντισε εκανε και ονοματοδοσια στην εκκλησια...δηλωσε βασικα το ονομα του παιδιου στην εκκλησια.

natalia_pa
28-12-11, 17:27
Νομικά, η ονοματοδοσία είναι η επίσημη διαδικασία για την καταχώρηση ονόματος σε κρατικά έγγραφα. Απλώς αν πρώτα βαφτίσεις και μετά πας στο ληξιαρχείο σε βάζουν να υπογράψεις ταυτόχρονα ονοματοδοσία και καταχώρηση θρησκεύματος.

Αν έχεις κάνει πρώτα ονοματοδοσία, δεν μπορεί να αλλάξει το όνομα ο ιερέας που θα βαφτίσει, ακόμη κι αν δεν του αρέσει (είναι επίσημο έγγραφο).
Φυσικά πάντα μπορεί να πέσεις σε στραβάδι που θα αρνηθεί να τελέσει το μυστήριο(αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις λχ θρησκευτικός γάμος μετά από πολιτικό), αλλά εκεί η λύση είναι απλή: Πάς σε άλλον ναό!

Αγγελίνα_2
28-12-11, 17:27
Εγώ δεν κατάλαβα γιατί πιστεύεις ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα στη βάπτιση. Είναι τελείως ξένα τα ονόματα που θέλετε να δώσετε, πχ?

Μελανία
28-12-11, 17:33
Εγώ δεν κατάλαβα γιατί πιστεύεις ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα στη βάπτιση. Είναι τελείως ξένα τα ονόματα που θέλετε να δώσετε, πχ?
Όχι χριστιανικά θα δώσουμε αλλά γενικά ακούω διάφορα περίεργα γι αυτό ανυσηχώ.Δεν θέλω να αναγκαστούμε να δώσουμε και άλλο όνομα για παράδειγμα ή να μας λένε οτι δεν δέχονται να τα βαφτίσουν επειδή έχει προηγηθεί η ονοματοδοσία.Το σκέφτομαι όπως αυτά που λένε για τους πολιτικούς γάμους.Απο οτι βλέπω όμως άδικα αγχώνομαι και μάλλον δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Αγγελίνα_2
28-12-11, 17:57
Σαφώς και αγχώνεσαι άδικα. Δεν έχω ακούσει ποτέ σε κανέναν να έχει προκύψει τέτοιο πρόβλημα. Με το καλό να γίνουν όλα όπως τα επιθυμείτε!

kyra
28-12-11, 18:37
H ονοματοδοσία είναι διοικητικη διαδικασία, γίνεται και από τους δύο γονείς παρόντες (ή με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο) για ληξιαρχικό γραφείο (αν υπάρχει τέτοιο και στο μαιευτήριο). Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το εξής:
Το όνομα που θα δώσετε στην ονοματοδοσία, θα είναι και το όνομα του παιδιού, ανεξάρτητα το πώς θα το βαφτίσεις. Δηλαδή, αν με την ονοματοδοσία το ονομάσετε Γιώργο- Δημήτριο, τότε, ακόμα και αν στη βάφτιση το πείτε μόνο Γιώργο ή το πείτε και Θανάση, θα συμπληρωθεί στο ληξιαρχείο μόνο το θρήσκευμα αλλά το όνομα θα παραμείνει αυτό που δόσατε με την ονοματοδοσία.
Αυτά θα σας τα πούν και όταν πάτε, γιατί πολλοί γονείς νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα με μεταγενέστερη βάφτιση.

Απλά να πω ότι ο ιερέας μπορεί να διαφωνήσει με ένα όνομα, γιατί δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία. Δεν δεσμεύεται από την ονοματοδοσία ο ιερέας, οι γονείς και το παιδί δεσμεύονται.
Παράδειγμα από τη ζωή (μου):
Ζευγάρι ονομάζει το παιδάκι του Δήμητρα με ονοματοδοσία.
Ο ιερέας θεωρεί ότι το σωστό είναι Δημητρία και τους πείθει να το βαφτίσουν έτσι (η εναλλακτική τους ήταν να αλλάξουν ιερέα και εκκλησία). Στο βαφτιστικό το παιδί γράφεται Δημητρία.
Στα χαρτιά το παιδί είναι Δήμητρα, γιατί προηγήθηκε ονοματοδοσία.

misspigi
28-12-11, 18:49
με καλυψαν οι προλαλυσασες: η εκκλησια δεν εχει κανενα προβλημα με το τι ονομα θα δωσεις εσυ στα παιδια σου ακομα και αν τα ονομασεις Αλ Μπανο και Ρομινα Παουερ!!! μονο αν αποφασισεις να βγαλεις τα παιδια σου Νενα, Ρινος (απο το Ειρηναιος) ή κατι τετοιο εκει υπαρχει ενα .... θεματακι. αλλα οπως βλεπω τα ονοματα ειναι φυσιολογικα οποτε γιατι αγχωνεσαι;;

mmdad
28-12-11, 20:42
Θα γεννήσω Ισλανδία και δεν έχω ρωτήσει κι αν είναι και υποχρεωτική η άμεση ονοματοδοσία εκεί.Ένα όνομα στο κάθενα θέλουμε να δώσουμε (δίδυμα περιμένω)απλά δεν θέλουμε να υποχρεωθούμε να δωσουμε και 2ο διαφορετικό στην βάφτιση μετά.Η βάφτιση θέλουμε να γίνει στην Ελλάδα.

Στο Βελγιο μας ρωτησαν για το ονομα κατα τη διαρκεια του τοκετου και το χαρτι που μας εδωσαν απο το νοσοκομιο για το Βελγικο ληξιαρχιο ειχε το ονομα. Πηγαμε πρωτα στο Βελγικο ληξιαρχιο και απο εκει μας εδωσαν ενα χαρτι κια πηγαμε στο προξενιο να δηλωσουμε τη γεννηση. Στο προξενιο μας ξαναρωτησαν για το ονομα και μας ειπαν οτι αν θελουμε να δωσουν 2 ονοματα πρεπει να το δηλωσουμε εκεινη τη στιγμη και οχι στην βαπτιση. Το προξενιο εκανε ολες τις απαραιτιτες ενεργειες για να γραφουν τα παιδια στην Ελλαδα (απαραιτητο για να βγει Ελληνικο Διαβατηριο). Εμεις τον εναν τον βαφτισαμε στη Ελλαδα και τον αλλλον στο Βελγιο. Και στις 2 περιπτωσεις δηλωσαμε την βαπτιση μετα στο προξενιο

travellingmum
28-12-11, 20:55
εγω και στα δυο παιδια (το ενα γεννημενο εδω και το αλλο αγγλια) εκανα κανονικα ονοματοδοσια οταν τα εγραψα. Επειτα στη βαφτιση δε μπορουσε να πει τιποτα ο παπας -αν και το ονομα του γιου μου ειναι ξενο- το ειπε το παιδι με το ονομα του. Και οφειλω να ομολογησω οτι ο συγκεκριμενος ιερεας ηταν πολυ ενταξει με το θεμα, το λεω επειδη εχω ακουσει διαφορα.
Το χαρτι της βαπτισης δε χρειαζεται να το πας στο ληξιαρχειο αν δε θελεις. Εγω δεν τα πηγα ποτε επειδη δε θελω να φαινεται το θρησκευμα των παιδιων μου σε χαρτια του κρατους. Αν θελεις τα πας και γραφεται διπλα οτι ειναι βαφτισμενοι ΧΟ. Αλλα δε μπορει να αλξει το ονομα της ονοματοδοσιας.

siderenia
28-12-11, 21:10
Αν κάνουμε την Βάφτιση μετά στο ληξιαρχεία μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα με ονοματοδωσία; Θέλω να δώσω στο παιδί ένα όνομα που προέρχεται από δυο, αλλά για να μην έχουμε παρεξηγησεις προτιμώ να ακουστούν στην εκκλησία και τα δυο. το παιδί θα το φωνάζουμε εξαρχής με το όνομα που προκύπτει από αυτά (ελληνικά, χριστιανικά ονόματα και τα δυο). Θα προτιμούσα στα χαρτιά του να υπάρχει ένα όνομα αντί για δυο γι' αυτό ρωτάω.

mmdad
28-12-11, 22:10
Αν κάνουμε την Βάφτιση μετά στο ληξιαρχεία μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα με ονοματοδωσία; Θέλω να δώσω στο παιδί ένα όνομα που προέρχεται από δυο, αλλά για να μην έχουμε παρεξηγησεις προτιμώ να ακουστούν στην εκκλησία και τα δυο. το παιδί θα το φωνάζουμε εξαρχής με το όνομα που προκύπτει από αυτά (ελληνικά, χριστιανικά ονόματα και τα δυο). Θα προτιμούσα στα χαρτιά του να υπάρχει ένα όνομα αντί για δυο γι' αυτό ρωτάω.

Θα ειναι μπερδεμα. Ισως ειναι καλυτερο να δηλωσεις στο ληξιαρχιο αυτο που θελεις να γραφτει. Δικη μου αποψη. Δεν γνωριζω τη νομοθεσια στο θεμα

Μελανία
28-12-11, 22:50
Στο Βελγιο μας ρωτησαν για το ονομα κατα τη διαρκεια του τοκετου και το χαρτι που μας εδωσαν απο το νοσοκομιο για το Βελγικο ληξιαρχιο ειχε το ονομα. Πηγαμε πρωτα στο Βελγικο ληξιαρχιο και απο εκει μας εδωσαν ενα χαρτι κια πηγαμε στο προξενιο να δηλωσουμε τη γεννηση. Στο προξενιο μας ξαναρωτησαν για το ονομα και μας ειπαν οτι αν θελουμε να δωσουν 2 ονοματα πρεπει να το δηλωσουμε εκεινη τη στιγμη και οχι στην βαπτιση. Το προξενιο εκανε ολες τις απαραιτιτες ενεργειες για να γραφουν τα παιδια στην Ελλαδα (απαραιτητο για να βγει Ελληνικο Διαβατηριο). Εμεις τον εναν τον βαφτισαμε στη Ελλαδα και τον αλλλον στο Βελγιο. Και στις 2 περιπτωσεις δηλωσαμε την βαπτιση μετα στο προξενιο
Σ' ευχαριστώ.Εμείς δεν θα δώσουμε ελληνική υπηκοότητα οπότε θα είναι μικρότερη η όλη διαδικασία;)

kyra
29-12-11, 00:59
Αν κάνουμε την Βάφτιση μετά στο ληξιαρχεία μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα με ονοματοδωσία; Θέλω να δώσω στο παιδί ένα όνομα που προέρχεται από δυο, αλλά για να μην έχουμε παρεξηγησεις προτιμώ να ακουστούν στην εκκλησία και τα δυο. το παιδί θα το φωνάζουμε εξαρχής με το όνομα που προκύπτει από αυτά (ελληνικά, χριστιανικά ονόματα και τα δυο). Θα προτιμούσα στα χαρτιά του να υπάρχει ένα όνομα αντί για δυο γι' αυτό ρωτάω.

H κρατούσα άποψη είναι ότι, όχι. Όποιο κάνεις πρώτο (βάφτιση ή ονοματοδοσία) αυτό το όνομα θα ισχύει. Έχουν ακουστεί και άλλες απόψεις, που κατά τη γνώμη μου είναι πιο σωστές, ότι δηλαδή με τη βάφτιση δίνεται μόνο το θρήσκευμα οπότε η ονοματοδοσία πρέπει να υπερισχύει. Όμως η ελληνική πολιτεία δέχεται το πρώτο.
Η λύση για να κάνει αυτό που θέλεις, είναι να κάνεις την ονοματοδοσία με το όνομα που θέλεις και μετά να ακολουθησει η βάφτιση με τα δύο ονόματα.

kyra
29-12-11, 01:00
Θα γεννήσω Ισλανδία.

Ουάου! Τέλεια χώρα! Κάναμε το ταξίδι του γάμου μας εκεί και τη λατρεύω!

Rea_1971
29-12-11, 04:59
H κρατούσα άποψη είναι ότι, όχι. Όποιο κάνεις πρώτο (βάφτιση ή ονοματοδοσία) αυτό το όνομα θα ισχύει. Έχουν ακουστεί και άλλες απόψεις, που κατά τη γνώμη μου είναι πιο σωστές, ότι δηλαδή με τη βάφτιση δίνεται μόνο το θρήσκευμα οπότε η ονοματοδοσία πρέπει να υπερισχύει. Όμως η ελληνική πολιτεία δέχεται το πρώτο.
Η λύση για να κάνει αυτό που θέλεις, είναι να κάνεις την ονοματοδοσία με το όνομα που θέλεις και μετά να ακολουθησει η βάφτιση με τα δύο ονόματα.

Αυτό που λες δεν είναι σωστό.
http://www.synigoros.gr/docs/Diamesolavisi_Onomatodosia_19_12.pdf

το "βαφτιστικό" όνομα δεν έχει καμιά νομικη ισχύ.
Αν δηλαδή σε βαφτίσουν Ηλία αλλά στο Ληξιαρχίο σε δηλώσουν Γκούφη, Γκούφη θα σε λένε.

siderenia
29-12-11, 08:31
Καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εχω διαβάσει και γω αυτό που έβαλε η Ρέα πιο πάνω αλλά πρακτικά τι επιπτώσεις έχει αυτό στο παιδί δεν ξέρω. Στην εκκλησία θα υπάρχει και με τα δυο ονοματα ενώ στο ληξιαρχείο και όλα τα επίσημα έγγραφα θα είναι με ένα. Στο μέλλον αν θελήσει να παντρευτεί, να βαφτίσει ένα παιδάκι κλπ θα βρει κόλλημα; Αν είναι να ταλαιπωρηθεί με την αλλαγή καλύτερα να τα έχει και τα δυο και ας τα δηλώνει παντού. Αυτό είναι το θέμα μου, με τι από τα δυο θα ταλαιπωρηθεί λιγότερο.

kyra
29-12-11, 09:05
Αυτό που λες δεν είναι σωστό.
http://www.synigoros.gr/docs/Diamesolavisi_Onomatodosia_19_12.pdf

το "βαφτιστικό" όνομα δεν έχει καμιά νομικη ισχύ.
Αν δηλαδή σε βαφτίσουν Ηλία αλλά στο Ληξιαρχίο σε δηλώσουν Γκούφη, Γκούφη θα σε λένε.

Διάβασε καλά και θα δεις ότι έχω δίκιο. Την έχω υπόψη μου τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λένε.
Αν δεις όμως την τελευταία παράγραφο, διαπιπστώνεις ότι το Υπουργείο δέχτηκε ότι είναι δύο διακριτές πράξεις, δέχτηκε όμως ότι η βάφτιση μπορεί να είναι ΚΑΙ ονοματοδοσία όταν πληρούνται οι όροι, δηλαδή γίνεται από τους δύο γονείς κλπ κλπ.
Δυστυχώς δηλαδή δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Συνηγόρου που έλεγε ότι μπορείς μετά τη βάφτιση να αλλάξεις το όνομα του παιδιού με ονοματοδοσία.


Αυτό που λές στο τέλος ισχύει, φτάνει να σε δηλώσουν πρώτα Γκούφη.

Niki81
29-12-11, 10:28
Ποιος ο λογος να βαφτισεις τοπαιδι με ενα ονομα και μετα να πας στο ληξιαρχιο να δηλωσεις αλλο ονομα ή το αντιστροφο?

citron
04-04-12, 12:18
Tα φώτα σας παρακαλώ -
Προς απαντηση σε ερωτημα που τέθηκε πιο πανω - ποιος ο λογος να βαφτίσεις ενα παιδι ενα ονομα και μετα ενα αλλο - σε μας ο λογος ειναι οτι δωσαμε το ονομα του παππου στην βαφτιση αλλα το ονομα που τον φωναζουμε και επιθυμουμαι να ειναι το επίσημο ειναι λιγο διαφορετικό ( απο Στέργιος - Σέργιος ).

Σημερα λοιπον πηγαμε να δηλωσουμε το ονομα και το θρησκευμα με το χαρτι βαφτισης. Μας λεει η κυρια στο ληξιατρχειο οτι εαν τον πουμε αλλο ονομα απο αυτο της βαφτισης δεν μπορουμε να δηλωσουμε την βαφτιση και μετα εαν θελει να κανει θρησκευτικο γαμο δεν θα μπορει. Δεν ειχαμε χρονο και απλα καναμε ονοματοδοσια αλλα τωρα βλεπω οτι βασει νομου τα δυο αυτα πραγματα ειναι ανεξαρτητα και η δηλωση βαφτισης εχει μοναδικο σκοπο την δηλωση θρησκευματος και οχι ονοματος και οι δυο αυτες διαδικασιες ειναι ανεξαρτητες η μια απο την αλλη.

Εχω αδικο?
Τι μπορω να κανω? Να παω πισω με την αποφαση απο τον Συνήγορο και να επιμενω? Γιατι αυτοι εκει λεγανε οτι το ονομα του παιδιου ειναι μονο αυτο της βαφτισης???

kallisto
13-05-12, 00:21
Καλησπερα! χρειαζομαι τη βοηθεια σας στο εξης: θα δωσουμε δυο ονοματα στο μικρο μας (το ονομα με το οποιο θα το φωναζουμε και το ονομα του παππου). Υπαρχει ομως το εξης θεματακι... στην εκκλησια θελουμε να ακουστει πρωτο του παππου για αποφυγη παρεξηγησεων αλλα στα χαρτια του ληξιαρχειου θελουμε να γραφτει πρωτο το αλλο ονομα το οποιο και θα χρησιμοποιουμε!
Τι ακριβως πρεπει να κανω? Αν παω πρωτα για ονοματοδοσια θα εχω προβλημα στη βαφτιση με τη σειρα των ονοματων? Γνωριζει καποιοσ να μου απαντησει???

kallisto
14-05-12, 00:12
κανεις????

afrodite33
14-05-12, 13:49
κανεις????

Πιάσε τον παπά και πες του να πει το όνομα που θες στην εκκλησία και μετά σου γράφει οτι θες στο πιστοποιητικό βαφτίσης.ολα γίνονται.σε γάμο πουχα παει ο πάπας έλεγε τον γαμπρό με το υποκοριστικό του επειδή τον ξέρανε όλοι έτσι και βεβαίως το ήθελε και ο γαμπρός.

iosifina123
14-05-12, 15:05
Καλησπερα! χρειαζομαι τη βοηθεια σας στο εξης: θα δωσουμε δυο ονοματα στο μικρο μας (το ονομα με το οποιο θα το φωναζουμε και το ονομα του παππου). Υπαρχει ομως το εξης θεματακι... στην εκκλησια θελουμε να ακουστει πρωτο του παππου για αποφυγη παρεξηγησεων αλλα στα χαρτια του ληξιαρχειου θελουμε να γραφτει πρωτο το αλλο ονομα το οποιο και θα χρησιμοποιουμε!
Τι ακριβως πρεπει να κανω? Αν παω πρωτα για ονοματοδοσια θα εχω προβλημα στη βαφτιση με τη σειρα των ονοματων? Γνωριζει καποιοσ να μου απαντησει???

:rolleyes:

Coraline
14-05-12, 15:24
Στην ονοματοδοσία σου δίνουν ένα χαρτί και γράφεις το όνομα ακριβώς όπως το θέλεις. Δεν ενδιαφέρονται αν έχεις κάνει βάφτιση και τι όνομα έχεις δώσει εκεί.

Coraline
14-05-12, 15:27
Διάβασα τώρα τα παραπάνω και έχω απορία, η δήλωση θρησκεύματος τι εξυπηρετεί αφού πλέον δεν αναγράφεται σε κανένα επίσημο έγγραφο;

Mamagaia
17-05-12, 20:36
Γειασας , εγω συμφωνω με οσα λεγονται περι ονοματοδοσιας-βαπτισης, φυσικα ειμαι αθεη και δεν προκειται ουτε να παντρευτω ουτε βαπτιση. Μηπως ξερει κανεις να μου πει την διαδικασια της ονοματοδοσιας για 1 αγαμο ζευγαρι? Ψαχνω παντου στο νετ αλλα δεν βρισκω πληροφοριες.

Σας ευχαριστω παιδια.


"FREE YOUR MIND"

mmdad
17-05-12, 20:46
Στην ονοματοδοσία σου δίνουν ένα χαρτί και γράφεις το όνομα ακριβώς όπως το θέλεις. Δεν ενδιαφέρονται αν έχεις κάνει βάφτιση και τι όνομα έχεις δώσει εκεί.

Εμας μας ειχαν πει οταν δηλωσαμε το ονομα να ειμαστε σιγουροι οτι και το ονομα της βαπτισης θα ηταν αυτο γιατι αυτο θα γραφοταν στα χαρτια. ΠΧ αν στην βαπτση διναμε και δευτερο ονομα θα επρεπε να το εχουμε δηλωσει και στην ονοματαοδοσια.

mmdad
17-05-12, 20:50
Γειασας , εγω συμφωνω με οσα λεγονται περι ονοματοδοσιας-βαπτισης, φυσικα ειμαι αθεη και δεν προκειται ουτε να παντρευτω ουτε βαπτιση. Μηπως ξερει κανεις να μου πει την διαδικασια της ονοματοδοσιας για 1 αγαμο ζευγαρι? Ψαχνω παντου στο νετ αλλα δεν βρισκω πληροφοριες.

Σας ευχαριστω παιδια.


"FREE YOUR MIND"

Δεν νομζω οτι ειναι κατι ειδικοτερο η ονοματοδοσια απο αγαμους γονεις εκτως αν ρωτας για την αναγνωριση. Εδω η ονομασια γινεται στο νοσοκομιο. Εμεις ειχαμε παει μαζι και στο ληξιαρχιο το Βελγικο και στο Ελληνικο προξενιο αλλα τα ιδια καναμε και στον δευτερο που ειμασταν παντρεμενοι

Mamagaia
17-05-12, 21:54
Δεν νομζω οτι ειναι κατι ειδικοτερο η ονοματοδοσια απο αγαμους γονεις εκτως αν ρωτας για την αναγνωριση. Εδω η ονομασια γινεται στο νοσοκομιο. Εμεις ειχαμε παει μαζι και στο ληξιαρχιο το Βελγικο και στο Ελληνικο προξενιο αλλα τα ιδια καναμε και στον δευτερο που ειμασταν παντρεμενοι

Σας ευχαριστω για την απαντηση, ξερει κανεις αν ισχυουν αυτα που μας λενε, οτι για την ονοματοδοσια χρειαζεται συμβολαιογραφο/δικηγορο και οτι κοστιζει πανω απο 1000 ευρω, στην περιπτωση που το ζευγαρι δεν ειναι παντρεμενο?

Eliza
18-05-12, 21:50
Συμβολαιογραφική πράξη χρειάζεται για την αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα. Από φίλους ξέρω ότι κοστιζει κάτι σαν 200-250 € ή κάτι τέτοιο. Για την ονοματοδοσία -αν υπάρχει αναγνώριση- χρειάζεται η παρουσία και των 2 γονέων ή εξουσιοδότηση του ενός προς τον άλλον που θα αναφέρει και το όνομα του παιδιού [οπως ακριβώς αν ήσασταν παντρεμένοι]. Αν δεν υπάρχει αναγνωριση την κάνεις μόνη σου και τελειώνει η υπόθεση.

marchalina
18-05-12, 22:15
Σας ευχαριστω για την απαντηση, ξερει κανεις αν ισχυουν αυτα που μας λενε, οτι για την ονοματοδοσια χρειαζεται συμβολαιογραφο/δικηγορο και οτι κοστιζει πανω απο 1000 ευρω, στην περιπτωση που το ζευγαρι δεν ειναι παντρεμενο?
Η συμβολαιογραφικη πραξη αναγνωρισης στοιχιζει απο 40-70 ευρω
Εμεις (ανυπαντροι) το 2010 δωσαμε 40...απο αλλους εδω εχω διαβασει οτι εδωσαν μεχρι 70 ευρω
Απλα πρεπει να πατε και οι 2 σε συμβολαιογραφο με τις ταυτοτητες σας και μετα στο ληξιαρχειο (οπου επιτοπου μπορειτε να κανετε και την ονοματοδοσια..και το μικρο ονομα εννοω) και οι 2

Να τονισετε στον συμβολαιογραφο να γραψει σε ποιανου το δημοτολογιο θα μπει το παιδι

Αυτο ειναι ολο

mmdad
18-05-12, 22:57
Εμεις παντως δεν δωσαμε τιποτα το 2007. Ουτε στο Βελγικο κρατος (δημος) ουτε στο Ελληνικο (Προξενιο).
Βεβαια αν πας σε ιδιωτη... αληθια δεν γινεται να πας απευθειας στο ληξιαρχιο? Εμεις εδω αυτο καναμε. Δηλωσαμε την γεννηση και μαζι και την αναγνωριση

marchalina
18-05-12, 23:06
Εμεις παντως δεν δωσαμε τιποτα το 2007. Ουτε στο Βελγικο κρατος (δημος) ουτε στο Ελληνικο (Προξενιο).
Βεβαια αν πας σε ιδιωτη... αληθια δεν γινεται να πας απευθειας στο ληξιαρχιο? Εμεις εδω αυτο καναμε. Δηλωσαμε την γεννηση και μαζι και την αναγνωριση
Στον συμβολαιοραφο (ιδιώτη) θα παει η κοπελα επειδη ειναι ανυπαντρη για να αναγνωρισει ο πατερας το παιδι
Την ονοματοδοσια την κανεις δωρεαν στο ληξιαρχειο και μετα πας στο δημο τα χαρτια για να περαστει το παιδι στο δημοτολογιο
Ενταξει να σου πω δεν μου φαινεται περιεργο να υπαρχει κατι πιο σημαντικο (συμβολαιογραφικη πραξη) για την αναγνωριση...τωρα για το κοστος ..ειναι ευτυχως πολυ μικρο

mmdad
19-05-12, 08:43
Στον συμβολαιοραφο (ιδιώτη) θα παει η κοπελα επειδη ειναι ανυπαντρη για να αναγνωρισει ο πατερας το παιδι
Την ονοματοδοσια την κανεις δωρεαν στο ληξιαρχειο και μετα πας στο δημο τα χαρτια για να περαστει το παιδι στο δημοτολογιο
Ενταξει να σου πω δεν μου φαινεται περιεργο να υπαρχει κατι πιο σημαντικο (συμβολαιογραφικη πραξη) για την αναγνωριση...τωρα για το κοστος ..ειναι ευτυχως πολυ μικρο

Σιγουρα τον ιδιωτη τον πληρωνεις. Εγω ομως λεω οτι ουτε και για την αναγνωριση πληρωσαμε.

Eliza
19-05-12, 09:41
Συμβολαιογραφική πράξη χρειάζεται για την αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα. Από φίλους ξέρω ότι κοστιζει κάτι σαν 200-250 € ή κάτι τέτοιο.

Η συμβολαιογραφικη πραξη αναγνωρισης στοιχιζει απο 40-70 ευρω

Α! μάλλον για άλλη συμβολαιογραφική πράξη μιλούσα και όχι την αναγνώριση....ίσως σύμφωνο συμβίωσης...
Σόρρυ για τη λάθος πληροφορία.

klelia
31-07-12, 22:56
Καλησπερα! χρειαζομαι τη βοηθεια σας στο εξης: θα δωσουμε δυο ονοματα στο μικρο μας (το ονομα με το οποιο θα το φωναζουμε και το ονομα του παππου). Υπαρχει ομως το εξης θεματακι... στην εκκλησια θελουμε να ακουστει πρωτο του παππου για αποφυγη παρεξηγησεων αλλα στα χαρτια του ληξιαρχειου θελουμε να γραφτει πρωτο το αλλο ονομα το οποιο και θα χρησιμοποιουμε!
Τι ακριβως πρεπει να κανω? Αν παω πρωτα για ονοματοδοσια θα εχω προβλημα στη βαφτιση με τη σειρα των ονοματων? Γνωριζει καποιοσ να μου απαντησει???
Kallisto, τι έκανες τελικά; Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και σκέφτηκα την ίδια λύση. Πέτυχες κάτι;

jannis
31-07-12, 23:16
Η ονοματοδοσία έχει νόημα στην Ελλάδα μόνο αν γίνει πριν την βαφτιση - εχτός και αν δεν δηλώσεις την βάφτιση. Μπορείς να κάνεις πρώτα την ονοματοδοσία - με την σειρά ονομάτων όπως τα επιθυμείς. Εμας όταν κάναμε ονοματοδοσία μας ρωτήσαν αν είμασταν 100 % σίγουροι για το όνομα και μας είπαν ότι αυτό θα είναι το επίσημο όνομα του παιδιού ακόμα και αν δώσουμε άλλο στην βάφτιση (δηλαδή ενα παιδί μπορεί νά έχει άλλο ΄΄επισημο΄΄ όνομα και άλλο Χριστιανικό)
Μια επίσκεψη στο ληξειαρχείο θα σου λύσει τις απορίες.
Αν κάνεις πρώτα την ονοματοδοσία, έχεις ένα χρονικό διάστημα να δηλώσεις την βάφτιση (αν θέλεις) αλιώς μετά πληρώνεις πρόστιμό! (δεν ξέρω αν έχει αλλάξει)
Πιστεύω ότι μπορείς να δηλώσεις τα ονόματα με μια σειρά και να βαφτίσεις με άλλη. Αυτό θα φαίνεται μόνο στις βεβαιώσεις του ληξειαρχείου.
Νομίζω στα πιστοποιητικά γένησης φαίνεται μόνο το πρώτο, δηλαδή το όνομα όπως δώθηκε από ονοματοδοσία (αν αυτή έχει γίνει - και εννοείται έχει γίνει πριν την βάφτιση)

yasemi
31-07-12, 23:28
ισχυει ακομη το προστιμο σε περιπτωση που αργησεις να δηλωσεις τη βαφτιση,,,,βαφτισαμε πρσφατα ενω ειχαμε κανει ονοματοδοσια πριν ενα χρονο,,,και μας το ειχανε πει στο ληξιαρχειο οτι αμα βαφτισουμε πρεπει σε 60 μερες νομιζω δε θυμαμαι να το δηλωσουμε


παντως κοριτσια απο τη στιγμη που θα φωναζετε ενα ονομα και το δευτερο μπαινει για λογους εθιμου του παπου δεν νομιζω οτι με το νομικο θεμα ποιο θα γραφτει πρωτο ποιο δευτερο καλυπτετε ολες τις πλευρες,,,υπαρχει και το πρακτικο θεμα του αλλο ονομα θα φωναζετε εσεις το παιδι σας αλλο ο παππους γιατι απο τη στιγμη που θα το πειτε πρωτο τι θα του πειτε μετα του παππου το καναμε ετσι εθιμοτυπικα???σκεφτειτε το λιγο γιατι τη παρεξηγηση δε θα την αποφυγετε

klelia
01-08-12, 11:54
ισχυει ακομη το προστιμο σε περιπτωση που αργησεις να δηλωσεις τη βαφτιση,,,,βαφτισαμε πρσφατα ενω ειχαμε κανει ονοματοδοσια πριν ενα χρονο,,,και μας το ειχανε πει στο ληξιαρχειο οτι αμα βαφτισουμε πρεπει σε 60 μερες νομιζω δε θυμαμαι να το δηλωσουμε


παντως κοριτσια απο τη στιγμη που θα φωναζετε ενα ονομα και το δευτερο μπαινει για λογους εθιμου του παπου δεν νομιζω οτι με το νομικο θεμα ποιο θα γραφτει πρωτο ποιο δευτερο καλυπτετε ολες τις πλευρες,,,υπαρχει και το πρακτικο θεμα του αλλο ονομα θα φωναζετε εσεις το παιδι σας αλλο ο παππους γιατι απο τη στιγμη που θα το πειτε πρωτο τι θα του πειτε μετα του παππου το καναμε ετσι εθιμοτυπικα???σκεφτειτε το λιγο γιατι τη παρεξηγηση δε θα την αποφυγετε
Δίκιο έχεις, η παρεξήγηση θα γίνει, αλλά τουλάχιστον να μην γίνει στην εκκλησία. Εμένα ο πεθερός μου έχει πεθάνει, το παιδί το φωνάζουμε με ένα όνομα που μας αρέσει και μόλις το έμαθε η πεθερά μου έπεσε να πεθάνει. Δεν μιλιέται, δεν μας μιλάει και δεν θέλει να έρθει στη βάφτιση. Κλασικά πράγματα δηλαδή, είμαι σίγουρη ότι τα έχετε ξαναακούσει. Ο άνδρας μου είναι αμετακίνητος, θέλει να βγάλουμε το παιδί όπως μας αρέσει, αλλά εγώ την λυπάμαι την γυναίκα και ψάχνω να βρω μια μέση λύση. Φυσικά, αν μας ακούσει μετά να φωνάζουμε το παιδί με το όνομα που διαλέξαμε θα εκνευριστεί αλλά τί να γίνει, θα το αντέξω! Θα πάω από το ληξιαρχείο να μάθω λεπτομέρειες γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να μην γίνουμε ρεζίλι στη βάφτιση.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

pk33
01-08-12, 12:40
Δίκιο έχεις, η παρεξήγηση θα γίνει, αλλά τουλάχιστον να μην γίνει στην εκκλησία. Εμένα ο πεθερός μου έχει πεθάνει, το παιδί το φωνάζουμε με ένα όνομα που μας αρέσει και μόλις το έμαθε η πεθερά μου έπεσε να πεθάνει. Δεν μιλιέται, δεν μας μιλάει και δεν θέλει να έρθει στη βάφτιση. Κλασικά πράγματα δηλαδή, είμαι σίγουρη ότι τα έχετε ξαναακούσει. Ο άνδρας μου είναι αμετακίνητος, θέλει να βγάλουμε το παιδί όπως μας αρέσει, αλλά εγώ την λυπάμαι την γυναίκα και ψάχνω να βρω μια μέση λύση. Φυσικά, αν μας ακούσει μετά να φωνάζουμε το παιδί με το όνομα που διαλέξαμε θα εκνευριστεί αλλά τί να γίνει, θα το αντέξω! Θα πάω από το ληξιαρχείο να μάθω λεπτομέρειες γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να μην γίνουμε ρεζίλι στη βάφτιση.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Γιατί δεν ακούς τον άντρα σου; Σόι του δεν είναι; Εσύ θέλεις να σε ακούει ο άντρας σου στα του σογιού σου;

klelia
08-08-12, 19:53
Γιατί δεν ακούς τον άντρα σου; Σόι του δεν είναι; Εσύ θέλεις να σε ακούει ο άντρας σου στα του σογιού σου;
Έχεις δίκιο αλλά στην πραγματικότητα ξέρω ότι ο άνδρας μου στεναχωριέται με όλη αυτή την κατάσταση απλά δεν θέλει να υποκύψει στην μάνα του. Πάντως την ονοματοδοσία την κάναμε χθες και αν δεν αλλάξει η στάση της πεθεράς μου μέχρι στην βαφτιση, θα ακουστούν τα ονόματα ανάποδα.
Να είστε καλά

Little Monkey
08-08-12, 21:12
Τελικά τι κάνατε Κλέλια; Δηλώσατε πρώτο το όνομα που τη φωνάζετε ή της πεθεράς;

kallisto
09-08-12, 00:44
Γεια σας παιδιά! Αν και λίγο καθυστερημένα αφού η βάφτιση μας έγινε πριν ενάμιση μήνα μπήκα για να σας ενημερώσω ότι τελικά τα καταφέραμε !!! Πήγαμε Πέμπτη στο ληξιαρχειο, δηλωσαμε τα ονόματα με τη σειρά που θέλαμε και την Κυριακή που έγινε η βάφτιση ακούστηκαν τα ονόματα με διαφορετική σειρά ( δηλαδή πρώτο του παππού) οπότε αποφύγαμε τις παρεξηγήσεις, τα μούτρα και τις γκρίνιες...

klelia
09-08-12, 12:01
Στην ονοματοδοσία δηλώσαμε τα ονόματα όπως τα επιθυμούμε εμείς. Η βάφτιση είναι τέλη Αυγούστου, οπότε αν η πεθερά επιμείνει θα ακουστούν τα ονόματα ανάποδα. Προς το παρόν δεν μιλάει με τον άνδρα μου, μ' εμένα είναι συγκρατημένα ευγενική και μου ζήτησε να της πηγαίνω το παιδί να το βλέπει μια φορά την μέρα γιατί μέχρι τώρα το πήγαινε ο άνδρας μου. Άντε να δούμε τι θα γίνει. Αυτά που κορόιδευα λούστηκα...
Kallisto σ' ευχαριστώ πολύ για το pm. Είμαι πολύ πιο ήρεμη ξέροντας ότι στην χειρότερη περίπτωση υπάρχει μια κάποια λύση....

Little Monkey
09-08-12, 12:10
Εντάξει, αφού υπάρχει τρόπος, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Είναι λυπηρό πόσες διαμάχες δημιουργούνται γύρω από το θέμα της ονοματοδοσίας.

kallisto
09-08-12, 16:48
Στην ονοματοδοσία δηλώσαμε τα ονόματα όπως τα επιθυμούμε εμείς. Η βάφτιση είναι τέλη Αυγούστου, οπότε αν η πεθερά επιμείνει θα ακουστούν τα ονόματα ανάποδα. Προς το παρόν δεν μιλάει με τον άνδρα μου, μ' εμένα είναι συγκρατημένα ευγενική και μου ζήτησε να της πηγαίνω το παιδί να το βλέπει μια φορά την μέρα γιατί μέχρι τώρα το πήγαινε ο άνδρας μου. Άντε να δούμε τι θα γίνει. Αυτά που κορόιδευα λούστηκα...
Kallisto σ' ευχαριστώ πολύ για το pm. Είμαι πολύ πιο ήρεμη ξέροντας ότι στην χειρότερη περίπτωση υπάρχει μια κάποια λύση....Μα ειναι τοσο αδικο να αποφασιζει καποιος αλλος για το ονομα του δικου σου του παιδιου.. ετσι δεν ειναι?? Τελοσπαντων, παλι καλα που υπαρχει και αυτη η λυση..
Εμενα παντως η πεθερα μου τον λεει με το ονομα του παππου αλλα κανεις μας δε δινει σημασια... Ευχομαι να πανε ολα καλα στη βαφτιση σας!!

klelia
09-08-12, 23:29
Μα ειναι τοσο αδικο να αποφασιζει καποιος αλλος για το ονομα του δικου σου του παιδιου.. ετσι δεν ειναι?? Τελοσπαντων, παλι καλα που υπαρχει και αυτη η λυση..
Εμενα παντως η πεθερα μου τον λεει με το ονομα του παππου αλλα κανεις μας δε δινει σημασια... Ευχομαι να πανε ολα καλα στη βαφτιση σας!!
Λυπηρότατο, πράγματι... Κι εγώ είμαι σίγουρη ότι θα χρησιμοποιεί το δεύτερο όνομα η πεθερά μου αλλά τι να γίνει;;;

Little Monkey
09-08-12, 23:36
Μα ειναι τοσο αδικο να αποφασιζει καποιος αλλος για το ονομα του δικου σου του παιδιου.. ετσι δεν ειναι??
Κοίτα, το δίκαιο και το άδικο είναι σχετικά. Εσύ βλέπεις το δίκιο του γονιού που θέλει να αποφασίσει για το παιδί του και οι γονείς/πεθερικά βλέπουν το δίκιο του παππού που θέλει να ακουστεί το όνομά του - κάτι το οποίο πιστεύει ότι είναι δικαίωμά του, επειδή έτσι μεγάλωσε.

Εγώ για να είμαι ειλικρινής καταλαβαίνω και τους παππούδες που ενώ πίστευαν ότι κάτι ήταν δεδομένο, ξαφνικά γυρνάνε τα παιδιά τους και τους το αρνιούνται.

zoh12345
27-08-12, 11:03
θα ηθελα τις προτασεις σας για υποκοριστικο ονομα του συδυασμου Παναγιωτα Θεοδωρα..... ευχαριστω

λιτσα ελεαννακι
27-08-12, 14:42
πανδωρα?πως σου φαινεται?βγαινει κατι αλλο?

bambina
22-11-12, 15:27
Γεια σας κοριτσια! Εχω το εξης θεμα: αποφασισαμε με τον αντρα μου να δωσουμε στην κορη μας με ονοματοδοσια δυο ονοματα, το πρωτο της πεθερας μου και το δευτερο ενα ονοματακι που μας αρεσει. Παρ'ολα αυτα και για λογους με τους οποιους δε συμφωνω ωστοσο δε μπορω να κανω αλλιως στην εκκλησια που θα γινει η βαφτιση θελουμε να ακουστει μονο το ονομα της πεθερας μου. Απο οσο διαβασα εδω και εψαξα γενικως κατι τετοιο ειναι δυνατο να γινει. Ομως φοβαμαι μηπως μου κανει κανενα προβλημα ο ιερεας στην εκκλησια, ξερετε απο αυτα που συνηθιζονται χωρις λογο μονο και μονο επειδη κατι τους καθεται στραβα. Επιπλεον ειμαστε και παντρεμενοι μονο με πολιτικο γαμο οποτε καταλαβαινετε πως ειμαι σε φαση να παω... οπλισμενη σαν αστακος στην εκκλησια. Εχει καποια απο εσας ισως παρομοια εμπειρια; Πιστευετε πως ειναι πιθανο να μου δημιουργησουν προβλημα; Μηπως εχετε υποψη σας καποιον ιερεα που να ειναι συνεννοησιμος να το ψαξω; Ευχαριστω πολυ! :-) :-)

irene1984
22-11-12, 18:32
γεια σου bambina.
γιατί δεν θα ακουστούν και τα δύο ονόματα στην εκκλησία?έχεις μιλήσει με τον ιερέα που θα κάνει τη βάφτιση?μπορεί να μην έχει κάποιο πρόβλημα.γνώμη μου είναι να του πείτε πρώτα τι θέλετε και αν φέρει αντίρρηση,μπορείς να του μεταφέρεις αυτά που έχεις διαβάσει εδώ.

bambina
22-11-12, 23:38
Γεια σου Ειρηνη! Δεν θα ακουστουν και τα 2 ονοματα για να μην παρεξηγηθουμε με τις οικογενειες... Μπλεξαμε εν ολιγοις..
Δεν εχω μιλησει με καποιον ιερεα ακομα και οντως μπορει να μην υπαρξει προβλημα απλα εχω αγχωθει λιγο γιατι ακουω διαφορα περιεργα απο εμπειριες γνωστων μου..
Κυριως φοβαμαι μη μας κανουν προβλημα τελευταια στιγμη. Δεν ξερω και πολλα για τη διαδικασια, ειναι η πρωτη μου φορα βλεπεις..
Ειδα πως καποιοι εδω εχουν ξανακανει κατι παρομοιο παντως και σκεφτηκα μηπως καποιος θα μπορουσε να με βοηθησει με αντιστοιχη εμπειρια.

Κοριτσομανα
23-11-12, 00:06
Κοίταξε,για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η Εκκλησία δεν είναι ο μπαμπούλας. Είναι η οικογένεια μας, κεφαλή ο ίδιος ο Χριστός της αγάπης, είμαστε εμείς και ας μην το νοιώθουμε αυτό μερικοί από εμάς. Αλλά πάντοτε υπάρχει αιτία για κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται στους κόλπους της.
Αν εμείς δεν τους γνωρίζουμε γιατί δεν το ψάξαμε (στο ίντερνετ πλέον είναι το μόνο εύκολο από έγκυρες όμως πηγές), δεν μπορούμε να στηρίζουμε τον ισχυρισμό ότι χωρίς λόγο η Εκκλησία και ''οι παπάδες'' δεν επιτρέπουν την ενέργεια που εμείς επιθυμούμε, γιατί τότε εμείς είμαστε μόνο με ένα θέλημα και επιθυμία χωρίς βάση και υπόσταση.

Τώρα, στο θέμα μας, αν η Μητρόπολη που ανήκει η Εκκλησία που θα πας, έχει βγάλει σχετική εγκύκλιο, η οποία βέβαια κάπου στηρίζεται, τότε ίσως δυσκολευτείς με τα δύο ονόματα αλλά και πάλι πιστεύω ότι θα σε κάνουν το χατήρι κάποιοι ιερείς και αυτό προς ανάπαυση σου.

Αν όμως δεν έχει βγάλει εγκύκλιο, απλά θα ρωτήσεις σε μία Εκκλησία και μετά σε μία άλλη. Καμιά φορά οι ίδιοι οι ιερείς είναι πιο αυστηροί γιατί κρατάνε το ορθό και τις παραδόσεις, αλλά άλλοι, είναι πιο ελαστικοί προς οικονομία των πιστών.

Με το καλό η βάπτιση, καλοφώτιστο το παιδί σου και εύχομαι το καλύτερο!

Edinburgh
23-11-12, 00:35
Καλησπέρα! Θέλω να κάνω την εξής παρέμβαση. Ως νομικός, σας συμβουλέυω να ΜΗ δίνετε δύο ονόματα στα μωρά σας γιατί συναντούν καθημερινά ως ενήλικες χιλιάδες προβλήματα. Εχουν δει τα μάτια μου στα δικαστήρια πάρα πολλές υποθέσεις με διπλωνυμίες και συνωνυμίες να τρέχουν και να μη φτάνουν σε χρονοβόρες εκδικάσεις που πρέπει συχνά να ποδεικνύουν πως δεν είναι ελέφαντες (βλ εφορία, τράπεζες κλπ). Αυτό σα συμβουλή. Επίσης εμείς ως άθεη οικογένεια κάναμε ονοματοδοσία και περάσαμε όλοι φανταστικά και ξεκούραστα. Καλό βράδυ!

kisha
23-11-12, 00:42
koritsia na dinete τα ονοματα που θελετε εσεις και οχι οι δικοι σας, το ονομα ειναιχαρακτηριστικο,σε σημαδευει καισε ακολουθειο σε ολη τη ζωη σου, εγω εδωσα ασχετα και ολα μια χαρα,αντι να ευχονται ποι παππουδες να ειναι γερα τα παιδια μαλωνουν για το ονομα???δεν το καταλαβαινω αυτο!αν ηταν ετσι ολοι θα επρπεπε να κανουν απο 4 παιδια για να μη μεινει καποιος δυσαρεστημενος

peony
23-11-12, 01:05
Καλησπέρα! Θέλω να κάνω την εξής παρέμβαση. Ως νομικός, σας συμβουλέυω να ΜΗ δίνετε δύο ονόματα στα μωρά σας γιατί συναντούν καθημερινά ως ενήλικες χιλιάδες προβλήματα. Εχουν δει τα μάτια μου στα δικαστήρια πάρα πολλές υποθέσεις με διπλωνυμίες και συνωνυμίες να τρέχουν και να μη φτάνουν σε χρονοβόρες εκδικάσεις που πρέπει συχνά να ποδεικνύουν πως δεν είναι ελέφαντες (βλ εφορία, τράπεζες κλπ). Αυτό σα συμβουλή. Επίσης εμείς ως άθεη οικογένεια κάναμε ονοματοδοσία και περάσαμε όλοι φανταστικά και ξεκούραστα. Καλό βράδυ!

Ξέρεις, κι εγώ δύο ονόματα έχω (όχι λόγω σογιών) και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα...όχι ότι μου ακούγεται περίεργο αυτό που λες.
Γενικά δεν έχω καταλάβει γιατί η Εκκλησία δεν θέλει 2 ονόματα...

Πάντως στα παιδιά μου έδωσα μόνο ένα γιατί τελικά (από την πείρα μου) το ένα εκ των δύο δεν χρησιμοποιείται και οι περισσότεροι το αγνοούν. Ελπίζω να μην μου κακιώσουν που δεν τους έδωσα τη δυνατότητα να επιλέξουν μεγαλώνοντας!

bambina
23-11-12, 10:17
Τι να κανουμε κοριτσια, ο καθενας κανει τις επιλογες του σε αυτη τη ζωη.. Πολλες φορες χρειαζεται να συμβιβαστουμε με πραγματα που δε μας αρεσουν γιατι απλα δεν εχουμε αλλη επιλογη. Ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Καλημερα!

Edinburgh
23-11-12, 13:42
Προς Peony


Καλημέρα καλή μου! Κοίταξε, δεν είπα πως όλοι οσοι έχουν δύο ονόματα έχουν γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά συμβαίνει πολύ συχνότερα από όσους έχουν μόνο ένα.
Χαχαχα, φυσικά και δε θα κακιώσουν τα μικρά σου, κάποιες επιλογές ΠΡΕΠΕΙ να τις κάνουν οι γονείς και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανένα, γιατί πολύ απλά είναι οι γονείς. Ειδικά για κάτι τόσο ανούσιο. Καλημέρες!

μητσουκο
24-11-12, 09:16
Γεια σας κοριτσια! Εχω το εξης θεμα: αποφασισαμε με τον αντρα μου να δωσουμε στην κορη μας με ονοματοδοσια δυο ονοματα, το πρωτο της πεθερας μου και το δευτερο ενα ονοματακι που μας αρεσει. Παρ'ολα αυτα και για λογους με τους οποιους δε συμφωνω ωστοσο δε μπορω να κανω αλλιως στην εκκλησια που θα γινει η βαφτιση θελουμε να ακουστει μονο το ονομα της πεθερας μου. Απο οσο διαβασα εδω και εψαξα γενικως κατι τετοιο ειναι δυνατο να γινει. Ομως φοβαμαι μηπως μου κανει κανενα προβλημα ο ιερεας στην εκκλησια, ξερετε απο αυτα που συνηθιζονται χωρις λογο μονο και μονο επειδη κατι τους καθεται στραβα. Επιπλεον ειμαστε και παντρεμενοι μονο με πολιτικο γαμο οποτε καταλαβαινετε πως ειμαι σε φαση να παω... οπλισμενη σαν αστακος στην εκκλησια. Εχει καποια απο εσας ισως παρομοια εμπειρια; Πιστευετε πως ειναι πιθανο να μου δημιουργησουν προβλημα; Μηπως εχετε υποψη σας καποιον ιερεα που να ειναι συνεννοησιμος να το ψαξω; Ευχαριστω πολυ! :-) :-)Καλημερα!Εισαι σιγουρη οτι ειναι οκ ο ιερεας με το οτι ειστε παντρεμενοι με πολιτικο?Γιατι οι περισσοτεροι ζητανε να κανεις και το θρησκευτικο την ιδια μερα με βαφτιση αλλιως δε στο βαφτιζουν....Για να μην με παρεξηγησεις κι εγω με πολιτικο ειμαι απλως δε θα κανω βαφτιση..!

mama@2
24-11-12, 10:30
Καλημερα!Εισαι σιγουρη οτι ειναι οκ ο ιερεας με το οτι ειστε παντρεμενοι με πολιτικο?Γιατι οι περισσοτεροι ζητανε να κανεις και το θρησκευτικο την ιδια μερα με βαφτιση αλλιως δε στο βαφτιζουν....Για να μην με παρεξηγησεις κι εγω με πολιτικο ειμαι απλως δε θα κανω βαφτιση..!Καλημερα κ απο μενα!!!

Εμας, κ στις 2 βαπτισεις, δεν ρωτησαν αν καναμε θρησκευτικο η πολιτικο γαμο(στη δευτερη βαπτιση βεβαια ηταν στην ιδια εκκλησια που παντρευτηκαμε, οποτε ισως θυμοταν ο παπας)

Αλλα, ρωτησανε για το νονο(εκει τονισε ο νονος να μην εχει κανει πολιτικο γαμο)

Βεβαια, της ξαδελφης μου η νονα της μικρης ειχε κανει πολιτικο, αλλα την βαπτισε, ισως δεν ρωτησε ο παπας.

Νομιζω αλλοι(παπαδες) ειναι πιο ελαστικοι, αλλοι τηρουν κατα γραμμα τους κανονες.....

bambina
25-11-12, 00:30
Καλησπερα! Μητσουκο δεν ειμαι καθολου σιγουρη για το οτι δεν θα υπαρξει προβλημα για το γαμο. Απο οσο ξερω ειναι στην κριση του καθε ιερεα και γιαυτο εχω αγχωθει. Η αληθεια ειναι παντως πως δε σκοπευουμε να παντρευτουμε και με θρησκευτικο. mama@2 ξερω κι εγω γνωστους μου που βαφτισαν τα παιδια τους χωρις προβλημα που δεν ηταν παντρεμενοι με θρησκευτικο, αλλα κι εδω στο forum εχω διαβασει και αρκετες περιπτωσεις που εχει συμβει το αντιθετο.
Νομιζω οτι τελικα δε θα ειμαι σιγουρη αν δε μιλησω με συγκεκριμενη εκκλησια, απλως φοβαμαι οπως ξαναειπα μην κλεισουμε ημερομηνιες, εκκλησιες, ολα καλα και τελευταια στιγμη να μας λενε δε σας βαφτιζουμε το παιδι αν δεν παντρευτειτε με θρησκευτικο και αλλα τετοια ομορφα..

μητσουκο
25-11-12, 07:45
Καλησπερα! Μητσουκο δεν ειμαι καθολου σιγουρη για το οτι δεν θα υπαρξει προβλημα για το γαμο. Απο οσο ξερω ειναι στην κριση του καθε ιερεα και γιαυτο εχω αγχωθει. Η αληθεια ειναι παντως πως δε σκοπευουμε να παντρευτουμε και με θρησκευτικο. mama@2 ξερω κι εγω γνωστους μου που βαφτισαν τα παιδια τους χωρις προβλημα που δεν ηταν παντρεμενοι με θρησκευτικο, αλλα κι εδω στο forum εχω διαβασει και αρκετες περιπτωσεις που εχει συμβει το αντιθετο.
Νομιζω οτι τελικα δε θα ειμαι σιγουρη αν δε μιλησω με συγκεκριμενη εκκλησια, απλως φοβαμαι οπως ξαναειπα μην κλεισουμε ημερομηνιες, εκκλησιες, ολα καλα και τελευταια στιγμη να μας λενε δε σας βαφτιζουμε το παιδι αν δεν παντρευτειτε με θρησκευτικο και αλλα τετοια ομορφα..
Καλημερα!Δε ξερω κατα ποσο σε βολευει αλλα κατι φιλοι που ειχαν το ιδιο θεμα τελικα βαφτισαν το κοριτσακι τους στο Καπανδριτη!Οπου ο ιερεας δεν ειχε προβλημα με τον πολιτικο γαμο.Σου ευχομαι να μη ταλαιπωρηθεις πολυ1

bambina
25-11-12, 11:03
Καλημερα!Δε ξερω κατα ποσο σε βολευει αλλα κατι φιλοι που ειχαν το ιδιο θεμα τελικα βαφτισαν το κοριτσακι τους στο Καπανδριτη!Οπου ο ιερεας δεν ειχε προβλημα με τον πολιτικο γαμο.Σου ευχομαι να μη ταλαιπωρηθεις πολυ1 Καλημερα! Αν θα μπορούσες να μου δώσεις πληροφορίες για την εκκλησία θα με βοηθούσες πολύ! Σ'ευχαριστώ πολύ!

μητσουκο
25-11-12, 22:13
Καλημερα! Αν θα μπορούσες να μου δώσεις πληροφορίες για την εκκλησία θα με βοηθούσες πολύ! Σ'ευχαριστώ πολύ!
Καλησπερα!συγνωμη τωρα ειδα το μηνυμα σου.Θα ρωτησω αυριο και θα σου στειλω πμ.Καλο βραδυ!

valentinat
27-11-12, 18:35
Κορίτσια θέλω προτάσεις για υποκοριστικό από το Κυριακή Ηλιάννα...
και από το σκέτο Κυριακή....

apeleytheros
29-11-12, 00:04
η διαδικασία της ονοματοδοσίας είναι (νομικά) υποχρεωτική εδώ και αρκετές δεκαετίες και καμία σχέση δεν έχει με το αν η πότε θα γίνει βάπτιση πριν η μετά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι παράτυπα οι υπάλληλοι των ληξιαρχείων εξακολουθούν να δέχονται χαρτιά και βεβαιώσεις από εκκλησίες.

Οπότε, για όσους επιθυμούν να δώσουν άλλο όνομα στο παιδί και άλλο να ακουστεί στην βάπτιση, τυπικά δεν υπάρχει κανένα θέμα. Πηγαίνετε και κάνετε την ονοματοδοσία (μιά υπ δήλωση είναι και με τους 2 γονείς), και κατόπιν αν θέλετε κάνετε και βάπτιση με ότι όνομα θέλετε.
Προτείνω πρώτα την ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο ώστε να μην πάει κανένας παπάς μετά και σας τα κάνει μαντάρα (αν και αν συμβεί είστε νομικά καλυμμένοι καθώς όπως αναφέρεται στη νομοθεσία, ονοματοδοσία γίνεται μόνο από τους γονείς με φυσική παρουσία η θεωρημένη εξουσιοδότηση του ενός στον άλλον, αλλά τρέχα γύρευε.)

Για ανύπαντρους γονείς δεν γνωρίζω κάτι, αλλά μπορείτε επίσης να ζητήσετε πληροφορίες και από την Ένωση Αθέων (http://www.atheia.gr) (τηλ 211-800-3666), η να ρωτήσετε στο φόρουμ τους (http://forum.atheia.gr) για πιο συγκεκριμένα.
(το προτείνω επειδή υπάρχουν πολλά ζευγάρια εκεί που δεν έχουν βαφτίσει, κάποια μάλιστα εντελώς ανύπαντρα)

να σας ζήσουν!

bambina
29-11-12, 10:41
η διαδικασία της ονοματοδοσίας είναι (νομικά) υποχρεωτική εδώ και αρκετές δεκαετίες και καμία σχέση δεν έχει με το αν η πότε θα γίνει βάπτιση πριν η μετά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι παράτυπα οι υπάλληλοι των ληξιαρχείων εξακολουθούν να δέχονται χαρτιά και βεβαιώσεις από εκκλησίες.

Οπότε, για όσους επιθυμούν να δώσουν άλλο όνομα στο παιδί και άλλο να ακουστεί στην βάπτιση, τυπικά δεν υπάρχει κανένα θέμα. Πηγαίνετε και κάνετε την ονοματοδοσία (μιά υπ δήλωση είναι και με τους 2 γονείς), και κατόπιν αν θέλετε κάνετε και βάπτιση με ότι όνομα θέλετε.
Προτείνω πρώτα την ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο ώστε να μην πάει κανένας παπάς μετά και σας τα κάνει μαντάρα (αν και αν συμβεί είστε νομικά καλυμμένοι καθώς όπως αναφέρεται στη νομοθεσία, ονοματοδοσία γίνεται μόνο από τους γονείς με φυσική παρουσία η θεωρημένη εξουσιοδότηση του ενός στον άλλον, αλλά τρέχα γύρευε.)

Για ανύπαντρους γονείς δεν γνωρίζω κάτι, αλλά μπορείτε επίσης να ζητήσετε πληροφορίες και από την Ένωση Αθέων (http://www.atheia.gr) (τηλ 211-800-3666), η να ρωτήσετε στο φόρουμ τους (http://forum.atheia.gr) για πιο συγκεκριμένα.
(το προτείνω επειδή υπάρχουν πολλά ζευγάρια εκεί που δεν έχουν βαφτίσει, κάποια μάλιστα εντελώς ανύπαντρα)

να σας ζήσουν!

Έχεις δίκιο,το έχω ψάξει το θέμα γενικώς και ξέρω ότι γίνεται (χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός). Αυτά τα παράτυπα είναι που φοβάμαι, κυρίως για την ταλαιπωρία, γιατί δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα τυπικά και που έχουν διάθεση να το ψάξουν αν δε γνωρίζουν.

apeleytheros
29-11-12, 10:50
Αν έχεις κάνει την ονοματοδοσία νωρίτερα, δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα. Δεν χρειάζεται να αναφέρεται σε οποιονδήποτε ότι το κάνατε, έτσι και αλλιώς διπλωματικό είναι το θέμα σου :)

bambina
29-11-12, 11:13
:D Ευχαριστώ!

apeleytheros
30-05-13, 10:54
Ο ΣτΠ λέει ότι η απόδοση ονόματος με «δήλωση βάπτισης» είναι άκυρη διαδικασία. (http://www.synigoros.gr/?i=human-rights.el.mitroa_lixiarxeia.32242)

Η μοναδική νόμιμη οδός για απόδοση ονόματος σε ένα παιδί είναι η Ονοματοδοσία (υπεύθυνη δήλωση για το όνομα του μωρού υπογεγραμμένη αυτοπροσώπως και από τους δύο γονείς στο ληξιαρχείο, η με εξουσιοδότηση του ενός στον άλλον, η με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής απο ΚΕΠ/Αστυνομία).
(οδηγίες από το ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων) (http://www.cityofathens.gr/node/10381)

Η δήλωση Βάπτισης, όχι μόνο δεν αποδίδει όνομα, αλλά σε περίπτωση που παρουσιάζεται ως υποχρεωτική διαδικασία για απόδοση ονόματος, αποτελεί παράβαση των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (ακούσια αποκάλυψη θρησκεύματος), ενώ το ότι μπορεί να επιδοθεί στο ληξιαρχείο όχι μόνο από τους γονείς αλλά και από τρίτους (συγγενείς μέχρι 3ου βαθμού, η τον ιερέα) την καθιστά άκυρη ως ονοματοδοσία.

Γενικότερα, η «δήλωση βάπτισης» δηλώνει μόνο τη βάπτιση (θρήσκευμα, όχι όνομα), όπως αναλύεται από το Συνήγορο του Πολίτη, και μέχρι να γίνει ονοματοδοσία θεωρείται ότι το παιδί δεν έχει όνομα. (βλ σύμφωνη γνώμη ληξιαρχείου Καρδίτσας)

lucia
30-05-13, 12:41
Οπότε, για όσους επιθυμούν να δώσουν άλλο όνομα στο παιδί και άλλο να ακουστεί στην βάπτιση, τυπικά δεν υπάρχει κανένα θέμα. Πηγαίνετε και κάνετε την ονοματοδοσία (μιά υπ δήλωση είναι και με τους 2 γονείς), και κατόπιν αν θέλετε κάνετε και βάπτιση με ότι όνομα θέλετε.

Iσχύει όντως αυτό? Κι αν διαφωνήσει ο παπας?
Πρέπει να τον ενημερώσω εκ τον προτέρων, ή θα λάβει υπόψη του μόνο το όνομα που θα πεί η νονά?
Θα ήθελα να δώσω στο μπέμπη 2 ονόματα αλλά στην εκκλησία να ακουστεί μόνο το πρώτο.

apeleytheros
30-05-13, 12:46
Στον παπά μπορείς να πείς ότι θέλεις. Ισχύ έχει μόνο το χαρτί της ονοματοδοσίας που θα υπογράψετε και οι 2 στο ληξιαρχείο. Αρκεί να γίνει νωρίτερα, για να μην υπάρξει καμιά παρατυπία (πάει ο παπάς το χαρτί της βάπτισης στο ληξειαρχείο), και έχετε άσκοπα τρεχάματα. Το χαρτί της βάπτισης δεν είναι καν ανάγκη να το πας στο ληξιαρχείο (εκτός αν θέλεις να δηλωθεί η βάπτιση, αλλά και να δηλωθεί δεν το κοιτάει κανένας πλέον, απαγορεύεται. Χαρτί βάπτισης, για όποιες θρησκευτικές τελετές αν τυχον ζητηθεί, παίρνεις από την ενορία, όχι από το ληξιαρχείο).

lucia
30-05-13, 13:10
Σ'ευχαριστώ για την απάντηση apeleytheros. Δε σκοπεύουμε να δήλωσουμε τη βάφτιση, όπως δε σκοπεύαμε να βαφτίσουμε αλλά υποκύψαμε.
Βοήθησέ με λίγο αν γνωρίζεις. Το πρωτο που γράφεις το ήξερα, πάμε στο ληξιαρχείο, δηλώνουμε τα 2 ονόματα του παιδιού.

Μετά πια είναι η διαδικάσια με τον παπά? Θα πρέπει να του πώ
"Έχω ήδη κάνει ονοματοδοσία αλλά θα ήθελα να ακουστεί μόνο το πρώτο?"
ή την ώρα της βαφτισης θα ακούσει το όνομα απο τη νονά (η οποία συννενοημένη θα πεί μόνο το πρώτο) και θα επαναλάβει μόνο αυτό?

Γενικά όπως κατάλαβες έχω πρόβλημα με σόγια κ κουτσομπολιο κ δε θέλω να μάθουν οτι δίνω κ δεύτερο (αρχαίου φιλόσοφου) μαζί με του πεθερού.
Αν δε μπορώ να το αποφύγω θα δώσω κ τα 2 φανερά.
Ευχαριστώ και πάλι.

nadia agoromana
30-05-13, 13:15
Ο ΣτΠ λέει ότι η απόδοση ονόματος με «δήλωση βάπτισης» είναι άκυρη διαδικασία. (http://www.synigoros.gr/?i=human-rights.el.mitroa_lixiarxeia.32242)

Η μοναδική νόμιμη οδός για απόδοση ονόματος σε ένα παιδί είναι η Ονοματοδοσία (υπεύθυνη δήλωση για το όνομα του μωρού υπογεγραμμένη αυτοπροσώπως και από τους δύο γονείς στο ληξιαρχείο, η με εξουσιοδότηση του ενός στον άλλον, η με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής απο ΚΕΠ/Αστυνομία).
(οδηγίες από το ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων) (http://www.cityofathens.gr/node/10381)

Η δήλωση Βάπτισης, όχι μόνο δεν αποδίδει όνομα, αλλά σε περίπτωση που παρουσιάζεται ως υποχρεωτική διαδικασία για απόδοση ονόματος, αποτελεί παράβαση των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (ακούσια αποκάλυψη θρησκεύματος), ενώ το ότι μπορεί να επιδοθεί στο ληξιαρχείο όχι μόνο από τους γονείς αλλά και από τρίτους (συγγενείς μέχρι 3ου βαθμού, η τον ιερέα) την καθιστά άκυρη ως ονοματοδοσία.

Γενικότερα, η «δήλωση βάπτισης» δηλώνει μόνο τη βάπτιση (θρήσκευμα, όχι όνομα), όπως αναλύεται από το Συνήγορο του Πολίτη, και μέχρι να γίνει ονοματοδοσία θεωρείται ότι το παιδί δεν έχει όνομα. (βλ σύμφωνη γνώμη ληξιαρχείου Καρδίτσας)


αφου διαβασα το θεμα ρωτησα σε ενα δημαρχειο επαρχιας και μου ειπαν οτι η ονοματοδοσια γινεται μονο οταν δεν βαπτιστει το παιδι. αν το βαπτισεισ πασ το χαρτι απο τη βαπτιση και μπαινει το ονομα!!!!!! μηπωσ δεν γνωριζουν καλα? αν δεν γινει η ονοματοδοσια υπαρχει καποιο προβλημα????

apeleytheros
30-05-13, 14:28
μηπωσ δεν γνωριζουν καλα? αν δεν γινει η ονοματοδοσια υπαρχει καποιο προβλημα????
ακριβώς, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αυτό σηκώνει καταγγελία. Κάνε μια Online αναφορά στο συνήγορο του πολίτη (http://www.synigoros.gr/?i=ypovoli-anaforas.el.upobolianaforas) (είναι δωρεάν, και μέσω internet, όμως πρέπει να βάλεις τα κανονικά σου στοιχεία) και θα το κανονίσουν (θα τους πάρουν νομικοί να τους εξηγήσουν τη νομοθεσία). Θα σε πάρουν και εσένα τηλέφωνο να σου πούν τι έγινε.
Τυπικά αν δεν γίνει ονοματοδοσία, δεν παίρνει όνομα το παιδί.

@lucia (http://www.parents.gr/forum/member.php?u=9333)
Για τον ιερέα δεν γνωρίζω ποιά είναι η διαδικασία, αλλά φαντάζομαι αυτό που λες με τη Νονά είναι μια χαρά. Αν είναι καλοπροαίρετος μαζί σου, μπορεί να δουλέψει και το πρώτο, αν είναι κακοπροαίρετος μπορεί να αρνηθεί να βαπτίσει. Καλό είναι να απαντήσει και καμιά μαμά που έχει κάνει βάπτιση, να μας πει αν συμπληρώνεται κάποιο χαρτί νωρίτερα.

καλά ξεμπερδέματα με τα σόγια!

να σας ζήσει και στις 2!

nadia agoromana
30-05-13, 14:33
ακριβώς, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αυτό σηκώνει καταγγελία. Κάνε μια Online αναφορά στο συνήγορο του πολίτη (http://www.synigoros.gr/?i=ypovoli-anaforas.el.upobolianaforas) (είναι δωρεάν, και μέσω internet, όμως πρέπει να βάλεις τα κανονικά σου στοιχεία) και θα το κανονίσουν (θα τους πάρουν νομικοί να τους εξηγήσουν τη νομοθεσία). Θα σε πάρουν και εσένα τηλέφωνο να σου πούν τι έγινε.
Τυπικά αν δεν γίνει ονοματοδοσία, δεν παίρνει όνομα το παιδί.

ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!!!! :)

lucia
20-06-13, 16:12
η διαδικασία της ονοματοδοσίας είναι (νομικά) υποχρεωτική εδώ και αρκετές δεκαετίες και καμία σχέση δεν έχει με το αν η πότε θα γίνει βάπτιση πριν η μετά.
Αpeleythere ζητώ ξανά τα φώτα σου, ή και όποιος άλλος γνωρίζει: η ονοματοδοσία πρέπει να γίνει εντός 60 ημερών? Γνωρίζεις κατι σχετικά? Γιατί κάτι τέτοιο είδα σ'ένα site. O μπεμπης όπως φαινεται και στο τίκερ είναι 4,5 μηνών. Λές να την πάτησα?
Έχω πελαγώσει. Μεγάλο μπέρδεμα αυτό με την εκκλησία. Σώνει και καλά να ακουστούν και τα 2 ονόματα στην εκκλήσια λέει ο παπάς. Γιατί ρε φιλαράκι, θρήσκευμα θα πάρει απο σένα, όχι όνομα. Τι την νοιάζει την κάθε θείτσα τι δεύτερο όνομα έδωσα εγώ στο μπέμπη μου?

apeleytheros
20-06-13, 16:53
Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο στην ονοματοδοσία εξ όσων γνωρίζω. Δεν έχω διαβάσει πουθενά αναφορά για χρονικό περιθώριο. Όμως εφόσον στο 95% των περιπτώσεων γίνεται (παράτυπα) ονοματοδοσία με τη βάπτιση σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα θέμα. Αυτό με τις 60 ημέρες από που προκύπτει;

Μπορείς να επικοινωνήσεις με το ΣτΠ αν σου κάνουν θέμα στο ληξιαρχείο. Θα πρότεινα να πας, και μετά να διαπραγματευτείς με τον ιερέα.

Αν δυσκολεύεσαι να συνεννοηθείς με τον συγκεκριμένο ιερέα μπορείς να πας σε άλλη εκκλησία. Εγώ αν βρισκόμουν σε τέτοια κατάσταση δεν θα το έλεγα καν, παρα μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο όταν θα συμπληρώνονταν τα χαρτιά στο τέλος.

lucia
20-06-13, 18:04
Αυτό με τις 60 ημέρες από που προκύπτει;

Σε κάποιο site το βρήκα, τώρα δεν το βρίσκω. Δε το γράφω καλά πιο πάνω, 60 μέρες απ΄τη γέννηση έγραφε. Αγχώθηκα πολύ γι'αυτό σε ρώτησα. Θα πάμε απο βδόμαδα να ρωτήσουμε και αν ναι, να γίνει επιτέλους η ονοματοδοσία (αν και δεν πιστεύω οτι θα έχουμε πρόβλημα ώστε να καταφύγουμε σε ΣτΠ κλπ).

Όσο για τον παπά άστα να πάνε. Καταλαβαίνω λέει οτι είναι κοινωνικό το θέμα αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Ο,τι όνομα γράφει το χαρτί αυτό το όνομα θα πώ. Μιλάμε μου'ρθε να τον δείρω. (δυστυχώς πηγαίνεις πιστοποιητικο απο ληξιαρχείο πριν τη βάφτιση, και συμπληρωνεις και κάτι χαρτία μαζί με τη νονά).

Για άλλη εκκλησία θα το κοιτάξω. Η αλήθεια είναι οτι αν ήθελε θα μας το'κανε. Το΄χω δει εδώ μέσα να συμβαίνει. Σ'ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια apeleytheros.

little lamb
13-11-13, 15:47
Η ονοματοδοσία ειναι ανώτερη οπότε οτι όνομα εχει δωθεί εκει θα πειτε και στη βάφτιση. Εμενα πχ θα ειναι το όνομα Οδυσσέας το οποίο δεν ειναι Χριστιανικό και δεν γιορτάζει αλλα πήρα τηλεφωνο και δεν εχουν πρόβλημα. φυσικά θέλουν Χριστιανικά ονοματα αλλα δεν ειναι υποχρεωτικά.

Κι όμως το Οδυσσέας είναι και χριστιανικό! Υπάρχει νεομάρτυς με το όνομα Οδυσσέας και γιορτάζει στις 7 Ιουλίου! Αν ψάξεις στο google θα τον βρεις! Υπάρχει και εικόνα του κάπου στη Λιβαδειά απ'ό,τι διάβασα.