Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα


Recommended Posts

Η αλλεργία ή ατοπία είναι υπερευαισθησία του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα (αλλεργιογόνα) του περιβάλλοντος Στα αλλεργικά/ ατοπικά νοσήματα περιλαμβάνονται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δηλαδή η δακρύρροια και το κοκκίνισμα στα μάτια, που συμβαίνουν συνήθως συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, η ρινίτιδα (μπούκωμα, φτάρνισμα), το άσθμα, η κνίδωση, η αλλεργική/ ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

Το έκζεμα ή η δερματίτιδα είναι φλεγμονή του δέρματος που ανάλογα με την κλινική εικόνα διακρίνεται σε διάφορους τύπους.

Το αλλεργικό/ ατοπικό έκζεμα, η αλλεργική/ ατοπική δερματίτιδα είναι το πιο συχνό έκζεμα/ δερματίτιδα στα παιδιά. Γι’ αυτό συχνά όταν ο παιδίατρος λέει ότι το παιδί σας έχει έκζεμα ή δερματίτιδα εννοεί το αλλεργικό έκζεμα,την αλλεργική δερματίτιδα.

Στα αλλεργικά νοσήματα υπάρχει πάντα γενετική προδιάθεση, δηλαδή το μωρό γεννιέται και κουβαλά στα γονίδιά του την προδιάθεση να εκδηλώσει αλλεργία. Όταν μάλιστα ένας γονιός έχει αλλεργικό νόσημα η πιθανότητα να αναπτύξει το παιδί του μία μορφή αλλεργίας είναι 30%, όταν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργικό νόσημα η πιθανότητα ανέρχεται στο 70%.

Αλλεργικό έκζεμα θα εκδηλωθεί όταν το μωρό με τη γενετική προδιάθεση έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα ερεθίσματα, όπως τροφές, λοιμώξεις, εισπνεόμενες ουσίες (αεροαλλεργιογόνα), ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα (μάλλινα, συνθετικά, απορρυπαντικά) και άλλα.

Έχει βρεθεί ότι παιδιά που έχουν γεννηθεί συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, για παράδειγμα στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο όπου υπάρχουν συγκεκριμένα αεροαλλεργιογόνα, παρουσιάζουν σε αυξημένο ποσοστό τη νόσο. Και το αντίθετο, μωρά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό ή τεχνητά με αγελαδινό τροποποιημένο υποαλλεργικό γάλα τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής παρουσιάζουν σε μικρότερο ποσοστό τη νόσο.

Στους εξωτερικούς παράγοντες οφείλεται και η αύξηση της ατοπικής δερματίτιδας και των ατοπικών νοσημάτων γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Έτσι ενώ στη δεκαετία του 1950 η συχνότητα της ατοπικής δερματίτιδας κυμαινόταν στο 3%, σήμερα αφορά κατά μέσο όρο το 10% του παιδικού πληθυσμού στην Ευρώπη, ένα δε στα τρία παιδιά έχει ένα ατοπικό νόσημα. Σε μελέτη που κάναμε το 1989 και αφορούσε 1389 παιδιά ηλικίας 5μηνών έως 6 χρονών στην Αθήνα, η συχνότητα της ατοπικής δερματίτιδας βρέθηκε 5%. Σήμερα η συχνότητα αυτή φαίνεται ότι έχει αυξηθεί.

 

Πώς εκδηλώνεται η ατοπική δερματίτιδα;

 

Εμφανίζεται μετά τον 3ο μήνα της ζωής με κοκκινίλες που συχνά ορορροούν, δηλαδή βγάζουν υγρό. Αυτό υποδηλώνει και η λέξη έκζεμα που προέρχεται από το ζέω που σημαίνει βράζω. Οι βλάβες χαρακτηριστικά εντοπίζονται στις εξωτερικές επιφάνειες των άκρων, στο κορμί και το πρόσωπο. Μετά την ηλικία των 2-3 χρόνων εντοπίζονται στις καμπτικές επιφάνειες (αγκώνες, γόνατα), ενώ η προσβολή των εκτατικών επιφανειών αποτελεί κακό προγνωστικό σημείο. Στους εφήβους οι βλάβες εντοπίζονται συνήθως στο λαιμό γύρω από τα μάτια και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Ο κνησμός, ανεξάρτητα ηλικίας, είναι έντονος και από το έντονο ξύσιμο συχνά δημιουργούνται δρυφάδες (λύσεις της συνέχειας του δέρματος) και επιμολύνσεις.

Για να τεθεί η διάγνωση της ατοπικής /αλλεργικής δερματίτιδας πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Για παράδειγμα, ο κνησμός είναι υποχρεωτικό κριτήριο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κνησμός σε συνδυασμό με εξάνθημα σε ένα παιδί σημαίνει οπωσδήποτε αλλεργία

Επισκεφθείτε λοιπόν έγκαιρα το γιατρό σας

 

Θεραπεία

 

Εξαρτάται από το αν οι βλάβες είναι υγρές ή ξηρές. Στη δερματολογία ισχύει υγρό στο υγρό και ξηρό στο ξηρό. Έτσι αν οι βλάβες είναι υγρές συνιστώνται κομπρέσες ή ψεκασμοί με φυσιολογικό ορό ή πιτουρόνερο (υπάρχουν στα φαρμακεία πίτουρα συνήθως βρώμης) 4-6 φορές την ημέρα μέχρις ότου το δέρμα στεγνώσει. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται σε δύο με τρία 24ωρα. Στη συνέχεια εφαρμόζεται κορτιζονούχος κρέμα ήπιας ισχύος σε σχήμα προοδευτικής μείωσης, δηλαδή για παράδειγμα πρωί- βράδυ μέχρι να υπάρξει βελτίωση, μόνο πρωί άλλες τόσες μέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε έξαρση επαναλαμβάνεται το ίδιο σχήμα θεραπείας. Για τον κνησμό χορηγείται αντιϊσταμινικό φάρμακο από το στόμα. Όταν υπάρχει μικροβιακή επιμόλυνση χορηγείται κατάλληλο αντιβιοτικό.

Τονίζεται ότι ποτέ δε θα γίνει θεραπεία στο παιδί χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με το γιατρό. Για παράδειγμα, η χορήγηση κορτιζόνης όταν υπάρχει επιμόλυνση είναι επικίνδυνη για το παιδί. Είναι προτιμότερη βέβαια η πρόληψη από τη θεραπεία.

 

 

Τι μέτρα πρόληψης πρέπει να λαμβάνονται?

 

Το ζεστό νερό προκαλεί υπεραιμία και επιδεινώνει τη δερματίτιδα, γι' αυτό είναι καλύτερα το νερό του μπάνιου να έχει τη θερμοκρασία του σώματος.

Επειδή το νερό προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα, συνίσταται η προσθήκη στο νερό του μπάνιου υδρόφιλου λαδιού και η χρήση ελαιώδους σαπουνιού.

Το δέρμα πρέπει να διατηρείται μαλακό με συχνή επάλειψη υδατικής κρέμας ή αλοιφής. Στο δέρμα μας υπάρχει ένα φιλμ από λίπος που σαν μανδύας το προστατεύει από το περιβάλλον, ο επιδερμιδικός φραγμός. Όταν το δέρμα είναι ξηρό, αυτό σημαίνει ότι ο επιδερμιδικός φραγμός δεν είναι ακέραιος με αποτέλεσμα να επιτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού και να ξηραίνεται το δέρμα. Παράλληλα όμως επιτρέπει και την είσοδο ερεθιστικών ουσιών από το περιβάλλον στο δέρμα. Η επάλειψη λοιπόν με υδατική κρέμα ενισχύει ή διορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό.

Σημειώνεται ότι υδατική κρέμα μπαίνει στο γερό δέρμα για πρόληψη του εκζέματος και όχι στο δέρμα που ήδη έχει κοκκινίλες.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά.

Τα ρούχα πρέπει να είναι βαμβακερά. Τα μάλλινα, τα νάιλον, τα συνθετικά ερεθίζουν το δέρμα του ατοπικού παιδιού.

Τα ρούχα να πλένονται σε πλυντήριο, που γίνεται τέλειο ξέβγαλμα, και να μην προστίθεται μαλακτικό.

Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι λιτό, χωρίς μικροαντικείμενα, χνουδωτά παιχνίδια και φλοκάτες, να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με ηλεκτρική σκούπα και να αερίζεται καλά. Η σκόνη με τα ακάρεα δρουν ερεθιστικά όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού.

Οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές πρέπει να αποφεύγονται.

Άλλοι περιορισμοί στη δίαιτα έχουν θεραπευτική αξία, μόνο όταν επαναληπτικά επιδεινώνεται η δερματοπάθεια μετά από χορήγηση της συγκεκριμένης τροφής. Για παράδειγμα, όταν η απομάκρυνση του αυγού από το διαιτολόγιο του παιδιού για 3 εβδομάδες προκαλέσει βελτίωση του εκζέματος και η επαναχορήγησή του έξαρση (η έξαρση παρατηρείται άμεσα), τότε το παιδί δεν πρέπει να παίρνει τη συγκεκριμένη τροφή για τον επόμενο ένα χρόνο. Η τροφική αλλεργία είναι παροδική. Βέβαια ο πειραματισμός γίνεται όταν υπάρχει υποψία για τροφική αλλεργία. Όταν είμαστε σίγουροι, τότε οποιοσδήποτε πειραματισμός ιδιαίτερα στο σπίτι είναι επικίνδυνος.

Τονίζεται ότι τα διάφορα εργαστηριακά τεστ αλλεργίας δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα για τη διάγνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Όταν το rast test π.χ. στο γάλα αγελάδας είναι θετικό, τότε η πιθανότητα να ισχύει και κλινικά είναι μόλις 25%, όταν είναι αρνητικό τότε η πιθανότητα να είναι αρνητικό και στην πράξη είναι 90%. Δηλαδή με τον εργαστηριακό έλεγχο αξιολογείται το αρνητικό και όχι το θετικό αποτέλεσμα.

Τέλος, πρέπει όσο είναι δυνατόν να αποφεύγεται το δυσμενές ψυχικό κλίμα που μπορεί να προκαλέσει έξαρση ή επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας.

 

 

Πρόγνωση

 

Συνήθως οι ήπιες μορφές υποχωρούν τα πρώτα χρόνια της ζωής ή το πολύ μέχρι την εφηβεία.

Το παιδί όμως με την ατοπική δερματίτιδα έχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει και άλλο ατοπικό νόσημα (30-50%). Επομένως τα μέτρα πρόληψης πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής για το παιδί και όλη την οικογένεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 544
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το μωρό μου πρωτοεμφάνισε έγκζεμα από 3 μηνών. Σήμερα, σχεδόν 6 μηνών παρουσιάζει εξάρσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Εχω απευθυνθεί σε δερματολόγο, έχω δοκιμάσει πολλές αλοιφές, αλλά δεν υποχωρεί τελείως. Στείλτε μου τις εμπειρίες σας. :(:(:(

Link to comment
Share on other sites

Το μωρό μου πρωτοεμφάνισε έγκζεμα από 3 μηνών. Σήμερα, σχεδόν 6 μηνών παρουσιάζει εξάρσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Εχω απευθυνθεί σε δερματολόγο, έχω δοκιμάσει πολλές αλοιφές, αλλά δεν υποχωρεί τελείως. Στείλτε μου τις εμπειρίες σας. :(:(:(

 

 

ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ...ΔΡΥΜΥΤΕΡΟ.

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΕΧΟΥΜΕ. ΔΕ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ... (Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ).

ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΥΝΕΤΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΡΕΜΑ. ΚΑΤΑ ΤΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜ Ε ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΒΕΒΑΝΘΟΛ

Link to comment
Share on other sites

και μεις μια απ΄τα ιδια!!! Το ενα απο τα διδυμα μου παρουσιαζει ατοπικη δερματιτιδα, στο προσωπο κυριως, στα μαγουλα, και στις κλειδωσεις των γονατων. Μας εχουν δωσει μια συνταγη με κρεμα κορτιζονουχα και Bepanthol και τη βαζω στις κλειδωσεις, οχι συχνα ομως, γιατι το προβλημα υφισταται πιο πολυ στα μαγουλα. Επειδη ολα τα βαζει στο στομα, χειροτερευει η κατασταση και κοκκινιζει πιο πολυ :oops: . Στο προσωπο του βαζω Bepanthol.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

καλησπερα κοριτσια...κι εμενα ο ενας απο τους δυο,εξαρχης ειχε παρουσιασει ατοπικη δερματιτιδα.

μας συνεστησε μια κρεμα η παιδιατρος την οποια βαζουμε 2 φορες την ημερα ανελλιπως.......

και ειναι μια χαρα το μωρο....ειναι της frezyderm και ακριβουτσικη....αλλα αξιζει τον κοπο για το μωρακι μου...... :lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

καλημερα κοριτσια :D εμας η παιδιατρος μας ειχε συστησει την aderma ex omega οταν η μπεμπα ειχε γινει μες τα σπυρακια ( λες και ειχε παθει εγκευμα ηταν)με ενυδατωση ( μιλαμε τις εβαζα ενα στρωμα κρεμα) σε 5 μερες μεσα το παιδι επανηλθε Σαν κρεμα δεν ειναι πολυ ακριβη και περιεχει βρωμη.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς έχουμε θεραπευτεί με την ομοιοπαθητική.

 

Η κορτιζόνη εκτός όλων των άλλων προκαλεί άσθμα και καθυστερεί την ανάπτυξη

Love me or Hate me!

I'm still gonna shine!

Link to comment
Share on other sites

Και εμεις το ιδιο ειχαμε μεχρι εξι μηνων οποτε και εξαφανιστηκε τελειως. Μεχρι τοτε ενυδατωναμε τα σημεια συνεχεια.

 

Don't let fears hold you back from living everyday to your fullest!

Link to comment
Share on other sites

το αγορακι μας εμφανισε κατι σπυρακια παρα πολλα μαζι,κοκκινα μερικα,κ μερικα ειχαν κεφαλακι,σε κεφαλι,μαγουλα,σβερκο κ λιγο λαιμο,οταν ηταν 20 ημερων!!η γιατρος μας ειπε οτι ειναι αλλεργια απο το γαλα κ ετσι αλλαξαμε το γαλα,πηραμε υποαλλεργικο το HA1,πηραμε υποαλλεργικο αφρολουτρο κ βαζαμε 2 αλοιφες μαζι,την ELIDEL κ την FUCIDIN H για λιγες μερες..δεν ξερω αν αυτο ηταν ατοπικη δερματιτιδα,στο βιβλιαριο του εγραψε νομιζω ιδρωα,αν βγαζω καλα τα γραμματα της!!!σημερα που θα παμε για το πρωτο μας εμβολιο θα την ρωτησω,γιατι ακομη παιδευομαστε!!!καθε φορα που λεγαμε οτι περασαν και σταματουσαμε την κρεμα κ ξανα βγαινανε!!αντε ξανα elidel μονο γιατι η fucidin ειναι υδροκορτιζονη και δεν κανει πολυ καιρο..μεχρι κ σημερα που ειμαστε πλεον 2 μηνων αν δεν βαλω κρεμα ξαναφουντωνει!γινεται το δερματακι του αναγλυφο!!!και να φανταστειτε ξαναλλαξαμε το γαλα,πηραμε το NAN-sensitive!!σημερα πολυ πιθανο να μας το ξαναλλαξει!!!

 

δηλαδη υπαρχει πιθανοτητα το μωρο μου να ταλαιπωρειται ετσι για πολυ καιρο ακομη??

ειχε καμια κοπελα αναλογο προβλημα το μωρο της?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εύη μου ακριβώς όπως τα λες, τα ίδια και εμείς!

 

Βάζαμε τις κρέμες μας και ηρεμούσε και μετά χειρότερα.

6 μηνών φτάσαμε σε ακραίο σημείο να πέρνουμε atarax εξαιτίας της ατοπικής...

Μόνο με την ομοιοπαθητική γλυτώσαμε!

 

Να πω και ένα tip, στο μπανάκι το νερό να μην είναι πολύ ζεστό γιατί στεγνώνει το δέρμα περισσότερο.

 

Επίσης εμείς κάναμε ειδικές εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό της αλλεργιογόνου ουσίας αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.

Ο ομοιοπαθητικός μας είπε οτι είναι κληρονομικό και πράγματι ο μπαμπάς μας έχει επεφυκίτιδα.

Love me or Hate me!

I'm still gonna shine!

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα σας πω τη δικη μου εμπειρια με τις κορτιζονουχες κρεμες και την elidel.

 

Απο μικρη ειχα ατοπικη δερματιτιδα και αργοτερα σμηματορροϊκη δερματιτιδα στο προσωπο. Ολοι οι γιατροι (και στην Ελλαδα και στην Αγγλια) μου εδιναν κορτιζονουχες αλοιφες και ελεγαν οτι αυτου του ειδους οι δερματιτιδες δεν περνανε ποτε αλλα "ηρεμουν" με την κορτιζονη. Το δερμα μου λοιπον συνηθησε στην κορτιζονη και το αποτελεσμα ηταν να γινει πολυ χειροτερα.

Αργοτερα που βγηκε η elidel ειπα να την δοκιμασω και αυτη. Μολις την έβαζα ομως το προσωπο μου κοκκινιζε και το ενοιωθα να καιει. Τοτε λοιπον ειπα οτι δεν αντεχω αλλο αυτη την κατασταση και αποφασισα να μην χρησιμοποιησω ποτε ξανα φαρμακευτικες κρεμες (ειτε κορτιζονουχες ειτε οχι).

 

Τωρα εχω περιπου 4 χρονια που δεν εχω βαλει αυτες τις κρεμες στο προσωπο μου και δεν εχω πια καμια δερματιτιδα. Το μονο δυστυχως που εχει μεινει ειναι μια μονιμη ροδοχρους ακμη η οποια δημιουργηθηκε απο την μακροχρονια χρηση της κορτιζονης.

 

Αν μπορειτε καλυτερα να βρειτε φυσικους τροπους να αντιμετωπιζετε τα δερματικα των παιδιων σας. Μην τα συνηθηζετε στην κορτιζονη.

Link to comment
Share on other sites

Κι εμεις ειχαμε ατοπικη δερματιτιδα οταν ηταν νεογεννητο και βαλαμε την atoprel emolient cream της frezyderm και περασε.Την προηγουμενη εβδομαδα εβγαλε ενα εκζεματακι στη γαμπα και μας ειπε η παιδιτρος και βαζουμε πλαι αυτη την κρεμα 3 φορες τη μερα και εχει σχεδον εξαφανιστει.

bxBwp2.png EgDTp2.png
Link to comment
Share on other sites

Να μπούμε κι εμείς στο club?

Λίγο πρίν τις 40 μέρες ο Γιώργος μας εμφάνισε ατοπική δερματίτιδα. Τρελάθηκα! Δεν άντεχα να βλέπω το παιδί μου κατακόκκινο και να τρίβεται συνέχεια. Στάθηκα όμως τυχερή, ο θείος μας ο παιδίατρος ειδικεύεται στην παιδοδερματολογία.

Μου σύστησε λοιπόν την ADERMA - EXOMEGA.

Κορυφαία κρέμα και για το μπανάκι του μωρού το GEL MOUSSANT DOUCEUR της ADERMA πάλι (μυρίζει άψογα). Το εφαρμόσαμε και πηγαίναμε καλά.

Όταν κάποια στιγμή εμφάνισε ξανά κοκκινίλες σε όλο του το σώμα μου πρότεινε να ζητήσω από τη φαρμακοποιό μου να μου αναμείξει δύο κρέμες, η μία περιείχε πανθενόλη και η άλλη ήταν κορτιζονούχα (δεν θυμάμαι καθόλου τα ονόματα τους) και κάναμε για δύο μέρες επαληφή πρωί - βράδυ και μετά για πέντε μέρες μόνο το βράδυ.

 

Μου συνέστησε και την ELIDEL άλλη κορυφαία αλλά και πανάκριβη κρέμα, μου τόνισε όμως να μην την χρησιμοποιώ σε μεγάλη επιφάνεια, όπως πχ ήταν το σώμα του μωρού άλλα μόνο τοπικά και μετά από πολύ καλή επάληψη για να απορροφηθεί καλά.

Η δοσολογία ήταν η εξής πρωί - βράδυ τοπικά μέχρι να φύγουν οι κοκκινίλες και μετά για 5 μέρες μόνο το βράδυ.

 

Από τον 4ο μήνα και μετά δεν έχουμε ξαναεμφανίσει τίποτα! Είμαστε άψογοι. Αλλά βάζουμε στρώματα της ADERMA κάθε βράδυ.

 

Να επισημάνω το εξής, ότι η καλύτερη θωράκιση των παιδιών μας απέναντι σε τέτοιου τύπου δερματίτιδες είναι ο θηλασμός σύμφωνα πάντα με τον παιδίατρο.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 εβδομάδες μετά...

Γεια σε όλους και όλες,

 

εμφανίσαμε κι εμεις πρόσφατα ατοπική δερματίτιδα :( . Το πρόσωπο του μικρού είναι μέσα στις κοκκινίνιλες και τα σάλια απο τα δόντια ερεθίζουν ακόμη περισσότερο την περιοχή. Πέντε νύχτες έχουμε να κοιμηθούμε γιατί ο μικρός ξυπνά απο τη φαγούρα και κλαιει. Αναγκάστηκα να του δώσω ziptek ένα βράδυ, αλλά το μετάνοιωσα πολύ, όταν διάβασα ότι η χρήση του δεν είναι ασφαλής για παιδιά κάτω του 1 έτους. Είμαι συνέχεια με την ενυδατική που μας έδωσε ο γιατρος στα χέρια και δύο φορές την ημέρα βάζω τοπικά κορτιζονούχο κρέμα. Κι εκεί που πάω να πω ότι φεύγουν, να' σου εμφανίζονται εντονότερες και ο μικρός μου μοιαζει με ερυθρόδερμο. Διαβάζω εδώ ότι στους περισσότερους με την ενυδατική φεύγουν, σε μας γιατί επιμένουν άραγε; Που μπορεί να οφείλεται γιατί εγώ και ο άντρας μου ιδιαίτερο πρόβλημα αλλεργιών δεν έχουμε.

T5Zop3.png

 

Link to comment
Share on other sites

Επειδη καπως ετσι ηταν και η μικρη...χωρις τα σαλια για δοντια γιατι ειναι ακομα 2 την επλενα με lactacyd derma αραιωμενο με νερακι και μετα της εβαζα exomega της aderma κρεμουλα. Τωρα αμα την δεις αλλος ανθρωπος.

Αν θες δοκιμασε το.Απο τις κορτιζονες καλυτερο!!Νομιζω!!

Link to comment
Share on other sites

Εγω είμαι δυστυχως παθούσα Εμφάνισα το εκζεμα απο νεογέννητο και μέχρι τα πέντε τα μάγουλά μου και οι κλειδώσεισ μου ήταν χάλια.Όλοι οι δερματολόγοι που με παρακολουθούσαν ελέγαν οτι θα εξαφανιστεί μέχρι τα νήπια.Έτσι και έγινε. Βέβαια βγάζω κατα καιρους αλλα καμία σχέση με εκείνο που είχα μικρή.

πάντως απο την εμπειρία μου συνιστώ όχι πολύ βρέξιμο με νερο στα πάσχοντα σημεία και πολύ απαλό αφρόλουτρο για μπανάκι σχεδόν χωρισ αφρό, καθως και ελαφρύ τρίψιμο χωρίς σφουγγάρι ή με φυσικό 100%

Α! και πολύ απαλό σκούπισμα με την πετσέτα. Προσέχετε ακόμη τα ρούχα του να είναι βαμβερά κυρίως και όχι πολύ στενά.Επίσης καλή ενυδάτωση με κρέμες , να πίνει πολύ νερό, και βασικά οι κρέμες με μέτρο να αναπνέει λίγο και το δέρμα.

Τονίζω ότι αυτές είναι συμβουλές δερματολόγων για εμένα που ίσως σας βοηθήσουν μετά από πολύ μεγάλη εμπειρία επί του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σε όλους και όλες,

 

εμφανίσαμε κι εμεις πρόσφατα ατοπική δερματίτιδα :( . Το πρόσωπο του μικρού είναι μέσα στις κοκκινίνιλες και τα σάλια απο τα δόντια ερεθίζουν ακόμη περισσότερο την περιοχή. Πέντε νύχτες έχουμε να κοιμηθούμε γιατί ο μικρός ξυπνά απο τη φαγούρα και κλαιει. Αναγκάστηκα να του δώσω ziptek ένα βράδυ, αλλά το μετάνοιωσα πολύ, όταν διάβασα ότι η χρήση του δεν είναι ασφαλής για παιδιά κάτω του 1 έτους. Είμαι συνέχεια με την ενυδατική που μας έδωσε ο γιατρος στα χέρια και δύο φορές την ημέρα βάζω τοπικά κορτιζονούχο κρέμα. Κι εκεί που πάω να πω ότι φεύγουν, να' σου εμφανίζονται εντονότερες και ο μικρός μου μοιαζει με ερυθρόδερμο. Διαβάζω εδώ ότι στους περισσότερους με την ενυδατική φεύγουν, σε μας γιατί επιμένουν άραγε; Που μπορεί να οφείλεται γιατί εγώ και ο άντρας μου ιδιαίτερο πρόβλημα αλλεργιών δεν έχουμε.

Την ενυδατικη τη βαζαμε οχι για να φυγει η ατοπικη δερματιτιδα αλλα για να μαλακωνει τα σημεια και να μην εχει φαγουρα το παιδι.

Και σε μας ουτε εγω ουτε ο αντρας μου εχουμε αλλεργιες αλλα ο μικρος μας μεχρι εξι μηνων ειχε εκζεμα. Ισως ειναι κληρονομικο απο παππου, γιαγια χωρις να ειμαι σιγουρη.

 

Don't let fears hold you back from living everyday to your fullest!

Link to comment
Share on other sites

Εμένα το είχε όταν θήλαζα. Εντελώς απίθανο μας είπαν οι γιατροί για παιδί που θηλάζει. Τελικά, όταν σταματήσαμε το θηλασμό ανακαλύψαμε ότι είχε αλεργία στο αυγό, και όταν έτρωγα εγώ αυγό, έκανε ατοπική δερματίτιδα. Από τότε δεν έχει βγάλει στο πρόσωπο, βγάζει όμως κατά καιρούς στα πόδια λίγο. Κατά τη γνώμη μου πήγαινε σε ένα παιδοδερματολόγο να σου δώσει συμβουλές γενικά για την ατοπική δερματίτιδα. Βρες και μία καλή κρέμα για ατοπικό δέρμα. Υπάρχουν πολλές, δοκίμασέ τις γιατί σε κάθε παιδί ταιριάζει άλλη. Και μην ανησυχείς, θα περάσει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ

 

για τις απαντήσεις σας. Τελικά το δερματάκι του μπέμπη μου ηρέμησε αρκετά μετά τη συνεχή χρήση ενυδατικής και βέβαια της κορτιζονούχου κρέμας πρωί βράδυ και ο έντονος κνησμός υποχώρησε. Η αλλεργιολόγος που επισκεφτήκαμε βέβαια μας είπε να κάνουμε και rast test για να δούμε αν τον πειράζει το γάλα, η μπανάνα, το ρύζι και το πορτοκάλι, που είναι τα πιο αλλεργιογόνα που έχουμε προσθέσει στη διατροφή του, κατά τη γνώμη της. Τι να πω.... Θα δείξει..Ελπίζω να μην έχουμε άλλες εξάρσεις αν και με τόσα σάλια το βλέπω κομματάκι δύσκολο :cry: !

T5Zop3.png

 

Link to comment
Share on other sites

Το μωρό μου πρωτοεμφάνισε έγκζεμα από 3 μηνών. Σήμερα, σχεδόν 6 μηνών παρουσιάζει εξάρσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Εχω απευθυνθεί σε δερματολόγο, έχω δοκιμάσει πολλές αλοιφές, αλλά δεν υποχωρεί τελείως.

 

Καταρχην, απευθυνθηκες σε ΠΑΙΔΟδερματολογο? Εγω ναι, οπως και πολλες αλλες μανουλες, και θα σου μεταφερω αυτα που μας ειπε (σε ολες μας τα ιδια!) γι'ανακουφιση των συμπτωματων:

- συχνη ενυδατωση με κρεμα γι'ατοπικη δερματιτιδα (τουλαχιστον 2 φορες τη μερα), αλλά προσοχη οταν τη βαζεις στις προβληματικες περιοχες να τη βαζεις ΜΟΝΟ σε βρεγμενο δερμα! (στις μη προβληματικες περιοχες μπορεις να τη βαζεις ειτε σε βρεγμενο ειτε σε στεγνο δερμα, δεν εχει σημασια)

- το νερο στο μπανιο να μην ξεπερνα τους 34 βαθμους!

- οχι μαλακτικο, οχι απορρυπαντικο σε σκονη (μονο υγρο), οχι συνθετικα υφασματα σε αμεση επαφη με το δερμα του παιδιου, οχι καπνος τσιγαρου, οχι χνουδωτα κουκλακια

 

Αυτα ομως ανακουφιζουν, αλλά δε θεραπευουν. Το σημαντικοτερο, κατα τη γνωμη μου, για να μην ξαναεμφανιστει το εκζεμα ειναι να προσεχεις τι δινεις στο παιδι να φαει. Πινει μονο γαλα ή εχεις αρχισει να εισαγεις και στερεες τροφες? Του εχεις κανει RAST αιματος για διαγνωση αλλεργιας στο αγελαδινο γαλα? Αν οχι, να του κανεις. Μεχρι τοτε, αν το θηλαζεις, να κοψεις τα γαλακτοκομικα που πινεις και τρως. Αν δεν το θηλαζεις, να εξετασεις το ενδεχομενο ν'αλλαξεις το αγελαδινο γαλα σκονη με κατσικισιο γαλα σκονη (μονο σε βιολογικα καταστηματα, οχι σε σουπερμαρκετ).

Link to comment
Share on other sites

Ή μπέμπα μου είχε το ίδιο πρόβλημα από 20 ημερών. Πήγαμε στο Παιδων και μας έβαλαν σε ενα ερευνητικό πρόγραμμα για μια κρέμα και μια λοσιον με το όνομα Atoderm της Bioderm. Δεν υπάρχουν στο εμπόριο γιατί είναι σε φάση τεστ και μου την έδωσαν από το δερματολογικό. Η βελτίωση ήταν εντυπωσιακή. Μου είπαν οτι αυτά είναι κληρονομικά και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι 12 ετών. Πάντως η εταιρία αυτή έχει και άλλες κρέμες στο εμποριο κι εγω μετά την βελτίωση που είδα θα τις χρησιμοποιώ. Πάντως καλό είναι να αποφεύγεται η κορτιζόνη καθώς μπορει να προκαλέσει ακόμα και τριχοφυία. Έτσι μου είπε η γιατρός

Link to comment
Share on other sites

Το μωρό μου πρωτοεμφάνισε έγκζεμα από 3 μηνών. Σήμερα, σχεδόν 6 μηνών παρουσιάζει εξάρσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Εχω απευθυνθεί σε δερματολόγο, έχω δοκιμάσει πολλές αλοιφές, αλλά δεν υποχωρεί τελείως.

 

Καταρχην, απευθυνθηκες σε ΠΑΙΔΟδερματολογο? Εγω ναι, οπως και πολλες αλλες μανουλες, και θα σου μεταφερω αυτα που μας ειπε (σε ολες μας τα ιδια!) γι'ανακουφιση των συμπτωματων:

- συχνη ενυδατωση με κρεμα γι'ατοπικη δερματιτιδα (τουλαχιστον 2 φορες τη μερα), αλλά προσοχη οταν τη βαζεις στις προβληματικες περιοχες να τη βαζεις ΜΟΝΟ σε βρεγμενο δερμα! (στις μη προβληματικες περιοχες μπορεις να τη βαζεις ειτε σε βρεγμενο ειτε σε στεγνο δερμα, δεν εχει σημασια)

- το νερο στο μπανιο να μην ξεπερνα τους 34 βαθμους!

- οχι μαλακτικο, οχι απορρυπαντικο σε σκονη (μονο υγρο), οχι συνθετικα υφασματα σε αμεση επαφη με το δερμα του παιδιου, οχι καπνος τσιγαρου, οχι χνουδωτα κουκλακια

 

Αυτα ομως ανακουφιζουν, αλλά δε θεραπευουν. Το σημαντικοτερο, κατα τη γνωμη μου, για να μην ξαναεμφανιστει το εκζεμα ειναι να προσεχεις τι δινεις στο παιδι να φαει. Πινει μονο γαλα ή εχεις αρχισει να εισαγεις και στερεες τροφες? Του εχεις κανει RAST αιματος για διαγνωση αλλεργιας στο αγελαδινο γαλα? Αν οχι, να του κανεις. Μεχρι τοτε, αν το θηλαζεις, να κοψεις τα γαλακτοκομικα που πινεις και τρως. Αν δεν το θηλαζεις, να εξετασεις το ενδεχομενο ν'αλλαξεις το αγελαδινο γαλα σκονη με κατσικισιο γαλα σκονη (μονο σε βιολογικα καταστηματα, οχι σε σουπερμαρκετ).

 

 

Και σε παιδοδερματολόγο το πήγα, ο οποίος μου είπε οτι είναι πολύ νωρίς να κάνω Rast test. Το γάλα το έχω αλλάξει εδώ και τρεις μήνες, του δίνω με υδρολυμένη την πρωτεϊνη του αγελαδινού γάλακτος, αλλά τελικά αποδείχτηκε οτι δεν προέρχεται από αυτό.

Δυστυχώς με κορτιζονούχα κρέμα υποχωρεί, αλλά για λίγο.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...