Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Το ονομα του μωρου


mimika

Recommended Posts

Οπως εγραψα σε αλλο τοπικ μαλλον θα εχω προβλημα με το ονομα του μωρου μου καθοτι δεν θελω επουδενι να δωσω το ονομα του πεθερου μου κατι το οποιο για τον καλο μου ειναι αυτονοητο (παραδοσιακος τυπος!) κι ας μας εχει δημιουγησει ενα καρο θεματα απο πριν παντρευτουμε ακομη.

 

Απ' την αλλη, παρολο που θα ηθελα μαλλον να παρει του μπαμπα μου (ο οποιος δεν θελει κι αυτος για τους ιδιους ¨παραδοσιακους" λογους) προτιμω να του δωσω ενα ασχετο ονομα.

 

Εσεις τι κανατε με τα αστερια σας και τελικα ποιανου το ονομα πηραν?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 1,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Οπως έχω ξαναπεί είμαι απο τις πολύ τυχερές μάλλον αφού έχω με τα πεθερικά μου άριστες σχέσεις... και εξίσου πολύ καλές έχει ο άντρας μου με την μητέρα μου... Εμείς ειχαμε πει απο την αρχή της εγκυμοσύνης που μάθαμε οτι είναι αγόρι οτι θα πάρει το όνομα του πεθερού μου.. Οταν χάσαμε τον μπαμπά μου την ημέρα που βγήκα απο το μαιευτήριο όλοι μου είπαν (πεθέρά, πεθερός και ο αντρας μου) να βγάλω το όνομα του πατέρα μου... Η δική μου επιλογη ήταν να ΜΗΝ ΣΥΝΔΕΣΩ ΑΛΛΟ αυτό το παιδί με ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ του θανάτου του πατέρα μου. Ετσι τον βγάλαμε Δημήτρη το όνομα του πεθερού μου...

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

Link to comment
Share on other sites

Σοφία συγχαρητήρια για τα καλά πεθερικά. Εγώ πριν καν παντρευτούμε είχα συμφωνήσει με τον αντρα μου ότι αν είναι αγόρι θα πάρει του πεθερού μου, ενώ αν είναι κορίτσι θα του διάλεγα εγώ καποια αρκετά εκκεντρικό όνομα. Αν κάνουμε και δευτερο αγόρι παλι εγώ θα το διαλέξω και θα είναι και αυτό ασυνήθιστο (Κορνήλιος, Εκτορας κλπ). Δευτερο όνομα μου αρέσει να έχει το παιδί σε περιπτώσεις που υπάρχει καποια οικογενειακή παράδοση, εγινε καποιο τάμα και τότε τα ονόματα έχουν κάποια συμβολική αξία αλλιως μου θυμίζουν κάτι από βυζαντινούς αυτοκράτορες (Μιχαήλ-Αγγελος, Κωνσταντίνος-Ανδρόνικος). Επίσης δεν θεωρω σωστό να δίνεις στο παιδί σου ονόμα το οπόιο θα αποφεύγει το ίδιο να χρησιμοποιεί π.χ. Δράκος (υπάρχει στην Κρήτη), Γαρύφαλλος, Τριαντάφυλλος (Δωδεκάνησα), Πεοσθένη (Χαλκιδική)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τα δύο ονόματα είναι μια καλή μέση λύση. Εγώ ήμουν πολύ τυχερή. Αμφότεροι οι γονείς μας είναι καταπληκτικοί, και ήθελαν να βγάλουμε την μπέμπα άσχετο όνομα μιας και τα δικά τους δεν τους πολυάρεσαν (!). Και έτσι έψαξα στο eortologio.gr που έχει ΟΛΑ τα ελληνικά ονόματα και βρήκα το Μελιτίνη. (Δεν είναι πολύ όμορφο? :D ) Και τη φωνάζω Μελίνα. Μακάρι να ήταν όλοι οι γονείς υπεράνω, και να μην παρεξηγούνται με το όνομα του εγγονιού εν έτει 2007... Αλλά δυστυχώς είναι ένα θέμα που ακόμα διχάζει οικογένειες..

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Δεν ειμαι πολυ υπερ των δυο ονοματων, δεν μου πολυαρεσει εκτος αν ειναι για καποιο ταμα.

 

Αντιγονη μου το Μελιτινη ειναι υπεροχο ονομα πραγματικα.

 

Εγω θα ηθελα να τον πουμε Αγγελο τον μπεμπη μας αλλα ο καλος μου επιμενει παραδοσιακα. Να παρει το ονομα του πατερα του! (και να αξιζε κιολας αυτος ο ανθρωπος να πω ενταξει) Λες και εμενα δεν μου πεφτει λογος!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης δεν θεωρω σωστό να δίνεις στο παιδί σου ονόμα το οπόιο θα αποφεύγει το ίδιο να χρησιμοποιεί

 

Συμφωνώ απολύτως σε αυτό.. είναι κρίμα.

Οσο για τα συγχαρητήρια ΙΟΚΑΣΤΗ δεν πάνε σε μένα φυσικα αλλά πραγματικά σε αυτούς... γιατί έτσι διευκολύνουν και ομορφαίνουν τη ζωή των παιδιών τους και των εγγονιών τους.. Είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη σχεση που έχει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ με τις γιαγιάδες και τους παππούδες του είναι πολύ τυχερός γιατί έχει και προγιαγιά και προπαππού, από τον μπαμπά του, για τους οποίους τρελλαίνεται.. και αυτός και εμείς..

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

Link to comment
Share on other sites

mimika και πώς τον λένε τον πεθερό σου? Μήπως μπορεί να βγει ένα συμπαθητικό υποκοριστικό για να μην χαλάσετε τις καρδιές σας με τον άντρα σου? (Και βέβαια σου πέφτει ο μεγαλύτερος λόγος, αλλά...) Αλλιώς θα πρέπει να πατήσεις πόδι που θά χει και τις ανάλογες συνέπειες. Πάντως το Άγγελος είναι πανέμορφο όνομα.

Link to comment
Share on other sites

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΕΔΩΣΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΘΕΡΙΚΩΝ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 9 ΕΓΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ. ΕΓΩ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΓΟΝΙ. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΧΡΟΝΩΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΜΟΥ (ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΩ). ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ (ΧΑΡΗΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΜΟΥ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΑΝ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΩ), ΑΛΛΑ ΝΟΝΟ ΔΙΑΛΕΞΕ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΕΓΩ ΝΟΥΝΟ? ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΝΟΥ...

Dwnjp2.png

O ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 4/4/09

Link to comment
Share on other sites

Εμας οι γονεις δεν είχαν καμια ανάμειξη, δεν πίεσαν ποτέ και πάντα στα σχόλια των "γυρω" (οι οποίοι ελεγαν στον πεθερο μου, πχ, "αντε για να δουμε θα παρει το παιδι το ονομα σου" και τετοια....) απαντουσαν οτι αυτο ειναι δικο μας θεμα! Ξέραμε ομως ότι θα τους ευχαριστουσε αν διναμε το όνομα στα παιδια (τον πεθερο μου στο πρωτο και τον μπαμπα μου στο δευτερο), εχουν και ωραία ονόματα, οποτε το συζητήσαμε, το αποφασίσαμε και τους το ανακοινωσαμε - και οι δυο το θεωρησαν μεγάλη τιμή τους (και όχι υποχρέωση μας).

Όσο για τους νονούς, και αυτους τους διαλέξαμε μαζι με τον άντρα μου - σε τετοια πράγματα δεν νομιζω ότι χωράνε κόντρες, ουτε έχει σημασία ποιός διαλέγει..Το σημαντικό ειναι να ειναι καποιο πρόσωπο που θα έχει καλή σχέση με το παιδι και θα το αγαπάει.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κι εμεις θα ακολουθησουμε τις παραδοσεις οποτε θα παρει το ονομα του πεθερου μου.Δεν εχω προβλημα αν και μου τη δινουν λιγο αυτα τα ..."παραδοσιακα" :roll:

Οσο για το νονο μας παντρεψε η καλυτερη μου φιλη και τωρα νονος θα γινει ο καλυτερος φιλος του αντρα μου οποτε τα εχουμε μοιρασμενα :wink:

bxBwp2.png EgDTp2.png
Link to comment
Share on other sites

Εμεις θα το βγαλουμε Χαραλαμπο γιατι ο αντρας μου το εχει κανει ταμα πριν καν με γνωρισει σε καποιο ατυχημα που ειχε... Κατα πάσα πιθανοτητα θα βγαλουμε και τον πεθερο από πίσω γιατι τωρα τελευταια εχει αρχισει και μου τα μασαει ο αντρας μου και καλα για να συνεχιστει το όνομα και τετοια.. Βεβαια δεν βλέπω το λόγο να βγαλω το όνομα καποιου που εχει δει το παιδι μου 5 φορες και ειναι 7 μηνων αλλα τελοσπάντων.. κανω την παραχώρηση μονο και μονο γιατι θελω να βγαλω και γω τους γονεις μου.. οπότε πολύ πονηρα το σκεγτηκα οτι ουτως η άλλως θα φωναζω το παιδι με το όνομα του Αγιου που εχει το ταμα και δεν προκειτε να ακουσει ποτε το όνομα του ο πεθερος μου... Αλλα αφου ο αντρας μου πηρε δυο ονοματα τα δυο επόμενα παιδια ειναι δικα μου... Αν εβγαζα τον μπαμπα μου ως δευτερο όνομα εννοειτε οτι θα τον φωναζα με το ονομα του μπαμπα μου αλλα θα ειχαμε ετα τσακωμους για τα υπόλοιπα παιδια..

Νονα και κουμπαρα διαλεξα εγω γιατι καναμε πρόταση σε ενα φιλο του αντρα μου (που κανουμε παρεα) ειπε οτι δεν μπορει λόγω επαγγελματικων υποχρεωσεων γιατι θα λειπει τη στγκεκριμενη περίοδο, μετα ο αντρας μου ηθελε εναν άλλο φιλο του που τον εχω δει μια φορα στη ζωή μου και φυσικα του ειπα "ουστ" οπότε δεχτηκε να μας παντρεψει και να βαφτισει το παιδι η φίλη μου...

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αν και αυτό με την παράδοση δεν μπορώ να το καταλάβω, επιλέξαμε το όνομα του πεθερού μου. Δηλαδή, αφού το αποφάσισε ο άντρας μου, εγώ δεν είπα τίποτα γιατί ήξερα ότι και αυτός ήταν σε δύσκολη θέση αφού το παιδί ήταν ήδη βαπτισμένο πριν καλά καλά συλληφθει!!! :shock:

 

Τώρα το 2ο τα πεθερικά μου το ξαναβάπτισαν με το όνομα του δικού μου πατέρα, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται, όμως αφού οι δικοί μου γονείς δεν έχουν πρόβλημα, θα προτιμούσα να βρω ένα άλλο όνομα..Τον μπαμπά μου τον λένε Γιάννη...Δεν λέω, δεν είναι κακό, αλλά λόγω του ονόματος μου δεν μου αρέσουν καθόλου τα "κοινά" ονόματα. Βέβαια από την άλλη έχω το δίλλημα αφού κάναμε την αρχή, να το συνεχίσω και με τον μπαμπά μου, γιατί μια χαρά θα την έπαιρνε και γενικότερα εχει κάνει τα πάντα για εμάς (είναι απο τους ανθρωπους που τρέχουν για όλο τον κόσμο, χωρίς να ζητάνε βοήθεια ποτέ).

 

Πάντως θα προτιμούσα να έδινα ένα πιο σπάνιο, ώστε το παιδί όταν μεγαλώσει να το φωνάζουν με το όνομα του και όχι με το επίθετο (γιατί σε κάθε παρέα υπάρχουν 2-3 Γιαννήδες, Κώστηδες, Μαρίες κλπ), άσε που σε τέτοιες γιορτές δεν προλαβαίνεις τους καλεσμένους και τρέχεις από σπίτι σε σπίτι σαν τρελλός, ή επιλέγεις 1 μόνο.

 

Ευτυχώς τώρα αυτό το φαινόμενο εξαλείφεται σιγα σιγά αν και ακόμα ξέρω πολλούς παππούδες που έχουν κόλλημα για να ακουστεί το όνομα τους (αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω με τίποτα)..

 

Εγώ πάντως όσο περνάει από το χέρι μου, δεν θα αφήσω απόγονο μου να βαπτιστεί "Μαρία", γιατί αν και δεν το θεωρώ άσχημο όνομα είναι το ποιο κοινό όνομα στον κόσμο, σε όλους τους λαούς και θρησκείες!!

Link to comment
Share on other sites

Αχ βρε Μαρία, πόσο δίκιο έχεις....

Εμείς αφού και την μαμά μου και την πεθερά μου τις λένε Μαρίες !!! βγάλαμε και την μικρή Μαρία. Όμως την βγάλαμε λόγω πεθεράς. Αν ήταν να δώσω της μαμάς μου, θα έδινα άλλο όνομα και όχι ένα τόσο κοινό...

Τώρα το δεύτερο θα δούμε... αν είναι αγόρι, του πεθερού μου (τον οποίο τον έχασε ο άντρας μου όταν ήταν 16χρ.) και αν είναι κορίτσι, του μπαμπά μου (Κωνσταντίνα).

Τα ονόματα πάντως, πραγματικά είναι το τελευταίο που με απασχολεί, και δεν θα τα τσούγκριζα ποτέ για αυτόν τον λόγο (εκτός εάν επρόκειτο για ένα πραγματικά απαίσιο όνομα... οπότε θα πατούσα πόδι...). Σημασία έχει να είναι γερά τα παιδιά μας...

Όσο για τους νονούς, αποφασίζουμε μαζί με τον άντρα μου...

 

Και κάτι άλλο... είμαι υπέρ του να χρησιμοποιούμε το όνομα ολόκληρο και όχι υποκοριστικά...

Όσο ζω... μαθαίνω

--------------------------

Μαρία (γέννηση 5/6/2004)

Σωτήρης (γέννηση 30/7/2007)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν σήκωσα κουβέντα επί του θέματος...'οχι γιατί είμαι νταής απλά δεν με εκφράζει το να δώσω όνομα βάσει της λογικής να ευχαριστησω γιαγια/παππού. Όσοι το κάνουν καλά κάνουν, απλά εμένα δεν με εκφράζει.Επίσης μου τη δίνει το γεγονός ότι πολλοί το κάνουν για να κερδίσουν κάτι , του στυλ να έχει το όνομα του παππού/γιαγιάς για να έχει και προνόμια χρηματικά ή άλλα.Ο άντρας μου το μόνο που μου είπε ήταν να δώσουμε 2 ονόματα Αριάδνη-Αγγελική, για να είναι και η γιαγιά ευχαριστημένη, αλλά αυτό προσωπικά το θεωρώ κοροιδία, καθώς δε πρόκειται ποτέ να τη φωνάξω με το 2ο όνομα και δεν είναι και βασίλισσα για να εχει 40 ονόματα :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγώ όταν έμεινα έγκυος και πρίν καν δούμε το φύλλο ρώτησα τον άντρα μου πώς το συνηθίζουν στην οικογένειά του. Δηλαδή το παιδί είτε αγόρι είτε κορίτσι να παίρνει το όνομα από την οικογένειά του ή μόνο αν είναι αγόρι. Μου απάντησε ότι το μόνο που ήθελε ήταν αν ήταν αγόρι να πάρει το όνομα του πατέρα του, στον οποίο είχε τρελή αδυναμία και έχασε πολύ νέο από καρκίνο. Το σεβάστηκα απόλυτα και δε θα του χαλούσα χατήρι με τίποτα. Τελικά το μωρό ήταν κορίτσι και της δώσαμε το όνομα της μαμάς μου, Ειρήνη. Όταν θα κάνουμε 2ο παιδάκι αν είναι αγοράκι το θέμα είναι λυμένο ενώ αν είναι κορίτσι πάλι ας επιλέξει ο άντρας μου αν θα βγάλει της πεθεράς μου ή του πεθερού μου σε γυναικείο. Αλήθεια ποιό σας αρέσει Αποστολία ή Χρυσούλα;

Link to comment
Share on other sites

Και μένα. Αλλά δε θέλω να αδικήσω και την πεθερά μου μωρέ που είναι εν ζωή και μας βοηθάει και αρκετά με το παιδί. Αν αποφασίσουν να το βγάλουμε Χρυσούλα θα το φωνάζω Σίσσυ. Λες να ψωνιστεί και να μου ζητάει την αυτοκρατορία της Αυστρίας;

Link to comment
Share on other sites

(μεγαλη καρδια οι γονεις καταλαβε οτι θα εφτανα στα ακρα)

οταν ειπε ο παπας και το ανομα αυτου..πεταχτηκε ο αντρας μου σαν τσουτσου απο το σλιπ και φωναξε Βασιλης.

:lol::lol: έχω λιώσει όμως :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ παραδοσιακός τύπος δεν είμαι (λες και δεν το έχετε καταλάβει.)

 

Είμαι περισσότερο συναισθηματική. Πάντα έλεγα ότι αν το παιδί μου ήταν κορίτσι θα το έλεγα Σοφία επειδή έτσι έλεγαν την πεθερά της θείας μου (άσχετο έτσι;) η οποία σε όλα τα χρόνια της ζωής της (καλή της ώρα) με κανάκευε σαν το αγαπημένο της εγγόνι.

 

Τελικά το παιδί μου "διάλεξε" μόνο του το όνομα του όταν αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία της την ημέρα του Σωτήρος. Έτσι συμφωνήσαμε με τον άντρα μου ότι το παιδί θα ήταν ή Σωτήρης ή Σωτηρία.

Link to comment
Share on other sites

Όχι και στο χωισμό βρε Demi. Βασίλη έλεγαν τον πεθερό σου; Τον γνώρισες ή είχε φύγει νωρίτερα; Αν δεν τον γνώρισες και δε σου είχε φερθεί άσχημα τί σε πείραζε το όνομα;

Link to comment
Share on other sites

Πάντα ήθελα να διαλέξω εγώ τα ονόματα για τα παιδιά μου όχι βάση παραδόσεων αλλά τελικά αποφάσισα να δώσω στον μικρό το όνομα του πεθερού μου, να χαρεί ο άνθρωπος αν και ποτέ δεν είπε τίποτα ούτε ανακατεύεται σε τίποτα, να τον φέρω και πιο κοντά με τον άντρα μου (παιδί χωρισμένων γονιών), έχει περάσει και ένα πρόβλημα με την υγεία του τελευταία, μου αρέσει και το όνομα. Το δεύτερο αν είναι αγόρι θα του δώσω το όνομα του πατέρα μου Χρήστος. Αν είναι όμως κορίτσι τι κάνω; Και τη μητέρα μου και τη πεθερά μου τις λένε Ευαγγελία και δεν μου πολυαρέσει το όνομα. Αλλά μια που ξεκίνησα έτσι μπορεί να παρεξηγηθούν, ειδικά η μητέρα μου.

Δημήτρης 25/01/07

Εβελίνα 12/04/08

Χριστίνα 04/10/10

Link to comment
Share on other sites

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
×
×
  • Δημιουργία νέου...