PDA

Επιστροφή στο Forum : ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η/Υ


ΣΟΦΙΑ
04-05-07, 08:29
Παραθέτω εδώ μια ιστοσελίδα καταπληκτική για παιδιά προσχολικής ηλικίας.. Μου τη σύστησε μια διαδυκτιακή φίλη εξειδικευμένη στο θέμα παιδιά (και μάλιστα με ειδικές ανάγκες) και Η/Υ .
www.poissonrouge.com Ο Δημήτρης ξετρελαίνεται και είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για κείνον.
Μαρία πές μας τη γνώμη σου για την ιστοσελίδα!

Μαρια Στυλιανακη
04-05-07, 15:20
λοιπόν, είναι πολύ όμορφη ιστοσελίδα, άλλά υπάρχουν χίλιοι άλλοι λόγοι για τους οποίους θα επέλεγα κλασικά παιχνίδια

- εξασκούν το συγχρονισμό λεπτής κινητικότητας και όρασης στις τρείς διαστάσεις
- ενισχύουν την υπομονή και επιμονή μέσω της επανηλλειμένης προσπάθειας που πρέπει να κάνει το παιδί για να καταφέρει κάτι, (μαθαίνει να μήν περιμένει άμεσο αποτέλεσμα και να μην τα παρατάει εύκολα)
- δεν βλάπτουν τα μάτια...

θα αποθαρρυνα κάποιον να ασχοληθεί με παιχνίδια στον υπολογιστή με παιδάκι προσχολικής ηλικίας πάνω απο ένα δύο λεπτά την εβδομάδα..
ειδικά εάν βλέπει ήδη τηλεόραση..!
ενδιαφέρουσα θα ήταν και η άποψη ενός οφθαλμίατρου ειδικευμένου σε παιδικά θέματα.

edit - πλεον υπαρχει και η ψηφοφορία http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=20565 Τηλεόραση στον παιδικό σταθμό

angela
04-05-07, 15:44
Ευχαριστώ πολύ Σοφία για το site.
Ο μικρός μου Αινσταίν το εκτίμησε , δεν ξεκολλάει :lol:
Δεν μιλάει αλλά... πρώτος με την τεχνολογία αμέσως τα πιάνει!!!

ΣΟΦΙΑ
04-05-07, 16:05
Να σαι καλά angela πολύ χαίρομαι!! Είχα την εντύπωση ότι εσύ σίγουρα θα το ξέρεις. H 'asterias' από το noesi μου το σύστησε!!!

ΣΟΦΙΑ
07-05-07, 08:32
Ο Δημήτρης απο 20μηνών και μετά (είχε έρθει 2-3φορές στο γραφείο) εβλεπε υπολογιστή και τρελαινοτανε και μού λεγε θέλω δουλέψω. Στο σπίτι δεν είχα συνδέσει τον Η/Υ μέχρι πριν 2μηνες που τον χρειαστήκαμε. Απο τότε που τον έβαλα πολύ συχνά ήθελε να είναι εκεί να δουλέψει... Στην αγωνία μου αυτή μίλησα διαδικτυακά με μια κοπέλα που ανέφερα και σύστησε αυτή την ιστοσελίδα λέγοντας μου ότι δεν πρέπει να γίνέται κατάχρηση. Ουτως ή αλλως τον υπολογιστή δεν τον γλιτώναμε αφού είτε φωτογραφίες ήθελε να δει είτε να παταει κουμπια.. Μπήκαμε λοιπόν στην ιστοσελίδα πριν κανα 1,5μήνα το πολύ για 15λεπτά και όχι κάθε μέρα 3-4φορές /τη βδομάδα. Εγώ χειριζόμουν τον υπολογιστη τον πήγαινα εκει που ήθελε μαθαίναμε τα έντομα ψαρευαμε κλπ.. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΠΟΤΕ το εννοώ δεν τον παρότρυνα και δεν προσπάθησα να του μάθω να το κάνει μόνος του. Εχθές, για να του βάλω ορό μου ζήτησε computer μπήκαμε στη σελίδα και πήγαμε στους κύβους με τους αριθμούς και μου λέει μόνος μου με αποτέλεσμα να χειριστεί συνειδητά το ποντίκι και φυσικά να με κουφάνει... Επειδή το χέρι του δεν πιάνει καλά το ποντικι το κράταγε όπως εμείς το πήγαινε με υπομονή εκεί που ήθελε και μετά το σήκωνε και με το δακτυλάκι του πάταγε το κουμπί..Παίζει πάρα πολύ γενικά και οπως έχω ξαναπεί κανει πολύ συμβολικό παιχνίδι..

Μαρια Στυλιανακη
07-05-07, 11:24
μπορώ να φανταστώ ότι χάρηκες με την ευκολία του γιού σου να χειρίζεται το ποντίκι και φαντάζομαι είναι και ένα κίνητρο για σένα να τον αφήνεις να το χειρίζεται επιπλέον. :)

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα, απορροφούν σαν σφουγγάρια όπως πολλές φορές θα έχεις ακούσει και απο άλλους.
Είναι ένα δείγμα του ότι ο γιός σου έχει νοητική ωριμότητα για να κάνει κάτι τέτοιο - συγχρονισμός λεπτής κινητικότητας με την όραση και του τί συμβαίνει στον υπολογιστή.

Όμως παρόλο που σου αρέσει να τον βλέπεις να τα καταφέρνει, πρέπει να ξέρεις ότι δεν του προσφέρεις κάτι αφήνοντάς τον τόσο συχνά να παίζει.

Ήδη σου το ζητάει, αυτό μπορεί να γίνει συνήθεια...επίσης μπορεί να το χρησιμοποιείς σαν επιβράβευση και έτσι το όλο πράγμα αποκτά άλλη διάσταση.
Το πρόβλημα είναι ότι ο υπολογιστής είναι κάτι μαγικό. Τόσο, που για ένα παιδί είναι δυνατόν να αποτελέσει τόσο δυνατό ερέθισμα που να ξεπερνάει όλα τα άλλα.
Όμως σε αυτή την ηλικία δεν το θέλεις αυτό. Θέλεις τα πιό δυνατά ερεθίσματα να είναι αυτά με άλλα παιδιά και αληθινά παιχνίδια.
Δεν είναι το θέμα το ότι παίζει και με αυτά, αλλά και να παίζει και με αυτά θα προτιμάει τον υπολογιστή, όλο περισσότερο, εάν συνεχίσετε σε αυτό το βαθμό.

Είναι σαν να του δίνεις παγωτό, συχνά, και να συνηθίζει την γεύση του,..... τι θα προτιμήσει? το παγωτό ή τα λαχανικά? δεν θα ζητάει παγωτό αντί λαχανικά εάν θυμάται τόσο καλά την γεύση του και ότι του το επιτρέπεις?
Θα έχεις τη δύναμη να του αρνείσαι τόσο συχνά κάτι για το οποίο τρελλαίνεται?

Στον Η.Υ ότι κουμπί και να πατήσει στο παιχνίδι αυτό, κάτι ωραίο θα συμβεί, δεν μπορεί να κάνει λάθος, για να χρειαστεί να βρεί το σωστό πχ.
Η διαδικασία δοκιμή-αποτέλεσμα, με το αποτέλεσμα να είναι κάποτε αρνητικό κάποτε θετικό, δεν υπάρχει.
Αυτό εμποδίζει τα παιδιά να αποδέχονται πότε κάνουν κάτι λάθος, και ότι στη ζωή συμβαίνει και αυτό.
¶υτό είναι ένα πολύ πολύ μέγάλο παιδαγωγικό θέμα,.. η εμπειρία μου μου δείχνει ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε όλο λιγότερη επαφή γίνεται με παιχνίδια, που έχουν την ίδια λύση και δεν θέλουν προσπάθεια.
Φαντάσου ότι με το να φτιάξουν σαπουνόφουσκες πχ, μαθαίνουν πως σκάνε οι σαπουνόφουσκες όταν τις αγγίξουμε και ότι γίνεται μόνο με ένα συγκεκριμένο τρόπο, - θέλει συγκέντρωση, πολύ προσεκτικό φύσημα ή κούνημα του ραβδιού, και πάλι μπορεί να μήν πετύχει επειδή το σαπούνι να μήν είναι αρκετό.

Αυτά ίσως στους γονείς φαίνεται να δυσκολεύουν το παιδί, όμως είναι ένα τεράστιο μάθημα ζωής, (απο τα πιό σημαντικά) κάθε φορά που δοκιμάζουν κάτι, αποτυγχάνουν και ξαναεπιχειρούν.
Στον υπολογιστή αυτό είναι πολύ περιορισμένο.
Υπάρχουν γονείς που τα παιδιά τους είναι 6 ετών και δεν ξέρουν τι να κάνουν πλέον για να τους αποσπάσουν την προσοχή απο ηλεκτρονικά παιχνίδια και τέτοια - αυτό επειδή εκείνοι ξεκίνησαν την επαφή των παιδιών τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Ακριβώς επειδή σε ένα παιδί που όλα κάπως το δυσκολεύουν (ντύσιμο, φαγητό, ρουτίνες κτλ) κάτι τόσο απλό κ εύκολο (πατάς ένα κουμπί και όλα γίνονται μαγικά) όπως ο ΗΥ φαντάζει ΤΕΛΕΙΟ.

εγώ βασικά εάν είχα παιδάκι, δεν θα του τα έδειχνα καθόλου αυτά ακριβώς για τους παραπάνω λόγους... θα τα έδειχνα σαν κάτι το ενημερωτικό - να κοίτα έτσι λειτουργεί ο υπολογιστής, έτσι λειτουργεί η τηλεόραση έτσι λειτουργεί το αυτοκίνητο, να πατήσει μιά φορά κάτι, να δεί πως είναι απο μέσα, η μηχανή κτλ για να καταλάβει τι είναι όλα αυτά και σε τι χρησιμεύουν, αλλά ώς εκεί δηλ. όχι συστηματικά.

Δεν είναι ότι κάνεις κάποιο έγκλημα, αλλά σίγουρα επηρεάζεις το τρόπο που το παιδί σου θα προσεγγίζει δραστηριότητες, αλλά και την ικανότητά του να βρίσκει δημιουργικές λύσεις.
Αυτό επειδή του μαθαίνεις (παράλληλα με τα άλλα πολύ ωφέλιμα παιχνίδια) μία πολύ πιό εύκολη λύση την οποία θα συνηθίσει και θα ζητάει περισσότερο στο μέλλον (περισσότερο απο ότι θα ζητάει άλλα παιχνίδια). Μετά δεν έχει επιστροφή. Αυτό είναι το δύσκολο. (και δύσκολο και για τους γονείς να το δούν αυτό - ότι δηλ. ότι κάνουν τώρα, μετά δεν ξεγίνεται, ή θέλει ΠΟΛΥ μεγάλη προσπάθεια και ολόκληρη ΄"καμπάνια" για να το ξεμάθει ένα παιδί)

Ενώ στο μέλλον μπορείς πάντα να ασχοληθείς επιπλέον!

ΣΟΦΙΑ
07-05-07, 11:33
Μαρία ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις πολύτιμες συμβουλές σου,
Διευκρινίζω ότι ο Δημήτρης προς το παρόν δεν προτιμά τον Η/Υ σε σχέση με το παιχνίδι. Να φανταστείς ότι απο πέρσι το καλοκαίρι παίζει στη γειτονιά.. Και τώρα που άνοιξε ο καιρός είμαι συνεχεια κάτω παίζει μπάλα, κυνηγητό είναι η μασκότ τους.. Πάντως αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις οτι ενδεχομένως ανοίγει ένας δρόμος χωρίς επιστροφή... Δεν ξέρω αν μπορώ να το απαγαγορεύσω τελείως αφού υπάρχει μέσα στο σπίτι.. πάντως θα προσπαθήσω η επαφή του να είναι μηδαμινή...

angela
07-05-07, 11:54
Στην δική μας όμως περίπτωση η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αποκτά άλλη διάσταση!
Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και γνώσης. Ολοι οι θεραπευτές μας μας ενθάρρυναν και μάλιστα έχει αποκτήσει και την δική του ώρα για πρόσβαση πάντα με την δική μας παρουσία και καθοδήγηση αλλά και για περιορισμένο χρόνο. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον αδυνατή να μιλήσει και δεν γνωρίζουμε πόσο έχει προχωρήσει η γνώση του για διάφορα πράγματα η χρήση του υπολογιστεί εκτός από την εκμάθηση είναι και ένα μέσο τεσταρίσματος της αντίληψης και της γνώσης του και αργότερα πιθανών ένα γραπτό μέσω επικοινωνίας με εμάς!!!
Είδη χάρη στον υπολογιστή αλλά και στο παιδικό laptop της Fisherprice έχει μάθει όλα τα γράμματα της αλφαβήτας μικρά και κεφαλαία και το επόμενο στάδιο που μόλις τώρα διανείουμε είναι η αναγνώριση/ανάγνωση μερικών λέξεων με απώτερο σκοπό την γραφή ως έκφραση λόγου!!! :D
Σε μερικές περιπτώσει η τεχνολογία είναι θεραπευτική και χρήσιμη πάντα όμως με μέτρο! :wink:

Μαρια Στυλιανακη
07-05-07, 12:00
ναι φυσικά είναι εντελώς διαφορετικό όταν χρησιμοποιείται με την καθοδήγηση ειδικών σαν θεραπευτική μέθοδος !

Όπως και επίσης όταν χρησιμοποιείται σαν μέθοδος εκμάθησης κάποιου συγκεκριμένου πράγματος - πχ υπάρχουν συστήματα τα οποία κάνουν την ύλη του σχολείου (www.jele.gr) παιχνίδι, αλλά είναι για μεγαλύτερα παιδιά φυσικά.

mama
14-05-07, 14:41
Μόλις τωρα διάβασα όλες τις απαντήσεις γ'αυτο το θεμα που λιγο πολυ μας απασχολεί όλες και δεν μπορω να πω οτι συμφωνω απόλυτα μαζί σου Μαρία. Λες πως "Είναι σαν να του δίνεις παγωτό, συχνά, και να συνηθίζει την γεύση του,..... τι θα προτιμήσει? το παγωτό ή τα λαχανικά? δεν θα ζητάει παγωτό αντί λαχανικά εάν θυμάται τόσο καλά την γεύση του και ότι του το επιτρέπεις? "
Η δική μου απαντηση, για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμά σου, θα ηταν οτι θα πρέπει να διδάξουμε στο παιδί ότι θα φάει και παγωτό και λαχανικά, καθενα την κατάλληλη ώρα, χωρις το ένα να αντικαθιστά το άλλο και το παγωτό πάντα με μέτρο.
Ο μεγάλος μου, πχ, (ειναι στο νηπιαγωγείο) μπορεί και χρησιμοποιεί άνετα τον υπολογιστη για να ζωγραφιζει στο Paint. Παιζει επισης και 1-2 παιχνίδια. Πότε? Ξέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μερες και ώρες, και ασχολείται για συγκεκριμένη ωρα, όσο καθορίσουμε με τον μπαμπά του. Το ίδιο ισχυει και για τον μικρό. Γκρίνιαξαν λίγο βέβαια μέχρι να το καταλάβουν ότι έτσι μονο μπορει να γίνει, αλλά το'χουν συνηθήσει.
Και βέβαια υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα πιτσιρίκι στον υπολογιστη και χρειάζονται προσπαθεια για να τα πετυχει - πχ. να ζωγραφισει εκεινη τη γραμουλλα όπως ακριβως τη θελει στο paint - κι ετσι να μαθει πως πρέπει να προσπαθεί για να πετυχει αυτο που θέλει.

lepes
20-05-07, 08:09
Ευτηχως η δυστηχως λογω της φυσης της δουλειας μου ο υπολογιστης στο σπιτι ειναι συνεχεια ανοιχτος.Η μικρη με εβλεπε απο μωρο να ειμαι στο pc και οπως κανουν ολα τα παιδακια αντιγραψε οτι εβλεπε...Επειδη ειχα ενα αγχος με την οθονη ρωτησα τη παιδιατρο και μου ειπε οτι δεν υπαρχει προβλημα για την οραση και μην ξεχναμε οτι οι νεες οθονες(TFT,Plasma ..) δεν εχουν καθολου ακτινοβολια.
Σημερα πλεον η μικρη δεν βλεπει τηλεοραση αλλα παιζει περι τη 1 ωρα την ημερα στον υπολογιστη.Εδω πρεπει να σας ενημερωσω οτι εχω ψαξει αρκετα το θεμα και εχω βρει παιχνιδια που ασκουν χερι,οραση,σκεψη.Ειλικρινα χαιρομαι για τις γνωσεις της Φαιης σε υπολογιστη και προσφατα μου ετυχε το απιστευτο...γυρισα σπιτι απο τη δουλεια και η Φαιη μετρησε μεχρι το 10 στα αγγλικα!!!εγω δεν τις το εδειξα ουτε η μαμα της και η γιαγια δεν ξερει Αγγλικα!!Υπαρχουν αρκετα παιχνιδια πλεον που δινουν τις απιστευτες γνωσεις..
Στη διαθεση σας για τυχον αποριες για τα παιχνιδια :wink:

Polina
21-05-07, 10:20
Ευτηχως η δυστηχως λογω της φυσης της δουλειας μου ο υπολογιστης στο σπιτι ειναι συνεχεια ανοιχτος.Η μικρη με εβλεπε απο μωρο να ειμαι στο pc και οπως κανουν ολα τα παιδακια αντιγραψε οτι εβλεπε...Επειδη ειχα ενα αγχος με την οθονη ρωτησα τη παιδιατρο και μου ειπε οτι δεν υπαρχει προβλημα για την οραση και μην ξεχναμε οτι οι νεες οθονες(TFT,Plasma ..) δεν εχουν καθολου ακτινοβολια.
Σημερα πλεον η μικρη δεν βλεπει τηλεοραση αλλα παιζει περι τη 1 ωρα την ημερα στον υπολογιστη.Εδω πρεπει να σας ενημερωσω οτι εχω ψαξει αρκετα το θεμα και εχω βρει παιχνιδια που ασκουν χερι,οραση,σκεψη.Ειλικρινα χαιρομαι για τις γνωσεις της Φαιης σε υπολογιστη και προσφατα μου ετυχε το απιστευτο...γυρισα σπιτι απο τη δουλεια και η Φαιη μετρησε μεχρι το 10 στα αγγλικα!!!εγω δεν τις το εδειξα ουτε η μαμα της και η γιαγια δεν ξερει Αγγλικα!!Υπαρχουν αρκετα παιχνιδια πλεον που δινουν τις απιστευτες γνωσεις..
Στη διαθεση σας για τυχον αποριες για τα παιχνιδια :wink:

θα τα χρειαστώ σίγουρα στο προσεχές μέλλον, διότι ο μικρός μου έχει μια μεγάλη αγάπη για υπολογιστές..είναι και ο μπαμπας του κολλημένος μόνιμως εκεί, τι περιμένεις;; :lol:
Αν μπορείς γράψε κάποια link για παιχνίδια κλπ για να τα έχουμε έτοιμα!!

ΣΟΦΙΑ
21-05-07, 14:59
Από τότε που είχα πρωτογράψει 4/5 δεν είχε ξανακάτσει ούτε καν ζητήσει τον Η/Υ γιατί ο καιρός ήταν πολύ καλός και είμαστε όλο έξω!! ημουν και γω παιδί της γειτονιάς αλλά αυτός είναι άλλο πραγμα..
Το Σάββατο που εβρεχε ο κύριος το θυμήθηκε και μου είπε θέλω δουλέψω κάτσαμε κανα 15λεπτο το απόγευμα και έπαιξε.. μετά τον κλείσαμε και συνεχίσαμε με τα παιχνίδια του!!!!!!!!!!! Τι μπαταρίες έχετε?????? εγω και duracell να χα θα μου τις είχε αδειάσει!! ΠΟΛΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ αυτή την μαμά μου την έχει αλαλιάσει ευτυχώς που αντέχει η γυναίκα...

Μαρια Στυλιανακη
21-05-07, 22:32
ετοιμάζεται πολύ ενδιαφέρον άρθρο με ακριβώς αυτό το θέμα, βασισμένο σε έρευνες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες, - έναυσμά του ήταν εκτός απο την συζήτησή αυτή και το άρθρο του προηγούμενου Spiegel που κυκλοφόρησε και είχε αυτό το θέμα σαν κεντρικό του τεύχους... παρακαλώ αναμένετε πρίν αρχίσετε τα εδώ λίνκ σε παιχνίδια στον υπολογιστή..... :)

dora
22-05-07, 02:49
Ο δικος μου τρελενεται από τωρα με τον υπολογιστη.. καποιες φορες καθομαι και τον εχω αγκαλια (προσπαθω να το αποφευγω βεαια και προσπαθει να πατησει τα πλήκτρα.. Οταν παταει κατι και εμφανιζεται καποιο παραθυρο (η αληθεια ειναι οτι μου εχει ανοιξει παραθυρα που δεν ηξερα οτι υπήρχαν) εντυπωσιαζεται και μενει με το στομα ανοιχτο...

Εχω ομως μια ερωτηση να κανω? Απο ποια ηλικία ειναι ασφαλες (λόγο ακτινοβολίας κυριως) να καθισει το παιδι στον υπολογιστη.. για περιορισμενη ωρα εννοειτε.

lepes
22-05-07, 08:15
Αν μπορείς γράψε κάποια link για παιχνίδια κλπ για να τα έχουμε έτοιμα!!
Απο Tracκer ξερεις καθολου ? εαν οχι θα βρουμε τροπο :wink:

Μαρια Στυλιανακη
22-05-07, 14:56
Το Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Ενημέρωση της Υγείας (BZGA στην Κολονία)
συνιστά τους εξής χρονικούς περιορισμούς για την παρακολούθηση προγραμμάτων στην τηλεόραση, ανά ημέρα:
παιδιά 3-5 ετών: μισή ώρα
παιδιά 6 – 9 ετών: μία ώρα
παιδιά 10 – 13 ετών: μιάμιση ώρα

πρίν απο 3 ετών, λέει καθόλου..... :shock:
δυστυχώς για όσους ήδη το χρησιμοποιούν....

το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές,,.... περιμένετε λίγο σας λέω,... να διαβάσετε για τις έρευνες..

lepes
23-05-07, 08:10
:cry:
πλεον ειναι αργα ασε που πιστευω οτι λιγοι ειναι γονεις που δεν αφηνουν τα παιδια μπροστα στη tv..

Polina
23-05-07, 08:45
Αν μπορείς γράψε κάποια link για παιχνίδια κλπ για να τα έχουμε έτοιμα!!
Απο Tracκer ξερεις καθολου ? εαν οχι θα βρουμε τροπο :wink:

ο μπαμπάς μας είναι κομπιουτεράς μέχρι το κόκκαλο, οπότε κάτι θα γίνει!! :lol:

Μαρια Στυλιανακη
23-05-07, 14:22
lepes επειδή το ξέρω, ότι δεν είναι λίγοι, για αυτό το γράφω....!! :)

(εάν δεν ήταν έτσι ποιος θα ήταν ο λόγος κάποιος να ασχολείται με αυτό?)

ακούστε με παρακαλώ :) :δεν ξέρω τι είναι το tracker, εγώ πάντως προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τους γονείς να μήν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σαν μέσο απασχόλησης και όχι να τους ενθαρρύνω να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή (σε παιδιά κάτω των 3 ετών)..

Εάν θέλετε να κάνετε το ανάποδο, με βρίσκετε αντίθετη με αυτή σας την πρόθεση... :( ... δηλαδή δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να υποστηρίξω, έτσι ώστε να επηρεάσει και άλλους γονείς.
Στην Ελλάδα πολλά πράγματα είναι άσχημα, οι μισθοί τα ωράρια κτλ, με αποτέλεσμα να κουράζονται οι γονείς και να αναζητούν εύκολες λύσεις - κάτι απολύτως θεμιτό.
Στα παιδιά όμως η συγκεκριμένη λύση εκτός απο το ότι βολεύει και τους αρέσει, κάνει δυστυχώς και κακό.
Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να ακυρώσει τις αρνητικές συνέπειες απλώς επειδή οι θετικές είναι τόσο μεγαλύτερες, μάλλον έχει άδικο και αυτό αποδεικνύουν οι έρευνες που έχουν γίνει.

Το μάλλον είναι αργά , δεν έχεις δίκιο lepes,... ποτέ δεν είναι αργά, για να αλλάξει κατι.. Εάν δεν το θέλεις όμως, φυσικά δεν γίνεται τίποτε...

Ειδικά εάν δείς ότι είναι εθισμένο το παιδί σου στον υπολογιστή, και δεν αντέχει χωρίς, τότε αυτό ειναι το σημάδι οτι είναι ανάγκη να αλλάξεις κάτι..... για δοκίμασέ το τι θα γίνει εάν δεν το χρησιμοποιήσεις για λίγες μέρες... :?:
ελάτε τόσες ιδέες έχει στο http://www.parents.gr/freetime/ για αυτό το λόγο ακριβώς τις έχουμε βάλει - για να δοθεί ευκαιρία στους γονείς να ασχοληθούν με τα παιδιά τους με κάτι που κάνει 100% μόνο καλό :) και να βρίσκουν εύκολα κάτι να κάνουν αντί πχ της τηλεόρασης ή ενδεχομένως και του υπολογιστή.
... συνεχίζω και επιμένω, το έχω στο πετσί μου οπότε μην περιμένεις κάτι άλλο :)

maria
23-05-07, 14:27
Το θέμα είναι ότι εφόσον οι γονείς ασχολούνται με τον υπολογιστή στο σπίτι, είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω διασκέδασης, επικοινωνίας κλπ τα παιδιά το βλέπουν αυτό και θέλουν και αυτά...

Το να το κόψεις στο παιδί είναι εν μέρει εύκολο, αλλά το να το κόψεις από τους γονείς είναι δύσκολο να γίνει.... :(

ΣΟΦΙΑ
23-05-07, 15:01
Προσωπικά ΜΑΡΙΑ Σ. το χω πάρει το μήνυμα γιατί συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό.. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποφύγω παντελώς την τηλεόραση γιατί υπάρχει μέσα στο σπίτι και την χρησιμοποιεί αρκετά ο μπαμπάς μας αλλά τουλάχιστον ο χρονος είναι περιορισμένος και μόνο dvd με κινουμενα αχέδια, ολυμπιάδες ζώωνκλπ.. Ο υπολογιστής προέκυψε όπως σας είπα , είναι σπάνια η χρήση του και ΕΧΩ ΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ (δεν εφησυχάζομαι).....
ΠΑΝΤΩΣ ΜΑΡΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ...

Μαρια Στυλιανακη
23-05-07, 15:27
να ξέρετε αυτά που τα γράφω τα γράφω γενικά δεν απευθύνομαι συγκεκριμένα πχ σε κάποιον αλλά σε όλους τους γονείς :) ακόμα και σε αυτούς που θα τα διαβάσουν αυτά μια άλλη μέρα - ο σκοπός όπως πάντα του φόρουμ είναι η σωστή ενημέρωση και επικοινωνία.

σκεφτείτε το εξής -
εάν το θέμα είναι ότι το κάνουν και οι γονείς και για αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί :

αφήνετε το παιδί σας (κάτω των 3 ετών)
να μαγειρέψει με το τηγάνι και την φωτιά και το γκάζι επειδή το κάνετε εσείς και του αρέσει και εκείνου?
να οδηγήσει το αυτοκίνητο (κανονικά όχι στα ψέμματα) επειδή το κάνετε εσείς και του αρέσει και εκείνου?
να ανάψει ένα πυροτέχνημα ή μιά τράκα τρούκα επειδή το κάνετε εσείς και του αρέσει και εκείνου?
να καπνίσει τσιγάρο επειδή το κάνετε εσείς και του αρέσει και εκείνου?
να πίνει αλκοόλ επειδή το κάνετε εσείς και του αρέσει και εκείνου?
να περπατάει μόνο του στο δρόμο επειδή το κάνετε εσείς και του αρέσει και εκείνου?

με τον ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ τρόπο μπορεί κάποιος να μην αφήνει το παιδί του πχ να παίζει με τον υπολογιστή η την τηλεόραση.

δεν ισχύει αυτό το πράγμα - δηλαδή να μήν μπορεί να αποφευχθεί το να είναι ένα παιδί στην τηλεόραση και στον υπολογιστή απλώς επειδή οι γονείς του ασχολούνται με αυτό :) υπάρχει το δεν θέλω ή δεν το βλέπω ώς αναγκαιότητα.

αν ίσχυε, θα ήταν δύσκολα όλα τα παραπάνω και θα λέγαμε για αυτά μα πως να του το ξεμάθω αφού το κάνω και εγώ..... :? :? :? :D :shock: :? :D
ε ,... δεν νομίζω :D

mama
23-05-07, 15:28
Εγω συμφωνώ εν μερει - δεν ξερω άν ειναι κακό για λογους υγείας να παιζει το πιτσιρίκι με τον υπολογιστη. Βεβαια αν είναι κατω των 3, ακομα κι αν δεν ειναι κακο, δεν βλεπω το λογο γιατί να το κάνει. Υπάρχουν τόσα άλλα δημιουργικα πράγματα για να απασχοληθεί!! Σε μεγαλύτερη ηλικία, θεωρώ πως όταν γίνεται με μετρο και κατω απο την επιτήρηση μας, δεν υπάρχει πρόβλημα.
¶λλωστε, γιατι δαιμονοποιούμε τον υπολογιστη? Εχω δει οτι τα παιδια μου επηρεάζονται περισσοτερο απο την τηλεόραση παρά από τα 1-2 παιχνίδια που έχουν παιξει στο PC: Με το που βλέπουν τις διαφημήσεις που "πεφτουν" όταν βλεπουν κατι παιδικό στην τηλεόραση το Σαββατοκύριακο, αρχίζουν να ρωτάνε ποτε θα πάρουμε το ταδε γιαουρτι που ειπε η τηλεόραση οτι ειναι θρεπτικο ή ποτε θα πάμε στο Jumbo...
Όσο για το πόσο μπορούμε να επιβάλλουμε εμεις σαν γονείς κάποια πράγματα σε σχέση με την τηλεόραση, το DVD και τον υπολογιστη, δεν βλεπω σε τι διαφερει απο το πως τους επιβάλλουμε άλλους κανονες οπως πχ. οτι δεν τρωμε σοκολάτες και παγωτά πριν το φαγητό ή δεν βάζουμε το χερι στην πριζα..!
Βέβαια κάποιες φορές, για να πετυχουμε, πρέπει να θυσιάσουμε κι εμεις κάτι. Κι εμεις έχουμε τηλεόραση, αλλά την ανοιγουμε μονο όταν πανε τα παιδια για ύπνο. Το ίδιο και τον υπολογιστη. DVD βλέπουν σε συγκεκριμένες ωρες, TV μόνο τα πρωινα του Σαβατοκυριακου αν δεν παμε καπου, και παιχνίδια στο PC ρωτανε αν και ποτε μπορουν να παιξουν. Πως περνανε το χρονο τους στο σπιτι? Με ζωγραφική, πλαστελινες, διάβασμα, με τα αυτοκινητάκια και τα κάστρα και τα ζωάκια τους...

ΣΟΦΙΑ
23-05-07, 15:48
Πάντως για μένα ισχυει αυτό.. ετσι το βλέπω και έτσι μεγαλώνω τον Δημήτρη καλώς ή κακώς... το ότι πίνω κοκα κολα ας πουμε μπροστα του ή καφε θεωρώ ότι ειναι λάθος μου (προσπαθώ να τα ελαττωσω όμως) γιατί το ότι εσύ είσαι μικρος για να πιείς δεν με καλύπτει σαν επιχείρημα.. Το ότι δεν θα μαγειρέψεις γιατί θα καείς έχει συνέπεια άμεση και το καταλαβαίνει όπως και το πυροτεχνημα όπως και το περπάτημα.. Σωστά ή λάθος τον αντιμετωπίζω ισότιμα και όταν δεν έχω λογικά επιχειρηματα και δεν είμαι σωστό παράδειγμα απεναντι του νιωθω εκτεθειμένη...
Σαφως και δεν απαντάς προσωπικά και μεις ελπίζουμε οι ανησυχίες μας και οι απαντήσεις μας να αφορούν κι'αλλους.

dora
24-05-07, 04:16
Συμφωνω και γω με τη Μαρια... Όπως ειπα ο μικρός τρελενεται για τον υπολογιστη και εχει τυχει φορες που τον εχω κρατησει αγκαλια για να κανω καποια δουλεια... Εδω και ενα μήνα όμως που πλέον το παιδι εχει αρχίσει και καταλαβαινει και επιλέγει πλέον τα παιχνίδια του ενοιγω τον υπολογιστη με τις μεγαλες ωρες (θα το εχετε παρατηρησει...) Επειδη στο ιδιο δωματιο σιδερωνω, πολλες φορες τον εχω μαζι μου και το ματι του ειναι κολλημενο στη σβηστη οθονη.
Την τηλέοραση δεν την ανοιγω και πολύ γιατι δεν μου αρεσει γενικα και δεν βλέπω..

dora
24-05-07, 04:17
Συμφωνω και γω με τη Μαρια... Όπως ειπα ο μικρός τρελενεται για τον υπολογιστη και εχει τυχει φορες που τον εχω κρατησει αγκαλια για να κανω καποια δουλεια... Εδω και ενα μήνα όμως που πλέον το παιδι εχει αρχίσει και καταλαβαινει και επιλέγει πλέον τα παιχνίδια του ενοιγω τον υπολογιστη με τις μεγαλες ωρες (θα το εχετε παρατηρησει...) Επειδη στο ιδιο δωματιο σιδερωνω, πολλες φορες τον εχω μαζι μου και το ματι του ειναι κολλημενο στη σβηστη οθονη.
Την τηλέοραση δεν την ανοιγω και πολύ γιατι δεν μου αρεσει γενικα και δεν βλέπω..

dora
24-05-07, 04:19
Συγνωμη για τα διπλα μυνηματα αλλα συνεχεια μου κολλαει... Ας τα σβησει καποιος δεν θα παρεξηγηθω...

lepes
24-05-07, 08:13
Λοιπον ο Η/Υ κανει κακο στα εξης πραγματα απο οτι εχω καταλαβει εγω
1ον στη θεση που καθεται το παιδι
2ον στα ματια του (ειναι υπο συζητηση αυτο καθοτι οι νεες οθονες δεν εχουν ακτινοβολια που επειρεαζει την οραση)

Τα θετικα τωρα ειναι η σωστη ενασχοληση(αποψη μου) δηλ 1 ωρα την ημερα καθομαι με τη μικρη και παιζουμε "εκπαιδευτικα" παιχνιδια απο το να μαθει τους αριθμους μεχρι και παζλ.Πλεον υπαρχουν αρκετα παιχνιδια που μπορουν τα παιδια μας να μαθουν χρησιμα πραγματα.
Δεν αφηνω συχνα τη μικρη μου μονη της στο pc σχεδον παντα ειμαι μαζι της :).Και εχω δει οτι εχει αρκετα καλη εξελιξη (μεχρι και μερικες κουβεντες αγγλικα εμαθε απο τα παιχνιδια).
Εθισμο τα παιδια πιστευω οτι εχουν σε καθε καινουργιο παιχνιδι που αποκτουν,δεν ειναι μονο υπολογιστης η ΤV.
Και μη ξεχναμε οτι οπως προχωραει η τεχνολογια σε μερικα χρονια τα παιδια στο σχολειο δεν θα παιρνουν βιβλια παρα ενα laptop ;)
Ειμαι και εγω αντιθετος στο να περναει αρκετες ωρες ειτε στο Η/Υ ειτε στη τηλεοραση,παιρναμε και αρκετες ωρες με ζωγραφικη,ξυλοφωνο(αυτο το ριμαδι δεν εχει volume οπως τα ηχεια και μου παιρνει τα αυτια),βιβλια κτλπ.
Παν μετρον Αριστο σε ολα.
Μαρια παντως θα ηταν πολυ ενδιαφερον να μαθουμε για ποιους λογους υγειας δεν πρεπει να ασχολουντε με τον Η/Υ.
Τελος να πω οτι εγω εκοψα τη κοκα-κολα γιατι μια μερα μου ειπε η μικρη "μπαμπα δεν θελω να ξαναπιεις γιατι ειναι κακο"

maria
24-05-07, 09:48
Και εγώ συμφωνώ με την ένοια του μέτρου..

Εμάς ο μικρός κάθεται λίγο μαζί μας με τον μπαμπά κυρίως, εάν εγώ που τον κρατάω θελήσω να΄κάνω για λίγο καμοια δουλειά...

Μετά από λίγη ώρα, κατεβαίνει κάτω από την καρέκλα και γυρίζει στο δωμάτιο (γραφείο) και κατεβάζει κάτω τα βιβλία από τις βιβλιοθήκες.

Επίσης του βάζουμε να δεί κανένα videaki τραγουδάκι, όμως μέχρι εκεί..

Όσο αναφορά τα άλλα που ανέφερε η Μαρία, πχ. μαγείρεμα, κάπνισμα κλπ σε αυτά συμπεριφέρεσαι διαφορετικά

Ο γιός μου έχει μάθει ότι όταν μαγειρεύουμε η κουζίνα "καει" (το λέει και μόνος του) οπότε δεν πλησιάζει καθόλου..

Τσιγάρο καπνίζει μόνο ο μπαμπάς και όχι μπροστά του. Επειδή όμως βρίσκει ότι τα πακέτα έχουν ενδιαφέρον, τα πηγαίνει στον μπαμπά του και τα δίνει. Εγώ απλά του λέω ότι αυτό είναι κακό και μαλώνω τον μπαμπά του (όταν είναι μπροστά) που καπνίζει.

Αναψυκτικά ή αλκοόλ(που εγώ δεν πίνω καθόλου, και ο μπαμπάς σπάνια -εάν έρθει κόσμος μόνο) φυσικά δεν του δίνουμε και φροντίζουμε να μην μας βλέπει. Εάν τύχει και μας δεί, του βάζω χυμό, ή γάλα, ή νερό στο ποτήρι του για να πιεί και αυτός και τσουγκρίζουμε κιόλας τα ποτήρια μας...

Γενικά, έχει μεγάλη κατανόηση (τόση που με εκπλήσει) και τα δέχεται ότι του λέμε (έχουμε βέβαια και κρίσεις θυμού αλλά το ξεπεράει γρήγορα)...
Για τον υπολογιστή, αφού μας βλέπει να καθόμαστε εμείς, για να τον αποτρέψω πρέπει να του δώσω να καταλάβει ότι είναι κακό, πως όμως θα του το εξηγήσω?? προς το παρόν ξέρει ότι πρέπει να καθόμαστε λίγο μόνο και το δέχεται κιόλας...

Μαρια Στυλιανακη
24-05-07, 10:59
το άρθρο είναι έτοιμο και αρκετά ενδιαφέρον, θα δημοσιευτεί μάλλον την δευτέρα ή τρίτη - (περνάει όπως είδατε και απο εποπτεία).

οι λόγοι που θα διαβάσετε αφορούν πολύ λιγότερο την σωματική υγεία, σε σχέση με την ψυχική τους υγεία.
(λίγη υπομονή :) )

Polina
24-05-07, 11:51
εγώ μπορώ να πώ ότι όσο ο Ιωακείμ ήταν μικρότερος ήθελε περισσότερο να χαζεύει στον υπολογιστή και την τηλεόραση. Τώρα δεν κάθεται προσηλωμένος, παρά φευγαλέα μπορεί να κοιτάξει κάτι που να του κάνει εντύπωση. Ακόμη και τα ζουζούνια με τα οποία είχε πάθει ψύχωση, τώρα απλά θέλει να τα ακούει όχι και τόσο να βλέπει να χοροπηδάνε!

lepes
31-05-07, 08:48
ακουσα τη συμβουλη σας και μου αρεσε....πηγα και πηρα παζλ(πραγματικα) και καθομαι τουλαχιστον καμοια ωρα και τα φτιαχνουμε μαζι...ειναι πολυ καλυτερα απο το Η/Υ !!!
Παρτε ΠΑΖΛ :):):):):)

rike
11-07-07, 09:36
Μαρία,
Θα με ενδιέφερε πραγματικά το άρθρο για τους Η/Υ. Συμφωνώ με όσα λες.
Επειδή στο σπίτι υπάρχει υπολογιστής και τον χρησιμοποιούμε συχνά εγώ και ο άντρας μας, είναι μέρος της δουλειά μας. Είμαστε και οι δύο μπροστά σε έναν υπολογιστή στη δουλειά και στο σπίτι υπάρχει όοοτι έχει σχέση με ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνίες λόγω δουλειάς. Όλα αυτά όμως σε χωριστό δωμάτιο στο γραφείο.
Επειδή ακριβώς έχουμε φάει στη "μάπα" τους υπολογιστές για τα παιδιά το αποφεύγω όσο μπορώ περισσότερο. Ξέρουν το χειρισμό του, αλλά σαν μέσω δουλειάς για τη μαμά και το μπαμπά. Δεν το κοιτάνε σαν UFO εννοείται, αλλά δεν θεωρώ ότι κερδίζουν κάτι αν ξέρουν να τον ανοιγοκλείνουν και να το χειρίζονται από τώρα. Θέλουν δε θέλουν θα το μάθουν δε χρειάζεται από τώρα.
Έχουν ασχοληθεί ελάχιστες φορές και αυτές για λίγο και με επίβλεψη. Φροντίζω να μην τους βάζω ενδιαφέρονται πράγματα (παιχνίδια κλπ) ώστε να μην το ζητάνε. Έτσι ξέρουν ότι είναι ένα εργαλείο δουλειάς και προτιμώ έτσι να το αντιμετωπίζουν και όχι σαν παιχνίδι. Θεωρώ ότι εθίζονται και συμφωνώ με το παράδειγμα παγωτό - λαχανικά.

Πιστεύω ότι και στη ζωή τους αργότερα θα πρέπει να μάθουν να το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για να κάνουν τη δουλειά τους και όχι σαν κάτι το οποίο έχουμε για να παίζουμε και να διασκεδάζουμε. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα με τα οποία μπορούν να διασκεδάσουν ειδικά σε αυτές τις ηλικίες. Γιατί να είναι καθησμένα μπροστά σε μια οθόνη?