Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

γιατί τα παιδιά που κάνουν αγγλικά στο σχολείο πρέπει να πηγαίνουν φροντιστήριο;


AthinaP

Recommended Posts

Με αφορμή αυτό το θέμα

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=126179

 

Γιατί τα αγγλικά στη δημόσια εκπαίδευση συνεχίζουν να είναι η ώρα του παιδιού και να μην αφορούν ούτε τα παιδιά που πάνε φροντιστήριο (γιατί είναι πιο προχωρημένα) ούτε τα άλλα που δεν περιμένουν να μάθουν αγγλικά στο σχολειο; Και γιατί κάποιοι δάσκαλοι θεωρούν ότι είναι η δουλειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν τα αγγλικά στο σχολείο!

 

Ε;

 

Στο λύκειο θυμάμαι η καθηγήτρια των γαλλικών έκανε έτσι μάθημα για ένα παιδί μετρημένο από όλο το τμήμα! Που ακολουθούσε με ενδιαφέρον την ύλη του σχολείου και έμαθε γαλλικά αρκετά καλά. Η δασκάλα ενδιαφερόταν βέβαια, γιατί αλλιώς δεν θα είχε μάθει γαλλικά ούτε εκείνο το ένα μετρημένο παιδί. Που ήταν μαθήτρια του 20 κατά τα άλλα.

 

Και όμως, δεν μοιάζουν να αντιλαμβανονται ούτε οι γονείς ούτε οι εκπαιδευτικοί ότι δεν ζούμε στην ίδια εποχή. Και έχουν αλλάξει τόσα!

 

-Οι γονείς πλέον, αρκετοί από αυτούς, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο σπίτι, αν κάπου σκαλώσουν στα αγγλικά του σχολείου

-Τα παιδιά του ολοήμερου έχουν λιγότερο χρόνο σε σχέση με παλιά που σχόλαγαν 13.30 ήταν; Και στο διάστημα αυτό χρειάζονται χρόνο για τα μαθήματα του σχολείου, για να ξεκουραστούν, να παίξουν, να δουν τους γονείς τους. Πρέπει να πάνε φροντιστήριο αγγλικών και να διαβάσουν κιόλας για το φροντιστήριο;

-Οι γονείς πλέον δεν αφήνουν παιδιά να πηγαινοέρχονται στις ρούγες και είναι και δέσμευση των γονιών τα φροντιστήρια.

-Αρκετές οικογένειες έχουν οικονομικό θέμα

-Τα παιδιά εκτίθενται πιο νωρίς στα αγγλικά λόγω τηλεόρασης και υπολογιστή και έχουν πιο μεγάλο κίνητρο να τα μάθουν. Δεν είναι μόνο μια θεωρητική γνώση που θα τους χρησιμεύσει όταν μεγαλώσουν, για να πιάσουν μία δουλειά.

-Τελευταίο και πολύ σημαντικό, αρκετές χώρες έχουν κατοίκους δίγλωσσους, μόνο με τα αγγλικά της δημόσιας εκπαίδεσης και μόνο επειδή δεν έχουν τη νοοτροπία θα τα μάθουν στο φροντιστήριο! Ολλανδία και Σκανδιναβικές χώρες

 

Εν ολίγοις προτιμώ τα παιδάκια μου του ολοήμερου να μην περάσουν τις εκατοντάδες ώρες (πόσες να είναι άραγε συνολικά σε όλη τη σχολική ζωή τους ; ) της δημόσιας εκπαίδευσης των ξένων γλωσσών ως η ώρα του παιδιού. Προτιμώ τα απογεύματά τους, αντί να γυρνάνε στα φροντιστήρια και να διαβάζουν τα αγγλικά του φροντιστηρίου, να κάθονται μαζί μας στο σπίτι, να τα βλέπουμε εμείς περισσότερο και εκείνα να παίζουν και να χαζολογάνε, γιατί όχι;

 

Δεν πιστεύουν όμως το ίδιο αρκετοί δάσκαλοι καθώς φαίνεται!

 

Και φτάνουν τα παιδιά έφηβοι στις μεγάλες τάξεις και οι καθηγητές, κάποιοι εξ αυτών χρειάζονται χάπια για να τα βγάλουν πέρα με το τόσο απαξιωμένο πράγμα που κάνουν, σε μια τάξη χάος που και οι προχωρημένοι και οι αστοιχείωτοι συνυπάρχουν.

 

Και το γεγονός ότι ένα πρόσφατο τόπικ σε αυτό το φόρουμ σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας των αγγλικών στο ολοήμερο διεκδικεί ρεκόρ μη ανάγνωσής του απο τα μέλη, αποτελεί μια άλλη πανηγυρική ένδειξη ότι σχολείο και αγγλικά είναι έννοιες άσχετες μεταξύ τους! Κατά τα άλλα, για καιρό ακόμα, θα συνεχίσουν οι γονείς να κάνουν τον ταξιτζή στα παιδιά και να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι και εκείνα, γιατί αλλιώς τα παιδιά "δεν μαθαίνουν αγγλικά"...

 

Εδώ το πρόσφατο τόπικ:

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=126179

 

--------------------------------------------

 

Υπάρχει ένα παρόμοιο θέμα στο φόρουμ, το οποίο όμως από πλευράς τίτλου νομίζω δεν θέτει το θέμα στη σωστή του βάση... Αντιμετωπίζει (κλασικά) τις ώρες που διδάσκονται τα παιδιά τα αγγλικά στο σχολειο ως πάρεργο.

 

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=116727

 

Τελικά οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν αγγλικά στο σχολείο μπορούν να κάνουν κάτι; Εκτός από προσευχή να τους τύχουν ορεξάτοι δάσκαλοι σε όλη την πορεία του σχολείου;

 

Μπορούν έστω κάνοντας φροντιστήριο στα παιδιά να ζητήσουν οι γονείς κάποια στιγμή απαλλαγή από το μάθημα των αγγλικών στο σχολειο, όπως γίνεται και από κάποιους λέει στα θρησκευτικά; :confused::lol:

 

Αν είναι να μη μαθαίνουν τα παιδιά...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Tελειωσε το πρωτο τριμηνο και στο σχολειο μας δεν εχει ερθει ακομα δασκαλα αγγλικων (η μεγαλη μου κορη παει εκτη δημοτικου και του χρονου στο γυμνασιο ενωνονται 4 μεγαλα δημοτικα + καποια δημοτικα μικρα απο χωρια) οπου εκει θα θεωρειτε δεδομενο οτι εχει κανει την υλη της εκτης(και η καθηγητρια δεν θα ενδιαφερεται αν στα 20 παιδια θα υπαρχουν και 2-3 που δεν διδαχθηκαν καποια πραγματα)...αν δεν πηγαινε φροντηστηριο πως θα μπορουσε να ανταπεξελθει)

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να σου απαντήσω ως μαμά γιατί τα παιδιά μου είναι μικρά, θυμάμαι όμως στα φοιτητικά μου χρόνια μια φίλη μου που έκανε ιδιαίτερα αγγλικά σε ένα παιδάκι που πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο με αγγλικά και σε φροντιστήριο αγγλικών. Τα αγγλικά του ιδιωτικού σχολείου δεν τα λογάριαζαν, και για τα αγγλικά του φροντιστηρίου χρειαζόταν (ή έτσι νόμιζε) ιδιαίτερα. Μερικές νοοτροπίες δύσκολα αλλάζουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα!Εγω ως καθηγητρια αγγλικων που υπηρετω το δημοσιο σχολειο τα τελευταια 7 χρονια θα σου πω οτι φετος εχουν ερθει τα χριστουγεννα κι εγω ακομη δε δουλευω(ειμαι αναπληρωτρια,δεν εχω διοριστει) αν και στην περιοχη μου υπαρχουν 12 ολοκληρα κενα!Ποτε περιμενουν να τα καλυψουν και τι περιμενουν να κανουμε μεσα σε 5 μηνες???Το απαραδεκτο εκπαιδευτικο μας συστημα ειναι λοιπον αυτο που απαξιωνει τη γλωσσα και εμας σα καθηγητες κι οχι εμεις οι ιδιοι... Λυπαμαι που το λεω αλλα ενω μεχρι τωρα εχω κανει απιστευτες θυσιες μονο και μονο για να βρισκομαι μεσα στη σχολικη ταξη πλεον δε βρισκω τιποτα το γοητευτικο στη δημοσια εκπαιδευση...

q3pIp3.png

7QYNp3.png

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι η αποφαση να μπουν ξενες γλωσσες στο Δημοτικο ηταν πολιτικη και η δυνατοτητα απαλλαγης ουσιαστικα κανει την διδασκαλια του συγκεκριμενου μαθηματος στο σχολειο αχρηστη. Τα θρησκευτικα ειναι θεμα πεπιθησεων αλλα απαλλαγη απο τα αγγλικα? γιατι οχι και απο την γεωραφια και την μουσικη.

Νομιζω οτι το γεγονος οτι πολλα παιδια κανουν αγγλικα εκτως σχολειο δημιουργει προβλημα γιατι δεν εχουν ολα τα παιδια παραπλησιο επιπεδο. Ακομη και απο φροντηστηριο σε φροντηστηριο το επιπεδο διαφερει. Τωρα για το οτι ειναι η ωρα του παιδιου, γιατι δεν ειναι τα μαθηματικα η ωρα του παιδιου??? Μηπως οι διδασκοντες των αγγλικων εχουν αποδεκτει το ρολο του δευτερευοντος μαθηματος και δεν προσπαθουν να επιβληθουν οπως οι αλλοι?

Εδω στις Βρυξελλες υποχρεωτικα πλεον στο δημοτικο διδασκονται και την αλλη γλωσσα (τα παιδια μου δηλαδη θα κανουν και ολλανδικα). Δεν νομιζω οτι οσοι εχουν τελειωσει το σχολειο κατεχουν και τις δυο γλωσσες και αυτο αποδεικνιεται απο το γεγονος οτι υπαρχουν παρα πολλες κενες θεσεις εργασιας οπου και οι δυο γλωσσες ειναι απαραιτιτες.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ειναι ευλογη η απορια γιατι ενω το παιδι διδασκεται τοσα χρονια αγγλικα στο δημοσιο σχολειο δεν ειναι σε θεση να δωσει για διπλωμα πχ lower η τελος παντων δεν κατακτα σε επαρκη βαθμο τη γλωσσα..

για μενα (ως καθ αγγλικων σε δημοσιο σχολειο-ζωντας το δηλ απο μεσα)το νο1 θεμα που επρεπε να αλλαξει ειναι τα βιβλια..η υλη δηλαδη δεν κυλαει οπως κυλαει στα αντιστοιχα coursebooks..τριτη κ τεταρτη δημοτικου δεν μαθαινουν αρκετα κατ εμε (πχ στο τελος της τεταρτης δεν κανουν αοριστο), ξαφνικα στην πεμπτη το βιβλιο δυσκολευει δυσαναλογα (σαν να εχει μεσολαβησει αλλος ενας χρονος αγγλικων στο σχολειο πριν διδαχθουν το βιβλιο της ε ταξης, δυσκολευονται ακομη κ προχωρημενα παιδια σε φροντιστηριο)κ στην ιδια λογικη κινειται το βιβλιο της στ..ενδεχομενως επειδη οι καθ αγγλικης εκαναν παραπονα οτι τα αγγλικα ειναι ηδη γνωστα απο τα φροντιστηρια(μας το ειχε πει συμβουλος αυτο) τα δυσκολεψαν ετσι(ειναι ενδεικτικο οτι κ οι θεματικες ενοτητες δεν ειναι οι συνηθισμενες που καλυπτονται στα αντιστοιχα Coursebooks πχ παραολυμπιαδα, αρχαια ελληνικη μυθολογια κτλ)..

πχ σελιδα απο ε δημ

http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E103/440/2920,11562/unit=143

http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E103/440/2920,11572/unit=143

 

 

κ σαν κερασακι στην τουρτα στα γυμνασια δινεις μια εξεταση να πας στους αρχαριους (φτου κ απ την αρχη) η στους προχωρημενους..αυτο ποτε μου δεν το καταλαβα γιατι..υποτιθεται εχεις διδαχθει απο την γ δημοτικου..γιατι δε δινεις κ εξεταση στα μαθηματικα να πας σε τμημα που μαθαινεις απ την αρχη προσθεση η να πας σε προχωρημενο με εξισωσεις?

αντιθετα κατ εμε το πεαπ (που απ οτι καταλαβα φτιαχτηκε απο διαφορετικη ομαδα) ειναι πολυ πιο πυκνο (αν ειναι δοκιμος ο ορος-μαθαινεις σε καθε μαθημα πολλα)απο pre-junior..θελει πολλη προετοιμασια απο δασκαλο (γιατι δε σου δινει το υλικο-τις καρτες δηλαδη κτλ) αλλα αν εισαι ευσυνειδητος αντιλαμβανεσαι τι φοβερο προγραμμα ειναι κ ποσα μπορουν να μαθουν κ την κανεις..

καποιοι γονεις λενε οτι ζωγραφιζουν στην ωρα των αγγλικων..ειναι γεγονος οτι στο τελος πολλων μαθηματων εχει σαν προαιρετικο η κ μη βημα να ζωγραφισουν πχ τα φρουτα..κ καποιοι δυστυχως μπορει να αφιερωσουν το μισο μαθημα σ αυτο το βημα..προσωπικα δε το κανω ποτε για να εκμεταλλευομαι κ τα 45 λεπτα να δουλευουμε πανω στη γλωσσα (η μονη ζωγραφικη που κανανε ειναι οταν συνδεθηκε με δραστηριοτητα στ αγγλικα- πχ στη β ταξη που τους εδωσα απο παλιο βιβλιο απο μαπετς μια σελιδα που ελεγε "draw your own muppets", ειχε μονο σωματα κ περιγραμματα κεφαλιων κ τους ελεγα σε μαθημα που μαθαιναν τα μερη του προσωπου-αυτο το ειχε με το πινοκιο αλλα οπου μπορω παιζω με τα μαπετς γιατι ειναι η μασκοτ στην ταξη- this guy has a green face, το ζωγραφιζαν, he has an orange nose κτλ κ περα απο το να εκτελεσουν οτι ακουγαν μου περιεγραφαν τι εχει ο καθενας)

αν λοιπον ηταν στο χερι μου θα αλλαζα τα βιβλια απο γ δημοτικου κ μετα κ θα φροντιζα η υλη να ρεει σωστα..εχω σκεφτει κ σε ποιον θα το ανεθετα..ειναι ενας καταπληκτικοςαμερικανος που εχει βγαλει παρα πολυ καλες δραστηριοτητες (πχ διαλογο να κλεισεις ταινια σε σινεμα με ποστερς να διαλεξεις ταινια, χαρτη με τις γραμμες του μετρο που μαθαινεις που ειναι το σινεμα ποια γραμμη να παρεις κτλ)δηλ υλικο που θα σου χρειαστει στην πραγματικη ζωη..εξ αλλου αυτος ειναι κ ο στοχος της γλωσσας η επικοινωνια..ελεγε χαρακτηριστικα αυτος οτι ειχε κληθει να προετοιμασει κανοντας λιγα μαθηματα καποιους false beginners (ειχαν καποια στιγμη κανει αγγλικα αλλα δε θα θυμοντουσαν, τα χαν μπλεγμενα στο μυαλο τους κτλ) γιαπωνεζους φοιτητες που θα πηγαιναν στο πανεπιστημιο στην αμερικη, μπαινει μεσα στην αιθουσα κ χωρις να το σκεφτει λεει ενα τυπικο whats up? κ τον κοιτουσαν σαν παγοκολωνες κ τους λεει μετα το κλασικο που ξεριε ολη η γη κ μαθαινεις στα coursebooks hello!how are you? και αμεσως απαντησαν ολοι σαν ρομποτ I'm fine, thank you..κ απο εικονογραφηση θα εβαζα αυτον

http://www.clipartguide.com/_named_clipart_images/0511-1007-0615-4352_Teen_Boy_Watching_a_Scary_Show_on_Television_clipart_image.jpg

που κανω τα φυλλαδια κ τα Flashcards

(πχ τις λεξεις για ορθ δεν τους τις δινω σαν λιστες λεξεων να τις μαθουν, αλλα βρισκω εικονες απο αυτον τον σκιτσογραφο -κ επειδη μ αρεσουν κ επειδη θελω να ειναι ομοιομορφο το φυλλαδιο- κ εχω την εικονα κ απο κατω τη φραση πχ για αυτην την εικονα εχω βαλει απο κατω watch TV- ετσι ουτε ελληνικα παρεμβαλλονται κ ειναι κ πιο ωραιο να το μελετησεις κ τις τσεκαρω σαν ορθ κολλωντας τις καρτες που επισης φτιαχνω μ αυτα με μπλου τακ στον πινακα)

αν δεν υπηρχε η δυνατοτητα σαν υπουργειο να κανω καινουρια βιβλια τοτε θα επαιρνα βιβλια του εμποριου πχ oxford

επισης θα φροντιζα να υπηρχε σε καθε σχολειο ταξη αγγλικων ειδικα διαμορφωμενη(στη δικια μου θα κυριαρχουσαν σιγουρα sesame street κ ηρωες απο oxford reading tree) κ δανειστικη βιβλιοθηκη αγγλικων βιβλιων μεσα σ αυτη κ γωνια για να διαβαζουμε μαζεμενοι(reading corner)

κοιταξτε εδω κατι αριστουργηματα

http://www.bulletinboardpro.com/images/BB84b.jpg

κ κατι τελευταιο..

πολυ γονεις δεν ενδιαφερονται τι δουλεια γινεται στο σχολειο λεγοντας ενταξει παει φροντιστηριο..πολυ λιγοι εχουν συνειδητοποιησει οτι υπαρχουν παρα πολλα παιδια που ναι μεν να πηγαινουν πχ b class αλλα να εχουν παρα πολυ σοβαρα κενα..κ κατ ουσιαν να μην αντιστοιχουν στην ταξη αυτη..

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!

Διαβαζοντας ολα αυτα, και εχοντας καποια καλη γνωση ξενων γλωσσων, θα σας επισημανω το εξης:

Το παιδι (το μεσο παιδι), για να αποκτησει το πολυποθητο Lower χρειαζεται να παρακολουθησει σε φροντιστηριο 7 ετη επι 8 μηνες το ετος επι 3-6 ωρες την εβδομαδα (αναλογως το επιπεδο), δηλαδη περιπου 90 ωρες το χρονο για τις πρωτες ταξεις κ.ο.κ. Και οοοολο αυτο, μεσα σε ολιγομελη τμημα 7 περιπου ατομων. Ειναι γνωστο οτι ακομη και σε φροντιστηριο (που πληρωνεις και δεν ειναι φυσικα τζαμπα), οταν υπαρχουν πολλα παιδια ΔΕΝ γινεται σωστα το μαθημα, ο μαθητης δεν παρακολουθηται σωστα, και ωσπου να ερθει η ωρα του να μιλησει/συμμετεχει στο μαθημα , εχει πεσει σε βαθυ υπνο! (Το παθαινα εγω, μικρη στα αγγλικα μου, οπου ειμασταν περιπου 20 παιδακια! Ηταν και η ωρα τετοια... Ψοφια εγω απο την κουραση...)

Πως λοιπον περιμενετε, οσο καλη διαθεση και να εχει ο καθηγητης στο σχολειο, οταν εχει να αντιμετωπισει πολλα επιπεδα μαθητων μεσα σε μια ταξη, να τα καταφερει και να παρουν και τα πολυποθητα πτυχια?

Καλα για το proficiency δεν το συζητω... Γνωριζετε ποση δουλεια πρεπει να γινει απο τον καθηγητη αλλα και απο το καθε παιδι ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ωστε να υπαρξει επιτυχια? Ειναι ουτοπια ακομα και με αριστους μαθητες, μεσα σε ενα τμημα 20-25 παιδιων να περιμενουμε κατι τετοιο!

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι ο Ελληνας γονιος θα κανει το σκατο του παξιμαδι να στειλει το παιδι αγγλικα..θα κοψει και απο το φαγητο του για να το στειλει

Προσωπικα σκεφτομαι να την αφησω χωρις φροντηστηριο αγγλικων και μια καθηγητρια αγγλικων να ελεγχει το επιπεδο της 2 φορες τον χρονο...

p7z6p3.pngsQqep3.png
Link to comment
Share on other sites

love to dance αυτο θα ηταν ιδανικο... ολιγομελη τμηματα (ανεφικτο πλεον) οπως επισης κ πρωτες ωρες (υπαρχει η ταση να γινονται τελευταιες ωρες για να εχουν καθαρο μυαλο οι μαθητες για τα ελληνικα)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Το παιδι (το μεσο παδι), για να αποκτησει το πολυποθητο Lower χρειαζεται να παρακολουθησει σε φροντιστηριο 7 ετη επι 8 μηνες το ετος επι 3-6 ωρες την εβδομαδα (αναλογως το επιπεδο), δηλαδη περιπου 90 ωρες το χρονο για τις πρωτες ταξεις κοκ. Και οοοολο αυτο, μεσα σε ολιγομελη τμημα 7 περιπου ατομων. Ειναι γνωστο οτι ακομη και σε φροντιστηριο (που πληρωνεις και δεν ειναι φυσικα τζαμπα), οτα υπαρχουν πολλα παιδια ΔΕΝ γινεται σωστα το μαθημα, ο μαθητης δεν παρακολουθηται σωστα, και ωσπου να ερθει η ωρα του να μιλησει/συμμεετεχει στο μαθημα , εχει πεσει σε βαθυ υπνο! (Το παθαινα εγω, μικρη στα αγγλικα μου, οπου ειμασταν περιπου 20 παιδακια! Ηταν και η ωρα τετοια... Ψοφια εγω απο την κουραση...)

Πως λοιπον περιμενετε, οσο καλη διαθεση και να εχει ο καθηγητης στο σχολειο, οταν εχει να αντιμετωπισει πολλα επιπιεδα μαθητων μεσα σε μια ταξη, να τα καταφερει και να παρουν και τα πολυποθητα πτυχια?

Καλα για το proficiencyδεν το συζητω... Γνωριζεται ποση δουλεια πρεπει να γινει απο τον καθηγητη αλλα και απο το καθε παιδι ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ωστε να υπαρξει επιτυχια? Ειναι ουτοπια ακομα και με αριστους μαθητες, μεσα σε ενα τμημα 20-25 παιδιων να περιμενουμε κατι τετοιο!

Συμφωνώ απόλυτα!! Από προσωπική μου εμπειρία αλλά και μέσω της εμπειρίας τρίτων (έχει φροντιστήριο αγγλικών η ξαδέρφη μου και τη βοηθάω σε θέματα οργάνωσης) ξέρω ότι δύο πράγματα είναι σημαντικά στην γνώση και εξάσκηση μιας γλώσσας: τα τμήματα να είναι ολιγομελή και οι μαθητές ίδιου επιπέδου.

 

Ρόλο παίζει φυσικά και η ποιότητα της διδασκαλίας (αριθμός ωρών διδασκαλίας, γνώσεις και εμπειρία καθηγητή, επάρκεια βιβλίων και οπτικο-ακουστικών μέσων) αλλά το μέγεθος του τμήματος είναι καθοριστικός παράγοντας.

 

Στο φροντιστήριο της ξαδέρφης μου τα τμήματα είναι οκταμελή και το επίπεδο των μαθητών ελέγχεται στην αρχή της χρονιάς. Οι καθηγητές έχουν κάνει όλοι μεταπτυχιακά στην Αγγλία και η μία καθηγήτρια είναι αγγλίδα. Πριν την πρόσληψη όλοι ελέγχθηκαν με τεστ, συνέντευξη και δοκιμαστική διδασκαλία.

 

Στα σχολεία τι έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί η γλωσσομάθεια ή η διδακτική ικανότητα των καθηγητών ξένων γλωσσών; Κανένας φυσικά. Αλλά και να υποθέσουμε ότι η καθηγήτρια του σχολείου έχει άψογες γνώσεις, τι είδους μάθημα μπορεί να κάνει με 20-25 παιδιά στην τάξη, τα οποία έχουν διαφορετικό επίπεδο γνώσεων και κάποια ίσως να μην ενδιαφέρονται καν να παρακολουθήσουν; Τι πρόσβαση έχει σε τηλεόραση/DVD, κασετόφωνα, διαδραστικούς πίνακες, πόστερ, DVD, CD, βιβλία, περιοδικά; Περιμένουμε πραγματικά με ένα βιβλίο να κάνει θαύματα (και μάλιστα όταν το βιβλίο είναι ελλιπές όπως λέει η supernova πιο πάνω);

Link to comment
Share on other sites

Τα αγγλικά του ιδιωτικού σχολείου δεν τα λογάριαζαν, και για τα αγγλικά του φροντιστηρίου χρειαζόταν (ή έτσι νόμιζε) ιδιαίτερα. Μερικές νοοτροπίες δύσκολα αλλάζουν.

Μπορώ να σου πω εγώ μια πιθανή εξήγηση επειδή έχει τύχει σε φιλικό μου πρόσωπο.

 

Αν το παιδί ξεκίνησε αγγλικά σε ιδιωτικό σχολείο και όχι σε φροντιστήριο, είναι πιθανό μέχρι την Πέμπτη/Έκτη Δημοτικού να έχει δημιουργήσει απίστευτα κενά γιατί σε πολλά ιδιωτικά σχολείο τα τμήματα είναι μεγάλα (25-26 παιδιά) παρόλα αυτά προχωράνε υπερβολικά γρήγορα, και ως φυσικό επακόλουθο τα παιδιά δεν αφομοιώνουν την ύλη. Αν πήγαν σε φροντιστήριο όταν το παιδί ήταν στην ΣΤ' Δημοτικού, που το παιδί κάνει ύλη Elementary C στο σχολείο, αλλά στην πραγματικότητα το επίπεδό του είναι για Elementary A, η μαμά ίσως να μην ήθελε να γράψει το παιδί στην Elementary Α για να μην αισθάνεται άσχημα επειδή είναι μεγαλύτερο από τα άλλα παιδάκια (τα οποία πάνε Τετάρτη ή Πέμπτη Δημοτικού). Οπότε το γράφει στην Elementary B ή Elementary C, την οποία το παιδί δεν μπορεί να παρακολουθήσει. Του παίρνει λοιπόν και δάσκαλο στο σπίτι για να το διαβάζει (ουσιαστικά για να καλύψει τα κενά). Σου φαίνεται τρελό; Κι εμένα! Αλλά συμβαίνει...

Link to comment
Share on other sites

ορισμενοι καθηγητες προσεληφθησαν μεσω ασεπ (οπως και εγω το 2005)οποτε αυτο αποτελει ενα ειδος ελεγχου..κ μη ξεχναμε οτι τωρα ξεκινα κ η αξιολογηση..

κ ενταξει εγω ημουν τυχερη (παιρνανε τοτε 900 στους 5.000 κ μαλιστα αν δεν ειχα πει τον ορκο στο πανεπιστημιο-γιατι οτι εχεις πανω απο 5 βαθμο πτυχιο το παιρνεις σαν μορια κ αυτο ανεβαζε πολυ- δε θα περνουσα)η αμεσως επομενη φουρνια στο ασεπ ηταν 300 ατομα στους 10.000 (ακομη μεγαλυτερη επιτυχια να μπει κανεις τοτε)

οσον αφορα το εποπτικο υλικο ειναι γεγονος οτι το σχολειο δεν σου παρεχει τιποτα η σχεδον τιποτα..πρεπει ο καθε καθηγητης να κανει το δικο του υλικο (κ να ετοιμασει δικο του κ να αγορασει πραγματα->κ μια συμβουλη να μη τα λυπηθει αν κ ειναι δυσκολες εποχες γιατι ολα αυτα κανουν αποσβεση κ χωρις αυτα προσωπικα αισθανομαι γυμνη στην ταξη-ειναι τα οπλα μου κατα καποιο τροπο κ για να τους τραβω την προσοχη κ για να δουλευουμε)..προσωπικα για μενα μια ειναι η συμβουλη μου που να απευθυνθουν οι καθηγητες για να αγορσαουν υλικο-> ebay (οπως χαρακτηριστικα λεω στον ανδρα μου βρηκα σ αυτο την αγαπη που δεν βρηκα στους ανθρωπους- ειμαστε golden members στο ταχυδρομειο)

εχει απειρους θησαυρους που στην ελλαδα δεν υπαρχουν καν..

προσωπικα πιστευω πολυ στη δουλεια του δημοσιου σχολειου γιατι ενας δασκαλος μπορει να κανει παρα πολλα με τους μαθητες του..δεν ειναι αυτο το στεγανο, πρεπει να κανω το κεφαλαιο ενα, τωρα το κεφαλαιο 2 κτλ..φυσικα θα πατησει πανω στο βιβλιο του αλλα ειναι ελευθερος να κανει κ εξτρα πραγματα..πχ πολυ συχνα μαζευομαστε στα χαλακια κ διαβαζουμε απο τη σειρα oxford reading tree (χρησιμοποιειται στο 80% των σχολειων της Αγγλιας)κ μετα πανε σε 2 τραπεζια (αγορια κοριτσια-> 2 ομαδες) κ κανουν κατι δραστηριοτητες πανω σ αυτο που διαβασαμε -το οποιο κ συζηταμε καθως διαβαζουμε κ κερδιζουν ενα δωρο η τα αγορια η τα κοριτσια (η ομαδα που τα πηγε καλυτερα)

αν δουλευα στο φροντηστηριο ως καθ αγγλικων (εχω δουλεψει ενα διαστημα πριν διοριστω)δεν ξερω κατα ποσο θα μπορουσα να το κανω αυτο..δεν υποτιμω φυσικα για να μην παρεξηγηθω τα φροντηστηρια που ειναι απαραιτητα (γι μενα το νο 1 προβλημα ειναι η υλη- αν δηλ μπορουσες να κανεις coursebooks καθε χρονο κ ας ηταν 25 παιδια νομιζω καλυτερα θα ηταν)ετσι οπως εχουν τα πραγματα..απλα θεωρω οτι το παιδι μπορει κ επιβαλλεται να βοηθιεται εξισου πολυ κ απο το δημοσιο σχολειο

Link to comment
Share on other sites

απλα θεωρω οτι το παιδι μπορει κ επιβαλλεται να βοηθιεται εξισου πολυ κ απο το δημοσιο σχολειο

Συμφωνώ κι εγώ σε αυτό, απλά η απάντησή μου ήταν με βάση το τι ισχύει, όχι τι θα έπρεπε να ισχύει.

 

Ο ΑΣΕΠ είναι όντως ένα είδος ελέγχου, αλλά να ρωτήσω κάτι; Οι εξετάσεις που έδωσες στον ΑΣΕΠ τι κάλυπταν; Εξετάστηκες στα αγγλικά; Έδωσες συνέντευξη; Έκανες υποδειγματική διδασκαλία;

 

Ρωτάω γιατί κι εγώ καθηγητική σχολή τελείωσα (όχι Αγγλική φιλολογία) και αν κρίνω από το ποιοι από τους συμφοιτητές μου διδάσκουν σε δημόσιο σχολείο και ποιοι σε ιδιωτικό ή φροντιστήρια (ή κάνουν άλλα πράγματα) δεν θα έλεγα με το χέρι στην καρδιά ότι οι καλύτεροι εργάζονται ως καθηγητές στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Link to comment
Share on other sites

οι εξετασεις στον ασεπ ηταν παιδαγωγικα , διδακτικη (εγραφες αναλυτικα πως θα εκανες ενα μαθημα που θα σου εδιναν-σχεδιο μαθηματος δηλ, τι δραστηριοτητες θα εκανες κτλ) κ αγγλικα

κ στο φροντηστηριο που με ειχαν παρει με πηραν μετα απο συνεντευξη κ υποδειγματικη διδασκαλια αλλα προσωπικα δε συγκρινω τη μια μου επιτυχια με την αλλη

προσωπικα θεωρω οτι οι περισσοτεροι απο τη νεα γενια ειμαστε με μεταπτυχιακα κτλ, δε μας λειπει η καταρτιση, θεωρω οτι πρεπει να υπαρχει μερακι κ ορεξη κ ευσυνειδησια

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

προσωπικα θεωρω οτι οι περισσοτεροι απο τη νεα γενια ειμαστε με μεταπτυχιακα κτλ, δε μας λειπει η καταρτιση, θεωρω οτι πρεπει να υπαρχει μερακι κ ορεξη κ ευσυνειδησια

Ούτε σε αυτό διαφωνώ, πλην όμως ειδικά στα δημόσια σχολεία δεν διδάσκει μόνο η νέα γενιά.

 

Τέλος πάντων, όπως ξαναείπαμε δεν είναι μόνο θέμα κατάρτισης, πρέπει να σε βοηθάει και το σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

για μενα (ως καθ αγγλικων σε δημοσιο σχολειο-ζωντας το δηλ απο μεσα)το νο1 θεμα που επρεπε να αλλαξει ειναι τα βιβλια..η υλη δηλαδη δεν κυλαει οπως κυλαει στα αντιστοιχα coursebooks..τριτη κ τεταρτη δημοτικου δεν μαθαινουν αρκετα κατ εμε (πχ στο τελος της τεταρτης δεν κανουν αοριστο),

 

Έχοντας περάσει με δύο παιδιά τη διαδικασία των Αγγλικών στο δημοτικό θα συμφωνήσω ότι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος. Το βιβλίο της Γ' ήταν αρκετά καλό, από Δ' όμως που παίρναν τα βιβλία του Οργανισμού ήταν τραγικά.

 

Να σου πω μπράβο για τις ιδέες σου και οι μαθητές σου είναι πραγματικά τυχεροί. Πολλές φροντιστηριακές δασκάλες επιμένουν μόνο στη στείρα απομνημόνευση για να έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι ο Ελληνας γονιος θα κανει το σκατο του παξιμαδι να στειλει το παιδι αγγλικα..θα κοψει και απο το φαγητο του για να το στειλει

Προσωπικα σκεφτομαι να την αφησω χωρις φροντηστηριο αγγλικων και μια καθηγητρια αγγλικων να ελεγχει το επιπεδο της 2 φορες τον χρονο...

 

Επειδή διάβασα μόνη μου την κόρη μου μέχρι το επίπεδο του Advanced, το σχολείο με το ζόρι σε φέρνει στο τέλος του γυμνασίου στο επίπεδο pre Lower. Αν το κάνεις μόνη σου θέλει ρυθμό και αφοσίωση παράλληλα με ότι οπτικοακουστικό υλικό χρησιμοποιηθεί, γιατί τα παιδιά μόνα τους δεν μπορούν να έχουν το κίνητρο να ασχοληθούν όπως ένας ενήλικας. Η κόρη μου έγινε άσσος στο listening παρακολουθώντας βίντεο στο youtube από έφηβες makeup gurus. To λεξιλόγιο όμως που θέλει το Lower και το advanced θέλει λίγο πιο συστηματική προσπάθεια από το να βλέπει ταινίες στα αγγλικά, χωρίς βέβαια ποτέ να καταφεύγουμε στην αποστήθιση.

 

Παρεπιμπόντως βρήκαμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα που μπορεί να κατεβάσετε https://chrome.google.com/webstore/detail/google-dictionary-by-goog/mgijmajocgfcbeboacabfgobmjgjcoja για να μαθαίνετε άγνωστες λέξεις σε pop up παράθυρο ενώ σερφάρετε στο ίντερνετ χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε online λεξικό.

 

Το πρόβλημα βέβαια με τα τραγικά βιβλία του σχολείου δεν αφορά μόνο τα αγγλικά αλλά όλα τα μαθήματα. Ποιος έγραψε παραπάνω ότι έχουν αλλάξει τόσα; Στο γυμνάσιο-λύκειο δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς τον τεράστιο όγκο της ύλης και τα ανεπαρκή βιβλία με τα υποτυπώδη παραδείγματα και τις ουρανοκατέβατες ασκήσεις στα διαγωνίσματα. Δεν συζητάω για άλλα μέσα διδασκαλίας. Εδώ γελάμε. Αν δεν μειωθεί δραστικά η ύλη του σχολείου τα αγγλικά θα είναι πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Link to comment
Share on other sites

κ κατι ακομη πολυ βασικο κατ εμε..πρεπει ολοι οσοι διδασκουμε να θυμομαστε τι μας αρεσε εμας απο τους καθηγητες μας οταν ειμασταν μαθητες..οι καθηγητες που μας στιγματισαν τι ειχαν κ το πετυχαν?

απο το ebay εχω αγορασει 6 κουτια σφραγιδες (κ καποιες φτιαχνω μονη μου με καντυ καντυ νιλς χολγκερσον κτλ επειδη δεν κυκλοφορουν τετοιες)για να τους βαζω καθε μερα κ διαφορετικη (σαν παιδι τρελλαινομουν να παιρνω σφραγιδες απο τη δασκαλα της β δημοτικου)..επισης τους δινω reward charts που βαζουμε μια μικρη σφραγιδα στρουμφακι σε καθε κουτακι (αν προσπαθουν στα αγγλικα κ τηρουν τους κανονες της ταξης) κ οταν το συμπληρωσουν ολο παιρνουν ενα δωρο κ ξαναπαιρνουν αλλο μετα..επισης ποτε δε τους εδινα λιστες λεξεων να μαθουν..ειτε τους δινω ομαδοποιημενες σε θεματικες ενοτητες (πχ σπορ) λεξεις με τα σκιτσα τους ειτε οσον αφορα το βιβλιο φτιαχνω την ορθ που θελω να μαθουν παλι σε handouts με σκιτσα κ απο κατω τη λεξη..κ εγω ετσι θα το προτιμουσα (περα απο τους λογους οτι αισθητικα ειναι πιο ελκυστικο, να μην παρεμβαλλεται η μητρικη αλλα να υπαρχει η εικονα κτλ κ εμενα αν ημουν μαθητρια ετσι θα μου αρεσε)

ειναι πολυ βασικο να ανατρεχουμε στο οταν εμεις ειμασταν μαθητες τι μας αρεσε

Link to comment
Share on other sites

Πάντα πίστευα ότι είναι βάρβαρο να στέλνεις ένα παιδάκι πρώτης ή δευτέρας τάξης δημοτικού φροντιστήριο. Μάλιστα μιας και το στέλνω και ιδιωτικό πίστευα ότι η δουλεία που γίνεται σ΄ αυτό είναι αρκετή για την ώρα. Έλα μου όμως που η διαφορετική αντίληψη κάποιων άλλων γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους φροντιστήριο από το νηπιαγωγείο και η τάση των δασκάλων να θεωρούν αυτονόητο ότι τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν φροντιστήριο, οπότε προσαρμόζουν το μάθημά τους σε αυτά τα δεδομένα, έκανε την κόρη μου να αισθάνεται μειονεκτικά σε σχέση με τις φίλες τις που πηγαίνουν φροντιστήριο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο το παιδί να απαιτήσει να πάει και αυτό και εγώ φυσικά να μην μπορώ να αρνηθώ. Την έγραψα σε καλοκαιρινά μαθήματα για να δω πως θα τα πάει και από το Σεπτέμβρη κάνει κανονικά την junior B. Πέρα από το ότι της αρέσει που μαθαίνει μια καινούρια γλώσσα, της αρέσει και ο τρόπος που γίνεται το μάθημα στο φροντιστήριο. Είναι λίγα παιδάκια, κάνουν ασκησούλες στον υπολογιστή, την περισσότερη δουλειά την κάνουν εκεί, οπότε στο σπίτι δεν χρειάζεται να ασχοληθεί πάνω από ένα τεταρτάκι. Το συμπέρασμα; Αν δεν αλλάξει ριζικά η δημόσια εκπαίδευση (βιβλία και νοοτροπία των δασκάλων), πράγμα που για την ώρα φαντάζει ουτοπία, δεν πιστεύω ότι ένα παιδί μπορεί να μάθει μια ξένη γλώσσα μόνο από το σχολείο.

Link to comment
Share on other sites

Το ελληνικό σχολείο δεν θέλησε ποτέ να μάθουν τα παιδιά αγγλικά. Ακόμα και αν τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ από τότε που ήμουν εγώ μαθήτρια (όπου η κάθε καθηγήτρια έκανε όποιο βιβλίο της άρεσε, πράγματα άχρηστα και ακαταλαβίστικα, που δεν αφορούσαν κανένα), πιστεύω ότι ο σκοπός είναι να πάνε τα παιδιά φροντιστήριο. Και μπορεί ίσως η εξατομικευμένη μελέτη να είναι απαραίτητη κάποιες φορές (πχ. για την προετοιμασία για ένα δίπλωμα, συγκεκριμένο), όμως το σίγουρα θα μπορούσε το σύστημα να είναι πιο φιλικό προς τους γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά να κάνουν ιδιαίτερα. Κάποιοι θα κάνουν έτσι κι αλλιώς, δεν το σώζεις, από άποψη (εδώ στο δικό μας σχολείο, που είναι αγγλόφωνο, κάποιοι ξεκίνησαν αγγλικά ιδιαίτερο από την πρώτη δημοτικού, για να πάρουν τα παιδιά το lower πιο νωρίς!!!!. Προφανώς δεν υπάρχει ανάγκη. Αν υπήρχε θα αλλάζαμε σχολείο).

Στη γερμανία, που έχω σπουδάσει, τα παιδιά τελείωναν και μιλούσαν αγγλικά, ούτε καν ενδιαφέρονταν να πάρουν δίπλωμα αλλά δεν τους το ζητούσε και κανείς. Εμείς ανοίξαμε βιομηχανία. Anyway, εμένα αν με αφορούσε το θέμα θα έγραφα ένα γράμμα στο Υπουργείο Παιδείας και θα ζητούσα να απαλλαχθεί το παιδί μου από το μάθημα των αγγλικών. Θα το τραβούσα όσο δεν παίρνει γιατί δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί να χάνει το χρόνο του το παιδί μου για κάτι που δεν προσπαθούν καν να του το διδάξουν, που ο μόνος σκοπός είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάγκες για φροντιστήρια. Να λέω, βρε παιδί μου, μαθαίνει όσο πληρώνω, μην με δουλεύουν και με βάζουν να αγοράζω βιβλία άδικα...

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι ο σκοπός του κράτους είναι να στραφούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Αν ήταν έτσι, δεν θα έβαζαν τις ξένες γλώσσες στα δημοτικά, θα τις έβγαζαν και από τα γυμνάσια. Δεν ξέρω αν θυμάστε, μέχρι το 1990 περίπου δεν υπήρχαν τα αγγλικά στα δημοτικά. Πιστεύω απλά (χωρίς να είμαι και ο Υπουργός Παιδείας, έτσι?) ότι η σωστή εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει ένα κόστος το οποίο είναι δυσβάσταχτο για το ελληνικό κράτος.

 

Κατ' αναλογία, και το μάθημα της γυμναστικής-αθλητισμού δεν γίνεται σωστά και όσα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα σπορ "αναγκάζονται" να στραφούν σε γυμναστικούς και αθλητικούς συλλόγους γιατί δεν καλύπτονται από το σχολείο. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις το κράτος προσφέρει το μάθημα ώστε να παίρνουν τα παιδιά κάποιες βασικές γνώσεις αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει τα αντικείμενα αυτά με ουσιαστικό τρόπο αφού δεν μπορεί να απασχολεί 2-3 καθηγητές αγγλικών/γυμναστικής για κάθε τάξη, ούτε να προσφέρει τα μέσα που χρειάζονται για να γίνεται μάθημα με αξιώσεις.

 

Επίσης μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, είτε λόγω χρημάτων είτε λόγω τόπου διαμονής. Για κάποια παιδιά τα μαθήματα του σχολείου είναι η μόνη ευκαιρία να διδαχτούν αγγλικά (ή να κάνουν αθλητισμό) έστω με περιορισμούς.

 

Πάντως αν κάποια μαμά πιστεύει ότι το παιδί της δεν ωφελείται καθόλου από το μάθημα των αγγλικών, ας δοκιμάσει να πάρει απαλλαγή. Αν μη τι άλλο θα βοηθήσει την καθηγήτρια να κάνει καλύτερο μάθημα στα υπόλοιπα παιδιά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι ο σκοπός του κράτους είναι να στραφούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Αν ήταν έτσι, δεν θα έβαζαν τις ξένες γλώσσες στα δημοτικά, θα τις έβγαζαν και από τα γυμνάσια. Δεν ξέρω αν θυμάστε, μέχρι το 1990 περίπου δεν υπήρχαν τα αγγλικά στα δημοτικά. Πιστεύω απλά (χωρίς να είμαι και ο Υπουργός Παιδείας, έτσι?) ότι η σωστή εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει ένα κόστος το οποίο είναι δυσβάσταχτο για το ελληνικό κράτος.

 

Κατ' αναλογία, και το μάθημα της γυμναστικής-αθλητισμού δεν γίνεται σωστά και όσα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα σπορ "αναγκάζονται" να στραφούν σε γυμναστικούς και αθλητικούς συλλόγους γιατί δεν καλύπτονται από το σχολείο. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις το κράτος προσφέρει το μάθημα ώστε να παίρνουν τα παιδιά κάποιες βασικές γνώσεις αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει τα αντικείμενα αυτά με ουσιαστικό τρόπο αφού δεν μπορεί να απασχολεί 2-3 καθηγητές αγγλικών/γυμναστικής για κάθε τάξη, ούτε να προσφέρει τα μέσα που χρειάζονται για να γίνεται μάθημα με αξιώσεις.

 

Επίσης μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, είτε λόγω χρημάτων είτε λόγω τόπου διαμονής. Για κάποια παιδιά τα μαθήματα του σχολείου είναι η μόνη ευκαιρία να διδαχτούν αγγλικά (ή να κάνουν αθλητισμό) έστω με περιορισμούς.

 

Πάντως αν κάποια μαμά πιστεύει ότι το παιδί της δεν ωφελείται καθόλου από το μάθημα των αγγλικών, ας δοκιμάσει να πάρει απαλλαγή. Αν μη τι άλλο θα βοηθήσει την καθηγήτρια να κάνει καλύτερο μάθημα στα υπόλοιπα παιδιά.

 

Να το πάλι! Όχι, σε όλες τις χώρες που ο κόσμος μαθαίνει αγγλικά σε επίπεδο διγλωσσίας στη δημόσια εκπαιδευση, δεν αντιμετωπίζονται τα αγγλικά ως κάτι που για να γίνει πρέπει να γίνει εκτός σχολικών ωρών και αιθουσών! Δεν μοιάζει να προβλέπεται κάτι διαφορετικό από πλευράς "αξιώσεων" σε σχέση με τα άλλα μαθήματα. Φαίνεται όμως ότι περιμένουν από τους μαθητές να παρακολουθούν την ύλη, οπως και στα άλλα μαθήματα.

 

Στη Σουηδία αναρωτιούνται αν άραγε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα αγγλικά ως ξένη γλώσσα, τόσο πολύ είναι στην καθημερινότητά τους.

 

Στην Ολλανδία που ζούσα για ένα διάστημα δεν μου χρειάστηκαν ποτέ τα ολλανδικά για να κάνω πράγματα στην καθημερινότητα, πχ ψώνια. Θυμόμουν ότι ζούσα στην Ολλανδία όταν άνοιγα την τηλεόραση.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Sweden#Foreign_languages

http://en.wikipedia.org/wiki/English_in_the_Netherlands

Link to comment
Share on other sites

Τι γίνεται ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ δεν μπορείς να το ξέρεις, εκτός αν το έχεις ψάξει. Το σίγουρο είναι ότι δεν διδάσκονται ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ σωστά τα αγγλικά, π.χ. στην Ισπανία είναι πασίγνωστο ότι το μάθημα υστερεί σημαντικά. Στη Βρετανία ισχύει το ανάλογο για τις ξένες γλώσσες, χαμηλή ποιότητα μαθήματος και ανάλογα αποτελέσματα. Στις Βαλκανικές χώρες δεν ξέρω τι ισχύει τώρα, αλλά πριν από 20 χρόνια που είχα ασχοληθεί σχετικά, η κατάσταση ήταν επιεικώς τραγελαφική. Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υστερεί σε ποιότητα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

 

Το να συγκρίνεις την Ελλάδα με τη Σουηδία είναι άτοπο γιατί τα σουηδικά και τα αγγλικά είναι γλώσσες που μοιάζουν στον τρόπο γραφής αλλά και νοηματικά/ηχητικά/τονικά, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο για τα σουηδάκια να μάθουν αγγλικά απ' ό,τι για τα ελληνάκια. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τα Ολλανδικά.

 

Επίσης δεν ξέρω πώς είναι η εκπαίδευση γενικώς στη Σουηδία. Αν εκεί τα τμήματα του σχολείου είναι ολιγομελή ή η κατάρτιση και αξιολόγηση των καθηγητών καλύτερη, επόμενο είναι να είναι καλύτερα και τα αποτελέσματα. Δεν ξέρω και ποια είναι η χρηματοδότηση των σχολείων. Φαντάζομαι ότι πέφτουν περισσότερα χρήματα στην εκπαίδευση γενικώς, αφού και οι φόροι είναι κατά πολύ υψηλότεροι και η φοροδιαφυγή μικρότερη.

 

Γνωρίζεις πόσα άτομα έχουν κατά μέσο όρο οι τάξεις των σχολείων στη Σουηδία ή στην Ολλανδία και πώς ακριβώς γίνεται η εκμάθηση ξένων γλωσσών (π.χ. αν τα τμήματα χωρίζονται ανάλογα με το επίπεδο?)

Link to comment
Share on other sites

Μια βασική διαφορά που έχουν οι χώρες στις οποίες οι άνθρωποι μαθαίνουν τα αγγλικά ως ξένη γλώσσα καλά, είναι ότι πρόκειται για μικρές σε πληθυσμό χώρες, που το ντουμπλάρισμα στις ταινίες δεν συμφέρει οικονομικά και οι ταινίες έχουν υπότιτλους. Με αποτέλεσμα τα αγγλικά να είναι στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

 

Έτσι είναι και η Ελλάδα και είναι ένας σημαντικός λόγος που οι έλληνες μιλάνε καλύτερα αγγλικά από τους γάλλους, τους ισπανούς και τους Ιταλούς. Όχι τα φροντιστήρια!

 

Για το πόσα άτομα είναι ανά τάξη, καμία πηγή δεν αναφέρει ολιγομελή τμήματα στη δημόσια εκπαίδευση, ειδικά για την ξένη γλώσσα σε κάποια από τις χώρες αυτές. Προφανώς, απλώς αναμένουν τους δασκάλους να κάνουν τη δουλειά τους, όπως πχ στα μαθηματικά... Και οι μαθητές ανταποκρίνονται όπως σε ένα οποιοδήποτε άλλο μάθημα ή όπως και στο φροντιστήριο.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...