Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Συνταγές για μικρούς μάγειρες

Διατροφή στην βρεφική & προσχολική ηλικία

Διατροφή γενικά

 




Σοκολατένια Μπισκότα με πετιμέζι (χωρίς ζάχαρη)
23/12/2016

Θα χρειαστείτε:

  • 250γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα 250ml πετιμέζι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 370γρ αλεύρι κριθής ολικής άλεσης
  • 95γρ νιφάδες βρώμης
  • 100ml ζεστό νερό
  • ένα κρόκο αυγού
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

Στην συνταγή αυτή προσθέσαμε την βρώμη έτσι ώστε τα μπισκότα να είναι πιο σφιχτά, καθώς το κριθαρένιο αλεύρι είναι εξαιρετικά αφράτο και δεν τα συγκρατεί από μόνο του.
Για ευκολία χρησιμοποιήσαμε νιφάδες βρώμης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι βρώμης.

Στο μίξερ ρίξτε τις νιφάδες βρώμης και το καυτό νερό. Ανακατέψτε με το μίξερ και προσθέστε το πετιμέζι. Αφήστε τα λίγη ώρα να μουλιάσουν. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι νιφάδες θα λιώσουν καλύτερα.

Σε ένα άλλο μπώλ μεγαλύτερο, τοποθετήστε το μέλι, το κακάο και το βούτυρο (που θα πρέπει να έχει μαλακώσει) και δώστε στα παιδιά να ανακατέψουν.

 

 

Σημείωση, το αλεύρι όπως και το κακάο είναι σημαντικό να τα περάσετε από κόσκινο ή σουρωτήρι έτσι ώστε να μην υπάρχουν μπαλάκια. Αυτό θα κάνει επίσης τα μπισκότα αεράτα/αφράτα. 

Όση ώρα ανακατεύουν τα παιδιά το παραπάνω μείγμα, προσθέστε στο μίξερ όπου είχατε την βρώμη/νερό/πετιμέζι και τα μπαχαρικά (κάρδαμο, κανέλλα, αλάτι) όπως και το κρόκο του αυγού και ανακατέψτε ξανά καλά. Δεν πειράζει να μείνουν μικρά κομματάκια βρώμης.

Εάν το μίγμα βούτυρου κακάο και μελιού έχει κάπως ανακατευτεί προσθέστε σε αυτό και όσα ανακατέψατε στο μίξερ και μετά σιγά σιγά ενσωματώστε και το αλεύρι.  Αφού ζυμώσετε τα υλικά καλά και ανακατευτούν, αφήστε τη ζύμη κάποιες ώρες στο ψυγείο για να παγώσει. 

Στο άνοιγμα των μπισκότων προσπαθήστε να μην ζυμώνετε πολύ το μείγμα με τα χέρια σας γιατί θα αρχίσει να κολλάει.  

 

 

 Χρησιμοποιήστε και μικρά κούπ-πατ και μεγάλα. Μπορείτε να τα αραδιάσετε στο ταψί αρκετά κοντά το ένα στο άλλο μιας και δεν θα φουσκώσουν καθόλου:

 

Ψήστε τα 15 λεπτά στους 170 βαθμούς με προσοχή να μην γίνουν πιο σκούρα. Στο άγγιγμα όταν ψηθούν, θα είναι ακόμα αρκετά μαλακά και σπάνε όταν είναι ακόμα ζεστά - μην περιμένετε να σκληρύνουν. Τα μπισκότα αυτά είναι πεντανόστιμα εαν δεν παραψηθούν, οπότε δώστε προσοχή σε αυτό!

Τα μπισκοτάκια αυτά μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια και να τα χαρίσετε σε φίλους και γνωστούς.   

 

 

Καλή όρεξη!  

 






























ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008