Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Συνταγές για μικρούς μάγειρες

Διατροφή στην βρεφική & προσχολική ηλικία

Διατροφή γενικά

 




Κέικ χωρίς ζάχαρη (με κακάο, μπανάνα & πετιμέζι)
04/01/2017

Update 4/1/16
Προστέθηκε και μεγαλύτερη συνταγή χωρίς καθόλου αλεύρι σίτου για μεγαλύτερο κέικ, δείτε πιο κάτω 

Εάν έχετε την καλή συνήθεια να αποφεύγετε την ζάχαρη στην διατροφή σας, για οποιοδήποτε λόγο, δοκιμάστε αυτό το κέικ:

Θα χρειαστείτε:

  • 160 γρ. βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 250ml /1 κούπα πετιμέζι
  • 1/2 κούπα μέλι 
  • 2 μπανάνες πολτοποιημένες στο μίξερ
  • 350 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    σε αυτή τη συνταγή βάλαμε κριθαρένιο
    (πχ. αλεύρι κριθής 1 κιλό 2,50 ευρώ ή δίκοκκο αλεύρι  1 κιλό περίπου 3,50 ευρώ)
  • μισή κούπα γάλα (125ml)
  • 100 γρ. αλεύρι τσουρεκιού 
  • 4 κτ γλυκού μπεικινγκ παουντερ (baking powder)
  • 4 κτ σούπας κακάο 
  • πρέζα αλάτι
Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και βάλτε όλα τα υγρά υλικά στο μίξερ και χτυπήστε τα.
Προσοχή, δεν πειράζει το βούτυρο να μην έχει λιώσει / να φαίνεται στο μείγμα με μικρά κομματάκια! Όταν το κέικ ψηθεί, αυτό θα δημιουργήσει νόστιμες φουσκάλες.   
Σε ένα μπώλ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά και προσθέστε τα στο μίγμα!
Τοποθετήστε το μείγμα στην φόρμα του κέικ, χαράξτε το με ένα μαχαίρι έτσι ώστε στο φούσκωμα να ανοίξει ομοιόμορφα και ψήστε 45-55 λεπτά στους 175 βαθμούς , ελέγχοντας 10 λεπτά πριν με μια οδοντογλυφίδα -εάν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο το κέικ- εάν όντως ψήθηκε, εάν ναι βγάλτε το νωρίτερα!  
Το κέικ αυτό είναι πεντανόστιμο εάν το ζεστάνετε λίγο πρίν το σερβίρετε. Συντηρήστε το στο ψυγείο!
 
Tip: Τούρτα γενεθλίων χωρίς ζάχαρη; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη συνταγή ως βάση "παντεσπανιού" για τούρτες. Απλώς ψήστε σε μια φόρμα επίπεδη στρογγυλή, λιγότερη όμως ώρα - ελέγξτε δηλαδή και μετά από 35 λεπτά με την οδοντογλυφίδα!
 
Μεγαλύτερη συνταγή (για 1 κέικ + 4-6 κεικάκια)
250 γρ βούτυρο
6 αυγά
400γρ αλεύρι κριθής (κριθαρένιο ολική άλεσης)
2 μπανάνες
1/2κούπα νερό 1/2 κούπα γάλα
1/3 κτγ αλάτι
6κτσ κακάο
6κτγ μπέικιν 
375μλ πετιμέζι
1/2 κούπα μέλι 

 

Chocolate cake without sugar! 

You will need:

  • 160 gr butter
  • 5 eggs
  • 250ml /1 cup petimezi (grape molasses) 
  • 1/2 cup honey
  • 2 bananas blended in the mixer
  • 1/2 cup milk
  • 350 gr whole barley or dinkel flour
  • 100 gr  soft flour 
  • 4 tsp baking powder
  • 4 tbsp cocoa powder 
  • pinch of salt

Cut the butter in small pieces and mix with all liquid ingredients. It does not matter if the small butter pieces are still visible in the mixture.   In a bowl mix all dry ingredients and add to the liquid mix.  

Bake for 45-55 minutes at 175 degrees  - be sure to check 5' before you remove it, with a toothpick, if the cake is done!

Put it in the refrigerator and warm the pieces before you serve them. It almost tastes like brownies. 

 Tip: No sugar birthday cake! you can use this recipe as a base for a birthday cake! Just bake it in a flat tin and be sure to check if its ready much earlier, after 35 minutes. 

 

 

 






























ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008