Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Συνταγές για μικρούς μάγειρες

Διατροφή στην βρεφική & προσχολική ηλικία

Διατροφή γενικά

 




Μπισκότα οδοντοφυίας - μασητικά (χωρίς ζάχαρη)
21/09/2013

Μπισκότα οδοντοφυίας - Μπισκότα μασητικά!

Ψάχνοντας συνταγές για υγιεινά μπισκότα οδοντοφυίας βρήκαμε τους εξής σύνδεσμους - και εμπνευστήκαμε για την παρακάτω συνταγή:

http://www.foodfunhealth.com/2010/10/wholewheat-molasses-teething-biscuits/
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/teethingbiscuits.htm#.UjIWtWQY2tg
http://www.babyrabies.com/2011/07/pin-of-the-week-homemade-teething-biscuits-baby-lead-weaning/

  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι (της επιλογής σας πχ. ελαιόλαδο)
  • προαιρετικά: 1/4 της κουταλιάς του γλυκού απο το καθένα απο τα μπαχαρικά: (κάρδαμο, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο και αν θελετε και τζίντζερ)

Τοποθετείτε τις ώριμες μπανάνες με το λάδι και τα μπαχαρικά στο μούλτι * έτσι ώστε να γίνουν μια πηχτή κρέμα.
Προσθέτετε τα 100 γρ αλεύρι.
Σε ένα μπώλ ρίξτε άλλα 60 γρ απο το αλεύρι, προσθέστε την πάστα/το ζυμάρι και ανακατέψτε με τα χέρια σας απαλά.

Το υπόλοιπο αλεύρι, πασπαλίστε το
(επάνω σε λαδόχαρτο) στο ταψί  έτσι ώστε να μη κολλήσει το ζυμάρι και άλλο λίγο ρίξτε το απο πάνω του έτσι ώστε να το απλώσετε πατώντας το με τα χέρια, χωρίς να κολλήσει στα χέρια σας.

Αφού το απλώσετε σε πάχος μισού εκατοστού, με ένα κόφτη πίτσας (για μεγαλύτερη ευκολία), κόψτε λουρίδες φάρδους 2 εκατοστών, (όπως τα "fish sticks") και μετά κόψτε κάθετα σε αυτές τις λωρίδες έτσι ώστε να σας βγούν τα μπισκότα σε σχήμα μπαστουνάκι - όσο μακρύ όσο και ένα κοινό μπισκότο πχ. τύπου "μιράντα".

Δοκιμάστε με ένα καλαμάκι να πατήσετε τρυπούλες σε αυτά τα μπαστουνάκια.  Έτσι θα μπορείτε να περάσετε ένα κορδονάκι μετά.

Αυτό είναι σημαντικό βήμα, γιατί τα μπισκότα αυτά βγαίνουν σκληρά μετά το ψήσιμο - το κορδόνι θα βοηθήσει στο να μπορείτε να τα έχετε κρεμασμένα στην τιράντα του καροτσιού ή σε άλλο σημείο στο οποίο θα βρίσκει το μπισκότο το παιδί σας (πχ στην τιράντα του ριλάξ).

Χωρίστε τα μεταξύ τους στο ταψί και ψήστε 15-20 ' σε 180 βαθμούς ωσπου να γίνουν ανοιχτό καφέ - σβήστε το φούρνο, αλλά μετά αφήστε τα στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα μέχρι να κρυώσει ο φούρνος/τα μπισκότα. Αυτό θα βοηθήσει στο να ξεραθούν και να γίνουν σκληρά.

Άλλη ιδέα:

  • άλλα σχήματα: φτιάξτε διαφορετικά σχήματα με κουπ πάτ, πάλι με τρυπούλα, για ποικιλία! 
  • ζητήστε απο το μεγάλο αδερφάκι/ξαδερφάκι (και απο 2 ετών) να βοηθήσει - έτσι ώστε να φτιάξετε τα μπισκότα του μωρού. Εκείνο θα μπορέσει να φτιάξει άλλα σχήματα πχ μακρόστενα σαν κριτσίνια -"φιδάκια" - τα οποία ταιριάζουν πολύ καλά με σπιτική μερέντα ή άλλο αλμυρό dip! 

Άλλα συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε καθώς μεγαλώνει το παιδί σας / γνωρίζει τις τροφές:

  • μελάσσα
  • ταχίνι
  • τριμμένο καρότο  
  • τυρί

Αν προσθέσετε κάποιο υλικό αφαιρέστε την 1 μπανάνα απο τις δύο - μην βγάλετε τις μπανάνες εντελώς απο την συνταγή - αυτές προσφέρουν ελαστικότητα στο μπισκότο και το κάνουν να μην σπάει!

*Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μούλτι (μιξεράκι) εάν οι μπανάνες είναι ώριμες, μπορείτε να ζυμώσετε και με τα χέρια. Απλώς το μούλτι συντομεύει την διαδικασία αρκετά!

   

 

 

 

 






























ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008